Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Arnoud Wokke

Redacteur mobile

Smartphoneaccu's worden steeds groter

Van 4000 naar 4500mAh in een jaar

Tot slot

Als je alle cijfers bij elkaar optelt, is de trend duidelijk. Telefoons worden steeds langer, een beetje breder en ook steeds een beetje dikker. Daardoor stijgt het volume, maar de accucapaciteit stijgt nog altijd meer. En wat vervolgens nog meer stijgt, is de accuduur.

Dat is ook logisch. Want waar telefoons goeddeels hetzelfde doen als in 2014, constant online zijn met chatten, foto's en filmpjes maken en diezelfde foto's en filmpjes delen of bekijken, heeft de hardware niet stilgestaan. Het is verleidelijk om te kijken naar hoeveel mobiele processors en gpu's kunnen presteren als je ze maximaal stroom laat verbruiken, maar de waarheid is vermoedelijk dat ze in het dagelijks gebruik juist veel minder hard hoeven te werken dan zes jaar geleden. En processors die minder hard hoeven te werken, verbruiken minder stroom.

Ook de ontwikkeling van andere componenten staat niet stil. Schermen zijn zuiniger en beter geworden met automatische helderheid; de software is slimmer geworden met op de achtergrond apps beperken en netwerkverkeer van notificaties bundelen.

Dan is er ook nog een keerzijde die in dit artikel niet aan bod komt: de opkomst van snelladen. Waar je zes jaar geleden met een half uur laden misschien een kwart van je kleine accu volgeladen had, is het nu geen uitzondering als na een half uur de veel grotere accu voor de helft of voor driekwart vol zit.

De droom is voor veel mensen een telefoon die, net als toestellen van vroeger, een week mee kan gaan. Dat is nog niet in zicht, maar elke gebruiker moet een telefoon kunnen vinden om in elk geval zorgeloos de dag door te komen en dat is een hele verbetering ten opzichte van een jaar of zes geleden.

Lees meer

Reacties (219)

Wijzig sortering
Ter referentie nog even het artikel van vorig jaar:

Op naar een gemiddelde van 4000mAh, Telefoonaccu's krijgen steeds meer capaciteit

[Reactie gewijzigd door Nico Klus op 16 november 2020 08:10]

Vraag me af waarom er zo'n verschil zitten tussen de s10 van 2019 en s10 van 2020
Ik vraag me ook af waarom de P10 een indexcijfer van 0 krijgt qua accu-test.
OK maar dan zou hij niet op 0 moeten staan, maar leeg moeten blijven?
Ik ben niet zo scherp meer na deze lange dag, maar welk verschik bedoel je tussen de s10 van 2019 en 2020? Is de productie/afstemming van 2020 beter?
Wat ik mis in het volume verhaal is: Hoeveel van het toegenomen volume beschikbaar is gesteld voor accu uitbreiding? Deze toewijzing van de beschikbare extra ruimte is meer bepalend dan de totale volumegroei.

Voorbeeld:
Vanaf 2014 is het totale volume met 30% toegenomen. Van index 100 naar index 130.
Stel dat in 2014 de accu 25% van het totale volume in beslag nam. "25 volume indexpunten".
Er vanuitgaande dat alle componenten even groot zijn gebleven (single camera etc.), behalve het display dan kun je beredeneren dat de extra 30 volume indexpunten voor 83% aan de accu zijn toegewezen. Zo krijg je "25+25 volume indexpunten" aan accu.
Dat is toch die +100% accu capaciteit die gemeten wordt sinds 2014.

Edit: Evt. kun je beredeneren dat multi camera setup dat volume opeet wegvalt tegen het verdwijnen van de 3.5mm aansluiting of de shift naar nano simkaarten. Zelfde geldt voor niet verwisselbare accu's. Vooral tot 2016-17 gaat die vlieger op.

[Reactie gewijzigd door PROximity op 16 november 2020 13:23]

Ik kan je redenering niet helemaal volgen, maar vergeet ook niet dat de accutechniek niet heeft stilgestaan: wellicht is de totale accu-capaciteit harder gegroeid dan het accu-volume.

Verder zou het mij niet verbazen als een accu die 10% groter is meer dan 10% extra capaciteit heeft, met dezelfde techniek: een deel van het volume wordt immers ingenomen door accu-componenten die niet mee hoeven te groeien met de capaciteit, zoals de aansluiting en het omhulsel van de accu.
Zouden jullie ook het gewicht mee kunen nemen als factor? Persoonlijk vind ik telefoons veel te zwaar worden voor eenhandig gebruik. Iedereen praat doodleuk over grotere accu's alsof ze niks wegen maar een grotere batterij draagt veel bij aan een zware telefoon welke onconfortabel is om langdurig te gebruiken.
Mee eens. Heb nu een Realme X2 pro met geweldige specs en supersnel laden. Allemaal niks mis mee, maar ik merk wel dat het gewicht van 200 gram toch minder prettig is dan de 160-170 gram van mijn eerdere telefoons.
Boven de 200 moet het echt niet meer worden.
Ik heb eigenlijk dan weer geen problemen met gewicht. Mijn huidige toestel (3000mah) zal met hoesje ongeveer even zwaar zijn als mijn nieuwe (4500 mah) zonder (schelen 17 gram allebei zonder, 162 gram vs 179 gram), maar die eerste is heel veel beter te hanteren omdat die kleiner is.

Maar een accu heeft wel gezicht ja. Heb nog een paar toestellen liggen met verwisselbare accu, en er is wel iets verschil tussen 1350, 1800 en 3000 die ik heb liggen. Maar ik denk dat de materiaalkeuze van tegenwoordig ook veel bijdraagt aan gewicht (glas is zwaarder dan plastic)
Leuk dat ze de accu groter maken, maar maken ze de telefoons niet beter zuiniger?
Want hoeveel mA een accu is boeit niet echt. Het gaat om het gewicht en de afmetingen van het toestel en hoe lang deze op 1 acculading mee gaat.

Functies dat je scherm altijd aan blijft als klok enzo zijn hier dus uit den boze, stroom vreters! Een optimale balans tussen bruikbaarheid en zuinigheid wil je šŸ‘
Die functies kun je gewoon uitzetten, maar mijn ervaring is ook dat dat weinig verschil maakt.
Verder vind ik al te agressieve bezuinigingsmaatregelen juist irritant, apps die snel afgesloten worden en zo. Nee ik wil juist betere accu's zodat die onzin niet nodig is en ik toch makkelijk het einde van de dag haal.
Mijn s9+ moet ik toch geregeld gedurende de dag bijladen (hoewel de accu ondertussen wellicht ook niet meer helemaal top is).
Precies de vinger op de zere plek. Veel fabrikanten gebruiken flinterdunne marges op de hoeveelheid energie die ze in een accu proppen waardoor deze redelijk snel slijt. Prima dat je nieuwe telefoon 2 dagen mee kan op een volle accu maar als door redelijk aggresief laden er na 2 jaar niet veel van over blijft is dat nog steeds waardeloos. Helaas focussen accutesten (zoals tweakers) zich alleen op nieuwe toestellen dus hoe de accu zich over een langere periode gaat houden is altijd een gok.
Inderdaad. Mijn Huawei p20 pro houdt het naar mijn gebruik nog verbazingwekkend lang vol ten opzichte van 2,5 jaar geleden (zo een dag met redelijk gebruik gaat nog prima). Als ik dan die iPhones in mijn omgeving zie, hoe kan het toch dat apple hier nog steeds zo slecht controle over heeft.
Sluit ik me bij aan. Dan heb je al N=2 :+

Na 3.5 jaar merk ik nog altijd geen teruggang in de batterij van mijn Huawei Mate 9. Maar alle iPhones in ons huishouden, die minder agressief laden dan de Mate 9, zijn een drama met de batterij, al na 2 jaar of ruim eerder.

[Reactie gewijzigd door KoffieAnanas op 16 november 2020 09:50]

Met onze omgevingen zitten we zo op N=10 denk ik. Als je de Apple store in Amsterdam of Haarlem inloop zie ik ook altijd mensen bezig met vragen over nieuwe accu's. Er zijn terugroepactie ('s!) geweest voor het vervangen van de accu's voor een laag bedrag. Er zijn problemen geweest met telefoons die uitvielen, ondergeklokt werden, er komt geen einde aan de accu ellende bij Apple (misschien dat het sinds de 11 verbeterd is?). Het is eigenlijk jammer dat Apple er ondanks de lage capiciteit zo goed uitkomt in de accuduur benchmarks, want naar mijn inzicht blijft hier doorgaans niet zo veel van over. (in ieder geval alles <11)

[Reactie gewijzigd door Joost124 op 16 november 2020 13:24]

Mijn LG G7 had na 7 maanden een kapotte accu, ging 3 uur mee en laadde bijna niet meer (helaas net na garantie), maar de nieuwe gaat nu al fluitend bijna anderhalf jaar mee met nagenoeg geen degradatie (haal nog steeds 6-9 uur sot op 1 lading, wisselt of ik dat op 1 of 2 dagen doe). Valt me ook dat iPhones snel degraderen, maar kleine accu helpt ook niet mee (als je van 3000 naar 2700 gaat, maakt t niet heel veel uit, maar van 1800 naar 1500 merk je dat wel meer)
Apple hiermee slecht bezig? Geen idee waar je dit van haalt.
Mijn iPhone XS, ondertussen 2 jaar oud, gaat nog exact even lang mee als toen hij nieuw was, namelijk 1,5 dag. Meer dan voldoende reserve om ook ee dag stevig gebruik nog thuis te komen met 20% over.

Mijn batterij lijkt op 2 jaar tijd niet aan accuduur ingeboet te zijn.
Tsja, dat is wat men noemt een onderzoeks-bias. :) Als we nu van iedereen hier een goede enquette maken dan kan je er wat mee. Mijn vorige Android was een kampioen in accu-duur, 2 dagen gebruik... zo'n 1.5 jaar lang. Daarna minder dan een dag.
Ik heb al 4 jaar een S7 Edge en die houdt het nog gemakkelijk 1,5 tot 2 dagen vol. Dat deed hij toen ik hem net had ook.
Ik zag in mijn avondlessen toch echt alleen maar mensen met iPhones en oude Samsungs laden
Als ik dan die iPhones in mijn omgeving zie, hoe kan het toch dat apple hier nog steeds zo slecht controle over heeft.
Iphone is wat zuiniger in stand-by, waardoor ze met een minder grote accu weg kunnen komen zonder achteraan te lopen in batterij testen.
Een minder grote batterij heeft echter als nadeel dat deze sneller door z'n cycles heen is, en zal dus eerder slijtageproblemen vertonen.
Dat is tenminste mijn theorie.
Het enige wat je als consument kan doen is een toestel kiezen waarbij de batterij vervangbaar is (zonder tussenkomst van de fabrikant o.i.d.).
Evt de 20/80 procent aanhouden bij het ontladen en opladen.
Zijn daar apps voor om in te stellen? Ik bedoel, je stelt de app zo in dat hij nooit hoger mag laden dan 80%
Ik gebruik een smart plug op Hue en de app Macrodroid. Telefoon bijna standaard inpluggen en hij gaat vanzelf laden op 20% en weer uit op 80%.
Heb nog wat andere macro's, zodat ik wel kan laden tot 100 als ik wil. Maar automatisch dus 20-80. En als er een zware app open staat (uit een te kiezen lijstje in een macro) gaat ie op 70% al laden. Zo zit ik niet met een telefoon die bijna leeg is als ik wegga.

Ik hoop ooit dat het vanzelf gaat, met draadloos laden. Maar aangezien ik het vertik om meer dan 300 uit te geven aan een telefoon, zal dat nog wel even toekomstmuziek blijven. Vroegah, toen er nog Windows Phone was, zat het er wel in voor dat geld. Mja, vooruitgang enzo.. Hoewel ik blij ben dat langzaam steeds meer van die oude WP functies verschijnen op Android. (Weliswaar als 'nieuw' maar dat interesseert de gemiddelde gebruiker helemaal niks.)
Kijk eens aan! En voor ios dat jij weet?
Kan het niet vinden :)
Ohhhh, sorry ik heb een pixel 3a, Android dus
Geen probleem, ik was niet helemaal duidelijk
Veel fabrikanten gebruiken flinterdunne marges op de hoeveelheid energie die ze in een accu proppen waardoor deze redelijk snel slijt. Prima dat je nieuwe telefoon 2 dagen mee kan op een volle accu maar als door redelijk aggresief laden er na 2 jaar niet veel van over blijft is dat nog steeds waardeloos. Helaas focussen accutesten (zoals tweakers) zich alleen op nieuwe toestellen dus hoe de accu zich over een langere periode gaat houden is altijd een gok.
Accu's slijten door laden/ontladen, dus in jouw voorbeeld zal de telefoon die 2 dagen meegaat de helft aan laadcycles krijgen als een vergelijkbare telefoon die 1 dag meegaat. Ook zal de kleinere accu vaker helemaal leeg getrokken worden. Als je een keer een drukke dag hebt ga je tussendoor misschien wel laden (als je de telefoon dan ook nog gebruikt is hij ook nog warm, wat nog slechter voor je accu is)

Een accu die zelden tot het uiterste moet gaan en niet wordt geladen als hij ook in gebruik is zal veel langer meegaan. Vandaar dat je sommige telefoons 'ineens' helemaal op ziet gaan, zodra je onder een bepaald niveau komt qua batterijduur gaan mensen enorm veel opladen. continu aan de stekker etc. en dat vind de accu nog erger, terwijl hij al niet meer in goede conditie was.
De kwaliteit zelf speelt ook wel een rol, maar je moet dus al een factor 2 beter zijn om een iets gunstiger formaat accu te verslaan.
Op mijn Pixel 3a maakt Always On (permanent klok en notificaties in beeld) wel veel uit voor de accuduur wanneer de telefoon gewoon ergens ligt. Ik weet het niet meer uit mijn hoofd, maar normaliter doet hij misschien 2 uur of 3 uur met een procentpunt accu; met Always On wordt dat eerder <1 uur.

Als je je telefoon de hele dag actief gebruikt, en hem 's nachts met hem scherm naar beneden legt, opdat Always On niet aanspringt, of als je hem 24 uur in de zak hebt zitten, zul je dat verschil misschien niet zo merken; maar als hij de hele dag op je bureau ligt en je om het half uur even een bericht beantwoordt en niet meer dan dat, valt het verschil enorm op.

Voor het verval van de accu op de lange termijn kan het dus ook best wel uitmaken, als je je telefoon niet elke dag intensief gebruikt.
Ja ik gebruik mijn telefoon inderdaad wel vrij intensief, haal het eind van de dag niet altijd.
Maar 2 a 3 uur per procentpunt klinkt ook wel als erg veel, dat zou 200 a 300 uur zijn als je hem zo laat liggen, oftewel 8-13 dagen of zo? Lijkt me sterk, vermoed dan eerder dat dat percentage niet zo exact is.
Ik denk inderdaad dat het percentage niet zo goed klopt. Maar ik heb het wel precies gemeten, telkens onder dezelfde omstandigheden. Ik mat het dan b.v. gedurende 10 uur terwijl de telefoon aan het begin op 60% was, en d.m.v. Tasker o.i.d. maakte hij dan elke keer een log entry aan wanneer het percentage daalde. Zo kon ik precies zien wat er was gebeurd, zag er ook consistent uit. Het kan zijn dan het b.v. rond de 20% veel sneller gaat, of rond de 90% veel sneller gaat: vaak zijn die percentages niet goed gecalibreerd. Maar de verhouding tussen met AO en zonder AO, die was wel goed zichtbaar. Zal thuis nog eens opzoeken wat voor waardes ik precies vond. Overigens had ik denk ik wel veel dingen uitstaan op de telefoon, geen Whatsapp en Play Store bevroren.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 16 november 2020 16:42]

Slimme manier om te checken :)
Maar goed als je weinig van je telefoon gebruik maakt dan zal zoiets inderdaad al veel sneller impact hebben ja. Hangt er dus vanaf of het wel of niet belangrijk is voor je :)
Kijk, dit is 'm:
https://i.imgur.com/hJvNuMP.jpg
Hij zegt dat hij nog 10 dagen kan doen op 92%.
Always on gebruikt op mijn Pixel 4a maar een paar procent per dag. Dat gaat om ruim de helft van de dag. 's Nachts ligt die met zijn scherm naar beneden op het nachtkastje. De overige tijd zit de telefoon in m'n broekzak. Voor de standby-tijd maakt het dus amper wat uit. En het is mij de toegevoegde waarde meer dan waard. Met 1 oogopslag kunnen zien hoeveel meldingen ik heb en van welke app is ideaal.
OK maar dat zou meer zijn als je hem niet in je zak had (ik heb hem bijna altijd op mijn bureau liggen behalve wanneer ik slaap). Maar je hebt gelijk dat het nog steeds wel meevalt. Maar in mijn scenario is het wel een groot verschil:
https://i.imgur.com/hJvNuMP.jpg
Dit is zonder Always On.
Helemaal mee eens. Android is per definitie onzuinig. Al die Google services die maandelijks 260+MB naar Google servers sturen terwijl je op 4/5G zit helpt ook niet.

Pas met Android 5 kwam er we redelijk functionele task/geheugen manager. Het feit dat Apple met een veel kleinere accu meer SoT/standby kan bereiken dan een Android phone met 1.5x grotere accu zegt genoeg.

[Reactie gewijzigd door n0elite op 16 november 2020 09:13]

Android is redelijk bloated ja, en apps zijn zover ik weet nog altijd java, wat gewoon wast of cpu is. Dus zeker als het op een accu moet draaien!
Apps zijn helemaal niet java maar worden grotendeels geschreven in java/kotlin. De app zelf is bytecode voor de ART JIT compiler die op de telefoon draait (deze heeft een paar jaar terug de Dalvik runtime vervangen). De tijd dat code die op een JVM equivalent draait minder zuinig is is al lang voorbij, voor sommige use cases kan JIT zelfs efficienter werken dan precompiled code.
Als je een OLED scherm hebt en je hebt daar een always on functie die de klok en mogelijks icoontjes voor notificaties laat zien, dan verlies je daar amper batterij mee. Die klok zijn witte letters op een zwarte achtergrond om met een lage helderheid toch een leesbaar iets op het scherm te krijgen, maar wel slechts op een heel klein deel van het scherm.
Klopt, gemeten op een Samsung s7 verbruikt de always on functie bij mij ongeveer 1Ɣ2 procent per dag.
Huh, dat is opmerkelijk. Op mijn Pixel 3a (ook OLED) gaat het eerder om een verschil van 12 tot 16 procentpunten per dag, als ik Always On 2 uur actief heb. Ik gebruik mijn telefoon heel licht: het hangt er natuurlijk helemaal van af hoe je je telefoon gebruikt. Als hij de hele dag en nacht met het scherm naar boven op je bureau ligt, in plaats van in je zak of met het scherm plat naar beneden, zult je veel verschil merken. Wanneer je je telefoon de hele dag intensief gebruikt, zul je weinig verschil merken.
Inderdaad. Ik moet wel zeggen dat ik een custom rom en kernel draai, met een laag gemiddeld verbruik schat ik. Maar de telefoon zit daarentegen niet zoveel in mijn broekzak. 12 tot 16 punten is best veel, tegen de 5 procentpunt zou ik nog reƫel noemen.
Met OLED wel ja, maar met de meeste schermtechnieken is dat niet zo.
Ik gebruikte dat eerder ook op mijn Lumia 640, en ik merkte daar geen verschil eigenlijk. En dat was een LCD scherm.
Zwaar off topic misschien, maar die feature is voor mij doorslaggevend om een telefoon met OLED scherm te kopen, zo handig dat ik niet eerst de telefoon hoef op te pakken om te zien of er berichten zijn. (Okee, goede tweede was mijn Motorola G6, daar kon ik mijn hand boven houden en sprong het beeldscherm even aan.)
Ik heb een Garmin horloge, daarop zie ik de tijd, maar ook meldingen ;)
Ja, kost bluetooth, maar die moet toch al aan, dat is nodig om de auto te ontgrendelen, starten en uiteraard voor hands-free bellen.
Cool! Waar woon je?! Ben toe aan een nieuwe auto :+ ;)
En jij dacht dat je die zomaar kon komen ophalen? Nee, helaas. Dat is echt wel goed geregeld.
En de GPS tracking helpt je ook al niet als je hem jat.
Er staat gewoon in het artikel dat de hardware zuiniger is geworden hoor.
Ook dat gebeurd hoor, denk dat we nu wel de meeste telefoons een OLED scherm hebben (zuiniger). CPU wordt compacter en gaat steeds efficiƫnter werken, (zuiniger). Ja 5G zuipt weer straks wat meer energie. Maar in de toekomst worden ook die weer efficiƫnter. De weg naar bruikbaarheid en zuinigheid is al een tijdje terug ingeslagen bij de fabrikanten. Dat merk ik zelf erg goed als ik weer eens een nieuwe telefoon koop. Ik merk duidelijk dat er flinke stappen worden gezet hoor.
Ik denk dat een nuance op zijn plaats is: Daar waar grotere en betere schermen natuurlijk een prima ontwikkeling zijn heeft dat een dramatische impact op handzaamheid (twee handen nodig) en draagbaarheid gehad (ik ben resp van HTC naar iPhone 4 & 5 naar iphone 6 plus naar Nokia (android one) naar Motorola Power 8G naar iPhone 12 mini gegaan).
Ik denk dat er meer dan genoeg markt is voor verschillende formaten en zolang de techniek rondom batteren de batterijduur niet significant verbetert (dus van uren naar dagen - dus echt een sprong) blijft het schipperen met formaat vs batterijduur.
Wat ik echter niet snap is dat er niet meer "slip on" of " battery cases" gemaakt worden - dat zou wel een aardige uitkomst zijn (losse powerbanks blijven toch soort van onhandig) al moet ik zeggen dat snelladen/draadloos laden de situatie enorm verbeterd hebben.
Er is zeker markt voor verschillende formaten. Innovativiteit en durf is ver te zoeken. Praktische elke smartphone is een groot scherm, op de achterkant een of meerdere camera's en een frontcamera. De vorm: rechthoekig en dun. Weinig modellen die je uit kan klappen of een fysiek toetsenbord bevatten.

Nu heb ik zelf weinig behoefte aan meer accuduur: sinds de Nokia N95 ben ik gewend dat je een smartphone elke dag moet laden. Geen probleem, ik gok dat >99% van de mensen elke nacht de telefoon op kan laden. Ik kan me voorstellen dat dat voor enkelen niet voldoende is, maar dan moet je veel muziek streamen of iets dergelijks. Maar goed: er is geen discussie of meer capaciteit nuttig is, want dat is het.
Dus daarom begrijp ik ook niet waarom er zo idioot weinig keuze is in Ć©cht flinke capaciteiten. Ik denk dat een gemiddelde telefoon die 50% dikker is, al 2 tot 3 keer zo'n hoge batterijcapaciteit kan herbergen.
En heel eerlijk: dat is niet moeilijk om te maken. Een fabrikant zou vrij eenvoudig een extra model kunnen uitbrengen met extra accucapaciteit.

Zo'n 10 jaar geleden was de smartphonemarkt nog leuk: fabrikanten kwamen met innovatieve ideeƫn en goede ontwikkelingen. Nu is mijn interesse in smartphones heel laag. Redenen:
  • Praktisch geen modellen met fysiek toetsenbord.
  • Android (updatebeleid is ruk, al jaren. Privacy blijft ruk, adblocker is praktisch verplicht)
  • Apple (gesloten systeem, store-beleid waar zelfs grote namen klaar mee zijn, uitbreiden opslag kost exorbitant veel, initiatiefnemer weglaten 3,5mm aansluiting)
  • Weglaten 3,5mm aansluiting door andere fabrikanten
  • Ontwikkeling dat telefoons dunner "moeten". Waarom geen dikke telefoon met meer accucapaciteit en de ruimte benutten voor een betere camera?
Los van of je het er mee eens bent, dit zijn valide redenen. Grote kans dat je er zelf ook wat weet te verzinnen, wat al jĆ”renlang een probleem is en maar niet verandert. Waar ik vroeger met de N95 8GB en de N900 geweldige toestellen had voor ā‚¬600, zou ik nu bij toestellen van >ā‚¬1.000 nog bedenkingen hebben. En waarom zou ik daar zoveel geld aan uitgeven?
Helemaal mee eens.
Daaraan voeg ik toe dat we nog steeds aan die stroomvretende lichtgevende schermen vast zitten. Hoe meer omgevingslicht, hoe feller het scherm moet zijn. Dat is toch heel paradoxaal ?
We kunnen heel veel, dus waarom niet een scherm wat alleen in het donker licht geeft en bij zonlicht alleen reflexteert ?
In 2006 bestond dat al: o.a. de Nokia N810, Nokia E70. Waarom is die ontwikkeling niet verder gegaan ?
Lichtgevend scherm is idd een grote energievreter, dus daar wordt ook wel aan gewerkt.
Maar schermen die niet zelf licht geven, zijn gewoon n stuk minder mooi.
Donker of langzaam of weinig kleuren.

En de huidige oplossingen met backlight werken voor de meeste mensen ook prima.
Altijd mooi, 100% huppeldepupRGB, zwart is zwart, wit is wit, 120fps, etc.
Je hoeft er alleen maar voor te zorgen dat je accu dik genoeg is, en men is toch al gewend om elke dag te laden.

Ik neem aan dat ze t daarom niet zo snel op smartphones zetten.
Voor nieuwere (dan 2006) ontwikkelingen zonder backlight, kan je evt googlen op NXTPAPER, ClearINK, Mirasol. Maar die richten zich meer op ebooks/smartwatches enzo.
Het grootste probleem met schermen die zelf geen licht geven maar reflecteren, zoals in e-readers, is de verversingssnelheid. Je moet dan denken aan een halve seconde. Dat lijkt niet veel, maar dat voelt echt irritant, wanneer je telkens even moet wachten bij elke druk op een knop.

Maar bij scrollen wordt het echt hinderlijk en staat het het gebruik in de weg: je kunt niet even een webpagina omhoog en omlaag bewegen, maar het gaat super traag (voor je gevoel) en met horten en stoten. Een halve seconde verversingssnelheid betekent een framerate van 2 (2 FPS).

En een video kijken met zo'n snelheid is niet te doen, meer een diavoorstelling. Als je een video van 30Hz/30FPS op normale snelheid wilt afspelen, betekent dit dat je zo'n 93% van de frames weggooit (die kunnen niet snel genoeg worden weergegeven, dus worden ze 'weggegooid'). Bij 60Hz wordt dat 97% weggooien.

Er bestaan telefoons met twee schermen, Ć©Ć©n lichtgevend en Ć©Ć©n reflecterend, zoals de Yotaphone, dacht ik. Best interessant. Helemaal interessant zou het worden als ze lichtgevend en reflecterend zouden kunnen integreren in Ć©Ć©n scherm, maar daar heb ik nog nooit van gehoord.

Een ander probleem is dat de kleuren op reflecterende schermen vooralsnog heel flets zijn. Wellicht wordt dat in de toekomst nog verder verbeterd.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 16 november 2020 16:13]

Fletse kleuren en zeer langzame verversing: helemaal mee eens, maar waarom is deze ontwikkeling blijven stilstaan sinds 2006 ?
En jammer dat die toestellen met een e-ink en lichtgevend scherm niet aanslaan.
En wat ook scheelt, is het scherm mat maken in plaats van glanzend, want al die smartphones hebben irritante reflecties daardoor.
Volgens mij is er wel ontwikkeling geweest, alleen gaat het niet super snel ā€“ misschien ook doordat er veel minder geld omgaat in die branche, vergeleken met LCD- en OLED-schermen? De verversingssnelheid is volgens mij wel verbeterd, en de kleuren ook, maar we zijn er nog lang niet.

Ik zie hier een echte smartphone met alleen e-ink, die al echt een stuk verder is dan een paar jaar geleden, de Hisense A5 Pro CC. De kwaliteit van het scherm is ronduit zeer slecht te noemen vergeleken met LCD/OLED, maar de snelheid is al bijna werkbaar geworden in de lelijkste modus. Je kunt er al echt een video op kijken of een spel op spelen, met slechte kwaliteit. Scrollen doet denken aan 2007, maar wel echt heel veel beter dan de huidige e-readers die op de markt zijn:
https://www.youtube.com/watch?v=EakZQlPvgIY

Helaas is het wel een glanzend scherm, wat inderdaad extra veel spiegelingen geeft bij e-ink: de recensent heeft de hele tijd de schermbelichting aan om het scherm er wat beter uit te laten zien, zoals hij zelf ook zegt. Ik vraag me af waarom ze geen matter glas hebben gebruikt: te kwetsbaar voor krassen misschien?
" e-ink en lichtgevend scherm niet aanslaan. "
Moet je er eens een kopen kom je er al snel achter dat je vrij snel kan zien dat het inbrand.
Ik heb al denk ik 20 e-readers weg moeten doen omdat deze allemaal deze nare klacht hebben.
De een wat eerder dan de ander, maar ze zijn allemaal al snel ingebrand.
Ik heb 4 Kobo gehad welke meestal al na een half jaar aantoonbaar kan maken dat plaatsen waar het meeste licht op het scherm staat dus bijvoorbeeld een serie boeken waar zeg maar een logo op het start scherm staat. Je deze blijft zien bij het lezen. En dat zijn toch echt niet de goedkoopste e-readers.
Ditzelfde probleem heb ik ook ontdekt met Oled schermen waar het wat langer duurt voor het gaat opvallen tenzij je bijvoorbeeld je e-books met die logo's daarop zou gaan lezen, dan garandeer ik dat je na verloop van tijd dat toch echt gaat zien. Inmiddels weet ik van een paar vrienden die een dikke oled TV hebben gehad dat ze deze binnen vijf jaar verkopen omdat dan het inbranden zichtbaar en storend word.
Waarom Oled daar zo gevoelig voor is weet ik niet maar deze heren hebben toch echt geen goedkoop speelgoed gekocht. Of dit bij bepaalde apparaten of merken minder of meer voorkomt weet ik niet, maar feit blijft dat ze elke 3 tot 5 jaar een nieuwe kopen om het inbranden voor te zijn.
Uiteraard zal het ook afhangen hoeveel tijd je dit aan hebt staan en of je er veel mee bezig bent.
Ik lees erg snel en veel dus een pil van 350 pagina's plus ( bijv. Lord of the rings ) doe ik meestal niet zo heel lang mee 2 tot 5 dagen en ik heb weer een ander boek nodig. Kleinere uitgaven lees ik meestal een stuk of 2-3 van per dag. Inmiddels was ik ook al bezig om magazines en tech bladen te gaan lezen op de e-readers maar dan gaat het inbranden nog veel sneller omdat deze vaak vakken hebben die erg wit zijn, en dat geeft weer inbranden.

[Reactie gewijzigd door rschwartnld op 18 november 2020 13:53]

Ik had medio 2000's de HP hx4700 PocketPC met:
"Visually stunning 4.0-inch transflective, TFT VGA 64K color display provides one of the highest resolution Pocket PC screen"

Dat had een soort hybride scherm, dat bij veel omgevingslicht reflecteerde en bij weinig omgevingslicht een backlight gebruikte.
In vergelijking met alle andere PDA's en telefoons had het niet alleen het grootste scherm en de hoogste resolutie, maar vergeleken met elk ander apparaat dat ik tegenkwam ook de mooiste kleuren.

Of toen de top van de technologie bereikt was en dus werd achtergelaten door doorontwikkelende LCD schermen en later ook OLed, of dat er een andere reden is dat ze niet meer in mainstream apparaten terugkomt, weet ik niet.
Precies. Deze schermen bedoel ik. Waarom zijn die niet doorontwikkeld ?
Nouja de smartphone is nu wel volwassen. Dat was 10 jaar geleden totaal niet het geval. De next thing is nu meer te vinden in vouwbare schermen.
De reden dat telefoons dun moeten zijn is omdat veel mensen dunne telefoons kopen. De telefoon waarop ik dit bericht type is bijna 2cm dik. Ik vind dat niet erg, want ik heb een 10.000mAh batterij er in zitten. Als er een beter merk zulke toestellen gaan maken, koop ik er eentje. Maar veel mensen willen geen "koelkast" in hun zak hebben.
De reden om geen dikke telefoon te willen hebben op dit moment (voor mij), is voornamelijk de mode qua kleren. Zelfs al heb je geen skinny jeans, een dikke telefoon zal toch echt opvallen en dat was vroeger niet het geval.
Dat is een kwestie van smaak. Mij interesseert het weinig dat er een dikke telefoon in mijn zak zit. In mijn andere broekzak zitten ook zat spullen. Ik begrijp wel waarom je het zegt, alleen vind ik het zelf veel belangrijker dat het functioneel is. Ik geef er meer om dat als ik in een meer spring dat mijn telefoon het nog doet, dan een dunne telefoon. Ik geef er meer om dat als ik wifi, bluetooth, 4g etc uit zet, dat mijn telefoon een week mee gaat, dan dat ik een dunne telefoon heb. Smaken verschillen (gelukkig).
Vraag mij af hoe veel built in obsolescence een rol speelt bij accu's
Accu's hebben chemisch zowieso een beperkte levensduur. Hoe snal dat gebeurt is afhankelijk van de gebruikte grondstoffen. Daarna loopt de capaciteit zowieso terug.
Dat zal inderdaad zo zijn, maar heb het idee dat batterijen achterblijven bij de rest van de innovaties van de mobiele telefoon
Waar ik vroeger om het jaar of misschien om de twee graag wilde profiteren van de nieuwe innovaties zie ik tegenwoordig eigenlijk geen reden meer om het toestel zo snel te vervangen. Het kan makkelijk drie tot vijf jaar mee en dan is de accu de zwakke plek.
Wat ook niet helpt is dat de gemiddelde telefoon redelijk het uiterste uit de accu's probeert te trekken.
Vol is tot de nok toe vol en leeg is ook echt leeg.

De reden dat Accu's in bijvoorbeeld elektrische auto's langer meegaan is doordat een kleiner deel van de capaciteit van de cell gebruikt wordt. De uitersten gebruiken levert de meeste slijtage op.

Ik heb bij mij nu de "smart" battery manager wijs gemaakt dat ik om 10 uur opsta. Dan gaat hij om half 10 beginnen met het stuk van 90 naar 100% opladen. Maar ik heb hem dan al lang van de lader af gehaald.
Die 10% niet gebruiken levert mij geen beperkingen op in het gebruik terwijl het wel goed is voor de accu.

Maar zo'n marge aanhouden als fabrikant betekend dat je een grotere accu moet plaatsen of verliezen op specs.
Je kunt ook b.v. Battery Charge Limit gebruiken, als je root hebt:
https://play.google.com/s....slash.batterychargelimit
Dan kun je precies instellen tot hoe ver je telefoon oplaadt, geen speciale laders of wat ook nodig.

Ik heb de mijne ingesteld op 75%, omdat mijn batterij dan op rond de 4,2 Volt staat, wat volgens mij een zachte grens is waarboven je accu sneller aangetast wordt.

Verder doe ik altijd mijn best om mijn telefoon niet onder de 20% te laten komen, want te laag is ook slecht.

Moet alleen niet vergeten om de limiet tijdelijk uit te zetten (kan met een knop/widget) wanneer ik een lange dag op pad ga en echt die 100% wil hebben.
Klopt, maar ik heb (nog) geen root.

Vind het nog wel jammer dat hier (anno nu) geen af-fabriek opties voor zijn. Het is simpel te implementeren en alleen maar positief voor de levensduur (al is dat natuurlijk niet perse in het belang van de fabrikant).

Voor nu werkt dit voor mij wel prima. die 10% scheelt al flink. En de onderkant van de lading kom ik eigenlijk nooit. Ik kreeg laatst voor het eerst een <15% melding, maar toen had ik hem 's nachts niet opgeladen en beide dagen relatief veel gebruikt.
Dat is allemaal waar. En sowieso heeft de fabrikant zelf nog marges in de accu: waar de fabrikant 100% instelt is een keuze: eigenlijk zou de accu fysiek gezien nog verder opgeladen kunnen worden. Voor 0% geldt dat ook volgens mij.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 16 november 2020 16:44]

Volgens mij is dat bij vele consumentenapparatuur niet echt meer een ding.
Een paar extra minuten batterijduur of een grotere rating op het etiket zijn veel waard. De bijbehorende slijtage boeit niet zoveel.

"traditioneel" lag de laadspanning voor een lithium cell op 4.2V. Oa Samsung is toen druk geweest met de boel betrouwbaar en stabiel houden tot 4.3V. Dat leverde toch weer wat extra mAh's op (maar wel tegen nog grotere stress).

In bijvoorbeeld elektrische auto's is 100 en 0% inderdaad niet echt vol en leeg. Daar is de levensduur keuze wel gemaakt (thank god for that). Maar het gemiddelde consumentending hoeft max 2 jaar te leven en meer mAh's/Wh/gebruikstijd op het label verkoopt gewoon
Zit er nog innovatie in de mobiele telefoons dan? Ik zie alleen dat men meer megapixels in de camera probeert te duwen en dat men het scherm nog groter probeert te maken zonder dat je met een tablet op stap gaat zijn. Maar echt vernieuwing, nee...
Zou er niet snel een MagSafe battery pack komen? Eventueel 3rd party...
Wat is tegenwoordig zoal het verlies dat optreedt bij draadloos laden?

Langs het lichtnet geen probleem, maar als je al 40% van je batterypack kwijtspeelt door draadloze overdracht...
Bij de Xiaomi 20w draadloze oplaadpad heb je een 27w nodig om het volledig te kunnen gebruiken. Bij de Anker 10w draadloze pad heb je minimaal 18w nodig. Dus ik denk dat je zo'n 7/8w verlies hebt.
Verlies gaat volgens mij vooral zitten in warmte.
Bij draadloos opladen wordt de telefoon duidelijk warmer, met trouwens als mogelijke "bijwerking" snellere degradatie van de accu
Het is op basis van inductie, dus geen straling.
De energie die verloren gaat is electromagnetisch.
De markt voor kleinere telefoons is toch echt in de minderheid. Er wordt alleen hier op Tweakers toevallig veel om gevraagd. Misschien omdat Tweakers een onrealistisch groot aantal iPhone gebruikers heeft en Apple af en toe een kleintje maakt. Telefoonmakers doen echt wel onderzoek want de concurrentie is moordend.
De rest van de wereld met kleinere handen dan Nederlanders heeft er blijkbaar geen probleem mee.
Ik lees een hoop onderbuikgevoelens zonder onderbouwing.

De use case is bijv. anders in Aziatische landen, zo is vaak hun smartphone het enige device waarover ze beschikken, daarnaast typt Mandarijn ook fijner op een groter scherm wat evident is aan een groter scherm.

Dit artikel artikel geeft een aardig beeld.
Ik vind dat nogal wat zeggen, dat zelfs Aziaten met de misschien wel de kleinste handen toch een grote smartphone prefereren.

Maar hoezo onderbuikgevoelens? Ik geef drie argumenten om mijn standpunt bij te zetten.
Toch heb ik wel het idee dat een groot deel van de mensen liever een wat kleiner formaat telefoon heeft dan wat er gemiddeld wordt uitgebracht.

Als je bijvoorbeeld in de pricewatch kijkt zie je dat de meest bekeken modellen toch zo'n beetje voor de helft bestaat uit de kleinere modellen die op de markt zijn. Terwijl die kleinere modellen lang niet de helft uitmaken van het totaal aantal uitgebrachte modellen.

Het publiek dat gebruik maakt van de pricewatch is volgens mij ook een stuk groter dan de community op Tweakers zelf dus dat hangt denk ik ook weinig samen met een eventueel afwijkende voorkeur van Tweakers voor kleinere telefoons.

Het zijn vaak de high end telefoons die wat kleiner van stuk zijn. Die zijn vaak ook erg populair, maar als je een budget telefoon wilt met een klein formaat dan is er weinig keus. Ik geloof ook dat daarom bijvoorbeeld de Samsung A40 en A41 die wel goedkoop en klein zijn dan ook ineens heel goed in de markt liggen.
Het merendeel is boven de 6": https://tweakers.net/smartphones/vergelijken/

Hoewel ik persoonlijk 5,5" ook geen klein model vindt.
Ja dat klopt. Klein of groot is relatief, als je het vergelijkt met de telefoons uit 2012 dan zijn er nu praktisch geen kleine modellen meer.

Maar de smallere beeldverhouding en kleiner geworden bezels maken daarbij ook dan er meer inches beeldscherm gaan in een telefoon met dezelfde breedte.

Ik houd zelf zo'n 70 mm als maximale breedte. Dat is een breedte die nog fatsoenlijk met een hand te bedienen is en valt in mijn ogen in de categorie (relatief) kleine smartphone.
Welke argumenten draag je dan aan om jouw standpunten bij te zetten? Ik lees alleen dat blijkbaar smartphone makers echt wel onderzoek doen, dat Aziaten misschien wel de kleinste handen hebben en dat wij als Nederlands met onze grote handen als enige een probleem met grote smartphones hebben.

Het enige wat jij doet is observeren zonder beredenering waarom men, volgens jou de rest van de wereld, een grote smartphone prefereert en kom je vervolgens met de conclusie dat n=1.

We kunnen de gemiddelde Aziaat, of een andere persoon uit een opkomende economie, niet 1 op 1 vergelijken met de gemiddelde West-Europeaan. Zo zijn er o.a. culturele en economische verschillen, andere behoeftes et cetera. Zoals ik al aangaf, en je ook kunt opmaken uit o.a. het gelinkte artikel van Business Insider, is een smartphone bij veel Aziaten hun enige multimedia-device waardoor ze o.a. een groter scherm prefereren. In tegenstelling tot hen kunnen de meeste West-Europeanen een laptop of tablet erbij pakken wanneer men voor een langere tijd multimedia wilt consumeren.
Mijn standpunt is dat dat de vraag naar kleine telefoons in de minderheid is. Argument 1 is dat het lijkt alsof er veel vraag naar is omdat Tweakers veel Iphone bezitters heeft en die als een van de weinige smartphone makers ook kleine toestellen maakt. Het is consument eigen om hun eigen aankoop of eigen merk te verdedigen, wat zich in dit geval uit als kritiek op android door het gebrek aan kleine formaten.

Mijn tweede argument is dat smartphonemakers beter weten wat de gemiddelde consument wil dan de bezoekers van Tweakers. Op de androidmarkt is namelijk wel sterke concurrentie.

En als laatste argument is het erg vreemd dat juist hier onder Nederlanders wordt geklaagd over de handzaamheid omdat wij als langste mensen ook de grootste handen hebben. Telkens wordt er hier op Tweakers over geklaagd, terwijl ik dit niet terugzie op de internationale forums. Wat bevestigt dat het Tweakers publiek een vreemde doelgroep is die niet te vergelijken is met de gemiddelde smartphonekoper.
Ik heb nog een andere theorie: op een gegeven moment maakt het niet meer uit qua bediening wanneer je telefoon groter wordt, te groot is te groot. Dan kun je je telefoon gewoon echt niet meer met Ć©Ć©n hand bedienen (tenzij Google eindelijk eens werk gaat maken van het plaatsen van alle interactieve elementen aan de onderkant van het scherm: doe het nou eens, mevrouw Google!). Wanneer je kleine handen hebt, komt dat punt eerder. Ik zie ook veel vrouwen hun telefoon met twee handen bedienen, terwijl ik het altijd met Ć©Ć©n hand doe. En Oost-Aziaten hebben gemiddeld een stuk kleinere handen, dus ik kan me voorstellen dat de grootte van grote telefoons, waar wij nog moeilijk over doen, voor hen al niet meer uitmaakt.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 16 november 2020 22:46]

Dit is een mooie theorie en klinkt aannemelijk. :)
Vind dat hij gewoon een punt heeft. Mensen vergeten hier nog wel eens dat de reageerders op Tweakers liefhebbers zijn, de gemiddelde consument zit er allemaal niet zo mee.
Mandarijn wordt gewoon getypt met pinyin en daar gebuik je dus hetzelfde toetsenbord als wij voor. Download maar eens een chinees toetsenbord uit de playstore.
Dat snelladen komt de accu capaciteit ook niet geheel ten goede.
Zo hebben mijn zus en ik rond het zelfde moment een galaxy s10 aangeschaft, wij zijn allebei gemiddelde gebruikers.
In het begin stuurde we elkaar wel eens op het einde van de dag hoeveel 'batterij' er nog over was, dit ging vrij gelijk op.
Maar vorige maand begon ze opeens te klagen dat haar telefoon in de avond uitviel omdat de accu leeg was.
Ik heb hier geen last van en merk geen verschil in toen ie nog nieuw was, de enige verklaring die ik kan bedenken is dat ik langzaam oplaadt met mijn draadloze lader en zij steeds hem elke avond in het stopcontact steekt.
Het ligt ook aan de gebruiker en zijn dagelijkse telefoon gebruik. De Facebook app staat bekend als energieslurper.
Als jij geen Facebook heb geĆÆnstalleerd dan is daar al het 1e verschil. Welke standaard bloatware apps heb jij in of uitgeschakeld en jouw zus niet.

Vele mensen weten niet dat je bij een oled scherm beter een donkere modus kan gebruiken om inbranden van toetsenbord of andere vaak gebruikte iconen van apps tegen te gaan.
Bij donkere modus bespaar je bij oled schermen energie doordat bij een zwart venster of gedeelte in feite de zwarte pixels uitgeschakeld zijn.
Vele mensen zetten hun oled scherm op maximale helderheid om alles goed te kunnen lezen = meer stroomverbruik, daardoor accu sneller leeg.

Als je een Samsung S20 Ultra hebt bijvoorbeeld met 5G ondersteuning dan ben je ook de pineut. Deze telefoon heeft geen geĆÆntegreerde 5G modem in de SOC en verbruikt daardoor meer energie. Op 4G blijven internetten bespaard dan weer energie.
Dan heb je nog te maken met 120 hertz scherm (< verbruikt meer) of 60 hertz scherm (< lager verbruik) .

Kortom al heb je met een bekende gelijktijdig een gelijksoortige telefoon aangeschaft, het ligt uiteraard aan de gebruiker en een goede vergelijking is niet altijd te maken.

De Samsung M51 heeft een accu van 7000mAh en mijn gevoel zegt als jij een telefoon met een grotere accu zou kopen dan zal accudegradatie in der loop der tijd minder snel moeten vergaan.
Stel een accu die kan maximaal 1500x opgeladen worden voordat deze op is en je doet dit met een 4000mAh dan is de 1500x oplaadcyclus veel eerder bereikt dan een telefoon met een 7000mAh accu. Want de telefoon met 4000mAh accu laad je bijvoorbeeld dagelijks op terwijl de telefoon met 7000mAh eens in de 3 dagen.
Na 1,5 jaar moet je de accu van de 4000mAh telefoon al opladen na een halve dag gebruik en de telefoon met 7000mAh na 2 dagen pas.

2 jaar geleden heb ik een Samsung Note9 gekocht a ā‚¬950 en vraag me anno nu af waarom, de huidige middenklasse telefoons kunnen veel en doen naar mijn mening niet veel onder tegenover topklasse telefoons.
Als ik kijk naar mijn gebruik dan kijk ik YouTube, check mijn mail, bel redelijk veel en browse op het internet. Foto's maak ik sporadisch en draadloos opladen klinkt leuk maar is trager dan met een draad opladen. Gamen doe ik niet op een telefoon

De Samsung M51 kost in de prijsvergelijker nu ā‚¬390, heeft een groot 6.7 inch OLED scherm en een 7000mAh accu. Over een tijd van 3 jaar heb je dus minder financiĆ«le afschrijving maar meer gebruikersgemak doordat je met de accu langer kan doen.
Feit blijft dat accudegradatie een groot probleem is ongeacht welk product, te denken aan:
  • elektrische fiets
  • auto
  • motor
  • gereedschap
  • tandenborstel
  • scheerapparaat of tondeuse
  • hoofdtelefoon/oordopjes
  • huishoudelijke apparaten zoals kruimelzuiger, grasmaaier, stofzuiger
  • smartphone
Ik weiger daarom dan ook om buitenom een smartphone verder elektrische accu apparaten te kopen om accu abonnementen tegen te gaan.
De fabrikant verdient hier behoorlijk aan en jij mag elke 2 a 3 jaar met jouw portefeuille wapperen. Maar tijdens het verkopen van een accu product wordt accudegradatie nooit bij vermeld.
Dit zou eerlijk vermeld moeten worden naar (toekomstige) klanten bij het aanschaffen van een accu produkt zodat onwetende klanten niet over 2 a 3 jaar voor dure verrassingen komen te staan.

Software ondersteuning voor smart-apparaten zou ook eerlijk tijdens aankopen van een smart-product vermeld moeten worden. Vroeger konden we veel langer met producten doen zonder problemen en omdat nu iets een accu heeft of zogenaamd smart is, is het product al afgeschreven binnen een tijdsbestek van 3 a 5 jaar bijvoorbeeld.
Als je er zo over nadenkt is dit best belachelijk en er is maar 1 winnaar: De fabrikant.
Tevens is een wegwerpcultuur voor het milieu ook niet al te best.

Bij mijn voormalige elektrische fiets was de accu binnen 3 jaar op. Een vervangende accu kostte ā‚¬500. Voor dat bedrag heb je een complete fiets zonder accu. Ik was gelijk genezen van een elektrische fiets.

[Reactie gewijzigd door aliberto op 17 november 2020 10:46]

Wat betreft donkere modus / oled / energie, kom op tweakers.net

Site doet zeer aan de ogen en de donkere winter maanden pas net begonnen.

Scheelt ook veel licht in de slaapkamer voor het slapen. 8-) :z
Helemaal mee eens. Van mijn tweedehands robotstofzuiger was de accu na een half jaar op. Fantastisch apparaat, maar die accu's zijn nergens te koop. Moet ik nu een merkloze accu uit China laten komen? Zou die wel veilig zijn (brand!)?
het risico dat het mis gaat lijkt me heel klein en als het dan al misgaat schat ik in dat de kans op brand heel klein is.
Ja? Dat zou wel heel fijn zijn! Het is zo'n ouwersetsche Ni-Mh-accu, geen lithium zoals modernde accu's. Die kunnen niet snel in brand vliegen, ook niet van een random leverancier uit China via Ali Express?
geen idee wat betreft Ni-Mh-accu's
OK misschien moet ik toch maar eens naar een nieuwe robot gaan kijken...
NiMH accu's zijn soms verzameling AA of C batterijen, verbonden met gepuntlaste metaal stripjes en dan een krimpfolie omheen.
In dat geval eenvoudig zelf te maken.
In sommige gevallen is dat niet zo, maar kan je wel in de accuruimte zelf met AA of zelfs AAA accu's en wat soldeerwerk zelf een passend accupakketje samenstellen. Als het voltage maar overeenkomt.

Wel belangrijk om deze accu's alleen op te laden als die helemaal leeg zijn vanwege degradatie bij elke lading (ook deellading).
Hmm dat klinkt wel interessant, en is er geen risico dat het geheel te warm wordt o.i.d. als je zo veel batterij dicht op elkaar plaatst?

https://www.amazon.de/Hoc...g_option-bin%3A2019341031
Kijk, dit is zo'n voorbeeld van een Chinese versie. Zou dit veilig zijn? Ik twijfel heel erg.

Wat betreft alleen opladen als ze helemaal leeg zijn: de robot rijdt zelf terug naar zijn laadstation. Zou ik dat dan elke keer moeten uitzetten zodra de accu vol is?

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 19 november 2020 00:08]

Betreffende je vraag over het laadstation. Zowel tussentijds (weer gaan laden terwijl de accu nog niet helemaal leeg is) als doorladen bij 100% zal er voor zorgen dat de accu eerder weer aan vervanging toe is.
  • Tussentijds vanwege geheugeneffect (de accu "denkt" een kleinere capaciteit te hebben dan die origineel heeft). Kan je beperken door hem regelmatig helemaal leeg te laten rijden (bijv. eens per week de stekker uit het laadstation)
  • Doorladen na 100% is afhankelijk van de intelligentie van de lader. Als die "slim" is, wordt bewaakt of accu helemaal opgeladen is en wordt dan overgegaan op druppellading. In dat geval gaat de degradatie veel langzamer
Of je dat de moeite van interveniƫren waard vindt (bijv. de lader afkoppelen) is aan jou om te bepalen. Doel van een robot is juist zelf minder naar hoeven om te kijken. Wellicht is koppelen aan een timer een oplossing voor automatisch beperken van overladen.

Ik denk dat de kans groot is dat de door jou gelinkte versie wel veilig zal zijn.
NiMH accu's zijn veel minder risicovol dan LiOn accu's (je moet de accu alleen niet kortsluiten, geldt natuurlijk voor alle typen accu's).
Zo te zien aan de voltage, capaciteit en de vorm, bestaat dit accupakket uit hoogstwaarschijnlijk 12 AA oplaadbare batterijen in opstelling van 6 rijtjes van 2 in een krimpfolie (kan je eenvoudig vaststellen als je de krimpfolie van je huidige niet-meer-werkende accupakket openmaakt).

In dat geval kan je mogelijk goedkoper en met waarschijnlijk betere kwaliteit cellen zelf een accupakket samenstellen voor minder geld.
Low Self Discharched (vaak als LSD of Precharged verkocht) NiMH batterijen hebben als voordeel t.o.v. klassieke NIMH batterijen, dat ze :
  • veel minder last hebben van zelfontlading (80% tot 95% na een jaar),
  • veel vaker opgeladen kunnen worden (1500 - 2000 keer i.p.v. 500 tot 1000 keer)
  • veel minder last hebben van geheugeneffect bij tussendoor opladen.
Je moet dan wel zelf met een soldeerbout of puntlassen aan de slag (en voor er omheen krimpfolie of bijv. isolatietape).

Eneloop is het bekendste merk (bijv. hier te koop voor 12 stuks ong. hetzelfde bedrag als je accupakket). Is ook de nieuwste generatie met ruim 2000 keer herladen.
Maar er zijn ook goedkopere varianten van een iets oudere generatie, zoals bijv. 100% Peak Power te koop bij Action (laatste keer kocht ik 4 stuks voor ā‚¬ 5, koop je niet eens wegwerp Duracell voor) met wat meer ontlading (behoudt 70% na 1 jaar) en lager aantal keer herladen.

De meeste oplaadbare LSD batterijen hebben een capaciteit van 1900/2000 mAh. Er zijn er ook enkele met 2400/2500mAh, maar deze zijn een stuk prijziger en de andere voordelen (lage zelfontlading, aantal keer herladen) zijn iets minder. Deze zijn vooral geschikt voor bijv. externe flitser voor een fototoestel.

[Reactie gewijzigd door marcv11 op 19 november 2020 12:55]

Hartelijk dank voor je uitgebreide antwoord! Daar heb ik echt wat aan.

Wat betreft het laadstation: ik vermoed dat het ophoudt met laden bij 100%, want er gaat een lampje branden als de accu vol is, dus neem ik aan dat het station dit 'weet' en er rekening mee houdt. Bij 99% zal hij wel weer beginnen te laden denk ik?

In principe keert de robot zelf terug naar zijn station wanneer de accu bijna leeg is, dus dan zal dat geheugeneffect wel meevallen?

Ik zou een schakelaar tussen stopcontact en laadstation kunnen zetten, en de boel het grooste deel van de week uitzetten (zodra ik zie dat hij vol is; robot hoeft niet vaker dan dat te zuigen). Zou dat dan nog veel effect hebben?

Mooi dat NiMH-accu's minder risico geven, dan ga ik dat pakket denk ik toch maar kopen!

Zelf pakket samenstellen klinkt wel rationeel. Alleen heb ik geen soldeerbout, en zou toch misschien bang zijn dat ik iets verkeerd doe o.i.d. Maar wel mooi idee; wie weet ooit nog eens. Als jij nou eens een handeltje zou opzetten met zelfgemaakte pakketten, zou ik ze bij jou kopen...

Ik blijf wel het slecht vinden, voor cosument en milieu, dat robotfabrikanten die pakketten niet nog vele jaren later los verkopen. Je hebt me echt verder geholpen!

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 22 november 2020 00:33]

De steeds grotere accus zijn wat mij betreft vooral leuk voor de specificaties. Ik zou liever zien dat de fabrikanten er voor zorgen dat de telefoons minder doen en hetgeen dat ze doen beter optimaliseren. Ik en mijn vrouw waren pakkembeet 3 jaar geleden van iOS naar Android overgestapt (en sinds een paar weken weer terug).

Ik had een Oneplus 5t toestel, mijn vrouw een Samsung s8. Qua 'specs' ontlopen de twee toestellen elkaar niet zo veel.
Mijn Oneplus toestel was op zich technisch prima. Ik had er op een gegeven moment LineageOS op gezet en ik ervoer dat als best ok. Mijn vrouw d'r toestel was echter ongelofelijk traag. Alles wat ze deed leek een vertraging in te zitten. Als je iets zocht in de 'instellingen' deed hij er soms 3-4 seconden om het te vinden (soms vond het hij het niet, ook al stond het letterlijk in beeld). (laten we eerlijk zijn. Alles langer dan 'vrijwel direct' is natuurlijk onacceptabel voor een moderne (nieuwer dan 5 jaar) telefoon. Het is domweg een tabelletje met instellingen wat doorzocht moet worden).
Ik heb toen is gekeken en heb met een appje wat Samsung-bloat uit kunnen schakelen (want je kan heel veel van die 'Samsungzooi' (zoals ik het ben gaan noemen) niet uitzetten in het besturingssysteem zelf. Toen was het toestel ineens werkbaar. Nog steeds niet 'snel', maar de accuduur werd ineens acceptabel en het toestel voelde een stuk kwieker (het zoeken in de instellingen was nog steeds traag trouwens)

Op m'n Oneplus met Lineage (geroot) kon ik zien dat heel veel apps meestarten met het toestel. (zaken als LinkedIn, Firefox, sommige spelletjes enz. enz. enz.) Allemaal nergens voor nodig natuurlijk. Op een gegeven moment werd het een soort principekwestie voor mij.

Ik kwam ook de 'don't kill my app' beweging van app-makers die boos zijn dat hun apps in slaap worden gezet door het OS. Ik was meer van de 'please don't start your app'.

Ik denk dat accuduur een stuk beter wordt als de toestellen meer focus op de gebruiker krijgen en minder op de app-ontwikkelaar z'n datamining.
(Als die Samsung mijn eerste Android-ervaring had geweest had ik hem terug gestuurd naar de winkel. Wat een onding was dat)

reviews: IPhone 12 Pro Max en 12 mini - De grootste en kleinste iPhone getest
Als we nou bijvoorbeeld vergelijkingen gaan maken met specificaties tussen de nieuwe iPhone 12 en een recente Samsung.
iPhone 12 2.815mAh
Samsung Galaxy S20 4000mAh

Een accu die pakkembeet 1/3 groter is. Hij kan 5% langer browsen op Wifi en 3% korter video kijken. Kort door de bocht noem ik dat 'even lang'. Maar met een idioot verschil aan accucapaciteit. Waar het technisch door komt, komt het, maar dan doet, wat mij betreft, of Samsung iets heel erg verkeerd of Apple iets heel erg goed.
Wat betreft de vergelijking tussen de iPhone 12 en de Galaxy S20: die laatste heeft een scherm met een hogere resolutie en moet daardoor bijna 50 procent meer pixels renderen. Daarnaast heeft de S20 ook een hogere maximale refreshrate (120Hz vs 60Hz). Uit de benchmark kunnen we niet opmaken in hoeverre dat in de test een rol heeft gespeeld maar het is aannemelijk dat dat het verschil, of het gebrek er aan, kan verklaren. Het scherm is immers een van de grootste stroomvreters. Als je wil achterhalen of het scherm inderdaad het verschil maakt dan zou je dezelfde test eigenlijk off-screen willen doen.
Hier wil ik gedeeltelijk in meegaan. Maar laten we als voorbeeld het kijken van video nemen. Ik weet hoe de Tweakers-redactie die test uitvoert natuurlijk, maar ik ga er dan vanuit dat ze hetzelfde filmpje afspelen. Het scherm zou dan prima moeten kunnen terugschakelen naar de verversingssnelheid van het filmpje lijkt mij? Dus dat beide schermen teruggaan naar 30Hz als het filmpje zo is opgenomen? Als het een donker filmpje is, zal het ook wel schelen met stroomverbruik (zwakker brandende pixels)

En dan even los van hoe zinvol die 50% meer pixels zijn op dat formaat of Ć¼berhaupt 120Hz op een telefoon is dat niet echt belangrijk vind ik. Het is een eindproduct dat op een bepaalde manier de markt op is gezet.
Onder aan de streep kijkt iemand naar een filmpje en gaat de accu hierdoor een bepaalde tijd mee. Misschien is het filmpje mooier (kan ook smaak zijn) om te zien op toestel xyz, misschien is het verschil ook amper (of niet) waarneembaar. Dat is niet opgenomen in de vergelijking.
"Op m'n Oneplus met Lineage (geroot) kon ik zien dat heel veel apps meestarten met het toestel. (zaken als LinkedIn, Firefox, sommige spelletjes enz. enz. enz.) Allemaal nergens voor nodig natuurlijk. Op een gegeven moment werd het een soort principekwestie voor mij."

Kan mezelf helemaal vinden in deze post.
Wat de gebruiker wint aan theoretische accucapaciteit wordt per direct omgezet in arbeid voor 3rde partijen op de achtergrond.

Ondertussen beslist men in de smartphone industrie dat een dagje accuduur voor de meeste mensen genoeg is
Dat dun goed genoeg is.. omdat het "mode is"
Dat een onvervangbare accu goed genoeg is.

En dan komt Tweakers om dat te observeren als ware het een biologisch process in de wijdse natuur.

Neen. We willen de fabrikanten gaan sturen.

Weg met oncontroleerbaar software gerotzooi op de achtergrond. Volledige firewall optie aub.
Weg met die dunne telefoons OF geef ons tenminste een optie om er een achterkant naar behoefte tegen te plakken, zou meteen de herstelbaarheid met 1000% verhogen en een valbuffer kunnen creƫren waarbij de schok wordt opgevangen door het separeren van 2 helften.
Weg met die anit-ergonomische toestellen die uit de handen slippen en in diggelen gaan tegen de vloer
Weg met de lijm als montage middel, geef me vijzen zodat ik onderdelen kan vervangen en upgraden.

Mensen dromen van een week accuduur?
Dan moeten ze keuzes maken. Stoppen met kopen van die toestellen tot dit rond is is theretisch de beste strategie om de fabrikanten te forceren.
Het zou nog geen jaar duren mocht iedereen ineens zijn oude smartphone 2 extra jaar gebruiken.

Tweakers zou kunnen helpen met de batterijslurpende processen te identificeren en hun basis functionaliteit vs hun "nutteloze achtergrond activiteit" te gaan opsporen en aankaarten.
Je vergelijkt appels met peren.

Android is een veel rijkere interface dan iOS. Zoals bijvooreeld betere widgets, notificaties en app drawer.

Dat soort voorzieningen kost energie. iOS is niet efficiƫnter. Dat zou immers betekenen dat iOS bij dezelfde functionaliteit minder verbruikt. iOS heeft echter veel minder functionaliteit dan Android.

Verder heeft de iPhone een kleiner scherm met een lagere resolutie en een lagere refreshrate. Het scherm is nu eenmaal een grote energievreter.
Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Beiden zijn smartphones. Ze hebben beide hun unieke eigenschappen, maar in de basis zijn ze niet erg verschillend. Het is een minicomputer met een touchscreen en een besturingssysteem waar je afgebakende applicaties op draait. Dat maakt ze prima te vergelijken.
Zoals bijvooreeld betere widgets, notificaties en app drawer.
(beter is arbitrair in deze) De flexibelere widgets wil ik nog wel in meegaan (Ik ze nooit gebruikt - Ik kon er geen gebruik voor vinden, ik vond het al snel rommelig chaotisch worden, maar dat is persoonlijk), maar die andere twee zou ik niet weten waarom dat zoveel meer accucapaciteit nodig zou moeten hebben?
iOS heeft echter veel minder functionaliteit dan Android.
Persoonlijk zou ik niets kunnen bedenken wat Android als besturingssysteem wel kan en iOS niet. Het is hooguit dat Apple meer beperkingen oplegt. Dat staat los van de functionaliteit van het besturingssysteem zelf dat slechts sandboxes creƫert waarbinnen een app moet opereren.
Het scherm is nu eenmaal een grote energievreter.
Dit is inderdaad waar, maar een scherm van 0.1 inch groter en een hogere verversingssnelheid zou toch niet per definitie 1/3 accuverbruik moeten maken?
Ja dat is voor mij ook een principekwestie.
Om achter de (accu+data) slurpers te kunnen komen, vind ikzelf de BetterBatteryStats (accu) en AfWall+ (data) apps wel handig. Dan weet je wat je eraf moet kieperen.
Was even werk, maar nu doet mn telefoon (bijna) niks tenzij ik dat wil, best prettig.
Maar ik gebruik geen Google Apps, mss is die moeilijker te temmen. Dat kon iig vroeger met Greenify ofzo?

Maar, grotere accu is niet alleen voor de specs.
Een telefoon die zoveel mA gebruikt, doet met meer mAh gewoon meer h, zo simpel is t.
Ook mijn getweakte telefoon zou ik dan NOG minder vaak hoeven laden.
Meestal ligt ie op tafel, of onderweg zit ie in mn tas, dan maakt die paar mm / gram ook niet uit.
Liever besteed ik er zo min mogelijk aandacht aan, daarbij helpt een grotere accu.
Voor degenen die de gewoonte hebben van elke dag laden, maakt dat wel minder uit.
Leuk achtergrond artikel, zijn er in dezelfde periode geen ontwikkelingen geweest om de accuā€™s zelf kleiner te maken? :)

Bv gebruik van ander cathodes of dunnere laagjesstructuur
Leuk achtergrond artikel, zijn er in dezelfde periode geen ontwikkelingen geweest om de accuā€™s zelf kleiner te maken? :)
Wat je dus vraagt is of er geen ontwikkelingen zijn om accu's efficiƫnter te maken. Daar wordt hard aan ontwikkeld, maar de verbeteringen zijn klein en de time-to-market is hoog.
Die ontwikkelingen zijn continu bezig en worden soms ook al toegepast. Er kan inmiddels meer energie in hetzelfde volume ten opzichte van bijvoorbeeld 10 jaar geleden. Toch is het nog steeds werken in de marge, maar elke keer een paar procent winst. Zijn er grote stappen te maken, lopen de ontwikkelingen vaak spaak op de hoge productiekosten (bijvoorbeeld door de prijs van de grondstoffen) of een kortere levensduur van de accu. Het is daarom wel eens frustrerend wanneer er een nieuwsbericht komt dat er een accu is ontworpen die twee keer zoveel energie kan bevatten, maar dan bijvoorbeeld 10 keer zo duur zou worden dan de huidige technologie en/of dat die bijvoorbeeld slechts 50 laadcycli aankan.
Ander bijkomend voordeel is dat je met een grote batterij het laadpercentage tussen 25 en 75% kunt houden om zo de batterij een langer leven te gunnen.
Zeker. Ik gebruik ook de Chargie (https://www.chargie.org) om de batterij maar tot maximaal 90% op te laden. Dan stopt opladen automatisch. Vervolgens loopt het percentage op de telefoon nog op tot zo'n 92 Ć  93%. Voor mij een duidelijk teken dat er nog wat gebeurt in de batterij en opladen tot 100% slecht is.
Ikzelf gebruik al jaren deze app; dan piept ie als ie boven x% is opgeladen en haal ik m zelf eraf.
Hij kan ook piepen onder y%, of elke z minuten herhalen.
Daardoor hoef ik ook nooit meer op de accu te letten, want ik hoor het vanzelf wel n keer.
Werkt iig met mijn Android 9 en heeft geen onnodige permissies/ads.

@andre51, nee daar heb ik niks van gemerkt, maar dat is ook lastig te merken omdat het lang geleden is dat ik die app _niet_ had.
Weet niet hoe ik t moet meten, maar ik zie dat ie ongeveer 3 seconden per dag de boel wakker houdt (partial wakelock). En mn telefoon als geheel verbruikt ongeveer 200mAh/dag standby (met 3G data aan voor IM), dat is niet bijzonder veel.

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 16 november 2020 22:24]

Vaak gebruiken dit soort apps extra veel accu. Heb je bij deze daar geen last van. Dan zou het een goede app kunnen zijn
Sommige fabrikanten zeggen een grotere accu te kunnen inbouwen door het weglaten van de 3,5mm-jack.Ā 
Leuk dat fabrikanten dit zeggenschap maar het is pertinent niet waar. In het verleden is keer op keer gebleken dat er genoeg (high end) phones zijn die zowel een grote accu als we 3.5mm Jack herbergen.

Arnoud, waarom plaats je dat er ook niet bij? Ik walg van de praktijken en leugens van fabrikanten die mijn gebruikersgemak verpesten.

[Reactie gewijzigd door n0elite op 16 november 2020 08:22]

Mijn Lenovo P2 heeft 5100 mAh embedded..
Ik heb deze telefoon al jaren.
En raad eens.. hij heeft een mini-jack.
Precies, in mijn Poco F2 Pro zitten zowel een 3,5mm jack en een infrarood blaster. Toch heeft Xiaomi een 4700 mAh batterij erin kunnen proppen. Zelfde verhaal met de gaming phones van acer en asus.

Allemaal marketing voor de draadloze oortjes, is de enige echte reden waarom telefoon makers zo'n handig feature weglaten.
Paar jaar terug maakte ik al de vergelijkinv tussen de Samsung Galaxy A50 en de iPhone XS Max geloof ik. Die eerste heeft 900 mah meer en een headphone jack met nagenoeg dezelfde afmetingen

https://m.gsmarena.com/co...Phone1=9319&idPhone2=9554
1 2 3 ... 6


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone 12 Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5 Black Friday 2020 Samsung Galaxy S20 4G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2020 Hosting door True