Door Sim Kranenburg

Philips OLED 936 Review

Beeld en geluid in evenwicht

28-01-2022 • 06:00

119

Multipage-opmaak

Inleiding

Samengevat

De Philips 936 is een oledtelevisie met een luidsprekersysteem van de Engelse hififabrikant Bowers & Wilkins. Hij werkt met Android TV van Google en wordt geleverd met een afstandsbediening die is voorzien van leer aan de achterkant en toetsverlichting voor in het donker. Hij kan 4k-beelden met 120fps weergeven, maar doet dat niet zo scherp als je van een 4k-tv mag verwachten. Ook vinden we de reclame in de interface een minpunt. Op de belangrijke punten van de beeld- en geluidskwaliteit scoort deze televisie echter zeer goed.

Vier jaar geleden introduceerde Philips voor het eerst een televisie waarvan het audiosysteem werd geleverd door het Engelse Bowers & Wilkins. Het was niet de eerste keer dat een televisiefabrikant de samenwerking aanging met een hifimerk. Zo waren er al eerder LG-televisies te koop die gebruikmaakten van Harman Kardon-luidsprekers. Daaraan kwam een einde toen concurrent Samsung in 2017 in bezit kwam van het merk.

Dit jaar zijn er weer twee oledmodellen van Philips die uitgerust zijn met B&W-geluid. Het topmodel van de line-up, de OLED 986 geleverd met vloerstandaard, en het model daaronder, de OLED 936 die we in deze review bekijken. De 936 is verkrijgbaar in de maten 48", 55" en 65". Voor deze review hebben we de grootste beeldmaat getest.

Philips 936

Hij is voorzien van een 4k-oledpaneel afkomstig van LG Display en draait op Android TV 10 (Q) van Google. De meegeleverde afstandsbediening heeft achtergrondverlichting en is aan de achterkant afgewerkt met leer. Uiteraard is deze tv uitgerust met Ambilight, waarmee de muur achter het apparaat aan vier kanten wordt verlicht.

Al deze mooie features zijn helaas niet goedkoop; bij van het schrijven van deze review is de 48"-versie in de Pricewatch te vinden vanaf 1700 euro. De 55"-maat moet minimaal 2500 euro opbrengen en de door ons geteste 65"-variant wisselt voor 3150 euro van eigenaar.

Uiterlijk en aansluitingen

Oledtelevisies van verschillende fabrikanten lijken vaak sterk op elkaar. Ook de Philips 936 lijkt aan de voorkant sterk op veel andere tv's met dit type beeldpaneel. Rond het beeldpaneel zitten smalle, zwarte bezels waaromheen een metalen rand zit die doorloopt naar de achterkant. Het enige opvallende aan het scherm is de uitstulping rechtsonder, waarin de statusled, de infraroodontvanger en de omgevingslichtsensor zijn geplaatst. Er is bij het scherm zelfs geen merklogo te zien.

Philips 936
Philips 936Philips 936Philips 936

Het opvallendste aan het uiterlijk van de 936 is natuurlijk de soundbar van B&W onder het scherm. Op dit luidsprekersysteem, dat ook dienstdoet als voet, valt op zijn beurt de centraal bovenop geplaatste tweeter op. De luidsprekers worden aan de voorkant aan het zicht ontrokken door een metalen grille die van vele kleine gaatjes is voorzien. Het audiosysteem heeft ook naar boven gerichte luidsprekers en deze zijn evenmin zichtbaar, doordat de bovenkant met een mooie kwaliteit stof is bekleed.

Philips 936Philips 936

Ook de verbinding tussen het B&W-luidsprekersysteem en de televisie maakt gebruik van hoogwaardige materialen en is verchroomd afgewerkt. Er zit een handige goot achter op de voet waarmee kabels uit het zicht kunnen worden gehouden. In de doos zit een tweede verbindingsstuk, bedoeld voor als je de tv aan de muur wilt ophangen. Dit is wat langer, waardoor de afstand tussen scherm en soundbar groter wordt. Hierdoor komt het licht van van de Ambilight-leds mooier uit en oogt het geheel wat minder massief.

Philips 936Philips 936Philips 936Philips 936

Aansluitingen

Alle aansluitingen, behalve die van het netsnoer, zijn netjes weggewerkt achter een klep. Doordat het maar liefst 2,6 meter lange netsnoer afneembaar is, kun je het eenvoudig vervangen als het niet lang genoeg is. Dat kan vooral bij muurmontage erg handig zijn. Alle aansluitingen zijn onder een hoek van 90 graden geplaatst, waardoor er geen speciale kabels met haakse stekkers nodig zijn als je de tv wilt ophangen.

AansluitingenAansluitingenAansluitingen

Aan de rechterkant zit bovenaan een CI+-slot. Daaronder zit een seriële poort voor servicedoeleinden. Daar weer onder zitten drie USB-poorten, waaronder een USB 3-poort die bedoeld is voor het opnemen van programma's. Er is een 3,5m-koptelefoonaansluiting die ook gebruikt kan worden als analoge audio-uitgang. Daaronder zitten twee van de vier HDMI-poorten. Deze zijn geschikt voor 4k-beelden met maximaal 60fps.

Onderaan zit links een netwerkaansluiting. Daarnaast zitten een f-connector voor satelliet en een antenneaansluiting voor kabel of Digitenne. Vervolgens treffen we twee HDMI-aansluitingen aan die 4k-beelden met maximaal 120fps accepteren. Lees vooral pagina 4 om te zien hoe deze beelden worden weergegeven. Alle HDMI-poorten zijn voorzien van een audio return channel en poort 2 ondersteunt ook eARC, waarmee een hogere geluidskwaliteit naar een aangesloten audiosysteem kan worden gestuurd. Daarnaast zijn er een analoge tulpaansluiting voor een losse subwoofer en een Toslink-optische, digitale audio-uitgang.

Android TV en afstandsbediening

De Philips 936 draait op Android TV, versie 10 (Q), van Google. Helaas is het gebruikelijk dat televisiefabrikanten, zelfs in dure modellen, gebruikmaken van goedkope socs. In dit geval is dat een MediaTek mt5895. Deze is voorzien van 3GB werkgeheugen en vier Arm Cortex A73-cpu-cores die op maximaal 1,8GHz draaien. Ook zit er een Mali G52-gpu in die de interface rendert in 1920x1080 pixels. We verwachten dat dit jaar de eerste televisies op de markt zullen verschijnen die een in 4k-gerenderde interface hebben, maar de 936 moet het dus nog met hd-menu's doen.

Interface

Google heeft onlangs een update voor Android TV doorgevoerd waarmee het homescreen is gelijkgetrokken met dat van de Chromecast met Google TV. Helaas staan daar ook aanbevelingen op voor streamingdiensten die je niet gebruikt: advertenties dus. Wat je ook doet in de instellingen om aanbevelingen te verwijderen, de advertenties blijven en worden bovendien prominent getoond.

Interface

De menu's hebben een eigen Philips-look-and-feel gekregen. Dat ziet er overzichtelijk uit en is bovendien niet te intimiderend voor mensen die niet te veel met instellingen te maken willen hebben. Voor powerusers werken de menu's echter niet altijd even handig. Zo is er een shortcut naar het instellingenmenu beschikbaar als je op de blauwe toets op de afstandsbediening drukt, maar deze is niet beschikbaar vanuit een app. Hierdoor moet je vaak via het snelmenu naar het instellingenmenu navigeren.

Snelmenu

Als je eenmaal bent aangekomen in het instellingenmenu, blijkt dat de wat geavanceerdere instellingen bovendien nogal diep in de menustructuur zijn weggestopt. Tijdens normaal gebruik heb je er niet veel last van, maar als je de 936 net hebt, zul je veel tijd in de menu's doorbrengen.

EPG

De elektronische programmagids ziet er overzichtelijk uit, maar als je hem raadpleegt, verdwijnt het huidige programma uit beeld. Bij de meeste concurrenten blijft de huidige zender zichtbaar in een hoek van het scherm. Op de menustructuur na vinden we de interface prettig werken. Daarbij reageert de tv vlot op commando's van de afstandsbediening. Bovendien is het aanbod aan apps voor Android TV vele malen groter dan bij de andere besturingssystemen voor televisies.

Afstandsbediening

Omdat de 936 een topmodel is, krijg je er een luxe afstandsbediening bij die aan de achterkant met leer is afgewerkt. Daarnaast is dit model voorzien van leds waarmee de knoppen in het donker worden verlicht. De toetsen lopen helemaal door tot de zijkanten, waardoor de rand wat scherp aanvoelt. Op zich is dat geen ramp, maar door die rand kan het gebeuren dat je achter de toetsen blijft haken. Daar zitten namelijk rubber domes onder, waardoor ze de neiging hebben om omhoog te komen als je er met je vinger langs beweegt. We kunnen ons voorstellen dat ze los kunnen raken als je er ruw mee omgaat.

AfstandsbedieningAfstandsbedieningAfstandsbedieningAfstandsbediening

Er is een microfoon aan boord waarmee Googles spraakassistent kan worden gebruikt. De indeling is redelijk traditioneel, maar de positie van sommige knoppen is net even anders dan je wellicht gewend bent. Zo zit de, wat gevoelloze, d-pad vrij ver bovenaan en zijn de volume- en zapknoppen hoger geplaatst dan de cijfertoetsen. Wij konden er redelijk snel aan wennen, maar we hadden de veelgebruikte knop voor de externe ingangen liever in een bovenhoek gezien. Ook hadden we liever zelf te programmeren toetsen gezien in plaats van gesponsorde knoppen.

Gaming en chroma-subsampling

De Philips 936 beschikt over twee HDMI-aansluitingen waarmee het mogelijk is om 4k-beelden met 120fps naar de tv te sturen. Helaas beschikt de gebruikte chipset niet over voldoende bandbreedte om 4k-beelden op de volledige resolutie weer te geven met 120fps. Om de beelden toch te kunnen weergeven, gooit de tv simpelweg de helft van alle beeldlijnen weg, waardoor de verticale resolutie wordt gehalveerd. Technisch gezien kun je het resultaat nog altijd 4k-beelden noemen, omdat er horizontaal nog altijd bijna 4000 pixels worden weergegeven, maar de beelden zien er wel duidelijk een heel stuk onscherper uit.

Scherpteverlies bij 4k met 120fpsScherpteverlies bij 4k met 120fps

De bovenstaande beelden zijn gemaakt met een Xbox Series X. Ze worden met 120fps weergegeven en zien er dus zeer vloeiend uit, maar de scherpte is niet veel beter dan bij het weergeven van 1080p120-beelden. We hebben ook uitgebreid getest met een pc voorzien van een Nvidia RTX3080-kaart, maar wat we ook probeerden, het resultaat bleef hetzelfde. We hebben niet kunnen testen met een PS5, omdat die door de tekorten nog altijd in ons testlab ontbreekt, maar het resultaat zal natuurlijk niet anders zijn.

De 936 beschikt over een Auto Low Latency Mode, waarmee de tv automatisch in de gamemodus kan worden gezet als je een game op je console speelt. Er is ook ondersteuning voor variable refresh rate, of vrr, FreeSync en G-Sync. Hierbij zijn framerates mogelijk tussen de 48 en 120fps. Zodra je vrr inschakelt, krijg je de verminderde scherpte te zien, zelfs als de framerate op dat moment onder de 60fps ligt.

We hebben de inputlag gemeten met onze Leo Bodnar-lagtester. Daarbij kwamen we bij 60fps-beelden uit op een inputlag van ongeveer 22ms. Dat is dus net wat meer dan een enkel frame vertraging. Ook bij 120fps was de vertraging meer dan een enkel frame met 11ms. Op zich geen slecht resultaat, maar andere fabrikanten scoren wat inputlag betreft duidelijk beter.

  • 1080p60
  • 1080p120
  • 2160p60
Inputlag 1080p - Gamemodus
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
LG G1 65" OLED
9,7
Samsung QN85A 55" LCD
9,9
Samsung QN95A 65" LCD
10,4
LG C1 48" OLED
12,6
Panasonic JZW2004 65" OLED
14,4
Philips 806 48" OLED
15,2
Sony A80J 55" OLED
16,1
Sony X90J 65" LCD
17,4
Sony X95J 65" LCD
17,4
Philips 936 65" OLED
21,5
Inputlag 1080p - Gamemodus 120Hz
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
LG G1 65" OLED
4,9
Panasonic JZW2004 65" OLED
5,7
Samsung QN95A 65" LCD
6,0
Samsung QN85A 55" LCD
6,0
LG C1 48" OLED
6,4
Sony A80J 55" OLED
8,0
Sony X95J 65" LCD
8,8
Sony X90J 65" LCD
8,9
Philips 936 65" OLED
10,9
Philips 806 48" OLED
12,4
Inputlag 2160p - Gamemodus
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Samsung QN85A 55" LCD
9,5
LG G1 65" OLED
9,6
Samsung QN95A 65" LCD
9,9
LG C1 48" OLED
12,6
Panasonic JZW2004 65" OLED
14,4
Philips 806 48" OLED
15,2
Sony A80J 55" OLED
15,9
Sony X95J 65" LCD
16,9
Sony X90J 65" LCD
17,2
Philips 936 65" OLED
21,5

Chroma-subsampling

Een andere manier waarop, al sinds de uitvinding van kleurentelevisie, bandbreedte wordt bespaard, is het simpelweg minder bandbreedte toekennen aan kleurinformatie. In het digitale tijdperk gebeurt dit door het toepassen van chroma-subsampling. Hierbij wordt de helderheid van alle pixels op de volledige resolutie weergegeven, maar wordt de kleurinformatie over verscheidene pixels uitgesmeerd. Veel televisies proberen de beeldverwerkingschips wat te ontlasten door deze truc op het binnenkomende signaal toe te passen bij het weergeven van 2160p-beelden.

HDMI Ultra HD

Omdat alle codecs die voor de distributie van video worden gebruikt, ook gebruikmaken van chroma-subsampling, heb je er geen last van bij het kijken naar video. Als je echter naar computerbeelden van een pc of gameconsole kijkt, levert het een duidelijke vermindering van de beeldkwaliteit op. Hier kun je wat aan doen door in het menu te navigeren naar Alle instellingen > Algemene instellingen > HDMI Ultra HD. Daar kun je voor alle vier de ingangen kiezen tussen Standaard, Optimaal en Optimaal (Auto Game). Die laatste twee leveren, als je ook voor de beeldpreset Monitor hebt gekozen, de beste beeldkwaliteit op doordat er geen chroma-subsampling wordt toegepast. De monitorstand heeft overigens een maximale framerate van 60fps en biedt dus geen oplossing voor het scherpteprobleem wat we bovenaan deze pagina beschrijven.

Ambilight, energiegebruik en geluid

Voor veel mensen is Ambilight de reden om voor een Philips-televisie kiezen. Ambilight laat de muur achter de tv meekleuren met het beeld door middel van rgb-leds die op de wand schijnen. De goedkopere modellen hebben alleen leds aan de zijkanten en de bovenkant, maar de 936 heeft ook leds die naar onderen schijnen. Veel mensen hangen de tv echter niet op en dan kan het bij sommige tv-meubels wat minder mooi zijn als daar licht op schijnt. Om die reden zijn de leds aan de onderkant uit te schakelen via het menu.

Philips 936Philips 936

Ambilight werkt het best als er zich een witte muur achter de tv bevindt, maar je kunt het systeem in het menu aanpassen aan andere muurkleuren. Dat moeten dan wel lichte tinten zijn, want op een felgekleurde muur werkt het niet goed. Je kunt kiezen of het systeem een vaste kleur moet weergeven of de kleuren moet volgen die in beeld zijn, zoals het ooit bedoeld was. Ook kun je, als je een feestje geeft, de kleuren op het geluid laten reageren.

Er is een snel reagerende stand voor games, maar de meesten zullen dat wat te veel van het goede vinden. Ook voor mensen die helemaal geen gekleurd licht achter hun tv wensen, kan Ambilight nuttig zijn. Voor hen is er namelijk de ISF-stand, die zorgt voor constant wit licht achter de tv met dezelfde kleurtemperatuur als een correct afgesteld scherm. Hierdoor is kijken in een donkere kamer minder vermoeiend voor je ogen en ervaar je de kleuren op het scherm zoals ze bedoeld zijn. De ISF-stand is af fabriek nogal blauw afgesteld, maar gelukkig is dit in het menu aan te passen.

Energiegebruik

EnergielabelPer 1 maart van het afgelopen jaar zijn er nieuwe energielabels voor televisies en andere huishoudelijke apparaten, zoals koelkasten en stofzuigers. Om de fabrikanten aan te moedigen om almaar zuinigere apparaten te ontwerpen, zijn de regels flink aangescherpt. Dit heeft tot gevolg dat zo goed als alle televisies nu energielabel F of G dragen. Daarmee is de letter op het energielabel op dit moment een minder handig hulpmiddel om een energiezuinige televisie uit te kiezen. Als het goed is, komt daar in de toekomst verandering in, als het verbruik van televisies verder is teruggedrongen. Meer over dit onderwerp lees je in dit artikel.

Ook de Philips 936 draagt energielabel G, maar ondanks de rode kleur op het label verbruikt dit model niet veel meer dan andere televisies met dezelfde beeldmaat. Ons 65"-testmodel verbruikt in de standaardmodus zo'n 193W gemiddeld, waarbij het scherm ongeveer 280cd/m² aan helderheid produceert. Als we het scherm afstellen op 250cd/m², daalt het verbruik naar 177W. Bij 120cd/m², een helderheid die 's avonds bij weinig omgevingslicht nog een goed beeld oplevert, loopt het gemiddelde opgenomen vermogen terug naar 114W. Als je de 936 in de Calman-modus zet, de stand waarbij je de beste beeldkwaliteit te zien krijgt, bedraagt het verbruik gemiddeld 191W. Daarbij krijgt het scherm een helderheid van 164cd/m². De 936 is voorzien van een omgevingslichtsensor waarmee je de helderheid van het scherm automatisch aan het omgevingslicht kunt laten aanpassen. Zo krijg je altijd een prima beeld en gebruikt de tv niet onnodig veel energie.

Geluid

De meest in het oog springende feature van de 936 is natuurlijk het audiosysteem van Bowers & Wilkins. Het is voorzien van drie naar voren gerichte tweewegluidsprekers. De tweeter van het, bij films en series belangrijkste, centerkanaal heeft een eigen behuizing bovenop gekregen. Deze tweeter on top-opstelling kennen we van de hifiluidsprekers van het Engelse merk en moet een beter afstraalgedrag opleveren. De soundbar is voorzien van een 20W-woofer die gebruikmaakt van een basreflexpoort aan de achterzijde. Ook zijn er twee omhoog gerichte drivers, die het geluid via het plafond naar je oren kaatsen.

Philips 936
Philips 936Philips 936Philips 936

Het audiosysteem ondersteunt, naast de gebruikelijke Dolby Digital-codecs, Dolby Atmos en bovendien is er ondersteuning voor DTS-HD. Hiermee heeft deze tv een duidelijk streepje voor op Samsung, LG en Panasonic, die geen DTS-ondersteuning hebben. Het luidsprekersysteem doet het niet alleen goed wat specificaties betreft, het klinkt ook echt goed. Je kunt horen dat Bowers & Wilkins niet voor een zo hoog mogelijk volume en zoveel mogelijk bas is gegaan, iets waar veel soundbars onder te lijden hebben, maar voor echte geluidskwaliteit.

Er is niets mis met het maximale volume en ook de laagweergave valt niet tegen, zeker gezien de afmetingen van het luidsprekersysteem. Wat vooral opvalt bij het beluisteren, is dat het geluid een prachtig groot stereobeeld heeft en dat de verstaanbaarheid uitmuntend is. Ook zit er veel rust in het geluid, doordat compressie alleen op zeer hoge volumes hoorbaar is. Hierdoor is het minder vermoeiend om lang naar deze tv te luisteren.

De Atmos-weergave, waarbij de hoogtekanalen dus via het plafond worden weergegeven, valt evenmin tegen. Het klinkt allemaal zeer ruimtelijk zonder dat er een groot luidsprekersysteem is ingezet. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat het ruimtelijke effect snel verdwijnt als je niet al te recht voor de tv zit. Ook als je wat verder weg zit, wordt de Atmos-beleving snel minder. De laagweergave is strak en klinkt mooi dynamisch. De bassen lopen voor een tv redelijk diep door, maar zijn natuurlijk minder indrukwekkend dan bij grotere luidsprekersystemen. We vinden het dan ook een goede zaak dat er een subwooferaansluiting op de 936 zit, zodat je het prachtig klinkende audiosysteem eventueel kunt uitbreiden met een losse (actieve) subwoofer.

Beeldeigenschappen

Televisies die gebruikmaken van een lcd-paneel, laten een duidelijk minder mooi beeld zien als je niet recht voor het scherm zit. De duurdere lcd-modellen willen nog weleens gebruikmaken van een diffusielaag voor het scherm om de beeldkwaliteit onder een hoek te verbeteren. Dat is bij oledtelevisies niet nodig, want door de zelf oplichtende pixels zijn de kijkhoeken bij deze schermtechniek zeer goed.

KijkhoekenKijkhoeken

De twee bovenstaande foto's zijn genomen met een identieke belichting, de linkerfoto recht van voren en de rechter onder een hoek van 45 graden. We zien dat de helderheid onder een hoek een beetje terugloopt, maar dat is zo weinig dat het in de praktijk niet opvalt. Wat wel opvalt, is dat de kleurweergave en het grote contrast onder een hoek onveranderd mooi zijn.

UniformiteitUniformiteit

Doordat oledtelevisies geen backlight hebben, is ook de uniformiteit veel beter dan bij alle andere televisies die op dit moment te koop zijn. Geen enkele backlight is namelijk perfect en dat levert dus donkere plekken in beeld op. Bij oled speelt dit probleem niet en is het beeld zeer uniform wat helderheid betreft. Dat is goed te zien op de bovenstaande foto's, die van een wit scherm zijn gemaakt en zijn belicht voor middengrijs.

ZwartweergaveZwartweergave

Oled is de enige momenteel verkrijgbare techniek die echt zwart kan weergeven. Alleen bij een volledig zwart scherm kunnen lcd's met local dimming zwart correct weergeven. Als er echter, zoals op bovenstaande foto's, wat witte tekst moet worden weergegeven, levert dat zelfs op dure fald-modellen duidelijk zichtbare halo's in beeld op. Vooral bij ondertitels kan dit effect storend zijn. Omdat bij oled de pixels volledig kunnen worden uitgeschakeld, is de zwartweergave onder alle omstandigheden perfect.

Beeldverwerking

Zoals tegenwoordig alle wat duurdere televisies, is ook de Philips 936 voorzien van de nodige kunstmatige intelligentie om de beelden die je bekijkt, te verbeteren. In dit geval worden de binnenkomende beelden door de P5 AI Dual Enigine gehaald. Volgens het marketingmateriaal is dit 'een AI-algoritme op basis van deep learning dat beelden verwerkt zoals het menselijk brein dat ook ongeveer doet'. Wij denken dat de term 'ongeveer' in dit geval zeer ruim moet worden genomen, want de beeldverwerking in televisies lijkt natuurlijk in de verste verte niet op wat er in ons brein gebeurt. Desalniettemin blijft de natuur een prachtige inspiratiebron.

RuisreductieZoals altijd raden we aan om de meeste beeldverbeteraars uit te zetten, tenzij er daadwerkelijk iets is met het beeldmateriaal dat verbetering behoeft. Zo is er ruisreductie aanwezig die bijvoorbeeld analoge beeldruis en filmkorrel tegengaat, en mpeg-artefactreductie die bedoeld is om de schade die videocompressie aan het beeld toebrengt, terug te draaien. Beide algoritmen zijn in drie sterkten in te zetten en doen wat ze moeten doen. Helaas hebben ze ook beide een negatief effect op de scherpte van het beeld. Vooral niet gebruiken dus bij het bekijken van bronmateriaal van goede kwaliteit.

De upscaling die op dit moment in televisies wordt toegepast, doet over het algemeen prima z'n werk, maar het verschil tussen opgeschaald beeldmateriaal en echte 4k-beelden zal voorlopig groot blijven. Zo past de functie 'Ultra resolution' op de 936 gewoon een vorm van unsharp masking toe. Dat levert bij bepaald onscherp beeldmateriaal best aardige resultaten op, maar als je het gebruikt op beelden van goede kwaliteit, gaat het geheel er nogal hard en onnatuurlijk uitzien.

HDR PerfectDe functie 'HDR Perfect' kan worden ingezet om de tonemapping die op hdr-beelden wordt toegepast, aan te passen. Dit kan van pas komen bij het kijken naar hdr-beelden in een felverlichte kamer. Vaak zien hdr-beelden er dan nogal donker uit, omdat ze bedoeld zijn om met gematigd omgevingslicht te worden bekeken. HDR Perfect doet echter afbreuk aan het hdr-effect. Voor de mooiste hdr-ervaring kun je deze functie dus beter uitschakelen en kijken bij een gereduceerde hoeveelheid licht.

Uiteraard is er ook beeldinterpolatie aanwezig, waarmee tussenliggende beelden kunnen worden berekend om zo een hogere framerate te realiseren. Hierdoor ziet beweging er vloeiender en scherper uit. Helaas is geen enkel beeldinterpolatiealgoritme perfect, ook Perfect Natural Motion van Philips niet. Er zijn, afhankelijk van de instelling, meer artefacten in beeld te zien dan bij schermen van andere merken. Wat wel goed werkt om beweging scherper weer te geven, is black frame insertion. Deze functie heet bij Philips: Fast Motion Clarity. Hierbij wordt de bewegingsonscherpte die op je netvlies ontstaat doordat je ogen over het scherm bewegen, teruggebracht door de beelden korter weer te geven. Daarbij is het beeld tussen de afzonderlijke beelden dus zwart. Dit werkt goed en beweging wordt er duidelijk scherper van, maar het kost wel helderheid in beeld en bovendien zie je het beeld duidelijk knipperen in de hoogste stand.

Metingen en hdr

Door de perfecte zwartweergave van oled is een contrastmeting niet mogelijk. Doordat er geen licht waargenomen kan worden bij het weergeven van zwart, komt de contrastverhouding altijd uit op 1:oneindig. Doordat dit enorme contrast lokaal, dus op pixelniveau beschikbaar is, ziet het beeld er bovendien scherper uit dan op een lcd van dezelfde resolutie. Dit perfecte contrast is overigens alleen zichtbaar in een verduisterde ruimte. Met het licht aan kan het contrast afnemen door reflecties in beeld.

De Philips 936 is voorzien van een antireflectiefilter dat een groot deel van het reflecterende licht weet tegen te houden. Desalniettemin is het aan te raden om bij het bekijken van donkere beelden, zoals die veelvuldig voorkomen bij hdr-materiaal, te zorgen voor niet al te veel omgevingslicht in de kijkruimte. Het bekijken van sdr-beelden overdag gaat over het algemeen prima. Direct zonlicht op het scherm moet overigens bij alle televisies worden vermeden om schade aan het beeldpaneel te voorkomen.

We hebben de kleurweergave gemeten aan de hand van een serie grijstinten en met onze SpectraCal C6-colorimeter en Portrait Displays Calman color calibration software. Hoewel bij deze meting alleen grijswaarden worden gemeten, zegt ze veel over de kleurweergave. Zolang de grijstinten de juiste helderheid hebben en geen kleurzweem vertonen, zal het grootste deel van de kleuren immers correct worden weergegeven.

Grayscale

Van alle presets levert de Calman-modus, bedoeld om de tv te kalibreren, het beste resultaat op. Af fabriek is deze stand erg netjes afgesteld. Met een gemiddelde ΔΕ2000 van 1,9 liggen alle afwijkingen onder de grens van 3, waardoor ze met het blote oog onzichtbaar zijn. Ook het gammaverloop is zeer goed en volgt de 2,2-lijn goed. Met een kalibratie valt dus eigenlijk geen zichtbare winst te behalen.

De wat verzadigdere kleuren meten we aan de hand van de kleuren van de ColorChecker-kaart, die sinds jaar en dag in de fotografie wordt gebruikt om de kleurweergave te controleren.

Colorchecker

Ook bij deze meting zien we dat de 936 keurig is afgesteld. De gemiddelde ΔΕ2000 komt uit op slechts 1,6. Er zijn geen uitschieters die boven de 3 uitkomen, waardoor met een kalibratie feitelijk geen zichtbare winst valt te behalen.

  • Grayscale - gemiddelde grijsafwijking
  • Gemiddelde ΔE colorchecker
Gemiddelde grijsafwijking
Televisie Geteste beeldpreset SDR Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
LG C1 Bioscoop 48" OLED
1,40
LG G1 Bioscoop 65" OLED
1,50
Samsung QN95A Film 65" LCD
1,70
Samsung QN85A Film 55" LCD
1,70
Panasonic JZW2004 Professioneel 1 65" OLED
1,80
Philips 806 CALMAN 48" OLED
1,90
Philips 936 Calman 65" OLED
1,90
Sony X95J Bioscoop 65" LCD
2,40
Sony A80J Bioscoop 55" OLED
3,10
Sony X90J Bioscoop 65" LCD
4,30
Gemiddelde gedetailleerde-kleurafwijking
Televisie Geteste beeldpreset SDR Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
LG C1 Bioscoop 48" OLED
1,50
LG G1 Bioscoop 65" OLED
1,60
Panasonic JZW2004 Professioneel 1 65" OLED
1,60
Philips 936 Calman 65" OLED
1,60
Samsung QN95A Film 65" LCD
1,80
Philips 806 CALMAN 48" OLED
1,80
Sony X95J Bioscoop 65" LCD
1,80
Samsung QN85A Film 55" LCD
2,00
Sony X90J Bioscoop 65" LCD
3,00
Sony A80J Bioscoop 55" OLED
3,20

Hdr

De Philips 936 kan hdr weergeven in de formaten HDR10, HDR10+, HLG en Dolby Vision. Alle hdr-formaten die ertoe doen, worden dus ondersteund. Dit is ook het geval bij Panasonic, maar bij LG en Sony ontbreekt HDR10+ en Samsung ondersteunt het veelgebruikte Dolby Vision niet. Met de 936 zit je wat hdr betreft altijd goed.

Oled mag dan zwart perfect kunnen weergeven, de maximale helderheid van deze techniek loopt achter bij die van de duurste lcd-modellen. Bovendien loopt de maximale helderheid terug naarmate een groter deel van het scherm fel moet worden verlicht.

Piekhelderheid

Omdat de maximale hoeveelheid energie die naar het scherm kan worden aangevoerd, beperkt is, wordt gebruikgemaakt van een automatic brightness limiter, of abl, die ingrijpt als de gemiddelde helderheid in beeld te hoog oploopt. Dit zien we terug in bovenstaande grafiek. Bij een wit vlak dat vijf procent van een zwarte achtergrond beslaat, is de maximale helderheid 846cd/m², maar bij een volledig wit scherm zakt het maximum naar 162cd/m². Dat is een enorm verschil, maar in de praktijk heb je hier nauwelijks last van en doet de abl redelijk onopgemerkt z'n werk.

Bij het meten van hdr drukken we de afwijkingen niet meer uit in ΔΕ2000, maar gebruiken we ΔΕITP. Hiervoor is gekozen omdat ΔΕ2000 nooit is ontworpen om afwijkingen van licht uitstralende beeldschermen uit te drukken en er bij hogere helderheden grote afwijkingen optreden. Meer over dit onderwerp lees je hier en hier. De hdr-modus Calman levert het beste resultaat op.

HDR grayscale

Bij het weergeven moeten hdr-beeldschermen helderheidspieken die boven het maximaal mogelijke liggen, afkappen en weergeven met de piekhelderheid van het scherm zelf. Daarbij gaan dus details in de hooglichten verloren. Om wat meer detail in de helderste delen van het scherm te behouden, passen televisiefabrikanten een bepaalde mate van roll-off toe bij het knikpunt in de electro-optical transfer function. Dat is de functie die, vergelijkbaar met gamma bij sdr-beelden, bepaalt hoe fel een bepaalde signaalwaarde daadwerkelijk moet worden weergegeven.

Door deze roll-off van de helderheid ontstaan er wat grotere afwijkingen rond het kantelpunt. Dit zie je terug in de middelste grafiek. In de bovenste grafiek zie je de afwijkingen waarbij de helderheidsfout buiten beschouwing is gelaten. Door de schaal van de grafiek lijken de afwijkingen groot, maar ze liggen gemiddeld onder een ΔΕITP van 1,5, waardoor ze met het blote oog niet waarneembaar zijn. In de middelste grafiek zijn helderheidsfouten wel meegenomen. Het kantelpunt is hier goed zichtbaar, maar de gemiddelde afwijking is ook hier slechts 1,5, zodat het beeld goed overeenkomt met de intenties van de makers.

De hdr-weergave van de 936 is erg goed. De piekhelderheid ligt lager dan bij de beste lcd-tv's, maar door het enorme contrast is de hdr-weergave, mits met niet al te veel omgevingslicht bekeken, veel indrukwekkender dan bij een lcd-tv.

  • Max. helderheid hdr full screen
  • Max. helderheid hdr 5% window
  • Gemiddelde ΔE ITP grayscale zonder luminance
  • Gemiddelde ΔE ITP colorchecker zonder luminance
  • Dekking DCI P3-kleurruimte
Max. helderheid hdr full screen
Televisie Geteste beeldpreset HDR Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Samsung QN95A Film 65" LCD
699,92
Samsung QN85A HDR Film 55" LCD
684,67
Sony X95J Bioscoop 65" LCD
600,98
Sony X90J Bioscoop 65" LCD
564,99
LG G1 Bioscoop 65" OLED
163,10
Philips 936 HDR Calman 65" OLED
162,34
Sony A80J Bioscoop 55" OLED
160,96
Panasonic JZW2004 True cinema 65" OLED
145,90
Philips 806 CALMAN 48" OLED
115,29
LG C1 Bioscoop 48" OLED
99,47
Max. helderheid hdr 5% window
Televisie Geteste beeldpreset HDR Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Samsung QN95A Film 65" LCD
1.480,47
Samsung QN85A HDR Film 55" LCD
1.141,95
Sony X95J Bioscoop 65" LCD
1.110,78
Panasonic JZW2004 True cinema 65" OLED
867,48
Philips 936 HDR Calman 65" OLED
846,27
LG G1 Bioscoop 65" OLED
787,76
Sony X90J Bioscoop 65" LCD
734,78
LG C1 Bioscoop 48" OLED
669,98
Sony A80J Bioscoop 55" OLED
651,48
Philips 806 CALMAN 48" OLED
637,50
Gemiddelde ΔE ICtCp grayscale zonder luminance
Televisie Geteste beeldpreset HDR Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde grijsafwijking in ΔE ICtCp (lager is beter)
LG C1 Bioscoop 48" OLED
1,12
Philips 936 HDR Calman 65" OLED
1,49
LG G1 Bioscoop 65" OLED
1,56
Philips 806 CALMAN 48" OLED
1,56
Panasonic JZW2004 True cinema 65" OLED
1,61
Samsung QN95A Film 65" LCD
1,76
Sony A80J Bioscoop 55" OLED
1,81
Sony X95J Bioscoop 65" LCD
2,21
Samsung QN85A HDR Film 55" LCD
2,97
Sony X90J Bioscoop 65" LCD
3,88
Gemiddelde ΔE ICtCp color checker zonder luminance
Televisie Geteste beeldpreset HDR Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde kleurafwijking in ΔE ICtCp (lager is beter)
LG G1 Bioscoop 65" OLED
1,01
LG C1 Bioscoop 48" OLED
1,17
Philips 936 HDR Calman 65" OLED
1,24
Panasonic JZW2004 True cinema 65" OLED
1,26
Philips 806 CALMAN 48" OLED
1,59
Sony A80J Bioscoop 55" OLED
1,68
Sony X95J Bioscoop 65" LCD
2,39
Samsung QN85A HDR Film 55" LCD
2,40
Samsung QN95A Film 65" LCD
2,49
Sony X90J Bioscoop 65" LCD
2,65
Dekking DCI P3 kleurruimte
Televisie Geteste beeldpreset HDR Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde procenten in % (hoger is beter)
LG G1 Bioscoop 65" OLED
99
Sony A80J Bioscoop 55" OLED
97
Panasonic JZW2004 True cinema 65" OLED
97
Philips 806 CALMAN 48" OLED
97
LG C1 Bioscoop 48" OLED
96
Philips 936 HDR Calman 65" OLED
96
Samsung QN95A Film 65" LCD
93
Samsung QN85A HDR Film 55" LCD
92
Sony X90J Bioscoop 65" LCD
88
Sony X95J Bioscoop 65" LCD
87

Conclusie

De Philips 936 is een schitterende televisie die prachtig is afgewerkt en een zeer goede beeld- en geluidskwaliteit biedt. Naast de hoge prijs heeft dit model nog twee minpunten waardoor hij niet voor iedereen interessant is. Hij is weliswaar voorzien van HDMI 2.1-ingangen waarmee 4k-beelden met 120fps kunnen worden weergegeven, maar hierbij is het beeld niet zo scherp als je van een 4k-tv mag verwachten. Als je met 60fps genoegen neemt, valt er prima te spelen op deze tv, maar fanatieke gamers kiezen liever een andere.

Ook het nieuwe homescreen van Android TV zal voor velen een nadeel zijn, omdat er zeer prominent advertenties in worden getoond in de vorm van aanbevelingen. Deze verandering valt Google aan te rekenen en handige tweakers kunnen de advertenties verwijderen door een andere launcher te installeren. Desalniettemin zullen velen de advertenties als een nadeel zien, zeker op zo'n dure televisie.

Voor velen is het Ambilight-systeem een reden om voor Philips te kiezen. De vierzijdige variant, zoals die op de 936 zit, ziet er bij muurmontage het mooist uit. Als je niet van rgb-verlichting houdt, kun je het op statisch wit licht zetten en uiteraard kan het systeem ook gewoon uitgeschakeld worden.

De beeldkwaliteit behoort, dankzij het oledpaneel, tot de beste van dit moment. Het contrast is enorm hoog en dat levert een indrukwekkende hdr-weergave op waarbij ook nog eens alle formaten worden ondersteund. Zoals altijd bij oled zijn de kijkhoeken zeer goed en daarnaast, na het inschakelen van de Calman-modus, erg nauwkeurig in de kleurweergave.

Tel daarbij het prachtige geluid uit het Bowers & Wilkins-audiosysteem op en we hebben een duidelijke aanrader voor liefhebbers van films en series. Menige soundbar kan harder en/of heeft meer laag, maar puur op geluidskwaliteit kan de 936 zich meten met de beste. Een goede AV-receiver met losse luidsprekers presteert natuurlijk beter, maar niet iedereen is bereid om de woonkamer vol te zetten met luidsprekers. Als je een tv zoekt die zowel goed beeld als goed geluid levert, moet je de Philips 936 zeker overwegen.

Reacties (119)

119
115
68
3
0
38
Wijzig sortering
Prima review!!

Ik ben zelf gebruiker van dit model tv en een hele verbetering dan zijn voorganger.

Verbeteringen wat mij betreft zijn:
- Android 10, op nieuwe lay-out met reclame na.
- geluid is vele malen verbeterd
- voor mijn ogen geeft dit model nog mooier beeld
- fijnere bediening van d-pad
- minder snel de melding dat tv in standby stand moet voor oled bescherming. Althans, mijn gevoel zegt dat dit bij de 935 eerder naar voren kwam.

Nadeel ten opzichte van 935
Mijn persoonlijke mening is het uiterlijk van luidspreker achteruit gegaan. Oude model zat stof aan voorzijde en bij de 936 aan bovenzijde. Dat had van mij zo mogen blijven, zeker als er een lamp richting de luidspreker schijnt. Je ziet dan toch een soort van spiegeling maar mogelijk ook oneffenheden in het materiaal.

Wat betreft de voorgeprogrammeerde buttons, deze heb ik aangepast met hulp van de app button mapper: remap your keys.
Link naar app:
https://play.google.com/s...tails?id=flar2.homebutton

Heb voor de tijdelijkheid labeltjes op deze toetsen geplaats. Bijvoorbeeld bij 1x drukken op rekuten tv wordt nu Videoland gestart en bij 2x drukken Disney+.

[Reactie gewijzigd door patathome op 22 juli 2024 14:34]

Ik bezit zelf een 935 en ben benieuwd in welk opzicht het geluid is verbeterd? Kan je daar wat over zeggen?
Veel meer bass en komt veel voller over. Ik had bij de 935 een hele oude sub aangesloten voor meer bass bij films.

Bij de 936 is die niet meer aangesloten geweest. Blijft natuurlijk allemaal heel persoonlijk maar mijn vrouw klaagt nu ineens over de bass en of het allemaal wat zachter kan. Bij de 935 gaf ze geen kik, nu wel. Dat is voor mij een extra bevestiging dat dit beter is🤣
Interessant! Ik ben eigenlijk best benieuwd of je de speaker van de 936 op een 935 kan aansluiten. Ik verwacht niet dat ze het hele ontwerp omgegooid hebben namelijk.
Bedankt voor de link.

Vanavond eens proberen of dit ook werkt op mijn 934 model.

934 had met name in het begin erg snel die melding dat de tv in standby moet om te refreshen tegen inbranden. Na diverse updates eigenlijk geen last meer van, tenzij de tv heel erg lang aan heeft gestaan (2 keer in 1 jaar).

Het LG OLED scherm van de 934 is nu al 2 keer vervangen in 25 maanden tijd vanwege spontaan ontstane strepen. Unlucky ?
Ik heb veel gedoe gehad maar dan met de 935. Vele vastlopers, ook na vervanging van mainboard. Ben zo blij met deze opvolger!

Wat betreft de app, gratis versie werkt voldoende om de knoppen aan te passen. Wel installeren op je tv :)

Mocht je er niet uitkomen, hier een link naar topic dat mij destijds heeft geholpen.

[Philips remote] Dedicated Rakuten knop aanpassen
Reclame is echt een deal-breaker voor mij.

Wtf: je hebt toch dik betaald voor de tv? Waarom nog reclame? Het is echt van de zotte!
Straks krijg je reclame naast je snelheidsmeter in je auto….. waar houd dit op?

Dat je met reclame betaald voor “gratis” producten: oké daar kies je voor. Maar voor een TV waar je dik geld voor betaald?
Nee. Dat moeten we in mijn mening niet accepteren.
Moet eerlijk zeggen dat ik er onlangs pas achter kwam dat ik die regel met voorgestelde apps ook weg kon halen. Ik zie nu dus geen reclame meer, alleen op de afstandsbediening met bedrukte namen van streaming media partijen.

Wellicht is het woord reclame een beetje teveel beladen in deze. Naast dat, zie ik geen reclame, al haalt de pihole nog voldoende tracking meuk eruit, maar ook dat is geen uitzondering meer.
Ik ben benieuwd wat je gaat zien als je de PiHole uitschakelt. Niet iedereen (ik dan wel) heeft zo’n ding, en het is ook niet iets wat de meeste mensen kunnen of willen installeren/onderhouden.
@Sim je schrijft:

"Direct zonlicht op het scherm moet overigens bij alle televisies worden vermeden om schade aan het beeldpaneel te voorkomen."

Kun je nader toelichten?

Ik zie dit wel vaker geschreven over oled panelen, alleen nooit met toelichting waarom dit dan zo is. Maar over lcd panelen had ik dit nog niet gelezen.
De direct zonlicht warmt het paneel op en warmte is een belangrijke factor bij het verouderen van elektronica. Bovendien zijn zowel lcd- als oled-televisies voorzien van polarisatiefilters waarvan de werking achteruit gaat als er langdurig uv-licht op schijnt.

Ergo; direct zonlicht verkort de levensduur van beeldpanelen.
Dank voor de toelichting. Nu is me helder waarom direct zonlicht niet goed is.

Dan moet ik toch maar een oplossing bedenken voor mijn toekomstige televisie, de plek voor de tv is een groot deel van de dag vol in de zon.
Gisteren is de persconferentie geweest van de twee nieuwe toestellen voor de line up 2022. De 807 zal het nieuwe EX paneel krijgen dat resulteert in een nog hogere helderheid.

Maar daarnaast is er ook gesproken over de 4K120Hz problemen waarbij de huidige televisies de resolutie halveren. Philips wist te vertellen dat er momenteel wordt gewerkt aan een firmware upgrade waarbij de 806 ondersteuning gaat krijgen voor de volledige resolutie onder 4K120Hz. Uiteraard verkrijgt de nieuwe 807 dit ook maar of het bij de launch aanwezig gaat zijn kon men nog niet bevestigen. Er kwam desnoods later een firmware update als het nodig is.

Deze 936 zal de volledige resolutie onder 4K120Hz niet verkrijgen omdat het technisch niet mogelijk is bij dit toestel. Ze willen de 8xx reeks meer en meer gaan inzitten voor eventuele gamers. Er is dan ook bij de 807 een 'Game Bar' ontwikkelt dat extra instellingen voor games zoals FPS, Sport, RPG,... bevat.

Het is goed om te horen dat de 806 de volledige ondersteuning gaat krijgen voor 4K120Hz en dat er nog hard gewerkt wordt aan de firmware. Want laten we duidelijk zijn de huidige firmware voor de xx6 reeks bevat nog tal van problemen. Zo zijn er de eARC issues, DD5.1 audio channel bug, Dolby Vision enzovoort...
Het lijkt een technische beperking te zijn. Ik ben altijd erg huiverig bij dit soort toezeggingen. Vaak worden ze niet nagekomen. Ook vreemd dat ze het wel zouden doen voor de reguliere 806, maar niet voor het topmodel. Als je 4k120 wil, dan zou ik wachten met kopen tot het werkt of wat anders kopen.
Ergens niet heel vreemd dat het mogelijk wel zou kunnen bij de 800 serie. De 800 serie maakt gebruik van de MediaTek MT5895 chipset, welke in 2021 de enige niet-custom SoC was voor TV's welke HDMI 2.1 ondersteunde (en overigens wel issues had, bijvoorbeeld met kleurgradaties). De Philips 900 serie heeft naast de MediaTek SoC nog een co-processor welke een deel van de beeldverwerking op zich neemt. Het zou dus best kunnen dat deze co-processor de beperking vormt in het correct en volledig weergeven van 2160p120.
Is dit het geval bij veel OLED topmodellen (zoals de LG1G/X) dat ze geen 4k 120fps ondersteunen zonder compressie?
Voor zo ver ik kan zien doet de LG C1 met 4k 120hz (HDR) 10 bit RGB full range automatisch en in SDR RGB 8 bit maar deze kun je forceren naar 10 en 12 bit. Er word automatisch geen gebruikt gemaakt van chroma subsamping.
De 65oled856 gekocht voor de 4k120 met een rtx 3080 game pc... Hopelijk wordt de volledige resolutie ondersteunt, anders kon ik beter het oude model kopen voor 4k60 en 400 euro of meer besparen...

Verder ook nog enorme vertraging in beeld met het geluid met een stereo versterker (wat eerst ook zo was met mijn 49pus7502 maar later verholpen is). Het geluid kan ik echter niet verder vertragen dan 60ms wat niet genoeg is.
Ook is de smoothing van snelle beelden minder goed dan bij m'n oude Philips van 800 euro toon.

Tv is prima maar voor een kritieke nerd is het eigenlijk slecht en alleen de moeite waard voor de ambilight. enige reden wrm ik de tv gekocht heb en genoegen neem met de gemiddelde scores verder, anders had ik wel een lg gekocht.

Over 1 jaar zal de tv pas echt goed zijn, Philips bleef bij m'n oude mid ranger na 3 jaar nog steeds updaten. Alhoewel ze met sommige updates meer kwaad dan goed deden.
Reclame in de interface van een stuk hardware waar je zoveel geld voor neerlegt, echt onacceptabel.
Mee eens, maar het is helaas steeds meer de wereld waarin we leven. Je krijgt steeds minder te kiezen als je TVs met reclame uitsluit, dus uiteindelijk heb je weinig keuze als je verder gewoon focust op de dingen die belangrijk zijn (beeldkwaliteit voorop). Ik zweer al een tijdje bij een Apple TV 4k en heb er dus geen last van, het is even een investering maar dan ben je ook voor altijd van dit euvel af, kan het iedereen aanraden.
AppleTV is inderdaad aan te raden. Ik heb het zelf ook en heb zover er geen enkele klacht over
Anoniem: 1733082 @PhWolf28 januari 2022 13:44
Er zijn meer dan genoeg opties als je je tv als veredelde monitor wilt gebruiken. Zelf zwerr ik nog steeds bij m'n Pi 4. Hardware en software zijn volledig open. Doet alles wat in nodig heb en voor een prikkie.

Een tv hoeft op deze manier niet aan internet te hangen. Ik zie de interface van m'n tv nooit. Meeste interne beeldbewerking staat ook uit.

Daarbij is 4k nog steeds enorm overgewaardeerd. Met dit soort tv's zie je helemaal het verschil niet met 1080p als je er op 3 meter afstand of verder vanaf zit. Ik heb een 4k monitor aan m'n pc hangen maar die staat een halve meter van m'n ogen. Dan heeft het zin.
True, ik zit ook nooit in mijn TV interface, gebruik al jaren een Vero.
Het is ook meer uit principe.
echt onacceptabel.
Daar zijn velen het over eens maar wat doe je er aan / tegen?
Is het niet weg als je een custom launcher erop zet?
Dat is inderdaad een optie als ik op reacties op het forum af kan gaan.

Mij persoonlijk stoort het niet meer omdat ik de meeste diensten sowieso al afneem en tenminste de reclames voor Google's eigen meuk niet meer getoond worden. Het is het wel waard even je home scherm aan te passen en er zo veel mogelijk van af te knikkeren wat er ook niet op hoeft.

In feite zijn TV's nu op het punt geland waar laptops zich ooit bevonden: Standaard uitgeleverd met gesponsorde bloatware.
Ik heb momenteel een Google TV hdmi dongle op een Samsung tv. Niks geen reclame!?
Dat laatste klopt niet, die bloatware kun je verwijderen. De reclame op de tv niet.
Niet kopen. Als niemand een tv met reclame koopt is het snel afgelopen.
Heel makkelijk: Dit soort producten niet kopen. Als het niet verkoopt, dan raak je ze in de portemonnee. De enige manier om ze iets anders te laten doen.
Het vervelende is dat dit niet bij TP Vision maar bij Google vandaan komt. Heel irritant hoe Google altijd de neiging heeft om hun software altijd minder comfortabel te maken.
Bij LG is het nog erger geworden. Niet alleen in de interface, maar ik krijg nu ook via de meldingen waar voorheen alleen updates mee gemeld werden reclame. Voor 3 maanden Apple TV bijvoorbeeld. Echt zeer vreemd.
Mijn LG heeft geen toegang tot internet, dat voorkomt dit soort onzin (bij mij in ieder geval).
Ambilight onderzijde.....heb je dan niet last dat het tijdens een film constant wit is ivm ondertiteling? Ik vind het nu al irritant als ik npo start kijk...rechtsboven is de ambilight constant oranjeachtig ivm logo npo... Verder hangt mijn tv aan de onderzijde niet 'vrij' aan de muur. Het tv meubel met soundbar staat er strak onder. Wel fijn dat er een optie op zit om onderzijde uit te schakelen.
Ik zit ook maar te gissen maar zou dan oprecht hopen dat het Ambilight de ondertitels negeert en zijn informatie 'puur' uit het beeld haalt.
Dat doet hij ook. Er veranderd niets als je de ondertiteling aan of uit zet. In feite zit de ondertiteling ook niet in beeld maar eroverheen
Gelukkig is de software hier intelligent genoeg voor en worden die ondertitels genegeerd.
Van Ambilight durf ik dit niet te zeggen, maar ik heb een Dreamscreen op mijn Sony TV gehad en daarbij was dat zeker het geval. Laten we hopen dat Philips slim genoeg is geweest om dit te voorkomen (door bv alleen naar de onderste 3 pixel rijen te kijken voor de onderste ambilight.
Toch werkelijk waar ongelooflijk dat ze in 2022 nog steeds bij deze prijzen goedkope chips in de tv's stoppen waardoor je gewoon geen 4k 120hz op volle resolutie kan draaien.

Voor de meeste mensen zal het niet uitmaken, want die hebben toch geen 4k 120hz content. Maar voor mij wel. Extreem jammer want ik vind het Ambilight systeem heel mooi, maar dit is voor mij simpelweg een dealbreaker.
Bij autofabrikanten is het niet anders, ook al heb je een dure premium Duitse bak, dan zit daar nog steeds een SOC in van een paar tientjes...
Maar het zijn niet alle TV merken die het doen hoor. LG stopt bijvoorbeeld wel fatsoenlijke SOCS in zijn high end OLED tv's. Voor zover ik weet zijn de chips van Samsung in de high end modellen over het algemeen ook prima.
Dat zou kunnen, daar heb ik iig geen ervaring mee. Voor YouTube, Netflix & andere streamingdiensten voldoen lichte SOC's prima, maar je moet er geen triple-A Android-games op willen spelen.
"triple-A Android-games op willen spelen. "

Dat niet alleen, zoals je kan lezen kom je dus ook bekaaid er van af als je probeert op hoger dan 4k 60hz te spelen met 1 van de nieuwe consoles of met je PC bijvoorbeeld.
Ik ben niet van plan om een nieuwe console te kopen (speel niet veel games meer) dus 90 Hz of hoger, heeft voor mij geen meerwaarde.
Samsung chips zijn mogelijk ook gewoon goedkope Mediateks kwam ik laatst tegen op zo'n oost-europese site (al klinkt dat niet zo plausibel), en zulke hoge specs hebben die van LG ook niet, maar het OS van beiden is een stuk lichter om te draaien.

[Reactie gewijzigd door apis29 op 22 juli 2024 14:34]

Uhm ,goedkope chips? Deze tv gebruikt de laatste generatie P5 processor voor de tv. Alleen het android gedeelt gaat via een lichtere soc. maar who cares. Het is een tv. Wat moet een tv doen? Daar moet je films en tv op kijken. Gamen? Kan gewoon. Beeldkwaliteit is gewoonweg van alle oled tv's goed. Ook bij deze tv.
Heb je überhaupt het artikel wel gelezen?

De mediatek soc die er in zit heeft niet genoeg bandbreedte om 4k 120hz te laten zien op de t.v. waardoor je verticale resolutie gehalveerd wordt.
Ja heeft ie :) De Mediatek Soc draait alleen Android, De P5 Dual Soc zorgt voor de beeldverwerking.
Quote uit het artikel

"De Philips 936 beschikt over twee HDMI-aansluitingen waarmee het mogelijk is om 4k-beelden met 120fps naar de tv te sturen. Helaas beschikt de gebruikte chipset niet over voldoende bandbreedte om 4k-beelden op de volledige resolutie weer te geven met 120fps."
En waar wordt die framerate bij gebruikt? Het multimedia gedeelte. Niet het TV gedeelte. 2 compleet verschillende dingen. Hoeveel frames is een film normaliter? Afgerond 24 frames. Daar gebruikt de tv de P5 processor voor. Voor games is het een ander verhaal. Iemand anders die reageert zegt precies hetzelfde.
Een tv bestaat tegenwoordig uit een tv deel en een multimediadeel.

[Reactie gewijzigd door Corona op 22 juli 2024 14:34]

Wat je zegt is gewoon niet waar, lees het artikel nog eens.

Ze hebben gegamed, en tijdens gamen op 4k 120hz wordt de verticale resolutie gehalveerd.

Ik ga er niet nog verder over discussiëren want het staat letterlijk in het artikel.
Ik heb mijn reactie aangepast ,zat net terug te denken en dacht ,🤔,ik heb een foutje gemaakt. Excuus.

Overigens ,dit zegt genoeg ,ik citeer:

Hij is weliswaar voorzien van HDMI 2.1-ingangen waarmee 4k-beelden met 120fps kunnen worden weergegeven, maar hierbij is het beeld niet zo scherp als je van een 4k-tv mag verwachten. Als je met 60fps genoegen neemt, valt er prima te spelen op deze tv, maar fanatieke gamers kiezen liever een andere.

Fanatieke gamers dus.

[Reactie gewijzigd door Corona op 22 juli 2024 14:34]

Ja heeft ie :) De Mediatek Soc draait alleen Android, De P5 Dual Soc zorgt voor de beeldverwerking.
Dat klopt dus van geen kant ...
Reclame in de interface is bij voorbaat een no buy voor mij. Dat gaat echt te ver. Al was het een revolutionair product. Als ze dat gaan doen, gooi dan de prijs aanzienlijk omlaag, want ik wil niet weten wat ze verdienen aan die reclames. Schandalig.
want ik wil niet weten wat ze verdienen aan die reclames
Philips verdient volgens mij helemaal niks aan die aanbevelingen die Google op Android TV doet...
gooi dan de prijs aanzienlijk omlaag
Waarom denk je daar een conclusie over te trekken als het niet na te gaan is hoe de prijs tot stand is gekomen en wat ie had moeten zijn zonder 'reclame'? Misschien is dat wel gebeurd ;)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 14:34]

Philips verdient volgens mij helemaal niks aan die aanbevelingen die Google op Android TV doet...
In hoeverre is dat voor de consument relevant?
Hier zou best wat meer aandacht voor mogen zijn: ik zie de opmerking over reclame in de samenvatting en inleiding, maar kon met een snelle zoekopdracht hetzelfde woord niet (makkelijk?) in de tekst terugvinden. Waarom ik er naar zocht? Simpelweg omdat ik het met iedereen eens ben dan reclame in de GUI onacceptabel is en dit apparaat dus direct EOL verklaard zou mogen worden in mijn ogen ;-).
Ik lees in de conclusie dat reclame een minpunt is, maar nergens in het artikel kan ik dit terugvinden in welke vorm het voor komt. Daarbij mag je voor deze prijs toch wel verwachten dat je geen reclame tegen komt?
In het deel over Android TV.
Aah moet ik overgelezen hebben :) ik dacht dat het effectief over reclame van bv winkels/producten etc ging. Hier gaat het dus om aanbevelingen van streamingdiensten. Op zich niet zo storend als de echte reclameblokken maar is nog steeds niet zo aangenaam op een dure tv als je die dienst niet wilt gebruiken.
Gelukkig staat het redelijk duidelijk in de tekst maar in de conclusie had 'mogelijk ongewenste (videodienst) aanbevelingen' toch wel 10x duidelijker dan 'reclame' wat echt een nikszeggende term is omdat die zo breed bruikbaar is.

Een trui van een (met logo) dragen is ook reclame, voor vrijwel niemand storend maar de term reclame roept dat gevoel natuurlijk wel direct op.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 14:34]

Op de pagina "Android TV en afstandsbediening":
Google heeft onlangs een update voor Android TV doorgevoerd waarmee het homescreen is gelijkgetrokken met dat van de Chromecast met Google TV. Helaas staan daar ook aanbevelingen op voor streamingdiensten die je niet gebruikt: advertenties dus. Wat je ook doet in de instellingen om aanbevelingen te verwijderen, de advertenties blijven en worden bovendien prominent getoond.
Bij mijn TV is deze update laatst ook binnengekomen: Aanbevelingen voor vrij willekeurige films prominent in beeld. Nogal irritant, zeker met een kind (6) wat net begint te lezen icm. aanbevelingen voor grof geweld/16+ content.
Is niet van Philips, maar van Google, aangezien dat tegenwoordig in Android TV zit. Ik heb die launcher-app dan ook bewust ge-downgrade, aangezien ik niet al die reclames van streamingdiensten wil zien, waarop ik geen abonnement heb.
Als je op het minpunt klikt, dan spring je gelijk naar het deel over Android TV waar ze het over advertenties hebben. ;)
Dat is geen probleem veroorzaakt door Philips, maar door Google. Ik heb de launcher ge-downgrade en heb geen last meer van reclames.
Ambilight is fantastisch maar het is mij een raadsel waarom je het niet omgekeerd kunt gebruiken. Dus de tv als lamp toevoegen aan je hue systeem.
Als de tv uitstaat kun je wel een aantal kleuren weergeven maar dit via een omweg en maar 3zijdig. Het zou mooi zijn als je gewoon in de hue app de tv ook kan bedienen als lamp.
Dit had ik nooit zo bekeken. Mooie invalshoek! Zou ik zelf ook graag willen zien.
Ik heb geen Hue systeem, maar bij mijn Philips OLED zie ik die mogelijkheid iig wel (in de menu's) om hem toe te voegen.
Goed dat het reclame in de bediening is meegenomen als minpunt. Dit zou ook bij de Samsung reviews terug moeten komen.
Dat doet het toch ook? De laatste Samsung tv review heeft als item iets in de trend van “Samsung heeft de reclame uit de menu’s gehaald maar geen officiële communicatie dat het zo blijft dus wees gewaarschuwd..”

Ik ben iig met je eens dat het goed is dat fabrikanten hier nu actief op gestraft worden. Zeker bij alles dat niet de absolute budget versie is

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.