Door Sim Kranenburg

Redacteur

Hisense U8QF hdr-tv met fald Review

Hét alternatief voor QLED

Conclusie

De Hisense U8QF is een zeer complete televisie met een prima prijs-prestatieverhouding. Het toestel ziet er zeer verzorgd uit, met strakke smalle bezels en een soundbar onder het scherm die is voorzien van zwart luidsprekerdoek. Het scherm maakt gebruik van quantumdots voor een prachtige kleurweergave en is voorzien van een fald-backlight voor extra contrast. Bovendien is de weergave nauwkeurig afgesteld in de fabriek en de maximale helderheid maakt, ook met omgevingslicht, een prima hdr-weergave mogelijk.

Het audiosysteem van JBL mag op papier niet bijzonder zijn, in de praktijk klinkt het prachtig, met een groot stereobeeld en duidelijk verstaanbare stemmen. Het maakt voor iedereen, behalve de meest veeleisende luisteraars, de aanschaf van een losse soundbar overbodig. Hiermee zijn de belangrijke punten van beeld en geluid prima in orde.

Uiteraard heeft deze tv ook z'n mindere kanten. Zo moet je niet te schuin voor het scherm gaan zitten, anders krijg je een duidelijk minder mooi beeld te zien. De interface doet niet onder voor die van andere smarttelevisies, maar het appaanbod doet dat wel. Zo zijn de Nederlandse videodiensten niet vertegenwoordigd en ook Disney+ is voorlopig niet beschikbaar. Dit probleem is natuurlijk snel opgelost met een Chromecast of een andere externe speler, maar veel mensen gebruiken liever apps op de tv zelf.

Gamers zullen blij zijn met de prima inputlag, maar mensen die van plan zijn om de volgende generatie PlayStation of Xbox in huis te halen om te gamen in 4k met 120fps, zullen teleurgesteld zijn doordat HDMI 2.1 ontbreekt. Zij zullen bijvoorbeeld kiezen voor de Samsung Q80T, een tv met verder zeer vergelijkbare specificaties, maar die wel geschikt is voor 120fps. Dat model is in de door ons geteste 55"-beeldmaat echter minstens tweehonderd euro duurder.

Wat ons betreft heeft Hisense met dit model een prima balans weten te vinden tussen kosten en baten. Als je bereid bent om meer geld uit te geven, zijn er genoeg televisies te vinden die een betere beeldkwaliteit bieden. Onder andere het oledmodel van Hisense, de O8B, en uiteraard overjarige oledmodellen van andere merken worden dan interessant, maar voor de negenhonderd euro die Hisense voor de 55"-U8QF vraagt, valt er niet veel beters te vinden.

Getest

Hisense 55U8QF Zwart

Prijs bij publicatie: € 900,-

Vanaf € 555,-

Vergelijk prijzen

Laagste prijzen voor: Hisense 55U8QF Zwart
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

MediaMarkt

Score: 2 (114)

€ 555,-

€ 555,-

Bekijk

Reacties (152)

Wijzig sortering
Bij de afwezigheid van HDMI 2.1 wordt altijd alleen maar gefocust op 4k 120 Hz, met de suggestie dat het dus niet uitmaakt bij games die dat toch niet halen (wat de grote meerderheid zal zijn)... Maar HDMI 2.1 bevat ook vrr, variable refreshrate, wat de nieuwe consoles ook ondersteunen. Naar mijn idee gaat dat veel meer impact hebben dan die paar games met een 120 Hz modus.

In het begin zullen de nieuwe consoles vooral nog games draaien die ook of oorspronkelijk voor de vorige generatie gemaakt zijn en daarmee die 60 fps meestal wel stabiel vast kunnen houden, maar ongetwijfeld gaan we games zien die meer van het systeem vragen en dat niet halen. Het kan dat games dan gelijk terugvallen naar 30 fps (kuch Sony kuch), maar het kan ook dat ze een target van 60 houden maar dat niet altijd halen en dan krijg je dus framedrops wat je kunt zien als een hakkel/stotter in de beweging.

Met vrr echter is dat niet zo. Als de console de 60 fps dan niet haalt maar bv naar 50 zakt dan zakt de refreshrate gewoon mee. Het effect is dat het bijna niet meer waarneembaar is wanneer de framerate onder de 60 komt (zolang het niet heel veel zakt maar 50 of zelfs 40 zal niet echt opvallen).

Ik hoop zelfs dat games die op 30 fps gelockt worden straks misschien ook een optie bieden om de framerate lock vrij te geven voor als je een vrr tv hebt. Zo heb je voordeel wanneer de console wel bv 40 fps kan halen. Maar dit werkt dus allemaal niet als je geen HDMI 2.1 hebt (tenzij het los geïmplementeerd is maar daar zag ik hier niks over). Dit is wat voor mij een nieuwe tv zonder HDMI 2.1 eigenlijk onacceptabel maakt voor gebruik op de nieuwe consoles, niet de missende 4k120 waarvan ik ook niet verwacht het veel te gaan zien.
Ook al staat er HDMI 2.1 op de doos, dan is dat nog geen garantie:
Zo heeft het HDMI Forum duidelijk gemaakt dat partijen bij hun producten de term 'hdmi 2.1' mogen gebruiken als deze hdmi-versie wordt geassocieerd met een feature of functie zoals gedefinieerd in de officiële hdmi-specificatie. Dit geeft al aan dat hdmi 2.1 min of meer is te beschouwen als een keuzemenu en niet als een vastomlijnde set standaardeisen.
En daarom moet je altijd goed blijven opletten idd. Vaak zie je wel de term Full HDMI 2.1. Dan mag je er wel vanuit gaan dat alle features van HDMI 2.1 zijn geïmplementeerd.
Maar zover ik weet is Full HDMI 2.1 geen officieel keurmerk of logo (net als dat FullHD dat was om aan te geven dat het om een 1080p paneel ging). In die zin kan een fabrikant er alsnog van alles mee bedoelen. Misschien bedoelen ze wel dat ze de full bandwidth hebben (48Gbps) en niks anders. Dus het is geen garantie.

Andersom zijn er ook genoeg features, zoals VRR en eARC die geïmplementeerd zijn op HDMI2.0 televisies. Die hebben dus niet de bandbreedte van HDMI2.1, maar wel een aantal features. Duidelijk wordt het er in ieder geval niet op ;)
Bij de afwezigheid van HDMI 2.1 wordt altijd alleen maar gefocust op 4k 120 Hz. Maar HDMI 2.1 bevat ook vrr, variable refreshrate, wat de nieuwe consoles ook ondersteunen. Naar mijn idee gaat dat veel meer impact hebben dan die paar games met een 120 Hz modus.
Eens, maar de kans bestaat ook nog dat de next-gen consoles de 120fps modus gaan upscalen naar een 4K output vanaf een lagere native resolutie middels CB of DLSS achtige techniek. Ondanks dat de native resolutie lager is, wordt een 4K signaal verstuurd, waardoor je alsnog tegen 4K 120fps "aanloopt" en HDMI 2.1 nodig hebt om dat weer te kunnen geven.
Die kans acht ik nul: Full-HD-televisies ondersteunen is harde commerciële noodzaak, dus moeten spellen ook op lagere resolutie de TV kunnen aansturen.
Natuurlijk, maar dat staat los van mijn opmerking. Een XoneX of PS4pro geeft vaak ook een 4K signaal wat geupscaled is vanaf 1440p of 1800p. Waarom zou een next-gen console dit ook niet doen, maar dan zelfs met 120fps.

[Reactie gewijzigd door Hulleman op 26 oktober 2020 11:26]

Naar mijn mening is dat terecht, omdat de overige functies die je noemt ook bij HDMI 2.0 aanwezig kunnen zijn en dat tegenwoordig in de regel ook zijn. De reden is simpel: Voor die 120Hz is een echte HDMI 2.1-chip nodig die de hoge bandbreedte aan kan, de overige functies zijn veelal door middel van firmware te implementeren. De reden dat fabrikanten geen HDMI 2.1 doen is ofwel het feit dat hun nieuwe chips die de bandbreedte aan kunnen nog niet af zijn, of omdat HDMI 2.1-chips te duur zijn in situaties waar iedere euro telt.

De softwareafdeling is vaak al lang met HDMI 2.1 bezig en heeft de VRR en auto-low-latency vaak al geïmplementeerd. Maar dan staat er wel HDMI 2.0 op de doos.
Ik zou er toch niet zomaar vanuit durven gaan... Ik zie het bij deze tv ook niet in de specificaties staan en als ik even Google zie ik alleen een review waarin staat dat hij geen HDMI 2.1 heeft en dus ook geen vrr... Dat kan dus foutief zijn en ik heb niet heel lang gezocht want ik ben niet van plan deze tv te kopen, maar als de fabrikant niet expliciet stelt dat ze vrr ondersteunen zou ik er niet vanuit gaan.
Ik heb een Samsung QLED die 120hz ondersteunt (bij FHD) en kan gebruik maken van Freesync 2. In hoeverre verschilt dat van VRR?
Weet je of HDMI 2.1 ook PCM 5.1 ondersteund? Of kan nog steeds maar PCM 2.0 doorgegeven worden?
PC gamers die graag een 4k fald tv als monitor gebruiken, omdat die véél betere beeldkwaliteit bied voor hetzelfde of zelfs minder geld dan high-end monitoren, hebben als enige baat bij 4k 120hz. Dat geneuzel over consoles de hele tijd idd.
Zowel Microsoft als Sony doen hard hun best techsites te beïnvloeden.
Ik heb de hisense tv eerder bij een lokale vestiging van expert bekeken. Het beeld is werkelijk waar prachtig! Ik vond hem in de winkel beter dan de Q80T. De 90R die er destijds nog stond was wel weer wat beter. Uiteindelijk voor oled gekozen omdat ik toch veel waarde hecht aan de zwarte aarde/contrast. Tot nog toe geen spijt van.

De U8 van hisense is overigens ook al eens voor 780 euro voorbij gekomen tijdens een kortingsactie. In dit segment is er, als je voor beeldkwaliteit kiest, in mijn optiek geen beter.
Hét alternatief voor QLED, is tweakers de .adv vergeten?
Zeker gezien commentaar @SpiceWorm , @Finraziel
Als je bereid bent om meer geld uit te geven, zijn er genoeg televisies te vinden die een betere beeldkwaliteit bieden. Onder andere het oledmodel van Hisense, de O8B, en uiteraard overjarige oledmodellen van andere merken worden dan interessant, maar voor de negenhonderd euro die Hisense voor de 55"-U8QF vraagt, valt er niet veel beters te vinden.

Leest iemand de tekst nog op Tweakers? Natuurlijk zijn er OLED's te vinden voor 1100-1400 euro. Maar wil iedereen zijn budget tot boven de 1000 euro oprekken? En is HDMI 2.1 voor de meeste mensen interessant? Ik heb nog een oude Philips OLED staan, en volgens sommigen hier kan ik daar helemaal niets meer mee. Geen VRR, geen eARC, geen Dolby Vision, pfoeh, dat moet wel afzien zijn toch? Oh wacht, al die functies gebruik ik echt nooit.
Waarom zou 4K boven de 60fps niet interessant zijn? Vooral voor gaming lijkt me dat best fijn met de huidige nieuwe videokaarten.

Nee ik ga het liefst ook voor hdmi 2.1 als dat er is.
Daar heb je het dus al "met gaming".
Voor TV en films kijken kun je prima door met deze TV. Gamen doe ik persoonlijk op een monitor.

Als je inderdaad andere opties nodig hebt, dan is deze TV minder "Great Value". Maar het valt me wel op dat de meeste Tweakers zich niet meer kunnen inbeelden dat mensen gewoon een goed plaatje willen, en dat de meeste niet bezig zijn met allerhande extra functies.
Ik vind een great value award, als je voor geen 10% meer geld een praktisch compromisloos scherm kan krijgen (ze komen al regelmatig onder de 1000€ in het oled prijstopic) voor een tv met een kijkhoek die sterk beperkt wordt als je er niet helemaal goed voor zit, een rare keuze. Van een onbekende fabrikant...

Als we het nu over OLED vergelijkbare kwaliteit hebben voor pak-em-beet 700 euro dan snap ik het.
Dan ben ik benieuwd welke OLED er voor minder dan 1000 euro te koop staat. In de laatste paar pagina's van het topic was 1250 wel een beetje de bodemprijs.
Ja nu ben ik ook benieuwd.
Tsja ik volg het niet op de voet maar meerdere posts gezien van onder de 1000. Nam aan dat die trend zich doorzette.
Onbekende fabrikant? 8)7

Ze zijn op de TV markt groter dan Sony, Panasonic, TP Vision (Philips) en nog vele anderen.

Dat jij ze niet kent wilt niet zeggen dat ze onbekend zijn, maar dat je niet zo goed thuis bent in de TV wereld. Wat overigens gewoon normaal is, iedereen heeft zijn eigen vak zeg maar.

Net zoals veel consumenten nog nooit gehoord zullen hebben van MSI, Razer, Ubiquiti, Kingston, Corsair en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Hisense is momenteel het vierde grootste TV merk in de wereld.
Ok, is het een goede fabrikant? Ik associeer het met philips tv's (de nieuwe) en tp vision etc.
Ik weet het niet.

Ze werken nauw samen met onder andere Samsung en TCL. Zijn dat goede fabrikanten?

Wat is jouw criteria om een goede fabrikant genoemd te mogen worden?

De TV’s die ze maken zijn prima TV’s. Ze zijn een tijd geleden ook door Tweakers tot meest innovatieve merk op de IFA benoemd met hun dual cell techniek.

Ze maken gewone LED’s, Quantum Dot LED’s, OLED’s en werken ook samen met Samsung mee aan Micro LED. Dus van alle markten thuis.

In Nederland ook nog het enige merk dat 5 jaar garantie op hun TV’s geeft.

Ik denk wel een prima fabrikant, ja.
Hisense is zeker geen onbekende TV fabrikant. Het is een kwestie van tijd voordat ze hier ook door gaan breken.
Wereldwijd een hele grote speler in de TV wereld.
En is het een goede fabrikant?
Ja dat denk ik wel. Dat hebben ze ook bewezen in andere landen. Kijk maar eens rond op internet. Zo zijn ze al jaren verbonden aan de UEFA als sponsor en maken ze innovatieve producten.
Je kunt ze vergelijken met de Koreaanse spelers als LG en Samsung. De toestellen doen in ieder geval niets onder van die andere merken. Ze bieden een scherpe prijs/kwaliteitsverhouding.
Goedgelovige burgers die reclame en marketing te serieus nemen.

Meeste games draaien op een vaste framerate, wat door Ubisoft al aangekondigd is, want maar een klein deel van de gebruikers heeft toegang tot VRR.
Maar een klein deel heeft toegang tot dolby vision, en games hebben per definitie dynamische metadata.

Waarom moeite en tijd stoppen in een niche, die gewoon lekker naar pc gaming toe moeten. Waarom zoveel verwachten van console gaming, een volledig gesloten platform.
Voor €150 meer heb je de Samsung Q80 met wel HDMI 2.1, 120Hz scherm en alle streaming apps die je zou kunnen bedenken.
Niet echt een ‘Great value’ lijkt mij.
Daar heb je een goed punt. Wat voor mij ook meespeelt is dat ik liever een Koreaanse tv heb dan een uit China.
Want? Samsung/LG hebben volgens jou geen fabrieken in China of doen geen zaken met China?
ik twijfelde dus heb het even gegoogled.

https://www.koreatimes.co...h/2020/09/133_295601.html

Samsung heeft momenteel nog 1 tv-fabriek in china, maar deze gaat eind november sluiten.
ik twijfelde dus heb het even gegoogled.

https://www.koreatimes.co...h/2020/09/133_295601.html

Samsung heeft momenteel nog 1 tv-fabriek in china, maar deze gaat eind november sluiten.
Je vergeet een belangrijk ding, VEEL onderdelen wat er in je TV zit, en ALLE andere elektronica komen uit China, er is niet aan te ontkomen (jammer genoeg), dus je TV/elektronica mag misschien wel in elkaar gemaakt zijn buiten China, maar de onderdelen komen hoogstwaarschijnlijk uit China.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 26 oktober 2020 14:25]

En componenten?

Geloof maar, die zitten echt nog wel in China :)

[Reactie gewijzigd door Advocate op 26 oktober 2020 11:05]

ik snap dit soort reacties niet zo goed. Voor 1/6e meer betalen krijg je meer. 1/6e meer uitgeven is nogal significant meer imo
1/6 meer is inderdaad een behoorlijk verschil. Echter koop ik een TV om er 4-5 jaar mee te kunnen doen. Dan is 1/6 (of 150 euro in dit geval) wel het investeren waard voor de features van vandaag de dag.
Makkelijk praten natuurlijk als je die 150 euro extra kunt missen.
Doe jij maar 5 jaar met een TV?! Ik heb de mijne nu 10 jaar en ik hoop nog even te kunnen wachten met vervangen.
Met een stuk slechtere local dimming.
Dat zet je gewoon uit, voegt weinig toe. Wil je goede zwart waarden neem je oled. Dimming is een lapmiddel wat het beeld lang niet altijd beter maakt. Het grootste deel van de tijd voegt het weinig toe.
Hoezo zet je uit?

FALD voegt zeker wel wat toe.
Zeker als het genoeg zones heeft.

Heb zelf een niet oled gekozen omdat deze als monitor gebruikt wordt.

Het is een Sony met FALD en is best goed.
Ja dat snap ik.
Maar waarom uitzetten.

Het voegt namelijk zeker wel wat toe. Zeker als er genoeg zones zijn.

Dus dat het niets toevoegt zoals jij zegt is onzin
Omdat het soms ook enorm storend is (zeker bij de LG NANO 86).

https://www.youtube.com/watch?v=F3i-i51TwJo

Voor mij voegt het niets toe en ik zou me veel meer storen aan bovenstaand effect dan aan een wat grijze achtergrond.
Of een FALD backlight storend is of niet hangt af van de hoeveelheid zones en hoe goed de software implementatie is. Dat die misschien niet zo goed is op de LG wil nog niet zeggen dat FALD op elke tv slecht is geïmplementeerd. Volgens de review werkt de FALD backlight op deze hisense tv goed en dan heeft het wel degelijk meerwaarde.
Ik heb zelf nog een LG uit 2013 en daar reageert de local dimming best sterk op subtitles, dan wordt een donkere scene enorm overbelicht (zie je van die verticale lichtstroken) die getriggert worden door de witte subtitles.

Is dat inmiddels al verholpen/verbeterd, of reageert dimming nog steeds sterk op subtitles? Kan me voorstellen dat dit met meer individuele zones (FALD) natuurlijk al sterk verminderd wordt, maar wellicht dat de software ook beter herkent of het subs zijn of onderdeel van de scene is?

[Reactie gewijzigd door quintox op 28 oktober 2020 09:46]

De Nano86 heeft geen FALD, maar een aantal LED zones. Het is dimming, maar niet full array. Daarom is het het hele scherm of een handjevol zones en ziet het er zo raar uit. LG heeft daar iets heel raars mee gedaan.

Wat jij dus vergelijkt is een niet FALD tv met een Sony die wel FALD is. Natuurlijk is de ervaring op de FALD Sony vele malen beter en heb jij volgens mij ook nooit een goede FALD TV gezien.

Philips doet dat ook, die noemt normale local dimming Micro Dimming Pro en de échte FALD Micro Dimming Premium. Zo heeft een TV van hun uit 2016 een FALD backlight maar de nieuwe 8804 die hoger gepositioneerd is, niet. Ondanks dat 'ie schermt met de term Micro Dimming Pro. Terwijl als je hier bij Tweakers de reviews bekijkt, er best wel wat mensen zijn die overtuigd zijn dat de 8804 een FALD backlight heeft. Wat 'ie dus helemaal niet heeft. Wel zijn er 16 zones, maar die worden niet individueel aangestuurd en 16 zones zijn er minimaal 112 te weinig.

De halve wereld trapt in dit soort geintjes tegenwoordig en de trucjes worden steeds smeriger om te vechten tegen OLED.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 26 oktober 2020 09:28]

Spannend.. Heb zelf recentelijk de LG 55NANO866NA aangeschaft voor €799,-. Die beschikt over HDMI 2.1, Instant gamerespons en AMD Freesync Premium... Ben ik alvast voorbereid op de Xbox Series X die over twee weekjes eraan gehangen wordt..
Volgens de specs zijn het 4x 2.0 poorten toch?
LG is extreem onduidelijk met hun specsheet. Zit vol met fouten. In dit geval zijn het wel echte HDMI2.1 poorten. De omschrijving is wel bijgewerkt, maar de specsheet niet.
Op de achterkant (van de TV) staat toch echt: 2x USB, 2x HDMI (4K@120Hz) IN
Maar het is een edge lit scherm met local dimming, dus dat gaat tegenvallen in donkere scenes.
Klopt, het beeld "uit de doos" is lang niet optimaal, maar als je wat tijd steekt in het goed afstellen (en dus inderdaad bijvoorbeeld local dimming helemaal uitzet), dan krijg je een super mooi beeld. Er zijn meerdere sites te vinden die hierbij kunnen helpen als je er zelf niet uit komt.

[Reactie gewijzigd door DefaultUser1 op 26 oktober 2020 11:57]

Jep, dimming afzetten is een oplossing voor het probleem.
Ga ik waarschijnlijk zelf ook doen voor onze nieuwe TV. Maar niet alle merken hebben een optie om dimming uit te schakelen.
Tja, dus eigenlijk bedoel je dat jij weinig eisen aan een TV stelt, en dat daarom ieder uniek punt van deze gereviewde TV niet uitmaakt tov de competitie.

"Het grootste deel van de tijd voegt het niets toe". Tuurlijk, contrast is niet één van de belangrijkste parameters in beeldkwaliteit. Daarom worden OLED TV's vast zo slecht beoordeeld... 8)7
Het komt omdat 'ie denkt dat de LG Nano86 een FALD backlight heeft. Maar dat is niet zo, dus appels met peren vergelijken.

Er is wel een LG Nanocell TV van 86 inch die wél een FALD backlight heeft, maar die kost 4000 euro en dat is niet degene die 'ie linkt in.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 26 oktober 2020 09:28]

In de review staat toch ook dat er betere zijn voor meer? +€150,- is in mijn ogen een hogere prijsklasse.

Los van of deze hisense een great value moet krijgen of niet. Als je gaat vergelijken, doe dat dan met gelijkgeprijsde toestellen (intro prijs, want elke tv daalt in prijs)
Voor €150 meer heb je de Samsung Q80 met wel HDMI 2.1, 120Hz scherm en alle streaming apps die je zou kunnen bedenken.
Niet echt een ‘Great value’ lijkt mij.
Deze tv gebruikt bijna 2,5 x zoveel leds als de Q80T voor de Fald dimming. Dat is wel een positief punt tov de Q80T.
Maar dan mis je Dolby Vision.
Nu Apple met haar iPhones ook inhaakt op Dolby Vision lijkt mij dat HDR10+ kan inpakken, omdat de doelgroep voor DV ineens veel groter is geworden.
Ik vond deze zin in de Review wel enigszins verwarrend:

"Gamers zullen blij zijn met de prima inputlag, maar mensen die van plan zijn om de volgende generatie PlayStation of Xbox in huis te halen om te gamen in 4k met 120fps, zullen teleurgesteld zijn doordat HDMI 2.1 ontbreekt. Zij zullen bijvoorbeeld kiezen voor de Samsung Q80T, een tv met verder zeer vergelijkbare specificaties, maar die wel geschikt is voor 120fps. Dat model is in de door ons geteste 55"-beeldmaat echter minstens tweehonderd euro duurder."

In de Pricewatch staan twee Samsung Q80 series:
https://tweakers.net/tele...80t_p1117682/vergelijken/ die alleen 60Hz ondersteunen volgens de specs, en
https://tweakers.net/tele...0ral_p917748/vergelijken/ modellen die 120Hz hebben staan bij de specs

Wordt er niet de Q80RAL bedoeld voor 120Hz?
Ook de lg nanocell kan je voor ongeveer hetzelfde bedrag als de samsung vinden.
Het is dat ik al een panasonic oled heb maar anders zou ik zeker voor een lg nanocell gaan.Heb die al in real-life zien draaien en beeld ervan is top.
Ik heb net een 49" LG gekocht voor 200 minder de 55" versie is voor 859 te krijgen.

pricewatch: LG 49NANO866NA Zwart

Ook HDMI 2.1 en 120Hz, dit is nu mijn monitor waar ik dit op typ. Ik snap de great value award dan ook niet. De LG heeft een IPS paneel met betere kijkhoeken en betere kleuren helaas iets minder zwart dan mijn vorige VA paneel en de edge local diming is niet denderend maar dat zet ik toch uit omdat dat niet fijn is voor een computer scherm. Als je de 120Hz laat vallen dan zijn er al mooie schermen vanaf 500 euro, concurrentie is ook erg groot in dit segment.

edit:
Wat slecht gemodereerd weer hier, ik sta op 0 maar LA-384 staat op +1 met commentaar dat niets toevoegt omdat ik dat al ge-adreseerd had in de 1e regel. Ik geef ook al aan dat het geen FALD is. Er wordt niet meer gelezen dan de helft van de 1e zin en naar 0 gemodereerd. En de kleuren zijn veel beter gekalibreerd op dit IPS scherm t.o.v. de twee Samsung VA panelen die ik hiervoor had waarvan 1 uit dezelfde generatie. Zwartwaardes zijn minder maar ook dat stond al in mijn originele post. Geen zin meer in Tweakers zo, verspilde moeite.

[Reactie gewijzigd door PuzzleSolver op 26 oktober 2020 15:22]

Dat is ook geen FALD panel. Als je die langs de Hisense zou neerzetten dan zie je een enorm verschil aan kleur en helderheid, in het voordeel van Hisense.

Maar als je HDMI 2.1 belangrijker dan beeldkwaliteit vindt dan is dat voor jou de beste keuze geweest.

Gelukkig is er heel veel keus in de markt en is er voor ieder wat wils :)
Kleur zou ik nog wel eens willen zien de LG is veel beter met IPS scherm gekalibreerd. Gamma waardes kloppen terwijl ik deze op mijn Samsung VA paneel van dezelfde generatie nooit goed kreeg, Zwartwaardes had ik al gemeld in mijn post.
Los van of deze hisense een great value waard is of niet, dit is toch niet te vergelijken? Die LG is een half jaar ouder en een maat kleiner. De introductieprijs van de lg was €200 meer, wat het een andere klasse maakt.

[Reactie gewijzigd door LA-384 op 26 oktober 2020 07:51]

Ik modereer niet. Als je op het vierkantje klikt kun je de scorekaart zien en zie je hoeveel er gemodereerd is.

[Reactie gewijzigd door LA-384 op 26 oktober 2020 16:52]

Die LG is voor minder te krijgen. Morgen komt er een 55NANO866NA binnen voor 795, en daar gaat de 100 euro cachback nog vanaf. Ook VRR. WebOS is wat mij betreft het grootste voordeel.
Ja lekker een OLED als computer scherm gebruiken en dan afvragen waarom de taakbalk te lezen is in heldere videos is veel beter.
Ben ik tegen verzekerd en heb het tot nu toe nog niet meegemaakt (sinds 2011 OLED gebruiker).
Gebruik je die ook als computer scherm om dagelijks op te werken?
Heb heel veel OLED's in huis, in mijn huiskamer als TV, als monitor op mijn PC (LG C9 55 inch), en op elke mobiel in huis. Gebruik het om dagelijks op te werken (sinds Maart doe ik alle werkzaamheden thuis), game erop, kijk er films op etc.

Moet wel zeggen omdat er op PC bijna geen contrast verloren wordt door mindere helderheid (bij LCD wel, en ziet het er niet meer uit), kan ik makkelijk toe om mijn OLED Light tussen de 0-50% te zetten. Werkt echt top, overdag doe ik vaak iets van 40-50, en in de avond 0-20. TV staat meestal tussen de 50-80 ongeveer, maar daar zit Ambilight op dus dan hoef ik er ook minder mee te klooien (ongeacht of het nou donker of licht is).

Voor de rest neem ik wel de minimale burn-in preventies, taakbalk verbergt zich automatisch, en zwarte achtergrond, maar that's about it. Heb m voor 5 jaar laten verzekeren ook voor burn-in, dus mocht ie aan het eind van de 5 jaar (net na garantie) kapot gaan, dan heb ik een afschrijving van 250 euro per jaar gehad. Big whoop, is het echt meer dan waard voor mij. :)

[Reactie gewijzigd door GoT.Typhoon op 26 oktober 2020 15:36]

Ik heb ook OLED op mijn mobiel sinds de 1e Galaxy Note, maar de huidige LCD's doen het ook prima. Met de huidige VA panelen merk je overdag bijna geen verschil. Ik heb een paar dagen terug de LG TV met IPS nog met de mobiel vergeleken door dezelfde HDR Youtube content op beide af te spelen en de OLED wint dan met gemak in het contrast, misschien voor de volgende TV. Momenteel vind ik het prijsverschil nog te groot en ik was bang voor inbranden aangezien ik er ook thuis 10 uur per dag op werk en er veel statische content op staat. Ik heb eerder opgebrande o-led schermen gezien waarbij het midden geel werd of texten leesbaar waren in witte achtergronden (vind inbranden een stom woord aangezien dat gebeurde op CRT's in de fosfor laag, OLED's degraderen)
LCD's branden ook in (de backlight), waardoor de hele kleurbereiken en accuraatheid naar de knopen gaan. Als je echt heel veel statisch doet dan is een OLED misschie niet aan te raden, maar vond het zelf het maximale risico van 250 per jaar wel waard, ook al heb ik soms ook wel wat statische dingen, maar ach, komt wel goed. Over 5 jaar koop ik een nieuwe, of ik ga dan kijken of Microled dan misschien al om het hoekje is komen kijken (verwacht zelf van niet).
Mijn 2e LCD monitor van pak 'm beet 10 jaar oud is nog nooit ingebrand.
De meeste backlights zijn dan al prima ingebrand, maar meeste mensen zien dat niet goed, omdat de zwartwaardes toch al helemaal derp zijn op een LCD. ;)
Waarom moet alles oled zijn tegenwoordig? Wat boeit oled mij? Onze kamer is verlicht dus het voegt weinig toe. Ik zoek juist een TV die het met veel zonlicht in de kamer nog prima doe.

Onze huidige tv is 10 jaar oud, gaat weg omdat de helderheid minder is nu (en de ab doet lastig). Ik hoef niet het beste van het beste, dat voegt weinig toe. Als het aan mij lag had ik een FHD non-smart TV gekocht, maar die zijn er gewoon niet. 4K edg zal me een worst wezen.......
Mijn kamer heeft een raam ter grootte van de gehele muur, en zelfs dan is er met OLED niks aan de hand, geweldig beeld. Wij hebben ook ambilight en dat is eigenlijk de reden waarom we gordijnen soms dichtdoen haha.
Voor jouw wensen (een tv die met veel zonlicht in de kamer het nog prima doet) heb je de verkeerde LCD tv gekocht, de LGNANO serie scoort qua helderheid een stuk lager dan de huidige OLED tv’s (laat staan wanneer je het vergelijkt met de, op dit gebied, véél betere LCD tv's). Voor een LCD tv met hoge helderheid moet je bij Sony of Samsung shoppen ;).

[Reactie gewijzigd door Freshouttheoven op 26 oktober 2020 09:27]

Hier sinds kort een LG OLED (55X) en de helderheid is prima, ook met zonlicht op het scherm. Dat is bij ons in de vroege ochtend als de kids aan het Netflixen zijn. Het beeld blijft onder dit omstandigheden ook meer dan goed genoeg en sowieso een stuk beter dan de oude Samsung LCD waar je met een beetje zonlicht niet meer naar kon kijken.
Het probleem met OLED en zonlicht is dat het paneel daardoor beschadigd kan geraken (UV straling versnelt de slijtage https://en.wikipedia.org/wiki/OLED#Cause_of_degradation en hitte versterkt beeldretentie), en niet dat het beeld slecht zichtbaar zou zijn. Dit gebeurt geleidelijk aan, op korte termijn kun je nog niet zien dat je televisie beschadigd wordt, en het maakt daarbij overigens niet uit of de televisie aan of uit staat.

Dit staat gewoon als allereerste punt in de gebruikershandleiding van een LG OLED televisie, bv een LG OLED55CX6LA:
• Plaats de TV en afstandsbediening niet in de volgende
omgevingen:
- Stel het product niet bloot aan direct zonlicht
Maar de ochtendzon is minder een probleem, de UV straling is dan minder sterk. De middagzon zou ik wel absoluut weg houden van een OLED televisie.
UV zou binnen geen probleem moeten zijn, dat komt niet door je glazen ruiten heen.
Zeg dat maar tegen degene die de vorm van z'n bank ingebrand had op z'n scherm ;) (terug te vinden op het forum). Edit: waar UV-B idd grootendeels niet door zou horen te dringen zou UV-A dus wel een oorzaak kunnen zijn (of wat er nog meer voor de hitte kan zorgen).

[Reactie gewijzigd door apis29 op 27 oktober 2020 12:27]

Je hebt dus geen idee wat direct zonlicht wil zeggen....een beetje jammer.
Ik ken weinig mensen die hun tv buiten hebben hangen nl. 😂
Een great value award terwijl oled's in dezelfde maat voor +/- 1000€ over de toonbank gaan? Een beperkte kijkhoek voor een tv? Snap dit niet zo goed.
OLED is niet voor iedereen geschikt. Mijn tv staat 's middags vol in het zonlicht, iets waar OLEDs niet tegen kunnen (dat vond ik tenminste), dus ben destijds bewust voor een LG zonder OLED gegaan.
Mijn C9 staat ook vol in de zon maar ik heb niet echt een probleem om alles te zien. Zodra de scenes donkerder worden zie je weinig/niks meer maar was bij mijn vorige LCD niet anders. Een sterkere backlight gaat natuurlijk ook niet zo heel veel uithalen als de scene juist donker hoort te zijn.

IMHO zou ik persoonlijk geen LCD meer kopen als ik richting de 1000 euro wil uitgeven. Dan kan je beter wachten op een OLED in de aanbieding. Als je echt puur en alleen overdag en in de volle zon kijkt maakt het misschien niks uit maar s'avonds of als het buiten bewolkt is, dan begin je duidelijk verschil te zien.
Ik had begrepen dat de pixels kunnen "inbranden" door het zonlicht, daar gaat het mij meer om. Maar jij hebt er (hopelijk) geen last van?
Misschien bedoel je dat de helderheid van de TV hoger is met veel omgevingslicht en dat OLEDs daardoor in theorie sneller kunnen inbranden? Zonlicht zelf branden de pixels niet van in.

In hoeverre je je zorgen moet maken over inbranden, ik weet het niet. Persoonlijk heb ik de keuze gemaakt om me er geen zorgen over te maken. OLEDs zijn nu al een paar jaar op de markt en ik geloof niet dat inbranden bij enigszins normaal gebruik een groot risico is. Als dat het geval zou zijn, dan zou je veel meer klachten horen.

Je kan ook naar de oled burn in test van rtings googlen voor meer informatie.
Nee je moet met een oled (heb zelf de B9) echt oppassen met de tv in zonlicht te plaatsen. Ik doe om die reden altijd de gordijnen dicht als de zon er vol op staat. Het staat zelfs in de handleiding dus zou er mee oppassen. Als je even Googled vind je ook wel wat verhalen van mensen waarbij de zon het scherm heeft aangetast.
Dat wist ik niet. Ik kan me er niet teveel zorgen over maken. Ik kan moeilijk constant de gordijnen open en dicht doen. Het feit dat er tientallen miljoenen mensen met telefoons met een oled scherm rondlopen in de volle zon (veel meer dan een tv vangt) zonder dat iemand er ooit iets van heeft gezegd doet mij denken dat het wel mee zal vallen.
Ik weet niet precies wat de technische reden is, maar ik heb iemand al een keer eerder een comment als deze zien maken en toen bleek dat er een grootverschil zit tussen oled tv schermen en oled smartphone schermen, deze worden als ik het me goed herinner op hele andere manieren gemaakt. En hebben dus ook andere attributen / burn in gevolgen.

Wil niet zeggen dat ik je opdracht geef om de gordijnen voortaan maar dicht te laten, maar puur dat het smartphone verhaal misschien niet de beste defense is ;)

[Reactie gewijzigd door BrianP op 26 oktober 2020 20:45]

Die zon staat er dan ook niet constant op in dezelfde stand itt op een tv. Er zijn al gevallen geweest van bijv. iemand waar de vorm van de bank in het scherm was ingebrand door de invallende zon op het paneel ... Zal dan ook eerder merkbaar zijn wanneer het niet gelijkmatig op het scherm valt.

[Reactie gewijzigd door apis29 op 27 oktober 2020 12:30]

Ligt ook aan de afstand dat je van de TV zit en het formaat wat je wil...

Half jaar geleden een TV gekocht en mijn opties waren:
55 inch OLED
65/75 inch Sony LCD
82 inch Samsung LCD (toevallig net aanbieding)

Heb wegens de kijkafstand (~5 meter) en het feit dat de laatste 3 tv's die ik gekocht heb allemaal €700 TV's waren voor de laatste gekozen. Beeld is fantastisch goed (vanuit mijn beleving) en heb daarnaast bijna een thuis bioscoop. Als ik voor de 55 OLED was gegaan was het beeld wellicht beter geweest maar dan had ik de ondertiteling bijna niet kunnen lezen... :+
Misschien moet je dan een bril aanschaffen. 55 inch en 5 meter is prima te doen namelijk.
Ligt eraan wat je gewend bent, tuurlijk kan het wel maar lijkt een postzegel in verhouding met 82 inch.
Ja maar die had je nog niet dus dat is een rare vergelijking om bij een nieuwe aanschaf al uit te gaan van iets wat je nog niet hebt. Die laatste tv's waren waarschijnlijk ook kleiner en op dezelfde afstand.
Nieuwe woning, van 3 meter 47 inch naar 5 meter 82 inch.

Heb ook jaren "spijt gehad" dat ik destijds een 47 inch gekocht had ipv een paar maten groter.
Dat is voor mij ook nog een twijffel puntje, hoewel overdag de tv uit staat, wil het in de zomer nog wel eens naar binnen schijnend. Nu doe ik gedeeltelijk de gordijnen dicht.
Heeft niet alleen te maken met het feit dat hij spiegelt. OLEDs vinden het niet tof als zon er direct op staat. Scherm kan naar de kl@t3 gaan.

[Reactie gewijzigd door Dracula op 26 oktober 2020 13:21]

Maar waarom wordt oled dan gezien als “het” beeldscherm, menige tweaker woont toch niet in een kelder 😎
Je hoeft ook niet in een kelder te wonen. Zolang hij maar niet de hele dag direct tegen over een raam staat waar de zon de hele dag op staat.
Daarbij OLED is pas beschikbaar vanaf 48" wat ik echt a te groot vind persoonlijk.
oled is niet de oplossing. Ik zelf ga liever voor een FALD dan een Oled.. Als je een erg lichte ruimte hebt is Oled niet te doen. Daarnaast heeft oled nog steeds nadelen, beetje vergelijkbaar met plasma vroeger. Toen ging ook altijd de discussie tussen lcd en plasma. Nu is het lcd vs oled geworden. Daarnaast die beperkte kijkhoek heb ik nooit problemen mee gehad, hoe vaak zit je helemaal schuin naar de televisie te kijken?

[Reactie gewijzigd door Ghost babel op 26 oktober 2020 07:26]

Je bent appels en peren aan het vergelijken: Die €1000 is de marktprijs nadat het apparaat geruime tijd op de markt is. We hebben het hier over een adviesprijs van een apparaat dat geïntroduceerd wordt. Reken maar dat de prijzen van deze ook dalen naarmate hij langer beschikbaar is.
Het is fijn dat consumenten keuzes hebben. Als ze geen OLED willen omdat ze de helderheid te laag vinden of omdat ze zich zorgen maken om inbranding, kunnen ze een FALD tv overwegen. Waarschijnlijk gaat driekwart van de mensen inderdaad liever voor een OLED, maar voor het resterende gedeelte is dit een great value alternatief.
Sorry maar voor 1100 euro heb je een OLED 55 inch van LG. Waarom zou je dan dit kopen is veel minder!
Het geluid en overdag kunnen kijken?
Ik vind het echt enorm overdreven hoor, door te zeggen dat je in daglicht geen oled kan kijken. Heb zelf de C9 en de expert modus voor een lichte kamer werkt echt prima in daglicht. Vraag me af of je dan wel eens echt op een oled tv hebt gekeken overdag.
Vel verlichte woonkamer misschien? Of een andere ruimte waar oled niet floreert.
Waarom zou je dan dit kopen? Het is ook 200 euro minder en dat is nog bij de introductie.
Werkt de Chromecast dan ook niet zonder HDMI 2.1. Gaat wel over de PlayStation enz. Maar Chromecast valt dan toch ook af eigenlijk (als er 4k aanbod is op de Chromecast)
HDMI 2.0 doet ook gewoon 4K alleen met minder Hz en/of meer subsampling. Moet volgens mij gewoon werken hoor, alleen met meer beperkingen dan 2.1. Lijkt me voor YouTube niet zoveel uitmaken.
Dat is alleen voor gamen een 'probleem', lijkt me. Videocontent zal in regel niet veel verder 24 of 30fps komen. Gaat prima dus!
Hdmi2.0 doet ook gewoon 4k/60fps mrt HDR en 4k/120fps zonder hdr, dus dat zal het probleem niet zo snel worden. Alleen als je en hdr en 4k en 120fps moet je wel 2.1 hebben.
Volgens mij gaat HDMI 2.0 niet verder dan 4K/60fps met of zonder HDR, iig op meeste TV's? Maar dat is nog steeds voldoende voor alles behalve gaming en wellicht HFR films als Gemini Man.
HDMI 2.1 is toch ook nodig voor bijvoorbeeld eARC? En om TrueHD Dolby Atmos mee te kunnen sturen? Sonos ARC heeft bijvoorbeeld HDMI 2.1 nodig omdat deze Soundbar maar 1 HDMI 2.1 poort heeft.
Mijn Sony soundbar ondersteunt ook earc en die heeft geen hdmi 2.1. Dit is namelijk ook geen vereiste.
Het verwarrende is dat HDMI2.1 betekent álle HDMI2.1 features. Maar er zijn genoeg oudere TV's die al VRR doen op HDMI2.0. eARC bestaat ookal op best veel apparaten tegenwoordig over HDMI2.0a/b. Dan kun je niet gelijktijdig een videostream meesturen, maar je kunt wel je lossless stream doorgeven.
Helaas een voor mij niet overtuigende (objectieve) review, voor 899,- zijn er zat alternatieven. Deze tv springt er qua specs en metingen niet als great value uit?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee