Gaming op smartphones is groter dan ooit, maar vaak wordt over gespecialiseerde gamingsmartphones nog wat meewarig gedaan. Dat is niet geheel terecht, zoals blijkt uit dit artikel, waarvoor we het drie speltoestellen tegen elkaar lieten opnemen. Voor een bedrag van 600 tot 1000 euro, waarvoor je ook een high-end niet-gamingsmartphone koopt, hebben de drie fabrikanten toestellen afgeleverd met een duidelijk op gaming aangepaste featureset.
Je koopt met een gamingsmartphone in ieder geval een erg groot toestel met een dito scherm en een vrij dikke behuizing. Zwaar is hij ook, want de accu is over het algemeen forser dan bij normale smartphones. Rondom het scherm zitten luide, goed klinkende stereoluidsprekers en vaak is ook een fijne trilmotor met stevige feedback aanwezig. In de software hebben de drie fabrikanten diverse extra functies toegevoegd voor veelspelers, zoals opties om je spellen te streamen, de refreshrate van het scherm te verhogen en de prestaties van het toestel op je wensen aan te passen. Ook de hardware heeft extra mogelijkheden; in de rand zijn extra knoppen verwerkt die je kunt gebruiken in ieder spel dat on-screenknoppen heeft.
De drie gamingsmartphones in dit artikel hebben precies dezelfde Snapdragon 888-soc als high-end niet-gamingsmartphones van dit moment en daarmee liggen de prestaties niet op een fundamenteel ander niveau. Fabrikanten als ASUS, Lenovo en ZTE kunnen hoog of laag springen, dit is simpelweg het snelste waarmee toestelmakers het momenteel moeten doen. In tegenstelling tot bij pc's is er ook geen mogelijkheid het apparaat te voorzien van een extra insteekkaart voor snellere spelprestaties. Wat wel kan, is het toevoegen van extra goede koeling, wat de drie fabrikanten dan ook hebben gedaan. De chip klokt er geen megahertz hoger van, maar wel kan hij zijn prestaties langer volhouden dan in minder goed gekoelde, 'gewone' smartphones die, zo blijkt uit onze test, al snel beginnen te throttlen. Zo kunnen de prestaties van een speltoestel in de praktijk toch iets hoger uitvallen. Dat wordt in praktijk echter ook bereikt doordat fabrikanten hun gamingsmartphones warmer laten worden en bovendien lawaai laten maken; twee van de drie apparaten hebben een ingebouwde ventilator.
Natuurlijk zijn er ook zaken die je bij de gamingsmartphones niet krijgt ten opzichte van normale high-end smartphones. Denk bijvoorbeeld aan een IP-certificering voor waterdichtheid, draadloos opladen en een lange updategarantie voor de software. Ook de camera van dit drietal staat op een beduidend minder plan in vergelijking met de niet-gamingconcurrentie. In combinatie met de toch wat logge afmetingen en het feit dat ook de niet-gamingtoestellen prima in staat zijn om recente spellen op hoge instellingen te draaien, denken we dat veel mensen beter af zullen zijn met een 'gewone' smartphone, zelfs als je weleens vaker een spel speelt. Alleen wie echt het onderste uit de kan wil halen en kan leven met de nadelen, is gebaat bij een echt gamingtoestel.
Heb je je zinnen gezet op een gamingsmartphone, dan zouden we van de drie smartphones in dit artikel gaan voor de ROG Phone 5. Het is de duurste van het drietal, hoewel een goedkopere variant hetzelfde kost als de Lenovo Legion Phone 2. Van de drie smartphones heeft het toestel van ASUS het helderste scherm en de beste luidsprekers, een fijne trilmotor voor goede haptische feedback en nipt de hoogste prestaties in spellen. Ten opzichte van een 'gewone' smartphone doe je wat camera betreft niet zo'n grote stap terug als met de andere twee toestellen, en de software is goed afgewerkt en zit propvol functionaliteit om de prestaties van het toestel aan je eigen wensen aan te passen. Dat missen we een beetje bij de andere twee toestellen. Naast de ingebouwde knoppen is er een uitgebreid ecosysteem met accessoires, die net als het toestel zelf wel wat prijzig zijn.
- ASUS ROG Phone 5
- Lenovo Legion Phone Duel 2
- ZTE Nubia Redmagic 6