Door Jeffrey van Maurik

Erik Meijer: we leven in het stenen tijdperk

18-02-2012 • 08:00

189

Met veel bombarie kondigde de TU Delft aan dat Erik Meijer, onder meer grondlegger van de LINQ-taal, deeltijdhoogleraar 'cloud programming' werd. Tweakers.net bezocht een van zijn eerste hoorcolleges en ondervroeg hem over cloudcomputing. Volgens Meijer leven we nog in het stenen tijdperk; we zouden veel te bang zijn. En boeken? Die bestaan over vijf jaar niet meer.

Reacties (189)

189
168
87
15
0
43
Wijzig sortering
De beste man klinkt wat verwarrend (z'n shirt sluit daar overigens vlekkeloos op aan), maar in grote lijnen ben ik het met hem eens.

"IT wordt commodity".

Net zoals gas, water en licht. Net zoals zijn voorbeeld van het stukje vlees dat je bij de slager haalt. Internet toegang (of cloud, of hoe je het beestje ook wilt noemen) zal absoluut onmisbaar worden en op den duur als primaire levensbehoefte worden beschouwd; zelfs als onderdeel van de 'rechten van de mens'.

Op den duur zal je data overal en altijd bereikbaar moeten zijn. Onderweg, thuis, school, werk, kapper, vuilstort.. Bedenk het maar. Hier werd in het filmpje mijns inziens echter te luchtig over gedaan. Meer dan ooit tevoren zal informatie macht betekenen. De "ach, al je informatie staat toch al overal en nergens"-houding van de persoon (en met hem vele anderen) is gevaarlijk. Grote mulitnationals als bijvoorbeeld Google en Facebook begrijpen dit volledig. Zeker in democratische gebieden als de VS, waar de media absoluut noodzakelijk is om 'zieltjes te winnen' zullen politieke beslissingen meer en meer gekocht gaan worden door belanghebbenden, met uiteraard hun eigen belangen als troef.

Als samenleving van de 21e eeuw gaan en moeten we de stap absoluut maken. Het 'stenentijdperk-verhaal' vind ik de lading niet dekken. We zijn nu eenmaal waar we zijn. Wél is het zo dat we op de rand van iets nieuws staan. Wanneer ik (zowel als particulier als professional) de markt over 'the cloud' hoor praten, merk ik vooral dat we met z'n allen de noodzaak en mogelijkheden zien, maar niet goed weten hoe we ermee om moeten gaan. Het is naar mijn idee echter wel zaak om daar met z'n allen eens goed over na te gaan denken. 'Cloud'? Absoluut! Maar dan wel met een eerlijke, transparante governance! Al zal dat nog een hele kluif worden...
Ook al heb ik het Cloud-verhaal in alle vormen voorbij zien komen, vind ik het toch goed dat hij met intrigerende analogiën voor de dag komt. Het "Stenen Tijdperk" is dan misschien iets te ver terug, je zou kunnen zeggen "Middeleeuwen", of "Pre-industriele tijd". Chargeren is ook een kunst zullen we maar zeggen.
Wat betreft veiligheid en risico's steun ik hem ook graag. Laten we liever denken in kansen. Ik moet nog denken aan de tijd dat ik de thuis-mailserver zelf beheerde. Onze mail is nooit zo lek geweest als in die tijd. Dan laat ik dus liever een bedrijf de mail beheren die daar full time mee bezig is en gelijk ook allerlei spam ertussenuit vist.
Het grootste risico is wat mij betreft het negeren van de ontwikkeling en dus ook niet de lijnen mee uit kunnen zetten, zoals inderdaad governance, eigendom van data, rechten en plichten etc.
Erik Meijer is een techneut, zoek maar is op wat LINQ en Rx is. Het is een techneut in hart en nieren. Wat verwacht je van hem? Dat hij een verkooppraatje goed kan? Hij is een techneut geen verkoper. TUDelft heeft hem niet voor niets aangetrokken. En ja hoe hij er uit ziet, het zal mij een rotzorg zijn, het is intressanter wat hij daadwerkelijk te vertellen heeft. Daarvoor ga je toch naar een les op een universiteit? Anders kan je net zo goed buiten gaan spelen.
Tja... maar wat hij te vertellen heeft... daar wordt ik persoonlijk een beetje bang van.

Security en een gezond wantrouwen in derden is geen verkeerde eigenschap (zeker niet in de IT). En hoewel deze man geen verkoper is dat snap ik... maar hij heeft er wel veel te lang, veel te dicht bij in de buurt gezeten.

Als dit soort mensen de volgende generatie lesgeven, ben ik benieuwd hoe groot mijn houten hamer moet zijn om er weer een beetje common sense in te meppen.
De angst is dat de maatschappij niet snel genoeg mee gaat in de digitalisering van alles.
Dat komt op mij over als een vak-idioot die digitalisering als doel opzich stelt.
Ik hoop van ganze harte dat ik er naast zit. - Dit is natuurlijk ook maar een enkel interview. ;)

[Reactie gewijzigd door psyBSD op 23 juli 2024 15:08]

IDD, kijk naar einstein die kerel kan ook voor geen meter een verhaal vertellen. ). Zal mij niets verbazen als het niveau van zijn taalgebruik gelijk is met die van een jongetje van 12. En intelligentie niveau van iemand die 600 jaar progammeur is.

Typisch asperger, is normaal.

Die mensen moet je niet interviewen maar gewoon hun ding laten doen.
Als je een correct interview wilt moet je dat maar lekker met een 2e kamer lid doen.
100% correct taalgebruik en een intelligentie van een gemiddeld wezen.

[Reactie gewijzigd door A87 op 23 juli 2024 15:08]

Ik vind het altijd weer boeiend om te zien hoe men om " veiligheid" heen draait. zo ook deze Erik M. Als je goed zijn antwoord op de vraag over veiligheid op de cloud beluistert en goed definieert wat hij zegt dan is dat antwoord ridicuul en bagatelliserend.
Hij begint eerst bij de gewone thuisgebruikers. Het toeval wil dat juist in NL de PC's bij mensen thuis redelijk goed beveiligd zijn, anders dan in de UK bijvoorbeeld.
Ook een bewuste aanval op centraal opgeslagen gegevens wordt op een verbazingwekkende manier door Erik M. weggewimpeld. De uitspraak dat al heel veel van "jouw"gegevens ergens anders staan slaat nergens, daarmee bewijs je niets.
Ook het vertrouwen dat hij heeft dat een ander "jouw gegevens" veiliger kan bewaren heeft geen enkele grond [denk aan wachtwoorden als : admin01, welkom01 etc. die bedrijven hanteren] dat is erg naïef.
Ik zou niet graag willen dat de data van mijn overheid in de VS ergens opgeslagen is door een bedrijf dat maar 1 doel heeft - winst maken- en om deze reden gemakzuchtig is met programmeren en beveiligen [dat kost inzet en inzet kost geld]
Ook van het boeken verhaal klopt niet veel. Onderzoek van een paar jaar terug heeft uitgewezen dat mensen liever een folder in huis krijgen dan een nieuwsbrief via de mail.
De uitspraak dat er over 5 jaar geen boeken meer zijn is grootspraak, bedoeld om op te vallen. Natuurlijk loopt de boekenverkoop iets terug door E-books. Maar een mooi boek in handen houden heeft toch zijn eigen charme die niet zo maar weggaat [en zelfs vinyl voor platen komt weer een beetje terug!]
Een cloud is technisch gezien niets bijzonders. Rekentaken en storage dmv abstractie en virtualisatie verdelen over een netwerk kan al lang, ongeacht de grootte en architectuur van het netwerk.
Op zich ben ik voor de prijs van cloud-produkten niet zo bang, maar wel voor de lange-termijn uitwerking van de hype. Je hebt kans dat we straks geen eigen computer en software meer hebben en afhankelijk zijn gemaakt van cloud-diensten. En volgens mij is dat waar het allemaal om gaat. De hardware- en software-industrie hebben te kampen met een dalende vraag naar snellere of betere produkten. Bijna alles is er al en mensen zijn niet snel meer ergens van onder de indruk. Bij de kringloop staan prima bruikbare computers inclusief systeemsoftware voor 25 euro. Het is tijd voor een collectieve aanval op open hardwarestandaarden en vrije software die daar de grootste oorzaak van zijn. Simpelweg door de (redelijk) eerlijke markt te vervangen met een imitatieversie waarbinnen vraag en aanbod beter "gestuurd" kunnen worden. Grof gezegd: we mogen straks niet meer betalen per Mhz performance, MB opslagruimte of Mb/s bandbreedte maar bijv. wanneer de GUI van onze cloud-aanbieder een andere skin heeft aangenomen of overstapt op andere client-hardware die feitelijk hetzelfde doet en alleen maar nieuwer is. Het scheelt dat het gros van de mensen daar toch geen benul van heeft.

[Reactie gewijzigd door blorf op 23 juli 2024 15:08]

Ik snap je punt, maar ik denk ook dat je het teveel met een technische bril op bekijkt.

IT moet uiteindelijk dienend zijn. De hard- en software waar je aan refereert zijn het middel. Het gaat om het doel. Hoe dat gerealiseerd moet worden? Zo eenvoudig mogelijk.. Er is totaal geen reden voor een logge computer of laptop, dat is slechts een gevolg van de beperkte technische mogelijkheden die we altijd gehad hebben.

