Inleiding
Samengevat
De televisies van TCL zijn bij ons relatief onbekend en bovendien voeren weinig winkels het merk. Wat ons betreft is dit onterecht, want de C825 biedt veel waar voor z'n geld. Alle hdr-formaten worden ondersteund en ook zijn alle belangrijke audioformaten beschikbaar, waaronder Dolby Atmos en DTS-HD. De beeldkwaliteit is goed, maar op dit vlak presteert een oled-tv wel wat beter, zeker als je in een relatief donkere ruimte kijkt. De geluidskwaliteit is echter met afstand de beste in deze prijsklasse, waardoor dit model een echte aanrader is.
Er worden op dit moment twee verschillende schermtechnieken gebruikt voor televisies: oled en lcd. Alle oledschermen in televisies komen uit de fabrieken van LG Display en ze worden door bijna alle grote merken verkocht. Om tegenwicht te bieden tegen al het oledgeweld, bedacht Samsung qled. Dat is een schermtechniek die gewoon gebruikmaakt van lcd om het beeld weer te geven, maar met een backlicht met alleen blauwe leds waarvan het licht naar wit wordt omgezet door middel van quantumdots. Het resulterende witte licht is samengesteld uit drie mooie pieken bij rood, groen en blauw. Hierdoor hebben qledtelevisies een groot kleurbereik en, doordat er minder nauwkeurige kleurenfilters voor de lcd kunnen worden gebruikt, een hogere helderheid dan lcd-televisies met een witte backlight.
Het Chinese TCL is bij ons nog niet zo'n bekend merk, maar het is wereldwijd een zeer grote speler die, op Samsung na, de meeste lcd-televisies ter wereld produceert. Ook TCL maakt qled-televisies en wij hebben voor deze review het 4k-topmodel bekeken: de C825. We hebben de grootste maat getest met een beelddiagonaal van 65", maar er is ook een 55"-versie beschikbaar. Dat deze tv niet onderdoet voor de modellen van Samsung, blijkt uit de technische specificaties.
Niet alleen maakt dit model gebruik van quantumdots voor een groot kleurbereik, maar ook het contrast van het 11bit-VA-paneel wordt vergroot door het gebruik van een full array local dimming backlight met duizenden microleds. Ook is er ondersteuning voor HDR10, HDR10+, Hybrid Log-Gamma en Dolby Vision. Dat zijn dus alle op dit moment gangbare hdr-formaten.
Daarnaast is de C825 voorzien van een onder het scherm geïntegreerde soundbar van Onkyo. Dit audiosysteem bestaat uit twee naar voren en dus op je oren gerichte luidsprekers van 15W, die worden bijgestaan door een 30W-woofer aan de achterkant van de tv. Niet alleen wordt het bij de streamingdiensten populaire Dolby Atmos-formaat ondersteund, ook DTS-soundtracks worden keurig afgespeeld.
De televisie draait op Android TV van Google. Van alle smart-tv-platforms biedt dit besturingssysteem verreweg de meeste apps. Je kunt gebruikmaken van de spraakassistent van Google door middel van de, uitschakelbare, microfoon in de tv. Er worden twee afstandsbedieningen meegeleverd: een kleine met een beperkt aantal toetsen en ingebouwde microfoon, en een gewone infraroodafstandsbediening met veel toetsen. Ook zit er een webcam in de doos. Op het moment van schrijven stond ons 65"-testmodel in de Pricewatch voor zo'n 1390 euro en was de 55"-versie voor 1195 euro te koop.
Uiterlijk en aansluitingen
Over smaak valt niet te twisten, maar wij vinden het ontwerp van de C825 niet zo mooi als dat van sommige concurrenten. Het is wat minder ingetogen en strak dan de andere modellen in deze prijsklasse. Dat gezegd hebbende vinden we het zeker niet lelijk en bovendien zijn er mooie materialen gebruikt. Hierdoor heeft deze tv een zekere luxe uitstraling. We kunnen het in ieder geval zeer waarderen dat het geen dertien-in-een-dozijndesign is, maar zich weet onderscheiden van de rest.
In tegenstelling tot de andere merken heeft TCL er niet voor gekozen om de randen zo dun mogelijk te maken. Geheel tegen de huidige trend in zijn de randen rond het scherm behoorlijk diep. Ze zijn wel mooi afgewerkt met geborsteld metaal. Ook is er een mooi detail in de vorm van een ingeslepen randje dat bij de geïntegreerde soundbar overgaat in een dunnere rand. Hierdoor is het, kwalitatief hoogwaardige, luidsprekerdoek ies verder naar achteren onder het beeldscherm geplaatst.
De voet is gemaakt van eveneens prachtig geborsteld afgewerkt metaal. Aan de achterkant van de tv is hij voorzien van een uitsparing waarmee kabels op hun plek, en uit het zicht, kunnen worden gehouden. Uniek is de sleuf achter het scherm waarin de meegeleverde webcam kan worden gestoken. Deze is voorzien van contacten, zodat het voor de camera niet nodig is om kabels aan te sluiten.
Aansluitingen
Het twee meter lange netsnoer is afneembaar. Hierdoor kun je het eenvoudig vervangen als je een langer snoer nodig hebt. Dit kan vooral bij muurmontage erg handig zijn. Aan de achterkant zit een knop waarmee de ingebouwde microfoon is uit te schakelen. Zo hoef je niet bang te zijn dat je tv je afluistert. Als je daar toch al niet bang voor bent, kan het alsnog handig zijn om de microfoon uit te zetten, zodat de spraakassistent niet telkens reageert als je iets zegt dat te veel op 'hé' of 'oké Google' lijkt.
Alle aansluitingen van de C825 zitten aan de zijkant, zodat ze relatief makkelijk te bereiken zijn als de tv aan de muur is opgehangen. Bovenaan zit een enkel USB-slot en daaronder zit de netwerkaansluiting. De bovenste twee HDMI (2.1)-poorten zijn geschikt om 4k-beelden met 120fps naar de tv te sturen. Daaronder zitten de antenne- en satellietaansluiting. Daarop volgt een Toslink-optische, digitale audio-uitgang. De onderste twee HDMI (2.0)-aansluitingen kunnen 4k-beelden met maximaal 60fps aan. Er is een aansluiting voor composietvideo en analoge audio aanwezig, iets wat je tegenwoordig nauwelijks nog ziet op televiesies. Het benodigde verloopkabeltje wordt overigens niet meegeleverd. Onderaan zit een 3,5mm-koptelefoonaansluiting.
Interface, webcam en afstandsbedieningen
De TCL C825 draait op Android TV versie 11 van Google. Zoals helaas altijd het geval is bij televisies, is de onderliggende hardware allesbehalve indrukwekkend. Hij is wel goed genoeg om de interface vlot te laten reageren op je commando's. Alle televisies met Android TV maken gebruik van een soc van MediaTek en in het geval van deze TCL is er een mt5889 ingezet. Deze is voorzien van 3GB ram en vier ARM Cortex-A73 rekenkernen die draaien op maximaal 1370MHz.
:strip_exif()/i/2004556002.jpeg?f=imagenormal)
In totaal is er 24GB flashopslag, waarvan zo'n 20GB beschikbaar is voor de gebruiker. Dat is flink meer dan je bij de concurrentie krijgt, maar als dat niet genoeg is, kun je altijd nog extra opslag toevoegen via USB. De gpu is een Mali-G52, die de interface rendert in 1080p. Hoewel 4k-televisies al jaren de norm zijn, is er tot nu toe geen een geweest waarbij de interface ook daadwerkelijk in 2160p wordt getoond. We vermoeden dat 2022 weleens het jaar kan worden waarin we voor het eerst 4k-televisies met 4k-menu's gaan zien.
Er zijn niet veel aanpassingen gedaan aan de interface en dus ziet alles er grotendeels hetzelfde uit als op de andere televisies met Android TV. Als we wat dieper het instellingenmenu in duiken, komen we hier en daar kromme Nederlandse vertalingen tegen, maar bij normaal gebruik zie je die niet. De elektronische programmagids is helaas niet voorzien van een inzet met het lopende programma, maar verder doet de interface niet onder voor die van andere merken.
Webcam
Een aantal jaren geleden kwamen we op de wat duurdere televisies nog weleens een webcam tegen, maar het grote publiek zat niet te wachten op ingebouwde webcams. Wellicht dat de covid-19-pandemie de vraag naar webcams heeft aangewakkerd, want TCL levert er een mee met de C825. Hij is eenvoudig in een gleuf boven op de tv te steken en kan, net als de ingebouwde microfoon, met een fysieke schakelaar aan de achterkant worden uitgeschakeld.
De webcam is voorzien van een elektrisch klepje dat automatisch opengaat als je Google Duo start en weer sluit als je de app verlaat. Dat is overigens de enige videobel-app die wordt ondersteund, want de meeste andere beeldbel-apps zijn niet op Android TV beschikbaar. De webcam stuurt 1080p-beelden uit, maar de resolutie van de sensor is een flink stuk lager. De kwaliteit is dan ook niet geweldig en als er weinig omgevingslicht is, krijg je bovendien veel ruis in beeld te zien. De automatische belichting van deze webcam is wel goed voor elkaar, waardoor hij onder alle overige omstandigheden een acceptabel beeld oplevert.
Afstandsbedieningen
Je krijgt van TCL twee afstandsbedieningen meegeleverd: een kleine zonder cijfertoetsen en met een microfoon voor spraakopdrachten, en een grote met veel knoppen, maar zonder microfoon. Beide zijn 4cm breed en maken gebruik van twee AAA-batterijen. De grote is 23cm lang en weegt 96g, en de kleine weegt 70g en meet 15cm. Ze zitten stevig in elkaar, maar door het lage gewicht voelen ze wat goedkoop aan. Dit was eenvoudig te voorkomen geweest door twee AA-batterijen boven elkaar te gebruiken.
De afstandsbedieningen hebben een afgeronde achterkant, waardoor ze prettig in de hand liggen. Ook het knopgevoel is goed en de indeling is logisch, waardoor iedereen er direct mee overweg kan. Het plastic aan de achterkant biedt wel wat weinig grip. Als je ze echter onverhoopt laat vallen, is het risico dat ze kapot gaan klein, dankzij de lichte batterijen. We vinden het eigenlijk geen handige keuze van TCL om twee afstandsbedieningen mee te leveren. Twee afstandsbedieningen zijn duurder om te maken dan een en de gebruiker wordt erdoor gedwongen om te kiezen voor veel knoppen of een microfoon. Als je (bijna) geen lineaire televisie meer kijkt en uitsluitend videodiensten gebruikt, is de kleine afstandsbediening ideaal. Als je nooit gebruikmaakt van spraakcommando's, zul je de grote remote wellicht kunnen waarderen.
Gaming en chroma-subsampling
Als je graag games speelt op je tv, is de TCL C825 een goede keuze. Dankzij de twee HDMI 2.1-ingangen kunnen 4k-beelden met 120fps worden weergegeven en bovendien is er ondersteuning voor variabele framerates met 48-120fps. Sommige concurrenten doen het op dit vlak nog beter en ondersteunen variabele framerates vanaf zo'n 24fps, maar desondanks valt er op deze tv prima te gamen.
Dat blijkt ook uit de inputlag, de tijd die de tv nodig heeft om de beelden van je gameconsole of pc die via HDMI binnenkomen, daadwerkelijk weer te geven. Bij 60fps, zowel in 2160p als 1080p, bedraagt de inputlag volgens onze Leo Bodnar lagtester zo'n 13ms. De op dit moment beste televisies op dit vlak hebben een inputlag van zo'n 10ms, dus de TCL is slechts een klein beetje trager. Bij 60fps krijg je elke 16,6ms een nieuw beeldje te zien en dus is de vertraging minder dan een enkel frame. Bij 120fps bedraagt de inputlag zelfs maar 5ms.
Chroma-subsampling
Er is veel bandbreedte nodig om uhd-beelden met 60fps of hoger te verwerken. De meeste uhd-tv's gebruiken dan ook een truc die chroma-subsampling heet, om bandbreedte te besparen bij de interne verwerking van beelden die via HDMI binnenkomen. Helaas kost dit wat beeldkwaliteit doordat de resolutie van kleur in het beeld afneemt. Bij het weergeven van videobeelden is dat niet erg, omdat alle codecs die voor videodistributie worden gebruikt, dezelfde truc toepassen om bandbreedte te besparen. Bij door een computer gegenereerde beelden kunnen echter kleurartefacten in beeld zichtbaar worden. Dit is bijvoorbeeld goed te zien bij kleine, zwarte letters op een witte achtergrond.
Met de standaardinstellingen past de C825 4:2:0-chroma-subsampling toe op 2160p60-beelden die met 60fps worden aangeboden. Hier is in het instellingenmenu eenvoudig wat aan te doen door te navigeren naar Systeem > Geavanceerde instellingen. Vervolgens kun je daar 'Geavanceerd HDMI standaard' aanzetten. Hierna zal de tv nog wel chroma-subsampling toepassen, maar doordat het nu 4:2:2-subsampling betreft, ziet het beeld er een stuk beter uit. Hierdoor valt de lagere kleurresolutie bij verreweg de meeste beelden nauwelijks op.
Energiegebruik en geluid
Per 1 maart van dit jaar zijn er nieuwe energielabels voor televisies en andere huishoudelijke apparaten, zoals koelkasten en stofzuigers. Om de fabrikanten aan te moedigen almaar zuinigere apparaten te ontwerpen, zijn de regels flink aangescherpt. Dit heeft tot gevolg dat zo goed als alle televisies dit jaar energielabel G dragen. Daarmee is de letter op het energielabel op dit moment een minder handig hulpmiddel om een energiezuinige televisie uit te kiezen. Als het goed is, komt daar in de toekomst verandering in, als het verbruik van televisies verder is teruggedrongen. Meer over dit onderwerp lees je in dit artikel.
Ook de TCL C825 draagt dus energielabel G, maar ondanks de rode kleur op het label verbruikt dit model niet veel meer dan andere televisies met dezelfde beeldmaat. In de standaardmodus, zoals de tv uit de doos komt, verbruikt de door ons geteste 65"-beeldmaat zo'n 133W gemiddeld. Dat is stevig, maar in deze stand produceert de C825 dan ook een helderheid van 355cd/m². Als we het scherm afstellen op 250cd/m², daalt het energiegebruik naar 107W. Als we het scherm terugdraaien naar 120cd/m², een helderheid die 's avonds bij gematigd licht nog een goed beeld oplevert, zakt het verbruik naar een keurige 70W.
In de Film-modus levert de tv het beste beeld en als we de C825 daarop instellen, verbruikt hij 134W. Het verbruik is in deze stand dus nagenoeg gelijk aan dat in de standaardmodus. De helderheid is dan wel een stukje lager en komt uit op 244cd/m². De televisie is voorzien van een sensor die de hoeveelheid omgevingslicht meet. Hiermee kun je de helderheid van het scherm automatisch aan de omstandigheden laten aanpassen. Zo krijg je altijd een goed beeld te zien zonder dat de tv onnodig veel energie gebruikt.
Geluid
Het luidsprekersysteem van de C825 is van audiomerk Onkyo en bestaat uit een tweekanaalssoundbar onder het scherm en een woofer die in de achterkant van de behuizing is geplaatst. Het opgegeven vermogen van de twee luidsprekers onder het scherm bedraagt 15W per stuk. De woofer achterop is goed voor 30W voor een totaal van 60W. Het opgegeven vermogen zegt over het algemeen niet zoveel over de geluidskwaliteit of het maximale volume, zeker niet als er niet bij gespecificeerd is hoeveel vervorming er bij dat vermogen optreedt en wat het rendement van de luidsprekers is.
Normaal gesproken wordt het vermogen door fabrikanten behoorlijk overdreven, maar in dit geval zijn we ervan overtuigd dat alle 60 watts daadwerkelijk worden gehaald en dat het rendement van de luidsprekers ook nog eens prima in orde is. De TCL C825 kan namelijk enorm hard, veel harder dan de gemiddelde televisie. Een hoog maximaal volume is voor de meesten helemaal niet interessant, maar het feit dat het audiosysteem over flinke reserves beschikt, heeft wel degelijk een voordeel. Het zorgt er namelijk voor dat de luidsprekers en versterkers niet hard hoeven te werken op een normaal volume en dat vertaalt zich in een goede geluidskwaliteit.
Het Onkyo-audiosysteem klinkt veruit het beste van alle televisies in deze prijsklasse en kan zich zelfs meten met dat van televisies die twee à drie keer zo duur zijn. Het laag loopt redelijk ver door naar beneden en is bovendien erg strak. Doordat de luidsprekers op je oren zijn gericht, is het stereobeeld schitterend en is de verstaanbaarheid van stemmen erg goed. Elk audiosysteem klinkt het best als je recht voor de luidsprekers plaatsneemt, maar ook als je niet midden voor de tv zit, krijg je een prachtig ruimtelijk geluid te horen.
Alle wat duurdere televisies zijn uitgerust met de nodige dsp-trucs om het geluid te verfraaien, maar meestal wordt het daar niet of nauwelijks beter van. Ook hierin onderscheidt het Onkyo-audiosysteem zich van de rest, want alle geluidsinstellingen leveren een prachtig resultaat op. Zo kun je het geluid met de zevenbandsequalizer volledig aan je smaak aanpassen en doet de automatische volumeregeling voor 's nachts voorbeeldig z'n werk.
Er zijn verschillende modi die het geluid nog ruimtelijker maken. De spelstand levert een duidelijk vergroot geluidsbeeld op en de filmmodus doet daar nog een schepje bovenop. De sportstand levert een dusdanig ruimtelijk effect op dat je je haast in een stadion waant. Zoals gebruikelijk in deze prijsklasse is er ondersteuning voor Dolby Atmos geluid, maar daarnaast is ook DTS-HD beschikbaar. Daarmee biedt TCL een duidelijk voordeel ten opzichte van de meeste concurrenten, die in de afgelopen jaren een voor een DTS-ondersteuning hebben laten vallen om licentiekosten te besparen. Al met al zijn we zeer te spreken over het geluid van de C825. Zeker in deze prijsklasse is er geen andere tv te koop die ook maar in de buurt komt van deze geluidskwaliteit.
Beeldeigenschappen
Een belangrijk nadeel van de lcd-techniek is dat het beeld er onder een hoek niet zo mooi uitziet als recht van voren. Er worden voor televisies twee typen lcd gebruikt: ips en VA. De kijkhoeken van ips-panelen zijn het over het algemeen beter dan die van VA-schermen. Om de invloed van kijken onder een hoek duidelijk zichtbaar te maken, hebben we twee foto's gemaakt met identieke belichting. De ene recht van voren en de andere onder een hoek van 45 graden.
De C825 is voorzien van een VA-paneel en dat betekent dat de kleuren onder een hoek wat minder verzadigd worden weergegeven. Wat nog veel meer opvalt, is dat de helderheid flink terugloopt als je niet recht voor de tv zit. Bij de meeste lcd's is er een verschil in helderheid te zien, maar bij de C825 loopt de helderheid onder een hoek dusdanig terug dat het echt duidelijk opvalt bij het kijken. Ook ziet het beeld er wat warmer uit.
Een andere uitdaging van de lcd-techniek is om de backlight zo uniform mogelijk het scherm te laten verlichten. Doordat de C825 is voorzien van een miniledbacklight, die gebruikmaakt van een grote hoeveelheid kleine leds, hoeft het licht van een enkele led maar over een relatief kleine oppervlakte te worden verdeeld en kan de behuizing wat platter worden gemaakt.
We hebben een wit scherm gefotografeerd waarbij we hebben belicht voor middengrijs. Hierdoor zijn verschillen in helderheid duidelijker zichtbaar dan wanneer je normaal televisie kijkt. De uniformiteit is voor een lcd-tv erg goed voor elkaar en we zien nauwelijks helderheidsverschillen. Alleen het verschil in helderheid en kleurtemperatuur valt opnieuw erg op.
De zwartweergave is traditioneel een zwak punt van lcd's, waarbij VA-panelen wel duidelijk beter presteren dan ips-schermen. Doordat deze tv is voorzien van een miniledbacklight met full array local dimming, kan de tv gedeelten van het scherm minder fel verlichten om zo de zwartweergave te verbeteren.
We zien dat dit goed werkt bij het weergeven van een volledig zwart scherm. Het scherm is verdeeld in 16 horizontale en 10 verticale zones voor een totaal van 160 afzonderlijk dimbare zones. Hierdoor zien we een halo rond de witte tekst boven in beeld. Deze wordt onder een hoek nog duidelijker zichtbaar. Door het lage aantal zones neemt het lokale contrast niet toe. Bij het kijken naar een donkere film met ondertitels zie je door de fald duidelijk het gedeelte rond de ondertitels oplichten als ze in beeld verschijnen en weer donker worden als ze weer verdwijnen.
Beeldverwerking
De beeldverwerking van de C825 draait volgens TCL op de 'AiPQ 2.0 Engine', waarmee de fabrikant, geheel volgens de huidige trend, aangeeft dat er kunstmatige intelligentie wordt ingezet om het beeld te verbeteren. Zoals altijd nemen we dit soort uitspraken met een flinke korrel zout en bovendien zijn we van mening dat als de bekeken beelden van goede kwaliteit zijn, er helemaal niets te verbeteren valt. We willen dat de beelden simpelweg zo nauwkeurig mogelijk worden weergegeven zoals ze bedoeld zijn.
We raden dan ook aan om 'beeldverbeteraars' alleen in te zetten als je naar beelden kijkt waarmee iets mis is. Zo kan de functie 'Dynamisch contrast' gebruikt worden om het contrast in beeld te vergroten. Door de lichte delen van het beeld lichter en de donkere delen donkerder te maken maakt de tv de beelden contrastrijker. Het probleem is dat hierdoor bij beelden waaraan niets aan mankeert, details in de hooglichten en schaduwpartijen verloren gaan.
Door 'Zwarte Stretch', een nogal rare vertaling, te gebruiken kun je eveneens het contrast vergroten, maar dit algoritme beïnvloedt alleen de donkere delen. Hierdoor blijven de lichte delen van het beeld intact, waardoor het effect minder opvalt, maar alsnog gaan er details in de schaduwen verloren. Met 'Dynamische helderheid' kunnen sdr-beelden worden weergegeven met een pseudo-hdr-effect. Dit ziet er best goed uit, maar je krijgt zo dus wel meer contrast in beeld te zien dan de bedoeling van de makers is.
Als je van veel kleur in beeld houdt, kun je 'Dynamische kleur' inschakelen. Deze functie levert meer kleurverzadiging op, maar net als bij de contrastverhogende algoritmen gaan hierdoor details in beeld verloren en bovendien kunnen beelden er nogal onnatuurlijk gaan uitzien als er veel kleur in het bronmateriaal zit.
Met een beeldinterpolatiealgoritme wordt de framerate effectief verhoogd doordat tussenliggende beelden worden berekend. Ook de C825 is van die functie voorzien en het effect ervan is een soepeler en scherper beeld bij veel beweging. Helaas is het onmogelijk om in real time perfecte beelden te berekenen en dus leveren dit soort algoritmen bij gecompliceerdere beweging altijd artefacten in beeld op. Bij de meeste beelden werkt de interpolatie prima, maar vooral als een object op het scherm zich voor een bewegende achtergrond langs verplaatst, gaat het mis en verschijnen er storende artefacten.
Metingen en hdr
Het contrast is een van de belangrijkste eigenschappen als het om beeldkwaliteit gaat. Beelden met een hoog contrast maken meer indruk en een hoog lokaal contrast levert, bij gelijke resolutie, meer scherpte in beeld op. Het eigen contrast van het lcd-paneel kan worden verhoogd door een local dimming backlight toe te passen. De miniledbacklight is verdeeld in 160 zones, een te laag aantal om het contrast in beeld veel te helpen. Met veel licht in de kijkruimte word je wel geholpen door de antireflectielaag, die zijn werk beter doet dan die van de meeste oledtelevisies.
De ANSI-contrastmeting, waarbij een schaakbordpatroon met acht witte en acht zwarte vlakken wordt gemeten, leverde dan ook een contrast op van 4409:1. Dat resultaat is ook prima te behalen met een VA-paneel zonder fald. TCL had de aansturing van de local dimming wat meer kunnen laten reageren op de beeldinhoud, maar de keerzijde daarvan is dat de afzonderlijke zones meer gaan opvallen. Het aantal van 160 zones is dan ook simpelweg te laag om het beeld veel mooier te maken. Een groter aantal is bij een miniledbacklight relatief makkelijk te realiseren, maar de complexere aansturing daarvan zou de prijs te veel opjagen.
We hebben de kleurweergave gemeten aan de hand van een serie grijstinten en met onze SpectraCal C6-colorimeter en Portrait Displays Calman Ultimate-analysesoftware. Deze meting zegt meer over de kleurweergave dan metingen aan zeer verzadigde kleuren. Zolang de grijstinten de juiste helderheid hebben en geen kleurzweem vertonen, wordt het grootste deel van de kleuren immers correct weergegeven.
/i/2004552588.png?f=imagenormal)
De preset 'film' leverde de beste resultaten op. We zien dat het beeld wat te warm wordt weergegeven; de gemiddelde kleurtemperatuur is 6100 kelvin, terwijl dit rond de 6505 kelvin hoort te zijn. De helderheid loopt echter wel keurig op. Hierdoor blijft de gemiddelde afwijking, met een ΔΕ2000 van 2,5, nog onder de grens van 3, waarbij de kleurfouten gaan opvallen.
De wat verzadigdere kleuren meten we aan de hand van de kleuren van de ColorChecker-kaart, die sinds jaar en dag in de fotografie wordt gebruikt om de kleurweergave te controleren.
/i/2004552590.png?f=imagenormal)
We zien wat afwijkingen, die worden veroorzaakt door de te lage kleurtemperatuur. Daardoor vallen ze met het blote oog nauwelijks op. De gemiddelde ΔΕ2000 bevestigt dit en komt uit op 2,4. Alles bij elkaar is de C825 eigenlijk prima afgesteld, maar dus wel een tikje te warm.
Hdr
Wat hdr-weergave betreft is er ondersteuning voor alle formaten die ertoe doen: Hybrid Log-Gamma, HDR10, HDR10+ en Dolby Vision. Dit is een belangrijk voordeel ten opzichte van Samsung en LG, die respectievelijk Dolby Vision en HDR10+ achterwege laten. Als je overdag wilt kunnen genieten van hdr, heb je een zeer hoge piekhelderheid nodig.
/i/2004552592.png?f=imagenormal)
We hebben de preset Imax gemeten, omdat deze de beste beeldkwaliteit opleverde. Bij een wit vlak dat 25 procent van het scherm beslaat, maten we een piekhelderheid van 1125cd/m². Dit is meer dan wat een oledtelevisie haalt, maar door de als het ware logaritmische manier waarop onze ogen helderheid waarnemen, is dit verschil in de praktijk helemaal niet zo groot. Bij een volledig wit scherm is er met 602cd/m² wel flink meer helderheid beschikbaar. Een oledscherm haalt dan nog maar een helderheid van rond de 150cd/m² en dat verschil is wel goed te zien.
Bij het meten van hdr drukken we de afwijkingen niet meer uit in ΔΕ2000, maar gebruiken we ΔΕITP. Hiervoor is gekozen omdat ΔΕ2000 nooit is ontworpen om afwijkingen van licht uitstralende beeldschermen uit te drukken en er bij hogere helderheden grote afwijkingen optreden. Meer over dit onderwerp lees je hier.
/i/2004552594.png?f=imagenormal)
Bij het weergeven moeten hdr-beeldschermen helderheidspieken die boven het maximaal mogelijke liggen, afkappen en weergeven met de piekhelderheid van het scherm zelf. Daarbij gaan er dus details in de hooglichten verloren. Om wat meer detail in de helderste delen van het scherm te behouden, passen veel televisiefabrikanten een bepaalde mate van roll-off toe bij het knikpunt in de electro-optical transfer function. Dat is de functie, vergelijkbaar met gamma bij sdr-beelden, die bepaalt hoe fel een bepaalde signaalwaarde daadwerkelijk moet worden weergegeven.
TCL past, in de Imax-stand, nauwelijks roll-off toe, maar we zien bij het kantelpunt wel wat grotere afwijkingen. De middelste grafiek laat een gemiddelde ΔΕICtCp van 3,4 zien. Doordat de afwijkingen worden veroorzaakt door helderheidfoutjes, vallen ze met je eigen ogen nauwelijks op. In de bovenste grafiek zie je de afwijkingen waarbij de helderheidsfout buiten beschouwing is gelaten. Door de schaal van de grafiek lijken de afwijkingen nog steeds flink, maar met een gemiddelde ΔΕICtCp van 2,8 is de C825 prima afgesteld in de fabriek. Door het hoge lokale contrast is de hdr-weergave van een oled duidelijk mooier, maar al met al presteert deze TCL zeker niet slecht op dit vlak.
Conclusie
De TCL C825 is geen goedkope televisie en dat betekent dat je voor een vergelijkbaar bedrag ook een oledtelevisie kunt kopen. Als je iemand bent die de absoluut de beste hdr-weergave wil en die daarvoor de hoeveelheid licht in de kijkruimte kan en wil verminderen, ben je beter af met een oled-tv. Kijk je veel overdag en wil je gewoon een goede hdr-weergave, dan is deze tv een goede keuze. Niet in de laatste plaats omdat alle hdr-formaten worden ondersteund en omdat oledtelevisies over het algemeen meer last hebben van reflecties in beeld.
TCL geeft hoog op over het feit dat de C825 is voorzien van een backlight met minileds, maar door het lage aantal dimbare zones ervan levert het niet veel zichtbare winst in beeld op. Desondanks is het contrast van deze tv dankzij de inzet van een VA-paneel zeker niet slecht. Wel valt op dat het beeld een stuk donkerder is als je niet recht voor de tv zit. Wat kleurweergave betreft doet deze tv het goed en bovendien is het scherm in de filmstand prima afgesteld.
De interface werkt prettig en doordat de C825 op Android TV draait, is er een zeer ruim app-aanbod. De twee meegeleverde afstandsbedieningen werken prima, al hadden wij liever een enkele remote gehad, zodat we niet hoeven te kiezen tussen numerieke toetsen en spraakbediening. De meegeleverde webcam heeft geen geweldige beeldkwaliteit, maar zal voor velen een nuttige extra zijn.
Waar de TCL C825 echt in uitblinkt, is geluidskwaliteit. Het geluid van de ingebouwde Onkyo-soundbar klinkt met afstand het beste van alle televisies in deze prijsklasse en kan zich zelfs prima meten met dat van televisies die veel meer kosten. Bovendien worden alle belangrijke audioformaten ondersteund, waaronder die van Dolby en DTS. Daardoor blijft er wat geluid betreft weinig te wensen over. Al met al zijn we dus zeer te spreken over deze TCL. De beschikbaarheid valt nogal tegen, maar dat is naar ons idee volledig onterecht.