Door Tom Rosens

Redacteur

Medal of Honor Heroes 2

Shooter met snelle gameplay

Nintendo Wii gameEen shooter die zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog en met Wii-besturing gespeeld wordt, klinkt als iets wat je beter kunt laten liggen. Fans van shooters met een uitstekende multiplayer doen er echter goed aan dit spel toch te proberen.

Electronic Arts brengt zowel een PSP- als een Wii-versie op de markt. Ik nam de Wii-versie onder handen, die overigens niet zomaar een port is van een andere Medal of Honor-variant. Het spel is vanaf het begin met de Wii-besturing in gedachten ontwikkeld. Je krijgt naast singleplayermissies een arcademodus en een multiplayermodus voor 32 gamers voor je kiezen.

Medal of Honor Heroes 2 - screenshot

* Shooter-besturing

De lancering van de Wii-spelcomputer zou volgens Nintendo de manier waarop men games bestuurt voor eens en voor altijd veranderen. Consolegamers droomden van een perfecte shooter-besturing die zich kon meten met de precisie van de muis. Dat viel echter tegen toen de eerste shooter Red Steel op het systeem verscheen met een gebrekkige besturing. Later liet de ontwikkelaar van Metroid Prime 3 zien hoe het wel moest, maar de makers van Medal of Honor Heroes 2 perfectioneren de besturing en leveren daarmee de beste ervaring tot nu toe.

Medal of Honor Heroes 2 - screenshot

* Verhaal

Over het verhaal kan ik kort zijn. Het spel begint op 6 juni 1944, waar je als soldaat John Berg Normandië moet infiltreren om het Nazi-bewind onderuit te halen. Dit verhaal wordt tussen de spelactie door verteld middels foto's en een voice-over. Het betreft wéér de Tweede Wereldoorlog en wéér Normandië, maar door de uitstekende gameplay vergeven we dit de ontwikkelaar. Laat ik het daarom vooral hebben over deze gameplay en het verhaal laten voor wat het is.

Medal of Honor Heroes 2 - screenshot

Snelle gameplay

Het is handig om in het begin de tutorial er even op na te slaan om op de hoogte te zijn van alle gamecontrols. Onmiddellijk aan de slag gaan is echter nog steeds mogelijk, doordat de basiscontrols voor zich spreken. Lopen gebeurt met de analoge stick op de nunchuck, rondkijken met de Wii-controller. De b-knop dient als trekker van je wapen. Je vizier kleurt rood indien het over een vijand gaat en mocht je willen inzoomen, dan kan dat met de a-knop.

Medal of Honor Heroes 2 - screenshot

Wanneer je een vijand in het vizier hebt, zet je met de z-knop het vizier vast op de tegenstander. Hierdoor wordt het mogelijk om te bewegen en schieten zonder de vijand uit het vizier te verliezen. Deze optie is echter alleen beschikbaar in de laagste moeilijkheidsgraad. De nunchuck komt ook van pas bij het om de hoek kijken vanuit een schuilplaats. Draai je de nunchuck iets naar links of rechts dan leunt je figuur deze kant op. Wil je snel 180 graden omdraaien dan is dit mogelijk door de nunchuck snel naar links of rechts te bewegen. De gevoeligheid van de Wii-controller is uitgebreid aan te passen aan je voorkeur en zo te configureren dat de besturing aardig in de buurt komt van een muisbesturing.

Singleplayer en Wii-functies

* Kookwekker

Naast het schiet- en loopwerk hebben de ontwikkelaars bij EA Canada ook wat unieke Wii-functies in het spel proberen te stoppen. Het gaat hier niet om flauwe minigames, maar om dingen die logisch aanvoelen als onderdeel van het spel. Zo mag je de timer van explosieven activeren door met de Wiimote te draaien, vergelijkbaar met het zetten van een kookwekker - al is het resultaat van de explosieven wat destructiever. Op een oude radio moet de juiste frequentie opgezocht worden door met de Wiimote te draaien alsof het een knop is. Het geluid van de radio komt hierbij uit de Wiimote.

Medal of Honor Heroes 2 - screenshot

Bepaalde wapens vereisen hun eigen besturingswijze. De shotgun herladen gebeurt door de nunchuck snel omhoog te bewegen, waardoor de schietbelevenis realistischer wordt. In het geval van de bazooka leg je je arm met Wiimote op je schouder en vuur je vanuit deze positie rakketten af. Ook leuk is de mijndetector, waarbij de Wiimote heen en weer bewogen moet worden en de controller geluid maakt indien een mijn is gevonden. Dit zijn leuk bedachte toevoegingen, waarbij het niet gaat om geforceerde minigames die in het spel gestopt zijn.

Medal of Honor Heroes 2 - screenshot

* Singleplayer

In de singleplayer missies wordt je bijgestaan door een stel teamgenoten. De personen zijn echter niet gezegend met een fatsoenlijke AI, waardoor het toch voornamelijk op jezelf neerkomt. Je teammaten vinden het heerlijk om op muren te schieten en komen totaal niet geloofwaardig over. Ook de vijanden hebben te maken met dit probleem. De slechteriken duiken soms uit het niets op en lopen eerst hun voorgeprogrammeerde route af voordat ze in actie komen. Dode soldaten verdwijnen bijna direct uit het spellevel, maar dat is te wijten aan het stabiel houden van de framerate. Ondanks de twijfelachtige AI is het toch vermakelijk om de missies te doorlopen. Dit komt door de uitstekende besturing die EA mogelijk heeft gemaakt met de Wiimote. De singleplayer modus zal rond de vijf of zes uur aan gameplay bieden, maar de multiplayer modus maakt het spel pas echt aanlokkelijk.

Medal of Honor Heroes 2 - screenshot

Multiplayer en Arcade

* Multiplayer

EA krijgt het voor elkaar om 32 spelers online tegen elkaar te laten spelen in de multiplayer modus. Dat zijn niet alleen de meeste mensen ooit tegelijk online op de Wii, daarnaast is er gelukkig afgestapt van het Friend-codes systeem. EA heeft ervoor gekozen om zijn eigen servers te hosten om de indrukwekkende multiplayer modus mogelijk te maken. Inloggen gebeurt met je EA Nation account. Er is te kiezen uit een Deathmatch-, Team Deathmatch- en Capture the Flag-modus, waarbij er tijdens het potje schieten te stemmen is of een vervelende speler verwijderd moet worden of dat er in een andere map gespeeld moet worden. De levelontwerpen zijn gebaseerd op maps uit de singleplayer modus en steken goed in elkaar - continu wordt je snelle spelactie geboden.

Medal of Honor Heroes 2 - screenshot

Het is mogelijk om een friendlist aan te maken en te communiceren met een reeks aan basiscommando's. Bij het inloggen zie je welke vrienden online zijn en waar ze spelen. Normaal chatten of voicechat is helaas niet mogelijk, al is dat meer een beperking die Nintendo heeft opgelegd als 'zelfbescherming' voor de gamer. De kindvriendelijke console mag natuurlijk geen onschuldige zieltjes in contact brengen met 'enge' figuren.

Medal of Honor Heroes 2 - screenshot

* Arcade

De arcademodus is een on-rails shooter vergelijkbaar met Resident Evil: Umbrella Chronicles. De modus is net zoals Umbrella Chronicles ook met de Wii Zapper te spelen. Ook bij dit spel ben ik van mening dat de Zapper alleen maar vertragend werkt bij het schieten en meer iets voor de liefhebber is. In de on-rails shooter word je als het ware door het spellevel gereden en hoeft er alleen geschoten te worden op de vijanden. Het is jammer dat een tweede speler niet kan deelnemen aan de schietactie. De modus is vermakelijk, maar het probleem met de AI is ook hier aanwezig.

Medal of Honor Heroes 2 - screenshot

* Graphics

Het spel levert mooie graphics op, waarbij er ook niets te klagen valt over de framerate. Wel zijn er wat kunstgrepen uitgehaald om deze framerate stabiel te behouden, waaronder het direct verdwijnen van dode tegenstanders. De ontwikkelaar mag vooral geprezen worden voor de soepel draaiend houden van het geheel tijdens de multiplayer.

Conclusie

Medal of Honor Heroes 2 - artworkMedal of Honor Heroes 2 levert de beste shooterervaring die de Wii op dit moment geven kan. De besturing met de Wii-controller steekt perfect in elkaar en daarnaast zijn er enkele leuke Wii-specifieke bewegingen toegevoegd, zonder te vervallen in allerlei minigames. De multiplayer modus met 32 personen steekt met kop en schouders boven andere spellen uit.

EA heeft door dat een goede multiplayer erg belangrijk is en dat gamers de Friend-codes liever kwijt zijn. Het gebrek van een voicechat bij het multiplayer schietspektakel doet niet af aan de verslavende gameplay. Ook de singleplayer kan boeien, al is het jammer dat de AI van de tegenstanders en teamgenoten erg slecht is. De arcade-toevoeging is een leuk extraatje, maar de reden waarom je het spel keer op keer weer speelt is de multiplayer-modus.

Pluspunten

+ Uitstekende multiplayer-modus
+ Snelle verslavende gameplay
+ Uitstekende besturing

Minpunten

- Slechte A.I.

Cijfer: 8

TitelMedal of Honor Heroes 2
Medal of Honor Heroes 2 - boxart
PlatformWii
OntwikkelaarEA Canada
UitgeverElectronic Arts
Releasedatum8 februari 2008

Reacties (21)

Wijzig sortering
+2Anoniem: 207288
15 februari 2008 16:09
ik heb het spel op de wii het werkt het goed! ok op simpel is de ai niet echt goed. maar ja het blijft een leuk tijd verdrijf op normaal.

enige minpuntje is snel willen omdraaien. want als je pointer maar ook iets naast het scherm komt dat hij niet verder draait.

online is het gewoon just a game type lekker knallen en that's it. geen gezeur of zingende chinezen wat ik wel eens op de xbox 1 had...
+2Anoniem: 207288
18 februari 2008 09:14
"ik de wii nu tig keer gespeelt bij een vriend van me en kan ik nog steeds niet tegen dat lag gevoel wat een wii mij geeft. die pointer op de tv beweegt niet real time...."

vind het wel meevallen, het schieten gaat mij goed af. Enige wat trouwens ook wat minder is dat je een heel magazijn op iemand moet legen met sommige wapens voor hij neergaat tijdens multiplay.

Arcade heb ik wel nog niet gedaan.

blijft een leuk spel.. vind het wel wat kort maar multiplay houdt me wel bezig. heb zelf geen andere consoles en pc gaming boeit mij al jaren niet meer op c&c en civilization achtige spellen na.
Kijk, eindelijk een spel voor papa voor de Wii.
Op dit moment wordt hij geclaimed door m'n dochters en de vrouw, nu heb ik ook een excuus om de Wii weer eens te claimen }>
Eindelijk een deftige shooter voor de Wii (Metroid Prime niet meegerekend)!
Na Red Steel en CoD3 had ik hoge verwachtingen voor deze game, blij dat ze zijn uitgekomen.
Had wel schrik dat ze de game gingen PSPen omdat deze samen ontwikkeld werd.
wat ik wel jammer vind aan metroid is dat het scherm zo vol is met je HUD.. maar verder was die wel ok :D ga maar weer eens een wii spel kopen na het dozijn xbox spellen dat ik gekocht heb. het laatste spel voor wii was wario ware. wat nog steeds veel vuldig naast braintraining gespeeld wordt op party avonden :) _/-\o_
0Anoniem: 106525
15 februari 2008 14:26
Heb Medal of Honor:Allied Assault dagen gespeeld, vooral in multiplayer in clanverband. Zou het ook graag deze eens proberen, alleen is die Wii zo verdomd lastig te verkrijgen.
Je zou deze graag proberen alleen een wii is lastig te verkrijgen? Hmm, misschien is het een oplossing als jij het spel koopt en hem eens komt proberen op mijn wii. Kosten om het te mogen proberen: dit spel. :+ :P
Dit spel klinkt toch wel erg verleidelijk om toch maar eens een Wii te kopen. Heb er tot nu toe altijd nog over getwijfeld.

[Reactie gewijzigd door Chip. op 15 februari 2008 15:01]

Ach kijk. Das leuk spul.
Mij benieuwen hoe die Wii-mote het doet.
Ideaal om FPS games mee te spelen lijkt me.
Heb de game ook. tot nu toe alleen arcade mode geprobeerd.
Het zwengelen aan attillery is ook wel geinig detail.
ik de wii nu tig keer gespeelt bij een vriend van me en kan ik nog steeds niet tegen dat lag gevoel wat een wii mij geeft. die pointer op de tv beweegt niet real time....
Ziet er goed uit, maar dit soort shooters speel ik toch liever op m'n oude vertrouwde pc.
Dan wil ik ook 'n Wii uh PCiimote hebben.

De PC heeft wel de CPU flops voor AI crunchin power t eleveren.
en meteen DX10 beeld
Al die cpu power heb je niet zo veel aan als ze geen goed AI algoritme hebben geschreven. Of denk je dat die bots op de pc ineens 10x zo slim worden? Denk het niet hoor. Misschien dat de graphics er wat beter uit zien, maar who cares, het gaat toch om de gameplay (bij mij iig wel).
er zijn al zat vergelijkbare en betere games als deze op de PC. dit spel biedt desondanks zo te lezen wel een bijzondere ervaring door de Wiimote, maar ik vermoed dat als je die besturing omzet in muis/tobo dat het geen topper is.
0Anoniem: 232966
@Swelson18 februari 2008 09:06
naja het ontwikkelen voro pc games is minder lovend omdat veel mensen deze makkelijker downloaden dan voor een console. niet dat het niet kan voor een console maar deze moet je vaak ombouwen en dat wil je weer niet want dan ben je je garantie kwijt!
Controller vind ik veel uitdagender dan een muis en toetsebord :P
Deze wil je juist niet op de pc spelen. Als je het review leest, zie jij dan dingen waardoor het op de PC ook leuk zou zijn? Slechte AI, saai uitgekauwd verhaal, etc. Dit spel is leuk op de wii vanwege de nieuwe besturingsmogelijkheden, wat helemaal weg valt als je *weer* met muis en kb zit te spelen. Ook zijn er op de pc al genoeg spellen met multiplayer. Wat zou deze game op de pc nou te bieden hebben tov alle andere medal of honor games?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee