Door Jeffrey van Maurik

Modern Warfare 3: Interview Robert Bowling

26-07-2011 • 14:00

163 Linkedin

Afgelopen weken vroeg Tweakers.net leden van Gathering of Tweakers de vragen op te schrijven die zij aan Robert Bowling, creative strategist bij Infinity Ward, zouden willen stellen. Aan de hand van deze vragen werd afgelopen week een video-interview opgenomen met Bowling, waarin diverse op het forum aangesneden onderwerpen aan bod kwamen. We willen alle leden die hun vraag hebben gepost bedanken voor hun bijdrage!

*Prijsvraag: 50x Black Ops-mappack

Ter gelegenheid van het videointerview geeft Tweakers.net in samenwerking met Activision 50 keys weg waarmee je de pc-versie van het Black Ops-mappack Escalation gratis kunt downloaden via Steam. Deze keys zijn dus alleen inwisselbaar tegen het map pack voor de pc, niet voor de dlc voor andere versies van Call of Duty: Black Ops.

In de video zie je op verschillende momenten letters verschijnen. De bedoeling is dat je met die letters een woord vormt. Stuur daarna een mail naar bowling@tweakers.net met het woord dat je hebt gevormd in het Subject-veld van de e-mail. Vermeld in de mail zelf je Tweakers.net-username!

Maandag 1 augustus zullen we vijftig mensen met een goed antwoord een reply sturen met daarin een downloadcode voor Steam. De winnende users zullen volgende week in een reactiepost hieronder bekendgemaakt worden.

Hint: het woord dat we zoeken heeft iets te maken met de achternaam van Robert Bowling.

Reacties (163)

163
150
76
8
1
45
Wijzig sortering
Ja.. hm *kuch* wat is het warm hier...

Wij hebben weer eens bewezen ook maar mensen te zijn, want waren deze prijsvraag maandag eventjes vergeten... Dank voor de reminders.

Drumrolls please...

Alle winnaars*:

YouR
Goovy57
thinkmic
Nicked
Gait
spazmaster
colink0
GebakkePizza
Kwadie
Darky46
Nefiorim
Oscar SoS
mickjuh
R3NC0N
Maikelvu
werffje
erikbond
Jerrywtx
starboy0612
Ryan_
Kapoon
ghostface9000
xeple
pc_wracker
ThunderBird
schaartk
Chimera2
Aardschok
OWNER01
de_marvin
danny01
mhoogendam
sonna
darkmagian
ribo32
JoWannes
Pronix
DarkStylez
Nathan
SnoobYx
Modest71
-Questor-
Bolk
Q00101100
YippieKaye
Gangstahh
SAWYER
mosquto
Maxow

Mocht je nickname in deze lijst staan maar heb je geen key gekregen, mail dan je gegevens door naar prijsvraag@tweakers.net en dan sturen we je key nogmaals toe.


* De oplettende teller viel het misschien al op dat er maar 49 namen vermeld zijn. Dat komt zo: de lijst van '50 keys' die wij van Activision hebben gehad, bevatte geen 50 maar 49 keys. Niet getreurd: omdat de fout waarschijnlijk bij Activision international ligt, regelt Activision Benelux as we speak een extra key voor ons, en die zal dan zijn voor het nieuwste map pack, Annihilation. De lucky user die dat map pack krijgt, maken we bekend zodra we de key hebben doorgestuurd naar de winnaar.
Nice ik heb er ook 1 :) Gefeliciteerd wie nog meer 1 heeft gewonnen
Anoniem: 380152
26 juli 2011 14:51
Laat die CoD vs BF fanboy war maar weer beginnen.

De spellen moet je niet zo sterk met elkaar vergelijken, ze zijn allebei modern, en EA probeert Activision helemaal de grond in te boren met opmerkingen. Maar de spellen zijn gewoon anders.
Wil je team-spel met voertuigen en relatief weinig actie dan ga je voor BF3.
Wil je meer arcadestyle snel en up-tempo schieten dan ga je voor CoD.

BF ziet er natuurlijk beter uit, maar graphics maken de game niet helemaal, het aller belangrijkste is de gameplay, kijk naar crysis, die zag er erg goed uit maar de mp gameplay viel voor heeel veel gamers gewoon tegen.

Er is nog amper wat bekend over BF en MW3 MP dus al die opmerkingen van BF3 gaat MW3 ownen zijn gewoon totale onzin want over beide games is nog niet veel bekend.

Daarbij is het voor console gamers weer een ander verhaal. De graphics van BF3 zullen er op een console net zo slecht uit zien als die van CoD omdat die kolere machines zo weinig rekenkracht hebben.
De graphics van BF3 zullen er op een console net zo slecht uit zien als die van CoD omdat die kolere machines zo weinig rekenkracht hebben.
Laat die PC vs Console fanboy war maar weer beginnen :)
Die fanboy war is allang voorbij,

Console gamen doe je in 720p, pc gamen kan je full hd of hoger doen. Oorlog is allang voorbij, nu alleen nog even wachten tot dat de producenten dat door hebben :P En weer serieus graphics er uit gaan poepen.
Ben het erg eens met Twick, ik heb me eerlijk gezegd meer vermaakt met BO MP dan met BF BC2 MP, beiden overigens meer dan 100 uur gespeeld (BO zelfs 250)

De SP van BO is ruk imo, en die van BF is leuker, maar het gaat toch om de MP voor dit genre.

Verder wacht ik braaf af, en waarschijnlijk koop ik beide spellen, want ik vind ze allebei het geld en de moeite waard.. waarom puur voor 1 spel gaan als ze beiden hun kwaliteiten hebben?
De spellen moet je niet zo sterk met elkaar vergelijken, ze zijn allebei modern, en EA probeert Activision helemaal de grond in te boren met opmerkingen. Maar de spellen zijn gewoon anders.
Wil je team-spel met voertuigen en relatief weinig actie dan ga je voor BF3.
Wil je meer arcadestyle snel en up-tempo schieten dan ga je voor CoD.
Aan actie ontbreekt beide niet aan.
Het grote verschil zit hem in de tempo en de grote van mappen.
Er is nog amper wat bekend over BF en MW3 MP dus al die opmerkingen van BF3 gaat MW3 ownen zijn gewoon totale onzin want over beide games is nog niet veel bekend.

ben ik oneens over kijk op youtube TALLOZE gameplay filmpjes van de multiplayer vanwege comic con. afgelopen weekend daar kan je zien hoe geweldig de multiplayer van battlefield werkt plus het feit dat iedere speler bij battlefield zijn eigen unieke dogtags kan maken. wanneer jij iemand met een mes neersteekt pak je ook zijn dogtag af en kunnen spelers jou collectie van unieke dogtags bekijken dankzij de nieuwe battlefield battle blog.

kijk maar wat rond op youtube moet je intikken: battlefield 3 en zoekoptie vandaag of deze week. zie je genoeg aan gameplay.
Die dogtag functie zou ik in een CoD veel leuker vinden. Een simpelere versie hiervan zat ook al in BFBC2, maar het lijkt me leuker in ''personal'' shooters, daarmee bedoel ik spellen met kleiner aantal spelers, waar je soms ook kan denken ''oh fuck, heb je hem weer!!''.

Dat vond ik ook zo leuk aan bijvoorbeeld Enemy Territory (niet quake wars): je kon echt een reputatie opbouwen toen het extréém clan gedreven was. Ik mis dat nog steeds in álle moderne shooters in ''die stijl'' =\
er is al een Alpha gereleased voor BF3 er is redenlijk veel bekend over BF3

en MW3 word gewoon weer het zelfde verhaaltje met een nieuw jasje erom heen
1 gamemode, 1 map, laagste settings, zegt me niet zoveel...
Nee, BF3 zal ook gewoon TDM hebben zonder voertuigen dus het is gewoon met elkaar te vergelijken...
Waarom loopt bijna IEDEREEN hier CoD af te zeiken? Als ik online ga, dan zie ik bij MW2 in mijn regio nog minstens 10.000 spelers online gamen, met heel veel plezier! Black Ops was niet echt voor mij, maar ik kon niet wennen aan de gameplay.

Met jullie gezeik van "schaf het maar af" en "dit is onzin" en "wat een waardeloos spel". Ik vind het vreemd dat NIEMAND een goed woord heeft voor dit spel, terwijl de BF series de hemel in worden geprezen. Het zijn VOLLEDIG andere spellen, je kan en mag ze niet vergelijken. Het doel achter de spellen is anders, de setup van de spellen is anders. Ik koop ze allebei en ik ga ze allebei met veel plezier spelen.
De meeste kritiek op de CoD serie en hun devs komt niet vanwege de spellen zelf en de vergelijking met de BF serie maar vanwege dat er gewoon door de delen heen weinig verbetering te vinden is, de ontwikkelaars er met de pet naar gooien en er enkel op uit zijn om hun fans voor elke druppel uit te melken en er teveel schreeuwende debieltjes in de community zitten.
Anoniem: 326505
@SuperSang28 juli 2011 11:42
Weet je wat het grappigste is? Call of duty topics staan vol met battlefield fans die cod alleen maar lopen af te kraken. In battlefield topics zie je nooit cod fans battlefield afkraken.

Zegt meer dan genoeg over de battlefield fans. Zo onzeker over hun eigen franchise dat ze de innerlijke drang hebben de "concurent" (het zijn totaal verschillende shooters, maar goed) af te gaan zeiken.
Bedankt voor het stellen van mijn vraag, Tweakers!

De CoD engine zal dus eigenlijk nooit groots gewijzigd gaan worden. Hij geeft aan dat het "vervolg" bepaalt wat er gebouwd/ontwikkeld wordt, maar uiteindelijk heeft ieder systeem te maken met beperkte speelruimte. Ze zullen dus nog jaren binnen deze ruimte nieuwe delen gaan uitbrengen |:( Iets wat ik jammer vind, aangezien ik ontwikkeling juist aanmoedig. Daarbij zullen de technische verschillen tussen CoD en BF dus steeds groter worden. Aan de andere kant is CoD natuurlijk wel een succesformule, dus waarom zouden ze die overboord gooien...

En zoals hier al vaker is gezegd, de gameplay zelf is van beide titels niet te vergelijken. Ikzelf ben sinds ik BF1943 en BC2 ben gaan spelen helemaal om. De replay-value van BC2 vind ik fantastisch. Geen enkele game is hetzelfde, i love it!
Wat mij eigenlijk het meest opvalt aan het interview, is dat door de bank genomen de antwoorden wijzen op een veranderende kijk op de manier waarop de game-industrie tegenwoordig games produceert. Men is bij de grote studio's steeds minder bezig met 'unieke' nieuwe dingen die wellicht interessante toevoegingen zijn aan het genre waarvoor ze op dat moment ontwikkelen. Er wordt maar weinig geëxperimenteerd met gameplayconcepten en men probeert bovenal het 'product' te verkopen, ofwel zo ongeveer iedereen tevreden te houden behalve de kleine groep 'liefhebbers' door o.a. succesvolle concepten tot in den treure te recyclen.

Dit ging me het meeste dagen toen hij het had over het 'objective-based' gedeelte van de game. Er zijn daar (blijkbaar, ik speel nooit online shooters) veel mensen die meer plezier/beloning halen uit niet de objectives (juist hét doel van de spelmodus) halen, maar uit het simpelweg de kill/death ratio omhoogkrikken. Zijn antwoord komt neer op een "ja, het is inderdaad niet het doel van de spelmodus, maar deze mensen heb je ook nodig. We proberen het objectives behalen voor de spelers die dat willen meer lonend te maken". Het kan aan mij liggen, maar ik hoor dan "Lastig voor de mensen die graag écht objective-based willen spelen, maar de K/D mensen zijn ook onze klanten en zij willen zo spelen. We zullen de beloning voor K/D niet naar omlaag bijstellen, maar wel de beloning voor het behalen van een doel omhoog gooien.". Op die manier moet je als speler die objectives wil halen voor 'zijn beloning' gewoonweg geluk hebben, want de K/D spelers worden niet 'gestraft' voor een speelwijze die niet binnen de spelmodus valt. Het team verliest, maar een enkel individu heeft zijn/haar puntjes wél binnen (en dat binnen een team-modus bij uitstek!).

Zover ik weet is dit niet echt een op zich staand 'incident', het is de algehele tendens binnen de industrie. Een veel gehoord punt van kritiek is dat 'men' teveel de oren laat hangen naar de 'casuals'. Mijn inziens is dat niet perse het geval, er is nog voldoende ruimte voor 'hardcore gamen' in bijvoorbeeld competitieverband. Echter, er is volgens mij wel enigszins sprake van vervlakking; wat onderscheidt de ene FPS nou écht van de andere?

De game-industrie meer en meer een 'kopie' van de filmindustrie: heel veel op elkaar gelijkende games met weinig gedurfde innovaties. Niet zo gek hoor, niemand die 100% functioneert neemt het mensen die hun huis moeten betalen van verkopen van de games kwalijk dat ze 'veilige' keuzes maken. Het blijft voor de liefhebbers alleen hopen dat er een paar 'grote namen' blijven/komen die mét de productiewaarde van de 'Hollywoodgames' leuke en érg goede games (met unieke/nieuwe dingen) maken. Net als dat de filmwereld een aantal regisseurs/producers kent waarvan je kan zeggen dat ze films uitbrengen die met kop en schouders boven de andere Hollywoodmeuk uitsteken. De rest van de tijd moet men blijkbaar genoegen nemen met de indies; focus op gameplay, maar door gebrek aan miljoenenbudgetten geen flitsende actie/graphics.
Voor de duidelijkheid: het versturen van key per key kost wat tijd.. De volledige lijst publiceren we zodra alle mails verstuurd zijn. (lees: over een uurtje oid.)

[Reactie gewijzigd door Tweakjur op 3 augustus 2011 10:41]

Bedankt voor de info en succes allemaal. Ik ga duimen :D

Edit: Ook zojuist mijn key binnen gehad. Bedankt Tweakers.net! _/-\o_ _/-\o_

[Reactie gewijzigd door Ryan_ op 3 augustus 2011 10:58]

Anoniem: 387913
@Tweakjur3 augustus 2011 10:56
Ik dacht al dat jullie ons probeerde te ontlopen
waarom kan ik geen ledematen er af knallen zou uber vet zijn
Anders zouden de mama's en papa's geen MW3 voor hun kroost kopen,
Zijn dit soort games uberhaupt al geen 18+?
Adus "eddieveenstra" perongeluk op mijn account:
Ik vind dat hij helemaal gelijk heeft met het graphics verhaal. Als je een game zwaarder maakt kost het extra cpu/geheugen/gpu/hdd snelheid. Hier vind ik cod echt meesterlijk in. Ik bedoel:" hoe vaak zie je nu een cod game zo haperen als vele andere games? Ik ben benieuwd wat andere gamers hier van vinden. Is het echt zo ondermaats of heeft hij hier een punt. Eigenlijk de core vraag:'" Hoeveel mensen gamen en hebben en een systeem die boven de medium specs gaat? Mijne wel b.t.w. Maar goed ik game al 18 jaar op PC.

[Reactie gewijzigd door millman op 27 juli 2011 05:20]

Maar de reden dat CoD met zestig beeldjes draait is omdat de engine zo achterhaald is, en het spel veelal leunt of post-processing effecten en static lighting, pre-baked shadows en low-res textures. Het is allemaal schijn. Daarnaast moet je niet vergeten dat de console versies zelfs in 600p (!) draaien. bron
Anoniem: 326505
@ES33528 juli 2011 12:19
Oftewel battlefield gaat hard zuigen op de console omdat het spel er totaal niet voor is gemaakt. Leuk geprobeerd bf, maar cod gaat daarom toch meer verkopen.
Als hem gevraagd wordt of hij met CoD nog een keer terug wil naar WWII antwoord hij "Can't say". Lijkt mee een kleine verspreking die aangeeft dat daar wel degelijk aan gewerkt c.q. over nagedacht wordt.
Anoniem: 171689
@jeroen9470426 juli 2011 14:53
Can't say is volgens mij ook wel vaak gebruikt als je iets gewoon niet weet.
Afhankelijk van in welke toon het word uitgesproken. 'can't say' can letterlijk betekenen ''kan ik niet zeggen'' als in ''mag ik niet zeggen'' maar ook als in ''daar kan ik nu nog niets over zeggen, omdat ik het nog niet weet''.
Plus, verwar je niet met "Can't tell" dat merendeels word gebruikt voor "kan/mag ik niet vertellen/zeggen".
Als hij can't tell zou zeggen zou je meteen weten dat het wel zo is, hij zegt dus ook steeds can't say ;-)
De komende tien jaar komen er minstens 10 Call of Duty's uit. Natuurlijk zal daar wel een keer een WWII-shooter bij zitten.
Hij draait toch vrij veel om de vragen heen, vooral de vragen over de graphics.

Jammer dat quickscopen er weer in zit, zie dat liever toch gewoon niet.
Hij vertelt weinig. Meerdere keren geeft hij aan dat het om 'details' of dat hij daar nu niet op in kan gaan. Uiteindelijk is dit hele interview erg nietszeggend. Alles wordt verbeterd, gefixed en aangepast...

CoD 7 (8 ?) = CoD 4 + 3

Nothing to see here
Die gedachte had ik ook. Hij draait gewoon om de vragen heen en elke keer is het: improve, upgraden, meer & beter.

Dat waren naar mijn idee ook de gedachten achter mw2 en bo en naar mijn idee wordt dit deel dus net zoals als die andere delen. Na 3 delen, wordt het misschien toch weer eens tijd voor een compleet nieuwe insteek?

Ik ben ook na dit interview nog heel erg septisch over mw3.
Ik ben ook na dit interview nog heel erg septisch over mw3.
Verbaast me niets, als je septisch bent (oftewel aan het rotten), dan helpt een bezoekje aan de dokter waarschijnlijk beter dan interviews kijken op t-net :+
Je weet wat hij bedoelde, waarom zou hij het niet mogen gebruiken? Doe jij alles wat je doet in perfectie, of maak je ook wel eens fouten in bijvoorbeeld je computergebruik?
Oh sullen we anderz so g4n pr4ten dan?

Het is irritant. Niemand wil zijn uiterste best doen om een reactie te lezen die misschien goed in elkaar zit, maar vol spellingfouten zitten.

je reactie 'Je weet wat hij bedoelde' is hetzelfde als dat ik tegen een VMBO-scholier zeg: "het is 'beter dan' niet 'beter als'" en dat ik hetzelfde riedeltje naar mijn hoofd krijg. Het is desinteresse in je eigen taal.
Dat een kort stukje teks niet perfect nederlands is, maakt het niet vanzelfspreken onleesbaar. Tenzij het zo extreem is. Dat men moet gissen wat bedoeld wordt.
Vaak zijn het eerder van die NL fundies, extremisten die wat zijken over fouten die amper de leesbaarheid beinvloeden. Soms is het wel zo. Maar niet iedereen is een boeken wurm. En in een multicultureel land heb je gewoon veel mensen die het niet goed beheersen. Laat staan die het kut taal vinden.Of mensen die niet van lezen houden dus daarmee een taal achterstand hebben.

Ik lees voornamelijk technische boeken in voornamelijk engels mijn talen kennis is gewoon ruk. En ga op mijn leeftijd niet voor wat extremistjes dat verbeteren. Want voor shool deed ik het ook met grootste tegenzin.

En nu surf ik met een iPad wat het net iets meer ongemakkelijk typen maakt.
Het leuke is: Het maakt het uiterst verveld om te lezen. Ik ben zeker geen nationalistische type, ikzelf ben tweetalig opgevoed en ik lees meer engels dan Nederlands. Tuurlijk je maakt wel eens een foutje Maar om dan gelijk te zeggen "OH JOH BOEIE JE WEET TOCH WAT IK BEDOEL!!!!11!! " zorgt ervoor dat je klinkt alsof je net van de basisschool komt.
Niet iedereen op Tweakers, heeft nederlands als eerste taal. Bij mij is het zelfs mijn 3e taal.

Dat jij niet over een paar spellingsfouten heen kunt lezen, zegt meer over jouw dan over de andere.
Als het niet je eerste taal is: enfin. Geen probleem mee natuurlijk. Maar als dat niet het geval is mag er toch een bepaalde ondergrens zijn.
Wat een gezeur weer om niets, die jongen drukt waarschijnlijk gewoon 1 toets net te zacht in...

*sigh*
Inderdaad ;) Vond de reactie van Iva_Bigone wel grappig, alleen de discussie erna is wat overdreven.
Dat je weer kan quickscopen zou voor mij een reden zijn om MW3 te kopen, en was mijn reden om BO over te slaan. Dedicated servers + quickscoping word weer een COD4 ervaring met een mooier jasje, daar kan ik alleen blij van worden :D
Mods in BO zorgen er nu juist voor dat quickscopen echt weer op CoD4 niveau is (unranked servers)


Een deel van de dingen waar Bowling 'Can't say' op zei waren duidelijke JA's trouwens, helaas blijft MW3 imo een simpel mappack en nieuwe singleplayer voor MW2
Anoniem: 326505
@timomaas28 juli 2011 11:59
Dat wordt het niet als je wist wat er ingame allemaal verandert.
Ik vind quick scopen een milde exploid. Iets wat IW blijkbaar tof vind en Treyach juist weer niet. En die uber ingame killstreak cheat voor winners. Is redelijk generfd in BO.
Dus kwa inbreng is BO stuk beter en meer gericht op alle speler. Ipv super clubje dat killstreak orgie maakt.
En nuke is wel de uber ego tripper killstreak voor dat volk. Wat ik dan doe in free voor all als ik de nuke hoorde. En dan boeid het me niet welk team hem haalde ik quit. Wat ik normaal niet doe. Maar in MW2 en BO wordt er alleen gequit in HCTDM als ons clubje niet compleet in de game zit.

Wat mij eigenlijk irriteerd zijn die verliezende quiters. Ik vind dat quiten gelijk staat aan deserteren en behoord zwaar gestrafd te worden. Ik zou quit als verlies ronde laten tellen.en dan wel dubbel als men achterstand detecteerd. Of 3. Mogelijk dat Peer to peer server beter gaat werken. Maar zie liever dedicated servers.

Wat ik uitmaak uit deze interview is dat quickscopen terug komt. Ja dat is kut een klein min puntje. Maar ze zijn het met BO eens dat Killstreak het verpest. Ik maak hier op uit dat killstreak helemaal op de schop komt. Nou is het mij niet duidelijk of MW2 als uitgangs punt nemen of BO. Want dan zou MW3 kwa killstreaks meer richting BO gaan.
maar gezien men opperd dat je vooral zelf de kills moet maken zelfs nog minder invloed dan BO.

Op zich juich ik dit toe.

Mijn kill streaks
uitsluitend UAV napalm heli.
NU recent
UAV counterUAV Heli.
1 2 3 ... 9

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee