Door Dimitri Reijerman

Redacteur

Optimus Maximus onder de loep

Conclusie

De Optimus Maximus is een staaltje vakwerk met uitstraling. Artemy Lebedev laat bovendien zien wat er met de nog jonge oled-technologie mogelijk is. Ook geeft de uitstekende Configurator-software elke Tweaker de ruimte om naar eigen inzicht met de toetsenbordindeling te stoeien.

Desondanks moet de hoofdprijs voor de Optimus worden betaald en er zullen slechts weinigen zijn die 1200 euro voor een toetsenbord willen én kunnen neertellen. Verder valt er het nodige aan te merken op het comfort van de hightech-tikplank, maar Lebedev heeft al een nieuw ontwerp in het vooruitzicht gesteld, waarbij hopelijk lering wordt getrokken uit de kinderziektes die de Optimus Maximus plagen. Ondanks die problemen hadden we hier op de redactie echter flink de pest in toen ons reviewexemplaar moest worden teruggestuurd.

Pluspunten
+ Übergeeky musthave gadget
+ Oleds, oleds, oleds! 113 oleds!
+ Stevig als een Russische tank
+ Uitstekende configuratiesoftware
+ Toetsen zijn individueel vervangbaar

Minpunten
- Duur oligarchisch speeltje (dat is een pluspunt - red.)
- Tikcomfort is slecht
- Maakt lawaai tijdens het tikken
- Losse voeding nodig
- Relatief hoog stroomverbruik in standby-modus
- Kabels niet weggewerkt

Optimus Maximus, ontworpen door Art Lebedev Studio Optimus Maximus, ontworpen door Art Lebedev Studio Optimus Maximus, ontworpen door Art Lebedev Studio Optimus Maximus, ontworpen door Art Lebedev Studio Optimus Maximus, ontworpen door Art Lebedev Studio Optimus Maximus, ontworpen door Art Lebedev Studio

Wij danken Nouviante voor het ter beschikking stellen van het testexemplaar.

Reacties (79)

79
75
18
6
0
0
Wijzig sortering
Eigenlijk jammer dat de OLED schermpjes zelf de toetsen zijn. Het was in alle opzichten beter geweest om lichte plastic kapjes over de schermpjes te plaatsen die als toets dienen.

Op die manier heb je:

- Een lichtere toetsaanslag (je hoeft niet het hele schermpje in te drukken).
- Bij slijtage van de toetsen een goedkope manier om dit op te lossen (slechts het kapje)
- Eventueel een minder luidruchtige toetsaanslag
- Schermpjes zelf zijn dan niet genoeg voor slijtage door het tikken

Voor een dergelijke prijs had dat toch beter gemoeten in mijn ogen. Evenals het al vaak genoemde wegwerken van de kabels/adapter. Door al het uitstellen zal er inmiddels niet zo'n gigantische tijdsdruk meer op ze gestaan hebben, aangeizn er maar weinig mensen nog echt in geloofden.

Een gadget, dat zeker. Maar geweldige reclame voor Art Lebedev Studio en een mooi visitekaartje.
En je schermpjes vallen een halve cm onder het toetsoppervlak waardoor je weer niks ziet van je schermpje als je niet boven op je toetsenboprd hangt.
Het idee is op zich best leuk en in een aantal gevallen handig, echter gaat het mij toch in eerste instantie om type-comfort. Dat lijkt een beetje te ontbreken zo te lezen, ik hou van super korte aanslagen en snelle respons, vandaar dat m'n huidige plankje een laptop-look-a-like is. Ik kan echter even niet bedenken wat nu een killer-functie is voor een plank als deze...

- Cpu-usage laten zien e.d. is leuk, maar ach niet echt boeiend
- Verschillende landen hoeven niet meer verschillende plankjes te kopen, mja handig
- Shortcuts, ik zie het verschil niet tussen een shotcut op het scherm of op de plank (je hoeft op het scherm niet eens naar de plank te kijken)

Mmmm... denk denk...

