Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Sim Kranenburg

Redacteur televisies

Sony AG9-oled-tv Review

In het middelpunt van je thuisbioscoop

Inleiding

Samengevat

De AG9 is het topmodel-oledtelevisie van Sony. Dat betekent dat de tv een strak design heeft, evenals een zeer goede beeldkwaliteit en een uniek audiosysteem, waarbij het geluid daadwerkelijk uit het scherm komt. De tv draait op Android TV van Google, waardoor de handige Chromecast-functionaliteit is ingebouwd. Het toestel heeft eigenlijk geen grote nadelen, maar is in vergelijking met andere oledtelevisies wel wat duur.

Getest

Sony Master Series KD-65AG9 Zwart

Prijs bij publicatie: € 4.100,-

Vanaf € 2.899,-

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (3)

Ontwerpers van televisies worstelen al tijden met de plaatsing van de luidsprekers. Als de luidsprekers aan de voorkant van de televisie worden geplaatst, levert dat een beter geluid op, doordat ze dan op je oren zijn gericht. Omwille van het design wordt vaak gekozen voor luidsprekers die naar beneden zijn gericht, zodat er, geheel volgens de trend die we ook bij telefoons zien, zoveel mogelijk scherm aan de voorkant te zien is. Sony kwam twee jaar geleden met een interessante oplossing voor dit probleem in de vorm van de A1-oledtelevisie, die voorzien is van een oledpaneel dat naast beeld ook geluid opwekt. Sindsdien hebben alle oledtelevisies van Sony dit Acoustic Surface-audiosysteem.

Het onderwerp van deze review, de AG9, is uitgebracht in de Master Series, waarmee het Japanse merk wil aangeven dat dit het topmodel in de oledline-up is. We mogen dus de beste beeldkwaliteit verwachten die Sony in huis heeft. De AG9 kan hdr weergeven in de formaten hdr10, Dolby Vision en hybrid-log gamma. Ook is er een speciale 'Gekalibreerd voor Netflix'-modus, waarvoor de beeldinstellingen in samenwerking met deze populaire videodienst tot stand kwamen.

Het audiosysteem kan Dolby Atmos-geluid weergeven en is te gebruiken in combinatie met een av-receiver. Hierbij kan de AG9 dienen als centerspeaker in een complete surround-luidsprekeropstelling. De tv draait op Android TV versie 8 Oreo van Google en de afstandsbediening is uitgerust met microfoons voor spraakzoekopdrachten via Googles Assistent. De AG9 is verkrijgbaar in de maten 55, 65 en 77 inch. Wij bekeken de middelste maat, die op het moment van schrijven voor een stevige 4100 euro in de Pricewatch is te vinden.

Uiterlijk en aansluitingen

Sony besteedt doorgaans veel aandacht aan het design van zijn producten en dat geldt in het bijzonder voor de oledtelevisies. Hiervan is het ontwerp zeer minimalistisch, waarbij aan de voorkant bijna alleen maar beeldscherm te zien is. Hiervoor heeft zelfs het Sony-logo moeten wijken; het staat linksonder in een klein formaat en met grijze letters, zodat het nauwelijks opvalt. Het Bravia-logo, dat op alle lcd-modellen altijd op de linkerbovenhoek te zien valt, is zelfs geheel achterwege gelaten.

Bovenaan is de AG9 met een dikte van vijf en een halve millimeter superplat, maar de kast is onderaan zo'n 3,5cm dikker. Met een totale dikte van zo'n vier centimeter is dit zo'n beetje de dunste televisie die je kunt kopen zonder aparte behuizing voor de elektronica. Als de tv uitstaat, lijkt het alsof het beeld helemaal doorloopt tot de randen, maar met het scherm aan zie je dat het beeld op 8mm van de boven- en zijkanten begint. De zwarte rand onder het beeld is elf millimeter breed; dit is omdat het oledplaneel aan de onderkant met de rest van de elektronica is verbonden.

De voet, die bestaat uit een vijf millimeter dikke, ovale, geborsteld metalen plaat, heeft bescheiden afmetingen en is donker afgewerkt, waardoor hij nauwelijks opvalt. Hij is 46cm breed, waarmee hij ongeveer een derde van de breedte van de voorkant inneemt. De AG9 is hierdoor ook te gebruiken op smalle tv-meubels. De voet steekt naar voren tien centimeter uit en naar achteren twaalf centimeter. Het scherm komt hierdoor op een afstand van zestien centimeter ten opzichte van de muur te staan als je de tv op een meubel tegen een wand plaatst.

Aansluitingen

Sony heeft ook veel aandacht besteed aan het ontwerp van de achterkant; alle aansluitingen zijn verstopt achter afneembare klepjes. De tv wordt geleverd met een handig, twee meter lang, afneembaar netsnoer. Zo kun je het dus eenvoudig vervangen door een langer exemplaar. In de voet zitten handige geleiders waarmee kabels netjes uit het zicht kunnen worden gehouden.

Alle aansluitingen zijn onder een hoek van negentig graden gemonteerd, zodat de tv strak tegen een muur te monteren is zonder dat je daarvoor speciale kabels met haakse stekkers nodig hebt. Van achteren gezien zitten aan de rechterkant van boven naar beneden: een luidsprekeraansluiting waarmee de tv als centerspeaker in een surround-luidsprekeropstelling te gebruiken is, een CI+-slot, een 3,5mm-composietvideo-ingang met geluid, een 3,5mm-koptelefoonaansluiting, twee usb-aansluitingen en een hdmi-aansluiting.

Onderaan treffen we, van links naar rechts, een antenneaansluiting die geschikt is voor kabel en Digitenne, twee aansluitingen voor satellietontvangst, een rj-45-netwerkaansluiting, een toslink- optische, digitale audio-uitgang en drie van de vier hdmi-aansluitingen. Van die laatste is de middelste voorzien van een extended audio return channel, waarmee de nieuwste audioformaten zoals DTS:X en Dolby Atmos kunnen worden uitgestuurd. Helemaal rechts zit een usb-aansluiting, die bedoeld is om een harde schijf op aan te sluiten voor opnamen.

Android TV en afstandsbediening

Alle high-end televisies van Sony draaien Android TV van Google. Dit jaar worden de televisies geleverd met versie 8 Oreo van dit besturingssysteem. Helaas worden in televisies nooit high-end soc's gebruikt en dus moet ook de toch allesbehalve goedkope AG9 het doen met een betaalbare soc van MediaTek: de MT5893. Deze is voorzien van vier Cortex-A73 cpu-cores die op maximaal 1,5GHz draaien.

Er is 2,5GB werkgeheugen aanwezig en 8GB flashopslag, waarvan ongeveer 4,5GB beschikbaar is voor de gebruiker om eigen apps te installeren. De gpu is een Mali-G71. Deze is in principe geschikt om 4k-beelden te renderen, maar helaas draait de interface van de tv nog altijd op 1920x1080 pixels. We blijven het maar raar vinden dat er anno 2019 al wel 8k-televisies te koop zijn, maar dat er nog geen enkele tv te vinden is die de interface in 4k kan renderen.

Google geeft de televisiefabrikanten nauwelijks speelruimte om het homescreen, wat look and feel betreft, aan te passen en dus zien alle Android-tv's er bijna hetzelfde uit. Met de komst van Android 8 Oreo is het thuisscherm wat strakker vormgegeven. Ook is het voor de gebruiker wat makkelijker geworden om aan te passen wat erop wordt weergegeven.

Bij het raadplegen van de elektronische programmagids blijft het huidige programma doorlopen achter de gids, waardoor het niet goed meer te volgen is. Wij prefereren een epg waarbij het lopende programma in een bovenhoek verkleind zichtbaar blijft. Wel handig is het nieuwe 'Snelle instellingen'-menu onder in het scherm. Hierin zijn, net als als bij het pull-downmenu op Android-telefoons, de meest gebruikte instellingen te plaatsen.

Afstandsbediening

De meegeleverde afstandsbediening is prachtig vormgegeven en is aan de bovenkant afgewerkt met geborsteld metaal voor een luxe uitstraling. De onderkant is vervaardigd van plastic waarin een structuur is aangebracht die veel grip oplevert, waardoor je hem niet snel uit je vingers zult laten glijden. Door de afgeronde onderkant ligt hij prettig in de hand en door de duidelijke lay-out van de toetsen werkt hij ook nog eens prettig.

Het 23 centimeter lange apparaatje wordt gevoed door twee AAA-batterijen, waarmee het totale gewicht op zo'n 140 gram uitkomt. Er is een ingebouwde microfoon voor spraakopdrachten door middel van de Assistent van Google. Ook zitten er uitschakelbare microfoons in de televisie zelf, die reageren op: 'OK Google'. De spraakzoekfunctie is handig om content te zoeken op bijvoorbeeld YouTube en Netflix, maar voor bediening van een tv gaat er wat ons betreft niets boven de gebruikservaring die een goede afstandsbediening, zoals deze, biedt.

Inputlag en chroma subsampling

Wie in het bezit is van een gameconsole, heeft baat bij een tv met een zo laag mogelijke inputlag. Als enige televisiefabrikant die ook consoles produceert, liep Sony tot enkele jaren geleden duidelijk voor op de concurrentie wat inputlag betreft. De andere fabrikanten hebben gelukkig ook doorgekregen dat televisies veel worden gebruikt voor games. In de afgelopen jaren hebben we de inputlag dan ook bij alle grote televisiefabrikanten gestaag zien afnemen. Helaas zien we de laatste jaren bij Sony geen progressie meer op het gebied van inputlag, waardoor de Koreaanse tv-merken nu duidelijk beter scoren op dit vlak.

Voor het meten van de inputlag gebruiken we lagtesters van Leo Bodnar. Bij het meten van 1080p60-beelden, in de spelmodus, gaf de tester 27ms aan. Ook bij het weergeven van 2160p60-beelden maten we 27ms. Hierbij maakt het niet uit of er sdr- of hdr-beelden worden weergegeven. De beste televisies van dit moment zitten inmiddels rond de 15ms. Op het gebied van inputlag is Sony dus niet langer de koploper. Voor de meeste gamers zal de AG9 snel genoeg zijn, maar fanatiekelingen kunnen beter een andere tv kiezen.

Chroma subsampling

Het menselijk oog is veel beter in het waarnemen van kleine helderheidsverschillen dan van kleurdetail. Deze eigenschap wordt al sinds de begintijd van kleurentelevisie gebruikt om bandbreedte te besparen. Ook nu nog maken alle codecs die worden gebruikt voor videodistributie, gebruik van chroma subsampling, waarbij voor de kleurinformatie een lagere resolutie wordt gebruikt dan voor de helderheid. Ook uhd-tv's maken vrijwel allemaal gebruik van chroma subsampling om bandbreedte te besparen bij de interne verwerking van 2160p60-beelden.

Bij het kijken naar video heb je daar geen last van, maar als je de tv inzet als monitor bij een pc of als je in het bezit bent van een gameconsole die 2160p60-beelden genereert, krijg je kleurartefacten te zien in het beeld. Bijvoorbeeld bij kleine, zwarte letters op een witte ondergrond zie je dan valse kleuren bij pixels die kleurloos horen te zijn. Bij de Sony AG9 kun je de volledige kleurresolutie behouden door in het menu te navigeren naar 'Externe ingangen' > 'Indeling HDMI-signaal'. Hier kun je bij alle vier de hdmi-ingangen kiezen voor 'Verbeterde indeling'. Hierna worden 2160p60-beelden in hun volle glorie vertoond.

Energiegebruik en geluid

Hoewel zwarte pixels bij oledtelevisies geheel worden uitgeschakeld en dus ook geen energie gebruiken, behoren deze toestellen niet tot de zuinigste van dit moment. Dat zie je terug in het energielabel; de Sony AG9 heeft, net als de meeste andere oled-tv's, een B-label. Toch valt het relatief hoge verbruik niet geheel aan de gebruikte techniek te wijten, want de oledmodellen van LG hebben een A-label. Dat is dus wat beter, maar als je voor de zuinigste televisies van dit moment gaat, kom je gek genoeg uit bij lcd-tv's zonder een full array local dimming-backlight. Er wordt bij dit soort televisies energie verspild bij het weergeven van zwart, omdat de backlight altijd het complete scherm verlicht. Doordat ledbacklights erg zuinig met energie omspringen, kunnen ze gemiddeld toch zuiniger zijn dan oledtelevisies.

In de standaardmodus verbruikt de 65"-versie van de AG9 185W gemiddeld, waarbij het scherm een helderheid van 261cd/m² produceert. Als je overschakelt naar de filmmodus, waarbij de tv de beste beeldkwaliteit levert, blijven het verbruik en de helderheid gelijk. Als je de helderheid laat zakken tot 250cd/m², zakt het verbruik naar 179W gemiddeld. Bij 120cd/m², een waarde waarbij het prettig kijken is in een matig verlichte ruimte, verbruikt de 65"-AG9 zo'n 106W. Je kunt de helderheid van het scherm zich automatisch laten aanpassen door middel van een omgevingslichtsensor. Zo heb je altijd een goed beeld zonder dat je onnodig veel energie verbruikt.

Geluid

De oledtelevisies van Sony onderscheiden zich van die van andere merken door het Acoustic Surface-audiosysteem. Dit systeem, dat op de A1 werd geïntroduceerd, gebruikt het oledpaneel zelf om geluid op te wekken. De werking is vergelijkbaar met die van conventionele luidsprekers, namelijk door middel van spreekspoelen die in een magnetisch veld bewegen. Ze zijn echter niet gemonteerd op een papieren of kunststoffen luidsprekerconus, maar gelijmd achter op het oledpaneel, dat hierdoor in trilling wordt gebracht. Om te voorkomen dat je het paneel ziet trillen, worden de lage tonen door conventionele woofers aan de achterkant van de tv opgewekt.

De twee woofers aan de achterkant hebben een diameter van slechts vijf centimeter, maar kunnen desondanks een vermogen van twintig watt per stuk aan. De twee schermkanalen zijn goed voor tien watt per stuk, voor een totaal opgegeven vermogen van 60W. Dat is flink minder dan bij het model van vorig jaar, de AF9, die goed was voor in totaal bijna 100W aan vermogen. Sony heeft dit jaar namelijk bezuinigd op het audiosysteem van de AG9 door slechts twee schermkanalen toe te passen in plaats van drie bij het vorige model.

Dit heeft gevolgen voor de geluidskwaliteit; doordat er geen centerkanaal meer is, zijn stemmen net wat minder duidelijk gaan klinken. Ook is het totale vermogen dus minder, waardoor het geheel wat minder indruk maakt op hogere volumes. Sony heeft de mogelijkheid behouden om de tv in te zetten als centerspeaker bij een surround-opstelling in combinatie met een av-receiver. Daarvoor wordt de luidsprekeruitgang van de versterker met een speciale luidsprekeringang op de tv verbonden. Hierbij maakt het vermogen van de gebruikte receiver niet uit, omdat de interne versterkers van de tv worden gebruikt om de drivers aan te sturen.

We blijven het een mooie optie vinden dat je de AG9 als centerspeaker kunt inzetten, maar een goede centerspeaker klinkt absoluut beter dan deze oplossing. Wel vinden we het een duidelijk voordeel dat het geluid, net als in de bioscoop, uit het scherm komt. Of je deze oplossing goed vindt, hangt vooral af van wat je gewend bent. Voor audiopuristen die vele duizenden euro's in hun thuistheateraudiosysteem steken, is de geluidskwaliteit wellicht niet goed genoeg, maar de meesten zullen heel tevreden zijn met de centerspeakeroplossing die de AG9 biedt.

Ook bij normaal gebruik, zonder av-receiver, is het een groot voordeel dat het geluid echt uit het scherm komt. Vooral dialoogscènes komen hierdoor natuurlijker over. Ook het stereobeeld van deze tv is prima, maar daarbij moet wel worden opgemerkt dat het geluid duidelijk mooier is als je precies recht voor de tv zit. Dat is bij elke televisie het geval, maar de door Sony gebruikte schermluidsprekers hebben duidelijk minder grote 'luisterhoeken' dan normale luidsprekers. Verder is de geluidskwaliteit prima, maar de lage tonen zijn alles behalve indrukwekkend. De maximale geluidssterkte is voor huiskamergebruik ook goed, hoewel de geluidskwaliteit op hogere volumes wat terugloopt.

Beeldverwerking

Als je in een winkel naar zo'n rij televisies kijkt die allemaal hetzelfde beeld weergeven, dan zijn er flinke verschillen te zien. Dat komt doordat televisiefabrikanten zich van de concurrentie proberen te onderscheiden door het toepassen van allerlei 'beeldverbeteraars'. De gemiddelde consument zal immers bij een directe vergelijking tussen televisies vaak kiezen voor de tv met het helderste, kleurrijkste, scherpste of contrastrijkste beeld. Als het beeld werd weergegeven zoals het bedoeld was, zouden er helemaal geen grote verschillen te zien zijn; zeker niet als de televisies dezelfde schermtechniek gebruiken.

Als je een tv hebt aangeschaft, doe je er dan ook goed aan om het menu in te duiken en al deze algoritmes uit te schakelen. Als je echter bij een recente Sony-tv als de AG9 alles uitzet, krijg je een redelijk donker beeld te zien. Dat komt door de instelling Piekverlichting. Als deze uitstaat en je kijkt naar sdr-beelden, krijg je slechts 100cd/m² aan helderheid te zien. Dat is de exacte waarde waarop professionele schermen die bij het graden van beelden worden gebruikt, moeten worden afgesteld. Dit soort monitoren worden echter bekeken in een volledig verduisterde ruimte. Afhankelijk van het omgevingslicht bij je thuis heb je flink meer helderheid nodig voor een mooi beeld en moet je Piekverlichting dus op Laag, Midden of Hoog zetten.

Door Piekverlichting te gebruiken ben je strikt genomen sdr-beelden aan het aanpassen in de richting van hdr, doordat je het dynamisch bereik groter maakt, maar dit is iets wat elke tv die meer dan 100cd/m² kan weergeven, altijd al deed. Het beeld ziet er dan ook doodnormaal uit als je het aanzet. Ook als je naar hdr-beelden kijkt met Piekverlichting uit, krijg je een gereduceerde maximale helderheid te zien. We weten niet waarom Sony ervoor heeft gekozen om het dynamisch bereik op deze manier in stappen te regelen. Als je het eenmaal weet, werkt het prima, maar erg duidelijk voor de gebruiker vinden we het in ieder geval niet.

Met de functie 'Vloeiende gradatie' kun je op Sony-televisies colourbanding in het beeld tegengaan. Het is zeer effectief en als je slecht beeldmateriaal bekijkt, komt het goed van pas. Als je het toepast op goed beeldmateriaal, gaan er echter subtiele details in het beeld verloren. Dit geldt ook voor de twee ruisonderdrukkers 'Digitaal ruis verminderen' en 'Willekeurige ruis verminderen'. Ze werken allebei goed, maar hebben moeite met het onderscheid tussen ruis en subtiele details.

Je kunt beweging in beeld er soepeler en scherper uit laten zien door middel van beeldinterpolatie. Bij Sony heet deze functie Motionflow en als je het gebruikt bij filmbeelden die op een lage framerate zijn gemaakt, kun je last krijgen van het soap-opera-effect. Daar is niet iedereen even gevoelig voor, maar los daarvan veroorzaken interpolatiealgoritmen altijd fouten in het beeld. Vooral bij complexe scènes waarbij objecten in beeld achter andere vandaan komen, is perfect interpoleren zo goed als onmogelijk. Toch kan Motionflow van pas komen bij het bekijken van snelle actiebeelden, zoals bij sport. In de stand Gebruiker kun je namelijk de beeldinterpolatie uitzetten door Soepelheid op de laagste stand te zetten. Vervolgens kun je met Helderheid op Hoog 'black frame insertion' aanzetten, waarna snel bewegende beelden duidelijk scherper worden weergegeven ten koste van wat helderheid. Helaas is in deze stand ook goed te zien dat het beeld knippert, waardoor het duidelijk minder ontspannen kijkt.

Beeldeigenschappen

De reden dat oledtelevisies zo populair zijn, hoewel ze vaak duurder zijn dan lcd-tv's, zit hem voor een groot deel in een aantal nadelen van deze laatste techniek. Zo hebben lcd's over het algemeen beperkte kijkhoeken, is de uniformiteit van de backlight voor verbetering vatbaar en is de zwartweergave matig, waardoor het contrast aan de lage kant is. De oledtechniek lost deze problemen zo goed als volledig op.

De kijkhoeken van de AG9 zijn erg goed. Dit is goed te zien op bovenstaande foto's, die zijn gemaakt met identieke belichting, waarbij de rechter onder een hoek van vijfenveertig graden genomen is. Bij een lcd-tv nemen de helderheid en de kleurverzadiging onder een hoek flink af, maar daar heeft het oledpaneel van de AG9 geen last van. Wel zien we dat de kleuren een tikje koeler zijn als je onder een hoek kijkt, maar dat is zo weinig dat het met het blote oog nauwelijks opvalt.

Een belangrijke uitdaging bij het maken van een groot scherm op basis van lcd-techniek zit hem in het uniform maken van de backlight. Oledschermen maken geen gebruik van een backlight, waardoor het beeld een veel gelijkmatigere helderheid heeft. De foto's zijn belicht voor middengrijs om eventuele helderheidsverschillen te benadrukken. Het beeld is zeer uniform wat helderheid betreft en ook onder een hoek ziet het er zeer uniform uit. Wel is opnieuw op de foto's te zien dat de kleurtemperatuur een tikje hoger uitvalt als je niet recht voor het scherm zit.

Doordat de individuele leds in een oledpaneel volledig uitgeschakeld kunnen worden, is de zwartweergave simpelweg perfect. Bij een lcd blijft altijd wat licht zichtbaar bij het weergeven van zwart; aan een oled-tv kun je, afgezien van een eventuele powerled, niet eens zien dat hij aanstaat. En in een verduisterde ruimte kun je ook absoluut niet zien waar de randen van het scherm zijn. Duurdere lcd-televisies zijn veelal uitgerust met een full array local dimming-backlight om de zwartweergave te verbeteren. Dit helpt een hele hoop en levert een duidelijk beter contrast in beeld op, maar op zeer lokaal niveau helpt een fald-backlight niet en blijft het contrast enorm achter bij dat van een oled. Het lokale contrast leidt tot meer ervaren scherpte in beeld; alle sharpeningalgoritmen maken dan ook gebruik van dit gegeven. Een oled-tv heeft dit soort algoritmen dus niet nodig; het beeld ziet er zonder trucs scherper uit dan op een lcd.

Metingen en hdr

Het heeft geen zin om bij een oledscherm de contrastverhouding te meten, want door de perfecte zwartweergave komt deze altijd uit op 1:∞, oftewel een oneindig grote verhouding. Dit perfecte contrast wordt in de praktijk alleen gehaald in een totaal verduisterde ruimte, doordat reflecties in beeld de zwartweergave negatief beïnvloeden. Dat geldt overigens niet alleen voor oledtelevisies. Het scherm van de AG9 is voorzien van een antireflectielaag die redelijk goed werkt, maar sterke lichtbronnen in de kijkruimte veroorzaken wel degelijk reflecties in beeld.

We hebben de prestaties van de AG9 gemeten met onze SpectraCal C6-colorimeter, die we in CalMAN hebben voorzien van een meterprofiel door middel van een X-Rite i1Pro 2-spectrometer. Van alle beeldpresets levert Bioscoop de nauwkeurigste weergave op.

Het scherm is een tikkeltje te blauw, maar de afwijking is klein. De gemiddelde ΔΕ2000 komt uit op 3,1. Een dergelijke afwijking is met het blote oog nog maar net te zien. Ook het gammaverloop is prima, waardoor er nauwelijks details in beeld verloren gaan. Een keurig resultaat dus.

Ook de meting van de primaire en secundaire kleuren levert een net resultaat op. De afwijkingen zijn klein, al valt hier alweer op dat er een tikje te veel blauw in beeld zit. Met een kalibratie is dat weg te krijgen, maar erg zichtbaar zal het verschil niet zijn. Mocht je de AG9 toch willen kalibreren, dan kan dat, door de samenwerking met Portrait Displays, de maker van CalMAN, automatisch. Als je tenminste over deze software en een ondersteunde meter beschikt. Dat levert in het tijdsbestek van een kwartiertje een perfect gekalibreerde tv op.

Hdr

De AF9 kan hdr weergeven in de formaten hdr10, hlg en Dolby Vision, waarmee de belangrijkste formaten van dit moment allemaal worden ondersteund. Er is geen ondersteuning voor hdr10+, een formaat dat net als Dolby Vision in dynamische metadata voorziet. Dit is geen grote ramp, want hdr10+-beelden kunnen gewoon worden weergegeven, met een groot dynamisch bereik, doordat kan worden teruggevallen op de hdr10-standaard.

Hdr-beelden op de AG9 zien er spectaculair uit dankzij het enorme contrast van het oledscherm. Voor het beste hdr-effect kun je beter in een zo donker mogelijke kamer kijken. Als je ogen eenmaal aan het donker gewend zijn, zien de heldere delen van het scherm er zeer fel uit, maar dit effect neemt, door de relatief lage maximale helderheid van de oledtechniek, sterk af bij meer omgevingslicht.

Televisies met een oledpaneel zijn uitgerust met een automatic brightness limiter, die de hoeveelheid stroom die het paneel trekt, beperkt bij de weergave van zeer heldere beelden. Hierboven zie je hoe de helderheid steeds verder afneemt als er een groter wit vlak moet worden weergegeven. Bij een vlak van 10 procent komt er 625cd/m² uit het scherm, bij 25 procent nog maar 414cd/m² en bij een volledig wit scherm daalt de helderheid tot rond de 175cd/m², waardoor het beeld er een beetje grijs uit begint te zien. Doordat de abl z'n werk zeer snel doet, merk je er over het algemeen niets van als je naar normale beelden kijkt.

Ook bij het weergeven van hdr-beelden levert de beeldmodus Bioscoop de beste resultaten op. De afwijkingen drukken we bij het meten niet meer uit in ΔΕ2000, maar in plaats daarvan gebruiken we voor hdr ΔΕICtCp. Dit is omdat ΔΕ2000 nooit ontworpen was om afwijkingen van, licht uitstralende, beeldschermen uit te drukken en er bij de hogere helderheden grote afwijkingen optreden. Meer over dit onderwerp lees je hier en hier.

Bij het weergeven moeten hdr-beeldschermen helderheidspieken die boven het maximaal mogelijke liggen, afkappen en weergeven met de piekhelderheid van het scherm zelf. Daarbij gaan dus details in de hooglichten verloren. Om wat meer detail in de helderste delen van het scherm te behouden, passen de televisiefabrikanten een bepaalde mate van roll-off toe bij het knikpunt in de electro-optical transfer function. Dat is de functie, vergelijkbaar met gamma bij sdr-beelden, die bepaalt hoe fel een bepaalde signaalwaarde daadwerkelijk moet worden weergegeven.

Door deze roll-off van de helderheid ontstaan er wat grotere afwijkingen rond het kantelpunt. Dit zie je terug in de middelste grafiek. Met een gemiddelde ΔΕICtCp van 2,7 zijn de afwijkingen met het blote oog net niet zichtbaar. In de bovenste grafiek zie je de afwijkingen waarbij de helderheidsfout buiten beschouwing is gelaten. Door de schaal van de grafiek lijken deze afwijkingen flink, maar het tegendeel is waar; er is een zeer kleine kleurafwijking, wat resulteert in een gemiddelde ΔΕICtCp van slechts 1,4. Al met al is de AG9 in de fabriek dus heel nauwkeurig afgesteld en is een kalibratie niet nodig voor een perfecte weergave. De op de AF9 geïntroduceerde Netflix-modus is ook weer op de AG9 aanwezig; deze is vergelijkbaar met de Bioscoop-modus en heeft de meeste beeldverwerking uitgeschakeld, zodat de films en series worden weergegeven zoals ze bedoeld zijn.

Conclusie

Sony's AG9 is een prachtige tv met een erg strak uiterlijk en een zeer goede beeldkwaliteit. Z'n voorganger stond enigszins achterover, zodat er geen voet aan de voorkant zichtbaar was. Dat zag er mooi uit, maar had als nadeel dat de tv minder goed te gebruiken was op wat hogere televisiemeubels. Bij de AG9 is er dus weer een voet aan de voorkant te zien, maar deze is onopvallend vormgegeven en mooi afgewerkt.

Dankzij Sony's unieke audiosysteem, waarbij het oledpaneel in trilling wordt gebracht, komt het geluid daadwerkelijk uit het scherm. Dat klinkt, vooral als er pratende mensen in beeld te zien zijn, zeer natuurlijk. Helaas heeft Sony het centerkanaal, wat nog wel op de AF9 van vorig jaar aanwezig was, laten vervallen. Het geluid klinkt nog altijd goed, maar wel een tikje minder mooi dan bij het model van vorig jaar en dat vinden we jammer. Gelukkig is de optie om de schermluidsprekers in te zetten als centerspeaker van een surround-luidsprekeropstelling gebleven. Deze unieke feature zal menig film- en serieliefhebber aanspreken.

De voor gamers belangrijke inputlag is prima, maar Sony is op dit vlak voorbijgestreefd door de Koreaanse televisiefabrikanten. Dat is opvallend, want Sony is de succesvolste gameconsolefabrikant van dit moment. Al met al heeft de AG9 geen grote minpunten, behalve z'n stevige prijs. Hierdoor zijn er alternatieven te vinden, zoals de AF9 van vorig jaar, die duidelijk meer waar voor hun geld bieden.

Getest

Sony Master Series KD-65AG9 Zwart

Prijs bij publicatie: € 4.100,-

Vanaf € 2.899,-

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (3)

Laagste prijzen voor: Sony Master Series KD-65AG9 Zwart
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Buybestshop

Score: 4.5 (23)

€ 2.899,-

€ 2.899,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 2.899,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 2.899,-
Bekijk

Bol.com Plaza

Score: 3 (17)

€ 3.149,-

€ 3.149,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 3.149,-
Pakketpost (boven €20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 3.149,-
Bekijk

Apollo

Score: 5 (24)

€ 3.999,-

€ 3.999,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 3.999,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 3.999,-
Bekijk

EP.nl

Score: 5 (1)

€ 3.999,-

€ 3.999,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 3.999,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 3.999,-
Bekijk

Kamera Express

Score: 4.5 (2571)

€ 3.999,-

€ 3.999,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 3.999,-
Pakketpost - Voor 23.59 besteld, morgen gratis thuisbezorgd! € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 3.999,-
Bekijk

Reacties (167)

Wijzig sortering
Waarom wordt er niks verteld over dat de interface bijna 3x zo snel aan voelt als bij vorige modellen, dat het eindelijk na al die jaren eens vloeiend loopt en dat Airplay 2 ondersteuning van Apple en Homekit deze zomer uitgerold worden naar deze televisies?

Daarnaast speel ik in Plex of Kodi met deze TV (heb em sinds vrijdag) alles in 4K af zonder problemen met Atmos geluid en HDR.

Verder vind ik een 8 laag, als alleen het enige minpunt is... de prijs.

[Reactie gewijzigd door tcviper op 3 juni 2019 09:43]

3x zo snel als vorige modellen? Dan is ie nog niet vooruit te branden. Mijn XD9305 uit 2016 is schandalig traag voor een TV die destijds c.a. 2300-2500 euro kostte.

Het komt soms voor dat je een menu opent om je helderheid aan te passen en dan vermoed dat ie niet reageerde en vervolgens maar de film blijft kijken. Vervolgens na 20(!) seconden verschijnt het simpele menutje met enkele instellingen. Tevens komt het regelmatig voor dat je de TV moet herstarten omdat de Netflix app niet in wil laden bijv.
3x zo snel als vorige modellen? Dan is ie nog niet vooruit te branden. Mijn XD9305 uit 2016 is schandalig traag voor een TV die destijds c.a. 2300-2500 euro kostte.

Het komt soms voor dat je een menu opent om je helderheid aan te passen en dan vermoed dat ie niet reageerde en vervolgens maar de film blijft kijken. Vervolgens na 20(!) seconden verschijnt het simpele menutje met enkele instellingen. Tevens komt het regelmatig voor dat je de TV moet herstarten omdat de Netflix app niet in wil laden bijv.
I know, had hiervoor de 2015 serie. Maar menu's vliegen nu gewoon zoals het zou moeten en als ik een app start is het bijna instant nu.
Het gaat vaak ook goed, maar nadat ie uit standby komt en een muziek app speelt, dan hangt ie vaak nog enorm voor mij. Fijn dat ie voor jou nu wel goed werkt!

Na deze TV en mn Sony Z2 tablet ben ik echter wel aardig afgeknapt op Sony producten. Je betaalt een premium prijs, maar het software beleid en de algemene kwaliteit/ervaring is van een mid range product

Ik overweeg nog sterk om een Nvidia shield te kopen (echter nieuwe is aangekondigd volgens mij) zodat de TV alleen nog een HDMI signaal hoeft weer te geven
Ik heb ook een shield gekocht om niet meer de tv-interface te hoeven gebruiken, beste idee ooit, de tv is slechts een luxe monitor nu. Is echt genieten. Mijn Sony tv gaat nog wel ff mee, maar het zal niet lang duren voordat we hem vervangen. Het liefst voor een dedicated monitor met hoge refresh rate. Ik heb namelijk niets meer aan een slimme tv.
Het gaat vaak ook goed, maar nadat ie uit standby komt en een muziek app speelt, dan hangt ie vaak nog enorm voor mij. Fijn dat ie voor jou nu wel goed werkt!

Na deze TV en mn Sony Z2 tablet ben ik echter wel aardig afgeknapt op Sony producten. Je betaalt een premium prijs, maar het software beleid en de algemene kwaliteit/ervaring is van een mid range product

Ik overweeg nog sterk om een Nvidia shield te kopen (echter nieuwe is aangekondigd volgens mij) zodat de TV alleen nog een HDMI signaal hoeft weer te geven
Heb hetzelfde probleem met mijn Samsung tv uit 2016, heb ook maar een mibox gekocht, en ben perfect tevreden nu.

Los daarvan denk ik dat het probleem van trager worden(of was het altijd al zo) niet enkel voorkomt bij Sony, heb hetzelfde met mijn Samsung tv, en mijn zus had 2 jaar geleden een Samsung 7 series gekocht en die begint nu ook al aardig te hangen tot het punt dat je hem moet rebooten.
als je via bijvoorbeeld Netflix iets kijkt en je wil wat aan het beeld aanpassen, moet je de stream gewoon even pauzeren en dan het menu in. Gaat veel sneller
Bedankt voor de tip
Volgens mij zijn er wel meer minpunten (lees ook de comments hieronder):
* oude, trage SoC
* vaak een vertragende interfaced daardoor
* slecht update beleid
* geen hdmi 2.1 dus niet toekomst proof (mijn tv's gaan gemiddeld zeker een jaar of 8 mee)
* exact hetzelfde paneel maar toch 700 EUR duurder met tragere SoC's en beeldverwerking zou voor mij een reden zijn deze links te laten liggen. Ik vind een 8 nog hoog eigenlijk
Of de SoC trager is weet je niet aangezien er van de LG geen specs bekend zijn ;) (geldt voor alles wat geen Android draait overigens daarom hoor je ook geen klachten over goedkope rommel in andere reviews. Zou er maar niet vanuit gaan dat daar ook maar iets van middenklasse telefoons in zit).

[Reactie gewijzigd door apis29 op 5 juni 2019 14:58]

Verder vind ik een 8 laag, als alleen het enige minpunt is... de prijs.
- geen HDMI 2.1
- geen HDR10+
- geen variabele refresh
- Android tv

Sorry, ik vind een 8 nog te hoog..
Dat het ontbreken van HDMI 2.1 en VRR überhaupt niet genoemd wordt is wel een zwaar manco aan de review. Dit zijn toch wel bepalende features waar velen op zitten te wachten, of zelfs een aankoop/upgrade voor uitstellen..

Zeker wanneer je wat langer doet met je TV zou je zomaar een flinke miskoop kunnen doen wanneer je hiervan niet op de hoogte bent.

Ik vraag mij overigens af op hoeveel Hz het beeld dan daadwerkelijk getoond wordt. Is dit nu een native 60 fps paneel, of kunnen games ook met de volle 120 fps getoond worden?
Ik kies toch echt Dolby Vision boven HDR10+ ...
Elke LG Oled is een 9 waard maar wellicht kun je voor minder geld een even goede LG oled halen en vandaar het lage cijfer.
Daar kun je over gaan redetwisten, zo vind ik bijvoorbeeld het OS van de LG tv's niet zo fijn. Daarnaast is dat OS altijd gedoe met updates waar AndroidTV net wat meer keuze heeft. De afwerk kwaliteit van een Sony TV vind ik ook net wat hoger. Maar goed, das een mening.
LG update vaak én het systeem werkt ook nog eens snel. Android wil ik echt nooit op mijn tv.
En ook hier wil ik je wederom wijzen op het zeer laag geachte belang van Smart TV. Dat OS is voor jou boeiend, maar feitelijk heb je er dus 1500 euro meerprijs voor betaald.

Da's een dure licentie voor gratis software; daar bouw ik wel een PC voor met dikke graka zodat je ook nog lekker kan gamen op je OLED TV. En zo velen met mij, en vandaar dus een lager cijfer ;)

[Reactie gewijzigd door Vayra op 3 juni 2019 14:06]

Prima toch dan? :) Ieder zijn eigen ding.
Tuurlijk, smaken verschillen, maar bij Sony betaal je daar dan ook wel meer voor. De vraag is, voor iedereen individueel, of de meerprijs van een Sony het waard is tegenover een LG. Want je krijgt natuurlijk hetzelfde LG paneel, dus je betaald voor de software (inclusief beeldverwerking), design en afwerking.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 3 juni 2019 11:32]

Daarnaast is dat OS altijd gedoe met updates...
Kan je dit ook onderbouwen? Want mijn ervaring is precies andersom. LG heeft een snel OS met af en toe een update. En mijn Sony is zo traag als wat en krijgt zelden een update.
Wacht ff. De 65 inch van sony is bijna 2x zo duur. Dus ik kan bijna TWEE LG’s kopen met exact hetzelfde panel als die van Sony. Dan snap ik wel dat de Sony geen 9 krijgt. 500 euro duurder dan de concurrent en je hebt nog soort van een verhaal. Maar dit prijsverschil is gewoon bananenbar!
Je moet ook geen appels met peren vergelijken.

De Sony 65AG9 is sinds een paar weken op de markt en is de directe concurrent van de LG 65E9 welke momenteel € 4000 kost.

Zelfs de LG 65C9 kost momenteel € 3500.

Als je het gaat vergelijken met de LG 65C8 van vorig jaar betaal je voor de Sony 65AG9 inderdaad bijna het dubbelen ;).
Ok ok. Ik vergeleek de C9. En eigenlijk moeten we een maandje of 3 wachten, en kijken hoe het er dan voor staat. Ik vind persoonlijk de Sony echt wel interessant, maar ik vind ze wel behoorlijk aan de prijs.

65C9 kun je voor pak 'm beet 2500 (daar is de bijna 2 keer op gebaseerd) scoren, zie bijvoorbeeld : https://gathering.tweaker...message/58720980#58720980

De 65E9 is ca. 3K : https://gathering.tweaker...message/58722252#58722252
De bekende shops kan je ook voor de AG9 een lagere prijs scoren, al vrij snel na introductie.
De C9 zou ik met de AG 8 vergelijken qua prijs.
Naast dat ik hard heb moeten lachen om een bananenbar als eenheid van prijs, is deze televisie (helaas) niet tweemaal zo duur.
pricewatch: LG OLED65E9PLA Zwart

een 65" e9 is 3400 EUR.
Plex met zware transcoding?

Veel plezier met je server want dat zegt alleen wat over je netwerkverbinding niet over je TV!
Geen transcoding maar Direct play vanaf mijn Synology NAS ;)
Dan veel plezier met je OLED tv want je geniet niets in volle glorie!
Ik geniet niets in volle glorie?? Vertel :)
Dat valt hier te lezen:

https://support.plex.tv/a...ia-formats-are-supported/

Als je geluk hebt ondersteunt je device 4K. Dan heb je iig qua resolutie het maximaal haalbare. Echter is dat dus wel met HEVC (H.265) compressie, maximaal 30fps, en maximaal 8bit, dus geen HDR.

Kortom, je benut je nieuwe OLED TV niet tot zijn volle capaciteiten. Daarvoor dien je andere players en/of andere media te gebruiken.
Dat valt hier te lezen:

https://support.plex.tv/a...ia-formats-are-supported/

Als je geluk hebt ondersteunt je device 4K. Dan heb je iig qua resolutie het maximaal haalbare. Echter is dat dus wel met HEVC (H.265) compressie, maximaal 30fps, en maximaal 8bit, dus geen HDR.

Kortom, je benut je nieuwe OLED TV niet tot zijn volle capaciteiten. Daarvoor dien je andere players en/of andere media te gebruiken.
Uhm.. Dat artikel gaat niet over Plex op Android TV, maar gaat over kleinschaligere uitgaves op kleinere OSes zoals WebOS; NetCast; Tizen; etc. Er staat nota-bene bovenaan het artikel:
This article is about our Smart TV app. It does not apply to the Plex app running on Android TV, Fire TV, Roku TV, or similar.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 3 juni 2019 17:01]

Ik heb een AppleTV 4K als extra media speler aangesloten met infuse, dus kan altijd kiezen.
En van zodra er ondertitels aan te pas komen zal Plex ook transcoden.
Als aanvulling “direct play” laat alles in originele waardes geen volle glorie dus als het gaat om high end of suprême beeld en geluid waarbij blu-ray spelers het afleggen en andere medium.

Oftewel er gaat niets BOVEN EEN GOEDE i5 of i7 als transcoder aangezien jou SOC het altijd aflegd tegen deze chips!

Het is een TV en daarom is is ruk!
WTF heb je het over ?
Direct Play is altijd de betere manier, heeft geen rekenkracht van de PMS nodig, en is qua beeldkwaliteit superieur aan transcoding, gezien dit laatste altijd tenkoste gaat van kwaliteit.

Mijn Android TV Plex client speelt gewoon moeiteloos 2160P 10bit HDR+ in HVEC af, met DTS-MA, inclusief subs, via Direct Play.
Nu mag de SoC van een TV zeker niet de krachtigste zijn, maar totnutoe ben ik nog steeds positief verrast van de bruikbaarheid van Android in mijn TV (overigens geen Sony).Het laat zich prima bedienen, en Plex client is eigenlijk niet veel anders, beter of slechter t.o.v. een Shield-TV.
Nee hoor totaal niet.
Niet als je de ondertitels los download als .srt files :) Scheelt een hoop bufferen als je via Synology streamt!
Zelfs dan doet ie het. Niet op alle platformen maar wel op veel. De plex app op mijn LG tv zal alles laten transcoden, ook SRT ondertitels. De plex app op mijn apple tv kan het dan weer zonder.
Uhm, mijn LG 65C9 en 55C8 kunnen meeste content gewoon volledig in Direct Play tonen via de officiële PLEX app. H.264/HEVC 4K 10bit HDR 40-60Mbps video geen probleem met .SRT subs. En DD+/DTS spelen ook zonder transcoding. Alleen de HD Audio formaten zoals TrueHD, TrueHD Atmos, DTS-HD en DTS:X worden nog niet ondersteund in de interne app deze worden of getranscode of de core track afgespeeld, omdat hiervoor eARC nodig is vanuit de TV, wat nu nog niet werkt op de soundbar (Samsung HW-Q70R) die ik heb. Daarvoor heb ik een externe player: OSMC Vero 4K+ welke letterlijk alles Direct Play kan.

Voor alle overige apps werkt het prima via de ingebouwde WebOS apps, zoals Netflix en Amazon Prime met 4K HDR en DD+Atmos audio. Mijn laatste ervaring met Android TV was de Shield TV en die miste bijvoorbeeld Atmos in dat soort apps.

Mijn ervaringen met Android TV op Sony Tv's is dat het enorm traag reageert, zeker als je al 4K video afspeelt via een interne app. Als dat verbetert is in deze is dat een grote vooruitgang. Een van de redenen dat ik voor WebOS heb gekozen is omdat die wel vloeiend werken met een vlotte SOC en de prijs beduidend lager was. Heb €2399 betaald (na cashback) voor de 65C9. Waarvan de ingebouwde speakers ook best decent zijn, vraag me af hoeveel beter die Sony klinkt.

Ook is de motion processing in de C9 een stuk verbeterd ten opzichte van de C8, soap opera effect is minder aanwezig met de Clear stand en weinig tot geen artifacts. Dit was vroeger een pluspunt van Sony, wat nu ook wegvalt. Heb zelf enorm last van de stutter, wat helaas bij alle OLEDs aanwezig is. Dat is het enige wat ik miste van mijn Panasonic plasma aan het begin, nu ben ik hieraan gewend.

Latency op de inputs is op niveau van LG van 2017, dat ik noem ik toch wel een duidelijk minpunt van deze Sony, nog los van de missende ALLM/VRR .

[Reactie gewijzigd door BiG-GuY op 4 juni 2019 04:29]

Uhm, mijn LG 65C9 en 55C8 kunnen meeste content gewoon volledig in Direct Play tonen via de officiële PLEX app. H.264/HEVC 4K 10bit HDR 40-60Mbps video geen probleem met .SRT subs. En DD+/DTS spelen ook zonder transcoding. Alleen de HD Audio formaten zoals TrueHD, TrueHD Atmos, DTS-HD en DTS:X worden nog niet ondersteund in de interne app deze worden of getranscode of de core track afgespeeld, omdat hiervoor eARC nodig is vanuit de TV, wat nu nog niet werkt op de soundbar (Samsung HW-Q70R) die ik heb. Daarvoor heb ik een externe player: OSMC Vero 4K+ welke letterlijk alles Direct Play kan.
Neen. https://forums.plex.tv/t/...btitles-enabled/221231/23

[Reactie gewijzigd door aval0ne op 4 juni 2019 14:10]

Werkt bij mij toch echt prima op de C9, heb nog niet geprobeerd of de C8 met zijn 100Mbps poort het ook trekt bij dit soort media, zolang ik dus 1080p H.264 of 4K SDR/HDR HEVC met DD+/DTS audio stream heb met .SRT subs werkt het prima.
Zodra je .PGS of .ASS hebt als subtitle formaat, triggered dat altijd de video transcode. Zodra je TrueHD + .SRT heb triggered dat Video en Audio transcode (dit is een bug).
Met XPlay is dat probleem met TrueHD er niet trouwens, maar dan krijg je gewoon de DD core track.
Heb zelf enorm last van de stutter, wat helaas bij alle OLEDs aanwezig is.
Philips weet dat met hun motion interpolation engine heel deftig weg te poetsen en tot een minimum te beperken. Zelfs op de laagste stand die je beeld praktisch gezien verder met rust laat.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 6 juni 2019 12:40]

mooie toevoeging, een snelle interface is voor velen(waaronder ikzelf) een dealbreaker...heb zelf sinds een aantal maanden een LG OLED staan, getwijfeld tussen een Sony en aantal anderen maar het snelle WebOs gaf de doorslag
Over het cijfer kun je altijd twisten maar al die features die je noemt... ik vind ze nul komma nul waarde hebben. Ik hang er een PC achtig apparaat aan vast en raak dat hele smart TV en al die connectiviteit met geen poot aan...

De TV is het paneel, eventueel de audio, en het resultaat dat je daaruit haalt, wat mij betreft. Als je dan leest dat de audio wat minder is en dat je wel over de 4000 euro neerlegt, voor in essentie 'another OLED'... dan is die 8 volgens mij een prima cijfer. Mijn gedachte daarbij is vooral dat je alles wat niet direct met de hardware te maken heeft prima anders of zelf kunt oplossen. Zelfs audio, maar dat hoort nu eenmaal bij een TV om compleet te zijn. Smart TV echter, zeer zeker niet. Dat kun je op allerlei manieren oplossen, veelal betere, en het is afhankelijkheid die ik niet bij een TV vind passen. 'Even m'n scherm updaten'... dikke doei :P

[Reactie gewijzigd door Vayra op 3 juni 2019 11:22]

Again, das een persoonlijk iets. Jij hangt er misschien een PC aan, maar dat doet de gemiddelde eigenaar thuis niet. Die wilt gewoon dat het werkt, snel is en dat de functionaliteit erin zit.

[Reactie gewijzigd door tcviper op 3 juni 2019 11:39]

Ik vraag me af of die gemiddelde eigenaar wel zo gemiddeld is. We hebben het hier over een OLED TV van vier ruggen, niet bepaald het go-to exemplaar voor gemiddeld modaal Nederland. Ik bedenk dan even wat het gemiddelde comment is bij een high-end TV met speakers: 'hadden ze niet hoeven doen' want men knoopt er graag een deftige versterker/surround setup aan vast. En dan ga je met Smart TV lopen klooien op een rottige afstandsbediening? Vrij onwaarschijnlijk...

Ik zal niet zeggen dat het smart TV stuk door niemand gebruikt wordt, maar zo vanzelfsprekend als je het doet voorkomen is het zeker niet. Ga maar na. De HTPC deed jarenlang zijn werk beter dan een TV dat deed voor alle internet-based content (en nog steeds). Ik ken in mijn eigen leeftijdsgroep letterlijk niemand die niet zo'n apparaat aan z'n TV hing vanaf circa 2003-2006 tot heden. Laatst nog een Windows XP, 1Ghz CPU Asrock modelletje de deur uit gedaan bij m'n ouders... Mijn generatie en óók de vorige doet dit dus (al of niet) massaal; en ervaart ook de afgelopen jaren dat Smart TV een blessing/curse verhaal is met update beleid, traagheid en beperkingen. Gemak... als het werkt. Chromecast, nog zo'n open deur die aangeeft dat Smart TV brak was. Het enige dat er nu in is veranderd is dat het niet meer als dikke stront door een trechter loopt... maar het blijft een omgeving die kan veranderen door updates, met veel afhankelijkheden - verre van ideaal.

En dan zijn er de volksstammen die primair TV kijken. Ik zal je zeggen, het gros (en dat is écht de gemiddelde gebruiker) hangt er een settop box aan vast van Ziggo of KPN, die ook kan opnemen e.d. en beter past bij de provider en zijn aanbod.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 3 juni 2019 14:00]

tja ik ben dan die gemiddelde eigenaar
ik heb de LG 65B6, mijn broertje die 65C8 en gebruiken allebei de WebOS
Het is een prima systeem werkt prettig, TV/Gids/Youtube/Netflix/NPO Start gaat allemaal via WebOS met de magic remote..
Ik zou voor zoiets niet anders willen, bv de Ziggo Mediabox Next heb ik nu ook maar nog schakel ik veel sneller weer naar de WebOS dingen om netflix en zo op te starten (en ja de ui van die media box is zeer prettig)
lol... ok. Dat je het niet met me eens bent is prima, maar dan hoeft het niet op zo'n toon ;)

[Reactie gewijzigd door tcviper op 3 juni 2019 12:17]

De tv is gewoon wáy overpriced. Het enige noemenswaardige extra dat je krijgt t.o.v. een LG is het luidsprekersysteem. Maar dat klinkt dus vrij matig. En als je voor zó veel geld een tv koopt, ga ik er vanuit dat je zelf al een deftig systeem hebt staan.

Deze tv kost gewoon 4000!!! euro. Een C8 van LG heb je voor 1500 euro. Voor die 2500!!! euro kun je een vrij dikke surround opstelling neerzetten.
De C9 zal ook snel naar dit prijspunt zakken, maar is nu ook al sowieso veel goedkoper dan deze Sony. Én de C9 heeft een HDMI 2.1 poort... Ongelooflijk dat deze nieuwe Sony dat nog niet heeft.

Voor het design hoef je het ook niet te doen. Een dun, strak paneel. Zeker als je de tv ophangt zien de toestellen er bijna identiek uit.

En over het OS: Dat is natuurlijk een kwestie van smaak. Android op de Sony heeft natuurlijk ingebouwde Chromecast functionaliteit. Maar ja, een Chromecast dongle is goedkoop en plug je zo in de LG.

Wow, 6x een irrelevant danwel offtopic moderatie. Ik denk dat ik maar stop met reageren, te veel lange teentjes hier.

[Reactie gewijzigd door Nyarlathotep op 3 juni 2019 16:00]

Correctie, een 55C8 heb je al voor €1199. Zie [Zero Tolerance][Prijs-discussie] OLED Televisies - deel 2

Een 55C9, ook te zien in dat topic gaat al redelijk rap richting die 1500.
Ze hebben wel de 65" getest, en niet de 55. Daar zit zeker een prijs verschil tussen. EN die van LG is dan ook geen 1500 euro..
Ik zou het gebrek van een HDMI 2.1 poort als minpunt willen beschouwen nu de concurrentie deze aansluiting levert op goedkoper modellen.

Je gaat de aansluiting dit jaar ongetwijfeld niet benutten, maar grote kans dat je dat gedurende de levensduur van dit model wel gaat doen.
Om eerlijk te zijn vind ik het vreemder dat iedereen zegt dat LG een HDMI 2.1 poort heeft. Tot zover ik weet is de volledige HDMI 2.1 Compliance Test Specification (CTS) nog altijd niet gepubliceerd. Ze zijn delen aan het publiceren sinds 2018, maar volgens mij hebben ze erg veel vertraging opgelopen met de volledige CTS (of ik heb het gemist, kan ook).

Zodra het specifieke deel van de CTS gepubliceerd is en hun product gecertificeerd kunnen fabrikanten claimen dat ze een onderdeel van HDMI 2.1 ondersteunen, zoals een bepaalde resolutie/refreshrate, Auto Low Latency Mode (ALLM), Enhanced Audio Return Channel (eARC), Quick Frame Transport (QFT), Quick Media Switching (QMS) of Variable Refresh Rate (VRR). Fabrikanten kunnen niet simpelweg claimen dat ze een "HDMI 2.1 poort" hebben, want dat mag niet volgens de regels.

De Sony uit deze review heeft bijvoorbeeld eARC, wat onderdeel is van de HDMI 2.1 specificatie. De CTS daarvan was halverwege 2018 beschikbaar. Misschien hebben ze de hardware voor de overige functies er al in zitten, maar wachten ze nog op certificering. Dat zou zomaar kunnen. Dat de 2019 tv's niet alle HDMI 2.1 specs hebben ligt denk ik aan twee zaken:
1. De CTS van veel onderdelen is vertraagd.
2. De chips die de specificatie zouden moeten uitvoeren waren niet op tijd beschikbaar en gecertificeerd.

De pagina van HDMI zelf legt het vrij netjes uit :) :
Q: What is the testing policy for HDMI 2.1 products?
A: All products must comply with Version 2.1 of the HDMI Specification and the HDMI 2.1 Compliance Test Specification (CTS); and until the CTS is available and a product has passed compliance testing a product cannot claim to be 2.1 compliant or market that it supports 2.1 features.
Q: When will the HDMI 2.1 Compliance Test Specification be available?
A: The HDMI 2.1 Compliance Test Specification (CTS) is being published in stages and the first release was in August 2018 including support for Enhanced Audio Return Channel (eARC). Additional features will be added in the coming months.
Q: Can I use “HDMI 2.1” in my marketing
A: You can only use version numbers when clearly associating the version number with a feature or function as defined in that version of the HDMI Specification. You cannot use version numbers by themselves to define your product or component capabilities or the functionality of the HDMI interface. And please note that NO use of version numbers is allowed in the labeling, packaging, or promotion of any cable product. Please check the Adopted Trademark and Logo Usage Guideline for a complete explanation of the policy, available on the Adopter extranet and here.
Bron: https://www.hdmi.org/manufacturer/hdmi_2_1/index.aspx

Edit:
Weet iemand toevallig wat de status is van de CTS? Heb ik het gemist en is hij al volledig beschikbaar? Of zijn we nog altijd aan het wachten?

[Reactie gewijzigd door job_h op 3 juni 2019 15:06]

Dan moet je dat tegen LG zeggen ;)

LG claimt op product pagina's (https://www.lg.com/nl/televisies/lg-OLED55C9PLA), in PR nieuws statements (http://www.lgnewsroom.com...r-experience-to-lg-tvs/), in interviews met diverse tech sites (https://www.cnet.com/news...-2-1-support-in-2019-tvs/) dat ze 2019 modellen met HDMI 2.1 leveren en ook door bekende TV reviewers (https://www.youtube.com/watch?v=fG8zcYLrgt8). Dit wordt daarboven op gesteund door de spec sheet van bijvoorbeeld de LG C9 waarin 4K met HFR ondersteuning wordt aangegeven, iets wat met HDMI2.0 niet mogelijk is.

Daarnaast geven al diverse test centra aan dat ze HDMI 2.1 acceptatie tests uitvoeren: https://www.hdmi.org/manu...horized_test_centers.aspx

LG is hier zo open over geweest dat ik het vreemd zou vinden als ze niet door de HDMI group zijn terug gevloten als ze tegen de (niet publieke) regels ingingen.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 3 juni 2019 16:35]

Ja mee eens. HDMI 2.1 lijkt me 1 van de echte interessante upgrades van het jaar! (Al zouden ze dan in dit geval meer van de HDMI 2.1 specs zoals Samsung erin kunnen doen zoals VRR en ALL voor XboX one X)
Maar VRR van Samsung heeft nu geen meerwaarde voor de Xbox One X. Het bereik in 4k is voor zover ik weet tussen de 48 en 60 frames. Zeer weinig games die het ondersteunen. In 1080p heb je er meer aan want dan is het bereik groter. Maar wat heb je aan een 4k tv als je er toch in 1080p op gaat gamen? Weet iemand wat het bereik is van de hdmi 2.1 tv's?

Off topic : Ik wacht het rustig af. Mijn gekalibreerde 1080p oled volstaat prima voor nu. En ik zie wel wat de volgende generatie consoles gaat brengen. Vind de optie van 30fps 4k of 60fps 1080p wel handig op de x bij ondersteunde games.
Weet iemand wat het bereik is van de hdmi 2.1 tv's?
Durf niet te zeggen wat de HDMI2.1 spec daarin eist, volgens mij gaat de spec zelf van 24hz~120hz als maximum uit maar pin me daar niet op vast.

Echter volgens Vincent Teoh van HDTVTest (https://youtu.be/fG8zcYLrgt8?t=1128) geeft de LG C9 aan dat hij een VRR range van 40hz~120hz ondersteunt. Kan zo 123 helaas geen extra info of andere bronnen daar over vinden. Rtings heeft het nog op hun to-do lijstje staan.
Thanks. Ik had dat gemist in zijn review.
Als ik het goed het ondersteund Sony het officieus, het werkt wel maar is niet officieel gecertificeerd.
De tv draait op Android TV van Google, waardoor de handige Chromecast-functionaliteit is ingebouwd.
Ik vind die ingebouwde Chromecast nou niet bepaald en groot voordeel zolang hij niet alle functies heeft welke een losse Chromecast ook heeft, zoals op afstand de tv in- of uitschakelen.
Mijn Sony Bravia KD-55A1 heeft ook de ingebouwde Chromecast en je kan instellen dat deze actief blijft als de TV uit staat. Als ik dan bijvoorbeeld op m'n telefoon een YouTube filmpje wil streamen selecteer ik met Chromecast m'n KD-55A1 en die springt dan meteen aan en gaat direct streamen.
Kan ik inderdaad ook met mijn Sony, maar ik kan de Google Assistent bijvoorbeeld geen opdracht geven om de tv aan of uit te zetten. Dat kan wel met een losse Chromecast wanneer je hem aansluit via HDMI met CEC-ondersteuning.
Omdat ingebouwde chromecasts deze feature niet hebben dat valt onder HDMI CEC.
Bij de Philips 803 Oled kan dit wel gelukkig.
Helaas worden in televisies nooit high-end soc's gebruikt en dus moet ook de toch allesbehalve goedkope AG9 het doen met een betaalbare soc van MediaTek: de MT5893. Deze is voorzien van vier Cortex-A73 cpu-cores die op maximaal 1,5GHz draaien.
Er is 2,5GB werkgeheugen aanwezig en 8GB flashopslag, waarvan ongeveer 4,5GB beschikbaar is voor de gebruiker om eigen apps te installeren. De gpu is een Mali-G71. Deze is in principe geschikt om 4k-beelden te renderen, maar helaas draait de interface van de tv nog altijd op 1920x1080 pixels. We blijven het maar raar vinden dat er anno 2019 al wel 8k-televisies te koop zijn, maar dat er nog geen enkele tv te vinden is die de interface in 4k kan renderen.
Dit is dus een TV van 4000 euro, en de specificaties zijn:Ben ik nu de enige die dit echt een regelrechte, onaanvaardbare, hallucinante schande vindt?

Een TV moet jaren mee gaan, en dit ding komt met domweg verschrikkelijke hardware die we onaanvaardbaar zouden vinden in een budgetsmartphone van onder de 300 euro.

Ik overdrijf niet, noch kijk ik naar China phones: een Nokia 6.1, een mid-range toestel van 1 jaar oud dat nu 200 euro kost, heeft specificaties die deze nieuwe high-end televisie van vierduizend euro wegblaast:Kan iemand mij alsjeblieft even uitleggen hoe dit kan? vaak wordt er naar de minieme marges op TVs gewezen, maar dat pik ik niet: is er iemand die deze TV gaat kopen die niet 100€ meer zou betalen als hier gewoon een nette Snapdragon 700 chip in zat met 4GB RAM en 64GB opslag?

[Reactie gewijzigd door kiang op 3 juni 2019 12:33]

Ben ik nu de enige die dit echt een regelrachte, onaanvaardbare, hallucinante schande vindt?
Nope. En het helpt ook niet dat Sony hun TVs bomvol laadt met allerlei troep die in de achtergrond staat te draaien, waar niemand op zit te wachten. In een standaard-opstelling ben je al gauw ook nog eens zo'n 15~25% van de beschikbare CPU-cycles kwijt aan die zooi.
Mmmm....

Weet jij zo welke meuk dat dat is? Is wel zo handig voor als we er één tegenkomen.
Mmmm....

Weet jij zo welke meuk dat dat is? Is wel zo handig voor als we er één tegenkomen.
Een heleboel systeem apps om bepaalde services van de TV mogelijk te maken. Bijv.
  • Een app om de Sony Shelf shovel-ware aan het homescreen toe te voegen.
  • Een app om de TV remote te kunnen besturen met je smart phone.
  • Apps en drivers voor de geintegreerde Chromecast die continu aan staat. (Kun je niet uitzetten.)
  • Spyware apps die je nieuwe 'aanbevelingen' doen.
  • Daarbij ook de zeer indringende SambaTV service, die niet alleen alle apps bijhoudt en doorstuurt die je opstart, maar ook bijhoudt welke zenders je kijkt - hoe laat en hoe lang; en screenshots van alles wat op je beeld staat (ook browser vensters en alles wat je via HDMI aansluit) door kan sturen naar een centrale server voor beeldherkenning.
    Zelfs als je deze uitzet en niet akkoord gaat met de voorwaarden, blijft deze actief en verstuurt periodiek een versleuteld pakket data richting de thuis-servers van SambaTV.
En zo zijn er vast nog wel een paar meer te noemen.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 4 juni 2019 15:23]

Nog ff een vraagje. Is dit bij andere merken vergelijkbaar aanwezig? Dat je zo weet?
Nog ff een vraagje. Is dit bij andere merken vergelijkbaar aanwezig? Dat je zo weet?
In wisselende mate. Dankzij het iets meer open karakter van Android is het daar alleen wat makkelijker te achterhalen wat er op de achtergrond allemaal staat mee te tollen. Sony maakt het alleen wel heel bont. Zeker met zaken zoals SambaTV. (Philips had dat er vroeger ook op zitten, maar was er al mee gestopt.)

Verder doen Samsung en LG beiden ook aan homescreen advertisement en/of recommended software.
Ik weet het ook niet. Sony heeft treurig langzame tv's op de markt gezet. Vooral door hun keuze voor Android. Zelfs high end toestellen die nauwelijks bruikbaar zijn omdat de tv te langzaam is.
Vooral door hun keuze voor Android.
Dat valt te betwisten. Kijk je bijv. naar vergelijkbare Philips TVs, ook met Android TV, zie je dat die een stuk sneller reageren. En die TVs hebben ook niet een super-sterke chipset erin zitten.

Komt wss. ook neer op hoe efficient Sony hun eigen zaakjes geregeld heeft die op dat OS moeten draaien. Als je een pak aan voorgeinstalleerde system apps hebt die een kwart van de CPU-cycles en RAM van je SoC al opvreten; tja...

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 3 juni 2019 13:50]

Nou, op de mijne gaat het anders vrij soepel (XE9305) Over welk type heb jij het?
De topmodellen van aantal jaar terug.
Vind de commerciële knoppen als minpunt benoemd moeten worden. Het wordt niet eens vermeld in de review! Een niet programmeerbare Netflix knop is al erg, maar hier zit gewoon een Google play knop op! Alsof je dagelijks door de play store scroll...

Ook zijn de 2 knoppen bijzonder druk, het was het eerste wat ik zag in ieder geval en het verpest imo de afwerking van de afstandsbediening. Waarom deze knoppen niet ook gewoon zilvergrijs houden of beter, 2 zelf programmeerbare shortcuts.

Voor een tv van dit geld, simpelweg een belachelijke 'feature'..

Edit: 8 off topic votes.. Het votesysteem gaat om de kwaliteit van de comments, niet om je mening he.

[Reactie gewijzigd door Joost124 op 3 juni 2019 08:29]

Waarschijnlijk stellen die diensten eisen aan de knoppen als je die diensten wilt aanbieden. Het is waarschijnlijk niet Sony die bepaalt of er knoppen op zitten en hie die eruit zien, maar Google en Netflix.
Ik vind het dan niet voor Sony spreken dat ze zich laten strong armen. Dat die knoppen er op moeten, wellicht, maar dat ze er zo uit moeten springen, daar had Sony zijn been wel stijf mogen zetten.
Gelukkig mogen alle klanten van Sony daar zelf over beslissen. Mij storen die knoppen en hun ontwerp niet. Als ze jou wel storen dan staat het je vrij om een TV aan te schaffen die beide functies niet heeft, of de afstandsbediening te vervangen.

Dit heeft niks met "strong armen" te maken en alles met keuzes maken. Voor Sony was de keuze AndroidTV/Netflix en dan de knoppen hebben of de knoppen niet hebben en dan dus ook geen AndroidTV/Netflix. Dat laatste is simpelweg geen optie en Google en Netflix weten dan.
Tuurlijk, maar het is aan de mensen hier om dat soort punten te bespreken toch? Anders kunnen we net zo goed nooit meer iets aankaarten, want de kopers beslissen toch wel zelf. Snap ik, maar daar gaat het niet om vind ik.

Daarnaast; dit heeft _alles_ met strong armen te maken. Jij wilt netflix app, dan moet die knop er op. Ok, die knop moet er op, maar dan doen we hem wel in dezelfde stijl als de rest van de remote. Nee, niks daarvan, in de kleuren en style die wij willen! Nee, sorry dat past neit bij de rest van het ontwerp, we doen wel de knop, maar wel gein.....NEE, knop in onze kleur en style, anders kun je die app wel vergeten?

En als het niet zo is gegaan, dan is het wel strong armen met geld geweest. Hoeveel kost het ons extra om er voor te zorgen dat de knop is zoals wij die willen? Ah, prima, betalen we.

Ik begrijp het allemaal wel, ik geef nergens aan dat ik deze business niet snap. Wat ik wel vervelend vind is dat grote bedrijven, en omdat dit een Sony artikel is beperk ik me nu tot Sony, zijn eigen ontwerk op (bijv) de remote, zo ondergeschikt maakt aan of geld of eisen die vast zitten aan Netflix/Play.

Maar om terug te komen op je punt, je hebt gelijk, dat is maar mijn mening.
Yup, Sony maakt het ontwerp van zijn remote in deze ondergeschikt aan de functionaliteit van de televisie....

Alles is een keuze maar deze keuzes zijn direct aan elkaar verbonden; Sony kiest er voor het uiterlijk van zijn remote minder belangrijk te vinden dan de functionaliteit van de televisie. (Of mischien niet; mischien vindt Sony dit wel mooi, ik kan niet in hun hoofden kijken ;-) )
of je kan ook de panasonic way van vroeger toepassen.
("pas op als deze baantjes beschadigd raken werkt de regio-lock mogelijks niet meer")
=> "pas op als je te hard aan dit lipje trekt komt de opmaak mogelijks los, enkel op de google play & netflix knop"

maar ja dat kost weer extra werk.
Het is waarschijnlijk allemaal om geld. Er zit gewoon Android in, en voor de Netflixers is er een Netflix knop. De vraag is of het apparaat Netflix 4k gecertificeerd is, ik zag het niet terug.

Geld is dezelfde reden dat ze er een matige SOC in hebben gezet, heel veel Android boxen hebben nu een AmLogic S905x2 SOC en die weet wel te performen. Die boxen kosten ergens tussen de 100 en 200 euro, dus er is echt op de centen gelet.
Waarschijnlijk stellen die diensten eisen aan de knoppen als je die diensten wilt aanbieden. Het is waarschijnlijk niet Sony die bepaalt of er knoppen op zitten en hie die eruit zien, maar Google en Netflix.
Denk het niet. Philips levert bijv. Android TVs zonder een Google Play knop. Alleen met een Netflix knop.
Het is waarschijnlijk niet Sony die bepaalt of er knoppen op zitten en hie die eruit zien, maar Google en Netflix.
Huh, dit snap ik niet helemaal. Het is toch een Sony TV en geen Netflix TV? Sony bepaalt welk OS er op zit en wat voor knoppen er op een afstandsbediening zitten. Niet Google of Netflix. Anders hadden alle andere fabrikanten ook een Netflix/Play Store knop op de afstandsbediening.
Dat betwijfel ik. Verwacht dat er gewoon betaald word door Netflix en Google voor dergelijke knoppen, zei het in de vorm van korting.

Mijn TV afstandsbediening heeft bijvoorbeeld een Amazon Prime knop. Die deze TV weer niet heeft.
Helemaal mee eens. Sinds ik in het bezit ben van een Samsung QLED TV weet ik hoe fantastisch een goed doordachte afstandsbediening kan zijn.
De traditionele afstandsbediening is zo niet van deze tijd.
https://images.samsung.co...351941?$PD_GALLERY_L_JPG$
Meer knoppen dan dit heb je echt niet meer nodig.
Joost124 brengt een interessant thema onder de aandacht. Op de foto's lijken die twee knoppen wel heel erg prominent aanwezig op de AB en de billboard-beschildering doet goedkoop en schreeuwend aan. Esthetisch vind ik het zeker niet.
Het geeft wel aan waar het in de TV-wereld van vandaag kennelijk allemaal om draait. De verwoede Netflixer is vast blij met die knop. Maar waarom dan wel Netflix en niet Amazon of YouTube?
Dat de knoppen niet programmeerbaar zijn, vind ik ook jammer. Maar het zijn naast de aan-/uitknop en de volumeknop wel de meestgebruikte knoppen hier thuis.

Daarbij is Google Play (althans bij mij) geen knop om de Play Store te openen, maar om Play Movies te openen. Voor een tv die op Android draait, is dat een redelijk logische keuze.
Ik keek net naar de specificaties op de sony sitehttps://www.sony.nl/elect...ag9-series/specifications
In de specs hier op tweakers staat dat deze geen 5ghz wifi heeft terwijl op de sony site staat dat deze wifi 802.11 ac ondersteunt. Dit is toch 5ghz.
Ook wel handig om op de tweakers spec alle aansluitingen te vermelden, deze staan er nu nog niet bij.
Wat ik niet snel kon vinden welk HDMI versie er in zit. Weet iemand dit?
Weet iemand dit?
Geen enkele fabrikant levert van wat ik weet een volledige HDMI 2.1 compatible chipset, maar leveren HDMI 2.0 chipsets met een aantal van de nieuwe 2.1 functionaliteiten toegevoegd.

Sony deed geloof ik niet aan dat circus mee, en het zal dus wel een 2.0 zijn.

[EDIT]
Het moet 2.0 zijn. Uit de specs die Sony zelf vrijgeeft is de hoogst ondersteunde beeld-standaard 4K op 60 Hz. Een complete HDMI 2.1 chipset zou ook ondersteuning voor hogere refresh rates toevoegen.

Nog even de vraag of zaken zoals variable refresh rate er toch nog naast gehackt zijn, zoals bijv. Samsung gedaan heeft.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 3 juni 2019 08:45]

Circus, valt wel mee naar mijn weten. Voor hdmi 2.1 moet je een certificering doorlopen, dat mag je zomaar claimen. LG’s 9 lijn (B,C,E,W) heeft dit wel netjes voor elkaar. Belangrijkste is de grotere bandbreedte voor 4k 120hz en andere veel vragende resoluties en verversingssnelheden.

Wat bedoelt men hier met gedeeltelijk of volledige 2.1 ondersteuning?

Jij doelt mogelijk op de samsung q900r 8k tv, die een upgrade belooft zodra hdmi 2.1 ‘uitkomt’?

Wel vind het zelf ook vreemd waarom hdmi 2.1 er nog niet op zit op veel televisies van 2019. Geen enkele samsung, geen enkele sony, alleen naar mijn weten de oled’s van lg.
Circus, valt wel mee naar mijn weten. Voor hdmi 2.1 moet je een certificering doorlopen, dat mag je zomaar claimen. LG’s 9 lijn (B,C,E,W) heeft dit wel netjes voor elkaar. Belangrijkste is de grotere bandbreedte voor 4k 120hz en andere veel vragende resoluties en verversingssnelheden.
Dat is de belangrijkste omdat dat feitelijk de enige is met een hardware-constraint. De rest van wat er in HDMI 2.1 toegevoegd wordt aan de standaard, kan via firmware-updates opgelost worden.

LG heeft het trouwens ook niet netjes voor elkaar. De 9 lijn wordt geleverd met HDMI 2.1 compatible poorten die de vereiste 48 Gbps bandbreedte aankunnen voor 4K high refresh rates, maar wordt naar eigen zeggen van LG, bij lancering niet geleverd met de overige HDMI 2.1 features. Een gedeelte van de 2.1 features zal later middels firmware-updates toegevoegd worden.

En dat is het circus met HDMI 2.1:
Praktisch alles wat het aan de standaard toevoegt is optioneel en om een 2.1 certificering te mogen dragen, hoeven fabrikanten het niet te implementeren. Enkel die 48 Gbps is een harde vereiste. Dus die hele certificering zegt niets.
Wat bedoelt men hier met gedeeltelijk of volledige 2.1 ondersteuning?
Onder HDMI 2.1 valt niet alleen de toegenomen bandbreedte die 8K mogelijk maakt en die 4K op hoge refresh-rate mogelijk maakt. HDMI 2.1 omvat ook een gestandardiseerde methode voor variable refresh rate (VRR); enhanced audio return channel (eARC); ondersteuning voor HDR metadata; en nog een aantal andere zaken zoals quick media switching (QMS) en quick frame transport (QFT).

Lees anders even de officiële site er op na: https://www.hdmi.org/manufacturer/hdmi_2_1/index.aspx
Wel vind het zelf ook vreemd waarom hdmi 2.1 er nog niet op zit op veel televisies van 2019. Geen enkele samsung, geen enkele sony, alleen naar mijn weten de oled’s van lg.
Omdat de chipsets die het officieel ondersteunen pas in ca. maart 2019 klaar waren en geleverd konden worden aan TV fabrikanten om in hun modellen te integreren.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 3 juni 2019 12:07]

De Sony 8K Z9G heeft HDMI 2.1 en het LG C9 2019 Oled model ook
De Sony 8K Z9G heeft HDMI 2.1 en het LG C9 2019 Oled model ook
Volledig, of gedeeltelijk?
https://tweakers.net/revi...w-top-tv-met-hdmi-21.html en https://www.cnet.com/news...wn-with-70000-98-inch-tv/

volledig (anders had ik het niet genoemd) Dat van LG was al op de CES 2019 bekend...

[Reactie gewijzigd door quorumz op 3 juni 2019 09:38]

Wat mij opvalt is dat er in geen enkele review kritisch wordt gekeken naar de functionaliteit van Android TV. Hoewel jullie aanhalen dat er een trage SOC in zit, de mogelijkheden tot customizen beperkt zijn en de interface alleen op FHD te renderen is, gaan jullie voorbij aan het feit dat Android TV een aantal belangrijke features mist.

Zo vind ik het verbazingwekkend dat:
  • Er geen timeshift functionaliteit is. Live-TV even pauzeren en/of terugspoelen is niet mogelijk.
  • Het niet mogelijk is om op een goede manier terugkerende programma's, dus o.a. series, op een normale manier te programmeren / op te nemen. Zelfs met de komst van 'TV gemist' enzovoort, zijn er genoeg series die je niet via een app terug kunt kijken.
  • Dit soort dure TV's nog steeds met maar één CI+ tuner worden geleverd, waardoor je - als je dan eindelijk iets op wilt nemen - geen andere zender meer kunt bekijken
Wellicht ben ik een uitzondering, maar bij ons in huis wordt de TV voornamelijk gebruikt als.... TV... Soms wordt er Youtube of Spotify gebruikt, maar dat is het dan ook wel. Voor alle mensen die de TV voornamelijk als TV gebruiken, zijn functionaliteiten rondom (Live)TV toch waardevoller dan de poppenkast eromheen?

En wat ik idioot vind aan mijn Sony AF8, is dat ik prachtige speakers in het schem verwerkt heb zitten die ik voor het kijken van normale TV graag standaard zou willen gebruiken, maar dit is niet in te stellen. Zodra de TV ingeschakeld wordt, neemt HDMI-CEC het over en wordt standaard mijn receiver ingeschakeld. Voor films en series is dat zeker prachtig, maar als ik een talk-show op TV kijk, dan volstaan die speakers in het scherm juist prima. Het is nergens in te stellen dat je (Live)TV gewoon over je TV-speakers wil laten lopen, de receiver wordt altijd ingeschakeld en er moet dan via de trage interface steeds gewisseld worden naar de speakers van de TV zelf.

[Reactie gewijzigd door GuiltyNL op 3 juni 2019 09:30]

Hoeveel tv's hebben de functionaliteit van het geluid zoals jij aangeeft ingebouwd? hoeveel tv's hebben zelf timeshift/live-tv pauzeren en/of terugspelen standaard ingebouwd?
Loewe kan zeker time shift op alle modellen en hebben vaak ook een dubbele tuner met opname mogelijkheid tijdens het kijken. Daarom hebben ze ook een dubbel CI+ slot.

Een van de eerste Philips oled met Android had ook een dubbele tuner met dubbel CI. De huidige 803 en 804 kunnen wel opnemen en tv pauzeren. er zit ook een dubbele tuner in maar helaas maar 1 CI slot.

Ik zou ook heel graag zien dat men voor 3500 euro een dubbel CI slot met dubbele tuner zou inbouwen
Een van de eerste Philips oled met Android had ook een dubbele tuner met dubbel CI. De huidige 803 en 804 kunnen wel opnemen en tv pauzeren. er zit ook een dubbele tuner in maar helaas maar 1 CI slot.
Één CI+ module zou door meerdere tuners gebruikt moeten kunnen worden. Als je op de 803 of 903 het info-venster voor de CI+ module opent zie je dat deze standaard in 'single decode' mode draait. Dat impliceert een 'multi decode' mode.

Philips heeft ook voor meerdere firmware-releases in de release notes genoteerd staan dat er werk voor TVs met dubbele tuners is gedaan. Dus misschien werkt dit op het moment nog niet goed.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 3 juni 2019 13:47]

In de handleiding staat een tabelletje met wat er allemaal qua tuner gelijk kan en wat niet. Digitaal gecodeerd opnemen en een andere gecodeerde zender kijken kan niet. Wel allerlei andere combinaties als analoog of ongecodeerd kijken en dan gecodeerd opnemen. Die beperking zat op een van de eerste oled modellen met dubbele ci niet.
Als ik picture-in-picture naar verschillende gecodeerde zenders kan kijken uit verschillende transport streams, dan moet de CI+ CAM toch door beide tuners tegelijk gebruikt kunnen worden, lijkt me...
Ik denk dat de groep die de televisie als "TV" gebruiker toch steeds kleiner gaat worden. Ik ben in ieder geval blij dat ik daar al een tijd vanaf ben, er komen nagenoeg geen intressante programma's op de commerciele zenders, films wil je niet kijken op een zender ivm de vele en soms ook lange reclame blokken, en de niet-commerciele zenders zijn wel nog gewoon gratis en digitaal te ontvangen.

De jongere generatie zal al helemaal geen tv-abbo meer nemen als deze op zichzelf gaan, die doen veel via YouTube, en films kijken via Netflix.

Zelf heb ik het liefst als TV gewoon een scherm, goeie specs, en één (of een paar) HDMI-in aansluitingen, verder hoef ik geen smart-functies, geen CI slot, en een simpele afstandsbediening om tussen inputs te wisselen en dat ding aan te zitten.
Helaas komen echter alle high-end modellen met juist meer en meer smart functies en randzaken waar veel mensen wel gebruik van maken, maar ik dus niet.
Zo vind ik het verbazingwekkend dat:
  • Er geen timeshift functionaliteit is. Live-TV even pauzeren en/of terugspoelen is niet mogelijk.
  • Het niet mogelijk is om op een goede manier terugkerende programma's, dus o.a. series, op een normale manier te programmeren / op te nemen. Zelfs met de komst van 'TV gemist' enzovoort, zijn er genoeg series die je niet via een app terug kunt kijken.
  • Dit soort dure TV's nog steeds met maar één CI+ tuner worden geleverd, waardoor je - als je dan eindelijk iets op wilt nemen - geen andere zender meer kunt bekijken
Koop een Philips OLED803 of 903. Die heeft wel timeshift functionaliteit en heeft een dubbele tuner.
Maar niet dubbele CI+, toch?
Maar niet dubbele CI+, toch?
Inderdaad. Geen dubbele CI+.

Om de één of andere reden betekent dit dat je niet een gecodeerd programma op kunt nemen én tegelijkertijd kunt kijken. Maar ik heb zelf een 903 staan en ik kon laatst wel picture-in-picture op twee kanalen afstemmen in verschillende DVB-C transport streams, die beiden gecodeerd zijn.

Wss. is Philips nog bezig om dual-tuner op één CI+ module helemaal werkend te krijgen.

Voorheen had ik trouwens Sony TVs die ook PiP konden doen met maar één CI+ slot. (Alleen nooit mee proberen op te nemen, wegens bugs in Sony's implementatie waardoor de aangesloten externe HDD er spontaan mee kan kappen.)
Je moet het "power on" gedrag instellen bij HDMI-CEC. Bij mijn Sony gaat het geluid pas over de receiver als ik hem zelf aanzet. Als ik de receiver aanzet dan gaat het geluid vervolgens vanzelf over die receiver.
Ik kan die uitzondering niet maken. Hij schakelt altijd de receiver als de TV in wordt geschakeld. :(
Die instelling staat waarschijnlijk in je receiver, die van mij is ook Sony maar dat zal weinig uitmaken.

Wat voor een receiver gebruik je?

[Reactie gewijzigd door Mr. Freeze op 3 juni 2019 16:27]

Ik heb ook een Sony receiver, Ik zal daar eens in kijken, maar volgens mij krijgt de receiver het 'aan-signaal' van de TV door en kan ik die dus niet laten negeren door de receiver.

Of het was iets met de Blu-Ray speler dat die dan ook niet meer de receiver in kon schakelen, zoiets. Maar ik zal er nog eens induiken.
Jij vraagt om de solutie van logitech namelijk de Harmony Hub.
Waarom word er weer vermeld dat een kalibratie niet nodig zou zijn? Vermeld er dan bij dat dit bij ieder ander toestel wellicht wel nodig is. Ook het feit dat je doet denken dat als delta error maar laag is het beeld geen kalibratie nodig heeft. Er is bij een kalibratie meer dan alleen de mate van error in witbalans en gamma. Grafiekje kan er prima uitzien terwijl het beeld dat toch niet doet.
Zelfde voor feit dat word gezegd dat je met autocal binnen een kwartier een perfect resultaat hebt. Dit is gewoon onzin, er zitten nog zat foutjes in die autocal functies. Het is nog steeds niet mogelijk om beter te kalibreren via autocal dan met de hand.

[Reactie gewijzigd door Sjaak2k op 4 juni 2019 12:02]

Doorsnee consument intereseert calibratie helemaal niets, als het aan mij ligt zou een tv niet eens de fabriek uit mogen ongecalibreerd. Maar wat men vaak vergeet bij calibratie is, dat je per device dus dit eigenlijk moet doen.
Feit dat hier weer verteld word dat een kalibratie niet nodig is helpt niet mee aan dat feit. Individuele kalibratie in de fabriek zou wel de kosten immens verhogen. Wel jammer dat er niet meer interesse is. Veel tv's, zeker de goedkopere, zijn erg slecht vanuit de doos. Aangezien er standaarden zijn voor alle content zouden de tv's er aan moeten voldoen. Veel kunnen het wel maar worden met opzet slecht afgesteld omdat ze dan beter verkopen (flink blauw in beeld).

[Reactie gewijzigd door Sjaak2k op 4 juni 2019 11:58]

Is ook sterk afhankelijk van de wensen en calibratie methodes.
Nee. Want het moet per individueel paneel gebeuren. Er zijn geen wensen. Je voldoet wel aan de standaard of niet.
Welke standaard? Terwijl AL die calibratiemethodes hun eigen waardes in het leven roepen, omdat hun visie de juiste is?
REC601, REC709, REC2020, REC2100
Ik weet niet waar jij aan denkt. Maar alle content is gemastered aan de hand van een van bovenstaanden standaarden die uitgegeven zijn door de ITU-R. Dus ja hun visie is de juiste, daarom is het een standaard.
Goede review en wat een machtig mooie tv.
HDMi 2.1 mag er zeker op zitten en er kan heus wel een krachtigere soc in voor Android TV met 4K resolutie. Zou de ingebouwde Chromecast wel 4K ondersteunen?
Ik heb een XE9305 en daar zit Chromecast 4K op (toegevoegd in een update ergens midden 2018). Bij de mid - high end modellen is dat nu standaard Chromecast 4K.
Al met al heeft de AG9 geen grote minpunten, behalve z'n stevige prijs.
En de waslijst aan storende bugs in Sony's Android TV platform die nog steeds open staat.
Zoals?
Begin eens bij de GitHub repository die iemand er uiteindelijk maar voor aangemaakt heeft.

Vul dan even aan met deze gecureerde index thread op de UK community forums.

En daarna kun je nog even doorlezen om nog wat meer issues te vinden waar nooit iets mee gedaan is:
  • aangesloten apparaten zoals soundbars, versterkers, etc. die willekeurig wakker worden wanneer de TV even uit diepe slaap komt.
  • de netspannings-adapter waarvan de zekering er door slijtage uit blaast.
    (Er is een achtergrond-proces dat deze TVs continu, gedurende de hele dag en nacht om de 3 minuten uit diepe slaap haalt; spanning er op; er af; er op; er af; er op; er af; etc.)
  • Willekeurige hoeveelheden HDMI audio latency
  • Willekeurige HDMI audio uitval, waarbij er helemaal geen geluid meer uit een poort te halen valt zonder een harde reboot.
  • Harde schelle piep in het geluid bij het schakelen van/naar/tussen HDMI aansluitingen.
  • etc.
Is ook niet verwonderlijk dat het zo'n bende is als je naar Sony's update beleid kijkt.

De tendens is dat er eens in de 4 à 6 maanden een update komt.
Het kernel security level van zo'n update loopt bijna altijd achter op de laatste stand van zaken.
Updates voegen doorgaans een paar nutteloze dingen toe waar eigenlijk niemand echt op zat te wachten; halen een aantal werkende features of meegeleverde apps er helemaal uit omdat licenties verlopen zijn e.d. ; en slopen ergens tussen de 2 tot 5 andere zaken op subtiele of minder subtiele wijze omdat Sony prutsers in dienst heeft. En - als je heel, heel veel geluk hebt - is er misschien één bug uit de grote boze lijst oplost. Maar ja; daar krijg je er dan wel 2 à 5 andere voor terug.

Ervaringsdeskundige; ik heb van 2015 - 2019 Sony TVs in huis gehad.
Hun update-beleid is met recht te bestempelen als Kwalitatief Uitermate Teleurstellend.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 3 juni 2019 17:03]

Het probleem is eerder Android.

Ik had in het verleden ook veel problemen met bijv. Philips.

Dat lijkt me ook een goede reden om voor Samsung te gaan, gezien hun OS updatebeleid.
Het probleem is eerder Android.

Ik had in het verleden ook veel problemen met bijv. Philips.

Dat lijkt me ook een goede reden om voor Samsung te gaan, gezien hun OS updatebeleid.
Een groot deel v/h probleem zijn in elk geval de oudere Mediatek chipsets geweest. en de Android drivers voor die hardware. Dat was vziw allemaal end-of-life zooi waar geen echte support van de fabrikant meer op zat voor nieuwe versies van Android. Oftewel: zelf drivers patchen en workarounds er op gooien, misschien nog met wat (peperduur betaalde consultancy) support vanuit Mediatek.

Met de nieuwere chipsets is dat veel minder een probleem. Zowel bij Philips als bij Sony.

Voorheen met Android 6.0 en 7.0 en de oude chipsets was het allebei klote, maar Philips nog net iets meer klote dan Sony. Alleen; waar Philips publiekelijk bekend heeft dat eerdere Android TV versies een drama aan compatibiliteitsproblemen hebben gehad; en waar ze vol hebben ingezet om het met 8.0 Oreo aan te pakken en op een fundamenteel niveau goed te doen, heeft Sony zo'n inhaalslag nooit gemaakt en het maar op z'n beloop gelaten; en is doorgegaan met work-around op work-around en pappen en nathouden maar...

Resultaat:

Hoewel Philips' Android TV smaakje nog wel wat ruwe randjes heeft, werkt het grotendeels goed en zijn er niet echt meer heel veel grote bugs die nog in het platform zelf zitten.

Op het moment is het meest significante en vrijwel enige wijdverspreide probleem wat tot bredere gebruikers-irritatie leidt, een fout aspect-ratio bij 21:9 content in de Amazon Prime app. En het is de vraag of dat een fout aan de kant van Philips is of niet, want 21:9 content in andere player apps werkt vziw wel naar behoren.

En Sony's geaggregeerde bug lijst; nou ja, kijk hierboven maar...

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 6 juni 2019 12:44]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Elektrische voertuigen

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True