Door Friso Weijers

Redacteur

De beste smartphonecamera van 2020

Zes high-end toestellen vergeleken

Conclusie

Na het uitgebreid beproeven van zes van de beste smartphonecamera’s van dit jaar is het tijd om de balans op te maken. Met welk toestel schiet je de beste foto’s en video’s? Over het geheel genomen springt één model er echt uit: de Huawei P40 Pro+. Dankzij de imposante hardware schiet je zowel overdag als ’s nachts de beste foto’s als we alle eigenschappen bij elkaar optellen. Ook inzoomen gaat dit toestel het allerbeste af, met dank aan de imposante 10x-telezoomlens met 240mm-brandpuntsafstand, waarbij de ultrawide een minder weidse opname maakt - maar wel van betere kwaliteit. Meer een selfiefan? De camera aan de voorkant maakt de beste opnamen, waarbij de dubbele tof-sensor garant staat voor een mooie blur, wanneer je daarom vraagt.

Het is kortom indrukwekkend wat Huawei op cameragebied in zijn topmodel voor 2020 heeft weten te verwerken. Tegelijk kunnen we ons prima voorstellen dat je juist per se geen Huawei wilt. Door het Amerikaanse handelsverbod zitten Google-diensten er bij dit merk niet in. Dat maakt de P40 Pro+ voor veel consumenten niet interessant, zelfs niet als de fabrikant een 300MP-camera en een lensconstructie met 50x optische zoom had ingebouwd.

Laten we de P40 Pro+ buiten beschouwing, dan komen drie modellen bovendrijven als aanraders: de Apple iPhone 12 Pro Max, OnePlus 8 Pro en Samsung Galaxy Note20 Ultra. De eerste is fijn en snel in gebruik en zet consistente resultaten neer, waarbij video’s, panorama’s en portretten tot de beste van dit testveld behoren. Helaas zijn de specs van lenzen en sensoren niet het meest high-end, wat zich vertaalt in mindere detaillering, slechtere nachtfoto’s en matige zoomprestaties. Bovendien is dit model het duurst.

De OnePlus 8 Pro is juist een relatief betaalbare keuze en schiet foto’s die direct geschikt zijn voor social media: een uitgesproken contrastrijke look en veel verzadiging. De purist zal dat niet altijd waarderen. Macrofoto’s van dit toestel zijn heel erg fraai, terwijl ultrawide en telecamera niet tegenvallen en dit model voor de rest vrij gemiddeld scoort.

Samsung maakt met de Note20 Ultra vooral indruk met een uitgebreide selectie aan opties en mogelijkheden, waarbij dit toestel na de P40 Pro+ het verst kan inzoomen. De kwaliteit van foto’s, video’s en bijzondere verrichtingen zoals macro’s, panorama’s en portretten is over de gehele linie prima, met weinig echte missers. Onhandig is wel dat deze camera wat traag is in gebruik, waarbij inzoomen niet altijd een optimale kwaliteit oplevert. Op die manier hebben alle drie hun sterke en zwakke punten. Het zal van je eigen voorkeuren als smartphonefotograaf afhangen welke van deze modellen het best bij je past.

Reacties (161)

Wijzig sortering
Wat ik altijd mis in dit soort vergelijkingen is dat er altijd statische objecten worden gefotografeerd. Ik begrijp dat dat eenvoudiger is maar hoe vaak is het niet dat je binnenshuis een foto van je kinderen, huisdier of vrienden wil maken en die zijn niet statisch.

De meeste camera's kiezen voor een lange sluitertijd waardoor je wazige foto's krijgt. Ook shutterlag is erg belangrijk op zo'n moment.

Verder zijn dit soort testen subjectief wat kleur en contrast betreft dus zul je echt moeten kijken naar objectieve zaken.
Goed punt mbt subjectiviteit. Steevast hoor je van alle kenners dat iPhones de beste foto's maken, maar als je kijkt naar Marques Brownlee's jaarlijkse Blind SmartPhone Camera Test vallen de iPhones er altijd al in de eerste ronde uit.

Linkje: The Blind Smartphone Camera Test 2020!
https://www.youtube.com/watch?v=kbeEkwlTeqQ
Ik vind zijn video’s vrijwel altijd wel goed, maar die blind smartphone camera test is net de uitzondering wat mij betreft. Door de manier waarop toestellen afvallen, zijn de resultaten vertekend. Elke ronde wordt er een ander type foto vergeleken. Dus een smartphone die in de eerste ronde is afgevallen kan in andere rondes juist excelleren. Hij kan beter met een puntensysteem voor alle foto’s gaan werken.

Wat je trouwens tijdens die test ook vaak ziet is dat juist de oververzadigde foto’s het goed doen. Maar dat snap ik wel, want de foto’s van mijn Note 10+ spatten er echt uit. Terwijl die van mijn 12 Pro Max ook mooi zijn, maar dat wauw gevoel van de Note 10+ foto’s mist.
Op de manier waarop de blind camera test wordt gehouden valt natuurlijk van alles op af te dingen. Echter blind camera test is mi vooral interessant omdat het duidelijk maakt waar mensen met het bekijken van online foto's op letten. Daarbij toonde de laatste test ook nog een keertje aan dat de verschillende social media ook verschillende compressie methoden gebruiken waardoor exact dezelfde foto er op Twitter anders uitziet dan op Instagram.
Context is heel belangrijk. Marques' fotos worden op social media gezet met zware compressie. Scherpte, detail, textuur en contrast komen daardoor minder uit de verf. De dingen waar iphone erg goed in is.

Als je die fotos aan een groep mensen voorlegt dan blijken mensen gemiddeld voor de lichtere fotos te kiezen. iphone fotos zijn iets donkerder doorgaans omdat de software andere keuzes maakt in de wit balans.
IPhones zijn juist slechter in details en scherpte zoals ook in deze test wordt opgemerkt.

Ze komen dan ook niet voor in de top 10 van dxomark.

[Reactie gewijzigd door P. vd Loo op 31 december 2020 00:15]

De 12 Pro Max en de 12 Pro staan op 5 en 6.
Dit is precies wat wij thuis ook ervaren.

Ik heb een S10+, mijn vriendin een Huawei P30 Pro.

oa n.a.v de review hier heeft mijn vriendin gekozen voor de P30 Pro omdat deze betere fotos zou maken dan mijn S10+.

In de praktijk kiezen we steeds beiden continu de S10+ als winnaar van onze "vakantiekiekjes" en fotos van uitjes. Het lijken truukjes te zijn, het weer lijkt bijna altijd beter te zijn op de foto's van mijn S10+...is dat altijd zoals de werkelijkheid is geweest? Dat beweer ik niet...maar is dat interessant als je na een jaar nog eens door de foto's kijkt? Absoluut niet...en dan zijn de foto's waar de zon net wat moooier schijnt toch echt de mooiste vakantiefotos.
Helemaal eens, "binnenshuis een foto van [bewegende] kinderen of huisdier" zou gewoon de standaard foto in elke test moeten zijn, niet 'wat random gebouwen in een straat bij daglicht' zoals nu de wereld-standaard is.

(De Google Camera app (eigenlijk voor de Pixels, ik heb er alleen ervaring mee op mijn OnePlus 6) doet het in dat scenario nog helemaal niet zo slecht, die app zoals de meeste apps tegenwoordig werkt op basis van het combineren van een aantal opnames achter elkaar tot 1 foto, dus je zou verwachten dat wordt een ramp bij bewegende objecten maar dat valt alles mee, ze gebruiken waarschijnlijk 1 van de opnames als basis en gebruiken de andere opnames alleen om die basis te verbeteren)
Het is lastig om dat op een consistente en vergelijkbare manier te doen voor alle toestellen, dus dat het maken van foto's van gebouwen en straten vaak gebeurt voor dit soort tests is op zich niet gek. Naast dat ik zelf ook geen huisdier of kinderen heb om foto's van te maken, dus dat wordt lastig :). Nu zijn er gelukkig ook op straat nog wel wat bewegende objecten, of bij de foto's die ik in het park heb gemaakt van voorbijvliegende vogels, zodat ik in het artikel toch nog wel iets heb kunnen zeggen over hoe de camera met beweging omgaat. Inderdaad wat jij ook ziet: dat de Pixel met GCam prima omgaat met bijvoorbeeld de bewegende vogels, waar de OnePlus 8 Pro overduidelijk de andere opnames in het gebied rond de vogel weggooit, zodat daar ineens veel meer ruis is. De Pixel zal dat ook doen maar weet de overgang gewoon goed te camoufleren.
Ik denk dat binnenfoto's van bewegende objecten inderdaad een waardevolle toevoeging zouden zijn. Persoonlijk merk ik dat ik aanzienlijk meer foto's maak (en dus meer waarde hecht aan een goede (smartphone)camera) sinds ik kinderen heb en dat zijn meestal dergelijke foto's.

Is het niet mogelijk om een opstelling te maken mbv een bewegend object dat altijd met dezelfde snelheid en richting beweegt? Bijvoorbeeld een simpele speelgoed auto of bewegende slinger? Eventueel een tweede beweging als dat een ander resultaat geeft, een Chinees zwaaiende kat op een robot stofzuiger. Er zijn vast betere testopstelling te bedenken.

Als de testopstelling goed doordacht, gestandaardiseerd en de belichting kunstmatig is dan zou je zelfs toestellen uit verschillende tests kunnen vergelijken...

[Reactie gewijzigd door dabrown op 31 december 2020 12:32]

Wel, dat kun je oplossen door kinderen te... maken... of een paar honden te nemen. Heb je dat nu niet over voor je jaarlijkse telefoon kamera overview? Tsssk ;-)

Maar serieus, de volgels deden het toch best goed op dit vlak, die zaten geen moment stil en je ziet toch hoe sommige telefoons hier meer moeite mee hadden dan andere. Dank voor de review!
Wat ik altijd mis in dit soort vergelijkingen is dat er altijd statische objecten worden gefotografeerd. Ik begrijp dat dat eenvoudiger is maar hoe vaak is het niet dat je binnenshuis een foto van je kinderen, huisdier of vrienden wil maken en die zijn niet statisch.

De meeste camera's kiezen voor een lange sluitertijd waardoor je wazige foto's krijgt. Ook shutterlag is erg belangrijk op zo'n moment.
Voor dat soort zaken is een dedicated camera onvermijdbaar, ja zelfs de klassieke compactcameras falen hier meestal. Heel soms hebben die een Sportstand zonder de minimaal 1, meestal 2-3 seconden vertraging, maar dan werkt alleen het centrale focuspunt. Bij de Pentax LX, uit 1980 (dus zonder autofocus) was de sluitervertraging slechts 40ms, de Canon EOS RT en EOS-1RS (1,5kg) hadden zelfs een halfdoorlatende, en dus niet-bewegende spiegel en zijn misschien sneller (mits autofocus uitgeschakeld). Digitaal moet je denken aan een Sony SLT of een mirrorless.

Kortom, leer handmatig scherpstellen en anticipeer waar je onderwerp gaat zijn, dat is meestal betrouwbaarder dan autofocus, zelfs met algoritmes die voorspellen op welke afstand het onderwerp gaat zijn.
Het rare aan Sony is dat de pro camera app in auto modus veel betere plaatjes schiet. (Ik heb zelf een 5 II)
Heb zelf een Xperia 1 ii en gebruik steeds minder de gewone camera app. Photo Pro is bijna dag en nacht verschil op vlak van kwaliteit en de mogelijkheden die er zijn. Natuurlijk is een beetje ervaring of kennis bij het schieten van foto's een meerwaarden.

De auto modus in de photo pro app is ook beter dan in de standaard camera omdat die applicatie door de Sony Alpha team is ontwikkelt. Gebruik maken van de standaard camera app is dan ook eigenlijk een beetje zinloos. Misschien durven ze niet een iets uitgebreide applicatie als standaard te voorzien maar denk juist dat ze dat op de voorgrond moeten zetten om zich te differentiëren van andere merken.
Ik heb zelf de Xperia 1 II en ben over het algemeen erg tevreden over het toestel. De camera is tot veel mooie dingen in staat en ik ben ook wel fotonerd genoeg om af en toe te willen spelen met de instellingen.

Maar... wat dit toestel mist is toch echt een Auto functie die betrouwbaar mooie plaatjes schiet. Het voordeel van de telefoon camera is dat je die altijd bij je hebt en dus snel memorabele momenten kan vastleggen. En daarin schiet de Sony gewoon tekort.

Ik heb het dan niet over de overmatige Nacht Modus van sommige concurrenten (waar veel reviewers het zo knap vinden dat een foto zo licht is, vind ik het vaak slappe levenloze beelden). Nee, het gaat bijvoorbeeld om gewone situaties binnenshuis. De camera kiest dan vaak een trage sluiter waardoor het bijna onmogelijk is om onbewogen beelden te krijgen van mensen in huis. En de beelden zijn dan nog niet eens heel mooi als je inzoomt.

Sony moet echt aan de slag met de camera software en computational photography. Er is veel meer uit deze hardware te halen. Soms wil je gewoon dat het gemakkelijk en goed is. En dan verbaas ik me soms over hoe goed de plaatjes uit de iPhone van mijn vrouw zijn. Daar moet ik dan heel veel moeite voor doen.

En qua gebruik is de Photo Pro app ook niet altijd heel vriendelijk en vlot.

Nu is de grap dat ik dit toestel uiteindelijk netto voor minder dan €450 verkregen icm een abonnement en cash back. En voor een toestel met die prijs is dit echt een topcamera. Ik ben dus best heel tevreden.
Heeft de xperia 5 ook een photo pro app? Ik zie alleen een cinema pro app, of bedoel je die.
Dat weet ik niet. De Photo Pro App is momenteel enkel beschikbaar op de Xperia 1ii en 5ii. Hopelijk dat de Android 11 update dit ook beschikbaar maakt voor de 2019 flagships maar dan zul je nog een maand of twee moeten wachten denk ik.

Er zijn sommigen die de apk wel geport hebben gekregen maar met een aantal bugs dus niet ideaal.
Ik denk dat inderdaad dat ze een soort compromis moeten vinden tussen pro en stock. Misschien de applicaties integreren?
Wat jammer is dat de gewone app (en auto modus in pro app) computational bewerking gebruikt..en de foto scherper is.

Zodra je manual gebruikt wordt alles waziger
En in auto kun je de witbalans niet aanpassen...en de Xperia is NIET goed met auto balans.

Het is kiezen tussen 2 kwaden lijkt het wel.
Jammer jammer.

[Reactie gewijzigd door BrbZrk op 1 januari 2021 03:29]

Tsja, maar slechts 1% van de mensen neemt de moeite om wat met handmatige settings te doen op hun telefoon, laat staan dat ze met die Sony app aan de slag gaan.
Maar het zou wellicht eens interessant zijn om Horlings zijn licht eens te laten schijnen op telefoonfotografie en wat de keus zou zijn van iemand die veeleisend is als het om camerainstellongen gaat.
De PhotoPro app heeft gewoon een Auto modus, die net als de normale camera app alles voor jou regelt. Je HOEFT met de PhotoPro app niet alles zelf in te stellen, maar je kunt het wel.

Ik kan het in de review niet duidelijk terugvinden, maar volgens mij heeft men de PhotoPro app niet gebruikt, behalve voor op t einde wat RAW foto's te maken. Dit vind ik voor een site als Tweakers bijna schandalig. Iedereen met ook maar een klein beetje kennis van de nieuwe Sony telefoons weet dat, zoals hierboven ook al gezegd is, de normale Camera app constant (beduidend) slechtere foto's oplevert (ook in JPEG) dan de PhotoPro app in Auto modus. Sinds Android 11 heb ik het idee dat het verschil iets minder is geworden, maar ik blijf erbij: indien je de Xperia 1ii of Xperia 5ii meeneemt in een fotografie review, gebruik dan de PhotoPro app en niets anders.
Net als voor de andere toestellen heb ik voor de standaard foto's inderdaad de standaard camera-app gebruikt, ook bij de Xperia 1 II. Dat was voor mij ook een van de uitgangspunten van de test, al vind ik er nu ik je comments lees iets voor te zeggen om het volgende keer anders te doen. Al zou ik als gebruiker liever zien dat Sony ook zijn standaard-app uitrust met even goede beeldverwerking in plaats van alles maar in aparte apps te stoppen, zoals ik ook in het artikel heb gezet.
Dank voor de reactie. Ik denk dat het niet puur en alleen aan Sony ligt waarom ze dit niet gedaan hebben, maar ook aan Google. Het is speculatie, maar kijkend naar hoe goed (of slecht) de Google Camera app werkt op non Pixel devices (is met vele smartphones niet eens compatible volgens Google's eigen Playstore), dan zou het me niet verbazen als Google haar eigen telefoons wil bevoordelen door het derden zo lastig mogelijk te maken om alles uit de eigen hardware te halen. Hier eveneens refererend naar Samsung (en recent in stroomversnelling ook Huawei), die al jaren probeert zich los te breken van alles haken en ogen die Google introduceert bij Android.
En ja, wellicht had het hele probleem niet bestaan als Sony hun eigen app niet "Photography Pro" maar "Camera" had genoemd, alleen had dit waarschijnlijk weer juridische gevolgen gehad.

Ik zou trouwens nog willen opmerken dat ik het vreemd vind dat de Sony in de hele conclusie niet eens meer genoemd wordt. De Huawei wordt apart genoemd vanwege "zeer goed, maar Google problemen", ook al is de conclusie op basis van deze manier van testen dat de Sony minder goed uit de verf komt, had ik toch op zn minst 1 regeltje in de conclusie hierover verwacht.
Verder, maar ook dit had dus heel anders geweest had men de PhotoPro gebruikt, wordt op de pagina m.b.t. de nachtfoto's geschreven:
"Ook fijn bij de iPhone 12 Pro Max: je kunt de belichtingsduur vooraf aanpassen. Dat kan bij de concurrentie nog steeds niet."
Ik neem aan dat hier sluitertijd bedoeld wordt en zo ja, als de Sony (PhotoPro) iets tot in detail kan, dan is het een waslijst aan instellingen als deze (shutterspeed, exposure value, focus mode, volledig instelbare whitebalance). Had de conclusie iets geweest van "de Sony stelt met de default Camera app wat teleur, met Photography Pro doet ie vrolijk mee met de besten maar het kost je wel meer moeite" had ik het alleszins redelijk gevonden.

Tweakers probeert kostte wat kost aan haar members het "premium" model te slijten en ook bij dit artikel wordt gevraagd "wat vind je ervan?". Mijn conclusie is dan: er is veel tijd en moeite in gestoken, maar de diepgang en kwaliteit ontbreekt voor het niveau van Tweakers (key feature v.w.b. fotografie van 1 toestel zo goed als helemaal negeren). En dat vind ik gewoon jammer, maar dat versterkt mijn gevoel dat ik voor hoogwaardige tech nieuwsartikelen en reviews echt ergens anders moet zijn en niet meer bij Tweakers.
Duik eens even in de geschiedenis!
Ik ben hobbyfotograaf maar alle goede sencoren komen wel vanuit Sony.
Dus je test de beste smartphone camera, maar gebruikt niet de beste app die speciaal ontwikkeld is om het maximale uit de hardware te halen? Dus als je de beste gametelefoon test, dan gebruik je ook niet een speciale instelling om het maximale uit de soc te halen?
Ben geen Sony fan, maar ik snap niet dat je als tech site een merk niet beloont dat probeert zich te onderscheiden van de mainstream (meer, groter, sneller alles).
Ik snapte ook al niet waarom ook de Pixel in de conclusies totaal genegeerd wordt (en snap het nog steeds niet, waarom neem je hem dan mee?)
Aaah ja..zie je..
Mijn vermoedens waren dus juist..

Je gaat af op native camera apps...en niet speciaal ontwikkelde camera apps...Gooi al die eigenschappen dan in de default app denk ik dan...Normaal is het een native camera app die het maximale eruit weet te trekken en niet een speciaal ontwikkelde app...😵😵
Hoe kunnen we deze review nou serieus nemen? En alle reviews hiervoor en die nog volgen? Het is als een sportwagen testen en dan zeggen dat je de 6e t/m 8e versnelling niet hebt gebruikt omdat de andere wagen deze ook niet hebben. Zoals aangegeven is, maakt die Photo Pro app onlosmakelijk deel uit van deze Sony toestellen. Het er gebruik van maken is simpeler dan welke camera instelling van welk toestel dan ook. Wellicht heb je de dedicated camera knop op de Sony ook gemist? Leveren ze al jaren mee en valt in te stellen, ook om de Photo Pro App direct mee op te starten (zie screenshot). Makkelijker en beter dan dat wordt het niet. Succes met de volgende review.

https://drive.google.com/...Mz6UIdxg/view?usp=sharing

[Reactie gewijzigd door Robus op 31 december 2020 16:32]

Staat ook letterlijk in de tekst "Sony's standaard camera-app". Dat zal wellicht ook de insteek zijn geweest, de standaard apps gebruiken, niet een of ander extra app.
Het is nauwelijks een extra app te noemen. Sony is tijdens de promotie heel duidelijk geweest: voor fotografie gebruik je de Photography Pro app, voor video de Cinema Pro. Dat er ook nog een standaard Camera app op staat heeft denk ik meer te maken met Google die van fabrikanten eist dat bepaalde apps op een device staan wanneer je Android draait. Vanuit Sony's standpunt is de Photography Pro app de camera app.

De Huawei gebruikt namelijk ook niet Google's Camera app, want die mogen geen volledige Android meer gebruiken. En als we iets verder in het geheugen graven, vroeger werden alle Samsung telefoons met een eigen Samsung webbrowser geleverd. Tests m.b.t. de browser werden ook daarmee uitgevoerd, niet met de Android browser. Dit veranderde toen Google als standaard app Chrome begon te leveren, toen ging Samsung dit ook doen.

Punt blijft gewoon: een van de "main sellingpoints" van de Sony Xperia 1ii en 5ii zijn de uitgebreide Photography Pro en Cinema Pro apps. In een review puur en alleen over het fotograferen met smartphones, daarbij een Xperia 1ii selecteren maar dan de Photography Pro niet gebruiken en alleen kijken naar "welk app Camera heet" is gewoon debiel. Dat is hetzelfde als een Macbook vergelijken met Windows laptops en kijken welke keyboard shortcuts er zijn binnen Adobe Premiere Pro i.c.m. de Alt-toets en dan zeggen "die zijn er niet op een Macbook, want die heeft geen Alt-toets". Nee, daar zit een Command-toets op...
Met alle respect..
Nu ben ik een fervent Samsung gebruiker maar als ik een leek zou zijn dan zou ik verwachten dat ik met een standaard native camera app gewoon mijn ding moet kunnen doen. Als ik desbetreffende foon in de winkel bekijk dan zoek ik naar camera...niet "photography pro app".
Ik wil niet perse op zoek gaan naar een 'speciale foto-app' voor een smartphone..

[Reactie gewijzigd door LongJoy1980 op 30 december 2020 21:12]

Sorry, maar ik ben het niet met je eens. Sony doet niet veel aan marketing voor haar telefoons, maar bij deze modellen ging 75% of meer over de Photography Pro en Cinema Pro apps. Krijg je de telefoon en start je hem voor het eerst op, staan deze apps midden op je homescreen. Op de productpagina op de website van Sony staat het uitgebreid beschreven.

Ik weet dat lang niet iedere smartphone gebruiker een tech liefhebber is, de leken v.w.b. smartphones zoals jij ze noemt, maar als je al zover bent dat je deelneemt aan het verhoudingsgewijs kleine marktaandeel van Sony smartphones, dan heb je zeer zeker gehoord van deze apps en de bedoeling ervan.

Sterker nog, voor mensen die weinig met tech hebben en "gewoon een telefoon kopen" durf ik het volgende te stellen: zij zullen de foto's gemaakt met elke mid tot highend smartphone van 2019 of 2020 geweldig mooi vinden en de verschillen zoals in een review als deze beschreven nooit opmerken. Zelfs als de foto's in deze review vergelijk met foto's die ik jaren geleden gemaakt heb op een Xperia Z2 (telefoon uit 2014), dan zijn die van destijds niet bijzonder veel slechter.
De laatste 1 a 2 jaar is er eindelijk weer wat vooruitgang geboekt qua smartphone fotografie, door het gebruik van meerdere lenzen en het toevoegen van RAW support. Maar goed, we zitten hier op Tweakers, je mag aannemen met mensen die op zn minst IETS met tech hebben...ik schat dat voor hen het gebruiken van een "Photography Pro" app in plaats van "Camera" ze niet van de leg af zal brengen. En daar gaat het nu om: dit is een review op Tweakera.net, voor diens publiek, niet een reviewtje van 30 secondenbvan tante Sjaan wat ze op Facebook heeft geplaatst.

Enige tijd geleden nog een video review gezien van iemand die alle Galaxy Note en alle iPhone telefoons met elkaar vergeleek op basis van de camera (kan de filmpjes helaas zo snel niet terugvinden). Resultaat: het verschil tussen de Note 1, 2 en 3 was nog best substantieel qua kwaliteit, hoe verder je kwam was het bijna lood om oud ijzer en kwam het meer aan op eigen voorkeur (wat meer contrast in de foto, wat lichter, wat meer overdreven kleuren of juist niet). In lastigere omstandigheden (fel tegenlicht of bij heel weinig licht) waren er tussen de laatste paar generaties wel iets duidelijkere verbeteringen (HDR en RAW support in de laatste modellen).
Ik zal eerlijk zijn.....ik heb nog nooit van desbetreffende apps gehoord.
Zal misschien ook wel zijn omdat ik toch niet echt naar telefoons uitkijk aangezien ik Samsung locked ben, Sony niet interessant genoeg vind en komende juni toch wel de S21 ga halen maar hoe dan ook durf ik te wedden dat t meerendeel hier op Tweakers er ook niet echt vanaf weet.
Ik weet ook vrijwel zeker dat als ik deze telefoon voor t eerst in mijn handen zou krijgen ik eerder naar de native camera app zou gaan dan naar de speciale app...maar ja...dat ben ik.
Ik weet ook vrijwel zeker dat als ik deze telefoon voor t eerst in mijn handen zou krijgen ik eerder naar de native camera app zou gaan dan naar de speciale app...maar ja...dat ben ik.
Dat ligt er denk ik meer aan dat, zoals je al zegt, je om redenen alleen naar Samsung modellen kijkt. Maar jou moeten dan termen als Bixby of in mindere mate Samsung Dex wel bekend voorkomen? Dit omdat Samsung deze zaken voor haar toestellen promote en zo heeft ieder merk wel bepaalde punten onder de aandacht brengen. Ik ken ook niet alle speciale features van b.v. Xiaomi telefoons, maar dat komt omdat ik weinig interesse heb in dat merk.

Los van dit, het gaat mij er met name om dat dit nog altijd Tweakers is, een tech website voor enthousiasten als core. Daarbij wordt in de review zelfs in een apart groen blok tekst uitleg gegeven over Sony's Photography Pro en Cinema Pro apps, maar vervolgens wordt dit totaal genegeerd.
Wanneer men niet van het bestaan van een feature weet en daardoor niet het beste uit een device haalt, jammer maar het gebeurt. Weet men er echter van en negeert men het bewust, dan vraag ik me af hoe serieus men zo'n review nog kan nemen.
Daarbij wordt in de review zelfs in een apart groen blok tekst uitleg gegeven over Sony's Photography Pro en Cinema Pro apps, maar vervolgens wordt dit totaal genegeerd.
Mijn vermoeden is dat het Tweakers puur om de native camera app gaat.

Hoe je het went en/of keert...de Photography Pro app is een speciaal ontwikkelde app voor het toestel...een aparte app naast de native camera app en daar is het in deze om te doen. Een vergelijking tussen native camera apps.
De Photography Pro app is, in Tweakers-land, wellicht alleen 'bekend' bij de Sony telefoon kenners ( en misschien nog wel een aantal anderen..) maar de native camera app is bij iedereen bekend.

Ik moet ook eerlijk bekennen dat ik dit wel een aparte actie vind. Ik verwacht juist dat native camera apps, over het algemeen, altijd het maximale uit een telefooncamera sensor weten te halen. Als ik dit dus moet geloven is het in dit geval juist andersom.

Tis ook de reden dat ik altijd foto's/filmpjes met mijn native camera schiet en dan upload naar FB/IG en juist geen gebruik maak van de camera van die 2 apps wetende dat de kwaliteit behoorlijk waardeloos is.
"Native camera app" betekent als je het aan mij vraagt een camera app die altijd op je telefoon in de basis staat, ingebakken in de rom. Niet iets dat apart geïnstalleerd kan worden door de user via de play store. Het is er altijd ook al format je je toestel.

De photography pro app is een native app in de rom, en valt niet los te downloaden via de store. Je moet dus niet "op zoek" naar iets speciaals op de store. Dus dat is gewoon harstikke native als maar kan. Of zie ik dat verkeerd?

Je hebt nu gewoon 3 native apps ipv 1 ( "Camera" ," Photography pro " en "Cinema Pro") - simple as that.

Als je dit toestel gekocht hebt, heb je minimaal de product pagina bekeken, en zeker wat YouTube reviews. Ik heb geen enkele YouTube review gezien die niet over de pro apps gesproken heeft. Dus als consument die dit toestel koopt zou je het wel weten.
Ik classificeer dit nog steeds niet als native camera app maar een side app met extra toeters en bellen.

Waarom heeft Sony dit dan niet in de 'officiele' camera app geimplementeerd..?? Omdat dat wellicht niet mogelijk was dus hebben zij een extra app daarnaast ontworpen om zich uniek op te stellen tov de rest.

Samsung...Apple en Oneplus krijgen het wel voor elkaar om goede resultaten neer te zetten met de native camera app....( ok..Apple heeft het allemaal zelf in de hand terwijl Samsung..Oneplus afhankelijk zijn van Google..) waarom lukt het Sony dan niet maar hebben zij een speciaal ontworpen app nodig om hoge resultaten te kunnen scoren..? Sony...die momenteel flink aan de weg timmert en veel $$$ binnenhaalt met hun A7 camera reeks...

Ik ben niet perse een Sony hater of zo maar ik vind dit gewoon een aparte gang van zaken.
Zal wat zijn als elke manufacturer een eigen specifieke camera app ontwikkelt..😄

[Reactie gewijzigd door LongJoy1980 op 31 december 2020 18:17]

Ik heb een Xperia ZX2. Waar vind ik die Photopro app? Heb je een Play Store-link? :)
Ik vrees dat het een app is die tot nu toe beperkt is tot de Xperia 1ii en Xperia 5ii. Ik zie wel dat ie mogelijk te sideloaden is, maar of de app dan goed werkt met (de camera hardware van) jouw toestel weet ik niet. De APK kan je hier downloaden.
Dit vindt ik een hele goeie opmerking.
Want eerlijk is eerlijk met al die apps en de bijbehorende instellingen zie je soms door het bos de bomen niet meer.
Ik had eigenlijk graag een Xiaomi in de vergelijking gezien. Meer bepaald: de Xiaomi Mi 10 Pro. Xiaomi is momenteel de 3de in smartphoneverkoop ter wereld. Normaliter is het een budgetmerk, maar de Mi 10 Pro kost gewoon 1000 Euro. DXOMark geeft de camera dezelfde score als de iPhone 12 Pro.
De Mi 10 Ultra scoort nog hoger, maar is niet verkrijgbaar in Europa, dus is het logisch dat deze niet is opgenomen in de test. Ik had liever de Xiaomi Mi 10 Pro gezien ipv die Sony.
Ik snap ook echt niet, ik weet je kan niet iedereen tevreden stellen maar waarom wordt er geen Xiaomi toestel meegenomen?
https://www.dxomark.com/xiaomi-mi-10-pro-camera-review/

hier de lijn en vergelijking met apple 11pro max en huawei mate 30 pro
Ik dacht precies hetzelfde toen ik de line-up aan het begin zag. Een vreemde omissie aangezien Xiaomi dit jaar hoge ogen weet te gooien op het gebied van de smartphone cameras waar dat voorheen een ondergeschoven kindje was.
We hebben Xiaomi voor deze test benaderd, maar helaas konden ze ons geen toestel leveren. Maar ben zeker met je eens dat de Mi 10 Pro interessant was geweest!
Inderdaad... Ik heb de Mi 10 Pro en de camera's zijn erg goed.
Gemiste kans inserdaad.
Een test gezien waarin zelfs mijn mi 10 lite het aardig op kan nemen tegen de duurdere modellen. Zelf redelijke resultaten met de gcam app :)
Ik ben laatst overgestapt van een Google Pixel 3 naar een Samsung Galaxy S20 en dat voelt, met name op het gebied van fotograferen, als een enorme downgrade.

Veel foto's zijn - bij grondige inspectie - onscherp / wazig, de applicatie is héél traag en even snel een foto schieten ('point and shoot') zit er gewoon niet in. Dan heb ik het nog niet eens over de slechte prestaties bij weinig licht (binnen / buiten).

Jammer, want ik had juist gedacht (en gelezen) dat de S20 een upgrade zou zijn t.o.v. de Pixel 3, zeker gezien de toevoeging van de verschillende lenzen.

Het laat toch maar zien dat de Pixel 3 (uit 2018!) nog steeds zijn mannetje staat. (y)
Is er een gcam modd voor je toestel, kan een boel schelen tov standaard app.
Nope, (nog) niet voor de Exynos-modellen.
Ja ik heb vanwege het werk nu een iPhone en heb mijn pixel 3 aan mijn vriendin gegeven.
De iPhone XR was zo bagger in zijn foto's in vergelijking dat ik zelf een iPhone 11 pro gekocht heb en deze kan mee qua foto's met de pixel 3.
Maar qua point en shoot doet de pixel 3 het nog steeds beter als we beide ergens fotograferen.
Bij de iPhone moet ik achteraf altijd wat spelen met de waarden nog.
Ik zie een hoop subjectieve beoordelingen van de foto’s maar geen enkele meting. Waarom niet wat foto’s nemen van een ColorChecker en de kleurafwijking meten ? Voor beeldschermen en TV’s posten jullie toch ook meetwaardes ?
De hele Xperia stock camera app / Pro App discussie heeft onderliggend te maken denk ik met RESPECT VOOR SONY (telefoons)

Dat moet eerst terugkomen willen we zulke discussies vermijden in de toekomst.

Het is apple en google. (Niet toevallig de rijksten)
Hoewel Iphones op papier vaak niet de beste cameras heeft vindt ik ze in de praktijk toch de beste. Vooral als het gaat om het delen van fotos en videos op het social media met name op instagram. De fotos/ videos die je maakt met een android (Samsung) toestel zien op het toestel goed uit. Maar zodra je het post op social media zien ze bijna atijd niet goed uit. Niet scherp de kleuren komen niet overeen enz. Ook de gezichts tinten zijn het mooist op een Iphone is mijn mening. Hier heb ik een link waar dit door meerdere mensen ook bevestigd wordt. https://doormariska.nl/sm...roid-kwaliteit-instagram/
Misschien is het een leuk iedee om te testen wat de beste smartphone camera is voor social media.

[Reactie gewijzigd door Cihan1988 op 30 december 2020 12:18]

Dat komt omdat vele toestellen vaak hun kleuren van het scherm boosten (extra contrast etc) waardoor het er erg kleurrijk uitziet allemaal, maar niet zoals het werkelijk is.

Daarnaast zijn de Social Media apps op Android van lagere kwaliteit als het gaat om het maken van video's foto's etc. De reden waarom veel mensen die actief zijn op Social Media ook een iPhone gebruiken, omdat de kwaliteit beter is van het posten maar ook van het livestreamen en opnemen van video's.
Met Instagram ligt het probleem bij de app zelf, niet de camera is de software van de camera zelf.

Instagram,en dan vooral in de stories, zorgt op een Android toestel zelf voor mindere kwaliteit. Zou je van beide toestellen de foto's downloaden en via een andere, gelijke manier op Instagram zetten, zie je ineens geen verschil meer.

Daar is helaas flink over geklaagd, maar weinig aan te doen.

https://www.reddit.com/r/..._poor_quality_on_android/?
Misschien is het een leuk iedee om te testen wat de beste smartphone camera is voor social media.
Het hangt ervan af hoe je die foto neemt. Ik heb een Pixel 5 en daar doet de camera app het meeste werk. Neem je je foto's via de social media app verlies je de toeters en bellen van de Google software.

Voor iemand die veel met social media bezig is, is het misschien dat niet de beste telefoon. Dit gezegd zijnde, als je foto's op meerdere platformen post, misschien net weer wel.
Had graag de Oppo Find x2 Pro willen zien! Of gewoon de top10 van dxomark.com.
Idd. Waar zijn Oppo Find X2 Pro en Mi 10 Pro/Ultra?! Vooral Xiaomi is al lang ingeburgerd hier toch,en is al lang geen kleintje meer,integendeel.

[Reactie gewijzigd door greatkz op 30 december 2020 11:43]

Ik heb in mijn vrienden/familiekring/kennissenkring echt nog nooit een toestel van Xiaomi of Oppo gezien.
Het is bijna allemaal Samsung en Apple wat de klok slaat. Heel soms een verdwaalde Nokia, Pixel of OnePlus. Dus zo ingeburgerd is Xiaomi volgens mij niet. De gemiddelde tweaker is niet de gemiddelde consument, dat lijken we nog wel eens te vergeten hier.
Maar is jouw sociale omgeving dan de benchmark voor de populariteit?
Ik ken zat mensen met een Xiaomi, dus dan is het ineens wel weer populair?
In de Tweakers community is het sowieso een populair merk, dus als je dan een artikel schrijft op Tweakers, van en voor de community, dan zou het best logisch zijn om die hierin op te nemen.
Er wordt veel tijd gestoken in zo'n vergelijkend onderzoek en als je dan gaat cherry picken ipv een totaalbeeld van de bekende goede camera toestellen te geven wordt de waarde van het artikel niet beter van. Dat doet Tweakers wel vaker en ik vind het altijd zonde. Dat is toch een reden om bij andere bronnen te gaan kijken die wel een totaalbeeld geven van bijv. de top 10.
Nummer 2 in Europa... Ook in Nl en Be zijn ze top 4 naast Samsung,Huawei en Apple...

https://tekdeeps.com/xiao...ks-2nd-in-eastern-europe/

[Reactie gewijzigd door greatkz op 30 december 2020 14:46]

Nummer 2 in het oosten van Europa in geheel Europa doet Apple het nipt beter...
2 en 3 hebben allebei 19% en Xiaomi is het sterkst gegroeid....
Zowel mijn moeder als mijn schoonmoeder hebben een Xiaomi :)
Maar dat was in beide gevallen op mijn advies, dus misschien niet helemaal een eerlijke vergelijking :)
Hier in huis één iPhone 10 en de andere drie zijn een Xiaomi :)
Ik ken ook niemand met een Xiaomi of Oppo.... geen idee waarom dit zo kan verschillen, wellicht regionaal bepalend? Hier in Zeeland hebben de meeste jongeren een Samsung en vanaf een jaar of 30 vooral een iPhone, in ieder geval zoals ik het heb ervaren in de afgelopen maanden.
Oppo is de Chinese copie van de appel, hij viel niet ver van de boom terwijl ie er een ruw filmje van maakte.
Is het bij de Android toestellen nog steeds zo dat wanneer je binnen een app een foto maakt, deze van mindere kwaliteit is dan de camera-app? Dus via de camera binnen whatsapp en instagram bv? Is dat wel eens getest?

En verder ben ik benieuwd welke toestellen nog meer de hand-indicator als selfie-timer hebben zoals de Samsung-toestellen dat hebben. Dat maakt het erg makkelijk om selfies met groepen te maken en zorgt ervoor dat er minder kans is op een bewogen foto (door indrukken van toetsen) en door de opvallende timer, staat ook iedereen klaar. Dus je toont een open hand aan de sensor, timer begint te lopen (en ondertussen doe je je hand weer weg) en de foto wordt gemaakt. Heel handig als je even spontaan een foto wilt maken.

Verder mis ik bij dit soort reviews het vergelijkingsmateriaal van een goede fotocamera. Ik vind het bij veel foto's lastig om in te schatten hoe het er werkelijk uit ziet en wat het toestel ervan maakt.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 30 december 2020 12:33]

Ja het is nog steeds zo. Bizar eigenlijk
Dus dat zou betekenen als ik LineageOS op mijn Galaxy Note 8 zou zetten dat ik mindere foto's krijg dan het originele OS?
Ik run zelf lineageos 17.1 op een xiaomi mi 5. Ik weet niet hoe het op jou telefoon geregeld is, maar de standaard lineageos camera op mijn telefoon is ronduit bagger. Het is aan te raden om gcam op je telefoon te installeren. Met deze applicatie maak ik nog betere foto's dan de miui camera.
Op social media zou het kwaliteit net zo slecht zijn als het originele OS. Op je toestel zelf zou het beter of juist niet kunnen zijn.
Is helemaal niet bizar. De google-camera dankt zijn kwaliteit bijna uitsluitend aan de software/algoritme s. Dus als je met andere software een foto neemt is het normaal dat het helemaal een andere kwaliteit is
Dat is vanuit het oogpunt van de gebruiker wel bizar en een van de slechtste eigenschappen van Android. Je wil gewoon consistent over alle applicaties dezelfde kwaliteit als eindgebruiker. Dus als een fabrikant software optimalisaties uitvoert In zijn camera software om optimaal gebruik te maken van de hardware, dan wil je dat ook in de applicaties die de camera gebruiken.

Anders zouden al die applicatiebouwers ook rekening moeten houden met alle verschillende fabrikanten. De ene fabrikant heeft weer 3 verschillende lenzen en camera modules erin zitten, de andere werkt weer met extra z/w camera om meer detail toe te voegen.

Al dat soort dingen hoort gewoon netjes achter een API te zitten. De camera software komt naar voren, je maakt foto en het resultaat gaan naar de app. En dat werkt zo niet met Android.
Dat kan zeker wel zo werken met Android zover ik begrijp, de standaard camerafunctionaliteit staat gewoon ter beschikking voor apps. In Whatsapp bijvoorbeeld kun je met een long press op de cameraknop (onder de paperclip) en Take Photo kiezen om de standaard camera-app te gebruiken. Dat WhatsApp dit niet alleen verbergt en hun eigen camerafunctie naar voren schuift, maar in A/B testing ook al deze functie eruit heeft gehaald (begreep ik van een collega) is dan toch echt aan WhatsApp te wijten en niet aan Android.
Niet alleen dat, de dure modellen hebben een extra cpu voor oa de snelle beeldprocessing.
Nee. Waarom maakt Sony's PhotoPro app dan juist betere foto's dan de standaard Camera app? Het ligt er gewoon aan hoeveel moeite de developer erin steekt.
Ik maak soms ook foto's via Adobe's Lightroom app, die zien er prima uit, zeker niet slechter dan die uit de Camera app, eerder beter (betere HDR werking bij Lightroom).
Erg jammer dus dat de Huawei geen Playstore meer heeft. Helaas valt dit niet op te lossen op korte termijn. Voor mij zou dit inderdaad een reden zijn geen Huawei te kopen.

[Reactie gewijzigd door slvans op 30 december 2020 11:09]

Een Tweaker kan dit best er weer op krijgen hoor. Alleen voor de doorsnee consument is dat een wat groter risico, om het aan de praat te krijgen en te houden.
Kennelijk worden hier steeds tegen measures voor genomen dat een geinstalleerde playstore versie die werkt binnen de kortste keren niet meer werkt. Net nadat het besluit genomen was zag je meerdere reviewers het proberen en het kon gewoon niet aangeraden worden om hiervan afhankelijk te zijn.

Dus je blijft vooral afhankelijk van de Huawei App Gallery. Overigens zitten daar best leuke dingen in qua promoties. Zo kreeg mijn vader (die een oudere Huawei heeft) gratis 6 maanden TomTom Liveservices (tot morgen geldt de aanbieding voor de mensen die er wat aan hebben).

Installeer je echter veel apps, dan valt het aan te raden voorbij het merk te kijken.

Wat ik me afvraag is hoever je komt als je bereid bent de illegale tour op te gaan. Er zijn nog altijd mensen die gebruik maken van de grijze regionen van het internet waar het gekraakte spul te vinden is. Maar een goede werking van veel apps is nog altijd afhankelijk van de aanwezigheid van de Googleservices. Stel dat daar een weg omheen gevonden is, dan kan het voor een bepaalde groep wel weer interessant zijn om een Huawei te nemen.
Ik lees 2 methodes die zouden werken:
https://www.androidfanclu...ystore-huawei-phones.html
https://phandroid.com/202...n-the-huawei-mate-40-pro/
Met name de laatste, door een VM op de telefoon te zetten, is denk ik de beste kanshebber om de boel werkend te krijgen en te houden.
Maar zoals al gezegd, dit zou ik puur als Tweaker doen, niet als doorsnee gebruiker.

Je zou verder nog kunnen kijken of je via een dure third party oplossing als sigma key de bootloader kan unlocken, en dan een Android generic system image er op kan zetten, maar goed, dat is weer een stap verder en een dure oplossing.
Is niet waar ... Velen hebben het geprobeerd en dan lukt het maar sommige apps blijven problemen geven.
Weken erna zijn er weer issues bij en zie je dat updates niet goed gaan.
Kortom, een extra baan erbij mbt het managen van je apps.

Sure, Als je weinig van google gebruikt en toevallig jouw bankapp geen last heeft en je wellicht altijd een 2e telefoon erbij gebruikt dan is het te doen, maar als Main phone voor iemand die toch als gemiddelde gebruiker veel apps gebruikt en dus ook die van Google en/of G services gebruikt is het lastig.

Mind you, dat apps die nu prima werken straks met een update niet meer goed kunnen werken omdat men kan besluiten om G services te gaan gebruiken.
Tja, dan is het voor het geld geen goede keuze.

Tevens een groot nadeel vind ik, Single bottom speaker. Iets waar ik nooit meer voor zou kiezen voor een device.
Tevens slechts 90HZ, iets wat nu niet echt bijzonder meer is en zelfs een beetje midrange aanvoelt, geen supermoderne Soc (990 is meer dan 1 jaar oud) en slechts 8GB RAM.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.




Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee