De installatie van de Nest Audio is kinderlijk eenvoudig. Nadat je hem met het lichtnet hebt verbonden en de boel is gestart, verschijnt de speaker in de Google Home-app, die er is voor zowel iOS als Android. Als je op de pop-up ‘Nest Audio verbinden’ klikt, is het een kwestie van de aanwijzingen op het scherm volgen. Hier wordt je onder andere gevraagd of je gebruiksstatistieken naar Google wilt laten versturen om de gebruikservaring van de speaker in de toekomst te verbeteren. Dat vonden wij niet direct nodig, regulier meeluisteren leek ons voorlopig voldoende.
Eenmaal toegevoegd aan Google Home kan je de chromecastfunctie van de Nest Audio activeren. Daarmee cast je de audio van je telefoon dus net als video naar de ontvanger, in dit geval de speaker. De speaker kan overweg met diverse muziekdiensten, zoals YouTube Music, Spotify, Deezer en Tuneln Radio. Ouderwets je eigen muziek vanuit de opslag van je telefoon afspelen behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden.
Stereo-opstelling
Een feature die we erg weten te waarderen, is de mogelijkheid om twee Nest Audio-speakers in stereo-opstelling te plaatsen. Dit doe je door beide individuele speakers aan de Google Home app toe te voegen, waarna je bij de instellingen van een van beide ‘speaker pair’ kunt selecteren. De speakers verschijnen vervolgens als één apparaat in de Home-lijst.
Slimme features
Volgens Google doet de Nest audio enkele slimme dingen met het geluid. Zo kan de speaker bijvoorbeeld met behulp van de Media EQ-feature zijn geluid automatisch aanpassen, afhankelijk van de bron. Ook stemt de speaker autonoom het volume af op de aanwezigheid van achtergrondgeluid, zodat je altijd de Google Assistent kunt horen. Google noemt deze feature treffend Ambient IQ. Deze functie kun je desgewenst onder apparaatinstellingen uitschakelen.
De speaker ondersteunt uiteraard ook de zogenaamde Voice Match feature, die de individuele stemmen van gebruikers leert herkennen. Dit personaliseert de gebruikerservaring van de Nest Audio door bijvoorbeeld direct toegang tot je agenda te geven. Voor het activeren van deze functie wordt tijdens de installatie van de speaker specifiek om toestemming gevraagd.
Vermeldenswaardig is de mogelijkheid om met de Nest Audio via Google Duo te bellen met smartphones, tablets en laptops. Daarnaast heeft de speaker een intercomfunctie, waarmee je elke andere Nest-speaker kan bereiken door bijvoorbeeld “Hey Google, bel de huiskamer” te roepen. Wil je alle speakers in je huis direct bereiken, dan komt de Broadcast-functie goed van pas. Zeg daarvoor “Hey Google, roep om” en voeg je boodschap toe.