Ook zal de markt gewoon eerlijk blijven. Marktwerking zal blijven bestaan, dus wanneer optie A niet bevalt, is er altijd optie B. Dat ik daarbij niet betaal voor rekenkracht (zie de voorbeelden die je noemt), maar voor een GUI vind ik prima. Het gaat immers om het doel. Wanneer mijn aanbieder het zelfde kan realiseren met een tosti ijzer en een pot appelmoes vind ik het ook prima. Dan betaal ik daar toch voor? :)

Wel is het natuurlijk zo dat we moeten blijven uitkijken voor monopolie posities, maar dat is een andere discussie en niet anders dan dat het momenteel het geval is..
Anoniem: 120284 19 februari 2012 20:53
Cloud = jouw data in de macht van iemand anders
ik ben zelf niet zo op software thuis, maar ik kan me goed voorstellen dat je niet alles buiten de deur wilt hebben, controle over je eigen systemen, data, veiligheid ( een bedrijf met kritische data gaat dat echt niet in 1 ruim te onderbrengen ingeval van zoals genoemd brand e.d.), niet afhankelijk zijn van externe factoren lijken me goede redenen om de boel binnen te houden.

Ik denk dus ook dat als men "cloud" aan de man wil brengen dat er voorlichting moet komen over hoe die zaken overwonnen kunnen worden.

Hij zegt het dus goed, maar bied geen oplossing ervoor, mensen zijn inderdaad bang.

enne...kunnen we van het woord "cloud" niet gewoon "server" maken? Klinkt ook wat degelijker IMO :9

[Reactie gewijzigd door vlaaing peerd op 23 juli 2024 15:08]

Hij zegt het dus goed, maar bied geen oplossing ervoor, mensen zijn inderdaad bang.
En met een goede reden. Denk bijvoorbeeld aan Amazon die Wikileaks van hun cloud pleurde. Of MegaUpload, de mensen die daar belangrijke data hadden staan moeten nog maar zien of ze het ooit terug krijgen. Je bent per definitie afhankelijk van een externe partij. Als je zelf de boel opslaat en het gaat mis, kan je tenminste jezelf de schuld geven.
enne...kunnen we van het woord "cloud" niet gewoon "server" maken? Klinkt ook wat degelijker IMO :9
Nou nee, :p. Het wordt misschien wat overhyped door de marketeers, maar een cloud is wel iets anders dan een 'gewone' server. Tenminste, in mijn hoofd. Bij een server stuur je je gegevens naar één machine, of een loadbalancer - denk Tweakers.net. Bij een 'cloud' stuur je je gegevens naar een datacentrum die al dan niet in de buurt is, en je data wordt fysiek over meerdere bronnen verspreid. Bij T.net weet ik dat mijn reactie in hun databaseserver of -cluster komt te staan en uiteindelijk op een back-up tape oid - bij Google weet ik alleen dat het 'ergens bij Google' staat, maar de fysieke locatie kan overal en nergens zijn.
Anoniem: 64119 @YopY18 februari 2012 10:53
Cloud is gewoon als een standaard Server <-> Client opstelling maar dan niet via Lokaal (Intern) netwerk maar Wide (internet) netwerk. Voor zover ik weet is dat het voornaamste verschil, lokaal of ver weg. Dit naast eigen beheer of extern beheer.

Zelf heb ik een Pogoplug Cloud die ik overal ter wereld kan aanspreken maar wel fysiek bij mij in huis staat. Wil ik die benaderen vanaf een pc in huis moet ik dus via het internet mijn eigen cloud in huis benaderen. Dat lijkt omslachtig maar het voordeel is wel dat hij dan overal ter Wereld aangesproken kan worden. Overigens gaat de login ook nog gedeeltelijk via San Francisco.
Je denkt nog steeds in het concept hardware, oftewel iets waar je tegenaan kunt schoppen ;)
Een server is hardware die een dienst aanbiedt.
Een cloud (als in cloud-computing) is computer-kracht als een dienst.

Bij cloud-computing heb je het dus over de abstractie 'dienstverlening' en speelt hardware voor de afnemer dus helemaal geen rol meer.

Het enige waar we ons nu nog druk om (moeten) maken is het mogelijke verlies van data. En dan niet zozeer meer dat die data weg is, oftewel niet meer voor ons beschikbaar, maar dat anderen die data onder ogen krijgt.
Dus op dit moment moeten wij ons nog druk maken over hoe we die data voor ons zinnig kunnen maken maar voor anderen volstrekt nutteloos.
Denk aan zelf encrypten en dan in de cloud opslaan.
In die zin ben ik het wel met de spreker in het filmpje eens, dat we alsnog in het stenen tijdperk staan, omdat dat eigenlijk ook onderdeel van de dienstverlening zou moeten zijn, om die zorgen uit handen te nemen.

Het enige echte probleem van de 'cloud' is dat het zo'n rekbaar begrip is dat het op een gegeven moment niets meer zegt. Op dit moment is het namelijk nog alleen maar een service, maar wel een met gebreken, maar wanneer weet je wanneer die gebreken niet meer spelen? Dan kunnen mensen het nog heel lang met negativiteit blijven associëren. Maar misschien hebben we over een paar jaar wel een nieuwe fancy naam voor "cloud 2.0".
Of eigenlijk is het precies zoals de spreker zegt, zijn wij mensen gewoon te traag in onze ontwikkeling om het allemaal te kunnen volgen en wordt al het nieuwe niet direct op waarde geschat, waardoor we achter de feiten aan blijven lopen en door blijven modderen door alles zelf te willen doen.
Anoniem: 44174 @TD-er18 februari 2012 13:44
Hoe je het ook bekijkt er zit altijd hardware achter waarop die dienst moet draaien, of dat nu één stuks is of vele duizenden.
Tuurlijk is er hardware nodig, maar als afnemer van de een 'cloudproduct' is dat helemaal geen issue.
Je hoeft alleen maar kennis te hebben van het product wat je afneemt en niet meer van de achterliggende zaken. Dat is ook precies wat de spreker in het filmpje aangeeft, dat we als gebruiker nog niet zo ver zijn dat we dat los kunnen laten.
Gevoelsmatig moeten we er nog steeds een computer bij "zien" om het te snappen, maar dat is helemaal niet meer een onderdeel van het concept 'cloud computing'.
Het is echt alleen maar een service of dienstverlening die voor een groot gedeelte uitbesteed is aan computers.

Het concept 'cloud' staat compleet los van ideeen als infrastructuur en hardware. Het is een dienst/service en toevallig wordt een groot deel van die dienst op de achtergrond geleverd door computers, maar dat is helemaal niet meer van belang.

Bijvoorbeeld Google. Het is dat je weet dat Google erg veel servers gebruikt, maar hoeveel maakt voor jouw gebruik niet uit.
Of jij nu 100 servers benadert, of dat je met je query een van de 1000 bent die op dezelfde machine werkt, het maakt niet uit voor jouw toepassing.
Het aspect "computer" oftewel "hardware" aka. iets waar je tegenaan kunt schoppen, is compleet niet meer belangrijk bij het "Googlen".
Het rare is dat alles wat je over de 'cloud' zegt ook van toepassing is op het client-server model.
Als jij een user directory gemout krijgt bij het booten op kantoor dan weet jij ook niet waar de eigenlijke data staat en is het gewoon een service van de ict afdeling.

De cloud is gewoon een hype woordje voor vergevorderde server clustering.
Inderdaad. Er zijn enkele toepassingen die je echt "cloud computing" kan noemen, maar die kun je op 1 of 2 handen tellen. Ik moet als ik heel eerlijk ben zeggen dat ik zelden zo'n ontzettend vaag en idioot gezwets heb gehoord over internet als in deze video. Ik snap heus wel het verschil tussen server en cloud services, maar de grap is juist dat het als het op toepassingen neerkomt er eigenlijk weinig verschil is, om als voorbeeld maar een browser MMO te noemen: voor de eindgebruiker is het verschil tussen server-client en cloud idealiter gewoonweg niet merkbaar, en hetzelfde geldt voor cloud backup en verreweg de meeste toepassingen die het gros van de normale eindgebruikers tegen zullen komen binnen afzienbare tijd. Dingen als OnLive worden natuurlijk ooit interessant (al is het dat nog niet) maar ik denk niet dat normale internetters binnen enkele jaren gebruik zullen gaan maken van supercomputing of andere dingen waar de cloud mij geschikter voor lijkt. Wat dat betreft heeft deze video een heel erg hoog "wij van WC-eend"-gehalte.

Om maar te beginnen met zijn rare angst dat de samenleving niet snel genoeg "mee beweegt" met "de ontwikkelingen". Wat er mis is met die zin is dat hij als voorbeeld breedband verbinding penetratie gebruikt maar het eigenlijk heeft over "de cloud ontwikkelingen", wat natuurlijk onzin is want echte innovatie hoeft niet zo geforceerd te worden; die is gewoon zo nuttig dat het vanzelf razendsnel geadopteerd wordt.

In het geval van cloud computing moet iedereen bedenken dat het geen geheel nieuw concept is; voor de geboorte van de PC (personal computer) waren de meeste computers "terminals" (feitelijk de 'fat' of 'thin clients' die de giganten ons willen verkopen; tablets, smartphones, netbooks etc.) in de zin dat ze alleen maar de input nemen en de output weergeven, maar dat zo veel mogelijk centraal verwerkt en opgeslagen wordt (dus niet lokaal). Alleen heette dat toen Centralized Computing, wat vandaag de dag terecht automatisch slechte connotaties oproept. Om aan te geven met een ironisch voorbeeld waarom dit allesbehalve wenselijk is:

nieuws: Amazon verwijdert George Orwells '1984' van e-booklezers

Daarnaast zegt hij enerzijds dat we in "het stenen tijdperk" leven (beetje rare analogie maar goed) en dus volgt ook dat zaken als cloud backup in de kinderschoenen staan en er dus van alles mis kan gaan (technisch falen, beveiligings-falen etc.) maar anderzijds lijkt hij juist een bijna religieus vertrouwen in de voordelen van de cloud te hebben, zonder dat concreet te onderbouwen. Net zoals hij zegt dat over 5 jaar geen papieren boeken meer bestaan, wat een bijzonder falend inzicht blootlegt.

Ook moet duidelijk zijn dat internet bedrijven niet onfeilbaar zijn, dat wil zeggen; zelfs cloud-diensten van de slimste, meest ervaren, rijkste en machtigste bedrijven (Google, Amazon, Steam, etc.) falen opvallend vaak. Dan geef ik nog liever mezelf de schuld als ik vergeet een backup te maken. Als ik bedenk hoe vaak een van deze niet te bereiken zijn dan geef ik nog altijd de voorkeur aan lokale opslag, zeker gezien het feit dat cloud diensten nooit zo snel kunnen zijn (ze zitten altijd vast aan de snelheid - en stabiliteit - van je verbinding, maar ook de afstand tussen de cloudservers en de client; een server in Amsterdam en een client in London ondervinden nog altijd minimaal 1,1 ms vertraging, dat klinkt als niks maar toegangstijden voor geheugen en harde schijven worden in ns gemeten, bovendien is het punt van cloud computing juist dat er meerdere internationale servers bij komen kijken, die allemaal onderling moeten communiceren, waardoor het in de praktijk neerkomt op het tien- of honderdvoudige. Eerder we te weten komen hoe we massaal particle entanglement kunnen gaan gebruiken voor "instantaneous communication" zullen SSDs een factor duizend groter en sneller worden (terwijl internet verbinding snelheden achterblijven), dus op dat punt kan de cloud nooit winnen (die cloud servers gebruiken natuurlijk ook SSDs, maar die ondervinden dus alsnog vertraging door de afstand).

Maar nog veel prangender dan de technische voordelen; Hij geeft bijvoorbeeld geen, of slecht, antwoord op de vraag van T.net of wanneer alles "op 1 plek" (zelfs al is dat de cloud, met meerdere redundant datacentra) dit niet juist minder zekerheid biedt, uiteindelijk, en dus eigenlijk schijnveiligheid biedt. De cloud is alsnog gewoon geen magische oplossing voor het feit dat mensen geen backups maken; de oplossing daarvoor is om mensen te leren backups te maken (en die, of desnoods oudere, ook op een andere locatie te houden).

Ik weet het niet, ik krijg heel erg de indruk dat dit een enorm overgehypete zaak aan het worden is, met alle nadelen van Centralized Computing, en niet veel meer mogelijkheden dan wat nu al mogelijk is met simpelweg clients, servers (al dan niet cloud hosted) en een protocol (zoals http).

@RieIN; Dat is het momenteel niet idd, maar dat is dus wel precies waar we heen gaan als het aan de internetgiganten ligt, met als verschil dat de terminal van vroeger nu een handheld device is (die als het aan hun ligt natuurlijk om de x aantal maanden "aan vervanging" toe is, en hoogstwaarschijnlijk in abonnements-vorm wordt aangeboden tegen exorbitante prijzen, terwijl de hardware zelf tegen slavenlonen in elkaar wordt gezet op een manier waar we liever niet aan denken). Lokale opslag is zo steeds vaker gewoon het cache van cloud-diensten. PCs zijn geen dumb terminal, omdat je alsnog de meeste processing gewoon lokaal doet. Dat vertraging een non-issue zou zijn is met bijzonder veel toepassingen gewoonweg niet waar; niet voor niets draaien we benchmarks om de performance in bijv. Photoshop te meten. Ik zou juist zeggen dat het aantal toepassingen waarbij de gebruiker niets van vertraging merkt behoorlijk in de minderheid zijn. Als jij regelmatig een "cloud backup" maakt dan doe je dat omdat het zo off-site staat, niet omdat het sneller is gedaan dan een lokale backup, en gezien de meeste van dergelijke diensten nog altijd onder de 10Gb aanbieden is het simpelweg nog lang geen concurrent voor lokale opslag. En als iedereen 10 Terabyte aan cloud-opslag wil, wat is dan juist nog de meerwaarde van cloud tov lokaal?

[Reactie gewijzigd door jacobvdm op 23 juli 2024 15:08]

Het huidige begrip 'Cloud' betekent niets meer en niet minder dan 'Op internet'.

Het woord komt af van vroegere schematische tekeningen waar het 'internet' als een wolkje weergegeven wordt.

Of dit op één machine staat, of zoals bij Google op een stuk of 7 locaties, geknipt in verschillende delen, het staat op Internet, en dat bedoelt met met de 'cloud'. Of het software betreft, of een platform, zoals het 'op internet' is, bedoelen we tegenwoordig de 'cloud'.

Het is dus zeker niet Centralized Computing, al deelt het wel eigenschappen ermee, of Centralized Computing past in een 'cloud' concept.

Alles op één plek is ook niet per sé het geval bij de 'cloud' dus.

Je vergelijking met tijden gaat maar héél soms op. Meestal is je eigen PC een dumb terminal zoals je juist vergelijkt, op de server zijn wel die snelle benaderingen aanwezig. Alleen datgene wat op je scherm verschijnt heeft enige vertraging. Die vertraging is voor de gebruiker een non-issue.

[Reactie gewijzigd door RielN op 23 juli 2024 15:08]

De opmerking dat het niet snel genoeg zou gaan omdat men blijft hangen bij abstracte vragen zoals security en failover strategieën ging voor mij ook te snel door de bocht. Juist op die punten mag er zeker nagedacht worden want zoals jij inderdaad opmerkt gebeurd het net te vaak dat een dienst niet bereikbaar of te traag is om het als een betrouwbaar medium te zien.

En het is logisch dat men bij abstracte vraagstukken stokt omdat overheden steeds meer hun wet en regelgeving willen opdringen op het internet en dus is het logisch dat het ook bij cloud computing aan de orde komt waardoor men wel verplicht wordt om te denken aan abstracte vraagstukken.
Dat denk ik dus ook al jaren, dat het software ontwikkelaars zijn die plots de mogelijkheden inzien van virtualisatie, clustering, maw. de wat geavanceerdere architecturale systeem vormen. Je kan ook met je definite stellen dat een partij met één server (die toevallig 100% online is) ook een cloud vormt. 'het enige wat je moet weten is dat jij een dienst afneemt' blahblah is dan ook van toepassing.
Het verschil is dan natuurlijk dat je met 'cloud-computing' niet rekening hoeft te houden met de hardware en je dus ook geen onderhoud o.i.d. hoeft te doen aan de server. Daarmee is het ook een stuk makkelijker rekbaar. Je hoeft niet opeens rekening te houden met loadbalancers o.i.d. . Dat wordt wel voor je geregeld.

Edit:
Imo is een servertje die ergens in zn eentje staat en waar je een 'standaard client-server verbinding' mee hebt geen 'cloud-computing' al zal dat voor de client wel zo lijken.
Een cloud-computing service neem je imo af bij een datacenter.
Het verschil tussen een 'normale client-server verbinding' en de 'cloud' maakt imo voor de eindgebruiker dan ook geen verschil. Het verschil zit hem dus grotendeels in het dev gedeelte.

My 2c

[Reactie gewijzigd door Soundless op 23 juli 2024 15:08]

Ik denk dat het precies is zoals Erik Meijer het zegt, het gaat té hard voor jou om te volgen. No offense uiteraard! ;-)

Maar serieus, je weet wat stroom is, maar boeit het je ook maar IETS waar het vandaan komt, hoeveel spanning er ergens op staat? Je hebt een apparaat en als je het in het stopcontact steekt, moet het gewoon werken. Klaar uit. Wat erachter zit, boeit je niets. Al komt het draadloos binnen, of het koper is of wat anders. Of het van bedrijfA komt of bedrijfB maakt zelfs niet uit, je gaat gewoon voor goede prijs/kwaliteit verhouding.

DAT is Cloud. Niet een server waar je tegenaan kunt schoppen.
Dacht dat het meer zo zat.

Server client is de computing verdeeld server en client side
Waar de client dus ook mee compute naast input en resultaat weergeven.

cloud is computing gebeurt in de cloud. De client is een doorgeefluik van input en resultaten.

doet me denken aan het Server Terminal concept in LAN.

alleen cloud bevind zich ergens in WAN
"Server client is de computing verdeeld server en client side
Waar de client dus ook mee compute naast input en resultaat weergeven."

Nee hoor, in beide gevallen (client-server en cloud computing) hangt het van de toepassing af hoeveel er lokaal en hoeveel er niet lokaal wordt geprocessed.
Om een willekeurige interface te kunnen gebruiken heb je hoe dan ook lokale resources nodig dus echt scheiden kun je de twee niet.
Er is gewoon de laatste tijd veel behoefte aan output van enorme berekeningen op mobiele apparaten zoals telefoons die die berekeningen helemaal niet snel genoeg kunnen maken.
Dan zie je (en ik praat uit ervaring, client-server model is over de jaren heen een soort jo-jo tussen nadruk op client en nadruk op server) dat de consumentenindustrie meer neigt naar het wegleggen van computatie richting servers.
Maar nog niet zo lang geleden was er een enorme 'wapenswedloop' onder de videokaarten.
Dat is ontzettend lokaal en ondertussen heeft elke tweaker een supercomputer in zn pc hangen.
Die tijd is nu weer een beetje voorbij en alle aandacht gaat naar mobiele computers.
En dus is het tijd om het client-server model naar de huidige tijd te brengen.
En dat noemt men cloud.
Sun was zijn tijd ver vooruit met de slogan "The network is the computer".
Mmmm misschien met de leus wel, echter niet met configureren. Je moest verdorie twee a4-tjes command line oplepelen om een filesysteem aan te maken. Dus visie was goed, uitvoering not
Noem het dan een "distributed server" of zoiets. Zoals marketingmensen je maar al te graag zullen vertellen wordt ongeveer 70-80% van de mening bepaald door de eerste indruk en "cloud" klinkt nogal wazig. Maar zelfs dan zullen een heleboel bedrijven niet gecharmeerd zijn van het idee dat hun data over de hele wereld verspreid staat, een server op een eigen, afgeschermde locatie voelt veiliger aan. Onzin natuurlijk want die server is ook vanaf de hele wereld bereikbaar maar het gaat hier om het gevoel dat mensen erbij hebben. En daar slaat Erik Meijer de spijker op de kop, de angst moet weggenomen worden en pas dan kunnen we verder.
Distributed service zou inderdaad een goede uitdrukking zijn. Je data staat ergens remote. Maar je hebt geen idee waar precies. Je opdrachten worden uitgevoerd op een computer die ergens is, maar je hebt geen idee welke computer, en waar hij staat.

Maar een cloud is net iets meer dan een distributed service, denk ik. Bij "the cloud" geef je meer controle uit handen. Je hebt echt geen idee waar iets gebeurd. Bij een gewoon distributed system ligt er geen nadruk op die anonieme uitvoering.

En "The Cloud" klinkt veel mooier, natuurlijk.
Dit is natuurlijk niet alleen zijn denkwijze. IT is gewoon te complex voor de "gewone" mens. Het moet zijn als elektriciteit: Niemand weet hoe het werkt of hoe het tot stand komt. Je weet alleen dat als je een stekker van een apparaat in de muur steekt dat deze werkt.

Ik ben persoonlijk een groot voorstander van cloudoplossingen. Ik verwacht ook dat in de toekomst echt alles via de cloud aangeleverd wordt. Google Chrome en afgeleiden zien die toekomst bijvoorbeeld ook zo.
Laten we Erik's voorbeeld van een bank nemen.

Stel je voor dat cloud-computing echt zo goed is, dat het voor alles gebruikt zal worden. Een bank is een bedrijf dat over financieen en geld gaat. Een bank is geen it-bedrijf. Volgens Erik's redenering zou een bank dus ook gewoon al hun computing kunnen uitbesteden aan cloud-computing.

Als jij hoorde dat jou bank zelf geen computers meer had, en alle server-applicaties had uitbesteed aan Google of Amazon cloud-computing. Zou jij dan nog klant blijven bij die bank ?
Heb jij enig idee waar jouw bank zijn (lees: jouw) data neerzet op dit moment? Heb je dat gecheckt/gevraagd? Je keuze daarop gebaseerd?

Denk als je daarop eerlijk antwoord geeft heb je volgens mij je eigen antwoord ook....
Wat ik wel weet is dat mijn bank zijn eigen servers heeft, zijn eigen datacentra heeft, en zijn eigen beheer doet. Ik vind dat belangrijk wat betreft het risico dat ze lopen.

Ik nam het voorbeeld van een bank, omdat ik namelijk helemaal niet denk dat automatisering niks meer dan zo maar een service is voor een bank. Ik denk dat automatisering een kern-activiteit is voor een bank.

Je moet een bank in 2 delen zien.
1) de "utility bank", die jouw betaal-rekening beheert, je overschrijvingen doet. Internet-bankieren, geldautomaten vult, etc.
2) investeringsbank. die voor de rente op spaar-rekeningen zorgt, leningen aan bedrijven verzorgt, investeringen voor de bank doet, etc.

Ik denk dat voor de "utility bank" automatisering helemaal geen commodity is. En ook nooit zal worden. Automatisering is hun kern-activiteit. Om hun werk goed te doen, moeten ze er voor zorgen dat de automatisering piekfijn in orde is. Daar wil je niet op beknibbelen. Niet zoals je bv catering kunt out-sourcen. Je wilt jezelf onderscheiden met je automatisering. Zodat je niet de hele tijd te kakken komt te staan, zoals de ING.

En ik denk dat dit voor veel meer bedrijven geld. Een hoop bedrijven doen dienstverlening. Of onderscheiden zich door hun dienstverlening. En binnen die dienstverlening is automatisering vaak erg belangrijk. Je kunt je klanten nu eenmaal niet vertellen: "ja, hij deed het vandaag de hele dag niet, want de cloud lag er uit".

Hardware wordt een commodity.
Servers kosten een habbekrats vergeleken met 20 jaar geleden. De hardware van servers kost niet veel meer meer dan de hardware van desktops of laptops. En ze worden kleiner, hebben minder stroom en mindcer koeling nodig. Ik denk dat ieder middelgroot bedrijf steeds makkelijk en goedkoper een groot serverpark kan hebben. Wat je op die servers doet, toegespitst op de service die je verleent, dat is wat je bedrijf goed of middelmatig maakt. Ik zie de behoefte aan een ge-outsourcde cloud niet zo snel groeien.
Ja? Waarom niet? Hosted servers draaien al heel lange tijd (bijna elke webserver draait in een datacenter) Je hoeft niet alleen diensten af te nemen "in de cloud" maar je kunt ook servers (VM's) huren. Je weet niet waarop ze draaien of hoe maar je kunt ze wel bijvoorbeeld met 1 klik redundant maken.

Ik ga er zelfs van uit dat alle banken hun servers in datacentra hebben staan (gezien de hoeveelheid vestigingen). Deze veelal virtuele servers kunnen zo verhuisd worden naar een infrastructuur van een externe partij.
Anoniem: 10456 @28056218 februari 2012 15:29
Als alle banken over gaan op dit systeem, is tenslotte niet ondenkbaar, zul je wel moeten.
Dat beantwoord de vraag niet, er is nog geen enkele bank die op die wijze werkt, velen stappen over naar private clouds om wel te profiteren van de techniek, maar de zeggenschap over de achterliggende servers bij zichzelf te houden.

Zou ik bij mijn bank blijven als deze de eigen mainframes opdoekt en alle servers overzet naar Google of Amazon? Nee, ik stap over. Als met mij genoeg andere mensen dat doen om een kritieke massa te vormen dan zullen andere banken wel twee keer nadenken voordat zij dezelfde stap gaan nemen.
Ik denk dat 99% van de klanten zich daar niet druk over maken.... En private clouds worden binnen een aantal jaar aan public clouds gekoppeld voor redundantie en snelle uitbreidingsmogelijkheid. De bende staat allemaal toch al in een datacenter en zodra het platform zich bewezen heeft zal de overgang massaal zijn.

Private clouds zijn leuk maar kosten nog steeds het meeste. Waarom zou een IT afdeling zich moeten bemoeien met redundante airco's, (brand) beveiliging, en het hele onderliggende infrastructuur als dat op een veel voordeliger tarief te huren is?
Vanwege privacy? Het zelf kunnen controleren van beschikbaarheid, vertrouwelijkheid en integriteit?

99% van de klanten maakt zich hier niet druk over? De genoemde it-termen worden steeds meer gangbaar, het falen van systemen bij KPN en ING de laatste tijd draagt hieraan bij. Op het EPD werd massaal gereageerd, het lukt om regelingen als ACTA tegen te houden met protesten, de burger is niet meer zo ruchtzichloos.
Als bedrijf moet je kijken na de kosten baten, is het voor ons goedkoper om van onze huidige situatie af te gaan en naar cloud te gaan of geld invensteren om deze draaiende te houden.

Of is het goedkoper om cloud te intergreren of alles zelf doen als nieuw bedrijf.

Indien de kosten lager zijn zullen bedrijven iniedergeval makkelijker naar cloud overstappen immers kunnen ze er mogelijk een business doel mee halen.

Echter op het moment dat de kosten gelijk of groter zijn. Zijn mensen genijgd minder gauw over te stappen.

Aan de andere kant kan een gespecialiseerd bedrijf vaker een hogere kwaliteit leveren dan jij als individueel of als bedrijf waarbij je core business geen ict is. Dit zou je zelfs in zekere zin kunnen afdwingen met SLA.

Maar het is mens eigen om achter dochtig te zijn en op zich maar goed ook. Immers gemaakte schade kan niet altijd ongedaan worden gemaakt. Bijv. uitgelekte prive gegevens als vingerafdrukken, naam, woonplaats. Zie dat maar is weer uit de wereld te krijgen.
Voor een hoogleraar geeft hij niet echt goed en overtuigend antwoord op de kritische vragen over cloud, zoals op het einde van de video over de veiligheid. Dat waren echt antwoorden om het aan een brugklasleerling duidelijk te maken.

Jammer, ik had persoonlijk wel wat nieuwe inzichten of in ieder geval goed onderbouwde antwoorden willen krijgen.
Ik ben het inderdaad met je eens.
Misschien overviel tweakers.net hem een beetje met het interview, maar de uitleg op sommige vragen vind ik maar erg matig (neemt niet weg dat deze meneer op zijn vakgebied misschien pionier/hoogbegaafd is).

Tweakers.net stelt bijvoorbeeld vragen over veiligheid op business/enterprise niveau maar om aan te tonen dat de benadering van de cloud beter is gaat Dhr Meijer een vergelijking trekken tussen de cloud die wordt beheerd door één of meerdere specialistische partijen en de gewone thuisgebruiker.
De vraag ging niet om de gewone thuisgebruiker maar om enterprises. En daar is echt wel specialisme aanwezig omdat dit soort zaken daar ook gewoon op professioneel niveau worden aangepakt.

Zo werk ik bijvoorbeeld voor een werkgever met 9 vestigingen in Nederland waarbij we zelf een centraal datacenter hebben en een cloud hebben opgezet (met daarbij een n+1 uitvalmogelijkheid naar een backup datacenter op een andere site welke wordt gesynchroniseerd middels een dedicated verbinding).
Voor alle gebruikte apparatuur en platformen zijn ofwel IT specialisten in-house, dan wel op contract (waaronder ik zelf).
Niet iedere enterprise wil zomaar bedrijfsgegevens in een externe cloud stoppen en ik kan me helemaal indenken dat veel eindgebruikers dat met privé gegevens ook niet willen doen.

Wat ik overigens nog slechter vind is dat hij alle discretie die een cloud-hosting bedrijf zou moeten hebben maar voor lief neemt. Dit, terwijl we de laatste maanden overspoelt worden door grote concerns waarvan de klantgegevens worden blootgelegd (KPN anyone?).
Heb ik dan liever alles lokaal staan? Jazeker... want zelfs al zou ik geen firewall gebruiken (zoals Dhr Meijer aanhaalt) zou mijn kans dat ik als individu wordt benaderd of gehackt; 1 miljoen keer kleiner zijn dan bij een datacenter waar gegevens van duizenden mensen en bedrijven worden bewaard.

[Reactie gewijzigd door Da_maniaC op 23 juli 2024 15:08]

Op die manier geredeneerd heb je het in feite over "security by obscurity". Je bent niet zo makkelijk te vinden, dus het is veiliger. :X Dat is natuurlijk onzin: de veiligheid moet zodanig zijn dat zelfs al weet een crimineel bijna alles over een database en het ip, dat deze dan toch niet in staat is om de server te hacken.

Hij heeft gewoon een punt als hij stelt dat we achterblijven als we stug alles zelf willen doen i.p.v. gebruik maken van gespecialiseerde oplossingen als de Cloud. Typisch menselijk trekje natuurlijk: wanneer ik bijv. zeg dat ik stadsverwarming heb, krijg ik ook altijd reacties dat men blij is dat men een eigen CV-ketel heeft. Dit alleen maar vanwege de illusie van controle. De praktijk is echter dat CV ketels stuk gaan, je geen backupketel hebt hangen, je afhankelijk bent van een monteur bij storingen etc. Niet dat stadsverwarming 100% zekerheid geeft, maar het doet er ook niet voor onder. Zelfde verhaal met een goed ingericht cloud systeem met voldoende redundancy etc.
Voor een hoogleraar geeft hij niet echt goed en overtuigend antwoord op de kritische vragen over cloud, zoals op het einde van de video over de veiligheid. Dat waren echt antwoorden om het aan een brugklasleerling duidelijk te maken.
Volgens mij pastte Erik Meijer zich juist exact aan, aan het publiek. Te zien naar alle negatieve reacties hier. |:(
Met dat T-shirt wil die serieus genomen worden? (niet dat ik twijfel aan zijn competentie)

De toekomst zal cloud wel komen maar dan niet in 5 jaar of 10 jaar, als dit nu in bedrijf zou worden genomen en mocht een netwerk falen kan je wel stoppen met werken als alle berekening in de cloud worden gedaan.

Er zal toch altijd wel een vorm van standalone moeten zijn.
En al helemaal met data als je ziet in deze tijden dat bedrijven zo inbraak gevoelig zijn.

[Reactie gewijzigd door 42dpi op 23 juli 2024 15:08]

Er zal toch altijd wel een vorm van standalone moeten zijn.
Erik Meijer heeft ooit cloud-computing vergeleken met hoe we tegenwoordig electriciteit ontvangen. Je trekt nu electriciteit van het lichtnet. In de toekomst pluk je rekenkracht uit de muur.

De analogie kun je ook verder trekken qua het standalone-gebeuren. Tegenwoordig zijn er nog steeds bedrijven die een noodaggregaat hebben voor wanneer het gebruikte lichtnet faalt. Zo ook zouden bedrijven in de toekomst ook lokaal een aantal computers kunnen draaien voor noodgevallen.
Deze analogie van Meijer is niet nieuw... Lees daarvoor Carr's IT Doesn't Matter.
Hier een summery
Elke laptop heeft tegenwoordig al een overkill aan rekenkracht voor onze dagelijkse taken, dus ik denk niet dat we op meer rekenkracht zitten te wachten, eerder aan opslagcapaciteit, wat nu al het geval is.
En ondertussen zijn we bezig om zonnepanelen op onze daken te leggen en gaan we straks onze auto thuis opladen ipv dat we naar de benzinepomp rijden.

Ik zou als bedrijf ten alle tijde een basishoeveelheid rekenkracht zelf in de hand willen houden. Om die rekenkracht goed te laten werken kan ik dat prima uitbesteden aan een extern bedrijf zoals ik mijn vlees bij de slager haal. Of eigenlijk laat ik de slager gewoon bij mij thuis komen om een stukje vlees te brengen en te marineren.

Mocht ik dan een keer een feestje geven en wat meer vlees nodig hebben, dan schakel ik de cloud wel in.

Overigens scherpe vragen van de interviewer! Je merkte dat dhr Meijer moeite had met sommige vragen en wat mij betreft had hij op de vraag over een grotere aantrekkingskracht van hackers ten aanzien van de cloud absoluut geen geruststellend antwoord paraat.

Geweldig dat er mensen zijn met denkbeelden die veel verder gaan dan die van de gemiddelde persoon en ook mooi hoe ze die denkbeelden propageren. Dit inspireert ook anderen weer tot geweldige nieuwe ideeën. Ik hoop alleen dat ze zich er ook van bewust zijn dat hun toekomstvisies in perspectief geplaatst moeten worden en de theorie niet altijd in de praktijk zal werken.

[Reactie gewijzigd door Ras op 23 juli 2024 15:08]

Precies, en al onze opgewekte energie leveren wij aan de cloud dmv smartgrids :)
Overigens scherpe vragen van de interviewer! Je merkte dat dhr Meijer moeite had met sommige vragen en wat mij betreft had hij op de vraag over een grotere aantrekkingskracht van hackers ten aanzien van de cloud absoluut geen geruststellend antwoord paraat.
Niets ten nadele van de interviewer, maar denk dat Erik Meijer dit soort vragen wel vaker langs hoort komen. Zijn de standaard vragen. Ik miste alleen nog het "Als ze het willen, is Amerika eigenaar van je data" vraagje. Blij dat ze die vraag niet gesteld hebben.
Met z'n t-shirt ben je juist de man! Waarom moet een ICTer uberhaubt specifieke kleren dragen volgens jouw, alsof dat ook maar iets zegt over je kunnen? Enkel zoals al gezegd wordt over je zelfverzekerdheid!
Het is meer hoe je jezelf presenteert en zegt niks over je presentatie. Maar laten we eerlijk zijn, als Pippo de clown(daar bedoel ik deze man dus even niet mee!) voor je staat met een serieuze presentatie, let je dan nog wel op wat hij zegt ?? Of ben je toch te veel afgeleid door wat de man doet en hoe hij er uit ziet.

Het zelfde als er zo vaak gebeurd, te leuke blonde dame met iets meer "voorgevel" dan normaal die presenteert. Vraag de studenten eens na 5 minuten wat ze heeft gezegd en meer dan de helft weet het niet ;) Die kijken dan alleen naar wat er staat en niet wat er op de sheets / scherm staat.

Kleed je normaal en en iedereen gaat er vanuit dat je iets te melden hebt. Of dat intressant is dat laat ik aan de luisteraar over. In ieder geval geen onnodige afleiding of niet ter zake doende dingen.
Wat betreft de dame, vraag of ze iets interessant vertelt heeft, terwijl de helft niet eens weet waar het over gaat,
dan zal de meerderheid instemmend knikken. Je krijgt zoiets als klein kind mee, kado mooi inpakken, of het nu iets voorstelt of niet. Dan lijkt het iig alsof je aandacht aan je onderwerp hebt besteed.
Anoniem: 442878 @42dpi18 februari 2012 10:54
Met dat T-shirt wil die serieus genomen worden? (niet dat ik twijfel aan zijn competentie)
Waar het om gaat is wat hij te vertellen heeft.
Hij draagt wat hij wil dragen. Ik heb ze nog bonter. Studenten vinden dat geen probleem wat hij draagt.Veel studenten zijn redelijk alternatief, en kunnen dat soort kleding wel waarderen.En ook ik vind het cool [ironic mode on]"We're livin' in the past" [ironic mode off]
Over Meijer.
http://en.wikipedia.org/w..._%28computer_scientist%29

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 442878 op 23 juli 2024 15:08]

Met zo'n shirt leef je inderdaad nog in het stenen tijdperk.
En met zo'n Randstedelijk Pak met Stropdas niet wil je zeggen? Hij draagt de kleren waar hij zich lekker in voelt, en is kennelijk zo goed dat ze hem bij Microsoft en op een Universiteit graag willen hebben. Hij hoeft zich zelf niet te overcompenseren met een pak. Ik weet dat het voor sommigen even lastig slikken is, maar in veel van de rest van Nederland en Scandinavische landen... lopen IT'ers en andere technici bijna nooit in een pak.
En met zo'n Randstedelijk Pak met Stropdas niet wil je zeggen? Hij draagt de kleren waar hij zich lekker in voelt, en is kennelijk zo goed dat ze hem bij Microsoft en op een Universiteit graag willen hebben. Hij hoeft zich zelf niet te overcompenseren met een pak. Ik weet dat het voor sommigen even lastig slikken is, maar in veel van de rest van Nederland en Scandinavische landen... lopen IT'ers en andere technici bijna nooit in een pak.
Hij hoeft van mij ook geen pak aan, maar zo'n t-shirt met felle kleuren leidt alleen maar af.
Je wilt je toch kunnen focussen op wat hij zegt en niet op hoe hij eruit ziet?
Dit soort kleding draag je thuis of op vakantie, niet als hoogleraar op een universiteit.
Wat een lulkoek.

Ik heb wel eens gehoord dat ze in Rusland een bepaalde instelling hebben.
"Als er voor dat product reclame moet worden gemaakt op TV, dan zal het uit zichzelf wel niet verkopen. Er moet dus wel iets mis aan zijn. Dat product ga ik zeker niet kopen !"

Slimme instelling, imho.
Ik denk hetzelfde over mensen in pakken.
Zodra ik in de IT iemand in een pak tegenkom, dan ga ik er al vanuit dat die persoon helemaal nergens echt verstand van heeft. Tot nu toe heb ik altijd gelijk gehad.
De ene persoon plakt een label op iemand in pak die staat te presenteren, de ander doet dit met iemand in normale kleding die zijn zegje staat te doen. In beide gevallen is het hokjesdenken, nietwaar? ;)

Goed, jij zegt dat mensen in pak overcompenseren, ik zeg dat zo'n shirt dragen als in dit filmpje ook overcompenseren kan zijn. Namelijk "Oh hey iedereen! Kijk eens hoe hip en vooruitstrevend ik ben! :D "

[Reactie gewijzigd door Forsakeneyes op 23 juli 2024 15:08]

Ik ken Erik Meier een klein beetje. Hij is in 1981 begonnen Informatica te studeren in Nijmegen. Zelf ben ik daar in 1982 begonnen. Ik geloof dat hij toen student-assistent was. Dus misschien heeft hij me wel begeleid bij een practicum programmeren. Hij was een goede vriend van een vriend/jaargenoot van me.

Ik denk dat Erik er vandaag nog precies hetzelfde uitziet als hoe hij er in 1982 uitzag. Zichzelf dus. En niks aandacht-trekkerij of wat dan ook. En ik zou zijn outfit nou niet bepaald hip of vooruitstrevend noemen.

Ik denk niet dat Meier ook maar een moment met zijn kleding bezig is. Die heeft wel wat anders aan zijn hoofd. Als je software-architect bent bij Microsoft, en hoogleraar, dan denk ik niet dat hij enige behoefte heeft aan overcompenseren of aandacht-trekken of wat dan ook. Hij trekt gewoon een trui aan tegen de kou. En een broek om niet in zijn blote snikkel te hoeven lopen. Meer niet.

[Reactie gewijzigd door 280562 op 23 juli 2024 15:08]

Precies. Je kunt beter een 'saai' pak aandoen als je staat te doceren. Onbewust let je toch op het uiterlijk van de persoon die staat te vertellen, en als hij dan zo'n bontgekleurd t-shirt aan heeft leidt dat toch af. Bij een pak let je gewoon meer op wat hij heeft te vertellen. Dat heeft niks met kakkerigheid, compensatiegedrag of wat dan ook te maken. Een pak is gewoon redelijk neutraal en zegt niet veel over jezelf (ook al vinden sommigen hier dat je dan een kakker bent of dat je een of andere incapabele manager bent).
Natuurlijk moet die kunnen werken waar die zich in vrij voelt en als zijn werkgever daar geen moeite mee prima.

Maar het gaat meer om mensen die hem juist niet kennen dus of mogelijk investeerders oid, die zullen meteen associaties krijgen met Leo uit de ''That '70s Show''.
Er was eens een redelijk succesvol CEO. Ik waardeer hem niet zozeer voor wat hij heeft uitgevonden, maar wel om zijn geniale marketing en hoe hij producten in de markt wist te zetten. Hij was een boeddhist en hij gaf zijn key notes altijd in een shirt, spijkerbroek en sportschoenen. De halve IT wereld hing aan z'n lippen als hij een keynote gaf.

Ander voorbeeld: Eric Schmidt, voormalig CEO bij Google, werd door Larry en Sergey geselecteerd omdat hij een hippie festival bezocht. (Burning Man) Onderscheidend vermogen is waar het om gaat.

Als je weet waar je het over hebt en je kan dit verhaal goed overbrengen, dan maakt kleding niet uit. Het shirt van Erik Meijer is misschien wat over the top, maar het is dan ook een academische omgeving. Ik ben nooit in pak. Als je niet verder kan kijken dan kleding, ben je zonde van m'n tijd en wil ik eigenlijk geen zaken met je doen. Een pak heb ik alleen aan als ik iemand de hoogste eer wil geven. Praktisch gezien is dat op je bruiloft of op je begrafenis.
Steve Jobs zijn kleding was nou niet echt heel opvallend. Ja, opvallend om te zien als je bedenkt dat hij een zeer machtig CEO was, maar geen in-your-face hippieshirt of iets dergelijks. ;)
Mensen die hem niet kennen en niet weten wat hij doet zijn niet echt geïnteresseerd in hem.

Als jij alles wilt weten van de (ik noem maar iets) oprichter(s) van Google, dan ga je toch flink zoeken en een profiel opstellen over die persoon/personen? Dan ga je werkelijk alles lezen wat los en vast zit om er achter te komen wat deze mensen doen of gedaan hebben.

Zo werkt het ook bij deze hoogleraar. Mensen die willen weten wat hij doet, willen uitzoeken of hij een toegevoegde waarde is voor hun bedrijf of universiteit gaan echt wel op zoek naar de achtergrond van meneer Meijer.

Zoiets noemen ze huiswerk.
IT´ers hebben normaal gesproken weinig contact met de medewerkers van het bedrijf waar ze werken, vaak per telefoon. Als je veel contact met andere mensen hebt is het niet meer dan normaal om je netjes te kleden, niet voor jezelf maar voor degene met wie je contact hebt.
Of mag jij ook met je zwembroek op het werk komen als het 35 graden is buiten?
Wij mochten dat wel.
En ik werkte toendertijd bij het meeste succesvolle IT bedrijf van dat decade.

Zwembroek is misschien een beetje overdreven. Maar grote aantallen topmensen in de industrie kwamen inderdaad in korte broek en sandalen (of sportschoenen) en vreemde t-shirts op het werk. En die heb ik allemaal nog nooit in een pak gezien. Ook als ze met klanten afspraken of een lezing op een congress hielden. Ooit naar een IETF-meeting geweest ?

Bij Nederlandse rommelbedrijfjes is dat misschien anders. Daar moet iedereen een pak aan. Om te verhullen dat ze er eigenlijk ook niet veel van weten.

Erik Meier is een van de meest succesvolle informatice van Nederland. En dan gaan we hier een discussie voeren over hoe hij zich kleedt. Dat geeft wel aan wat voor niveau van de gemiddelde informaticus we hier hebben in Nederland. Bedroevend.

[Reactie gewijzigd door 280562 op 23 juli 2024 15:08]

het leidt af van de inhoud
In dat geval heeft die waarschijnlijk ook nog een tablet zonder batterij die af en toe ook nog in de wolken is. (als 'ie maar hoog genoeg gooit).

Je bent wel erg kortzichtig als je alleen gladde jongens in Hugo Boss pakken vertrouwt. Ik denk dat de studenten die deze colleges volgen geheel anders over deze man denken dat wat jij hier schetst.
Anoniem: 318025 @sypie18 februari 2012 10:27
Hij straalt in iedere geval geen gezag uit en ik vind dat is toch wat je moet hebben als je voor de klas staat.

Dit is toch niet professioneel, hij staat er als een hippie bij in een te kort shirt, die kerel krijgt vast genoeg betaald dan kan ie toch wel fatsoenlijke kleren kopen?

Als ontwikkelaar is prima als je als hippie uit ziet, maar niet als je voor de klas staat.
Er is een ontzettend groot verschil tussen voor de klas staan op verschillende niveau's. Op de middelbare school hebben we met een paar klassen een leraar die zich zo vertoonde en daarbij ook nog brak les gaf binnen 2 maanden overspannen naar huis gekregen.

Op de universiteit heb ik genoeg leraren die ook niet in pak komen aanzetten, maar als je goed les kan geven en voldoende kennis hebt over het onderwerp waarin je les geeft maakt dat in de hogere jaren van je studie echt weinig tot niets uit. Als je niet op wilt letten gedurende een college ga je er gewoon niet heen.

Kennis is macht, met uiterlijk vertoon kun je ook een eind komen maar uiteindelijk val je dan toch door de mand. Nu heb ik alleen weinig verstand van ict/software dus over zijn capaciteiten daarin kan ik niet oordelen, echter doe je er goed aan om verder te kijken dan iemands uiterlijk.

[Reactie gewijzigd door Bastard op 23 juli 2024 15:08]

Anoniem: 318025 @Bastard18 februari 2012 11:24
Ja dat bedoel ik ook op middel bare school word je gewoon weg gepest als je zo voor de klas staat.

Maar ik zou hem niet serieus nemen, kennis is echt niet alleen macht, je moet ook wat aan je uiterlijk vertoon doen vind ik.

Zo moeilijk is dat niet, hij hoeft geen pak aan maar gewone casual kleding moet ie toch wel kunnen dragen?
Jij realiseerd je helemaal niet dat jij het bij het verkeerde eind hebt? Hij is volgens mij tech lead van een ontwikkelteam bij Microsoft en hij is hoogleraar bij de TU Delft...wat heb jij bereikt dat jij denkt te weten dat het in het leven om de kleding (of gezag volgens jouw woorden) gaat?

Het is ook niet helemaal mijn type, maar ik kan wel waarderen dat hij zichzelf blijft, ondanks de posities die hij bekleed. Steve Jobs liep ook altijd in zijn coltrui rond, of vond je Steve ook geen gezag hebben?

[Reactie gewijzigd door Abom op 23 juli 2024 15:08]

Als ik iets geleerd heb in de techniek is dat de mensen in de comfortabele eigen kleren over het algemeen meer van de techniek weten dan de mensen in zo'n suf standaard pak. Die mensen in pak zijn vaak de mensen die over de randvoorwaarden gaan, de zogenaamde managers, een beetje spulletjes of mensen op de juiste tijd op de juiste plek krijgen en geldstromen beheren. Wanneer mensen in pak over technische zaken gaan praten is het verhaal vaak onduidelijk en incompleet. Zo'n klepel zonder klok idee.

Hier zijn natuurlijk genoeg uitzonderingen op en ik heb vooral geleerd om verder te kijken dan kleren en kapsel!

Bovendien vind ik dat mensen die een duidelijk eigen smaak naar voren brengen interessanter zijn dan mensen met een standaardpak of zo'n suf overhemd.

Edit: en als hoogleraar kan je beter een interessante man hebben die boeiend kan vertellen dan een suffe saaie autoritaire standaardleraar.

[Reactie gewijzigd door dapyroo op 23 juli 2024 15:08]

Onder hoogleraren is iemand met een beetje nette kleding eerder een uitzondering ;)
Gezag is nodig voor een middelbare school. Op universiteiten heb je te maken met volwassen en is kennis nodig. Deze mensen moeten alle vrijheid hebben om hun kennis over te dragen aan de volgende generatie. Als hij dat in een t-shirt wil doen, wie ben jij dan om hem tegen te spreken.

Vroeg me af of Einstein wel eens in t-shirt rondliep...
Waarom is hij bang dat de hele wereld niet snel genoeg meegaat met de technologische ontwikkelingen ?
We hoeven immers niet niet te concurreren met een 'andere wereld' dus als het wat langzamer gaat dan zou kunnen heeft dat geen nadelige consequenties.
En alle verandering gaat langzaam ,niet iedereen zag tegelijkertijd de noodzaak een mobiele telefoon te kopen ,een computer, of een flatscreen toen die uitkwamen .
En een encyclopedie in je huis staat mooier dan een Amazon Kindle , een boek heeft wel meer voordelen.
Tegenwoordig is zelfs vinyl weer in , mensen willen ook graag iets tastbaars hebben in huis niet alleen maar een internetkabel /screen om tegen aan te kijken.
Off topic: Als wij met een dergelijke instelling zouden moeten concurreren met een andere wereld komen wij er bekaaid af. Sowieso met ons hele waarde systeem komen we er bekaaid af. Want WTF doen wij als mens, voornamelijk vernietigen.

On topic: Hij heeft mijns inziens gelijk. De maatschappij wil niet zo snel mee als ontwikkelingen ons dicteren. Ook de verschillende angsten die constant de kop op steken zijn gevaarlijk. "De enige constante is dat alles veranderd" is een belangrijk gegeven om bij te leven. Innoveren is dus een must en waar de technologische innovaties zich in rap tempo opvolgen blijven onze maatschappelijke veranderingen hopeloos achterwegen.

De bezwaren tegen cloud computing zijn hier een prachtig voorbeeld van. Er worden constant vraagtekens gesteld bij privacy gevoelige informatie in cloud computing, maar het is gemakkelijker te beveiligen en waarborgen als het door een enkel type systeem loopt.

Denk aan een bank, iedereen zijn geld in een sok zou om veel meer redenen gevaarlijk zijn dan iedereen zijn geld in de bank. Denk inbraken, berovingen en al het bloedvergieten dat daarbij komt kijken, tegen eens in de zoveel tijd een bank beroving die vaak mislukt en meestal geen of weinig slachtoffers kent.

Al met al leggen wij mensen onszelf ontzettend veel fictieve beperkingen op en de ontwikkeling van onze maatschappij ontzettend in de weg staan.
Wat deze beste man ons probeert te vertellen is dat hij geen, tot weinig problemen ziet in het cloud computing.
Hij komt met verkeerde voorbeelden aanzetten, waar hij mij het gevoel geeft wat naief te zijn over de gevaren van cloud computing, welke waarschijnlijk veroorzaakt wordt door zijn eigen enthousiastme.

Iedereen heeft zijn geld op de bank staan, maar het is er niet echt.
Want als alle klanten van de bank ineens hun geld op komen halen, komt 80% bedrogen uit, omdat het er niet is. Voor zoverre het bank voorbeeld.

Ik ga idd niet jagen en mijn dier opensnijden en bewerken en voor een maaltijd.
We halen vlees bij de slager.
Maar in vergelijking met het cloud computing, zeg je dus dat je wel gaat jagen (de programma's en data dat we genereren) en je prooi bij de slager op slaat om er vervolgens weer bij te kunnen. met andere woorden geen goed voorbeeld.

Dat we alles moeten laten specialiceren volgens hem, is al gedaan volgens mij. Daar heeft een bedrijf ICTers voor.

Het antwoord op de vraag van veiligheid en privacy met cloud computing, antwoord hij met.
Ja maar ze weten toch al zoveel van ons dus dat maakt dus niets meer uit.
Hij heeft daar een punt, maar dat betekent niet dat je dit soort dingen moet stimuleren.

Neem een voorbeeld van de paspoort en id kaart gegevens.
Die zijn uitbesteedt aan een amerikaans bedrijf, ws ook via cloud computing.
Met andere woorden, heeft de amerikaanse regering ook toegan tot al onze persoonsgegevens.

Dat boeken onhandig en groot zijn, ben ik met hem eens, maar dat je geen boek kunt lezen omdat je m vergeten bent als voorbeeld te noemen waarom cloud computing een voordeel is, slaat nergens op. want als je alles wel extern hebt opgeslagen via cloud, en je je laptop vergeet, ben je net zo ver van huis betreffende het lezen.

Dat boeken onderandere om die reden over 5 jaar niet meer gemaakt zullen worden.
Zal ik allleen geloven als er een europese wet komt dat over 10 jaar geen boeken meer mogen worden gemaakt, want dan zal nederland er voor zorgen dat t over 5 jaar niet meer beschikbaar is.

Deze beste man zal vast wel veel weten op zijn vakgebied, maar inzicht in de maatschappij ontgaat hem enigsinds.

Want ik blijf er bij.
It's better to be safe then sorry.
want lang niet elke vernieuwing is een vooruitgang.
Gegevens op slaan via cloud, no way!
Laat ze maar eerst bewijzen dat niets met mijn gegevens gedaan wordt en dat geen enkele overheids instantie in het buitenland zomaar bij mijn gegevens kan komen.
Het voorbeeld van jagen interpreteer je niet goed.

Je zegt al dat elk bedrijf z'n eigen ITers heeft, en dat is dus precies dat je dus zelf moet jagen (maw, zelf de kennis in huis hebben) ipv het laten doen door een ander bedrijf of bedrijfstak wat erin gespecialiseerd is (vleesindustrie, slager vs. cloud-dienst-bedrijf/infrastructuur).

Als elk bedrijf z'n eigen ITers in dienst heeft is dat misschien wel erg inefficient, omdat elke keer opnieuw dezelfde taken moeten worden gedaan en het wiel steeds opnieuw moet worden uitgevonden.

In plaats van dat het bedrijfsleven honderdduizenden ITers in dienst heeft om:
- Het bedrijfsnetwerk in de lucht te houden,
- Te zorgen dat alle onderdelen en workstations up to date zijn,
- Interne (mail / storage / etc) servers configureren,
zullen er uiteindelijk cloud-diensten zijn die dit compleet (of voor een deel) overnemen. Denk aan Google Apps (mail, docs, calender, etc).

Maatschappelijk gezien maak je dan een enorme sprong wat betreft het Nationaal Product, oftewel wat we met z'n allen toevoegen aan de economie.
Die honderdduizenden ITers kunnen zich dan bv bezighouden met iets wat iets op een andere manier iets toevoegt, of innovatief is. (Hoewel ik snap dat niet iedereen dit ziet zitten, iets wat meestal voorkomt als hele bedrijfstakken worden vervangen, denk aan fabrieksarbeiders vs automatisering)

Anyway wat ik wil zeggen is dat het enorme kansen bied voor (economische) groei.
Semantisch heeft aebtdom gelijk, elk bedrijf heeft ITers en zelfs bij een cloudoplossing zal dat blijven bestaan, hij zegt niet dat de ITers in dienst zijn ;)

Of het zo nadelig is om een eigen ITer in dienst te hebben durf ik ook te betwijfelen. Cloud-services en uitbesteden in het algemeen nemen niet weg dat systemen up to date moeten zijn en het bedrijfsnetwerk in de lucht moet blijven. Daarnaast zorgen ze wel voor een afstand tussen werkvloer en ondersteuning, en een clouddienst of supportdienst in India vervangt niet zo snel een defect toetsenbord als die IT-er een verdieping hoger. Wellicht een makkelijk voorbeeld, maar het is wel een factor die je niet moet vergeten.

Als laatste, wat gaat dit toevoegen aan het nationaal product en/of economische groei? In hoeverre komen de gebruikte services uit Nederland? In het onderwijs doen op cloud-gebied Microsoft en Google goede zaken, in hoeverre profiteren Nederlandse bedrijven hiervan? Ergo: is de innovatie, of de mogelijkheid daartoe, wel Nederlands of iets waarin Nederland een speler kan zijn? Of betekend het migreren naar cloudservices dat de huidige grote spelers groeien ten koste van de kennis in Nederland?

Wil je die ca. kwart miljoen ITers vol op innovatie zetten dan moet daar natuurlijk wel vraag èn geld voor zijn, met kennis in het buitenland en het geld net zozeer daar op de bank vergroot je enkel het werkloosheidsperspectief. Dat is dus iets waar je voorzichtig mee moet zijn, zeker aangezien Nederland op innovatiegebied in de achterhoede acteert en op opleidingsgebied niet meer is dan een middenmoter.

[Reactie gewijzigd door Speedpete op 23 juli 2024 15:08]

Dat gevoel van verkeerde voorbeelden met een laagje naïviteit had ik ook.

Het backup- /brandvoorbeeld is kort door de bocht, zeker als antwoord op de nadelen. Het grootste probleem voor mensen is privacy, niet het brandgevaar. De vervolgvraag van de interviewer hierop is goed, door te stellen dat een centraal systeem interessant is om aan te vallen. Zijn antwoord hierop is, zoals je ook aangeeft, erg makkelijk en nijgt naar een drogreden.

Het voorbeeld dat hij daar voor gaf, dat bedrijven zoveel moeite moeten doen om hun computers te onderhouden, is ook te makkelijk. Daar veranderd bij cloud-computing namelijk niet zo gek veel aan. Veel software wordt al onderhouden via SLA's en hardware is nodig om software te draaien, daar veranderd het nieuwe concept weinig aan. Het wordt wellicht goedkoper en migreren tussen systemen (soft en hard) gaan in principe eenvoudiger.
Ik ga idd niet jagen en mijn dier opensnijden en bewerken en voor een maaltijd.
We halen vlees bij de slager. Maar in vergelijking met het cloud computing, zeg je dus dat je wel gaat jagen (de programma's en data dat we genereren) en je prooi bij de slager op slaat om er vervolgens weer bij te kunnen. met andere woorden geen goed voorbeeld.
Je trekt het volledig uit z'n verband!!! Hij bedoelde dat het zó gewoon is geworden dat iedereen van de 'service' van de slager gebruik maakt, dat niemand het meer zelf hoeft te doen. Vroeger dacht niemand eraan om een slager te openen! "Je kan het toch zelf ook doen? En bij de slager moet je nog betalen ook!!!" Maar inmiddels is het zo gemeengoed geworden, dat niemand er meer vragen bij stelt.
Dat we alles moeten laten specialiceren volgens hem, is al gedaan volgens mij. Daar heeft een bedrijf ICTers voor.
Die elke keer opnieuw het wiel uitvinden. Laat de slager alsjeblieft zijn dienstverlening, tegen geringe betalen, uitvoeren, dan kan ik daar gebruik van maken. Laat de cloud provider alsjeblieft zijn dienstverlening, tegen geringe betalen, uitvoeren, dan kan ik daar gebruik van maken.
want als je alles wel extern hebt opgeslagen via cloud, en je je laptop vergeet,
Lijkt me sterk dat jij je mobiel thuis laat liggen. Of je laptop als je daar op je werk op moet werken? En als iedereen over een paar jaar (theoretisch) met een tablet loopt, heb je hetzelfde principe. Dat laat je ook niet thuis liggen.
Want ik blijf er bij.
It's better to be safe then sorry.
En dát is wat Erik Meijer bedoeld, dat we in het stenen tijdperk zijn en achter de feiten aanlopen. En dat van mensen op tweakers.net, valt me zwaar tegen.
Denk aan een bank, iedereen zijn geld in een sok zou om veel meer redenen gevaarlijk zijn dan iedereen zijn geld in de bank. Denk inbraken, berovingen en al het bloedvergieten dat daarbij komt kijken, tegen eens in de zoveel tijd een bank beroving die vaak mislukt en meestal geen of weinig slachtoffers kent.
Vroeger werden we beroofd door inbrekers, nu de staat steeds meer van ons weet, beroven zij ons nu meer. Heel vroeger rovers, toen de koningen, daarna de kerk, nu de staat en nu al een beetje de grote bedrijven. Bottom line is we worden opgelicht, alleen via een ander loket.
Begrijp je nu niet het verschil tussen geld en je foto's, films, en andere persoonlijke data?
Zou jij een webcam in je huis zetten die via internet op elk moment te bereiken is?
Zou je vertrouwen dat de beveiliging daar goed genoeg voor is?

Begrijp me goed: cloud heeft zeker voordelen en het zal echt wel opgepakt worden door de bevolking en door bedrijven, maar ik denk niet dat cloud de oplossing is voor alles. Niet alles hoeft via cloud. Het is wel fijn dat cloud het leven makkelijker kan maken. Het is fijn als je altijd toegang hebt tot belangrijke gegevens. Het is fijn dat je dankzij cloud je email op elk moment van elke plaats (met internet) kunt bereiken. En zo zijn er nog veel meer voordelen. Maar het ontkennen van de nadelen is net zo erg als het ontkennen van de voordelen.
Dat is nu het verschil tussen techneuten en de rest van de mensen. Die zien al die voordelen niet (tenminste techneuten zien voordelen) en dus interesseert het ze niet.

Dan kun je als techneut nog zo enthousiast zijn, als er geen behoeft is aan iets komt het niet van de grond.

Het is dus niet zo dat de maatschappij de technische ontwikkelingen niet kan bijbenen, de technische ontwikkelingen sluiten vaak gewoon niet aan op de behoefte van de maatschappij.
Ik ben een techneut. Ik zie wel de voordelen van cloud computing. Maar ik zie ook grote nadelen voor een flink aantal toepassingen. En daarom ben ik niet van mening dat cloud-computing het ultimate antwoord op alle vragen is. En nogmaals, ik ben een techneut. En 100% network-man.
Vinyl is weer in betekent niet dat het het meest gebruikte mediatype is, vinyl is nog steeds vervangen door cd's/usb/mediaplayer etc.
Als boeken verdwijnen, verdwijnen ze omdat ze vervangen zijn/worden door e-versies
Waarom is hij bang dat de hele wereld niet snel genoeg meegaat met de technologische ontwikkelingen ?
Het gaat nu eenmaal allemaal erg langzaam, terwijl dat niet hoeft. Als voorbeeld neem ik het bericht van de afgelopen week van de Finbox, de aut. acceptgiro.
http://www.documentwereld...1/7190-finbox_voor_banken
Ik maak al gebruik van zo'n soort box, Notabox(Rabo) Maar men had natuurlijk allang die acceptgirokaart weg moeten hebben en zo'n box invoeren. Het invoeren van al die gegevens van zo'n acceptgiro is waardeloos.
Ik moet nu formulieren invullen, scannen opslaan enz. Kan allemaal makkelijker. Kom ik ook eens van die hoge stapels papier af waar ik me al jaren ontzettend aan erger.Er is nog wel wat werk, digitaal werk te doen. Opslaan doe ik echter nog steeds lokaal.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 442878 op 23 juli 2024 15:08]

Klopt dit systeem bestaat al zo'n 10 jaar bij de ABN, alleen hebben ze nu afgesproken dat ze het één en dezelfde naam geven, dat is alles.
Tijd voor voor gewoon een goede sterke encryptie voordat de data naar de cloud toe gaat. Zodat de cloud nooit jouw data kan inzien, (mis)gebruiken en je toch kan genieten van de voordelen van de cloud.
dat is een beetje het probleem van encryptie, wat nu sterk is hoeft dat over 5 of 10 jaar niet te zijn. en omdat het bedrijf volgens jou de encryptie niet weet, kunnen zij die ook niet verbeteren. Dat is ook trouwen niet helemaal waar dit verhaal over gaat.

De clue is een beetje dat jij je data opslaat bij een derde partij die daar waarscheinlijk meer verstand van hebben dan jij. Je maakt het hun verantwoordelijkheid om jou data altijd en overal veilig beschikbaar te hebben. Dat betekent dat hun bepalen hoe ze dat gaan garanderen. Feitelijk geef je de totale controlle die je normaal hebt aan derden.
Dat is dan ook gelijk het probleem van de cloud, het is vrij moeilijk om derde te vertrouwen met het beheer van jou data.

Een voorbeeld hiervan is e-mail, of je kan je eigen e-mail server opzetten terwijl dat misschien helemaal jou expertiese niet is maar daarbij heb je wel totale controlle, of je kan dit laten doen door derden waarbij alles in de cloud opgeslagen is met als nadeel dat je niet kan zien wat er met je data gebeurt.

[Reactie gewijzigd door hellfighter87 op 23 juli 2024 15:08]

Een ander nadeel is dat deze bedrijven je data heel makkelijk kunnen analyseren. Daarmee worden dossiers over iedere burger opgebouwd, die zwaar te misbruiken zijn.
Gevonden gegevens zijn interessant voor marketingdoeleinde, maar kunnen nog interessanter zijn voor verzekeringsmaatschappijen, voor de overheid, voor banken, werkgevers en scholen.
En de wet is er totaal niet op ingericht. Nergens wordt rekening gehouden met de neveneffecten van het opbouwen van dossiers van burgers door commerciele organisaties. Wat mag wel, wat mag niet.
Dit is ook logisch. De cloud-ontwikkeling gaat zelfs voor sommige tweakers te snel, dus laatstaan voor normale burgers en politici. Het is voor ons soms al lastig om de techtniek en de gevolgen te overzien, laatstaan als je er geen interesse en/of verstand van hebt.
OF je een extern bedrijf dat het beter kan als jouw ICT-er of je eigen ICT-er inschakelt. De vergelijking gaat nooit op met zelf doen. Dat is helemaal niet persé veiliger, als je dezelfde eigenschappen nodig hebt (via internet benaderbaar).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.