Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Icarus: First Cohort Review

Steeds maar weer een basis bouwen

23-12-2021 • 06:00

39

Singlepage-opmaak

Voedsel, water en zuurstof

Als je je over die ongeloofwaardige opzet heen kunt zetten, is Icarus een behoorlijk traditionele survivalgame. Je hebt behoefte aan voedsel, water en zuurstof en die drie ingrediënten zul je steeds aan moeten vullen. Doe je dat niet, dan ga je dood. Dat gebeurt overigens ook als je te lang bent blootgesteld aan de soms barre omstandigheden op de planeet. De regio waarin je begint, lijkt erg op de aarde. Je treft er het bosrijke, heuvelachtige landschap dat kenmerkend is voor veel survivalgames. De temperatuur is er doorgaans aangenaam, maar het weer zal vaak omslaan. Je krijgt dan keurig een waarschuwing en ziet vooraf dat er slechts lichte regen zal vallen, of dat je rekening moet houden met een zware onweersbui. Als je te lang bent blootgesteld aan dergelijk slecht weer, raak je onderkoeld en ga je dood. Schuilen is dus van levensbelang en dat kan het best in een zelf te bouwen onderkomen. Later in de game kom je in andere regio's, waar het bijvoorbeeld veel kouder is.

Review Icarus: First Cohort

Solo is lastig

Als je doodgaat, heb je uiteraard een probleem. Dat probleem is echter beduidend groter als je solo speelt. Die optie is er, maar je kunt ook in co-op met een handvol andere spelers op avontuur. In dat laatste geval kunnen spelers elkaar ter plekke weer tot leven wekken. Dan sta je op alsof er niets is gebeurd en kun je direct weer verder. Dat is anders als je alleen speelt. Dan is er niemand om je weer tot leven te wekken. Je kunt wel verder, maar wordt dan opnieuw door een dropship afgezet. Als je al een basis had gebouwd, kom je daar tot leven. Zo niet, dan word je gedropt op een willekeurige plek in de buurt van waar je gestart bent. Je bent alles wat je bij je droeg kwijt, al kun je het oppikken op de plek waar je bent gestorven.

Dat is echter niet het probleem. Veel vervelender is dat je dan de xp kwijt bent die je - op weg naar het volgende level - had verzameld. De voortgangsbalk geeft in dat geval in rood aan hoeveel punten je in moet halen om weer op je oude niveau te zijn. Op zich hoort doodgaan in een survivalgame frustrerend te zijn en dit is inderdaad een harde les die je leert om voorzichtig te spelen. Het kan echter nog harder. Icarus speel je in missies, zogenaamde Prospects. De opdrachten variëren van het scannen van potentieel gunstige locaties en het omleggen van dat ene gevaarlijke beest, tot het delven van dat ene bijzondere mineraal. Het zijn opdrachten waarvoor je steeds verder van je startlocatie komt.

Elke missie heeft een timer, die je steeds bovenin beeld ziet. Het is een timer die telt in dagen. Binnen een bepaald tijd moet je klaar zijn en met het dropship de planeet hebben verlaten. Het dropship kan echter alleen vertrekken als je de doelen hebt gehaald. Zeker bij de eerste missies krijg je steeds ruim de tijd voor een missie. Mocht je onverhoopt toch niet op tijd klaar zijn, dan ga je dood, maar nu definitief. Je personage is dan voorgoed verloren, inclusief alle voorwerpen en vooral alles wat je had geleerd. Je zult dus met een nieuw personage moeten beginnen, dat opnieuw moet leren hoe hij of zij een boog moet maken. Latere missies zijn gevarieerder. Niet alleen in moeilijkheid, maar ook in tijd. De game kent ook missies waar je heel weinig tijd voor krijgt.

Ziekte en genezing

Gelukkig zijn er tussenvormen. In Icarus zit een leuk mechanisme rond ziekte en verwondingen, dat behoorlijk uitgebreid is. Zo kun je op verschillende manieren vergiftigd raken en dat op even zoveel manieren verhelpen. Verder kun je op verschillende manieren gewond raken. Je kunt oppervlakkige wonden en diepe wonden oplopen, maar bijvoorbeeld ook je enkel verstuiken of je been breken. Gelukkig is al dat malheur te verhelpen als je de juiste tegenmaatregelen onderzoekt en daarna het juiste lapmiddel weet te vervaardigen en op voorraad hebt.

Review Icarus: First Cohort