Door Sim Kranenburg

Betaalbare 65"-televisies - Round-up

Veel tv voor weinig

04-03-2020 • 06:00

231

Multipage-opmaak

Inleiding

Inleiding

2020 biedt voor sportliefhebbers een hele zomer vol met belangrijke evenementen, tenminste als het coronavirus geen roet in het eten gooit. Dan vindt de aftrap van de sportzomer op vrijdag 12 juni plaats in Rome, en begint om 21:00 uur de wedstrijd tussen Turkije en Italië in de poulefase van het Europees kampioenschap voetbal. Daarna rolt de sportzomer door met de Tour de France en gaan we tennissen in Wimbledon. Hierna begint dan het grootste sportevement ter wereld, waaraan ongeveer 10.500 sporters uit 204 landen zullen deelnemen: de 32e editie van de Olympische Spelen in Tokio.

65" televisies

Als sportliefhebber kun je deze zomer dus hopelijk genieten van honderden uren livetelevisie. Traditioneel bereiden veel mensen zich hierop voor door een nieuw toestel aan te schaffen. Als je een televisie uitzoekt waarmee je met je familie en/of vriend(inn)en naar sport wil kijken, moet het beeld natuurlijk goed zijn, maar hij moet toch vooral lekker groot zijn en het liefst niet te duur. Daarom zijn we de Pricewatch ingedoken op zoek naar 65"-televisies voor een zo laag mogelijke prijs.

We hebben van alle bekende merken de goedkoopste 65"-er genomen, waarbij we hebben gelet op een goede verkrijgbaarheid. Van LG hebben we gekozen voor de 65UM7450, die op het moment van schrijven voor 700 euro in de Pricewatch te vinden is. Van Philips hebben we de 65PUS6504 gekozen, die zo'n 650 euro moet opbrengen. De Salora 65UHL2800 kost slechts 550 euro. Van Samsung hebben we de UE65RU7170 van 900 euro getest en de duurste tv in deze test komt van Sony: de KD65XG7096 die net iets meer kost dan de Samsung. We hebben ook gekeken naar een tv van Panasonic, maar we konden in deze maat geen model vinden dat redelijk betaalbaar en goed verkrijgbaar is. We danken Kamera Express voor het beschikbaar stellen van de LG-, Sony- en Philips-televisies in deze test. De Salora-tv hebben we van Salora kunnen lenen en de Samsung hebben we zelf gekocht.

LG 65UM7450

Wie een grote tv in deze prijsklasse koopt, mag natuurlijk geen hoogwaardige afwerking verwachten en die krijg je dan ook niet. De 65UM7450 van LG is afgewerkt met plastic. Door het kunststof van een klein beetje reliëf te voorzien, heeft LG de behuizing er net even wat luxer uit laten zien. Als je het vanaf een afstandje bekijkt, doet het een beetje denken aan geborsteld metaal. De randen zijn aan de bovenkant en zijkanten ongeveer een centimeter dik. De onderste rand is een paar millimeter hoger.

LG 65UM7450

De voet van de tv is net als de rest afgewerkt met zwart plastic, maar is onderhuids van metaal gemaakt voor extra stevigheid. Ook hier heeft LG voor de geborsteldmetaallook gekozen. De gebogen voet is aan de onderkant voorzien van rubberen voetjes tegen het schuiven. De centrale verbinding met de behuizing van de tv doet vermoeden dat je het scherm op de voet kunt bijdraaien, maar dat is helaas niet het geval.

LG 65UM7450LG 65UM7450LG 65UM7450

De LG UM7450 heeft een afneembare netkabel, die je dus eenvoudig kunt vervangen door een langere als je de tv aan de muur wil ophangen. Het meegeleverde snoer is 1,6m lang. De meeste aansluitingen zijn recht naar achteren gemonteerd. Dat kan erg onhandig zijn bij muurmontage. Dit betreft een van de drie hdmi-aansluitingen, de toslink- optische audioaansluiting, de rj45-connector voor netwerk, een van de twee usb-aansluitingen, de composiet-componentaansluiting met analoge audio, de f-connector voor satelliet en de antenneaansluiting.

 LG 65UM7450 LG 65UM7450 LG 65UM7450

Aan de zijkant, onder een hoek van negentig graden, zitten een CI+-slot, twee van de drie hdmi-aansluitingen, waarvan een met audio return channel, en een usb-aansluiting. Helaas is er geen koptelefoonaansluiting, waardoor er dus ook geen analoge audio-uitgang op deze tv beschikbaar is.

Philips 65PUS6504/12

Het plastic van de 65PUS6504/12 is volgens Philips 'hoogglanzend zwart' en als je dat leest, kun je denken dat het eruitziet als een zwarte auto of mooi gelakte piano. Smaken verschillen, maar wij vinden zwart glanzend plastic er meestal maar goedkoop uitzien. Dat is ook het geval bij deze tv. Bovendien is dit materiaal erg gevoelig voor krasjes. Net als bij de andere televisies is de onderste rand een paar millimeter breder dan de bezels aan de zijkanten en bovenkant.

Philips 65PUS6504/12

Ook bij het ontwerp van de voeten lijkt te zijn bespaard; slechts twee kleine pootjes steken onder het scherm uit. Ze zijn van binnen van metaal gemaakt voor wat extra stevigheid, maar de afwerking is van het goedkope plastic dat ook voor de behuizing van de tv is gebruikt. Doordat ze relatief dicht bij elkaar zijn geplaatst, kan de tv op een smal meubel worden gezet. Ze kunnen niet verder uit elkaar worden gemonteerd; wat wij mooier hadden gevonden als de tv op een breder meubel staat.

Philips 65PUS6504Philips 65PUS6504Philips 65PUS6504

De achterkant van de tv is grotendeels gemaakt van metaal, en het netsnoer is afneembaar en dus gemakkelijk te vervangen als je een langer snoer nodig hebt. Het standaardsnoer heeft een lengte van 1,6m. Slecht een paar aansluitingen zijn recht naar achteren gemonteerd en dat zijn ook nog eens de minst gebruikte: de seriële aansluiting voor servicedoeleinden en de analoge inputs voor het composiet- of componentsignaal met analoog geluid. Deze zijn niet geschikt voor hd- en uhd-beelden, en dus gebruik je ze het liefst alleen als het echt niet anders kan.

AansluitingenAansluitingenAansluitingen

Onderaan zitten, van links naar rechts, een toslink- digitale audio-uitgang, een usb-aansluiting, een f-connector voor satelliet, een antenneaansluiting en twee hdmi-aansluitingen, waarvan de eerste voorzien is van een audio return channel. Rechts zitten bovenaan een CI+-slot, een usb-aansluiting voor een harde schijf, de derde hdmi-aansluiting en een 3,5mm-koptelefoonaansluiting die ook gebruikt kan worden als analoge audio-uitgang.

Salora 65UHL2800

De Salora 65UHL2800 is de goedkoopste tv in deze test. Dat is terug te zien aan het uiterlijk; de bouwkwaliteit doet niet veel onder voor die van de andere televisies, maar sommige naden sluiten wat minder mooi aan. Door het gebruik van zwart, glimmend plastic ziet het er niet al te luxe uit. We vinden het design wat minder strak dan bij de andere televisies. Ook deze tv heeft smallere randen aan de boven en zijkanten, en een wat bredere rand onder het scherm met daarop het Salora-logo.

Salora 65UHL2800

Salora heeft meer werk gemaakt van de voeten. Het ontwerp ervan is wat meer uitgesproken, waardoor de meningen erover ook wat meer uit elkaar zullen liggen. De voeten zijn uit metaal vervaardigd en een stuk mooier afgewerkt dan de rest van de tv. Op de foto's zitten ze aan de zijkanten van de behuizing, maar ze kunnen ook dichter naar elkaar toe worden geplaatst voor als de tv op een smal meubel moet komen te staan.

Salora 65UHL2800Salora 65UHL2800Salora 65UHL2800

Ook de achterkant van de tv is grotendeels uit gestanst metaal opgetrokken. Helaas is het netsnoer niet afneembaar, waardoor het niet zomaar kan worden vervangen als het te kort is. Het is slechts anderhalve meter lang en dat is al snel te kort als je de tv aan een muur wil ophangen. Gelukkig zijn alle aansluitingen onder een hoek van negentig graden gemonteerd en dat is wel zo handig bij muurmontage.

AansluitingenAansluitingenAansluitingen

Onderaan treffen we, van links naar rechts; een toslink optische audio-uitgang, twee hdmi-aansluitingen, waarvan er een voorzien is van arc, een 3,5mm-koptelefoonaansluiting die ook als analoge audio-uitgang kan worden gebruikt en een composietingang met geluid. Er is geen componentaansluiting. Rechts zitten bovenaan twee usb-aansluitingen, een CI+-aansluiting die niet door Ziggo is gecertificeerd, een antenneaansluiting, een f-connector voor satelliet en een derde hdmi-ingang.

Samsung UE65RU7170

Ook Samsung heeft vooral plastic gebruikt voor de behuizing. Hierdoor heeft ook deze tv een niet al te luxe uitstraling, maar het ziet er wel allemaal netjes verzorgd uit. De bezels zijn mooi smal en de rand onder het scherm is, in tegenstelling tot de andere televisies, niet breder uitgevoerd dan die aan de zijkanten. Midden op de onderste rand prijkt een bescheiden Samsung-logo, met daaronder een kleine statusled.

Samsung UE65RU7170

De ontwerpers van Samsung hebben gebruikgemaakt van metaal voor de twee voeten aan de zijkanten. De afwerking van de poten had wat mooier gekund; er zijn nog wat naden van de gietmal zichtbaar, maar dat zie je alleen als je van dichtbij kijkt. Ze kunnen niet op verschillende plekken aan de behuizing worden bevestigd, maar omdat ze niet helemaal aan de zijkanten zitten, zullen de meeste tv-meubels wel breed genoeg zijn.

Samsung UE65RU7170Samsung UE65RU7170Samsung UE65RU7170

Ook de Samsung UE65RU7170 is voorzien van een 1,6 meter lange, afneembare netkabel, die je kunt vervangen door een langere als je de tv aan de muur wil ophangen. De CI+-kaart gaat in een losse houder die aan de achterkant in de tv moet worden geklikt. Daaronder zitten aansluitingen voor het composiet- of componentsignaal met analoge audio en een rj45-connector voor netwerk. Deze zijn recht naar achteren gemonteerd, niet handig als de tv aan de muur hangt.

AansluitingenAansluitingenAansluitingen

​De rest van de connectors is onder een hoek van negentig graden aan de zijkant gemonteerd, waardoor ze wel goed te gebruiken zijn bij wandmontage. Bovenaan zit een toslink- optische audioaansluiting, daaronder zitten twee usb-aansluitingen, waarvan de tweede voor een harde schijf is bedoeld. Er zijn drie hdmi-connectors, waarvan er een is voorzien van arc. Onderaan zitten aansluitingen voor satelliet en antenne. Een koptelefoonaansluiting ontbreekt en je kunt dus ook geen analoog audiosignaal uitsturen.

Sony KD65XG7096

De duurste televisie in deze test is die van Sony en dat is prima af te zien aan het uiterlijk. Hoewel Sony zeer vergelijkbare materialen heeft gebruikt, is de afwerking ervan mooier dan bij de concurrentie. De bezels zijn van plastic, maar je moet goed kijken voordat je dat ziet, want van een afstandje lijken ze van geborsteld metaal gemaakt. De onderste rand is wat breder dan de bezels aan de boven- en zijkanten. Midden onder de behuizing zit een uitstulping met daarin de infraroodontvanger en een statusled.

Sony KD65XG7096

De voeten zijn van metaal gemaakt en keurig afgewerkt. Ze kunnen maar op één manier worden bevestigd, maar doordat ze niet helemaal aan de uiteinden zitten, hoeft het tv-meubel niet zo breed als de tv te zijn. Als enige heeft de Sony handige kabelgoten aan de achterkant van de poten. Hiermee kun je de kabels door de voeten laten lopen, waardoor ze vanaf de voorkant niet zijn te zien.

Sony KD65XG7096Sony KD65XG7096Sony KD65XG7096

Helaas is het netsnoer niet afneembaar en is het, met een lengte van anderhalve meter, ook al snel te kort als je de tv aan de muur wil ophangen. Het CI+-slot is in een eigen nis achter op de tv geplaatst, waardoor het niet gemakkelijk te bereiken is als de tv dicht tegen een wand staat of hangt. Ook is een van de drie hdmi-aansluitingen recht naar achteren gemonteerd. Dat geldt ook voor de 3,5mm-koptelefoonaansluiting, die eveneens in te zetten is als analoge audio-uitgang.

AansluitingenAansluitingenAansluitingen

Onderaan zitten de volgende aansluitingen: composiet met bijbehorende audio-ingangen, een toslink- optische audio-uitgang en een rj45-aansluiting voor je thuisnetwerk. Aan de rechterkant zitten bovenaan drie usb-connectors, waarvan er een bedoeld is voor een harde schijf voor opnamen. Daaronder zitten twee van de drie hdmi-aansluitingen, waarvan de derde voorzien is van een audio return channel. Onderaan zitten de antenneaansluiting en de f-connector voor satellietsignaal.

Interface

De duurdere modellen van Sony en Philips draaien Android TV van Google, maar dit besturingssysteem brengt hogere kosten met zich mee. Beide merken gebruiken bij de instapmodellen een zelf ontwikkelde interface. Dit bevalt bij de Sony-tv best goed, want deze reageert snel op commando's en de instellingenmenu's werken handig. Wel zijn er slechts veertien apps en is er geen appwinkel beschikbaar. De meesten zullen genoeg hebben aan Netflix en YouTube, en die zijn gewoon beschikbaar.

Interface SonyInterface SonyInterface Sony

Interface Sony KD65XG7096

Bij Philips is gebruikgemaakt van het Saphi-platform. Dit werkt bij normaal gebruik best aardig, al had het wat vlotter mogen zijn. Onhandig is wel dat sommige instellingen diep in het menu zijn verstopt. Bovendien start, als je ergens diep in het menu iets hebt veranderd, de app waarmee je bezig was, opnieuw, waardoor je weer naar de juiste content moet navigeren. Ook valt er reclame te zien in het menu voor Ambilight, waardoor je er constant aan wordt herinnerd dat deze optie op dit model ontbreekt. Het app-aanbod omvat veel Nederlandse apps, maar sommige daarvan zijn niet meer helemaal up to date.

Interface Philips 65PUS6504Interface Philips 65PUS6504Interface Philips 65PUS6504

Interface Philips 65PUS6504

Bij LG en Samsung krijg je hetzelfde besturingssysteem als bij de dure modellen. Dat betekent in het geval van de LG dus webOS. Het werkt misschien een tikkeltje trager dan op de dure modellen, maar nog altijd prettig. Het ziet er overzichtelijk uit en werkt intuïtief doordat alles met een aanwijspijl is te bedienen. Powerusers kunnen er snel mee uit de voeten doordat je ook van knoppen gebruik kunt maken voor de bediening. Bovendien kun je deze tv, als enige van de geteste modellen, bedienen met spraakcommando's.

Interface LG 65UM7450Interface LG 65UM7450Interface LG 65UM7450

Interface LG 65UM7450

De Samsung draait op Tizen en ook dat ziet er overzichtelijk uit. Vooral de meest gebruikte instellingen zijn handig gepositioneerd in het menu. Ook is het handig dat apps verdergaan waar je gebleven was als je tussen apps en bronnen heen en weer schakelt. Het app-aanbod is het grootste van de geteste modellen. Tizen reageert op deze tv vlot, maar niet zo snel als op de duurdere modellen. Bovendien is de interface minder geschikt voor powerusers.

Samsung 65RU7170Samsung 65RU7170Samsung 65RU7170

Interface Samsung 65RU7170

De interface van de Salora is ronduit slecht. De 'look & feel' doen denken aan televisies van meer dan tien jaar geleden en bovendien ziet alles er onoverzichtelijk uit. De Nederlandse vertalingen zijn erg slecht doordat ze automatisch zijn gegenereerd. De tv is niet door Ziggo gecertificeerd, waardoor de eerste installatie erg onhandig werkt bij de grootste tv-aanbieder van Nederland. Ook worden de zenders niet automatisch in de juiste volgorde gezet. Er zijn geen smart features of apps aanwezig. Dit nadeel heeft wel als voordeel dat de interface snel reageert.

Interface Salora 65UHL2800Interface Salora 65UHL2800Interface Salora 65UHL2800

Interface Salora 65UHL2800

Afstandsbedieningen

Veel mensen staan er niet bij stil als ze een tv kopen, maar een goede afstandsbediening maakt het omgaan met je tv wel zo prettig. De afstandsbedieningen uit onze test lopen sterk uiteen wat kwaliteit betreft. Alle grote merken worden geleverd met een zapper die goed tot zeer goed werkt, maar helaas valt de afstandsbediening van Salora een beetje tegen. We hebben deze pagina ingedeeld op volgorde van bedieningsgemak, waarbij we de beste voor het laatst hebben bewaard.

Salora

Wat ontwerp betreft is de afstandsbediening van Salora duidelijk de minste van de vijf; in grote lijnen is gebruikgemaakt van een standaardlay-out en de belangrijkste knoppen zijn duidelijk gelabeld, maar als je de wat minder frequent gebruikte knoppen nodig hebt, ben je al snel aan het zoeken. Deze zien er namelijk allemaal hetzelfde uit: wit zonder opdruk. Er staan wel kleine witte tekstjes boven, maar erg duidelijk zijn die niet.

Salora afstandsbedieningSalora afstandsbedieningSalora afstandsbediening

De zapper is 25,5cm lang en weegt inclusief twee AAA-batterijen slechts 93g, waardoor hij licht en daarmee goedkoop aanvoelt. Veel mensen zullen zich bij de eerste keer vastpakken afvragen of er wel batterijen inzitten. Ook de afwerking doet goedkoop aan. Vooral de scherpe rand naast de toetsen aan de bovenkant voelt onprettig aan. De grootste klacht die we hebben, is echter het knopgevoel; je moet hard drukken voordat de toetsen reageren. Hierdoor moet je regelmatig twee keer drukken om iets voor elkaar te krijgen. Positief punt is het ontbreken van gesponsorde knoppen, maar dat komt natuurlijk doordat deze tv geen apps kan draaien.

Samsung

De afstandsbediening van Samsung is met een gewicht van 83g nog lichter dan die van Salora. Maar doordat dit apparaatje slechts 17,5cm lang is, voelt het minder goedkoop aan. Het is zeker geen toonbeeld van luxe, maar zit stevig in elkaar en kan tegen een stootje. Het heeft een ronde achterkant, met daarin een uitsparing voor je wijsvinger, waardoor het prettig in de hand ligt.

Samsung afstandsbedieningSamsung afstandsbedieningSamsung afstandsbediening

De knoppen van deze afstandsbediening voelen nogal 'sponzig' aan, maar in tegenstelling tot die van Salora zijn ze trefzeker te bedienen. De lay-out is erg onoverzichtelijk doordat er veel kleine knopjes op een klein oppervlak bij elkaar zijn gepropt. Bovendien zijn veel knoppen voorzien van verschillende iconen en teksten. Hierdoor is het apparaatje voor mensen die niet zo scherp zien, onmogelijk zonder leesbril te gebruiken. Ook vinden we het jammer dat er maar liefst drie opvallende gesponsorde knoppen op zitten.

Philips

Bij de duurdere Philips-televisies krijg je een afstandsbediening met een handig minitoetsenbordje aan de achterkant, maar in deze prijsklasse krijg je een duidelijk goedkoper exemplaar. Ook deze zapper voelt door het lage gewicht van 89g, inclusief twee AAA-batterijen, wat goedkoop aan. Hij is 19,5cm lang en heeft bovenaan een beetje scherpe randen, waardoor de eerste indrukken wat minder zijn.

Philips afstandsbedieningPhilips afstandsbedieningPhilips afstandsbediening

Hij werkt wel prettig dankzij een prima knopgevoel met een prettige klik. Ook de vormgeving is mooi en dankzij de duidelijke lay-out zijn de meeste knoppen snel te vinden. De gesponsorde knoppen doen ook hier afbreuk aan het ontwerp. Het zijn er dan wel minder dan bij Samsung en LG, maar ze zijn een stukje groter en daardoor net zo nadrukkelijk aanwezig.

Sony

Het ontwerp van de Sony-zapper oogt enigszins conservatief, maar hij heeft verreweg de duidelijkste lay-out. De knoppen voelen prettig aan en door de afgeronde hoeken ligt hij prettig in de hand. Met een gewicht van 110g en een lengte van 20cm voelt hij precies goed aan. Sony zou hem nog wat zwaarder kunnen maken door er geen AAA-, maar AA-batterijen in te doen, maar dan zou hij minder goed bestand zijn tegen vallen.

Sony afstandsbedieningSony afstandsbedieningSony afstandsbediening

Afgezien van de twee sponsorknoppen voor YouTube en Netflix is het een toonbeeld van goed ontwerp, waardoor iedereen er direct mee overweg kan. De knoppen hebben geen voelbare klik, maar laten je desondanks goed weten waar het activatiepunt is.

LG

De meest luxe afstandsbediening is die van LG: de Magic Remote. Dit is de remote die je ook bij veel duurdere televisies van het merk krijgt, en dat betekent dat hij voorzien is van alle features die je maar wil hebben. Hij heeft bewegingsdetectie voor de aanwijspijl van webOS, hij heeft een microfoon voor spraakzoekopdrachten en is voorzien van een handig scrollwieltje dat je kunt indrukken om een keuze te bevestigen.

LG Magic remoteLG Magic remoteLG Magic remote

Als je liever geen gebruik maakt van bewegingsbesturing, kun je hem ook prima gebruiken als normale remote; hij heeft een duidelijke lay-out en een prettig knopgevoel met een duidelijk voel- en hoorbaar activatiepunt. Hij is slechts 18cm lang, maar weegt door de twee AA-batterijen 145g. Door het wat hogere gewicht en de ergonomische vormgeving ligt hij prettig in de hand. Het grootse nadeel is dat de batterijen wat minder lang meegaan dan bij simpele infraroodafstandsbedieningen, maar daar staat veel bedieningsgemak tegenover. Ook deze zapper is helaas voorzien van drie sponsorknoppen. Deze leveren LG geld op, maar voor de gebruiker zijn ze onnodig, want je kunt je favoriete apps onder de cijfertoetsen programmeren.

Inputlag

Iedereen die in het bezit is van een gameconsole, doet er goed aan om bij de aanschaf van een tv op de inputlag te letten. Hoe minder tijd een tv nodig heeft om de beelden die via hdmi binnenkomen, daadwerkelijk weer te geven, hoe prettiger het spelen van games gaat. Vooral bij spellen met snelle actie, waarbij het zaak is om snel te kunnen reageren, is een lage inputlag een must. Let dus op dat de je de tv in de gamemodus zet voordat je gaat spelen.

Inputlag 1080p60
Inputlag (ms)
Samsung UE65RU7170
**
11
LG 65UM7450
***
14
Sony KD65XG7096
***
18
Philips 65PUS6504/12
***
19
Salora 65UHL2800
**********
56

De meeste consoles draaien op 60fps. Een enkel beeld duurt dan 17ms. Bij 1080p weten de televisies van Samsung en LG de beelden dus met minder dan een enkel beeldje vertraging weer te geven, waardoor het prettig gamen is. De Sony en de Philips hebben iets meer dan een enkel beeldje vertraging, maar doen het nog altijd prima. Helaas doet de Salora er erg lang over om beelden weer te geven. Met een lag van 56ms is deze tv totaal ongeschikt voor het spelen van actiegames.

Inputlag 2160p60
Inputlag (ms)
LG 65UM7450
**
11
Samsung UE65RU7170
**
11
Sony KD65XG7096
***
18
Philips 65PUS6504/12
***
19
Salora 65UHL2800
**********
56

De LG presteert bij het weergeven van 4k-beelden een klein beetje beter en komt op gelijk niveau met de Samsung. De andere televisies doen het met 4k-beelden net zo goed als bij het weergeven van 2k-spellen. Dat betekent opnieuw dat het niet prettig spelen is op de Salora. Deze televisie kun je maar beter overslaan als je graag gamet. Fanatieke spelers kiezen dus het best voor de Samsung of LG.

Geluid

Ook wat geluid betreft stelt de Salora teleur. Het is bij het beluisteren van deze tv gelijk duidelijk dat er flink is bezuinigd op de luidsprekers. Hoewel er ruimte zat in de grote kast van de tv, heeft Salora een paar minuscule luidsprekertjes gemonteerd. De afmetingen van de luidsprekerroosters aan de onderkant van de tv doen vermoeden dat de ontwerpers oorspronkelijk een stuk grotere luidsprekers hadden willen toepassen, maar dat deze uiteindelijk te duur bleken. Wat ons betreft had Salora de luidsprekers net zo goed helemaal kunnen weglaten, want deze tv is erg onprettig om naar te luisteren. Wat volume betreft is er niet veel mis mee, maar dat is dan ook al het positieve wat er over het geluid te melden valt. Een extern audiosysteem is bij deze tv een must, zelfs als je uitsluitend naar praatprogramma's kijkt.

Erg kleine luidsprekers bij Salora
De luidsprekers van de Salora zijn wel erg klein

De andere televisies klinken allemaal een flink stuk beter. In deze prijsklasse verwacht niemand een topgeluid, maar voor normaal televisiekijken klinken ze prima. Alle televisies in deze round-up zijn voorzien van naar beneden gerichte luidsprekers aan de onderkant. Hierdoor krijg je alleen indirect geluid te horen, dat via weerkaatsingen je oren bereikt. Dat is nadelig voor de verstaanbaarheid, maar desondanks zijn alle televisies behalve die van Salora prima te verstaan.

Het opgegeven vermogen bedraagt bij Salora 8W, de rest claimt 20W luidsprekervermogen. Het maximale volume is bij alle televisies voldoende, maar de Samsung gaat wat minder hard. Verder heeft deze televisie een prettig geluid, waarbij ook het laag niet tegenvalt. Ook de tv van LG klinkt aangenaam en doet wat laag betreft zeker niet onder voor de Samsung. Wel gaat de geluidskwaliteit achteruit als je de tv wat harder zet. Er wordt dan veel compressie toegepast om te voorkomen dat het geluid overstuurd raakt.

De televisie van Sony vonden we duidelijk het beste klinken van alle geteste modellen. Bovendien heeft deze tv veel instellingen om het geluid naar eigen smaak aan te passen. Helaas zitten de luidsprekers bij de Samsung, LG en Sony niet zover uit elkaar, waardoor het stereobeeld beperkt is. De afstand tussen de drivers is maar 60cm. En dat terwijl de afmetingen van de grote 65"-televisies juist ideaal zijn om de luidsprekers ver uit elkaar te plaatsen.

De luidsprekers van Sony klinken goed, maar zijn erg dicht bij elkaar geplaatst
De luidsprekers van Sony hebben een poort voor een betere laagweergave, maar zijn erg dicht bij elkaar geplaatst

Dat is dan ook precies wat ze bij Philips hebben gedaan. Bij deze tv zitten de luidsprekers dubbel zover uit elkaar als bij de Sony, LG en Samsung. Dit resulteert in een prachtig groot stereobeeld, waardoor muziek mooi tot z'n recht komt. Wel is de laagweergave van de Philips wat minder, waardoor we de Sony prefereren. Wat ons betreft is de Philips dus de nummer twee wat geluid betreft, gevolgd door de televisies van LG en Samsung. Alle televisies klinken eigenlijk beter dan je zou verwachten in de instapklasse. Alleen de tv van Salora valt uit de toon; het geluid daarvan klinkt dusdanig blikkerig dat het haast pijn doet aan je oren.

Beeldeigenschappen

In de prijsklasse van deze round-up kun je alleen maar televisies kopen met een lcd-paneel. Deze hebben allemaal het nadeel dat het beeld onder een hoek lang niet zo mooi is als recht van voren. Daarbij is bijna geen enkele backlight perfect, waardoor licht niet helemaal egaal over het scherm wordt verdeeld. Bovendien wordt niet al het licht van de backlight tegengehouden, waardoor de zwartweergave te wensen overlaat.

LG 65UM7450PLA

LG 65UM7450LG 65UM7450LG 65UM7450LG 65UM7450LG 65UM7450LG 65UM7450

De lcd-televisies van LG maken gebruik van ips-panelen. Dit type paneel heeft over het algemeen een goede kleurweergave onder een hoek. Wel zien we dat het beeld flink donkerder is als je niet recht van voren kijkt. Dit komt doordat het licht van de backlight meer naar voren is geconcentreerd. Hierdoor gaat het verbruik omlaag, maar is het beeld dus ook donkerder onder een hoek. De backlight is redelijk egaal, maar de hoeken zijn wat donkerder. De zwartweergave is, zoals altijd bij ips, aan de lichte kant.

Philips 65PUS6504

Philips 65PUS6504Philips 65PUS6504Philips 65PUS6504Philips 65PUS6504Philips 65PUS6504Philips 65PUS6504

Het beeld van de Philips-televisie is zeer vergelijkbaar met dat van LG. We hebben de televisies niet van binnen bekeken, maar het zou goed kunnen dat er een ips-lcd van LG in zit. De kleuren zijn prima onder een hoek, de backlight is redelijk egaal met wat donkerdere hoekjes en de zwartweergave is aan de lichte kant. Wel is het beeld onder een hoek een stuk donkerder.

Salora 65UHL2800

Salora 65UHL2800Salora 65UHL2800Salora 65UHL2800Salora 65UHL2800Salora 65UHL2800Salora 65UHL2800

De Salora maakt gebruik van een va-paneel. Deze lcd's hebben over het algemeen minder goede kleuren en een verminderd contrast als je onder een hoek kijkt, maar een redelijk goed contrast als je recht voor de tv zit. Dat is bij deze tv ook het geval. De backlight is wat minder egaal verdeeld dan bij de andere televisies, waardoor de donkere plekken wat meer opvallen. Toch hebben we dit weleens slechter gezien bij heel goedkope televisies en dus vallen de prestaties op dit vlak niet tegen.

Samsung UE65RU7170

Samsung UE65RU7170Samsung UE65RU7170Samsung UE65RU7170Samsung UE65RU7170Samsung UE65RU7170Samsung UE65RU7170

Ook de televisie van Samsung in deze test is van een ips-paneel voorzien. Dat betekent prima kleuren onder een hoek, maar doordat ook deze backlight 'zuiniger' is gemaakt, is het beeld onder een hoek wel wat donkerder. De backlight is vrij egaal verdeeld en alleen bij de randen zien we wat donkerdere plekken. De zwartweergave is bij dit model erg matig en dat resulteert in een mager contrast.

Sony KD65XG7096

Sony KD65XG7096Sony KD65XG7096Sony KD65XG7096Sony KD65XG7096Sony KD65XG7096Sony KD65XG7096

Sony heeft in deze tv een va-paneel toegepast en dat betekent dat de kleuren en het contrast onder een hoek minder goed zijn. De backlight is wel redelijk goed verdeeld; alleen de uiterste hoekjes zijn wat donkerder. De zwartweergave is prima voor een lcd en dat resulteert in een mooi beeld als je onder een niet al te grote hoek kijkt.

Metingen

Van alle metingen is de contrastmeting de belangrijkste; hoe meer contrast er in het beeld zit, hoe indrukwekkender het eruitziet. Nu is het contrast van alle lcd-televisies aan de lage kant, zeker in vergelijking met oled, en dus hebben sommige duurdere lcd's een full array local dimming backlight om het wat op te krikken. De televisies in deze test hebben een zo goedkoop mogelijke backlight, waardoor het contrast niet heel goed is. We hebben ze een voor een doorgemeten met onze SpectraCal C6-colorimeter en CalMAN 5-software.

ANSI Contrastverhouding
Contrastverhouding (x:1)
Salora 65UHL2800
**********
4021
Sony KD65XG7096
*********
3703
Philips 65PUS6504
***
1102
LG 65UM7450
***
1007
Samsung UE65RU7170
**
756

De Salora heeft, dankzij het va-paneel, het beste contrast uit de test. De televisie van Sony heeft ook zo'n paneel en volgt dus op korte afstand. De overige televisies maken gebruik van een ips-paneel en hebben daardoor een matig contrast. De tv van Samsung heeft, dankzij een matige zwartweergave, het slechtste contrast in deze test.

De meting van de grijstinten vertelt ons niet alleen of de kleurweergave goed is afgesteld, maar ook of alle grijstinten op de juiste helderheid worden weergegeven. Het is daarmee de belangrijkste graadmeter voor de afstelling van de tv in de fabriek. We hebben alle televisies in de beste preset getest. Deze is in de tabel achter elke tv vermeld.

Grayscale sdr
Afwijking(ΔΕ2000)
Salora 65UHL2800 (Mild medium)
**********
11,8
Samsung UE65RU7170 (Film)
**
1,8
Sony KD65XG7096 (Gebruiker expert 2)
*
1,6
LG 65UM7450 (Bioscoop)
*
1,1
Philips 65PUS6504 (Films)
*
1

We zien dat alle televisies nauwkeurig zijn afgesteld in de fabriek. Alleen de tv van Salora vertoont enorme afwijkingen. Het beeld van deze tv bevat veel te veel blauw. In geen enkele preset kwam de kleurtemperatuur onder de 10.000 kelvin, terwijl 6504 kelvin de ideale waarde is. We hebben nog nooit een televisie getest die zulke grote kleurafwijkingen vertoonde.

Primaire en secundaire kleuren
Afwijking(ΔΕ2000)
Salora 65UHL2800 (Mild medium)
**********
7,6
Sony KD65XG7096 (Gebruiker expert 2)
**
1,8
Samsung UE65RU7170 (Film)
**
1,3
Philips 65PUS6504 (Films)
*
1,1
LG 65UM7450 (Bioscoop)
*
0,7

Bij het meten van de primaire en secundaire kleuren zien we hetzelfde verhaal; alle televisies verlaten tegenwoordig de fabriek met een zeer goede kleurafstelling, maar de tv van Salora verlaat de fabriek waarschijnlijk zonder dat de kleuren worden afgesteld.

We hebben voor de vorm ook gekeken hoe de hdr-weergave van deze televisies is. Tegenwoordig kunnen zo'n beetje alle televisies hdr-signaal weergeven, maar in deze prijsklasse kun je natuurlijk geen goede hdr-weergave verwachten en die krijg je dan ook niet.

Piekhelderheid hdr
Helderheid(cd/m²)
Sony KD65XG7096 (HDR-Video expert 2)
**********
355
LG 65UM7450 (Bioscoop)
**********
351
Philips 65PUS6504 (HDR films)
*********
316
Salora 65UHL2800 (Mild medium)
*********
307
Samsung UE65RU7170 (Film)
******
210

Als we kijken naar de piekhelderheid, zien we dat geen van de geteste modellen geschikt is om hdr-beelden weer te geven. Door de lage maximale helderheid zien deze er simpelweg niet beter uit dan sdr-beelden. Het enige positieve dat we erover kunnen zeggen, is dat er beeld op de tv te zien is als je een hdr-signaal aanvoert. De helderheid van de Samsung tv valt in deze grafiek een beetje laag uit. Dat komt doordat de televisies van dit merk de backlight omlaag draaien als er voornamelijk zwart op het beeld te zien is. De maximale helderheid van deze tv gaat omhoog zodra er meer heldere delen in beeld verschijnen, met een maximum van 275cd/m², nog altijd het minst heldere beeld in deze test dus.

Conclusie

Er zijn situaties waarin je gewoon zoveel mogelijk beeld voor zo min mogelijk geld wil hebben. Daarbij denken we vooral aan zakelijke toepassingen, zoals een groot scherm voor in een vergaderhok of om een mededelingenbord te maken. In dat soort gevallen is de tv van Salora een perfecte keuze. Als je een grote televisie zoekt voor in de woonkamer, kun je deze tv beter vermijden. Het contrast van deze tv mag dan wel prima zijn, de rest is dat niet. Het beeld is blauw, het geluid klinkt enorm blikkerig, de interface zou er tien jaar geleden al verouderd hebben uitgezien en de inputlag is zo hoog dat er niet op valt te gamen.

De tv van Samsung doet veel dingen goed, maar kost op het moment van schrijven zo'n 900 euro. Daarvoor krijg je een prima tv, maar andere merken bieden duidelijk meer voor minder. Zo vinden we het gierig dat er geen koptelefoonaansluiting op zit. Veel meer dan 10 cent per tv zal hiermee niet bespaard zijn. De afstandsbediening kan beter en de beeldkwaliteit van deze tv is, dankzij de slechte zwartweergave en het daarmee samenhangende contrast, wat minder dan bij de andere televisies. Daar staan wel een prima geluid en lage inputlag tegenover.

Ook LG heeft bespaard op de koptelefoonaansluiting, maar de bediening is prettig dankzij webOS en de Magic Remote-afstandsbediening. Het contrast is bij dit model ook niet fantastisch, maar daar staan redelijke kijkhoeken tegenover. Bovendien is de prijs, zo'n 700 euro op het moment van schrijven, heel schappelijk. Al met al een prettige tv die z'n geld meer dan waard is.

De Sony is de duurste in deze test, al scheelt het niet veel met de tv van Samsung. We vinden hem over het geheel genomen de beste televisie van deze test. Hij ziet er keurig uit, klinkt het beste, heeft een prettige afstandsbediening, heeft een lage inputlag en biedt een goed contrast. Het enige grote nadeel is dat je er relatief recht voor moet zitten om het beste beeld te zien. De relatief hoge prijs maakt echter dat we deze tv niet tot winnaar van deze test uitroepen.

We vinden de interface van de Philips zeker voor verbetering vatbaar en die reclame voor Ambilight in het menu had voor ons niet gehoeven, maar hij kost slechts 650 euro. Daarmee voldoet hij goed aan de insteek van deze round-up. Hij biedt namelijk veel voor weinig, het geluid heeft een mooi stereobeeld en je kunt er prima op gamen. Ook deze televisie heeft een ips-paneel, waardoor het contrast wat minder is, maar de kijkhoeken maken dit toestel prima geschikt om met veel vrienden en familie te genieten van de komende sportzomer.

Reacties (231)

231
221
134
11
1
60
Wijzig sortering
Ik heb zelf een LG en hoe simpel ook, maar die quick access buttons voor 1,2,3 etc zijn echt fantastisch. Ik heb bijv. onder knop 1 gewone tv, onder 2 netflix, 3 youtube, 4 uitzending gemist. Zo kan ik super snel schakelen met 1 afstandbediening, vooral handig met kinderen.
Op dit moment best veel tv's voor schappelijke prijzen op de Ibood pagina

https://www.ibood.com/nl/...es/58267/9712/televisies/

Daarnaast lijkt het erop dat de RU7170 toch echt een VA paneel heeft. Tenminste op de meeste specsheets zie ik VA terugkomen en geen IPS.

Hier een mooi vergelijk tussen de RU7400 / 7170 / 7090 en Q60R
https://www.displayspecif.../en/comparison/63b31052e8

[Reactie gewijzigd door NL_Scratch op 22 juli 2024 16:59]

Displayspecifications is een goede richtlijn maar heeft het niet altijd juist. Fabrikanten gebruiken wel eens verschillende type LCD-schermen in dezelfde serie en soms is dat maar beperkt tot een specifiek formaat. Alleen met name Samsung en in mindere mate ook Phillips hanteren zelfs een mix tussen VA en IPS (PLS) in exact hetzelfde type en formaat. De instap 7 serie in Europa is zo'n geval, maar ook de 43'' Q60R bijvoorbeeld leveren ze in VA alsook PLS (Samsung's variant op IPS). De overige/grotere maten zijn overigens wel VA voor dit type. Zoek hiervoor op Panel Lottery en de meldingen van gebruikers op diverse fora. Dit zal per batch, regio en winkel verschillen, maar welke je krijgt kun je op voorhand niet weten.

Je kunt dus niet zeggen dat de RU7170 een VA-paneel heeft. Zo heeft Tweakers een 65'' variant met PLS-paneel en de gebruiker hierboven/onder heeft dezelfde tv met VA-paneel gekocht. Dit is helaas gebruikelijk bij Samsung. Naar mijn weten doen ze dit niet in de USA. Vandaar dat in al de reviews daar (Rtings) ook altijd over VA gesproken wordt.

Verder is de gehele 7 serie van Samsung identiek qua beeldkwaliteit; de 7400 voegt alleen een breed-kleurenbereik toe. De Q60R is een RU80 met qled sausje; dus iets meer kleur(en)volume en een Ambient mode. Ook gebruikt Samsung pas bij 55 inch 120Hz panelen. Hun 60Hz tv's passen bij 24fps content altijd het zogeheten 3:2 pulldown toe, omdat ze niet op 48fps aangestuurd kunnen worden. Echte stappen in beeldkwaliteit (voor HDR) maak je pas vanaf de Q70R (en hoger). De tv's daaronder verschillen niet enorm (mits ze dezelfde lcd-techniek gebruiken natuurlijk).

Tv's van alle merken in 40,50, 58, 60 en 70-inch zijn overigens altijd VA (dus ook bij LG). Hisense en TCL gebruiken altijd VA-panelen. Check bijvoorbeeld de Hisense H65BE7000 (€599 bij OttoNL) en de TCL EP640 of EP680 serie voor goede instap VA-tv's. Rebrands van Vestel of UMC zoals Salora, Hitachi of Sharp moet je altijd vermijden. De tv's kunnen een prima paneel hebben maar de afstelling en aansturing is meestal belabberd en dat blijkt ook weer uit deze review.

De verschillen in uniformiteit in de review komen door het type Back Light. Bij Edge kan je wat helderdere hoeken/randen zien en een uniformer middenstuk. Direct heeft meer last van het zogeheten Dirty screen effect met een minder mooi middenstuk en donkere randen. Daarnaast laat een IPS-paneel ook meer licht door dan een VA-variant, waardoor die op dit vlak meestal al minder zijn.

[Reactie gewijzigd door benbaba op 22 juli 2024 16:59]

"Tv's van alle merken in 40,50, 58, 60 en 70-inch zijn overigens altijd VA (dus ook bij LG)."

Bron hiervoor? Want dat zou ik wel heel interessant vinden...Bij Philips lijk ik dat toch alvast te zien idd dat ze 50, 58 en 70 inch in VA uitbrengen, en de 43, 55 en 65 inch zijn dan IPS (al kunnen die maten dus ook VA zijn als ik jou goed lees, bijv bij TCL?), maar als dat echt industriebreed is dan maakt dat het wel makkelijker weten en vergelijken bij verschillende merken...
Je zou hier kunnen kijken. Zoals je ziet is alles VA in die maten (een enkele IPS voor 60''). LG heeft 60 inch IPS panelen gemaakt, maar die hebben ze in de UK6xxx range van 2018 gebruikt. In 2019 gebruiken ze een VA-type, zie ook hier: je ziet dat de wide-viewing angle feature vervalt bij 50/60/70''.

Verreweg de meeste tv's in 50 of 58'' van de grote namen zullen een paneel van AUO of Innolux gebruiken. Een enkeling (rebrands) wellicht van een Chinese fabrikant als HKC. 60 en 70 inch zal voornamelijk van Sharp komen etc. Samsung en Philips zijn eigenlijk de enige merken die een mix van type panelen bij exact hetzelfde type én formaat gebruiken. Andere merken doen dit alleen bij een specifiek formaat, zoals 50 of 58''. TCL ofwel CSOT maakt voor TV's alleen VA-panelen, dus hun tv's zijn altijd VA.
Klopt, de UE65RU7170 heeft een VA paneel en geen IPS.

Vorig jaar november gekocht voor €700 bij Kamera Express. Voor die prijs echt een toptoestel!

[Reactie gewijzigd door MichaelB74 op 22 juli 2024 16:59]

Ik ben verbaasd dat men het ontbreken van een audio-jack ziet als een minpunt. Ligt het nu aan mij of is dit gewoon een zinloze feature, zoals deze wordt verkondigd als ‘3.5mm koptelefoon’? Waarom zou je een koptelefoonaansluiting willen hebben aan een televisie van 65”, waar je toch al een aantal meter vandaan moet zitten om alles zo een beetje gezien te krijgen. And tell me, welke koptelefoon heeft zo een lange kabel tegenwoordig om die afstand comfortabel te overbruggen?

Er zijn trouwens lijkt me voldoende andere manieren om een iet-wat degelijke speaker aan te sluiten op elke TV, als ik me niet vergis?
Als eigenaar van een draadloze koptelefoon met basisstation ben ik dit niet met je eens. Het was een duur ding en ik gebruik het veel. Bij de aankoop van een nieuwe televisie viel elke tv zonder 3,5mm jack daarom af.
kan je hier niet gewoon een converter voor kopen? zover ik google (simpele 3.5mm female to digital audio) kost zo'n ding een paar euro
Digitaal naar analoog kan niet passief, daar heb je een converter voor nodig van zo'n 15-30 euro. De simpele dingen die je ziet als je googled zijn gewoon converters tussen aansluitingen, maar maken van een digitaal signaal geen analoog signaal.
Ik had hetzelfde probleem met mijn TV, ik heb een speakerset die alleen analoge aansluitingen heeft maar een tv die alleen digitale aansluitingen heeft. Nu ligt er dus een converter tussen. Dat is wel te doen, maar niet optimaal natuurlijk.
Weer wat geleerd, mijn versterker zit niet direct verbonden aan een tv gebruik hem alleen via mijn PC, dank voor de les :p
Probleem is dat je dan In de meeste gevallen meteen krijgt te maken met vertraging in het geluid.
Off-topic: goeie avatar! :+
Er zijn ook huishoudens waar één persoon tv zit te kijken en andere mensen wellicht niet gestoord willen worden door het geluid. In die situatie wil men nog wel eens een koptelefoon opzetten :)
Ik heb daar een Bluetooth hoofdtelefoon voor. Tegenwoordig beginnen die ook wel in vrij hoge kwaliteit op de markt te komen, o.a. merken als Bowers & Wilkins en Dali leveren Bluetooth hoofdtelefoons. Werkt op mijn Samsung TV van een paar jaar oud perfect, zodra ik de hoofdtelefoon inschakel vraagt de TV in 2 seconden of ik verbinding wil maken.

Het is ook wat makkelijker dan een draad aanleggen. Uiteindelijk zit je altijd een paar meter van je TV af. Vroeger had ik wel een hoofdtelefoon met draad (maar dan via een hoofdtelefoonversterker), maar zo'n draad zit regelmatig in de weg. En ik kan nu gewoon naar de keuken lopen (keuken/woonkamer is in 1 bij ons appartement) om even snel wat te drinken pakken, terwijl de TV gewoon doorgaat.
Ik wil gewoon geen gezeik of gedoe maar snel en simpel een draadje inpluggen. Voor mij geen gekloot met Bluetooth, ik wil een bedrade koptelefoon. Goedkoop, simpel, snel.
Erg handig, ja, zo'n draad, bij een 65 inch televisie waar je toch al snel 3-4 meter vanaf wil zitten :P
Dat is natuurlijk prima maar dat betekend wel dat iemand die nog geen Bluetooth koptelefoon heeft er eentje moet aanschaffen terwijl ze wellicht al een zeer goede koptelefoon hebben en het zonde van het geld is om een nieuwe aan te schaffen alleen voor de verbinding.

Daarnaast wil niet iedereen te maken hebben met zaken zoals een niet opgeladen koptelefoon.
Dan kun je nog overwegen om een hoofdtelefoonversterker te gebruiken en daar de hoofdtelefoon op aan te sluiten, of om voor 10-20 euro zo'n Bluetooth ontvangertje te kopen.

Ik ben het verder wel met je eens overigens, het zou beter zijn als ze gewoon die hoofdtelefoonaansluiting laten zitten, want dan heb je meer mogelijkheden. Ik probeer alleen wat alternatieve ideeën aan te dragen. Als daar geen oplossing tussen zit, zit er weinig anders op dan een TV kopen met hoofdtelefoonaansluiting.
Behalve dat het de fabrikant, zoals de reviewer aangeeft, waarschijnlijk maar 10 cent kost, missen sommige mensen het echt.

Ik heb bijvoorbeeld een 49" Samsung tv, ook zonder 3,5mm audiojack, en kan die dus niet aan mijn versterker koppelen, omdat die weer géén digitale ingang heeft. Met een 3,5mm jack was het zo gekoppeld en had ik goed stereogeluid uit mijn tv gekregen, terwijl ik het nu van de op zich redelijk aardige maar niet met een degelijke stereo te vergelijken tv-speakers moet hebben.
Ik heb zoiets gekocht om dit probleem op te lossen met mijn 49" LG TV.
https://www.allekabels.nl...RKJ-ob81p3kaArlGEALw_wcB8
Het mooie van een koptelefoonaansluiting is dat je het volume kunt regelen met de tv.

Dat kan met de digitale uitgang van de tv niet. Die heeft een vast volume. En dan moet je weer het volume op de versterker regelen.

Een bezuiniging van 10 cent is gewoon ellendig.
Ik besef me nu door jouw comment dat een HDMI ARC adapter naar analoog een veel beter idee is, omdat een HDMI ARC geluidsbediening op de tv ondersteund. Dit is jammer haha.
Dat is ook een mooie oplossing! Heb je een voorbeeld van zo'n "splitter"?
https://www.bol.com/nl/p/...6T-51Z-lRgW0aAt2aEALw_wcB

Ik denk dat zoiets wel zou werken

EDIT:
Dit is dezelfde maar dan zonder bol.com scamtiener woekerprijs:
https://nl.aliexpress.com...At3-EALw_wcB&gclsrc=aw.ds

[Reactie gewijzigd door BananaHeadz op 22 juli 2024 16:59]

Dank je wel voor deze tip!

Het duurt wat langer bij Ali, maar een factor 3 goedkoper voor hetzelfde ding is ook niet mis. :)
Kan gewoon HDMI audio splitter tussen doen?
Waarom moelijk doen met splitters? Hij bedoelt meer: dan koop je gewoon een tv die wel die audio jack heeft. Klaar.
Hij heeft die tv inmiddels al beetje zonde om een nieuwe te halen alleen voor die audiojack aansluiting.
Natuurlijk, maar zoals Fireshade hier ook zegt, het zou leuker zijn om gewoon iets te kunnen kopen, koppelen, en klaar.

Nou was dat voor mij niet een groot probleem, want ik heb ook een home theater met beamer en 5.1.surround voor de films (daarom dat ik ook gewoon die tv zonder 3,5mm jack gekocht heb), maar het was vanuit de fabrikant gezien gewoon een kleine moeite geweest om een extra jack aan de tv toe te voegen.
Ik kom uit het kamp dat het jammer vindt dat er geen 3.5mm op telefoons zit.. maar vwb televisies ben ik content met een Audio Digitaal (S/PDIF) aansluiting, wat beide televisies hebben. De Samsung heeft zelfs nog bluetooth als alternatief.

Goed dat ze het meenemen in de review, zo kan iedereen z'n eigen afweging maken. En ik vermoed niet dat het ontbreken van 3.5mm een hele punt aftrekt veroorzaakt, dus het is meer ter informatie.
Ook de LG heeft bluetooth als alternatief. Dat er bij telefoons minder 3.5mm jacks zijn tegenwoordig, heb ik een hele tijd als erg vervelend ervaren. Maar sinds ik van die kekke bluetooth oordopjes heb met ANC, mis ik het helemaal niet meer. Sterker nog, ik ben het eigenlijk al vergeten. Behalve dan die nare herinneringen aan bedrade in-ears die hopeloos in de knoop zitten, hoe netjes je ze ook opbergt #firstworldproblems ;)
Wij gebruiken de minijack om een 2.1 geluids setje op aan te sluiten.
Beter dan wat er uit de TV komt (maar natuurlijk niet zo goed als een aparte HDMI versterker).
Ik heb nog een vrij oude micro of mini set met een DVD speler en betere speakers dan mijn tv heeft. Voor het journaal boeit het niet zo, maar bij films gaat de audio via de koptelefoon aansluiting naar die speakers. Oude meuk, maar werkt altijd en kost geen drol. Dus bij een nieuwe tv is die audio-jack wel fijn.
Een DAC uit China is er vanaf 3 euro.
Een van Marmitek uit de Nederlandse winkel kost 50 euro, maar dan heb je wel een Wolfson SPDIF en DAC chip, en dat is nog steeds de top.
Het volume van de digitale output kun je niet op de tv regelen. Dan heb je dus een tweede afstandsbediening nodig, van de versterker, om het volume te regelen.

Daarnaast heeft een D/A converter een kleine vertraging. Ik merk het zelf als ik geluid op tv en op de versterker (via SPDIF digitale input) aan heb staan. Het geluid klinkt als de echo in een sporthal.
De vertraging zin niet in de dac (er zit geen buffergeheugen in), maar in de tv. De tv doet aan beeldverbetering, dat kost tijd. De audio gaat door een equalizer, die geeft ook vertraging. Op de digitale uitgang zal wel een andere vertraging zitten.
Ik merk dat die echo verandert met de signaalbron. Komt dus echt van de tv.
Dus de digitale uitgang en de analoge uitgang van de tv hebben een verschillende timing?
De speakers en de digitale uitgang. Mijn tv heeft geen analoge uitgang.
Als ik van tv naar de youtube app wissel verandert het timingsverschil. En ik kan in het menu een audiovertraging instellen die alleen effect heeft op de digitale uitgang, en niet op de ingebouwde speakers.
Ok. Toch eens kijken of bij mij ook de vertraging ingesteld kan worden.
Ik lees regelmatig een boek beneden terwijl mijn vrouw tv kijkt met de koptelefoon op. Zo'n gekke feature is dat voor mij niet.
Een 3.5mm jack blijft een standaard op het gebied van audio, hoe je het ook wendt of keert. Er zijn wel andere mogelijkheden zoals Toslink, maar dit is danweer digitaal, waar een jack analoog is.
Ik ben het op zich wel met je eens. Zelf heb ik een oudje (kuch) van LG uit 2016. De keren dat ik een koptelefoon gebruik, is het met bluetooth (werkt prima!) en dat is echt op één hand te tellen. Dat gezegd hebbende, wat @Wouterie aangeeft is ook wel weer zo: Oude meuk, maar het werkt áltijd! Kabelbreukjes voorbehouden. Maar zelfs met de Android TV Box van mijn dochter wordt de audiojack gebruikt om stereo speakers aan te sturen. Simpel, effectief.
Mini jack kabel van 5 meter kost bijna niets.
Gebruik ik dagelijks om de rest niet te storen.
ik vind wel dat als je vermeld of er wel of niet een 3,5mm-koptelefoon aansluiting is in het score overzicht, dat je dan ook moet vermelden of er een BlueTooth verbinding mogelijk is (en welke versie BlueTooth), deze zijn vaak toch mutual exclusive.

[Reactie gewijzigd door hamsteg op 22 juli 2024 16:59]

Onlangs een nieuwe tv voor m'n ouders uitgezocht. M'n pa is slechthorend en heeft een speciaal soort versterker voor om z'n nek (een soort ringleiding in de vorm van een ketting). Dat ding werkt met 3.5mm audio-jack, dus ik moest bewust op zoek naar tv met die feature.

Uiteraard is dit een vrij unieke gebruikersvraag, dat besef ik me. Maar goed: fijn dat er wat te kiezen valt :)
Mmm ik heb een Sony KD49XD8005 (2017 dacht ik) en ik ben juist erg blij met de 3,5mm jack.
Ik gebruik namelijk nog steeds een JVC Pro logic receiver uit 1998, 2 JBL zuilen als front speakers en 2 JBL rear speakers, de 3,5mm jack naar dubbel tulip (rood/wit) maakt dat ik toch een prima geluid heb bij het film kijken. (zeg maar quadrafonische opstelling)

Die audio jack is namelijk niet alleen voor een koptelefoon maar ook een stereo audio out ;)
Ik ben er dus nog steeds erg blij mee.

De kijkhoek van mijn tv is wel veel beter dan van dit nieuwe Sony toestel uit deze test. (viel mij op)

Hier de specs van mijn tv: pricewatch: Sony Bravia KD-49XD8005 Zwart

[Reactie gewijzigd door iew op 22 juli 2024 16:59]

Ik heb een Philips TV (bj 2017) - en mijn bleutooth koptelefoon werkt er niet eens mee. Dus ben erg blij dat ik nog een Jack aansluiting heb - een verleng kabel is zo gekocht en ik kan rustig tv kijken en mijn vriendin kan muziek luisteren.
Gelukkig kon ik door de 3,5mm heel goedkoop mijn Sonos play:5 aansluiten
Jammer dat er niet gekeken is naar een TCL of Hisense die maken ook nete tv's voor een zacht prijsje.
Dit. Ik heb zelf een TCL en ik vind dat dit merk verreweg de meeste bang for buck heeft. Onlangs nog was er een aanbieding voor een 4K 75" VA model voor 750,- Laat staan een 65" variant voor 600,-

Schitterend beeld met vrijwel oled zwart/ contrast , mooie afwerking (alu in mijn geval), Android 9.0, etc. Helaas beschikken wij niet over de US modellen met FALD etc, de Euro modellen zijn erg goed te noemen.
Je gaat met een niet-FALD model nooit het OLED zwart / contrast halen, dat lukt gewoon niet. Zwart is misschien zwart wanneer je een donkere scene hebt en het hele backlight dimmed. Maar niet zodra er ook nog lichtere elementen in de scene zitten. Niet dat er iets mis mee is. Ik heb zelf een 75" TV opgehangen in de werkkamer met een PVA scherm. Dat ziet er prima uit en een FALD / OLED is in dat formaat meteen zoveel duurder. Voor mij als vervanging van mijn 720p beamer al een hele grote vooruitgang.
Zelfs met een FALD is dit niet mogelijk.
Ik heb het meer over de perceptie ervan, geen cijfertjes maar gewoon hetgeen wat je ziet. Vaak zit ik me te vergapen aan de inktzwarte scenes gecontrasteerd met 'wide color gamut'. Vandaar dus ook 'vrijwel', de beleving die ik ervaar is nagenoeg hetzelfde als met de LG C8 van m'n broer.

[Reactie gewijzigd door g1de0n op 22 juli 2024 16:59]

Als de beleving die jij ervaart nagenoeg hetzelfde is met een budget LCD tv met een high-end OLED is dat mooi natuurlijk. Met je eens dat het gaat om je eigen beleving en wat jij daarin mooi vindt. Maar als ik uitspraken lees als "ervaar ik nagenoeg hetzelfde als een LG C8" of "inktzwarte scenes gecontrasteerd met wide color gamut", dan twijfel ik wel heel erg over hoe objectief je ergens naar kan en wil kijken en hoeveel verstand je van een tv hebt. No offense, maar kleur heeft niks te maken met contrast en dat jij een budget LCD tv hetzelfde ervaart als een high-end OLED is wel heel erg biased en een eigen aankoop goedpraten. Een budget LCD en een high-end OLED is niet vrijwel hetzelfde en dat verschil is ook niet heel klein. Wellicht dat het verschil met normale tv uitzendingen of normale Netflix content niet heel groot is. Zodra je overschakelt op HDR, als jouw tv dat überhaupt zichtbaar weer kan geven, dan ga je zien waar een OLED of een hele goede LCD met FALD scherm (en dat is met HDR al niet echt top) toe in staat is ivm een budget tv.
Ik leg uit hoe beeld en de ervaring ervan subjectief is, tot op zekere hoogte. TCL heeft met dit VA paneel een ervaring te weten bewerkstelligen dat de zwartwaarde nagenoeg inktzwart is, mede door de kwaliteit van het paneel zelf en de afstelling ervan. VA staat hierom bekend en is niks magisch aan. Een contrast van zo'n 4500:1 en kleurwaardes die alleen in de topmodellen te vinden zijn. Op een gegeven moment is zwart gewoonweg zwart of er iets van af, zoals ik heb aangegeven in mijn post. Voor een fractie van de prijs van oled hou ik dus liever meer geld in mijn zak.
Het is natuurlijk een prima afweging om je geld in de zak te houden, maar bij tv's is het over het algemeen wel "je krijgt waarvoor je betaald". Uiteraard heeft dat zijn grens, maar een 65" tv van € 2.000 is een veel betere tv dan een 65" variant voor € 800. Of een 65" van € 6.000 dan nog veel beter is dan één van € 2.000 is mogelijk al wat twijfelachtiger. Niet met je eens dat bij een VA paneel zwart nagenoeg zwart is, omdat met een budget LCD niet mogelijk is. Dat is niet erg, omdat je daar ook niet voor betaald hebt. Maar dan moet je niet gaan verkondigen dat een tv voor een derde van de prijs van een OLED net zo goed is. Jouw beleving is belangrijk, maar geen waarheid. De beeldkwaliteit van een tv is objectief te meten en daarbij geldt doorgaans, duurder is beter.
Ik heb niet gezegd dat het even goed is. Wel dat het subjectief is, tot op zekere hoogte. Als de kwaliteit van de goedkopere TV A, de veel duurdere B dermate benadert in visueel aspect en beleving dan is dat denk ik alleen maar positief. Er zijn genoeg reviews te vinden van TCL televisies die worden geroemd vanwege hun zeer lage zwartwaarde (contrast van 4500:1 is zeer hoog en zeker geen inferieure IPS waarde), inky black worden genoemd, los van het zeer brede kleurenspectrum. Uiteraard is oled beter, maar dat houdt niet in dat er geen andere technieken zijn die erg dichtbij de beleving komen van oled. Overigens kan mijn TCL prima HDR weergeven, mits het niet al te licht is in de kamer.
Gast, stop gewoon met reageren.
Niemand is het met je eens en je staat lekker voor schut hiero.
Geniet jij lekker van je budget TV, ga ik naar mijn mooie LG C9 kijken met echte diepe zwarte kleuren.
:P
Waar staat FALD voor en hoe weet ik hoe en tv een FALD scherm heeft?
Full Array Local Dimming. Dat betekent dat de backlight heel veel zones heeft en dus per stukje scherm de intensiteit kan bepalen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld edgelit LED waarbij de randen van een TV een rij ledjes bevat die het gehele scherm egaal belichten. Daarbij kun je geen onderscheid maken tussen intensiteit van het backlight op verschillende delen van het scherm.
En hoe is jouw TV dan anders dan vrijwel iedere andere goede niet OLED TV? Wat is het referentiekader?

Je benoemt het hier als een positief punt, dan moet je het ook verder onderbouwen dan "gewoon hetgeen wat je ziet".

Mijn 5 jaar oude TV geeft ook prachtig beeld, kwam ook zeer goed uit de test en ik heb nul intentie om deze de komende jaren te vervangen. Echter kan die de technologie van OLED niet evenaren. En omdat het niet opvalt tijdens het kijken, betekent niet dat je perceptie klopt.
Vrijwel oled contrast, lijkt me heel sterk.
Sowieso echt heel erg slecht advies in dit artikel. Voor de prijs van de Sony koop je een Samsung Q65R, met 120hz. €200 er bij en je hebt een Q70R. Beide TVs zijn veel betere keuzes. 120hz, freesync, vrr, FALD op de Q70R, hoge piek helderheid voor HDR etc.

Ik snap werkelijk waar niet waarom voor het artikel de goedkoopste van elk merk zijn gekozen. Voor de zelfde prijs als de Samsung in de test, kan je de Samsung RU8000 krijgen, wederom een betere keuze... Met Freesync 120hz tot 1440p (XBOX one ondersteund freesync en 1440p)

Geen een van de tv's uit de test gaat je een top ervaring geven tijdens het EK.

Vergelijking van de RU8000 met de Q70R

rtings

[Reactie gewijzigd door Eli3l op 22 juli 2024 16:59]

Dit zijn de goedkoopste 65" beeldschermen van enkele verschillende merken. Wat ook duidelijk in het begin uitgelegd wordt. Als je dat advies niet nodig hebt is dit niet een artikel voor jou.

Deze zijn niet gemaakt voor top ervaringen, als je dat wil moet je een 55" model kopen voor hetzelfde geld, of misschien zelfs een 40". Gaat de kwaliteit wel flink van omhoog natuurlijk.
Deze schermen zijn voor mensen die voor het minste geld een zo groot mogelijk scherm willen. Precies zoals ook in het artikel als voorbeeld wordt gegeven. Een zo groot mogelijk scherm bij een bedrijfsreceptie waarop staat "beste klant".
Wanneer je bijvoorbeeld alle schermen van Schiphol moet vervangen is 100 of 200 euro erbij opeens een gigantische kostenport.
Wat hij bedoelt is dat als je toch x uitgeeft aan de goedkoopste van een bepaald merk je dat dan ook zou moeten vergelijken met x kostende alternatief bij een ander merk. Op deze manier wordt Samsung namelijk benadeeld omdat zij een lagere instaplijn hebben dan Sony.

Oh en massaal kopen in je Schiphol voorbeeld levert een totaal andere onderhandelingspositie op en is totaal niet te vergelijken met particuliere aankopen.
Als formaat voor een zo laag mogelijk bedrag de enige voorwaarde is voor het artikel, dan kun je ook zeggen dat samsung bevoordeeld wordt omdat ze toch nog genoemd worden terwijl ze veel duurder zijn dan de andere merken. :)
Toch liever een grotere maat van een minder toestel! Ik heb de 82RU8000 en ben hier ZEER tevreden over. Snelle bediening en apps en ik vind het beeld heel mooi en meer dan voldoende zwart. Is het OLED zwart? Nee, maar komt genoeg in de buurt om het geld liever in een groter model te steken.

Een grote maat draagt volgens mij in grote mate bij aan het bioscoop gevoel. Just my 2ct. ymmv.

[Reactie gewijzigd door JAHRASTAFARI op 22 juli 2024 16:59]

Gisteren nog de 65RU8000 van Samsung voor 699 euro op iBOOD.
De beste manier om een betaalbare (met minstens volgens specs; 100hz, eventueel met FALD (LCD) of OLED) tv te kopen, is wachten op promoties. Die zijn er veelal en groots. Vanaf juli komen de eerste nieuwe voorjaarsmodellen in gematigde solden. Rond november december komen deze vaak weer in gematigde afslag, maar vooral tijdens de eerste paar maanden van het nieuwe jaar vind je de top modellen van het afgelopen jaar aan ongelooflijke prijzen. Vaak rond de helft van de oorspronkelijke prijs.

Als je nog steeds voor een edge led, 50-60hz modelletje wilt gaan, maakt het niet veel uit wat je doet. Deze worden snel al redelijk goedkoop (of net overpriced) op de markt gebracht en de winst tijdens promoties loopt meestal op tot maximaal een paar honderd euro’s.

[Reactie gewijzigd door Waarez op 22 juli 2024 16:59]

Wat jij troep noemt is voor veel mensen prima en beter dan veel van de tv's die 5 jaar geleden werden verkocht.

Alle content is 60hz of lager, behalve voor gaming. Dus waarom zou je voor 100hz moeten gaan. Die upscaling naar 100hz van tv's (motion compensation) ziet er niet uit.
Bij deze mijn post wat aangepast. Je hebt grotendeels gelijk. Echter 120hz native panelen hebben wel hun voordelen tegenover 60hz (zelfs zonder motion compensation). Zo is alle native 24p (bluray, netflix, etc) content beter weer te geven op een 120hz scherm vanwege minder judder. Dit, doordat een 120hz display elke frame exact 5 keer weergeeft. Een 60hz display moet hiervoor met een soort van 3:2 pulldown werken en alterneert 2 en 3 frames per keer. Op zich geen groot probleem, maar dit veroorzaakt wel zichtbare judder voor de gevoelige kijker.

Vaak hebben de high end tv's (veelal 120hz), nog een aantal andere extra beeldverbeterende instellingen die hun 60hz variant ook niet heeft. (Maar deze zijn niet altijd te gebruiken vanwege image altering tegenover bedoelde weergave).

[Reactie gewijzigd door Waarez op 22 juli 2024 16:59]

Het klopt grotendeels wat je zegt en een 120Hz tv kan wel degelijk voordelen hebben. In theorie is het ook: hoe hoger de hz (refresh rate), hoe minder judder (stotter) en blur (vervaging) je zult zien in de bron. Tv’s met een hoge hz kunnen dit verhelpen, maar zijn uiteindelijk ook afhankelijk van de hz-hoeveelheid ofwel het aantal fps (frames) van de bron.

Het ‘probleem’ bij sommige 60hz tv’s is de correcte verwerking van 24fps-beelden. Als een 60hz-tv bij films zijn pixels niet kan verversen op 48hz moet hij het zogeheten 3:2 pulldown toepassen. De frames wisselen dan af door tussen 3 en 2 keer herhaald te worden, en dit zorgt voor motion-judder. Een aantal 60hz televisies kunnen tegenwoordig 24fps ook correct afhandelen door het paneel op 48fps aan te sturen. Je hebt dan geen frame afwisseling maar 2:2 pulldown (2x24) zonder motion-judder. Inderdaad een 120hz tv kan dit per definitie tegengaan door elke frame 5 keer te herhalen (5:5, 5x24).

Een 120hz tv kan door zijn hogere refresh rate dus ook méér frames invoegen met BFI of interpolatie. Een 60hz tv kan het enkel bij 24fps of 30fps content en heeft hierin dus minder opties ofwel minder krachtig. Voor deze motion technieken moet je wel het instellingen-menu induiken anders heb je er niets aan. Als je (erg) gevoelig bent voor interpolatie-artefacten of flicker heb je er ook weinig aan. Tot slot hebben 120Hz tv's doorgaans wel lagere response tijden en dus betere bewegingscherpte (minder motion blur) bij snelle beelden, maar ook effectievere black frame insertion (BFI).

[Reactie gewijzigd door benbaba op 22 juli 2024 16:59]

Gezien de prijs verwacht ik dat ze allemaal 50hz zijn.

Misschien was het aardig geweest dát mee te nemen in de beoordeling. Want volgens mij wil elke Tweaker 100hz. Of stel ik mij aan en kan ik net zo goed voor een 50hz gaan tegenwoordig?
Waarom is 100hz zo belangrijk? Ik ben met mijn vorige tv voor 100hz gegaan en heb uiteindelijk alle 100hz opties uitgezet, omdat het er niet uitziet. Films zien eruit als soaps. Content is allemaal 24, 30 of max 50/60fps. Tenzij gaming heel belangrijk voor je is, daar lijkt 100hz alleen een toevoeging te zijn.
Waarom is 100hz zo belangrijk? Ik ben met mijn vorige tv voor 100hz gegaan en heb uiteindelijk alle 100hz opties uitgezet, omdat het er niet uitziet. Films zien eruit als soaps. Content is allemaal 24, 30 of max 50/60fps. Tenzij gaming heel belangrijk voor je is, daar lijkt 100hz alleen een toevoeging te zijn.
Ik verwacht dat een televisie langer mee gaat dan het nu en morgen. In de toekomst zal er wel meer en meer ondersteuning komen voor snellere refreshrates. Dan wil ik niet dat de TV een bottleneck is daarin :)
Het feit dat veel tv's die in 2020 gaan uitkomen over een speciale "film modus" beschikken die op aandringen van Hollywood juist zoveel mogelijk beeldverwerking opties uitzet spreekt dat tegen.

De kans dat er veel content geschoten in high framerate uit gaat komen is uitermate klein.

Zelfs voor gamen is meer dan 60fps niet heel erg zinnig. Het zullen voornamelijk consoles zijn die worden aangesloten op een TV en die mikken eigenlijk nooit op meer dan 60fps.

Als je future proof wil zijn kan je beter een TV met HDMI 2.1 kiezen zodat je VRR ondersteuning krijgt. Dat is iets wat wel ondersteund gaat worden, zeker met de nieuwe consoles/videokaarten.
Allebei de next-gen consoles gaan "up to 120FPS VRR" ondersteunen, en ik denk dat je, zeker op dit forum, maar ook daarbuiten nog verbaasd zou staan van de hoeveelheid PC's/Laptops/HTPC's er op TV's aangesloten staan.

HDMI2.1 kan ik mij verder alleen maar bij aansluiten, dat zou wmb op alle nieuwe apparatuur uitgerust met HDMI verplicht standaard geleverd moeten worden vanaf 2020, maarja, ik heb daar helaas weinig over te zeggen :+
Dat de consoles het technisch gaan ondersteunen wil zeker niet zeggen dat gamedevelopers gaan richten op 120FPS. Die zullen nog steeds voor veel single player experiences richten op 30/60fps en meer eyecandy toevoegen. Wellicht de optie voor multiplayer. Dus het ligt er dan waar je voorkeur ligt vwb gaming.
Ik ben benieuwd hoe dat uit gaat pakken en ik ben sceptisch. Voor mijn smaak is een lichte vorm van beeldverbetering verreweg beter dan de motion judder die ik bij panning shots te zien krijg wanneer alles uit staat, ondanks dat er soms lichte artifacts te zien zijn.

Ik snap dat filmmakers niet graag hun werk vernaggeld zien worden, maar ben me ook bewust dat ze toch vooral baat er bij hebben dat mensen naar de bioscoop komen. Als de subjectieve waarneming dan achteruit gaat omdat de TV de tekortkomingen van het paneeltype, wat immers anders is dan in de bioscoop, niet meer wegpoetst om wille van technisch purisme, dan zal de bioscoop weer aantrekkelijker worden.

Om het aluhoedje maar weer even af te doen: Super dat op deze manier een halt wordt toegeroepen aan compleet overtrokken algoritmes die niks anders doen dan het beeld verpesten omwille van "it's over 9000hz" stickers op de doos van de TV. Maar als een vanuit de industrie gepushte movie mode mij dus opzadelt met een slechtere beleving vanwege inherente verschillen in het paneel, dan denk ik dat er best wel kritisch naar gekeken mag worden.
Het is toch van de zotte dat er zaken in een tv worden gestopt die we nooit zullen gebruiken.

Er zit een snelle nutteloze beeldprocessor in, terwijl de menu's van de tv traag zijn...
Wat heet nutteloos? En wie zijn "we"?

Doe mij maar een natuurlijker ogend vloeiend beeld in plaats van stotterende panning shots dankzij een inmiddels bijna eeuwenoude filmtechniek/-standaard die men niet los wil laten. Beeldprocessors zijn zo goed als de fabrikant ze programmeert en de gebruiker ze inzet. Mijn Philips uit 2010 (7000 serie) poetst op de laagste stand de meest ergerlijke zaken weg, vrijwel zonder dat daar hinderende nadelen aan zitten. Dan ben je toch alleen maar beter af?

Dat de menu's te langzaam zijn omdat ze verder weer per model 2 Euro aan kostprijs willen sparen is inderdaad te belachelijk voor woorden.
Ik kan idd natuurlijk niet voor iedereen spreken, maar weet wel dat velen de beeldbewerkers uitschakelen.

Als jij het verbetering vindt, is dat mooi meegenomen.
Maak je geen zorgen, enkel voor gamen zou het een argument zijn. Vroeger deed je het nog wel eens voor een helderder beeld maar dat is sinds LED ook minder relevant.
Koop je over 7/10 jaar weer een nieuwe? Die ontwikkeling gaat niet zo hard.
Precies. Kijk eens hoe lang de adoptie van HD heeft geduurd. En nog steeds heb ik meer SD stations dan HD stations. We praten al een paar jaar over 4K, maar er is nog steeds geen groot aanbod voor. 8K TVs zijn op de markt en deze zomer krijgen we met de Olympische spelen pas de eerste 8K uitzendingen. De gemiddelde duur van het beschikbaar komen van iets en het mainstream worden van iets is zo'n 10 jaar.
De vorige spelen in 2016 Rio waren ook in 8k beschikbaar.
https://www.homecinemamag...in-8k-ultra-hd-uitzenden/
Dat was niet op privé toestellen van mensen maar in openbare ruimtes. Vergeet niet dat HDMI 2.1 nog niet bestond toen, dus er was geen enkel productietoestel wat 8K kon weergeven. Het was een test in aanloop naar de spelen van Tokio. Zie het als een toneelstuk: dat is ook al opgevoerd voordat de premiere plaatsvindt.
Net zoals ze de hobbit in 48fps hebben uitgebracht. Maar iedereen misselijk werd? En dan kan je altijd wel x feature misschien in de toekomst gebruiken. Maar als er niet direct plannen zijn dat ik x feature ga gebruiken ga ik er geen rekenimg mee houden bij een koop.
Ik weet niet beter dan dat verschil 50-100 duidelijk te zien is bij snelle beelden.
Bijvoorbeeld de schuivende tekstbalken onderin beeld van RTLZ etc bij 50hz heel schokkerig zijn en bij 100 vloeiend lopen. Dat je met voetbalwedstijden van die golven gaat zien in het beeld etc.

Maar als dat allemaal niet waar is heb ik mij een boel wijs laten maken en een veel te dure TV gekocht :'(

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 22 juli 2024 16:59]

Die voorbeelden die je aanhaalt zijn voorbeelden waarbij je duidelijk verschil gaat zien. Echter bij series en films ziet het er vaak heel raar uit wanneer de tv zelf de beelden gaat interpoleren. De veel gehoorde klacht is het soap effect. Dat alles eruit gaat zien als een soap serie. Daarom zetten veel mensen dit soort beeldverwerking uit of op minimaal. Ook willen daarom filmmakers een optie in nieuwe tv's dat alle beeldverwerking uitgezet kan worden.
Dat komt niet alleen door het aantal Hz, maar vooral door de chip die in duurdere televisies zit waarmee motion flow beter wordt gedaan. Het signaal is 24 beelden per seconden op rtlz, op zijn best. Dat ziet er per definitie in bewegende beelden schokkerig uit. Of je die 24 beelden per seconden op een 50 of 100hz tv afspeelt dat maakt niet uit. De frames worden bij een 100hz tv vaker ververst, alleen met dezelfde frames.

Motion flow is daarom bedacht en voorspelt wat er tussen de loze frames in zou moeten zitten om het beeld vloeiender te maken. Dus je hebt je duurdere tv niet voor niks gekocht want dat is een mega verschil. Hoe beter de motion flow hoe minder artefacts je ook hebt, ofwel mutaties in het beeld rondom bewegende beelden. (bijvoorbeeld als iemand stilstaat en een zwaard zwaait, een soort vervorming van het gebied achter het bewegende beeld).
Omdat die panelen vaak eem veel snellere responstijd hebben, waardoor snelle beelden zoals bij voetbal, er veel scherper uit zien. Dat soap effect heeft niks met de refresh rate te maken van je paneel, maar met allerlei beeld verbeteraars die aan staan.

Op een 120hz/144hz monitor kan je prima netflix kijken zonder soap effect ;)
Omdat die panelen vaak eem veel snellere responstijd hebben, waardoor snelle beelden zoals bij voetbal, er veel scherper uit zien. Dat soap effect heeft niks met de refresh rate te maken van je paneel, maar met allerlei beeld verbeteraars die aan staan.

Op een 120hz/144hz monitor kan je prima netflix kijken zonder soap effect ;)
Nee dus, je scherm zal er niet scherper uitzien zonder die beeld verbeteraars. Ook al is je scherm 120hz, als de content 30fps/60fps is zoals bij uitzendingen of blurays, zal het beeld er niet scherper uitzien dan op een 60hz scherm zonder beeld verbeteraars.
Dat zeg ik ook nergens... ;)
Wat is dan het punt dat je wil maken?
sport kijken bij 50hz of 100hz maakt toch echt wel een verschil.
En gamen 'tja ik mag toch hopen dat de nieuwe xbox of playstation hogere refreshrates gaan ondersteunen.
Sport is zeker een punt. Daar heb je ook niet zo snel last van het "soap-effect". Zelf kijk ik geen sport op TV behalve F1. Dat gaat meer dan prima op een 50/60hz TV.
Ik heb toevallig net een 65" Philips pus7354 gekocht, dus een serie hoger dan wat hier besproken is, was 700 bij ibood. Die is ook 'maar' 50 Hz (wat eigenlijk gewoon 60 Hz is).
Ik zou ook niet weten waarom dat niet goed zou zijn... Deze tv heeft ook gewoon beeld interpolatie technieken en dat heb ik al minder agressief gezet (op movie ipv standaard werd ergens geadviseerd en ziet inderdaad beter uit, minder soaperig). Maar dat is ook super vloeiend... Wat voegt 100 Hz nou nog toe? Volgens mij praat bijna iedereen elkaar gewoon maar na hierover en maakt het veel minder uit dan mensen denken.

Het is natuurlijk wel een verschil als de tv werkelijk 100/120 Hz van de bron accepteert zoals de lg oleds, maar dat is meestal niet het geval. En zelfs dan alleen maar als je fanatiek gamer bent en je pc wil aansluiten of voorbereid wil zijn op de volgende generatie consoles (waarvan het nog afwachten is hoezeer ze echt hogere framerates gaan bieden in de praktijk).
Je zegt, of vraagt, eerst wat 100hz toevoegt, en geeft even later aan dat het 'natuurlijk' wel een verschil oplevert als de bron 100hz levert.
Kort gezegd begrijp ik niet wat je nou eigenlijk wilt zeggen, terwijl je wel zegt dat de rest elkaar maar napraat.

Je zult versteld staan hoe vaak een tv, in de huidige generatie, wordt gebruikt als monitor en hoeveel mensen hier dus op gamen.

Ik kijk niet meer films, series of tv zenders dan dat ik game op mijn tv, dus ik ben er al 1 van.
Heb je de tweede helft van mijn post ook gelezen? Lang niet alle 100 Hz tv's kunnen ook een 100 Hz signaal verwerken. Meestal kunnen ze gewoon maximaal 60 Hz accepteren maar heb je frame interpolatie technieken die er dan een hogere framerate van maken. Je kunt dus niet je pc er op aansluiten en op 100/120 Hz zetten.

Zoals ik al zei, tv's waarbij dat wel kan is een ander issue. Maar de enige die ik zo op kan noemen die dat kunnen zijn de oleds van LG. En dan zit je in een iets andere prijsklasse.
Alle 100hz tv's kunnen 100hz signaal verwerken. Jij hebt het gewoon over 60hz panelen die door technieken zogenaamd de 100 zouden moeten halen.
Op een 100hz paneel kun je dus wel gewoon je pc aansluiten en er 100hz op zetten.
Tja... Dat is gewoon niet waar. Kan er weinig anders van maken.
Prima. Dan mag je voor mij nu een tv opzoeken met een 100hz paneel die maximaal 60hz haalt.
Helaas is dat niet iets wat altijd in de specificaties van de fabrikant staat en ik heb weinig zin om voor jou het halve internet af te zoeken, maar afgaande op de specs in de pricewatch deze dan in ieder geval:
pricewatch: Samsung 55RU8000 Zwart
Refreshrate 100 Hz
Max freesync refreshrate 60 Hz

Zou in theorie natuurlijk kunnen dat hij zonder freesync ineens meer accepteert maar dat lijkt me sterk.
Dit is wat ik bedoel, alleen begrijp je het niet. Dat is gewoon een 60hz paneel en geen 100hz paneel die max 60hz haalt.
Je reageert alsof je alles denkt te weten maar als iemand vraagt waarom heb je geen zin om te reageren.
Maar goed, het zal wel.
Dus jij denkt dat fabrikanten gewoon liegen? Natuurlijk is dat wel een 100 Hz paneel anders zou Samsung daar problemen mee krijgen. Maar het is geen 100 Hz televisie! Het paneel kan 100 Hz aan, maar in goedkopere tv's stoppen ze niet de duurdere hardware die benodigd is om ook een 100 Hz signaal over HDMI te accepteren.
Nee dat denk ik niet, dat is zo. De tv, die jij net doorstuurde, heeft inderdaad geen 100hz paneel maar een 60hz paneel. Ze mogen het in de markt zetten als 100hz door allerlei briljanten motion blur technieken.

Ach, verdiep je er anders eerst in voordat je zo stellig bent en aannames doet.
Kom anders zelf eens met bronnen? Je beschuldigt mij continu maar van jou moeten we alles maar klakkeloos aannemen?
https://www.cnet.com/news/ultra-hd-4k-tv-refresh-rates/

Ik beschuldig jou niet. Ik leg iets uit om vervolgens alleen "Tja... Dat is gewoon niet waar. Kan er weinig anders van maken." als reactie te krijgen.

[Reactie gewijzigd door Nolimit89 op 22 juli 2024 16:59]

Mja, die link zegt niet zoveel... Ik weet dat fabrikanten veel marketing bs verkondigen maar daar had ik het niet over.

Ik zie echter wel dat de meeste (misschien zelfs alle) nieuwe tv's die een 120 Hz paneel hebben dat ook als input accepteren (hoewel meestal niet op 4k maar dat komt omdat ze nog geen HDMI 2.1 hebben). Daar heb ik wel zelf voor moeten zoeken, jouw link hielp niet. En ik weet 100% zeker dat er vroeger in ieder geval wel tv's waren die echt een 100/120 Hz native refreshrate hadden maar die niet zo'n signaal accepteerden. Die refreshrate werd alleen gebruikt met de beeld interpolatie technieken van de tv. Fijn te zien dat dat ondertussen wel verbeterd is.

Alsnog denk ik dat het voor verreweg de meeste kopers veel minder belangrijk is dan dat het gemaakt wordt. Alleen fanatieke gamers gaan er iets aan hebben en zelfs dat is twijfelachtig. Ik heb zelf voor de pc ook een gsync scherm dat tot 120 Hz gaat (ultrawide, daarom niet hoger), en bij games die ik op de pc speel met muis wil ik ook zoveel mogelijk frames, 60 Hz voelt dan al een beetje hakkelig. Maar speel ik dezelfde game met een controller op de tv dan heb ik nergens last van. Met een controller heb je een minder directe relatie tussen jouw beweging en de beweging op het scherm. Ik denk daarom dat met een controller framerates en daarmee refreshrates boven 60 veel minder toevoegen. Zeker zullen er wel wat mensen zijn die met muis op een 65 inch tv gamen, maar dat gaan er echt niet veel zijn.
Mja, die link zegt niet zoveel... Ik weet dat fabrikanten veel marketing bs verkondigen maar daar had ik het niet over.
Het zegt in ieder geval dat die Samsung die je linkte dus een 60hz paneel is en geen 100hz. Precies wat mijn punt was.
De 55 inch RU8000 (en hoger) hebben wel degelijk een native 120Hz paneel. Samsung gebruikt tegenwoordig niet meer zo fanatiek het Motion Rate nummer als vroeger. In het geval van de RU8000 is de PWM Dimming Frequency (flickering) maximaal 240Hz. Ze zouden dus kunnen adverteren met Motion Rate 240, maar dat heeft te maken met BFI en niet de refresh rate. De 49 inch RU80/Q60R/Q70R hebben wel een native 60Hz paneel.
Waar zegt het dat dan? Die tv wordt daar helemaal niet genoemd. Sterker nog, ik had het mis over die tv. Hij ondersteunt wel 100/120 Hz signalen, alleen niet op 4k, waarschijnlijk dat daarom 60 Hz als max in de pricewatch staat (dat is de max voor 4k). Had je me eindelijk terecht kunnen wijzen, ga je me op het verkeerde punt gelijk geven!
Helaas logen fabrikanten weldegelijk. Ze gebruikten "100hz" of "400hz" als benaming voor hun interpolatietechniek en/of hun backlight flicker. Zo waren er zelfs met 500hz, 1.000hz en noem maar op... Maar heeft dus niets met het paneel of de bronverwerking te maken.

Deze topic bevestigt wat @Nolimit89 zegt: https://linustechtips.com...44hz-monitor-vs-400hz-tv/ Blijkbaar bedoelen ze dis 'backlight flicker' die aan bv. 400Hz gaat... Op zich ook wel leuk, maar vanaf +/- 75hz zie ik het verschil niet meer. Maar het paneel is gewoon 50/60/100hz.

Hier bv, een 1.000Hz TV voor 300€ 8)7

[Reactie gewijzigd door musback op 22 juli 2024 16:59]

Daar staat alleen maar 1000 Hz, niet dat er een 1000 Hz paneel in zit.
Verachtelijke marketing? Ja. Feitelijk onjuist? Nee.
Ik doelde dus op tv's waarbij de fabrikant aangeeft dat er wel een 100 Hz native paneel in zit maar de tv die signalen niet accepteert. Die zijn er ook geweest, veel zelfs. Alleen blijkbaar gelukkig komt dat tegenwoordig niet meer veel voor.
Heb je de tweede helft van mijn post ook gelezen? Lang niet alle 100 Hz tv's kunnen ook een 100 Hz signaal verwerken. Meestal kunnen ze gewoon maximaal 60 Hz accepteren maar heb je frame interpolatie technieken die er dan een hogere framerate van maken. Je kunt dus niet je pc er op aansluiten en op 100/120 Hz zetten.

Zoals ik al zei, tv's waarbij dat wel kan is een ander issue. Maar de enige die ik zo op kan noemen die dat kunnen zijn de oleds van LG. En dan zit je in een iets andere prijsklasse.
Is dat niet vooral user error? Toen ik een 4K tv kocht in 2015 gingen er ook allerlei spookverhalen de rondte. De HDMI zou geen 2.0 zijn (was het wel) en de 120 Hz input zou ook onmogelijk zijn.

Mijn pricewatch: Sony Bravia KD-49X8309C Zwart slikt hoe dan ook prima 1920x1080@120 hz. Natuurlijk moet je daarvoor wel een custom profiel aanmaken via het Nvidia control panel.
Zelfs de Samsung RU8000 ondersteunt 120hz bron en dat is echt geen dure TV.

Snellere panelen hebben minder last van ghosting over het algemeen. Dus snelle bewegingen zien er beter uit op zo een paneel. Dus een voetbalwedstrijd kijken zal aangenamer zijn. Of jij daar wat aan hebt weet alleen jij.
Klopt, ik zie net inderdaad dat er ondertussen wel meer tv's zijn die werkelijk hogere framerates accepteren. Maar je moet wel altijd nog goed opletten als dat je doel is want er zijn ook nog genoeg tv's met 100 Hz panelen die zo'n signaal niet accepteren.
Ik heb toevallig net een 65" Philips pus7354 gekocht, dus een serie hoger dan wat hier besproken is, was 700 bij ibood. Die is ook 'maar' 50 Hz (wat eigenlijk gewoon 60 Hz is).
Ik zou ook niet weten waarom dat niet goed zou zijn... Deze tv heeft ook gewoon beeld interpolatie technieken en dat heb ik al minder agressief gezet (op movie ipv standaard werd ergens geadviseerd en ziet inderdaad beter uit, minder soaperig). Maar dat is ook super vloeiend... Wat voegt 100 Hz nou nog toe? Volgens mij praat bijna iedereen elkaar gewoon maar na hierover en maakt het veel minder uit dan mensen denken.
Probleem van 50 Hz tv's is de 3:2 pulldown techniek voor 24p content, zie https://www.rtings.com/tv/tests/motion/24p. Natuurlijk ziet niet iedereen judder, dan maakt het niet uit.
Het is natuurlijk wel een verschil als de tv werkelijk 100/120 Hz van de bron accepteert zoals de lg oleds, maar dat is meestal niet het geval. En zelfs dan alleen maar als je fanatiek gamer bent en je pc wil aansluiten of voorbereid wil zijn op de volgende generatie consoles (waarvan het nog afwachten is hoezeer ze echt hogere framerates gaan bieden in de praktijk).
Veel tv's zullen zich niet bij het OS aanmelden als 100/120 Hz maar ik kan mij oprecht niet voorstellen dat er veel tv's zijn waarbij je geen 100/120Hz naar je tv gestuurd krijgt wanneer je dat zo instelt als custom resolutie. Lijkt mij dat het bij het gros geen probleem zou moeten zijn.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 juli 2024 16:59]

Ik kom ook van een 100hz af naar een 50 hertz, en volgens mij is het zo dat een 100hz 2x zo snel knippert.
Dus wel wat rustiger is aan je ogen..
Ik merkte het in het begin wel een beetje.
LCD TVs knipperen helemaal niet, tenzij je specifiek daar een functie voor ingebouwd hebt maar dat is zeker niet standaard.
Zo voelde het wel voor mij toen ik overstapte van 100hz naar 50hz.
Ik had het anders moeten omschrijven.
Bij CRT monitoren was 100 Hz wel echt heel veel fijner dan 50 Hz, om flickering tegen te gaan. Een neergezet frame vervaagt daar snel zodra het is neergezet. Bij LCD schermen is dat helemaal niet zo. Daar worden de crystals goed gezet en dan blijft het frame net zo lang staan tot het volgende frame er overheen komt, of dat nou 100, 50 of 1 Hz is.
Net een nieuwe tv gekocht en heb geen idee of tie 50 of 100hz is. Zou er niet eens een gekocht hebben als mijn vriendin niet Netflix ed keek.

Dus ik zou "de Tweaker" hier niet over 1 kam scheren. Er zullen er genoeg zijn met andere prioriteiten. Sterker nog, ik denk dat er bovengemiddeld veel zijn die überhaupt geen tv kijken.

[Reactie gewijzigd door Flagg op 22 juli 2024 16:59]

Het verschil tussen 50 en 100 is zo groot dat ik er inderdaad vanuit ga dat de gemiddelde tweaker graag het beste van de 2 keuzes heeft.

Iets wat op zijn minst de moeite waard was geweest mee te nemen in de review.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 22 juli 2024 16:59]

Zo veel minnetjes en dan nog een 5 voor de Salora? Dat is best vergevingsgezind!
Ik dacht precies hetzelfde. een 5 is een 'bijna voldoende'. voor mij zijn er veel te veel min-punten voor een 'bijna voldoende'.... zeker vergeleken met de andere opties.
Zeker ook gezien het echt een paar keer 3 minnetjes heeft. Dat is echt 'dit is compleet waradeloos'.
Ik wil ook wel eens weten hoe ze dat berekenen, lijkt niks van te kloppen.
Als je met enige regelmaat Tweakers reviews leest weet je dat een cijfer onder de 5 enkel wordt toegekend wanneer het product in kwestie direct verantwoordelijk is voor een Corona infectie of een spontaan bezoek van je schoonmoeder.
Opvallend dat je WebOS verkiest boven het OS van Samsung of in elk geval dat als pluspunt aangeeft. Heb een LG c7 in de woonkamer een Samsung 6 series in de slaapkamer en persoonlijk vind ik de Samsung het fijnste bedienen.

Het kan natuurlijk een smaakkwestie zijn of het feit dat LG zijn klanten in de steek laat door alleen het huidige model te ondersteunen waardoor ik nooit een WebOS update heb gekregen. Zou graag 5 jaar support zien en ben bereid daarvoor te betalen.
Zijn er mensen die het OS (of het "slimme gedeelte") van de fabrikant gebruiken? Voor het normale Netlix-kijken zal er veel een externe mediaspeler gebruikt of gekeken worden via het apparaat van de kabelaar, denk ik.
Ook vanwege (het gebrek aan) OS support/ app-updates.
Ja, 95% van de mensen waarschijnlijk. Of denk je dat heel Nederland elke dag op Tweakers zit om te bekijken wat er mogelijk is met een externe mediaspeler?
Denk dat dan eerder via de provider afgespeeld wordt?
WebOS van LG is best wel erg goed. Als ik Netflix kijk dan verkies ik die boven de externe speler tbh. Er is echt 0 reden om een externe speler voor streaming diensten te gebruiken op de LG.
Ik gebruik de netflix app op de tv wel. Mijn apple TV 4 ondersteund Dolby Vision en Atmos niet.
Dat is ook wel weer zo. Zelf gebruik ik daarom een Nvidia Shield, biedt meer mogelijkheden. Support is uitstekend 2015 model krijgt nog updates voor het OS
Sony heeft ook als de enige uit de test een uitgebreid kleurenbereik tov de rest, vanwege het triluminos scherm
heeft deze sony een triluminos ??? Check ?
Ja, de XG70 serie beschikt over de Triluminos techniek.
dus dat is dus in principe ook een QLed.. quantum dots.. Net als smasung qled-lijn ?!
Ja, sterker nog Sony was de eerste tv-fabrikant die deze techniek toepasten. Samsung past het ook al langer toe dan zijn QLED line up, zo had bijv. de SUHD line up van Samsung ook al een quantum dot filter.

De implementatie van quantum dots door Sony en Samsung kent wel nuanceverschillen, de QLED serie behaalt een hogere kleurengamma en kleurenvolume wanneer je dit met de XG70 vergelijkt. Echter is dit natuurlijk geen eerlijke vergelijking aangezien de QLED line up hoger in de markt is gepositioneerd en deze tv's een stuk duurder zijn.
Okay, ik had wel vaker gelezen/gehoord dat sony met triluminos ook qled was maar dacht dat dit alleen voor de duurste tv-modellen van sony was.. zoals de 950 van 2019.. Ik had niet het idee dat deze 700 serie daar ook mee 'verrijkt' was. Het is de vraag of er dan ook gradaties zijn binnen dit triluminos tussen de 700, 800 en 900 series van sony.. En of kleurbereik of rijkdom alleen daar van afhankelijk is..
Ja, er zijn inderdaad gradaties. Hoe hoger de serie hoe hoger het kleurengamma en kleurenvolume. Hou er wel rekening mee dat de bron ook een uitgebreide kleurengamma dient te ondersteunen, anders heb je er niet zoveel aan.
Ik wacht toch gewoon tot de LG oled65 opgevolgd wordt en ga dan het huidige model aanschaffen...je moet er tenslotte weer 10 jaar mee doen dus waarom een middelmatig model aanschaffen!?
je kan inderdaad incidenteel een goeie kopen, en daar 10 jaar mee doen, of elke 3 jaar een budget dinges kopen. Ik ben ook geneigd voor het eerste te gaan, maar ik ken genoeg mensen die elke drie jaar een nieuwe computer kopen, oid.
Computers is al helemaal een gelopen zaak....je kan echt veel beter kwaliteit kopen en er lang mee doen...is ook nog eens beter voor het milieu.. ;)
Dat, ja. Na vijf jaar eens wat reepjes geheugen erbij, als het echt moet, of een nieuw GPU, en dan kan het nog vijf jaar mee.
Tja, mijn moeder heeft net de 55 inch versie van de LG uit deze test gekocht voor 460€. Waarom zou zij 2,5 keer zoveel uit moeten geven voor een OLED model, ze ziet t verschil toch amper, zeker niet als ze niet naast elkaar aan staan. Er is ook niks gezegd dat deze tv ook niet 10 jaar mee gaat.. dus deze tv’s hebben wel degelijk een markt.
Met je zin "Waarom een middelmatig model aanschaffen" komt het over alsof je het onzin zou vinden dat mensen dit soort TV's kopen. Maar dat was kennelijk niet zo ;-). Maar daar kwam mijn reactie vandaan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.