Door Luke van Drie

Teamlead Mediateam

Video: de technologie achter Roland Garros

04-06-2011 • 09:00

98 Linkedin

Tweakers.net kreeg een kijkje achter de schermen van Roland Garros, waar de Amerikaanse informaticagigant IBM de ict-infrastructuur verzorgt. Dergelijke grote sportevenementen leveren namelijk een grote hoeveelheid data op - in het geval van Roland Garros gaat het om maar liefst twaalf terabyte. Wij keken hoe die gegevens verwerkt worden en van het tennisveld naar de tv en het internet worden gebracht.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (98)

Wijzig sortering
Toevallig hebben de vrienden van HWI ook aandacht besteedt aan Roland Garros, maar dan in de vorm van de hardware achter de 3D opnames van de wedstrijden. Ook interessant om te bekijken als het je interesseert :).

[Reactie gewijzigd door MeltedForest op 4 juni 2011 09:20]

HWI link. Inderdaad interessant om ook te zien.
Inderdaad, ik was al verbaasd over een van de eerste zinnen in het filmpje: 'Tweakers.net kreeg een exclusieve kijk achter de schermen op Roland Garros...' Ook apart dat tweakers.net dan weer helemaal geen aandacht schenkt aan de 3D opnames.

[Reactie gewijzigd door d3vlin op 4 juni 2011 14:11]

mee eens, wellicht hebben ze het artikel van HWI gezien en zo de 3D/kant links laten liggen??

Erg leuk om te weten dat de scores handmatig worden ingevoerd vanaf de tribune, (en alleen de snelheid v/d bal geautomatiseerd is) :D
Leuk filmpje, en heel leuk dat er wordt gekeken om meer van dit soort dingen te doen (hoewel ik mij vaak wel de vraag stel naar de meerwaarde van een filmpje boven gewoon een leuk geschreven tekst, waar ik veel sneller de leuke info uithaal).

Maar ik vind dat het wat meer in-depth had mogen gaan op het technisch aspect voor Tweakers. Wat de dame nu vertelde leek mij soms meer een 'executive summary' te zijn. Interessante thema's hadden bijvoorbeeld kunnen zijn wat voor technologieën ze gebruiken om die data te aggregeren en te analyseren (iets waar IBM ook al heel wat over heeft staan op haar website, dus niet alsof het bedrijfsgeheimen zijn zolang je niet al te diep gaat), wat voor technologieën ze gebruiken voor storage. Ook hoe ze monitoring en recovery/redundancy voor elkaar hebben lijkt interessant, want ten slotte gaat het om een realtime event, waarbij je niet even tegen de tennissers kan zeggen dat ze moeten stoppen omdat de statistiekjes even wat problemen geven.

Hopelijk kan dit meegenomen worden bij het finetunen van het concept :)
Ik denk dat een blik achter de schermen zich meer leent voor een videoreportage dan voor een achtergrond, omdat je letterlijk een blik achter de schermen kunt geven. Maar ik kan me zeker vinden in je overige opmerkingen: het item had technischer gemogen, en dat gaan we meenemen bij toekomstige items :)
leuk om te zien, maar ivm de hoeveelheid gegevens, video en stats met bvb 1 speeldag van de NBA is dit peanuts.

spijtig dat het op RG was, want ik had gehoopt om hawk-eye in werking te zien, maar op gravel heb je de low-tech variant: een afdruk in het gravel
De hawk-eye is ook aanwezig op RG. Maar deze wordt niet gebruikt tijdens de wedstrijd. De camera's staan er eigenlijk enkel voor de grotere televisiestations. Het lijkt me uiteindelijk ook vrij logisch dat er nu nog vooral met de hand wordt ingevoerd aangezien de scheidsrechters op dit moment ook nog allemaal mensen zijn. Op het moment dat hawk-eye rap genoeg is om even rap als een mens out te roepen (en het een stuk minder duur wordt dan het nu is) zie ik het gebeuren dat er op den duur minder en minder menselijke scheidsrechters zullen nodig zijn en de meeste invoer dan ook automatisch zal gebeuren.

