Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Je smartphone als laptop of desktop

De desktopmodus van telefoons getest

10-04-2020 • 06:00

129

Singlepage-opmaak

Wat je wel en niet kunt

Als je de telefoon wil inzetten als goede vervanger voor een desktop of laptop, moet je daarvoor natuurlijk de spullen hebben, zowel hardware als software. Pas dan kun je er veel dingen mee doen waarvoor je normaal een desktop of laptop zou pakken. Ten eerste moet je goede hardware hebben om alles aan te sluiten. Je kunt gebruikmaken van een monitor, toetsenbord en muis bijvoorbeeld. Nu kun je dat thuis doen, maar wat is het nut daarvan? Als je een monitor, toetsenbord en muis hebt, is de kans groot dat je ook een desktop hebt staan en in veel gevallen is die krachtiger dan je telefoon. Bovendien is de interface aangepast aan het grotere scherm van een monitor, maar natuurlijk hebben we het wel geprobeerd.

We hebben er ook voor gekozen om de telefoon te veranderen in een laptop. Daarvoor zijn diverse apparaten te koop. We hebben gekozen voor de nieuwste daarvan: de NexDock van Nex Computers. We hebben dat apparaat besproken in een aparte review, maar vooralsnog is het goed om te weten dat de NexDock aan te sluiten is met usb-c. Hij heeft onder meer hdmi-, usb-c- en usb-a-poorten, een 3,5mm-jack en een micro-sd-kaartsleuf. Daarmee kun je uiteraard usb-sticks en geheugenkaarten gebruiken. Je kunt ook dongles aansluiten om nog meer te kunnen doen. Dat werkt allemaal en op alle telefoons.

Dan de resolutie: Emui Desktop werkt standaard tot full hd en we kregen het niet hoger. DeX en Emui Desktop blijven bovendien op 16:9 functioneren, ook bij een bredere monitor. Je hebt dan de keuze uit zwarte balken aan de zijkant, en een interface met uitgerekte tekst en iconen. DeX kan het wel, maar vereist accessoires als kabels en een dock van Samsung zelf. Android 10 past zich aan de monitor aan en gaat wel breder.

Een ander element van desktops en laptops is de besturing. Alt-tabben via een extern toetsenbord werkt bij Samsung en Huawei prima, maar in de desktopmodus van Android 10 niet. Dan wisselt hij van app op het telefoonscherm, maar niet op het grotere scherm.

Samsung en Huawei hebben ondersteuning voor zwevende, verplaatsbare vensters, maar Android 10 standaard niet. Het is óf een klein telefoonscherm óf full screen. Samsung en Huawei hebben een taakbalk om openstaande apps snel tevoorschijn te halen, Android 10 niet.

Desktopmodus Samsung DeX Huawei Emui Desktop Android 10 Desktop Mode
Bestaat sinds 2017 2017 2019
Schermoutput via Usb-c-poort Usb-c-poort, Miracast Usb-c, Google Cast
Toetsenbord via Usb-c, bluetooth Usb-c, bluetooth Usb-c, bluetooth
Muis/trackpad via Usb-c, bluetooth Usb-c, bluetooth Usb-c, bluetooth
Geheugenkaarten Ja Ja Nee
Usb-sticks Ja Ja Nee
Audio 3,5mm-jack Ja, zachter dan uit telefoon Ja, zachter dan uit telefoon Ja
Scaling Nauwelijks instelbaar, kon beter Niet instelbaar, kon beter Niet instelbaar, is slecht
Taakbalk Ja Ja Nee
Splitscreen Ja Nee Nee
Werkende apps Standaard veel,
met ontwikkelaarsmodus alle
Sommige, lang niet alle Optioneel vrijwel alle waarvoor geen touchscreen is vereist

Een dock kan in elk geval de functionaliteit van een telefoon danig uitbreiden, met bijvoorbeeld een 3,5mm-jack, een geheugenkaartlezer en usb-sticks. Dat kan bovendien allemaal tijdens het laden van de telefoon.

Wel moeten we opmerken dat de audio uit de 3,5mm-jack van de NexDock voor geen meter klinkt bij Samsung en Huawei. Zelfs op maximaal volume is het alleen goed hoorbaar in een heel stille omgeving. Als de omgeving niet stil is, heb je pech. Bij de Android 10 Desktop Mode op de OnePlus 7 Pro klonk hij wel weer voldoende. Waarom dat zo is? Tja, wellicht zongen de elfjes bij maanlicht mooier bij de desktopmodus van Android 10. Dat klinkt niet als een sterke verklaring, maar we kunnen ook geen betere bedenken.

Laten we het positief bekijken; het goed laten werken van desktopmodi vereist creativiteit en doorzettingsvermogen. Dan nog is er kans dat het niet goed lukt, want tijdens het gebruik loop je zonder twijfel tegen de beperkingen van de software aan. Het is leuk om te proberen daaromheen te werken, maar wie serieus werk gedaan wil krijgen op een machine, moet accepteren dat veel zaken niet optimaal werken, en dat je veel op hulppagina's en fora zit om te proberen alles aan de gang te krijgen. Laat ik ze per software bespreken.

Nex NexDock 2