Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Telefoons worden veel duurder

Maar kopen we ze ook?

29-05-2020 • 06:00

346

Multipage-opmaak

Inleiding

Als je een stuk of wat plantjes hebt gezaaid en wacht tot ze uitkomen, is er altijd wel eentje als eerste. Je ziet tot je vreugde een klein stukje boven de grond uitkomen en misschien volgen er meer. Enige tijd later weet je of het planten succesvol is geweest of niet; het is al snel duidelijk of er veel of weinig goed aan het groeien zijn.

Het kijken naar en verzorgen van groeiende plantjes is een hobby van velen, zeker in het voorjaar. Op de redactie van Tweakers houden we op ongeveer dezelfde manier telefoonreleases in de gaten. Het grote verschil is dat de plantjes van alle smartphonemakers wel opkomen, maar zich onderscheiden wat uiterlijk betreft.

Dit jaar is specifiek interessant. Wat gebeurt er met de prijs? Er is nu weliswaar sprake van een wereldwijde pandemie en als gevolg daarvan sterke economische teruggang, dus geen gunstige periode om je telefoons duurder te maken. Tijdens de ontwikkeling van al deze modellen was daar echter nog geen zicht op. In een eerder artikel bespraken we al de opkomst van smartphones met een adviesprijs ver ten noorden van duizend euro. Maar, zo reageerden veel mensen terecht, ook onder de duizend euro zijn er prijsstijgingen te zien.

Smartphones 2020

De prijsontwikkeling van telefoons

We kwamen de trend van stijgende prijzen op het spoor door aankondigingen van de afgelopen maanden, waarbij de hogere prijzen opvielen. Laat we eerst kijken of het echt zo is. Om te beginnen zetten we wat telefoonseries van bekende fabrikanten op een rij. Sommige fabrikanten hebben geen duidelijke jaarlijkse serie, zoals Oppo en Realme. Die hebben we dus niet mee kunnen nemen.

Telefoonprijzen Gemiddeld Samsung Huawei Xiaomi OnePlus Sony
Telefoon 2019 S10 P30 Mi 9 7 Xperia 1
Prijs bij release 721 899 749 449 559 949
Telefoon 2020 S20 5G P40 Mi10 8 Xperia 1 II
Prijs bij release 889 999 799 749 699 1199
Verschil +27 procent +11 procent +7 procent +67 procent +25 procent +26 procent

Zelfs op dit rijtje valt iets af te dingen. Hier staat de S20 5G in plaats van de S20 zonder 5g, die net als de S10 899 euro kost. Aan de andere kant: vorig jaar bracht Samsung ook een S10e uit voor 750 euro als kleinere en goedkopere optie, en die ontbreekt nu. Apple konden we niet meenemen, want dat heeft dit jaar nog geen opvolgers uitgebracht voor de iPhone 11-telefoons. De iPhone 11 is wel een paar tientjes goedkoper dan voorganger XR was bij release.

Er ontstaat een duidelijk beeld: alle fabrikanten staan in de plus, sommige zelfs fors. Maar ja: dit zijn maar vijf telefoons en allemaal high-end. Is dit een trend die je door de hele markt heen kunt zien? Om dat te beantwoorden, heeft een van onze datacrunchers gegevens verzameld over alle telefoons die in de Pricewatch zijn gekomen. Niet alleen in het afgelopen jaar, maar ooit. Voor het overzicht zijn dit cijfers vanaf 2011. Het is een gemiddelde van de prijs van een telefoon op de dag van de eerste prijsvermelding, vrijwel altijd de adviesprijs van de fabrikant.

De trend is vrij duidelijk. Hij begint bij 230 euro en eindigt bij 530 euro. Telefoons zijn dus inderdaad fors duurder geworden in de afgelopen jaren. Nu kun je tegenwerpen dat in deze tabel de inflatie niet is meegenomen; dit zijn de prijzen zoals je ze destijds betaalde. Gelukkig kunnen we de inflatie ook gemakkelijk wél meenemen.

Het beeld verandert daardoor niet. Er is nog steeds een verdubbeling zichtbaar in de afgelopen tien jaar. We zien gelijk dat deze stijging niet uniek is: in 2015 waren telefoons ineens ook een stuk duurder dan in 2014.

Hier zouden legio verklaringen voor kunnen zijn en die zijn er ook. Wellicht is de keuze breder geworden, ook in prijs, en trekt dat het gemiddelde omhoog. Daarom hebben we tot slot ook gekeken naar de mediaan; als je alle telefoons van goedkoop naar duur op een rijtje zet, hoe duur is dan de middelste? Ook dat laat hetzelfde beeld zien: een piek in 2016 en een prijs die nu weer snel stijgt.

Hoeveel dure telefoons we kopen

Nu kunnen fabrikanten proberen ons honderdduizend verschillende modellen aan te smeren, maar als we die met ons allen in de winkel laten liggen, heeft dat niet veel zin. Dus rijst de vraag: kopen we ook meer dure smartphones? Die vraag kun je voorleggen aan IDC, dat die gegevens wereldwijd bijhoudt en daarover rapporten publiceert. Om hier een licht op te schijnen, zochten en vonden we contact met het vermaarde analistenbureau. Tot onze verbazing lag er een paar uur later een tabel met gedetailleerde data over de afgelopen jaren in de mailbox.

  • Nederland
  • België

IDC schat dat het segment boven 800 euro fors is toegenomen, ten koste van de verkopen van vooral telefoons tussen 200 en 600 euro. Telefoons tussen 600 en 800 euro bleven in de afgelopen jaren in Nederland ongeveer even populair. In België is om en nabij dezelfde trend te zien, al blijven goedkope smartphones daar veruit het populairst, terwijl in Nederland de duurste telefoons het best worden verkocht.

  • Nederland
  • België

Om het helemaal vergelijkbaar te houden, hebben we de boel nog even omgezet in percentages. Daarbij is duidelijk te zien dat het aandeel van dure smartphones stevig is toegenomen in de afgelopen jaren, terwijl midrangetelefoons juist minder belangrijk zijn geworden.

Tot slot nog even een grafiek om te laten zien dat er niet alleen veel dure smartphones bij zijn gekomen, maar dat we die ook meer zijn gaan kopen. Het is hierbij wel goed om aan te tekenen dat de totale verkopen zijn afgenomen volgens IDC. De verkopen daalden in Nederland met bijna 23 procent, in België met 26 procent.

Waarom telefoons duurder worden

Het beantwoorden van de vraag waarom de prijzen stijgen, is ingewikkeld. Een klein deel is prima verklaarbaar: inflatie. Aan de tabel kunnen we ook wat aflezen: Huawei stijgt het minst, Xiaomi en OnePlus het meest. Dat duidt erop dat minstens een deel van de gestegen prijzen iets te maken heeft met de marktpositie van de fabrikanten.

Huawei zit in een lastige positie als gevolg van het verbod voor Amerikaanse bedrijven om zaken te doen met de Chinese fabrikant. Het wil veel telefoons blijven verkopen om relevant te blijven en heeft daarom vermoedelijk veel moeten investeren in zijn eigen ecosysteem rond Huawei Mobile Services. Het kan dat niet echt doorberekenen aan consumenten; hogere prijzen leiden vaak tot lagere verkopen en Huawei-smartphones zijn zonder Google-diensten voor minder mensen aantrekkelijk.

Daar komt bij dat andere fabrikanten juist hogerop willen komen. Xiaomi en OnePlus zijn begonnen als prijsvechters, en zeker Xiaomi is dat deels nog steeds. Nu lijkt het er echter op dat er een gat kan vallen als Huawei niet meer kan meekomen in de high-end markt. Daarom en omdat het een volgende logische stap is in zijn bedrijfsontwikkeling, heeft Xiaomi ervoor gekozen om zijn high-end modellen duurder te maken.

Productfoto's OnePlus 8 (Pro)

Dat zit hem deels in het optuigen van marketing en distributie. OnePlus is niet langer de prijsvechter met louter online verkoop en geen marketing, maar heeft deals met providers en maakt commercials met bekende acteurs. Die betalen zichzelf niet; daarvoor moet je meer marge maken. Voor Xiaomi geldt ongeveer hetzelfde. Het heeft zijn smartphonedistributie uitgebreid naar steeds meer landen en werkt bovendien met fysieke winkels. Daarvoor moet het huur betalen, personeel werkt ook niet gratis en er komen nog meer kosten bij. Bovendien is een lage prijs niet langer noodzakelijk voor het halen van marktaandeel: dat is al gelukt.

Ook zonder die meerkosten zijn er elementen die de kosten opdrijven. Het belangrijkste is vermoedelijk 5g. Veel klanten van smartphonemakers - niet jij, maar providers - verwachten 5g in een dure smartphone anno 2020, omdat veel providers beginnen met die netwerkgeneratie en telefoons in het assortiment willen hebben die dat ondersteunen.

5g in Nederland

Daarvoor heb je in een telefoon een modem nodig, en naar verluidt is de combinatie Snapdragon 865 en X55-modem van Qualcomm hartstikke duur. Daar blijft het niet bij; je hebt ook antennes nodig voor veel frequenties en zeker als je mmwave-frequenties van bijvoorbeeld 26GHz wilt ondersteunen, is daar veel ruimte voor nodig. Hoe maak je een telefoon met veel ruimte van binnen? De behuizing én de bezels groter maken leidt ertoe dat je vlaggenschip er onmiddellijk ouderwets uitziet, dus is ook een groter scherm nodig. Dat zien we ook: een 5g-telefoon met een schermdiagonaal onder 6,5" is een zeldzaamheid.

Camera-opstelling Xiaomi Mi Note 10Een groot scherm en 5g zijn bovendien elementen die redelijk wat accusap kunnen opslurpen, dus een accu met veel capaciteit inbouwen is óók aan te raden. Daardoor zien we zelden 5g-telefoons met minder dan 4200mAh aan capaciteit.

Met kleine camerasensors kun je evenmin nog aankomen, tenzij er een appeltje of Google-logo op de behuizing staat en veel gebruikers vertrouwen hebben in de software. Dus zitten er grote en dure camerasensors in. Bovendien is één camera anno 2020 net als één ei: pas met drie of meer tel je mee. Dat alles leidt zonder twijfel tot een hogere rekening voor de gebruikte componenten en dus tot een hogere prijs aan de kassa.

Uiteraard spelen er nog andere factoren mee, waaronder andere economische aspecten dan de gebruikte onderdelen. Kennelijk hebben fabrikanten geraamd dat een prijsstijging van meer dan twintig procent niet leidt tot een daling van de leveringen van meer dan twintig procent en netto dus meer omzet oplevert. Of dat klopt, zullen we niet snel van ze horen, maar de uitbraak van het coronavirus heeft vermoedelijk veel mensen doen besluiten om de aankoop van een smartphone even uit te stellen. Sterker nog: er kwamen in de afgelopen weken steeds vaker geruchten naar buiten over het uitstel van de release van smartphones. Niet vanwege een probleem met de productie, maar omdat de release nu tot minder verkopen zou kunnen leiden dan anders het geval zou zijn. Dergelijke geruchten gingen onder meer over de Google Pixel 4a en iPhone 12.

Tot slot

Het lijkt alsof in alle directiekamers van smartphonemakers vorig jaar hetzelfde sommetje is gemaakt. "Onze nieuwe telefoons worden duurder, maar onze klanten geven dat vermoedelijk graag uit, omdat ze er veel voor terugkrijgen: 5g, een hogere accucapaciteit, meer en betere camera's, en vaak een scherm met een hogere verversingssnelheid."

Dat zag er eind 2019 ongetwijfeld uit als een goed plan, maar nu de zomer van 2020 nadert, ziet de wereld er anders uit. De uitbraak van het coronavirus heeft veel economische gevolgen en er komt volgens alle prognoses een diepe recessie aan. Iemand die net zijn baan heeft verloren of die als zelfstandig ondernemer een onzekere toekomst tegemoet gaat door alle maatregelen, zal wellicht twee keer nadenken voordat hij of zij een stapel bankbiljetten op de al dan niet digitale toonbank legt voor een dure, nieuwe smartphone.

De meesten zullen, zelfs als hun telefoon stukgaat en dus vervangen moet worden, afwegen wat echt belangrijk is. Kan ik ook toe met een telefoon die veel goedkoper is? En in veel gevallen zal het antwoord 'ja' zijn. Toegang tot 5g is leuk, maar in de komende jaren verre van noodzakelijk. Betere camera's zijn nooit weg, maar sommige goedkopere modellen maken ook prima foto's en video's. En niet erg veel mensen zien andere upgrades die vooral in high-end modellen zitten, zoals schermen met hogere verversingssnelheden, als doorslaggevend argument.

Het grootste gapende gat in de markt is nu voor telefoons die goed genoeg zijn en veel minder duur. Die telefoons, die in de afgelopen jaren in Nederland juist in populariteit terugliepen, zullen nu meer in de belangstelling staan. Die belangstelling is alleen maar groter nu vrijwel alle fabrikanten de prijzen voor hun high-end modellen in de afgelopen tijd hebben verhoogd.

Reacties (346)

346
334
177
8
1
95
Wijzig sortering
Arnoud, misschien moet je eens 1 standpunt innemen wat betreft 5g:

"Wat je daarbij in ogenschouw moet nemen, is dat hij geen 5g aan boord heeft. Dat klinkt nu nog niet belangrijk, maar als je van plan bent deze telefoon vijf jaar te gebruiken, wordt dat wel een probleem."

reviews: Apple iPhone SE (2020) - Groot is het nieuwe klein

En hier zeg je: "Toegang tot 5g is leuk, maar in de komende jaren verre van noodzakelijk."

Wat is er veranderd in een maand tijd Arnoud?
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @Inproba29 mei 2020 07:17
Dynamic Spectrum Sharing is wat er is veranderd. Waar ik eerst dacht dat het een manier was om in naam 5g eerder live te zetten, blijkt het ook een omgekeerde techniek: je kan ermee 4g langer in de lucht houden zolang er telefoons zijn die alleen dat ondersteunen. Ik had dat niet door ten tijde van de iPhone SE-review, maar ik vind voortschrijdend inzicht een groot goed - het innemen van 1 mening en daaraan vasthouden lijkt me dogmatisch. Omstandigheden en technieken veranderen de hele tijd, en onze mening zou dat daarom ook moeten doen :)
Wat ik een beetje mis is een sectie omtrent de toestand van de SoC markt, waar QC tegenwoordig een Intelachtige dominantie heeft verworven en daardoor aan de high-end hun prijzen heeft verdriedubbeld (terwijl de prestaties maar ~10-15% beter zijn) en bovendien aan (onwettige?) koppelverkoop doet (SD865 + modem). Dat verklaart nagenoeg het volledige prijsverschil bij OnePlus bijvoorbeeld en ook bij Xiaomi wordt een groot deel daardoor verklaart. Merken die geen QC gebruiken hebben daar niet zoveel last van maar doen dan onder op prestaties (lees Huawei en Samsung)
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @Darkstriker29 mei 2020 09:55
Twee dingen:
1. Het staat erin, althans deels.
Daarvoor heb je in een telefoon een modem nodig, en naar verluidt is de combinatie Snapdragon 865 en X55-modem van Qualcomm hartstikke duur.
Ik ben het niet helemaal eens met je observatie dat Qualcomm een monopolie heeft. Van de 38 modellen die nu boven 600 euro zijn en sinds begin 2019 zijn verschenen, hebben er 16 een Qualcomm-soc - een marktaandeel van onder de 50 procent. Wij als gebruikers hebben in elk geval keuze.
Dat komt doordat Samsung Exynos-processors heeft, Huawei heeft Kirin-socs en Apple doet ook zijn eigen ding. Als je een andere fabrikant bent, dan is de keuze beperkt inderdaad - maar je kunt ook Exynos afnemen bij Samsung, zoals Meizu en Lenovo wel eens doen. Toegegeven: niet de meest aantrekkelijke optie, maar hij bestaat.

2. Je overschat de prijs van een soc

De prijsstijging bij OnePlus en Xiaomi is meer dan 200 euro. Dat kun je prima toeschrijven aan de meerprijs voor 5g-antennes en andere zaken die met 5g te maken hebben, maar de bundel van Qualcomm met de soc, modem en alles dat erbij hoort kostte tot vorig jaar, afaik, rond 70 dollar. Dat zal nu geen 270/320 dollar zijn denk ik: dat zou de kosten van de componenten onevenredig omhoog drijven.
2. Je overschat de prijs van een soc

De prijsstijging bij OnePlus en Xiaomi is meer dan 200 euro. Dat kun je prima toeschrijven aan de meerprijs voor 5g-antennes en andere zaken die met 5g te maken hebben, maar de bundel van Qualcomm met de soc, modem en alles dat erbij hoort kostte tot vorig jaar, afaik, rond 70 dollar. Dat zal nu geen 270/320 dollar zijn denk ik: dat zou de kosten van de componenten onevenredig omhoog drijven.
Je pakt dan de consumenten prijzen en vergelijkt dat met de prijzen van onderdelen. Dat is een heel verkeerde aanname! Je zal de productie prijzen met elkaar moeten vergelijken en zelfs de prijzen die aan de groothandels worden gevraagd om hier een beter beeld van te krijgen.

Daarnaast onderschat je wat de impact van corona is geweest in China dit jaar, productie heeft maanden stilgelegd. Als er in 2020 slechts 75% (of minder) productie kan worden gedraaid dan kan dat enorme impact hebben op prijzen. Die achterstand kan niet worden ingehaald door harder/meer te werken, productie lijnen werken al zo efficiënt mogelijk. En nieuwe bijbouwen zodat ze de productie kunnen inhalen op korte termijn kost ten eerste teveel geld en ten tweede liggen die dan stil nadat de productie achterstand word ingehaald.

Niet alleen wat de leverancier vraagt aan de distributeur, maar de distributeur aan de winkel en de winkel aan de consument. Zie ook nog jullie berichtgeving over bv. Cool Blue die alvast de prijzen omhoog takelde. Ik zie dit ook in andere branches waarbij de aanvoer van nieuwe producten (uit China) beperkt is. Dat geld nog duidelijker voor producten uit bv. Europa (waar ze daadwerkelijk worden geproduceert) waarvan de voorraad niet erg diep is. Ik zie regelmatig terug dat een kosten verhoging van bv. $1.50 zich vertaald naar een eindprijs die $5 hoger is.

Het blijft echter een spel van wat kan de markt dragen qua prijzen en wat de vraag/aanbod is. Zo verkoopt een Cool Blue alsnog binnen een week zijn voorraad Nvidia Shield TV Pro's uit tegen een 20% hogere adviesprijs...
De SoC heeft zijn modem verloren en kost toch meer dan 2x zoveel als de 855+. En het modem moet je er verplicht bij kopen. Dan kom je toch richting de 3x. En de 7T Pro had een adviesprijs van €759. Dat is €140 minder dan de 8 Pro. Minimaal de helft van dat prijsverschil zit hem in de 865+X55 constructie.

En gebruik jij net serieus het aantal modellen om vast te stellen hoeveel die SoCs worden verkocht? Wat is dat voor maatstaf? Globaal zal Qualcomm makkelijk meer dan 50% halen en de enige serieuze concurrent zal Apple zijn maar omdat die SoCs niet toegankelijk zijn voor andere aanbieders doen die er nauwelijks toe voor de marktmacht van QC.

Vooral: in al die andere onderdelen is een stijging van performance/dollar zichtbaar. Kameras worden beter bij dezelfde prijs. RAM en geheugen wordt goedkoper voor dezelfde capaciteit. Maar bij de SD865 krijg je 15% extra performance voor 100%+ extra geld. Dat is geen gezonde situatie.

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 22 juli 2024 14:18]

Of een telefoon van de Samsung Galaxy S20-series een Exynos of Snapdragon heeft hang echter af van de regio (met de meeste regio's de Snapdragon).
US, China, and Samsung’s home market, South Korea, while everyone else makes do with the Exynos 990 SoC
https://www.talkandroid.c...os-snapdragon-galaxy-s20/

Japan heeft ook de Snapdragon (https://mobile9.jp.net/galaxy-s20-spec-and-band/).

Zelf recentelijk Chinese/HK S20+ (met Snapdragon) via de Japanse Amazon op de kop getikt voor omgerekend €773 (al zit daar maar 1 maand warranty bij via Amazon, omdat het shipped is vanuit HK of Taiwan). Vandaar dat ik dit heb zitten uitzoeken.

[Reactie gewijzigd door NumesSanguis op 22 juli 2024 14:18]

Exynos is alleen niet echt een alternatief voor Qualcomm. Ook in de S20 generatie presteert deze weer ver onder de maat. Slechtere prestaties, meer hitte, minder accuduur. Helaas hebben we hier in Europa geen keuze :-(

Overigens hebben veel 5G modellen geen nieuwe antennes nodig omdat deze geen mmWave ondersteunen. Denk aan de S20 5G. Alleen de + en de Ultra hebben dit. Logisch ook wel want vooralsonog is deze optie in Europa nutteloos.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 14:18]

Exynos is alleen niet echt een alternatief voor Qualcomm. Ook in de S20 generatie presteert deze weer ver onder de maat. Slechtere prestaties, meer hitte, minder accuduur. Helaas hebben we hier in Europa geen keuze :-(
Wel mee eens en best jammer maar verder is er keuze genoeg, je hoeft geen Samsung te nemen.
Als 5G wordt uitgerold heb je op plekken dat door 4G niet wordt afgedekt, toch wel een goed bereik? Dan is voor momenten dat je buitenshuis bent ontzettend belangrijk, lijkt mij.
Maar 5G wordt helemaal niet met eigen telefoonmasten uitgerold en het levert ook helemaal geen bereikverbetering op tov 4G. Hier en daar zullen masten bijkomen maar die zullen zowel 4G als 5G (en waarschijnlijk 2G) ondersteunen tenzij ze alleen zijn bedoelt om op drukke plekken het netwerk te ontlasten met de hogere frequenties die 5G gebruikt. En van die verandering profiteer jij ook als jouw telefoon geen 5G kan gebruiken omdat de 5G telefoons van het 4G netwerk af zijn.

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 22 juli 2024 14:18]

Dit klopt niet. Er komt een verplichting om op de 700MHz 98% dekking te realiseren. Daarvoor moeten masten bijgebouwd worden. Die masten gaan waarschijnlijk 700-2100MHz doen. De 700MHz gaat in Nederland vooral voor 5G New Radio ingezet worden. De propagatie ervan is iets beter dan die van de 800 en 900MHz. Daarbij komt dat 5G NR een aantal trucs heeft voor betere dekking. Dus je kunt ervan uit gaan dat er wel degelijk beter bereik zal zijn met een 5G telefoon.
Tjee, maar zou dit dan eigenlijk ook niet alsnog in de iPhone SE (2020) review aangepast moeten worden? Dat is dus voor de 'goedkope' iPhone helemaal geen (groot) issue?
"als je van plan bent deze telefoon vijf jaar te gebruiken"

Ik vond vooral dit stukje grappig gezien het een iPhone betreft... Alsof iemand een iPhone koopt om 5 jaar te gebruiken. :9
Alsof iemand een iPhone koopt om 5 jaar te gebruiken.
* unfor steekt zijn hand op.
Ik heb zo'n 4 jaar een 5s gebruikt en zou hem langer gebruiken als de batterijduur wat beter was.
Goed punt.. en dat brengt me dan toch op het volgende:
waarom wel 5G aankaarten maar niet het feit dat batterijen (al lang) niet meer makkelijk zelf te vervangen zijn?

Mijns inziens valt elk argument over "langdurig telefoon gebruik" plat op z'n buik wanneer dat punt niet op zijn minst benoemd wordt. Ja er zit geen 5G op, en dat is wellicht lastig over 5 jaar.. maar wat nóg lastiger (en belangrijker) is is dat je niet de deur uit kan gaan zonder powerbank omdat je telefoon het anders geen dag volhoud. :+

(moet trouwens bekennen dat ik zelf gemiddeld elke 3 of 4 jaar een nieuwe telefoon koop.. maar ik gebruik hem sporadisch en heb, wanneer ik thuis ben, standaard wifi en data uit staan.. ik laad mijn telefoon misschien 1x per week of zo op gemiddeld genomen. Ben van Galaxy S3 naar OnePlus X gegaan en heb nu een OnePlus 6T en mijn moeder gebruikt nu mijn OnePlus X waarvan de batterij nog prima gezond is)

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 22 juli 2024 14:18]

OT en slechts ter interesse: als je thuis WiFi en data uit hebt staan, waarom dan sowieso niet uit? Niks doet het dan toch nog?
De grootste doelgroep doet dat zeker of gaat via hun abonnement voor een nieuwe iPhone. iPhones staan juist bekend om 5+ jaar aan support en bruikbaarheid.
Geen Apple, maar ik heb bijna 6 jaar en Samsung Note4. Wel zit er een nieuwe accu in, want goed verkrijgbaar en in luttele seconden te vervangen. Ik heb nog een reserve accu liggen, dus kan deze telefoon nog de nodige jaren mee, totdat apps niet meer zullen werken, vanwege de Android versie. Dan ga ik kijken voor iets anders, maar niet duurder dan 400 euro, juist omdat de accu dan niet verwisseld kan worden.

[Reactie gewijzigd door JackBe op 22 juli 2024 14:18]

Jawel: iPhone 6 vervangen door iphone 11 omdat de IT afdeling begon te miauwen over de ondersteuning van hun beveiligingssoftware. Batterij nog min of meer "als nieuw".
Mooi gezegd en mooi geantwoord. Ik kan mij hierin vinden. Bedankt.
maar ik vind voortschrijdend inzicht een groot goed
De term 'voortschrijdend inzicht' kreeg in deze corona eerder een negatieve bijklank vind ik, als een eufemisme om eerdere missers te vergoeilijken (cfr virologen en de overheid).

Eigenlijk had je je uitleg gewoon kunnen eindigen met "Ik had dat niet door ten tijde van de iPhone SE-review", niks mis mee en behoeft geen verdere verantwoording lijkt me.

Waar ook niks mis mee is, is de vraag van Inproba : zeer opmerkzaam!

We kunnen maar dromen van journalisten die ook zo alert zijn bij interviews met virologen en beleidsmakers ;)
De term 'voortschrijdend inzicht' kreeg in deze corona eerder een negatieve bijklank vind ik, als een eufemisme om eerdere missers te vergoeilijken (cfr virologen en de overheid).
Ben jij ook iedere avond aan het schreeuwen tegen de TV en de nieuwe onpraktische maatregelen du jour sinds februari ?
We kunnen maar dromen van journalisten die ook zo alert zijn bij interviews met virologen en beleidsmakers ;)
Ja ze zijn niet goed bezig. Meeste nieuwsbronnen hebben serieus aan kwaliteit ingeboet de laatste decennia.
Ben jij ook iedere avond aan het schreeuwen tegen de TV en de nieuwe onpraktische maatregelen du jour sinds februari ?
Dat nog niet, maar in een moment van zwakte kreeg ik al eens de drang om een twitter account aan te maken. Gelukkig kon ik nog net op tijd naar de fles grijpen, en zo erger vermijden :*)
Je reactie leest niet heel sympathiek weg maar volgens mij lees je het ook verkeerd. In de iPhone review wordt aangegeven dat 5g over een jaar of vijf relevant wordt, in dit artikel staat eigenlijk niets anders omdat hier staat dat het de komende jaren verre van noodzakelijk is. Dat is voor mij hetzelfde en dit lijkt me ook een reëel beeld. 5g is op dit moment amper meer dan een gimmick, maar als de ontwikkelingen snel gaan kan het over 2 of 3 jaar al wel een (beperkte) meerwaarde hebben. Early adopters betalen altijd meer.
Volgens mij doen de meeste mensen ook langer met iPhones dan met Android telefoons. Dus wat dat betreft zou het specifiek bij de iPhone misschien nog wel een argument zijn.
Dat is maar net wie je het vraagt natuurlijk. De ene persoon wil altijd direct de nieuwste iPhone, Samsung etc en de ander doet een flink aantal jaren met zijn telefoon. Op het werk hebben we Huawei toestellen welke inmiddels ook al weer 3 jaar mee gaan. Degene die dat niet gehaald hebben zijn vooral te wijten aan onzorgvuldig gedrag van de gebruikers (laten stuiteren of zwemles geven)..

Ik doe met mijn android toestellen rustig 4 a 5 jaar.
In het artikel is nergens vermelding gemaakt dat
- mensen mogelijk veel langer met hun toestel doen dan voorheen.
- innovaties in mobiele telefoontoestellen niet meer zo gigantisch zijn.
- de kwaliteit van de toestellen op dit moment hoog is en
- het ondertussen ook niet meer zo hip is om het nieuwste toestel te kopen.

Mensen willen een fatsoenlijke mobiele telefoon (gemiddeld: boven basismodel) en fabrikanten hebben hun model hierop aangepast. Meer geld uitgeven voor een high end toestel welke 4-5 jaren mee gaat is dan ook niet meer zo'n ramp.

Ik had eerst een iPhone en ben i.v.m. beperkingen in het iOS overgestapt naar Microsoft en daarna (nadat MS zijn eigen platform afschoot) naar Android. Ik heb toen eerst gekozen voor een tweetal budgettoestellen omdat deze al veel betere specs hadden vergeleken met mijn oude mid- en high-end toestellen, maar ik miste toch de betere camera. Ik heb daarom uiteindelijk toch gekozen voor de S20 Ultra van Samsung. De camera gaf de doorslag én (omdat ik dan toch serieus geld aan het uitgeven ben) ben ik maar voor de duurste variant met de 100x zoom gegaan (waarvan de kwaliteit na 30x zoom niet meer fatsoenlijk te noemen is) en 120Hz scherm. Heerlijke telefoon en daar ben ik de komende jaren heel zuinig op :)

De 5G is leuk, maar in de praktijk merk ik juist dat ik op 5G een lagere snelheid haalde op kantoor vergeleken met op 4G(+). Ik zou 5G zeker niet als must bestempelen. 4G voldoet nog prima de komende jaren en de meerprijs is het op dit moment niet waard volgens mij.
Mijn android toestellen komen niet boven de €600 uit (vaak eerder rond de €400). Komen prima mee met de toestellen van over de €1000 en gaan ook zonder problemen 4 a 5 jaar mee. De camera in mijn toestel is ook meer dan voldoende voor de snelle sfeer foto's. Als ik echt voor foto's maken bezig ben dan pak ik wel een fatsoenlijke camera. Daar kan geen enkele €1000+ telefoon tegenop. Een goedkope kleine compact camera is zelfs al snel vele malen beter dan wat er in een smartphone zit. Dat kan ook niet anders gezien het formaat van de beeldchip en de kwaliteit en omvang van de lens. Het merendeel van de mensen die zo graag een goede camera op hun smartphone willen knallen het vervolgens op social media waar dan weer de nodige compressies overheen gaan.
Ik ben het helemaal met je eens. Voor het gros van de mensen slaat het nergens op om een net iets betere camera op de telefoon te hebben voor de huis-tuin-keuken kiekjes. Ik heb zelf ook een DSLR waar uiteraard nog veel mooiere foto's mee gemaakt kunnen worden. Ook mijn nieuwe S20 kan hier uiteraard niet tegenop. Het formaat van de lens is toch duidelijk beperkend op een mobiele telefoon. Echter, als je echt de beste kwaliteit foto's uit een mobiele telefoon wilt persen, dan kom je wel uit bij de S20 of iPhone 11 Pro Max. En die kiekjes komen niet op Facebook, maar die worden behoorlijk groot gedrukt en dán merk je de kwaliteit toch echt wel. Een dergelijke camera in je mobiele telefoon biedt meerwaarde op het moment dat je echt de puntjes op de i wilt zetten, maar niet altijd een dikke camera bij je kunt (of wilt) hebben. Het lijkt op een nichemarkt, maar ik denk dat genoeg consumenten simpelweg gewend zijn aan een flagship en dus ook hiervoor de beurs trekken. Wil je een fatsoenlijke camera in je telefoon, maar niet de hoofdprijs betalen dan moet je voor een vorige generatie flagship gaan, die zijn ook erg goed (maar uiteraard halen die het niet bij de nieuwe generatie ^^).
Ik moet zeggen dat ik over de camera in mijn Xiaomi Mi 9T Pro ook redelijk te spreken ben. Zeker wanneer je in plaats van de standaard app de aangepaste versie van de google camera pakt. Er zijn prima foto's en video's te maken voor wanneer de goede camera even niet voorhanden is.

Voor mij was de doorslag voor dit toestel vooral het snel laden. Op dat moment was dat redelijk het beste wat je kon krijgen, zeker tegen dat bedrag. Voor vrijwilligerswerk ben ik regelmatig dagen lang in gebieden zonder stroom maar is wel een telefoon gewenst voor in het geval van nood. In de batterijbesparing stand gaat de smartphone al onwijs lang mee. En tussendoor gaat de smartphone dan kort even aan de snellader wanneer we toch in de buurt van een stopcontact of de auto komen. Enige kleine gemis op dit toestel is het ontbreken van draadloos laden. Dat zou op kantoor net iets meer gemak geven. Maar niet genoeg om met zo'n lelijke sticker in mijn hoesje rond te gaan lopen.
Vooral dat mensen, vermoedelijk zeker met de telefoons uit de dure segmenten, (veel) langer zullen doen.

Voorheen bijvoorbeeld 2 tot 3 jaar met een telefoon vanaf € 800 en bijvoorbeeld nu 4 tot 6 jaar met een telefoon vanaf € 1000. Mogelijk met een keer vervangen van de accu.

Vermoedelijk niet enkel door de prijs, maar ook doordat er nogal wat veranderd is met het "gratis toestel bij abonnement" verhaal (uiteraard was dat toestel nooit gratis).

Een toestel in de klasse tot € 400 zal voor 90% van de mensen meer dan voldoende zijn.
Idem, Android, bijna 6 jaar
Waarom zouden ze? Oudere android foons worden geherinstalleerd met open firmware om de nieuwste updates te blijven ontvangen. Iphones daarentegen worden bewust verkreupeld door de fabrikant.
Hoeveel normale consumenten flashen custom roms? praktisch 0. het is echt zo dat apple telefoons software matig langer blijft updaten, dat is gewoon iets waar android niet aan kan tippen. zelfs google zelf lukt het niet dat update beleid te hanteren.

https://www.statista.com/...ios-iphone-compatibility/
Amper. Zelfs mensen met kennis doen het zo goed als niet. Ik werk op een IT afdeling met 25 collega's en daar omheen zwerven nog 12 mensen met een IT achtergrond. Slechts 1 die ooit eens een custom rom draaide ter test. We hebben allemaal prive een iphone of Samsung Galaxy, zakelijk een Samsung A40/A50.
Daarom lopen er ook zoveel mensen met de oude iPhone SE rond. Die van mij loopt na 4 jaar nog steeds net zo prima als nieuw, en op de laatste iOS release. Natuurlijk is de batterij een keer op, maar dat de standaard policy van Apple is om ze bewust te verknoeien lijkt me wat vergezocht. In het verleden zijn er wel updates geweest die door hardware beperkingen niet echt lekker liepen, maar dat is meer incidenteel geweest, en de verschillen tussen telefoongeneraties waren toen ook veel groter.
Dat accu's bij Apple minder lang meegaan lijkt me flauwekul. Wat wel erg goed geregeld is bij Apple, je kan relatief goedkoop je accu laten vervangen. Voor alle modellen tot en met de iPhone 8 Plus kost dit slechts 55 euro, vanaf de XR en nieuwer 75 euro. Daarvoor krijg je een originele accu, door Apple vervangen dus niet door een lokale handige Harrie op de hoek.
En een tijdje terug kon dit slechts voor 29 euro. Ik vind dat prima prijzen als ik daar mijn telefoon opnieuw minstens 2 jaar goed kan blijven gebruiken.
Anoniem: 143912 @psy29 mei 2020 13:10
55-75 euro voor alleen accu en dat noem je relatief goedkoop. Een nieuwe Honor 20 met Kiron 980 kost maar 249 euro en sneller is dan een iphone 8. Nee 250 euro lijkt me een mooi bovengrens voor een top smartphone. Daarboven loopt de ptijs/prestatie verhouding erg spaak.
Dat ligt er maar net aan hoe je met je telefoon en je accu omgaat. Ik ken weer mensen om me heen die na een jaar een ruk accu hebben met Android en ikzelf doe al 4 jaar met een 7 Plus en heb nog steeds een accu die makkelijk 2 dagen meegaat. Denk trouwens niet dat de accu de reden is, meet de ondersteuning en softwareupdates.
Graag een linkje naar je bewijs.
Volgens mij doen mensen met dure telefoons langer met een gebroken scherm dan mensen met goedkope telefoons. :+
Was er niet laatst een onderzoek die uitwees dat iphone gebruikers gemiddeld zo'n 3,5 jaar met iphone doen en Android gebruikers gemiddeld slechts 1 a 2 maanden korter?
Misschien weegt ook mee dat een iPhone SE koper zijn toestel inderdaad 5 jaar houdt, terwijl de S20 na een jaar zal worden ingeruild voor een S21.
Tsja, wat is duur. Absoluut gezien zijn high end smartphones behoorlijk duur. Over de € 1.000,- is gebruikelijk.

Als je je dan echter afvraagt hoe vaak en hoe veel je je toestel gebruikt en hoe lang je ermee kunt doen, dan denk ik dat de gemiddelde prijs per gebruikte tijd niet heel hoog is en ook zeker niet stijgt. We gebruiken onze smartphone voor steeds meer doeleinden en het vervangt in mijn geval steeds meer de pc en laptop. De behoefte om die snel te upgraden is bij mij totaal verdwenen.

Met andere woorden, eens in de 4 a 5 jaar een nieuwe iPhone (in mijn geval) die ik dagelijks veel gebruik is mij wel € 1.400,- waard.
4 tot 5 jaar voor een telefoon van €1400?! Ongelofelijk hoe raar mensen soms kunnen zijn om zo een gigantisch bedrag uit te geven aan zoiets als een telefoon.

Als je slim bent koop je een flagship van de vorige generatie. Tweedehands is ook een optie maar meer dan €1000 voor een telefoon is te belachelijk voor woorden.
Tja wat is te veel, mensen verklaren mij ook voor gek als ik een videokaart van 600-1000 euro in mijn pc zet of of een tv van 2000 euro koop of een serengeti zonnebril van 300 euro.

Ik heb zelf ook een mi 9t van 350 euro wat ik genoeg vind maar ik snap wel dat mensen 1000+ neerleggen voor een apparaat wat je zo vaak gebruikt. Als je kwaliteit wil dan geld voor elk soort product dat je er iets meer voor moet neerleggen
Het is ook relatief. Wat het voor de een waard is is het voor een ander niet. En iedereen geeft het weer aan dere dingen uit. Denk aan een duurdere auto of groter huis. Allemaal niet perse nodig. Maar wel fijn om te hebben.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 22 juli 2024 14:18]

Daar heb je een punt als je eenmaal aan een bepaalde kwaliteit gewend bent dan is het niet zo makkelijk om een stap terug te doen,.
Dat doe je alleen als het niet anders kan.
Ik wil bv nooit meer een andere zonnebril als een serengeti, of mijn koffie machine van Jura. Ik heb dat niet met telefoons, maar als iemand dat wel heeft veel plezier ermee.
Ongelofelijk hoe raar mensen soms kunnen zijn om zo een gigantisch bedrag uit te geven aan zoiets als een telefoon.
Ik probeer je hier oprecht te begrijpen. Een smartphone is voor zo ongeveer iedereen het meest belangrijke stuk technologie wat iemand heeft. Het primaire contactmiddel dat je hebt met anderen en de buitenwereld. Waarom is het gek dat mensen daar geld aan uitgeven? Is het puur omdat we gewend zijn dat het goedkoop kan zijn?

Ik vind het ook niet fijn dat ik meer voor dingen neer moet tellen dan eerst, maar ik begrijp grote uitgaven voor smartphones veel beter dan zo ongeveer elk ander stuk technologie. De verwachting dat een hele goede smartphone 5- tot 600 euro kost is toch niet meer dan gewenning?
Als je slim bent koop je een flagship van de vorige generatie.
Buiten iPhones van vorig jaar vind ik het persoonlijk helemaal niet zo slim om mensen aan te raden toestellen te kopen die vrijwel geen security updates meer krijgen.
Een Android-toestel van 1 jaar oud krijgt nog gewoon updates hoor? De keuze voor een toestel van vorig jaar is helemaal zo gek nog niet.
Ja maar hoe lang? Meestal nog maar 1-2 jaar. Prima als je elk jaar een nieuwe koopt, wil je hem langer gebruiken, dan zal je toch tegen een gebrek aan updates aanlopen.
Dat valt reuze mee. Mijn vorige toestel, een Galaxy S7 (uitgebracht in 2016) kreeg laatst nog een beveiligingsupdate. Een toestel van 1 jaar geleden bespaart je zo 300+ euro's en daar kun je best leuke dingen mee doen
Bij een Samsung flagship wel ja. Neem een A70 of een LG telefoon bijvoorbeeld en dat gaat niet op.

Zelf kocht ik vroeger ook altijd flagships van een jaar oud dus wat dat betreft ben ik het wel met je eens ;)
TS had het ook over flagships ja. LG is met de nieuwste generatie ook slecht met updates dus wat dat betreft moet je die sowieso vermijden als je van lange ondersteuning houdt.. Zelfde gaat wel ongeveer op voor midrangers. Dan zijn nieuwe toestellen ook vrij snel uit de gratie.
Als je het geld er voor hebt, en je hebt het er voor over, waarom zou je het dan niet doen? Dat jij het onzinnige uitgave vindt is je goed recht, maar iedereen maakt zijn eigen afwegingen. En als je dan ook nog heel graag het nieuwste van het nieuwste en het snelste van het snelste wil, dan ben je in mijn ogen juist knap dom bezig als je het flagship van de vorige generatie koopt want dan heb je een product wat eigenlijk net minder is dan wat je eigenlijk wilde hebben.
Tja, ik ben het uiteraard met je eens dat iedereen lekker zelf moet bepalen waar hij zijn geld aan uitgeeft.
Maar als je 4-5 jaar met een telefoon doet en dan 1400 euro uitgeeft dan klinkt het toch logischer om 3-4 jaar met een telefoon van 700 euro te doen?
Als je 4-5 jaar met een telefoon kan doen dan hoef je blijkbaar niet steeds het nieuwste van het nieuwste en het snelste van het snelste.

Ik merk bij mezelf ook dat nieuwe telefoons me niet meer zoveel interesseren, de markt is gewoon behoorlijk volwassen en de verbeteringen zijn minimaal.

Bij mijn vorige werkgever had ik een iPhone Xs, top apparaat (beetje groot). Nu bij mijn nieuwe werkgever heb ik een iPhone 8. Eigenlijk net zo prima, camera is ook vrijwel even goed (fotoboeken van de kinderen maken op basis van deze fotos kan prima!) en ik vind persoonlijk TouchID wel erg prettig.
Voor mij geldt dus dat ik een 2,5 jaar oude telefoon net zo prima vind als een nieuwe. Dus als ik zelf mijn telefoon zou moeten kopen dan zou ik ook voor een flagship van een jaar oud gaan.
En als je dan ook nog heel graag het nieuwste van het nieuwste en het snelste van het snelste wil
Zo iemand is dus eigenlijk nooit echt tevreden met wat ie heeft ? Een toestand van eeuwigdurende ontevredenheid - behalve misschien vlak na aankoop van iets nieuws. Maar ja, er is altijd een ander soort produkt waarvan je niet het nieuwste en het snelste hebt, dus altijd genoeg reden om ontevreden te zijn.

't Is net als zo'n spelletje als 'Clash of Clans'. Je denkt dat je vooruit komt omdat je steeds weer betere produktiefaciliteiten kunt kopen, steeds sterkere eenheiden en verdedigingswerken. En je produktie neemt ook steeds toe. Dat geeft een prettig gevoel van vooruitgang, maar op de keper beschouwd blijft de toestand steeds hetzelfde: je streeft naar nog meer en nog beter, en elke keer dat je dan een etage omhooggeklommen bent, dan blijkt daarboven wéér een, feitelijk gelijksoortige, etage te zijn, zodat je continu blijft streven, en nooit daadwerkelijk iets bereikt.
want dan heb je een product wat eigenlijk net minder is dan wat je eigenlijk wilde hebben.
Je hebt alleen een produkt wat ietsje minder is dat wat je zou kunnen hebben. Maar goed, wellicht is 'kunnen' en 'willen' voor sommige mensen hetzelfde. Dan snap ik ook gelijk al die verhalen over mensen die een grote prijs winnen in een loterij, en daardoor uiteindelijk in een beroerdere toestand geraken dan waarin ze voorheen zaten.
Zo iemand is dus eigenlijk nooit echt tevreden met wat ie heeft ? Een toestand van eeuwigdurende ontevredenheid - behalve misschien vlak na aankoop van iets nieuws. Maar ja, er is altijd een ander soort produkt waarvan je niet het nieuwste en het snelste hebt, dus altijd genoeg reden om ontevreden te zijn.
Mwoa, hoeft niet persé natuurlijk. Mensen zitten soms ingewikkeld in elkaar. Zoals @Smobbo zegt is het eigenlijk veel logischer om 3 jaar te doen met een telefoon van €700 dan 5 jaar met een van €1400, maar mensen zijn niet altijd even rationeel bezig. En zoals mijn vader al zei: "elke gek heeft zijn gebrek", dus als iemand het nou leuk vindt om de nieuwste telefoon te hebben, leef je dan vooral lekker uit. Een ander geeft een godsvermogen uit aan electrische treinen, visspullen, een motor of home automation. Als je je telefoon ziet als een hobby, dan mag het best wat geld kosten.
Telefoon als hobby? Voor mij in ieder geval niet. Ding moet gewoon doen wat ie moet doen, op eerste plaats is dat bellen. Grappig is dat in dit topic veel positieve punten worden opgenoemd wat een smartphone allemaal al kan tegenwoordig, en dan is het 'oh ja ook nog bellen...'

Als ik voor mijzelf kijk, dan heb ik aan een telefoon die naast bellen, fatsoenlijk kan whatsappen en telegrammen, maps kan gebruiken en een leuke fotootje kan maken het wel gehad... hoeft niet duur te zijn en 600E is al veel dan.

Maar vergeet ook niet, zeker in Nederland 'krijg' je een toestel 'er bij' wanneer je een abonnement afsluit. Vaak genoeg de duurdere modellen. Het komt in dit artikel niet naar voren, had toch wel graag willen zien wat dit doet voor de statistieken.

Ik vermoed toch sterk dat de toestellen dan uit een ander segment worden gekozen indien men zelf voor het toestel het volle pond dient te gaan betalen.
Als ik voor mijzelf kijk, dan heb ik aan een telefoon die naast bellen, fatsoenlijk kan whatsappen en telegrammen, maps kan gebruiken en een leuke fotootje kan maken het wel gehad... hoeft niet duur te zijn en 600E is al veel dan.
Grappig dat je een bedrag noemt, want €600 zou ik dus echt niet uitgeven aan een telefoon. Ik heb nu een Samsung A8 van €275, maar mijn volgende telefoon zou best wel eens een sub-200 euro telefoon kunnen worden. Mijn vrouw heeft nu een Xiaomi Mi A2 van €169 en die zou voor mij ook prima kunnen voldoen.

Bij jou ligt die grens dus kennelijk wat hoger. En bij anderen nóg weer hoger.
Een toestel ergens 'bijkrijgen' is allang verleden tijd, en mag niet eens meer. Tegenwoordig betaal je het toestel af in termijnen en staat er duidelijk wat het toestel kost en hoeveel je er per maand voor moet betalen. Dus BUITEN je abonnement.
Waarom denk je dat ik het in aanhalingstekens zet? Me dunkt dat je het er niet bij krijgt! Echter is voor veel mensen dit nog steeds het idee. Dat het niets meer is dan een koop op afbetaling, maakt voor heel veel mensen geen reet uit. Mensen betalen elke maand een X bedrag en hoe dat verder is opgebouwd in het daadwerkelijke abonnement en de afbetaling zal ze worst zijn.
Telefoon als hobby? Voor mij in ieder geval niet. Ding moet gewoon doen wat ie moet doen, op eerste plaats is dat bellen. Grappig is dat in dit topic veel positieve punten worden opgenoemd wat een smartphone allemaal al kan tegenwoordig, en dan is het 'oh ja ook nog bellen...'

Als ik voor mijzelf kijk, dan heb ik aan een telefoon die naast bellen, fatsoenlijk kan whatsappen en telegrammen, maps kan gebruiken en een leuke fotootje kan maken het wel gehad... hoeft niet duur te zijn en 600E is al veel dan.

Maar vergeet ook niet, zeker in Nederland 'krijg' je een toestel 'er bij' wanneer je een abonnement afsluit. Vaak genoeg de duurdere modellen. Het komt in dit artikel niet naar voren, had toch wel graag willen zien wat dit doet voor de statistieken.

Ik vermoed toch sterk dat de toestellen dan uit een ander segment worden gekozen indien men zelf voor het toestel het volle pond dient te gaan betalen.
Het gratis er bij krijgen is tegenwoordig afgelopen. Als ik bij de providers of online shops kijk, dan krijg je nu naast je abonnement voor data en bellen een toestelbundel, waarmee je je toestel gewoon maandelijks afbetaald. Voorheen zat dit in het veel hogere maand bedrag van je abonnement verwerkt.Tot de sim-only echt goed door drong en de toestel meerprijs inzichtelijk moest worden.

Op dit moment krijg je ca. 80,- tot 160,- euro reële korting op een toestel als subsidie vanuit je provider. De rest is schermen met advies prijzen van net na de introductie en het verschil een jaar later als “extra korting” vermarkten. Dus geen echte korting. Als voorbeeld: voor een Oneplus 8 betaal ik via mijn provider ca. 600,- euro. Los kost hij 699,-. Je data of belbundel of looptijd maakt daarbij niet meer uit.

Veel mensen willen niet dat hun toestelbundel als lening geregistreerd wordt. Dan moet die bundel onder de 10,- per maand blijven. Dat drukt ook het te kiezen toestel in prijs naar de midrange. En zorgt er voor dat je misdchien 1 malig een dure top telefoon koopt, en dan jaren er mee doet.
Helder! Ik had de aanhalingstekens gemist.

Je ziet het goed denk ik dat er nog steeds topmodellen gekocht worden voor een paar euro, waarbij het bedrag van de toestel bundel gemakshalve even vergeten wordt.
Ik denk dat het in dit geval gaat over de dingen waar je echt waarde aan hecht. Stel, jouw hobby is het spelen van videogames in je vrije tijd, dan zul je sneller neigen naar een dure grafische kaart dan iemand die gewoon op zoek is naar een computer die zo af en toe is een aardig spelletje kan spelen.

Of kijk naar auto's, hoeveel mensen zijn er bereid om fors meer geld uit te geven om die S-Line styling van Audi aan te schaffen of de R-Line van Volkswagen wanneer ze een nieuwe auto kopen? Of nog extremer, waarom kopen mensen een AMG, M of RS model van Mercedes, BMW of Audi. De meeste mensen hebben genoeg aan een auto die hun van A naar B brengt.

Zelfde geldt dus ook voor alle andere producten. Ik vind het bijvoorbeeld heel belangrijk om de laatste en nieuwste technologie in mijn telefoon te hebben, het is gewoon leuk om al die ontwikkelingen te volgen en bij te houden. Dat betekent niet dat ik meteen een paar maanden later al ontevreden ben over mijn aankoop omdat er ineens een nieuw model beschikbaar is die een bepaalde functie wel heeft en mijn telefoon niet. Ik zie die wel weer op mijn flagship verschijnen als ik over 3 jaar een nieuw toestel koop.
Ja, als je oneindig veel geld hebt is niks duur. Dat is een onzinargument in een discussie of iets duur is.

1400 euro uitgeven voor een telefoon die weinig meer biedt dan een van 500 is niet verstandig.
En wie zegt dat mensen verstandig moeten handelen?

Mensen zijn complexe wezens en als je een telefoon ziet als een hobby is het ineens niet zo gek meer. Ik heb een motor gekocht van €3500. Gekkenwerk, want ik kan net zo makkelijk met mijn auto en zit daar nog veiliger in ook. Mijn buurman heeft visattributen van dik boven de duizend euro. Gekkenwerk, want hij kan makkelijker en goedkoper een haring halen bij de visboer.
We hebben het over wat duur is, oftewel de verhouding tussen prijs en prestatie. Een fan van een merk kan wel blij zijn met zijn aankoop maar dat maakt die aankoop nog niet goedkoop.
Het punt is dat een deel van de prestatie ook zit in het plezier dat je er aan beleeft. En als jij nou een gelukzalig gevoel krijg van een snelle en moderne telefoon, dan is dat het toch waard?
Een snelle en moderne telefoon hoeft niet 1400 euro te kosten. Dat is duur voor snel en modern. Er zijn ook topmodellen voor 500 euro. Die iphone is niet 3x zo goed. Hoogstens 1,5x zo goed, maar dan zou de prijs 750 euro moeten zijn. Voor wat hij biedt is hij duur.
Nee dat is niet zo. Dat is wat jij erover denkt. Niet iedereen heeft dezelfde mening. Wat te duur is en wat niet is een persoonlijke mening en jij wil jouw persoonlijke lening opdringen aan anderen. Gelukkig leven we in een vrij land waar iedereen zelf de keuze heeft.
Dat is nu juist mijn punt. Prijs/prestatie is niet persoonlijk, dat is meetbaar. Je kunt best te veel betalen voor een product en er toch blij mee zijn. Als je bijvoorbeeld fan bent of een geldboom in de tuin hebt staan. Daar wordt het alleen niet goedkoop van. Ook niet voor jou persoonlijk.

[Reactie gewijzigd door lordawesome op 22 juli 2024 14:18]

Dat maakt toch ook niet uit? Maakt het voor jou iets uit als ik een te duur voorwerp zou kopen omdat ik daar plezier aan beleef? Maakt 'm inderdaad niet goedkoop, maar wat dan nog?
Als je "genieten van" als onderdeel van de prestatie definieert (en dat doe ik) dan is het niet meetbaar. Het plezier dat ik beleef aan een product is niet in een getal te vangen. Misschien ben ik wel intens gelukkig als ik weet dat ik de duurste telefoon uit de winkel heb kunnen kopen. En als het mijn eigen geld is, waarom ook niet? Dan mag jij best iets vinden van mijn geldbeheer of van mijn geestelijke gesteldheid, dat staat je vrij, maar voor /mij/ is dat dan misschien wel de ultieme telefoon. En misschien beschouw ik het zelfs wel als een koopje, ondanks dat het een van de duurste telefoons is.

De pure specs zijn inderdaad meetbaar en zelfs dingen als fotokwaliteit zijn tot op zeker hoogte kwantificeerbaar, dus als je die getallen afzet tegen de prijs, kun je wel degelijk een rangorde maken. Maar als alle consumenten dat zouden doen, dan zou alleen de nr 1 op die lijst verkocht worden. Mensen zitten ingewikkelder in elkaar.
Anoniem: 1358524 @R34P3R4LF329 mei 2020 07:32
Mee eens, maar ieder zijn keuze.
Je moet je ook afvragen wat je ermee doet.
Browsen, mail, Facebook etc kan prima met bijvoorbeeld een A50.
Camera boeit mij persoonlijk niet zo.
Fotografeer liever met een systeem camera.
Vind €350 max voor een toestel.
De Galaxy Note 4 ooit gekocht voor €350 maar heb er 4 jaar meegedaan :)
Was
Ik gebruik de note4 nog steeds na 6 jaar, Een van de fijnste toestellen die ooit gemaakt zijn. Mijn dochter heeft sinds kort een Samsung A71, van 360 euro. Wat een compleet apparaat , Amolod, 8gb geheugen, 4 camera's , snel etc, ik zie e meerwaarde van toestellen van €1000,- + niet zo
Tot dat je in low light omstandigheden terecht komt... Nog geen seconde spijt gehad van mijn P30 Pro. Komt kwa camera nog weinig in de buurt en nu voor nog geen 400€ te koop.... No brainer in mijn ogen.
Waar komt dan die harde grens van €1000,- weer vandaan? Dat jij dit te belachelijk voor woorden vindt, geldt daarmee niet automatisch voor iedereen hè. Meningen dienen niet te worden verward met feiten...
Dat is psychologie. Een getal van drie cijfertjes of een getal van vier cijfertjes lijkt een wereld van verschil, al verschilt het maar een euro. Daarom dat alles altijd x,99 kost, we weten dat die 99 cent een euro moet zijn maar als jij iets koopt van 999,99 euro of 1000 euro, die ene cent doet het veel goedkoper lijken. Oudste economische truc die er is.
Jawel, begrijp ik. Als het over €979 of €1050 was gegaan, had ik dezelfde opmerking gemaakt. Het gaat mij er namelijk om dat mensen denken of vinden dat hun eigen perceptie ook voor andere geldt..
“Telefoon” dekt eigenlijk al heel wat jaren de lading niet meer. Als je het beeld van een Nokia 3310 voor je hebt bij dat woord, ja dan heb je gelijk. Zie je eigenlijk meer een computer en camera in broekzak formaat, waar je ook mee kan bellen, dan komt de prijs al wat dichterbij wat het imo wél waard is.
Maar de computers ontlopen elkaar niet veel, ja een beetje qua snelheid.
De beeldschermen ook al niet.
De toetsenborden zijn allemaal gelijk en de muis ook ;)
De camera's zijn dan nog behoorlijk verschillend. Het speakertje daar zit ook verschil in, maar dat blijft ook wel een kwelling.
En je moet genoeg RAM en ROM kopen (maar een overdaad is niet belangrijk).
Maar zeg nou zelf, wat een high-end doet, dat kan een midrange toch ook?
Maar zeg nou zelf, wat een high-end doet, dat kan een midrange toch ook?
Nee, dat kan dus niet. Als je de verschillen daarin niet ziet, dan ligt het denk meer aan jezelf dat je dat verschil dus ook niet echt nodig hebt. Op globaal niveau heb je misschien gelijk: een camera is een camera. Het maakt foto's. Maar het resultaat van hetzelfde moment wat je probeert vast te leggen met je "telefoon" kan enorm verschillen tussen mid en high-end. En zo zijn er nog heel wat verschillen op te noemen.

Om dit even op mezelf te betrekken; ik heb bewust voor de iPhone 11 Pro gekozen, en niet de "normale" iPhone 11, omdát ik meer waarde hecht aan de extra lens die er op zit.

[Reactie gewijzigd door JorzoR op 22 juli 2024 14:18]

Voor mij is de goede speaker van Samsung absoluut een belangrijke overweging... Ik leg dat ding in de badkamer als ik douche, of gebruik hem als ik boven de was op sta te vouwen. Het geluid is goed en hard genoeg daarvoor. Nou weet ik niet hoe het bij goedkopere telefoons zit, maar ik weet dat het bij oudere telefoons echt niet goed genoeg was.

Nou kun je natuurlijk een losse bluetooth speaker gebruiken, maar dat is weer een extra apparaat wat je opgeladen moet houden en je moet ze eerst aanzetten en koppelen... Nu kan ik in principe zelfs gewoon naar mijn telefoon roepen dat hij muziek af moet gaan spelen en gaan met die banaan.

Ik heb zelfs op mijn slaapkamer een vrij goed Pioneer bluetooth speaker setje staan (met een stekker, dus geen accu om opgeladen te houden). Maar die gebruik ik nauwelijks omdat het me meestal al te veel moeite is om het ding aan te gaan zetten, ik gooi gewoon mijn telefoon ergens neer waar ik hem hoor en klaar.

Oftewel, het is allemaal persoonlijk wat belangrijk is voor je en waarom een highend telefoon het voor jou waard kan zijn (of niet) :)
Daarvoor is multiroom audio uitgevonden. Sonos speakers overal en dan heb je overal subliem geluid waar een mobieltje nooit tegenop kan.
Maar dat zeg ik, ik heb al goede speakers op mijn slaapkamer (die op mijn kleine bovenverdieping makkelijk overal te horen zijn, ik ga echt geen sonos speaker in mijn washok zetten) maar het is te veel moeite aangezien ik geen moeite heb met het geluid zoals dat uit mijn huidige telefoon komt. Als ik echt van geluid wil genieten ga ik in de huiskamer recht voor mijn zuilspeakers zitten. Als ik bezig ben wil ik gewoon wat horen om mijn geest wat bezig te houden terwijl mijn handen het duffe werk doen.
Ligt eraan, je schrijft dat je het te veel werk vindt om je Pioneer aan te zetten. Is dat echt fysiek? Als je nu je muziek luistert via bijv. Spotify is het maar 1 extra knop drukken op je mobiel om het te streamen naar Sonos. En dan ga je echt wel veel gelukkiger zijn dan een telefoonspeakertje
Precies, Ik weiger al jaren de naam SmartPhone te gebruiken omdat dit de lading niet dekt, Ik heb zelf de naam Personal Multiple Purpose Device (PMPD) bedacht wat de lading beter dekt. Ik gebruik mijn PMPD ca 1% om mee te bellen, voor de rest, spelletjes spelen, Whatsappen, navigatie, camera etc.
Wat mensen nog vergeten is het feit dat het toestel in zijn gebruik 1,576,800 minuten operatief is. Het constant bij hebben van iets voor 3 jaar lang wat er na al die tijd nog zo goed uitziet en functioneert is sowieso zeldzaam. Een camera meenemen die onder dezelfde omstandigheden moet functioneren voor dezelfde tijd heeft het allang veel eerder begeven. Zelfs een tv van 1000 euro zal maar amper 3 jaar meegaan als deze 24 uur per dag staat te draaien. En die hang nog netjes aan de muur. En ene toestel is na 3 jaar niet op... De accu is op.

[Reactie gewijzigd door sygys op 22 juli 2024 14:18]

Niet meer als 500€, de rest is mij veel te duur voor wat ik met de phone kan doen en en heb gebruik.

Dat ding is, wie is hier dom en of raar. De manufacturer of de mensen die hem kopen.. fill in the blanks. Zolang de mensen zulke telefoons kopen, blijven ze maar zulke prijzen vragen, maar als er op een gegeven moment niet meer zoveel gekocht wordt. Dan moeten ze in prijs droppen. En wat ook zo een phenomeen is, is dat ze per jaar 3 nieuwe telefoons uitbrengen... dafuq?

Zinloos voor mijn gevoel. Steek liever R&D in firmware en software ontwikkeling.

Maarja, dat is mijn mening.

P.S. De mensen laten zich veelste makkelijk beinvloeden door wat tegenwoorden de norm is. Het is helemaal niet de norm, het wordt ons voorgezet.. Jammer!
Het is meer dan een telefoon. Het is een gereedschap voor mij. En qua gereedschap heb ik nooit beknibbeld. Ik verdien er m’n brood mee immers.
Er zijn mensen die alleen maar hun telefoon hebben voor internet en al het andere. Het is aan iedereen zelf te bepalen wat de functie van de telefoon waard is.
1400 Euro uitgeven voor een telefoon elke 4 jaar betekent dat je telefoon je 350 euro per jaar kost of 29,17 euro per maand (of nog extremer: ongeveer 1 euro per dag). Ik gebruik mijn telefoon voor zoveel verschillende dingen die ik niet zonder een smartphone kan doen dat ik die ene euro per dag er meer dan voor over heb.

Als ik zo naar mijn eigen aankopen kijk dan zie ik die trend overigens ook terug. Gemiddeld doe ik drie jaar met een telefoon en mijn laatste telefoon kostte 850 euro. In mijn geval een prima uitgave maar ik kan begrijpen dat het niet voor iedereen zo werkt.
Anoniem: 143912 @Thipje29 mei 2020 14:14
1400 Euro uitgeven voor een telefoon elke 4 jaar betekent dat je telefoon je 350 euro per jaar kost of 29,17 euro per maand (of nog extremer: ongeveer 1 euro per dag). Ik gebruik mijn telefoon voor zoveel verschillende dingen die ik niet zonder een smartphone kan doen dat ik die ene euro per dag er meer dan voor over heb.

Als ik zo naar mijn eigen aankopen kijk dan zie ik die trend overigens ook terug. Gemiddeld doe ik drie jaar met een telefoon en mijn laatste telefoon kostte 850 euro. In mijn geval een prima uitgave maar ik kan begrijpen dat het niet voor iedereen zo werkt.
Nee inderdaad, het werkt niet voor iedereen zo. Als je verder niks anders hoeft uit te geven dan is 1 euro per dag niet veel. Als je nog 100 andere dingen van 1 euro per dag moet bekostigen dan moet je wel 100 euro per dag genereren. Bij een modaal salaris van pakweg 3000 bruto heb je iets van 2300 netto en dat maar 76.67 per dag en bij de meeste mensen komt er ook niet meer binnen dan 1x per maand salaris. Als je dingen moet schrappen dan is iphone van 1400 euro wel een goede kandidaat. Als je in een grot kan leven dan zou je je maandelijkse huisvesting kunnen besparen en elke maand een nieuwe iphone kopen maar ik heb toch liever betere woonruimte dan een ipone.
"Als je slim bent koop je een flagship van de vorige generatie. Tweedehands is ook een optie maar meer dan €1000 voor een telefoon is te belachelijk voor woorden."

Vul zelf in
...maar meer dan €xxxx voor een yyyy is te belachelijk voor woorden...

Als iemand nou €xxxx voor een yyyy wil uitgeven, moet hij/zij dat toch zelf weten.
Vrijheid van keuze... vraag en aanbod... prijs elasticiteit... geef er een naam aan
Wat voor jou een gigantisch bedrag is, hoeft dat natuurlijk niet voor iemand anders te zijn.

Ik vind het ook niet erg om 1000+ voor een telefoon te betalen, maar dan verwacht ik wel topmateriaal, design en techniek.

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 22 juli 2024 14:18]

Gelijk heb je. Veel te duur.

Daarom beter nu investeren in 6G. Firget 5Glaten ze maar sudderen in 5G. 6G netwerk verder ontwikkelen met spoed en tevens mo b iele telefoons. Dan kunnen ze tijdens de verkoop van 6G frequenties al rond de 200 euro zijn èn 6G hopelijk volgend jaar of over twee jaar. Al mogelijk.
Maar had je niet exact hetzelfde kunnen doen op een telefoon die de helft kost? Ik zie de noodzaak van ultra dure telefoons juist niet. Ze bieden zelden echt meer, soms zelfs minder dan goedkopere modellen. Alleen je scherm wordt mooier, al zie je dat pas als je 2 schermen naast elkaar zet, camera beter, nou persoonlijk kom ik niks te kort qua camera sinds mwoa, de nexus 6p eigenlijk. Uit 2015. Toen werd low light een stuk beter, was mijn enige probleem nog. Ik hecht vooral veel waarde aan slanke software en een snelle chipset, goede accuduur. En daar heb ik geen 1400 euro telefoon voor nodig, doe het nu op een 500 euro telefoon (asus zenfone 6)
Tsja, iedereen mag gelukkig zelf bepalen waar ie blij van wordt en wat ie met zijn verdiende geld doet.

Ik maak de keuze om eens in de vier jaar een smak geld uit te geven aan een iPhone, waar ik vervolgens jarenlang probleemloos van kan genieten. Ik vind de kosten ervan in relatie tot het gebruik van de iPhone prima in balans. Anderen misschien niet. Prima.

Ik kan echter de bespaardrang van mensen niet volgen. Alles maar zo goedkoop mogelijk. Ook eigen keuze natuurlijk, helemaal prima. Ik begrijp het alleen niet. Je leeft nu en als je iets leuk vindt en ervan kunt genieten, waarom niet?
Alles maar zo goedkoop mogelijk, omdat je je geld maar 1 keer uit kan geven.
Als ik voor het geld van een high-end smartphone er ook 1 normale + 1 wasmachine kan kopen is het sommetje snel gemaakt. Zelfde voor televisies.

Als er nog een smartphone zou zijn waar ik de batterij zelf nog van kan vervangen, zou ik daar misschien wel iets meer geld voor over hebben. Dan kan ik namelijk 6 jaar doen met een telefoon, i.p.v. 3. Ook goed voor onze stampende ecologische voetafdruk. Wat dat betreft zijn smartphone fabrikanten ontzettend kortzichtig t.o.v. de problemen in de wereld.

En het leven is duur en word alleen maar duurder. Ik heb 6 jaar een >60 urige studie + werkweek gehad en nog kan ik zometeen nog maar net een auto kopen. En geen huis. En niet sparen voor de verdampende pensioenen.
Ik ben het helemaal met je eens van, je leeft maar 1 keer dus geniet ervan, maar ik vul het anders in dan jij dat doet. Is geen goed of fout.
Ik haal bijvoorbeeld ook voldoening uit berekenen en vergelijken wat de beste optie is. Zo heb ik met mijn schoonvader een heel excel sheet gemaakt voor de wat de beste koop gezinsauto zou zijn toen die nodig was. Ik reed (heb em nog steeds) een wagen uit 1993 die ik heel bijzonder vind, maar das niet iets om een kind in te vervoeren. Na 2 avonden vergelijken kwamen we uit op japans D segment van een generatie geleden. Ik ben er erg blij mee, mede omdat ik weet dat het een zeer weloverwogen keuze is geweest.

Daarnaast blijft het ook in de portemonnee kijken, en die is bij iedereen anders, ik geef liever nu 1000 euro minder aan een telefoon uit als dat betekend dat ik mijn nieuwe badkamer eerder kan laten plaatsen bijvoorbeeld. Of ook de TV kan upgraden naar iets wat ik al tijden graag zou willen hebben. Het enige waar ik niet echt op bezuinig zijn vakanties, die zijn mij te dierbaar, al wordt het dit jaar niet veel :(
Tsja, iedereen mag gelukkig zelf bepalen waar ie blij van wordt en wat ie met zijn verdiende geld doet.

Ik maak de keuze om eens in de vier jaar een smak geld uit te geven aan een iPhone, waar ik vervolgens jarenlang probleemloos van kan genieten. Ik vind de kosten ervan in relatie tot het gebruik van de iPhone prima in balans. Anderen misschien niet. Prima.

Ik kan echter de bespaardrang van mensen niet volgen. Alles maar zo goedkoop mogelijk. Ook eigen keuze natuurlijk, helemaal prima. Ik begrijp het alleen niet. Je leeft nu en als je iets leuk vindt en ervan kunt genieten, waarom niet?
Die bespaardrang voel ik heel erg maar ik wil wel de nieuwste iPhones. Mijn vriendin heeft bijv. in december vorig jaar de iPhone 11 Pro 64gb kunnen kopen voor € 999,- bij Amazon. Dat vind ik een topdeal een paar maanden na de release.
Over de €1.000 is gebruikelijk.
Dat is het niet. Het tabelletje van Arnoud op pagina 2 kent maar 1 toestel boven de 1000 euro en de pricewatch kent er maar 45, van de 1917 toestellen in het totaal (oftewel 2,3%). Het gros van die 45 toestellen zijn iPhone varianten, soms een Samsung en ook nog een paar prijsfouten lijkt te bevatten.

[Reactie gewijzigd door Gropah op 22 juli 2024 14:18]

Ik kan hier geen touw aan vastknopen.
Het was niet mijn beste reactie nee. Ondertussen iets herschreven voor duidelijkheid.
Anoniem: 221425 @Naafkap29 mei 2020 07:37
De gebruikstijd uitzetten tegen de aankoopprijs helpt veel mensen om een dure aanschaf te rechtvaardigen.
Het is maar de vraag of je zou zo moeten redeneren.

Want deze argumentatie zou je veel meer gebruiksvoorwerpen kunnen toepassen.
Er zijn immers veel voorwerpen die je veel gebruikt en jaren meekunnen.
Ik noem maar wat: Mijn ontbijtbordje.
Als ik geen keus had, en er was enkel een dure versie, dan had ik die zeker gekocht.
Echter: Die keus is er wel. En daarom ben ik ook prima tevreden met het ontbijtbordje van €3,00.
En daarom ben ik ook prima tevreden met een telefoon van €200.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 221425 op 22 juli 2024 14:18]

Tsja, je hebt mensen die veel of alles afwegen om euro’s uit te sparen. Wat doe je er vervolgens mee vraag ik mij af? Oppotten?

Kijk, iedereen mag zijn of haar eigen keuze maken wat ze met hun verdiende geld doen. Ik kan heel erg genieten van een nieuwe iPhone eens in de vier jaar. Ik heb ervoor gewerkt en voor een apparaat dat ik zoveel gebruik heb ik geen behoefte om te besparen.

Als je de middelen hebt, en je kunt ervan genieten, waarom dan altijd maar voor het goedkoopste gaan vraag ik me af?
Goed geïndoctrineerd door het 'niet sparen' beleid van de laatste decennia. Ik vrees dat de meeste mensen die zo geleefd hebben en inderdaad niets hebben 'opgepot' hier jammer genoeg binnenkort spijt van gaan krijgen, en gaan zien dat het helemaal niet zo gek is om reserves te hebben, om op te potten omdat je nooit weet wat de toekomst brengt.

Ik hoop het fout te hebben en ik hoop dat we inderdaad allemaal gewoon door kunnen gaan zonder reserves, maar ik geloof het alleen zelf niet (en dat komend van iemand die ook te weinig heeft gespaard en daar nu al spijt van heeft).

Nederlandse zuinigheid is een deugd en heeft Nederland door heel wat moeilijke tijden heen geholpen, jammer dat het beleid van de laatste jaren dit uit onze cultuur heeft gehaald door het als iets 'geks' over te laten komen.
Ach ja, er is natuurlijk een verschil tussen een gezonde buffer en tienduizenden euro’s op de spaarrekening.

En ik ben helemaal nergens door geïndoctrineerd. Ik geniet van mooie spullen en mag gelukkig zelf bepalen wat ik met mijn verdiende geld doe.
Een natuurlijk verschil? Ik denk niet dat veel mensen een buffer van enkele tienduizenden euro's als absurd ervaren.
Anoniem: 221425 @Naafkap29 mei 2020 08:06
Wat je met je geld (behalve uitgeven) kunt doen?
Financiële onafhankelijkheid - Deel 4 :)
Als je de middelen hebt, en je kunt ervan genieten, waarom dan altijd maar voor het goedkoopste gaan vraag ik me af?
Als ik naar mezelf kijk: ik kan die nieuwe iPhone makkelijk betalen maar vind het gewoon het geld niet waard. Er is een psychologische grens doorbroken. Toen de adviesprijs van de 7 Plus 899 was toen baalde ik daarvan maar die heb ik nog wel gekocht. Meer dan 1000 euro weiger ik gewoon, ook om een beetje een signaal af te geven dat het te duur is. Al heb ik niet de illusie dat ik iets kan veranderen, maar met miljoenen anderen misschien wel.

Overigens betaald mijn werkgever mijn telefoon maar ik typ dit nu op een SE 2020. Zelfs als een ander ‘m betaald vind ik de flagships van Apple veel te duur :+

[Reactie gewijzigd door Glashelder op 22 juli 2024 14:18]

We bouwen er een pakhuis van dat we vullen met geld om erin te zwemmen als een dolfijn. Heerlijk hoor :+
Als trouwe IOS user vind ik het belachelijk de huidige prijzen. Je kon voorheen voor 400 euro een telefoon kopen. Nu krijg je veel nieuwe features bij een telefoon die mij eigenlijk niks interesseren. Daarom ben ik blij dat er nog een SE variant is maar zelfs die vind ik nog aan de prijzige kant. Ik denk dat een hoop mensen op 1 megapixel meer, faceid en weet ik nog wat daar helemaal niks om geven. Een week batterij dat is het enige wat ik altijd mis. Zolang ik maar kan bellen, appen en internetten bieden de duurdere telefoons niks nieuws en voor mij weinig tot geen innovatie.
Ik vind dit een waardeloos argument. Koop je ook onderbroeken van 100 euro omdat het per uur wel mee valt?

Dit is een argument wat je gebruikt om de aanschaf naar jezelf te verantwoorden.

Telefoons zijn naar mijn idee een beetje uitontwikkeld. Eerst was er een DPI race, Megapixel Race en nu lijkt het om refreshrate te gaan. Als ik eerlijk ben zijn al die dingen mij geen nieuwe tefoon van 1000+ euro waard.

Daarnaast laat de rappe prijsdaling van bijvoorbeeld een willekeurige Galaxy S* zien dat de adviesprijs van wel erg hoog ligt.
Eens in de 4 a 5 jaar is een leuke gedachte. Helaas heb ik andere ervaringen en mijn laatste twee flagship telefoons legden het loodje precies na de garantietermijn van 2 jaar. Sinds dien koop ik geen "dure" telefoons meer en houd ik rekening met een afschrijving van 2 jaar.
De prijs per uur gebruik van smartphones ligt érg laag... de kroeg kost je meer!
De prijs per uur voor een telefoon van 250 t.o.v. 1500 is nog eens 6x lager.
Niet per se... Als ik die goedkopere telefoon minder fijn vind om te gebruiken dan gebruik ik hem ook minder en wordt de factor lager :)
Dat is waar, maar in hoeverre merk je dat verschil en betaal je idioot veel extra voor een klein percentage meer?

Als ik nu naar het toestel van mijn vriendin kijk wat €400,- goedkoper is dan de mijne vraag ik mij soms echt af waarom ik meer heb betaald. Voor dagelijks gebruik doet haar toestel het niet onder voor die van mij. In benchmarks is het verschil enorm maar in de praktijk tijdens gewoon gebruik is het verschil een stuk kleiner.

>€1000,- voor een telefoon vind ik veels te veel, maar iedereen zal daarin zijn eigen afweging moeten maken :)

[Reactie gewijzigd door Caayn op 22 juli 2024 14:18]

Het gevoel dat je 'de beste' hebt.
Maar inderdaad, er was een tijd dat en betere telefoon ook meer dingen kon doen.
En tegenwoordig doen ze allemaal alles. Alleen een dure doet het ietsje sneller, heeft meer gadgets, of met betere (camera of speaker) kwaliteit.
Maar je leven verandert niet door zo'n verschil.
Ach, vergelijk het met een auto. Gaat nog veel meer geld heen.
Het gevoel dat je 'de beste' hebt bent.
Vergeet niet dat een telefoon ook voor een groot deel status is, vooral onder jongeren. Vroeger in mijn jeugd was de scooter het summum van jongerenstatus. Nu zie je ze vooral met high end smartphones en een stel oordopjes pronken.
Deels eens. Behalve de camera is een stuk minder. Helaas zijn er geen ‘mid range’ toestellen met een high end camera voor 600-700e. Ik gebruik mn camera dagelijks prive en zakelijk.
Nokia 9 Pureview. Android One dus lang updates, toestel is iets boven midrange maar de camera kan echt wat bijzonder mooie plaatjes vastleggen. Vind het jammer dat ze voor de volgende 9 van de Light array camera afstappen.
Klopt wel, en de camera is een van de weinige dingen waar er écht verchil is.
Inderdaad, een midrange met goede camera, dat zou wat zijn. Nah ja, dat vind je eigenlijk in een ouder flagship.
Daar naast koop je dan eerder een nieuwe telefoon, dus dan ben je uiteindelijk waarschijnlijk meer kwijt.
Anoniem: 143912 @Finraziel29 mei 2020 14:17
Niet per se... Als ik die goedkopere telefoon minder fijn vind om te gebruiken dan gebruik ik hem ook minder en wordt de factor lager :)
Het kan ook zijn dat je die goedkopere telefoon meer gebruikt en dan wordt de factor nog veel hoger
Ja precies. En het kan vast nog lager. En dan? Wat schiet je daarmee op?

Veel mensen krijgen blijkbaar een goed gevoel van een goede deal of besparing op een product.

Ik krijg een goed gevoel van het kopen van iets dat ik mooi vind van het geld dat ik gespaard heb.
Ik krijg een goed gevoel van het kopen van iets dat ik mooi vind van het geld dat ik gespaard heb.
hahaha dit leest echt als een reclame stukje. Consumeer! Vul de leegte!
Lenen, lenen, betalen, betalen
Lenen, lenen, betalen, betalen
Kom maar! Pak het dan, pak het dan!
Je bent veel rijker dan je denkt
Laat die welvaart niet aan je neus voorbij gaan

36 jaar oud maar niks minder actueel :)
https://youtu.be/wp4D388Ydlk?t=132

[Reactie gewijzigd door P_Tingen op 22 juli 2024 14:18]

Enorm slecht voor het milieu. ik bedenk me zelf bij dat soort dingen "wordt ik er blij van omdat het echt mijn kwaliteit van leven vergroot of omdat het iets nieuws is?" vaak is het dan toch dat laatste, en kies ik dan sneller voor een alternatief wat milieu bewuster is of laat ik het helemaal links liggen. zo had ik een oneplus 2. nu ben ik overgestapt op een fairphone 2. het is gewoon een dikke goed genoeg. ja ik ga geen fantastische fotos kunnen maken, maar als ik dat wil koop ik wel tweedehands een goeie camera. ik heb dan wel weer een robotstofzuiger, omdat ik bij mezelf merkte dat stofzuigen echt een hindernis voor me was met veel hoofdpijn e.d. als gevolg. daar heb ik nu allemaal geen last meer van dus dat was het de kosten dan ook waard (500 euro). ik denk dat meer mensen zo zouden moeten gaan stil staan bij hun aankopen. langetermijndenken ipv nu genoegen ervaren.
Ik doe vier a vijf jaar met een iPhone. Daarna krijgt hij een tweede leven bij iemand anders. Kan prima gezien het lange update beleid van Apple. Daarnaast doet Apple het naar verhouding beter als het aankomt op milieu dan de meeste dure en goedkope alternatieven van Android.

Nee milieu is geen issue in deze.
Lengte van gebruik is niet het enige waaraan je moet denken bij milieu. denk aan productie, materiaalherkomst, leefomstandigheden van werkers (betere leefomtandigheden zijn vaak ook minder vervuilend).
Zelfs meer!
Want op die goedkopere telefoon doe je alles in 3x zo traag!
En zit je dus 3x zo lang op je telefoon
Een goedkopere toestel is 3x zo traag en 3x zolang achter je telefoon zitten?
Als je een midrange toestel koopt is ie vaak niet veel langzamer dan een high end en zelfs niet als je gaat gamen of een "zware app" gaat gebruiken.
Dus dat het iets langzamer is prima, maar 3x zo traag is gewoon onzin.
Hmm... een "3x" zo snelle telefoon zorgt dat ik 3x zo snel op mijn bestemming aankom bij het navigeren?
Dat mijn gesprekken 3x zo snel gaan?
Dat de muziek 3x zo snel wordt afgespeeld?
Nee dank je!
Je kan 3 keer sneller je berichten lezen/facebook checken/websites lezen?
Anoniem: 143912 @Joostje12329 mei 2020 14:21
Zelfs meer!
Want op die goedkopere telefoon doe je alles in 3x zo traag!
En zit je dus 3x zo lang op je telefoon
De kunst is om een hele snelle telefoon te kopen voor weinig. Dus nieuwste Galaxy of iphone kopen voor 250 euro of zo. Probleem opgelost
Jezus 240 euro wat duur, kan vast nog 6x zo goedkoop!

Alles kan goedkoper maar dat werk ik niet voor :Y)
Er is een verschil tussen goedkoop en onnodig duur. De laatste paar jaren, net als met NVidia kaarten, zijn telefoons onnodig duur geworden.

Je mag prima je brood verdienen aan mij, maar ik moet niet het idee hebben dat je me afzet.
Dan moeten de consument nog meer Appel producten kopen of Samsung...
Kijk naar al de merken die de vorige jaren smartphones verkochten met recente hardware onder de 500€.
Die zijn ook allemaal flink in prijs gestegen. Ik mis de tijd van Nexus, OnePlus...
Mijn 150 euro android foon gaat ondertussen bijna 5 jaar mee. Ik kan er ALLES mee wat iemand kan zijn met zijn foon van 1000 euro.
OK, geen naadloze randjes en geen HDR foto's, maar daartegenover wel een verwijderbare batterij en een headphone jack.
Natuurlijk kan jou telefoon niet 'ALLES" wat een 1000 euro flag ship kan. Wat je bedoelt te zeggen is dat jou 150 euro telefoon voldoet in alle aspecten waar jij waarde aan hecht, en je daarom dus geen meerwaarde ziet in een 1000+ flagship.
Dat is prima natuurlijk, maar ook slechts een mening. Ik vind het stellen dat je telefoon alles kan een slecht geinformeerde stelling.
Bijvoorbeeld:
  • Je hardslag meten
  • Fatsoenlijke fotos maken in het donker
  • geavanceerde spelletjes spelen met uitstekende performance
  • split screen multi-tasken
  • 4K video mee maken van je vakantie met fatsoenlijke autofocus tracking
  • In volle zon een helder fel scherm hebben om alles nog te kunnen zien
  • Slow motion video
  • Waterdicht
  • Geavanceerde vormen van quickcharge die je 50% geven in 30min ish
  • Draadloos laden
Een aantal functionaliteiten die ik zo kan bedenken die een moderne flagship kan hebben. Ik durf zonder mij veel te verdiepen wel te stellen dat jou 150 euro telefoon veel van deze functionaliteiten niet heeft. Als je die niet mist, prima, maar het is zeker niet hetzelfde maar voor 10x minder. Dan doe je een flagship toch echt veel te kort.

[Reactie gewijzigd door Burning op 22 juli 2024 14:18]

Wat je nu doet is weerleggen waarom die functionaliteit belangrijk is. Dat had ik eigenlijk al verwacht. Dat is zoon "Ja maar" argument.
JA maar:
"Dat kan goedkoper met een hardslag monitor"
"Echte fotografen kopen toch wel een camera"
"Ik kan toch snachts laden"

Dus het zijn dingen die jou telefoon NIET kan, maar waar je ook geen waarde aan hecht of waar je andere apperatuur voor hebt. Dat is dus voorkeur. De stelling dat jou telefoon alles kan wat een flagschip kan voor 150 euro is dus gewoon niet waar.

Verder is het niet heel relevant om in te gaan op wanneer of waarom deze functionaliteiten wel of niet wenselijk zijn.
Aan de andere kant: Het fijne aan een hartslagmeter en redelijke camera is dat je die bij je hebt als je ze nodig hebt.

Ik was laatst aan het wandelen in de felle zon en ik voelde me opeens niet goed. Kon toch gauw checken dat mijn hartslag niet al te hoog was, Maar mijn SpO2 was wel veel te laag door het hier helaas verplichte maskertje. Ben even gaan zitten zonder het maskertje en het was al snel weer normaal.

En ook onder fotografen loopt het gezegde: De beste camera is die je bij je hebt.
De android toestellen van €400-600 welke ik tot nu toe altijd heb halen ook prima de 4 a 5 jaar. Daar heb ik echt geen telefoon van ruim €1000 voor nodig.

De meeste mensen gebruiken hun toestel toch vooral voor zaken als youtube, een simpele game, whatsapp, beetje internetten, social media, Spotify, af en toe een foto, etc. Om dat te kunnen heb je echt geen smartphone van ruim €1000 nodig. Er zijn ook zat veel goedkopere modellen die dat zouden kunnen.

Maar de smartphone is nu ook eenmaal iets waar sommige mensen graag mee showen dat ze merk x of y hebben.
Anoniem: 143912 @Naafkap29 mei 2020 13:18
Tsja, wat is duur. Absoluut gezien zijn high end smartphones behoorlijk duur. Over de € 1.000,- is gebruikelijk.

Als je je dan echter afvraagt hoe vaak en hoe veel je je toestel gebruikt en hoe lang je ermee kunt doen, dan denk ik dat de gemiddelde prijs per gebruikte tijd niet heel hoog is en ook zeker niet stijgt. We gebruiken onze smartphone voor steeds meer doeleinden en het vervangt in mijn geval steeds meer de pc en laptop. De behoefte om die snel te upgraden is bij mij totaal verdwenen.

Met andere woorden, eens in de 4 a 5 jaar een nieuwe iPhone (in mijn geval) die ik dagelijks veel gebruik is mij wel € 1.400,- waard.
Een Honor view 20 met Kirin 980 kon je vorig jaar kopen voor 299 euro en daar kan ik ook makkelijk 4 jaar mee doen. Dan is zou de Honor wel 4x betere waarde hebben.
Het kan jou wel zoveel waard zijn maar heb je ook gedacht aan iets van nog veel betere waarde?
Voor het geld van 1 iphone kun je al 4 Honors kopen voor een gezin van 4 en heeft iedereen een toptoestel. Dat lijkt me veel betere waarde dan 1x iphone

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 143912 op 22 juli 2024 14:18]

De vraag is niet de afschrijfkost de vraag is wat heb je meer met een 1400 euro kostende dan met een 1000 -600 -200 euro kostende.

Ik denk dat je dan snel ziet dat er geen verschil is tussen 1400 en 600 .
Aan de andere kant is dit ook iets dat Corona heeft veranderd. We komen minder buiten dus gebruiken onze telefoon ook een stuk minder. De mijne ligt alleen nog maar op het tafeltje aan de lader, alles wat ik er op doe kan ook gewoon op de computer (websurfen, Whatsapp Web enz). En veel comfortabeler ook, want een fijn 24" scherm met echt toetsenbord. Als ik buiten kom neem ik hem nog mee, maar dat is niet vaak meer.

Dus om die reden kan je ook een vraag stellen bij of het nog wel zin heeft zo enorm veel uit te geven voor een telefoon.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 14:18]

Misschien ben ik een uitzondering, maar ik gebruik mijn telefoon bewust steeds minder en minder. Als ik thuis kom leg ik hem weg en probeer ik hem zo min mogelijk te gebruiken. Mijn tijd wil ik gebruiken om betekenisvolle dingen te doen en met volle aandacht. Juist de telefoon zorgt voor veel afleiding.

Daarom zal ik zelf nooit zo veel meer uitgeven aan een telefoon. Voor mij is het belangrijkste aan telefoon de camera.
Anoniem: 1358524 @hiostu29 mei 2020 07:33
kan je beter met een echt fototoestel maken
Die heb ik ook, met een stel mooie lenzen. Echter heb ik die niet altijd bij me en mijn telefoon wel.
Dit kan ik goed begrijpen, ik heb thuis een IPad welke ik bij voorkeur gebruik trouwens (type ik nu mee).
Zelf heb ik voor het eerst in jaren een IPhone 11 Pro gekocht na de definitieve laatste adem van mijn 6s. De belangrijkste reden voor mij was: moest een IPhone zijn, beste camera (voor IOS) welke ik veel gebruik.
Ik doe ook bewust steeds minder met mijn telefoon, al laat ik hem juist steeds vaker thuis. Voelt toch alsof ik niet langer zo'n grote metalen bal aan mijn been hoef mee te slepen. Ik vind de camera juist totaal niet interessant, maar helaas zijn die zo populair dat het lastig is om een model te vinden zonder ...
Dat verschilt ook per gebruiker. De een vindt op tweakers zitten zinvol, de ander tuiniert liever in zijn of haar tuin.
Ik suggereer nergens wat wel en niet betekenisvol is. Sterker nog, ik game ook regelmatig, hou helemaal niet van in de tuin werken... Wat ik wel merk aan mezelf en heel veel mensen om me heen, is dat een telefoon voornamelijk een afleiding is voor veel mensen. Een afleiding van het moment zelf. Ik hoor van zo veel mensen om me heen dat ze vaak niet eens meer rustig een film af kunnen kijken, omdat ze tussendoor veel op hun mobiel zitten. Of mensen die tijdens een gesprek op hun mobieltje kijken.

Ikzelf ervaar een mobiel meer en meer als een afleiding, dat was ook mijn opmerking. Dus het zorgt ervoor dat ik en vele om mij heen niet meer 100% focus hebben op wat ze echt gelukkig maakt, maar vaak maar 50% of minder door continue de afleiding om nog even iets op te zoeken of terug te sturen. Mensen worden vaak gebombardeerd door notificaties, berichtjes, nieuwe informatie.

Ik zeg ook helemaal niet dat dit voor iedereen zo is. Zelf merk ik wat een mobiele telefoon bij mij voor invloed op mijn gedrag heeft. En daardoor wil ik minder met mijn telefoon doen.
Omdat ik mijn telefoon zakelijk koop maakt de prijs me niet zo heel veel uit. Wat me wel erg stoort is de afmeting van high-end Android telefoons. Ze zijn vrijwel allemaal langer dan 160 mm. Ik wil er graag eentje van max zo'n 150 mm en dan is er precies één kandidaat: de S20.

Dit artikel beschrijft de reden van de hedendaagse afmetingen. Maar toch vreemd dat het Samsung en Apple kennelijk wel lukt om een kleinere telefoon te maken, zelfs met 5G. Alle andere merken buitelen over elkaar heen met specs die weinig verschillen, is er nou niet eentje die denkt: misschien is een iets kleinere telefoon voor veel mensen heel aantrekkelijk? Of ben ik de enige die niet met zo'n bakbeest in zijn broekzak rond wil lopen?
Fanrikanten zoeken gewoon redenen om zulke dingen zoals grootte te rechtvaardigen. Net zoals de gestegen prijzen (ja, ondrrdelen worden duurder, maar kan toch geen 300 euro schelen) en de verdwijnende head phone jack (zogenaam om meer ruimte te maken voor bijvoorbeeld accu, die vervolgens nog steeds kleiner is dan bij madrangers die hem wel hebben). Fabrikanten doen wat ze zelf willen en wat gunstig is voor henzelf, consumenten volgen toch wel.

Ik hoor zo veel mensen klagen dat telefoons te groot worden, maar toch komen er maar geen kleine telefoons meer op de markt (alhoewel, shoutout naar Google en Apple). Ja, een grote telefoon is makkelijker te maken, en er oast een grote accu in. Maar als je de telefoon kleiner maakt, is het scherm klejner, wat betekent dat deze minder stroom vreet, en daardoor is er een kleinere accu nodig.

Ik zit eraan te denken om mijn huidige telefoon nog een jaar langer te houden. Wil ook echt geen tablet op zak (voor een groot scherm pak ik mijn laptop of tablet wel). Die krengen van tegenwoordig zijn ook groot en duur en er wordt niet naar de consument geluisterd. Maar ja, zoalng mensen die dingen toch blijven kopen, gaan fabrikanten ermee door.
Nee ik was ook op zoek naar "een maatje minder".
Xiaomi heeft ook een "SE" telefoon die een prettige maat heeft maar zoals jij ook al doorhebt, die is zeker niet high-end.
Dus heb ik helaas toch weer een minitablet moeten kopen.
Waar was die Xiaomi mid-ranger niet goed genoeg voor?
Ik vind vooral een goede camera belangrijk. En dat is nou vaak precies het eerste waarop bij een mid-range telefoon bezuinigd is.
Het feit dat de prijzen gerechtvaardigd worden door de verkopen en de hordes mensen die de prijs verdedigen zegt wel dat de marketing mensen goed hun werk hebben gedaan. Er wordt zo makkelijk gepraat over het kopen van een telefoon in het segment =>€1000,-. Terwijl als je het subjectief gaat bekijken ik het moeilijk vindt om deze mensen gelijk te geven. Als we de prijs van €1200,- pakken voor een telefoon, dan kan je daar of:
  • 10 maanden aan boodschappen van kunnen betalen
  • 56 maanden aan 100/100 glasvezel verbinding
  • 1 jaar ziektekosten verzekering
  • 1 aardige gaming PC
  • Voor 2 personen 8 dagen all inclusive griekenland
Voor kopen. Kies er maar 1 of vul aan met iets wat jou aantrekkelijk lijkt. Natuurlijk werkt deze gedachte niet helemaal want mensen willen een telefoon kopen. Maar in de praktijk is een telefoon van 1200 euro niet 2x sneller of beter dan een telefoon van 600 euro. Sterker nog, ik betwijfel of een telefoon in dat prijs segment 2x sneller of beter is dan een telefoon van 300 euro!

Dan is het enige wat overblijft dat de mensen het kopen op gevoel. Niet als product maar als status symbool. Om te kunnen laten zien "hoe goed ze het wel niet hebben." En dat is iets waar ik mij niet in kan plaatsen, zo zit ik zelf niet in elkaar.

Geschreven op een Motorola G5 Plus.
10 maanden aan boodschappen van kunnen betalen
120 euro per maand aan boodschappen? Holy fuck ik doe iets fout.
56 maanden aan 100/100 glasvezel verbinding
Ik heb al internet (500/500 overigens)
1 jaar ziektekosten verzekering
Maar ik heb al een verzekering
1 aardige gaming PC
Helemaal waar, alleen past niet in mijn broekzak
Voor 2 personen 8 dagen all inclusive griekenland
En na die 8 dagen?

Een telefoon is naast mijn werk computer mijn meest gebruikte apparaat. Ik maak er foto's mee, mijn fancy camera's happen stof, ondanks dat mijn camera's betere foto's maken. Ik browse internet ermee. Ik bekijk mijn mail ermee. Ik doe er van alles mee, en goedkopere toestellen voelen ook gewoon goedkoper aan. Natuurlijk werken ze prima (los van de camera dan), maar een iPhone 11 is toch wel een ander klasse toestel dan 1tje van 300 of 600 euro.
De bedragen die men uitgeeft aan boodschappen wisselen natuurlijk heel erg en zijn sterk afhankelijk van iemands inkomen.

Zelf heb ik deze week besloten m'n iPhone X (ooit via werk "gekregen", zelf had ik er geen 1000 euro voor over) toch maar te gaan vervangen. Hij kon niet eens meer normaal bellen. Mensen verstonden mij gewoon niet meer over de ingebouwde microfoon. Het moest sowieso weer een iPhone worden, want ik ben wel blij met het ecosysteem (m'n laptop is ook een Macbook) en ik wilde m'n OLED paneel behouden. Verder moest ie wel meer dan 64GB geheugen hebben, want m'n X zit al 'n jaar continue vol.

De 11 Pro vind ik veels te duur en nu nog voor de volle mep de huidige line-up kopen, ondanks dat deze alweer aardig wat maandjes op de markt is, vind ik echter dan weer zonde. Verder gebruik ik m'n telefoon niet om te gamen of erg zware applicaties te draaien.

Via een belsimpel actie een XS gekocht. Voor 779 boden ze het 256GB model aan en voor 799 de variant met 512GB. Voor die 20 euro dan maar meteen voor 't 512GB model gegaan. Dan is dat gedurende de levensduur van de nieuwe telefoon sowieso m'n zorg niet meer.

Daarvoor geldt wel dat ik nu nog geen 2 maanden aan boodschappen heb besteed voor mijn uitgavenpatroon en dus zeker geen 10 maanden. Iedereen moet vooral zelf bepalen waar hij/zij geld aan uitgeeft.
Bij aanschaf dure dingen hou ik altijd ook rekening met de afschrijving: Hoeveel is het waard bij verkoop?

Een iPhone behoudt zo'n 60% tot 70% van zijn waarde per jaar. Na 2 jaar is dat zo'n 35%-50% en na 3 jaar is dat dus zo'n 20%-35%. Een iPhone XS van 779 kan je dus na 2 jaar verkopen voor zo'n 270 tot 380 euro, en heb je dus een afschrijving van 380 tot 510 euro. Over 24 maanden is dat zo'n 16 tot 21 euro per maand. Over 3 jaar is je afschrijving 14 tot 17 euro per maand.

Vergelijk dat met een 300 euro toestel. Goedkope toestellen behouden misschien net 60% van hun waarde per jaar. Na 2 jaar is-ie dus zo'n 100 euro waard. 200 euro afschrijving over 2 jaar, of zo'n 9 euro per maand.

Ik betaal liever 14 tot 17 euro per maand voor een iPhone XS dan 9 euro per maand voor een 300 euro android toestel.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 22 juli 2024 14:18]

Anoniem: 1350842 @Gamebuster29 mei 2020 13:08
Opzich een goede redenatie, alleen je moet er natuurlijk rekening mee houden dat niet iedereen de luxe heeft om 10 euro meer per maand te betalen, zodat ze in de toekomst meer krijgen voor hun telefoon. En daarnaast is iPhone vs Android ook vaak nog wel gewoon een beslissing op wat je wilt doen en welk ecosysteem je gebruikt, er zijn maar weinig mensen die die keuze maken puur op geld denk ik.

Nog even los van het risico wat je misschien niet kan lopen natuurlijk. Want in die berekening houd je rekening met het feit dat je hem kunt verkopen, en daarmee dus dat hij in verkoopbare staat is. Laat jij hem vallen en is het scherm volledig verwoest, dan ziet het plaatje er alweer heel anders uit. En dat is misschien een plaatje wat mensen niet zomaar even kunnen hebben in hun budget.
Dat is helemaal waar, ja. Bij een dure iPhone moet je ook dure hoesjes en/of een all-risk verzekering meerekenen. Ik ben gegaan voor AppleCare terwijl mijn goedkope toestellen onverzekerd zijn. Dat maakt mijn iPhone 11 Pro Max met leren apple hoesje en Apple Care toch wel een stuk duurder dan die XS in mijn voorbeeld hierboven. (Ik gebruik mijn iphone overigens zonder hoesje, dus vandaar de verzekering)

En natuurlijk wireless oortjes als je geen donglelife wilt en de standaard oortjes niet cool vindt

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 22 juli 2024 14:18]

Daar kan ik het erg mee eens zijn. Ieder die een €1000 + telefoon koopt gun ik het beslist, maar persoonlijk vind ik prijs/kwaliteit zoveel beter in het lage/middensegment dat ik er niet de minste drang toe voel om zo'n aanschaf te overwegen. Heb zelf nog nooit meer dan €300 voor mobiel uitgegeven. Natuurlijk geldt dat prijs/kwaliteit argument voor vrijwel ieder product. Een dooddoener van jewelste, maar wat voor de een geweldig is heeft voor de ander amper waarde.
btw, niet getypt op mijn Motorola One ;)
Ik denk dat een grote rol ook speelt dat een smartphone tegenwoordig wel deel uitmaakt van je leven. Mensen bezuinigen daarom minder hierop, als je hem elke dag gebruikt wordt er toch automatisch minder op bespaard. De mens heeft ook het idee dat ze geen dag meer zonder kunnen. Smartphone fabrikanten merken dat ook spelen hierop in. Een vervangingscyclus van 2 jaar is om van te smullen natuurlijk voor de fabrikanten.
Als een telefoon van 1200 euro ook langer mee zou gaan dan heb je daar zeker een punt. Echter met het huidige update beleid en de opties in de winkel kan je een Android one telefoon voor al rond de 300 a 400 euro kopen. En dan heb je precies dezelfde service. Ik gebruik mijn telefoon ook elke dag. Appen, bellen, youtube/Netflix PDFjes lezen, mailtjes schrijven, ik doe het allemaal.
Het is vaak ook een geval van en-en vs of-of. Bij goedkopere apparaten is er toch vaak minimaal een zwak punt, terwijl dit bij de duurste toestellen meestal niet het geval is. Toen OnePlus nog goedkoop was, was de camera altijd een compromis. Jouw G5 heeft een langzamere processor en minder RAM zodat apps wat trager zijn.

Dat mensen dan het top toestel kopen is vaak ook een gevoel dat er dan "geen gezeik of verassingen achteraf" zijn. Het zal gewoon snel werken en goede resultaten geven. Je kunt immers de telefoon niet van tevoren uitproberen.
Mij S8 is zowat aan vervanging toe, maar ik zal een s10+ kopen en géén S20. Snel zat en toch een stuk goedkoper. De S20 heeft geen enkele feature die ik zal missen. Integendeel, hij heeft nog een headphone Jack en de S20 niet.
Straks mis je 5G en moet je weer opnieuw een smartphone kopen en de headphone Jack kan je wel gebruiken door gebruik te maken via de USB-C poort. Verder is de S20 veel beter met o.a. 120Hz oets betere camera's en toekomstige 8K filmen (kan al). Oh ja om niet te vergeten bij de S20 reeks komen de updates nog met 2 Androids t/m 2024 en bij de S10 is het nog hoogste tot volgende jaar.

Ik ben zelf overgestapt van een Galaxy S8+ naar de S20 Ultra en ven zeer tevreden enorme verschil!

[Reactie gewijzigd door Van der Berg op 22 juli 2024 14:18]

Ik snap wat je bedoelt en het is waar wat je zegt, maar 5G interesseert mij (momenteel) niet. 4G is snel zat en het duurt nog wel even voor 5G nationaal beschikbaar is, zeker in België.

De S20 is ook maar marginaal sneller dan de s10 geworden.

Wat die headphone Jack betreft: ik laad vaak mijn telefoon op terwijl ik met oortjes aan het luisteren ben, bv op het einde van de dag in bed nog wat YouTuben. Dat kan ik niet samen doen met de S20.
De camera van de S8 was voor mij al voldoende qua kwaliteit. De S20 zal dus zeker geen meerwaarde zijn voor mij.
Het enige waar ik idd nog aan zou twijfelen is 120Hz, maar ook de S20 kan dit niet in de maximale resolutie. Bovendien ken ik het nu niet en mis ik het dus ook niet. :)

Je hebt gelijk met je argumenten, maar voor mij(n gebruik) wegen ze niet door. Dan liever de s10+ die ik nu aan een prijsje kan kopen en die toch ook nog 2 generaties tegoed heeft. Dan koop ik binnen 3 jaar wel de S21 ofzo.

[Reactie gewijzigd door BartDG op 22 juli 2024 14:18]

Ik snap wat je bedoelt en het is waar wat je zegt, maar 5G interesseert mij (momenteel) niet. 4G is snel zat en het duurt nog wel even voor 5G nationaal beschikbaar is, zeker in België
Ik snap jou heel goed, maar om alvast voorbereid te zijn. Je gaat een smartphone geen jaar gebruiken en waarschijnlijk al gauw 3 jaar of meer. In Nederland zijn ze al begonnen met 5G en eind 2020 moet het nationaal zijn.
Wat die headphone Jack betreft: ik laad vaak mijn telefoon op terwijl ik met oortjes aan het luisteren ben, bv op het einde van de dag in bed nog wat YouTuben. Dat kan ik niet samen doen met de S20.
De camera van de S8 was voor mij al voldoende qua kwaliteit. De S20 zal dus zeker geen meerwaarde zijn voor mij. 
Het enige waar ik idd nog aan zou twijfelen is 120Hz, maar ook de S20 kan dit niet in de maximale resolutie. Bovendien ken ik het nu niet en mis ik het dus ook niet
Je kan onder de USB-C poort een USB C Hoofdtelefoon Adapter Dual Type USB C Splitter Jack Oortelefoon Audio https://www.amazon.nl/USB...id=pla-811162736529&psc=1

Dus hiermee kan je luisteren en opladen.
Het enige waar ik idd nog aan zou twijfelen is 120Hz, maar ook de S20 kan dit niet in de maximale resolutie. Bovendien ken ik het nu niet en mis ik het dus ook niet
Samsung is bezig om 120Hz mogelijk te maken op hoogste resolutie met een update.
Je hebt gelijk met je argumenten, maar voor mij(n gebruik) wegen ze niet door. Dan liever de s10+ die ik nu aan een prijsje kan kopen en die toch ook nog 2 generaties tegoed heeft. Dan koop ik binnen 3 jaar wel de S21 ofzo.
Ik wilde ook een S10+ maar zag dat de abonnement bijna gelijk geprijsd is en met de S20 Ultra ga ik langer mee doen doordat mijn smartphone toekomstiger voorbereid is dan een S10+
Bedankt voor de link naar die adapter. Dat komt wellicht ooit nog goed van pas.
Ik weet dat je gelijk hebt als het over toekomstproof gaat, maar ik vind de prijs ook belangrijk. Ik wil een 512gb model. Die vind ik in de s10+ met wat zoeken en wat extra korting voor 700 euro. Een S20+ 512gb kost minstens 1350 euro. Dat is geen klein verschil, dat is gewoonweg het dubbele. Dan maar wat minder Future proof. Kan ik best mee leven. :)
Ik vind de titel niet kloppen, High end telefoons worden misschien duurder ja, in het midden segment krijg je tegenwoordig juist veel meer waar voor je geld dan een paar jaar geleden, die zijn dus juist goedkoper geworden. Vroeger kocht je voor 200 euro geen telefoon uit het midden segment, dan had je een een telefoon in het topsegment van de budget.
Is dat zo?

Het is wel interessant hoor. Maar is het verschil niet gewoon hetzelfde. Alleen zijn de high end telefoons ZO goed dat je deze helemaal niet nodig hebt.

Telefoons (zeker na een reset of net uit de doos) reageren allemaal snel, van low end tot high end. Ja de high end is sneller. Maar zodra je aan de snelheid van beide gewend bent werken beide prima.

Camera: Allemaal maken ze mooie foto's. En ja er zit zeker verschil in, maar voor een groot deel van de consumenten is dat echt niet erg. Ze doen er nauwelijks iets mee behalve delen op whatsapp.

Wanneer je echt goede foto's wil maken heb je een echte camera nodig. (en nog maak je de beste foto's met de camera die je bij je hebt), waarbij de foto's niet magisch beter worden, wel de kwaliteit misschien, maar niet perse de foto.

Navigatie kunnen de meeste ook prima aan. dat lukte al prima op mijn S4 (en stroperig op mijn S1).

Muziek afspelen, maar dat is nooit een probleem geweest.

Als je gaat kijken wat de meeste mensen doen is dat denk ik toch, instagram/facebook bladeren. whatsapp en fototje maken (om met whatsapp te delen) en daarnaast mogelijk navigeren.

Ik moet zeggen we zeggen ooit in Nederland dat belgen dom zijn, maar zie ik deze grafiekken dan zou ik toch zeggen dat ze een stuk slimmer zijn in dit geval dan (wij) Nederlanders.

Overigens worden wij weer als zuinig bestempeld dat blijkt hier niet echt uit.
''Maar is het verschil niet gewoon hetzelfde. Alleen zijn de high end telefoons ZO goed dat je deze helemaal niet nodig hebt.''

Daar maak je een goed punt.
Ik kan zelf over 4 maand en nieuwe telefoon uitkiezen en zit al rauim 15 jaar bij samsung en hun High end telefoons en ik ga voor het eerst geen nieuwe telefoon meer aanschaven na 2 jaar.
De prijzen rijzen voor mij te ver uit de pan en ik gebruik vele functie van de telefoon niet eens meer.
De overmatige bloatware die op de samsung telefoon voorkomt zorgt nog extra voor dat ik geen zin meer om verder te gaan met Samsung.

Uitschakelen van apps is niet het zelfde als verwijderen !
Mijn probleem met mijn 2 jaar oude Galaxy s9+ is vooral dat hij nu net doet of hij nauwelijks geheugen beschikbaar heeft en alles heel snel er uit gooit. Gebeurt me heel vaak dat ik van Chrome naar een andere app schakel en terug en dan wordt mijn tab opnieuw ingeladen... Of zelfs van de ene naar de andere tab binnen Chrome. En dan ga ik kijken bij device care en is er gewoon nog bijna 2 GB ram beschikbaar 8)7

Binnenkort toch maar een keer het ding een volledige reset geven (maar is irritant om alles opnieuw in te moeten stellen). Het is ook lastig te weten of dit nou een Samsung probleem is of een Android probleem, maar mijn vorige Samsung kreeg ook software kuren en mijn Androids van andere merken daarvoor niet zo...

Ik zou dus wel een andere willen proberen maar buiten oneplus zou ik niet weten wie er goede snelle software heeft. Wellicht toch oneplus een kans geven ondanks dat hun prijzen niet meer zo interessant zijn...
Dat herladen van de tab was blijkbaar een feature die losstaat van hoeveel geheugen je beschikbaar hebt. Hoogst irritant inderdaad, dat je aan het einde van een formulier één dingetje opzoekt in tien seconden en dat dan je browser de boel ververst en je alles opnieuw kunt invoeren... :(
Hmm, dan wordt het misschien toch tijd om eens een andere mobiele browser te proberen. Geloof dat ik dan ook van amp af ben. Google lijkt op mobiel browser vlak echt hard bezig om hun gebruikers weg te jagen :|
Het vervelende is dat dit ook op andere browsers (bijv. Edge en de Samsung en Huawei browser) voorkomt op Android, die op Chromium draaien. Alternatieve browsers zoals FF worden weer actief gesloten omdat ze teveel geheugen opsnoepen. Het enige dat soms helpt is je batterijinstellingen aanpassen dat Chrome/Edge/etc. op de achtergrond mogen blijven draaien door bijv. battery optimization uit te zetten. Al heet dat bij Samsung en Huawei soms net iets anders.
Uitschakelen van apps is niet het zelfde als verwijderen !
Maar het effect is wel hetzelfde. En gezien de huidige opslagcapaciteit is 20mb extra geen issue. Tweakers slaat al meer assets op om te cachen voor een volgend bezoek...

Verder kun je het bloatware noemen, maar veel zaken kunnen ook gewoon nuttig zijn. Ja Bixby kan overbodig zijn, maar Bixby Routines is best handig en die werkt niet zonder Bixby...

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 22 juli 2024 14:18]

Het effect is absoluut niet het zelfde.. buitenom dat onnodige space inneemt worden deze apps weer geactiveerd naar een grote update. Iets wat ik niet op mijn telefoon wil hebben moet er ook afkunnen voor mij en niet uitschakkelen.
Zolang je een app niet opstart of inlogt, doet het echt helemaal niks...
Misschien dan toch eens de iPhone SE overwegen? Heb je voor je gevoel toch wat nieuws , een high end CPU , een behapbare prijs, én je bent direct van je bloatware af.
En je hebt op de SoC na een instapmodel met slecht scherm, zelfs de goedkoopste Samsung telefoons hebben betere schermen. Een brakke accu die ookal vanaf de instappers bij Samsung beter is. Dan zit je ook nog met een design dat al 5 jaar not done is bij smartphones. Er is ook op de andere onderdelen, zoals de camera, net iets te hard bezuinigd.

Dat voelt wat mij betreft verouderd aan. Zeker qua hardware.
Zoals jezelf wel weet, Apple verkoopt geen specs maar ervaringen. Elke review is lovend over de SE, omdat het complete plaatje er heel goed uitziet. Waarom blijven mensen zich blindstaren op specs bij Apple?
Een midrange telefoon doet alles wat je nodig hebt. Ik zie echt 0 meerwaarde in dure telefoons, waarbij ik vroeger zo'n duurste mobiel slet was. Gewoon puur om te showen.

Ik heb een galaxy A50 bij release gekocht voor 300 en waarschijnlijk loop ik hier over 5 jaar nog steeds mee.

[Reactie gewijzigd door zlpsycho op 22 juli 2024 14:18]

Persoonlijk kocht ik ook altijd top toestellen gewoon omdat daar alles goed opwerkte en je vooruit kon (camera/software). Tegenwoordig kan een midranger dit ook dus stap ik daar naar toe over. Denk dat voor 80% van de gebruikers internetters enz dit ook heel goed op midranger kunt. Beetje het zelfde als laptops, koop tegenwoordig exlease laptops, die kunnen ook internetten en office draaien.

[Reactie gewijzigd door 01--Rolf--01 op 22 juli 2024 14:18]

Ben ik deels met je eens, ik heb zelf ook bijna altijd midrangers gehad en ben pas vorig jaar overgestapt naar een Huawei P30 Pro, eerste 'flagship', omdat ik die voor een zeer zacht prijsje kon kopen i.v.m. abonnement. Maar ik wil wel even een kanttekening hierbij plaatsen: de meeste van die midrange smartphones waren na 2 jaar echt op (slechte batterij, traag, etc.), en ik ben er echt wel zuinig mee omgegaan. Alleen met de LG Nexus 5 heb ik het 3 jaar volgehouden. Laatste telefoon die ik heb gehad en die na 2 jaar niet meer vooruit te branden was, was vrij recent nog de Samsung Galaxy A5 (2017).
Inderdaad, maar ook de midrange is veel beter geworden. Ik ben ook overgestapt van elke 2 jaar de nieuwste S-versie van Samsung nu naar de Xiaomi Mi 9T Pro. Voor 300 euro heb ik veel meer telefoon dan ik ooit gehad heb. Op een gegeven moment word je ook wat ouder en interesseert het je allemaal niet meer zo. Het moet gewoon werken, punt. Dan heb je liever zoveel mogelijk telefoon voor zo weinig mogelijk geld dan dat je veel van je geld uitgeeft aan iets dat je na een week alweer normaal vindt. Ik gebruik mijn geld liever voor écht leuke dingen.
Ik heb een Nokia 7.2 gekocht en die doet alles wat ik wil. Ook 300 euro, en meer is het niet waard. Een iPhone SE voor 540 euro (met 128GB) lijkt me ook een aantrekkelijk toestel, maar nu ga ik voor goedkoop. M'n vorige toestel kostte 650 euro, heeft het drie jaar uitgehouden, is nog steeds acceptabel snel, maar begon diverse kuren te vertonen en reparatie werd te duur. De Galaxy A50 lijkt me ook een mooi toestel.
Ik hink op 2 gedachtes de laatste tijd. Ik ben eigenlijk sinds jaar en dag Iphone gebruiker. En het gebruiksgemak en natuurlijk ook het ''gewende'' dat ik heb met dat OS is onovertroffen wat mij betreft. Sinds ik kinderen heb maak ik ook veel meer foto's dan voorheen. Hiervoor maak ik dan ook de keuze om telefoons met minimaal 64 gb en mijn vriendin zelfs 128gb opslag te kopen. Wat bij Apple normaliter ook flink duurder is.

Aan de andere kant heb ik van mijn werk een Galaxy A50 in gebruik. Een zeer mooi toestel met OLED scherm. Om wat socials te kijken en het nieuws te checken voldoet dit toestel echt meer dan prima. Door het grotere scherm vind ik tekst lezen eigenlijk vaak nog fijner op dit toestel.

Er zit grofweg 700 euro prijsverschil tussen de telefoons. Tot nu toe ben ik altijd bereid geweest om dat ''vele'' extra geld te investeren vanwege het eco-systeem van Apple met daaraan toegevoegd de echt prima foto's die dat toestel maakt. Ik vraag me wel af of ik dat blijf doen. Aan de andere kant een extra camera aanschaffen en die meeslepen doe je ook niet voor wat ''snapshots'' van je kinderen.
Herkenbaar!

Ik heb een losse canon camera gekocht voor o.a. de kids en (later) mijn Mi9T telefoon met 3 lenzen ingebouwd.
Je kan het vast al raden, de telefoon gebruik ik inmiddels veel meer voor foto en video. Geen gewissel meer met objectieven en hét moment missen, tevens het gemak van foto's doorsturen of op internet zetten is een grote plus.

De Canon camera geeft nog steeds echt betere foto's maar voor het merendeel van de momenten is de telefoon prima!

Ik ken 1 populaire youtuber (Kevin Talbot) die afgestapt is van lompe DSLR's en voornamelijk met telefoon filmt (en ik had het echt niet door tot hij het zelf liet zien).
Nou snap ik dat je niet alles kan afvangen in tabelletjes, en je toch iets moet pakken om te vergelijken maar ik vind het toch wel (potentieel) misleidend die grafiekjes....

Zo kocht ik voorheen altijd toestellen van ~€ 200-300,- en dan deed ik er 2 jaar mee, en heb ik bij release de iPhone 8 gekocht (voor € 739,-* alhoewel die in deze tabel in de €801,- + categorie zou vallen), maar wel met de doelstelling die minstens 5-7 jaar te blijven gebruiken (en dat ben ik nog steeds van plan)..

Dat maakt het toestel dus vergelijkbaar in prijs (739,- /7 = 105,57, 200 /2 = 100), maar nu lijkt het alsof ik bij de mensen hoor die maar duurdere en duurdere telefoons blijven kopen.

Overigens vind ik de prijzen voor alle electronica compleet de pan uitrijzen de laatste jaren hoor, maar niemand schijnt daar vreemd van op te kijken (klagen wel, maar evengoed stug door blijven kopen)....

* aanbieding bij VF bij vooraf betalen in een keer
Anoniem: 1350842 @zion29 mei 2020 13:55
Het is gewoon een andere manier van vergelijken. Dit gaat puur over de verkopen van telefoons in een prijsklasse. Als je het echt per jaar gaat bekijken wordt het denk ik moeilijk en moet je een uitgebreid onderzoek opzetten, daar kun je niet berusten op de cijfers alleen.
Dus in die zin niet misleidend, het zijn gewoon andere statistieken. Dit gaat over de verkopen, en die kloppen, daar is niks misleidend aan natuurlijk. Maar je kan inderdaad kijken of dat niet ook er voor zorgt dat mensen langer met hun telefoon doen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1350842 op 22 juli 2024 14:18]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.