Deze review gaat over de Google nest audio, in deze review zal ik mijn bevindingen omschrijven en een vergelijking maken met mijn oude google home. Ik ga wat minder in op de technische kant en probeer echt mijn mening met jullie te delen. Dit is mijn 1e review die ik maak, ik hoop dat jullie het wat vinden!
Inleiding
Als trouwe Google home gebruiker met nog niet al te veel slimme apparaten (2 lampen, Chromecast ultra en smart tv) ben ik heel erg benieuwd naar de nieuwe Google nest audio. Tweakers heeft mij de mogelijkheid gegeven om deze gedurende 2 weken te testen. Mijn oude Google home gaat naar boven en deze 2 nieuwe gaan in de woonkamer als stereo geluid samen werken.
Specificaties
Zelf ben ik niet iemand die veel verstand heeft van audio specificaties, ter info zijn dit de dingen die ik belangrijk vindt om te vermelden.
De Google nest audio is 17,5 cm hoog, 12,40 cm breed met een diepte van 7,8 cm. De stroomkabel die er bij zit is 1,5 m lang en is wit. Het gewicht is 1,2 kg, iets zwaarder dan zijn voorganger en net wat groter (zie ook afbeelding). Hij is verkrijgbaar in verschillende kleuren: Krijt, Houtskool, salie, zand en hemelsblauw. Ik heb de houtskool versie gekregen. Op dit moment zijn helaas alleen de kleuren krijt en houtskool verkrijgbaar in Nederland. Google zegt ook dat de materialen voor 70% uit gerecycled materiaal bestaan.
:strip_exif()/m/1011497/1KvvSlKDzihXpLIePJlBP7ZgXaWC3qW7NcpzJKKjKSoyEgmRmi?f=620xauto)
De speaker heeft een woofer van 7,5 cm en een tweeter van 1,9 cm. Er zitten 3 far-field microfoons in (1 meer dan zijn voorganger) met een demp knop om deze uit te schakelen. Deze microfoons zijn er voor om de spraak assistent in te schakelen. De optie voor bluetooth is er ook, maar de speaker is altijd verbonden met de Wi-Fi. Je kunt ook niet bellen met de speaker, alleen via Google Duo. Op de bovenkant zitten drie aanraakgebieden die als knoppen dienen, 1 voor play/pauze en 2 voor het volume te bedienen. Tot slot zit er een quad core A53 1,8 GHz processor in met machine learning hardware.
Dit zijn de specificaties die ik zo heb gevonden, ik hoop ze tijdens het testen wat beter te kunnen omschrijven met mijn bevindingen. Ik zelf vind het design in ieder geval een stuk beter. Lekker modern en het past overal tussen.
Uitpakken en installatie
De nieuwe Nest audio hebben een leuke en goede verpakking. Je ziet duidelijk wat het is en hoe het in de woonkamer kan staan.
:strip_exif()/m/1011497/1KvvSl2PVSMMg3Ie1JU4G07dBm8IMhDUq6yzQ4y9XMcymkV1nS?f=620xauto)
Meteen bij het openen zie je de speaker en de adapter zitten, deze zitten stevig vast in de doos als hij dicht zit. Zodra de doos open gaat zit je speaker wel los en kan hij er snel uitvallen als hij niet plat ligt (wat bij mij bijna gebeurde). Vervolgens onder de speaker zitten de instructie boekjes, hier staat niet zo veel relevante informatie in. Er staat in hoe je de speaker kunt instellen.
Ik keek voor dat ik begon met het aansluiten van de speakers even in de boekjes, hier stond alleen niet in hoe ik gebruik kon maken van het stereo geluid alleen maar dat ik naar de Google Home App moest gaan. Dus ben ik maar gewoon begonnen met het aansluiten. Een kabel moest in de speaker en de dan in het stopcontact. De box ging meteen aan, na wat geluidjes riep hij welkom. Mijn telefoon zag de speaker ook meteen en ik kon beginnen met het instellen. Je stelt nu gemakkelijk alles in, hij nam bij mij meteen alle instellingen over van de oude speaker, zoals Spotify, stemherkenning en gaf me tot slot nog wat tips over de Google assistent.
Dit heb ik vervolgens herhaald bij mijn 2e speaker, waarbij ik een stom foutje maakte. Ik drukte per ongeluk op de vorige knop van mijn telefoon en toen brak hij de hele setup af. Daardoor moest ik gaan zoeken hoe ik weer verder kon gaan met de instellingen. Naar wat zoeken stond hij al onderin bij mij apparaten in de Google home app. Hij had nog geen kamer gekregen dus vandaar. Vervolgens kon ik weer door gaan met het instellen van mijn 2e speaker.
Ik had verwacht als ik de 2e speaker in heb gesteld dat er wel iets automatisch zou komen om het stereo geluid in te stellen maar dat was niet het geval. Na nog een keer in het boekje te kijken, waar niks in stond over het stereo geluid instellen. Ben ik zelf maar aan de slag gegaan in de Google home app. In de instellingen van een van de twee speakers stond de optie “Speakerpaar”. Met deze optie kon ik de speakers aan elkaar koppelen en werden zij samen een stereo geluid. Ik moest alleen de keuze maken welke speakers rechts stond en ik was alweer klaar.
Dit allemaal was ongeveer 20 minuten werk, dat vind ik redelijk snel ondanks dat ik tegen wat dingen aanliep. Ik kan in ieder geval zeggen dat de setup zeer snel kan gaan, misschien is het alleen nog handig om het wat gebruikersvriendelijk te maken met het stereo geluid instellen.
Google Nest audio in de praktijk
Als eerst heb ik natuurlijk even een speaker aangesloten om te kijken hoe deze klinkt. Het is fijn dat je toch de speakers nog apart ziet, dan kun je toch op 1 plek naar je muziek luisteren. Je merkt echt een heel groot verschil met zijn voorganger. De bas in deze speaker is vele malen beter en de spraak van bijvoorbeeld een podcast is goed om aan te horen, ik moet wel zeggen dat dat bij de vorige Google home speaker ook zo was. Toch klinkt het bij de Google nest audio net iets beter. De box vol open zetten vind ik alleen een minder goed idee, hij kan namelijk heel hard. Het geluid wordt er alleen wat minder van, daarbij hoort de assistent jou ook niet meer en moet je gaan schreeuwen.
Vervolgens heb ik het stereo geluid aangezet, ik wist niet dat dit zo’n lekker geluid zou hebben. Je hoort de geluiden van 2 kanten komen en klinkt nog lekkerder samen dan op 1 speaker. Ik heb wel eens een Sonos speaker gehoord met een stereo geluid maar het valt me nu pas op hoe fijn dat is. Het klinkt toch allemaal net weer wat beter en dat hoor je overal in de kamer. Ik had ergens gelezen dat er een functie in zou zitten dat als je bijvoorbeeld een podcast luistert dat de speaker dat zou moeten herkennen. Dan past hij het geluid aan zodat de spraak beter zou klinken. Misschien heb ik er te weinig kennis over of merk ik het gewoon niet als standaard gebruiker. Daarom heb ik hier ook niet echt een mening over.
Ik hoef in ieder geval geen 2 seconden na te denken over dat deze speaker qua geluid echt vele malen beter is dan zijn voorganger en dat voor deze prijs.
Dan de knoppen, er zitten 3 aanraakgebieden op de bovenkant. De 1e keer dat ik ze in wou drukken was het even zoeken, maar eenmaal gevonden drukken ze goed in. Het is handig dat ze er op zitten, maar ik ben toch wel echt iemand die de assistent gebruikt of gewoon op mijn telefoon het geluid harder of zachter zet. Dan heb je aan de achterkant ook nog een mute knop, door deze aan te zetten kan de assistent jou niet meer horen. Dan zie je ook aan de voorkant de lampjes rood worden.
Zodra deze knop aan staat zal de assistent ook echt nergens op reageren. Ik zelf zal dit nooit aanzetten aangezien ik toch wel dagelijks tegen hem wil praten om bijvoorbeeld mijn lampen aan te zetten, maar fijn dat het er op zit denk ik.
Er zou een extra microfoon inzitten vergeleken met zijn voorganger, de Google home. In de Google nest zitten er dus 3. Nou merk ik niet perse dat hij me beter hoort, soms moet ik 2 keer Hey Google roepen, soms snapt hij niet wat ik zeg en soms staat het geluid te hard. Dan moet ik er wel bij zeggen dat het 9 van de 10 keer goed gaat, maar met de Google home had ik precies het zelfde dus of ik dit nou echt een verbetering vind dat weet ik niet. Waar ik me best wel aan stoorde is dat als ik Hey Google roep dat er maar op een speaker de lampjes gaan branden. Ik kan niet allebei mijn speakers tegelijk zien, soms roep ik 2 keer Hey Google omdat ik denk dat hij me niet hoort. Het zou voor mij fijner zijn als ze beide gingen branden zodat ik me niet vergis.
Tot slot liep ik ook nog tegen een probleem aan waarvan ik nog steeds niet weet wat er nou mis ging. Ik durf ook niet te zeggen of het aan de speaker lag of aan Spotify, maar toch wil ik dit er bij zetten. Naar een paar dagen normaal en fijn te hebben geluisterd naar de speakers werkte ineens Spotify niet meer. Als ik aan de assistent vroeg om bijvoorbeeld de top 50 af te spelen zei hij dat er een fout was en dat kon dus niet. Vervolgens ging ik naar de Spotify app en het handmatig af te spelen maar dat lukte ook niet, de muziek ging voor ongeveer 5 seconden afspelen en viel dan weer weg. Vervolgens ging ik Q-Music afspelen via Tune-in, dat werkte gewoon dus er was iets met de link tussen Spotify en Google. Na het herstarten van mijn router, opnieuw inloggen in Spotify app en in de Google app, Spotify her installeren en de speakers opnieuw toevoegen werkte het nog steeds niet. Vervolgens kwam mijn vriendin langs en zij zet een liedje op via haar IPhone en alles werkte weer??
Ik durf echt niet te zeggen waar dit door komt en of dat het wel aan de Google Nest lag, maar het werkt gelukkig weer en heb hier geen last meer van gehad.
Prijs / Alternatieven
Als ik kijk naar het design en het geluid wat deze Google nest heeft dan vind dat de prijs op dit moment precies goed is, ik zie dat hij op dit moment al voor 93 euro te koop is. Dit scheelt ongeveer 13 euro met zijn voorganger. Voor een normale gebruiker als ik zijn deze speakers perfect, vooral met het stereo geluid. Ik weet dat bijvoorbeeld de Sonos play een beter geluid heeft, maar die zijn weer 100 euro duurder. Dus voor deze prijsklasse denk ik dat er weinig betere speakers zijn, vooral niet met de assistent. Voor deze prijs heb je weer 2 Google nest audio speakers.
Ik raad de Google nest audio dus zeker aan voor deze prijs!
Ik ben zeer tevreden over de nieuwe Google nest audio. Het geluid is de grootste verbetering en dat merk je ook meteen. De assistent is het zelfde gebleven voor mij en daar heb ik weinig verbeteringen in gezien. Door het strakke design past hij in elke ruimte en voor deze prijs vind ik het een echte aanrader voor de normale muziek luisteraar, en het blijft toch lekker om vanaf je bank de lampen aan te kunnen zetten.
Dus als je het geld hebt en je zat er aan te denken om deze speaker te kopen, zou ik dat zeker doen!