Door Jurian Ubachs

Redacteur

Top Spin 3 review

Conclusie

SharapovaTop Spin 3 is een prima tennisgame. De sport wordt op een realistische manier neergezet, vooral doordat het spel je dwingt na te denken bij het spelen, in plaats van dat je klakkeloos de bal terug kunt slaan. Daarbij is het positioneren van je speler en het timen van je slag belangrijker dan ooit, wat het gevoel van tennissen perfect overbrengt. Nadeel hiervan is dat het spel behoorlijk pittig is. Het duurt uren voordat je lekker in je spel komt en vervolgens zul je in de carrièremodus nog de nodige lastige wedstrijden spelen, om nog maar niet te spreken over het niveau van menig speler die je online kunt treffen. Grafisch is Top Spin 3 een lust voor het oog, zeker voor wat de bewegingen van spelers betreft. Helaas laat het spel punten liggen op het gebied van presentatie: alles om de wedstrijden heen is gortdroog. Het aantal officiële spelers, twintig, is acceptabel, maar het hadden er best wat meer mogen zijn.

Pluspunten:

+ Realistisch
+ Goede AI
+ Grafisch top
+ Online

Minpunten:

- Behoorlijk moeilijk
- Gebrek aan presentatie rond de wedstrijden
- 20 spelers is wat mager

Cijfer: 8,5

TitelTop Spin 3
Top Spin 3 packshot
PlatformXbox 360, PS3, (afwijkende versies: NDS, Wii)
OntwikkelaarPam Development
Uitgever2K Games
Releasedatum20 juni 2008

Top Spin 3 Top Spin 3 Top Spin 3 Top Spin 3 Top Spin 3 Top Spin 3 Top Spin 3 Top Spin 3 Top Spin 3 Top Spin 3

Reacties (36)

36
33
4
3
0
0
Wijzig sortering
Ik ben het eens met de reviewer. De tennisgame is wat een tennisgame behoort te zijn. Recht toe recht aan tennis. Het mooiste vond ik ook dat je eigenlijk opnieuw moest beginnen met de besturing. Dat maakt het eerlijker naar mensen die nu net beginnen met TopSpin en dus niet tegen een grote achterstand aanlopen tegen mensen die al ervaren zijn in de vorige 2 delen. Dit irriteerde mij persoonlijk in het begin, maar dat kwam omdat ik niet kon winnen. Als de timing en de positie van de speler eenmaal goed zijn, is het echt heerlijk tennissen!

Ik heb in het xbox360 topic ook wal wat ervaringen neergezet: http://gathering.tweakers...message/30322593#30322593

Het nadeel van deze tennisgame is zoals de reviewer ook zegt, er weinig leuke actie omheen zit. Nu kan ik die hawkeye nog wel vergeten, want de computer heeft altijd gelijk, maar zoals in de voorgaande delen is de presentatie inderdaad belabberd en zit er om het spel heen eigenlijk weinig vermaak, waardoor het snel kan vervelen, omdat je alleen maar tennist en meer niet. Nu is dat voor mij geen probleem, want dat vind ik juist het belangrijkste, maar die kleine extraatjes zijn helaas niet aanwezig.

En jammer dat al die contracten weer roet in het eten gooien. Het feit dat Nadal ontbreekt is wel sneu. Die hoort er gewoon in. Het leuke is dat er een paar legendes meedoen, maar ik heb tegen ze gespeeld in "de finale van het spel" en die stellen maar weinig voor (Becker, Borg).

[Reactie gewijzigd door Smarron op 4 juli 2008 13:45]

Anoniem: 95032
4 juli 2008 20:32
Heel goede review al valt de besturing al bij al goed mee hoor, na een uurtje was ik er al mee weg. Groot verschil met VT3 besturing is dat je bij TS3 echt het gevoel hebt een inspanning te hebben geleverd op het veld.

En de reviewer heeft echt wel een punt dat Wimbledon niet had mogen ontbreken, vermits ik de PS3 versie heb valt het aantal top tennissers bij de mannen nog wel mee. En ja het publiek mag wel ietsje wilder zijn op sommige venues. De sfeer van de US open ontbreekt volledig!.

Wat ik wel mis in de review en toch wel heel belangrijk is voor Virtua Tennis 3 bezitters : Er zijn 100 spelers waar je kan tegen opkomen. Dus niet steeds dezelfde kliek van Top spelers. Ik vind dit echt wel een groot voordeel bij TS3 vermits top tennisers zoals Nadal, Federer, ... niet het veld opkomen als klungelaars? In Virtua Tennis werd het op de duur wel saai om steeds Federer steeds weer tegen te komen en elke keer al te weten dat jij zowiezo sterker bent.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 95032 op 4 juli 2008 20:41]

Prima review en wat mij betreft ga ik dit spel ook kopen.
Wat ik alleen raar vind aan de review is de vraag met betrekking tot de challenges.

Het lijkt me logisch dat in een spel waar de vraag of een bal in of uit is al wordt beslist door een computer die niet subjectief is zoals een menselijk scheidsrechter er niet
nog eens de toevoeging hoeft te zijn van het challenges van een call?
Je probeert als programmeur de tennissfeer zo veel mogelijk na te bootsen. Dan kan je er dus voor kiezen om een realistische foutmarge in de calls toe te voegen en de challenges toe te voegen. Dat geeft de speler dan ook meteen weer een extraatje in het spel.

Het is trouwens inderdaad jammer dat er spelers en toernooien ontbreken, maar ik denk dat dat ook gewoon komt door het draagvlak van dit spel in vergelijking met voetbalspellen. Minder verkopen=minder geld=minder contracten met spelers en toernooien.
Anoniem: 95032
@Retonator4 juli 2008 20:34
De tegenspelers zijn ook computergestuurd toch slagen zij veel ballen uit, maken een dubbele fout bij de opslag en worden ook moe dus kan je de scheidsrechters ook wel zo'n foutmarge meegeven.
Sterker nog, Madden NFL 2005 maakt zelfs gebruik van challenges, ondanks dat de AI en de scheidrechters zoals te verwachten is, computer gestuurd zijn. De challenges hielden in dat je het besluit van de scheidrechter of je een down had, of dat een tackel ook echt tot een fumble leidde dus kon challengen, en geloof het of niet, maar de scheidrechter had het dus wel eens fout, simpele kwestie van toevoegen van een fout marge, maar het bootst de sport wel goed na, want challenges bestaan in de NFL al iets langer dan in het tennis.
Challenges voegen toch zeker wel een tactisch element toe: je hebt er slechts drie per set, dus je zult moeten kiezen welke calls je challenget. Lijkt me zeker een interessante toevoeging.
Ik vind het jammer dat de Wii versie niet is gereviewd. Ik speel zelf elke dag een potje Wii Sports Tennis en wilde graag overstappen naar een wat 'volwassener' spel. Zeker gezien de unieke besturing van de Wii, lijkt mij dit spel bij uitstek geschikt daarvoor.
Er zijn heel veel Wii reviews voor Top Spin :)

http://www.gamerankings.c...5209.asp?q=Top%20Spin%203

Gem. wel lagere cijfers dan de 360/PS3 versie.
Dat weet ik, maar ik lees graag de reviews gemaakt door T.net :)
Anoniem: 95032
@Glaanie4 juli 2008 20:37
Ik heb de Wii versie niet, maar heb nog maar weinig positiefs gehoord over de Wii versies als je die in singleplayer wil spelen. Dat de graphics heel lelijk zijn zal je zowiezo wel niet verwonderen, maar je hebt ook geen career mode, geen online mode of player creator. Je moet dus steeds spelen als een reeds bestaande speler.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 95032 op 4 juli 2008 20:44]

Omdat de wii wat ouder is, zijn de graphics meteen lelijk? Vroeger waren ze nog wel mooi. Ze zijn misschien niet meer bij de tijd, maar lelijk vind ik het andere uiterste.
Anoniem: 95032
@bjorntje4246 juli 2008 07:43
Zeg ik dat de graphics van de Wii lelijk zijn? De graphics van TS3 voor de Wii zijn lelijk. Mariokart en mario galaxy vind ik prima graphics maar kijk eens naar de video's van TS3 voor Wii en je zal me gelijk moeten geven.
ja, de graphics van de Wii zijn lelijk. Diverse reviews trekken daar bewust punten voor af. Het beeld is echt op het cartoony af.
Ik heb zowel een Wii als een PS3, en zit ook te twijfelen tussen deze beide. Ik ga ws toch voor de PS3 want:
- het oog wil ook wat (zeker met de russische speelsters :+ )
- de besturing van de Wii versie schijnt behoorlijk rot te zijn doordat je enerzijds slagen moet maken met je wiimote, anderzijds moet sturen met de nunchuk. Ofwel alle slagen worden vrijwel automatisch dubbelhandig.
Nette review! :)
Ziet er zeer mooi spel uit, zou het graag ook eens spelen. Jammer dat dit soort games niet naar de PC komt...
Aardige review, dat vernieuwde slaan/timing etc. klinkt zeer goed.

Deze game lijkt me dan ook zeer de moeite waard om aan te schaffen.

Ik vind het jammer dat in de review niet wat uitgebreider wordt ingegaan op de online ervaring. Zoals de 'lag' iets waar tegenwoordig veel problemen mee zijn, kijk bijv. maar naar fifa / pes.

Toch weer jammer dat door licenties bijv. wimbledon en veel spelers ontbreken. Alhoewel het in eerste instantie natuurlijk om het tennis gaat.

In een computer game is altijd duidelijk of een bal uit of in is, dus waarom moet je dan een totaal overbodige 'call' optie in het spel hebben? Zodat de bal dan toch stiekem in gegeven kan worden?
Bij play.com ondertussen al te koop voor € 41.99 ;)

Vind de demo al geweldig en dus ook het spel ondertussen besteld. Zeker niet al te makkelijk, maar als je dan eens wint geeft het tenminste wel voldoening. Heb ik niet vaak bij dit soort spellen.

.
Lekker te lezen review. Kort en bondig.

Zou de verschillen in bediening van de tennis beweging tussen een Wii en de PS3 of Xbox wel eens willen terugzien in deze of een nieuwe review.
Mooie en duidelijke review!

Ik heb het spel zelf al een week en ik ben echt hooked aan de nieuwe besturing. Zoals ook in de review vermeld komt deze besturing veel dichter bij het echte tennis dan dat er ooit een spel heeft gedaan. Besturing/ gameplay is imo ook het belangrijkste van een tennisgame (of eigenlijk alle sportgames) en daarom zou ik persoonlijk de minpuntjes iets minder zwaar laten wegen.

Wat ik wel als minpunt wil aanwijzen is het feit dat ik nu (al na een week spelen) de CPU op very hard al kan verslaan. De moeilijkheidsgraad had dus iets hoger mogen liggen wat mij betreft.

In het topic op GOT wordt dit spel ook wel 'de Pro Evo' van de tennisgames genoemd (terecht imo); dit laat al zien hoe goed dit spel en met name de gameplay is.

Als iemand een potje online wil spelen, mijn xbox live naam is MaScH. Ik zie jullie online!
Anoniem: 266691
4 juli 2008 16:35
Wat ik zelf wel tof zou vinden, en echt als een gebrek zie is dat sets in de career mode nu maar 3 games lang zijn...ik wil daar gewoon zoals normaal 6 games spelen. Weet iemand of dat ergens nog in te stellen valt..ik vind dat zoiets stoms. Speel je een toernooi, zijn alle sets maar 3 games lang. (ik speel overigens op de PS3, dragonspirit1976 is de naam)
Is helaas niet in te stellen en dat is echt wel een tekortkoming. Het is onmogelijk om een echte tennismatch te simuleren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee