In deze review keken we naar de Asus UX433 en UX533, beide onmiskenbaar laptops uit de Zenbook-familie. Dat zie je niet alleen aan het logo dat boven het toetsenbord prijkt en aan de cirkels die rond het logo in de achterkant van het scherm zijn geborsteld, maar bijvoorbeeld ook aan de stevigheid en specificaties.
Asus heeft wat dat betreft een naam voor luxe, ultrabookachtige laptops hoog te houden en dat lukt met de Zenbook 15 het beste. Die laptop zit goed in elkaar en heeft praktische aansluitingen, waaronder een volledige sd-kaartlezer en een usb-c-aansluiting die ook video doorvoert, waardoor je eventueel een 4k-scherm op 60Hz kunt aansturen, iets wat met de hdmi-aansluiting niet kan. De laptop presteert in benchmarks erg goed, wat onder andere komt door Asus' ruime tdp-limiet voor de processor. Bovendien is de hardware verpakt in een aantrekkelijk jasje en is het geheel niet gek zwaar voor een 15"-laptop met aparte gpu.
Daar betaal je wel voor, want als het je puur om specificaties gaat, kun je bij concurrenten voor minder terecht. Asus vraagt 1200 euro voor de uitvoering met i5-processor en MX150-gpu, en met die specificaties heb je bijvoorbeeld ook een Vivobook voor ongeveer achthonderd euro. Maar, dan heb je niet de stevige metalen behuizing, de smalle schermranden en het lage gewicht waarmee de Zenbook zich onderscheidt. Of dat je de meerprijs waard is, zal van persoon tot persoon verschillen. Een laatste minpunt, tot slot, is de maximale helderheid van het scherm, die aan de lage kant is. Het scherm had ook wat beter gekalibreerd mogen zijn, maar wellicht is de kalibratie beter op een winkelexemplaar dan op ons early sample.
De Zenbook 14 presteert net als de Zenbook 15 goed in benchmarks, maar laat wat steekjes vallen als je hem met zijn voorganger vergelijkt. De aansluitingen zijn bijvoorbeeld minder praktisch als gevolg van de micro-sd-lezer en een usb 2.0-aansluiting, die we niet meer van deze tijd vinden. De accuduur tijdens browsen valt daarnaast lager uit dan die van zijn voorganger. Wat stevigheid betreft hebben we geen klachten over de Zenbook 14 en de dunne schermranden leveren een compacte behuizing op. Net als bij de Zenbook 15 valt de kalibratie tegen, hoewel dat bij het winkelexemplaar beter zou kunnen zijn.
Op het moment van schrijven is de goedkoopste UX433 een Belgisch exemplaar, dat 850 euro kost en voor dat geld is voorzien van een i5-processor, 8GB geheugen en een 256GB-ssd. Voor een nieuwe ultrabook is dat een prima prijs en als de prijs na verloop van tijd nog iets zakt, zal de UX433 ondanks een aantal tekortkomingen toch de UX430 kunnen doen vergeten.
- Zenbook 14
- Zenbook 15
Eindoordeel
- Zenbook 14 (i7, 16GB, 512GB)
- Zenbook 14 (i5, 8GB, 256GB)
- Zenbook 15