Door Jurian Ubachs

Redacteur

Top Spin 3 review

04-07-2008 • 13:10

36

Multipage-opmaak

Introductie

Xbox 360 gameVirtua Tennis en Top Spin wisselen de laatste jaren stuivertje, als het gaat om de vraag welke serie de beste tennisgames biedt. Top Spin 2 was een erg goed spel, maar Virtua Tennis 3 legde de lat toch weer wat hoger. Met Top Spin 3 hoopt uitgever 2K Games de troon weer terug te krijgen. Met het finaleweekend van Wimbledon voor de deur, is de timing van de release van Top Spin 3 in ieder geval perfect.

Top Sin 3 review

Tennisgames zijn redelijk voorspelbaar, en dat geldt ook voor Top Spin 3. Het spel zet de te verwachten spelmodi voor, er kunnen dus zowel losse wedstrijden als toernooien worden gespeeld en er is een carrièremodus. Hier zijn nog wat extraatjes aan toegevoegd, zoals een online modus met een wereldranglijst. Het is een bekend recept, waar veel tennisgames het al jaren mee doen en het heeft de fans van het genre nooit teleurgesteld. Een typisch gevalletje van 'don't fix what isn't broken'.

Je kunt je daarom afvragen wat er aan Top Spin 2 moest worden verbeterd. Het spel was goed, maar het werd voorbijgestreefd door Virtua Tennis 3, dat uitging van een volledig andere manier van spelen. Blijkbaar is ontwikkelaar Pam Development door dat gegeven aan het denken gezet, want de besturing van Top Spin is flink op de schop gegaan. Daarnaast zijn de graphics uiteraard bijgewerkt ten opzichte van het vorige spel in de serie. Bij elkaar zou dat voldoende moeten zijn om de titel 'beste tennisgame' te kunnen heroveren.

Nieuwe manier van spelen

De manier van spelen is het belangrijkste onderdeel dat is aangepast. In Top Spin 3 is een deel van het automatisme weggehaald, zodat de speler zelf meer moet doen. In het vorige spel uit de serie moest je op een knop drukken om een bepaalde slag te maken, waarbij je harder sloeg naarmate je die knop langer inhield. Positioneren en timen werd automatisch voor je gedaan, waardoor het spel vrij eenvoudig was. In de online modus kwam het er op neer dat rallies alleen konden worden gewonnen met speciale 'risk shots'.

In Top Spin 3 gaat dat anders. Je zult zelf moeten lopen en op de timing moeten letten. Standaardsituaties voor een proftennisser spelen ook een grote rol. Blijf je na een klap iets te lang stilstaan, dan krijg je een passeerslag om je oren. Sta je niet goed in positie als je slaat, dan zul je nooit optimaal kracht kunnen zetten, of de bal überhaupt terug kunnen slaan. De meest ingrijpende, en bovendien meest lastige, vernieuwing is de introductie van 'timing'. Je zult rekening moeten houden met de tijd die je speler nodig heeft voor zijn swing. Ruwweg komt het er op neer dat je timing optimaal is, als je je swing inzet wanneer de bal voor je voeten stuitert. Maar een goede timing hangt ook samen met de manier waarop de tegenstander de bal over het net heeft geslagen.

Top Spin 3 review

Kortom, goed slaan vereist veel oefening. Daarom is het erg prettig dat Top Spin 3 de wanhopig falende gamer een zeer uitgebreide tennisschool biedt. Daarin leer je niet alleen de basiselementen, zoals hoe je moet lopen en hoe je jezelf het beste kunt positioneren nadat je de bal hebt weggeslagen, maar ook hoe je speciale risicovolle ballen speelt die snel winners kunnen opleveren. Hoewel ik niet van tutorials houd, raad ik absoluut aan om de tennisschool te doorlopen, voor je serieus met Top Spin 3 aan de slag gaat. De leercurve van het spel is namelijk bijzonder steil.

Ook na het doorlopen van de tennisschool blijft Top Spin 3 een moeilijke game. In de eerste paar uur wist ik alleen op de gemakkelijkste niveaus een aardig potje tegen de computer te spelen. Op de 'normale' moeilijkheidsgraad kon ik geen enkele keer echt gemakkelijk winnen. Top Spin 3 is een game waarbij je echt even door moet bijten voordat je er lekker inzit. Na veel oefening speel ik inmiddels het ene na het andere spannende partijtje, waarbij ik ook regelmatig winst boek. Dat is veel leuker dan elke partij soepeltjes en met grote cijfers af te sluiten. De moeilijkheidsgraad kan bij mij nog een heel stuk omhoog, voorlopig ben ik dus niet uitgeleerd.

Spelmodi

Die hogere moeilijkheidsgraden zijn voor mij tot nog toe overbodig gebleken. Niet in de laatste plaats omdat je in de carrièremodus, als je eenmaal in de ATP Tour speelt, regelmatig met veel sterkere tegenstanders te maken krijgt. In zulke partijen bleef mijn spel doorgaans beperkt tot pogingen om ballen in ieder geval terug te slaan. Het kwam er vaak op neer dat ik had verloren voordat ik goed en wel was begonnen.

Uiteindelijk overwin je zulke hindernissen door je speler te verbeteren. Je begint de carrièremodus door eerst een speler te maken, in de uitgebreide editor. Die editor heeft enorm veel mogelijkheden, al ontbreekt het mij altijd aan de wil om er veel aandacht aan te besteden. Gamers die een evenbeeld van zichzelf in een game willen zien, kunnen met wat creativiteit zelf de banen bestormen.

Top Spin 3 review

Nadat een nieuwe speler is aangemaakt begin je met dertig punten in elke categorie. Daarmee ben je zo ongeveer de slechtste speler ter wereld. Door partijen op toernooien te winnen verdien je punten, die je kunt kunt gebruiken om je speler beter te maken. Je krijgt niet genoeg punten om alle onderdelen van je tennisspel optimaal te maken. Je zult dus moeten kiezen, voor een all-round of een gespecialiseerde aanpak. Zelf vind ik passeerslagen waarbij de speler 'om zijn backhand heen loopt' fantastisch om te zien. Ik investeerde daarom flink in mijn forehand en minder in mijn backhand.

Dit bracht twee interessante dingen met zich mee. In de eerste plaats was het verschil tussen beide slagen duidelijk merkbaar. Ik sloeg met mijn forehand veel meer winners dan met mijn backhand, en het effect dat ik aan de slagen meegaf was veel duidelijker zichtbaar. Nog interessanter was dat ik, zeker in partijen tegen betere spelers, merkte dat de computer rekening leek te houden met mijn geoefende forehand, en meer op mijn backhand probeerde te spelen. Ik moest echt ruimte maken om mijn forehand te kunnen gebruiken, wat het spel wat extra tactiek meegeeft. Dat is iets wat nooit eerder goed in een tennisgame is verwerkt.

Top Spin 3 review

Het feit dat de tegenstander lijkt te anticiperen op je speelstijl maakt het er niet gemakkelijker op. Gelukkig maakt de computer fouten, zeker op lagere moeilijkheidsgraden. Zo gebeurde het regelmatig dat mijn tegenstander een stapje teveel in een bepaalde richting zette, wat een hoek open legde voor een mooie passeerslag. Ook slaan AI-gestuurde spelers vaak genoeg een bal in het net of buiten de lijnen, zodat je toch wat gemakkelijke puntjes kunt scoren.

Net als voorheen biedt Top Spin 2 een uitgebreide online spelmodus, met ook daarin een aantal verbeteringen. De meest noemenswaardige verandering is dat de online ranking niet meer eeuwig doorloopt. Eens in de zoveel tijd wordt hij opgeschoond, waarna iedereen weer opnieuw moet beginnen. Hierdoor krijg je eens in de zoveel tijd nieuwe kansen om een hoge ranking te halen.

Graphics & Sfeer

Verbeteringen in de gameplay zijn uiteraard mede mogelijk gemaakt door de ontwikkeling van krachtiger consoles met meer mogelijkheden. De stap van Top Spin 2 naar Top Spin 3 is echter ook goed zichtbaar in de grafische uitwerking. Alles ziet er scherp uit en vooral de animaties van de spelers zijn fantastisch. Je ziet bij Roger Federer de haren letterlijk wapperen, als hij een sprintje inzet. Ook de kleding bestaat niet langer uit dode textures, hij beweegt mee met de spelers. Virtua Tennis 3 zag er mooi uit, maar Top Spin doet er duidelijk een schepje bovenop.

Mede daarom is het jammer dat Top Spin 3 volledig door het ijs gaat waar het om de sfeer gaat. De presentatie rond een wedstrijd is echt vreselijk. De spelers lopen in stilte het veld op en beginnen hun partij. Het publiek schreeuwt wel wat, maar een introscene met spelers die de baan op lopen kon er niet af. Misschien klinkt dit als een onbelangrijk punt, maar ik wil, als ik in de halve finale van een Grand Slam sta, het gevoel hebben dat mijn wedstrijd van groot belang is. In Top Spin 3 is dat niet het geval. Ook in de rest van het spel is nauwelijks aandacht aan dit punt besteed.

Top Spin 3 review

Top Spin 3 heeft zo nog wel een aantal barstjes en gemiste kansen. Heel sec bekeken is dit een recht toe, recht aan tennisspel, zonder poespas er omheen. Een geniale vernieuwing in de tennissport, die ontbreekt in Top Spin 3, is de challenge. Tennissers krijgen tegenwoordig bij veel toernooien drie challenges per set ter beschikking. Daarmee mogen ze een twijfelachtige beslissing van de umpire nog eens terugzien op een scherm. Dit is een toevoeging die leuk en spannend tegelijk is. Waarom zit deze toepassing, die een belangrijke rol in begint te nemen in de sport, niet in een game als Top Spin 3?

Daar komt bij dat, hoewel het spel het niet slecht doet voor wat betreft de licenties, opvallende namen ontbreken - en je tegelijkertijd je twijfels kunt hebben bij sommige namen die juist wel zijn opgenomen. In de Xbox 360-versie ontbreekt Rafael Nadal, maar dat is een verhaal apart. Door ingewikkelde contracten mocht Nadal niet in de Xbox 360-versie worden opgenomen, maar alleen in de Playstation 3-variant. Dat betekent dat je de droomfinale van elk toernooi, Federer versus Nadal, op de Xbox 360 kunt vergeten. Een ander puntje is het ontbreken van Wimbledon. De US Open, Australian Open en Roland Garros zijn best leuk, en zo is er nog een aantal officiële toernooien, maar het bekendste en meest prestigieuze toernooi ontbreekt. Als je, zoals ik een tijdje terug deed, struikelt over het feit dat het Nederlands Elftal niet in een Euro 2008-game zit, dan is het ontbreken van Wimbledon in een tennisgame zeker noemenswaardig. Nog meer? Mark Philippoussis is inmiddels toch wel een beetje 'over', en waar is Novak Djokovic eigenlijk? Of Ana Ivanovic? Jelena Jankovic?

Conclusie

SharapovaTop Spin 3 is een prima tennisgame. De sport wordt op een realistische manier neergezet, vooral doordat het spel je dwingt na te denken bij het spelen, in plaats van dat je klakkeloos de bal terug kunt slaan. Daarbij is het positioneren van je speler en het timen van je slag belangrijker dan ooit, wat het gevoel van tennissen perfect overbrengt. Nadeel hiervan is dat het spel behoorlijk pittig is. Het duurt uren voordat je lekker in je spel komt en vervolgens zul je in de carrièremodus nog de nodige lastige wedstrijden spelen, om nog maar niet te spreken over het niveau van menig speler die je online kunt treffen. Grafisch is Top Spin 3 een lust voor het oog, zeker voor wat de bewegingen van spelers betreft. Helaas laat het spel punten liggen op het gebied van presentatie: alles om de wedstrijden heen is gortdroog. Het aantal officiële spelers, twintig, is acceptabel, maar het hadden er best wat meer mogen zijn.

Pluspunten:

+ Realistisch
+ Goede AI
+ Grafisch top
+ Online

Minpunten:

- Behoorlijk moeilijk
- Gebrek aan presentatie rond de wedstrijden
- 20 spelers is wat mager

Cijfer: 8,5

TitelTop Spin 3
Top Spin 3 packshot
PlatformXbox 360, PS3, (afwijkende versies: NDS, Wii)
OntwikkelaarPam Development
Uitgever2K Games
Releasedatum20 juni 2008

Top Spin 3 Top Spin 3 Top Spin 3 Top Spin 3 Top Spin 3 Top Spin 3 Top Spin 3 Top Spin 3 Top Spin 3 Top Spin 3

Reacties (36)

36
33
4
3
0
0
Wijzig sortering
Ik ben het eens met de reviewer. De tennisgame is wat een tennisgame behoort te zijn. Recht toe recht aan tennis. Het mooiste vond ik ook dat je eigenlijk opnieuw moest beginnen met de besturing. Dat maakt het eerlijker naar mensen die nu net beginnen met TopSpin en dus niet tegen een grote achterstand aanlopen tegen mensen die al ervaren zijn in de vorige 2 delen. Dit irriteerde mij persoonlijk in het begin, maar dat kwam omdat ik niet kon winnen. Als de timing en de positie van de speler eenmaal goed zijn, is het echt heerlijk tennissen!

Ik heb in het xbox360 topic ook wal wat ervaringen neergezet: http://gathering.tweakers...message/30322593#30322593

Het nadeel van deze tennisgame is zoals de reviewer ook zegt, er weinig leuke actie omheen zit. Nu kan ik die hawkeye nog wel vergeten, want de computer heeft altijd gelijk, maar zoals in de voorgaande delen is de presentatie inderdaad belabberd en zit er om het spel heen eigenlijk weinig vermaak, waardoor het snel kan vervelen, omdat je alleen maar tennist en meer niet. Nu is dat voor mij geen probleem, want dat vind ik juist het belangrijkste, maar die kleine extraatjes zijn helaas niet aanwezig.

En jammer dat al die contracten weer roet in het eten gooien. Het feit dat Nadal ontbreekt is wel sneu. Die hoort er gewoon in. Het leuke is dat er een paar legendes meedoen, maar ik heb tegen ze gespeeld in "de finale van het spel" en die stellen maar weinig voor (Becker, Borg).

[Reactie gewijzigd door Smarron op 23 juli 2024 15:13]

Anoniem: 95032 4 juli 2008 20:32
Heel goede review al valt de besturing al bij al goed mee hoor, na een uurtje was ik er al mee weg. Groot verschil met VT3 besturing is dat je bij TS3 echt het gevoel hebt een inspanning te hebben geleverd op het veld.

En de reviewer heeft echt wel een punt dat Wimbledon niet had mogen ontbreken, vermits ik de PS3 versie heb valt het aantal top tennissers bij de mannen nog wel mee. En ja het publiek mag wel ietsje wilder zijn op sommige venues. De sfeer van de US open ontbreekt volledig!.

Wat ik wel mis in de review en toch wel heel belangrijk is voor Virtua Tennis 3 bezitters : Er zijn 100 spelers waar je kan tegen opkomen. Dus niet steeds dezelfde kliek van Top spelers. Ik vind dit echt wel een groot voordeel bij TS3 vermits top tennisers zoals Nadal, Federer, ... niet het veld opkomen als klungelaars? In Virtua Tennis werd het op de duur wel saai om steeds Federer steeds weer tegen te komen en elke keer al te weten dat jij zowiezo sterker bent.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 95032 op 23 juli 2024 15:13]

Prima review en wat mij betreft ga ik dit spel ook kopen.
Wat ik alleen raar vind aan de review is de vraag met betrekking tot de challenges.

Het lijkt me logisch dat in een spel waar de vraag of een bal in of uit is al wordt beslist door een computer die niet subjectief is zoals een menselijk scheidsrechter er niet
nog eens de toevoeging hoeft te zijn van het challenges van een call?
Je probeert als programmeur de tennissfeer zo veel mogelijk na te bootsen. Dan kan je er dus voor kiezen om een realistische foutmarge in de calls toe te voegen en de challenges toe te voegen. Dat geeft de speler dan ook meteen weer een extraatje in het spel.

Het is trouwens inderdaad jammer dat er spelers en toernooien ontbreken, maar ik denk dat dat ook gewoon komt door het draagvlak van dit spel in vergelijking met voetbalspellen. Minder verkopen=minder geld=minder contracten met spelers en toernooien.
Anoniem: 95032 @Retonator4 juli 2008 20:34
De tegenspelers zijn ook computergestuurd toch slagen zij veel ballen uit, maken een dubbele fout bij de opslag en worden ook moe dus kan je de scheidsrechters ook wel zo'n foutmarge meegeven.
Sterker nog, Madden NFL 2005 maakt zelfs gebruik van challenges, ondanks dat de AI en de scheidrechters zoals te verwachten is, computer gestuurd zijn. De challenges hielden in dat je het besluit van de scheidrechter of je een down had, of dat een tackel ook echt tot een fumble leidde dus kon challengen, en geloof het of niet, maar de scheidrechter had het dus wel eens fout, simpele kwestie van toevoegen van een fout marge, maar het bootst de sport wel goed na, want challenges bestaan in de NFL al iets langer dan in het tennis.
Challenges voegen toch zeker wel een tactisch element toe: je hebt er slechts drie per set, dus je zult moeten kiezen welke calls je challenget. Lijkt me zeker een interessante toevoeging.
Glaanie Pricewatch Content 4 juli 2008 13:40
Ik vind het jammer dat de Wii versie niet is gereviewd. Ik speel zelf elke dag een potje Wii Sports Tennis en wilde graag overstappen naar een wat 'volwassener' spel. Zeker gezien de unieke besturing van de Wii, lijkt mij dit spel bij uitstek geschikt daarvoor.
Er zijn heel veel Wii reviews voor Top Spin :)

http://www.gamerankings.c...5209.asp?q=Top%20Spin%203

Gem. wel lagere cijfers dan de 360/PS3 versie.
Glaanie Pricewatch Content @PWM4 juli 2008 19:34
Dat weet ik, maar ik lees graag de reviews gemaakt door T.net :)
Anoniem: 95032 @Glaanie4 juli 2008 20:37
Ik heb de Wii versie niet, maar heb nog maar weinig positiefs gehoord over de Wii versies als je die in singleplayer wil spelen. Dat de graphics heel lelijk zijn zal je zowiezo wel niet verwonderen, maar je hebt ook geen career mode, geen online mode of player creator. Je moet dus steeds spelen als een reeds bestaande speler.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 95032 op 23 juli 2024 15:13]

Omdat de wii wat ouder is, zijn de graphics meteen lelijk? Vroeger waren ze nog wel mooi. Ze zijn misschien niet meer bij de tijd, maar lelijk vind ik het andere uiterste.
Anoniem: 95032 @bjorntje4246 juli 2008 07:43
Zeg ik dat de graphics van de Wii lelijk zijn? De graphics van TS3 voor de Wii zijn lelijk. Mariokart en mario galaxy vind ik prima graphics maar kijk eens naar de video's van TS3 voor Wii en je zal me gelijk moeten geven.
ja, de graphics van de Wii zijn lelijk. Diverse reviews trekken daar bewust punten voor af. Het beeld is echt op het cartoony af.
Ik heb zowel een Wii als een PS3, en zit ook te twijfelen tussen deze beide. Ik ga ws toch voor de PS3 want:
- het oog wil ook wat (zeker met de russische speelsters :+ )
- de besturing van de Wii versie schijnt behoorlijk rot te zijn doordat je enerzijds slagen moet maken met je wiimote, anderzijds moet sturen met de nunchuk. Ofwel alle slagen worden vrijwel automatisch dubbelhandig.
Nette review! :)
Ziet er zeer mooi spel uit, zou het graag ook eens spelen. Jammer dat dit soort games niet naar de PC komt...
Aardige review, dat vernieuwde slaan/timing etc. klinkt zeer goed.

Deze game lijkt me dan ook zeer de moeite waard om aan te schaffen.

Ik vind het jammer dat in de review niet wat uitgebreider wordt ingegaan op de online ervaring. Zoals de 'lag' iets waar tegenwoordig veel problemen mee zijn, kijk bijv. maar naar fifa / pes.

Toch weer jammer dat door licenties bijv. wimbledon en veel spelers ontbreken. Alhoewel het in eerste instantie natuurlijk om het tennis gaat.

In een computer game is altijd duidelijk of een bal uit of in is, dus waarom moet je dan een totaal overbodige 'call' optie in het spel hebben? Zodat de bal dan toch stiekem in gegeven kan worden?
Bij play.com ondertussen al te koop voor € 41.99 ;)

Vind de demo al geweldig en dus ook het spel ondertussen besteld. Zeker niet al te makkelijk, maar als je dan eens wint geeft het tenminste wel voldoening. Heb ik niet vaak bij dit soort spellen.

.
Lekker te lezen review. Kort en bondig.

Zou de verschillen in bediening van de tennis beweging tussen een Wii en de PS3 of Xbox wel eens willen terugzien in deze of een nieuwe review.
Mooie en duidelijke review!

Ik heb het spel zelf al een week en ik ben echt hooked aan de nieuwe besturing. Zoals ook in de review vermeld komt deze besturing veel dichter bij het echte tennis dan dat er ooit een spel heeft gedaan. Besturing/ gameplay is imo ook het belangrijkste van een tennisgame (of eigenlijk alle sportgames) en daarom zou ik persoonlijk de minpuntjes iets minder zwaar laten wegen.

Wat ik wel als minpunt wil aanwijzen is het feit dat ik nu (al na een week spelen) de CPU op very hard al kan verslaan. De moeilijkheidsgraad had dus iets hoger mogen liggen wat mij betreft.

In het topic op GOT wordt dit spel ook wel 'de Pro Evo' van de tennisgames genoemd (terecht imo); dit laat al zien hoe goed dit spel en met name de gameplay is.

Als iemand een potje online wil spelen, mijn xbox live naam is MaScH. Ik zie jullie online!
Anoniem: 266691 4 juli 2008 16:35
Wat ik zelf wel tof zou vinden, en echt als een gebrek zie is dat sets in de career mode nu maar 3 games lang zijn...ik wil daar gewoon zoals normaal 6 games spelen. Weet iemand of dat ergens nog in te stellen valt..ik vind dat zoiets stoms. Speel je een toernooi, zijn alle sets maar 3 games lang. (ik speel overigens op de PS3, dragonspirit1976 is de naam)
Is helaas niet in te stellen en dat is echt wel een tekortkoming. Het is onmogelijk om een echte tennismatch te simuleren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.