Best wel leuk trouwens dat tweakers vaker en vaker zelf filmpjes maakt :)
daar heb je het mis.
Hawk-Eye kan direct ('live') tonen of een bal in of uit is, maar er wordt momenteel voor gekozen om alleen gebruik te maken van herhalingen. waarvan een speler 3 maal gebruik van mag maken ter correctie van de beslissing van de referee/umpire
+1Anoniem: 194336
@efari4 juni 2011 12:22
Hij bedoelt dat in de toekomst de hawkeye de scheidsrechters kan vervangen, het systeem houd toch de bal constant in het oog met hoge precisie, en weet voor elke bal of ie in of uit is. Het feit dat ze daar nu maar 3x gebruik van mogen maken doet niets ter zake. In principe zou je door het hawk eye-systeem uit te breiden zodat het ook de spelers in het oog houd, alle data rechtstreeks van het veld kunnen halen zonder dat daar nog mensen (en menselijke fouten) aan te pas moeten komen.
Hawk-Eye is niet eens nodig op qravel. Je hebt de afdruk trouwens. Ik snap niet waarom je uberhaupt alles zo ingewikkeld mogelijk wilt doen?
Het probleem met gravel is dat ook voetsporen zichtbaar blijven. Wanneer een bal dus net voor of achter de baseline terecht komt, ga je die balafdruk echt nooit meer vinden. Bovendien blijven die balafdrukken een set lang staan, want op Roland Garros wordt na iedere set geveegd.
Dan komt Hawk Eye van pas, want je hebt én altijd de juiste bal(afdruk), én je kan ook ballen terugzien die je normaliter niet zou kunnen zien.
Leuke achtergrondinfo.
Dat handmatige invoeren van al die punten, etc. is heel apart.
Ik heb al wel eens een paar keer gedacht hoe ze dat altijd doen.
Leuk om te zien hoe dat gaat.

Ik heb die gedachte trouwens vooral bij voetbal, wanneer een speler gewisseld wordt, kun je soms zien hoeveel km. hij heeft afgelegd.
Vraag me nog steeds af hoe ze dat bijhouden. Dat zou toch alleen maar kunnen met een stappenteller in de schoenen of zo, zou je denken.
Bij voetbal doen ze dat met video.
Camera's op het veld richten en laat computers alles berekenen.

http://blogs.wsj.com/numb...r-soccer-players-run-112/
http://www.prozonesports.com/
Is Tweakers aan zijn proefstuk toe met dit soort rapportages (achter de schermen + videorapportage)? Heel leuk in ieder geval ;) .
Vermoed dat ze een uitnodiging hebben gekregen van IBM. What the heck moet Tweakers anders op een tennistoernooi? Zoiets verzinnen ze niet zelf...


Ik hoop eerlijk gezegd niet dat we hier straks zo'n elite-site krijgen en teveel beïnvloeding van sponsoren krijgen etc. Naam van tweakers zie ik verdacht vaak langsvliegen bij reclames (bla bla tweakers-score zegt dit en dat). Belcompany die tweakers reviews mag gaan gebruiken etc etc.
Vermoed dat ze een uitnodiging hebben gekregen van IBM. What the heck moet Tweakers anders op een tennistoernooi? Zoiets verzinnen ze niet zelf...
Laat ik even uitleggen hoe het maken van deze reportage in zijn werk is gegaan. We zijn al langer bezig met het opzetten van een format voor videoreportages, waar ik niet te ver op in zal gaan omdat het simpelweg nog niet helemaal is uitgewerkt. Een eerdere videoreportage in ongeveer dezelfde stijl was ons bezoek aan het nieuwe datacenter van EvoSwitch.

Lang nadat we al besloten hadden om dit soort reportages te maken, werd ik uitgenodigd door IBM om op Roland Garros een kijkje achter de schermen te krijgen. Dat leek mij interessant, omdat het precies paste in het idee dat we hadden voor videoreportages. Daarop zijn we dus langs gegaan en hebben we deze videoreportage gemaakt. Dat hebben we dus gedaan omdat het paste in wat we al van plan waren: het is niet zo dat we elke uitnodiging zomaar accepteren (je moest eens weten).

Ik denk dat je Tweakers.net onderschat als je zegt dat we hier nooit op zouden zijn gekomen: het is ons werk om nieuwe invalshoeken voor artikelen te verzinnen en het is echt niet zo dat we altijd maar wachten tot fabrikanten ons ergens voor uitnodigen.

Tot slot wat betreft je opmerkingen over sponsoren: ik heb oprecht geen idee of IBM een sponsor is van Tweakers.net en of IBM überhaupt adverteert. Dat maakt me ook helemaal niks uit. Commerciële deals, die nodig zijn om deze mooie site te kunnen laten draaien, hebben geen invloed op de werkwijze van de redactie.
Dan zou het wel zo netjes zijn om gewoon aan te geven dat het een advertorial is en geen 'onafhankelijk' stuk.

Commercie is prima, maar wanneer er objectief gewerkt wordt en wanneer er sprake is van een expliciete sponsor boodschap is mij al lang al niet meer duidelijk bij Tweakers.

Meer openheid op dit vlak zou beter zijn.

Oh en, als je commercieel bent dan weet je dondersgoed of IBM adverteert op tweakers of niet. dat niet weten zou ontzettend stom zijn dus dat geloof ik niet.
Dit is helemaal geen advertorial, dus waar heb je het over? Is iets volgens jou een advertorial als je wordt uitgenodigd door een bedrijf? Daarnaast heb ik helemaal geen commerciële baan, en nee, ik weet het echt niet.

[Reactie gewijzigd door Joost op 5 juni 2011 14:04]

Als dit een advertorial is dan zou je dat ook kunnen zeggen van elk nieuw product dat wordt besproken op de frontpage.

Dit is een interessante reportage over een bedrijf dat de ICT regelt bij een groot evenement.
Het maakt verder niet uit of het nu Microsoft, Dell, Google of in dit geval IBM is.
Uit de reactie van Joost :
Tot slot wat betreft je opmerkingen over sponsoren: ik heb oprecht geen idee of IBM een sponsor is van Tweakers.net en of IBM überhaupt adverteert. Dat maakt me ook helemaal niks uit. Commerciële deals, die nodig zijn om deze mooie site te kunnen laten draaien, hebben geen invloed op de werkwijze van de redactie.
Jou reactie daarop :
Dan zou het wel zo netjes zijn om gewoon aan te geven dat het een advertorial is en geen 'onafhankelijk' stuk.
Kan jij dan niet zo goed begrijpend lezen, of mis ik hier een cruciaal punt in jouw logica?

Joost legt toch echt heel duidelijk uit dat de Tweakers redactie totaal los staat van eventuele commerciële deals.

Je kan het denk ik het beste zien als twee aparte afdelingen (wat het in werkelijkheid ook gewoon is, natuurlijk : de redactie en de sales). De redactie bericht objectief over nieuws, en probeert de user een zo groot mogelijke nieuwswaarde te leveren. Vervolgens probeert de sales door middel van bijvoorbeeld banners, of in sommige gevallen zelfs take-overs, geld te verdienen. ACM heeft een heel interessante blog geschreven over de verschillende verdien modellen van de Sales afdeling. Daarin kan je ook lezen dat de sales en de redactie geen enkele invloed op elkaar hebben. De blog van ACM kan je hier vinden : ACM's blog: Advertenties op Tweakers.net: een paar mythes en misvattingen
j'eezz je hebt hier zeikerds zeg, alsof het altijd en per sé over geheugen modules en programeerwerk moet gaan.. :S

Het is altijd leuk om technische snufjes te zien, ongeacht hun omgeving. Ik zou ook graag willen zien hoe ze het bij F1 allemaal doen. Want daar is het nog een tikje complexer door al het verhuizen om de week.

offtopic:

IBM is een Amerikaans bedrijf, dat betekent dat je IBM op zijn engels moet uitspreken (I=ei). Zelfs de Franse (!) mevrouw spreekt het goed uit, moeten jullie toch ook kunnen.
Zeikerd? Ik zie 1 dame (met zwaar accent) die e.e.a. (niet ondertiteld) verteld over een project o.i.d. Ik zie wat camera's, scorebord, regie-ruimte en 1 laptopje voorbij komen. Geen IBM-stuff of servers of wat dan ook. Persoonlijk vind ik het meer een hap en snap filmpje waarbij me nou niet echt duidelijk word wat men wil laten zien.
Er zal vast veel te halen zijn uit het verhaal van de dame... Maar daar ga je niet een video-reportage voor maken. Beeld = zien...

Misschien dat het komt omdat ik zelf jaren als camjo heb gewerkt en e.e.a. mis...

Vraag @ Joost/Tweakers: Sturen jullie überhaupt mensen mee die een beetje kunnen filmen? Of krijgt de betreffende reporter als extra maar een camera in zijn handen gedrukt?

[Reactie gewijzigd door ManiacsHouse op 5 juni 2011 09:28]

Beste ManiacsHouse,

Misschien is het een idee om over bepaalde zaken wat verder na te denken.
Je verhaal zoals het hierboven staat komt op mij kortzichtig en ondoordacht over, iets met klok en klepel.

De film ( ikzeg film geen video want grote chip en weinig scherptediepte, dus filmgevoel) begint met een paar mooie totaalshots van de van de omgeving, erg mooi gedaan, en zet aan het begin gelijk de sfeer goed neer, dit pakt je aandacht meteen.
Voor zon shot moet je ook tijd hebben, namelijk de berg op, je plek kiezen en dan het filmen zelf, ikzeg een goede investering.

De shots die over het interview van de Franssprekende dame gemonteerd zijn, zijn goede shots, ook in de regiekamer komt de sfeer goed over ( met al deze knipperende beeldschermen nog best een goede sluitertijd) ook hier is het technisch lastig om je juiste belichting te vinden, met zo min mogelijk knippering maar toch de sfeer en de mensen binnen te laten zien.

Misschien iets meer snijshots, bijvoorbeeld in het datacenter, maar soms kan dit gewoon niet, de shots die er gemaakt zijn laten zien dat de cameraman echt naar dingen kijkt, hij "ziet" de leuke plaatjes die de sfeer laten "zien" hij kijkt echt voor de kijker. Aan de andere kant kan ik me ook voorstellen dat er bewust is gekozen om de dame in beeld zichtbaar aan het woord te laten zonder snijshots.

Dan je opmerking over de ondertiteling, heb je dit zelf weleens gedaan?
Dan weet je ook vast iets te vertellen over de tijd die hiermee gemoeid is.
Best prettig dat tweakers.net ons dit filmpje nu al voor kan schotelen ipv 3 dagen later maar dan met ondertiteling.
Maar waarschijnlijk hadden we je dan ook in de comments terug kunnen vinden met iets over ondertitel letter die niet groot genoeg is of wel of geen zwart randje om de letter heen, maar dat is koffiedik kijken.

Het geluid is ook prettig en helder, tenminste dit is wat er bij mij blijft hangen.
Waarschijnlijk is de repo met 2 mensen gemaakt en doet de cameraman ook het geluid, weer iets extra's om op te letten (als de zon bijvoorbeeld door je wolken komt moet je diafragmeren/sluitertijd bijstellen, maar als de mevrouw dan net weer wat harder begint te praten wil je dat ook goed levelen, (je zou hier voor automatische iso kunnen kiezen maar dat heeft soms weer nadelige effecten)

Dat jezelf jaren als camjo hebt gewerkt komt niet echt naar voren in je verhaal, staat er iets online van je waar we naar kunnen kijken? Als een soort les voor ons? Ben zeer benieuwd naar je werk!
De servers mochten we niet filmen, sterker nog, die kregen we niet te zien. En nee, daar was ik niet blij mee. Ik heb niet zelf gefilmd, er was iemand mee van ons videoteam.
Ik denk dat je je moet realiseren dat tweakers.net steeds meer en meer een gezaghebbende site aan het worden is als het gaat om techniek. Dan is het ook steeds logischer dat reviewscores aangehaald gaan worden in reclames. Iets soorgelijks zie je bijvoorbeeld bij tests van de consumentenbond. Deze worden ook vaak aangehaald in reclames.
Leuk item. Vooral interessant om te zien hoeveel handwerk er nog zit in het bijhouden van de statistieken.
offtopic:
Misschien leuk om naast de Tweakers-intro ook een korte outtro te hebben van één of twee seconden. Nu eindigt het zo abrupt.
Urgh een paar dingen die deze IBM (naar ik vermoed Franse?) dame aanhaalt zijn gewoon echt tè overdreven...

"install all the servers every year"... yeah right. of ze het nou over softwarematig installeren of hardwarematig heeft beide situaties zijn onwaarschijnlijk.

Wat dan wèl weer interessant is.. namelijk dat zo'n enorm sportevenement als Roland Gaross en alle IT verwerking en distributie gebeurt m.b.v. Cloud Computing, daar wordt overheen gekletst..

Doch een leuk filmpje, en weer eens wat anders dan het 'standaard' repertoire tweakers artikelen :)
Install the servers...ze moeten toch elk jaar weer worden neergezet in het 'small datacenter' waar ze het over heeft. Lijkt me nogal duidelijk.

En wat is er zo interessant aan cloud computing? Vanuit IBM is dat iets dat ze al sinds de jaren '60 doen, dus het is net zo nieuw als 'nieuwe Persil voor uw schone was'. Wat moeten ze daar nou over vertellen? Het wordt allemaal op een stel grote machines 'ergens' opgeslagen en gedistibueerd. Niet heel erg spannend, toch?
Erg interessant om dit te zien.

En inderdaad zetten ze elk jaar de gehele infrastructuur weer neer zoals je net zag in het filmpje.. ik kan dat weten, gezien ik zelf jarenlang de infrastructuur op het Dutch Open Tennis te Amsterdam en later Amersfoort heb verzorgd.. daar gebeurde op kleinere schaal precies hetzelfde.. ieder jaar weer beter en meer.. laatste 2 jaar zelfs met een zwaar professioneel MESH-netwerk voor de datacollectie, TV-streaming en internet over het park etc.. erg leuk om zoiets te doen.. jammer dat het DOT niet meer bestaat imo.

Kortom, ieder jaar zijn er tientallen mensen wekenlang bezig om het datacenter en de gekoppelde infrastructuur op het park Roland Garros op te bouwen.
Mag'k onbeleefd zijn en vragen welke hardware provider jullie gebruiken voor dta MESH netwerk?
Zoals mphilipp als zegt is cloud computing net zo oud als computers zelf. In de jaren 80 waren we met de mainframes meer cloud dan in de jaren 90 met de desktop pc's.
Dit artikel geeft duidelijkheid over de "nieuwe" cloud.

Wat ik niet snap is dat IBM ieder jaar opnieuw de servers installeerd en er niet voor zorgt dat ze altijd aanwezig zijn. Door het automatiseren en bijhouden van de statistieken op Roland Garros het hele jaar door (aannemende dat het hele jaar daar getennist wordt), kan je als coach makkelijk statistieken van je pupil kopen/krijgen.
Eigenlijk zeer simpel. Er word maar een goede 3 weken echt getennist op RG. De rest van het jaar trekken de topspelers naar andere delen van de wereld. Ook zijn de statistieken handwerk, je kan voor kleinere toernooien daar geen mensen aanzetten.

Bijkomend is IBM de IT leverancier voor alle 4 de grand slams. De apparatuur word volgende week opgebroken en verhuisd dan onmiddelijk naar Londen om op tijd klaar te zijn voor Wimbledon. Bijkomend is het niet zinvol om de apparatuur bijna een jaar lang ongebruikt ergens te laten staan en heb je het jaar erop toch altijd een hoop werk omdat er elk jaar weer nieuwe mogelijkheden bijkomen.
'Installeren' betekend ook het neerzetten ervan. Bijv. 'ik installeer mezelf op de stoel'.
Ligt dat aan mij dat ik 12TB niet zo gék veel vind aan data?
Ik vond het ook totaal niet veel. Ik ben totaal geen tennisfan maar als zo elke mach gefilmd wordt (Die kunnen toch vrij lang duren??)...
1 full hd film van anderhalf uur is ook 'slechts' 7 gb, wedstrijd duurt ~2-3 uur bij de mannen, ~1.5-2 bij de vrouwen.
Volgens mij worden ook niet alle banen volledig opgenomen, centre court uiteraard wel, maar al die zijbanen zijn meestal niet live te volgen, dacht ik tenminste :P

Leuke reportage trouwens! Altijd al afgevraagd hoe ze dat allemaal nou allemaal meten :)

[Reactie gewijzigd door Giku op 4 juni 2011 10:34]

Ik weet niet waar je die 7GB vandaan haalt, maar videoopnames in broadcast-kwaliteit (dit is iets helemaal anders dan wat consumenten cameraatjes genereren) zit uncompressed rond de 100-120Mbit/s, dus ongeveer 50GB per uur. En zoals de meeste professionele fotografen in een uncompressed raw formaat fotograferen, gebeurt dat ook bij video.

.edit: typo

[Reactie gewijzigd door bomberboy op 4 juni 2011 11:56]

Hmmm...dan kom je op maximaal 245uur opnames. Geen idee hoeveel uur ze in totaal spelen. Iemand? Of zouden ze het toch maar compressed opslaan?
dus zal dan 140u mannen 100u vrouwen zijn. Waar een vrouwen match een gemiddelde van 3u zal hebben en een mannen match iets van een 4u (marathon matchen niet mee gerekend natuurlijk) dus dat wil zeggen van beide een 30-tal matchen. Dat zou willen zeggen dat alle matchen vanaf de 3e ronde allemaal gefilmd worden. Volgens mij is het pas vanaf de 8e ronde dat ze allemaal gefilmd worden (ik kan hier verkeerd zijn). Dus het zou heel goed mogelijk zijn dat je er komt met 245uur.

Volgens mij wordt er ook wel een heel pak meer data gegenereerd. Niet alles zal opgeslagen worden maar er staat natuurlijk wel meer dan 1 cameratje op zo'n tennisveldgericht. Voor de finale die nu bezig is mag je dan wel rekenen dat moest echt alles opgeslagen worden je dan wel eerder tegen 500GB per uur komt te zitten.
Maar ze slaan niet uncompressed op, zelfs lossless met DiracPro (VC-2) is veel minder.
Het zou toch bijna efficiënter zijn om het hele park standaard al te voorzien van de sensoren. Alle kabeltjes zouden dan lekker weggewerkt kunnen worden in ondergrondse kabelgoten. Dit scheelt iedere keer weer een gigantische bult kabels heen en weer slepen.

Verder is het best wel apart om te zien dat er per veld 4 mensen zijn die data handmatig invoeren. Het zouden er toch ook best 2 per veld kunnen zijn.

Als een tennistournooitje als Roland Garros al 12 TB oplevert dan ben ik echt benieuwd wat een Olympische spelen doet. Gaat Tweakers daar ook heen?
Ik denk dat het wel goed is om meerdere mensen neer te zetten op een dergelijk spel. Je wilt natuurlijk geen miljoenen euro's investeren in stats die niet correct zijn door menselijke fouten.

En over die kabels, die kan je natuurlijk weer ergens anders gebruiken. Waarom zou je duizenden euro's aan kabels in een goot weg willen werken voor 2 weken? Het zal mij niet verbazen als de kabels niet van IBM zelf maar van ingehuurde bedrijfjes komen.
Verder is het best wel apart om te zien dat er per veld 4 mensen zijn die data handmatig invoeren. Het zouden er toch ook best 2 per veld kunnen zijn.
Hmm... Ze bedoelde 2 per veld. Zegt het inderdaad anders op het filmpje, realiseer ik me nu. Ze zegt: 'two on each side of the court', maar ze bedoelt 'two on the side of each court'.
+1Anoniem: 2479
4 juni 2011 10:34
Welk merk / type camera hebben jullie voor deze productie gebruikt?
Onze video's worden in geschoten met Canon EOS 60D dslr's voorzien van een 24-105 of 70-200 lens :)
Zonder daar al teveel op in willen gaan maar als het dan toch voor video is, waarom dan niet de 28-300mm f/3.5-5.6 USM L IS? Deze is misschien minder scherp dan de 24-105 of 70-200 al zul je hier weinig last van hebben omdat je ermee gaat filmen. Deze lens kost net zoveel als beide losse lenzen en een wissel is niet meer nodig. :)
Ah vandaar de continu stills en de pans... Waarom niet een echte videocamera mee? Scherp/strak beeld is heel leuk maar dit is ook erg statisch zo...
Leuk om te zien op Tweakers!
Wil best vaker dit soort items zien.

Vond het bizar om te zien dat ze dit elk jaar op nieuw op moeten bouwen.

Tip als volgend item: de IT infrastructuur voor een F1 race (op Spa misschien? :-))

[Reactie gewijzigd door [Shadow] op 4 juni 2011 09:54]

ze bouwen dit elk jaar opnieuw, omdat ze er ook mee rondreizen naar andere toernooien. Het moet renderen ipv 50 weken te staan wegrotten in de franse miezerige regen ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee