Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Samsung Galaxy Note 10(+) Preview

Voor het eerst een kleinere Note

07-08-2019 • 22:00

253 Linkedin Google+

Preview

Er kwam dit jaar een extra toestel uit in de Galaxy S-serie: de S10e, en daar waren we enthousiast over. Ook de Note-serie bestaat dit jaar uit twee smartphones. Blijkbaar vindt Samsung dat er nu genoeg (prijs)ruimte is gecreëerd onder de absolute high-end modellen om een kleinere en goedkopere variant van de twee duurste Galaxy-series op de markt te brengen. Traditioneel gezien gaat de Note-serie echter uitsluitend over de grootste schermen. Daarom is het best opvallend dat er opeens een kleinere Note 10 is.

Daarnaast heeft Samsung een flink aantal nieuwe functies toegevoegd, waarvan we een eerste indruk hebben opgedaan. Zo zijn er heel wat zogeheten Air Actions bijgekomen, die je met de stylus kunt uitvoeren, en kun je live op gezichten tekenen in de camera-app. Op cameragebied is verder kunstmatige achtergrondonscherpte bij de videomodus een opvallende nieuwkomer en de videostabilisatie zou verder verbeterd zijn. Samsung meldde ons dan ook dat Note-gebruikers in relatie tot de gemiddelde gebruiker veel meer doen met video. Zo heeft Samsung zelfs een functie ingebouwd die voor vloggers is bedoeld.

Twee Notes en hun ontwerp

Gezien de afmetingen en het gewicht van de toestellen is de Note 10+ eigenlijk de opvolger van de Galaxy Note 9. Hij heeft dunnere bezels, waardoor de schermdiagonaal een stuk groter is. De kleinere Note 10 is een stuk minder lang dan de Galaxy Note 9, maar heeft tegelijk wel een bijna even groot scherm. Het toestel is ook een stuk lichter dan de Note 9 en bovendien zijn beide Note 10-toestellen lichter, al voel je dat verschil in het geval van de Note 10+ niet echt.

Toestel S10 Note 10 S10+ Note 9 Note 10+
Lengte (mm) 149,9 151,0 157,6 161,9 162,3
Breedte (mm) 70,4 71,8 74,1 76,4 77,2
Dikte (mm) 7,8 7,9 7,8 8,8 7,9
Gewicht (g) 157 168 175 201 196
Schermdiagonaal 6,1 6,3" 6,4 6,4" 6,8"
Schermresolutie 1440x3040 1080x2280 1440x3040 1440x2960 1440x3040
Schermverhouding 19:9 19:9 19:9 18,5:9 19:9
Pixeldichtheid 550ppi 400ppi 522ppi 514ppi 495ppi
Schermoppervlak (cm²) 93 99 103 104 115

Zoals je hierboven ziet, valt de Note 10 wat grootte betreft tussen de S10 en de S10+ in en is de Note 10+ net even wat groter dan de Note 9

Het ontwerp van de Note 10 en 10+ is een elegante verdere ontwikkeling van de vorm van de Note 9. Ten opzichte van de S-serie hebben recente Note-toestellen geen ronde, maar een platte onder- en bovenkant. Ook is het ontwerp ten opzichte van de Note 9 duidelijk anders. De boven- en onderkant zijn anders afgerond dan bij de Note 9, wat je vooral ziet aan de hoeken van deze smartphones. Samsung heeft vaarwel gezegd tegen de chamfered edges. De nieuwe Galaxy Note 10-toestellen zijn overigens dunner dan de Note 9. Samsung heeft er een millimeter afgeschaafd.

Galaxy Note 10+

De bezels onder en boven het scherm van de Note 10-toestellen zijn kleiner dan bij de Note 9. Van de bezel boven is het meest afgesnoept. Een van de dingen die dat mogelijk maken, is de oorluidspreker, die weg is. Het scherm zelf dient nu als luidspreker en dat is iets wat we vaker zien de laatste tijd. We hebben er nog niet uitgebreid naar kunnen luisteren, maar we hebben al ervaren dat het prima kan klinken.

Ook de irisscanner heeft het veld moeten ruimen, waardoor gezichtsontgrendeling naar de relatief onveilige Android-standaard met tweedimensionale herkenning is teruggebracht. We waren niet helemaal tevreden over de ontgrendeling van de Note 9 en dat kwam ook door de vingerafdrukscanner die vrij hoog op de achterkant zit. De vingerafdrukscanner zit bij de Note 10-telefoons achter het scherm, in plaats van achterop. Dat is in dit geval een goede keuze, want hij is beter bereikbaar. Bij korte telefoons vinden we de scanner achterop overigens prima, maar bij een groot toestel als een Note is het vaak minder ideaal. Gelukkig is de vingerafdrukscanner onder het scherm dezelfde ultrasone scanner als die in de S10-toestellen en de snelheid is dan ook prima.

Wat zit er vaak nog meer in de bovenbezel? Natuurlijk, de frontcamera. Die zit nu in een gat in het scherm, net als bij de S10-modellen. In dit geval zit de camera echter in het midden van het scherm in plaats van aan de zijkant. Dat komt de symmetrie natuurlijk ten goede, maar onze eerste indruk is dat het wat ons betreft iets minder ideaal is als je video's of foto's bekijkt op het volledige scherm. In het midden van het scherm gebeurt namelijk meestal meer dan in de uithoeken.

Galaxy Note 10

De nieuwe Aura Glow-kleur van de Note 10-smartphones is bijzonder. We hebben nog geen toestel gezien dat zoveel verschillende kleuren kon aannemen in verschillende soorten licht. Dit weerspiegelt het high-end karakter van de telefoons, want of je het mooi vindt of niet, het geeft een luxe uitstraling. Er is immers duidelijk goed nagedacht over de manier waarop het licht breekt op de achterkant van dit toestel.

Een ander duidelijk verschil tussen de Note 10 en 10+ is de schermgrootte, maar ook de schermresolutie en daarmee de pixeldichtheid. De Note 10 heeft een relatief lage schermresolutie. Het is een langgerekt 1080p-scherm en de laatste Note die met die resolutie uitkwam, is de Galaxy Note 3. Toch is een pixeldichtheid van 400 pixels per inch niet slecht. Als je van zo dichtbij mogelijk focust met je ogen, kun je het verschil met een 1440p-scherm zien, maar in principe is dat op normale kijkafstand niet het geval. Het oledscherm van de Note 10+-toestellen heeft ondersteuning voor hdr10+, net als de Galaxy S10-serie, en ziet er als vanzelfsprekend weer piekfijn uit. Eigenlijk hoeven we daar bij Samsung geen woorden meer aan vuil te maken.

Een opvallende afwezige op de Note 10-toestellen is de 3,5mm-poort. Samsung heeft daar lang aan vastgehouden en net nu de trend van het weglaten van de poort niet echt door lijkt te zetten, haalt Samsung hem voor het eerst weg. De S10-serie heeft hem namelijk nog wel.

Je kunt de Note 10-toestellen wel nog gewoon draadloos opladen en bovendien zijn ze geschikt gemaakt voor Super Fast Charging met 45 watt. De lader die bij de toestellen zit, is maar 25 watt, dus Samsung ziet dit als een optie. Desgevraagd blijkt de reden daarvoor te zijn dat deze laadtechniek op de lange termijn niet geweldig gezond is voor de accu. Samsung raadt dan ook af om de 45W-lader elke dag te gebruiken, maar alleen als je hem echt nodig hebt. Op zich kunnen we daar wel inkomen, maar het is lastig te checken of deze redenering klopt. Hoe dan ook, laden met 25 watt is ook niet hemeltergend.

Vooral voor gamers en zware gebruikers is het interessant dat Samsung een andere soc in de Note 10-serie stopt dan in de S10-toestellen. De Exynos 9825 met het nieuwe 7nm-procedé met euv is zuiniger dan de Exynos 9820 die Samsung maakt op 8nm met traditionelere lithografie, en die in de S10-toestellen zit. Ook is er weer een vapor chamber ingebouwd. Het zou de dunste ooit zijn, volgens Samsung. Tijdens onze eerste aanrakingen bleek in elk geval dat het toestel niet te allen tijde superkoel blijft, want toen we een tijdje bezig waren, werd het best een beetje warm. Ook nieuw is dat de AI Game Booster de prestatie-instellingen van de Note 10(+) aan de game aanpast. Voor Farm Ville zal de processor dus trager zijn rondjes doen en zal de accu langer meegaan, terwijl de processor hoger geklokt zal worden bij Call of Duty: Mobile, dat als eerste op de Note 10 beschikbaar is volgens Samsung.

Nieuwe features

De Note-serie is voor degenen die een pennetje blieven, dus ligt de nadruk van Samsung daar ook op. Er is weer een aantal nieuwe functies voor de S Pen. Bij de Note 9 kon je voor het eerst het pennetje gebruiken om in de camera-app af te drukken en te wisselen naar de frontcamera. Daar zijn nu een paar nieuwe Air Gestures aan toegevoegd. Zo kun je het pennetje naar links en rechts dirigeren met het knopje ingedrukt om van modus te wisselen. Ook kun je zoomen door rondjes te tekenen met de knop ingedrukt. Dat laatste werkte alleen vaak niet zoals we wilden, maar wellicht is het wennen. De bedoeling is dat je het toestel ergens kunt neerzetten en bijvoorbeeld jezelf kunt fotograferen. Dat kan best handig zijn in specifieke situaties, hoewel we het bij de Note 9 niet enorm vaak hebben gebruikt.

Verder kun je handschrift nu in tekst omzetten. Dat ging tijdens onze hands-on goed en lekker snel, al moeten we nog testen hoe accuraat het precies is. Ook nieuw is dat je op het always on-scherm nu in verschillende kleuren kunt tekenen. Natuurlijk duiken we nog in alle nieuwe functies van de S Pen tijdens onze review, maar zo op het eerste gezicht zijn het geen enorm onmisbare nieuwe functies.

Camera, met focus op video

Ook de camera is natuurlijk erg belangrijk bij een toestel in de hoogste prijsklasse. De camera's zijn dezelfde als die op de Galaxy S10 en S10+. Daar hoeven we dus niet lang bij stil te staan, en de kwaliteit zal ook gelijkwaardig zijn. Een verschil is dat er een extra camera op de Note 10+ zit. Dat is geen camera waar je als gebruiker naartoe schakelt en mee fotografeert, maar een time-of-flightcamera.

De Note 10 en 10+ missen ook een camera ten opzichte van de Note 9, namelijk de tweede frontcamera van de S10+, die eveneens dient om diepte te zien. Nu zien we hem liever op de achterkant, ook omdat het cameragat voorop er groter van wordt, maar ergens is het vreemd om hem bij de peperdure Note 10-toestellen weg te laten.

De time-of-flightcamera achter op de Note 10+ heeft een paar voordelen. De eerste en meest voor de hand liggende is dat hij gebruikt wordt voor de Live Focus-modus, waarbij kunstmatige achtergrondonscherpte wordt gecreëerd. Dat werkt nu ook in de videomodus. Dit werkte niet helemaal vlekkeloos tijdens de previewsessie, maar de software was ook nog niet af. Bij de kleinere Note 10 kan dit ook, maar werkt het volgens Samsung minder goed. Ook kun je de time-of-flightsensor inzetten als je bijvoorbeeld wilt weten of bepaalde meubels in je huis passen. Volgens Samsung komen er steeds meer apps die dit ondersteunen. Of de extra time-of-flightsensor een waardevolle toevoeging is, gaan we hopelijk snel testen bij de review.

Een andere nieuwe functie is een stuk minder serieus en dat is 'AR doodle'. Je kunt nu behalve op foto's ook live op video's tekenen. Zo kun je een snor of bril op iemands hoofd tekenen, die dan ook op zijn of haar gezicht blijft zitten. Ook zou de elektronische stabilisatie zijn verbeterd en als je tijdens het schieten van een video inzoomt, wordt het omgevingsgeluid van bronnen die niet in beeld zijn, weggefilterd. Deze functie heet Zoom in mic.

De screencapturetool heeft eveneens een nieuwe feature gekregen. Je kunt nu het scherm opnemen, terwijl je hoofd met de frontcamera wordt opgenomen en in een cirkel bovenaan het scherm wordt getoond. Dat moet handig zijn voor vloggers. De functie werkte tijdens de hands-on makkelijk en goed.

Tot slot

We worden niet helemaal wild van de nieuwe features van de Note 10-serie, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de grote vernieuwingen vaak met de S-serie komen en die vernieuwingen zitten in principe allemaal op de Note 10(+). De functies die de Note 10(+) toevoegt, zijn specifieker. Zo zijn de S Pen-verbeteringen voor een kleiner publiek interessant en ook de focus op video is wat meer op een niche gericht.

Wat we na deze previewsessie kunnen zeggen, is dat de Note 10 en 10+ weer erg snelle en high-end telefoons zijn, die naar behoren lijken te werken, voor een hoge prijs. De prijs van de grotere Note+ is echter nog eens honderd euro omhooggegaan ten opzichte van de Note 9 en hoewel je daar standaard twee keer zoveel opslaggeheugen bij krijgt, is dat fors. De kleinere Note 10 is misschien wel de interessantste smartphone van de twee, aangezien die een adviesprijs van 950 heeft. Als je dus niet per se het allergrootste scherm wilt, maar het pennetje en de andere Note-specifieke features aantrekkelijk vindt, kun je hem misschien op den duur voor een relatief leuke prijs oppikken. Ook dit toestel heeft 256GB opslaggeheugen, maar wel maar liefst 4GB minder werkgeheugen. De tof-camera ontbreekt ook en de schermresolutie is lager, maar verder zijn de verschillen niet groot.

Binnenkort zullen we erachter komen hoe de toestellen zich in de praktijk gedragen en of er meer verschillen zijn tussen de twee Samsung-smartphones, bijvoorbeeld op het gebied van accuduur.

Reacties (253)

Wijzig sortering
Best weer mooie toestellen moet ik eerlijk zeggen :9 ....... Maar dan heb ik het meteen ook wel gehad.

Helaas heeft Samsung ook de oren laten hangen naar Google, door opnemen van gesprekken te blokkeren, wat voor mij essentieel is zakelijk. Een nieuwe Samsung komt er dus voor mij niet meer in.

Root is ook bij Samsung sinds de S10 geen optie meer ( dan had ik dat probleem kunnen oplossen ). Ook dat was wel anders vroeger bij Samsung. Grappig is trouwens dat als je Samsung Nederland zou bellen, 1 van de eerste dingen die je te horen krijgt is dat ze het gesprek opnemen 8)7 .

Ik gebruik om bovenstaande daarom nog maar steeds mijn heerlijk ingebrande S7 na zeker 160.000 KM navigerend inbranden met Waze, verder nog steeds top in werking & batterij. De S9 ernaast voldoet ook nog steeds prima.

De Note 8 die nooit echt gebruikt werd, geef ik maar aan mijn moeder die een nieuw toestel nodig heeft en de S8 die ik tevreden gebruikte voor een jaar zal ik eens hier verkopen of op marktplaats. Net als de nooit gebruikte S10 met 512GB, wat dan wel weer lekker leek.

Nee, ik denk dat anderen net als ik, wel een beetje 'klaar zijn' met de premium-smartphone in het algemeen. Beter & sneller dan de S9 op welk vlak dan ook, is mij gebleken voor mij niet nodig te zijn meer. De goedkope Xiaomi van mijn vriendin verraste dan weer wel in positieve zin voor het geld, maar die pretenderen dan ook niet premium te zijn.

Ik denk dat ik net als velen, een beetje genoeg heb van al al die zogenaamde 'premium meuk', waar je net niet mee kunt wat voor jezelf wél belangrijk is. Had ik eerder toch gemiddeld jaarlijks een nieuw premium toestel van tegen de € 1000 , zal dat vanaf nu waarschijnlijk niet snel meer gebeuren.
Je kunt het toestel waarschijnlijk 'omkatten' naar een Indiase versie. Heb dat ook gedaan met mijn S9 en neem nu weer zonder problemen alles op. Werkt zonder te rooten.
Thnx voor de reactie & de tip natuurlijk .

Als ik het goed begrepen heb dan is dit tot en mét de S9 nog goed te toen, de CSC aan te passen.

Bij de S10 schijnt dit ook behoorlijk onmogelijk te zijn geworden. Via een omweg ( én met een Singapore-sim ) schijn je na een hard-reset, alleen i.c.m. de juiste firmware op Odin ge-flasht, dit te kunnen forceren.
https://forum.xda-develop...irmware-sim-card-t3907375

Nee, het lijkt er helaas op dat je bij Samsung net zo weinig meer zelf bepaalt als dat vroeger bij Apple al was. De vrijheid van Android begint te verdampen.

Voor mijn S9 is dat misschien wél leuk om eens voor te gaan zitten trouwens, want die draait nu nog op Android 8.0.0 , beveiliging van 1 dec. 2018 8)7 . Daarop werkt opnemen dan wél weer prima :)
Ik ben het in zoverre met je eens dat Samsung haar apparaten veel te veel dichttimmert. Waarom niet gewoon de bootloader laten unlocken en een 'void warranty' boodschap laten zien? Nu werkt de helft van je apps niet meer als je je bootloader unlockt. Sterker nog: ik begrijp het probleem niet zo. De meeste 'unlockers' zijn tweakers die hun toestel echt niet zomaar bricken. Ik heb het zelf vaak genoeg gedacht, maar mijn toestel altijd weer aan de praat gekregen.
Wanneer stappen ze eens volledig af van de front face camera in het beeld zelf? Afschuwelijk zo in het midden, erger ik me dood aan.
Wat zit daar in de normale android interface dan? volgensmij het midden van de header, lege ruimte.
Fullscreen voor games, videos,... ?
En hoe is zo'n klein gaatje met die dingen storender dan een notch?

Zit jij altijd vol spanning en verwachting naar de rand van je scherm te kijken dan met video's? Volgensmij gebeurt alle actie meestal in de middelste 75% van het scherm, niet in het midden van de rand
Om fullscreen video te kijken op de Note moet je 16:9 content al inzoomen en dan gooi je veel meer van de beelden buiten beeld dan zo'n camera gaatje ooit zal kunnen. Zoom je niet in dan zit de camera nieteens in je video. Sterker nog, sinds de note en nog langwerperige houding heeft dan 2:1, zit de camera zelfs bij 2:1 content niet volledig in beeld.

T enige waar je dan dus een probleem je mee zou kunnen hebben is je spelletje. Op een Galaxy Note telefoon?
Is de galaxy note een gaming telefoon? Nee. Heeft samsung gaming in gedachte bij hun zakelijke PDA telefoon met notitieblok pen? Nee. Het aanhalen van je fortnite heeft niet echt zin bij telefoons die gewoonweg niet daarvoor ontworpen zijn

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 9 augustus 2019 15:59]

Nee ik kijk niet continue naar de rand maar bij helder beeld gaat het zeker opvallen. En nee de note is geen gaming telefoon maar speelt de spelletjes zonder problemen.
Je vroeg voorbeelden waarvoor het zou kunnen storen die ik gegeven heb.
Het is niet omdat jij die niet gebruikt dat anderen die niet gebruiken en dat je kattig moet gaan doen.
Ben niet kattig, ik geef feiten. De Note heeft een andere usecase. K vind t gewoon een beetje onnodig om een telefoon te kopen die duidelijk niet voor gamen is en dan te gaan gamen. Koop dan een telefoon die wél geschikt is. Niet per se een gaming phone, maar een beter alternatief.

Een continu gat bij helder scherm valt uit ervaring helemaal niet op. Het valt bij mij compleet buiten de focus van mijn blikveld. De focus van het menselijk blikveld beslaat immers ver van een compleet smartphone scherm

MKBHD heeft het ook belicht in een video, hij liet een ramdom zwarte plek verschijnen in een video om aan te tonen dat het niet zomaar opvalt

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 9 augustus 2019 23:02]

Wat jij niet storend vind kan voor een ander wel storend zijn. Of het nou wel of niet opvalt, de front face camera ziet er niet uit. (Net zoals een notch)

En waarom is een note duidelijk niet voor gamen???

Het toestel heeft de zelfde of zelfs betere specs dan de gemiddelde telefoon?
Volgensmij is deze telefoon voor alles geschikt.

[Reactie gewijzigd door edwin199311 op 10 augustus 2019 18:51]

Ja het is een high end toestel ja. Maar waarom zou je de meerprijs voor een note betalen als een toestel met een 90Hz display en dergelijke handiger is?

Als je een beetje casual gamet en het eigenlijk bijzaak is wat maakt die hole punch dan uit?

Als gamen echt zo'n mega struikelblok is, koop dan een toestel dat daar ook goed in is. Geen niche toestel dat zijn pennetje als sterke punt heeft
Want dat vergeten mensen nog wel eens. De Note is een niche toestel. Gemaakt voor zij die naast een smartphone en zakelijk notitieblokje/PDA zoeken.
Het is geen alleskunner, De Galaxy S lijn zijn de high end alleskunners

De note is duidelijk niet voor gamen omdat deze significant duurder is dan andere smartphones met vergelijkbare power zonder ook maar enige voordelen in gaming te hebben

Samsung moet meedoen aan de scherm percentage race om relevant te zijn voor de non techie kopers. De hole punch is dan de minst storende vorm van een notch volgens samsung. En volgens een heel aantal mensen aangezien de S10 en familie vrij goed verkoopt

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 10 augustus 2019 19:12]

Waarom niet überhaupt afstappen van de front camera? Laatste drie toestellen die ik gehad heb zijn die dingen totaal niet gebruikt.
Ik snap dat er een doelgroep is voor telefoons met een front camera, maar er is ook zeker een markt voor telefoons zonder.
Ik denk dat de doelgroep voor deze telefoons (high en Samsung e.d) vooral veel de front camera gebruikt.
Trouwens een front camera hoeft niet alleen voor selfies te dienen. Skype / Whatsapp meetings, vlogging en uiteraard iris of face scan zijn ook mogelijkheden.

Als er al een markt is voor toestellen voor zonder front camera zal die bijzonder klein zijn en vooral toestellen in een lagere prijsklasse betreffen.
Hetzelfde verhaal bij smart tv's.

Ik hoef geen smart tv, ik wil goed beeld zonder smart functies en velen met mij. Daar is ook zeker een markt voor, maar of het massaal gemaakt gaat worden ik vraag het mij af? Op smart functionaliteiten zitten ook andere belangen aan dan alleen smart voor de klant. Reclame gelden voor de fabrikant van de tv bijvoorbeeld, standaard apps en ga zo maar door.

Ik zou zeggen, produceer de tv lekker dom en haal smart weg, dan kan de tv ook goedkoper geproduceerd worden denk ik zo, echter werkt het zo volgens mij alleen niet.

[Reactie gewijzigd door Audione0 op 8 augustus 2019 14:09]

Ik heb net gekozen voor een tv met een iets zwaardere processor dat mijn apps net iets rapper werken, gebruik vooral yt,nNetflix en Spotify af en toe eens steam link,tv doet dit allemaal vlot zonder al te traag te zijn of ik andere toestellen nodig heb. Voor de rest gebruik ik mijn tv niet.
Ik vind het juist heel subtiel staan.
Als het onder het scherm kan.
Dan koop je zo’n telefoon toch niet. Ik denk dat het allemaal wel went, de notch kreeg ook veel haat maar nu je er niet omheen kan vinden de meeste het wel prima, mij lijkt 1 klein rondje juist minder vervelend. En anders kun je gewoon een achtergrond downloaden waardoor het op een notch lijkt. Zie het probleem niet zo. Download een compleet zwarte achtergrond, bespaar je batterij en stoor je je niet.
Kwestie van gewenning. Je ziet 't zelf op een bepaald moment niet meer. En het zit niks in de weg. Mooi? Nee. Dramatisch slecht? Zeker niet
Flip camera van de Zenfone 6... Maar ja die is nergens te koop vanwege hun patenten oorlog met Philips |:(
waarom niet onder het scherm bij front cam modus ff de pixels uit zetten op die plek
Omdat tot op heden niemand er in geslaagd is om een massaproductie op te zetten van een scherm dat voldoende licht doorlaat om er een camera achter te steken.
Wat klets je nou.... samsung liet dit 7 jaar geleden al zien:

https://www.youtube.com/watch?v=m5rlTrdF5Cs

Kan me niet voorstellen dat de techniek ondertussen niet allang mogelijk is in kleine schermen.
Het probleem wat enkele jaren geleden alleen nog speelde is dat het scherm op de plek van de camera net wat minder fel was waardoor je een soort stipje zou zien ook als het scherm op die plek aan is. Dat is echter een stuk minder erg in mijn ogen dan helemaal geen scherm op die plek.

Als samsung een feature als deze op de markt had gebracht dan was er weer eens iets echt vernieuwend geweest... Nu lijken alleen de kleine chinese bedrijven nog te durven innoveren en kijken de reuzen vanaf de zijlijn angstvallig toe en kopieeren de techniek. Iets wat vroeger exact andersom was.

[Reactie gewijzigd door sygys op 8 augustus 2019 08:10]

Technisch prima haalbaar; echter betekend dat niet dat dit in massa geproduceerd kan worden met een kostprijs die acceptabel is. Ook moet er nu nog ingeleverd worden op camera kwaliteit.

Oppo heeft iets andere techniek een tweetal maanden geleden gedemonstreerd:
nieuws: Oppo en Xiaomi demonstreren frontcamera achter smartphonescherm

[Reactie gewijzigd door Rexus op 8 augustus 2019 09:34]

Ja gewoon ff pixels uit en klaar, wat een noobs dat ze dat niet kunnen bedenken. Bel ze anders even.
Dan liever een notch inderdaad maar erger vindt ik nog die edge.
Echt jammer dat Samsung Apple en de andere "badboys" achterna gaat met de 3.5mm jack. Mede hiervoor bleef ik zelf trouw aan Samsung.
Het is nu eenmaal een uitstervend ras. Dat is al een tijdje eigenlijk de tendens, voor wat PR hebben sommigen het er in laten zitten (met wat succes, immers een hardcore club die alles zonder jackplug afkraakte en met de hemel in prees :P), maar die wilden er ook vanaf. En dat gaat ook steeds vaker en meer gebeuren, ik gok dat de Galaxy lijn hem ook niet veel langer blijft houden; binnen 2 jaar weg behalve wellicht op de + modellen. Bluetooth is nu the place to be. En toegegeven, dat werkt natuurlijk tegenwoordig ook stukken beter dan pakweg een jaar of 10 geleden toen het totale drama was. Het is nu prima te doen.
Gaat erom dat je geen opties hebt en je moet kloten met een dongle.
Het verwijderen om het verwijderen gaat nergens over. Op dit soort formaat toestellen en zelfs tablets kan je niet serieus spreken over ruimte. Waterdicht was geen issue en een audiport kost geen reet.
Dat zijn de dingen die het verschil maken.

En ja ik gebruik zelf BT headphone en pods maar ik heb al een paar keer gehad als ik ergens moet aansluiten dat we met een kabel moesten werken.

Note wordt ook in de markt gezet als een presentatie tool. Sorry maar in leslokalen zie ik nergens BT speakers en dan sluit je normaal aan op de speaker aldaar en juist ja, dat is meestal een computer speaker setje met een kabel want die werkt altijd.

Gemiste kans, zeker op een toestel dat over het geheel toch een beetje tegen viel moet ik als Samsung fanboy zeggen.
Als One Plus komt met een goed camera en fastcharging en 512GB storage dan ben ik weg bij Samsung.
Mate 30 pro is ook een kanshebber.
Dit dus, op de normale Galaxy s serie had ik het nog begrepen. Niet op de note wat een veelzijdig werkpaard zou moeten zijn.

Ik moet binnenkort ook weer een nieuwe telefoon maar deze laat ik dus mooi links liggen. De zogenaamde less is more trend (behalve de prijs natuurlijk, die wordt wel more :+ ) werk ik niet aan mee.
(Zakelijk) presenteren doe je natuurlijk met een Dex aansluiting. Zowel beeld als geluid. Ook te gebruiken met een beamer. Ik zie het probleem niet zo.
Op het werk hebben wij een beamer, maar die heeft geen geluid.
Hebben we een speakerset voor met ja, een 3.5mm aansluiting. Heel gangbaar.
Als je een laptop aansluit via HDMI of VGA aan die beamer, heb je ook geen geluid door de beamer. Kan evt wel een 3,5 mm kabel aansluiten, maar dat zie ik zelden iemand doen in dergelijke settings.

Maar via HDMI (Dex) aan een tv scherm: probleem opgelost.
Beamers zijn het meest gebruikte presentatie middel voor zover ik dat kan zien, sowieso bij de overheid.
Nee probleem niet opgelost. Want niet in elk klaslokaal of presentatie ruimte staat een Dex.

Het grote pluspunt van de 3,5mm jack is dat hij universeel is. Dat zijn al jouw oplossingen niet.

Niet elke beamer heeft HDMI, niet elke beamer heeft audio aangesloten (maar via aparte speakers), niet overal staat een merk-specifieke Dex.
Een dex ? Volgens mij is DEX juist dat je alleen een kabel nodig hebt en dat je dan met je Note een soort van pc hebt. Verder geen externe gear voor nodig als je dat met dex bedoelt.
Speakerset op een beamer ... 1995 belde!
Zal best maar dat is de realiteit is mijn ervaring.
Die beamer met Sonos heb ik nog niet gezien.
HDMI bestaat ook al een poosje.

Off-topic maar jammer dat Samsung niet verder gegaan is met de Beam-serie, met die picoprojector erin...
En een simpele USB-C to Jack adaptor kan dit niet oplossen? Kleine tip, ge kunt die er ook in LATEN ehh... On the GO is een ander verhaal... Hiervoor is USB-C niet het ideale als poort zodat deze even goed blijft steken als een jack, geef ik grif toe, maar onoverkomelijk??? Nahhh...
Ze zullen hem vast niet verwijderd hebben puur om aan een trend mee te doen, want zoals je merkt zijn er aardig wat mensen niet zo blij met dit nieuws. Lijkt me een rare hypetrain om op te springen. De ruimte die het ding inneemt zal vast wel nuttig worden besteed; misschien daarom ook dat er nu een wat kleinere variant mogelijk is? :) Dan is het kiezen tussen twee wensen. En blijkbaar was de jackplug de verliezer.

Had OnePlus trouwens ook niet aangekondigd toch te gaan stoppen met de jack? Of was dat maar op een toestel ofzo?
Op een telefoon van dit formaat is een audio jack altijd te plaatsen.
De N10 is weer dunner en niemand die daar om vraagt. Met 0.05mm in dikte extra had je dezelfde accu gehad (mischien zelfs iets groter) en ruimte voor een audio jack.

De N10(+) is 0.9mm dunner dan de N9.
Wie hoorde je over dat de N9 te dik was ?? Als je die dikte had aangehouden dan weet ik zeker dat je een audiojack had kunnen plaatsen en zelfs een grotere accu als nu.
Niet zozeer een trend, bluetooth headphones winsten. En ik vind het een walgelijke trend.

Oneplus heeft het al een tijdje niet meer idd ja.

[Reactie gewijzigd door coolkingler1 op 8 augustus 2019 06:34]

Dat is wel heel erg conspiracy denken. De meest verkochte headsets zijn nog steeds thirdparty. En de meeste klanten kopen geen Galaxy Buds of Airpods OMDAT er geen 3,5 is. Die kopen ze omdat ze die specifiek willen. Dus in mijn ogen slaat dit argument als een tang op en varken. Soms vallen oudere technieken nou eenmaal weg. Dit gebeurt meestal gebasseerd op vraag/aanbod. Als de vraag niet opweegt tegen de compromisen die ze met een 3,5 moeten maken, dan gaat deze weg. Ik zou ook nog graag een 232 op mijn laptop hebben, of een scart op mijn TV... Maar helaas, dat kan alleen nog maar met een dongle... En niet altijd met de beste resultaten.

Een fabrikant baseert een keuze niet op een vocale minderheid. Nee, die baseren keuzes op cijfers. En die cijfers suggesteren dat de nadelen van 3,5 inbouwen niet meer opwegen tegen de verkopen om die reden.

Edit: kleine toevoeging.

[Reactie gewijzigd door lars_jj op 8 augustus 2019 10:54]

Dat betekent niet dat ze niet alsnog meer galaxy buds of airpods verkopen, het is toch meer winst aan het einde van de dag, dat er meer third party buds verkocht worden betekent niet dat Samsung en consorten het er niet om doen of dat hun eigen buds helemaal niet verkopen, ze willen juist deze winstbron niet mislopen, ik vind het daarom helemaal niet conspiracy denken en vind dat argument nergens op slaan. Het een sluit het ander toch niet uit.

Wat jij zegt, het draait om de cijfers, en als ze er uiteindelijk meer draadloze BT oortjes meer verkopen zullen ze de jack weghalen ook, het is zeker een trend, maar een anti-consumer trend, want je haalt keuze weg, een jack voorkomt geen Bluetooth indien dat je dat wil gebruiken.

Er zijn trouwens nauwelijks compromissen want vrijwel met elke telefoon waar de jack is uitgehaald is of heel weinig, of niks met de extra space gedaan. Batterij argument gaat voor mij niet op gezien fabrikanten die ook maar nauwelijks groter of niet groter weten te maken en de extra capaciteit dus weer naar een Bluetooth connectie gaat.


Daarbij komt dat ze ook op headphone jacks kunnen besparen in de productie (al is het maar weinig) en dat ze dongels kunnen verkopen.

Je zegt zelf al dat het om cijfers draait, maar in jouw wereld ben ik de gek omdat het gewoon waar is dat ze extra inkomsten genereren door BT headphones en dongels te verkopen?

[Reactie gewijzigd door coolkingler1 op 8 augustus 2019 12:44]

Je mist zijn punt. Hij heeft het over het weglaten van de 3,5mm jack, zodat je veroordeeld bent tot dure BT headphones, als die een beetje de reference bedrade headsets willen benaderen.
Als ik zo nodig een keertje “echt” muziek wil luisteren zet ik een CD of LP op, gewoon via versterker en speakers.
Niet iedereen luistert naar muziek op de phone voor een hi-fi ervaring. De meesten willen gewoon een deuntje horen of filmpje volgen in de trein of bus. En daarvoor voldoen el cheapo 3,5mm oordopjes echt prima, maar met deze wireless trend is dat straks onmogelijk en moet je meer betalen en oh ja, niet vergeten die dingen op te laden.

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 8 augustus 2019 09:37]

Juist, niet iedereen is een audiofiel maar ik wil niet geforceerd worden BT oortjes te kopen terwijl 3,5 mm gewoon nog prima technologie is.

Het is een walgelijke anti-consumer tactiek en zal het dan ook niet uit principe kopen tenzij er echt geen alternatieven meer zijn.

[Reactie gewijzigd door coolkingler1 op 8 augustus 2019 09:53]

Volledig mee eens, heb zelf dan wel high end 3.5mm oortjes die superieur zijn aan de Bluetooth meuk welke door gebruik accu's ook nog eens funest voor het milieu zijn. Het argument dongle werkt niet want de usb-c poort wordt gebruikt voor het laden van de mobiel tijdens motorrijden.
En dan heb je ook nog een probleem met latency in vooral de wat goedkopere BT dopjes. Tja dat zal uiteraard over een jaar 2 ook geen probleem meer zijn maar toch. En dan moet je uiteraard die BT dopjes ook nog van tijd tot opladen.
Eerlijk gezegd denk ik dat als je een telefoon van een dergelijk kaliber kunt betalen je ook niet moet gaan piepen dat de koptelefoon iets duurder zal worden omdat het een BT versie moet worden.
Je mist het punt: het gaat om de trend om de 3,5 mm jack weg te laten, niet specifiek over deze telefoon.
Overigens kun je via de adapter nog steeds bedrade koptelefoons gebruiken natuurlijk.
Behalve als je ook wil/moet laden.
Persoonlijk vind BT een uitkomst, geen last meer van die draden die altijd in de knoop raken.
Uiteraard is dat persoonlijk, maar BT + 3,5 mm jack kunnen gewoon naast elkaar bestaan op hetzelfde toestel. Zo kan je tenminste zelf bepalen wat je wilt gebruiken. Het een ander sluit het ander niet uit.
Het punt was daarom ook dat deze trend van weglaten van 3,5mm jack de keus voor consumenten wegneemt.
Ik gebruik een BT koptelefoon ja. Alsnog ben ik enorm blij met de 3,5mm op mijn S10+. Als ik in de auto geluid wil spelen, of ergens anders waar geen BT is, is het toch enorm handig.
Dat snap ik; alleen verdwijnt ook dat steeds meer. Veel autoradio's van de afgelopen x jaar hebben al bluetooth aan boord en in nieuwe auto's kom je haast niet meer om de smartfuncties heen - en hebben ze allemaal bluetooth en NFC aan boord.

Gezien steeds meer fabrikanten ermee kappen heb ik toch het vage idee dat er ergens in de statistieken blijkbaar een kantelpunt bereikt is waar het ding expendable is geworden. Uiteraard zal dat soms wennen en overstappen zijn.
Grappig genoeg stopt Samsung niet met die geile Bixby die vrijwel niemand wilt en/of gebruikt.
Al jaren commentaar en toch zit het er weer in die ongein.
Misschien is daar zakelijk vraag naar? Of ze hopen nogsteeds dat het van de grond af komt, geen flauw idee. Ik snap het ook niet. Bij een of ander Samsung launch-event (via Tweakers terecht gekomen) stonden die dingen, met veel bombarie aangekondigd. Maar het euhh... Was toen nogal buggy zegmaar.
Als je het kon uninstallen had ik er geen moeite mee maar dit is nu al de 3e generatie met die rommel aanboord.

Ook opvallend is hoeveel zaken verdwijnen, ook nuttige zaken zoals de Notificatie Led die ik al jaren graag gebruik.
Heartrate sensor zal ik niet missen maar de Irisscanner dus weer wel.
Ik blijf erbij dat een Slide camera module de beste oplossing was geweest totdat men onder het scherm wat kan bouwen met goede resultaten en dus kwaliteits foto's.

Al met al ben ik erg ontevreden met wat ik tot nu toe gezien heb en dat zeg ik als Samsung Fanboy en dat is eigenlijk wel erg.
Met 'bluetooth' kun je alleen geen radio ontvangen. Soms wou ik dat toch gebruiken. Maar mijn huidige telefoon, wel een 3.5mm jack, heeft helaas geen fm ontvanger.

Mocht er wat bijzonders gebeuren, dan kan binnenkort niemand meer naar de lokale noodzender luisteren.
De groep dat onderweg naar de radio wil luisteren is te klein geworden.
Tegenwoordig hebben veel mensen al dermate grote mobiele data pakketten dat ze ook gewoon naar de online radio kunnen luisteren.

De bijzondere gebeurtenissen kun je gemakkelijk te weten komen door nieuws-apps, veel daarvan kunnen een notificatie geven voor bijzondere dingen. En als het echt bijzonder is zul je toch wel een NL-Alert krijgen.
Daarbij bedoelde ik een situatie waarbij striom/(mobiel) internet uitvalt.
FM is dan een mooie backup communicatiemiddel voor de veiligheid in Nederland.
Maar FM loopt ook op z'n einde. Dan zou hij al DAB moeten ondersteunen.
Regionale zenders mogen volgens mij nog een DAB+FM licentie aanvragen, en doen dat denk ik ook.

Maar ik heb inderdaad nog geen telefoon met ondersteuning voor DAB gezien. Zonder FM antenne gaat dat helemaal niet gebeuren.
FM in ieder geval tot 2030 ondersteund.......

De meeste mobieltjes die je nu koopt liggen dan al in de vuilnisbak recycling 8-)
(serieuze vraag)
Hebben die FM-zenders dan een noodstroomaggregaat?
Ik heb kort gezocht. Maar ik begin het eigenlijk te betwijfelen. Misschien is er wel relatief makkelijk op korte tijd lokaal een zender op te stellen die op back-up stroom draait.
Ja dat klopt ook wel, maar het is gewoon jammer eigenlijk. Het wordt inderdaad maar verwijderd omdat het kan zonder reden. Vervolgens zit er wel een pennetje in. Ik heb een aantal keer een note gehad en kan je verzekeren dat ik de 3.5mm jack vaker gebruikte dan het pennetje.
Ik denk dat uitstervend ras geen argument is en niet opgaat. Feit blijft gewoon dat een 3,5mm poort geen reden heeft om weggelaten te worden, ook al is er een (duurder) alternatief.
Welke van de fabrikanten heeft namelijk de USB-poort weggelaten, als de telefoon draadloos laden ondersteunt? Data-overdracht kan namelijk ook draadloos.

Voor mij is het simpel: 3,5mm aansluiting weglaten is ok, zolang er een goed alternatief is. En dat zou kunnen zijn dat je bijvoorbeeld een usb-3,5mm converter hebt waarbij je nog steeds kan opladen, Bluetooth is geen alternatief. Het is duurder, geeft geen garantie tot beter geluid, (meer) kans op problemen met de verbinding.

Als je als fabrikant geen goed alternatief meelevert, dan leidt dat tot hogere verkopen van bluetooth-setjes en dat is in mijn ogen verkapte oplichting. Dus een uitstervend ras, daar hebben we weinig boodschap aan ...
Ze maken zichzelf ook onsterfelijk belachelijk door eerst Apple uit te lachen met de notch en het verwijderen van de headphone jack om het daarna gewoon doodleuk zelf te doen.
Andere badboys? Apple was als eerste met het weglaten van de 3.5jack. De rest is volgzaam.
USB-C lijkt nu echt tractie te krijgen. Nog een paar jaar en dan worden alle wired heaphones standaard geleverd met een USB-C stekker en een USB-C -> 3.5mm verloopje, maw vergelijkbaar met de overgang van PS2 naar USB
Ik lees even niks over de DEX mogelijkheden, daar zou ik als Tweaker juist ook wel benieuwd naar zijn met zon power beest!

Wellicht in (p)reviews ook een Linux/DEX benchmark draaien, zoals video & code compilen etc? Zou mij top lijken en geeft ook best een leuk beeld over de stand van zaken misschien
Dex is Dex ... is niks nieuws en al vaak over geschreven en Youtube stikt van de movies.
Zal hierop net zo werken als op de S10(+) gezien de hardware.
Gaat mij ook meer om de benchmarks, dat het werkt is inderdaad een feit
Kijk eens naar de specs en dan zie je dat het echt niet veel zal afwijken van de S10(+), ook niet met Dex.
Dex is juist veranderd als ik dit artikel van theverge mag geloven..

Je kan nu tel aan pc bekabelen en dex in windows of macos opstarten..

https://www.theverge.com/...op-connect-unpacked-event

[Reactie gewijzigd door hsb85 op 8 augustus 2019 05:55]

ben benieuwd of dit specifiek voor de Note 10 is of dat dit ook naar de andere toestellen komt (S10, S9)
Dex hebben we nog niet kunnen testen op de Note 10 in de hands-on-sessie. Bij de review is dat een ander verhaal :)
Echt een gemiste kans dat er geen scherm in zit met een verversingssnelheid van 90 Hz of hoger. Dit maakt zo'n ontzettend verschil. Als je dat hebt gebruikt wil je eigenlijk niet meer terug naar een 60 Hz scherm.
Meeste apps ondersteunen het nog niet en de batterijduur heeft er flink onder te lijden. Maar ik ben het ermee eens dat het een leuke optie was geweest
Als je er niet mee begint gaan apps het sowieso nooit ondersteunen. Mocht je het niet willen omwille de accuduur, dan kun je altijd nog via settings een lagere Hz instellen.
Daar is alleen echter van gebleken dat het niet heel veel uitmaakt. Blijkbaar vreet het alsnog stroom zonder ondanks die lagere setting
Mr.Whostheboss, battery drain test op YouTube
Ja, een gemiste kans ..
Zeker in combo met de spen zou meer HZ een betere schrijf ervaring moeten geven. Hebben we ook gezien bij de nieuwste Ipad pro.

Er waren helaas veel ommissies en compromisen. Niet echt Note waardig !
Hier sluit ik me bij aan maar momenteel is de oneplus 7 pro het enige toestel die dit heeft toch?
Nee er zijn er nog een stuk meer:

Asus ROG Phone: 90 Hz amoled
Asus ROG Phone 2: 120 Hz amoled
Nubia Red Magic 3: 90Hz amoled
Razer Phone 2: 120 Hz lcd
Sharp Aquos Crystal: 120 Hz IGZO
Sharp Aquos R3: 120 Hz IGZO
De Razerphone heeft volgens mij een 120 Hz paneel.
Maar standaart staat die op 90 Hz.
Ik vind de achterkant enorm lijken op de Huawei P30 Pro. Staat goed.
Ja, dat wel maar ik vind het wel inspiratieloos en had iets meer verwacht van de design afdeling.
Welke grappen kan je nog meer uithalen met een rechthoek dat voorzien is van een scherm? Doe eens een voorstel, zou ik zeggen :)
Nou om te beginnen met een full display, dus slide camera zoals Oppo of OP doet. Dan kan je mischien weer eens kijken naar een vlak scherm en dus geen edge.
De achterkant houd je in de S10 style (mooi breed die setup) met een camera erbij.
Als hij dan ligt dan ligt het tenminste stabiel.
Inderdaad, weg met dat edge! Ik snap niet dat ik daar ingetrapt ben |:( Reclame maken met een groot scherm, maar haal er maar gerust een halve inch van af voor de effectieve schermgrootte.
Ja in weze wordt je genept met die Edge.
Staat prachtig maar na 3 dagen zie je dat niet meer en in weze verlies je een aardig deel van je scherm.
Dus je vindt het inspiratieloos dat ze kijken naar de P30 pro? maar geeft als oplossing dat ze moeten kijken naar de Oppo of een ander model uit hun eigen fabriek? Dat is toch een broekzak / vestzak antwoord?

Hiermee geef je eigenlijk dus exact het problem aan wat Arnold63 al schetst. De ideeën zijn op binnen de bestaande rechthoek.
Ach, de P30 Pro voorkant lijkt weer op een Galaxy. Ze jatten allemaal van elkaar.
Helemaal eens. Beter goed gejat dan slecht bedacht.
"Verder kun je handschrift nu in tekst omzetten. Dat ging tijdens onze hands-on goed en lekker snel, al moeten we nog testen hoe accuraat het precies is."

Wat maakt dit precies nieuw? Ik meen te herinneren dat mijn Note 3 dit ook al deed.
Dat kon in de jaren 90 al met de PDA's van toen.
Dat kon in de jaren 90 met exact 1 PDA: De Apple Newton. En dat ging erg goed, als je je tenminste aan alle regeltjes van Apple hield (en dus in feite in getypte tekst schreef). En zelfs dan was het enorm traag.

Er is een reden waarom het ding geen opvolger gekregen heeft.....
Vrijwel direct na de Newton kwamen de Zoomer devices uit met Palm's Graffiti, wat ook als "upgrade" voor de Newton beschikbaar kwam.
Vooral de Palm devices hebben het aardig lang vol gehouden, en de Graffiti software is naar diverse platformen geport in de loop van de jaren, oa Android en (onofficiel) iOS. De laatste versie is van 2011.
Dus Apple mag er dan mee gestopt zijn, voor anderen was het blijkbaar wel een optie.
Bedankt voor de aanvulling!

Graffiti (en zijn voorganger op Zoomer; daar stond geen Graffiti op) is echter een heel ander ding dan handschrift herkenning. Waar je op de Newton letterlijk kon schrijven (gewoon aan elkaar; iets anders kon ook niet), werkt Graffiti op basis van een krabbel per letter. Die krabbels hebben verder ook heel weinig met daadwerkelijk handschrift te maken; het ligt nog veel verder weg van "natuurlijk" dan wat de Newton deed.

Buiten een hele korte vermelding op Wikipedia dat "Graffiti was also implemented on the Apple Newton" kan ik nergens referenties vinden wanneer dat gebeurde of waarom. Ik betwijfel ten zeerste dat Apple hier zelf iets mee te maken heeft gehad; het zou een behoorlijke stap terug zijn van het herkennings systeem van Apple zelf en Apple is niet zo'n fan van stappen terug als het om user experience gaat.
Ja. Uiteraard bevind je je in het walhalla als je apparaten van Apple bezit en ben je een enorme kneus als je andere merken/oplossingen prefereert... 8)7
Dat is waar, Apple test al zijn producten grondig. Zie het toetsenbord van de MacBooks.

Geen enkele fabrikant maakt perfecte producten, de een heeft misschien wat meer "schoonheidsfoutjes" dan de ander, maar het is niet alsof Apple enkel perfecte producten / functies creëert.
Pff, daar hebben we hem weer hoor. Kunnen jullie Apple fanboys ook nog eens iets nieuws verzinnen of moeten we altijd maar naar diezelfde ongefundeerde onzin luisteren?
In de jaren 90 kon je ook al bellen met een telefoon. Je punt?
Volgens mij is die functie er een paar cycli uitgehaald, en nu dus "nieuw"...
Er wordt in dit artikel gesproken over een optische vingerafdrukscanner, dit moet uiteraard een ultrasone vingerafdrukscanner zijn
Zal hetzelfde zijn als wat je ziet bij de S10(+)
Klopt, dat is inderdaad een foutje. Het is juist een ultrasone, dus ik verbeter het meteen even.
Let ook op dat je geen normale glass screenprotector kunt gebruiken ivm de ultrasone vingerafdrukscanner. Dit moet een speciale (vaak stuk duurdere) glass screenprotector zijn. Een plastice werkt dan wel maar biedt uiteraard minder protectie.
Mooi smartphone de Note 10+! Mooie resolutie eindelijk hoger dan 2560×1440. Ik vind hett weg laten van de 3.5mm aansluiting geen ramp maar had daar wel extra speaker verwacht, de 3,5mm ontbreekt al op mijn Tab S5e en Bluetooth werkt net zo goed. Ik vind de 6.8 inch erg mooi en afwezig randen zijn erg mooi.

Niks gelezen over de accucapaciteit? Ik vind het enorme vooruitgang 45watt draadloos opladen hier bij mijn Galaxy S8+ gaat het nog met 15watt.

[Reactie gewijzigd door van der Berg op 7 augustus 2019 23:32]

Accu is 4300 mah, best wel okay maar vind het zelf niet impressive.
Weglaten audio jack vind ik jammer want het was ooit een compleet model en nu komen de compromissen en dat terwijl het een grote phone is en ruimte gebrek onzin is.
Op een tablet is dat laatste helemaal de grootste onzin maar het is triest dat ze eerst de draak steken met het ontbreken van een jack en nu doen ze net alsof er niks aan de hand is.

Ik gebruik zelf BT hoor maar ben weleens in situaties gekomen dat ik kon aansluiten op een externe speaker dankzij de jack.
Dat er niet eens een dongle bij zit is helemaal triest en zo Apple ... Niet verwacht van Samsung.

Dat laden is leuk maar ook die lader ZIT er niet bij, je krijgt een 25W lader. Wederom diep triest en niet verwacht van Samsung.
Ik verwacht wel een USB-C naar 3.5mm aansluiting in het doosje. In de doos van mijn Tab S5e zat de verlengkabel van USB-C naar 3.5mm aansluiting. Via bedraad doet hij 45 watt? En draadloos opladen?

Mooie vooruitgang geboekt met de Note 10+ sinds de Galaxy S8+ maar ik behoud mijn eigen S8+ voorlopig

[Reactie gewijzigd door van der Berg op 8 augustus 2019 00:24]

MKBHD had hem niet in de doos zitten, MAAR wellicht krijgen wij een iets luxere retail versie ...

Bedraad 25W met de lader, en 45W met de optionele lader die 50 euro gaat kosten !
Draadloos fastcharge is 20W. Mind you dat 20W wireless niet hetzelfde is als bedraad 20W.
Wireless zal altijd trager blijven maar het is wel het snelste tot nu toe en prima voor wireless toepassingen.
Bij mijn Galaxy S8+ gaat dit met 15watt en volgens mij 10 watt draadloos opladen gebruik ik de officiële oplaadstation van Samsung die verkocht werd met de Galaxy S8(+).

Fast battery charging 15W (Quick Charge 2.0)
Qi/PMA wireless charging (market dependent)

[Reactie gewijzigd door van der Berg op 8 augustus 2019 00:32]

Ja en deze gaat dus iets sneller ...
Meeste boeit dat wat minder want draadloos opladen doen we als we geen haast hebben en hij naast het bed zit te laden of op het bureau tijdens het werk.
Als we haast hebben pakken we de quickcharger.

Op alleen de n10+ is de super fast charging optie er (45W) en die lader kost je 50 euro.
Best duur €50 extra en is dag merkbaar in het laden in praktijk tussen 25watt en 45 watt?  Is die €50,- waard

[Reactie gewijzigd door van der Berg op 8 augustus 2019 00:33]

Dat bepaal je zelf maar ik kan je garanderen dat het het snelste is wat wij kennen .. Zelfs sneller dan OP dash charge.
Ik vind het te duur maar zou over 2 maanden kijken voor een 45W clone lader op Ali voor 20 euro.

Enne, als je ff wacht zit hij er straks bij met een deal als blijkt dat ze de verkoop willen stimuleren.
Ik doe voorlopig niks en ga eerst kijken voor de Mate30 pro straks en de OP7t pro ...

Beetje klaar met Samsung de laatste tijd.

[Reactie gewijzigd door Bomberman71 op 8 augustus 2019 00:36]

Uit interesse, waarom ben je een beetje klaar met Samsung de laatste tijd?
Omdat Samsung zijn eigen koers niet meer vaart.

De Note was de Rolls Royce, alle toeters en bellen aan boord, geen consessies, of je het nou nodig had of niet. Sommigen vonden het te groot, stylus vonden ze gelul, bla bla bla.
Een bepaalde groep mensen, de echte powerusers, vonden hier op Android gebied de meest complete smartphone, simpel zat.

Nu zie je dat Samsung het concept om zeep helpt.

- Niet vol met functies meer, steeds meer features deleten (Apple like)
- Een bullshit kleinere versie uitbrengen die nergens over gaat en toch de naam Note draagt
- Extra hardware die je moet kopen om 45W laad functie te kunnen gebruiken (Apple like)
- Design valt de laatste jaren wat tegen, veel van hetzelfde
- Innovatie blijft achter bij de Chinezen
- Prijzen stijgen maar de mogelijkheden niet
- teveel focus op onzin funnies
- Bixby plugging terwijl we nu al 3 generaties verder zijn en de meesten het niet willen gebruiken maar ook niet op het toestel willen hebben (deleten gaat niet)
- Onzin keuzes zoals Geen audio jack op een 10.5" tablet ! (Apple like) waar je plenty space hebt

En zo kan ik nog wel 10 dingen opnoemen.

Samsung was altijd wat rebels en durfde te experimenteren. Nu zijn ze steeds meer follower en duurder maar geven je ook minder opties.
- Niet vol met functies meer, steeds meer features deleten (Apple like)

Noem mij een telefoon met meer functies... Nog steeds geen telefoon die zoveel kan als de Note. De S-Pen alleen kan al meer dan menig telefoon in totaal.

- Een bullshit kleinere versie uitbrengen die nergens over gaat en toch de naam Note draagt.

Je hoeft hem niet te kopen, maar je hebt in ieder geval de optie als klant mocht je de andere overkill vinden. En een Note omdat hij precies hetzelfde doet als z'n grotere broer, inclusief S-Pen.

- Extra hardware die je moet kopen om 45W laad functie te kunnen gebruiken (Apple like)

Eens

- Design valt de laatste jaren wat tegen, veel van hetzelfde

Persoonlijke mening maar in mijn ogen onzin. Alle Samsung toestellen zijn sinds de S6 Edge mooie en unieke ontwerpen geweest die maar wat graag gekopieerd zijn door de Chinese concurrentie. De S10 en nu ook de Note 10 zijn prachtig vormgegeven smartphones en lijken in de verste verte niet op elkaar.

- Innovatie blijft achter bij de Chinezen

Ze innoveren net zo veel of meer. Veel nieuwe technologie komt bij Samsung vandaan die vervolgens ook in andere Chinese toestellen zit. De Chinezen strooien vooral met specs, maar dat maakt niet tot een betere smartphone ervaring. P30Pro heeft op papier een betere camera onder andere door de grotere sensor, maar komt in de praktijk tekort vergeleken met de S10, vooral in HDR, kleur, portrait, selfie en video. Specs zeggen niet alles.

- Prijzen stijgen maar de mogelijkheden niet

Eens, maar dat geldt voor iedere fabrikant

- teveel focus op onzin funnies

Persoonlijke mening en geldt tevens ook voor alle fabrikanten

- Bixby plugging terwijl we nu al 3 generaties verder zijn en de meesten het niet willen gebruiken maar ook niet op het toestel willen hebben (deleten gaat niet)

Als je weet hoe het te gebruiken kan het meer dan Siri en GA. En je hoeft het niet te gebruiken. Ik gebruik het ook nooit en heb er 0,0 last van. Kwestie van de knop instellen voor iets anders. Mijne opent Whatsapp. Nog nooit per ongelijk dubbel geklikt waardoor Bixby opent. En je kunt altijd nog gewoon GA gebruiken als je dat fijner vindt.

- Onzin keuzes zoals Geen audio jack op een 10.5" tablet ! (Apple like) waar je plenty space hebt

Eens naar ook dat zie bij alle fabrikanten. Enkel afgeven op Samsung hiervoor is kort door de bocht en je zult tevens niet beter af zijn elders.

[Reactie gewijzigd door Hans_Kazan66 op 8 augustus 2019 13:13]

Dat anderen iets doen is geen excuus !
Er is zoveel keuze dat het juist een merk siert als je anders durft te zijn.

Vind dergelijke reacties iets wat kinderen gebruiken, "ja maar hij doet het ook ... "
Sommige zaken kloppen gewoon niet en wat de rest doet zal me jeuken.

Zeiken op Samsung mag best, zeker als Android fanboy. En als iets niet klopt naar mijn mening dan meld ik dat.
Als iemand zich er aan stoort dan lezen ze het maar niet.

Design is copy en paste.
Note 8 naar 9 naar S10 naar N10.
Edge scherm, punchholes ipv dikke bezel boven of Notch, en nu dan de hole in het midden en iets kleiner.
Achterkant is een regelrechte copy van Apple inn1e instantie en daarna nog iets meer van de P30 pro.
Nee naar je zegt stellig dat je elders gaat kijken omdat je Samsung om die redenen zat bent. Ik wijs je er alleen op dat ergens anders ook bedrogen uit gaat komen, ergo het is geen reden om elders te kijken om die redenen.

En sorry, maar als jij de Note 10 een copy paste vindt van de S10, zou ik serieus is langsgaan bij Specsavers. Volgens die logica lijkt is iedere telefoon een copy paste van elkaar, helemaal de Huawei flagships.

En al helemaal van geen copy paste van Apple, omdat Huawei die setup al had voordat Apple hem had. Daarnaast, hoeveel verschillende opties kunnen hebben voor een achterkant van een telefoon??

Zo te horen ben jij toe aan een Pixel. Is anders dan alle anderen. Tegelijkertijd tevens ook het lelijkste van allemaal.

Succes ermee in ieder geval.

[Reactie gewijzigd door Hans_Kazan66 op 8 augustus 2019 18:53]

Wat is er anders dan aan de N10 en de S10 (uiterlijk) volgens jou ?
Ben benieuwd.
Serieus?? |:(

Uh, alles zo'n beetje!!

Ga hier niet eens op in omdat het te overduidelijk is.

[Reactie gewijzigd door Hans_Kazan66 op 8 augustus 2019 19:04]

Meen dat serieus ...
Jij doet net alsof het zoveel anders is.
Punchhole rechts of in midden maakt weinig uit. En iets minder bezel zie je nauwelijks.
Het is wellicht een ellichte evolutie maar zeker niks bijzonders als je naar de S10(+) kijkt.
If it ain't broke, don't fix it. Samsung heeft al jaren het mooiste design dat gretig door anderen gekopieerd wordt (kijk alleen al naar de gebogen schermen), dus waarom zoudenze in één keer met iets moeten komen dat eruit ziet als een lelijke iPhone of Pixel. Dat heet design language. Kan Huawei nog wat van leren, aangezien zij iedere 6 maanden met iets anders komen omdat ze geen eigen identiteit hebben en vooral alleen als missie hebben om Samsung af te troeven. Als je dan een vingertje wil wijzen, wijs dankbaar Apple of Google. Dat is pas veel van hetzelfde maar dan ook nog eens lelijk.
Ik heb het niet over anderen want ik ben een Samsung fan.
Op die manier kan ik wel bezig blijven.

Welke Notes heb jij zelf trouwens ?
Of bedoel hij is rechthoekig van metaal en glas, want ja, dan lijken ze inderdaad erg op elkaar! Net als iedere andere telefoon overigens...
Bij de P30 zit meen ik 40W. Binnen een uur de 4200 mAh gevuld. Gebruik overigens meestal de 15W draadloze laders.

Wel zijn al die supersnelle laadtechnieken niet compatibel met elkaar. Op laadgebied doet elk merk wat anders.
Over de accu gesproken, ook dat is vals als je deze comment mag geloven: https://www.reddit.com/r/...ts/cnbw68/comment/ew8q51f
Netjes ! Wist ik niet .... Kan dus best zijn dat men zich rijk rekent en dat het tegen gaat vallen ...
Nou, mijn S10 heeft al weer even ( sinds eind Febr. ) een resolutie van 3040x1440 .

Ik mag inmiddels mijn leesbril ervoor opzetten om het verschil te zien als het me dan lukt, maar oké ;) ;
Die lagere resolutie van de N10 ga ik dan ook vast niet erg vinden 8-)
Persoolijk denk ik dat ze een fout maken met o.a. de Note 10's batterij. Eigenlijk willen ze daarmee de consument afdwingen om een Note 10+ te kopen. S10 was ook de zwakste van de 3 toestellen qua batterij en blijkbaar spelen ze dit door naar de Note 10. Uiteraard hoop ik het mis te hebben als de reviews uitkomen, maar ik vrees ervoor.
Ja klopt, ze sporen niet ...
Beetje een soort van een Audi RS6 aanbieden met een 3 cilinder.

De Note is DE Flagship, een toestel dat normaliter vrijwel compromisloos is.
Niemand wilt een 'light'versie hebben want Samsung heeft genoeg toestellen.
Het is een Engels woord, dus "de Flagship" is juist.

Om weer on topic te komen, het is erg jammer om te zien dat Samsung nog steeds de notch toepast. Je zou verwachten dat ze bij hun high-end modellen ook een oplossing ala OP7 hadden geïmplementeerd.
Nope, 'the ship' of 'het schip' als je talen gaat verhaspelen gaat het fout. dus het flagship is goed. Veel mensen die niet van origine NL talig zijn gebruiken de voorzetsels de, het en een verkeerd. Ook een mooi voorbeeld is de of het modem :-)

[Reactie gewijzigd door RAAF12 op 8 augustus 2019 02:14]

Inderdaad een mooi voorbeeld aangezien beide juist zijn. Er is ook verder niks mis aan. Ander mooi voorbeeld is ticket.

[Reactie gewijzigd door vali op 8 augustus 2019 08:00]

De gewone note is gewoon de Audi A6 met s-line pakket terwijl de 10+ de RS6 is.
Ja een A6 S-line maar met de prijs van een S6 !!
Als je ziet wat je koopt voor dat geld slaat de N10 nergens op.
Mijn S10+ Batterij vond ik ook niet top.
Max 1 dag, en elke dag aan de lader dus.

De Note 10+ zal niet veel beter zijn, omdat hier ook een stylus inzit .. dus minder plaats voor batterij.

Jammer...

Het zou wel fijn zijn als een battery 2/2,5 dag mee gaat
Uh... Hij heeft een grotere batterij dan de S10, ondanks de S-Pen
ik heb het over de s10 plus...
hij heeft wel iets groter batterij maar ook grotere scherm


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


OnePlus 7 Pro (8GB intern) Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 3a XL FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Smartphones

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True