- Games en applicatie-specifieke lay-outs, mja handig

Mja, handig, verder kom ik niet. :)
Anoniem: 217773
@vgroenewold18 juli 2008 19:07
- Bij games is het wel handig als de toetsaanslag een beetje lekker loopt. Geloof dat dat nu net een minpunt was.

- Verschil tussen een shortcut op je scherm en een op je keyboard is dat je je muis niet hoeft te gebruiken. Tijdens het werken / typen houd ik er niet van om steeds naar dat rsi-monster te moeten grijpen.
een beetje gamer verslijt ook in no-time zijn toetsenbord... beetje zonde met dit ding :)
Heel handig voor mij & m'n Russische vriendin: Kunnen schakelen tussen "Mijn" toetsenbord en haar Russische toetsenbord. Maar wel een beetje dure oplossing daarvoor :)
Ze hebben er een erg leuk dingetje van gemaakt.
Er goed idee dat de oleds kunnen worden vervangen, is zeker handig om daaraan te denken.
En ik vond het ook leuk dat bij Num Lock het numpad verandert, en bij shift en capslock gebeurt er ook wat leuks.
En ook erg grappig dat je allemaal metertjes neer kan zetten.

Helaas is de prijs wat hoog.
Ik ben zeker gewillig om hier een flinke duit aan uit te geven, maar een dikke 1200 euro is toch echt te veel van het goede...

Ik vraag me af of het ook op Linux werkt. Ik denk het haast wel. Als het nog redelijk als een normaal toetsenbord werkt, zou het alleen een gedoe zijn om die oleds beeld te geven.
Als ik het goed begrijp worden de instellingen gewoon op een SD-kaartje opgeslagen, maar dan moet je wel mac of windows gebruiken om die instellingen ook aan te kunnen passen. Downloaden zou volgens mij wel moeten werken. Gewoon zo'n gedownloade instelling op het geheugenkaartje zetten. Simpel zat!
Als Linux gebruiker ben ik eerst gaan zoeken naar de mogelijkheden van dit toetsenbord op Linux. Ik heb een experimentele linux driver gevonden maar die was niet werkbaar van wat ik van andere gebruikers las.
Het bedrijf heeft ook een 3 oled-toestenbordje: hiervoor is wel een goed werkende linux driver beschikbaar. Tevens is dit een veel goedkopere gadget om eerst mee te experimenteren.
Ik denk dat als de prijs daalt van deze toetsenbord er wel meer interesse komt vanuit de linux gebruikers om er een driver voor te schrijven.
Het wordt dus even wachten...
Prijs is stukje hoger zelfs als je uiteindelijk betaald op de site ;) zie mn reactie stukje lager @ 3u12

Linux werkt het met de standaard indeling vd SD kaart inderdaad, zojuist getest onder dmv een LiveCD op 64bit systeem waar normaal Vista x64 ultimate op draait...!

[Reactie gewijzigd door hosttech op 19 juli 2008 03:35]

Leuk concept, maar als het zo matig typt, zo prijzig is en dan ook nog eens zo matig is afgewerkt (die plastic randen rond de voeding en USB-ingangen :X ) dan is het gewoon een pure gimmick wat mij betreft. Het is er niet aan af te zien dat men er zolang mee bezig is geweest.

Verder denk ik dat deze technologie op een dood spoor zit. Touch screen functionaliteit is vele malen goedkoper en flexibeler, en je ziet dat zowel MS als Apple, de twee grote OS fabrikanten, hierop gokken. Ik heb daar meer fiducie in dan dit ding. Ik zie het nut er ook niet echt van, maar ik ben dan ook iemand die weinig behoefte heeft aan multimediatoetsen op zijn keyboard.
Opgelet:

Prijs in artikel en op de website van Art.Lebedev geven een vertekend beeld:
- verzendkosten naar Nederland/Belgie niet inbegrepen
- Douanekosten + BTW in eigen land (19 procent of 21 procent) komen er nog bij...
Bron: opmerking + voorwaarden bij overzicht van je bestelling net voordat je je persoonlijke gegevens moet invullen.

Daarom is de adviesprijs in Belgie en Nederland ook € 1390,00 incl btw en verzendkosten
Zie ook op site van de Belgische en Nederlandse verdeler: www.nouviante.com
Anoniem: 50893
18 juli 2008 18:39
Leuke review en opvallend objectief, doet me deufgd :) Maar jammer Lebedev niet heeft gekozen voor een mainstream markt maar de niche, gezien de prijs de voorkeur geeft. Wat zal het bordje made in China inkoopsprijs kosten ? En zet dat dan af tegen de winstmarge. Van mij mag iedereen zijn geld verdienen maar het kan ook anders.

Levi's, mjah spijkerboreken, vond het destijds leuker om minder per exemplaar te verdienen maar in grotere getallen waardoor er ook meer werkgelegenheid gecreeerd werd. De krenten in de pap was voor hun dat iedere vrouw met een Levi's aan de "kont" liep :)

Maar goed, liever 2 4870x2 in de pc dan zo een gadget, Lebedev moet maar op een andere manier "rijk" worden ;)
Ik denk dat het met de winst marge (uitgedrukt in %) best wel eens wat mee kon vallen.
Als je bijvoorbeeld naar de duurdere ramplanken kijken. die kosten ook 100+ en die hebben niets bijzonders. Ik denk dat daar een hoger winst percentage op zit als op deze planken. Hier zit nog redelijk wat eletronica en rekenkracht in. Plus dat het in kleine oplages gemaakt wordt, dat is ook niet goed voor de kostprijs.
Grappig beestje. :)
Maar 1200 euro uitgeven aan iets dat je aandacht moet trekken lijkt mij een beetje bezopen :+ Typen gebeurd over het algemeen blindelings. Maar boeit niet, het heeft een hoog erg hoog gadget-gehalte. Ik zou het beestje zo kopen als ik een hoop glazen alcohol op heb ofzo. Maar goed, blijft een grappig beestje. Komt goed.
Zoals wel vaker bij nieuwe technologie is de eerste versie niet de beste en dat wordt hier weer bevestigd. Nu zou ik nog kunnen leven met een wat hoger energieverbruik (en dus een externe voeding) en een wirwar aan kabels.

Het tikcomfort is echter een groter minpunt, zeker bij deze prijs - hetgeen dit vooral een speeltje maakt en niet een compacte vervanger voor meerdere speciale toetsenboorden.

Mocht de prijs echter flink gaan dalen bij een volgende versie en is het tikcomfort wel acceptabel dan kan dit ook een leuk speeltje voor tweakers worden - zeker als deze regelmatig in applicaties werken waar een paar extra of speciale toetsen het gebruik van deze software vergemakkelijkt...

* Little Penguin zal dit toetsenbord in elk geval niet kopen - misschien Opimus Maximus versie 2, 3 of nog hoger...
Dit ontwikkelt wel door inderdaad, als "proof of concept" is het in ieder geval geslaagd. OLED ontwikkeling staat ook niet stil, die worden ook steeds kleiner en met hogere resolutie en beter aanstuurbaar. Zou me niet verbazen als over niet al te lange tijd (4-5 jaar) er duurdere Logitech's zijn met vergelijkbare features.
Ik heb me een tijdje gelezen ingelezen over de werkwijze van de toetsen van de Optimus Maximus en zover ik weet beweegt het OLED scherm niet als je een toets in drukt (zoals in de tekst wordt staat)
Ook hier te lezen: http://community.livejournal.com/optimus_project/26628.html
Leuk ramplankje :D
*kwijl*

Wat ik me afvraag, hoe reageert het tobo als de software nog niet gestart is?
Bijv wanneer je ff de BIOS in moet, om maar iets op te noemen, of wanneer je bij 't inlogscherm van Windows zit waarbij de Optimus z'n software nog niet draait.

Zit je dan met blanko toetsen of geeft ie automatisch de ingestelde layout weer?

[Reactie gewijzigd door Raven op 18 juli 2008 18:47]

Standaard layout die op de SD kaart staat.

Grt, (Nouviante medewerker)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee