Door Friso Weijers

Redacteur

Drie gamingsmartphones Round-up

Mobiel spelplezier

13-07-2021 • 06:00

87

Singlepage-opmaak

Conclusie

Gaming op smartphones is groter dan ooit, maar vaak wordt over gespecialiseerde gamingsmartphones nog wat meewarig gedaan. Dat is niet geheel terecht, zoals blijkt uit dit artikel, waarvoor we het drie speltoestellen tegen elkaar lieten opnemen. Voor een bedrag van 600 tot 1000 euro, waarvoor je ook een high-end niet-gamingsmartphone koopt, hebben de drie fabrikanten toestellen afgeleverd met een duidelijk op gaming aangepaste featureset.

Je koopt met een gamingsmartphone in ieder geval een erg groot toestel met een dito scherm en een vrij dikke behuizing. Zwaar is hij ook, want de accu is over het algemeen forser dan bij normale smartphones. Rondom het scherm zitten luide, goed klinkende stereoluidsprekers en vaak is ook een fijne trilmotor met stevige feedback aanwezig. In de software hebben de drie fabrikanten diverse extra functies toegevoegd voor veelspelers, zoals opties om je spellen te streamen, de refreshrate van het scherm te verhogen en de prestaties van het toestel op je wensen aan te passen. Ook de hardware heeft extra mogelijkheden; in de rand zijn extra knoppen verwerkt die je kunt gebruiken in ieder spel dat on-screenknoppen heeft.

De drie gamingsmartphones in dit artikel hebben precies dezelfde Snapdragon 888-soc als high-end niet-gamingsmartphones van dit moment en daarmee liggen de prestaties niet op een fundamenteel ander niveau. Fabrikanten als ASUS, Lenovo en ZTE kunnen hoog of laag springen, dit is simpelweg het snelste waarmee toestelmakers het momenteel moeten doen. In tegenstelling tot bij pc's is er ook geen mogelijkheid het apparaat te voorzien van een extra insteekkaart voor snellere spelprestaties. Wat wel kan, is het toevoegen van extra goede koeling, wat de drie fabrikanten dan ook hebben gedaan. De chip klokt er geen megahertz hoger van, maar wel kan hij zijn prestaties langer volhouden dan in minder goed gekoelde, 'gewone' smartphones die, zo blijkt uit onze test, al snel beginnen te throttlen. Zo kunnen de prestaties van een speltoestel in de praktijk toch iets hoger uitvallen. Dat wordt in praktijk echter ook bereikt doordat fabrikanten hun gamingsmartphones warmer laten worden en bovendien lawaai laten maken; twee van de drie apparaten hebben een ingebouwde ventilator.

Natuurlijk zijn er ook zaken die je bij de gamingsmartphones niet krijgt ten opzichte van normale high-end smartphones. Denk bijvoorbeeld aan een IP-certificering voor waterdichtheid, draadloos opladen en een lange updategarantie voor de software. Ook de camera van dit drietal staat op een beduidend minder plan in vergelijking met de niet-gamingconcurrentie. In combinatie met de toch wat logge afmetingen en het feit dat ook de niet-gamingtoestellen prima in staat zijn om recente spellen op hoge instellingen te draaien, denken we dat veel mensen beter af zullen zijn met een 'gewone' smartphone, zelfs als je weleens vaker een spel speelt. Alleen wie echt het onderste uit de kan wil halen en kan leven met de nadelen, is gebaat bij een echt gamingtoestel.

Heb je je zinnen gezet op een gamingsmartphone, dan zouden we van de drie smartphones in dit artikel gaan voor de ROG Phone 5. Het is de duurste van het drietal, hoewel een goedkopere variant hetzelfde kost als de Lenovo Legion Phone 2. Van de drie smartphones heeft het toestel van ASUS het helderste scherm en de beste luidsprekers, een fijne trilmotor voor goede haptische feedback en nipt de hoogste prestaties in spellen. Ten opzichte van een 'gewone' smartphone doe je wat camera betreft niet zo'n grote stap terug als met de andere twee toestellen, en de software is goed afgewerkt en zit propvol functionaliteit om de prestaties van het toestel aan je eigen wensen aan te passen. Dat missen we een beetje bij de andere twee toestellen. Naast de ingebouwde knoppen is er een uitgebreid ecosysteem met accessoires, die net als het toestel zelf wel wat prijzig zijn.

Reacties (87)

87
86
57
4
0
21
Wijzig sortering
Ik vind dat bij de minpunten van de ROG 5 wel vermeld mag worden dat de accuduur slecht is vooral door Snapdragon 888.

Ik lees best wat reviews en dat valt gewoon op dat 888 minder zuinig is, daarnaast als ik GSMArena mag geloven houdt de ROG 5 het ruim 16:30 uur qua browsen.

Over Lenovo hun telefoon hadden ze geen review, maar wel de Nubia Redmagic 6, die slechtere accuduur heeft, ook tijdens browsen (rond 12:38) en waar T.net dat niet als een nadeel bestempeld.

[Sub] bron: Asus Rog 5 Review en Nubia Red Magic 6 Review

Sorry voor de kritiek, maar ik vind het gewoon apart dat dit als een nadeel genoemd wordt bij 1 van de 3 toestellen, terwijl bij diegene met echt slechtere accu duur men dat niet vermeld als een nadeel, sterker nog er staat zelfs dat de Red Magic 6 een "redelijk goede accuduur" heeft.

ik weet dat T.net anders heeft geconcludeerd, ik heb de review gelezen tenzij ik iets over het hoofd zie

Maar verder blijf ik erbij dat 888 zelf ook verantwoordelijk is voor slechtere accuduur met deze generatie smartphones.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 23 juli 2024 21:51]

"Ik vind dat bij de minpunten van de ROG 5 wel vermeld mag worden dat de accuduur slecht is vooral door Snapdragon 888"
Maar aan de rest van je comment te zien heb je het toestel niet eens.
Dus je baseert je ervaring uit die van anderen.
Dat is puur kudde gedrag.

Heb de ROG 5 nu al enkele maanden en ik doe er van alles mee en batterij gaat 2 volle dagen mee.

Je zou wat minder moeten lezen en daarna oordelen.
Koop af en toe eens wat en test het en ga dan pas oordelen na persoonlijke ervaring.
Ben het ook absoluut niet eens met het comment "accuduur" slecht.

Ik speel redelijk veel en gebruik hem ook voor het werk en kan makkelijk 2 dagen met een volle batterij doorkomen.
Misschien heb ik geluk met de batterij maar dat laat ik ff buiten beschouwing
Ik bezit sinds een maand ook de ROG phone 5 en mijn ervaring met de accu is fenomenaal. De telefoon gaat inderdaad minimaal 2 dagen mee op 1 acculading met normaal gebruik
Twee dagen met een scherm tijd van?
12 tot 14 uur per dag gebruik
MInimaal 10+ uur per dag
Volgens mij heb jij mijn comment verkeerd gelezen.
Als je kijkt in de AppStore of Playstore dan zie je voornamelijk gratis spellen met in-app aankopen. Nee bedankt, niet mijn manier van gamen.
Als ik handheld wil gamen dan koop ik wel een switch.

[Reactie gewijzigd door pjdijkema op 23 juli 2024 21:51]

Dit is ook mijn gedachten. Ik neus wel eens door de Playstore. Maar daar staat echt alleen maar zooi aanbevolen. Van die massa productie replica's van een even kort populair mobiel genre. Beetje klikken om muntjes te zien spawnen enzo. Als je dan naar de screenshots kijkt zie ik alleen maar van die statische plaatjes games met heel veel niets zeggende generieke artwork er overheen gekliederd om het nog een beetje aan te kleden.

Wat zijn nou echt games geschikt voor mobiel? Ik heb het dan niet over console games die naar mobiel zijn over gezet, waar je 100 uur krom voorover gebogen moet gaan zitten. Maar echt games om zo nu en dan even 15 minuten vermaak mee te hebben.
Ik heb op mijn smartphones het meest plezier gehaald uit PSP games. Een Dualshock verbinden, met een clipje bovenop de telefoon bevestigen en je hebt een smartphone en PSP in één.

Spellen als: Burnout, Wipeout, Colin McRae 2005, Ridge Racer, GTA Vice City Stories, God of War, Loco Roco, Patapon en Lumines...

Oftewel een hele collectie volledige games zonder microtransacties :)
Controller mee in het vliegtuig heb ik me wel vermaakt met een paar games hoor. Maarja inderdaad console ports.
Black Desert Mobile. Even wat tasks doen, quests afronden en vervolgens je character in offline mode (Black Spirit Mode) laten levelen.

Daarnaast ziet het er prachtig uit imho. Maar je moet van het genre houden. Zelfs zonder currency te kopen is het goed te doen om max level te halen.
Nagenoeg geen.

Vroeger was het wel leuk met spellen zoals Doodle Jump, Hay Day, Draw Something, Temple Run (1/2), Subway Surfers, Plants vs Zombies, Jetpack Joyride..

Tegenwoordig doe ik heel soms nog even Clash of Clans.. maar verder is het voornamelijk zooi wat je ziet.
Dead cells en slay the spire zijn beide top spellen op Android zonder ingame aankopen.
Voor deadcells is een controller wel fijn.
Je hebt overigens bij de Play Store wel een Premium sectie in de games afdeling waar je eigenlijk alleen maar full-priced games vind zoals Civilization VI, Rollercoaster Tycoon en Grand Theft Auto San Andreas
De spellen die je noemt zegt alles over het niveau van gamen op een mobiel. Roller coaster tycoon , san andreas zijn allemaal spellen van tig jaar oud.
Er is dan ook geen grote markt voor dat soort games. Freemium games hebben daar een groter aandeel in.

Maar goed, Rollercoaster Tycoon bijvoorbeeld is prima om af en toe op te pakken om er even mee te spelen als je je verveeld

[Reactie gewijzigd door Vagax op 23 juli 2024 21:51]

Op Steam is het grootste deel van de totale library ook voornamelijk shovelware/games met weinig waarde. Steam laat deze echter niet voortdurend op de frontpage en tussen de aanraders zien.

Dat is wat mij stoort aan de play store, dat het vinden van die paar spellen die het wel waard zijn bijna onmogelijk gemaakt wordt in de store. Play Store lijkt juist bewust apps te pushen die in-app aankopen of reclame serveert. Zelfs als je op premium games zoekt komen de apps die het wel waard zijn niet naar boven.
Hetzelfde probleem hier, en dan zwijg ik erover dat tenzij je de naam van een specifieke game kent, PlayStore ook bewust het te moeilijk maakt om het te vinden tussen al die troep.

Tenzij je de naam kent en in de zoekbalk typt.
In de App Store zijn genoeg leuke betaalde games te vinden. Kijk eens op de voorpagina, Apple komt bijna dagelijks met verschillende collecties van kwalitatieve games.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 23 juli 2024 21:51]

De spellen in de AppStore zijn idd kwalitatief beter dan de PlayStore. Dit komt voornamelijk omdat Apple gebruikers vaker bereid zijn om te betalen voor Maps, zie https://www.businessinsid...7?international=true&r=US
Daarnaast hoeft er minder hardware ondersteund te worden door de ontwikkelaar. Apple Arcade zou doordat de Apple hardware steeds krachtiger wordt nog weleens een concurrent kunnen worden voor de switch. Dat is het op dit moment in mijn ogen nog niet. De nieuwste generatie iPads pro is in ieder geval al wel een stuk krachtiger dan de switch.

[Reactie gewijzigd door pjdijkema op 23 juli 2024 21:51]

De iPhones zijn al jaren een stuk krachtiger dan de Switch. De iPhone 12 komt zelfs meer in de buurt van de Xbox One. Het platform is alleen niet zo geschikt voor de grote AAA games. Ook zien de grote uitgevers het platform meer als iets om snel te cashen.

Ik speel zelf liever kleine games op de smartphone, met speelsessies van hooguit enkele minuten. Denk aan games als Polytopia of Golf On Mars.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 23 juli 2024 21:51]

Ik speel zeer regelmatig Call of Duty Mobile, die er bijzonder goed uit ziet, en betalen is geen vereiste om er lange tijd mee te vermaken. Controller eraan en zo speel ik s avonds met m’n broertje meerdere potjes battle royale.
Op 3 games na die zo'n telefoon toch niet nodig hebben (Monster Hunter Stories, Pokémon Go en Temple Run 2) zou ik zoiets vooral voor 3ds emulatie on the go nemen.

En ja je kan een 3ds kopen en daar games legal/illegaal op spelen, maar tegenwoordig neem ik mijn New 3ds XL niet meer zo vaak mee (vooral omdat deze nu wat ouder is, en mocht deze kapot gaan onderweg ik daar minder blij mee ben, dan als dat gebeurt met mijn telefoon)

Maar verder? Geen reden voor een gaming smartphone.

In feite heb je geen gaming smartphone nodig voor emulatie, maar de betere accuduur zonder een extra powerbank is wel zo fijn, het is maar net wat iemand fijn vindt, ik vind gaming smartphones te gamery uitzien.

En als je xCloud en Stadia meetelt qua gaming, kan zelfs een telefoon van minder dan €200 al "gamen", echter moet het wel erop kunnen werken dan (de app).

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 23 juli 2024 21:51]

Even neuzen in de playstore is als de top 40 bekijken. Er zit een hoop meuk tussen wat de echte liefhebber weinig interesseert.

Ik denk dat je het anders moet benaderen; vindt aanraders/titels van spellen op gerenommeerde sites en installeer enkel die. Er zijn zeker wel zat spellen of ports die de moeite waard zijn.

Ik moet helaas bekennen dat ik ook geen concrete suggesties heb. Ik heb ook weleens wat spellen uit de playstore geprobeerd op goed geluk, maar veel geluk had ik er niet mee. Volgens mij kopen ze allemaal reviews in, want hoe kan een spel dat 4.5-5 uit 5 scoort vaak nog zo slecht zijn....
emulatie is natuurlijk een optie.

3ds
gamecube
wii
snes
nes
gba
ds

dreamcast
ps2
psp
ps1
neogeo

en zo gaat get lijstje wel door. Maar echt mobile games? Nee bedankt
Ik vind het echt een drama spelen op een telefoon. Een simpel spelletje gaat nog wel maar begrijp niet dat men daar spellen als fortnight op kunnen spelen.

Zal wel met mijn leeftijd te maken hebben
COd:Mobile, bijvoorbeeld, kan me al een heel wat uren boeien. Is zeer goed speelbaar (tegen alle verwachting in)
Ik heb er enkele uren ingestoken, zowel met als zonder controller, maar de fun was er al snel vanaf. Als je eenmaal de lijsten met bot namen hebt gevonden realiseer je je dat je 80% van de tijd tegen bots aan het spelen bent.

Het is weer pure manipulatie om mensen op bundle aankopen te sturen en ze het gevoel te geven dat ze spelen als een god.

Maarja, ik ben in 99% van de gevallen binnen een tijdspanne van 10 uur helemaal uitgekeken op een mobiele game. Enige uitzondering was Black Desert Mobile, maar ook die wordt inmiddels niet meer gespeeld.
Als je er een controller op aan kan sluiten, prima. Maar onscreen is echt drama inderdaad. En met de komst van cloud gaming heb je straks niet eens meer de power in je device nodig, die haal je uit de cloud.
Precies mijn gedachte 😆 "wie wil er nou gamen op een mobiel" (vooral ivm alleen touch screen). Zal wel de generatiekloof zijn. Ik ben blijkbaar oud aan het worden 👴

[Reactie gewijzigd door MeMoRy op 23 juli 2024 21:51]

Ook zonder de controller add-on heb je op de gametelefoons airtriggers (althans op de ROG foon). Zodoende heb je een deel van de controller buiten het schermoppervlak.
Mijn vrouw speelt veel Genshin impact, ze weigert met een controller te spelen en geeft de voorkeur aan touchscreen..

Zelf speel ik liever met een controller. Maar goed iedereen zijn eigen keuze.
Mee eens. Tablet is veel fijner. Ik speel af en toe PUBG mobile op mijn iPad en dat werkt vrij goed. Daarnaast koppel ik een controller eraan en speel ik microsoft cloud games erop als ik keer niet thuis ben of mijn familie is TV aan het kijken.
Dat deze "gaming" phones een paar mhz sneller draaien is leuk voor in benchmarks, maar maakt dat echt verschil in normale games?
Ik ken geen games die het niet prima doen op mijn huawei mate 20x uit 2018.

Het enige dat ik eigenlijk mis is een 90 of 120hz scherm, maar dat hebben genoeg niet-gaming telefoons nu inmiddels ook wel.
Het grootste verschil is de warmte afvoer. Normale telefoons gaan over op 'thermal throttling' omdat ze niet snel genoeg de warmte van de chipset kunnen halen na een korte periode van intensief gebruik.

Deze 3 telefoons zorgen juist dat de warmte zo snel mogelijk van de chipset wordt gehaald, waardoor de hoogste prestaties veel langer behouden kunnen worden.
Dat deze gaming telefoons in lange gaming sessies minder throttle-en mag best waar zijn, maar behalve in de race om de hoogste benchmark scores te hebben maakt dat niet echt uit.

Ik heb vorig jaar voor een paar maanden een telefoon gehad met een SD865 die een jaar nieuwer is dan mijn 'oude' huawei kirin 980, maar daar merkte ik in COD mobile toch echt helemaal niks van.

Anno nu is de performance van je soc niet echt een limiterende factor meer. (imo). De meeste android games zijn gemaakt om prima te lopen op veel telefoons, dus ik zie de toegevoegde waarde van die paar extra procent niet.
Misschien zou het interessant zijn als het een keer getest kan worden met echte games om te zien of daar merkbaar, meetbaar of geen verschil te zien is.

[Reactie gewijzigd door B127 op 23 juli 2024 21:51]

Ik weet niet hoe je erbij komt dat de Snapdragon 865 twee keer sneller zou zijn dan de Kirin 990? De Kirin 990 is qua GPU soms sneller dan de Snapdragon 865, afhankelijk van de benchmark. Dus dat je geen betere performance merkt is vrij logisch. De CPU in de 865 is marginaal sneller dan de Kirin 990, maar de Kirin 990 is daarbij wel zuiniger dan de Snapdragon 865.

Mensen onderschatten de Kirin socs aanzienlijk. Het is ook erg jammer dat die het nu zo lastig hebben en niets echt nieuws kunnen maken.
*kirin 980, sorry. Zit volgens mij een paar dingen door elkaar te halen 8)7. Antutu score zou geen orde van grootte minder moeten zijn dan de sd865, dus dat ik geen verschil merk is wel logisch.
Nieuwe telefoons (met de SD888) halen boven de 600k, terwijl ik in de 3xx zit, dus daar komt die 2x vandaan.

Huawei kan inderdaad geen nieuwe chips maken, laat staan ontwerpen, dus dat is wel vrij jammer.

[Reactie gewijzigd door B127 op 23 juli 2024 21:51]

Dat valt echt heel erg mee bij de Snapdragons. Anandtech doet bij reviews altijd dit soort sustained performance meenemen, zeker voor dit soort gebruik is dat belangrijk. Als je die ziet dan valt de throttling bij normale telefoons met snapdragon echt heel erg mee. Het is vooral Exynos die veel moeite heeft met warmte afvoeren, die koeling nodig heeft.
Nu nog zo'n overzicht met SD 888.
Die staat er ook in, dat is de rode lijn. De blauwe is de Exynos 2100.

Wat mij wel erg opvalt is dat ook die Snapdragon 888 flink throttled in de Samsung S21 Ultra, terwijl diezelfde Soc maar heel beperkt throttled in de Xiaomi Mi11.

Ik zou gerust durven zeggen dat de Samsung S21 Ultra een slecht vergelijk is, omdat de koeling en warmteafhandeling dramatisch is en daardoor ook geen goed beeld geeft van de Exynos 2100.
Ik denk dat we in het relatief koele Nederland ook niet zo snel tegen thermal throttling aanlopen als in warme landen.
Daarnaast maak ik uit de comments ook op dat de meeste mensen zoiets hebben van "waarom zou je zoveel gamen op een smartphone", dus dat de doelgroep hier ook niet zo groot is als bijvoorbeeld in Azië.

In de warme zomermaanden merk ik na een uurtje CoDM op hoge instellingen ook dat mijn S10+ gaat haperen. Mn hoesje vervangen voor een bumper hoesje scheelt al, dan is de achterkant open. Maar extra koeling zou met 25°C+ is geen overbodige luxe zijn!

Ik vind de gaming smartphones wel een leuke evolutie om in de gaten te houden! Mijn gebruik is zo allround dat de camera ook nog belangrijk voor me is. Een externe coolingfan zou al voldoende zijn voor mij.

Waar ik wel jaloers op ben is de hoge input refreshrate! Mijn S10+ is duidelijk laggy vergeleken met m'n iPad Pro 10,5" (ook op 60Hz). Weer iets om in de gaten te houden als ik ooit een nieuw toestel ga kopen. Al moet ik zeggen dat ik het verschil tussen mijn vorige S7 Edge en deze S10+ dermate klein vond dat ik voorlopig nog niks nieuws ga kopen. Zeker nu Samsung z'n softwareondersteuning zo goed op orde heeft.

Tot slot, softwareondersteuning is misschien nog wel de grootste reden waarom ik persoonlijk niet snel een gaming smartphone zou kopen.

Desondanks dit alles vind ik het leuk om in de gaten te houden!

Nu ga ik weer lekker CoDM spelen :)
waarom zou je zoveel gamen op een smartphone
Is precies de vraag die ik stel toen ik de titel van het artikel las. Waarschijnlijk val ik gewoon buiten de doelgroep (ben opgegroeid met consoles als de SNES, PS1 en N64), maar spelletjes spelen op zo'n ellendig klein scherm, met slechte bediening? Ik zie de lol er niet van in :)
Ik ben ook opgegroeid met die consoles! Ik speel nog steeds PS1 spellen met FPse op m'n telefoon. Ideaal als je even geen internet beschikbaar hebt.

Je telefoon heb je gewoon altijd bij je, dat is al simpelweg een groot voordeel.
Geoptimaliseerde warmteafvoer ok, maar verder zie ik het verschil niet. Games worden niet specifiek gemaakt voor deze toestellen en draaien prima op andere mobieltjes 8)7
Er worden NOG geen spellen gemaakt voor dit soort toestellen, nu worden de toestellen gemaakt voor de games.
En dat zal denk ik ook nooit gebeuren want dat is een veel ste kleine doelgroep. Wellicht eens een tech demo hier en daar, maar als je als developer een grote doelgroep wilt aanspreken, dan mik je juist op de gemiddelde telefoon. Dit soort toestellen zullen, denk ik, nooit veel meer dan een niche worden.
Zeker met deze prijzen, mijn kinderen gamen gewoon op een Motorola van 177 euro. Game makers willen graag dat hun games op dat soort telefoons draait aangezien dat de grootste markt is. De prijzen voor deze telefoons zijn gewoon absurd, steek ik mijn geld liever in wat anders.

Misschien als vr ooit op gang komt, maar ook dat is nog maar een kleine markt momenteel.

Wat high-end games betreft heeft de iPhone dit beter voorelkaar aangezien daar weinig tot geen low-end modellen zijn.
En volgens de benchmarks halen ze het nog steeds niet bij een iPhone, waar ook nog eens meer premium games voor beschikbaar zijn.
Dat werkt prima op normale mobieltjes, maar naast de warmteafvoer zijn er nog wat zaken aan deze gamefoons die gamen makkelijker maken:

- de mogelijkheid om de foon in een xbox/PS stijl controller te stoppen en die vanaf daar te bedienen.
- Airtriggers, knoppen die buiten het schermgedeelte vallen
- desktop docks, zodat je je foon als controller kan gebruiken en de game projecteerd op je TV/monitor. Evt met muis, keyboard en LAN verbinding.

Overigens is mijn ervaring dat de warmteafvoer op 'normale' mobieltjes niet alleen zorgen voor throttling, maar na anderhalf uur gamen vaak ook gewoon te warm worden om nog prettig vast te houden.

Toegegeven, er is in Europa beduidend minder markt voor, maar dat deze foons geoptimaliseerd zijn voor gamen, biedt ook echt wel de meerwaarde bij het gamen.
Ik mis in reviews van game phones altijd focus op gaming. Uiteraard moet je langs de hardware en software, maar hoe game't het nou echt? Is dit gereviewed door iemand die regelmatig game't op een smartphone?
Ik heb de ROG phone 5 nu ongeveer een maand. Ik moet zeggen dat het voor gaming een uitstekende telefoon is met name door de extra ingebouwde druksensoren aan de zijkanten van de telefoon. De spelbeleving is lekker soepel en vlot. Ook voelt de telefoon niet warm aan tijdens gamen omdat het chipset in het midden van de telefoon is geplaatst. Het enige minpunt wat ik tot nu toe heb ervaren aan deze telefoon is dat ik nu al flinke beschadigingen aan mn scherm heb. Voordat ik deze telefoon kocht gebruikte ik altijd een Asus ZenFone 5 waar in 2 jaar nog nooit een krasje op is gekomen. Op m'n ROG phone helaas al na 2 weken... zelfs met gebruik van een flip cover...
Aantal spellen werken zeer goed op de telefoon. MK11 / Asphalt 9 / Need for Speed / Pokemon GO en natuurlijk de COC varianten.
Om hier nou perse een dedicated game telefoon voor aan te schaffen weet ik niet.

Spellen waarbij je eigenlijk een gamepad nodig hebt (persoonlijke mening) Fortnite / CoD vind ik laster te spelen maar dat zal misschien met de leeftijd te maken hebben. :)
Mijn kids kunnen beter overweg met gamen op een telefoon
Dit soort technische tour-de-force toestellen zijn natuurlijk geweldige marketinginstrumenten, en zullen een groep fanatieke gamers vermoedelijk zeker bekoren, maar het blijft een niche-markt. Voor een casual game-sessie onderweg zijn ze leuk, maar als je echt langer gaat gamen, is dat volgens mij toch vaker in een setting waar een game-pc of -console, ook voorhanden is?
Voor een casual gamesessie onderweg kun je beter een switch kopen voor 300 euro en met het geld dat je bespaart ten opzichte van deze telefoons 10 kwalitatief goede games kopen ipv alle gratis meuk in de PlayStore.
Dat is ook een beetje mijn kijk er op, maar goed, ik ben helemaal happy met Hay Day en Seaport, dus ik ben zéker niet de doelgroep van dit soort devices...
Eigenlijk zijn dit dus geen game phones, maar telefoons met extra koeling? Verder geen enkel praktisch onderscheid. Bij game phones denk ik aan de Xperia Play en de Nokia N-Gage.
Behalve dan de extra knoppen. Maar ja, waarom zou je het artikel lezen voor je begint te klagen.
Het was geen klacht, het was een vraag omdat ik op de foto's niks kon ontdekken. Maar inderdaad, ze hebben extra knoppen in de randen verwerkt.

Doordat ik de knoppen niet zag en er in de conclusie overheen heb gelezen, heb ik inderdaad niet het hele artikel gelezen. Nu intussen wel, maar ik had het net zo goed niet kunnen doen. Want die extra knopjes in de rand verwerkt zullen vast iets helpen, maar het scherm is nog steeds de primaire input.

Noem mij ouderwerts, maar ik heb liever een D-pad en/of een analoge stick dan een touch screen.
Ik heb een Xbox controller met een clipje waar je je telefoon aan vast doet. Dat samen met xcloud werkt best mooi om even op de bank te gamen terwijl de baas iets op tv kijkt. Volwaardige games en toch op je telefoon! Dat is natuurlijk streaming en heb je dus alsnog niet zo'n apparaat voor nodig.
Bedankt voor het schrijven van dit artikel, maar ik zal wel iets missen... Wat kunnen deze meer dan de andere highend phones zoals Samsung of Apple iPhone?

Mijn iPhone X speelt ook Genshin Impact ook af...... Buiten dat, in mijn beleving zijn er weinig gamers die even 4 uur achter hun smartphone gaan zitten gamen.... Als mijn vriendin mij zo actief zou zien swipen zou ze vragen, zit je op tinder schat?

[Reactie gewijzigd door Macboe op 23 juli 2024 21:51]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.