Door Luke van Drie en Tomas Hochstenbach

Game-pc in PS5-formaat - Bouw een mini-pc met 5800X3D en RX 6800

20-05-2022 • 06:00

181 Linkedin

In deze video bouwen we een mini-game-pc met snelle hardware. Daarvoor gebruiken we een klein kastje met een inhoud van maar 14 liter. Wat voor uitdagingen kom je tegen tijdens het bouwen in zo’n compacte behuizing? En wat betekent dat voor de koeling en prestaties van alle componenten?

00:00 - Intro
00:38 - Behuizing
01:26 - Voeding
02:26 - Moederbord
03:36 - Cpu en geheugen
04:25 - Cpu-koeler
05:53 - Moederbord in behuizing plaatsen
06:24 - Videokaart
08:34 - Kabelmanagment
09:35 - Benchmarks
11:08 - Conclusie

Gebruikte onderdelen:

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (181)

Wijzig sortering
Ben echt een n00b op specs qua onderdelen maar is dat ding nu gelijk, beter of veel beter dan die PS5 waar die qua afmeting mee vergeleken wordt?
Reageer
Het is natuurlijk altijd een beetje appels met peren, maar om een indicatie te geven:
 • Cpu:
  De PlayStation 5 heeft als cpu acht Zen 2-cores op 3,5GHz
  De 5800X3D heeft acht Zen 3-cores op 4,35GHz (allcoreboost)
  De kloksnelheid ligt dus (4,35-3,5)/3,5*100=24 procent hoger
  Zen 3 heeft een 17 procent hogere ipc dan Zen 2
  De 5800X3D is door de 3D V-Cache nog eens zo'n 11 procent sneller in games
  De 5800X3D is dus ruwweg 1,24*1,17*1,11=1,61 oftewel 61 procent sneller dan de cpu in de PS5
 • Gpu:
  De PS5 en RX 6800 gebruiken dezelfde architectuur (RDNA2), dus die is makkelijker:
  De gpu in de PS5 haalt 10,29 Tflops
  De RX 6800 haalt 16,17 Tflops
  De RX 6800 is dus (16,17-10,29)/10,29*100=57 procent sneller dan de PS5-gpu
Je kunt dus stellen dat deze mini game pc in theorie ongeveer 60 procent sneller is dan de PlayStation 5.
Reageer
Maar kan die ook 4k120 fps spelen?
Je moet rekening houden met de zeer strakke optimalisatie van de software/hardware om dat voor elkaar te krijgen met de PS5. De pc hier boven zou ook word moeten kunnen draaien. Dat doet de PS5 niet.
Reageer
Het is wel goedkoper om een PS5 te kopen en daarnaast een goedkope office PC, maar ik snap wat je bedoelt :P
Reageer
De pc hier boven zou ook word moeten kunnen draaien. Dat doet de PS5 niet.
De PS5 heeft natuurlijk ruim voldoende capaciteit voor het draaien van Word o.i.d. Het is een keuze van Sony om dat niet aan te bieden.
Reageer
En wat is het totale prijsverschil ?
Reageer
De prijs van deze pc komt neer op zo’n €2500 (wat ik hier zo las). Die kost dus 5x zoveel als de ps5 voor zeg max de dubbele performance.

Dat is wat mij betreft wel het probleem met pc’s. Zelfs een mindere gpu dan in de PS5 en XSX zijn vaak al duurder dan die consoles zelf. En dan moet je de rest van de hardware nog. Puur als gamingmachine is de pc duurder dan ooit, ook relatief gezien.

[Reactie gewijzigd door Hulleman op 21 mei 2022 01:09]

Reageer
Dit is een beetje een bizarre vergelijking, he? Deze PC is een one-off gimmick build zonder oog voor price/performance, en de prijs voor de PS5 betaal je niet in de aanschafprijs. Die betaal je in de vorm van significant duurdere games, minder aanbod, online abbonementen, etc, en het feit dat je er alsnog een PC van een paar honderd euro naast moet hebben omdat je nou eenmaal geen documenten kan opstellen op je PS5.

PC's zijn inderdaad duurder dan ooit en zelfs zonder de huidige situatie vormt de aanschafprijs een barriere voor mensen... Maar puur de aanschafprijs van een PS5 vergelijken met de aanschafprijs van deze PC geeft je geen goed beeld van hoe het zit en is een veel te makkelijke vergelijking.
Reageer
Mijn reactie gaat in op een vraag van iemand hoe de prijs van deze pc zich verhoudt tot een PS5. Daarnaast is gamen op console helemaal niet duurder dan op de pc. Ik speel games vaak voor een tientje of zelfs gratis door de 2e hands markt.
Reageer
Ik heb zelf een xbox ooit gekregen en ben sindsdien in dat ecosysteem verzeild geraakt.
Sinds Gamepass uit is heb ik bijna geen games meer gekocht. Backwards compatibility zorgt er voor dat ik ook al mijn oude XBOX360 en eerdere games gewoon op mijn Series X kan spelen. Dus qua kosten valt het heel erg mee. Laptop heb ik van mijn werkgever evenals telefoon dus kantoorwerkzaamheden zijn gedekt. Ik ben heel langzaam, over de jaren, van alles zelf kopen en zelf bouwen naar gebruiker gemigreerd.
Reageer
Zodra je spellen wilt gaan kopen ben je bij de PS5 vaak een hoop meer kwijt, en daarnaast heb je ook een beperkter aanbod. Maar aan de andere kan moet je een hele hoop spellen kopen voordat je €2000 hebt bespaart ;)
Reageer
Als je er grofweg vanuit gaat dat een ps5 gpu op het niveau van een 2070 zit de cpu op 3700xt niveau dan performt dit potentieel 30-40% beter (specs even snel van het internet geplukt). Je betaalt wel onevenredig veel voor die performance, deze build is makkelijk 2 maal zo duur als een ps5.
Reageer
@leonboot heeft eens gekeken: €1700 en dan nog de videokaart. Dus maak van die "2" in je commentaar maar even een "5"! En dan zie je ook de waanzin van zo#n ontwerp. Tuurlijk, hij is een beetje krachtiger en kan meer software draaien en goedkopere games, maar hallo...

