Onder zo'n beetje elke review van een oledtelevisie zijn reacties te vinden van mensen die ervaring hebben met of zich zorgen maken over het inbranden van het scherm. Dat het inbranden de gemoederen bezighoudt is niet gek, aangezien oledtelevisies nog altijd behoren tot de duurdere modellen, hoewel daar langzaam maar zeker verandering in komt. Wie veel geld uitgeeft aan een nieuwe televisie, wil er natuurlijk wel op kunnen vertrouwen dat zijn of haar investering langer dan een paar jaar meegaat.
Sommige mensen kiezen hierom liever voor een lcd-televisie, zodat ze zeker weten dat het scherm niet zal inbranden. Zo loop je inderdaad geen enkel risico en slaap je wellicht beter, maar er is natuurlijk wel een reden waarom steeds meer mensen kiezen voor een oledtelevisie, hoewel er een gevaar is voor inbranden. In tegenstelling tot bij lcd-tv's kunnen bij oledtelevisies alle (sub)pixels volledig worden uitgeschakeld. Dat levert een perfecte zwartwaarde op en een enorm hoog contrast. Doordat dit hoge contrast zeer lokaal, op pixelniveau, beschikbaar is, zien beelden er ook nog eens scherper uit dan op een lcd-tv.
Volgens LG, de enige fabrikant die oledpanelen maakt voor televisies, is het risico van permanente beschadiging van het scherm uiterst gering. De fabrikant stelt dat de condities waaronder schermen beschadigd raken, bij de gemiddelde consument uiterst zeldzaam zijn. Als er al sprake is van beeldretentie, waarbij een beeld dat lange tijd is vertoond enigszins zichtbaar blijft, is dat doorgaans tijdelijk en verdwijnen de sporen vanzelf na het weergeven van genoeg bewegende beelden.
In dit artikel proberen we inzichtelijk te maken wat er precies gebeurt bij het inbranden van beeldschermen. Ook bespreken we onder welke omstandigheden beeldretentie die tijdelijk van aard is, overgaat in permanente schade aan het scherm en waarbij vervanging dus de enige oplossing is. Daarnaast kijken we hoe gevoelig de verschillende schermtechnieken zijn voor inbranden en wat je als eigenaar van een beeldscherm kunt doen om problemen voor te blijven.
Niet nieuw
Het inbranden van beeldschermen is allesbehalve nieuw. Al bij de eerste zwart-wittelevisies ontstond na verloop van jaren in het midden van de beeldbuis een donkere stip. Een beeldbuis is namelijk aan de achterkant voorzien van een elektronenkanon, dat elektronen met een extreem hoge snelheid afschiet naar de voorkant van de buis. Het schermoppervlak is aan de binnenkant voorzien van een fosforlaag, die oplicht op de plek waar de elektronen ertegenaan botsen. Door de elektronenbundel met elektromagnetische deflectiespoelen razendsnel af te buigen kunnen er op de buis beelden worden getekend.
Als de deflectiespoelen niet worden aangestuurd, gaan alle elektronen rechtdoor en komen ze dus allemaal midden op het scherm uit. De fosforlaag warmt hierdoor plaatselijk op, waardoor de fosfors in het midden sneller verouderen en steeds donkerder zullen kleuren. Bij de eerste generaties beeldbuistelevisies kwam deze situatie telkens voor bij het uitschakelen van de tv. Het circuit dat de deflectiespoelen aanstuurde, stopte na het uitschakelen van de tv direct, terwijl het elektronenkanon bleef doorwerken totdat de condensatoren in de voeding leeg waren. Zo ontstond er elke keer bij het uitschakelen een beetje schade en brandde er na verloop van jaren een donkere stip in het midden van elke beeldbuis.
Later werden televisies voorzien van een schakeling die controleerde of de deflectiespoelen actief waren. Werkte de deflectie niet, dan werd het elektronenkanon direct uitgeschakeld om de beeldbuis te beschermen. Zo werd ook voorkomen dat er direct schade aan de beeldbuis ontstond bij een storing in de deflectiecircuits. Dit loste het probleem van ingebrande beeldbuizen bij televisies aanvankelijk volledig op.
De fosfors van beeldbuizen konden nog altijd inbranden door lange tijd statische beelden te vertonen, maar dat kwam bij normaal gebruik simpelweg nooit voor. Pas toen televisies werden ingezet als computerscherm en er veel stilstaande beelden werden vertoond, kwam het risico op inbranden terug. Ook bij arcadekasten, die hele dagen aanstonden en steeds dezelfde teksten op dezelfde plek op het scherm vertoonden, brandden de beeldbuizen langzaam maar zeker in.
Door de samenstelling van de fosfors aan de binnenkant van de beeldbuizen aan te passen en door te spelen met de dikte van de fosforlaag kon het inbranden sterk worden teruggedrongen. Hierdoor duurde het veel langer totdat statische beelden tot inbrandverschijnselen leidden. Toch was het onmogelijk om inbranden volledig tegen te gaan. Als je maar lang genoeg dezelfde beelden bleef vertonen, liep uiteindelijk elke beeldbuis permanente schade op.
Voor de gemiddelde consument was inbranden bij televisies geen probleem. Zolang er maar af en toe andere beelden werden vertoond, was het prima om de tv vele uren achter elkaar te gebruiken met een gameconsole of computer. Pas toen commerciële televisie zijn intrede deed, aan het einde van de jaren tachtig van de vorige eeuw, en er zenderlogo's in de bovenhoek van het tv-beeld verschenen, was er een risico op inbranders. Bij normaal televisiekijken, waarbij je af en toe eens naar een ander kanaal zapte, vormden de logo's geen enkel probleem. Mensen die echter elke dag naar dezelfde zender keken, werden voor hun trouwe kijkgedrag gestraft met een ingebrand logo in hun beeldbuis.
Plasmaproblemen
Met de komst van plasmatelevisies werden de inbrandproblemen pas echt bekend bij het grote publiek. De eerste generaties plasmatelevisies waren namelijk zeer gevoelig voor inbranden. De oorzaak lag bij het hoge energiegebruik van deze schermtechniek. Doordat een relatief groot deel van de elektriciteit in het paneel werd omgezet in warmte in plaats van licht, werd het scherm erg warm. Hierdoor verouderden de fosfors in het scherm veel sneller dan bij beeldbuizen.
In de begintijd waren zowat alle plasmatelevisies dan ook voorzien van actieve koeling om te voorkomen dat het plasmapaneel te snel achteruit zou gaan. Er ontstond in de media discussie over de felle zenderlogo's, die hun sporen achterlieten in het scherm van de plasmakijker. Na verloop van tijd werd de helderheid van de meeste zenderlogo's teruggedraaid en ook werden veel logo's zonder kleur vertoond om zo het inbranden bij plasmatelevisies tegen te gaan. Als televisiezender wilde je immers niet alle kijkers met een plasmatelevisie wegjagen.
Het inbrandprobleem was bij de vroege plasmamodellen zo groot dat zelfs filmliefhebbers die weinig of nooit naar lineaire televisie keken, last konden krijgen van overmatige plaatselijke slijtage. Doordat er bij films vaak zwarte balken boven en onder in beeld te zien zijn, sleet het beeld in het midden sneller. Ook ondertitels leidden na vele uren kijken tot een grotere slijtage onder in beeld.
Sommige modellen werden uitgerust met een functie om de plasmacellen te 'masseren'Door het voortschrijden van de techniek hadden latere plasmatelevisies een veel minder grote kans op inbranden. Het verbruik werd flink teruggedrongen, waardoor het scherm minder warm werd en ook werden er steeds betere fosforvarianten ontwikkeld, die veel minder snel verouderden. Daarnaast werden er functies aan de televisies toegevoegd die het inbranden moesten tegengaan. Zo kregen bijna alle modellen een pixel orbiter, die het beeld af en toe een klein stukje verplaatste, zodat bij statische scherm(delen) niet continu dezelfde pixels werden aangestuurd.
Dit leidde tot een gelijkmatigere slijtage, waardoor de kans op inbranden werd verlaagd. Bovendien werden de inbrandverschijnselen er minder scherp door, waardoor ze minder zichtbaar waren. Ook kregen de plasmatelevisies de mogelijkheid om grijze balken in plaats van zwarte weer te geven aan weerskanten van het beeld als er naar 4:3-beelden werd gekeken op het 16:9-scherm.
Behalve van het echte inbranden hadden plasmaschermen last van tijdelijke nabeelden, ook wel image retention genoemd, na het lange tijd weergeven van statische content. Deze werden veroorzaakt door lading die zich in de plasmacellen kon opbouwen omdat telkens dezelfde beelden werden weergegeven. Deze nabeelden verdwenen na verloop van tijd vanzelf door het weergeven van beeldmateriaal met veel wisselende helderheid. Om dit proces te versnellen, waren sommige modellen uitgerust met een functie om de plasmacellen te 'masseren' door bewegende patronen op het scherm weer te geven. Je kon dit ook prima zelf doen door een ruis op het scherm weer te geven door bijvoorbeeld de antennekabel een tijdje te verwijderen.
Door de inbrandproblemen en het hoge energiegebruik uit de beginperiode, kregen plasmatelevisies een slechte reputatie bij het grote publiek. Deze slechte naam hebben de plasmatelevisies eigenlijk nooit kwijt kunnen raken, hoewel de latere generaties sterk waren verbeterd en er nauwelijks nog problemen mee waren. Daardoor werden plasmatelevisies langzaam maar zeker een nicheproduct voor liefhebbers die het grote contrast en de goede weergave van beweging prefereerden en het geen probleem vonden om op te passen met statische beelden. De komst van 4k en de opkomst van oledtelevisies leidden uiteindelijk tot de dood van plasma.
Moderne schermen
De meeste mensen zijn ervan overtuigd dat lcd's niet kunnen inbranden en dat is strikt genomen ook waar. Toch kunnen lcd's wel degelijk last hebben van nabeelden, of image retention, waardoor statische beelden die lang zijn vertoond, enigszins zichtbaar blijven. Dit komt doordat het beeld 'mechanisch' tot stand komt. De vloeibare kristallen in het scherm zijn bewegende delen die onder invloed van een elektrisch veld heen en weer draaien. Als ze lange tijd in dezelfde oriëntatie stilstaan, kan het gebeuren dat ze zich minder makkelijk in een andere positie laten dwingen, waardoor er nabeelden zichtbaar worden.
Lcd-image retention op een gamingmonitor
Bij verreweg de meeste moderne lcd's is dit te voorkomen door het scherm af en toe een paar uur uit te zetten. Bij normaal gebruik is er dus niets aan de hand, maar bij lcd's die dag en nacht aanstaan, en altijd maar dezelfde beelden weergeven, zal dit op den duur zeker problemen opleveren. Bovendien is ook de backlight van een lcd aan slijtage onderhevig.
Oude lcd's maakten gebruik van ccfl's om het scherm te verlichten. Deze fluorescentielampen gingen na verloop van tijd steeds zachter branden en bovendien veranderde de kleur van het licht op den duur. Bij de meeste schermen ging het beeld er daardoor steeds geler uitzien, maar niet alle fluorescentielampen hadden hetzelfde slijtagepatroon. Zolang alle buisjes van de backlight maar gelijkmatig sleten, viel het de meeste gebruikers nauwelijks op dat het scherm er langzaam op achteruitging.
Met de komst van lcd-televisies met een ledbacklight, door de marketeers van fabrikanten aangeprezen als ledtelevisies, werd het slijtageprobleem flink teruggedrongen. Over het algemeen hebben leds een zeer lange levensduur en bovendien leidt het verouderingsproces niet tot verkleuring. Doordat ze veel efficiënter met energie omgingen, konden de schermen ook nog eens feller worden verlicht, waarbij het verbruik gelijk bleef of zelfs afnam.
Ook was het, door de komst van leds, mogelijk geworden om het scherm onder te verdelen in zones, waarmee plaatselijk de zwartweergave van het scherm kon worden verbeterd. Door het betere zwart werd ook het contrast verbeterd. Bij de duurdere lcd-televisies werd het scherm onderverdeeld in een groot aantal zones, die allemaal los van elkaar konden worden aangestuurd. Een dergelijke full array local dimming backlight heeft echter als nadeel dat ongelijkmatige slijtage mogelijk is.
Als de fabrikant de leds correct aanstuurt, hebben ze een zeer lange levensduur, maar na lange tijd gaan de leds steeds minder fel branden door slijtage. Het zal dus zeer lang duren voordat de slijtage zichtbaar wordt. Als de fabrikant echter het uiterste van de leds vraagt, om zoveel mogelijk licht uit de backlight te persen, worden ze tijdens het gebruik veel warmer. Dit heeft een nadelige invloed op de levensduur, want warmte is een van de grootste vijanden van elektronica.
Fald backlight
Dure lcd-televisies met full array local dimming en een hoge helderheid kunnen dus last krijgen van inbrandverschijnselen, niet van het scherm zelf, maar van de backlight. Als door het langdurig weergeven van statische beelden sommige leds structureel meer worden belast dan andere, slijten ze harder en wordt het beeld daardoor na verloop van tijd donkerder. Het risico hierop is bij normaal gebruik natuurlijk uiterst klein, maar het continu tonen van statische beelden is dus, zelfs voor die nieuwste schermen met een miniled-backlight, geen goed idee.
Oled
Doordat oledschermen geen gebruik maken van een backlight, maar het scherm is opgebouwd uit tientallen miljoenen organische leds, is er van nature meer inbrandgevaar dan bij lcd's. Dit kwam ook duidelijk naar voren in de uitgebreide test van Rtings.com. Elke led slijt tijdens het gebruik en dat geldt in het bijzonder voor organische leds. De organische verbindingen kunnen bijvoorbeeld niet tegen water en moeten luchtdicht worden verpakt omdat er altijd wel een beetje vocht in de lucht aanwezig is.
De ontwikkeling van commercieel toepasbare oledschermen heeft tientallen jaren gekost. Vooral de korte levensduur van de organische materialen maakte deze techniek lange tijd ongeschikt om in productie te worden genomen. Daarbij kwam dat de levensduur van rode, groene en blauwe oleds verschilt, waardoor de kleuren van vroege oledschermen na verloop van tijd verschoten.
Het opwekken van blauw licht kost meer energie dan het maken van groen licht, wat op zijn beurt weer meer energie vereist dan rood licht. Doordat de blauwe subpixels meer energie moeten verwerken, zullen ze waarschijnlijk altijd sneller slijten dan groene en rode. Het verschil in slijtage is tegen te gaan door de verschillende subpixels verschillende afmetingen te geven. Doordat de oppervlakte van de blauwe oleds groter is, hoeven ze niet harder te werken dan de andere pixels en gaan ze nagenoeg net zo lang mee als de andere.
Samsung-oledpaneel in de Nintendo Switch
De oledpanelen van LG Display, de enige fabrikant die grote maten maakt voor in televisies, hebben niet alleen subpixels met verschillende oppervlakten om ongelijkmatige slijtage tegen te gaan, ze maken bovendien uitsluitend gebruik van witte oleds die voorzien zijn van kleurenfilters. Doordat kleurfilters alle kleuren licht die worden weggefilterd omzetten in warmte, gaat licht verloren. Om daarvoor te compenseren, maken deze schermen gebruik van een vierde subpixel zonder filter.
Witte oleds bestaan uit vele licht emitterende lagen op elkaar. Door te variëren met de gebruikte kleuren en de dikte van de afzonderlijke lagen, kunnen witte oleds worden samengesteld die langer meegaan dan pure rode, groene en blauwe oleds. Door deze aanpak is LG erin geslaagd om schermen te maken met een zeer lange levensduur. Al in 2016 claimde de fabrikant een levensduur van zo'n honderdduizend uur oftewel dertig jaar als je tien uur per dag tv-kijkt.
Een lange levensduur is natuurlijk mooi, maar zolang die niet oneindig is, zal ongelijkmatige slijtage uiteindelijk leiden tot inbrandverschijnselen. Als je maar lang genoeg statische beelden vertoont, zul je het scherm zichtbare schade toebrengen. Het enige wat je hiertegen kunt doen, is zorgen dat het afnemen van de helderheid van de pixels zo langzaam mogelijk gaat. Als de levensduur van de pixels maar hoog genoeg is, zal het scherm zijn vervangen voordat inbranden een probleem wordt.
De nieuwe structuur van LG Displays witte oleds in het EVO-paneel
Dit jaar introduceerde LG een nieuw oledpaneel dat de naam EVO heeft meegekregen. Dit paneel heeft een nieuwe oled-stack; de verschillende lagen waaruit de wille oleds zijn opgebouwd, is anders samengesteld. Het zijn nu twee verschillende kleuren groen en ook de materialen waaruit de andere kleuren zijn opgebouwd, zijn aangepast. De dikte van de lagen in het bovenstaande schema is overigens niet naar schaal. De blauwe licht uitstralende lagen zijn bijvoorbeeld vele malen dikker dan de andere kleur-emitters. LG claimde dat de nieuwe samenstelling een flink verhoogde efficiëntie heeft opgeleverd. Aangezien de maximale helderheid van het nieuwe scherm niet zoveel hoger is dan die van het vorige paneel, heeft het er alle schijn van dat LG ervoor gekozen heeft om het scherm minder hard aan te sturen. Dit levert een lager energieverbruik op en is natuurlijk goed voor de te verwachten levensduur van het scherm.
Wat kun je zelf doen?
Het enige wat fabrikanten kunnen doen tegen inbranden, is blijven investeren in onderzoek om de levensduur van de schermen te blijven vergroten. Een langere levensduur betekent immers vanzelf minder gevaar voor blijvende schade aan het scherm als er lange tijd statische beelden op worden vertoond. Ook is het gevaar drastisch te verminderen door functies in te bouwen die statische beelden herkennen.
In een thuissituatie is het immers zeer waarschijnlijk dat, als lange tijd hetzelfde scherm op een tv wordt vertoond, de gebruiker is gestopt met kijken. Het beeld kan dan dus rustig worden gedimd om te voorkomen dat het schade veroorzaakt. Zodra er weer op een knop wordt gedrukt of bewegende beelden worden getoond, kan het beeld weer op de normale helderheid worden vertoond. Ook hebben veel televisies een functie die stilstaande beeldelementen, zoals zenderlogo's, herkennen en die het beeld plaatselijk minder fel maken om inbranders tegen te gaan.
Bij normaal gebruik is het risico dat je oledtelevisie permanente schade oploopt, bijzonder klein. Het is dus niet erg om een keertje de hele dag hetzelfde spel met statische beeldelementen, zoals een hud, te spelen, zolang je het scherm ook voor andere dingen gebruikt. Speel je echter altijd hetzelfde spel en gebruik je de televisie nergens anders voor, dan kun je er zeker van zijn dat een oledscherm uiteindelijk inbrandt. In dat geval kun je dus beter voor een lcd kiezen.
Het inbrandgevaar van oledcomputerschermen, of oledtelevisies die worden ingezet als monitor, is veel groter. Beeldelementen die de hele dag zichtbaar zijn, zoals de randen van vensters, iconen of een klok, laten vroeg of laat hun sporen permanent in het scherm achter. Het gebruik van screensavers die zoveel mogelijk wisselende beelden opleveren, is dus aan te raden. Dat geldt ook voor het verminderen van de helderheid, zodat het scherm minder wordt belast.
Als je overweegt om een oledscherm aan te schaffen voor bij je desktop of laptop, kun je maar beter je boerenverstand gebruiken. Zorg dat statische beelden zo kort mogelijk worden vertoond en zorg ook voor afwisseling door niet altijd applicaties en vensters op dezelfde plek te gebruiken, en door video's fullscreen af te spelen. Ook zou je een opstelling met twee schermen kunnen overwegen, waarbij je een lcd gebruikt voor statische toepassingen en het oledscherm alleen inzet om foto's en video's die je bewerkt, kritisch te bekijken.
Heb hier een c7 oled van LG en eerste display is vervangen omdat er een vierkant kader in beeld stond bij bepaalde kleuren tekenfilm flink zichtbaar.
De man die hem kwam vervangen kon ook zien dat ik hem netjes had uit gedaan en dat hij het pixel refresh programma ook netjes doorliep welke keer als hij uit ging.
Tv wordt voor televisie kijken en ps4 en Nintendo switch gebruikt.
2de scherm is een hud van een spel echt heel erg in gebrand... Nog een stuk erger dan eerste keer een helaas buiten garantie periode.
Game je veel dan vind ik de oleds hier ondanks het perfecte beeld niet geschikt voor, ondanks dat er meer tv gekeken wordt dan gegamed
Helemaal mee eens. Hier dezelfde ervaring bij een LG C7 55inch uit 2018. Natuurlijk net buiten de standaard garantietermijn bleef in 2020 de levensbalk van Fortnite - wat mijn zoontje gemiddeld 2 uur per dag speelt - altijd licht maar hinderlijk zichtbaar. Na analyse door LG dat de tv toch echt normaal was gebruikt mochten we met coulance voor eur 614,- een nieuw scherm laten installeren. Dat voor een tv die je daarna niet meer zorgeloos normaal durft te gebruiken.
Ondanks de claims van sommigen hier was dat gewoon de slimme keuze. Je hebts als consument alleen rechten tegenover de verkoper en binnen de (door LG vrijwillig bijgeleverde) garantie iets tegen LG. Als de verkoper niet meer in Nederland opereert ben je aan die kant gewoon de pineut en is er geen partij meer jegens wie jij het recht op een deugdelijk product onder de wettelijke belangingen geldig kan maken. Aangezien het buiten de 2 jaar garantie die LG bijlevert was, was dit volstrekt coulance van hun. Als je hier had geblufd of gedreigd met een advocaat of rechtszaak hadden ze je keihard uitgelachen en hab je een geheel nieuwe TV moeten kopen om van het probleem af te komen.
Tv in Nederland gekocht? indien ja dan heb je langer recht op kosteloze herstel dan die 2 jaar, je moet er wel zelf achter zitten uiteraard.
Consumentenrecht betekent niet dat het herstel in alle gevallen kosteloos is. Kan ook zo zijn dat je tot overeenstemming komt en een deel van de reparatiekosten betalen in geval dat de fabrieksgarantie is verstreken. Soms is een nieuw product namelijk goedkoper dan reparatie van het oude toestel. https://www.consuwijzer.nl/garantie-reparatie-geld-terug/gekocht-maar-kapot/wat-zijn-mijn-rechten
Als een nieuw (gelijkwaardig) product goedkoper is, hoef je niet bij te betalen? Je krijgt dan een nieuw product met minimaal zelfde eigenschappen of beter.
Daar hoef je niet voor bij te betalen. Dat kan ik ook nergens vinden op de website die je linkt.
Een verkoper kan een deling van de kosten vragen, en daar kun je mee akkoord gaan als dat redelijk is. Maar nergens staat dat dat verplicht is of dat je daar in mee moet gaan.
Als je apparaat (bv TV) niet meer te repareren valt na 4 jaar omdat er geen reserve onderdelen meer zijn dan kan de verkoper je een geheel nieuwe gelijkwaardige TV aanbieden.
Er kan dan wel een bijbetaling gerekend worden omdat je immers 4 jaar probleemloos TV hebt kunnen kijken. De nieuwe TV start weer bij nul en kan weer jaren mee.
Een paar honderd euro bijbetalen is dan dus reëel.
Voordeel voor de koper is dan het nieuwste model en de nieuwste snufjes.
Bron voor wat?
Het is zoals ik het zeg.
Let wel, dit geldt voor een vervangende TV bij een defect.
Bij reparatie is het anders, dan mag er geen afschrijving berekend worden.
Soms probeert de verkoper wel een voorstel te doen maar dit hoeft je niet te accepteren.
Bij reparatie wordt een onderdeel vervangen of gerepareerd maar blijft de TV als geheel net zo oud als deze al was.
Sorry maar alle bronnen die ik kan vinden geven duidelijk aan dat een reparatie of vervanging kosteloos moet zijn. Tenzij je het abnormaal veel gebruikt. En dat zou jij een tv al richting de 14 uur per dag moeten gaan en dat dort hopelijk niemand.
Reparatie is inderdaad kosteloos.
Alleen als reparatie onmogelijk (bv geen onderdelen meer) dan ontstaat er wel een probleem.
De verkoper kan je dan een vervangende nieuwe TV leveren.
Die wil je vast en zeker ook gratis krijgen maar dat hoeft dus niet.
Doet een verkoper het wel is het mooi meegenomen.
Stel dat je defecte TV 3 jaar oud was dan kun je met die nieuwe TV weer 6 jaar vooruit.
Maar goed dit is typisch iets voor het Shopping topic.
Je moet helemaal niet ingaan op dat vervang aanbod als dit niet gratis is of geen gelijkwaardig toestel betreft, je kan ook kiezen om de verkoop te ontbinden.
Het ligt aan het aanbod of dit interessant is of niet.
Per situatie is dit anders.
De koopovereenkomst ontbinden kan als laatste middel nog, je krijgt dan de volledige aankoopsom terug.
Die rechten heb je hoe dan ook alleen jegens de verkoper(!). Als die er niet meer is in NL, dan ben je gewoon de sjaak. Alles wat LG doet buiten hun eigen garantie (die volstrekt vrijwillig door hun wordt aangeboden en die ze gewoon kunnen beperken tot 2 jaar of tot bepaalde gevallen) is coulance. Ze hoeven je geen kortigen te geven laat staan iets gratis te repareren.
[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 22 juli 2024 13:26]
Misschien moet je zelf nog even goed lezen, de verkoper moet een kosteloze oplossing bieden, hij mag iets anders bieden maar daar hoef je niet mee akkoord te gaan. Je hebt recht op een kosteloze oplossing.
Misschien moet je zelf even goed lezen. De verkoper hoeft niet alle gevallen een kosteloze oplossing te bieden:
Voorbeeld
U koopt een wasmachine en bent van plan om iedere dag minimaal 6 wassen te doen. Dit is meer dan gebruikelijk. U moet dan voor de aankoop aan de verkoper vragen of de wasmachine daar geschikt voor is. Doet u dat niet en gaat de machine al snel kapot door het intensieve gebruik? Dan hebt u er niet altijd recht op dat de verkoper het probleem voor u oplost.
Zelfde zou ook voor een TV met oled scherm kunnen gelden die bovengemiddeld gebruikt wordt.
Bij de C7 was dit een bekend probleem en had niet te maken met inbranden.
Je hebt bij inbranden gewoon recht op garantie ook na twee jaar.
Tenzij je je TV overduidelijk verkeerd gebruikt hebt maar dat is zelden het geval.
In het Shopping forum kun je precies vinden hoe je met garantie claims moet omgaan.
Is hier off topic.
Is het mogelijk om mij/ons laten weten wat voor bekend probleem het betrof bij de C7? Of een link oid naar waar dit te vinden? Ik kon er destijds denk ik niets over vinden en ik kan het niet uitstaan als ik het probleem van iets niet kan achterhalen & oplossen
Mijn ouders hebben de C7 van LG, alle logo’s en teletekst ingebrand. Ik heb de Sony A1 en gelukkig nergens last van. Zelfde paneel maar die van LG zijn slechter qua software beveiliging denk ik?
Mijn vader had een teletekst verslaving. Ooit voor hun een Plasma uitgezocht. Dus na jaren gebruik over het hele scherm vierkantjes. Hij had de gewoonte om de tv de hele avond op de achtergrond aan te zetten met teletekst erop.
Denk dat je ouders ook een statische kijkgewoonte hebben gehad op die tv.
Het is misschien een schrale troost voor je met je dure OLED TV maar de LG LED TV hier is na 2 jaar ineens ook enorm slecht geworden na een update. Inbranders en grauwe donkerblauwe sluiervorming over het gehele scherm met hier en daar normaal beeld. En hier wilt LG echt niets voor betekenen.
Deels inbranden en deels dimmende LED Array die op sterven na dood is. Ik zou kunnen zweren dat het na een update was een halfjaar geleden. De TV wordt enkel gebruikt voor Netflix, Disney+ en andere streamingsdiensten. En heel af en toe een spel op de Xbox voor een uurtje.
Irritant genoeg doet de 8 jaar oude Sony TV die vervangen werd door de LG, het nog perfect, zij het nog FHD ipv UHD. Betere kleuren, diepere zwartwaarden, geen inbranders of dimmende LED’s en dus geen grauwe donkere wolken/schaduwen te bespeuren. De volgende wordt gewoon weer een Sony, betaal je een stuk meer maar goed dan krijg je ook wat.
Mijn oled scherm is ingebrand door Waze. Het zwarte vlak linksboven met de volgende afslag is duidelijk ingebrand, doordat dat zwarte vlak continu in beeld staat. Met de app Burnin Wiper heb ik het nog iets kunnen verminderen, maar je blijft het zien. Heel jammer, want het was na één rit al mis. Het probleem is dat in de auto het scherm langdurig op de maximale helderheid gaat bij zonnig weer.
Wat bij OLED ook niet helpt, en in dit geval in het bijzonder in de auto, is dat de zon, of warmte van de zon, ook een zeer negatieve impact heeft op de levensduur van de lichtcellen.
Onlangs nog een artikel over gelezen, sindsdien doe ik dan ook goed de gordijnen dicht op een zonnige dag.
Maar in de auto zit mijn telefoonscherm in de volle zon op de voorruit geplakt. Met mijn Samsung S7 was het zeer goed te zien, daar was Google Maps volledig ingebrandt, evenals een spelletje welke ik veel speelde, maar wat ook veel inbrandt is het toetsenbord.
Sinds tegenwoordig probeer ik zoveel mogelijk het scherm uit te hebben tijdens navigatie, maar helaas zit mijn toestel op de voorruit geplakt wel nog op de voor mij meest handige plek.
Pfff je in allerlei bochten moeten wringen om je scherm te ontzien. Bedankt voor het delen van jullie ervaring, dan weet ik dat ik oled voorlopig niet hoef te overwegen.
Op bijvoorbeeld mijn horloge met een OLED scherm wordt inbranden softwarematig voorkomen door periodiek het scherm fractioneel te laten verspringen. Omdat je niet voortdurend naar dat scherm staart, is dat niet storend. Dat is bij een televisie natuurlijk een ander verhaal. Dat zijn de verschillen die hij bedoelde, denk ik.
Het fractioneel laten verspringen van pixels is iets wat op TVs en monitoren ook toegepast wordt en wat je ook daar niet ziet. Het voorkomt echter niets, het verminderd (of vertraagd) het effect. Daardoor kan het dus veel langer duren voordat je er iets van merkt, of je merkt het helemaal niet voordat je het apparaat vervangt, afhankelijk van je gebruik natuurlijk.
Omdat de verschillende kleuren verschillend van elkaar degraderen heb je dat interface elementen, vaak vlakken van gelijke kleur, nog sneller zichtbaar zijn.
Ik heb een LG oled55c8 2.5 jaar geleden gekocht, nog steeds geen merkbaar slijtage of inbranden.
Elke dag is het weer genieten.
Mijn vriendin en ik kijken elke avond wel tv. En door mijn shifts heb ik zo nu en dan binge sessies van 8 uren. Dus uren heeft de tv genoeg gemaakt.
Hier een oled uit 2018 gebruiker. Inbranden is geen probleem daar heb ik geen last van.
Wel van Slijtage vanuit het midden ontstaat een steeds groter worden vlek met kleur afwijking omdat de pixels op zijn. Geel wordt steeds groener waardoor mensen steeds meer op de Hulk gaan lijken
Dat is veel groter probleem waar fabrikanten niet over hoort
Zie bijv dit topic Ook heel redit staat vol klachten over dit onderwerp LG OLED55C7V Vlek midden op het scherm
[Reactie gewijzigd door xbeam op 22 juli 2024 13:26]
In zo'n geval kan je je ook beroepen op nonconformiteit, ook al is je fabrieksgarantie over, dient een duurdere tv wel aan een bepaalde verwachting te voldoen. GoT staat er vol mee, inclusief tips van hoe aanvliegen.
