Andere fans op je processorkoeler
Veel processorkoelers zijn tegenwoordig voorzien van een of meerdere 120mm-ventilators, en als gebruiker heb je daarbij vaak de mogelijkheid deze fans te vervangen, bijvoorbeeld om de geluidsproductie omlaag te krijgen. Dan rijst alleen de vraag: hoe zinnig is dat om te doen? Op verzoek van een aantal lezers hebben we een aantal ventilators en koelers met elkaar gecombineerd en vergeleken.
Wie een processorkoeler bestelt, krijgt vrijwel altijd standaard een koelblok met een of meerdere bijbehorende ventilators meegeleverd. Met uitzondering van een volledig passieve koeler, zorgt de ventilator dat de warmte van het koelblok weggevoerd wordt. Een koelblok en ventilator van een processorkoeler zijn normaal gesproken op elkaar afgestemd. Dit doet een fabrikant om te zorgen dat het vermogen zo optimaal mogelijk van de processor kan worden opgenomen. Er zijn processorkoelers waarbij koelblok en ventilator specifiek voor elkaar zijn ontworpen, en er zijn ook modellen waarbij het koelblok ontworpen is voor een bestaand model ventilator.
Je kunt de fan op je processorkoeler vervangen om de geluidsproductie omlaag te krijgen, de temperaturen te verlagen of, in het ideale geval, een combinatie van beide. Met een betere luchtstroom van een andere ventilator kan dat bereikt worden, al hangt dat wel af van de specifieke combinatie van koelblok en ventilator.
Om te kijken of het nut heeft om zomaar een andere ventilator op een processorkoeler te plaatsen, gingen wij aan de slag met twee koelers en vier ventilators volgens onze nieuwe testmethode. De gebruikte koelers zijn de be quiet Shadow Rock 3 en de Scythe Mugen 5 Black Edition, twee modellen die elk uit de doos van een enkele 120mm-ventilator zijn voorzien. Op deze twee koelblokken plaatsten we vier ventilators: de Arctic P12, de be quiet Silent Wings 3, de Noctua NF-A12x25 en de Phanteks PH-F12T30. Uiteraard testten we beide processorkoelers ook met hun originele, meegeleverde ventilators.
Testresultaten - De ventilators
Voordat we de vier ventilators op de koelblokken monteren, hebben we de fans eerst los getest om ze te kunnen vergelijken. We gebruiken daarvoor een eigen testmethode waarmee we de luchtstroom kunnen bepalen. Op een buis van twee meter lang monteren we elke ventilator zodat deze lucht naar buiten blaast. De fan 'trekt' de lucht dus door deze buis, die van binnen halverwege is voorzien van een raster van rietjes, zodat de aangezogen luchtstroom 'rechtgetrokken' wordt om te zorgen dat de luchtsnelheid overal even hoog is tussen deze twee punten. Dat doen we omdat hier de luchtstroommeter, een Testo 405-v1, geplaatst is. Hiermee meten we de daadwerkelijke luchtverplaatsing. Deze gegevens rekenen we vervolgens met de afmetingen van de buis om naar cubic feet per minute (cfm), die bij casefans veel gebruikt wordt.
Voor deze vergelijking testen we de ventilators op vier manieren. Eerst meten we de prestaties op volle snelheid, dus op 12 volt of op 100 procent duty bij pwm-ondersteunde ventilators. Vervolgens testen we ook bij drie verschillende geluidsniveaus. Wanneer de geluidsdruk in elk van deze scenario's gelijk is, worden ventilators dus op efficiëntie van luchtverplaatsing vergeleken, terwijl de test op maximale snelheid een groot verschil in geluidsdruk tussen de ventilators kan betekenen. Ook kan het zijn dat een van de geluidsniveaus niet gehaald wordt door de fan, simpelweg omdat deze te stil of juist te luid is. In dat geval zal deze ontbreken in de grafieken.
Testresultaten - Shadow Rock 3
Als eerste koeler hebben we de be quiet Shadow Rock 3 gekozen. Deze processorkoeler is vanuit de doos voorzien van een enkele Shadow Wings 2-ventilator. Het koelblok van de Shadow Rock 3 weegt zo'n 600 gram en is voorzien van vrij dunne lamellen die bovendien wat verder uit elkaar staan dan bij de Mugen 5 Black Edition van Scythe.
In de verschillende tests bij een specifieke geluidsdruk konden niet alle ventilators altijd meedoen. Zo ontbreekt in de 30dB-test de originele fan van de Shadow Rock-koeler; de Shadow Wings 2-ventilator is te stil met maximaal 29,1 dB(A). De be quiet Silent Wings 3 produceert op volle snelheid 33 dB(A), maar het verschil in temperatuur is ten opzichte van de 30dB-test bij 105W niet zo groot. Bij 140W is dat anders, dan komt de temperatuur met de Silent Wings 3 bij 30 dB(A) een stuk hoger uit, terwijl de toename in temperatuur vervolgens klein is in de 20 dB-test. Op maximale snelheid is de geluidsproductie van de Noctua NF-A12 en Phanteks T30 aan de hoge kant, wat komt doordat de lamellen van de Shadow Rock-koeler hoorbaar beginnen te trillen in combinatie met deze ventilators.
Dat be quiet zijn Shadow Rock 3 al goed heeft geoptimaliseerd, blijkt wel uit de resultaten van de 15dB-test. Met 105W lukt het Noctua nog om de temperatuur net iets lager te laten uitkomen, maar met 140W warmteafgifte is het toch de originele ventilator van de Shadow Rock 3 die bovenaan eindigt.
AM4 - 105W
- 12V
- 30dB(A)
- 20dB(A)
- 15dB(A)
AM4 - 140W
- 12V
- 30dB(A)
- 20dB(A)
- 15dB(A)
Geluidsproductie
Testresultaten - Mugen 5 Black Edition
Als tweede koeler hebben we de Scythe Mugen 5 Black Edition gekozen. Deze cpu-koeler is standaard voorzien van een enkele Kaze Flex 120mm-ventilator. Het koelblok weegt zo'n 900 gram en bestaat uit wat stevigere lamellen die dicht tegen elkaar zitten.
Ten opzichte van de Shadow Rock 3 die we op de vorige pagina bespraken, zien we hier relatief minder grote verschillen. Het grotere koelblok van de Mugen 5 is ook de grotere constante factor in het geheel, waar de ventilators naar verhouding wat minder aan kunnen toevoegen. De Noctua NF-A12 komt nog het dichtste in de buurt van de prestaties van de originele fan op de Mugen 5 Black Edition.
De geluidsdruk van de ventilators is op volle snelheid wat lager dan bij de Shadow Rock 3, wat komt doordat de lamellen van het koelblok bij de Mugen 5 Black Edition veel dikker zijn en dus minder makkelijk beginnen te trillen bij een hogere luchtstroom. De Silent Wings 3 doet zijn naam eer aan, maar daar staat ook een iets hogere temperatuur tegenover. Met name in de 15 dB-test zien we met deze ventilator wat hogere temperaturen. Op volle snelheid is de Silent Wings 3 dan wel als enige duidelijk stiller dan de standaard fan.
AM4 - 105W
- 12V
- 30dB(A)
- 20dB(A)
- 15dB(A)
AM4 - 140W
- 12V
- 30dB(A)
- 20dB(A)
- 15dB(A)
Geluidsproductie
De moeite waard?
Veel processorkoelers kunnen makkelijk van een andere ventilator worden voorzien. Fabrikanten kiezen er doorgaans voor om bevestigingsmateriaal te gebruiken dat zonder problemen op de meeste 120mm fans hergebruikt kan worden. Op verzoek van enkele lezers die zelf graag hun koeling tweaken, hebben we vier ventilators op twee koelblokken getest.
De Arctic P12, be quiet Silent Wings 3, Noctua NF-A12 en Phanteks T30 presteren in onze test als losse ventilator op maximale luchtstroom verschillend. Monteren we ze op de koelblokken, dan zijn de verschillen in temperatuur daarmee vergeleken niet zo groot. Op de Shadow Rock 3 met zijn dunne lamellen met veel ruimte ertussen levert het in sommige gevallen nog wel een verbetering op. Maar de fans die het hier goed doen, veroorzaken dankzij hun hoge luchtstroom wel ongewenste trillingen van de lamellen, wat de geluidsproductie van deze combinaties niet ten goede komt. Met de originele ventilator zul je hier bij een processorkoeler normaal nooit last van hebben omdat koelblok en fan op elkaar zijn afgestemd.
Op de zwaardere Mugen 5 Black Edition voegen de geteste fans nog minder toe. De Noctua NF-A12 kan bij gelijke geluidsdruk de originele ventilator nog wel evenaren, op maximale snelheid is het resultaat alleen meer geluid zonder een lagere temperatuur. De Silent Wings 3 van be quiet is in dat laatste geval nog wel stiller dan de standaard fan van Scythe, al is dat geen prettig scenario omdat de ventilatorsnelheid niet verder kan toenemen, ook als de temperatuur dat wel doet.
In dit artikel hebben we een beperkte vergelijking van fans en koelers gemaakt die geen algemene conclusies geeft, maar wel wat inzichten levert. Heb je zelf nog een suggestie voor het testen en vergelijken van custom koeling? Laat het dan vooral weten in de reacties!