Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Arnoud Wokke

Nieuwsredacteur

De snelle prijsdaling van 5g-telefoons

Hoe rap een nieuw netwerk gemeengoed wordt

Conclusie

Het is nu anderhalf jaar geleden dat fabrikanten voor het eerst 5g-telefoons lieten zien. Toestellen als de Mi Mix 5G van Xiaomi, de LG V50 ThinQ en de Samsung Galaxy S10+ 5G behoorden tot de eerste generatie 5g-modellen en ze verschenen lang niet in de Benelux. Bij de tweede generatie hebben alle high-end modellen op zijn minst een 5g-versie, maar de meeste ondersteunen 5g ook in de basisversies en ze komen wel uit in de Benelux.

Het wachten is op goedkopere socs met 5g. Qualcomm heeft een Snapdragon 690 met 5g aangekondigd en op een gegeven moment zal er ook een Snapdragon 400-serie-soc komen met 5g erin. Concurrenten als MediaTek zijn ook druk bezig met het integreren van 5g in socs. Binnen een of twee jaar zit 5g op elke telefoon die 150 euro of meer kost. Dat gebeurde met 4g en die kant gaat het ook op met 5g. De netwerktechniek heeft, in tegenstelling tot 4g, geen erg positieve connotatie, maar gaan veel mensen een telefoon niet kopen omdat hij 5g heeft? Het wordt een standaardfunctie van een telefoon, net als meer dan één camera, een touchscreen, wifi en gps.

Het is duidelijk een patroon dat zich herhaalt na 4g. Er is een nieuwe netwerktechniek en er komen in snel tempo steeds goedkopere socs met de nieuwe techniek, al dan niet in beperkte vorm, en zo gaat de adoptie van die nieuwe techniek snel. Het is het creëren van aanbod, zelfs als de vraag er eigenlijk niet is.

De belangen van veel bedrijven bij de snelle introductie van veel en goedkope 5g-modellen zijn enorm. Fabrikanten willen telefoons maken die mensen zoveel mogelijk kopen en de hoop is dat 5g de verkopen van smartphones in de komende jaren weer stevig gaat opstuwen na een periode waarin het minder ging en mensen langer met hun telefoon gingen doen. Bedrijven als Qualcomm en MediaTek hopen meer marktaandeel te krijgen door snel capabele en goedkopere socs met 5g aan te bieden. Telecomproviders hebben fors geïnvesteerd in licenties en apparatuur om 5g aan te bieden, dus die willen dat er snel veel mensen op 5g zitten om een begin te maken met het terugverdienen van die kosten.

Kortom, vrijwel iedereen in de telecomindustrie heeft er belang bij dat 5g snel gemeengoed wordt. Hebben wij er als gebruikers ook belang bij? Mwah, in eerste instantie verandert er weinig. Met nieuwe frequenties komt er capaciteit bij, maar dat had ook via 4g gekund. Op termijn is 5g en alles dat het mogelijk maakt, noodzaak voor consumenten, maar providers in de Benelux hebben in de afgelopen jaren vooral gekeken naar toepassingen voor bedrijven. Logisch ook, want veel gebruikers zijn dik tevreden met 4g. Bovendien verlies je voorlopig niets met de komst van 5g. Het huidige 4g blijft in de lucht en zal niet snel in ruimte en dus snelheid of capaciteit worden beperkt. Als je echter in de komende jaren shopt voor een telefoon die boven de allergoedkoopste klasse zit, dan is desondanks de kans groot dat je een 5g-icoon boven in je beeld aantreft.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (142)

Wijzig sortering
@arnoudwokke
Voor de vergelijkende test, graag de dual sim functionaliteiten meenemen. Sommige dual sim telefoons schakelen 5G uit ivm antenne's op moment dat er 2 SIM kaarten in komen, andere schakelen de 2de SIM uit op moment dat je 5G aanzet. Oneplus heeft belooft op de Nord na een update 1 kaart op 5G en 1 kaart op 4G werkend te hebben maar nu is het alleen 2 x 4G.

Andere punten, VoWifi en VoLTE. Er zit verschil in provider ondersteuning. Bij Oneplus Nord worden geen van beide door KPN ondersteund, maar wel door T-Mobile, Tele2 en (deels?) Vodafone.
Dus is die dekking belangrijk voor iemand, dan moet je of het toestel niet nemen, of mogelijk van provider wisselen. Je moet in ieder geval dit mee kunnen nemen in je aankoopbeslissing.
Dat is wel een goede, ik was net een reactie aan het type mbt. antenne's.

Ik vraag me echt het nut van 5G op 26GHz af voor mobiele telefoons, als het statement klopt:
Het ondersteunen van 5g op de hogere millimetergolf-frequentiebanden van bijvoorbeeld 26GHz is duurder, omdat daarvoor veel en relatief grote antennes nodig zijn. Omdat een hand het bereik al blokkeert, moeten er antennes zitten aan elke kant van de telefoon.
Dan blokkeert je hoofd en lichaam het al helemaal, dus als je "toevallig" tussen de zendmast en telefoon zit/staat/ligt, heb je dus niets aan 26GHz. Lijkt me sterk
Als er geen verbinding is, maakt de telefoon gewoon verbinding met een andere mast.
Klopt tenzij je in een buitengebied zit met weinig masten en je net op een randje zit en de telefoon dus ook geen verbinding met de andere mast kan maken.

Zie het hier thuis mooi, outdoor wifi, op 140 meter als telefoon voor me hou (zonder obstakels) heb ik nog 85% signaal, draai ik me om zit mijn lichaam er tussen en is het ineens maar 25%. Dat is op de 5ghz band. 26ghz is nog gevoeliger voor obstakels wat dat betreft.
In de buitengebieden zal dit dus ook niet gebruikt worden. 26ghz is meer voor dichtbevolkte steden of bijvoorbeeld festivals. Bijvoorbeeld met Koningsdag heb ik ook in het 4G tijdperk wel momenten gehad dat ik geen ontvangst had omdat het te druk was, dan kan je dus elke paar (10?, 20?) meter een 26ghz paal plaatsen om de capaciteit te vergroten.
Voor 5g in de buitengebieden heb je veel meer aan de 700mhz band.
26Ghz, millimeter band, ik zie dit meer als de communicatie band voor IoT.
IOT gebruikt net lagere frequenties (langere golflengte) omdat die een groter bereik hebben en door muren heen gaan. Bovendien hebben IOT apparaten geen hoge bandbreedte nodig.
Vuistregel is: Hoe hoger de frequentie, des te meer bandbreedte (snelheid) je hebt ten koste van je bereik. IoT heeft geen bandbreedte nodig - wel bereik - dus heeft meer baat bij een (veel) lagere frequentie.
Dit is voor heel erg drukke plekken. Stadions, festivals, bedevaartsoorden. En dan met zijn allen tegelijk video streamen of zo. Gezien de gezondheidssituatie zal dit nog even niet relevant zijn lijkt me.
En iedereen zijn gsm in de lucht houden? Of gaan ze de plafonds ook volhangen met dure (want bekabeld (elektriciteit en data)) antennes?

't kan zijn dat er usecases zijn (Point to point) maar denk niet dat de gewone consument daar direct onder valt. 5GHz heeft al zo snel last, laat staan 26 GHz
Of ze zetten het zendsignaal gewoon sterker dan gaat het wel dwars door het lichaam heen.
VoWifi en VoLTE support is zo vaag en volatiel tussen providers en toestellen dat ik er zelf nog maar weinig van snap. Mijn toestel zou het moeten ondersteunen maar het werkt niet bij mijn provider (Proximus). Op de website van Proximus staat maar een handvol toestellen die ondersteund worden. Het is dan niet echt een goede standaard lijkt me? :?
VoLTE is op zich een standaard die naar behoren functioneert er is echter wel een probleem bij de toestel fabrikanten.
Met de overgang van de traditionele toestel fabrikanten naar de IT toestel fabrikanten hebben de fabrikanten de configuratie van de toestellen naar zich toe getrokken. De operators zijn sinds dien niet meer in staat om jou toestel te configureren voor bijvoorbeeld VoLTE dat moet de fabrikant van het toestel doen.

Nu is het zo dat voor de toestellen die de operators zelf verkopen dat in de regel vanzelf gebeurd als onderdeel van de levering maar kleine fabrikanten die ondersteunen in de regel maar een beperkt aantal operators voor de instellingen omdat ze het teveel werk vinden om de instellingen voor alle operators in de wereld te valideren en te configureren in hun device.
Dus als je een telefoon koopt van te voren controleren of ze ook alle functies van jou operator ondersteunen, bij paralel import van toestellen uit het buitenland is er altijd het risico dat functies niet worden ondersteund dat kunnen dingen zijn die je gelijk merkt zoals VoLTE maar ook meer basale dingen zoals NLAlert wat ze niet ondersteunen of bijvoorbeeld bepaalde specifieke radio functies die niet voor je operator aan staan.
Dit klopt niet, het is andersom: met VoLTE en VoWiFi hebben de providers de macht naar zich toegetrokken. Een toestel kan het perfect ondersteunen, maar zal niet werken zonder dat de providers het toelaten en de VoLTE configuratie naar die specifieke modellen willen pushen. Je ziet dat veel carriers de toestellen die ze zelf niet verkopen, ook niet toelaten. Mijn 4G router is daar een voorbeeld van - VoLTE compatible, maar mijn operator wil het niet toelaten.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 21 augustus 2020 16:38]

Een provider moet een toestel er voor certificeren om het aan te zetten. Geld voor meer functionaliteiten.
Soms kun je het zelf met een hack doen. Maar heel simpel als vuistregel, de instellingen die werken op het betreffende netwerk krijg je door van de betreffende provider, thuis en op vakantie.
Providers hebben een test straat waarna ze toestellen certificeren voor een bepaalde functie. Dus afhankelijk van de deal geven ze bepaalde merken voorrang bijvoorbeeld daarin, of testen bepaalde merken helemaal niet Meestal is een toestel rechtstreeks via de provider gekocht voor alles gecertificeerd van die provider.
(Dit) geldt schrijf je met dt. Het hele werkwoord is gelden, de stam is geld, die een t krijgt in de derde persoon enkelvoud, net als hij koopt.
Voor VoWiFi en VoLTE ben je eerlijk gezegd beter af bij Orange. Dit geldt ook voor andere "nieuwigheden" zoals bv. voicemails die je vanuit 'n menu kan beluisteren ipv. een of ander nummer te bellen. En als ik me niet vergis, was Orange ook de eerste die eSims aanbood, ook al is dit nu uitgebreid naar elke provider hier.
+1Anoniem: 1330988
@swhnld21 augustus 2020 11:54
Er zit, als ik websites als GSMArena moet geloven, ook enorm veel verschil in ondersteunde 5G-banden < mm-wave. Maar weinig 5G-toestellen ondersteunen ze nagenoeg allemaal. Werelddekking is met huidige toestellen sowieso nog erg zeldzaam en je moet goed kijken welke frequencies je huidige provider inzet om te bepalen of een 5G-telefoon voor jou wel toegevoegde waarde heeft. Blijkbaar is het ondersteunen van alle frequenties geen prioriteit voor fabrikanten. Het 5G-label lijkt belangrijker dan de daadwerkelijke functionaliteit.
Voor de vergelijkende test, graag de dual sim functionaliteiten meenemen. Sommige dual sim telefoons schakelen 5G uit ivm antenne's op moment dat er 2 SIM kaarten in komen, andere schakelen de 2de SIM uit op moment dat je 5G aanzet. Oneplus heeft belooft op de Nord na een update 1 kaart op 5G en 1 kaart op 4G werkend te hebben maar nu is het alleen 2 x 4G.

Andere punten, VoWifi en VoLTE. Er zit verschil in provider ondersteuning. Bij Oneplus Nord worden geen van beide door KPN ondersteund, maar wel door T-Mobile, Tele2 en (deels?) Vodafone.
Dus is die dekking belangrijk voor iemand, dan moet je of het toestel niet nemen, of mogelijk van provider wisselen. Je moet in ieder geval dit mee kunnen nemen in je aankoopbeslissing.
Consider it done :)
Op dit moment zit er nog een te dikke premie op een 5G telefoon.(ook wel eens bekend als de Qualcomm tax) Je bent al snel 100 euro extra kwijt ten opzichte van een vergelijkbare telefoon om 5G te krijgen. Dat maakt minder uit op een super premium telefoon, maar in het midden/lage segment is dit wel een hele hoge premie voor een lagere latency. Over twee jaar is deze premie weg, maar op dit moment beteken dat voor veel consumenten in het middensegment dat een telefoon, zoals een Pixel 4a, Samsung A51 al snel meer waarde voor het geld levert. Nog even wachten dus.
+1Anoniem: 1330988
@Raindeer21 augustus 2020 11:56
Een Google Pixel 4a 5G voor 449 dollar/euro zie ik wel zitten hoor. Zeker als die een 765G soc heeft. Dan kan ik daar mooi een jaar of 3 mee vooruit. Koopje.
Of je voor de komende 3 jaar een 4G of 5G toestel neemt, maakt in de praktijk weinig uit. Dan kan je net zo goed die 100 euro extra in je zak houden met de 4a 4G.
Moet je abo wel ook 5G leveren...? Ook daar zouden meerkosten kunnen zitten, naast die van het toestel.

[Reactie gewijzigd door EvertSchut op 22 augustus 2020 00:18]

Zou idd ook nog even wachten. Het is ook niet zo dat echt 5g al overal beschikbaar is, dat duurt nog even. De 5g veiling in Nederland is net afgelopen en zal nog wel even duren voordat alle masten 5g hebben.

Misschien heb je geluk en zit je in een regio waar je snel 5g krijgt. Maar voor velen kun je net zo goed 1-2 jaar wachten. Als ik de commentaren hierboven dan ook lees van problemen met bijv dualsim 5g werkt dan op sommige toestellen weer niet is wachten een goede optie.
Dat hangt van de omstandigheden af, en verschil is geen 100 Euro.

Samsung A51 kost 275 Euro
Xiaomi Mi 10 Lite 310 Euro.

Voor 35 Euro meer heb je dus 5G, met als grootste voordeel op de 700 Mhz band betere dekking want signaal reikt verder en die band is overal uitgerold hier, plus ondersteund bij de toestellen in dit artikel.

Of die 35 Euro extra het voor iemand waard is, moet die persoon zelf bepalen. Als je elk jaar een ander toestel koopt of 4 jaar er mee wilt doen maakt ook nog uit denk ik dan. iemand die er lang mee doet zou ik adviseren wel 5G te nemen, want je weet niet of en hoe de uitrol gaat lopen over 3 jaar, niet alleen in nederland, maar ook elders, dus beter mee dan om verlegen.
Dat zijn 2 verschillende toestellen, beter is om van 1 toestel de 4g en 5g versie te vergelijken (bijv release prijs van Google Pixel 4a 4G vs Google Pixel 4a 5G).
Die Samsung en Xiaomi series verschillen nogal in "waar voor je geld", dat maakt die twee lastig te vergelijken.
Ik weet niet wat dan wel een goede vergelijking zou zijn, maar wellicht als je zou vergelijken met n gelijkwaardige Samsung met 5G, of Xiaomi zonder 5G, je wel een groter verschil kan zien.
Bijv als je geen behoefte hebt aan 5G, kan je ipv die Samsung ook kiezen voor een Xiaomi zonder 5G die ws goedkoper is, wat de 5G meerprijs groter maakt.
Althans, als ik n telefoon zoek dan begin ik niet met "hij moet iig ca €300 kosten", maar vind ik het geen probleem minder uit te geven aan een toestel dat verder toch wel aan mn wensen voldoet (of juist meer als ik veel terugkrijg voor die meerprijs).
Helaas ondersteunt mijn dure OnePlus 8 Pro niet het type 5G dat Vodafone op dit moment aanbiedt.
Dat is mooi meuk voor je. Hoort dat ook niet gewoon een beetje bij het zijn van een van de eerste? Of was er al meteen een standaard?
Wat ik in het vodafone community forum lees is het volgende:
Mensen, het ligt niet aan Vodafone!!! Het ligt aan oneplus.. het is niet ingeschakeld in hun carrier_policy.xml bestand in de firmware en bovendien is 5g ook nog eens uitgeschakeld in oxygen OS. Na veel moeite werkt 5G eindelijk. Nee het lag dus niet aan Vodafone! Oneplus moet dus met de update komen om ook zonder moeilijk gedoe 5G open te gooien op elk netwerk
Ik heb deze telefoon toevallig gister aangeschaft in tegenstelling tot de Oppo Find x2 Pro. Maar blijkbaar moet je er nu nog iets zelf aan doen voordat het gewoon out of the box werkt. Jammer, maar niet onoverkomelijk (mits er geen root voor nodig is uiteraard)
OnePlus mag het pas inschakelen in hun Carier_policy.xml wanneer het door Vodafone gecertificeerd is voor dit specifieke toestel. OP de OnePlus Nord bijvoorbeeld werkt het wel (screenshots in het betreffende forum topic).
Kortom, het ligt ook aan Vodafone want die 2 partijen moeten hierin samen werken.
Ah, dat onderdeel van de keten had ik (nog) niet gevonden. Toch wel bijzonder om te zien hoe 2 grote partijen als dat dan alsnog zo langs elkaar heen kunnen communiceren. We blijven tenslotte allemaal mens denk ik maar zo.
Bij mij stond het ook niet ingeschakeld maar heb *#*#4636#*#* via dialer gekozen en dan bij telefooninformatie laatste lijn met NR beginnend ingeschakeld en nu is 5G op toestel als band ingeschakeld en heb je op je netwerk wanneer er 5G beschikbaar is ontvangst. Bij Proximus is het een tussenoplossing door 4 4G+ verbindingen simultaan te koppelen zodat je drie tot 4 keer sneller surft en je hebt eveneens onmiddellijk wanneer full 5G actief is automatisch toegang als je een 5G premium flx of unlimited abonnement van 50 euro hebt. Dit is wel zonder enige beperking in eigen land. Dus als je 200 gb of 50 gb verbruikt maakt niets uit.
Onder de beta van Android 11 werkt het wel, dus nog even geduld :)
Mooi he die 5G.

Die 5G is nu op dit moment helemaal niet interessant,beter 1j of 2 wachten tot zij de volle snelheid geven en beloven.

En nu al mobiel kopen met 5G is ook niet nodig. { tenzij je weer de eerste wilt zijn }
Ik heb meer het idee dat de prijzen hard aan het dalen zijn omdat de fabrikanten doorhebben dat consumenten niet bereid zijn (flink) extra in de buidel te tasten voor enkel 5g ondersteuning.
5G in telefoons was feitelijk een ordinaire cash grab!

Daarnaast duurt de uitrol van 5g nog wel even, waardoor tegen de tijd het echt zinvol gaat zijn je telefoon al lang aan vervanging toe is.
Ik heb al 5G werkend op mijn Galaxy S20 Ultra en betaal maar €2 extra per maand. 5G is dan nog niet overal beschikbaar, maar T-Mobile belooft dat er einde van het jaar een landelijke 5G dekking te hebben.

Daarnaast heeft Samsung bij alle series High-End vanaf Galaxy S10/S20 & Note 10/20 tot midrange in de A-klassen de update beleid aangepast van twee naar drie Androids, waardoor je langer kan doen met jouw 5G smartphone/tablets

[Reactie gewijzigd door van der Berg op 21 augustus 2020 07:48]

Het abbo mag dan wel maar 2euro duurder zijn, maar tussen bijvoorbeeld de S20 4G en 5G versie zit op dit moment 130euro. Dat is bijna 20% duurder.
Die 20% heb je snel terugverdiend doordat je met de 5G versie nog langer kan doen dan met de 4G versie. Ik zou nu ten alle tijden voor 5G kiezen boven een 4G, mijn argument is dat je dan eigenlijk duurder uit bent met 4G.

Ik kan bijvoorbeeld nu met mijn huidige Galaxy S20 Ultra tot ergens 2025 en meer jaren mee werken. Als ik een 4G variant gehad had, zou ik moeten upgraden in de komende 2 jaar en was ik toch duurder uit dan nu €130 minder te betalen

[Reactie gewijzigd door van der Berg op 21 augustus 2020 08:10]

Waarom zou je moeten upgraden? Welke functionaliteit bied 5G tegenover 4G, dat je binnen twee jaar moet overstappen? Helemaal niets. Voor de consument bied het geen merkbaar verschil. Het zijn voornamelijk de providers die hier van kunnen en zullen profiteren.
Het is niet alleen de snelheid die 5G ons biedt. Maar de toegangstijden zijn veel lager dan 4G. Ik merk op dat 5G veel sneller reageert.

Als je nu een 4G smartphone koopt van de S20 die al gauw €800/1000 kost en wil over 2 jaar 5G als dit al standaard is, ben je uiteindelijk duurder uit
Maar waarom zou ik nu geen behoefte hebben aan 5G maar over 2 jaar wel? 4G bestaat dan als het goed is nog. En op dit moment is het verschil tussen wifi en 4G al klein. Ik snap dan niet zo goed wat ik zelf met 5G moet.
Einde van het jaar beloofd T-Mobile landelijke 5G dekking. Dus ik verwacht dat 5G binnen 1-2 jaar zou dit standaard zijn. Over 2 jaar denk je had ik maar een 5G smartphone.

Ik staat versteld met 5G haal ik 250 Mbps terwijl met 4G dit 30-40 Mbps is en niet alleen de snelheid de toegangstijden zijn verbeterd en lager
Einde van het jaar beloofd T-Mobile landelijke 5G dekking. Dus ik verwacht dat 5G binnen 1-2 jaar zou dit standaard zijn. Over 2 jaar denk je had ik maar een 5G smartphone.

Ik staat versteld met 5G haal ik 250 Mbps terwijl met 4G dit 30-40 Mbps is en niet alleen de snelheid de toegangstijden zijn verbeterd en lager
En waarvoor heb je 250mbps nodig op je smartphone? Netflix 4k met hdr gebruikt 15.25 mbps..ik zie het voorlopig voornamelijk leuk om te laten zien op de speedtest app. Met browsen etc zul je er niks van merken.
Ik staat versteld met 5G haal ik 250 Mbps terwijl met 4G dit 30-40 Mbps is en niet alleen de snelheid de toegangstijden zijn verbeterd en lager
Dan heeft je 4G nooit goed gewerkt. Ik zou zeggen lees het artikel op Tweakers over 5G eens, daarin is al aangetoond dat 5G nauwelijks winst biedt tov 4G.
Ik zou niet direct zeggen dat het verschil tussen Wifi en 4G klein is, nu is het natuurlijk ook sterk locatie afhankelijk, ik zit als ik hier beide netwerken vergelijk (in pandig, dus nadelig voor 4G, maar wel een veel voorkomende situatie), bij Wifi bijv. op 5m/sec latency en tegen de maximale capaciteit van de internet verbinding aan (100Mbit) in een speedtest, terwijl 4G niet verder komt dan 40m/sec latency en 8mbit. Daar valt dus zeker nog veel te verbeteren voor toekomstige ontwikkelingen op het gebied van mobiele netwerken.

Je ziet natuurlijk dat de theoretische waarden van 4G al hard richting de de waarden gaan die je ook bij gangbare internet providers ziet qua snelheden. Echter blijft in ieder geval in mijn ervaring de praktijk daar best een stuk op achter.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 21 augustus 2020 09:52]

ms = milliseconde, m/sec = meter / seconde.
Maar waarom zou ik nu geen behoefte hebben aan 5G maar over 2 jaar wel? 4G bestaat dan als het goed is nog. En op dit moment is het verschil tussen wifi en 4G al klein. Ik snap dan niet zo goed wat ik zelf met 5G moet.
De vraag is of 4g dan nog net zo goed werkt als nu. Als ik kijk naar 3g dan werkt dat tegenwoordig voor geen meter.
Je kunt het beste denk ik gewoon nog een jaar met je huidige telefoon doen, mits niet kapot of om andere reden onbruikbaar.

[Reactie gewijzigd door pjdijkema op 21 augustus 2020 12:30]

Logisch, 4G werd in 2013 uitgerold, dit jaar is besloten om het uit te faseren en af te bouwen, er zit dus 7 jaar tussen de 2. Daarbij heeft 3g naar mening nooit goed gewerkt. Toen 4g uitkwam zag ik het echt als een meerwaarde en was het in de praktijk merkbaar véél sneller. Meer downloadsnelheid heb ik niet nodig, ik download nooit en stream op lage kwaliteit ivm bundellimiet. Lagere latency heb ik ook niet nodig (ik heb een ping van 23ms binnenshuis).

Nee ik zie geen voordeel in 5g voor particulier gebruik en ga volgende maand gewoon voor een Pixel 4g versie (tenzij gelijke prijs, maar verwacht ik niet)
De meeste mensen kopen toch elke 2 jaar een nieuwe mobiel en tegen die tijd is de kans groot dat er niet meer extra gevraagd wordt voor 5G. Als je nu 4G hebt, ga je die 5G de komende tijd echt niet nodig hebben.
Dat was vroeger zo maar tegenwoordig doen mensen echt gemiddeld langer met hun telefoon. Behalve de echte telefoonnerds misschien. De gemiddelde levensduur van een smartphone wordt al jaren steeds hoger (en zit nu op de 28-30 maanden). Dus als je dat extrapoleert dan kun je verwachten dat de gemiddelde persoon die nu een smartphone koopt daar 30+ maanden mee gaat doen.

[Reactie gewijzigd door Bartske op 21 augustus 2020 09:22]

Ik had ergens gelezen dat de levensduur gemiddeld >4 jaar was.
Misschien dat mensen m wel elke 2,5 jaar vervangen, maar dan gaat ie vaak naar n andere eigenaar.
Zo bekeken zal n 5G telefoon over n paar jaar ook meer restwaarde hebben, al hebben nieuwkopers daar waarschijnlijk geen boodschap aan.
Maar ja dat is waar, de mensen in mijn kring geven niks om telefoons, die gaan niet zomaar na 2 jaar vervangen, maar alleen als er een probleem mee is.
Op kantoor en thuis heb ik wifi, momenteel is het internet op de telefoon en laptop met telefoon als wifi AP snel genoeg om te internetten mail checken en tooltjes te downloaden.

Zelf zou ik 5G niet standaard aanraden als 4G ruim voldoet aan je wat je er mee wilt doen.

Net als ik ook niet standaard een i9 met 64GB ram adviseer, ook al zijn er zeker voordelen, niet iedereen heeft het nodig, en kunnen de extra kosten beter in wat anders gestoken worden.
Dat zit tussen je oren. We hebben het hier over milliseconden verschil.

En over twee jaar zijn toestellen met 5G beduidend goedkoper.
Ik heb begin dit jaar voor de S20 4G gekozen. Dat is qua toestel een hele snelheidsverbetering ten opzichte van de S8 die ik ervoor had, maar ook die is voor lichte gebruikers nog snel zat. Ik heb voor 4G gekozen omdat die zoveel goedkoper is, en ik de noodzaak voor heel veel sneller internet of lagere latency bij mijn gebruik helemaal niet inzie.
Ik geloof je dus gelijk als je zegt dat veel mensen in het verleden na 2 jaar wilden upgraden, maar het "moeten" is er inmiddels wel af. Ik heb het idee dat de huidige smartphones (zeker topmodellen) voor de meeste mensen snel genoeg zijn, en dat de komende jaren ook wel blijven. De beperkende factor wordt eerder opslag/werkgeheugen of een brakker wordende batterij dan de snelheid van de SoC of het netwerk.

Daarnaast lees ik hier en daar dat sommige providers nog geen volledig 5G beschikbaar hebben, maar slechts een deel van de nieuwe features aanbieden. Voor mij is het dan over een jaar of 3 (als ik verwacht weer een nieuwe telefoon te kiezen) prima als het toestel dan 5G ondersteunt, maar zolang 4G niet actief uitgeschakeld wordt, zou ik zelfs met de S8 nog prima uit de voeten kunnen.
Waarschijnlijk is je accu na 3 jaar rot...
Uit mijn ervaring dat ik had met de Galaxy S8+ deed de accu het nog steeds goed na 3 jaar intensief gebruik. Mocht de accu het dan toch begeven bij Samsung kan je dit goedkoop en binnen 1 uur nieuw accu laten inbouwen:

Prijzen Samsung reparatie Galaxy S20 Ultra:

• Display/Scherm:€279
• Camera achterzijde:€249
• Camera voorzijde:€79
• USB connector:€65
• Batterij:€69
• Back cover:€75

Bron: https://www.samsung.com/n...AgBMEALw_wcB&gclsrc=aw.ds

[Reactie gewijzigd door van der Berg op 21 augustus 2020 09:32]

Als 4G binnen een paar jaar stopt kan dat wel zo zijn, maar anders niet. Zo lang blijven telefoons niet ondersteund.

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 21 augustus 2020 09:43]

4G gaat nog lang niet weg, 3G heeft ongeveer 17 jaar meegedaan. Future proof met een telefoon van nu en dan zal de 4G zeker nog wel 8 jaar meegaan.
Verdwijnt 4G dan?
Je betaald nu voor de hoofdprijs Galaxy S20 Ultra en denkt tot 2025 mee te kunnen werken?
Samsung 3j ondersteuning ;)
Als je nu al dit toestel hebt dan heb jij over 2j weer een nieuwe denk ik haha.
4G zal niet snel verdwijnen inderdaad.
Samsung heeft zijn update beleid aangepast naar 3 Android updates i.p.v. 2 en waardoor je langer mee kan doen. Beveiligingsupdates komen met de oude beleid 4 jaar lang.

Nee, zelfs met mijn vorige smartphone een Galaxy S8+ heb ik precies 3 jaar mee gedaan voordat ik in maart 2020 de S20 Ultra nam. Ik heb voornemens om dit keer langer te doen.

Maar ik ben wel voorbereid op wat komen gaat. T-Mobile beloofd einde van het jaar landelijke 5G-dekking te hebben.

[Reactie gewijzigd door van der Berg op 23 augustus 2020 01:10]

Hoe dat zo dat er zoveel verschil in zit? Alleen andere modem?
Andere modum, licentiekosten en ook extra antennes geloof ik.
Oneens. Mensen betalen extra om iets nieuws te hebben, dat is normaal. 1 euro per maand extra voor 4G (maar 4G is kosteneffectiever voor de operator dan 3G).
En ik denk dat de uitrol van 5G best snel gaat. Frequenties zijn betaald, en waar capaciteit nodig is zullen ze eerder 700MHz aanzetten dan tussenliggende masten bouwen.
Geen idee hoe het zit met volumes mobiel verkeer overigens, met corona, vakantie in eigen land etc.
Ik zal voor dat nieuws, 5G, niet extra gaan betalen. 4G is nog steeds meer dan prima voor onderweg en zelfs thuis! Door klanten extra te laten betalen zal de introductie juist langzamer gaan. Ergens denk ik ook dat ze dit graag willen, want als maar 2%-13% (early adopeters) van de klanten extra voor 5G willen betalen, dan zit je met een duur 5G netwerk waar niemand voor wilt betalen.

Vermoed dat er een andere reden zit om klanten voor 5G te laten betalen, alleen wat.
Om het als verbetering te promoten. Of omdat je het dan 'cadeau' kan geven bij een voortijdige contractverlenging.
En als ze klem zitten met capaciteit kunnen ze altijd zeggen: "5G nu gratis in de binnenstad van..."
5G moet in 2021 bij elke provider landelijke dekking (99٪) geven, geen enkele 5G telefoon die dan al geen support meer heeft. Daarnaast hebben veel mensen er in grote steden al profijt van, uiteraard alleen met een 5g telefoon...

Ook tonen alle 5G telefoons gewoon hun oude vertrouwde daling van prijs, zoals bijna alle toestellen met de tijd goedkoper worden, de hardere daling op individuele modellen is er dus eigenlijk niet. Het artikel gaat dan ook voornamelijk om toestellen die van zichzelf gewoon goedkoper geintroduceerd worden.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 21 augustus 2020 07:55]

5G moet in 2021 bij elke provider landelijke dekking (99٪) geven
Nope. Dat staat niet in de eisen. Er staat (pag 18/19) dat je met "grote mate van waarschijnlijkheid" 8Mb bandbreedte moet kunnen bieden op 98% van het oppervlakte van de gemeente waar je je bevindt, en de eis is alleen op 700MHz voor partijen die ook iets doen op 800 of 900MHz. Geen eisen op 5G dus, dus ook 3G voldoet. De pagina's erna vermelden wel iets over een ingebruikname verplichting , maar wederom zonder daar 5G te noemen.

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 21 augustus 2020 21:07]

Tja 5G maakt ook pas echt verschil met mmwave voorlopig. Dus waarom zou je extra betalen voor een 5g tunnel over het 4g netwerk?
Misschien een stomme vraag, maar dien je ook je simkaart te vernieuwen om 5G te laten werken?

[Reactie gewijzigd door Slavy op 21 augustus 2020 08:03]

Ik denk het niet, naar mijn weten is een simkaart niet meer dan een id van jouw voor je provider.
de hardware geeft je de mogelijkheid en je provider zet aan zijn kant een vinkje of je er gebruik van mag maken.
Bij 3G destijds was het wel nodig en bij sommige providers bij 4 of 4,5g ook (buiten NL).
Voor 4G was er een truuk voor zover ik me herinner. Je toestel kon dan beginnen op 3G, en dan roamen naar 4G cellen. Op basis van de 3G encryptie.
Maar op 4G beginnen met alleen een 3G SIM lukte dan niet.
Ik weet het ook niet, maar moest laatst nog m’n Sim kaart vervangen om gebruik te kunnen maken van WiFi calling.

Snelle Google opdracht lijkt idd te bevestigen dat een nieuwe Sim kaart niet nodig is

[Reactie gewijzigd door Madthijs op 21 augustus 2020 07:33]

Ik durf niet zoals andere mensen hier al hebben gedaan blindelings te zeggen dat het niet hoeft. Ook het ontwerp van simkaarten veranderen over de jaren. De simkaart die ik in mijn Galaxy S3 had zag er heel anders uit dan dat ik nu in mijn Motorola G5 plus heb zitten. En de prepaid kaart die een vriend van mij had van 10 jaar geleden werkte niet met de Galaxy S3.

Ik weet niet hoe de ontwikkelingen de afgelopen pakweg 5 jaar zijn geweest op simkaart ontwerp. Misschien dat dat momenteel stil staat of dat het nu minder uitmaakt dan 10 jaar geleden. En als het echt niet werkt kan je altijd nog (vaak) gratis een nieuwe simkaart aanvragen.
Het enige verschil tussen de S3 en de G5 is dat de S3 gebruik maakt van micro-sim, en de G5 nano-sim. Dat was een kwestie van bijsnijden, dan kon je de sim uit de S3 gebruiken in de G5.
voorlopig blijven we wel op nano-sim, behalve natuurlijk de e-sim.

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 21 augustus 2020 09:39]

Nee oude simkaart werkt gewoon. Alleen moet je wel een 5G smartphone hebben. Ik heb al 5G werkend en geen nieuwe simkaart gekregen

[Reactie gewijzigd door van der Berg op 21 augustus 2020 07:50]

Dat hangt er van af hoe oud die is. De oudere SIM kaarten hadden alleen wat geheugen om wat dingen op te slaan, de nieuwere USIM's hebben de mogelijkheid om eenvoudige apps te draaien en is simpelweg veel sneller. Toen ik ooit op 4G overstapte was mijn oude SIM kaart te traag geworden en werd deze ook proactief vervangen door mijn provider. Maar als "rule of thumb": als je een 4G telefoon hebt en je kan probleemloos je drie slagen in de rondte appen en browsen, dan heb je waarschijnlijk geen nieuwe SIM kaart nodig.
Kan het ook niet zo zijn dat de industrie baat heeft bij een snelle adaptatie?

Een beetje in de trend van, 5G, nee dat heb ik echt niet nodig. Maar het kost nu slechts een kwart van wat het eerst koste! Ooh, misschien heb ik het dan toch wel nodig?
Het is met veel technologie (maar ook andere producten) dat er inderdaad behoefte wordt gecreëerd bij de consument.
De meeste mensen kopen een telefoon omdat je oude geen goed werkende accu meer heeft. De nieuwe heeft dan toevallig ook 5G.
Fijn dat onze geliefde bebrilde Telefoonnerd dit overzicht heeft gemaakt en in de historische context heeft geplaatst. Nu is het wachten op enkele praktijktests met pingtijden / snelheid, batterijduur en andere voor- en nadelen. Gewoon omdat het kan.
En wellicht dat het voor sommigen de keuze kan ondersteunen om voor een mid-end 5g of iets oudere non5g high-end telefoon te gaan.
Ik mis ook de technische onderbouwing. Waarom zou 5g voor de consument beter zijn dan 4g? Bij mijn weten is er geen enkele nieuwe toepassing die puur door de extra snelheid van de verbinding mogelijk wordt gemaakt. (De snelheid van 4g is nu al hoger dan die van mijn Ziggo abonnement.) Voor zover ik weet is het voordeel van 5g feitelijk alleen maar dat er meer mensen tegelijk binnen een bepaald gebied kunnen 'internetten'. Dat is meer een voordeel voor de provider dan dat het een voordeel voor de consument is. Het valt daarom niet te verwachten dat 5g iets is waar veel consumenten extra voor willen betalen. Terwijl providers het wel willen inzetten. Dan kan de prijs dus niet hoog blijven, simpel.

Toch hoop ik wel degelijk op een omwenteling door 5g; ik hoop dat mobiele providers hierdoor abonnementen gaan aanbieden die concurreren met vast internet, dus met kabel, adsl en glasvezel. Als de capaciteit hoog genoeg is dan kunnen ze ongelimiteerd data gebruik aanbieden, zonder restricties voor thuisgebruik, voor minder dan 50 euro per maand, ik hoop zelfs minder dan 35 euro. Dan is de kans groot dat ik overstap.

[Reactie gewijzigd door Titulanix op 21 augustus 2020 08:04]

Ik meende dat we met z'n allen meebetalen aan 5G, of je het gebruikt of niet.
Ik heb nu een 5G telefoon, en maak zonder extra te betalen gebruik van het 5G netwerk. Of heb ik het mis?

Over twee jaar zullen er nauwelijks telefoons aangeboden worden zonder 5G.
Ik betaal €2 extra per maand voor 5G toegang via T-Mobile. Alleen als je Unlimited pakket heb zit 5G er standaard bij. Als ik voor die pakket zou kiezen betaal ik €8,00 extra per maand €66,99,-. Nu maar €2,- €60,99,- (Zonder 5G €58,99,- met afbetaling S20 Ultra) met mij huidige pakket 12GB data/onbeperkt bellen.

Volgende jaar bij verlengen S20 Ultra kies ik Unlimited voor €25,- Sim-Only

[Reactie gewijzigd door van der Berg op 21 augustus 2020 09:16]

Ik heb het even voor mezelf opgezocht. Vodafone heeft een aantsl bestaande abonnementen nu 4G+5G gemaakt zonder extra kosten.

Ach ja, het leven is ook al duur genoeg. ;)
Oh ja? Zonder kosten? Dat is uiteraard mooi. Ik kan helaas niet over. Ik zit vast aan T-Mobile tot 22 februari 2022 :) mag verlengen of overstappen vanaf 21 oktober 2021.

Trouwens bij T-Mobile hebben ze 5G al zonder kosten als je Unlimited pakket neemt zit 5G erbij standaard erbij vanaf €25,- per maand

[Reactie gewijzigd door van der Berg op 21 augustus 2020 12:56]

€25 valt ook erg mee voor zo'n unlimited pakket.
Deze prijs is met klantvoordeel. Mijn vrouwtje heeft ook T-Mobile zelfde smartphone als ik en hetzelfde pakket en krijgen ieder €2,50,- korting met 2GB gratis per maand. Als ik zou verlengen dan is Unlimited pakket voor mij €25,-

Als ik alleen zou zijn geweest betaalde ik €35,- euro per maand voor T-Mobile Unlimited. Ik wil mijn Ziggo verbinding thuis niet opgeven en dan zou ik zijn over gestapt op Tele2 met Sim-Only Unlimited pakket voor €25,- per maand.

Want als je thuis en mobiel samenvoegt krijg je ook klantvoordeel bij T-Mobile

Tele2 heeft goede 4G+ netwerk-dekking in Nederland nog geen 5G. Alleen in EU als je wilt internetten bij Tele2 vallen ze vaak terug op 3G, terwijl dit bij T-Mobile ik in de EU bijna altijd 4G tot mijn beschikking heb. Ik heb gelezen dat bij Tele2 in de EU weleens voorkomt geen verbinding te hebben.

[Reactie gewijzigd door van der Berg op 21 augustus 2020 16:21]

Deels betaal je natuurlijk altijd mee aan investeringen maar deels bepaal je dat ook zelf: Ik heb nog een 3G-abonnement, omdat ik toch 99.9% van de tijd binnen bereik van WiFi ben.

Ik neem bewust geen 4G-optie, hoewel dat uiteraard al jaren kan, voor eerst 2,50 en later een euro per maand extra.

Die ene keer dat ik een berichtje stuur of de navigatie er bij pak in de auto, werkt ook prima zonder 4G.

Als 3G afgedankt wordt, ga ik vanzelf mee over op het 4G-netwerk.
Gelijk heb je.

Ik ben zelf vaak onderweg, dus vind ik 4G/5G wel prettig.
Ze hebben geinvesteerd in (2/3/4 en nu) 5G infrastructuur, dat kostte enorm veel, maar als het er eenmaal is, kost het de telecom vlgs mij weinig/niks extra tov 4G.
Om die investeringen terug te verdienen, _verzinnen_ ze een tarievenstructuur om mensen te verleiden extra te betalen voor dit of dat.
En al dat geld belandt in eerste instantie op dezelfde stapel en daar betalen ze alles van.

Ze hebben dan die 4G optie verzonnen, in de hoop dat mensen daar zelf voor kiezen, zodat ze extra inkomsten hebben.
Maar dat geldt evengoed voor bijvoorbeeld hoge prepaid tarieven/beperkt tegoed, die zijn zo hoog/beperkt niet omdat 1 minuut hen zo ontzettend veel kost, maar omdat dat het gemis van inkomsten via andere weg (maandelijks abogeld) dient te compenseren.
Of de voorheen hoge buitenland tarieven, of beperkte databundels (om mensen te pushen meer uit te geven). Of bij "quad play" constructies de extra kosten voor klanten die geen quad play willen.

Allemaal verzonnen om diezelfde investeringen (en de rekeningen) te kunnen betalen.
Als helemaal niemand voor die 4G optie koos, dan hadden ze het gratis gegeven en andere tarieven weer opgehoogd om te compenseren.
Maar ja, natuurlijk doe je er altijd je voordeel mee om niet te betalen voor wat je niet nodig hebt.
Inderdaad. Een netwerk in de lucht houden kost geld, maar na x jaar is het afgeschreven of moet apparatuur toch vervangen worden, dus dan neem je gelijk hardware die een nieuwe generatie aan kan.

Bij veel mensen zit het principe er diep in geramd dat beter ook altijd duurder moet zijn en andersom. Maar in dit soort constructies vergeten ze dat het vaak ook gewoon is wat de gek er voor (vraagt of) geeft.

De prijs van een frietje heeft minstens zoveel te maken met wat de verkoper er voor kan vragen – dus wat de koper redelijk vindt – dan met de werkelijke kosten / winstpercentage.

Bij een cafetaria zijn de personeelskosten het duurst maar een frietboer gaat toch zijn patat niet goedkoper maken als hij die dag extra veel verkocht heeft. En andersom.
Mijn 4G is thuis al sneller en lagere latency dan mijn WiFi verbinding via Ziggo. Ik zie ook de voordeel niet om naar 5G te gaan en al helemaal niet om dan nog eens extra voor te gaan betalen.
Ik weet op recht niet wat de toegevoegde waarde is voor mij als consument op dit moment. Waarom zou ik 5g nodig hebben als ik vrijwel overal al meer dan 100Mbit haal. Is het vooral dat de capaciteit per mast omhoog gaat? Dus kunnen we dan met zijn allen tegelijk de nieuwste blender op de Huishoudbeurs via Hyves delen?

Misschien kan er landelijk meer worden geïnvesteerd om bekabelde verbindingen te verbeteren. Ik woon in de randstad en met een DSL lijn red ik maar 50 Mbit, fiber ligt er niet. De enige optie is dus coax, de kost drie keer zo veel dan mijn mobiele unlimited bundel.
Hoezo moet ik eigenlijk twee keer grof geld betalen voor dezelfde dienst?
Het gaat niet alleen om de snelheid bij 5G. De toegangstijden zijn al behoorlijk lager dan op 4G. Uit mijn eigen ervaring met 5G reageert nu mijn verzoeken veel sneller. Bovendien heb ik nu vaak met 5G boven de 250Mbps terwijl met 4G+ 30-40 Mbps had. Deze hoge snelheden uit de lucht

[Reactie gewijzigd door van der Berg op 21 augustus 2020 08:17]

Binnenshuis haal ik met 4g een ping van 19ms en 100Mbit downstream. In mijn ervaring is 30Mbit al voldoende voor browsen, Netflix en gamen. Die snelheid had ik namelijk op mijn DSL verbinding.

Mijn telefoon gebruik ik vooral voor Social media en browsen. Ik speel geen games die veel van je telefoon of verbinding vragen. Voor mij biedt 5g dus niet echt meerwaarde. Dan ga ik niet een duurder toestel kopen en dan ook nog eens een hoger maandbedrag betalen, zeker als het netwerk nog niet volledig is uitgerold.
Het voordeel van 5G is vooral voor de telco's, het voordeel voor de gebruikers met 1 telefoon is eigenlijk indirect.

- 5G biedt meer bandbreedte per mast tov 4G, dus je krijgt minder snel dat op drukke plekken de snelheid dropt. Maar op een 'lege' mast ga je niks merken qua snelheid, je trekt een 4G verbinding nu toch al niet vol. Je ping is wat lager, dat wel.

- met de extra bandbreedte kunnen providers ruimte bieden voor 5G thuisinternet, en zo de concurrentie aangaan met de ADSL en kabelboeren. Het hoogfrequente (26 GHz) spectrum is daar met name interessant voor. Glasvezel leggen naar 1 wijkkast en binnen een circkel van 1 km alle huishoudens via 5G bedienen met 1 Gbit internet is stukken goedkoper dan glas schieten naar duizenden huizen individueel. Dit geldt vooral in landen buiten Nederland waar glasvezel niet gesubsidieerd is.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 21 augustus 2020 16:53]

Mijn provider ondersteund geen 5G (Ben)
En zelf zou ik er niet extra voor betalen, een e-mail die 1 seconde sneller binnenkomt?
Over een paar jaar is dit allemaal heel normaal, en kun je er niet meer omheen.
Maar voor mij persoonlijk heeft 5G geen meerwaarde.
Dat dacht ik dus ook, totdat ik bij T-Mobile 5G toegang nam. Het is meer dan alleen de snelheid. De reactietijd is ook verder omlaag bij 5G en ik merk op bij 5G dat alles nog sneller reageert net wat fijner

[Reactie gewijzigd door van der Berg op 21 augustus 2020 08:49]

Ik heb 5G, en een 5G telefoon, maar TMobile zend het niet uit waar ik zit, dus veel heb ik er niet aan :D Althans, heb het icoontje nog niet mogen aanschouwen.
Ik heb net als jouw 5G via T-Mobile en betaal er €2 extra per maand voor. Ik heb 5G regelmatig, maar ook niet overal. Maar ik merk wel verschil als ik op 5G zit.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True