[Reactie gewijzigd door batteries4ever op 20 mei 2022 12:46]

Reageer
Ik mis het resultaat van het cable management in het filmpje. Er wordt uitgelegd dat het nodig is, en dan denk je 'hoe dan' en dan gaat de zijkant er op.
Reageer
Ik heb zelf ooit een PC in een Fractal Node 202 opgebouwd (10,2 liter). Cable management kan je op verschillende manieren doen. Er zijn mensen die investeren in custom cables met specifieke lengtes. Ik vind dat wat overdreven, en kies bijvoorbeeld enkel voor een modulaire voeding om de ongebruikte kabels te reduceren. In mijn geval was dat een SFX-L voeding omdat ik van grote (stille) fans hou. Dat gaf wat extra uitdaging. ;)

Bij de Node 202 werd de ruimte naast de voeding (waar de kabels uitkomen), de dunne strook tussen moederbord en voeding, en één van de twee 2.5" drive bays gebruikt om te lange kabels weg te werken. Met goede planning en tie wraps was het geheel mooi te krijgen, zonder dat het onderdelen of air flow in de weg zat. Dat laatste is makkelijker in kleine kasten, want het is zo klein dat kritieke onderdelen vaak hun luchtinvoer bijna direct uit de buitenlucht halen omdat ze zo dicht op de behuizing zitten (bij intake gaten en soms case fans). Het wordt daarom een puzzel om te zien waar er loze ruimte is, hoe dat benut kan worden, en in welke volgorde je onderdelen moet installeren en kabels moet aansluiten voor het mooiste resultaat. Een te korte fan kabel? Dan maar achter het moederbord langs en precies naast de header uitkomen. Een lange HD audio kabel? Mooi om het moederbord heen begeleiden, achter de riser card, het hoekje om, en aansluiten op de juiste header. Alle lengte gebruikt, en ziet er nog mooi afgewerkt uit ook.

'Puzzel' bedoel ik positief. Het is leuk om het uit te vogelen, en geweldig als je het allemaal mooi passend krijgt. Overigens heb ik niets met doorzichtige wanden in mijn kasten, en dat heeft deze PC dan ook niet. Ik weet hoe het er van binnen uit ziet, en dat is voldoende voor mij. Daarom maak ik mij ook niet druk dat twee Noctua 120mm fans een bruine kleur hebben. Dat zie ik vanaf buiten door de ventilatiegaten en het luchtfilter toch niet. :)

Voor een 'vlotte video' is het proces van cable management niet zo spannend om in realtime te zien. Een samenvatting ('dit was de volgorde, hou hier rekening mee') en het resultaat zijn natuurlijk wel nuttig.

[edit]
De titel van het artikel is wat misleidend. De PS5 heeft een kast van 7,2 liter. De kast die T.net gebruikt is twee keer zo groot. Zie de reactie van @GeeBee hieronder.

Dat is natuurlijk niet helemaal een eerlijke vergelijking, want voor consoles is het mogelijk om iets fysiek en thermisch op maat te maken, terwijl PC kasten met plek voor een losse videokaart en voeding modulariteit mee moeten nemen in het ontwerp. Modulariteit kost ruimte. Vergelijk bijvoorbeeld een SFX voeding met die van een PS5.

Er zijn wel kleinere PC kasten (zelfs kleiner dan de Node 202) waar toch een videokaart in past. Een lijstje. Het is dus mogelijk om een PC te bouwen in een kast die een stuk kleiner is dan een PS5. Helaas zijn deze kasten vaak slecht tot niet leverbaar door beperkte oplage en distributie. De Node 202 is best wel goed leverbaar en redelijk betaalbaar (t.o.v. veel van de kleinere kasten).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 20 mei 2022 08:18]

Reageer
Ik heb zelf een gamepc met Ryzen 3600 icm een AMD RX6800 XT en sfx voeding in een Node 202 gezet. Daarbij liep ik tegen het probleem aan dat de RX6800 XT eigenlijk een 2.5 slot kaart is dus ik heb de Node 202 moeten tweaken om het passend te maken. Vooral het punt dat de psu outlet geredirect wordt zat me in de weg.

Maargoed uiteindelijk heb ik alles werkend gekregen. Ook het feit dat de Node 202 goed betaalbaar is, no nonsense uitstraling heeft en mooi compact vind ik een pluspunt. Want waarom een dikke atx tower gebruiken als je toch genoeg hebt aan 1 ssd, 1 gpu, 1 cpu in een box.
Reageer
Waarom alles in een klein kastje frummelen als je toch de ruimte hebt kan je net zo goed vragen?

Een grote kast werkt makkelijker, koelt makkelijker en je kan er nog eens iets bij plaatsen als dat nodig is.

Kleine pc’s hebben zeker hun nut als ruimte beperkt is, maar ik zou er niet per definitie voor kiezen alleen omdat het kan.

Edit: serieus is dit nou een ongewenste reactie?

[Reactie gewijzigd door Vizzie op 20 mei 2022 21:09]

Reageer
Iets moois in het zicht hebben als dat je ding is.
Reageer
Ik heb eindelijk een PS5 gezien in de winkel, maar eerlijk gezegd, dat ding is huge.
Reageer
Waarom alles in een klein kastje frummelen als je toch de ruimte hebt kan je net zo goed vragen?
Een grotere kast kan ik niet meenemen in een rugzak. En nee, gaming notebooks zijn voor mij geen alternatief (te duur en beperkt). Waar ik mijn gaming PC heen meeneem heb ik andere schermen om mee te spelen, dus dat hoef ik niet mee te slepen. Of ik gooi er een Nexdock bij.

Daarnaast is een kleinere kast beter weg te werken in bepaalde situaties. Ook vind ik het zelf mooier staan.
Reageer
Een PS5 is 39 x 10,4 x 26 centimeter, oftewel 10,5 liter.
Nog steeds minder dan de 14 van de Silverstone 03-ARGB maar komt al dichter bij.

[Reactie gewijzigd door GeeBee op 20 mei 2022 07:39]

Reageer
Je hebt helemaal gelijk. Ik had een verkeerde bron gebruikt om de afmetingen van de PS5 op te zoeken.

In dat geval is de Node 202 zelfs iets kleiner dan een PS5. Niet slecht.

Dan nog steeds is het artikel de titel wat misleidend. Het verschil in grootte met de gebruikte case is best wel significant.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 20 mei 2022 07:45]

Reageer
De inhoud is 40% groter, de afmetingen dan gemiddeld zo’n 12%. Dat valt al minder veel op.
Daarom zeggen ze ook in de eerste zin “bijna even groot”.
Vervolgens is het doel een zo snel mogelijke PC. Een grotere uitdaging is dan een even grote kast en daaromheen PC met minimaal dezelfde PS5-specs bouwen.
Reageer
De inhoud is 40% groter, de afmetingen dan gemiddeld zo’n 12%. Dat valt al minder veel op.
Daarom zeggen ze ook in de eerste zin “bijna even groot”.
Die eerste zin is geen onderdeel van de titel. Die blijft misleidend. ;)

Verder durf ik te wedden dat een PC sneller dan een PS5 ingebouwd kan worden in een kast die kleiner is dan een PS5. :P

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 20 mei 2022 08:05]

Reageer
Grote fan van de node !
Goeie bouwkwaliteit en strak design maar das persoonlijk natuurlijk.
Thermisch was het wel puzzelen.
Men 3700x op eco mode gezet en bij men gtx970 de shroud verwijdert en 2 120mm noctua's er naast. Past perfect.
Gebruik deze nu ook als game/media pc.
Reageer
Er zijn mensen die investeren in custom cables met specifieke lengtes.
Als je een paar avonden vrij hebt, kun je gemakkelijk zelf je kabels maken. Alles wat je nodig hebt kan je gemakkelijk kopen en het werk is niet ingewikkeld. Afmeten, knippen, strippen, crimpen, pluggen (in de connector). Het is alleen wel veel werk (en het is ook wel handig om te weten wat voor draad je nodig hebt, AWG rating).
Reageer
Die cpu kost al evenveel als een ps5
Reageer
Wat is je punt? Dit is de snelste gaming CPU van het moment. De bedoeling van de video is niet om een PC te bouwen die evenveel kost als een PS5.
Reageer
Men koopt geen ps5 om dat hij lekker compact is.. dat is hij niet.
Tis omdat je goeie hardware krijgt voor de prijs, je offert natuurlijk vrijheid van os op
Reageer
Ben ik het zeker met je eens. Je betaald natuurlijk wel meer voor de games en maandelijks om online te kunnen gamen, daar verdienen ze op termijn weer op. De console zelf verdienen ze geloof ik niet op. Helaas kun je tegenwoordig geen PC meer kopen voor het geld van een console die vergelijkbaar presteert, maar de nieuwe APU's van AMD die er aan zitten te komen schijnen wel erg goede performance in games te hebben. Dus wellicht in een volgend artikel. Helemaal nu SteamOS van de grond is met de Steam Deck zie ik wel een tweede leven voor Steam Machines met de nieuwe AMD APU's en meer concurrentie voor de consoles.
Reageer
Nou ja, er staat natuurlijk wel, vergelijk prijzen vanaf €50... O-)
Reageer
En? er staat een pc van ps5 formaat, niet van ps5 budget ;)

Er is duidelijk voor higher end hardware gekozen op bijna ieder punt van de build.

Met de huidige videokaart prijzen, nog steeds, hoef je nieteens te proberen om de prijs van de PS5 te benaderen. Voor 500 euro heb je in gaming pc land niets wat zich kan meten aan moderne consoles. De instap gaming kaarten, 3060 en 6600, zijn al bijna 500 euro.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 20 mei 2022 07:20]

Reageer
21 opmerkingen. Niet 1 geeft een compliment of vind de video leuk. Moet toch pittig zijn om voor Tweakers te werken en het nooit goed te kunnen doen.
Reageer
Maar wat vind jij ervan?
Beetje te saai om naar te kijken als het zo gepresenteerd wordt.
Reageer
Persoonlijk;

- Geen antistatische beveiliging gebruikt.
- CPU cooler wordt even op de heatsink gezet, terwijl de andere bracket wordt gemonteerd. In mijn ogen not done.
- Wordt niets gezegd over de kosten van de pc.
- Even op een heel persoonlijke note. De bumper van het tweakers logo is mijn inziens te druk.Dat is natuurlijk een keuze van tweakers zelf geweest.
- Wordt niets gezegd over de led strip aan de voorzijde. Kan deze ook uit of een 1 kleur weergeven? Antwoord zal waarschijnlijk zijn dat dit wel kan. Elke seconde een kleurtje leidt af.
- Wat is de geluid productie in vergelijking met de PS5 bijvoorbeeld.

Om maar een paar punten te noemen.
Ik wil absoluut niet de Tomas afvallen in deze, maar zie deze punten als input voor de volgende video.
Reageer
Veel van de dingen die je noemt heb ik bewust weggelaten, om het tempo in de video te houden. Maar ik kan je op een paar punten best wat meer vertellen!

Het doel was natuurlijk niet om de beste prijs-prestatieverhouding te behalen, dus vandaar dat ik die vergelijking niet in de video heb gemaakt, maar zoals een aantal anderen al uitrekenden zou de totale set-up zo'n 2500 euro kost, of een paar 100 minder als je de RX 6800 voor de adviesprijs zou kunnen kopen.

De ledstrip kan uiteraard uit, op allerlei verschillende presets via de resetknop (die sluit je dan aan op het rgb-printplaatje ipv op je moederbord), of doorgelust worden naar je moederbord om daarmee te syncen.

De geluidsproductie is lastig objectief te beoordelen omdat er ook andere geluidsbronnen in de ruimte waren (airco), maar in idle vond ik 'm niet bijzonder stil, vooral doordat de casefans hoorbaar bleven. Tijdens volle belasting van de cpu werd hij redelijk luid, tijdens het gamen (wanneer dus vooral de gpu belast wordt) bleef hij juist aan de stille kant. Nu heb ik geen tijd gestoken in fan tuning, dus zeker de idle geluidsproductie moet best lager kunnen, desnoods door de fans te vervangen voor bv. slimline Noctua's.
Reageer
Veel van de dingen die je noemt heb ik bewust weggelaten, om het tempo in de video te houden. Maar ik kan je op een paar punten best wat meer vertellen!
des te meer reden om het firmat voor de volgende keer uit te breiden met een geschreven artikel
Het doel was natuurlijk niet om de beste prijs-prestatieverhouding te behalen, dus vandaar dat ik die vergelijking niet in de video heb gemaakt, maar zoals een aantal anderen al uitrekenden zou de totale set-up zo'n 2500 euro kost, of een paar 100 minder als je de RX 6800 voor de adviesprijs zou kunnen kopen.
dat idee snap ik, daar hebben we immers de BBG’s voor. Het leuke is hier echter dat hier veel meer inspiratie- en educatieve waarde aan zit maar dan is het wel fijn vooral voor beginnende tweakers om meer relevante informatie erbij te krijgen zoals prestaties in een referentie game. Dat zou bijvoorbeeld prima hebben gekund door 2 of 3 upgradesetjes te kiezen, die in deze kast te stoppen en er the witcher 3 op te draaien of een MW-game of één van de game die momenteel op de redactie ligt voor review
De ledstrip kan uiteraard uit, op allerlei verschillende presets via de resetknop (die sluit je dan aan op het rgb-printplaatje ipv op je moederbord), of doorgelust worden naar je moederbord om daarmee te syncen.

De geluidsproductie is lastig objectief te beoordelen omdat er ook andere geluidsbronnen in de ruimte waren (airco), maar in idle vond ik 'm niet bijzonder stil, vooral doordat de casefans hoorbaar bleven. Tijdens volle belasting van de cpu werd hij redelijk luid, tijdens het gamen (wanneer dus vooral de gpu belast wordt) bleef hij juist aan de stille kant. Nu heb ik geen tijd gestoken in fan tuning, dus zeker de idle geluidsproductie moet best lager kunnen, desnoods door de fans te vervangen voor bv. slimline Noctua's.
goede aanvullingen

conclusie aan @Tomas Hochstenbach, ik hoop dat mensen het met me eens zijn dat dit soort video’s echt een aanrader zijn voor het vervolg maar dat er desondanks ruimte is voor geschreven aanvulling

[Reactie gewijzigd door i-chat op 20 mei 2022 12:11]

Reageer
Laat ik dan even zeggen dat ik het een hele leuke en originele video vond, onverwacht. Super, meer doen ;-)
Reageer
Zo'n antistatisch bandje is geen must meer. De computer hardware is vandaag de dag veel beter opgewassen tegen statische elektriciteit. Er zijn experimenten te vinden waarbij men opzettelijk statische elektriciteit door componenten jaagt (zelfs terwijl de computer aanstaat) om te zien wanneer ze beschadigd worden. Conclusie was dat er een onrealistisch hoge spanning voor nodig was en zelfs dan werkten de componenten na een reset weer prima.

[Reactie gewijzigd door Skyfox85 op 20 mei 2022 12:31]

Reageer
Je beschrijft nu 2 failure modes die met empirisch niet schadelijk lijkt, maar vergeet ook de laatste failure mode niet: en dat is verkorte levensduur door beschadigingen van de discharges. Het lastige is dat die failures bijzonder lastig te herleiden zijn naar een oorzaak, waarbij mogelijk ook andere factoren kan worden verweten (zoals oververhitting/heat cycles, etc.). Zo heb ik wel een HD6850 GPU gehad die het nog prima deed voordat ik deze uit het systeem haalde, maar na een verplaatsing naar een ander systeem plots de geest had gegeven.

De vraag is dus ook hoeveel schade iets toe richt. Bijvoorbeeld: de levensduur van elektrolytische condensatoren kan bijvoorbeeld 2000 uur zijn bij 85C. Wat wil die specificatie zeggen? Dat ze bij 86C het direct begeven? Dat ze na 2000 uur "kapot" zijn? Wat gebeurd er eigenlijk als je ze op 25C houdt? En welke invloed heeft de ripple current belasting van het ontwerp op de levensduur?

2000 uur is namelijk een gangbare levensduur specificatie, maar dat is nog niet eens 3 maanden. Welk elektronisch apparaat heeft nou een levensduur van 3 maanden? Nou: alles heeft proportioneel invloed.. de 2000h@85C geeft aan dat na die belasting, de condensator zijn datasheet specs nog moeten halen. Indien de condensator minder belast wordt, op lagere temperatuur wordt behouden, etc. zal de degradatie nog veel minder zijn.

In diezelfde noot zou ik niet zeggen dat een ESD bandje geen must meer is. Ook als het vandaag nog niet stuk is, wilt niet garanties geven dat het morgen alsnog kan gebeuren. Het is wel zeker zeer aan te raden als je goed om wilt gaan met je hardware.
Reageer
Wat ik bedoel is dat mensen zich niet stuk moeten kijken op de theorie.
Zal het van enige invloed zijn? Vast. Net als overklokken ook invloed heeft op de levensduur van de componenten. Maar de kwaliteit van de componenten scheelt ook een hoop net als inderdaad de bedrijfstemperatuur. Als je 20 a 30 jaar met je pc wilt doen, ja dan kun je beter alles heel precies volgens de regeltjes doen maar is dit een realistische gebruiksduur? Dat is dus wat ik bedoel. En zelfs dan kun je pech hebben met slechte samples ondanks dat je alles heel keurig en correct doet.

Veel belangrijker vind ik bijvoorbeeld om de voeding goed te ontladen voordat je met een systeem gaat werken. Ik zie met name in youtube video's zoveel mensen een systeem met stekker nog in het stopcontact uitdoen en dan direct het ram of de gpu eruit plukken en wat niet. En bepaalde (a-merk) voedingen houden zelfs nog zo'n behoorlijke lading vast dat al je leds aangaan en de fans nog behoorlijk opspinnen als je de power knop indrukt met de stekker al uit het stopcontact. Dit is een heel vaak vergeten advies (door even op de powerknop te drukken met de stekker uit het stopcontact) en dan komen mensen met kritiek op een ontbrekend anti-statisch bandje. Dat schuurt nogal 8)7

[Reactie gewijzigd door Skyfox85 op 20 mei 2022 16:47]

Reageer
Wat mij persoonlijk het meest stoort is dat de videokaart geen prijs en winkels heeft in pricewatch. Deze kaart heb ik al sinds eind 2020 in een wenslijst staan, zou destijds 580 Euro oid gaan kosten, geen idee wat hij nu kost en waar ik er één kan krijgen.

edit:
Net even gezocht, maar alleen niet AMD 6800 XT kaarten komen naar voren met prijzen rond de 1000 euro.

[Reactie gewijzigd door PuzzleSolver op 20 mei 2022 14:15]

Reageer
Dat zal komen omdat de gelinkte RX6800 kaart alleen via AMD.com verkrijgbaar is geweest, het betreft immers het reference model. AMD.com zet voor zover ik weet geen producten in de pricewatch en dus zal deze daar ook niet zichtbaar zijn.

Met deze link kun je nog verkrijgbare RX 6800 kaarten in de pricewatch zien, maar heel veel soeps is dat niet qua prijs / perf verhouding. Zijn allemaal veel te duur.

https://tweakers.net/vide...JIUK_6Lq_eXPQC9qxHxTWUsoH
Reageer
offtopic:
Ik weet niet wie er aan het modden zijn
Maar dit zijn gewoon terechte punten die je over zo’n video kunt maken dit is zeker geen -1 en de mensen die die score gaven moeten echt de modFAQ nog eens lezen


Ontopic ik vind het echt wel een leuke video maar ik mis ook te veel informatie want hoe presteert dit dan tegenover de ps4 ps5 xbox sS en xbox sX of als je nog meer de diepte in gaat met welke settings kun gamen en doe eens alternatieven noemen voor andere setting. Wat mij betreft zou deze video echt perfect passen bij een soort mini bbg

[Reactie gewijzigd door i-chat op 20 mei 2022 11:23]

Reageer
Antistatische beveiliging is nergens voor nodig en weggegooid geld, hoe goedkoop het ook mag zijn.
Reageer
Vond ik niet trouwens en ik heb echt een hekel aan filmpjes van langer dan 30 seconden. Goed gemaakt @Tomas Hochstenbach en collega's!
Reageer
Ik vond het niet saai.Ik heb bij een built nog nooit een riser kaart gezien en dat de videokaart ondersteboven gemonteerd word.Best leerzaam deze video en vooral voor in de praktijk.
Reageer
Als casual tweaker lezer negeer ik de comments onder artikelen eigenlijk steevast. Doe ik dat een keer per ongeluk niet heb ik eigenlijk gelijk spijt, want de top comments zijn bijna altijd reacties die lopen te zeiken over dat het artikel incompleet is, dat er een andere invalshoek nodig is of dat de reageerder het toch echt beter weet.

Ik heb ook het idee dat het de afgelopen 2-3 jaar echt veel erger is geworden. Waar ik daarvoor juist wel de reacties las omdat er goede aanvullende info in stond en hier op een normale manier over gesproken kon worden lijkt de polarisatie soms ook hier wel door te zijn gedrongen, en dat maakt de reacties er niet beter op
Reageer
Ik lees de comments juist wel, omdat er heel vaak aanvullende en relevante informatie in staat. Het is echt niet alleen gezeik.
Reageer
Het is alleen wel vermoeiend om de aanvullende en relevante informatie te moeten zoeken en lezen tussen andere reacties die wel alleen maar uit zeiken bestaan.
Overigens - ik merk ook dat er steeds vaker comments met een hoog conspiracy/tokkie gehalte naar voren komen in de reacties en ondanks dat natuurlijk iedereen een mening mag hebben doet dat wat mij betreft wel een beetje af van de algehele kwaliteit van Tweakers en die Tweakers zelf graag lijkt te willen hanteren.

[Reactie gewijzigd door m00d op 20 mei 2022 11:15]

Reageer
Ik vraag me dan wel af wat je zou willen typeren als gezeik en wat als, constructieve commentaar?

Er zijn bijvoorbeeld best mensen die heel zinnige opmerkingen soms, het zij uit frustratie of uit een gevoel van “maar dit heb ik al 10 keer aangegeven“, op een net iets minder vriendelijke manier verwoorden maar waarbij een goed verstaander prima in staat is de zin en betekenis uit de reactie te halen. Dit alles wil natuurlijk niet goed praten dat je maar moet lopen haten met het excuus alle kritiek is goede input.
Tegelijkertijd kun je natuurlijk wel zeggen dat je van fouten het beste kunt leren.
Het is tot op zekere hoogte dus wel en de lezer om terecht genoemde verbeterpunten ter harte te nemen.
Reageer
De nuance ligt in de toon. Een constructieve toevoeging aan een topic komt op mij toch vooral als gezeik over als er dingen in staan als "hoe kan tweakers ... gemist hebben" oid, en dat soort teksten zie ik regelmatig.

Ik heb het idee dat vroeger de toon naar tweakers en mede tweakers een stuk begripvoller was. Meer in de trend van "goed artikel, maar punt X kan voor persoon Y ook belangrijk zijn" ipv "lol sukkels dat jullie dit niet melden"
Reageer
Mensen hebben altijd meteen een mening klaar. Het wordt inderdaad steeds erger. Waarschijnlijk gevoed door social media waar bijna iedereen vrijwel negatief op elkaar reageert.
Reageer
misschien moet je de comment sortering wijzigen? -> Tijd - oudste threads eerst
Dan heb je gewoon een normaal overzicht van de comments, en de meeste zijn eigenlijk altijd wel leerzaam.
Reageer
Hm, als ik alleen de belangrijkste commentaren wil lezen kies ik voor "+2", dan valt 95% van het gezeik weg. Ben ik echt geïnteresseerd dan kies ik voor 0 of zelfs -1 . Waar dacht jij dat die ratings voor dienden?
Reageer
Kijk, zo leer je nog eens wat. Had nog niet door dat je op +2 of +3 kon klikken om alleen de top reacties te zien :)
Reageer
Probleem van die aanpak is dat je dan wel weer in een soort mening fuik terecht komt. Het komt helaas nog te vaak voor dat inhoudelijk correct de reacties die tegen de gevestigde mening ingaan met een -1 worden beoordeeld, of dat heel populaire meningen +2 krijgen, zelfs als er nauwelijks onderbouwing of goede bronvermelding is.
Reageer
Groot gelijk, veel tweakers houden van zeuren.
Complimenten voor de build!
Reageer
Inderdaad, mooie build mannen :)
Reageer
Je hebt een punt, complimenten geven is moeilijk... maar aan de andere kant laat je zo iets zien op een website/forum waar mensen héél veel met dit soort dingen bezig zijn en het vaak beter (denken te) weten. Laat maar eens een video van iemand die aan een auto klust aan een zaal vol met automonteurs... dan krijg je zeer wss vergelijkbare reacties.
Reageer
Het is ook maar net hoe je het ziet.
Zie je het als kritiek/gezeur of zie je het als iets nuttigs/constructiefs/behulpzaam.

Een compliment is dat het leuk is dat ze de moeite genomen hebben.

[Reactie gewijzigd door HugoBoss1985 op 20 mei 2022 09:51]

Reageer
Haha, dankjewel, ook aan degenen die hierop hebben gereageerd :). Zo heet wordt de soep gelukkig niet gegeten hoor. Ik lees zelf ook allerlei sites en bekijk YouTube-kanalen waar ik geen comment achterlaat als ik het prima vind. Dat vind ik dus wel begrijpelijk, maar toch altijd leuk als iemand zich de moeite neemt om iets positiefs op te schrijven natuurlijk. Al zijn we met 'gewoon' lezers/kijkers en YouTube-likes ook hartstikke blij!
Reageer
Idd erg leuk! Ik had alleen graag nog wat over de geluidsproductie gezien, wat in een woonkamer situatie wel erg belangrijk is lijkt me.
Reageer
Er wordt in de video de hele tijd gesproken over een "kleine behuizing", maar als ik de gestalte van de reviewer vergelijk met de grootte van de kast vraag ik me af wat "klein" hier voorstelt.

Ik vind die kabels verder echt ontzettend lelijk, ook al gaat er geen doorzichtige plaat op.

Ik zou het zelf ook niet aandurven om fans zo dicht op van alles te plaatsen.

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 20 mei 2022 06:38]

Reageer
Voor de onderdelen die erin verwerkt zitten is de behuizing relatief klein toch? Aan het filmpje te zien zitten alle onderdelen vrij dicht op elkaar. Veel kleiner kan niet lijkt het.
Reageer
Zie de Node 202. 10,2 liter, wat kleiner is dan de PS5 en een stuk kleiner dan de Raven RVZ03-ARGB.
Reageer
Zie de Dr. Zaber Sentry, 7 liter. Deze heb ik zelf ook en het laat duidelijk zien dat het echt kleiner kan dan de Raven behuizing.
Reageer
De betere term zou ook SSFPC (small form factor PC) zijn ipv mini.

En klein is natuurlijk relatief, voor een behuizing die gewoon standaard componenten slikt zoals een full size videokaart en een redelijk CPU koeler is het redelijk compact.
Vaak word er bij SSFPC's gekeken naar het volume in liters en dan kun je nog wel aardig downsizen zonder al te veel concessies te doen qua performance en geluid voor een leuke (game) PC.

Ik zit nu rond de 13L en heb een grotere CPU koeler (Noctua C14), fullsize videokaart en 5 120mm fans in de behuizing. Idle amper hoorbaar en load wisselend, CPU op 100% is goedhoorbaar maar in game valt het geluid reuze mee.
In de zelfde behuizing kun je ook zonder al te veel problemen een 5900X, 240mm AIO gooien 3080(TI) die prima draaien.
Ga je een stapje kleiner dan zijn er cases rond de 10L die net geen triplelslot GPU als aankunnen maar waar je wel een 240mm AIO op de CPU kunt zetten. Nog een stap kleiner ga je wel flink concessies doen maar zijn cases van rond de 5L waar je nog een deticated videokaart van ca 17cm in kwijt kan. Gooi er iets als een 5600(x) en een 3060 in en je hebt een compact gamesysteempje die je met 1 hand optilt :)

Toleranties zijn soms letterlijk millimeter werk maar dat is wel de charme van wat kleinere builds vind ik.
Reageer
Ik zat daar inderdaad ook al naar te kijken.
Een van de hoofd vragen die ik mezelf daarbij stelde is waarom deze kast überhaupt zo gek gevormd lijkt ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat in dit soort vorm vector‘s misschien zelfs eerder zou willen overwegen de gebruiker helemaal geen koeler te laten kiezen maar bijvoorbeeld een all in one setje in de behuizing voor te installeren. Er werd eerder al gezegd dat mensen enigszins terughoudend zouden zijn om zoveel kabel werk tussen draaiende fanns te proppen. Ook kan ik me voorstellen dat de airflow in zo’n kast abominabel moet zijn. Toch kan ik in de prijs watch nergens dergelijke behuizingen vinden waar al een aio voor cpu en gpu in zit

Als je naar dit concept kijkt lijkt me daar prima genoeg vraag naar.
Reageer
Als je de pc in de video tijdens de benchmarks bekijkt, lijkt deze wel weer behoorlijk klein. Ik weet alleen niet of je van een mini-pc kan spreken. Eerder een HTPC. Bij een mini-pc denk ik vooral aan deze dingen.

Die kabels kom je overigens niet onderuit. Ik heb een tijd geleden een HTPC gebouwd waarbij je door ruimtegebrek toch echt wat kabels moest bundelen en wegproppen. Creatief te werk gaan en een slimme volgorde aanhouden qua installatie is hier de key.

Ik vind het eerder opmerkelijk dat de fan van de Noctua koeler is verwisseld vanwege de kleur terwijl het zijpaneel niet doorzichtig is.
Reageer
Een HTPC is voor mij gewoon een PC met een bepaald doel, home theater. Die kunnen inderdaad leuk verpakt zitten in HTPC kastjes, welke bij lange na ook niet allemaal even klein zijn, of in een mini-ITX kastje, maar je kunt net zo goed een tower achter je TV meubel schuiven en er een HTPC van maken.

Maar ik ben het wel met je eens dat ik bij mini ook eerder denk aan een NUC of zo. Dit is gewoon een small form-factor PC zoals de vele mini ITX kastjes die je ziet, allen ipv er een "kubusje" van te maken stapel je het zo dat het op de PS5 lijkt.

Persoonlijk voelt de PS5 ook niet echt als small form-factor, maar als ze deze op dezelfde manier opgebouwd hadden als de gamecube, maar met de hardware van de PS5, dan denk ik dat het zeker in deze categorie zou vallen.
Reageer
Daarom toch juist een htpc? De build kan zeker kleiner. Dit is gewoon een kleine computer. Dus een soort htpc. Alhoewel ik bij een htpc toch meer aan multimedia streamen denk. Wellicht dat 'kleine game pc' een betere term is, alhoewel niet soepel.

Het is maar net hoe je het wilt noemen. Gamen zal je zeker kunnen op het systeem uit de video. In principe luidt de titel, game-pc in ps5 formaat. Dat staat weer helemaal los van hoe groot de build is. De ps5 is gewoon niet zo klein.
Reageer
Precies dit. Ook wordt de grote vergeleken met een PS5 die door Tweakers nog bestempeld is als fors.
Reageer
Als ik de hoeveelheid koelpasta ziet wordt ik niet heel blij.
Bedoel, tuurlijk je hoeft geen dikke laag erop te smeren, maar volgens mij is dat wel een beetje weinig in het filmpje.
Daar zou ik mijn 10850k op 5,2ghz niet op willen laten draaien. ;(
Reageer
Waarom niet? Zolang de druk van de koeler de druppel maar een beetje goed uitspreid (en dat hoeft niet helemaal tot de rand, daar zit de daadwerkelijke chip toch niet) maakt het voor de temperatuur allemaal weinig uit. Zie bijvoorbeeld dit filmpje met metingen. Nou is inderdaad wel de conclusie dat je ook prima wat meer kan gebruiken (een lijntje, of vijf druppels, in het midden en in de hoeken), maar varianten met minder koelpasta doen het ongeveer net zo goed.

Belangrijke voetnoot is dat te weinig pasta (de typische 'grootte van een erwt' met een te kleine erwt) wel echt dramatisch is voor je temperatuur, maar daarvoor moet je er toch nog een stuk minder op doen dan in dit tweakers-filmpje.
Reageer
Je wilt juist wel helemaal naar de rand om zo maximaal te profiteren van de IHS. Het gaat met een gesoldeerde IHS niet alleen om de chip in het midden.
Reageer
Om die reden ben ik al enige tijd overgestapt naar de kruis methode, i.p.v. het "erwtje".
Reageer
Je moet juist zo min mogelijk pasta gebruiken, als je het schuurt heb je helemaal geen pasta nodig.
Reageer
1 opmerking: Eerst je pc testen voor je alles dichtmaakt en vastzipt. Anders kun je alles weer los gaan halen wanneer er iets DOA is of verkeerd gemonteerd.
Reageer
En anti statische armband gebruiken. Je bent toch een (semi) prof tech website. Gaat zo 999 van de 1000 keer goed, maar toch.
Reageer
Gewoon op je sokken lopen als je je PC aan het bouwen bent.

Heb nog nooit een anti-statisch bandje gedragen de laatste 25 jaar, en er is nog nooit wat kapot gegaan, beetje common sense helpt ook.
Reageer
Inderdaad zwaar overdreven de noodzaak om een anti-statisch bandje te dragen, ik bouw ook al sinds mijn 12e ofzo PC's en ook bij mij is er echt nog nooit iets stuk gegaan*. En zeker in het begin heb ik de gekste dingen gedaan, zoals te grote moederbord schroeven die kortsluiting maakte, booten met ISA/PCI kaarten of geheugen modules die er scheef in zaten, met mijn handen in de kast kabeltjes op headers proberen te prutsen wanneer de PC aanstond, onderdelen vol vastpakken, etc. Het zou je verbazen hoe lastig het nog is om computer onderedelen kapot te maken zonder er bovenop te gaan staan of wat dan ook...

Natuurlijk nog steeds aan te raden om al die dingen niet te doen, en netjes en voorzichtig te werken :+. Ik raak tegenwoordig gewoon altijd even de verwarming of een ander metalen object aan voordat ik bijv. RAM modules oppak. Volgens mij is er niet veel meer nodig...

* Edit: door 'electrische schade' dan O-)

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 20 mei 2022 11:50]

Reageer
Een koelblok er scheef op vast draaien lukt het ook wel om een chip te laten sneuvelen 😅
Reageer
Laat ik heel eerlijk zijn en toegeven dat ik ook al eens een CPU gesloopt heb door de koeler te strak aan te draaien, en 1tje bijna door wat pinnetjes te buigen toen ik hem onvoorzichtig uit de socket haalde (uiteindelijk toch gered door de pinnetjes terug te buigen, dit was in 2000 ofzo toen CPU's nog niet zoveel pins hadden) :X. Maar allemaal 'mechanische blunders' dus...
Reageer
Mijne was een geheugen chipje naast de gpu op een videokaart, had een waterkoelblok zorgvuldig gemonteerd, maar om zeker te weten dat de koelpasta goed verdeeld was, weer losgehaald. Daarna opnieuw gemonteerd, maar niet goed opgelet op 1 schroefje. Daardoor boog de kaart en knakte een chip :X was ook nog een lastig te krijgen nieuw model, waar ik te lang op had gewacht 🙈
Reageer
Ooit een koelblok verkeerd vastgezet op een Athlon 700 mHz (ja ik ben oud). Stukje van de core afgebroken.
Die crashte telkens tijdens de installatie van Windows (en ook bij gebruik van een pre-installed Windows env.). Uiteindelijk Linux geïnstalleerd en dat ding is stabiel blijven draaien tot het weg moest. Diezelfde CPU later ook nog eens per ongeluk zonder cooler laten draaien na een rebuild :)
Reageer
Het probleem van statische elektriciteit is dat het effect heel subtiel kan zijn. Het kan er ook gewoon voor zorgen dat componenten minder lang mee gaan. Dat zul je dan nooit herleiden naar 'had ik maar een anti-statisch bandje gedragen'.
Reageer
Mijn grootste fout was in mijn begin dagen, toen gebruikte ik eens Thermal Adhesive in plaats van Thermal Paste.

Met het vervangen van de koeler trok ik zo de core van de PCB af, die zat vast gelijmd op de koeler :P Dat was nog toen de core bij CPUs gewoon bloot lag.

Niet te lang over nagedacht en gelijk een nieuwe CPU gekocht en wel goed gedaan daarna, maar was wel een dure grap.
Reageer
Ik deel je ervaring; af en toe even een radiator knuffelen als je chipjes gaat aanraken en blote voeten of sokken dragen werkt bij mij ook al jaren prima.
Reageer
Het punt is, dat dit een semi prof. video is, en het daarmee een voorbeeld functie heeft. Gebruik ik zelf altijd een bandje? Nee, voor het gemak doe ik het inderdaad ook "even snel" als ik voor mijzelf bezig ben. Als ik voor een ander iets doe, vindt ik het gewoon not done.
Reageer
Gewoon even de kast of het stopcontact aanraken volstaat inderdaad. Die bandjes zitten toch alleen maar in de weg.
Reageer
Je kunt toch ook gewoon om de zoveel tijd de verwarming in de kamer vastpakken om te ontladen?
Reageer
Het punt is, dat dit een semi prof. video is, en het daarmee een voorbeeld functie heeft. Gebruik ik zelf altijd een bandje? Nee, voor het gemak doe ik het inderdaad ook "even snel" als ik voor mijzelf bezig ben. Als ik voor een ander iets doe, vindt ik het gewoon not done.
Reageer
Doe altijd even ontladen door de aarding van het stopcontact aan te raken of de verwarming.
Reageer
Tof item! Zet aan tot denken bij een volgende PC. Ik neem zelf altijd zonder na te denken een grote behuizing als ik een pc bouw, maar hiermee laten jullie goed zien dat dit niet altijd nodig is (mits je bereid bent om misschien een klein beetje performance in te leveren).

[Reactie gewijzigd door Zaanone op 20 mei 2022 07:19]

Reageer
Het kost je ook meer tijd qua uitzoeken en inbouwen en soms ook concessies in geluidsniveau/koeling (kan je ook met prestaties vergelijken).
Bijvoorbeeld een wat minder grote videokaart (-koeler) en/of een kleinere cpu koeler.
Meestal is het ook duurder qua kosten van moederbord en behuizing (voor een paar tientjes koop je een ATX behuizing met prima airflow... voor deze RVZ betaal je meer dan €100).
Veel mooie/degelijke/compacte SFF (ITX) behuizing zijn €150-250.

[Reactie gewijzigd door HugoBoss1985 op 20 mei 2022 09:30]

Reageer
De cooler master nr200 is een goede SFF behuizing onder de 100 euro en je hoeft naar mijn idee niet of nauwelijks op prestaties in te boeten dankzij de goede koeling opties en ruimte voor een grote GPU.
Reageer
En daarop is de InterTech IM1 Pocket weer een mooi alternatief.
Hetzelfde formaat én ruimte voor een ATX voeding (voor de NR200 moet je een bracket bestellen/3d printen) en een M-atx mobo.
Reageer
Die kende ik nog niet, maar lijkt wel een nr200 clone. Indeling lijkt er zeer op en heeft wel ondersteuning voor een ATX voeding ipv alleen ITX. Alleen geen glazenpaneel optie.
Reageer
Klopt, alleen oppassen met de omvang van de grafische kaart en hoogte van cpu cooler (mugen 5 past net met glazen paneel) in dat kastje. Verder fijn compacte behuizing met veel mogelijkheden.
Reageer
Door de cpu fan aan de bovenkant te plaatsen van de koelribben blijft er zo weinig ruimte over dat de warme airflow van de cpu dus eigenlijk niet weg kan en in de fan blijft ‘zitten’.
Thomas verteld dat de cpu fan ook onder de koelribben kan, wellicht proberen hem daar te plaatsen en opnieuw cpu test uitvoeren? Dan kan de warme lucht beter door de kast en afgezogen worden door de 2 fans (jammer genoeg) aan de onderkant van de kast.
Reageer
Nou ja, die twee case fans zitten bovenop de GPU fans. Dus als die case fans naar buiten blazen dan zouden ze de GPU fans tegenwerken. Heb in het filmpje ook niets gezien over de draarichting van de case fans of de CPU fan.
Ik zou in dit geval proberen de case fans naar binnen te laten blazen en de CPU fan naar buiten.
Reageer
Een ander gevolgd kan zijn dat de cpu koeler onnodig storend geluid maakt.
Soms kan een fan op de juiste afstand van een paneel een zeer vervelend geluid maken.
Dat is ook een argument om de fan te monteren zoals jij hier benoemd.
Reageer
Wel leuk, eigenlijk bouwt men een eigen 'MSI Trident', of niet?

Wat ik altijd jammer vind is dat mensen toch vaak naar Gold PSU's gaan.. zijn Platinum of Titanium dan scams ofzo? Ik ga altijd voor de hoogste efficiency. Zeker bij dure builds.

[Reactie gewijzigd door grasmanek94 op 20 mei 2022 08:25]

Reageer
Geen scam maar het levert naar mijn idee wel een heel beperkt voordeel tov gold. Verschil tussen heel goed en heel heel heel goed zeg maar.
Reageer
1 2 3 ... 7


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee