LET OP! DEZE REVIEW WORDT IN DE LOOP VAN DE TIJD GEÜPDATET MET NIEUWE FOTO'S EN ERVARINGEN. Mocht je vragen hebben over de review of de Pixel, laat ze achter in de reacties en ik zal ze proberen te beantwoorden.Achtergrond
Ik ga meteen vanaf het begin eerlijk zijn, sinds de smartphones er zijn ben ik altijd al iemand geweest die tegen de golf van "normale telefoons" ingaat. Mijn eerste smartphone was een Samsung ATIV S, die ik na 1.5 jaar trouwe dienst heb ingeruild voor een LG Nexus 5, toen deze in de laatste maanden van de verkoop was. Ik was sindsdien helemaal fan van de Nexus line-up, omdat de telefoons een snelle, betrouwbare en fijne Android ervaring aanboden. Na 2 jaar was de Nexus 5 op (zwakke accu, barst in scherm, power button die soms weigerde) en werd deze opgevolgd door de Motorola Nexus 6 met een versleten accu. Ik heb daarna ook nog kort rondgelopen met een Moto X.
In april 2017 kocht ik een OnePlus 3T. Het is tot nu toe het beste apparaat dat ik ooit heb gekocht, want ondanks dat ik vrij lomp ben en regelmatig ongelukjes heb heeft die het zonder echte schade volgehouden. De enige zaken die er na 3 jaar volop gebruik echt defect aan zijn zijn de accu (maximaal 2.5u SoT), het scherm dat een paar krassen en deukjes heeft opgelopen en de camera achterop, die regelmatig weigert mee te werken, waardoor een restart nodig is.
In mijn zoektocht naar een nieuwe telefoon had ik veel opties, omdat ik inmiddels afgestudeerd ben en volop aan het werk ben. Ik had na een korte zoektocht drie echte kandidaten gevonden, namelijk de iPhone XS, de Pixel 4 XL en de OnePlus 7T Pro. Alle drie hadden voor- en nadelen, maar het viel mij op in hoe hard de Pixel 4 XL het te verduren kreeg in reviews. Een gebrekkige accuduur, lage opslag, een scherm dat in direct zonlicht slecht was af te lezen, een missende headphone jack, en zo ging het maar door. Echter was ik verknocht aan het uiterlijk, het updatebeleid, de vloeiendheid van de telefoon en de geweldige camera, en besloot ik na een korte overweging om voor de Pixel te gaan.
De doos
In de doos zitten niet veel verrassingen. Je vindt een SIM-ejection tool, wat gebruikelijke boekjes, een relatief korte oplaadkabel, een 18W-snellader en een USB-C naar USB-B tool voor het overzetten van bestanden voor tijdens de setup. Voor dit geld verwacht je in mijn ogen toch echt nog wel een 3.5mm-adapter, maar omdat ik persoonlijk alleen Bluetooth koptelefoons gebruik is dit voor mij niet zo'n groot punt.
:strip_exif()/m/599147/1Jng4M1U98NXjeaf7pXwYQeBCWl1rihyoOgmoWQxPYI6tLe0ET?f=620xauto)
Eerste indruk
Het eerste wat mij opviel toen ik de Pixel in mijn handen had was dat ik echt al een tijdje geen nieuwe telefoon meer vast heb gehad. De 19:9 ratio van het scherm zorgt ervoor dat de telefoon langwerpig is, met als gevolg dat het best wel wennen was. Het gewicht valt mee voor de grootte van de telefoon (193 gram), en aangezien ik mijn telefoon altijd met twee handen gebruik heb ik er geen problemen mee. Voor mensen die hun telefoon met één hand gebruiken zou ik deze telefoon persoonlijk niet aanraden.
Het glas aan de achterkant is op mijn witte versie mat afgewerkt, waardoor het fijn aanvoelt. Het voelt ook een stuk luxer aan als de zwarte versie, die een glossy afwerking heeft waardoor die een stuk gevoeliger is voor vingerafdrukken. Omdat ik zelf zo lekker lomp ben en in mijn werk veel op rangeerterreinen aanwezig ben heb ik meteen een transparant hoesje gekocht om de telefoon wat bescherming te geven.
nb: het paarse lichtje wat je rechtsboven in ziet in de eerste foto is één van de IR-sensoren, deze telefoon heeft geen notificatie-LED.Een paar specificaties
Afmetingen
Dimensies - 160.4 x 75.1 x 8.2 mm / 193 gram
Materialen - Corning Gorilla Glass 5 voor- en achterzijde, aluminium zijkanten, plastic binnenzijde
Waterdicht - Ja (IP68 / tot 30 minuten op 1.5 meter diepte)
Internals
Scherm - 6.3" 1440x3040 P-OLED op 90Hz (19:9 ratio, 81.3% screen to body ratio)
CPU/GPU - Qualcomm Snapdragon 855 + Adreno 640
RAM + opslag - 6 GB RAM + 64GB/128GB (geen MicroSD-kaart slot)
Accu - 3700 mAh met 18W snellader (meegeleverd) + Qi draadloos opladen
Aansluitingen - USB Type-C poort + NFC + Bluetooth 5.0 + GPS
Speakers - Stereo speakers (voor- en onderzijde)
Camera
Voorzijde - 8 MP met 90° FOV
Achterzijde 1 - 12.2 MP f/1.7 met Optical Image Stabilisation (OIS)
Achterzijde 2 - 16.0 MP f/2.4 (telescoop lens met 2x optical zoom) met OIS
Voorzijde kan filmen tot 1080p 30fps, achterzijde kan filmen tot 4K 30fps/1080p 120fps.
Voor meer gedetailleerde specificaties kan je
hier kijken.
Het scherm
Het scherm is een 6.3 inch 1440p P-OLED scherm. Voor mij is het de eerste keer met een "afwijkend" schermratio en ik moet zeggen, het ziet er heel goed uit. Het scherm is kleurrijk, heeft goede kijkhoeken en is heel vloeiend dankzij dat het op een verversingssnelheid van 90 Hz draait. Voor gamers is het een herkenbaar gevoel als je overstapt van een 60 Hz naar een 120/144 Hz monitor, zo goed voelt die vloeiendheid.
UPDATE 14-4: Ik was vergeten te vermelden dat de verversingssnelheid van het scherm variabel is en wordt aangepast aan de content die het scherm weergeeft (dit valt binnen de ontwikkelaartools vast te zetten), met als gevolg dat als het scherm statisch is, de verversingssnelheid terug wordt geschroefd tot 60 Hz. Dit doet de Pixel om de accu te besparen. Ik merk persoonlijk niet wanneer de Pixel dit doet, dus Google heeft hier uitstekend werk verricht.
Echter kan de helderheid van het scherm niet heel hoog, en dat blijkt toch wel een kleine irritatiefactor te zijn. Het is mij al een paar keer voorgekomen dat ik denk "kan ik de helderheid niet wat omhoog zetten", om er vervolgens achter te komen dat de helderheid al op 75% staat. Omdat ik in mijn vrije tijd voornamelijk binnen zit en ik binnen mijn werk vaak late middag/avond- en nachtdiensten draai is het niet zo'n probleem, maar ik kan mij voorstellen dat het voor mensen die veel overdag bezig zijn een probleem kan opleveren als de zon er vol op staat.
Waar ik wel goed over kan spreken (in tegenstelling tot een hoop andere telefoons van tegenwoordig) is dat het scherm plat is en geen afrondingen heeft, waardoor het een stuk fijner in de hand houdt.
Het aspect ratio is 19:9, wat er voor zorgt dat je veel meer informatie kan aflezen van bijvoorbeeld websites of applicaties. Omdat ik vanuit mijzelf al de lettergrootte tot de kleinste instelling wegzet krijg je zo de maximale hoeveelheid aan informatie te zien, zoals je kan zien in het voorbeeld hieronder.
De reviewers vielen toen deze telefoon uitkwam allemaal over "het voorhoofd" van deze telefoon. Ja, er zit aan de bovenkant een flinke bezel die in een soort ronding afrondt naar beneden. Is het een probleem, in mijn ogen niet, omdat de ruimte die het opneemt nuttig wordt gebruikt (zie de foto van hieronder). Natuurlijk ziet het er niet zo mooi uit als bijvoorbeeld een OnePlus 7T Pro of een Xiaomi Mi 9T Pro waarbij de camera zit weggewerkt in een mechanisme waarbij de frontcamera naar boven komt als deze wordt aangesproken, maar ik vind dit persoonlijk geen enkel probleem. Ik moet wel zeggen dat ik dit een nettere oplossing vind als de "teardrop" methode die veel andere fabrikanten tegenwoordig gebruiken, omdat hier niet een groot deel van het scherm onbruikbaar wordt gemaakt.

De stock Android-ervaring
De software die op deze telefoon is geladen is Android 10 met wat extra Pixel-features die Google standaard op deze telefoon heeft geladen. Ik bespreek deze features in dit hoofdstuk, samen met wat extra zaken als de Google-suite. Op het moment van schrijven (12 april 2020) beschikt mijn Pixel over de beveiligingspatch van 5 maart, die van april is onderweg.
De reden waarom ik altijd voor een Nexus/OnePlus/Pixel-telefoon ben gegaan i.t.t. bijvoorbeeld een Samsung-telefoon is dat er amper bloatware is geïnstalleerd. Ja, het is beter geworden in de jaren met Samsung die voor een minimalistisch idee zijn gegaan, maar ik blijf het een irritatie vinden dat je al een behoorlijke bonk aan opslag kwijt bent voor apps die in mijn ogen zo goed als nutteloos zijn (om het nog maar niet over Bixby te hebben). Bij de Pixel heb je dit in een veel mindere mate. Alleen de standaard Google-suite is geinstalleerd, samen met wat Pixel-zaken als een Tips-appje, een recorder voor het opnemen van spraakmemo's en YouTube Music.
Wat levert dit op? Nou, een gigantisch vloeiende ervaring, en het gemis van extra RAM heb ik totaal niet. Vergeleken met mijn oude OnePlus 3T is dit ding een snelheidsmonster, die met name met het laden van apps mijn oude telefoon ver achter zich laat. Ook heb je door de verminderde bloatware meer opslag beschikbaar (die je hard nodig gaat hebben).
Omdat er geen capacitieve knoppen zijn geïnstalleerd werkt alles met gestures, waarbij Google heel goed heeft afgekeken bij de grote fruitboer naar hoe je dit implementeert, en het werkt na een beetje wennen perfect. Het schakelen tussen apps werkt snel en de optie om binnen het "recente apps" menu snel al je apps uit het geheugen te gooien is een fijne feature.
Een ding wat wel grappig is is in hoeveel zaken Google Google Assistant weet te betrekken. Je kan Assistant op verschillende manieren oproepen, namelijk door onderop het scherm van linksonderen of rechtsonderen te swipen, onderop het toestel te knijpen (ik maak geen grapje, dit is echt een feature), door naar links te swipen op het hoofdmenu en door ouderwets "OK Google" te roepen. Google Assistant is ver gekomen in de jaren (met name de Nederlandse versie die, toen het nog Google Now was, eigenlijk zo goed als nutteloos was), maar toch ben ik niet iemand die het veel gebruikt. Dat is puur een eigen keuze, misschien moet ik het licht nog zien, maar voor nu blijf ik bij mijn beperkte gebruik.
Motion Sense
Wat ik wel gebruik is Motion Sense. Het is een feature die werkt doormiddel van radar (dit is minder spannend als dat het klinkt). Je hebt een paar verschillende opties, zoals de optie om muziek die wordt afgespeeld te skippen of te pauzeren door met je hand een soort "swipe" te maken. Dit werkt ongeveer 9/10 keer dat je het probeert en het bespaart je een keer je telefoon oppakken. Ook kan je telefoontjes "wegswipen" en je wekker snoozen. Eigenlijk is dit dus de perfecte telefoon voor een introvert
Wat handiger is is dat je telefoon kan raden wanneer je je telefoon gaat oppakken. De radar-sensor kan detecteren wanneer je je hand naar de telefoon toe beweegt, die dan de telefoon activeert en je de tijd, het weer en notificaties kan laten zien. Als je dit gebruikt in combinatie met Face Unlock kan je je telefoon aanzetten zonder ook maar de power-knop in te drukken, en het werkt verbluffend goed. Echter kan het soms weigeren als je je telefoon net iets te voorzichtig oppakt, maar het werkt bijna altijd.
Een ding wat voor de "smartphone verslaafden" wellicht wel aanspreekt, binnen de instellingen zit er een leuk gedeelte genaamd Digitale welzijn. Hier kan je zien hoeveel tijd je per dag besteed op je telefoon en binnen welke apps, en kan je limitaties stellen op je telefoongebruik.
/m/599147/1JnIu2u8F0XlrNjPMC3H72Xqd5INK44Vc2k0mOOKyctyBvpnwq?f=620xauto)
Speakers
Wat ook een hele fijne feature is zijn de stereo speakers. Er zit een speaker aan de voor- en rechteronderzijde, die samen een heel degelijk geluid produceren. Het kan heel hard, zo hard dat ik tijdens het testen een appje kreeg van mijn huisgenoot of het wat zachter kon

Ook zit er wat bass in, wat ik echt niet had verwacht.
Camera
Als ik mijn favoriete feature zou moeten aanwijzen ben ik snel klaar, namelijk de camera. Ik heb tot nu toe altijd telefoons gehad waarbij de camera juist de minste feature was, dus toen ik las in hoeverre reviewers de camera van deze telefoon prijsden, was ik heel benieuwd, en ik ben niet teleurgesteld. Mijn mond viel met name open over de nachtmodus, ik denk dat ik zelden foto's heb gezien van deze kwaliteit voor de omstandigheden waarin de foto's zijn genomen. Meer voorbeelden volgen, maar hieronder heb je een klein idee over wat ik het heb:
Het mooie is dat Google binnen de Nachtmodus het mogelijk maakt om van sterren foto's te maken. Echter heb je hiervoor een stuk minder licht nodig als dat ik op dit moment om mij heen heb en kan ik dat dus niet testen.
De camera-app zelf is eenvoudig in gebruik en beschikt over een aantal opties. Hieronder zie je een overzicht van de verschillende opties.
In de loop van de tijd dat ik deze telefoon meer gebruik zal ik wat extra foto's toevoegen met de verschillende modi.
UPDATE 14-4: Ik heb gisteren de portretmodus uitgeprobeerd op de frontcamera voor een selfie, en ik moet zeggen, het ziet er best goed uit en is degelijk voor social media. Ik ben zelf absoluut geen fotogeniek persoon, en dat zie je denk ik wel terug in het voorbeeld wat je hieronder kan vinden

Wat ook wel leuk is om te vermelden is dat de Google Camera-app tegenwoordig ook features bevat voor de mensen die wel een stuk fotogenieker dan ik zijn, namelijk de optie dat je gezicht wat meer accenten krijgt door het in de foto wat natuurlijker te maken of juist wat "mooier" te maken. Ook zit er een ingebouwde timer op of kan je de selfie extra verlichting geven door het scherm wit op te laten lichten.
Accuduur
Hier komen we bij het grootste struikelblok (aldus velen) van de Pixel-telefoons, de accuduur. Met name de kleinere Pixel 4 lijkt hier grote problemen te hebben, maar ook deze telefoon lijkt met zijn 3700 mAh het bij verreweg niet op te kunnen boksen tegen sommige 4000-5000+ mAh-batterijen die in andere telefoons zitten. Echter heb ik niks te klagen en kan ik met gemiddeld 4.5-5u SoT redelijk gemakkelijk door de dag komen. Echter viel mij wel op dat met name in standby de telefoon wel een aardig slokje lust, dus wellicht valt er wat extra uit te knijpen als je features als Motion Sense uitzet.
Ik gebruik mijn telefoon voor een beetje social media, webbrowsen, 2-3 uur YouTube per dag en online lezen. Gamen doe ik niet op mijn telefoon aangezien ik andere consoles en een gaming PC heb staan. Af en toe een Snapje of een snelle foto komen een paar keer dag ook wel voor.
Een voordeel is dat er een 18W-snellader wordt meegeleverd, waardoor de Pixel van 0 naar 100% in ongeveer 2 uurtjes vol zit. Echter kan de telefoon (zoals bekend met snelladen) snel tot 80% worden opgeladen, waarna de laatste 20% langzamer gaat om de levensduur van de accu besparen. Je kan de telefoon ook met een Qi-lader opladen, dit gaat langzamer maar werkt ook prima, ook met een hoesje eromheen.
UPDATE 24-4: Na een tijdje te hebben getest op verschillende gebruiksscenario's kom ik bij matig gebruik (hele dag muziek op de achtergrond, 's avonds een paar uur YouTube, gedurende de dag soms op Reddit/Instagram/WhatsApp) tot 6 uur SoT, met licht gebruik zelfs tot 7 uur. Voor mij persoonlijk is dat ruim voldoende, en daarom krijgt het kopje "accuduur" er een extra puntje bij.
Het "phone" gedeelte van een smartphone
Hier kan ik kort over zijn, de gesprekken die je voert met de Pixel zijn duidelijk, helder en in tegenstelling tot mijn OnePlus 3T, kan je iemand fatsoenlijk verstaan met de earpiece (dit bleek een hardwarematige bug te zijn, maar toch..). De Pixel heeft ruimte voor maar één SIM-kaartje, echter kan je wel gebruik maken van eSIM, al is dit in Nederland nog niet groot opgezet (naar mijn weten heeft alleen T-Mobile dit in het assortiment).
Data, Wifi, Bluetooth en NFC
De Pixel doet het prima in dit opzicht. Hij kan beschikken over een hoop frequentiebanden, en onder Tele2 heb ik geen problemen gehad. De 4G-verbinding is snel en heeft in het noorden van het land geen problemen met de dekking. Ook de wifi-verbinding binnen huis is net als mijn vorige OnePlus 3T goed.
Qua Bluetooth heb ik ook niet te klagen, mijn oordopjes om mee te slapen en op de fiets (Xiaomi Redmi Airdots) werken prima en zonder problemen. NFC heb ik niet kunnen testen omdat ik op mijn WH-1000XM3 na geen echte NFC apparatuur gebruik.
"Missende" features
Zijn er dan features die ik echt mis? Ja. Hoewel Face Unlock goed werkt (en je ook na een bepaalde patch van een paar maanden geleden ook de eis kan instellen dat het alleen werkt als je je ogen open hebt), vind ik een vingerafdrukscanner toch een fijn idee, zeker omdat bijvoorbeeld veel bankapps wel de implementatie hebben voor een vingerafdrukscanner maar niet die van Face Unlock.
Lekker ouderwets maar toch, ik mis de 3.5mm jack. Ik ben een redelijke chaoot op het gebied van opladen van randapparatuur en dus vind ik het fijn als ik mijn Sony WH-1000XM3 kan gebruiken als deze leeg is, nu kan dat niet meer.
Ook een feature die ik persoonlijk wel mis (en waar vaak overheen wordt gekeken) is dat er op de power button geen andere texture te vinden is. De volumeknoppen zitten er vlak onder, waardoor de kans bestaat dat je in plaats van de volumeknop ineens de powerknop te pakken kan krijgen. Ik weet het, het is nitpicken, maar ik wilde het toch even melden.
Voor wie is deze telefoon nou eigenlijk?
Ik stop dit onderwerp expres in de review omdat het een lastig vraagstuk is. Voor wie is deze telefoon dan eigenlijk? Simpel, voor mensen die altijd de komende 2-3 jaar de snelste updates van Google willen hebben en/of mensen die een geweldige camera op Android willen. Ook is deze telefoon vrij eenvoudig te rooten om een custom bootloader of firmware op te zetten. Wil je voor een lagere prijs instappen kan je misschien beter voor de Pixel 3a gaan of wachten op de nieuwe Pixel 4a die volgens de geruchten wel eens snel gelanceerd zou kunnen worden.
De concurrentie zit niet stil
Google zit met deze telefoon op het moment in een lastig parket qua prijsklasse. Voor een power user kan je veel beter krijgen voor je geld (OnePlus 7T (Pro), Xiaomi Mi 9T Pro, Asus Zenfone 6), en als je meer geld in je telefoon stopt kan je zelfs verder gaan (Galaxy S20+/Ultra). Ook Apple biedt met zijn iPhone 11 en XS een interessante concurrent op iOS (mits je kan leven met de bekende "Apple-praktijken", en voor minder geld heb je ex-vlaggenschepen die ook nog keurig meegaan doordat de mobiele wereld in de laatste 2 jaar geen revolutionaire vooruitgang heeft geboekt.
Grootste concurrenten- Apple iPhone XR/XS/11
- Nokia 8.3
- Samsung Galaxy S10/S10e/S20+
- OnePlus 7T/7T Pro
- Xiaomi Mi 9T (Pro)
De Google Pixel 4 XL is een smartphone met twee gezichten. Clean Android met een heel strak uiterlijk, snelle updates, een fantastische camera, goede stereo speakers, een mooi scherm en een fijn premium gevoel. Echter zijn er wel grote tekortkomingen, zoals de accuduur die wel oké is maar zeker beter kan (kijkende naar de concurrenten), een missende vingerafdrukscanner en het grootste probleem: de beperkte opslag.
Het ding is namelijk dat Google de Pixel 4 (XL) in Nederland nooit officieel heeft uitgebracht via hun eigen kanalen zoals in Duitsland, met als gevolg dat zeker nu de 128 GB-versie heel erg duur is t.o.v. de 64 GB-versie. De witte versie is op het moment van schrijven niet eens verkrijgbaar in de 128 GB-versie, en toen deze dat wel was was deze ruim 200€ duurder als de 64 GB versie, en dat zit mij toch wel behoorlijk dwars. Natuurlijk kan je die importeren, maar op het gebied van garantie zou ik persoonlijk liever in Nederland blijven, waardoor het allemaal een duur grapje wordt. Als Google een MicroSD-kaartlezer had toegevoegd was dit probleem er niet, maar dit hebben ze niet gedaan, waardoor dit probleem blijft.
Wat daarnaast ook gezegd moet worden is dat Google vanaf deze generatie gestopt is met het aanbieden van de onbeperkte gratis opslag op Google Foto's, waardoor je maximaal gratis 15 GB aan opslag hebt. Natuurlijk ben je vrij om zelf bij een andere cloudservice te gaan zitten, maar ideaal is anders.
Kortom, is het een goede telefoon? Absoluut. Zou ik de Pixel aanraden? Jazeker, maar bekijk eerst de concurrentie voor je je keuze maakt.
Als je kan leven met de punten die ik net heb benoemd (incl. een scherm dat niet heel helder kan) en je zit te wachten op een retesnelle Android telefoon met minimale bloatware, een heerlijke camera, snelle updates en een goed setje speakers? Dan is de Pixel 4 XL wellicht wel wat voor jou. Als je besluit om voor de Pixel te kiezen, kies dan wel de 64GB versie of importeer de 128GB versie, binnen Nederland is de 250€ meerprijs het gewoon echt niet waard.