Door Chris Broesder en Arnoud Wokke

Google Pixel 4 en 4 XL Preview

Een radar, een telelens en een lagere prijs

16-10-2019 • 06:00

176

Multipage-opmaak

Inleiding

Hoe vaak zie je een telefoon in oranje? Zwart en wit zijn natuurlijk populaire uitvoeringen, maar we hebben in de afgelopen jaren op de smartphonemarkt ook veel groen en blauw gezien. Roze komt geregeld voor en rood zijn we ook af en toe tegengekomen. Langer geleden, toen Nokia nog Lumia's maakte, zagen we wel eens oranje, zoals in de Lumia 930. Sony Ericsson gebruikte de kleur voor zijn Walkman-telefoons. Maar al met al kunnen we stellen dat het een van de minst populaire kleuren is in de smartphonewereld.

In Nederland daarentegen is het razend populair. Als je gehoopt had dat Google deze keer met de oranje Pixel 4 had willen aangeven dat het bedrijf zijn telefoons ook in Nederland uitbrengt, dan volgt nu een teleurstelling. Dat gebeurt niet. Wie Pixels wil, zal de grens over moeten. In Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk kun je ze wel kopen.

Omdat Google een van de fabrikanten is die graag grenzen verlegt, gingen wij ook met alle liefde de grens over om in Googles hoofdkantoor in Berlijn al even aan de slag te gaan met de Pixel 4. Als enige Nederlanders tussen de Duitsers konden we daar de Pixel 4-varianten alvast proberen en in deze preview lees je onze eerste bevindingen. Goed om te weten: de Pixel 4 en 4 XL verschillen in formaat, schermresolutie en accuduur, maar daar houden de verschillen ook op. De camera's, de radar, de soc, het geheugen en de opslag komen allemaal overeen.

Radar en gezichtsherkenning

Google Pixel 4 - SoliDe smartphone is het product van decennialang componenten verkleinen. Als je terugkijkt naar hoe smartphones er vijftien jaar terug uitzagen, is het ongelofelijk dat we alle moderne techniek kunnen gebruiken in een rechthoekig doosje van vaak een millimeter of acht dik.

Verkleinen is precies wat Google in de afgelopen jaren heeft gedaan met Soli. Het is een radar, maar dan relatief minuscuul. Op de onderstaande illustratie, die de zoekgigant in augustus al online zette, is te zien hoeveel ruimte de radar inneemt in de behuizing. Het is een chip van 6,5x5mm groot. Google produceert de chip niet zelf: het is een component van Infineon, met de gemakkelijk te onthouden aanduiding Xensiv BGT60TR13C.

Soli is een radar die zijn werk doet rond 60GHz. Het zendt constant signalen op die hoge frequentie uit en meet hoe lang het duurt voor die signalen terugkomen. Sterker nog: het werkt met twee radartechnieken op één chip: het is ons nog niet helemaal duidelijk hoe dat precies werkt, maar we denken dat het zo zit: Soli gebruikt frequency modulated continuous wave, waarbij de radar wisselt tussen frequenties om afstanden goed te schatten. De andere techniek is Direct-Sequence Spread Spectrum, vermoedelijk voor het nauwkeurig waarnemen van bewegingen.

Google Pixel 4 - SoliSoftware en algoritmes doen de rest, want het is niet de bedoeling dat Soli de hele tijd je scherm aanzet als er per ongeluk een object boven de behuizing komt. De software ziet de vorm van het object en ziet dus of het een hand is. Vervolgens kijkt het of de hand naar de telefoon toe beweegt om hem te pakken, want dan moet het scherm aan.

Het werkt onder een hoek van 120 graden. Google benadrukt dat het systeem kan waarnemen dat iemand de telefoon benadert, maar niet wie het is. Ook vinden alle berekeningen plaats op de telefoon zelf en gaat er geen data naar de zoekgigant, claimt het bedrijf.

In de praktijk was te merken dat het werkt. Een vuist liet hij passeren zonder iets te doen, maar Soli reageerde wel op een uitgestoken hand die we over het toestel lieten gaan. Uiteraard zullen we in een uitgebreide review kijken hoe het systeem reageert onder diverse omstandigheden. De mogelijkheden zijn in elk geval enorm en het lijkt erop dat de toepassingen die Google nu heeft bedacht, het topje van de ijsberg vormen van wat er mogelijk is.

Die toepassingen zijn het aanzetten van het scherm als de radar een hand waarneemt, het zachter zetten en uitzetten van een wekker, het skippen van tracks in een muziekspeler en diverse losse toepassingen: er is een wallpaper met een Pikachu die terugzwaait als je naar de telefoon zwaait. Ook is er een demo van een game die gebruikmaakt van Soli: Headed South.

De radar helpt ook met gezichtsherkenning. Hij moet het merken als je de telefoon oppakt en dan automatisch de infraroodcamera inschakelen om het gezicht te zoeken. Die functie hebben we nog niet uitgebreid kunnen testen.

Wel hebben we gespeeld met de gezichtsherkenning en die bleek prima te werken. Omdat de gezichtsherkenning werkt met infrarood, wordt een 3d-model van het gezicht gemaakt en dat is veel veiliger dan gezichtsherkenning met frontcamera. Daarvoor moet je wel de vingerafdrukscanner op de achterkant inleveren en daar zal niet iedereen blij mee zijn.

Screenshot gezichtsscanner Google Pixel 4, Android 10.Screenshot gezichtsscanner Google Pixel 4, Android 10.Screenshot gezichtsscanner Google Pixel 4, Android 10.Screenshot gezichtsscanner Google Pixel 4, Android 10.Screenshot gezichtsscanner Google Pixel 4, Android 10.Screenshot gezichtsscanner Google Pixel 4, Android 10.

Camera en hardware

Google maakt graag andere keuzes dan andere smartphonemakers. Eindelijk heeft de Pixel een tweede camera aan de achterkant, maar het gaat niet om een camera met ultragroothoeklens. Dat was tot anderhalf jaar geleden heel normaal, maar inmiddels kiezen veel fabrikanten voor een camera met ultragroothoeklens. En áls er dan een telelens op zit, heeft die vaker een grotere brandpuntsafstand dan Google. Laten we eerst maar even de karakteristieken doornemen.

Pixel 4 en 4 XL

Camera's Pixel 4/4 XL Pixel 3A/3A XL Pixel 3/3 XL
Functie Achter 1: Primair
Achter 2: Tele
Voor: Groothoek
Achter: Primair
Voor: Groothoek
Achter: Primair
Voor 1: Primair
Voor 2: Groothoek
Resolutie Achter 1: 12Mp
Achter 2: 16Mp
Voor: 8Mp
Achter: 12Mp
Voor: 8Mp
Achter: 12Mp
Voor 1: 8Mp
Voor 2: 8Mp
Videoresolutie Achter: 4k @ 30fps Achter: 4k @ 30fps Achter: 4k @ 30fps
Sensor Achter 1: 1/2,55"
Achter 2: 1/3,1"
Voor: 1/3,6"
Achter: 1/2,55"
Voor: 1/3,6"
Achter: 1/2,55"
Voor 1: 1/3,2"
Voor 2: 1/3,2"
Pixels Achter 1: 1,4 micron
Achter 2: 1,0 micron
Voor: 1,12 micron
Achter: 1,4 micron
Voor: 1,12 micron
Achter: 1,4 micron
Voor 1: 1,25 micron
Voor 2: 1,25 micron
Diafragma Achter 1: f/1.73
Achter 2: f/2.4
Voor: f/2.0
Achter: f/1.8
Voor: f/2.0
Achter: f/1.8
Voor 1: f/1.8
Voor 2: f/2.2
Brandpunt in 35mm-equivalent Achter 1: 27mm
Achter 2: 43mm
Voor 1: Rond 19mm
Achter: 27mm
Voor: 19mm
Achter: 27mm
Voor 1: 28mm
Voor 2: 19mm

Waar een telefoon als de OnePlus 7 Pro uitkomt rond 74mm in 35mm-equivalent, en Huawei en Oppo dat ver boven de 100mm brengen met hun periscopische zoomlenzen, houdt Google het bij een bescheiden 43mm. Dat is een magere 1,6x zoom en de software schakelt over bij 1,8x zoom in de interface.

Dat komt door de functies die Google eraan heeft gegeven. De telelens helpt bij zoomen door optische en digitale zoom samen te voegen. Die digitale zoom werkt met Super Res Zoom, een techniek die ook op voorgaande Pixels zit en en die de handbewegingen gebruikt om details bij zoomen in te vullen.

Daarnaast heeft Google de telelens gebruikt om de portretmodus uit te breiden. Die moet beter werken: bij personen verder weg en ook bij objecten. Het verschil is te zien; de telefoon laat de onscherpte veel sneller zien en de portretmodus werkte dus ook een stuk vlotter.

Voor de rest is er op het oog weinig veranderd. De primaire camera heeft een 1/2,55"-sensor en dat is vrij klein aan het worden. Er is een strijd gaande om de grootste sensor, waarbij veel telefoons al op 1/2" zitten, met de bekende IMX586-sensor van Sony. Huawei heeft dat gepusht naar 1/1,5" voor de camera met ultragroothoeklens op de Mate 30 Pro. Xiaomi werkt aan een telefoon met 1/1,33"-sensor. Al die software van Google werkt als een trein, maar een grotere sensor vangt meer licht en zou daardoor meer informatie hebben om mee te werken.

Uiteraard hebben we een paar foto's gemaakt, maar dat is onvoldoende om al een oordeel te kunnen vellen over de camera. We gaan er graag mee aan de slag voor de volledige review. Kleine tegenvaller is dat Google onbeperkte opslag op originele resolutie voor beeldmateriaal van de Pixel 4 heeft geschrapt. Dat krijg je wel bij aankoop van een Pixel 3 of eerder.

Kiekje gemaakt met Google Pixel 4 voor preview
Kiekje gemaakt met Google Pixel 4 voor previewKiekje gemaakt met Google Pixel 4 voor previewKiekje gemaakt met Google Pixel 4 voor preview

Hardware

Laten we beginnen bij de grootste tegenvaller; Google houdt het nog steeds bij 64GB opslag. De meeste telefoons die de helft kosten, hebben het dubbele aan opslagcapaciteit. Uiteraard kun je upgraden van 64 naar 128GB, maar dat kost je honderd euro extra. Ter vergelijking: bij een iPhone 11 kost die upgrade je maar vijftig euro. De zoekgigant zegt nergens om welke vorm van opslag het gaat. We vermoeden dat het ufs 2.1 of 3.0 is. Welke het is, moeten we uitzoeken bij een review.

Wel heeft Google het werkgeheugen uitgebreid. Er zit nu 6GB lpddr4x-geheugen in. De upgrade was nodig, want de Pixel 3 kende veel problemen met het werkgeheugen met zijn beperkte 4GB. Nu zou dat dus genoeg moeten zijn, maar op basis van een preview is dat niet te zeggen.

Google maakt geen gebruik van de Snapdragon 855+ van Qualcomm, maar gaat voor de reguliere Snapdragon 855. Het verschil zit hem in de kloksnelheden van cpu en gpu. We konden daar niets van merken in de software. Die werkte snel en vloeiend, maar we verwachten niet anders bij een evenement onder gecontroleerde omstandigheden. Wie had gehoopt dat de Pixel 4 een 3,5mm-jack zou hebben, komt bedrogen uit: hij heeft hem niet, en er zit ook geen dongle in de doos. De Pixel 3a heeft hem wel, maar de Pixel 2 en 3 moesten het ook al stellen zonder analoge audio-aansluiting.

Scherm en design

Een van de gevolgen van de integratie van de gezichtsscanner en de radar is dat het niet mogelijk is om het scherm tot aan de randen door te laten lopen. Google had een enorme inkeping boven in het scherm kunnen zetten, maar heeft ervoor gekozen om de Pixel 4-telefoons een voorhoofd te laten hebben. Symmetrie van de bezels aan de boven- en onderkant was duidelijk geen doel.

Pixel 4 Pixel 3A Pixel 3 Pixel 4 XL Pixel 3A XL Pixel 3 XL
Afmetingen 147,1mm
68,8mm
8,2mm
162g
153,1mm
70,1mm
8,2mm
147g
145,6mm
68,2mm
7,9mm
148g
160,4mm
75,1mm
8,2mm
193g
160,1mm
76,1mm
8,2mm
167g
158,0mm
76,7mm
7,9mm
184g
Scherm 130,8mm x
61,9mm
81cm²
5,69"-oled
19:9
2280x1080px
127,9mm x
62,2mm
80cm²
5,6"-oled
18,5:9
2220x1080px
123,8mm x
61,9mm
78cm²
5,5"-oled
18:9
2160x1080px
144,6mm x
68,5mm
99cm²
6,3"-oled
19:9
3040x1440px
136,3mm x
68,2mm
93cm²
6,0"-oled
18:9
2160x1080px
143,9mm x
70,0mm
101cm²
6,3"-oled
18,5:9
2960x1440px
Schermranden 16,3mm x
6,9mm
25,8mm x
8,9mm
21,8mm x
7,9mm
16,0mm x
6,6mm
23,8mm x
7,9mm
14,1mm x
6,7mm

De Pixel 4 is op alle gebieden een stukje groter dan de Pixel 3, terwijl de XL-versie langer en smaller is. Dat komt ook doordat het scherm langer en smaller is. We hadden gehoopt dat de telefoon gemakkelijker te bedienen zou zijn, omdat het scherm minder hoog eindigt dan bij andere telefoons, maar dat valt tegen. Ook bij de kleinere Pixel 4 was het alsnog nodig om de greep aan te passen voordat we bij de bovenkant van het scherm konden. Het ligt natuurlijk ook aan je handen.

Het is een ontwerpkeuze die opvalt in de huidige smartphonemarkt. Er is vrijwel geen enkele andere high-end telefoon met een 'hoog voorhoofd', behalve misschien de Sony Xperia 1. Aan de andere kant: het is wel duidelijk waarom die grote rand er zit.

Pixel 4 en 4 XL
Pixel 4 en 4 XLPixel 4 en 4 XLPixel 4 en 4 XLPixel 4 en 4 XL

De telefoons voelen stevig aan. Ze hebben en ip68-certificering voor het buitenhouden van vocht en stof. Ze liggen goed in de hand en de knoppen zitten op precies de juiste plekken. Hoewel de Pixels zwaarder zijn dan hun voorganger, voelen ze niet zwaar aan.

De Pixel 4 is wel een van de compactste opties op de markt voor high-end smartphones. De Samsung Galaxy S10e is iets minder lang, maar iets breder. De iPhone 11 Pro is eveneens minder lang, maar breder. Veel andere opties zijn een stuk groter.

De displays zijn, samen met de camera's en de radar, de sterren van de show. Google stapt net als OnePlus over op 90Hz-schermen. Dat is natuurlijk heel fijn, zeker omdat Google zijn Pixels richt op een vloeiende gebruikservaring. Daardoor past deze keuze goed bij deze telefoonlijn. De schermen zijn ook langer dan die van Pixels tot nu toe, maar wijken niet af van wat in de smartphonemarkt gebruikelijk is.

We zullen de schermen gaan doormeten voor de volledige review, maar ze zagen er op het oog goed uit. Er is een optie om de kleurtemperatuur aan te passen aan de omgeving, net als iPhones die hebben, net als Googles eigen Nest Hub Max. Bovendien was het scherm onder het felle licht in de hands-onruimte goed af te lezen en dat biedt hoop, want dat is iets waarin de Pixel 3-generatie tekortschoot.

Tot slot

Stel je toch eens voor als Google alles geheim had kunnen houden voor de presentatie. Hoe had je dan gekeken naar de Pixel 4? Dan had je van tevoren niets geweten over de Soli-radar, over de nieuwe camerafuncties en het 90Hz-scherm.

In zo'n wereld leven we niet en dus was vrijwel niets een verrassing. Deels doordat Google zelf al details online had gezet en deels omdat deze telefoon op alle mogelijke manieren uitlekte. De verrassing is een deel van de magie en nu de fabrikant niemand kon verbazen, slaat dus niemand steil achterover.

Op de keper beschouwd is de Pixel 4 een behoorlijke upgrade. De Soli-radar is hardwarematig een interessante toevoeging en van zulke nieuwigheden gaat ons hart vaak sneller kloppen. De nieuwe camerafuncties zien er interessant uit en het 90Hz-scherm is in de praktijk heel fijn. Bovendien is de Pixel 4 een relatief kleine telefoon tegenover veel concurrenten en dat zien we ook niet vaak meer.

Twijfelpunten zijn er ook. Is de camera genoeg vooruitgegaan om de concurrentie - die vaak meer camera's en grotere sensors op telefoons zet - voor te blijven? Is Soli meer dan een leuke gimmick? Ga je de vingerafdrukscanner missen? En vooral: is het Google gelukt om uit de krap bemeten accu van 2800mAh van de Pixel 4 een goede accuduur te persen? Dat zijn allemaal vragen die we gaan beantwoorden in de volledige review.

De Pixel 4 gaat 749 euro kosten, 100 euro minder dan de Pixel 3 bij release. De XL-variant komt uit voor 899 euro, 50 euro minder dan zijn voorganger. Ze gaan volgende week in de verkoop.

Pixel 4 en 4 XL

Reacties (176)

176
170
96
6
0
60
Wijzig sortering
60ghz, heeft zo'n radar dan geen interferentie met 60ghz LTE of mikrotik linken op die feq ?
Wat ik me ook erbij af vraag, hoe (niet) gezond is deze radar voor onze gezondheid?
Want de afstand tot het lichaam is wel heel klein in dagelijks gebruik?
Totaal niet gevaarlijk. Zie bijvoorbeeld dit onderzoek: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4997488/
Bedankt voor die link, interessant leesvoer! :)

Ik heb even dat onderzoek gelezen en hun conclusie is dat onder de hun gecreëerde voorwaarden van hun test(omgeving) dat er na 24 uur blootstelling geen significante verandering aanwezig is op de specifieke cellen waar zij op hebben getest.
Dat vertelt nog niets over na 2 jaar gebruik, want 2 x 365 x 24uur is misschien wel wat meer dan 'geen significant'.

Daarnaast geeft het onderzoek aan dat er ook onderzoeken zijn die andere conclusies hebben waar waarschijnlijk de testomgeving ook van invloed kan zijn. Zo verwijst dit onderzoek naar een 5 tal andere onderzoeken die beweren dat er een verhoogd risico van kanker aanwezig is.

Maar bedankt voor die link, ik ga vanavond ook die andere onderzoeken lezen. :)
Deze radarfunctie gebruik je geen 2 jaar 24/7 dus dat is niet van toepassing. Je zit niet 24/7 met je handen voor het scherm te zwaaien. Ik vermoed ook niet dat de radar altijd aanstaat want dan zou het batterijverbruik echt enorm worden.
"Soli is een radar die zijn werk doet rond 60GHz. Het zendt constant signalen op die hoge frequentie uit en meet hoe lang het duurt voor die signalen terugkomen. Sterker nog: het werkt met twee radartechnieken op één chip: het is ons nog niet helemaal duidelijk hoe dat precies werkt, maar we denken dat het zo zit: Soli gebruikt frequency modulated continuous wave,"
Als je het artikel goed had gelezen... Ja, dat doet ie dus wel; de radar zend continue uit op 60Ghz.

24/7 is gemiddeld gezien misschien wel wat veel, maar er zijn genoeg mensen die hun telefoon naast hun bed leggen en de hele dag bij zich hebben. En er dus idd bijna 24/7 bij in de buurt zijn.

Edit: Quotes markering toegevoegd

[Reactie gewijzigd door bed76 op 22 juli 2024 15:42]

Hij zendt constant signalen uit maar dat wil niet zeggen dat hij dat ook 24 uur per dag doet. Google bouwt ongetwijfeld een systeem in waardoor het beperkt wordt, bijvoorbeeld wanneer het toestel in je broekzak zit of wanneer het een lange tijd ongebruikt ligt, anders zou het pure energieverspilling zijn en gaat je batterij geen dag mee.

We zullen moeten afwachten tot er meer informatie bekend is maar ik ben er vrij zeker van dat de radar niet altijd aan staat.
Het werkt onder een hoek van 120 graden.
De kans dat jij dus 24 uur per dag geraakt wordt door de signalen is minimaal. Tenzij je de telefoon in een houder zet en hem op jezelf gericht hebt staan om een of andere reden...

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 22 juli 2024 15:42]

Leuke discussie, maar die radar zal wel zo weinig mW zijn dat het ongevaarlijk is.

Ik heb gewerkt in de telecom, en daar was een beetje hoe lager de frequentie, hoe schadelijker het is. Dus antenne met 2300mhz kon je gerust paar minuten voor gaan staan, maar bij een 800mhz band kreeg je na een tijdje echt hoofdpijn. Dat is natuurlijk wel 40 à 50 watt.

Hoe lager de frequentie hoe beter het door objecten gaat.
Inderdaad maar helaas blijven er altijd mensen die dit soort dingen eng vinden. Zelfs op Tweakers zie je regelmatig comments voorbij komen over hoe slecht al die straling wel niet zou zijn.
Staling is wel degelijk gevaarlijk, afhankelijk van de frequentie en het vermogen.
Uiteraard kan straling heel gevaarlijk zijn maar de straling die uit de apparaten komen die wij in het dagelijks leven gebruiken is helemaal veilig. Je telefoon gaat je geen kanker geven (misschien als je hem opeet).
Of naast 125W, op 1-30MHz, en je oude vullingen vallen er spontaan uit :Y) (oude AM-zenders)
Ik ben benieuwd wat je vind! Miss een topic erover aanmaken mocht er iets noemenswaardig over uitkomen!
Houd er ook rekening mee dat hoe groter een effect is, hoe makkelijker het is te meten, en andersom. Dom voorbeeld: in de zon zitten en van de 10 verdieping van een flat stappen kunnen beide ongezond zijn, maar om dat eerste te meten moet je honderden mensen jarenlang volgen en de verschillen statistisch berekenen. In het tweede geval heb je maar een paar experimenten nodig om aan te tonen dat het gevaarlijk is... ;-)

Dus als die 60ghz ongezond is weten we in elk geval dat het erg minimaal is, anders was het al aangetoond. Goede kans dat een middagje strand zonder zonnebrand meer schade doet dan een jaar 60ghz. Serieus, wat denk jij dat er gebeurd als ze cellen onbeschermd zoveel zonlicht geven? Insta-kill of kanker... straling is gevaarlijk, vooral frequenties vanaf zichtbaar licht. De andere kant op (radio, Wi-Fi etc) valt het allemaal erg mee en we leven dagelijks met zonlicht...
Die vraag komt de laatste tijd steeds terug.
Bedenk ook met welk vermogen er wordt uitgezonden. Dat lijkt mij niet al te hoog te zijn. Het is geen magnetron.
Radar verhit voornamelijk bipolaire moleculen en heeft daardoor geen of weinig invloed op vetten. Hersenen bestaan voornamelijk uit vetten en zullen dus weinig last ondervinden.
Ik ben benieuwd hoeveel mensen de radar functie echt zullen gebruiken. Of dat veel mensen het een grappige gadget vinden die ze alleen af en toe op een verjaardag zullen demonstreren :)
Het 90hertz scherm kan wel onze beleving van andere high end smartphones snel veranderen. Hetzelfde met een iPad Pro, werk daar een half uurtje mee en elke andere iPad zonder voelt toch als ouderwets aan.
Misschien kan Tweakers ergens een oude Samsung S4 optrommelen.

Volgens mij was iedereen het toen unaniem eens dat het volgende gimmicks waren:
- swipen om door je foto's te bladeren
- swipen om door webpagina's te scrollen
- omhoog of omlaag kijken om door webpagina's te scrollen
- swipen om een telefoontje aan te nemen

Zoek maar eens op S4 Air gestures. Ongeveer wat Google nu presenteert, maar dan 6 generaties geleden :?
Is toch anders; the infrared sensor is used for the device's "Air View" features
https://en.wikipedia.org/wiki/Samsung_Galaxy_S4
De gebruikte techniek is niet relevant voor @Jeroenneman's opmerking. Het gaat meer om de feature die je voor de consument aanbiedt. Het is niet 'iets nieuws'. Maar dat gezegd hebbende: volgens mij pretendeert Google ook niet dat het 'iets nieuws' heeft bedacht met deze gebarenbediening. Wel dat het 't heeft verbeterd (op basis van een andere techniek dan).

@Jeroenneman Ik heb die 'hands on' niet gezien, maar wel in bovenstaande review waar wordt gezegd dat het goed werkt. Of deze manier met Soli een gamechanger wordt, weet ik niet, maar Google zet er wel op in. Met bovenstaande bedoel ik trouwens: Google pretendeert NIET iets nieuws te hebben bedacht met gebarenbediening, maar het pretendeert wel dat 't het heeft verbeterd op basis van een andere techniek. Ik zeg niet dat het ook zo is; dat moeten we nog even afwachten :)

[Reactie gewijzigd door Frituurman op 22 juli 2024 15:42]

Getuige de eerste hands-on bij MKBHD lijkt radar niet veel beter te werken dan een camera of simpele infrarood sensor. Ook de Pixel 4 mist swipes of interpreteert swipes verkeerd.
Het lukte hem zelfs maar 1 op de 10 pogingen om het toestel met een swipe te bedienen.
Zoals wat precies? Vorig jaar was Nightsight een hoax, fake, staged... Inmiddels weten we beter en zijn andere telefoonfabrikanten met soortgelijke features gekomen.
De P4 heeft nagenoeg dezelfde camera als de primaire camera van de P3. Die is standaard wide-angle. Dat kan ik zien omdat als je rond beweegt een fish eye effect ziet. In de software herstellen ze dat weer. Nou weet ik niet in hoeverre daar het verschil zit met een extra camera voor dat. Maar just saying, it's there.

Verder heeft de P4 en de P3 wel een extra front camera voor 'ultra' wide angle. Ik gebruik die het vaakst voor een groepje mensen. Veel toestellen hebben daar 'geen ruimte voor', omdat ze voor een notch/puist willen gaan voor die extra 4mm schermruimte.

De rest wat je zegt kan ik niet veel over zeggen, nogmaals, bij Google gebeurt het veelal in software. Zoomen is wel iets waar ik soms aan hekel, die kwaliteit mag zeker wel omhoog (natuurlijk niet ten kosten van andere features, mocht dat zo zijn).

Wat je verder zegt is meer personal preference. Ik gebruik de assistent wel veel, met de squeeze functie. Squeeze werkt ook voor andere functies zoals muten van oproepen/timers/alarms, super handig.

Antwoorden van een oproep met de assistent is alleen in de US op het moment. Enige review die ik zo even voorbij heb zien komen over Soli was van Marques Brownlee, waar mensen een goed punt maakten. De camera waarmee hij zijn actie opneemt hangt boven de telefoon, in bereik van de radar. Dus ja, dan kan dat verkeerd werken. Bij andere video's gaat het dan weer wel goed.

Kortom, net zoals met Nightsight, laten we even wachten tot we het zelf proberen ;) YouTube/nieuwssites pronken te vaak met fake news voor de clicks en discussies die een video nog populairder maken. En andere luie websites nemen die headlines dan weer over.

In any case, de P4 vind ik persoonlijk het beste toestel op de markt. En we moeten niet vergeten dat alle software en diensten die Google beschikbaar maakt voor andere toestellen (ook iOS), wat die toestellen ook beter maakt. Dus als je de P4 bekijkt als pure Google, met alle diensten en features exclusief. Dan is het ook gewoon het beste toestel op de markt. Maar dat is zoals ik het zie natuurlijk :)
Misschien waren ze hier te vroeg mee en kan het wat jaren later - mits het helemaal werkt - wel uit zijn voeten komen.

Het kan twee kanten opgaan. Op een telefoon wil ik alles vasthouden. Op een computer heb ik dat minder, maar ook daar heb ik air-swipe Apps gebruikt, maar dat was alleen voor de gimmick leuk. Het lukt niet om precies te zijn met air-gestures.

Ik zie het dan ook meer als een tegenhanger van Apple's depth-camera. Het is leuk voor even met een paar leuke dingetjes (animoji), maar productief gebruik zal waarschijnlijk tegenvallen, omdat het systeem niet heel precies is (tenzij ze daar een oplossing voor vinden).
Klopt. En veel van die camera features waar men nu zo hoog over van de toren blaast - zoals night shot, sterrenfoto's, etc. - was ook al lang mogelijk m.b.v. 3rd party apps. Dus er wordt een hoop PR lucht verkocht tegenwoordig en dan niet alleen in Androidland, maar ook in iPhoneland (of misschien zelfs vooral in iPhoneland? Voer voor een andere discussie ;))

Ik gebruikte b.v. al de Night Cap camera app op mijn iPhone 5C voor nachtfotografie en niet veel later kreeg de app ProCamera die functies ook. Ik sta nog geregeld met mijn oude iPhone7 naast mijn DSLR's nachtfoto's te schieten. Voor Android zijn die apps of soortgelijke apps er ongetwijfeld ook. Dus vernieuwend? Nee.
Precies wat ik dacht! Ik had een S4 destijds en heb het alleen gebruikt toen ik de telefoon net in huis had. Daarna uitgezet en nooit meer aangeraakt omdat je met de vingers toch sneller bent dan met gestures.
Het is vooral handig voor in de auto denk ik. Je hoeft niet meer op je scherm te kijken om te zoeken naar bepaalde knoppen, je kan gewoon naar je telefoon 'zwaaien' en zo je toestel bedienen.
Ja want in de auto moet je vooral bezig zijn te zwaaien en kijken naar je gsm om hem te bedienen.
Door middel van zwaaien hoef je toch juist niet naar je telefoon te kijken? Je kan dus met behulp van gebaren bijvoorbeeld een volgend nummer opzetten. Natuurlijk is het beter als je twee handen aan het stuur houdt en helemaal niks met je telefoon doet, maar in de realiteit is het zo dat mensen hun mobiel blijkbaar belangrijker vinden dan de veiligheid van hunzelf en anderen.
Of je gebruikt gewoon de knoppen aan je stuur om nummers te wisselen en mensen te bellen? Of je vraagt Assistent om een ander nummer op te zetten.

Zwaaien over je telefoon lijkt me wel de minst handige oplossing. Vooral omdat je met Assistent precies het nummer op kunt zetten wat je wil.
Precies, zat mogelijkheden die kunnen gebruikt worden tegenwoordig en men maakt een 'oplossing' voor een niet bestaand probleem.
Via BT neemt de stuurbediening (op vrijwel iedere fatsoenlijke auto tegenwoordig te vinden) gewoon de functies over.
In eerste instantie was het auto-argument voor mij een reden om de pixel4 vanwege de radar te overwegen.
Maar als je al android auto hebt en via knoppen op je stuur kan bedienen, wat blijft er dan over?
Oppakken en direct faceunlock klinkt goed , zeker als je even snel een foto wilt kunnen maken etc.

Camera is voor mij argument 2 om de pixel4 te overwegen, als dat geen superieure camera is denk ik dat ik toch afhaak :)
Een dubbelklik op de power-knop (instelling) brengt ook direct de camera in standje klaar voor gebruik?
Het lijkt nog niet top te werken, dus of dat in de auto handig gaat zijn is maar de vraag.
Handen aan het stuur houden! Je hebt spraakbediening. Toch? En al je wilt gaan bellen, moet je toch het toestel oppakken. Of zie ik dat verkeerd. Leuke gimmick, dat wel.
Ik verwacht dat dit amper gebruikt gaat worden. Het is een vreemde investering van Google, vind ik. Net als de on screen buttons die moeten verdwijnen om ook hier gesture navigation mogelijk te maken...

Was er niet een paar jaar geleden al een Samsung met dezelfde handbewegingen? Zag er nogal vreemd uit wanneer iemand naar z'n telefoon zwaaide! 8)7
Was er niet een paar jaar geleden al een Samsung met dezelfde handbewegingen? Zag er nogal vreemd uit wanneer iemand naar z'n telefoon zwaaide! 8)7
Het hielp ook niet dat ze hiervoor de camera gebruiken (net als bij Samsung tv's met motion control), met radar werkt het mogelijk wel intuïtief, we zullen het zien.
Radar zou een meerwaarde bieden als ik aan tafel gebaren kan maken terwijl de telefoon opzij ligt en dan toch registreerd. Als je erboven moet werken wat voegt dat nou toe tov een swipe over het scherm wat altijd werkt en geen extra vermogen kost.
Mensen die weten hoe een radar werkt weten dat je dan iets uitzend en weer ontvangt en als dat met precisie moet werken je een smalle band moet hebben.
Dit kost vermogen, hoe je het wend of keert. Gelukkig heeft Google dat opgelost met 'dikke' accu's 8)7

Ja, optimaliseren van de code... Natuurlijk, maar je gaat niet even 1000mah erbij optimaliseren.
Het snelladen van dit toestel is ook niet bepaald 2019.

Het is het allemaal net niet en vwb de camera is het tot nu toe ook niet allemaal baanbrekend.
Naast motion control gebruiken ze het bijv. ook om de camera te prepareren voor face unlock als ze zien dat je naar je telefoon reikt. Het kan best mooi werken. Wordt afwachten.
Ja dus ?
Het is niet zo dat de camera onder een hoek gaat staan en alvast een sneak peak gaat doen.
Het is niets anders dan Raise of Tap to wake alleen dan zonder enig contact.
Je zult hem dan toch echt pakken om er wat mee te gaan doen of om iets te lezen en dan beginnen andere toestellen ook met scannen.

Als hij in je zak zit zoals bij velen het grootste deel van de dag heb je hier niks aan. Dan valt er niks te scannen en begint zoiets net als bij iedere andere phone met het pakken.
Bij mij ligt hij vaker op het bureau dus zou dit een prima toevoeging zijn. Dit betekend gewoon dat de camera al praktisch klaar is voor ik de telefoon in mijn hand heb. In plaats van telefoon oppakken -> dan pas triggers -> prep camera -> face unlock, zijn de triggers en het preppen van de camera al gedaan voor ik hem oppak. Hierdoor zal face unlock dus sneller werken in theorie.
Ja in theorie.
Wat moet er opgestart worden ? De camera zit vast in scherm en hoeft niet uit te schuiven ofzo.
Raise to wake praat je over milisecondes.
Die gyroscoop sensor in iedere Smartphone registreert de kleinste beweging en start dan het proces.

Weleens reviews gezien van de 100'en moderne Android telefoons met de gewone Face unlock ?
Supersnel, alleen dat zijn nooit echt 100% veilige unlocks dus bieden die toestellen vaak een 2e biometrische unlock (fingerprint, in display fingerprint).

Wat moet daar dan nog sneller aan ?
Men zoekt echt toepassingen om het Radar verhaal te rechtvaardigen.

Mij hoor je niet over die faceID sensor, is ook nodig als je niks anders hebt maar de radar toepassing is het toepassen om het toepassen.
Allemaal tasks die zorgen voor extra verbruik, let op mijn woorden.
Weleens reviews gezien van de 100'en moderne Android telefoons met de gewone Face unlock ?
Supersnel, alleen dat zijn nooit echt 100% veilige unlocks dus bieden die toestellen vaak een 2e biometrische unlock (fingerprint, in display fingerprint).
Ja reviews misschien... Ik zie het bij collega's ed. genoeg dat face unlock niet snel genoeg is. Daarnaast zeg ik zelf al we zullen het zien, laat reviewers even testen voor je je oordeel klaar hebt liggen. En hoe moet er anders innovatie komen, als er niks nieuws geprobeerd wordt?

En eerst was je reactie "Als hij in je zak zit zoals bij velen het grootste deel van de dag heb je hier niks aan" en nu zeg je dat het sowieso niks doet. Wat is het nou? Je zegt dat "men" toepassingen zoekt om het te rechtvaardigen maar aan je reacties te zien doe jij precies hetzelfde maar dan negatief... Je zoekt steeds nieuwe redenen waarom het nutteloos is.
Innovatie is altijd nodig en daarom moet je zeker wat nieuws proberen.
Maar dan moet je de pijnpunten aanpakken.

Kijk naar de iphone11, men heeft met name in de Pro sectie echt het accu verhaal dramatisch aangepakt want dat was al jaren een issue. Dat is voor de meesten echt een prio.
Kijk naar het Notch verhaal, men lost dat op door teardrops, uitschuif camera's, etc.

Sorry, maar het bedienen van Spotify was volgens mij nooit een issue.
En het uitzetten van de wekker kan op 100 verschillende manieren.

Wat ik bedoel met in je zak, is dat je met een faceid toestel niets hebt aan het anticiperen van een radar.
Die zal dan uitstaan want hij heeft door dat hij in een afgesloten ruimte is oid.
Bij het oppakken/aanraken gaat de wake functie op een beetje smartphone in werking en de rest gaat supersnel.
Weet niet wat jij gezien hebt bij collega's maar weleens gezien hoe snel Face unlock werkt bij een oneplus of een Huawei of Xiaomi toestel ? Razend snel.

Als hij op tafel ligt en jij bezig bent zal de radar actief moeten zijn om een beweging te kunnen onderscheppen, dat kost gewoon energie (actieve sensor). Dat is het grondbeginsel van radar, energie uitzenden en terug ontvangen teneinde een positie (en dus beweging) te bepalen.
Ik weet niet hoe jij dat ziet maar dat laad niet je accu bij.
Gebruik maken van de tap/raise to wake op basis van het aanraken kost beduidend minder.

Je vind het negatief en dat mag jij vinden.
Dit is de comment section en ik als Android fan geef hier mijn mening en ik vind het erg mager.
Let maar op de reviews, die zullen snel volgen.
Ik vind het negatief omdat je een aantal aannames maakt ook al is de telefoon nog niet eens getest. Radar is behoorlijk low power dus misschien verbruikt dat minder dan motion sensoren. En niet alles hoeft de oplossing voor een probleem te zijn. (oh en die batterij van Apple valt geen innovatie te noemen, misschien vergeleken met IPhones maar de meeste android apparaten hadden al grote batterijen.)
Klopt, maar Apple is veel efficienter door hun cpu's en het OS zelf.
Ze durfden het aan om het over een andere boeg te gooien en te stoppen met de Anorexia trend en het toestel daadwerkelijk dikker te maken (en dus zwaarder) en er voor Apple standaard een mega accu in te gooien.

In Android termen is dat pak hem beet een 6000mah accu plaatsen. Innovatief ? Nee, maar wel effectief en je pakt iets aan waar vrijwel iedereen erg blij mee is want je kunt gewoonweg niet genoeg juice hebben.
Ja, ik weet dat je kan (fast chargen) en wireless chargen.

Jij mag best vinden dat ik negatief ben, je bent in NLD en daar mag dat.
Ik vind dat ik aannames mag doen op basis van wat we tot nu toe zien en de ervaring die we hebben uit het verleden. Dit is een techsite en daar mag je best speculeren.
Als je het wilt hebben over feiten en onomstotelijk bewijs dan raad ik je aan een Justitie of advocaten forum te bezoeken.
Een term die ik in tech vaak zie is "meten is weten", hier laat ik het bij.
Oh, vergeet trouwens niet dat de radar functies niet overal werken .. Locatie afhankelijk.
Meest bizarre dat ik ooit heb gehoord.
In de meeste landen werkt het gewoon ook in Nederland en België dus dat is niet bepaald van toepassing voor mij/de meeste mensen op tweakers.net.
Nee klopt voor ons niet maar het gaat erom dat in bepaalde landen dit geblocked is. En sommige zijn niet de minste zoals india, japan, Australie ....
Heb je de reviews al een beetje gezien ?
Denk dat mijn 'aannames'niet eens zo gek waren.

Dat krijg je als je als echte tweaker op de hoogte bent van tech en dat koppelt met wat de geschiedenis ons geleerd heeft.
Ga je er nou ineens weer over beginnen. We zijn het niet eens. Flikker lekker op. helemaal met dit soort teksten:
Dat krijg je als je als echte tweaker
Ja want mensen die alles bij voorbaat af kraken zonder informatie en dan toevallig gelijk hebben zijn echte tweakers, de rest niet.
Toevallig gelijk hebben ....
Een beetje verstand van hard en software hebben en je bezig houden met tech zorgt ervoor dat dit niet toevallig is maar de realiteit die ik je gaf voor dat dit alles bekend was.
Gewone logica gekoppeld aan specs.
Ok.. Ik heb gezegd misschien wordt het wat we zullen zien... vanaf het begin heb ik dit al gezegd... Maar jij blijft de drang voelen om op me te reageren met aannames. Ja die mag je doen maar val er iemand anders mee lastig, ik ben meer van meten is weten.

[Reactie gewijzigd door EpicKip op 22 juli 2024 15:42]

Ik zie 2 use cases.

Phone unlock aangezien er geen vingerafdruk scanner is en die gebruik ik als bevestiging om te betalen met Google Pay. Het domme is wel dat ik nu de telefoon eerst naar mijn gezicht moet brengen om te kijken, terwijl hij vroeger gewoon vanuit de broek naar de betaalterminal kon.

Tango project vervanger>?
De upgrade was nodig, want de Pixel 3 kende veel problemen met werkgeheugen met zijn beperkte 4GB
Zijn er veel problemen vanwege de 4GB op de Pixel 3? Ik merk daar zelf nooit wat van en zie er op fora over de Pixel3 ook niet veel over geschreven worden.
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @cheiron16 oktober 2019 07:30
Zijn er veel problemen vanwege de 4GB op de Pixel 3? Ik merk daar zelf nooit wat van en zie er op fora over de Pixel3 ook niet veel over geschreven worden.
Blij voor jou dat jij in elk geval geen problemen ondervindt :)

Maar ja, het is er zeker geweest, zoek maar eens op 'Pixel 3 memory management'. Op Reddit, bijvoorbeeld. Google heeft de problemen ook bevestigd en diverse malen met updates proberen te fiksen.
Voor zover ik weet zou het ook op de Pixel 2XL moeten spelen. Zelf vind ik dat dat toestel ook vrij agressief memory management heeft een daar heb ik me soms ook aan geïrriteerd. Dat was ook een van de redenen om naar de S10 over te stappen, maar in de praktijk vind ik het verschil minimaal. Ben benieuwd wat jullie bevindingen zijn met de Pixel 4 :)
Ben ik de enige die de nieuwe trend van lomp grote blokken achterop voor de camera('s) verschrikkelijk vindt?

Ik vind het vergelijkbaar met de notch gate. Echt een probleem van de tijd.

Dit maakt me des te blijer met mijn Pixel 3a!
Als het een serieus deftige camerasensor oplevert van 10,7mm zoals bij de Lumia 1020 is het prima. Niet om een achterhaalde 12 megapixelsensor onder te brengen, veel te lage resolutie (nee ik hoef geen 40MP standaard, maar 12 is te weinig), te kleine sensor. Sowieso is de 1020 er handig door op te pakken, en ligt ie ook al is het schuin goed op de tafel. Bij deze hoek-bump trent heb ik toch meer een bierviltje-onder-terrastafelpoot gevoel.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 498327 op 22 juli 2024 15:42]

En toch zal deze Pixel een heel stuk betere foto's maken dan de 1020.. gek he, hoe MP niet alles zegt?
PaT Moderator Mobile @JoeyPrr16 oktober 2019 09:12
Met alle respect, maar de kwaliteit van de 1020 is echt niet meer zo overweldigend als toen dat toestel uit kwam. Tegenwoordig kan er meer met andere hard- en software.

Ik heb eigenlijk nooit naar de Pixel smartphones omgekeken, maar deze 4/4XL vind ik dan wel interessant. Eigenlijk doen ze heel veel goed. Wel ben ik benieuwd naar de vervolgtest, want die accu's zijn wel echt heel klein.
Dat spreekt voor zich... vandaar dat ik het vreemd vond dat deze telefoon aangehaald word en er voornamelijk over nietszeggende megapixels gesproken word door de persoon waar ik op reageer.
Dat ligt maar net aan je persoonlijke voorkeur en gebruik. De Lumias hebben altijd een meer natuurlijke image processing gehad, weinig sharpening, weinig noise reduction, en weinig gekloot met contrast en verzadiging om het maar te laten "poppen". Wat dat betreft zijn foto's van de L1020 en ook toestellen als de 950XL nog wel redelijk up to date in goed en normaal licht en bieden ze vaak nog steeds meer echt detail op pixel niveau. Kijk voor de lol op YouTube eens naar het "WillitbeatNokia?" kanaal.

De techniek en verdere computational photography heeft ze ondertussen wel ingehaald qua zoom, HDR en low light. Echter kun je niet per definitie zeggen dat de Pixel "een heel stuk betere foto's" maakt (IMHO).

Het vervelende is dat er geen fabrikant zoals het Nokia van toen meer is, die minder hardhandig is qua image processing maar wel met de techniek meegaat. Neem een sensor zoals die van de 1020 toen, met modern glas ervoor en met ISP units zoals in moderne toestellen voor nagenoeg instant HDR en dan kunnen we weer eens over echt fantastische smartphone fotografie praten :P.
Voor de 1020 had je zelfs een optionele hand grip. PD-95G. Ooit overwogen om de 1020 te nemen, maar toen ik zag dat de sensor grootte van de 808 net wat groter is besloten om maar gewoon de 808 te houden.
De PD95G is onderweg!
Heeft de 808 ook een diafragma? Dat mis ik bij de 1020 wel eens. Soms wil ik alles scherp, en dan heb ik bij de 1020 wel eens van verhip, toch weer wazige achtergrond. Een nog grotere sensor kan dat wel eens problematisch maken, kun je geen fatsoenlijk stedelijk groothoekbeeld meer schieten.
En de 1020 is gewoon een hele fijne telefoon, met prachtig scherm en voor de basis nog prima bruikbaar.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 498327 op 22 juli 2024 15:42]

Er mist wel meer aan de 1020 dunkt me. 😬
nee helaas ook niet, dus dat probleem heb ik ook ja. Jammer is dat. Wel t voordeel dat de 808 ook 8MP uit de 41mp fotos maakt, bij de 1020 heb je alleen 5MP keuze. En dat vind ik net te klein en 41 schieten is me weer te belachelijk.

En ik vind de Symbian camera applicatie beter werken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1248170 op 22 juli 2024 15:42]

Ik vermoed dat we dit over een tijdje niet eens meer zien. Bovendien, ik kijk gemiddeld vaker naar de voorkant van mijn telefoon dan naar de achterkant. ;)

[Reactie gewijzigd door GertJan2012 op 22 juli 2024 15:42]

Je loopt er ook onverzorgt bij omdat je nooit in de spiegel kijkt? Redenatie van van likmevestje natuurlijk, waarom hoeft iets niet mooi/fatsoenlijk te zijn als je er zelf niet (altijd) naar kijkt?

Dan is het 'verdwijnt toch onder een hoesje' toch wel het betere argument :)
Niet alles zo serieus nemen hé, er zat immers niet voor niks een knipoog bij. Ik doelde meer op het argument dat het naar mijn idee een kwestie van wennen is.

[Reactie gewijzigd door GertJan2012 op 22 juli 2024 15:42]

Vind het ook verschrikkelijk, enige toestel waarbij ik het accepteerde was de Nokia 808 die ik nog steeds als compact camera gebruik om foto's te maken.
Je bent niet de enige. Ze hadden het blok op z'n minst in het midden kunnen plaatsen zodat het toestel stabieler plat ligt dan wanneer het een uitsteeksel heeft aan één zijde.
Een notch is nog altijd veel erger dan deze camera bump. Ik kan wel met de camera leven (met een notch niet). #firstworldproblems
Elke bobbel achterop is lelijk. Deze dus ook. Waarom worden de behuizingen niet iets dikker, kan de accu ook groter worden. Opgelost. Een heel dun toestel ligt ook niet fijn in de hand. Is een hype om het dunner en dunner te maken, en aan de andere kant ploppen de lenzen eruit.
Eindelijk nog iemand! Gebruikte eerst telefoons zonder hoesje, maar dat is met die enorme dingen die veel te dun zijn en met een glazen achterkant niet te doen... Voelt veel te fragiel. Heb expres voor een tiestel gekozen zomder uitatekkende lens en zelfs een headphone jack, nog ateeds dun en kleine accu :(.van mij mogen ze zelfs weer naar een cm dik, plastic, verwisselbare accu waar je net zo goed een grotere in kan zetten
Ik vind ze dan weer prachtig!
Ik vind het vergelijkbaar met de notch gate. Echt een probleem van de tijd.
Ja, vreselijk zoiets. Ik lig er 's nachts wakker van.
Die enorme blokken verdienen inderdaad geen schoonheidsprijs. Wat mij betreft mochten ze 'm ook dikker maken zodat het gewoon vlak is (en dus een lekkere dikke accu erin).

Die te afgeronde hoeken is naar mijn mening een meer storende factor. Toen Samsung daar mee begon begreep ik het al niet, maar blijkbaar was dat al het voorsorteren op het ontwerp om de schermranden zo minimalistisch mogelijk te maken. Waarom er voor de pixel zo overdreven afgeronde hoeken gekozen is, is onbegrijpelijk. Juist kunnen ze beter naar wat meer hoekig ontwerp zoals de Windows toestellen ooit uit zagen, veel efficiënter voor de beeldschermen.
Moah stoorde me meer aan de gigantische Notch op de pixel 3 XL. Een beetje Notch oké, maar bij de 3XL hadden ze beter de hele bovenrand zwart kunnen maken (dat was in mijn mening esthetisch fraaier geweest).
In de titel staat een lagzre prijs, maar in het artikel staat nergens hoeveel ze nu gaan kosten. :?
Voor wat het waard is, volgens TechRadar:
The Google Pixel 4 price starts at $799 / £669 / AU$1,049 for the 64GB of storage model, while the 128GB Pixel 4 price is $899 / £769 / AU$1,199.

That means the Pixel 4 has the same launch price as the Pixel 3 had in the US, while in the UK and Australia the new handsets actually have a lower launch price than their predecessors.
Nog steeds belachelijk veel geld voor een mobieltje... Maar ja, het is de helft van de prijs van de duurste iPhone, dus zo zal men het waarschijnlijk wel als goedkoop zien. :+

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 15:42]

De duurste Iphone heeft ook een veelvoud van de storage, meer lenzen, beter scherm en VEEL meer rekenkracht.
Heeft de iPhone al een 90hz scherm?

Als dit scherm on par is met de Pixel 4XL die door displaymate onder handen is genomen dan is het echt wel beter dan dat van welke iPhone-scherm dan ook, en heeft het 3 ipv 2 subpixels wat de lagere resolutie weer ten goede komt...
Met mijn boeren verstand denk ik dat Apple nog even wacht met een 90HZ scherm, omdat het juist meer energie gebruikt dan het standaard 60HZ scherm. En omdat de batterijduur van de iPhone XS nogal een kritiekpuntje was, wilden ze dit jaar schitteren met een geweldige accuduur. Zonde om die verbetering dan weer teniet te doen met een sneller maar energie slurpend scherm. Misschien kunnen ze met de iPhone 11Pro S Max in 2020 zo een scherm als in de Apple Watch 5 implementeren met een variabele refresh rate, zodat als je iets leest het scherm maar 1x per seconde ververst en zodra je gaat scrollen dit omhoog gaat naar 60 tot 90 HZ. :)
Ik noem dingen die niet beter zijn, wat wel en geen must is kan iedereen zelf bepalen dus dat hoeft hier geen discussiepunt te zijn.

Hier een review van de 4XL, in het verleden behaalde resultaten doen er blijkbaar niet echt toe...
http://www.displaymate.com/Pixel_4XL_ShootOut_1P.htm

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 15:42]

We zijn even verder ...
Hoe zit dat ook alweer met dat geweldige displaymate beoordeling ?
De mensen hebben hem inmiddels binnen en zelden heeft men een scherm gezien dat zo matig verlicht is dat je er buiten in zonlicht amper wat op ziet. Mooi scherm hoor maar alleen op 100% brightness de hele dag en vooral binnen blijven.
Koppel dat aan het semi 90hz scherm door agressieve 60hz throttling en je hebt een winnaar.
Ja je kunt 90hz locken in de Dev opties, succes met die geweldige accu !

Zo zie je maar weer wat al die benchmark cijfers in de praktijk zeggen.
Laatste alinea:
De Pixel 4 gaat 749 euro kosten, 100 euro minder dan de Pixel 3 bij release. De XL-variant komt uit voor 899 euro, 50 euro minder dan zijn voorganger. Ze gaan volgende week in de verkoop.
Google mag echt wat aan het design doen bij hun smartphones. Dit ziet er echt niet uit.
Gewoon een clean design, geen gekke dingen als notch etc. Wat is er precies mis mee?
Enorm dikke schermranden. Ook de camera bult vind ik zo ‘goedkoop’ uitzien.
Het is niet symmetrisch, en mensen houden van dingen die wel symmetrisch zijn.

Ik erger mij persoonlijk ook helemaal dood aan ongelijke schermranden die je op diverse telefoons terug kan vinden. De notch op diverse telefoons stoort me niet gek veel, mits die er met een goede reden zit.

[Reactie gewijzigd door Muqq op 22 juli 2024 15:42]

Ik heb bij mijn huidige telefoon ook op symmetrie gelet. Het gedeelte bij de notch is even breed als de kin en als je de notch uitzet, is.het helemaal symmetrisch. Zo stoor ik me veel minder aan de notch ondanks dat ik het lelijk blijf vinden. Ook de sensoren en de speaker zitten mooi symmetrisch en zijn even groot. Helemaal gelukkig hier. Ik ben eigebaar van de LG G7

Kun je van de meeste toestellen inderdaad niet zeggen. Die vielen ook heel snel af omdat ik daar niet tegen kan 😂.

Moet zeggen dat ik liever de 4(XL) zie dan de iPhones vanaf de X. Met een rand kan ik nog net leven, met een dikke outdated notch waar geen notifiacties naast passen niet. Go google! Van mij mogen alle fabrikanten weer meer aanwezige, symmetrische bezels aanbrengen. Vind het juist chill die roch nog.iemand bezels tievoegt, wordt zeldzamer en zeldzamer...
Nu heb je dan de Pixel 4 met dikke randen waar jij van houd maar amper functioneel.
Radar rommel erin wat niet meer als een gimmick is.
Geen fatsoenlijke front firing speakers meer !
Als die dikke rand heb moet je daar fatsoenlijke speakers in hebben.
Het design is goed, de functionaliteit niet. Dikkere randen zijn wel functioneel als je je telefoon chiller vast wilt houden, maar het moet qel symmetrisch zijn want anders word ik gek 😂. Overigens zie ik liever aan de onderkant een dikke rand, ik heb nig een aardige bezel onder op mijn huidige telefoon ivm de rest, maar moet nu al rare beqegingen maken.

Fabrikanten moeten heel veel zien te proppen in een kleine ruimte, maar als je de ruimte hebt zoals hier, snap ik indd ook niet dat ze er geen gebruik van maken
Over smaak valt niet te twisten ...
Maar als we de comments lezen over de gehele wereld dan is het design lelijk, punt.
Dat sommigen het niet boeit of functioneel vinden doet niks af aan het design.
Het is net alsof ze de Home Knop vergeten zijn in die dubbeldikke boven bezel.

Zoals gewoonlijk is het qua design een flop, typisch Google.
Muv de Chromecast ziet niks van hun er echt mooi of begeerig uit.

Ansich niet zo erg ware het niet dat je de hoofdprijs betaald en een machine krijgt met behoorlijk wat concessies.

Echt, de meest tegenvallende telefoon van 2019 !
Zoals eerder gezegd, is het ook niet mijn favoriete design en kan ik niet tegen de asymmetrie. Echter kan ik nog wel ergere bedenken :). Maar google heeft zeker een misstap gedaan: nog steeds maar 2 camera's, maar aan 1 kant rrn bezel en niet eend ern vingerafdrukscamner. Om nog over het ontbrkeen van de headphone jack te zwijgen
Dit is de reden dat ik vanaf volgende week de Asus Rog2 heb ...
Wel bezels maar alles verder dik en geen compromissen op de punten die ik belangrijk vind, cpu, accu, audio, scherm formaat, en opslag.
Jew hebt een voorhoofd dat duidelijk dikker is als de Kin, Alsof dat ding ondersteboven is.
Ziet er niet uit.
Klopt, de meeste mensen zijn behoorlijk lelijk. Gelukkig stoor ik me er niet zo aan :)
Erg jammer. Ik sta wel open voor een nieuwe telefoon.
Echter heb ik in jaren niet zo'n dikke rand aan de bovenkant gezien..
Ook nog eens €100,- extra voor de 128GB variant, wat je tegenwoordig wel minimaal nodig hebt voor je telefoon als je regelmatig video's/foto's op hoge resolutie maakt en je spotify playlists lokaal gedownload hebt.

Voor de eindprijs van €900-1000 kan ik het mezelf echt niet goedpraten om deze telefoon aan te schaffen. Een flagship prijs voor een telefoon die er 4 generaties oud uit ziet.

[Reactie gewijzigd door Valandin op 22 juli 2024 15:42]

Je slaat de spijker op zijn kop !
Erg jammer.
...
Voor de eindprijs van €900-1000 kan ik het mezelf echt niet goedpraten om deze telefoon aan te schaffen. Een flagship prijs voor een telefoon die er 4 generaties oud uit ziet.
Ben het (deels) met je eens, hoewel ik dit juist als een beginprijs zie. Over drie maanden bekijken we de reviews, testresultaten en vooral de dan geldende prijs nog eens. Verdienen aan geheugenruimte zie je overigens bij de meeste fabrikanten; bij de Pixel komt dat echter harder aan doordat je zelf geen geheugen bij kan prikken.
Mee eens. Echter is het in dit geval duurder dan bij elk ander telefoonmerk. (Incl Apple)
Dat zegt nogal wat. Overigens ook andere steekjes die ze hebben laten vallen, zoals het ontbreken van een wide-angle lens. Ze zeggen 'We vinden de telelens' belangrijker, maar volgen wel de designkeuzes van andere telefoonmerken die wel 3 lenzen hebben. Zodat het op eerste gezicht wel lijkt alsof 'ie het wel heeft.

Overigens niet alleen maar negatief. Vind de matte finish achterkant er super strak uitzien.
Maargoed, ik ben ook benieuwd!

[Reactie gewijzigd door Valandin op 22 juli 2024 15:42]

Vergeet ook niet dat 4K niet in 60fps gefilmd kan worden ... Niet meer van deze tijd en zeker niet future proof.

Aan de andere kant is dit wel een logische keuze met de 'Royale' instap 64GB.
En dat is 64GB op papier, kijk maar eens wat daar van overblijft met het OS en de gimmicks die nu ook lokaal draaien (geen internet voor nodig) en dus ook extra ruimte innemen.
Google levert super software maar, voor mij, laat het helaas steken vallen in de hardware. Zowel uiterlijk als specs. Al maakt de software een gedeelte van de specs weer goed (zoals de camera).

Nu met Soli hebben ze wel iets heel tofs in handen. Heeft een paar jaar geduurd en het is nu inderdaad maar afwachten hoe goed dit gaat werken en of het niet meer dan een gimmick is. Hopelijk blijft het steken en gaan we het in meer gebieden terug zien (smartwatch, gaming, en vooral VR/AR).

Is er eigenlijk al bekend of Soli hier gaat werken, aangezien de Pixels hier nog steeds niet verkocht gaat worden? Er schijnen namelijk landen te zijn waar Soli word uitgeschakeld.

Wel jammer dat Google de Pixels (en ook veel andere producten) hier nog steeds niet uitbrengt.
Dit zou wel eens mijn volgende telefoon kunnen worden. Ik stel het nu steeds uit omdat de zo concurrentie net wat minpuntjes heeft waardoor deze mij niet aanspreken. Dat er een grote bovenrand is stoort mij dus totaal niet, dat liever dan de afzichtelijke Notch van de Pixel 3XL.

Camera is hopelijk weer dezelfde als in de voorgaande pixels. SD855 is ook snel zat voor mij, net 2GB Ram extra is ook fijn. En je hebt de heerlijk snelle stock Android ervaring. En daarboven op een 90hz scherm en is de prijs ook omlaag. Nu alleen nog ff wachten tot wanneer hij op Amazon verkrijgbaar is.
En in prijs daalt want sorry, 750 euro betaal ik niet meer voor een telefoon, je kan prima telefoons krijgen tot 350 euro, zelfs met OLED scherm. Kwestie van jammer.
Jammer dat die gratis onbeperkte foto-opslag op volledige resolutie komt te vervallen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.