Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jelle Stuip

Redacteur laptops en componenten

Asus Zenbook 14 en 15 Review

Meer scherm in minder behuizing

Conclusie

In deze review keken we naar de Asus UX433 en UX533, beide onmiskenbaar laptops uit de Zenbook-familie. Dat zie je niet alleen aan het logo dat boven het toetsenbord prijkt en aan de cirkels die rond het logo in de achterkant van het scherm zijn geborsteld, maar bijvoorbeeld ook aan de stevigheid en specificaties.

Asus heeft wat dat betreft een naam voor luxe, ultrabookachtige laptops hoog te houden en dat lukt met de Zenbook 15 het beste. Die laptop zit goed in elkaar en heeft praktische aansluitingen, waaronder een volledige sd-kaartlezer en een usb-c-aansluiting die ook video doorvoert, waardoor je eventueel een 4k-scherm op 60Hz kunt aansturen, iets wat met de hdmi-aansluiting niet kan. De laptop presteert in benchmarks erg goed, wat onder andere komt door Asus' ruime tdp-limiet voor de processor. Bovendien is de hardware verpakt in een aantrekkelijk jasje en is het geheel niet gek zwaar voor een 15"-laptop met aparte gpu.

Daar betaal je wel voor, want als het je puur om specificaties gaat, kun je bij concurrenten voor minder terecht. Asus vraagt 1200 euro voor de uitvoering met i5-processor en MX150-gpu, en met die specificaties heb je bijvoorbeeld ook een Vivobook voor ongeveer achthonderd euro. Maar, dan heb je niet de stevige metalen behuizing, de smalle schermranden en het lage gewicht waarmee de Zenbook zich onderscheidt. Of dat je de meerprijs waard is, zal van persoon tot persoon verschillen. Een laatste minpunt, tot slot, is de maximale helderheid van het scherm, die aan de lage kant is. Het scherm had ook wat beter gekalibreerd mogen zijn, maar wellicht is de kalibratie beter op een winkelexemplaar dan op ons early sample.

De Zenbook 14 presteert net als de Zenbook 15 goed in benchmarks, maar laat wat steekjes vallen als je hem met zijn voorganger vergelijkt. De aansluitingen zijn bijvoorbeeld minder praktisch als gevolg van de micro-sd-lezer en een usb 2.0-aansluiting, die we niet meer van deze tijd vinden. De accuduur tijdens browsen valt daarnaast lager uit dan die van zijn voorganger. Wat stevigheid betreft hebben we geen klachten over de Zenbook 14 en de dunne schermranden leveren een compacte behuizing op. Net als bij de Zenbook 15 valt de kalibratie tegen, hoewel dat bij het winkelexemplaar beter zou kunnen zijn.

Op het moment van schrijven is de goedkoopste UX433 een Belgisch exemplaar, dat 850 euro kost en voor dat geld is voorzien van een i5-processor, 8GB geheugen en een 256GB-ssd. Voor een nieuwe ultrabook is dat een prima prijs en als de prijs na verloop van tijd nog iets zakt, zal de UX433 ondanks een aantal tekortkomingen toch de UX430 kunnen doen vergeten.

  • Zenbook 14
  • Zenbook 15
  • Zenbook 14 (i7, 16GB, 512GB)
  • Zenbook 14 (i5, 8GB, 256GB)
  • Zenbook 15

Reacties (67)

Wijzig sortering
Heh grappig, mijne moet vandaag binnen komen. Voor mij is het vooral jammer dat scherm helderheid beperkt is, en dat er dan toch weer een lompe adapter is meegeleverd bij een relatief kleine laptop. Ik ben wel benieuwd naar het beeldscherm, want volgens de Pricewatch hebben alle (15") varianten matte beeldschermen in Nederland. Dat is voor mij de hele reden geweest om voor deze te gaan ipv het Acer alternatief, de SF515-51T, die een glanzend touchscreen heeft.

Voor mensen die geinteresseerd zijn in deze laptop, ze werden aangekondigd als de UX533FD. Deze zijn nog niet beschikbaar in Nederland zover ik heb gevonden. Welke er wel is, is de UX533FN bij Coolblue, die ook door Tweakers gelinkt is, maar die heeft een MX150 GPU erin. Daarnaast is er ook nog de RX533FN, die ook een MX150 heeft, en waar ik verder nog niet achter ben wat nou het verschil is met de UX533FN. Ook deze heeft een MX150, maar die is wel €100 goedkoper te vinden (en in het blauw ipv de zilveren bij Coolblue):
categorie: Laptops

Onze Belgische vrienden hebben ook nog een variant met een 512GB schijf en een core I5 + 8GB geheugen, al staat die niet in de Pricewatch.

Edit: Hij is binnen, en zie: Sissors in 'reviews: Asus Zenbook 14 en 15 - Meer scherm in minder behuizing'. TL;DR: Behoorlijke touchpad problemen. Dit zie je ook terug bij Amazon reviews: https://www.amazon.com/Ze...07HRWKN9R#customerReviews
Daarbij kan je nog hopen dat degene die problemen hebben een review achterlaten, en bij veruit merendeel het prima is. Helaas staat ook in veel van de reviews van mensen die er wel tevreden mee zijn dat hun touchpad ook problemen heeft. Dus ik ga er van uit dat het een ontwerpfout is.

[Reactie gewijzigd door Sissors op 20 januari 2019 13:22]

Lompe adapter? Ik dacht dat ASUS altijd zo'n keurig net plat blokje leverde?
Ik haal het alleen maar uit het artikel ;)
De usb-c-aansluiting kun je niet gebruiken om de laptop op te laden, daarvoor heb je de vrij logge 130W-adapter nodig.
Wat me trouwens uberhaupt verbaasd. Volgens het artikel zijn er ook geen speciale snellaad opties ofzo. Waarom heb je dan in hemelsnaam een 130W adapter nodig bij een laptop met een 15W processor? Hij heeft verder een 73Wh accu. Een 130W adapter kan die theoretisch in ruim een half uur opladen, maar hij heeft er bijna 2.5 uur voor nodig. Waarom dan in hemelsnaam zo'n zware adapter meeleveren?

Ik vraag me een beetje af of ze gewoon een willekeurige adapter erbij hebben gegooid voor een review exemplaar. Maar binnen een paar uur moet ik meer weten :P

Edit: Het is bij mijn versie iig een 7cm x 7cm x 3cm kubusje die 90W kan leveren (wat ik nog steeds veel vind voor zijn laadsnelheid).

[Reactie gewijzigd door Sissors op 19 januari 2019 12:07]

Ja dat blokje bedoelde ik inderdaad, die zit ook bij mijn UX410 uit 2017. De mijne is 45W, maar dat zal wel ouderdom of vanwege de kleinere accu zijn. De 'vrij logge adapter' zal dan wel een reviewexemplaar zijn.
Dit komt voornamelijk door het feit dat USB-C power delivery tot nu toe is gelimiteerd tot 100W, terwijl enkele van deze laptops dus blijkbaar een 130W lader nodig hebben. Dat gaat dan om de laptops met een dedicated GPU.

Het gaat daarbij niet zozeer om de laadsnelheid, maar meer om het vermogen wat deze laptops vragen bij 100% belasting van de CPU en GPU tegelijk. Je wilt niet dat je laptop op zo'n moment, terwijl hij aan de lader hangt, alsnog leeg loopt.
Klopt. In de regel heeft Asus inderdaad een klein blokje, dat prima in je laptopcase past, samen met mn HDMI kabel, en ethernet en hdmi adapters. Dit heb ik echter ervaren met de 13" ultrabook. Of dat bij de 14 en 15 ook zo is, durf ik niet te zeggen.

Beetje jammer dat ze hier dan weer niet de 13 hebben gescreend. Ik zit te wachten op de eerste ultrabook met goede gameperformance. Kan niet langer dan een jaar meer duren, zou je zeggen...

