Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Gamemicrofoons Round-up

Maak jezelf beter verstaanbaar

15-08-2019 • 11:00

154

Multipage-opmaak

Gamen en streamen

De randapparatuur voor gamers wordt steeds professioneler. Muizen, toetsenborden, koptelefoons: er zijn steeds meer producenten die modellen op de markt brengen die speciaal voor gamers zijn gemaakt, en die randapparatuur wordt ook steeds geavanceerder. Dat geldt ook voor het nieuwste apparaat dat een beetje gamer op zijn of haar bureau heeft staan: een microfoon. Online games zijn populair, dus praten we steeds vaker met medespelers. Een microfoon is dan onmisbaar.

Meestal gaat het dan om een microfoon die in een gameheadset is ingebouwd en meestal is het geluid daarvan niet al te best. Dat niet alleen: het geluid hangt sterk af van de positie van de microfoon ten opzichte van je mond. Het kleine microfoontje zit doorgaans aan een smalle arm die uit de linkeroorschelp steekt en die je dichter bij of verder van je mond kunt plaatsen. De positie is zelden goed: te ver en je klinkt te zacht, te dichtbij en je medespelers horen sissen, ploppen en snuiven. Tijdens het gamen is dat misschien niet onoverkomelijk, hoewel je ook dan goed verstaanbaar wil zijn. Mocht je echter ook nog willen streamen, dan is een goed geluid onontbeerlijk. Een losstaande microfoon is dan een oplossing. De afstand tot een dergelijke microfoon maakt dat de nadelen van een ingebouwde microfoon wegvallen. Vandaar dat steeds meer fabrikanten een losstaande usb-microfoon op de markt brengen die is gericht op gamers en dan vooral op de gamers die hun belevenissen willen streamen. Maar is een dergelijke losstaande microfoon de aanschaf waard?

Beter membraan

Het geluid van een losstaande microfoon is doorgaans beter. De behuizing is groter, waardoor er meer ruimte is om een groter en daardoor vaak beter membraan in te bouwen, dat daardoor op grotere afstand kan worden geplaatst. Daardoor heb je geen last meer van ongewenste ploppen en sissen. Er zijn meer voordelen; een grotere behuizing maakt het ook mogelijk om ondersteuning in te bouwen voor verschillende richtingskarakteristieken, zodat je bijvoorbeeld kunt kiezen of je het geluid dat van achter de microfoon komt gedempt wilt hebben of juist niet.

Hero 1 usb mics

Richtingskarakteristiek

Wat richtingskarakteristiek betreft kun je bij veel losstaande microfoons kiezen uit verschillende opties. Meestal bestaat de keuze uit omni en cardioid, wat wil zeggen dat de microfoon geluid uit alle richtingen even hard opneemt (omnidirectioneel) of nadruk legt op geluid uit een bepaalde richting. Bij die laatste optie lijkt de vorm van de richtingskarakteristiek enigszins op die van een nier, vandaar de Nederlandse benaming nierkarakteristiek. De Engelse term cardioid, afgeleid van het Griekse woord voor hart, is beter gekozen. Bij sommige microfoons kun je ook kiezen voor een bidirectionele karakteristiek, die ideaal is voor interviews, waarbij je geluid van voor en achter de microfoon wilt opnemen, maar geluid dat zijwaarts binnenkomt, wilt negeren. Om het verhaal compleet te maken, kun je hier en daar zelfs kiezen voor super- of hypercardioid, dat nog gerichter enkel geluid van voren oppikt en nog minder gevoelig is voor geluid uit andere richtingen.

Richtingskarakteristiek

We hebben vijf microfoons naast elkaar gelegd, allemaal gericht op gamers. Het zijn alle vijf modellen die je via usb op je pc aansluit en die je naast je toetsenbord op je bureau kunt plaatsen. Eén model heeft zelfs de optie om de microfoon in een arm te plaatsen, zoals dat bij radio-dj's gebruikelijk is. Daardoor zitten microfoon en toetsenbord elkaar nooit in de weg. Naast deze GXT 252+ Emita Plus van Trust hebben we de AT2020USB+ van Audio-Technica, de Yeti Blackout van Blue, de QuadCast van HyperX en de Seiren X van Razer getest.

Dode ruimte

We hebben de vijf microfoons in verschillende omstandigheden getest. In de akoestisch dode ruimte die we gebruiken om de voice-over op te nemen bij onze video's, maar ook in minder ideale omstandigheden: bij de redactie van Tweakers, waar altijd een licht geroezemoes te horen is. We hebben met de microfoons heel gerichte opnamen gemaakt, om bijvoorbeeld de verschillende richtingskarakteristieken te testen, waarbij we afwisselend onder een hoek van 0, 90, 180 en 270 graden in de microfoon spraken, en dat van verschillende afstanden. Verder hebben we de microfoons uiteraard ook aan een praktijktest onderworpen, door ze tijdens het gamen te gebruiken.

Audio-Technica AT2020USB+

Audio-Technica levert met de AT2020USB+ een lekker compacte en robuuste microfoon. Het is een usb-variant van een al veel langer bestaande microfoon met xlr-aansluiting. De microfoon zit in een stevige metalen behuizing en is daardoor aan de zware kant. De losse microfoon weegt 377 gram. Dat gewicht is op zich geen probleem, maar het statief dat Audio-Technica meelevert, heeft er moeite mee. Dat is een vrij kleine driepoot, vrijwel gelijk aan de driepoot die Trust meelevert. Alleen kunnen bij het statief van Trust de drie poten verder uit elkaar gezet worden, waardoor het geheel steviger staat. De AT2020USB+ is topzwaar als hij op de driepoot wordt geplaatst en dat is jammer. Met een tikje valt hij om.

Hoe instabiel het kleine statief van Audio-Technica ook is, het is op zichzelf wel stevig. Dat geldt ook voor de kantelbare verbinding tussen microfoon en driepoot, zodat de microfoon ondanks zijn gewicht keurig op z'n plek blijft als je hem hebt vastgedraaid. In de kop van de driepoot zit een metalen verloop waarmee de microfoonhouder op een statief met zowel 3/8"- als 5/8"-schroefdraad kan worden bevestigd. Je zit dus niet vast aan de wankele driepoot die je bij de microfoon krijgt. Audio-Technica levert bovendien een lekker lang snoer mee.

Audio-Technica AT2020USB+

Audio-Technica heeft in de compacte behuizing van de microfoon toch ruimte gevonden voor twee draaiknoppen en een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting. Die hebben met elkaar te maken. Dat je een hoofdtelefoon rechtstreeks op de microfoon kunt aansluiten in plaats van op de pc, is prettig. Zeker als je een hoofdtelefoon met gesloten oorschelpen gebruikt, waarin weinig omgevingsgeluid doordringt. Als het er in de game heftig aan toegaat, kan het moeilijk zijn om jezelf direct te horen. Dus het kan fijn zijn om iets van je eigen stem in de hoofdtelefoon terug te horen.

Audio uit

Als je de hoofdtelefoon echter op de pc aansluit, kan er gemakkelijk vertraging ontstaan, zodat je net iets later hoort wat je zegt en dat is erg vervreemdend en onprettig. Dat voorkom je met een audio-uitgang op de microfoon die je stem rechtstreeks naar de hoofdtelefoon stuurt, gemengd met het geluid van de game dat via usb van de pc wordt ontvangen. Ook op de microfoons van Blue, HyperX en Razer kun je een hoofdtelefoon aansluiten.

Audio-Technica heeft twee platte draaiknoppen in de behuizing opgenomen. Met de rechter regel je het volume van de hoofdtelefoon, met de linker regel je hoeveel je de microfoon in het totaalgeluid wilt horen doorklinken. Wat we nog een beetje missen, is een knop waarmee je het opnamevolume van de microfoon regelt. Dat is een voorziening die alleen de Yeti van Blue heeft. Het is prettig als je tijdens het gamen het microfoonvolume via de microfoon kunt instellen, omdat je anders de game moet verlaten om het opnamevolume via het besturingssysteem te regelen. We missen ook een muteknop, die we wel terugvinden bij de modellen van Blue, HyperX en Razer. Audio-Technica heeft wel een blauwe led in de behuizing gebouwd, om aan te geven dat hij aanstaat.

De knoppen die de AT2020USB+ wel heeft, functioneren prima. Beide draaiknoppen doen geruisloos hun werk, zonder dat er veel contactgeluid te horen is. De uitgang voor de hoofdtelefoon zit op een merkwaardige plaats. Als je die aansluit, steekt de plug op een vreemde manier schuin achter uit de microfoon. Een aansluiting wat lager en meer naar het midden was mooier geweest, maar belangrijk is dit niet.

Geluid

Audio-Technica AT2020USB+

Type Condensator
Gewicht 620g
Lengte snoer 297cm
Frequentiebereik 20 – 16.000Hz
Samplerate 44,1kHz
Bitdiepte 16bit
Richtingskarakteristiek Cardioid

Dat de AT2020 al geruime tijd op de markt is als goedkope studiomicrofoon, geeft hoge verwachtingen. De microfoon wordt veel gebruikt voor het opnemen van zang en akoestische instrumenten. De microfoon biedt geen optie om een andere richtingskarakteristiek in te stellen. Het is enkel cardioid, wat voor het doel waarvoor de microfoon is bedoeld, een prima keuze is. Het maximale volume van de microfoon is aan de zachte kant in vergelijking met de concurrenten, maar in de praktijk is het hard genoeg.

Het geluid van de AT2020USB+ is mooi vol. De achtergrond als zangmicrofoon is hoorbaar. Hij is bovendien heerlijk stil; je hoort vrijwel geen achtergrondruis in het geluid en dat kan helaas niet van elke microfoon worden gezegd. Hij is echter ook gevoelig voor contactgeluid. Tikken en bonken op de tafel worden gemakkelijk opgepikt. Een goede shockmount, zoals Trust en HyperX die meeleveren, zou hier goed van pas komen. Of een ander statief. Audio-Technica is zo eerlijk om in de specificaties te vermelden dat de microfoon geluiden tot 16.000Hz kan opnemen, waar de concurrenten allemaal tot minimaal 20.000Hz komen. Dat is een deel van het frequentiespectrum dat voor bijna niemand hoorbaar is en dat voor de toepassing waarvoor we de microfoons hier gebruiken, gamen of streamen, al helemaal niet belangrijk is. We hebben het verschil in ieder geval niet gemerkt. Het is ook de vraag hoeveel de concurrerende microfoons in dit deel van het spectrum werkelijk waarnemen.

Conclusie

De AT2020USB+ is een compacte, maar zeer stevige microfoon die helaas wordt geleverd met een iets te wankel statief dat hem bovendien gevoelig maakt voor contactgeluid. Doordat hij zo klein is, is hij wel makkelijk mee te nemen in het meegeleverde etui. Gelukkig kan hij wel op een ander statief worden geschroefd. Het geluid van de microfoon is mooi vol en hij is heerlijk stil. We missen echter vooral enkele bedieningsopties. Een muteknop was prettig geweest, net als een knop om het volume van de microfoon te regelen. De AT2020USB+ is daarmee een goede microfoon die een beter statief had verdiend. Voor gaming of streaming is het daarmee niet onze favoriet.

Getest

Audio-Technica AT2020USB+

Prijs bij publicatie: € 127,-

Vanaf € 139,-

Vergelijk prijzen

Audio-Technica AT2020USB+Audio-Technica AT2020USB+Audio-Technica AT2020USB+Audio-Technica AT2020USB+Audio-Technica AT2020USB+Audio-Technica AT2020USB+

Trust GXT 252+ Emita Plus

Ook het Nederlandse Trust heeft gezien dat er een markt is voor losstaande microfoons voor gamers en streamers. Daar speelt het op in met de GXT 252+ Emita Plus. De + en Plus in de naam van de microfoon slaan vast op de vele accessoires die Trust meelevert, want de Emita Plus komt in een flinke doos. De ruimte in de doos is niet zozeer voor de microfoon zelf, die is vrij bescheiden, maar voor de extra's. Zo levert Trust als enige een verstelbare arm mee. Die klem je op de rand van je bureau, waarna je de microfoon gemakkelijk naar je toe kunt halen en aan de kant kunt duwen.

De Emita Plus is daarmee de enige microfoon uit de test die je gemakkelijk vlak voor je mond kunt plaatsen. Om die reden heeft Trust ook nog ruimte in de doos gemaakt voor een heus popfilter, zo'n rond scherm dat je tussen je mond en de microfoon kunt plaatsen. Dat moet voorkomen dat je te dicht bij de microfoon komt, waardoor de t- en s-klanken vervormd kunnen worden. De arm is prima. De klem waarmee je hem vastzet, is geschikt voor tafelbladen tot 4,5cm dik. Trust heeft een usb-kabel in de arm verwerkt, zodat die niet loshangt. Gerekend vanaf de klem waarmee je de arm op de tafel schroeft, is het snoer nog twee meter lang. Dat is aanzienlijk, hoewel sommige concurrenten een snoer van drie meter meeleveren.

Trust GXT 252+ Emita Plus

De arm is stevig genoeg, maar belangrijker: hij beweegt geruisloos. Wie ooit een bureaulamp met een dergelijke arm heeft gehad, weet dat vooral de veren vervaarlijk kunnen piepen en kraken als je hem verstelt. Dat is hier niet het geval. De arm is stil en stug, zodat hij makkelijk in de juiste stand te zetten is en daarin ook blijft staan. We zijn minder te spreken over het popfilter; dat is minder stevig. Vooral de klem waarmee je het aan de arm vastschroeft, is fragiel. Gelukkig zal lang niet iedereen het nodig hebben.

Shockmount

De Emita Plus heeft nog een sterk punt; Trust levert er een shockmount bij die op de arm kan worden geschroefd. Hierin kan de microfoon relatief schokvrij worden opgehangen en dat is ook goed merkbaar. Met de microfoon in de shockmount en op de arm pikt hij beduidend minder geluid op van tikken of bonken op de tafel waarop hij is gemonteerd. Dat is prettig, zeker als je de microfoon wilt gebruiken om te streamen. Om het geheel af te maken, levert Trust er zelfs een windkap bij, zo'n schuimkap die direct over de microfoon kan worden geplaatst. Die is bij een microfoon die voornamelijk binnen wordt gebruikt, echter niet snel nodig.

Trust GXT 252+ Emita Plus

Type Condensator
Gewicht 500g
Lengte snoer 202cm
Frequentiebereik 18 - 21.000Hz
Samplerate 48kHz
Bitdiepte 16bit
Richtingskarakteristiek Cardioid

Daarmee is de doos van de Emita Plus nog niet leeg. Trust levert ook nog een kleine driepoot mee, vergelijkbaar met het statief dat Audio-Technica met de AT2020USB+ meelevert. De driepoot van Trust is echter stabieler doordat de poten wijder uiteen staan. De microfoon kantelt daardoor minder gemakkelijk. Trust levert een apart koppelstuk waarmee de microfoon op het statief kan worden geplaatst. Het is kennelijk niet de bedoeling dat je daarvoor de shockmount gebruikt. Dat kan echter wel en is ook aan te raden, want dat zorgt ervoor dat er minder contactgeluiden in de opname doorklinken.

Over de ophanging en de verschillende mogelijkheden zijn we dus dik tevreden. Over de microfoon zelf echter niet zo. Ten eerste: waar de rest van de hardware uitblinkt in mogelijkheden, is de microfoon juist erg kaal. Hij heeft alleen een usb-uitgang, maar verder geen enkele knop of aansluitmogelijkheid. Zo mist de Emita Plus een 3,5mm-uitgang, wat wil zeggen dat je geen hoofdtelefoon kunt aansluiten. Die moet je dus op de pc aansluiten, wat kan leiden tot vertraging in het geluid en dat is irritant. Daardoor heeft de Emita Plus ook geen knop om het volume van de hoofdtelefoon te regelen of een knop om te bepalen hoeveel van jezelf je wilt terughoren in het geluid van de game.

Hij mist bovendien een muteknop en een knop om het uitgangssignaal van de microfoon te regelen. Het uitgangssignaal is aan de zachte kant, waardoor de microfoon tegelijk minder makkelijk overstuurd raakt als je van dichtbij praat. Een eigenschap die hem geschikt maakt voor gebruik op de arm. Bij de Emita Plus kun je bovendien niet uit verschillende richtingskarakteristieken kiezen. Hij neemt enkel op met een nierkarakteristiek, die in dit geval ook de geschiktste is. Het geluid dat de microfoon produceert, is helaas aan de doffe kant.

Conclusie

De GXT 252+ Emita Plus is een microfoon waarbij we gemengde gevoelens hebben. Over alle ijzerwaren in de doos zijn we enthousiast. De arm is stug en stil, en voldoet daarmee prima. De meegeleverde shockmount maakt de microfoon minder gevoelig voor contactgeluid en ook dat is positief. Dat Trust nog een kleine driepoot meelevert, is ook mooi; dan kun je variëren. De microfoon zelf valt echter tegen en mist juist de nodige opties. Geen uitgang voor een hoofdtelefoon is daarvan de belangrijkste. Ook is het geluid van de Emita Plus aan de doffe kant.

Trust GXT 252+ Emita PlusTrust GXT 252+ Emita PlusTrust GXT 252+ Emita PlusTrust GXT 252+ Emita PlusTrust GXT 252+ Emita PlusTrust GXT 252+ Emita PlusTrust GXT 252+ Emita PlusTrust GXT 252+ Emita PlusTrust GXT 252+ Emita Plus

Razer Seiren X

Razer is groot geworden met het maken van accessoires voor gamers, het is dus niet meer dan logisch dat het ook een microfoon in de aanbieding heeft. De Seiren X is het goedkope broertje van de Razer Seiren Elite. De Seiren X is de kleinste en lichtste microfoon uit de test, en samen met de Emita Plus van Trust ook de goedkoopste. Vooral de microfoon zelf is erg licht. Als je hem van z'n poot schroeft, weegt hij nog geen 160 gram en dat is beduidend minder dan de concurrentie. Dat komt doordat de behuizing van de microfoon gedeeltelijk van plastic is. Dat maakt hem uiteraard ook minder stevig. Sterker nog: de Seiren X voelt in vergelijking met de andere microfoons fragiel aan.

Dat bleek ook, want bij ons ging er al snel iets stuk. Niets belangrijks: het ledje dat in de muteknop is verwerkt, gaf de geest. De knop zelf en de rest van de elektronica deden het nog gewoon, maar het geeft te denken. Heel veel uren had de Seiren X nog niet gewerkt.

Razer Seiren X

De Seiren X is een microfoon zonder al te veel toeters en bellen. Naast de muteknop heeft hij enkel een knop waarmee het volume van de hoofdtelefoon te regelen is, mocht je die aansluiten. Onder op de microfoon zit daarvoor een 3,5mm-aansluiting. De Seiren X mist de optie om in te stellen hoeveel van jezelf je wilt terughoren in het geluid van de game die je speelt, wat wel kan bij de microfoons van Audio-Technica en Blue. Je hoort jezelf nu wel terug via de hoofdtelefoon, als je die aangesloten hebt, maar erg zacht. Het was prettig geweest als je het volume iets had kunnen opschroeven of zelf in had kunnen stellen. We hadden bovendien graag het uitgangsvolume van de microfoon kunnen regelen, zoals dat kan bij de microfoon van Blue.

Kleine voet

Razer Seiren X

Type Condensator
Gewicht 381g
Lengte snoer 180cm
Frequentiebereik 20 – 20.000Hz
Samplerate 48kHz
Bitdiepte 16bit
Richtingskarakteristiek Supercardioid

Razer heeft de Seiren X op een kleine voet geplaatst, waardoor microfoon en voet een prettig klein geheel vormen. Hij neemt daarmee weinig ruimte in, zodat er gemakkelijk een plekje voor te vinden is naast toetsenbord en muis. De metalen voet van de Seiren X is het zwaarste onderdeel van het geheel, maar de voet is helaas niet al te stroef, zodat hij gemakkelijk wegglijdt als je hem op een glad tafelblad plaatst. De voet maakt de Seiren X ook gevoelig voor contactgeluid. Vooral bonken of tikken op het tafelblad zijn goed hoorbaar, maar dat geldt ook voor de microfoon van Audio-Technica en voor die van Trust als die op de meegeleverde driepoot wordt geplaatst. Alleen de microfoons van Blue en HyperX doen het op dit vlak iets beter.

Gelukkig kan de Seiren X ook op een microfoonstandaard met de veelgebruikte 5/8"-schroefdraad geplaatst worden, zodat je hem bijvoorbeeld aan een broadcastingstandaard kunt koppelen, een arm zoals Trust die bij de Emita Plus meelevert. Alleen wordt de Seiren X gemakkelijk overstuurd als je van dichtbij in de microfoon praat. Het is niet raadzaam om hem minder dan 20cm van je mond te plaatsen.

De Seiren X mist de optie om te kiezen uit verschillende richtingskarakteristieken. Het is echter wel de enige microfoon die een super-cardiodkarakteristiek heeft en dat is hoorbaar. De microfoon pikt merkbaar minder geluid op dat recht van achteren komt, wat handig kan zijn als je iemand tegenover je hebt zitten die in een andere microfoon praat. We zijn helaas niet onder de indruk van het geluid van de Seiren X. Het klinkt dof en de microfoon is ook niet zo stil. Er klinkt ruis in het geluid door.

Conclusie

De Seiren X is een kleine en lichte microfoon, waarvoor gemakkelijk een plaatsje is op je bureau. Hij is echter ook fragiel en mist functionaliteit. We missen vooral de optie om de verhouding tussen eigen stem en het volume van de game te bepalen. Bovendien zijn we niet weg van het geluid van de microfoon en pikt hij ruis op. Voor twee tientjes meer tik je een betere microfoon op de kop.

Razer Seiren XRazer Seiren XRazer Seiren X

Blue Yeti Blackout

Blue was een van de eerste merken die zich toelegden op usb-microfoons voor gamers en streamers, en dat is te merken. De Yeti Blackout is een microfoon met lekker veel en goed doordachte opties. Het is ook een flink gevaarte, dat met 1300g inclusief voet verreweg het zwaarste is van de geteste microfoons. Blue geeft zijn microfoons steeds een klassiek uiterlijk mee en dat geldt ook voor de Yeti, die niet zou misstaan op het bureau van een Amerikaanse talkshowpresentator.

De Yeti is een lekkere microfoon om mee te werken. Hij heeft een stevige voet, waardoor hij erg stabiel staat en hij is ook gemakkelijk verstelbaar. Yeti heeft bovendien goed nagedacht over de plaatsing van de knoppen; de meest gebruikte vind je voorop, de minder gebruikte achterop. De twee draaiknoppen zijn helaas wiebelig, zeker de volumeknop voorop. Die schuurt tegen de behuizing als je hem gebruikt. Een groot probleem is dat niet, maar we zijn benieuwd hoe de knoppen zich op lange termijn houden.

Blue Yeti Blackout

De Yeti kan ook zonder de massieve voet worden gebruikt. Onderop is de veelgebruikte 5/8"-schroefdraad te vinden, zodat hij op een willekeurige microfoonstandaard kan worden geplaatst. Zo kun je hem aan een broadcastingstandaard koppelen, een arm zoals Trust die bij de Emita Plus levert. Blue verkoopt zelfs een aparte shockmount voor de Yeti, al is die behoorlijk prijzig. Met een kleine 500g exclusief voet is de Yeti wel aan de zware kant voor een broadcastingstandaard, zeker als je hem ook nog in een shockmount plaatst. Om die reden verkoopt Blue ook een zeer stevige, eigen broadcast boom-arm, maar die is eveneens behoorlijk aan de prijs. Microfoon, arm en shockmount kosten samen driehonderd euro en dat is drie keer zoveel als de Emita Plus, een set waarin Trust alles in één biedt. Zeker de shockmount kan overigens geen kwaad, want ondanks de stevige voet is de Yeti gevoelig voor contactgeluiden. Tikken of stoten tegen de tafel waarop de microfoon staat, hoor je al snel in het geluid door, maar dat geldt eigenlijk voor alle microfoons.

Regelbare uitgang

Blue Yeti Blackout

Type Condensator
Gewicht 1302g
Lengte snoer 201cm
Frequentiebereik 15 – 22.000Hz
Samplerate 48kHz
Bitdiepte 16bit
Richtingskarakteristiek Cardioid, Bidirectional, Omnidirectional, Stereo

De meerwaarde van de Yeti zit in de vele bedieningsopties. Zo is de Yeti de enige microfoon uit de test waarbij het uitgangsvolume van de microfoon in te stellen is, een optie die we erg prettig vinden. Zo kun je het volume van je spraak regelen buiten de game om en hoef je tijdens het gamen niet te switchen tussen game en besturingssysteem. De volumeknop voor de microfoon is achter op de behuizing geplaatst, samen met de draaiknop waarmee je uit verschillende richtingskarakteristieken kunt kiezen. Net als de QuadCast van HyperX heeft de Yeti vier karakteristieken in de aanbieding. Behalve voor cardioid kun je kiezen voor omnidirectional, bidirectional en stereo. Dat maakt de microfoon interessant voor streamers die ook af en toe bezoekers voor de camera willen slepen.

De verschillende standen werken goed. Bij cardioid is geluid van achter merkbaar zachter en ook de bidirectionele en omnidirectionele standen werken als gewenst. Stereo heeft een prima kanaalscheiding, die beter is dan bij de QuadCast van HyperX, waarbij er meer overspraak is.

Helaas zijn we minder te spreken over het geluid van de Yeti. Het is scheller dan bij de microfoons van HyperX en Audi-Technica, en klinkt bovendien hol. Ook is er ruis in het geluid hoorbaar. De Yeti produceert een flink volume en alleen al om die reden is het goed dat hij daarvoor een aparte volumeknop heeft. Nadeel is wel dat hij ook gevoelig is voor oversturen, iets waarvoor ook de Seiren X van Razer gevoelig is. Het is al even prettig dat je de mix tussen microfoon- en gamevolume kunt inschakelen, want het geluid van de microfoon kan behoorlijk hard zijn. Waar het bij de Seiren X eerder te zacht is, is deze behoorlijk hard. Gelukkig is het te temmen.

Verder zit op de voorkant van de Yeti een muteknop. Die is heerlijk stil. Dat lijkt een vanzelfsprekendheid, maar de muteknop van de microfoons van HyperX en Razer geven een hoorbare klik.

Conclusie

De Yeti Blackout van Blue is een mooie, klassiek vormgegeven en lekker stevige microfoon met prima voorzieningen. We zijn vooral blij met de aparte knop voor het uitgangsvolume van de microfoon, hoewel het knopje zelf nogal wankel is. Dat je uit vier richtingskarakteristieken kunt kiezen, is mooi en ze werken ook alle vier naar behoren, maar het geluid van de Yeti is iets minder mooi dan dat van sommige concurrenten en er klinkt ruis in het geluid door. Voor gaming of streaming is dat wellicht niet erg, maar voor andere toepassingen wel. Voor een podcast raden we hem niet aan.

Blue Yeti BlackoutBlue Yeti BlackoutBlue Yeti BlackoutBlue Yeti Blackout

Het reviewexemplaar van de Blue Yeti Blackout is beschikbaar gesteld door Coolblue.

HyperX QuadCast

HyperX, een dochtermerk van Kingston, brengt met de QuadCast een mooi, strak vormgegeven microfoon op de markt, bedoeld voor gamers en streamers. Die vormgeving is uiteraard een kwestie van smaak, maar wij kunnen haar zeer waarderen, met strakke vormen en rode accenten. De QuadCast is ook aan de maat. Hij is samen met de Yeti van Blue met gemak de grootste uit de test. Niet geheel toevallig zijn dat ook precies de twee microfoons die met verschillende richtingskarakteristieken overweg kunnen. Er zijn in beide dan ook verschillende membranen verwerkt, wat om meer ruimte vraagt.

Desondanks is de QuadCast beduidend lichter dan de Yeti. Daarvan is zowel de microfoon als de voet twee keer zo zwaar. Toch staat de QuadCast als een huis, wat komt door een goede constructie van de voet en de rubberen ring waarop die rust.

Wat aan de QuadCast vooral opvalt, is de geveerde ophanging. Er is een heuse shockmount in de behuizing verwerkt. Die zit aan de microfoon vast. HyperX levert een verloopje mee waarmee de QuadCast op een microfoonstandaard met 3/8"- of 5/8"-schroefdraad kan worden geplaatst. In dat geval is de microfoon dus nog steeds voorzien van een shockmount. Overigens maakt de shockmount de QuadCast niet ongevoelig voor contactgeluid. Er klinkt echter minder door van het tikken of bonken op de tafel dan bij de andere microfoons uit de test, op de Emita Plus van Trust na, mits die laatste op de bijgeleverde arm en in zijn shockmount is geplaatst.

HyperX QuadCast

Net als bij de Yeti van Blue kun je bij de QuadCast dus kiezen uit cardioid, omnidirectional, bidirectional en stereo. Dat maakt de microfoon interessant voor streamers die ook af en toe bezoekers voor de camera willen slepen of voor iets als een podcast. Voor dat laatste is de QuadCast geschikter dan de Yeti, want de microfoon is stiller dan die van Blue, die last heeft van ruis. Daar staat tegenover dat stereo bij de Yeti beter werkt. In stereo heeft de Yeti een betere kanaalscheiding. De overige standen van de QuadCast werken naar behoren, hoewel je bij cardioid niet moet verwachten dat geluid van achteren volledig wordt gedempt. Het is zachter, maar niet heel veel. Dat geldt voor de meeste microfoons uit deze test. Alleen de Razer doet het op dat vlak beter, doordat die een super-cardioidkarakteristiek heeft.

Rode verlichting

HyperX QuadCast

Type Condensator
Gewicht 616g
Lengte snoer 298cm
Frequentiebereik 20 – 20.000Hz
Samplerate 48kHz
Bitdiepte 16bit
Richtingskarakteristiek Cardioid, Bidirectional, Omnidirectional, Stereo

Verder heeft de QuadCast twee knoppen die beide op een mooie manier in de behuizing zijn verwerkt. De muteknop zit in de bovenkant van de microfoon. Die is aanraakgevoelig. Je hoeft de bovenkant van de microfoon dus alleen maar aan te tikken om hem aan of uit te zetten. Met de knop schakel je niet alleen de microfoon uit, maar ook de opvallend rode ledverlichting. Je ziet dus direct of de microfoon aan- of uitstaat en dat is prettig. Helaas veroorzaakt de schakelaar een duidelijk hoorbare plop in het geluid. Als je mute inschakelt, hoor je dat het best, wat vooral hinderlijk is bij opnames die je later wilt editten.

De onderkant van de microfoon is een grote draaiknop. Met die knop regel je het uitgangsvolume. Opvallend is dat je het volume met de draaiknop niet helemaal kunt terugdraaien. Hij gaat niet verder terug dan tot ongeveer twintig procent: niet onlogisch, bovenop zit immers een muteknop. De bediening van de QuadCast is daarmee prima; beide knoppen zitten op prima plekken, ze zijn stevig en gemakkelijk in het gebruik. We missen alleen een beetje een functie die de microfoons van Audio-Technica en Blue wel hebben: de mogelijkheid om het volume van de hoofdtelefoon die je kunt aansluiten te regelen. Voor die hoofdtelefoon is achterop de QuadCast wel een 3,5mm-aansluiting te vinden. Het is een merkwaardige omissie.

De QuadCast klinkt goed, maar moet op dat vlak de AT2020USB+ van Audio-Technica voor zich dulden. Bij beide microfoons valt op dat ze heerlijk stil zijn, maar het geluid van de Audio-Technica is net iets voller, waardoor stemmen iets mooier klinken. Stemmen hebben daar iets meer laag. Een dergelijk vol geluid is overigens niet altijd een voordeel. Zeker bij gaming of streaming is een scherper geluid niet per se nadelig. Het blijft beter overeind in het gedonder dat veel games produceren en het is daarmee ook een kwestie van smaak.

Conclusie

De QuadCast van HyperX blinkt uit in bedieningsgemak. De twee knoppen zijn goed geplaatst en laten zich gemakkelijk bedienen. Helaas missen we de optie om het geluid van game en microfoon op elkaar af te stemmen. We zijn zeer te spreken over de strakke vormgeving van de QuadCast, met zijn rode accenten en ingebouwde shockmount, hoewel van die laatste geen wonderen verwacht mogen worden. We zijn ook tevreden met het geluid van de QuadCast. De microfoon klinkt goed, maar er zijn concurrerende modellen die beter klinken. Het is prettig dat de microfoon erg stil is. Voor gaming en streaming is de QuadCast daarmee een prima keuze.

HyperX QuadCastHyperX QuadCastHyperX QuadCastHyperX QuadCastHyperX QuadCastHyperX QuadCastHyperX QuadCast

Tot slot

Als iets opvalt bij het testen van gamemicrofoons, is het dat de verschillende fabrikanten nog geen blauwdruk hebben gevonden. Vorm en vooral functionaliteit van de geteste microfoons verschillen flink. Waar Trust een heel kale microfoon levert met een aantal verschillende statieven, kiest een fabrikant als Blue juist voor een microfoon vol knoppen en schakelaars. Wellicht komt dat doordat de doelgroep van dergelijke microfoons niet uniform is. De wensen van iemand die de microfoon enkel wil gebruiken om te gamen, zijn wellicht net iets anders dan die van iemand die zijn verrichtingen wil streamen. Dat maakt het ook moeilijk om een winnaar van deze test aan te wijzen. Omdat de eigenschappen van de microfoons zo uiteenlopen, hangt het erg af van je eigen wensen of een bepaalde microfoon daaraan voldoet. We zetten enkele eigenschappen op een rij.

Constructie

Wat constructie betreft is er in ieder geval een duidelijke verliezer. Razer heeft voor de Seiren X een behuizing gekozen die gedeeltelijk van kunststof is, waar de overige microfoons van metaal zijn, althans, voor het grootste deel. De QuadCast heeft kunststof onderdelen in de behuizing, maar het geheel is toch bijzonder stevig. De Seizen X is door het kunststof bijzonder licht, al is dat bij een microfoon niet direct een voordeel. Het is juist wel fijn als hij wat massa heeft, zodat hij lekker stevig staat. Op dat vlak is de Yeti van Blue de kampioen. Die is twee keer zo zwaar als de eerstvolgende op dat vlak: de QuadCast van HyperX. Helaas zijn we toch niet zo enthousiast over de constructie van de Yeti, doordat de twee draaiknoppen die in de behuizing zijn verwerkt, erg wiebelig aanvoelen. Hoe zwaar en massief de behuizing ook is, door die twee knoppen voelt het geheel toch niet solide aan. Blijft over de Audio-Technica AT2020USB+, een relatief kleine, maar zeer stevige microfoon met twee draaiknoppen die wel zeer stevig aanvoelen. Samen met de QuadCast onze favoriet op dit vlak.

De constructie van de microfoon is niet het enige dat telt. Alle vijf de microfoons worden geleverd met een statief of een voet en ook daarbij zijn de verschillen groot. Zo wordt de verder uitstekend presterende AT2020USB+ van Audio-Technica geleverd met een kleine driepoot die veel te wankel is om de vrij zware microfoon te houden. Het geheel valt daardoor makkelijk om. De microfoon verdient duidelijk beter, bijvoorbeeld de vele opties die Trust biedt bij de Trust GXT 252+ Emita Plus. Trust levert daar een vergelijkbare driepoot bij, die echter langere poten heeft en daardoor een stuk stabieler staat. Trust levert ook een heuse verstelbare arm, inclusief shockmount en popfilter mee. Desondanks is het de goedkoopste microfoon uit de test. Helaas schiet de Emita Plus op andere vlakken tekort.

Ook bij de QuadCast valt de ophanging op, doordat HyperX een shockmount in de constructie heeft verwerkt. Dat is echter geen wondermiddel. Het maakt dat de microfoon iets minder gevoelig is voor contactgeluiden, maar een verstelbare arm zoals Trust die levert, helpt daar pas echt bij. De constructie van de QuadCast is door de shockmount en de opvallend rode accenten echter wel de mooiste, naar onze smaak althans.

Bediening

Ook bij de bediening zijn de verschillen groot. Zo is dit waar de Emita Plus van Trust tekortschiet. Het is de enige microfoon zonder uitgang voor een hoofdtelefoon. Zonde, want je kunt de hoofdtelefoon wel op de pc aansluiten, maar dat kan vertraging in het geluid opleveren, wat hinderlijk is tijdens zowel gamen als streamen. Omdat de uitgang ontbreekt, heeft de microfoon van Trust ook geen knoppen om iets aan het volume te regelen. Het is de voornaamste reden dat we minder enthousiast zijn over de Emita Plus. Het andere uiterste vormt de Yeti van Blue. Die heeft een knop waarmee je het uitgangsvolume van de microfoon kunt regelen, wat we erg prettig vinden. Een dergelijke knop vinden we ook op de QuadCast van HyperX.

De Yeti heeft daarnaast echter een knop om het volume te regelen dat door de microfoon naar de hoofdtelefoon wordt doorgestuurd, een knop die we missen bij de QuadCast. Helaas zijn beide knoppen van de Yeti dus nogal fragiel. Overigens hebben ook de microfoons van Razer en Audio-Technica de mogelijkheid om het volume van de aangesloten hoofdtelefoon te regelen, maar daarbij ontbreekt de mogelijkheid om het uitgangsvolume van de microfoon te regelen. Zo is het ook op dit vlak moeilijk om een favoriet aan te wijzen. We zijn gecharmeerd van de overzichtelijke opzet van de QuadCast, al heeft die een muteknop die een hinderlijke plop geeft als je hem inschakelt. Blijft over de Audio-Technica AT2020USB+, met zijn stevige en prettig te bedienen volumeknoppen. Daarbij missen we echter een muteknop.

Geluid

Als het om het geluid gaat, zijn de verhoudingen duidelijker. Om met de deur in huis te vallen: Audio-Technica maakt zijn naam op dit vlak waar. Van de AT2020USB+ bestaat al veel langer een variant die het prima doet als studiomicrofoon en dat is te horen. De usb-variant klinkt mooi vol en is heerlijk stil. Dat laatste geldt ook voor de QuadCast van HyperX, hoewel die net iets minder vol klinkt. De Yeti van Blue klinkt hol en heeft last van ruis. Die ruis is ook hoorbaar in het geluid van de Seiren X van Razer, die bovendien dof klinkt, net als de Emita Plus van Trust.

Toch is dat niet het hele verhaal. Want hoe goed de AT2020USB+ ook klinkt, hij mist functionaliteit die we terugvinden bij de microfoons van Blue en HyperX: de optie om uit verschillende richtingskarakteristieken te kiezen. De AT2020USB+ heeft een cardioidkarakteristiek, net als de Emita Plus van Trust. De Seiren X heeft een super-cardioidkarakteristiek die iets minder geluid van de zijkanten en achterkant oppikt. Bij de microfoons van Blue en HyperX kun je naast cardioid echter ook kiezen voor omnidirectional, bidirectional en stereo, wat de microfoons ook geschikt maakt voor tweegesprekken en rondetafelgesprekken. Dus mocht je die optie willen, dan zijn die twee geschikter dan de beter klinkende AT2020USB+.

Conclusie

De vijf microfoons uit de test lijken op het eerste gezicht veel op elkaar. Ze zijn allemaal via usb aan te sluiten en zijn daarmee alle vijf bedoeld om te worden gebruikt bij het spelen van een game of het streamen daarvan. Toch zijn de verschillen groot. Niet alleen in kwaliteit, maar vooral in functionaliteit. Geen van de geteste modellen is ideaal. Wie een zeer robuuste, makkelijk te bedienen en zeer goed klinkende microfoon wil, heeft aan de AT2020USB+ van Audio-Technica een goede, al heeft hij ook nadelen. Trust levert met de GXT 252+ Emita Plus een microfoon waarbij juist het statief erg goed is verzorgd. Helaas valt de microfoon zelf tegen door het ontbreken van een uitgang voor een hoofdtelefoon en een dof geluid.

Blue en HyperX vissen met de Yeti en de QuadCast in dezelfde vijver. Bij beide kun je uit verschillende richtingskarakteristieken kiezen. Beide hebben echter ook duidelijke nadelen. Zo valt er enkel een verliezer aan te wijzen; de Seiren X van Razer is goedkoop en lekker licht, maar dat laatste is nauwelijks een voordeel. Hij is ook minder stevig, mist functionaliteit en klinkt minder. Bij de overige vier microfoons hangt het vooral af van het doel waarvoor je de microfoon wilt gebruiken.

Reacties (154)

154
146
120
6
1
2
Wijzig sortering
Zelf gebruik ik de Røde NT-USB, erg tevreden over. Jammer dat deze niet in de review meegenomen is, andere reviews op het net zijn zeer lovend er over.
Zit een beetje in dezelfde prijsklasse als de HyperX en heeft ook nog een hoofdtelefoon-aansluiting (regelbaar) met ingebouwde geluidskaart en (regelbare) meeluisterfunctie

[Reactie gewijzigd door MineTurtle op 22 juli 2024 14:31]

We hebben gekeken naar recent verschenen microfoons. Dan valt de Røde NT-USB af. Die stamt al uit 2015. Of dat terecht is, is de vraag. De Røde NT-USB wordt nog steeds verkocht en blijft populair. Maar dat was dus onze overweging: recente modellen.
En wat was de afweging om voor "recente" modellen te kiezen?
Dit zijn geen IT componenten die na een half jaar al obsolete zijn, of koelkasten waarbij het om de een of andere reden ook nodig is om een model maar een jaar in productie te nemen. Een goede microfoon is tijdloos, microfoons zoals de Shure SM-58 zijn al in productie sinds 1960.

Dat je je beperkt tot USB microfoons kan ik nog bij in komen, maar Tweakers doet zichzelf wel tekort door te focussen op 'gamingmerken' met nul reputatie op het gebied van audio maar die natuurlijk wel met een microfoon moeten komen om hun merk compleet te maken. Audio Technica is de enige die die reputatie wel heeft, en komt ook als beste uit de test. Wat een verrassing. Rode zou ook een mooie zijn geweest, misschien zelfs wel Behringer. Microfoons hebben in de regel ook helemaal niks met gaming te maken en met deze selectie heb je de beste kandidaten waarschijnlijk buiten scope gelaten. Da's zonde. Deze review bevestigt alleen maar dat gamingmerken geen microfoons kunnen maken.

Bepaalde minpunten die je aanhaalt zijn eerlijk gezegd ook raar, zoals het ontbreken van een hoofdtelefoonaansluiting, muteknop of statief. Een microfoon hoort niet eens een muteknop of hoofdtelefoonaansluiting te hebben, iedere vorm van aanraking hoor je terug dus voor optimaal geluid hoor je er gewoon met je tengels vanaf te blijven. Dan is het heel raar om een microfoon hierop minpunten te geven terwijl het eigenlijk niets meer is dan een (overbodig?) extraatje. Een condensermicrofoon wil je ook gewoon vanwege zijn gevoeligheid in een shockmount hebben en dan is het raar om minpunten te geven aan een bijgeleverd statiefje. Als zo'n microfoon een verkeerde schroefdraad heeft om in een shockmount te hangen, dán heb je pas een minpunt te pakken.

[Reactie gewijzigd door Flake op 22 juli 2024 14:31]

Je hebt goede punten... tot je laatste alinea...
Je spreekt hier denk ik echt als een audioman? Je lijkt compleet te vergeten voor welke doelgroep dit artikel is. Gamers en gamestreamers. Het is ook gewoon in het artikel uitgelegd waarom je dus bijvoorbeeld je koptelefoon aan wil kunnen sluiten op de microfoon. Je wil jezelf terug kunnen horen en als dat via de PC loopt dan kan er vertraging optreden in dat geluid. En jezelf met een lichte vertraging terughoren is bijzonder storend.

De mute knop zie ik dan weer minder als een probleem, je kunt immers ook gewoon een snelkoppeling op je keyboard maken om te muten (of als je serieus gaat streamen iets als een streamdeck neerzetten). Maar aan de andere kant, dat geluid waar jij aan refereert dat je kunt horen als er iets aan je microfoon zit, dat is voor de doelgroep hier nou juist ook weer niet zo'n probleem. Het gaat hier niet om het benaderen van perfectie in je geluid, de doelgroep is geen muziek op aan het nemen of zo, het moet goed genoeg zijn.

Zo ook je punt dat je het raar vindt dat er minpunten gegeven worden voor een bijgeleverd statiefje. Ja als jij een studio aan het bouwen bent dan zul je ongetwijfeld een losse arm en shockmount er bij halen, maar kom je dan werkelijk op tweakers.net om te kijken welke microfoon je wil hebben? De doelgroep van dit artikel zal veelal gewoon een microfoon kopen en gebruiken wat er bijgeleverd is. Dan is het dus zeer zeker wel relevant om te weten dat je bij die Audio-Technica eigenlijk niet klaar bent met die aankoop omdat de bijgeleverde statief eigenlijk niet voldoet.
Je spreekt hier denk ik echt als een audioman? Je lijkt compleet te vergeten voor welke doelgroep dit artikel is. Gamers en gamestreamers.
Condensermicrofoons zou ik hard afraden voor gamen. Het formaat, de gevoeligheid en breekbaarheid zijn dan de nadelen van een condenser die de doorslag zouden moeten geven om gewoon een dynamische microfoon te gebruiken (zoals een headset), dus mochten gamers deze review interpreteren als een goeie microfoon voor Discord, dan heb ik nog een minpunt voor deze review te pakken. Dan zit je gewoon de verkeerde producten aan te bevelen.

Dit soort microfoons zou je alleen in moeten zetten voor media creation, bijvb streaming of youtube, en de pijnlijke werkelijkheid is dat alleen een nieuwe microfoon niet leidt tot goed resultaat. Je zult ook moeten werken aan de ruimte (reflecties en achtergrondgeluiden), de suspensie tegen de trillingen, en een popscreen. Dat geldt heus niet alleen voor studio's, die gasten gaan daar best ver mee en die lat ligt inmiddels best hoog. Je wuift al die punten af als zijnde geen probleem, en ik denk dat je dat onderschat. Wie mee wil op dat niveau zal zich ergeren aan ieder detail, en dit soort microfoons pikken enorm veel detail op. Als jij zit te streamen met je microfoon op zo'n bijgeleverd bureaustatief en je zet een bak koffie neer, dan beloof ik je dat je chat gaat mopperen. Dat heeft niks met het product te maken maar hoe je het toepast, en daarom vind ik het niet terecht dat de auteur de microfoon hier minpunten voor geeft.

Het klopt dat latency in de feedback naar je koptelefoon strontvervelend is, maar dan is een koptelefoonaansluiting op je microfoon (bij een condenser in ieder geval) echt de verkeerde oplossing, want één beweging en het snoer van je koptelefoon schuurt langs je bureau, en dat hoor je terug. Dát is een probleem, en een microfoon zonder koptelefoonaansluiting is dat niet. De oplossing is dan heel simpel: neem een losse audio interface, maar dat werkt niet met een usb microfoon. Nog een reden waarom het onterecht is om een microfoon hierop af te rekenen.

Voor degene met serieuze plannen voor media creation is een usb microfoon eigenlijk nog steeds een tussenstap imho. Het alternatief, een audio interface en een XLR-microfoon, biedt meer functionaliteit en controle, en daardoor beter resultaat, zeker als je live tijdens een stream aan de knoppen moet zitten. Dan zit je logischerwijs wel een prijsklasse hoger, al hoeft een basic audio interface tegenwoordig niet zo gek veel meer te kosten. Een Rode NT1A en Scarlett 2i2 moet lukken voor onder de 300 euro.

[Reactie gewijzigd door Flake op 22 juli 2024 14:31]

De doelgroep is streamers niet gamers. Zullen een koptelefoon dragen. Streamers zullen gewoon dit op hun grote bureau zetten.

Kortom nutteloze round-up.
Je kunt het er niet mee eens zijn, maar de eerste pagina van dit artikel meldt duidelijk dat de doelgroep gamers betreft. Vooral gamers die willen streamen, maar niet alleen dus.

Ik ben zelf overigens zo'n gamer die wel een losse microfoon overweegt. Ben er nog niet aan toegekomen en het heeft niet zo'n prio omdat ik maar weinig online speel, maar een losse microfoon zou mij vrij maken om gewoon mijn reguliere Sennheiser koptelefoon te kunnen gebruiken, eventueel in combinatie met een Schiit amp/dac combo (waar je geen microfoon op kunt aansluiten dus dan is die USB aansluiting weer handig). Bovendien is de kwaliteit van game headsets op microfoon vlak vaak bedroevend slecht dus dan is het ook fijn om jezelf een beetje verstaanbaar te kunnen maken, wat bijvoorbeeld in een game als Overwatch je weer effectiever kan maken omdat je team je beter begrijpt.
Je bent gewoon goed verstaanbaar. Ik zelf heb een €20,- headset en niemand die ook maar ruis of wat dan ook hoort.

Daarnaast zijn dit soort microfoons zoals gezegd bedoeld voor streamers. Zetten dit op hun bureau meer niet. Voor de normale consument die zit gewoon beetje achterover geleund etc. Iemand die beetje streamt zit vrijwel rechtop tegen het scherm aan.
@Finraziel Ik kan het je alleen maar aanraden! De voordelen wat mij betreft: beter geluid en degene met wie ik spreek hebben er geen last meer van als ik zwaar adem of drink. De microfoon staat er gewoon en je hebt er verder geen omkijken naar. De microfoon op mijn headset zat nog wel eens in de weg. Daarnaast als je bijvoorbeeld een ventilator op jezelf richt dan hoor je dat enorm goed met een microfoon aan je headset. Nu niet meer ( met de juiste afstellingen). ik vind het een ieder geval een verademing, maar of dat jij het je geld waard vindt kan ik natuurlijk niet beoordelen.
Ik ben een fanatiek gamer, maar overigens iedereen waarmee ik samen speel of heb gespeeld , zit allemaal thuis met een headset op.
En er zitten ook nog een aantal vrienden bij die ook zo nodig nog eens een stream aanzetten en daarbij , zolang je echt geen bekende twitch/youtuber/streamer ben, en een dagjesvlieg in de wereld van streamen , is er natuurlijk niemand die voor 100 euro een Microfoon op de tafel/bureau zet/hangt.
Heck, zelfs al die vrienden/kennissen van mij vinden t gek als een headset/koptelefoon al boven de 100 euro kost.
als je via steam geloof ik , met een beetje een aardige game pc (+-1200-1500 euro ) zo test doet ,waarbij hij jou systeem vergelijkt met rest van de gebruikers zal je zien dat jij in cijfers zit van top 5% computers.
Dan geloof ik niet, of het is ''gewoon zo'' dat niemand voor 100+- een standalone microfoon neerzet zodat de audio bij andere een stuk beter is om jou aan te horen.
Als je random potje Fortnite/Apex/League of Legends doet en je zet de Voice Chat ingame aan, kom je meestal bij krakende/piepende, blazende, schreeuwende kinderen uit. Waarvan 95% een kut microfoon heb, of een headset waar de microfoon van ellende met ducttape aan elkaar vast zit.

Bekende streamers/twitch/youtube/ grootheden uit bepaalde spellen die zitten met zo microfoon voor hun neus omdat als er 1 miljoen mensen per week naar je kijken dan wil je zelf wel een beetje goed geluid kunnen uitzenden.

Snap ook eigenlijk niet , zoals jij ook aangaf ,waarom ze hier Game voor zetten.Is het omdat het dan meer mensen naar het artikel lokt? denk het wel, alles waar Game voor staat is natuurlijk gewoon booming. Want hoeveel mensen zouden hierop geklikt hebben als er microfoon test werd gedaan voor streamers of nieuwe Voice of Holland microfoons bij wijze van spreken :P
Haha, ik kan niet ontkennen dat ik bij het lezen van de titel bij het artikel dacht: "hmm, hoe minder gamers een microfoon hebben, hoe beter!". Dat zal wellicht anders zijn als je lekker met een vast clubje aan het gamen bent, maar gewoon ergens casual een potje: man man man, wat een geblaat en onzin komt er langs. Dan ga ik al vrij snel naar menu om de optie voor muten van voice chat aan te vinken }:O

Luisterend naar de kwaliteit denk ik dan ook inderdaad niet dat er veel met sjieke microfoons bijzitten...
ik ken er welgeteld 2 met losse microfoon. de een spreekt zo weinig mogelijk omdat je anders alles hoort, ramplank, game en buitenlawaai.
De andere is al wat beter, maar wordt gek van het geluid van zijn mechanische ramplank, net als of ze aan het verbouwen zijn.

geef mij idd maar gamers met een headset.
Helemaal mee eens, ik heb hier een MXL 770 op een Behringer ZB791 UMC22 staan (via XLR) en dat zit ongeveer in dezelfde prijsklasse als de USB microfoons hier. Geluid is dikke prima, voornamelijk voor video bellen / conference calls aangeschaft (ik werk veel voor Amerikaanse klanten, en kan er zelf slecht tegen als mensen nauwelijks verstaanbaar zijn vanwege de microfoon, dus leek me wel een aardige investering). Lang getwijfeld over wat redelijk zou zijn op dat gebied, maar kwam toch tot de conclusie dat microfoons een andere tak van sport zijn dan andere IT-gadgets. Veel ontwerpen stammen uit de jaren 60 of ouder, en daar lijkt niet fundamenteel iets in te veranderen. Dus ook mijn aanraden zou zijn: als je opzoek bent naar een microfoon (voor wat voor doeleinde dan ook, zei het gaming of podcasting, etc) kijk dan ook eens naar de bestaande audio industrie. die hebben er immers verstand van. Prijzen lopen wel wat uiteen moet ik zeggen :p maar verschil is er sowieso met de laptop mic (al is het alleen al vanwege het grotere diafragma)
Voor budget audio opnames in de studio is de Rode nt1/nt2/nt USB een topmicrofoon die alle bovenstaande mics overtreft. Zelfs mics van 300 euro kunnen op sommige vlakken nog een puntje zuigen aan de karakteristiek van Rode nt series.

Een zwaar gemis in deze review dus. De microfoontechniek is er 1 die niet zo snel ontwikkeld, dus een microfoon uit 2015 loopt geenzins achter op huidige mics. Wel kan het zijn dat er geen 'games opties' opzitten, maar daar maakt de geluidskwaliteit alles goed.
Misschien een leuk idee om dan nog eens zo'n round up te doen met de winnaars van deze en van eerdere round ups.
Als er alleen naar recente modellen wordt gekeken is dat inderdaad wel logisch. Zelf ben ik wel gecharmeerd van het merk 'Samson', en dan vooral de G-Track Pro. Deze geeft wat mij betreft meer waar voor zijn geld, dan bijvoorbeeld een Blue Yeti. Hij doet niet onder kwa specificaties en functies. Voor de geïnteresseerde:

http://www.samsontech.com...sb-microphones/gtrackpro/
Hoi Paul, pricewatch: Audio-Technica AT2020 USB is ook van 2015 en niet eens meer leverbaar door leveranciers uit de pricewatch...
Dat is de oude versie, er is een AT2020USB+ en die hebben we getest, alleen staat die niet goed gekoppeld in het artikel. De koppeling naar de Pricewatch verwijst naar de oude versie...Gaan we fixen. Is aangepast.

[Reactie gewijzigd door Paul Hulsebosch op 22 juli 2024 14:31]

Top, dankjewel!
21 november 2014 zelfs ;)
Dit dus. Ik snap niet waarom je een microfoon opneemt in een dergelijke vergelijking, die niet eens meer (in ieder geval via Pricewatch) te verkrijgen is.
En vervolgens een veel-gebruikt, nog steeds verkrijgbaar, product als de Rode NT-USB buiten beschouwing laat 8)7


Comment van Paul zorgt voor opheldering :)

[Reactie gewijzigd door Darkfreak op 22 juli 2024 14:31]

Muggenziften, maar misschien was de pricewatch: Beyerdynamic Fox ook nog wel een leuke geweest voor de vergelijking. Deze microfoon komt aardig in de prijsregio van de pricewatch: Audio-Technica AT2020USB+ en de pricewatch: HyperX Quadcast in deze review. Qua feature-set sluit de Fox denk ik goed bij de rest aan.

De Beyerdynamic Fox heeft bijvoorbeeld een Headphone jack, Volume control en een Mute knop. De microfoon kan daarnaast ook op een statief gemonteerd worden. Ik heb zelf geen ervaring met de Fox, maar zo op het eerste oog lijkt dit een compleet product te zijn :)
De Blue Yeti is 10 jaar oud... (blackout is niet anders dan een kleurstelling/uitvoering). De Yeti nano daarin tegen is pas nieuw en was wellicht wel interessant geweest om mee te nemen in de test.

[Reactie gewijzigd door CanoCookie op 22 juli 2024 14:31]

Blue yeti is een microfoon uit 2009 en die is wel opgenomen... :+
Er zijn veel microfoons die missen. Bijv. De Neewer nw800 had ook leuk geweest om eens in een test als dit te zien in hoeverre deze meekomt met de “duurdere” exemplaren.

RODE heeft natuurlijk een reputatie doe erg bekend en lovend is, en eigenlijk is ieder product van hun wel goed te noemen
Gebruik zelf een setup met de neewer en een redelijke audio interface. Dit is zeker een interesante optie om in de vergeleiking mee te nemen. Zeker omdat je los de microfoon bij voorbeeld kan upgaden.
Same here :) heb na wat zoeken een nw700 goed geluid voor een fractie van de prijs, je hebt alleen een 48v xlr geluidskaart (ik heb zelf een behringer um2 gekocht) erbij nodig om aan te kunnen sturen.

[Reactie gewijzigd door Helza op 22 juli 2024 14:31]

Ik kwam hier om precies dit te zeggen. Ik gebruik de NT-USB zelf altijd als ik met een squad Elite: Dangerous speel of in Apex Legends, en daarnaast ook voor mijn podcast en als voice-over microfoon. Røde maakt sowieso ontzettend goed spul, zeker voor de prijzen die ze vragen. De microfoon past ook goed in het budget van deze review.

Mijn enige minpunt is dat de ingebouwde DAC voor de koptelefoonaansluiting ronduit slecht is, je kan dit ding niet als je standaard geluidskaart gebruiken als je graag degelijk geluid wil hebben. De ingebouwde monitor is daarentegen een godsend voor mij geweest, mijn voiceovers en podcast zijn merkbaar beter geworden erdoor.
Mijn enige minpunt is dat de ingebouwde DAC voor de koptelefoonaansluiting ronduit slecht is, je kan dit ding niet als je standaard geluidskaart gebruiken als je graag degelijk geluid wil hebben
Kan je dit nader toelichten? Ik ben relatief kritisch op m'n geluid, gebruik dit op m'n stream als hoofd aansluiting/geluidskaart omdat ik inderdaad (zoals je zegt) de monitor bijzonder prettig vind (wat wel eventjes wennen was). Maar tot dusver heb ik geen klachten over het geluid?

Ben erg benieuwd!
Ik gebruik zelf ook de Rode NT USB, prachtige microfoon die zeer compleet geleverd word. Iedereen is ook zeer lovend over de audio kwaliteit
Dat is inderdaad de microfoon die ik ook mis in het lijstje.
Klopt, ik gebruik deze voor m'n Stream. Geniale microfoon.
Om die reden heeft Trust ook nog ruimte in de doos gemaakt voor een heus plopfilter, zo'n rond scherm dat je tussen je mond en de microfoon kunt plaatsen. Dat moet voorkomen dat je te dicht bij de microfoon komt, waardoor de t- en s-klanken vervormd kunnen worden.
Nouja, dat heeft minder te maken met hoe dicht bij de mic je zit.. Dan worden voornamelijk lage frequenties sterker, in ieder geval bij mics met een (hyper)cardoide/figure-8 richtkarakteristiek. Dat filter filtert letterlijk een deel van de luchtverplaatsing (plop) bij de uitspraak van medeklinkers zoals 't', 's' en 'p'. Die luchtverplaatsing zorgt dan weer voor een hoop hoge frequenties (sibilance) die nogal naar klinken.
Ook als je wat verder weg zit kan dat nog prima een probleem zijn zonder zo'n filter (tenzij je helemaal langs langs de mic spreekt, maar dan heb je weer een doffere klank).
Misschien een rare vraag, maar als ik een aparte microfoon zou gebruiken i.c.m. geluid over mijn speakers, kunnen deze microfoons dat geluid dan cancellen (zodat je geen feedback loop krijgt) of ben ik 'altijd' aangewezen op een microfoon met headset combinatie ?
Ik gebruik persoonlijk (bijna) nooit een koptelefoon, en heb weinig tot nooit last van het oppikken van game-geluid. Ik heb vaker last van omgevingsgeluid (mensen in de kamer)

Naast de opties van @SinergyX , is de keuze van microfoon en de plaatsing van deze ook altijd belangrijk om naar te kijken. Bijvoorbeeld een omni-directionele microfoon heeft sneller last van feedback, omdat deze aan meerdere(alle) kanten geluid oppikt. De beste keuze voor stemgeluid is vaak een microfoon waar je echt in moet praten.
Hier is een Wiki pagina die uitleg geeft over de 'richtingskarakteristiek'

Plaatsing is ook belangrijk, zet hem natuurlijk niet voor de speakers neer want dan is de kans groot dat hij geluid op gaat pikken, of dat dit het stemgeluid kwaliteit aanpast/overstemt.

Je hebt ook reflectiefilters, van die schuim-platen die je achter/naast/boven je microfoon hebt staan die het omgevingsgeluid neutraliseert. Maar dit is echt meer voor de mensen die veel geluidsstoring hebben, of studio opnames willen maken.

Keuze en plaatsing, en het hoeft echt niet duur te zijn. Voor rond de 50euro kan je al een zeer nette microfoon kopen die jou (en de mensen die naar je luisteren) een goede ervaring oplevert.

[Reactie gewijzigd door deknegt op 22 juli 2024 14:31]

Afhankelijk van je headset, heb je in Win 10 aantal opties hiervoor.
•Enable Noise Suppression
•Enable Acoustic Echo Cancellation
Ik zal eerlijk zijn, ik ken behoorlijk wat mensen online, maar ken werkelijk niemand die een aparte mic heeft voor zijn game-communicatie, dat is 99% headset, die 1% zijn toevallig streamers die voor hun streams aparte mic's gebruiken, maar voor normaal communicatie ingame is het allemaal headsets.
Dit was inderdaad wel altijd zo, nu heeft bijna iedereen waarmee ik game een losse mic. Vooral omdat je dan je headset af kan zetten en met goede noise reduction elkaar toch verstaat zonder dubbel te horen.

Vooral met 40 graden erg fijn.
En op wat voor apparaten/boxen speel je dan je geluid af?
ik vind een headset zelf echt heel fijn om in games vooral shooters waarin de voetstappen toch echt een stuk beter te horen zijn (naar mijn idee) ( wat meer competitief ingesteld)
Zelf heb ik geluid via een Edifier 2.1 setje, en eventueel keus uit een z5500 logitech set, maar beide tijdens gamen en dan een losse mic geven voor mij toch een meh gevoel. Ook vaak zat dat toch t ingame geluid via boxen dan op mijn microfoon te horen is.
Inderdaad, de titel had mij aangetrokken, om te kijken wat er naast de ModMic nog allemaal te halen valt. De titel had meer de lading gedekt als er "Stream-" ipv "Game-"microfoons had gestaan. :)
Zo deden wij het ook, echter stappen er steeds meer in ons groepje over naar een losse microfoon. Weg headset en veel relaxter gamen.

En met goede instellingen hoort niemand de geluiden in jouw omgeving. Na 15-25 jaar gamen met minder goede en erg goed gaming headsets, naar een situatie met niets meer op het hoofd. Behalve haar, en ja, dat wordt ook minder met de jaren :).
K gebruik de microfoon in een webcam die ik echt al jaaaaaren heb. Het doet z'n werk. Met gaming vaak m'n semi open koptelefoon op, zodat ik mezelf kan verstaan, daarnaast zijn m'n speakers ook priegel dus gebruik ik vaker m'n koptelefoon.

Microfoontje doet z'n werk. :*)
Ik zelf gebruik de laatste 10 jaar een Sennheiser RS180 koptelefoon i.c.m. een Samson desktop microfoon. Ik ben van mening dat de geluidskwaliteit van headsets beduidend slechter is. Dan doel ik op wat jij hoort. De kwaliteit van de ingebouwde mics is overigens ruim voldoende.

Ik heb tussendoor wel eens gaming headsets getest van Roccat en Steel Series, maar ik vind het zo slecht klinken als ik naar muziek luister. Het mist kracht en helderheid. En ik ben zeker geen audiofiel.
Ik persoonlijk gebruik bijna nooit een koptelefoon, dus ik heb een aparte condensator microfoon gekocht. Maar niet voor deze prijzen, die gaan mij een beetje te ver. 8)7

Voor rond de 50eu heb je al een goede USB (of XLR) microfoon, en 100+ euro is meer iets voor de freaks, maar voor die prijzen heb je ook studio microfoons van hoge kwaliteit.
Voor 100euro heb je een instap studiomicrofoon, iets voor de freaks is doorgaans stukken duurder
Rode Procaster hier :) en ik stream niet eens.

Maar dan ben je wel gelijk klaar, nooit meer last van upgrade-itis en hij komt met 10 jaar garantie.
Zat zal heel goed, maar ik heb voor 16 euro een Xbox headset of een PC2 Sennheiser, mensen horen mij prima en ik hun, hoef ik echt geen 50+ voor uit te geven :P
PC2 is een mono headset. Hoe luister jij naar je game audio dan?
Of bedoel je de PC3, die is stereo.

[Reactie gewijzigd door xavierk op 22 juli 2024 14:31]

Game audio gaat gewoon via speakers, mijn headset (welke variant dan ook) is uitsluitend voor voicechat. Eigenlijk al vanuit de PS3/360 tijd aangeleerd op zo'n manier en bevalt me nog helemaal prima.
Maar je dekt dus je linkeroor af met die PC2 headset dan?
Het is zo'n soft oor-ding (zoals die jaren 80 bij een walkman), dus 90% van het geluid komt nog prima door. Enige nadeel bij sommige headsets dat bleeding van die koptelefoon zo extreem is, dat dat weer echo creëert.
Ben ik het mee eens. Ik ben blij met die van mij, en jij bent blij met die van jou. Zolang de makkers aan de andere kant van de lijn geen hoofdpijn krijgen van de kwaliteit, is iedereen blij! :)
Zelf heb ik wel een aparte microfoon, maar dan wel het goedkoopste van het goedkoopste. Een 5 euro microfoontje die op Linux nog verrassend goed klinkt. Onder Windows klinkt het compleet ruk, overigens. Linux heeft blijkbaar betere audio drivers, of zo.
Wat misschien een leuke toevoeging is bij dit soort microfoonvergelijkingen in de toekomst, zijn een paar audio samples, waarbij hetzelfde opgenomen wordt met elk model.

Echter interessant om te zien dat een model wat het niet zo goed doet als de Trust, vervolgens wel weer het beste statief meelevert.
Dat is zeker een goed idee. Ga ik bij een volgende keer zeker doen. Ik zal nette voorbeeldsamples maken en die hier plaatsen.

Ik wil verder nog kijken of het te doen is om iets te meten. Ik wil vooral de richtingskarakteristiek nameten. Ik heb het niet vermeld, maar ik heb sterk de indruk dat die bij de verschillende microfoons best veel afwijkt van het ideale (cardioid)-plaatje. Kijken of we daar iets voor kunnen verzinnen. Als iemand daar ideeën voor heeft, hoor ik het graag :)
Er zijn meer voordelen; in een grotere behuizing kunnen ook verschillende membranen worden ingebouwd. Dit maakt het mogelijk om de microfoon een bepaalde richtingskarakteristiek mee te geven.
Paul, even inhaken hier.
Microfoons hebben bijna nooit meerdere menbranen.
Richtingskarakteristiek wordt bijna altijd gedaan met behulp van de geometrie van de behuizing.
Een voordeel van meerdere membranen is dat je makkelijk tussen verschillende richtingskarakteristieken kunt schakelen.

Richtingskarakteristiek is ook sterk verschillend per frequentie!!
Als je dus richting gaat meten doe dat dan op een aantal frequenties. Zo zullen bassen veel minder gevoelig zijn voor de karakteristiek en in dat gebied werkt een microfoon dus meer als een omni.

De tests moeten ook gebeuren in zeer goed gedempte ruimtes anders neem je heel veel reflecties mee die de meting verstoren.
Ik heb de tekst aangepast, dank.
We hebben een gedempte ruimte. Daar hebben we voor deze test ook al gebruik van gemaakt. Voor het testen wilde we gebruik maken van (pink) noise, weergegeven via een goede studio monitor. Dan zijn in ieder geval alle frequenties goed vertegenwoordigd. Ik zoek vooral een manier om (daarmee) een goed 360 graden beeld te schetsen.
Voor het testen wilde we gebruik maken van (pink) noise, weergegeven via een goede studio monitor. Dan zijn in ieder geval alle frequenties goed vertegenwoordigd.
Als je breedbandig ruis gebruikt dan krijg je dus een vertekend beeld.
Lage frequenties zullen niet richtinggevoelig blijken en zullen dus veel bijdragen aan het omnidirectioneel component. Zeker met roze ruis, waarbij er meer basenergie en minder hoog in het signaal zit, zal de uitkomst niet zijn wat je verwacht.

Maar hogere frequenties hebben ook hun problemen en gaan op een gegeven moment meerdere pieken vertonen (die dan wel mooi in de 'ideale' vorm past.
Je ziet dan dat zo'n cardioid vorm zich gaat opsplitsen in meerdere pieken die dan nog steeds samen binnen de cardioid vorm vallen.

Je kunt dus ook niet te makkelijk met pure sinusgolven werken.
Wat dan wel?
Gebruik witte ruis als uitgangspunt.
Verdeel de ruis in een paar banden
Bijvoorbeeld:
0Hz~120Hz
120Hz~1kHz
1kHz~20kHz
Mocht je niet weten hoe dan kan ik je dat nog eens uitleggen.

Voor 360 graden zul je meerdere metingen rondom de microfoon moeten maken. Je kunt de microfoon ronddraaien of de speaker om de microfoon heen draaien. Hoe meer metingen hoe nauwkeuriger de graaf (ja, duuh. ;P )
Belangrijk is dat je van tevoren de 360 graden opdeelt in gelijke stukken en dat je dat op de een of andere manier markeert zodat je telkens dezelfde meting doet.
Bij alle metingen hou je de afstand tussen de mic en de speaker gelijk.

Draaiplateau zoals prozei voorstelt is een prima idee.
Hoeft niet presee gemotoriseert zolang je dingen markeert en bijhoudt welke meting al gedaan is etc. Maar gemotoriseerd is wel mooi natuurlijk en dan kan je de test ook mischien automatiseren.
Plaats de microfoon op een gemotoriseerd draaiplateau. Deze worden vaak gebruikt in de fotografie. I.P.V. een 360 graden foto krijg je een 360 graden geluidsopname.
In jullie gedempte ruimte zou je dan inderdaad prima dat soort testjes kunnen doen. Zoals al aangegeven is zou zo'n draaiplateau inderdaad een mooie oplossing zijn, met een stappenmotor en wat automatisering zou je de input en output automatisch kunnen verwerken. Je zou de studio-monitor nog akoestisch kunnen calibreren in de ruimte waar je deze in gebruikt, hiervoor zal je dan nog een meetmicrofoon nodig hebben en een interface voor ruimte calibrate. Hierdoor is geluid wat uit de speaker komt mooi vlak en is de ruimte invloed verwerkt in de interface.
Een beetje reflectie zul je altijd hebben, maar denk dat dit niet een dusdanig effect op de meting zal hebben.
Vervolgens kun je via de studio monitor een ingesproken sample afspelen en op verschillende microfoons op te nemen om de verschillen goed te kunnen horen.
Op de link hieronder op pagina 5 zie je dat de cardioid meting met een aantal vaste frequenties gemeten is en dat je per frequentie een hele andere curve krijgt.
https://assets.sennheiser...tal_Manual_10_2016_NL.pdf
Een statief als de Trust word ook met de neewer nw-800 meegeleverd - echter is dat een statief microfoon met alle accessoires voor ongeveer 30€.
Kan je een link plaatsen want de NL shops lijken hem zonder statief te leveren.
Jazeker!

Neewer NW-800 - AliExpress - Amazon

Ze hebben ook een USB variant, op AliExpress en bij Amazon.

[Reactie gewijzigd door Mopperman op 22 juli 2024 14:31]

Die USB variant lijkt mij wel echt noodzakelijk want de microfoon input van de meeste onboard geluidskaarten is in mijn ervaring erbarmelijk.
In deze prijsklasse kan je natuurlijk ook een prima audio interface er bij hebben en dat maakt juist de niet usb variant een interesante vergelijking instap xlr setup vs higher end usb
Maar is er noodzaak voor deze losse mics? Het ziet er natuurlijk super hip uit op je stream, maar is het ook nodig? Hoe verhoudt de geluidskwaliteit zich met de microfoons van diverse headsets?
Niet te vergelijken, zelfs de mic van bv een sennheiser game headset (zo een beetje de beste headset mic) komt niet in de buurt van een instap studio of dynamic mic. En het meest onderschatte van een goede stream is audio quality. Iemand verlaat een stream niet omdat hij bv 720p is ipv 1080p maar wel als de audio kwaliteit ruk is. Dus voor gewoon gamen is het het geen noodzaak, wil je een beetje een knappe stream hebben dan wel.
Een HSP van Sennheiser durf ik rustig tegen zo'n studiomic te zetten, het is uiteindelijk welke filters je er nog op los laat die je stem nog wat 'mooier' maken, of wat het absolute bereik is van zo'n mic.

Er zit een groot verschil tussen game-communicatie en stream-communicatie, de setup (en doel) van hardware erachter is compleet anders, heb nog niemand de party zien verlaten omdat iemand geen desk-mic gebruikte :P
Hij heeft het over streamen, voor gewoon gamen maakt het zoals ik al zei niet uit. Voor streamen wel. Filters wil je niet altijd, hoogstens compressor en de-esser maar ook die liever hardwarematig. Hoe meer filters, hoe meer amateuristisch en overdreven het eigenlijk klinkt. Je hoort dan gelijk dat zo iemand een youtube tutorial van bv psynaps heeft gebruikt, allemaal dezelfde vervormde klank lol. En een HSP is absoluut geen mic van diverse headsets zoals genoemd word.
> zelfs de mic van bv een sennheiser game headset (zo een beetje de beste headset mic)

De enige headset mic die zich enigszins kan meten met een serieuze mic is die van de Beyerdynamic MMX300. En zelfs die doet er merkbaar voor onder.
Dat durf ik rustig te zeggen dat hier geen headset aan kan tippen. Zeker niet aan de high end mic's. Das wel logisch ook als je kijkt dat meer ruimte in principe beter zou moeten zijn. Bovendien heb je meer mogelijkheden en qua professionele uitstraling is het ook beter.
Vroegah had je binnen MSN een filter waarmee je een hele zware, lichte, robot of muizenstem kreeg. Ik kan mij voorstellen dat er drivers zijn die de input van de microfoons kunnen verbeteren door er een equalizer op te zetten. Hebben jullie ervaring met dat soort software?

p.s. Jammer dat jullie de Rode NT niet hebben getest; die kan gemakkelijk in dit rijtje.
Op het gebied van real-time EQ heb je een programma genaamd VoiceMeeter Banana. Hier kun je doormiddel van EQ, Compression en Noise Gates een flink verschil maken in de kwaliteit van het geluid.
Helaas is het ook even makkelijk om je geluid hiermee te verpesten als niets wetende gebruiker.

Al met al een prachtig programma waar ik jaren gebruik van heb gemaakt.
EqualizerAPO is wat je zoekt.
Heb zelf een devine. Lekker goedkoop en werkt prima. Zocht niks bijzonders.
Overigens zijn 2 van de 5 microfoons niet in het prijsoverzicht te vinden. Als deze niet meer in productie zijn heeft het niet zoveel nut om ze te testen lijkt me. Of mis ik wat?
Thanks voor de tip. Was op zoek naar een budget optie. Heb even die devine bekeken en ziet er goed uit. Heb hem besteld voor 31 euro + verzendkosten!
Als Devine USB50 gebruiker, vind ik het een ideale midden-budget microfoon. Standaard heel fijn, wel heel gevoelig, dus misschien handig om een popfilter aan te schaffen.
Graag gedaan. Veel plezier ermee!
Over die Blue heb ik nog een opmerking. Er staat dat blue een shockmount verkoopt en dat die prijzig is. dat is een enorm nadeel. Zie je dat ding is om te beginnen zwaar en groot. Eigenlijk was zon beetje de enige shockmount die ik destijds kon vinden voor dat ding die van blue. En als mic arm moet je echt niet met zon 15euro dingetje aankomen. Leer van mijn fout. dus in totaal kost dat ding je gewoon vreselijk veel geld. Het geluid is dik in orde dat is het probleem niet. Maar zou ik dit over moeten doen dan had ik geen blue gekocht. want die shockmount (Dat zijn gewoon 2 ringetjes met een greep uit de elastiekjesbak van je zusje he) was achterlijk duur.

Ik zou vanwege wat het kost achteraf aanbevelen om eens te kijken naar die Audio technica of die kingston. Want als je zon mic koopt heb je in de kortste keren er een shockmount en zon arm bij staan.
@Torakk wat is er mis met die arm van €15 dan? Ik gebruik precies deze arm en ben zeer tevreden. Stabiel, goed af te stellen en niet duur! In plaats van dat je beargumenteerd aangeeft waarom mensen het product niet moeten kopen, daar hebben we namelijk veel meer aan.

Naar mijn mening is het product dat @deknegt linkt een degelijk product voor niet al te veel geld.
Bij mij moest je die arm met 80nm aandraaien anders zakte die mic naar beneden. Ik hang mn koptelefoon er aan als ik em niet gebruik. En op een gegeven moment komt de hele constructie naar beneden zetten. Dat was mijn ervaring. Nu heb ik zon ding van Samson ofzo. Lijkt op die van rode maar dan iets groter. Die werkt uitstekend. Maar ik heb het gevoel dat ik dat maar beter meteen had kunnen doen.
Edit. Die van de knegt weet ik niet. Maar dat is al wel 50 knaken. Mijn eerste was 15.

[Reactie gewijzigd door Torakk op 22 juli 2024 14:31]

Ik heb mijn Blue yeti ophangen met een rode psa1 zonder shockmount.
Ja, die is prijzig, wel zeer stevig en comfortabel.
Ik kan er niet over klagen. Die combinatie gaat nog jaren mee bij mij.

Deze review is niet echt geschikt als game microfoon. Zelf zou ik nooit zoveel geld uitgeven als het puur was voor te gamen.
tis niet de kwaliteit inderdaad. dat is gewoon helemaal dik in orde. maar het zijn wel die kleine dingetjes die onverwacht toch best nog wat geld op de hoop gooien zegmaar. Daar was ik wel een beetje in teleurgesteld.
Goede review en voor mij op het juiste moment. Ik was me aan het orienteren. Wel jammer dat van de 5 microfoons er 2 niet (meer) leverbaar zijn (zie Pricewatch).
Hallo Hans, ik kan je persoonlijk aanraden om niet alleen naar 'game microfoons' te zoeken, maar ook onderzoek te doen naar gewoon studio en broadcasting microfoons. Deze zijn vaak voordeliger dan gamemicrofoons (want marketing), en hebben dezelfde of betere kwaliteit omdat ze gericht zijn aan producers.
Bedankt voor de tip. Ik heb wat wisselend succes met microfoons die via de mic ingang van een geluidskaart lopen. De ene microfoon klinkt op de ene PC fantastisch, terwijl hij op een andere PC niet of nauwelijks geluid produceert. En als dat al lukt dan is het met veel versterking, waardoor er veel ruis ontstaat. Vandaar dat ik naar een USB microfoon aan het kijken ben. Niet zozeer een game model. Heb je tips?
Ik gebruik zelf een Devine USB50, en dit is een goede microfoon van rond de 50 euro. Devine heeft ook een goedkopere range, de M-Mic (rond de 30eu) en deze zijn ook zeer degelijk. Het verschil bij de twee modellen ligt zich in op welke manier het geluid op pikt. De USB50 is bi-directional (voor en achter), en de M-Mic is uni-directional (alleen voor). Voor gamen is de M-Mic meer dan goed genoeg, en zelfs voor wat geluidsopnames is hij degelijk.

Het zijn ook USB mics, dus niet via 3.5 wat gevoeliger is voor interferentie en de kwaliteit van de onboard geluidskaart. Zijn ook in XLR beschikbaar als je voorkeur neemt voor dat, maar dan moet je wel weer een DAC tussen zetten om het te converten (voor alleen een beetje gamen is XLR niet handig dus).

Verder voor andere merken is het vooral een beetje rondneuzen op audio-technische webshops en inlezen op kwaliteit e.d.
Dank je wel voor je reactie. Ik ga me verder verdiepen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.