Hier een topic welke ik zo uit mijn browsegeschiedenis kan terughalen, maar er zijn er echt zat. En is zeker een poging waard, mijns inziens.
Ik ontzag niks met mijn vorige 4K Lcd tv, ding stond hier vaak 15 uur per dag te spelen, uiteindelijk na maanden twijfel toch voor de Sony Oled gegaan en heb nog geen moment spijt, kijkgedrag aangepast en het is toch wel genieten telkens ik de tv opzet.
Zwart beeld optie op de Sony vind ik zeer fijn om te hebben, even korte pauze of toilet moment zet ik gewoon de tv in zwart scherm stand, tv staat nu ook niet meer onnodig lang te spelen en staat enkel nog aan als er daadwerkelijk tv wordt gekeken.
Vergelijkingen met smartphones of auto schermen in volle zon tja.. na 2.5 jaar op men s10 plus is er nog steeds niks ingebrand.
Hij heeft het over de bochten zoals boven hem beschreven, waar hij ook naar refereert. Je beschrijft zelf ook al bochten, tv op zwart als je naar de wc gaat, tv alleen maar aan als er daadwerkelijk gekeken wordt.
Kijkend naar mijn oud kijkgedrag zijn dat gewoon logische dingen die ik al eerder had moeten aanpakken en die nu de Oled er is op zich niet veel voorstellen, zwart scherm is letterlijk op het knopje duwen en als je terug komt weer op een knopje duwen en je hebt 1 sec later weer beeld, je in bochten moeten wringen lijkt me dat toch ook niet.
[Reactie gewijzigd door Funky22 op 22 juli 2024 13:26]
LCD kan weer last hebben van backlight bleeding. Om die reden had ik mijn nieuwe TV een paar jaar geleden al teruggestuurd voor een nieuw exemplaar. Op de nieuwe is het een minder aanwezig.
For what it's worth... Mijn telefoons met OLED hadden nooit zichtbare inbrandeffecten en ik heb me nooit in een bocht gewrongen. Geen idee waarom er zo verschillende ervaringen zijn maar het is zeker niet alleen kommer en kwel.
Mijn TV is nog een oudere LCD en doet het perfect (met ietwat irritante maar acceptabele backlight-bleed), geen reden een goed apparaat in de vuilnisbak te gooien.
Het probleem is dat in de auto het scherm langdurig op de maximale helderheid gaat bij zonnig weer.
Dit is de grootste boosdoener! Sinds ik ik flinke burn-in heb ervaren op mijn Pixel 2XL heb ik er bij mijn Pixel 4A voor gezorgd dat ik hem nooit voor lange tijden op volledige helderheid heb staan. Ik heb er nu al honderden uren op google maps op zitten zonder enige zichtbare burn-in!
Ik navigeer ook regelmatig tijdens het fietsen en lopen, en daar kan ik mijn telefoon niet in een schaduw draaien. Toch vermijd ik volle helderheid (zolang ik het scherm nog wel kan zien, is het goed) en ik navigeer ook veel op geluidsaanwijzingen. Bij mijn LCD-scherm deed ik hetzelfde. Er zijn veel mensen die klagen over burn-in terwijl ze hun apparaat constant (zelfs binnenshuis en op plekken waar het donker is) op volledige helderheid gebruiken. Tja, dan moet je ook geen OLED-scherm nemen 😅. Het ergste wat I'm voor elkaar heb gekregen, is gelijkmatige slijtage op een tabletscherm die na 3 jaar ongeveer echt zichtbaar begon te worden, maar het viel alleen echt op als er een apparaat naast werd gelegd. En ik heb urenlang hetzelfde spel gespeeld, maar door niet constant standje zo'n te gebruiken, is daar niks van terug te zien. Na 4 jaar is er nog steeds geen burn-in te zien. Het apparaat is inmiddels wel met pensioen omdat de knoppen lam waren, dus niet eens vanwege het scherm.
Met de nieuwe Oleds zou het toch een heel stuk minder moeten voorkomen, heb op de mijne Pixel shift dus ben er gerust in, je moet ook je kijkgedrag aanpassen, reguliere tv met hun stomme logos kijk ik nog maar amper voornamelijk ook door de vele stomme programma's dus van die logos heb ik amper last, en beeldretentie zie je toch ook voor het permanent wordt ingebrand dus dat is toch ook een kwestie van gezond verstand.
Mijn Galaxy S21 was één dag na aanschaf na de eerste rit met Waze ernstig ingebrand. Als Samsung een S21 zonder oled scherm zou maken, zou ik die direct kopen.
Dat vind ik oprecht knap, in 7 jaar tijd heb ik nog geen enkel OLED-scherm ingebrand gekregen, zelfs niet na 4 jaar (langst gebruikte apparaat). Ik heb 5 apparaten met OLED gehad tot nu toe. Heb je de volle helderheid in de volle zon gebruikt toevallig?
Als je navigatie gebruikt in de auto moet je vaak de volle helderheid gebruiken. Anders zie je te weinig, in de auto heb je dan ook nog kans dat er zon op komt. Blijft natuurlijk wel bijzonder dat ze oled voor telefoons gebruiken. Staan vaak logo's op dezelfde plek in beeld, wordt veel voor navigatie gebruikt op bolle helderheid etc. Eigenlijk is oled helemaal niet geschikt voor een telefoon.
De laatste leer dat ik in de auto navigeerde, stond de helderheid bij lqnge na niet op maximaal eigenlijk. Wij zijn gewend om onze telefoons alleen bij uitzondering op echt maximale helderheid te gebruiken (alleen in de zomer doen wij dat). Hier in mijn gezin heeft nog nooit iemand last van inbranden gehad, en bij mij vrienden en de rest van mijn familie echt alleen de mensen die constant standje zon aan hebben staan. OLED is heel erg geschikt voor telefoons, alleen moet je er wel goed mee om kunnen gaan. Ik vind het op mijn tablet echt heerlijk om horrorfilms te kijken door het OLED-scherm, en op mijn laptop(LCD) is de ervaring gewoon minder vanwege het zwart dat niet zwart is. En nog geen logo te zien na urenlang dezelfde dingen in beeld weer.
Bij veel navigeren is het misschien handig om of gwn een navigatietoestel te hebben, of gwn een goedkoop/tweedehands/oud toestel met LCD te nemen als er vaak volle helderheid nodig is.
Mijn Galaxy S21 is regelmatig in de felle zon op mijn motorfiets aan het navigeren en heeft geen inbrandeffecten. Jouw verhaal is een beetje vreemd... Is het duidelijk zichtbaar?
Nee, niet door hitte, je moet de subpixels zien als een soort batterijtje, als je die niet gied leegt, raken ze in een soort stasis, wat retentie veroorzaakt. Helderheid op 50% is sowieso een goed idee.
Dat is dus retentie, niet burn-in. Retentie wordt ook gewoon opgelost door het regelmatig automatisch draaiende cleanup programma.
Burnin is veroudering van de pixels (niet op te lossen, gaat niet meer weg) en temperatuur is daar weldegelijk een factor in.
De term is misschien niet meer zo correct, maar volgens mij wordt met inbranden wel nog bedoeld het ongelijkmatig verouderen van de pixels waardoor je permanente na-beelden ziet in je scherm, terwijl image retention het effect is wat bij lcd's beschreven is waarbij een pixel moeite heeft om uit een bepaalde stand te komen waar deze heel lang in gestaan heeft...
Maar het is wel een goede indicatie dat dit inderdaad niet zo goed artikel was... Veel te veel geschiedenisles en te weinig over hedendaagse tv's waardoor je dus in de comments nu dit soort discussies krijgt over zaken die gewoon in het artikel hadden moeten staan....
Eens, ging even googlen, image retention wordt inderdaad veel gebruikt voor tijdelijk, en inbranden voor permanent, hoewel dat technisch gezien dus niet correct is,maar waarschijnlijk wordt het te pendantisch
Die helderheid helpt zeer zeker. Ik speel veel zeer oude games (retro) op mijn enorme oled scherm. Dan gaat de helderheid acuut op de helft. Ook bij gewoon tv kijken staat ie op de helft. Behalve als ik een mooie film of dikke ps5 game aanzet gaat de helderheid omhoog. Scheelt behoorlijk wat hitte....en inbranden
Sorry maar wat een slecht artikel - het leest als een LG-reclame. "Wat kan je zelf doen" - nou een modernere tv kopen. En geen dingen laten zien die inbranden.
Ik lees niks over het onder stroom laten staan van het scherm. (Edit: de schermen hebben/hadden een routine het inbranden te herstellen of te egaliseren na het uitschakelen, en dat werkt niet als de tv meteen van de stroom wordt gehaald.)
Ik lees niks over het beperkt houden van de helderheid.
Ik lees niks over hoe je het scherm eventueel koel houdt.
Ik lees vooral: "het valt echt wel mee, koop gerust".
Is dit echt een Plus-artikel?
[Reactie gewijzigd door sympa op 22 juli 2024 13:26]
Lees de gebruiksaanwijzing van je TV, daar staat het gewoon in.
Natuurlijk moet je je TV aangesloten laten staan op de netspanning.
Je trekt toch van al je apparatuur ook niet alle stekkers eruit als ze niet gebruikt worden?
Helderheid staat ingesteld bij een aantal profielen bij een LG OLED.
Kies het profiel wat bij je past, meer aanpassen hoeft dus niet.
Koel houden van je scherm hoeft ook niet. Alleen je TV niet in direct zonlicht plaatsen (maar dat staat ook in de gebruiksaanwijzing….)
Verder een goed artikel want het maakt nog eens duidelijk dat inbranden al tientallen jaren voorkomt en niet voorbehouden is aan OLED’s.
De laatste jaren zijn LG OLED’s ook aanzienlijk verbeterd en komt inbranden niet meer voor.
Lees de gebruiksaanwijzing van je TV, daar staat het gewoon in.
Natuurlijk moet je je TV aangesloten laten staan op de netspanning.
Oh? Waar staat dat dan?
Voor het gemak hier een link naar de handleiding van een LG C9: https://gscs-b2c.lge.com/...Id=qReQV6oTTnLYU1AYxsVBkg
Begrijp me niet verkeerd, ik probeer je geen vliegen af te vangen maar ben oprecht geinteresserd want ik wil mijn TV natuurlijk zo lang mogelijk goed houden. Ik lees mijn handleidingen wel. Mijn conclusie is dat je die pixel refresher af en toe wil laten draaien maar dat een paar keer per jaar meer dan genoeg is als je verder geen gekke dingen doet.
Ik zie nergens staan dat je je TV ingestoken moet laten.
Sterker nog, op de eerste pagina adviseren ze juist om je TV uit te trekken als je deze lange tijd niet gebruikt en bij onweer. Als het belangrijk is om je TV ingestoken te laten had ik daar wel iets over verwacht op die pagina.
Er staat wel ergens in staat dat de Pixel Refresh niet werkt als er geen stroom op staat. Maar om daar uit te concluderen dat je TV normaal gesproken moet zijn ingestoken vind ik een nogal grote stap.
Ik heb natuurlijk niet alle handleidingen van alle LG tv's gecontroleerd dus misschien heb ik net de verkeerde gekozen. Voel je dus vrij om er zelf een andere handleiding bij te zoeken.
Je trekt toch van al je apparatuur ook niet alle stekkers eruit als ze niet gebruikt worden?
Nee, maar ik heb wel stekkerdozen met een knop zodat ik in één keer verschillende apparaten kan uitzetten (bv TV + versterkers + subwoofer + spelcomputer + schemerlamp). Volgens mij is dat een redelijk veel gebruikte setup. Sommigen doen het voor het gemak, anderen om het stroomverbruik te drukken en weer anderen omdat ze bang zijn voor brand. Wat de reden ook is, volgens mij komt dit redelijk veel voor. De eerste functie (gemak) kun je tegenwoordig ook oplossen met "slimme" apparatuur. Maar voor die andere twee punten werkt dat niet.
[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 22 juli 2024 13:26]
[Pixel-opschoonproces] uitvoeren om het OLED-tv-scherm te beschermen
De OLED-tv is uitgerust met een pixel-opschoonfunctie om zelf de status van het scherm te controleren en beeldretentie te voorkomen. Deze functie wordt automatisch geactiveerd wanneer de tv wordt uitgeschakeld na opgeteld vier uur gebruik (per dag) of na opgeteld 2.000 uur gebruik (per jaar).
Terwijl deze functie actief is, kunnen er horizontale lijnen verschijnen aan de boven- en onderkant van het scherm. De pixel-opschoonfunctie duurt ongeveer 1 uur en vereist dat het netsnoer van het product is aangesloten op het stroomnet.
• Om deze functie handmatig uit te voeren, drukt u op de knop van de afstandsbediening, gaat u naar → [Ondersteuning] → [OLED-schermbeveiliging] en drukt u op [Pixel-opschoonproces].
Wil je toch je stekkerdoos volledig uitschakelen vanwege weetikveelwat dan moet je dat met vertraging doen. Bv pas na 15 minuten. Daar bestaan oplossingen voor.
Hier op Tweakers wel bekend.
De pixel-opschoonfunctie duurt ongeveer 1 uur en vereist dat het netsnoer van het product is aangesloten op het stroomnet.
Wij leggen dit duidelijk anders uit, want die pixelrefresh noemde ik ook al in mijn post.
Jij legt het blijkbaar uit als dat dit betekent dat de TV altijd stroom moet hebben.
Ik leg het uit als dat het alleen nodig is als je de automatische refresh functie wil gebruiken.
Je kan het namelijk ook handmatig doen en als je weinig kijkt (minder dan 4 uur/dag en 2000 uur /jaar) is het blijkbaar nauwelijks nodig.
Als het belangrijk was dat de TV altijd stroom heeft dan zou het op de eerste pagina staan, samen met andere belangrijke instructies. Ik wil er verder geen groot punt van maken maar alleen even duidelijk maken dat het niet vanzelfsprekend is dat je TV altijd stroom moet hebben.
[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 22 juli 2024 13:26]
Je geeft er zelf een draai aan maar zo werkt het niet.
Feit is dat de automatische pixel refresh ongestoord moet kunnen draaien.
Gaat door omstandigheden (onweer?) het een keer niet door dan is er echt niets aan de hand en loopt deze de volgende keer wel weer. Een monteur zal daar ook niet van zeggen van een enkele afgebroken cyclus.
De “grote” pixel refresher na 2000 uur, loopt uiteraard maar heel af en toe en geeft ook een melding in beeld. Als je dan nog zo eigenwijs bent alsnog de stekker eruit te gaan trekken dan vraag je erom.
Laat die grote cyclus dus lekker zijn gang gaan. Duurt ook langer dan een paar minuten.
Op een gegeven moment loopt er ook een dunne horizontale lijn in beeld van boven naar beneden.
Later wordt ook gemeld dat de cyclus afgerond is.
Kortom, deze refresh acties zijn gewoon onderdeel van een goed werkende TV.
Het handmatig starten van een refresh kan maar is eigenlijk niet nodig.
Feit is dat de automatische pixel refresh ongestoord moet kunnen draaien.
(knip)
Kortom, deze refresh acties zijn gewoon onderdeel van een goed werkende TV.
Het handmatig starten van een refresh kan maar is eigenlijk niet nodig.
Je hebt vast gelijk en bedankt voor het advies maar dat blijkt niet duidelijk uit de handleiding.
Zelfs op de pagina die over retentie gaat is dit de laatste zin van het laatste onderwerp. Een los zinnetje onderaan pagina 16 vind ik niet bepaald duidelijk. Zeker niet aangezien er pagina's vol waarschuwingen en instructies zijn over dingen die je wel en niet moet doen. Je kan mensen dus niet kan verwijten dat ze dat niet weten.
Nog even een aanvulling:
Bij mijn C9 staat als je via het menu naar Beeld, Aanvullende instellingen, OLED paneelinstellingen, Pixel refresher gaat de volgende tekst.
“Pixel Refresher wordt gestart zodra u de TV uitzet. Als een opname of software update actief is, wordt gewacht tot dit is voltooid en het proces kan vervolgens ruim een uur duren.”
Er staat inderdaad niet bij dat je hiervoor het netsnoer in het stopcontact moet laten zitten maar je mag toch wel enige kennis van een gebruiker verwachten?
zeker wel: met behulp van 12V trigger uitgangen van mijn surround processor worden componenten die niet nodig zijn compleet van het lichtnet ontkoppelt. zo ook de TV, die ik niet nodig heb bij het luisteren naar muziek van stream/CD/LP.
Als je muziek wilt luisteren via een receiver of anders dan kun je je TV toch ook gewoon uit zetten zonder deze van de netspanning te ontkoppelen? Dat kan eventueel geautomatiseerd of met spraak commando’s.
Nou mijn Google assistant (home mini) kan wel mijn TV uitzetten ook al is deze aangesloten op een normaal stopcontact. In feite is dat hetzelfde dan dat ik mijn TV zou uitzetten met de LG magic afstandsbediening. De automatische pixel refresh kan in beide gevallen gewoon uitgevoerd worden.
Niemand….
Maar goed dan moet je achteraf ook niet zeuren als er wat mis gaat en het je eigen schuld is.
Zaken zoals het netsnoer eruit trekken is gewoon dom.
Je vraagt je toch of hoe je op het idee komt om zoiets te doen.
Als je dit zo graag wilt dan kan dit wel maar moet je uitschakelen met vertraging zodat de pixel refresh kan lopen. Schakel dan uit met 15 minuten (of meer) vertraging.
Bij problemen kan een service monteur ook precies zien of de pixel refresh succesvol verlopen zijn of voortijdig beëindigd zijn.
Het elke keer in en afschakelen van de stroom voor geavanceerde apparatuur is het domste dat je kunt doen! Apparaten hebben tegenwoordig veel meer gevoelige componenten ingebouwd welke snelle slijten door elke keer een kortstondige piekbelasting.
Het is geen goed artikel, want het dekt niet eens af wat in de handleiding staat. Zoals jij het zegt vind ik het ook nog misleidend - "het komt al tientallen jaren voor" - maar we waren er juist vanaf! (en door OLED is het weer terug, maar dat wordt gebagatelliseerd).
Overigens dat van dat zonlicht wist ik niet eens. Ik heb een zonnige kamer, en als ik een OLED had gekocht dan had ik die dus na uitpakken en handleiding lezen weer terug in de doos kunnen doen en terugsturen.
Deels patenten natuurlijk, maar ze zijn ook de enige die een werkende techniek hebben voor grote panelen. Dus alle fabrikanten nemen de panelen voor hun eigen televisies bij LG af
Het artikel had dit nu kunnen uitleggen, maar zal in een soortgelijke vorm mogelijk terugkomen. Daarin zou LG als 20 jaar patenthouder genoemd kunnen worden bij TV en Samsung als 20 jaar patenthouder bij Mobiel. Met daarbij ook aangegeven dat dit uiteindelijk in theorie tot een technologie gaat leiden waarbij de consument wint. Dat gaat nog wel even duren vanwege het patent voordat de consument gaat winnen. Maar de theorie om Samsung te dwingen een betere technologie te maken werkt, maar wat niet werkt is andere fabrikanten dit te laten doen. In deze sector kan je niet meer instappen, daar heb je honderden miljarden opstartkosten bij nodig.
Helemaal mee eens... Heb ik hier één van mijn 3 artikelen voor opgebruikt?
Het geschiedenis lesje is leuk. Maar het artikel heet letterlijk: Het inbranden van beeldschermen. Hoe komt het en wat doe je eraan?
En wat doe je eraan? "Niet te lang statische beelden, het valt tegenwoordig wel mee, gebruik je boerenverstand"
Zelf trouwens last van dat rood en groen vooral versleten zijn. Normaal niet zichtbaar... Behalve met voetbal (groene grasmat over het hele beeld). Dus niet blauw.
Heb ik hier één van mijn 3 artikelen voor opgebruikt?
Ik betrap mezelf er wel eens op dat ik een Plus artikel toch aanklik terwijl ik er weinig van verwacht, puur om de reacties te kunnen lezen. Zo ook deze. Meer nuttige info dan het artikel zelf.
Eens. Het onderwerp komt enorm vaak voorbij op het forum en ook daar wordt altijd geadviseerd het scherm niet in direct zonlicht te zetten voor de duurzaamheid. Ook bieden ze vele mogelijkheden om de helderheid te beperken, maar er zijn tevens manieren om dit juist te omzeilen.
Ook wordt er niet ingegaan op het bij plasma's genoemde effect op films. Is dit nog een ding? Films tonen namelijk nog altijd zwarte balken dus in theorie zou de slijtage boven en onder minder moeten zijn. RTings heeft dit echter niet in de test meegenomen.
Aangezien de maximale helderheid van het nieuwe scherm niet zoveel hoger is dan die van het vorige paneel, heeft het er alle schijn van dat LG ervoor gekozen heeft om het scherm minder hard aan te sturen. Dit levert een lager verbruik van de televisie op en is natuurlijk goed voor de te verwachten levensduur van het scherm.
Is dit al getest dan? Of wordt hier enkel de leverancier nagepraat?
Tot slot zou het onderwerp garantie ook wel aangehaald mogen worden. Je mag van een moderne TV van >1000€ toch wel een levensduur van 10 jaar verwachten. Maar is het beeld na 5 jaar überhaupt nog om aan te zien? En hoe coulant gaan verkopende partijen hier mee om?
[Reactie gewijzigd door Cid Highwind op 22 juli 2024 13:26]
Je mag van een moderne TV van >1000€ toch wel een levensduur van 10 jaar verwachten.
Ik heb begrepen uit het LG OLED topic dat de garantie voor een TV van €1000+ verkocht in Nederland 6 jaar is en dat mensen zich vooral niet moeten laten afschepen met een "coulance" van de winkel die bereid is 50% (oid) van de kosten voor hun rekening te nemen terwijl het juridisch gezien compleet vergoed zou moeten worden binnen die 6 jaar.
Geen scherm is perfect, ben voor TV van plasma naar oled gegaan omdat ik liever geleidelijk beeld degradatie hen dan direct slecht beeld. De levensduur van een oledscherm moet je wel meenemen in de aanschafprijs. Dat maakt ze nog iets prijziger. Belangrijker is echter of ik het qua duurzaamheid over het hart kan krijgen elke 3-5 jaar te vervangen. Gelukkig wordt de techniek steeds beter en so far so good, 2 jaar zonder merkbaar inbranden ondanks bijv 100 uur Skyrim.
Dat is toch wel het grote nadeel van Oled. Daarnaast vind ik de huidige FALD televisies met VA scherm niet onderdoen qua beeldkwaliteit. Als je tevens een erg licht huis hebt dan heb je met Oled ook al een probleem. Ik kan nu overdag zonder probleem gamen met mijn Va scherm. Bij Oled heb je het probleem van spiegelen van de glasplaat en de lage helderheid. Merk het ook op de ps vita, daar is het onmogelijk om buiten te gamen.
Ik schrijf de LCD techniek ook niet principieel af, maar het was me twee jaar terug wel duidelijk dat ik OLED een mooier vond. Het is ook een stuk voorkeur natuurlijk en afhankelijk wanneer je 'm gebruik. Meestal is dat bij ons thuis in de avond, waar OLED mooi tot zijn recht komt. Ik ervaar de maximum brightness als meer dan voldoende fel, maar vooral het spiegelende scherm is lastig op een zonnige dag.
Heb veel glas in de zuid en west gevels en de tv tegen een oost georienteerde muur gehangen, maar aan het einde van een najaarsmiddag is het wel even lastig met de invallende lage zon. Daarnaast wil je vanwege de duurzaamheid ook niet te lang het scherm te fel hebben staan, want dan ben je sneller aan de beurt voor een nieuwe.
Je ziet zo de achtergrond verlichting gewoon zitten bij de X95J, dan maar besloten om voor een Oled te gaan, gewoon zalig niks last meer van blooming enz
Sinds de komst van Oled moest ik er niks van weten en zeg al sinds de Xg dat ik een 85" Sony ga kopen, vorig jaar dan gepast op de XH serie en stond 2weken geleden op het punt te betalen voor de 85X95J, maar wat ben ik blij dat ik toch nog besloten heb om eerst nog eens naar de winkel te gaan waar een 85X95J stond, de Sony 77A80J stond ernaast beide ook met Ziggo aangesloten.
Voor mij was het toch zeer snel duidelijk en ben meer dan blij dat ik uiteindelijk voor de Sony Oled ben gegaan, met de Pixel shift hoef je u ook niet al te veel zorgen te maken voor inbranden als je gewoon de Oled regels hanteert zoals oa niet in de zon.
[Reactie gewijzigd door Funky22 op 22 juli 2024 13:26]
Tja dat is het hele probleem. Je moet je aan bepaalde regels houden anders dan kan de tv kapot gaan, daar zit ik toch niet op te wachten. De zwartwaarde van een VA paneel zijn vergelijkbaar met die van oled. Je kan een heel klein beetje last hebben van blooming. Maar ik erger mij daar niet aan. Vind de voordelen van een FALD veel meer waard. Mijn huis is heel licht en de tv staat geregeld in de zon. Dan kan je dus al niks met een Oled.
Ik vind die zones best opvallen, zeker met ondertiteling bij donkere series of films. Ik heb nu een oled en wat je zegt over omgevinglicht is ook heel belangrijk. Je kamer moet wel redelijk donker zijn. Het hoeft niet pikzwart te zijn, maar gordijnen of rolluiken zijn aan te raden.
Het algoritme van Sony om die zones te verlichten is de beste op de markt. Daardoor heb je er al veel minder last van. Het valt mij eigenlijk al bijna niet meer op eerlijk gezegd. Heb zelf een xh95 en beeld is bijzonder goed. De rest van algoritmes van Sony zijn ook de beste op de markt. Zeker aan te raden.
Mijn huis is zeer licht, dus een Oled kan ik sowieso niet kwijt.
Ik vind het alleen erg jammer dat buiten LG je overal zo ontzettend op lijkt te moeten letten met wat ze wel en niet aan HDMI 2.1 functies ondersteunen. Die tv van jou bv dus al helemaal niet, en dat op zo'n recent highend model. Dat maakt het nog weer lastiger en vertroebelt de keuze weer.
Ik wil zelf namelijk ook gewoon kunnen gamen overdag met de gordijnen open (al heb ik gelukkig geen invallend zonlicht, maar reflecties blijven vervelend). Maar een nieuwe tv moet van mij absoluut 4k120 en vrr ondersteunen.
4k120 en vrr interesseren mij wij wat minder. 120 fps heb ik zelf de toegevoegde waarde nooit van ingezien, daarnaast moet je erg veel graphics inleveren hiervoor.
Vrr is niet nodig als alle games gewoon soepel lopen op 30/60/120 fps. Dan heb je vrr ook niet nodig. Heb zelf nog geen screen tearing meegemaakt.
Voor mij is het veel belangrijker hoeveel nits de tv aan kan, of de tv 24p content goed kan afspelen, kleuren etc.
Daarnaast ondersteunt de nieuwe x95j gewoon 4k120 en vrr met een firmware update.
[Reactie gewijzigd door Anoniem: 306567 op 22 juli 2024 13:26]
Ik zie dat ik dat iets te stellig heb aangezet nav mijn eigen voorkeur. Er zijn ontzettend goede LCD schermen tegenwoordig, echter halen die het in mijn opinie, onder mijn voorkeursomstandigheden, niet bij een mooi OLED scherm.
Qled displays (van Samsung) zijn gewoon lcd displays mee led achtergrondverlichting Met volgens Samsung een extra kleurfilter wat voor betere beelden moet zorgen. Maar dit heeft niets met oled te maken.
Zojuist een LG OLED c1 65 inch aangeschaft, maar moet zeggen dat ik toch redelijk huiverig ben voor inbranden.
Twee vrienden van me hadden het al gehad. Eentje die regelmatig tennis keek en vervolgens een oranje gravel baan in heel bleef houden en de andere die het tour de France logo mooi in beeld heeft.
Ik heb een LG 55EG920V met toch wel een duidelijk ingebrand Netflix en NPO logo. En onderin zijn de plekken van de ondertiteling te zien. Dit is bij mij wel voornamelijk op rode vlakken zichtbaar. Met normaal beeld heb ik er eigenlijk geen last van.
Ik heb een LG55B6 en hetzelfde. Bij rode tinten zijn het logo van RTL4 en RTL Boulevard heel licht zichtbaar. Bij groen en blauw tinten heb ik inderdaad ook nergens geen last van.
Hier een 65CX gebruiker. Na een jaar intensief gebruik (tv/netflix/kodi/sport) op stand Expert Lichte kamer, nog geen inbrandingsverschijnselen. Niet te veel zorgen maken dus.
Mijn 48CX had de infobalk ingebrand na pakweg 2 maanden. De wiper van LG gebruikt en sindsdien geen last meer. Ben wel bang, als ik ga gamen dan zet ik de HUD zoveel mogelijk uit.
Deze procedure zorgt dat de pixels verslijten, dus het is niet aan te raden om dit regelmatig te doen. Na een bepaald aantal uren doet de TV dit trouwens automatisch als die uit staat. Er zijn ook kleinere pixel refreshes die de TV uitvoert na een paar uur kijken. Het is dus aan te raden om de TV op stroom te laten als die uit staat.
Zal het niet te maken hebben hoe helder je een TV heb staan. Kom wel eens bij mensen over de vloer dat ik een zonnebril op moet zetten. Net als Waze gebruiken, ivm batterijgebruik, zet ik hem nooit op auto brightness en nooit meer dan 30%. Nog nooit inbranden ervaren op welke Samsung Galaxy dan ook. Ik denk dat als je van high brightness houdt, je van OLED weg moet blijven
Die zijn er al. De LG G1 reeks heeft ze sowieso, de C1 reeks is eerst nog verschenen met het vorige paneel, maar ondertussen zouden alle nieuwere ook een EVO paneel moeten hebben. Ik heb mijn 48" C1 een maand of 5 geleden gekocht, die had gelukkig al het EVO paneel.
Dank voor de info! Zit zelf te kijken naar een 55' C1, maar de prijzen stijgen nu heel hard, waarschijnlijk om richting black friday een zogenaamde "geweldige" korting te kunnen geven. Even kijken of er een manier is om erachter te komen in welke tv het nieuwe paneel zit..
Ik heb zelf de prijs van de LGc1 in de gaten gehouden voor ruim 2 maanden maar tijdens hun cashback actie is hij standaard 1949 euro toen deze was afgelopen zakte de prijs tm 1549 euro en nu is er weer de zelfde cashback actie en zijn ze weer overal 1949 euro behalve als hij uit polen komt zoals bij Plasmavisie.
Dan kost hij rond de 1550 euro.
Maar dat durf ik niet aan om hem daar te halen.
[Reactie gewijzigd door Kimbo72 op 22 juli 2024 13:26]
Jazeker, ik heb een note4,s7edge en S9+ Gehad die allemaal een ingebrand scherm hebben. Voor die reden koop ik voorlopig geen oled tv maar wacht ik voor Microled goedkoper wordt. Dan heb je het beste van both world. Die kunnen heldere dan oled, maar branden niet in omdat het een lcd scherm is. Apple is druk bezig dit overal op te zetten, dus misschien krijgen we het over een paar jaar ook wel op een smertphone.