[Reactie gewijzigd door dwarfangel op 20 januari 2019 15:59]

Vastgesoldeerde geheugen zodat je niet te lang met je laptop gaat doen. Goed idee 👍 duidelijk zichtbaar dat er genoeg ruimte is in de laptop.
Ja irritant is dat idd :'( , deze komt er sowieso niet in hier. Wel jammer als de hele zenbook lijn dit gaat krijgen.
belachelijk gewoon. geeft mij maar een DIKKE laptop in plaats van een vastgesoldeerd geval.
accu moet gewoon met een schuifje te vervangen zijn
klassieke usb poorten horen er gewoon in te zitten
ram en opslag moet gewoon uitbreidbaar zijn
Nu ik hem zelf heb, ben ik er heel tevreden over, op één groot probleem. Behuizing is prima (wel vingerafdrukkenmagneet), en er zijn wat dingen waar ik me wat minder druk over maak (zoals geluid wat niet heel geweldig is). Maar het grote probleem wat ik ermee heb: 95% van de tijd werkt het touchpad feilloos, 5% van de tijd werkt hij belabberd. En met wat Googlen blijkt dat meer Zenbooks hier last van hebben, schijnbaar is de afscherming van het touchpad om het te beschermen tegen de elektronica eronder niet afdoende. Op Amazon ook een redelijk aantal met hetzelfde probleem.Tegelijk gezien ze bij deze review niks erover hebben opgemerkt hoop ik dan toch dat het een probleem is wat niet bij elke erin zit, want ik ben er verder wel tevreden mee, en het is niet dat er veel alternatieven zijn als je een kleine 15.6" laptop wil.

Aluminiumfolie tussen de batterij en het touchpad doen schijnt te werken, maar tja, het is een nieuwe laptop, die hoort gewoon te werken.
Had ik ook met die UX410, gaat op een gegeven moment zelfs in je hoofd zitten. Nee, ben blij dat ik daar van af was (moederbord op Ebay verkocht, scherm (die was wel prima) in mijn HP 1040 en de rest in de vuilnisbak waar het hoorde).
Dat is een wat zwaardere oplossing. Ik ga eerst eens een poging doen of een ander exemplaar er geen last van heeft. En anders wordt het lastig, probleem is dat er simpelweg heel weinig kleine 15.6" laptops zijn. Er is een Acer alternatief, maar die heeft een glanzend scherm waar ik niet dol op ben. Tegelijk liever dat dan een touchpad die niet fatsoenlijk werkt.
Dell XPS 15, zij zijn de pioniers w.b.t. kleine 15 inch notebooks (met infinity edge display). Ze hebben ook een versie met non-touch mat scherm.
Klopt, die had ik inderdaad ook gevonden. Maar laten we wel wezen, die heeft een vanaf prijs van €1500, dat is toch wel weer een andere categorie dan vanaf €1100. (Oké op de Dell website is de goedkoopste versie €1400, maar dat is nog steeds een behoorlijk gat).
Dell heeft vaak aanbiedingen en kortingscodes waardoor er toch wel een fors bedrag ervan af gaat. Er is zelfs een aparte topic hiervoor (zie https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1755861 )
Ik weet dat je vroeger eigenlijk altijd wel een 20% af kreeg van de Dell website prijzen. Maar meer dan 10% korting lijkt het niet te worden, en dat topic heeft 3 maanden ongeveer in één pagina zitten, dus loopt ook niet meer storm tegenwoordig.

Desondanks toch maar aan bookmarks toegevoegd, want het lijkt wel alsof de XPS15 zo ongeveer als enige laptop aan al mijn eisen voldoet. Dat bijvoorbeeld zijn webcam idioot zit maakt me gelukkig niet zoveel uit. Het blijft eeuwig zonde, want behalve die touchpad is de UX533 gewoon een geweldige laptop voor mij.
Ik ben sinds een maand in bezit van een Xiaomi notebook MX pro. Gekocht bij Gearbest voor 728 eurotjes.
Misschien geen vergelijk omdat hij niet officieel in Nederland te verkrijgen is, maar het is allemaal iets meer dan de specs van deze Asus.
Als je het risico durft te lopen van storing (dan moet hij wel terug naar China) en het opnieuw installeren van Windows10 (zit standaard een Chinese versie op) dan heb je een prettige laptop die uiterlijk gelijk is aan de Macbook pro (dudelijk van afgekeken).voor veel minder geld. Dit is ongeveer mijn tiende laptop en hij bevalt mij extreem goed.
Veel plezier ermee, denk dat ik het zelf echter niet zou aan durven (er gaat toch net iets te vaak mis bij de productie van laptops, met name bij wat meer exotische of dunne laptops).

Ps: komt daar niet nog eens importheffingen op?

[Reactie gewijzigd door ochhanz op 19 januari 2019 22:00]

Hij is niet extreem dun, maar juist wat steviger. Hij weegt 1,9 kg en is net geen 2 cm dik.
Je hebt helemaal gelijk en ik heb er best even over nagedacht wat betreft het risico.
Ik ga echter zeer secuur met mijn spullen om en (afkloppen) ik heb eigenlijk nog nooit een probleem met een laptop gehad.
Ik betaalde geen importheffingen, omdat Gearbest in Europa een distributiecentrum heeft en niets te maken heeft met heffingen buiten Europa.
Ook dacht ik een ergens gelezen te hebben dat computers vrij van heffingen zijn, maar dat weet ik niet zeker. In ieder geval stond ineens DHL voor de deur met een leuk pakket...
Wist niet dat Gearbest een distributiecentrum in Europa heeft, dat scheelt weer. :)
Asus ZenBook UX433FA-A5133T: opmerkelijk dat het geheugen van 8Gb niet naar 16Gb te upgraden is. Deze heeft toch ook gewoon een IPS paneel? Op Bol staat namelijk TN en op tweakers is het schermtype niet vermeld.
Normaal gesproken zou ik zeggen: kijk bij de tech specs van de leverancier, maar daar heeft de marketing debilisering ook toegeslagen "Four-way frameless NanoEdge design with 92% screen-to-body ratio" (https://www.asus.com/us/L...ok-14-UX433FA/Tech-Specs/)
Maar met 178 graden kijk hoek kan het geen TN paneel zijn.
Ik zie geen/nauwelijks luidspreker-openingen. Als het uit een piepklein spleetje moet komen voorspelt dat niet veel goeds... Speakers hebben volume (cm3) nodig om goed te klinken.
Dus rijst de vraag: hoe goed of slecht is het geluid?

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 19 januari 2019 16:01]

Luidsprekeropeningen zitten aan de onderkant. Laten we het erop houden dat je hem niet voor het geluid moet kopen, het is behoorlijk schel.
Luidsprekeropeningen zitten aan de onderkant. Laten we het erop houden dat je hem niet voor het geluid moet kopen, het is behoorlijk schel.
Bedankt voor deze info.

Misschien kunnen reviewers hier in het vervolg (meer) aandacht aan besteden.

Mijn HP Pavilion laptop van ruim 10 jaar oud heeft beslist een aardig geluid, ik zit er nog steeds met plezier Youtube muziek mee te beluisteren. Met mijn huidige HP Omen is het geluid minder goed en/want hij is dunner.
De nieuwste laptopjes zijn nog dunner, bijna graatmager, en het geluid dus ook. Jammer.

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 19 januari 2019 18:43]

Ik zou verwachten dat USB-C power delivery en video via ALT mode inmiddels standaard was op nieuwe laptops... Ook gewaagd om nog USB2.0 te gebruiken... zit er ook nog een floppy drive in? :?
Aan ene kant ben ik het met je eens en heb je een punt hoor, er zit voor de consument geen nadeel aan om alles gewoon op 3.0/3.1 snelheid te hebben werken, en wordt het daar niet eens tijd voor? Aan de andere kant, laten we wel wezen, hij heeft een poort op hoge snelheid (twee zelfs), en daar kan je je USB hardeschijf bijvoorbeeld aankoppelen. Maar verder blijft voor heel veel gebruik van USB poorten 2.0 snelheid ook meer dan zat.
Ik snap je punt. Maar de snelheid van een 5e generatie i5 is voor de meeste ook genoeg. Stoppen we er ook niet in... ;) kortom, ook de consument mag verwachten dat laatste technologie wordt gebruikt met de laatste standaarden.
Het is meer dat een USB3 aansluiting Asus hooguit een euro’tje extra had gekost, wat bijna iedereen er wel voor over zou hebben.
Huh? Volgens mij zit de functionaliteit gewoon in de gebruikte chipset, maar is deze niet doorverbonden, er zit immers geen 10 jaar oude cpu in. Waarop is dat stroomverbruik argument gebaseerd?
Anyway, idle verbruikt USB 2 meer aangezien het gwn slechter omgaat met stroom, in gebruikt hangt het ervanaf wat het toestel vraagt. door de meet genomen zal usb3 net beter omgaan met stroom dan usb2. Zoals ook netjes beschreven in de spec sheets van die standaarden.

