Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Paul Hulsebosch

Redacteur audio en games

Acht USB-microfoons Round-up

Voor gamers, streamers en thuiswerkers

Conclusie

De acht USB-microfoons die we hier naast elkaar hebben gezet, verschillen flink van elkaar. Niet alleen in prijs, maar ook in formaat, uiterlijk en functionaliteit. Van klein en licht tot groot, zwaar en vol knoppen. De vraag is welke microfoon geschikt is voor welk doel. Voor we die vraag beantwoorden, zetten we wat eigenschappen op een rij.

Geluid

Dat een microfoon goed moet klinken, lijkt een inkoppertje. Toch is dat niet helemaal waar. De vraag wat een goed geluid is, hangt mede af van het doel waar je de microfoon voor gebruikt. Als je veel online vergadert en op zoek bent naar iets dat beter klinkt dan de ingebouwde microfoon van je laptop of de microfoon van je bluetooth-oordoppen, is het geluid van een losse microfoon al snel veel beter dan wat je gewend bent. Maar dat wil niet zeggen dat elke losse microfoon goed klinkt. Er zijn tussen de hier geteste modellen in ieder geval duidelijke verschillen. In positieve zin vallen de twee oudgedienden op. Zowel de Blue Yeti X als de Røde NT-USB is al even op de markt en wat ons betreft blijven ze dat ook, want ze klinken beter dan de concurrentie. Het geluid van de NT-USB is wat neutraler en daarmee een fractie beter, maar veel scheelt het niet. Beide blijven ook goed klinken als je iets verder van de microfoon zit. Net iets minder goed klinkt de Wave:3 van Elgato. De SoloCast van HyperX klinkt ook goed, maar wat vlak. De prijs ervan maakt echter veel goed. Het geluid van de overige vier valt wat tegen.

20 cm 50 cm 100 cm
Blue Yeti X
Elgato Wave:3
HyperX SoloCast
Mackie Carbon
Røde NT-USB
Røde NT-USB Mini
Shure MV5
Trust GXT 258 Fyru

Bediening

Als het om de bediening gaat, doet Blue het goed met de Yeti X. De knop op de voorkant, die opvallend veel functies combineert, zien we zelfs vrijwel rechtstreeks terug bij de veel nieuwere Wave:3 van Elgato. Bij deze microfoon is er prettige capacitieve mute-knop aan toegevoegd. Toch is er ook niets mis met de twee eenvoudige, maar oerdegelijke draaiknoppen waarmee de NT-USB is uitgerust. Bij de Carbon van Mackie en de GXT 258 Fyru van Trust zijn de knoppen wat wiebelig en de enkele draaiknop van de Røde NT-USB Mini is stroef en wat onhandig geplaatst. Maar eigenlijk springt vooral de MV5 van Shure er in negatieve zin uit. De drukknoppen op de achterkant zitten op een onhandige plek en de draaiknop bovenop is veel te klein.

Functionaliteit

Op het vlak van functionaliteit valt opnieuw de MV5 van Shure op, die een knop heeft waarmee je kunt kiezen voor het opnemen van muziek of stem, of geluid met een vlakke frequentieweergave. Op papier staat dat goed. We zijn echter niet zo te spreken over de geluidskwaliteit van de MV5. Verder hebben de meeste microfoons de optie om het volume van de microfoon te regelen, net als dat van de hoofdtelefoonuitgang. Die laatste missen we bij de SoloCast van HyperX, terwijl de Røde NT-USB geen mute-knop heeft. Daarnaast leveren zowel Elgato als Blue handige software mee. Die van Elgato is gericht op streamers. We zijn echter vooral gecharmeerd van de software van Blue. Die is meer algemeen in gebruik en laat je op een prettige manier veel van het geluid van de microfoon regelen. Op de microfoons die je laten kiezen uit verschillende richtingskarakteristieken komen we nog terug.

Prijs-kwaliteitverhouding

De prijs-kwaliteitverhouding is niet los te zien van het doel waar je de microfoon voor gebruikt. Wil je een goedkope, maar redelijk klinkende microfoon die je beter verstaanbaar maakt tijdens vergaderingen? Kies de SoloCasat van HyperX. Goedkoop, klein en voorzien van een handige mute-knop. Hij kan bovendien zo worden gekanteld dat hij al snel onder je monitor past. Aan de andere kant van het spectrum staat de NT-USB van Røde, waarbij vooral de kwaliteit voorop staat. Het is een oerdegelijke microfoon, met het beste geluid van deze acht modellen en hij wordt bovendien geleverd met een popfilter. Er hangt echter wel een stevige prijskaart aan.

Acht usb-microfoons

Podcast

Drie van de acht geteste microfoons bieden de optie om te kiezen uit verschillende richtingskarakteristieken. Je kunt dan met twee mensen tegenover elkaar zitten en beide in dezelfde microfoon praten. De drie modellen hebben bovendien de optie geluid van alle kanten op te nemen en dus als microfoon voor een rondetafelgesprek te dienen. Dat kan handig zijn als je bijvoorbeeld een podcast op wil nemen. Het is functionaliteit die je vooral op wat oudere modellen terugvindt. Voor een podcast is het beter om iedere deelnemer een eigen microfoon te geven. Toch kan een dergelijke microfoon een goedkope oplossing zijn. Mocht dat zijn waar je naar op zoek bent, dan raden we opnieuw de Yeti X van Blue aan, omdat die het beste geluid heeft en ook goed blijft klinken als je wat verder van de microfoon zit. Met name de GXT 258 Fyru van Trust schiet op dat laatste punt te kort. Als je elke deelnemer een eigen microfoon wil geven, kies dan de Røde NT-USB. Die heeft het beste geluid.

Gaming

Als je je microfoon vooral gebruikt voor gaming, is de conclusie eigenlijk simpel. De Yeti X van Blue klinkt goed, is lekker stevig en heeft fijne software waarmee je nog veel kunt sleutelen aan het geluid. De World of Warcraft Edition die wij hebben getest is wat duurder en echt alleen interessant voor die-hard WoW-fans. De gewone versie van de Yeti X is goedkoper en van deze acht microfoons het meest geschikt voor gamers.

Streaming en YouTube

Welke microfoon het meest geschikt is voor streamers en youtubers, hangt sterk af van de rest van de apparatuur. Voor de beginnend streamer is de Elgato Wave:3 een goede keuze. Die klinkt goed, kan van een popfilter en shock guard worden voorzien en heeft software waarmee je de verschillende audiostromen in je opname kunt sturen. Als je al wat meer apparatuur hebt en bijvoorbeeld een streamdeck gebruikt, heb je die software niet nodig en is de Røde NT-USB een net iets betere keuze. Die klinkt iets beter en wordt al met een popfilter geleverd.

Thuiswerken

Wie vaak online vergadert, weet dat niet alleen het beeld van de verschillende deelnemers, maar ook het geluid flink kan verschillen. Sommige deelnemers zijn lastig te verstaan omdat ze gebruikmaken van een al te goedkope microfoon. Nu is bij online vergaderingen de microfoon niet de enige bepalende factor. Om bandbreedte te besparen is de gebruikte software doorgaans een beperkende factor. Beeld en geluid worden immers gecomprimeerd om de verbinding stabiel te houden. Het heeft voor dit doel dan ook weinig zin om te investeren in een microfoon met de allerbeste geluidskwaliteit. De Røde NT-USB en Blue Yeti X zijn voor deze toepassing overkill. De SoloCast van HyperX klinkt niet eens zo heel veel slechter, maar kost de helft en heeft een handige mute-knop.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (203)

Wijzig sortering
Is er een reden dat jullie niet de frequentie response van de microfoons meten? De SoloCast zou vlak klinken, maar zonder response is dat natuurlijk gewoon een aanname. Een vlakke response lijkt mij ook een pluspunt, aangezien stemhoogte gewoon verschilt per persoon. Bij een niet vlakke response zal een hoge vrouwenstem anders klinken dan een lage mannenstem bijvoorbeeld. Dus een test van alleen jullie eigen stem dekt maar een fractie van de potentiële gebruikers.

Hier een wat volledigere review van de Solocast, waarbij je wel de response kan zien.
https://www.soundguys.com/hyperx-solocast-review-45785/

[Reactie gewijzigd door Koeitje op 26 maart 2021 14:14]

Waarschijnlijk omdat het gewoon behoordlijk lastig is om dit accuraat te doen.
Voor electronica is het prima te doen, maar zodra je naar het akoestische domein gaat heb je een hele vlakke bron nodig en een akoestiek die dat ook toe staat. Een hele goede studio monitor heeft +-3dB over het hoorbare bereik.

Als je een ruimte niet behandeld (akoestisch gezien) dan is het niet vreemd om pieken te zien van -20 a -30 dBspl. Je zou natuurlijk buiten kunnen meten en een gated measurement doen. Dat zou redelijk goed werken tot zo'n 150-250Hz (beetje afhankelijk van de test set-up, onder die frequentie krijg je last van reflecties omdat je gate te lang open staat).

Is er een reden waarom je specifiek een hele vlakke microfoon nodig hebt? Als je echt een vlakke microfoon wilt kan je beter een meetmicrofoon kopen. Dayton en behringer hebben er een aantal die redelijk goedkoop zijn. Als je wat meer budget hebt kan je beter naar Earthworks of GRAS kijken.

[Reactie gewijzigd door hidjedewitje op 26 maart 2021 14:22]

Dat valt wel mee hoor.
Met een gekalibreerde meetmicrofoon als referentie is dat makkelijk en accuraat te doen.
Een vlakke bron is dan ook niet nodig omdat enkel het verschil tussen beide microfonen belangrijk is.

Met een nabij meting van zeg maar 10cm kan je m.b.v. gating best diep meten zonder last te hebben van staande golven / akoestiek van de kamer. Als mijn geheugen mij niet in de steek laat, gaat dat in een woonkamer of kleine kamer prima tot 100Hz zonder dat reflecties de meting zichtbaar verstoren.
Zonder gating en met middelen & smoothing is dat tot 20Hz prima te doen.
Desnoods combineer je een meting.
Een meting pal voor de bron (1cm) om het laag en sublaag te meten en één meting op redelijke afstand van 10-20cm om het grondtoon bereik tot hoog te meten.

In de luidsprekerbouw hobby wordt veelvuldig de Behringer ECM8000 microfoon of de Dayton equivalent gebruikt. Deze zijn voor een paar tientjes te kalibreren.
In de semi professionele hoek is een goede vlakke meetmicrofoon al te krijgen voor €250: http://www.isemcon.net/as...anguage=en&products_id=57

Voor podcast of omroep zijn meetmicrofonen alleen af te raden. Deze zijn namelijk omnidirectioneel en bevatten dus geen nierkarakteristiek.
Daarnaast is de gevoeligheid een stuk lager. Het zijn instrumenten bedoeld om op hoge SPL te kunnen meten.

[Reactie gewijzigd door CMT op 27 maart 2021 01:16]

Met een nabij meting van zeg maar 10cm kan je m.b.v. gating best diep meten zonder last te hebben van staande golven / akoestiek van de kamer. Als mijn geheugen mij niet in de steek laat, gaat dat in een woonkamer of kleine kamer prima tot 100Hz zonder dat reflecties de meting zichtbaar verstoren.
Een close in meting werkt inderdaad erg goed voor lage frequenties. Gating is dan niet nodig omdat de reflecties dan relatief ver weg zijn. Daarnaast zullen de reflecties VEEL zachter zijn dan het bron signaal (vanwege de inverse square law). Het nadeel is dat het niet zo goed werkt voor midden en hoge frequenties. Daar kan je beter op een afstandje meten en gating toe passen. Dan kan je met close in metingen prima meten tot zo'n 200Hz en daarna een gated measurement doen die alles van 200Hz tot 20kHz meet.
Het idee is best prima, maar je moet twee metingen combineren. Gezien de gemeten SPL niveau's op compleet andere schaal zijn (close in meting is veel harder), moet je hier compenseren. Lineariteit wordt minder betrouwbaar omdat je op twee verschillende niveau's meet, maar de harmonische vervorming van moderne luidsprekers zit helaas toch in te 10 tallen procenten onder de 50%.
In de luidsprekerbouw hobby wordt veelvuldig de Behringer ECM8000 microfoon of de Dayton equivalent gebruikt.
Klopt, die zijn best aardig voor het geld (ik gebruik zo'n dayton zelf ook voor mijn speaker projectjes). Die meet microfoons zijn alleen niet super betrouwbaar boven 15-16kHz en op hele lage niveaus (de eerste 30dBspl aan ruis krijg je gratis). Al zou dat voor zo'n test niet zo'n probleem zijn.

Het vergelijken met een meet microfoon eigenlijk nog helemaal niet zo'n gek idee :)
De reden waarom ik een kleine afstand noemde is omdat het anders wat lastig kan zijn om beide microfonen goed op dezelfde plek te positioneren. Maar ben je secuur dan is 5cm geen enkel probleem. En dan meetje in één keer zonder problemen redelijk nauwkeurig tot 20Hz.
Als bron is een kleine breedbander dan het beste. De Vifa TG9FD-10-04 is behoorlijk lineair en zou ik persoonlijk dan gebruiken.
Afwijkingen in de respons van de bron zijn niet belangrijk omdat het alleen om de relatieve verschillen gaat tussen beide microfonen. Op deze manier kan je in ieder geval zien wat deze USB mic's zelf aan de respons toevoegen/veranderen.
Aangezien het elektret microfonen zijn verwacht ik geen berglangschap in de respons, maar het kan best zijn dat het laag vroeg afgeknepen wordt en dat het tophoog sterk oploopt.

Ik heb deze methode gebruikt om mijn ECM8000 te ijken met de genoemde EMX-7150. Luidsprekerbouw is ook een grote hobby van mij, maar dat was zeker al te raden ^^.
Een hele goede studio monitor is veel vlakker dan dat, zeker als je geen subbass hoeft te reproduceren. Een Genelec 8341A SAM is gewoon +/- 1 dB tussen 45 en 20 kHz en in het bereik van de menselijke stem nog vlakker dan dat.

Ik zeg overigens niet dat je een vlakke microfoon nodig hebt, hoewel dat wel gewenst is voor duidelijkheid van stemmen, maar dat als je uitspraken gaat doen over hoe vlak een microfoon is of iets dergelijks dat je die uitspraak wel moet ondersteunen met data. In monitor reviews zie je Tweakers.net uitspraken doen over de kleuren en het contrast, waarbij die uitspraken ondersteund worden door metingen. Ik zou graag dezelfde standaard voor audio zien.

[Reactie gewijzigd door Koeitje op 26 maart 2021 15:01]

Een hele goede studio monitor is veel vlakker dan dat, zeker als je geen subbass hoeft te reproduceren. Een Genelec 8341A SAM is gewoon +/- 1 dB tussen 45 en 20 kHz en in het bereik van de menselijke stem nog vlakker dan dat.
Toevallig staan er metingen van dat model op audio science review: https://www.audiosciencer...dio-monitor-review.11652/

Dat is inderdaad een leuke monitor. pp afwijking is nogsteeds bijna 2dB, maar dit is inderdaad zo goed als het wordt. Ze kosten dan ook 2800 per stuk. Ik denk niet dat het een monitor is die tweakers even koopt voor dit soort eenmalige tests.

Het meten van audio apparatuur is nog verdomd lastig. Audio science review is een stap in de goede richting, maar ook ASR laat niet alles zien. Niet alle non-lineaire vervorming is even vervelend. Veel vervormingen worden pas goed zicht baar als je twee tonen afspeeld. Daarnaast is de vervorming heel erg dynamisch. Een enkel dB'tje harder kan tot een hoop meer dB'tjes aan vervorming zorgen!
2800,- is peanuts voor een bedrijf, de meetapparatuur die ze voor schermen e.d. hebben kost ook gemakkelijk dat. De ruimte is inderdaad een groter probleem, maar als je dat niet hebt moet je ook geen uitspraken doen over tonaliteit.
Een xrite i1 of een SpyderX zijn zo'n ~250 euro. Dat zijn overigens ook tools die vaker gebruikt kunnen worden. Die tools zijn handig voor laptops, televisies, monitoren en eigenlijk alles met een redelijk schermpje.

Die luidspreker is erg tof, maar om nou alleen te gebruiken voor een keer een meting doen lijkt me overbodig. Dan zou ik eerder kijken naar een leen toestel met een grote winkel zoals bax. Die staan er vast voor open om zo'n test uit te voeren. Ze zouden ook 2-300 euro uit kunnen geven en een ruimte als die van speakerland kunnen huren om alle metingen uit te voeren. Dan meet je anechoisch tot +-125hz (al zou je dat ook kunnen halen met een groot statief en een bron op redelijke hoogte).

Ik denk dat een uitspraak over de tonaliteit nog niet eens zo verkeerd is. Het is immers bekend dat dit een subjectieve mening is. Ik had liever gezien dat alle microfoons dezelfde opnamen maakte in dezelfde akoestiek (door een willekeurig audio bestand af te spelen op speakers en dat constant af te spelen). Op dat moment maak je de test consistenter. Daarnaast heb ik ook het idee dat de samples niet level matched zijn. Hierdoor lijkt de microfoon die harder staat "beter".
De geavanceerdere sensoren kosten meer, en Calam software kost ook een paar duizend euro.

Tonaliteit is geen subjectieve mening, maar een objectief feit met betrekking tot het frequentie verloop. Voor de rest ben ik het met je eens over de testopstelling.

[Reactie gewijzigd door Koeitje op 26 maart 2021 17:28]

Met vlak bedoel ik hier (ivm met de HyperX SoloCast dat het geluid wat mij betreft wat dynamiek mist. Bij vooral de Rode NT-USB en Blue Yeti X hoor je wat meer verschillen in volume en toon. Bij de SoloCast vond ik gelid wat saaier. Begrijp me niet verkeerd, gezien zijn prijs linkt hij erg goed, maar het geluid is toch net wat minder dan bij de duurdere microfoons.

Wat het meten van de frequentie response betreft: dat hebben we geprobeerd, maar bij de proefmetingen die we gedaan hebben kwam er in de metingen van de verschillende microfoons toch net te veel akoestiek van onze meetruimte terecht. Dat gaf dus geen goed beeld. Daar moeten we nog eens goed naar kijken. Ik vermoed dat de Sound Guys op dat vlak iets professioneler toegerust zijn... :'(
Dynamisch bereik valt natuurlijk ook gewoon te meten, maar als de tools daarvoor niet aanwezig zijn houd het snel op :P.
Als het goed is zit er een frequentie response kaart bij de microfoons. Kun je aflezen waar de dips zitten. Dat hoor je terug in het karakter van de microfoon. Het is een kwestie van luisteren met je ogen dicht welke goed bevalt en dat weer van toepassing op de persoon.

Stem het af op de persoon en als je zeker wilt zijn kun je microfoons testen. Precies zoals deze testen resultaten opleveren.
Criteria als:
- 'saaier';
- 'wat jou betreft dynamiek mist';
- 'verschillen in volume en toon'.

Daar kan je mijn inziens geen aankoopadvies op baseren danwel een product beoordelen.

Ik ben enorm blij met meer artikelen over audioproducten, maar je moet wel eerst beginnen met een teststandaard. Ik snap dat een ruimtemeting niet direct een optie is, maar je kan vrij simpel audio op de PC opnemen en perfect een frequency response, dynamiek en andere aspecten nameten.

Daarnaast vind ik dat bij geluidsprocessing er nogal voorbij gegaan word aan mic preamps/processors en channel strips. Een vrij neutrale microfoon met een goeie channel strip levert beter geluid op dan een dure microfoon zonder pre-amp. Anders gezegd, in veel gevallen ben je beter uit met een mic van €50,- en een pre-amp van €100,-, dan een mic van €150,-, te meer omdat compressie, expander/noise gate, EQ, de-essers (vooral voor Nederlanders) absoluut cruciaal zijn voor gebalanceerd geluid en niet door een microfoon zelf geboden kan worden.

Sommige podcast applicaties bieden die funtie in hun software (vaak van twijfelachtige kwaliteit), maar als je radiopresentatorkwaliteit geluid wil is een pre-amp meer een must dan een dure microfoon.
Het is me altijd weer een raadsel waarom men condensator microfoons gebruikt in sommige situaties, als audiofiel raakt dit me echt tot in mijn ziel. Zoveel mensen hebben echt geen idee hoe ze uberhaupt een microfoon dienen te gebruiken of welke het beste is voor een bepaald doel. Ik irriteer me mateloos aan mensen die in een echo-chamber zitten met een condensator microfoon die sowieso al iedere mug of scheet opneemt, laat staan uberhaupt enige vorm van noise-cancelling heeft... Daarbij ook meegenomen dat het gros zich er volgens mij voor schaamt om achter een microfoon te zitten. Hallo, een microfoon is gemaakt om in te praten en dus niet op 1 meter afstand en de gain omhoog gooien.

De regel is eigenlijk heel simpel, wil je professioneel "radio sound" geluid en je weet op voorhand dat je in een echo hok zit koop alsjeblieft een dynamische microfoon op XLR, het geluid klinkt niet alleen warmer en voller, maar ook nog eens tien keer beter dan USB ooit zou klinken. Zorg daarbij voor een echt goede externe geluidskaart of mengpaneel met top-notch preamps en je bent vaak niet alleen goedkoper uit maar ook veel slimmer (lees: beter) bezig.

Iedere dynamische microfoon op XLR van om en na bij 18 tot 60 piek verslaat iedere microfoon in deze gehele lineup hands down, het feit dat hier ook niet over gesproken of vergeleken word verbaasd me enigszins, helemaal als streamer wil je zo ver mogelijk bij USB uit de buurt blijven. Als thuiswerker kun je compromissen maken, maar ook dan is de gouden regel nog steeds, wil je echt het beste en geen echo? Kies dan voor een dynamische microfoon, andere mensen in een teams of discord chat zullen je dankbaar zijn. Hun oren trouwens ook ik meen het, als ik sommige microfoons hoor op online conference calls moet ik het volume echt drastisch omlaag schroeven, het is niet om aan te horen, je hoort ze vaak slecht en meestal hoor je alleen een gigantische bonk aan galm. Het is zelfs zeer vermoeiend om zeer hoge frequenties voor langere tijd aan te horen, hierdoor worden je oren eerder moe en uiteindelijk neemt het algehele concentratie vermogen af, iets dat je absoluut niet wilt als je aan het werk bent.

Er is niet voor niets een reden waarom een radio dit soort apparatuur al decennia gebruikt en nu veel podcasters ook dynamische microfoons zijn gaan gebruiken. USB is veelal troep, XLR is modulair, professioneel en kan veel meer toepassingen dienen.

Ik moet het ze nageven, de marketing is de laatste jaren geniaal en hierdoor gaat die USB condensator meuk als warme broodjes over de toonbank tegen torenhoge prijzen, nu helemaal met corona. De echte kenners kiezen altijd voor de sound van warm analoog via een DAC en goede preamps, het is gewoon niet te verslaan en is veel makkelijker te vervangen, daarbij ook nog eens beter voor het milieu want je externe geluidskaart kan gewoon blijven staan, je hoeft alleen voor 2 tientjes een andere microfoon te kopen.

Suggesties? zeker wel komen er een paar:

- Behringer XM8500 (zeer goede prijs kwaliteit)
- Behringer BA 85A (clone van de welbekende Shure Beta 58 A)
- Behringer SL 75C (clone van de welbekende Shure SM57)
- Shure SM58 (meest legendarische zangmicrofoon ooit geproduceerd)
- Shure SM57 (heb vernomen dat sommige presidenten deze nog steeds gebruiken voor hun toespraken)
- Shure SM48 (het jongere broertje van de SM58, klinkt iets anders maar zeker niet verkeerd)

Of kijk gewoon eens rond er is genoeg te vinden!

[Reactie gewijzigd door reforce01 op 26 maart 2021 22:07]

Het is me altijd weer een raadsel waarom men condensator microfoons gebruikt in sommige situaties, als audiofiel raakt dit me echt tot in mijn ziel.
Gezien die achtergrond snap ik je sentiment, maar je liefde voor XLR en dynamische microfoons deel ik lang niet zo breed, omdat juist die onhandig zijn voor de in dit artikel gestelde doelen.
Zoveel mensen hebben echt geen idee hoe ze überhaupt een microfoon dienen te gebruiken of welke het beste is voor een bepaald doel.
Mee eens... maar dat is precies waarom een dynamisch mic het voor heel veel mensen niet gaat worden omdat je daarvoor gedisciplineerd moet werken.
Ik irriteer me mateloos aan mensen die in een echo-chamber zitten met een condensator microfoon die sowieso al iedere mug of scheet opneemt, laat staan uberhaupt enige vorm van noise-cancelling heeft...
Mee eens, daarom is een boom mic op een headset heel handig omdat je dan meer isolatie hebt van omgevingsgeluid.
Daarbij ook meegenomen dat het gros zich er volgens mij voor schaamt om achter een microfoon te zitten. Hallo, een microfoon is gemaakt om in te praten en dus niet op 1 meter afstand en de gain omhoog gooien.
Dit dus... en het is niet eens schaamte, in een teams chat zitten met een mic arm en een gefilterde mic voor mijn bakkes gaat het natuurlijk niet worden. En ook met Games is dat niet super.... maar voor podcasts/streamen? Ja dan is het wel de beste oplossing.

Overigens val ik wel een beetje van mijn stoel met de tests. 20 cm is in veel gevallen de sweetspot, maar dichterbij kan ook, met dynamisch wil je meestal op 10-20cm zitten.

50cm is al veel te ver maar ter illustratie kan je die nog meenemen..

Maar 1 meter? Dat is een onzin test.
De regel is eigenlijk heel simpel, wil je professioneel "radio sound" geluid en je weet op voorhand dat je in een echo hok zit koop alsjeblieft een dynamische microfoon op XLR,
Uit de praktijk kan ik je verzekeren dat erg veel professionals met USB mics werken, zelfs uit deze klasse (ook als ze daarnaast beschikking hebben over een XLR setup). Als je 1 kanaal opneemt zijn bovenstaande mics meer dan genoeg, zowel voor streamen als voor opnames. Het is echt niet zo dat je bij een rijksoverheid filmpje het merkt als dit met een Rode NT USB is opgenomen.

Een goede Audio setup is beter, maar voor heel veel dingen overkill (met name omdat je er dan ook een workflow bij krijgt omdat mooie geluid optimaal te benutten). Als het complexe geluiden zijn waarbij je klank echt en klankzuiver moet werken ga je dat soort dingen aanschaffen, maar heel veel profesioneel werk is niet zo veeleisend.
Iedere dynamische microfoon op XLR van om en na bij 18 tot 60 piek verslaat iedere microfoon in deze gehele lineup hands down, het feit dat hier ook niet over gesproken of vergeleken word verbaasd me enigszins, helemaal als streamer wil je zo ver mogelijk bij USB uit de buurt blijven.
Dit is dus niet helemaal waar... een dynamische mic vereist hele goede mic discipline, juist als je wat expressiever beweegt en wat verder van je mic afzit is dynamisch een risico.

En als Streamer is de eis voor superduper Audio meestal niet zo hoog.. als je goed verstaanbaar bent in een prettige range (dus niet oorpijn schel) is het doel vaak bereikt.
Als thuiswerker kun je compromissen maken, maar ook dan is de gouden regel nog steeds, wil je echt het beste en geen echo? Kies dan voor een dynamische microfoon, andere mensen in een teams of discord chat zullen je dankbaar zijn.
Nee.... veel te ingewikkeld voor de gemiddelde gebruiker.... sowieso wil je niet een uur lang een mic opeten... dan ben je kapot.
Hun oren trouwens ook ik meen het, als ik sommige microfoons hoor op online conference calls moet ik het volume echt drastisch omlaag schroeven, het is niet om aan te horen,
Mee eens, maar dat is waarschijnlijk niet omdat ze een Rhode USB gebruiken :+

Goedkoopste goed optie is een redelijk headset met een boom.
Er is niet voor niets een reden waarom een radio dit soort apparatuur al decennia gebruikt en nu veel podcasters ook dynamische microfoons zijn gaan gebruiken. USB is veelal troep, XLR is modulair, professioneel en kan veel meer toepassingen dienen.
Radio gebruikt heel veel hardware toch ook vooral uit gewoonte en omdat alles er al op is afgesteld. Ik heb de laatste tien jaar twee profi radiostudio's en een TV studio laten inrichten (beheerder, gebruikers, consultant en project knuppels aangestuurd en aangehoord) en je ziet dat er (logisch!) heel erg merkentrouw wordt gehandeld en dat er toch vaak een gebrek is aan out of the box denken. We hebben een consultant gehad die zijn salaris driedubbel waard was door de tweede setup moderner (flexibel/kleiner) in te richten waardoor we veel makkelijker kunnen streamen (ook naar tv/radio vergunninghouders) en we niet altijd die rigide setup van de andere studio erbij hoeven te trekken. En wat je dan ziet is dat die hele zware setup eigenlijk nauwelijks gebruikt wordt.

Juist op dit gebied veranderd er heel veel en gaan we naar kleiner simpel "eenvoudiger" spul met minder draadjes en snel even aansluitbaar op een laptop.

Nogmaals, jij bent audiofiel en in die zin snap ik je sentiment, maar XLR en dynamisch is voor heel veel toepassingen niet gebruiksvriendelijk... en geluidskwaliteit is voor heel veel (professionele!) toepassingen echt niet zo kritisch.

Dat ze met thuiswerken/gamen/streamen drie toepassingen kiezen waar je eigenlijk geen één standaard oplossing voor wil ben ik het zeker met je eens. Ook zijn de eisen aan je geluid aanzienlijk anders... verstaanbaar zijn in een PUBG of Teams chat is toch iets heel anders dan een leuke stream waar je als voice actor lekker bezig gaat.

[Reactie gewijzigd door roffeltjes op 27 maart 2021 08:20]

Toch even reageren op @reforce01 en @roffeltjes roffeltjes.

Uiteraard zijn er grote voordelen aan het gebruik van dynamische microfoons en een xlr-aansluiting, zoals @reforce01 bepleit. Toch is er ook veel te zeggen voor de argumenten van @roffeltjes en die vormden dan ook het uitgangspunt van deze test. Ja, dynamisch heeft grote voordelen. En toen wij begonnen met onze podcast hebben we dan ook welbewust voor een set dynamische (xlr) microfoons gekozen. Dat was toen. Inmiddels werken ook wij thuis en hebben de meeste van ons gewoon een condensator-usb-microfoon voor hun neus staan. Want dat is wat je tegenkomt. Loop een elektronicawinkel binnen (als dat weer kan) of kijk in een grote webshop naar het aanbod van microfoons en het is allemaal usb en condensator. Dat is ook de reden dat we deze microfoons gekozen hebben: het is wat het meest aangeboden wordt en wat het meest gekocht wordt. Om logische redenen: prijs en gemakzucht.

Want inderdaad: er zijn uitstekende dynamische microfoons voor minder dan € 50,-. Maar daar ben je er niet mee. Dergelijke microfoons worden steevast geleverd zonder standaard en zelfs zonder snoer, dus als je nog niets hebt - zoals de gemiddelde gamer of thuiswerker - zul je die er bij moeten kopen. En dan minstens nog iets van een voeding/voorversterker/dac/mixertje. Dat hoeft allemaal niet zo duur te zijn, maar als je dat bij elkaar optelt, kom je in de buurt van de prijzen van deze microfoons. Waarbij de microfoons uit deze test het grote voordeel hebben dat ze heerlijk plug-and-play zijn. Ik snap wel waarom dat aantrekkelijk is. Voor streamers/youtubers/pdcasters is het wat anders. Dan is een opstelling met een (dynamische) xlr-microfoon en mixertje veel logischer.

Wat de afstanden betreft waarop ik de voorbeelden heb opgenomen. Ik had eerst alles opgenomen op 10cm en 30cm. Tot ik ontdekte dan een aantal fabrikanten zelf een afstand van 20cm opgeeft als de ideale afstand. Dus toen heb ik dat aangehouden en daar vervolgens 50cm naast gelegd. Dat is zeker al behoorlijk ver, maar (lijkt me) tijdens game en thuiswerk-sessies zeker niet ongebruikelijk. Misschien had 40cm een betere keuze geweest, dat kan. Een afstand van 1 meter is uiteraard wat onzinnig. Maar misschien toch niet helemaal. Een paar van de fabrikanten stellen dat hun microfoon kan dienen om een rondetafelgesprek mee op te nemen (via de omnidirectional richtingskarateristiek). En stel dat je met vier mensen om een tafel gaat zitten, dan is een afstand van 1 meter tot de microfoon opeens zo gek niet meer. Dus mijn opnames zijn vooral om te laten horen hoeveel (en eigenlijk hoe weinig) er dan van het geluid overblijft. Het kan, maar echt vrolijk wordt je niet van praten in een dergelijke microfoon op 1 meter afstand.

[Reactie gewijzigd door Paul Hulsebosch op 28 maart 2021 15:15]

Met een koptelefoon op jezelf niet meer horen is best raar, probeer maar eens keer uit. Vooral als je intonatie wilt gebruiken kan het ondersteunend helpen om jezelf te kunnen horen. Latency is dan storend en wordt zo klein mogelijk ingesteld en eenmaal goed ingesteld zodat de opname niet hapert.

De optie om ver weg te zitten en als test mee te nemen van een microfoon die bedoeld is voor dichtbij is in dit artikel is een voorbeeld hoe bevreemdend dit werkt. De meeste pc mics werken dan eigenlijk net zo goed.

Volgens mij kan er nog een artikel aan besteed worden gezien veel webinars wel wat ondersteuning kunnen gebruiken.
Volgens mij kan er nog een artikel aan besteed worden gezien veel webinars wel wat ondersteuning kunnen gebruiken.
Ik vind de discipline van omgaan met een mic gewoon best lastig en dat zie je ook bij docenten e.d. die je opeens een mic in de handen drukt. Dan is een mic met een lage pickup veel vergevingsgezinder, al heb je dan wel weer gedoe met omgevingsgeluid.

Met vergaderingen is het of mijn Steelseries headset of als ik dat zat ben de mic van de lifecam... die is voor Teams prima.

Met een kennisclip neem ik de tekst los op en gebruik een koofje tegen omgevingsgeluid, dan heb je verder geen last van toetsenbord aanslagen of dat je vanwege je toch verdeelde aandacht gaat zitten "ehhh ehhh" . Maar ik heb ook een collega die gewoon hoppa het in één take met OBS opneemt en een geweldig filmpje oplevert.

Oftewel, je workflow en je skills zijn minstens zo belangrijk dan dat je een Rode of een Amazon special mic hebt :+
Hoe vaak ik niet te horen heb gekregen, "het apparaat doet het niet". Eeeh omdat de stekker niet in het stopcontact zit. 8)7
Dat geldt overigens net zo goed voor gevorderden.

Ik had vorige week zelf nog een issue wat absoluut niveau kluns was, gewoon omdat ik niet even na dacht over wat er mis ging :+
Wat de afstanden betreft waarop ik de voorbeelden heb opgenomen.
Duidelijk! ;)
Voor mij is het een enorm oerwoud van keuzes. Als leek weet ik gewoon niet waar ik moet beginnen. Daarnaast is het voordeel van USB dat ik niet aan mijn PC hoef te knutselen of een extra paneel op mijn bureau hoef te hebben. En je hebt het er er over dat een XLR microfoon tot 60 euro beter is dan deze mics, maar hoeveel randapparatuur moet ik er dan nog bijkopen om de XLR microfoon te gebruiken? En hoeveel ben ik daar dan wel niet aan kwijt?

Maar wat ik mij nog afvraag nav jou verhaal is, waarom zijn USB microfoons (schijnbaar) inherent slecht? Kan er niet genoeg vermogen over om een goede mic mee aan te sturen? Is de DAC niet goed genoeg?
de microfoons hoeven nog geen eens slecht te zijn. Maar het zijn 'condensator' microfoons, microfoons om elk detail op te pakken. Dit zorgt voor een standaard erg mooie klank, omdat opeens alle diepte en details van je stem doorkomen, en daardoor erg natuurlijk klinken.

_Maar_, praktisch niet te gebruiken is in een standaard kamer met ook maar een beetje echo en met een toetsenboord en muis in de buurt (of andere achtergrond geluiden).

Goed geluid in deze situaties komt van een dynamische microfoon, die over het algemeen op een beetje afstand al snel veel minder opvangen. Ze zijn bedoeld om recht voor de bron te zetten. Dus net zoals radio DJs: Met een pop filter recht voor je mond, zeker < 20cm. Dan heb je geen noise-cancelation meer nodig en klink je uitstekend en het hoeft niet zo duur te zijn.

Dan heb je ook gelijk tegen antwoord, waarom deze microfoons juist allemaal meer gemaakt zijn om wel signaal op afstand op te vangen: Een hoop mensen willen niet met een standaard recht voor hun mond zitten, vooral niet tijdens meetings met webcams of tijdens het gamen. Maar voor audio-opnames (zoals podcasts, voice-overs, etc…) -> simpele dynamische microfoon, pop filter er voor en met je snufferd er praktisch tegenaan -> top :).

USB heeft inderdaad voordelen dat ze in de meeste laptops of desktops zijn te prikken zonder teveel externe apparaten. Iemand zal zeggen 'koop een goede USB audio interface en....'. Deze USB microfoons (zeker over de 100,-) hebben zo'n zelfde audio-interface dus eigenlijk ingebouwd zitten. En daar _hoeft_ helemaal niets mis mee te zijn. Maar het _kan_ wel :P.


Wil je iets om beter te klinken in meetings? Dan zit je toch bij iets als dit. Zeker voor het geld.
Wil je meer met het geluid doen of is het belangrijker voor je? (Podcaster of een andere manier dat je audio-names voor je je brood verdienen), dan kan het lonen om de onderdelen los te kopen die je hier all-inclusive krijgt:
- standaard
- microfoon
- audio-interface

Want het is dan veel makkelijker om later 1 microfoon toe te voegen (voor gasten), of 1tje te vervangen, of anders op te hangen, etc... Je bouwt het modulair op, waardoor je er meer aan hebt en het langer kan gebruiken.

Dus ik snap zeker wat reforce zegt. Ik ben het er zelfs best mee eens. En als je wat goedkoper spul bij elkaar pakt zit je echt niet gelijk (veel) boven de 150,- wat sommige van deze microfoons kosten, en je bent echt niet slechter uit (zelfs beter).
Maar het is echt niet voor iedereen dan ook de beste keuze.

Ik zit met een laptopje in meetings, met weinig USB poorten... mijn desktop staat er naast met een 6in6out firewire Focusrite audio-interface. En toch kijk ik hier naar :). Iets wat gewoon in te prikken is en toch wat fijner klinkt en gewoon mee te nemen is waar ik in het huis ook ga zitten (of weer op 'het nieuwe kantoorwerken' als er weer buitenshuis gewerkt kan worden).
Zo'n USB-microfoon bijvoorbeeld, op het moment dat je twee microfoons wil voor een gast heb je al 2 input-devices wat weer moeilijk kan worden om een goede opname te krijgen, en het monitoren van de audio ook niet makkelijker maakt.
Het grappige is dat je vaak als je iets heel moois bij elkaar hebt je steeds meer gaat schrappen en versimpelen. Zo ook mijn DSLR hobby, hartstikke leuk en veel plezier van gehad, maar 5-6kg aan lenzen en body, dan nog statief, pola's, filtertjes etc..... dat is zware overkill. Om maar niet te spreken over die Elinchrom studio set die eens in het jaar op de sportclub wordt uitgepakt voor wat shots.

Die smartphone die altijd bij de hand is en niks weegt is al jaren mijn camera nummer 1.

En dat zie je bij mijn vrouw dus ook... alles gaat met een usb micje, ze gebruikt filmpjes van haar smartphone, ze werkt meestal met haar Surface pro. Haar render machine is een oude i7 met een hele grote Cintiq eraan. Ze gebruikt hem regelmatig, maar dat is 10 jaar+ oud en als ze iets nieuws gaat aanschaffen dan wordt het een Surface pro 7+, niet een upgrade van die render bak. En toch maakt ze filmpjes voor de overheid, werkt wel eens voor een omroep etc.

Het is toch vooral de skills van de gebruiker, niet de apparatuur.

[Reactie gewijzigd door roffeltjes op 27 maart 2021 19:47]

Vermogen of de juiste aansturing is allemaal van belang. Wat een goed uitgangspunt is, gebruik je oren bij het aanschaffen van apparatuur. Neem kennis in de wereld van audio en geluidsignalen.

In dit geval gaat het om een usb microfoon die makkelijk aan te sluiten valt op een computer.

Een microfoon met xlr is ook mogelijk of zelfs een dasspeld microfoon. Dit vergt meer werk en is helemaal niet handig voor thuiswerken. Meer techniek, dan kan het voorkomen dat ergens de stekker niet in het stopcontact zit.

Het doel van een extra microfoon is om de verstaanbaarheid te verbeteren en niet een doel om zichtbaar een microfoon te hebben.

Ook een mindere microfoon valt bij te sturen met een eq maar vergt extra kennis bij live toepassing maar ook bij directe opnames.
Vrijwel iedere USB mic heeft een rollover van om en nabij 100hz, wil je echt warm geluid zul je altijd voor XLR gaan. Het enige wat je vaak nodig hebt is een Audio Interface, deze sluit je wel aan op een USB poort maar heeft de beschikking over de juiste preamps om een microfoon echt goed aan te kunnen sturen. Nogmaals als je echt kritisch bent hoor je verschil tussen USB en XLR, plus het feit blijft dat mensen door marketing (hoe kan het ook anders) slecht voorgelicht worden en dat vind ik nog het meest kwalijke van alles.

Condensator microfoons zijn een dooddoener in kamers die niet akoestisch behandeld zijn, ze pakken iedere mug of scheet op. Waarom dit uberhaupt aangeraden word als de oplossing voor thuiswerkers, streamers, youtubers of iemand die enigszins wat professioneel geluid wilt is mij een raadsel. Ze verkopen echter als warme broodjes, maar niemand die zich afvraagt waarom het allemaal zo gaar klinkt.

Mijn optiek is de Blue Snowball Studio de enige (hybride dynamische) microfoon die voor het geld echt goed klinkt, maar dan heb ik het wel over de duurdere en dus niet over de goedkope ICE. Deze is overigens ook prima te gebruiken in een kamer die niet akoestisch behandeld is, je moet hem dan immers wel op de juiste richting karakteristiek zetten, bij een Snowball heb je namelijk 3 opties.

Voor alle duidelijkheid, iedereen moet lekker zelf weten wat hij of zij gebruikt. Maar doe op zijn minst wat onderzoek voordat je wat koopt denk ik dan, als men er na degelijk onderzoek nog van overtuigd is dat ze een condensator nodig hebben prima, dat kan dan ook op USB.
Ik ben niet direct een audiofiel – ik kan goed geluid waarderen, maar het is meer op gevoel dan kennis – en was ook vrij verbaasd dat zo verschrikkelijk veel mensen voor condensatormicrofoons gaan. Of nu ja, ik snap het op zich wel door onder meer marketing, maar het is voor veel mensen niet direct de beste keuze. Op de juiste manier toegepast is er niets mis met degelijke condensatormicrofoons, maar veel mensen zouden zichzelf veel meer een plezier kunnen doen met een andere keuze – en het is best vaak niet eens duurder, maar eerder goedkoper.

Mede vanwege het thuiswerken, het geven van workshops en het idee om misschien iets te gaan doen met YouTube-filmpjes heb ik ongeveer een jaar terug ervoor gekozen een dynamische microfoon aan te schaffen met zowel USB als XLR. Voor mijn huidige toepassingen voldoet het zelfs prima via USB en ik krijg geregeld complimenten dat mijn geluid veel beter klinkt dan van de anderen in een meeting.

Eventuele geluiden die ik zelf hoor qua overlast, bijvoorbeeld iets wat buiten of bij de buren gebeurt, is maar zelden hoorbaar voor de anderen.

Wat trouwens helemaal bizar is, is als je ziet hoe de meeste mensen in bepaalde microfoons spreken: best vaak te grote afstand en/of onder de verkeerde hoek.

[Reactie gewijzigd door nXXt op 26 maart 2021 23:34]

Wat trouwens helemaal bizar is, is als je ziet hoe de meeste mensen in bepaalde microfoons spreken: best vaak te grote afstand en/of onder de verkeerde hoek.
Het is eigenlijk altijd een te grote afstand.... beetje afhangend van de mic zit je idealiter op 10-20 cm, maar dat is behalve bij een headphone heel lastig.

Zo ook de hoek, idealiter staat dat ding recht voor je mond, maar dat is in een vergadering natuurlijk geen gezicht, dus zet je hem links/rechts van je keyboard... wat dan dichterbij de mic staat dan jouw mond. Maar goed, je kan hem altijd muten als je op je toetsenbord gaat rammelen,.

Als je trouwens kijkt bij publieke sprekers zie je ook veel gezeik met vaste mics waardoor de spreker niet goed te verstaan is, tenzij hij als een dominee vastgevroren staat achter de lessenaar... als je een spreker hebt die ook wat wil bewegen kan hij het beste dat ijshoorntje in zijn hand nemen (gelukkig weten ervaren sprekers hoe dat werkt), of je moet met lavaliers gaan werken (kwaliteit niet bijster goed, maar in ieder geval consistente pickup van de spreker).
Ja, vaste mics zijn inderdaad voor sprekers best vaak onhandig. De momenten dat ik ergens gesproken heb, geef ik ook de voorkeur aan een handmicrofoon. Als iemand anders dan sprak en niet zo handig was met de microfoon, gaf ik als – pre-COVID – tip dat je desnoods de microfoon tegen je kin houdt. :P

Ik zit zelf in meetings wel vaak met een microfoon voor mijn bakkes, maar dat valt volgens mij niet zo heel erg op door de gekozen hoek.
Ik heb het geluk dat mijn vrouw een kast vol spul heeft, van Samson Gomic, tot Rhode USB Mini tot een XLR met DAC.

Maar voor vergaderingen gebruik ik de mic van de Microsoft lifecam (studeerkamer setup) of die van mijn Steelseries gaming headphone (op de bank/aan de keukentafel of als de kinderen de slag om Arnhem gaan naspelen). Lekker simpel en snel op te breken als het moet.

Ik maak de laatste tijd veel instructie filmpjes en dan pak ik de Rohde en gooi er een (opvouwbaar) koofje van schuim omheen (geknutseld door mijn vrouw), helaas kan dat alleen als niemand thuis is, maar ja, we maken er maar het beste van in deze tijd. Opvallend is dat de bezorgdiensten in ieder geval feilloos weten wanneer ze moeten aanbellen *het is een complot!*.

Ik kan ook wel die XLR set gaan opbouwen in de studeerkamer, maar voor een instructiefilmpje is het prima als het allemaal verstaanbaar erop staat, trouwens, iedereen gaat dat weer afspelen op de speakertjes van zijn laptop of zijn 3 tientjes hoofdtelefoon.... waar hebben we het eigenlijk over?

Overigens is met die GoMic jaren geleden materiaal voor "per seconde wijzer" gemaakt, dus ook voor dat werk hoef je als freelancer niet meteen een studio te gaan afhuren.
Ik las met veel interesse jouw opmerking.

Ik heb begin 2020 een externe microfoon aangeschaft voor mijn lezingen.
Uiteraard USB en condensator (Yeti aan een caster-mount), nooit over iets anders gelezen.

Belangrijkste sine qua non: plug and play.
Nadeel: je hoort idd. alles rond jou, dus micro op 20cm van de mond en gain omlaag.
Met in-ear shures overkom je echo.
Misschien is mijn setup meuk, maar ik steek qua verstaanbaarheid alsnog met kop en schouders boven alle andere competitors die ook presentaties geven met een bluetooth koptelefoon of tegen hun ingebouwde microfonen staan te roepen.

Het kans altijd beter, ik zou dus graag een andere microfoon willen voor een betere kwaliteit, maar:
Externe geluidskaart en XLR lijkt me niet echt werkbaar met een corporate laptop,
- geen mogelijkheid tot het installeren/ updaten van drivers
- beperkte CPU load (webex, VPN en powerpoint neemt nu reeds 95%).

Zijn er ook kwalitatieve oplossingen die plug and play zijn?
Ik begrijp je verhaal volkomen, de vergelijking die je maakt gaat echt niet op want een Yeti kan je absoluut niet vergelijken met een standaard OEM boom mic op een headset van pak 'em beet 20 tot 60 euro. De Yeti steekt hier natuurlijk met kop en schouders bovenuit en dat mag ook wel gezien de prijs die je ervoor betaald.

Een voorbeeld: Native Instruments Komplete Audio 1 of 2
Microfoon: Behringer SL75 C t/m Shure SM58 maakt niets uit, allemaal goede microfoons voor hun prijs
XLR kabel moet er wellicht nog bij, maar zit ook vaak al bij een broadcast statief voor een paar tientjes.

Drivers heb je niet nodig, een interface installeert zich vaak vanzelf en heb je daarna geen omkijken meer naar. Mocht het echt nodig zijn bepaalde software te installeren kan je dit altijd aanvragen, zo gaat het bij ons op kantoor tenminste.

Wil je echt eerlijk en gedegen advies, hou je Blue Yeti en wees er tevreden mee! op USB niveau ga je weinig anders vinden dat boven een Yeti uitsteekt kwa geluidskwaliteit en bouwkwaliteit. Blue heeft het natuurlijk altijd al mooi voor elkaar gehad en zijn pioniers als het gaat om microfoons die niet alleen erg goed klinken maar er veelal ook nog eens heel mooi uitzien. Mocht hij ooit het loodje leggen kan je er altijd nog voor kiezen om voor iets anders te gaan.

Het gaat me er niet om wat men gebruikt of hoe men het gebruikt, het gaat me erom dat de marketing in de weg staat om mensen echt goede te informeren. Alles wat ik zie zijn veelal loze beloftes en mensen die met apparatuur naar huis gaan waar ze eigenlijk helemaal niets aan hebben voor hetgeen waar ze het voor willen gebruiken (onbehandelde kamer enz.) en tuurlijk zul je moeten leren om met een dynamische microfoon om te gaan maar hee, dat vind ik nou juist leuk, lekker een beetje aanklooien hier en daar wat uitvogelen, de leercurve brengt ook weer zulke leuke dingen met zich mee, plus eenmaal geleerd spreek je probleemloos in zowat iedere andere microfoon.

Joh voorbeeld, ik heb ooit eens een wat oudere man in een MediaMarkt zien staan en er kwam op een gegeven moment zo een glad verkopertje op hem af. Die begint allemaal mooie verhalen op te hangen, beloofd hem gouden bergen met een schitterende i7 en 16GB geheugen, een schitterende videokaart enzovoort. Ik sta er naast om voor een toetsenbordje te kijken en ik draai eens naar rechts terwijl ik vrijwel naast die man sta en zeg: "ik wil niet onbeleefd doen, maar waar gaat u het eigenlijk voor gebruiken?" waarop hij antwoord: "ja gewoon, beetje internetten, mailen, office hier en daar eens een filmpje kijken..." Ik zeg nou als dat alles is, daar staat de computer die u zoekt, nog 350 euro goedkoper ook. Doet alles wat u ervan verwacht maar dan nog meer, snelle i5 met 8GB geheugen en een prima videokaart voor hetgeen u ermee wilt doen en als klap op de vuurpijl nog een mooie ruime SSD.

Die verkoper kon me schieten, maar de beste man ging wel met iets naar huis wat hij echt nodig had en daar ging het me om. Moraal van het verhaal: Waarom meer betalen dan nodig en als je nu iets hebt dat voor jou goed werkt gewoon lekker blijven gebruiken.

Alsnog blijf ik het jammer vinden dat men hier niet gekozen heeft voor een paar mooie XLR microfoons en dat stuitte me gewoon tegen de borst. Interface en een XLR mic hoeft echt niet zo duur te zijn als menig mens denkt. Ik snap het gemak van USB wel, maar het ontbreekt gewoon aan klank en warmte plus het moment dat die mic stuk gaat kun je hem weggooien. Op het moment dat een dynamische XLR microfoon kapot gaat kost het je 2 tientjes, aansluiten en werken maar. Nou moet ik wel zeggen, je zal een van de eerste zijn want over het algemeen gaan dynamische XLR microfoons zowat een leven lang mee...

[Reactie gewijzigd door reforce01 op 29 maart 2021 21:16]

Ik mis hier erg hoe het werkt met muis en toetsenboord? Ja, de 'lawaaierige omgeving' voorbeeld-geluiden geven je een hint voor hoe gevoelig een microfoon is.

Maar voor thuiswerken en voor streamers staat deze microfoon toch altijd tussen de persoon en het keyboard in? Hoe zorg je er dan voor dat er geen geluiden van het typen en van het klikken van de muis doorkomen?

Ik heb thuis verschillende zang- en instrumentmicrofoons rondzwerven in m'n kamer. Ik heb al een paar keer een poging gedaan om een 'echte' microfoon op standaard bij m'n mond te hebben die dan in m'n focusrite geprikt is, om het geluid wat meer 'body' en natuurlijker te laten klinken.

Maar ik kom toch elke keer weer terug dat ik gewoon 'tegen mijn thinkpad aan het praten ben'. De array van kleine microfoontjes er in zorgen voor een uitstekende echo-cancelation en vooral keystroke-supression, en ik ben gewoon veel beter te verstaan zonder nare achtergrond geluidjes of andere storende factoren.

Zelfs een microfoon die echt sterk cardioid is pikt nog veel op van het 'het gebruiken van mijn PC'. En dan praat ik nog niet over de stemmen van de andere deelnemers aan een meeting die uit m'n laptop-speakers komen.

Bespreken wat voor noise-cancelling er wordt gegeven en hoe goed die werkt lijkt me net zo cruciaal als het geluid wat de microfoon geeft? (Voor de doelgroep streamers/gamers/thuiswerkers dan).

En kan iemand mij uitleggen wat het doel/nut van een headset-aansluiting op de microfoon is? Is dat om jezelf met zero-latency terug te horen?
Klopt. Ik heb de beste ervaring met headsets met ingebouwde active noise cancelling op de microfoon.

Het nut van de headset-aansluiting is mogelijk om echo te voorkomen. Als ik het geluid van Microsoft Teams op mijn luidsprekers heb staan, dan heeft men daar vaak last van.

[Reactie gewijzigd door pmeter op 26 maart 2021 18:18]

Dat moet ik eens testen. Ik gebruik al maanden Zoom met een toslink dac en rokit speakers in combinatie met een blue yeti.

Vorige week in teams voor de eerste keer gebruikt en ik werd niet fijn onthaald door de echo die er in zat.
Met mijn fifine microfoon en computerspeakers heb ik geen probleem in zoom of teams met echo.
Hier vreesde ik ook voor, maar met dat de speakers hun geluid langs de achterkant aanleveren en je stem vanvoor (de juiste richting) komt houdt de microfoon deze goed gescheiden.
Het is op mijn werklaptop dus geen rtx voice.

Die staat links naast mijn toetsenbord, gericht op mijn mond en dat is helemaal ok voor de echo.

Ik heb een mechanisch toetsenbord, als ik aan het doortypen ben horen ze dat wel. Maar het toetsenbord staat wel meestal tussen de microfoon en mij in.
Ik vind het teveel gedoe om het nog dichter naar mij te zetten.

Veel streamers hebben hun microfoon voor hun toetsenbord, dus tussen het toetsenbord en hun.
Dat kan lekker gaan voor te gamen, maar als je ook typt is dat niet handig.
Je kunt ook een geluidstechnicus inhuren om je systeem te tweaken. Er zijn een hele zooi die geen werk hebben op dit moment.
Er zit vertraging in de microfoon, mogelijk dat dit af te stellen is, en voordat het digitaal gaat worden is er een audiosplit voor zero latency terug naar je koptelefoon.

De techniek achter opnemen is om met multitrack opnames de artiest nearzerolawtency te laten spelen op een guide. Bij VoiceOver is dat minder belangrijk maar wel storend als je jezelf hoort praten. Denk aan echo op een telefoon met je eigen stem. Dit kan behoorlijk afleiden.

Je kunt met compressie boosten en met eq nare frequenties filteren. EQ kun je in vele prijsklassen aanschaffen en er zijn ook gratis, standaard, versies beschikbaar.

Ook kun je met een bijvoorbeeld een plugin een drempel waarde instellen om omgevingsgeluid te verminderen. Des te beter het tweaken met resultaat een hogere prijs, meer kennis, voor een plugin.

Softwarematige plugins verhogen de kans op latency wat weer storend is voor de persoon die opgenomen gaat worden of podcaster op hem of haar koptelefoon.

Een hele zooi informatie om opnames te maken en minimaal 10.000 uren maken om ervaring op te doen is gangbaar in het veld van audio.

Wat thuis met een computer-microfoon al redelijk afdoende is is om een koptelefoon/oortjes in, op te doen.

edit: echo

[Reactie gewijzigd door DefaultError op 28 maart 2021 15:10]

Ik snap het nut voor zero-latency ('analoog terugluisteren' zeg maar :)) als je aan het zingen bent en je wilt direct feedback van wat je doet.

Maar als ik aan het lullen ben? Dan hoef ik mijzelf toch helemaal niet te horen? Vind het juist irritant om te moeten praten met een koptelefoon op of oortjes in o.i.d.

Daarom dat het juist fijn werkt met een goede noise-cancelling mic-array in je laptop. De voice-verbinding staat open op de achtergrond en ik kan gewoon door coden en praten / luisteren tegelijk, zonder dat het irritant gaat zijn of zo.

Ik las hierboven iets over RTX Voice wat natuurlijk wel een hoop kan schelen. En voor de non-RTX mensen heb je daar Krisp voor wat gewoon te installeren is en 'tussen' applicaties te zetten is (je krijgt een virtueel recording-device wat noise-cancelled is en een virtueel output-device waar noise-reduction op zit om de audio van je collega's te fixen :P).

Misschien toch eens mee spelen nu het duidelijk wordt dat thuiswerken voorlopig niet meer weg gaat.
Tijdens streamen gebruik ik nagenoeg altijd die zero-latency uitgang. Ik wil niet dat het geluid van m'n game opgepikt wordt door mijn microfoon (een Rode NT-USB in mijn geval) dus gebruik ik tijdens streamen niet mijn speakers. En als je dan met een koptelefoon op gaat lopen praten zonder feedback, ben je nagenoeg altijd (ongemerkt) te hard aan het praten. Zeker als er nog een andere geluidsbron is waar je "overheen" praat.

Daar is die "balans" draaiknop weer handig voor, daarmee kun je mooi tunen dat je eigen stemgeluid voor jou hard genoeg klinkt ten opzichte van je game, zonder dat je daadwerkelijk luider praat.

Ik was er initieel ook sceptisch over, maar nu ik het gebruik zou ik nooit meer zonder willen.
Je zelf goed horen voor accenten en intonatie kan middels nearzerolatency goed werken. Als je jezelf niet kunt horen werkt bevreemdend.

Je kunt voor noicecancelation ook de microfoon uitzetten bij een online gesprek of vergadering. Werkt ook goed. Meer techniek is meer kans op afleiding.

In studio’s is het normaal dat een presentator bijgestaan wordt door een audiotechnicus.
Jammer dat er enkel condensator microfoons zijn getest. Condensator microfoons kunnen erg mooi klinken. Ze pakken immers elk detail op. Dit is tevens ook het grote nadeel van ze, ze pakken elk detail op.

Tijdens het gamen of werken is het niet vreemd als je dan toetsenborden of veel omgevingsgeluid oppakt. Ik denk dat dit juist erg storend is voor de toepassing! Het is niet voor niks dat de Shure SM7b de industrie standaard is voor podcasting en voiceovers.

Nou heeft die SM7b van Shure ook een heel ander prijskaartje dan de geteste microfoons, maar er zijn ook prima goedkopere alternatieven die geschikter zouden zijn voor streamen. Een Rode podcaster (USB of XLR) of een Shure SM58 lijken mij veel geschikter voor een dergelijke toepassing en hebben een vergelijkbaar prijskaartje.
De SM58 is de tank onder de microfoons en al vanaf Herman Brood zijn beginjaren mee op tournee
Maar voor studiowerk is een goede condensator micro bijna altijd een betere keus omdat het meer naturel klinkt i.p.v. gesproken/gezongen door een microfoon. Dit geldt uiteraard als je de zaak een beetje goed afstelt. Voor huis tuin en keukengebruik kun je ook kiezen voor minder goed. Maar deze review gaat volgens mij juist om 'het hoorbare' op een wat hoger plan te tillen. Uiteraard is dit zeer arbitrair en voor iedereen anders. Nog niet meegenomen dat oren ook nog eens wennen aan goed of slecht microfoongeluid... 'een piloot vanuit de cockpit mag slecht klinken' ;) en dan hebben we het nog niet eens over de speakers of koptelefoons die via verschillende equalizers ons gehoor benaderen. ;) Kortom niemand hoort hetzelfde. Het blijft lastig om er iets definitiefs zinnigs over te zeggen
De SM58 is de tank onder de microfoons en al vanaf Herman Brood zijn beginjaren mee op tournee
Maar voor studiowerk is een goede condensator micro bijna altijd een betere keus omdat het meer naturel klinkt i.p.v. gesproken/gezongen door een microfoon.
Ik ben het hier volledig mee eens. Je geeft dan ook meteen het tegenargument: "Dit geldt uiteraard als je de zaak een beetje goed afstelt."
Helaas gebeurt dat goed afstellen niet altijd heel goed. Sterker nog, de gemiddelde meeting waar ik in zit gebruiken mensen de microfoon in hun draadloze hoofdtelefoon of die standaaard in hun laptop zit. In elk geval zullen deze microfoons een significante upgrade zijn.

Ik zou niet zo zeer zeggen dat een dynamische microfoon minder goed is. Er zijn genoeg opnames gemaakt er mee die een enorm succes zijn geworden. Dan kan je jezelf ook nog afvragen, achtergrond geluiden opvangen is technisch gezien accurater, maar is dit ook gewenst? Dit is compleet afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.

Echter heeft het artikel de subtitel: "Voor gamers, streamers en thuiswerkers". Ik denk dat het dan op zijn minst schappelijk is om één dynamische microfoon mee te nemen in de test.
Het ergste is nog wel dat sommigen de microfoon én de luidsprekers van hun laptop gebruiken. Heb je clipping, achtergrondgeluid en je hoort degene die aan het woord is twee keer...
Helaas gebeurt dat goed afstellen niet altijd heel goed. Sterker nog, de gemiddelde meeting waar ik in zit gebruiken mensen de microfoon in hun draadloze hoofdtelefoon of die standaaard in hun laptop zit. In elk geval zullen deze microfoons een significante upgrade zijn.
Ik vind het wel lastig om te stellen dat het de microfoon is, het artikel belicht terecht dat bandbreedte heel vervelende dingen kan doen met geluidskwaliteit.

Een standalone mic heeft als nadeel dat je hem (zoals elke mic) voor het beste resultaat eigenlijk heel dichtbij moet staan en je er in ieder geval consistent ernaar toe moet praten. Groot voordeel van een headphone met boom-Mic is dat je hoofdbewegingen geen probleem zijn en je minder bijgeluid opvangt. Ik zie toch echt nooit iemand met een mic met plopkap op een arm voor zijn bakkes in een zoom meeting :+

[Reactie gewijzigd door roffeltjes op 26 maart 2021 21:22]

Tijdens het gamen of werken is het niet vreemd als je dan toetsenborden of veel omgevingsgeluid oppakt. Ik denk dat dit juist erg storend is voor de toepassing! Het is niet voor niks dat de Shure SM7b de industrie standaard is voor podcasting en voiceovers.
Onschuldige vraag van iemand die totaal niets weet over semi-professionele microfoons:

Is dat niet met software te compenseren?

Verder is iets als een Shure SM7b natuurlijk in een heel andere prijsklasse dan de hier geteste microfoons. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 26 maart 2021 14:33]

Is dat niet met software te compenseren?
Nou het is behoorlijk lastig om hier goede software voor te maken. De akoestiek is in elke ruimte immers anders. Daarnaast zit de ene persoon heel dicht bij de microfoon en iemand anders weer heel ver van de microfoon.

Je kan een geluidsignaal zien als een hoop sinussen en cosinussen. Een reflectie is inprincipe een vertraging van het signaal. De microfoon zal alles opvangen, direct en indirect. Als je vertraging dan dusdanig veel is dat je sin(x) een -sin(x) wordt, dan zullen ze elkaar perfect uitdoven en dan hoor je die toon helemaal niet. Op dezelfde manier kunnen die reflecties er voor zorgen dat je signaal versterkt!

Nu kan je een equaliser gebruiken die die uitdovingen en versterkingen precies weer corrigeert, maar als je dan een klein beetje beweegt dan zijn die reflecties weer anders. Een equaliser is dus niet effectief. Dit is tevens ook de reden waarom active room correction software niet ideaal is (en al helemaal geen vervanger voor een goede akoestiek)!

Er zijn tegenwoordig wel wat slimme tools die machine learning gebruiken om onderscheid te maken tussen het "primaire geluid" (geluid zonder reflecties of irritant achtergrond geluid) en "secundair" geluid. RTX voice is hier een goed voorbeeld van. Er zullen vast andere alternatieven zijn, maar daar ben ik me nog niet helemaal van bewust. Suggestisch zijn welkom.

Idealiter zorg je er natuurlijk voor dat er geen irritante achtergrond geluiden in de opname terecht komen. Een van de oplossingen is dan ook gewoon een geschikte microfoon gebruiken. Nou heeft niet iedereen de luxe om een chique SM7b te kopen, maar zoals ik al aangaf zijn er prima alternatieven die beter geschikt zijn voor voice overs en podcasting dan een gemiddelde USB condensator microfoon zoals in deze review staan.
Volgens mij zit er een mogelijk in Teams en Zoom voor back noise filtering. Kan je zelf instellen
Ook Nvidia heeft dergelijke software, echter is het erg lastig. Maar condensator mics hebben polar patterns. Ook hypercardioid is mogelijk. Hoe dan ook, pakken ze inderdaad veel op.

Overigens vind ik de test niet zo sterk, want je zou exact hetzelfde op moeten nemen, op exact dezelfde plek etc. Verschillen tussen microfoons is soms een beetje hetzelfde als high-end audio discussies.

Ze werken soms op een andere plek, of andere stem beter. Microfoons en plaatsing is een vak apart.

Verder sluit ik mijn mening aan bij @hidjedewitje.
Nvidia Broadcast doet wonderen sinds ze RTX Voice hebben geïntegreerd. Fanatieke klussende buren met boren, afzuigkappen, degelijke tactile ramplank, en niemand heeft in een call door dat dit allemaal gaande is. Maar 't heeft zeker een duidelijk effect op hardware usage!
Met software kan een hele hoop, zo heeft Barnacules dat ooit laten zien in een video over RTX Voice. Dit is echter mooi voor gamers, maar voor professionele activiteiten is dit vaak niet gewenst omdat het soms ook teveel wegfilterd, of pas na enkele momenten waardoor een ruis toch deels nog te horen is.
Teveel wegfilteren is volgens mij niet echt een issue in de praktijk, je kunt immers de sterkte van de filtering aanpassen. Ik gebruik het inmiddels bijna een jaar denk ik, i.c.m een QuadCast, en mijn collega's in de ontelbare conference calls hebben nog nooit opgemerkt dat er iets niet goed verstaanbaar was of wegviel (en ik heb zeker in het begin regelmatig om feedback gevraagd om er zeker van te zijn dat het z'n werk goed doet).

Wat je bedoelt met "na enkele momenten" snap ik niet zo goed.

Het is echt bizar hoe goed RTX Voice werkt.
Hier sluit ik me bij aan.
Mijn PC is zelf nogal lawaaierig (veel fans) en mijn microfoon staat rechts naast me op het bureau.
Als ik RTX Voice gebruik hoor ik echt niks van mijn PC en ook toetsaanslagen op mijn mechanische toetsenbord vangt het redelijk goed af.
RTX Voice on/off is echt een wereld van verschil!

(ik heb een originele Blue Yeti die ik echt al járen heb).
Is dat niet met software te compenseren?
Ik gebruik zelf een Blue snowball ICE.
Ik heb in teamspeak 3 de volgende 4 dingen aanstaan.
Typing attenuation, Echo canccelation, Remove background noise, en Echo reduction.
En heb hem ook nog op hybrid mode staan.
Ze horen mn mechanische toetsenbord nooit, muziek op speakers horen ze ook niet.
Dus het ligt er net aan welke communicatie software die he gebruikt.
Er bestaan duurdere headsets met ingebouwde active noise cancelling voor de microfoon. Bijvoorbeeld van Plantronics. Tussen de headset en de pc zit dan een kastje dat de active noise cancelling toepast. Geen software nodig. Ik heb er een van 20 jaar oud en bij vergaderingen ben ik uitstekend verstaanbaar, zegt men.

[Reactie gewijzigd door pmeter op 26 maart 2021 16:59]

De meeste noise cancelling voor microfoons zijn hardwarematig.

Je hebt dan een microfoon aan de kant waar je mond zit, maar ook een microfoon aan de andere kant. (van je mond af gericht)
Die pikt het omgevingsgeluid op en trekt dat af van het geluid dat de microfoon bij je mond oppikt.

Eigenlijk een heel simpel systeem en werkt zeer goed. Het zou me verbazen als die plantronics van jou dat ook niet gebruikt.
Beste is vlakbij de mic te praten en de sensitiviteit daarop af te stellen.

Wat dat betreft is de test met een meter afstand bepaald niet zoals een mic moet worden gebruikt, idealiter (voor de kwaliteit, niet voor het gemak) zit je op 20cm of minder.

Dichtbij inspreken in een mic is niet alleen wat studio artiesten doen, let maar op hoe professionele podcasters hun mic neerzetten, liefst op een arm voor hun mond, anders toch zo dichtbij mogelijk op het bureau. En voor gamers is een losse mic sowieso niet ideaal, veel teveel muisklikken en toetsaanslagen, dus dan wil je een headphone+boom mic.

https://www.voices.com/bl...0to%20be%20overly%20bassy.

[Reactie gewijzigd door roffeltjes op 26 maart 2021 21:49]

Voor een mooie microfoon dan is de preamp ook bepalend voor de kwaliteit van het geluid. Wil je een evenwichtig geluid met karakter dan is er een scala aan mogelijkheden. Deze microfoons doen precies wat ze moeten doen voor de prijs wat je ervoor betaald.

Wil je naast een goed klinkende microfoon een akoestiek die natuurgetrouw klinkt dan zul je dit kunnen afstemmen. De ruimte kan dusdanig ingericht worden zodat er geen reflecties en uitdovingen ontstaan van het geluid.

De reflecties zijn ook te ondervangen met de richting hoe een microfoon is gemaakt of afgesteld.
Voor een mooie microfoon dan is de preamp ook bepalend voor de kwaliteit van het geluid.
Ja, maar als je kijkt naar wat er het meeste impact op de klank dan zal je zien dat je bron->akoestiek->microfoon veruit meer impact hebben op de klank.

Studio's gebruiken overigens vooral dure preamplifiers omdat ze anders klinken als je ze overstuurt.

Mochten er tweakers interesse hebben om preamplifiers zelf te maken, seventh cirlce audio heeft een paar interessante die een heel stuk goedkoper zijn dan tegenhangers. Zie hier een leuke shootout: https://www.youtube.com/watch?v=buyn_uhVgME. Hoewel er verschil is tussen de klank, denk ik niet dat dit een make-or-break situatie is voor de gemiddelde streamer/gamer/office medewerker.
Je kunt als streamer al heel veel zelf doen ook met het genoemde aanbod. Een preamp gebruik je in combinatie met microfoon en om het signaal kleur te geven. Alles valt te oversturen als het moet. Dat geeft soms mooie resultaten, kijk naar de drummodules uit de jaren tachtig.

Studio’s onderscheiden zich in klank en geluid en dat kan ook een overstuurd beeld opleveren maar ook een gebalanceerd geluid wat af te spelen valt op allerlei geluidsdragers. Een podcaster doet min of meer hetzelfde met zijn of haar stem.

DIY is op zich best oké en mogelijk een item voor een podcaster.
Kun je een ladspa filter voorzetten. Dat werkt best goed maar uiteraard is het natuurlijk wel verstandig geen omgeving geluid te hebben. Ook studio's moeten toch best stil zijn.

Er zijn (veel) verschillende implementaties en tools voor een dergelijk filter. Ik gebruik het zelf achter een RTLSDR voor ATIS en ATC (hier kun je deze beluisteren https://www.liveatc.net/search/?icao=ehkd).

Maar je er zijn ook filters voor windows, OSX en linux. Ik gebruik deze voor Linux in een docker container.

Zie ook : https://www.ladspa.org
Shure SM58 is een XLR microfoon dus die kan al niet meedoen in een USB microfoon roundup. Je moet dan daarvoor weer een apart device aanschaffen om je XLR naar PC/laptop te brengen. Dat is voor veel mensen al te ver, nog een device erbij met zijn eigen kosten.
Klopt, het was ook maar een voorbeeld.
Overigens kan je technisch een dynamische microfoon aan sluiten op de microfoon ingang van je moederbord met een XLR->jack kabeltje. Je gebruikt heb dan alleen ongebalanceerd en is dus nogal gevoelig voor storing.

Een sm58 + focusrite scarlett solo is ook 200 euro en is wat dat betreft een duurdere/luxere optie in vergelijking met de anderen.
Kun je de audio op je speakers zetten met een microfoon die jij aanbeveelt tijdens een Teams/Zoom call?

Ik ben op zoek naar een losse mic die geen echo veroorzaakt door geluid uit je speakers.
Dat is niet echt mogelijk. Geen enkele (individuele) microfoon zal dit doen. Een microfoon zal enkel een akoestisch signaal omzetten naar een elektrisch signaal (of dat nou analoog is of digitaal maakt voor dit probleem niet uit). Als jij de speakers aan hebt en belt met persoon X, dan zal die speaker persoon X ontvangen en doorsturen.

Wat je wellicht kan doen is een microfoon kiezen die erg richtings gevoelig is (bijvoorbeeld een cardiode of shotgun) en hem wegrichten van de speakers. Op dat moment zal de echo minder hard zijn voor je collega's.

Ik durf niet te zeggen of tools zoals RTX voice of de ruis onderdrukking van teams/zoom/discord/windows hier goed mee omgaan. Dit kan je echter gratis proberen.
Ik kijk best veel streams, en inderdaad, er is een streamer waarvan ik weet dat deze de Shure SM7b gebruikt (Bahroo) en de kwaliteit is echt subliem.
Eens. Het is goed om eerst een keuze te maken tussen het type microfoon:
- Condensatormicrofoons (met een paar subtypes, waarvan je meestal zult kiezen voor cardioïde)
- Dynamische microfoons
- Ribbon microfoons (zeg maar extreme richtmicrofoons voor interviews op een afstand zoals)

Deze hebben elk voor- en nadelen, die goed op internet zijn te vinden.

Maar voor thuiswerken lijkt een headset mij toch de beste keuze. Je wilt niet investeren in een dure losstaand condensatormicrofoon voor vergaderingen, waarna iedereen jou hard hoort typen, schuifgeluiden hoort maken als je de muis beweegt en doof wordt als je je kop koffie neerzet. Die geluiden worden door het bureau mechanisch overgebracht naar de microfoon.

Wil je top kunnen vergaderen, dan is het goed om te weten dat er hele goede headsets bestaan met ingebouwde active noise cancelling voor de microfoon.

Ik heb zelf in huis en geprobeerd:
- Condensatormicrofoons, zowel de Rode NT5 als de ingebouwde van de Zoom H6: perfect voor opnames van klassieke optredens, maar te gevoelig voor vergaderingen.
- Een goedkope dynamische microfoon: werkt aardig, maar je moet dichtbij praten en het bureaustatief brengt teveel mechanische geluiden over zoals geluid van mijn ellebogen op tafel.
- Een 20 jaar oude Plantronics headset met ingebouwde active noise cancelling: werkt perfect.

[Reactie gewijzigd door pmeter op 26 maart 2021 17:11]

nee, voor thuiswerken is een headset niet de beste keuze.

Ik heb een dure headset met uitstekende noice cancelling microfoon, maar hoe goed en aangenaam je headset ook is, je word gillend gek als je 8 uur lang in vergaderingen zit met een headset op.

Daarom raad ik iedereen een speakerphone aan voor thuiswerken. Meerdere collega's die me zeer dankbaar zijn voor dat advies.
En dan ben je ook nog goedkoper uit dan de meeste van de de microfoons die hier getest zijn.
Jabra 410 heb je vanaf 70 euro. poly voxbox kun je extreem goedkoop voor 99 euro krijgen.
Kan ik goed inkomen. Ik vergader hooguit een uurtje op een dag. Dan ligt dat anders.
Klopt, dan is het anders.

Op kantoor zat ik ook veel in conference calls en dan had je geen andere keus dan een headset. Maar als ik wist dat ik echt veel calls had ging ik zo'n dag dan thuis werken.
Ik vergader een 4-6 uur op een dag, en ervaar weinig last met mijn headset. Ik ben wel benieuwd hoe het gaat worden als het weer warmer wordt... zweet oren enzo 😅
Tja, ik werk zoals velen al een jaar thuis en zit dagelijks vele uren in overleg via Teams. In die persoonlijke ervaring hebben mensen die een headset gebruiken, of die nou goedkoop of super high-end is, continu gedoe met verstaanbaarheid. Mensen die, zoals ik zelf, microfoon en luidsprekers van de laptop gebruiken zijn prima verstaanbaar en het werkt bijna altijd prima. Mensen met een losse microfoon zoals in deze review werkt veruit het beste.
Geldt die slechte ervaring alleen voor headsets met zo'n 4-polige jack-aansluiting waarbij je de microfoonvoorversterker van de laptop gebruikt? Of geldt die slechte ervaring ook voor duurdere usb headsets met ingebouwde microfoonvoorversterker en ad-converters die ik bedoel?

[Reactie gewijzigd door pmeter op 26 maart 2021 20:36]

Voor beide. Ik heb een paar collega's met behoorlijk high-end headsets die ze ook voor streaming gebruiken. Als het geluid bij hun klopt, dan is het ook echt goed. Maar ook heel vaak uitval of andere rare dingen. Misschien kan Teams er niet goed mee omgaan of zo, geen idee, ik heb zelf niet ontzettend veel verstand van de materie (getuige ook het feit dat ik zelf gewoon de ingebouwde spullen in m'n laptop gebruik).
Maar goed, dit zijn puur mijn persoonlijke ervaringen met een kleine sample size.
Ik gebruik regelmatig een dynamische microfoon, werkt prima en heeft goede dynamiek ook bij lagere tonen, het is dan ook wel een tank van een ding (qua gewicht) uit de jaren 60. Een viltje er onder of iets dergelijks is inderdaad wel aan te raden, als je m per ongeluk verschuift hoor je dat duidelijk.
Die SM7B vind ik iets te smooth klinken eerlijk gezegd.
https://www.youtube.com/watch?v=VJaz6jbl57Y

Zelf heb ik een Blue Yeti Pro aangeschaft. Deze staat aan 239 euro, maar heeft naast de USB aansluiting ook een XLR aansluiting. Ik ben blij van mijn keuze, want uiteindelijk ben ik overgeschakeld op een Rodecaster Pro, niet zozeer voor de 4 XLR aansluitingen, maar om andere bronnen binnen te kunnen brengen, alsook een telefoon via bluetooth.

Om terug naar audio kwaliteit over te gaan. Ik ben van een modmic mini naar deze Blue Yeti gegaan. De geluidskwaliteit is zeer goed. Alles hangt wel een beetje af van de omgeving. Ik heb geen panelen voor demping in de eetkamer, maar het valt in deze ruimte nog mee. Het is waar dat het ding wel erg veel geluid oppikt. Omdat ik hem niet op een arm bevestigd heb, moet de gain wat hoger, ook al omdat ik geen erg luide stem heb. Tikken en praten tegelijk is dan wat moeilijker, maar meestal ook niet echt nodig. Met de Rodecaster zou ik wel wat met de threshold kunnen spelen, maar het beste is een boom arm, zodat je hem goed voor je mond kan plaatsen, en zo de gain laag kan houden.

Het meest vervelende aan de Blue Yeti Pro is het rode lampje dat brandt wanneer hij aanstaat en flikkert wanneer hij gemute is. Die brandt gewoon je ogen uit je kop. Nu dat ik hem op XLR aangesloten heb brandt het minder hard, maar heeft de knop ook totaal geen functie meer.

Voor de dochter heb ik een Podmic aangeschaft, XLR, ook een zeer goede microfoon voor 109 euro. Als je naar de prijsklasse gaat van de Blue Yeti Pro aan 239 euro kan je misschien toch beter voor een Rode Podmic kiezen en er een GoXLR mini bijnemen.
https://www.tc-helicon.com/product.html?modelCode=P0DI7

Als het meer mag kosten, een GoXLR of een Rodecaster Pro.
Met enkel een SM58 kun je niet zoveel, ja een spijker in een plank slaan.
Ik zou van dit soort testen ook wel eens een 'AliExpress Special' willen zien om de bang-for-buck daarvan te bepalen.
Ik zou ook graag een selectie XLR microfoons willen zien. Lijken me zeker in dat segment een stuk interessanter, want voor een paar tientjes heb je een microfoon die vele malen beter klinkt dan veel in dit lijstje die boven de 100 euro zitten.
Dan heb je alleen nog maar een microfoon en moet je deze ergens op aansluiten. Nu zijn er XLR naar 3.5mm verloop mogelijkheden maar in de meeste gevallen kan je dan net zo goed geen XLR microfoon nemen of klinkt het zelfs slechter omdat de meeste 3.5mm microfoon ingangen simpelweg niet er op berekend zijn om een XLR microfoon als bron te gebruiken. Sowieso zal met de meeste laptops en ook desktops er sprake zijn van meer ruis dan met een USB microfoon.

Dus als je het goed wil doen dan kom je er op uit dat je een audio interface nodig hebt die je via USB aansluit op je computer en heb je uiteindelijk via een duurdere omweg alsnog een USB microfoon ;)
Dat is waar, maar zelfs als je een interface meerekent kom je veel goedkoper uit voor dezelfde kwaliteit als (of betere dan) bijv. een Yeti.

Een Behringer U-Phoria UM2 is vaak voor 30 euro te vinden. Ik heb inmiddels een upgrade gedaan naar de UMC22 omdat de plastic behuizing van de UM2 voor wat storing zorgde, maar ik heb ook gelezen dat mensen met succes een stukje ijzerdraad van hun UM2 naar bijv. een metalen poot van hun bureau getrokken hebben en dat dat het al oploste.

Dus ja, er komt zo'n 30 euro bij inderdaad, maar dan nog blijft het toch wel heel interessant. De goedkopere XLR-microfoons zijn gewoon al heel goed, dus ben je voor 60-70 euro klaar, scheelt de helft van USB opties.
Een Behringer U-Phoria UM2 is vaak voor 30 euro te vinden.
Dat is zo ongeveer de enige gelijk ook. De rest zit al eerder tegen de 100 euro aan en als je daar een XLR microfoon bij doet zit je simpelweg in dezelfde prijs range als de hier besproken microfoons en moet je er nog eens meer voor doen ook. Zover ik weet werken veel audio interfaces met de standaard drivers niet direct met applicaties zoals teams, zoom en discord. Waarbij veel mensen bij het thuiswerken wellicht ook nog te maken hebben met het feit dat de werk laptop beperkte installatie rechten heeft.

Het kan zeker een optie zijn maar wel eentje met meer stappen (qua uitzoekwerk en installeren) om alles op orde te krijgen.

edit:

Neemt niet weg dat ik graag een artikel over dit onderwerp zou zien met zowel microfoons als interfaces :)

[Reactie gewijzigd door Creesch op 26 maart 2021 15:05]

De UM22 is rond de €45 zonder verzendkosten en heeft een betere behuizing en een betere preamp dan de UM2. Een prima XLR mic hoef je ook niet heel veel geld aan uit te geven. Ja een SM7B of SM58 is leuk, maar een Behringer XM8500 is echt ontzettend goed voor minder dan €20.
Dat is alleen niet het hele plaatje:
  • Sowieso zit daar nog niet de prijs in voor een microfoon statief want die krijg je niet standaard bij dergelijk microfoons.
  • De Behringer XM8500 is volgens mij een dynamische microfoon waardoor je er redelijk dichtbij moet zitten om goed opgepikt te worden
  • Als je voor de goedkope optie bent gegaan van een bureau statief zal het mechanische geluid van typen wat je al goed hoort nu nog meer hoorbaar zijn omdat je microfoon praktisch naast je toetsenbord staat
  • Je kan natuurlijk voor een condensator microfoon gaan zoals de Behringer C1 maar die is wel iets duurder of je gaat voor een microfoon arm.
  • Nu zit je qua uitgaven al weer een stuk meer richting de 100 euro
  • Belangrijker, je hebt nu nog steeds alleen maar de losse componenten waarbij je meer moet afstellen dan bij een usb microfoon. Daarnaast is het nog steeds zo dat zover mij bekend niet alle interfaces standaard plug en play zijn voor gebruik in teams, zoom, discord, etc vanwege de gebruikt audio driver protocol wat meer gericht is opnames dan live praten. Hier komt dus ook meer werk bij kijken om het werkende te krijgen
Ja je kan uitstekende resultaten verkrijgen met een audio interface en losse XLR microfoon maar het is echt niet perse (veel) goedkoper en zeker niet makkelijker. Het is dan wat mij betreft ook alleen maar een keuze voor enthousiastelingen die het niet erg vinden om er extra tijd in te steken en niet gehinderd worden door zaken zoals werk laptops waar je maar beperkt dingen op kan installeren.

[Reactie gewijzigd door Creesch op 26 maart 2021 17:13]

Ik heb in een andere comment dat complete plaatje geschetst, en dan zit je op zo'n €90 of minder als je ergens een goede deal pakt. Maar voor €100 lukt het je sowieso. Vergeet niet dat veel USB-suggesties ook al zo duur zijn en niet persé beter klinken.

UMC22: €45
XM8500: €17
XLR-kabel: €10 of minder
Statief: €20 of minder (met soms popfiltertje inclusief)

Dat de XM8500 een dynamische microfoon is zie ik als voordeel. Met een fatsoenlijke microfoonarm is dicht bij de microfoon zitten niet zo'n heel groot issue, en je pakt veel minder achtergrondgeluid op, en het maakt minder uit de je ruimte geen audio treatment heeft. Maar als een condensor echt nodig is zijn ook daar opties voor.

Wat betreft "plug en play": we zitten hier op Tweakers. Zo moeilijk is dat nou ook weer niet. En je hebt een upgrade path.

[Reactie gewijzigd door Bark_At_The_Cat op 26 maart 2021 17:39]

Wat betreft "plug en play": we zitten hier op Tweakers. Zo moeilijk is dat nou ook weer niet. En je hebt een upgrade path.
Ik zie me toch niet zo snel die setup oppakken en naar de keukentafel sjouwen... en weer terug naar de studeerkamer... laat staan straks weer mee naar het kantoor :+

En dat geldt ook voor professionele toepassingen... als je iemand gaat interviewen op lokatie neem je meestal geen boom+kat mee(dat is overigens in de openlucht vaak wel de enige optie, zeker als het wat waait). Een usb mic die je even in je laptop klikt is aanzienlijk simpeler en veel minder intimiderend.

Ik vind het hartstikke leuk dat hier mensen zweren bij XLR, maar zelfs als we discussie niet gaan voeren of XLR merkbaar beter klinkt is er toch wel een aantal heel goede redenen waarom USB zo populair is, ook bij professionals. Plug en play is gewoon een heel erg belangrijke eigenschap van dit soort dingen.
Nee, dat is zeker. Aan een andere comment gisteren voegde ik ook nog een opmerking toe (toen waren er nog niet zó veel reacties en stond het allemaal iets dichter bij elkaar.)
Neemt wel significant meer ruimte in op je bureau. En hoewel een dynamische mic beter geschikt is voor en ruimte zonder audio treatment, hoef je een USB condensor minder dicht bij je mond te houden.
Al met al moet ieder z'n eigen keuze maken. Ik denk dat voor veel mensen zo'n setup als de mijne best nog wel aantrekkelijk kan zijn, maar het is zeker niet de enige en zeker niet de beste oplossing voor specifieke toepassingen.

[Reactie gewijzigd door Bark_At_The_Cat op 27 maart 2021 23:12]

Absoluut. Zeker voor een podcast/stream, maar sowieso als je een vaste PC hebt of een bureau met docking die je met niemand deelt, is dat een hele mooie oplossing. Het is ook niet duur of ingewikkeld, alleen is het niet zo mobiel (maar dat is een Rode op een arm of een Yeti ook niet).

Dat is ook een beetje mijn probleem met het artikel, het zoeken naar een auto waar je mee off road kan, je boodschappen mee kan doen in smalle straatjes en op de Nurburgring kan scheuren.

- voor Teams is een Microsoft Lifecam een heel goede optie, die cam+mic staat hoog en los van je bureau blad en is voorwaarts gericht Het geluid is voor het doel echt prima, geen galm, geen schelle tonen. Wil je echt wat los dan is een Samson GoMic ideaal (die klassieker mis ik toch wel in deze test). Een Yeti of Rode is allemaal leuk, maar de winst is niet significant tov het doel, goed verstaanbaar zijn.

En als het druk in huis is of heel mobiel wordt is een headset ideaal.

- Voor gamen is een goede headset al heel snel superieur, ook al omdat je isolatie van je game geluid en keyboard wil en dat toch wel een ding is met een losse mic. Een losse condensator mic wordt al heel snel rommelig voor een gamer.

Anders gezegd, zowel voor gamen als een teams vergadering denk ik niet direct aan Rode NT-USB, niet alleen duur, het is niet eens ideaal.
Voor mijn zoon het volgende gekocht: een Behringer U-PHORIA UMC22 audio interface (46 euro) met de Behringer XM8500 microfoon (16 euro). Totaal 62 euro. Prima geluid.
En een microfoon standaard (starten rond de 10 euro) en een XLR kabel (5 euro) neem ik aan? ;)
Die had ik nog... maar goed dat kostte denk ik 15 euro ofzo
Er zijn plenty mogelijkheden als je weet waar je het moet zoeken. Er nog zat alternatieven voorhanden maar de looks en het gemak van een usb microfoon zijn best praktisch. Het grote voordeel van een close mic is dat je dan kunt croonen als podcaster. I Comin' Home Baby.
Die had ik ook echt wel verwacht in deze test. Zelf serieus gekeken naar het aanschaffen van een Fifine microfoon op Ali. Heel wat reviews gekeken op Youtube en die kwam heel aardig uit de test en de Microfoon kost minder dan 40 euro.

Hier een review en een vergelijking met Blue Yeti (7:22):
https://www.youtube.com/watch?v=Oxfp5JXGvog

[Reactie gewijzigd door oak3 op 26 maart 2021 14:44]

Fifine, maar die kan je ook gewoon op Amazon kopen.

https://www.amazon.de/-/e...ine&qid=1616766614&sr=8-6

Daar vind je hem nu voor iets meer dan 30 euro, maar als je ze in de gaten houdt kan je hem ook kopen voor 24 euro (wat ik gedaan heb).

Kwaliteit is goed. Hardware canucks had hem mee in een round-op en hij kwam er goed uit en als prijs in rekening genomen werd als beste zelfs.
Ik heb de Elgato Wave:3 nu al een tijdje. Een uitstekende microfoon wat mij betreft. De software (Wave Link) die erbij zit is aan de ene kant enorm handig, maar aan de andere kant soms erg irritant.

Wat handig is dat je met Wave Link 8 virtuele kanalen tot je beschikking hebt waar je apps aan kunt koppelen. Ik kan dus bijvoorbeeld mijn Teams geluid laag zetten en het geluid van Spotify hoog als ik het geleuter even zat ben. Ook is het erg handig dat Wave Link alle kanalen of een selectie ervan kan combineren in een stream output. Ik kan dus via Wave Link bijvoorbeeld Spotify muziek via Teams laten klinken zonder scherm delen.

Nadeel van die software is dat je al je losse apps moet koppelen aan een kanaal, dat de software soms gekke dingen doet waardoor je ineens een app niet meer kunt bedienen én dat de virtuele kanalen niet via een hardware controller te bedienen zijn. Ik heb de Wave Link mixer nu op een 2e scherm open staan, maar op een enkel laptopschermpje zou het onhandig zijn. Plus dat Wave Link alleen werkt met de Wave microfoons en niet met andere merken. Logisch, maar toch jammer.

Al met al is Wave Link echter een stuk vriendelijker en betrouwbaarder dan bijvoorbeeld Power Mixer.

Wat mij betreft de euro's echter meer dan waard.

[Reactie gewijzigd door DrDread op 26 maart 2021 15:01]

Goede review! Specifiek van mijn kant (zonder overal op in te gaan):
De Røde NT-USB klinkt op alle afstanden erg goed.
De Blue Yeti X vind ik niet echt goed klinken op 100cm afstand. Ik vind meerdere microfoons beter klinken.
De Audio Technica AT2020 hoort wat mij betreft ook thuis in deze test.
De Audio-Technica AT2020 hadden we al eens getest. Ik had de Audio-Technica ATR2500x-USB mee willen nemen in de test. Heb ook een exemplaar toegestuurd gekregen van Audio-Technica, maar die bleek een defect te hebben. Technische dienst van Audio-Technica ingeschakeld, maar die geeft nu al anderhalve week niet thuis. Dus die viel voor deze test helaas af...
Ik mis de Fifine microfoons dan weer eigenlijk.

Hardware canucks had deze bijvoorbeeld mee in een review en daar kwam die goed uit en ik gebruik hem zelf ook.
Voornaamste is zijn prijskaartje van 33 euro op amazon momenteel maar die komt vaak in wat korting waardoor je hem vind voor iets meer dan 20 euro.

Wat dus een eind minder is dan de huidige best value keuze.

Deze: https://www.amazon.de/-/e...ine&qid=1616766614&sr=8-6

[Reactie gewijzigd door DaemonAngel op 26 maart 2021 14:50]

Ik heb ook de Finfine (K669), echt topding voor een belachelijk lage prijs.
Ik heb de FIFINE K683A gekocht. De K669 leek mij ook een goede optie, maar ik wou graag een demp-knop. Er zijn meer veel uitgebreide en goede reviews die aangeven dat FIFINE hele goede apparatuur voor weinig geld biedt. Ik denk als het oms prijs/kwaliteit verhouding gaat, dit merk bijna altijd wint momenteel.
Juist, heb het idee dat die uit dezelfde fabriek als Blue Yeti komen..
Eens!

Zoon heeft deze, ik heb de K670, topspul.
Volgende keer inderdaad graag meenemen in een vergelijking.
Hoe verhouden dit type microfoons zich tegenover (professionelere) XLR microfoons? Natuurlijk heb je bij XLR microfoons een audio interface nodig, maar zelfs dan kun je op dezelfde (of zelfs lagere) prijs uitkomen.
De /r/microphones Reddit raadt USB microfoons sterk af in de purchase guide en op Discord:
We DO NOT make any recommendations for USB microphones as they are generally unreliable and have very short lifespans. Our packages use audio interfaces over USB and last much longer and the microphones themselves will last many decades as long as they are moderately cared for.
In een USB microfoon zou er simpelweg niet de ruimte zijn voor goede kwaliteit componenten. Voor $100 heb je bijvoorbeeld beter een Behringer Ultravoice Xm8500 Microphone + Behringer UM2 + standaard. Op de Discord server hebben ze meer informatie.

(Ik heb zelf geen ervaring met dergelijke hardware, ik gebruik nog de ingebouwde microfoon van mijn webcam)

[Reactie gewijzigd door hberntsen op 26 maart 2021 15:17]

We DO NOT make any recommendations for USB microphones as they are generally unreliable and have very short lifespans.
Ik wil dat best geloven maar niet blind gebaseerd op een wiki pagina die effectief door twee mensen is geschreven. Is hier ook data over beschikbaar of is dit één van die "waarheden" die nooit getoetst is? Dat de opname kwaliteit iets minder zou zijn vanwege de ruimte voor componenten die beschikbaar is zou ik namelijk nog logisch klinken, maar dat de levensduur minder is vind ik simpelweg niet logisch klinken. Er zijn legio elektronische apparaten met een zeer kleine behuizing met zeer beperkt ruimte voor de componenten die makkelijk jaren meegaan zonder problemen dus ik zie niet in waarom dat hier anders zou zijn.
Ik wil het eerder niet geloven om de simpele reden dat dan meer streamers of youtubers daarvan gebruik zouden maken.
Volgens mij maken ook heel veel youtubers gebruik van een audio interface en XLR microfoon maar het merendeel doet dat wel in een stuk hoger budget segment en dan voornamelijk omdat je dan inderdaad wel met andere audio kwaliteit te maken gaat krijgen.

[Reactie gewijzigd door Creesch op 26 maart 2021 17:18]

Ja klopt, een bepaalde van Shure zie je wel heel vaak. Ik denk de SMB7.

Maar ik heb Marques en Andrew ook al een blue yeti weten gebruiken voor hun podcast tijdens de corona lockdown en hij sluit een blue yeti ook wel eens aan op zijn macbook voor interviews.
Dus ondanks dat hij die enorm dure set-ups wel heeft liggen zie je hem toch ook wel eens met dat en een ATH M50x.
Verder doet tweakers dat ook zelf gewoon.
Streamers kijk ik eigenlijk niet echt naar om eerlijk te zijn, maar van de korte clips dat ik al gezien heb zijn het toch wel eens gewone USB microfoons ook.

Als gamer of gewoon thuiswerkende professional zie ik niet in waarom een USB microfoon niet zou voldoen daarmee.
Maar ik denk dat we wel overeenkomen dat een set-up van een kleine 700 euro niet te vergelijken valt met een USB microfoon van 150 euro (voor een topper).
Die moet al een eind minder lang meegaan eer het niet meer interessant zou zijn.
Voor een XLR microphoon moet je ook vaak een DAC erbij kopen. Zo als je dan een mooie mic zien voor een goede prijs, moet je ook onthouden dat je een goede DAC erbij moet hebben, anders werkt het nogsteeds niet. Zelf vind ik USB gewoon handig omdat het lekker simpel is. Gewoon lekker usb-kabeltje naar van me mic naar me pc en klaar.
Ik heb een Behringer UMC404HD (maar volgens mij heb je met een UMC22 ongeveer dezelfde kwaliteit) + Behringer XM8500 microfoon met een goedkoop armpje van Neewer. Als je voor de optie UMC22 + XM8500 + armpje + XLR-kabel kiest heb je prima kwaliteit voor minder dan €90 euro. Mogelijk nog goedkoper. Maar geluidkwaliteit doet wat mij betreft niet echt onder aan de beste opties hier.

Neemt wel significant meer ruimte in op je bureau. En hoewel een dynamische mic beter geschikt is voor en ruimte zonder audio treatment, hoef je een USB condensor minder dicht bij je mond te houden.

[Reactie gewijzigd door Bark_At_The_Cat op 26 maart 2021 14:23]

Het verschil tussen USB en XLR is inmiddels gering geworden. Vooral omdat fabrikanten daar inmiddels op inzetten. Het zal nog wel even duren, maar ik denk dat de ouderwetse mengtafels op den duur allemaal plaats gaan maken voor digitale. Scheelt een hoop gesleep en instellingen zijn programmeerbaar.
Ik heb één met never ending ingangen :9 , maar ik maak ook steeds nog gebruik van externe USB geluidkaart waar dan weer 8 XLR heeft ;) met daarin microfoons of gitaren die ik digitaal bewerk :+
Het verschil tussen USB en XLR is een wereld van verschil, een USB microfoon zal namelijk altijd afgevlakt zijn en hebben meestal altijd rollovers bij de 100hz. Als je echt diep en warm geluid wilt halen uit een USB microfoon zul je toch echt wat moeten schroeven met EQ, het feit blijft dat als je sommige frequenties weer gaat boosten dat een condensator NOG gevoeliger word op bepaalde frequenties dan hij al is. Het verhaal blijft gewoon simpel, wil je echt goed geluid en heb je een kamer die niet akoestisch behandeld is? Dynamisch all the way en je kan altijd upgraden, zoals ik al zei is het modulair als jij besluit alleen je mic te vervangen, dan vervang je alleen je mic, de kabels, de interface kan je gewoon blijven gebruiken.
Een duurdere microfoon heeft eigenlijk pas zin als je leert om te gaan met een mic.

- Consequent directioneel inspreken
- Constant afstand houden

Anders gezegd: een ervaren Streamer kan betere resultaten halen met de slechtste mic in deze test dan een onervaren gebruiker met een dure XLR set.

Hoewel ikzelf niet meer doe dan kennisclips maken, maakt iemand in mijn directe omgeving met een mic uit de hier geteste prijsklasse professionele adviesfilmpjes voor o.a. de gemeente. Ze rendert met een i7 van de Sandy Bridge generatie. :+

Goed gereedschap is absoluut belangrijk, maar je moet toch vooral weten wat je doet. En zeker in geval van geluid is er heel veel winst te halen in oefenen wat goed werkt.

[Reactie gewijzigd door roffeltjes op 26 maart 2021 22:16]

Erg leuke test dit. Enige gemis in het onderzoek is een vrouwenstem...
De nu ingesproken stem is mooi 'sonoor' maar erg laag
Dat Røde als één van de besten uit de test komt is niet verbazingwekkend, ze maken al jaren betaalbaar goed spul, hoewel uit de mini USB variant geen succes klinkt.

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 26 maart 2021 14:11]

https://www.youtube.com/watch?v=LTsouS4epYc Hier een vrouw die die Blue Yeti gebruikt. En op 7:17 doet ze ook nog al die geluidseffecten (gnome etc) voor
Leuk voorbeeld maar hieruit blijkt ook dat een microfoon eigenlijk maar een klein onderdeel uitmaakt van het geheel. Meest opvallende is haar S die in alle gevallen overstuurt. Dit ligt ook aan haar stem zodat waarschijnlijk elke microfoon moeite heeft met deze moeilijkste klank voor een microfoon.
De meneer uit de review heeft een prachtige stem maar ook bij hem zit soms een Sfluitje
op zo'n 20 cm afstand }> Lastige materie hoor dit.
Maar met een (digitale)geluidstafel het hoog midden naar benden draaien doet waarschijnlijk wonderen ;)
Precies wat ik nodig had! Super informatief artikel en ook zeer handig die geluidstest. Ik zoek juist een microfoon die niet de geluiden op afstand mee pakt en dat is lekker vergelijken zo. :)
Hou de Razer Seiren mini ook even in de gaten. Werkt super en kost niet heel veel geld!

zonderRazer software etc te gebruiken! en mijn vrienden horen met niet eten :)
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True