Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Nex NexDock 2 Review

Van je telefoon een laptop maken

03-04-2020 • 06:00

79

Nex NexDock 2 Review

Goed, het scherm van hedendaagse smartphones is vaak allang niet meer klein te noemen, maar soms wil je simpelweg meer kunnen doen. Een groot scherm om verschillende dingen naast elkaar te zetten, een fysiek toetsenbord om te typen en een trackpad voor bediening kunnen fijn zijn. Als smartphonemakers hier een enorm gat in de markt hadden gezien, dan waren ze wel met apparaten gekomen om dat te bewerkstelligen. Immers, met Samsung DeX en Huawei Easy Projection hebben twee van de grootste smartphonemakers ter wereld manieren om hun high-end telefoons als desktop te gebruiken, maar wat moet je daarmee zonder hardware? En als je toch al een monitor, toetsenbord en muis hebt, hoe groot is dan de kans dat je er geen pc bij hebt die je dan net zo goed kunt aanzetten? Bovendien heeft het gebruik van een mobiel apparaat vooral onderweg voordelen.

Een nieuw soort apparaat wil daarin voorzien met wel de vorm, maar niet de hardware van een laptop. De nieuwe categorie heeft nog geen naam, maar misschien is 'laptopschil' een goede term. De spelers in deze markt zijn kleine bedrijven die vooral via crowdfunding proberen om publiek enthousiast te krijgen. Dat is gek, want vrijwel alle grote en bekende smartphonemakers, Samsung, Apple, Huawei en Xiaomi, om er een paar te noemen, hebben ruime ervaring met het bouwen van laptops. Dan moet een laptop voor je smartphone toch geen probleem zijn?

Voorlopig ben je afhankelijk van kleinere bedrijven. Zo heeft het Franse Miraxess de Mirabook, heeft Sentio de Superbook gemaakt en is Nex Computers toe aan de tweede versie van zijn NexDock. De NexDock 2 is de eerste van dit soort apparaten die we reviewen. Nex bleek bereid een reviewexemplaar op te sturen. In een apart, volgend verhaal gaan we in op de softwareondersteuning; hoe is het om diverse smartphones als laptop te gebruiken? Deze review gaat alleen over de NexDock 2. Die is online te krijgen geweest voor 260 dollar. Er komt deze zomer een nieuwe versie: de NexDock Touch, met een iets groter touchscreen en kleinere bezels.

Compatibel met NexDock Desktopmodus Telefoons die het ondersteunen Telefoons die het niet ondersteunen
Samsung DeX S20, S10, S9, S8, Note 10, Note 9, Note 8, Fold, A90 Onder meer A80, A70, A50, A51, A40, A30, A20e, A10, M20 enz.
Huawei Easy Projection P30 Pro, P30, P20 Pro, P20, Mate 30 Pro, Mate 20, Mate 20 Pro, Mate 10, Mate 10 Pro, Mate Xs P40 Lite, P30 Lite, P20 Lite, Mate 30 Lite, P Smart, P Smart Z enz.
Google Desktop Mode Alle telefoons met video-out over usb-c,
zoals OnePlus 7
Onder meer Pixel-telefoons
LG Desktop Mode V60, G8, sommige andere modellen na Android 10-upgrade Alle telefoons die geen Android 10 krijgen

Behuizing

De behuizing van de nieuwe NexDock 2 doet veel denken aan die van conventionele laptops. Het is een stevige behuizing van metaal die zich niet gemakkelijk laat buigen. Ze is met één hand te openen. Het scharnier neemt een groot gedeelte van de breedte in beslag en is stevig genoeg om het scherm onder elke gewenste hoek in bedwang te houden. Wel merkten we bij heftig typen dat er wat beweging in het scherm zit. Het gaat dan een beetje heen en weer en in combinatie met het glanzende paneel zie je reflecties verschuiven. Dat is niet heel hinderlijk, maar als je werkt bij felle lichtomstandigheden, kan het opvallen.

Wie dacht dat hij veel kleiner of lichter zou zijn dan een reguliere laptop komt bedrogen uit. Hoewel er geen processor, koeling of andere elementen van een laptop nodig zijn, hangen de grootte en het gewicht vooral af van het scherm en de accu, en die zitten er wel in. De laptop met 13,3"-scherm meet 31,7x21,5cm en is 15,9mm dik. Hij weegt 1420 gram. Je neemt dus gewoon een laptop mee.

Nex NexDock 2Nex NexDock 2Nex NexDock 2

Openmaken van de behuizing kan met tien phillipsschroefjes aan de achterkant. Konden we de verleiding weerstaan? Nee, natuurlijk niet. De tien kruiskopjes bleken niet de enige schroefjes, want er zijn er twee verborgen onder de voorste rubberen voetjes. Gelukkig kun je die met lange nagels of een plectrum gemakkelijk loshalen.

De achterkant zit vast met schroefjes en een paar klemmetjes, en het openkrijgen is een eitje. In de behuizing blijkt dat de meeste ruimte voor de accu is gereserveerd. De pcb's bevatten vooral chips voor de aanwezige poorten. De displaycontroller is een Realtek RTD2556D. Verder is er vooral de nodige ruimte over. Logisch ook, want laptopfabrikanten proppen daar bijvoorbeeld de processor in, de gpu en andere dingen die de NexDock 2 niet nodig heeft. Wel moeten er uiteraard chips aanwezig zijn om meldingen in het scherm te toveren, zoals 'NexDock is ready to connect' of de status van de accu.

Nex NexDock 2Nex NexDock 2

Toetsenbord en trackpad

Het toetsenbord heeft zes rijen, met op de bovenste rij een brede esc-toets en functietoetsen met onder meer bediening van volume en schermhelderheid. Het toetsenbord bevat ook ctrl-, alt- en fn-toetsen, en heeft een NexDock-toets, die met elke telefoon iets anders blijkt te doen. Het kan zijn dat die toets het hoofdmenu opent, maar soms roept hij ook een digitale assistent aan.

De pijltjestoetsen hebben een fijne omgekeerde T-vorm, terwijl naast de backspace- en entertoetsen ook nog home, end, page up en page down zitten. Helemaal rechtsbovenin zit een aan-uitknop. Het toetsenbord heeft backlight en dat is fijn in donkere omstandigheden. De travel van de toetsen is zeker niet verkeerd. Er zit iets meer klik in de toetsen dan in die van sommige laptops en hij maakt dus iets meer lawaai bij het typen, maar je kunt de toetsen echt indrukken en de toetsen zitten bovendien ver genoeg van elkaar vandaan voor een geoefende typer om weinig typfouten te maken. Het geeft niet de overlast van een mechanisch toetsenbord, maar mensen in je omgeving zullen je zeker horen tikken.

De trackpad is relatief groot en zit recht onder het toetsenbord. Hij is duidelijk op de tast te voelen, maar heeft wel een relatief stroef oppervlak, waardoor hij niet zo gemakkelijk te bedienen is als veel andere trackpads. Je vinger glijdt er minder gemakkelijk overheen bij bijvoorbeeld scrollen.

Nex NexDock 2

Scherm en aansluitingen

Het scherm is een lcd van 13,3" met een beeldverhouding van 16:9 en een full-hd-resolutie. Het is geen touchscreen, maar wel een glanzend paneel. Door de uitbraak van het coronavirus hebben we het scherm niet kunnen doormeten in ons testlab, maar met het zonnige lenteweer was het wél mogelijk om het buiten te proberen. Daarbij viel onmiddellijk op dat de helderheid voor gebruik buitenshuis met zonnig weer wat tekortschiet. Het scherm kan niet fel genoeg om het in alle omstandigheden goed afleesbaar te houden. Aan de andere kant: in veel andere omstandigheden voldoet de display prima. Voor het kijken naar video is het scherm dankzij zijn verhouding ideaal.

Omdat de NexDock 2 naast een laptopschil ook een dock is, zijn de aansluitingen extra belangrijk en daarop heeft Nex niet bespaard. Hij heeft voor de aansluiting met de telefoon een usb-c-poort met usb 3.2 gen 2. Alleen de meest rechtse usb-c-poort aan de linkerkant heeft die; andere usb-poorten zijn niet bruikbaar om telefoons aan te sluiten. Ook is er een hdmi-poort met hdmi 1.4 aan boord. Daarnaast zijn er een usb-c-poort met usb 3.2 gen 1, een usb-c-poort die alleen voor laden is, een usb-a-poort met usb 3.2 gen 1, een micro-sd-kaartlezer en een 3,5mm-jack. Dat is voor een laptop al heel wat, maar voor een telefoon is het al helemaal luxe om zoveel aansluitingen te hebben.

Die aansluitingen werken allemaal prima, maar er is wel een kanttekening te plaatsen bij de 3,5mm-jack. Die moet de audio uiteraard eerst uit de telefoon krijgen via usb-c en vervolgens uitvoeren. Dat leidt ertoe dat geluid bij sommige telefoons veel zachter klinkt dan rechtstreeks uit de telefoon. De NexDock heeft ook vier 1W-luidsprekers voor het voortbrengen van audio.

Nex heeft ook niet bespaard op kabeltjes. Er zijn uiteraard een lader en een kabel om de telefoon aan te sluiten, maar daarnaast troffen we in de doos nog een kabel aan met usb-c aan de ene kant en usb-a en micro-usb aan de andere. Ook waren er een hdmi-kabel, een hdmi-naar-micro-hdmi-kabel en een micro-usb-naar-usb-c-adapter. Netjes van de fabrikant om zoveel mee te leveren.

Nex NexDock 2Nex NexDock 2

Accu en software

De NexDock 2 heeft een 51,68Wh-accu: een 6800mAh-accu op 7,6V. Hij begint bij het aansluiten van een telefoon dat toestel ook te laden en moet daarnaast het scherm aansturen. Dat blijkt veel stroom te vreten. Desondanks is het mogelijk om bij gewoon gebruik een uur of vijf tot zeven te werken op de NexDock voordat hij aan de lader moet.

De accuduur hangt uiteraard af van de gebruikte helderheid. Bij maximale helderheid kwamen we op een stroomgebruik van ongeveer 18W en daarbij zit ook het laden van de telefoon. Zonder laden van de telefoon gaat daar wat vanaf en kun je dus toe met een lager stroomverbruik. Opladen gebeurt met een meegeleverde lader in de daarvoor aangewezen poort, die alleen laden ondersteunt. Dat gebeurt via usb-pd. De lader kan tot 60W.