USB 3kan meer leveren (dacht tot 900 ma) dus als daar een apparaat aanhangt dat meer stroom vraagt is het ook logisch dat dat meer verbruikt. Maar dat staat in dit geval los van de snelheid.

Er zijn geen gigantische verschillen in die twee standaarden die dat stroomverbruik zouden omhoogschroeven. Het is zelfs zo dat 1 van de doelen van de "nieuwe" standaard net dat stroomverbruik verbeteren was.

De algemene benadering, voor zover correct, is dan ook algemeen. Zo kunnen snelheidsverbeteringen evengoed komen door een aanpassing in de encoding e.d.

[Reactie gewijzigd door white modder op 20 januari 2019 08:56]

Met encoding ga je nooit zulke verbeteringen halen. Maar net even de speciale erbij en vooral het weglaten van polling scheelt voor het idle verbruik. Voor actief gebruik is men wat schimmig, dus daar zal het voordeel er wel niet zijn.
"De UX533 is anders ingericht dan de UX433, maar wat upgraden betreft komt het op hetzelfde neer. "

Sorry hoor, maar als je goed kijkt zie je dat beide moederborden compleet verschillend zijn.
Kleur is anders (groen ipv blauw), heatsink is compleet anders. Er zijn andere componenten gebruikt.
Het zou me niets verbazen als de ene laptop door Compal gemaakt is en de andere door Inventec bijvoorbeeld. Dit heeft helemaal niets met een Asus te maken (op het plakkertje op de behuizing na dan).
Maar dat heeft toch niets te maken met het door jou aangehaalde citaat? Beide laptops zijn buiten de SSD niet te upgraden. Het merk moederbord maakt daarin weinig uit, lijkt mij.
Het lijkt wel alsof deze laptops ook beschikbaar zijn onder typenummers RX433 en RX533. Klopt dat?
Ja, daar lijkt het wel op. De typenummers zijn als volgt opgebouwd:

UX/RX: ik heb niet kunnen vinden wat en óf er verschil is. Eerst dacht ik dat het misschien de kleur was, RX blauw (Royal Blue), maar ik heb ook zilveren RX modellen gezien.

333/433/533: 13, 14, 15 inch.

FA/FN: De FA heeft alleen een Intel 620 integrated GPU, de FN een MX150 dedicated GPU.
Begrijp niet waarom alle fabrikanten overstappen naar glanzende schermen, ik moet langzamerhand een nieuwe laptop en nu valt Asus (waar ik nu een UX303 van gebruik) ook al af.....
Je kunt ook voor de UX430 gaan. Najah. Dan niet per se het model van dit jaar. Nog steeds dikke prima device. En nu bij de Mediamarkt voor 1129 te krijgen met i7/16GB/512GB SSD.
2 weken geleden nog bij bol.com de ux430ua gekocht met i7, 256gb ssd en 16 GB ram voor 849 euro
Het is gewoon een mat scherm. Ze hebben een glanzende gekregen voor reviews, maar alle daadwerkelijk verkrijgbare varianten in de Pricewatch hebben matte schermen (en dat had mijn exemplaar iig ook, geen fout in de Pricewatch ofzo).

Er zijn eerder andere reden om hem af te laten vallen :P. 14" schijnt regelmatig last te hebben van coil whine, 15" van zijn touchpad.

[Reactie gewijzigd door Sissors op 21 januari 2019 16:10]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Games

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True