Het doen van accutests is niet zinnig. Ten eerste is het ons niet duidelijk waarmee we hem moeten vergelijken: met een laptop of met een smartphone? Ten tweede zijn er meer variabelen dan bij een normale accutest. De telefoon die eraan hangt, speelt een rol, maar ook hoe leeg of vol die telefoon is en hoeveel hij dus nog moet worden bijgeladen bijvoorbeeld. Daarnaast hangt het ervan af of die telefoon zijn scherm uitzet of niet; niet alle telefoons doen dat.

Desondanks heb ik geprobeerd om een accutest te doen. Het bleek dat de telefoon, als je van de toetsen afblijft, automatisch op schermvergrendeling springt. Dat kun je omzeilen door het scherm van de telefoon te forceren om aan te blijven, maar dan is de NexDock dus ook het scherm van de telefoon van stroom aan het voorzien. In die geslaagde test kwam de NexDock op volle helderheid tot ongeveer vijf uur.

De accuduur hangt dus deels af van de telefoon die je gebruikt, maar de software hangt daar in zijn geheel vanaf. De NexDock kan zijn status en accustatus weergeven op het scherm en heeft wat ledjes om een aantal zaken weer te geven, zoals of hij aanstaat, maar hij heeft standaard geen interface. Daarvoor ben je dus geheel afhankelijk van de telefoon die je aansluit. Daarop komen we in een volgend verhaal terug met een uitgebreide bespreking van de voors en tegens van de diverse desktopmodi van telefoons.

Conclusie

De NexDock 2 is een nicheproduct voor een nichepubliek. Ik val in die niche en ik vind het dus geweldig dat er eindelijk apparaten zijn die van een telefoon een laptop kunnen maken. Dit lijkt me de ideale set-up om diensten als Samsung DeX, Huawei Easy Projection of de Desktop Mode in Android 10 te gebruiken. De NexDock is bovendien goed uitgevoerd. Het scherm is voldoende, typen werkt prima, de behuizing is stevig en het aantal aansluitingen is meer dan toereikend.

Dan hangt uiteraard alles af van de sofwareondersteuning die je telefoon ervoor heeft. In een ander verhaal gaan we dus in op hoe dat werkt, wat je ermee kunt en hoe het eruitziet, maar aan de hardware kan het niet liggen. De NexDock toont aan dat er muziek zit in de hardware om van een telefoon een laptop te maken. Dit is een concept met veel potentie. De droom van een telefoon die dienst kan doen als laptop, komt daarmee ineens heel dichtbij.

Reacties (79)

79
79
59
3
2
18
Wijzig sortering
Ik heb er zelf één. Mijn use cases:
  • ARM bord ontwikkeling. Soms is een directe console toch handig, zeker onderweg.
  • Straks met de Librem 5 of soortgelijke Linux smartphones, om de smartphone als volledige desktop te gebruiken.
  • De NexDock 2 gaat ook in de rugzak mee als ik met mijn compacte game PC ergens heen ga. Zo hoef ik geen aparte monitor mee te slepen, en vaak ook geen aparte toetsenbord en muis (als ik ergens 'casual' speel met controllers). Het geheel is goedkoper en presteert beter dan een game laptop. Zal ongetwijfeld ook werken met een game console.
Een probleem van het scherm is dat de kleurtemperatuur altijd warm is, en deze is niet aan te passen. Ik had een ticket aangemaakt bij Nex, maar ze zijn niet van plan daar nog aanpassingen aan te doen. Dit terwijl de display controller gewoon ondersteuning heeft voor geavanceerde kleurcalibratie. Jammer. Dit is voor mij de eerste en laatste koop bij Nex.
Nex heeft ook niet bespaard op kabeltjes. Er zijn uiteraard een lader en een kabel om de telefoon aan te sluiten, maar daarnaast troffen we in de doos nog een kabel aan met usb-c aan de ene kant en usb-a en micro-usb aan de andere. Ook waren er een hdmi-kabel, een hdmi-naar-micro-hdmi-kabel en een micro-usb-naar-usb-c-adapter. Netjes van de fabrikant om zoveel mee te leveren.
Die 'extra' kabels zijn om een Raspberry Pi of een gewone computer aan te sluiten. Best wel essentieel als je het apparaat voor meer dan enkel smartphones wilt gebruiken. USB-A wordt gebruikt voor het reguliere USB verkeer (toetsenbord, touchpad, USB-A aansluiting, micro-SD lezer) en de micro-USB/USB-C (met adapter) uitgang is om iets van stroom te voorzien. Verder zat er bij die van mij een korte HDMI-naar-HDMI kabel en twee HDMI-naar-micro-HDMI adapters bij in plaats van een HDMI-naar-micro-HDMI kabel.

Met de splitterkabel wordt het geluid naar het NexDock verstuurd via HDMI, niet via USB-C. Als gevolg hiervan heeft de 3,5mm aansluiting van de NexDock 2 dan geen microfoonondersteuning. Ik weet niet of hij dat wel heeft met een smartphone aangesloten op de USB-C aansluiting.

Het apparaat ondersteunt USB Power Delivery voor opladen (via de meegeleverde maximaal 60 watt voeding) en mogelijk ook via de USB-C uitgang voor smartphones. Dat laatste heb ik niet getest.

Verder zit er nog een nare ontwerpfout in. Als bijvoorbeeld een Intel Compute Stick verbonden is met het NexDock 2 het scherm in standby zet om stroom te besparen dan schakelt de NexDock 2 zichzelf uit. Het gevolg is dat de USB poorten ook geen stroom meer geven aan de aangesloten apparatuur, waardoor de Compute Stick ook zichzelf uitschakelt. 8)7

Workaround: de functie voor het automatisch uitschakelen van het scherm uitzetten en de NexDock 2 dichtklappen als deze niet gebruikt wordt. Het scherm van het NexDock 2 gaat dan uit en de rest blijft aan. Dat het dock dichtklapt wordt niet naar de computer gestuurd, dus ook die blijft draaien.

Tot slot wat ik nog mis is een powerbank functie. Het dock moet aan zijn met een videosignaal, anders schakelt het zichzelf uit. Enkel als het aan staat geven de USB aansluitingen stroom. Dat is ook wel een gemis onderweg.

[edit]
Wat nergens genoemd wordt maar wel belangrijk is: de display controller heeft ondersteuning voor HDCP 1.4 en 2.2. Dus ook bijvoorbeeld Netflix of een Blu-Ray schijfje op een aangesloten apparaat spelen zonder problemen af.

Verder is het even goed opletten waar welke toetsen voor dienen. De Fn hotkeys onder Escape en F1 tot en met F7 zijn enkel voor het aansturen van het NexDock 2. Deze toetscombinaties geven niets door aan aangesloten apparatuur. Het apparaat heeft zijn eigen volumeregeling, dus hou er rekening mee dat je mogelijk ook het volume op het aangesloten apparaat omhoog moet zetten om geluid te krijgen.

Alle aansluitingen zijn als volgt.

Links van het apparaat, van achter naar voor:
  • HDMI ingang
  • USB-C aansluiting (enkel om de NexDock 2 te voorzien van stroom)
  • USB-C aansluiting (USB data en uitgaande stroomvoorziening, bedoeld voor gebruik met Raspberry Pi's en andere apparaten via de meegeleverde USB-C splitterkabel en HDMI ingang)
  • USB-C aansluiting (USB data, DisplayLink/HDMI over USB-C, en het laden van smartphones, bedoeld voor het gebruik van smartphones met een enkele USB-C kabel)
Rechts van het apparaat, van achter naar voor:
  • USB-A 3.0 poort (of 3.2 Gen whatever...). Deze poort is af-fabriek wat stroef. Een aangesloten USB stick/kabel zit goed vast. Hou hier rekening mee als je een compacte USB receiver aansluit, want die is mogelijk lastig te verwijderen.
  • 3,5mm aansluiting. De kwaliteit van deze aansluiting op mijn oortjes is in ieder geval erg brak en 'flets' (totaal geen bas?). Als je niet de interne (slechte) speakertjes wilt gebruiken sluit dan direct een headset aan op het apparaat dat je gebruikt.
  • Micro-SD kaartlezer (verschijnt als USB mass storage device wanneer voorzien van een micro-SD kaart). Een apart detail is dat de micro-SD kaart er 'op zijn kop' in geplaatst moet worden (dus met het label naar beneden).
Laat het maar weten als er verdere vragen zijn over de Nex NexDock 2. Ik heb hem nu toevallig in gebruik naast mij staan. :)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 15:10]

Wat mij opvalt is dat hij nog steeds erg zwaar en dik is.
Wat is dan het voordeel boven een losse laptop?
Een losse laptop heeft geen video input. Voor veel scenario's zijn daar workarounds voor te verzinnen:

• ARM development: USB UART adapter of SSH.
• Gebruik smartphone als desktop: Niet voldoende ervaring mee, maar de behoefte zal beperkt zijn door hedendaagse 'cloud' oplossingen waardoor dezelfde data beschikbaar is op de smartphone en op de desktop. Zeker als je al een laptop zal het nut beperkt zijn om de smartphone een desktopinterface te geven.
• Gaming: PC configureren dat deze standaard Steam opstart, om hem zo te gebruiken via Steam Link. Dat kan via een direct bekabelde point-to-point Gigabit Ethernet-verbinding. Vaak heeft dit minder vertraging dan een los HDMI capture device, het regelt meteen de input, en het is een stuk goedkoper.

Dit blijven echter workarounds. Soms is een directe 'console' gewoon handiger om even iets snel te configureren of om offline iets te doen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 16:30]

Dan is het meer een mobiel scherm dan telefoon Dock.
Waarom? Ik zie toch echt een toetsenbord en trackpad. Alleen de processing hardware mist, oftewel het is een dock.
Het is zelfs een mobiel scherm, dockingstation, muis en toetsenbord ineen :-)
Windows Phone kon je ook aan scherm hangen, met een doc.
Jammer, ik ben juist op zoek naar iets wat alleen de dockingfunctie doet. Het eerste wat ik bij een gewone laptop doe is nl een extern KB, scherm en muis op aansluiten.

Het lijkt me daarom wat onnodig om er een halve laptop van te bouwen. Kijk je bv naar de ASUS ROG phone dock, dan kun je los 4K scherm, muis en KB aansluiten die ergonomisch beter zijn. Die werkt echter alleen op dat model.

Ik had het beter gevonden als ze het alleen bij het dock hadden gelaten en mij niet verplicht de ergonomisch mindere laptoplayout erbij aan te smeren.

[Reactie gewijzigd door vlaaing peerd op 22 juli 2024 16:30]

Dan... Koop je een USB-C naar HDMI met USB poorten?
Het voordeel is dat je softwarematig geen twee apparaten hoeft te onderhouden.
Dit klinkt als een super handig apparaat (ik heb echt veelste veel raspberries en veel te weinig HDMI schermen tot mijn beschikking ;) ), maar ik zie niks over beschikbaarheid en of verkrijgbaarheid, hoe ben je er aan gekomen?
Ik had het apparaat verkregen via een pre-order (niet crowdfunding). De NexDock 2 is uitverkocht (even naar beneden scrollen), en niet meer verkrijgbaar. Al wil je een dergelijk apparaat dan kan je de NexDock Touch als pre-order aanschaffen, of je moet wachten op een tweedehands NexDock 2 die ergens beschikbaar komt.

Dat is wel een nadeel van Nex. Hun producten zijn enkel via crowdfunding/pre-orders te koop, en je moet er dan ook lang op wachten.
De informatie die @The Zep Man geeft (hoe de dock werkt met allerlei andere apparatuur en in welke scenario's) had ik graag in deze review gelezen, @arnoudwokke!

Hopelijk verschijnt dat in het tweede verhaal hierover. Wanneer verschijnt dat?
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @bas-r3 april 2020 14:32
Dat verschijnt niet in het tweede verhaal, want dat gaat enkel en alleen over de desktopmodus van telefoons. Dat verschijnt binnen een paar weken, misschien al over een week. Ik wil er video bij maken, maar dat is onder huidige omstandigheden een beetje omslachtiger te regelen :)
Aha, maar dat is ook interessant!
Ik ben wel echt benieuwd. Indien mogelijk ook, naast Android telefoons, meer de hardcore Linux telefoons zoals Librem 5, UBPorts, Sailfish, of één of andere distro van de PinePhone (die heb je toch al wel? ;-) )
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @The Zep Man3 april 2020 09:31
Respect voor je uitgebreide reactie!

Ik vind het leuk om te zien dat jij hem voor totaal andere toepassingen hebt gebruikt dan ik. Zo kun je toch veel uit dit apparaat halen zonder een telefoon aan te raken. Voor mij was de NexDock echt bijvangst; ik wilde hem graag gebruiken om de desktopmodussen van telefoons te testen en ik vond het zonde om dan niet de NexDock zelf te bespreken, omdat ik weet dat veel mensen op deze site het een interessant project vinden :)
Ben wel benieuwd naar het artikel over de desktopmodussen dan ;)
ik snap eigenlijk niet waarom iemand dit zou willen die al een dell xps 13/macbook air of een laptop in het algemeen al in bezit heeft, wat voegt dit toe ?
per se alles op een apparaat willen hebben en doen?

Hierboven zijn ook wel een en aantal interessante use cases genoemd voor ontwikkelwerk.

Ik voel zelf meer voor verschillende apparaten en de dingen die ze moeten delen in de cloud, maar dit is wel een grappig concept en een stuk goedkoper dan een xps of een MacBook als je al een goede telefoon hebt.
Zelf wil ik, naast mijn telefoon, in principe geen ander apparaat nodig hebben voor mijn dagelijkse digitale besognes. Uit 'nood' heb ik er nu een Chromebook naast zodat ik, bij zaken waarvoor een groter scherm of een normaal toetsenbord praktischer is, kan uitwijken hier naartoe.

Nexdock klinkt voor mij wel als een ultieme aanvulling op mijn telefoon, om ook de Chromebook weg te kunnen doen (nou ja, ik geloof dat ie eigenlijk al soort van toegeëigend is door één van mijn zoons). En als bonus kan ik ook een los slingerende monitor weg doen, die ik bewaar voor de zeldzame momenten dat ik even rechtstreeks met een scherm op bv. een Raspberry Pi wil werken.

Dus voegt enorm veel toe, voor mij in ieder geval. Maar ja, ik snap dan weer niet zo goed waarom iemand nog een laptop/macbook zou willen, terwijl je al een enorm krachtig apparaat in je broekzak hebt zitten ;)
Nou was ik ook bezig met een review dus hier wat bevindingen van mijn kant.

Test: ik heb een week geprobeerd volledig te werken op de NexDock 2 (en ik was heel sceptisch).

Getest met
Ik heb hem getest icm een Samsung S10e. Het apparaat kan echter ook als HDMI monitor worden gebruikt of bijvoorbeeld met een PI.

Eerste ervaring
Het is voor het eerste dat ik echt kan multitasken met een smartphone. Het hele OS past zich echt goed aan om de hoeveelheid screen realestate en het werkt allemaal verrassend goed.

De hardware
Het keyboard valt wat tegen. Hij is helaas niet backlit en de toetsen zijn wat stroever maar tikken niet echt lekker. De trackpad is k. De speaker is slecht en lijken bij mij mono. Er komt meer en beter geluid uit mijn telefoon dan uit deze speakers. Het display is niet helder genoeg en heeft veel last van backlight bleeding. De build quality voelt wel goed en solide.

Dan de werkelijke ervaring
In eerste instantie ben ik verrast over hoe veel er eigenlijk uit de mobiel kan worden getrokken. Het OS past zich heel seamless aan en het feit dat "alle apps er seamless zijn" geeft een radicaal andere gebruikers ervaring.

Ik ga gelijk voor het uiterste: een foto bewerken in Lightroom (hier heb ik thuis een dedicated 3900x machine voor en voor onderweg een Dell XPS 15). Het werkt, maar daar is ook alles mee gezegd want doordat de app zich niet echt lekker aanpast aan het grote scherm is het verre van ideaal.

Ik merk ook dat het font erg klein is maar dat blijk ik eenvoudig aan te kunnen passen. Helaas blijkt dat geen losse Samsung Dex instelling dus bij het loskoppelen blijkt mijn reguliere phone fonts ook groter.

Er zit wel scheiding in desktop inrichting. Die kan op mobiel anders zijn dan op je desktop omgeving.

Om een dubieuze reden blijkt copy paste vanuit Chrome in Dex modus stuk. Daarnaast kent Chrome geen plugins en werkt mijn Lastpass niet in dex modus. Kiwi browser lost het copy paste & plugin probleem op.

Wat ook op valt is dat je eigenlijk een echt wel een muis nodig hebt in Dex modus, want het enter gedrag is anders. Bijvoorbeeld in Whatsapp is enter is volgende regel. Sturen is dus tab tab naar knopje voor verzenden en je mist wat keyboard shortcuts ook al zijn die er wel binnen Dex. Overall ben je wat meer aan het klikken, maar mijn MX master werkt gewoon op de Samsung.

Het is een rare ervaring dat je overal waar je gaat zitten als vanzelf internet hebt want de 4G en WiFI van je telefoon worden natuurlijk gebruikt.

Het window management is verrast goed (ja Apple I'm looking at you here. Dat kan mijn OCD nog steeds niet aan). De trackpad heeft veel incidental touches. Unlocken is tof. Dat doe je met je smartphone. Dex knop en L locked ook weer, wat één van de keyboard shotcuts is die wel werkt.

Er gebeuren ook andere dingen. Doordat je al je apps in een ander overzicht ziet deïnstalleer ik er legio. Wat helemaal een leuke ervaring is is de autocorrect van het keyboard. Mijn Swiftkey corrigeert namelijk heel veel van mijn foutieve tikaanslagen. Dat mag echt een standaard worden binnen ieder OS!

Overall is het een verrassend complete ervaring die beter wordt hoe langer je erop werkt. Een ervaring die overigens niet te vergelijken is met de Dex ervaring op bv je laptop als je die software installeert. De Nexdock en Dex zijn nog niet klaar en dat zit zowel aan de OS kant als aan de hardware kant. Het is een verrassende seamless ervaring (alles is standaard in sync en je kunt als je overstap van mobiel naar dock gelijk verder waar je was) en ik werk simpelweg sneller op mijn smartphone als deze aangesloten is op een Dex. Het is soms zelf schokkend hoe veel efficiënter sommige zaken zijn. Iets simpels als typen en multi tasken gaat gewoon zo veel sneller. De ervaring voelt bij vlagen ook heel Chromebook en soms aan de workflow kant zelfs Chromebook+. Overall geeft het ergens een blink op de toekomst want ik geloof er heilig in dat hier veel elementen in zitten die we terug gaan zien in toekomstige manieren van werken en de hardware die erbij hoort.

Handige en leuke links:
https://www.cnet.com/how-to/tips-and-tricks-for-samsung-dex/ & https://smartphones.gadge...tensions-android-0196246/ & http://allaboutwindowspho..._part_2_verdict_compa.php
https://www.quora.com/Whi...U-or-the-Apple-A12-Bionic

@The Zep Man hahaha, nee dank!

ps. ja ik heb het een week lang volgehouden.

[Reactie gewijzigd door Ma_rK op 22 juli 2024 16:30]

Het keyboard valt wat tegen. Hij is helaas niet backlit en de toetsen zijn wat stroever maar tikken niet echt lekker.
Fn+F5 al geprobeerd? Dat is de schakelaar voor backlight aan/uit. Standaard staat het uit.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 16:30]

Het is al een tijdje mogelijk om met Dex (Samsung) hetzelfde te doen met niet meer dan een USB-c hub. Gewoon aansluiten op monitor, keyboard en muis en Dex starten.

Werkt geloof ik alleen op S9 en S10
Het is al een tijdje mogelijk om met Dex (Samsung) hetzelfde te doen met niet meer dan een USB-c hub. Gewoon aansluiten op monitor, keyboard en muis en Dex starten.
Je spreekt jezelf tegen. Verder wil je daar ook waarschijnlijk wel een voeding voor je smartphone bij hebben. ;)

De NexDock 2 wordt juist in de markt gezet om hiervan gebruik te maken. Het doet hetzelfde als al die onderdelen los.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 16:30]

Naja wat ie zegt klopt, je moet die apparaten in de hub steken en de hub als enige in de telefoon xD

Werkt wel top hoor, wissel thuis tussen mijn telefoon en macbook met dezelfde usb-c hub.
Inderdaad, dat werkt goed. Ook met een S8 overigens. Ik snap niet goed waarom je bijna €500 euro neer legt voor een "laptop docking" waar geen computer in zit terwijl je dit met een hub en een (eventueel mobiel) scherm ook kan. Voor €500 koop je een prima laptop met computer erin 8)7 !
Rond de 260 dollar. Compact, alle grote onderdelen in een pakket. Als je dat in losse onderdelen probeert te kopen kom je daar in de buurt.

Maar je bent met losse onderdelen wel gebonden aan een tafeltje. Zo'n lapdock kan in de auto op de achterbank of trein etc gebruikt worden.

Lapdock heeft geen hardware upgrade nodig. Krijg je een betere telefoon, zie je dat ook terug in je lapdock.

Ik denk het is handig voor als je een goede desktop hebt, en niet echt een laptop nodig hebt, maar het wel handig is voor op vakantie of werk of waar je dan soms een tablet zou nemen.

Nog wat verbeteringen voor de toekomst:
360 graden scharnier.
Touchscreen
Een ssd bay.
En de Note-serie.
Geld ook voor de P30 pro.
Ik heb dit artikel gelezen, en wil wel een duidelijke tip geven voor wie hierover twijfelt:

Probeer eerst de desktopmodus van je telefoon enkele malen voordat je een product als deze aanschaft!

Zo kan je de Samsung DeX modus vanaf de S10 ook op een 'echte' laptop (of op desktops) proberen.
Ik vind bijvoorbeeld de tabblad weergave van Chrome niet veel verbeterd in de desktopmodus, en ik mis Chrome extensies (laatstgenoemde is natuurlijk een platform 'probleem').
Hou dan bij het gebruik van de Dex on Windows app wel in je achterhoofd dat dit geen goede manier om Dex te gebruiken. Dex is direct op een monitor vele malen sneller, meer responsive en zeurt ook niet dat netflix bv niet een film of serie wil afspelen.

Overigens wel eens dat het slim is om Dex wel een keer te gebruiken voordat je zoiets koopt!

[Reactie gewijzigd door hsb85 op 22 juli 2024 16:30]

Zo'n extensie wordt toch in Javascript ontwikkeld? Zou platform independent moeten zijn?
Kiwi browser lost het copy paste & plugin probleem op. Dat en nog wat andere handige linkjes: Ma_rK in 'reviews: Nex NexDock 2 Review - Van je telefoon een laptop maken'
Dit klinkt een stuk beter dan de Sentio Superbook.
Deze heb ik enigszins aan de praat gekregen met de eerste Pixel. Maar deze heb ik nooit echt praktisch of zelfs bruikbaar gevonden (staat nu al een tijd in de hoek te verstoffen)
Vorige week na lange tijd weer eens in de Slack voor Superbook gekeken .... Dat lijkt helemaal gestopt te zijn.
Conclusie super idee.... Slecht uitgevoerd.


De Nexdock lijkt een betere uitvoering, ook goed dat ze de desktop ondersteuning van de diverse telefoons kunnen uitnutten(dat had Sentio ook moeten doen...als was dat toen minder beschikbaar).
Wat is er anders dan de nexdock ? En wat maakt de nexdock wezenlijk anders ? Op basis van de website van de Sentio Superbook zie ik zo op het ook niet zo snel de verschillen.
de Sentio Superbook was gebaseerd op een eigen app voor de vertaling naar Desktop presentatie en dat is dan weer gebouwd op DisplayLink...daarvoor moest ook een app geinstalleerd worden.
Vanwege updates in Android werden ook bepaalde mechanismes die Sentio gebruikt niet meer mogelijk 'by default' dus je moest als gebruiker ook nog diverse instellingen tweaken via ADB om het werkend te krijgen.
daarnaast was een Ap nodig voor het updaten van de firmware van de Superbook

oftwel check de 'getting started'

....al met al het werkt daardoor nogal krakkemikkig

En wat Sentio ook tegen had was:
overstap micro-usb --> usb-c
diverse implementatie OTG gebruik per fabriekant/ type/ Android versie , bij sommige telefoons moet je forceren dat de telefoon niet oplaad vanuit de Superbook
Bij elke Android update is het een uitdaging om alles weer aan de praat te krijgen

[Reactie gewijzigd door ricogeet op 22 juli 2024 16:30]

Is dit niet een feature die bepaalde Lumia telefoons jaren geleden al hadden?
Ja en nee, de telefoons kunnen dit ook al lang alleen moest er nog wel iemand z'n laptop maken :)
Ja en ja, want Nexdock 1 en soortgelijken waaronder die van HP waren er toen al.

(Moest glimlachen dat iemand weer eens iets typed zonder te verifiëren, er een smiley achter zet en dan ook nog +1 krijgt. Tweakers.net humor :) )
Zeker, in 2015 al. Het begon met de Lumia 950 (XL). Ze noemden dit Continuum. Daarna kwam HP in 2016 met een verbeterde versie, de HP Elite X3. HP had er ook een 'Lap Dock' bij gemaakt. Zie bijvoorbeeld de berichten van Tweakers hierover: Preview, Video, Nieuwsbericht Lap Dock
Ja, er bestonden wel soortgelijke oplossingen, maar die waren over het algemeen minder breed toepasbaar.
Ook Asus was er al heel vroeg (2012) bij met iets soortgelijks, de Padphone: reviews: Asus Padfone: een unieke combinatie
Edit: De Padphone was trouwens een smartphone die je kon omtoveren in een tablet. Die had dus geen toetsenbord.

Destijds was het vaak een nadeel dat zoiets alleen in een specifieke combinatie werkte. Had je een nieuwe telefoon, dan kon het vorige scherm ook de prullenbak in. Of andersom, het scherm kon enkel worden gebruikt voor die telefoon, maar andere toepassingen waren niet mogelijk.

De Nexdock lijkt wat dat betreft een langere levensduur te kunnen hebben, bij een nieuwe telefoon is de Nexdock niet overbodig geworden (zolang men de desktop modus blijft behouden in het OS uiteraard). Daarnaast is de Nexdock ook nog breder inzetbaar als extra/tijdelijk scherm voor andere apparaten dan alleen jouw telefoon.

De eerdere pogingen van fabrikanten kwamen eigenlijk te vroeg voor hun tijd en waren te weinig universeel toepasbaar. Nu begint de tijd wel te komen, nu de desktop modus meer algemeen beschikbaar komt en zo'n scherm (of USB C-docks) niet merkgebonden is.

Werd wel tijd ook, want iedereen loopt inmiddels al een paar jaar rond met een apparaat in zijn of haar broekzak waarmee qua rekenkracht zeker 90% van het algemene computer- en laptopgebruik eenvoudig kan worden uitgevoerd. Het is alleen wel comfortabel als je dat niet 90% van de tijd op een klein schermpje met een on-screen toetsenbord hoeft te doen ;)

[Reactie gewijzigd door ralph075 op 22 juli 2024 16:30]

Volgens Apple is de iPhone minder geschikt om een volwaardig OS met remote beeldscherm te draaien. De iPad daarin tegen heeft meer power, groter scherm en kan dat wel. Sinds iOS13 kun je een iPad aansluiten op een beeldscherm. Sinds de laatste update wordt deze feature alleen nog maar beter, omdat je nu ook met een muis de interface kan bedienen. De volgende versie zal deze features alleen maar nog meer uitgebreid worden. Nu is het beeldscherm een mirror I.p.v extra scherm.
In een iPad zit toch dezelfde processor als in een iPhone?
Zelfs een ietsje snellere in de iPad ja. Er is geen iPad met de A13 gebaseerde SoC, enkele A12, A10 en ouder.
Anoniem: 414214 3 april 2020 10:49
Dis toch al 10 jaar terug op de markt gebracht ???

Motorola lapdock............Heb er hier 2 liggen is toen niks geworden en zie niet wat hier nu zo anders aan is maar nieuw is het dus al lang niet meer......
Nieuw is het zeker niet,
Maar de telefoons zijn krachtiger geworden dus werkt het tegenwoordig wat vriendelijker.

Maar het is vaak zo dat iets uitgebracht wordt wat technisch al 5 a 10 jaar geleden ook al kon, maar dat nu de kans op succes groter is omdat de hardware krachtiger & kleiner is geworden en dat het publiek nu ook meer gereed daarvoor is.
Bijvoorbeeld 20 jaar geleden vonden veel mensen ook nog hun telefoon ondingen, tegenwoordig kunnen we bijna niet zonder.
Of de optelsom van dingen die een Microsoft Lumia 950 XL kan is door vele huidige nieuwe telefoons ook nog steeds niet geëvenaard.

Maar Motorola was vroeger een visionair bedrijf, ze bedachten zeker leuke dingen! 8-)
Anoniem: 414214 @Bedenker3 april 2020 16:31
Ja daar heb je gelijk aan, maar alle motorola telefoons die ik heb(ook de milestone) werken stuk voor stuk nog perfect.
Daar kunnen de hedendaagse telefoons niet tegenop kwa duurzaamheid :)
Als er wat meer concurrentie zou komen en de accutijd van een iPad of Macbook Air dan zal dit denk ik wel erg hard kunnen lopen. Apple lijkt het andersom aan te pakken door se iPad als extern scherm te kunnen gebruiken.

Ik denk dat voor veel mensen (vooral zakelijk) het zeer handig zou wezen om een “laptop” mee te hebben dat ook gelijk een powerbank is en een manier waarop je zaken kan presenteren (HDMI out enzo).

Volgens mij is dit vaker in het verleden wel eens uitgebracht maar is het dusdanig nog steeds een niche. Als HP en Dell met zulke behuizingen zouden komen incl Android en Apple koppelingen dan is het een no-brainer om bij grotere bedrijven gelijk de laptop mee te bestellen.

Mooi spul dus, alleen in deze vorm zie ik het nog steeds een niche blijven. Ik kan me dan ook erg vinden in de conclusie van de review. P.s. @arnoudwokke , weer een geweldige review :).

[Reactie gewijzigd door Kecin op 22 juli 2024 16:30]

Ik denk dat voor veel mensen (vooral zakelijk) het zeer handig zou wezen om een “laptop” mee te hebben dat ook gelijk een powerbank is en een manier waarop je zaken kan presenteren (HDMI out enzo).
Er zit geen HDMI output op het apparaat. De HDMI aansluiting is slechts input.
Zou een glazen touchpad nou zo veel meer kosten dan wat ze hier in gestopt hebben?
De vraag is eerder: hoeveel meer is de consument bereid er voor te betalen. Stel dat het 2 dollar meer kost en je verkoopt 20 000 eenheden dan is dat $40 000 verlies aan omzet tenzij je dit doorrekent aan de consument.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.