Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
×

Tweakers Awards 18/19

Wat vind jij de beste tech- en elektronicaproducten van het afgelopen jaar? De Tweakers Awards stembussen zijn nog drie dagen open. Laat je stem gelden en ontvang 50 ippies. Bovendien maak je kans op een Sony PlayStation 4 Pro 1TB, GoPro Hero 7 of Sonos One.

Stemmen

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Royole FlexPai Preview

De eerste buigbare smartphone

08-01-2019 • 14:34

152 Linkedin Google+

Royole FlexPai

Een veelgehoord kritiekpunt van moderne smartphones is dat de innovatie er wel een beetje uit is. Toestellen worden elk jaar iets sneller, net wat dunner en wat uitgebreider, maar vergeleken met een paar jaar terug zijn de stappen tussen elkaar opvolgende modellen minder groot geworden. Daar lijkt in 2019 verandering in te komen, want een groot aantal telefoonfabrikanten werkt aan een buigbare smartphone. Hoewel nog niet duidelijk is in hoeverre ze succesvol zullen worden, is het ontegenzeggelijk een van de grootste smartphonevernieuwingen van de laatste jaren.

Terwijl fabrikanten als Samsung, LG, Oppo en Xiaomi nog druk aan de weg timmeren, wist de relatief onbekende fabrikant Royole eind vorig jaar al zijn eerste buigbare telefoon uit te brengen: de FlexPai. In China wordt een consumentenversie verkocht en vanuit Europa kun je de ontwikkelaarsvariant online bestellen. Terwijl de CES nog niet officieel was begonnen en de vele fabrikantenstands nog vol in aanbouw waren, gingen we langs bij Royole om een eerste indruk van de FlexPai op te doen. Tussen halfvolle verfpotten, loshangende draden en rollen schilderstape konden we voor het eerst aan de slag met deze aanvoerder van een nieuwe smartphonegeneratie.

Smartphone en tablet

Afhankelijk van hoe je ernaar kijkt, is de FlexPai een tablet die je kunt dubbelvouwen of een smartphone die je uitvouwt. Hoe je het ook ziet, als hij is uitgevouwen heb je te maken met een flexibel 7,8"-oledscherm met een resolutie van 1920x1440 pixels, ongeveer dezelfde grootte als een iPad mini. Het enige dat verraadt dat je hier met een bijzonder apparaat te maken hebt, is het buigbare scharnier, dat aan de achterkant van het scherm zit. Hoewel het model dat wij in handen hadden, vermoedelijk al heel vaak was gedemonstreerd, konden we geen slijtage, vouwrand of iets dergelijks ontdekken.

Wel leek het scharnier niet tiptop meer, want helemaal uitgeklapt bleef de FlexPai niet compleet kaarsrecht, maar zat er een minieme curve in het midden. Dat was ook goed te voelen tijdens het gebruik van het touchscreen. Of dit probleem beperkt was tot dit exemplaar, weten we niet, maar het doet afbreuk aan de ervaring, dus we hopen van wel. Verder viel op dat de plastic laag over het scherm wat minder glad aanvoelt dan glas en ook meer vingervegen lijkt aan te trekken.

De eerste keer dat je de FlexPai ombuigt, voelt dat raar. We zijn immers gewend om voorzichtig om te gaan met telefoons en het buigen van een oledscherm druist daartegenin. Dat went echter snel. Het scharnier is behoorlijk stug en dat moet ook wel; je wilt natuurlijk niet dat het scherm zomaar buigt als je de FlexPai als tablet gebruikt. Klap je het scherm volledig dubbel, dan vinden de uiteinden elkaar met een duidelijke klik en het kost daarna ook weer enige kracht om de ingevouwde telefoon terug in zijn tabletvorm te krijgen, net iets te veel kracht als je het ons vraagt. Volgens Royole-ceo Bill Liu, die we op de stand spraken, is het scherm gemaakt om tweehonderdduizend keer zonder problemen gebogen te worden. Zou je het dus honderd keer per dag buigen, dan nog moet het scherm meer dan vijf jaar meegaan.

Terwijl de FlexPai in tabletstand best kan doorgaan voor een doodgewoon model, is dat anders als je hem als telefoon gebruikt. Het dikke scharnier maakt hem asymmetrisch, hij is een stuk breder dan de telefoons die we gewend zijn en omdat de twee helften niet plat op elkaar aansluiten, is hij ook erg dik. Combineer dat met het hoge gewicht van 320 gram en je hebt een telefoon die niet erg uitnodigt om gebruikt of meegenomen te worden. Buiten dat is het wel gewoon een volwaardige telefoon, die zelfs van twee simslots is voorzien. Daarnaast krijg je een Snapdragon 855, 6 of 8GB ram, 128 of 256GB opslag en een 3800mAh-accu. Die hardware is verdeeld over de twee helften van de telefoon, met flexibele connectoren langs het scharnier om alles te verbinden.

Software past zich aan

Wat ons tijdens het gebruik misschien wel het meest verbaasde, was hoe soepel Android met het vouwen omging. Google heeft aangekondigd ondersteuning voor foldables aan een volgende versie van Android toe te voegen, maar ook op de Android-versie die op de FlexPai draaide, ging het al heel aardig. Bij het omvouwen schuiven de iconen op het homescreen door naar een van de helften en de helft die je niet bekijkt, wordt vervolgens zwart. Minder mooi is dat het virtuele smartphonescherm niet de hele breedte beslaat en je daarom nog een kleine rand ernaast krijgt, maar dat moet met software op te lossen zijn.

Apps lijken ook al redelijk goed om te gaan met deze bijzondere constructie. We dachten dat je apps wellicht zou moeten herstarten bij het ombuigen, maar de apps die wij probeerden, pasten zich gewoon automatisch aan. Dat apps van Google zelf, zoals YouTube en Chrome, dat doen, is wellicht niet heel verbazend. Dat een endless runner-game die we speelden, echter zonder problemen doorliep toen we van smartphone naar tablet en terug gingen, was dat zeker wel. Perfect is het allemaal niet. Af en toe zagen we nog een glitch en één keer moesten we de telefoon zelfs herstarten omdat hij was vastgelopen.

In de komende jaren zullen telefoonfabrikanten en app-ontwikkelaars nog genoeg verbeteringen doorvoeren op dit vlak en we hebben de werking van slechts een handvol apps kunnen testen, maar het is geen slechte basis om op verder te bouwen.

Tot slot

De FlexPai is overduidelijk een eerstegeneratieproduct en met een adviesprijs van 1300 dollar is hij alleen interessant voor de grootste gadgetfans of voor ontwikkelaars die al willen testen hoe hun app met deze nieuwe formfactor omgaat. Hij laat echter duidelijk zien hoever we zijn gekomen met hardware en wat er allemaal nog mogelijk is binnen het concept van een smartphone. Het toekomstbeeld dat een telefoon compact is als hij in je broekzak zit, of als je belt, maar zich laat uitvouwen tot tablet in de trein of op de bank, is erg aantrekkelijk.

Voordat we zover zijn, moet er in de komende jaren nog genoeg worden verbeterd en verfijnd, en het zou ons niets verbazen als Royole later dit jaar al door bekendere smartphonefabrikanten wordt voorbijgestreefd. Het zal echter altijd de partij blijven die ons als eerste een blik in een mogelijke toekomst van de smartphone gaf, en die eerste indruk smaakt naar meer.

Reacties (152)

Wijzig sortering
Geinig dat zoiets tegenwoordig kan maar het heeft voor nu nog veel te veel nadelen vind ik. Het grootste issue is waarschijnlijk het dunner maken van zo'n toestel, en het plastic scherm is natuurlijk enorm gevoelig voor krassen.
Niet elk plastic is per definitie enorm gevoelig voor krassen. Sommige plastics kunnen best wat hebben, of zijn "self repairing". Daar het scharnier wel een punt is waar slijtage snel zal optreden, vermoed ik dat het hier inderdaad om een self repairing kunststof gaat.
En niet iedereen ligt wakker van krassen. Persoonlijk geef er heel weinig om. Bij glas is het misschien eerder een probleem dan bij plastic (glanst meer). Ook bij een plastic scherm zie je krassen nauwelijks als hij aanstaat. Geef mij maar plastic.

Ik vind dat plastic er helemaal niet verkeerd hoeft uit te zien en het is vele malen sterker dan glas of metaal. Die oude GSM'tjes kon je met een hamer nog niet stuk krijgen. Echt waar, ik heb het ooit gebrobeerd, hamer stuiterde gewoon af op het schermpje. Ongelooflijk sterk was dat Polycarbonaat.

Dat mensen zich over krasjes zo op kunnnen winden zit toch voornamelijk tussen de oren. Ik kan me wel voorstellen dat designers die de hele dag pixtel perfect dingen maken daar over vallen. Maar als gewone gebruiker boeit het me niet erg en doet het weinig afbreuk aan de functionaliteit.

Ik begrijp wel dat fabrikanten voor hele dure toestellen ook dure en vaak kwetsbare materialen zoeken, om zich te onderscheiden. En het is good for business, al die gebroken schermen. Dat mensen daar dan weer heel omzichtig mee omgaan is ook weer logisch, maar voor mij blijft een smartphone op de eerste plaats een gebruiksding en geen sierraad. Daarbij is de levensduur ook niet zo lang meer, dus om nou een als nieuw uitziend toestal in de afvalbak te gooien...

Ik zie in buigbare schermen op zijn minst een nieuwe productvariant ontstaan, maar mogelijk veel meer. Toch fantastisch dat je zo een tablet in je binnenzak kan steken. Vertegenwoordigers zullen daar zeker raad mee weten, want niet alleen kun je zo veel beter dingen demonsteren, ook het gebruik van zakelijke programma's wordt zo een stuk gemakkelijker.

En wind forward: Als ze hem hem dunner en lichter kunnen maken, wat platter kunnen opvouwen, dan is 7" in opgevouwen toestand een 10" tablet! Wow! En dat met de huidige kleine bezels. 6" wordt iets van 8.5". Ik zie dan wel een combinatie met een armband of horloge onstaan waarmee je telefoneert of anders een minitelefoon accesoire zo groot als een credit card.

Je wil ook realiseren dat ze hem best dunner zullen kunnen maken, omdat je hetzelfde volume houdt alleen uitsmeert over een groter oppervlak. En veel mensen vinden dat de telefoon best wat dikker mag (meer batterij). Dus technisch moet dit zeker haalbaar zijn. Aan elke kant een baterijcel en wat elektronica voor een goede gewichtsverdeling (Laadt ook een stuk sneller).

Wie koopt er dan nog een tablet?

Op termijn is dit een game changer.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 9 januari 2019 08:25]

Mijn eerste smartphone ooit was een HTC Desire Z, de Desire met fysiek uitklapbaar toetsenbord.

Een geweldige smartphone met 2 nadelen waarvan 1 was dat het scharniermechanisme na verloop van tijd toch wel slapjes werd.

Dit is natuurlijk niet 1 op 1 te vergelijken, maar zet mij wel aan het denken. Het was niet dat die Desire Z destijds een budget toestel was ofzo.

Wel mooi om te zien als ontwikkeling. Over een x aantal jaren heeft de iPhone dit ook en dan wordt het booming!
Gaat vooral leuk worden als ze er meerdere scharnieren inzetten. Met een scherm dat je 3 keer zo breed kan maken ga je echt naar een tablet formaat. Telefoon heeft in je zak het formaat van een chocolade reep, maar wel met een scherm als een A4. Oprolbaar toetsenbordje erbij en je hebt een complete laptop in je broekzak(en) zitten.
Ik denk niet dat de release van een uitklapbare iphone perse de markt booming gaat maken.....ik denk eerder dat de zakelijke markt hier vele profijt van kan hebben, maar dan vooral met een PC OS geladen.
Er is geen enkel plastic wat harder is dan glas (en als scherm kan gebruikt worden) en dus meer krasbestendig is.

[Reactie gewijzigd door aval0ne op 9 januari 2019 08:41]

Glas bestaat ook in vele hardheden, van enigszins kwetsbaar tot alleen gevoelig krassen met een extreem hard materiaal.
Kunststoffen kan men een "zelf reparerende" eigenschap meegeven. In de meeste gevallen is dat een toplaag met een soort taai-vloeibare vorm. Dat krast niet echt, maar deukt wat in en veert naderhand weer terug. De buigbare schermen moeten van een polymeer gemaakt zijn wat dit soort eigenschappen heeft, want anders zouden er al snel scheurtjes in het buigbare deel komen.
het plastic scherm is natuurlijk enorm gevoelig voor krassen.
Dat lijkt mij het grootste nadeel.

Dit concept bruikbaar maken vereist volgens mij 2 dingen:

1: Hij moet dunner en het scharnier moet een kleinere hoek maken, zodat hij dichtgeklapt niet meer dan 1cm dik is, en gewoon vlak wordt.
2: je moet het een boekje maken, waarbij het grote buigbare plasticscherm aan de binnenkant zit, beschermd tegen krassen, terwijl je aan de buitenkant een glazen scherm hebt. dat dus wel tegen krassen kan.

Anders zie ik echt te veel nadelen
De gemiddelde telefoon is dunner dan 1 cm, maar het hoesje erom heen(die iedereen heeft) maakt het hele ding dikker. Ik snap dus ook die drang voor dunnere telefoons niet.
Je hebt de video gezien, toch?

Ik hoef ook geen superdun toestel, ongeveer een cm is prima, maar dit model uit de video is echt veel te dik.
Ik vind het altijd maar een beetje pretentious. Toen de 3310 er was, hoorde je niemand erover dat hij te dik zou zijn.
Misschien had je het nog niet door maar tijden (en meningen) veranderen. Ten tijde van de CRT monitoren en buis TV's hoorde je ook niemand klagen over de plaats die ze innamen. Dat wil niet zeggen dat iedereen daar nu gene problemen mee zou hebben.
Zo te zien is dit dikker dan een 3310 hoor.

Dit is meer de dikte van de Sony CM-DX1000, een pareltje van compactheid destijds. Hoorde je toen ook niemand over maar het is dan ook wel Heeeel lang geleden. En hij was heel erg smal bovendien.
Hehe, ik wilde een gsm als voorbeeld nemen die iedereen kent, want ik heb soms het idee dat de gemiddelde tweaker niet zo heel oud is ;)
Ja omdat er gewoon niet beter was?
Bovendien vergeet je dan wel even dat de 3310 in de andere dimensies net kleiner was... Als ik het ding vergelijk met mijn huidige S9+ (https://www.gsmarena.com/...dPhone1=192&idPhone2=8967), dan is die nieuwe nog maar ongeveer 40% van de dikte van de oude, maar in de andere dimensies is hij 1,5 keer zo groot! Als hij dan ook nog eens zo dik zou zijn als de 3310 dan zou hij echt wel vervelend in je broekzak zitten, veel vervelender dan die 3310.
Wel ben ik het er mee eens dat het onder een centimeter eigenlijk allemaal om het even is... Het maakt mij echt niks uit of een toestel nou 7 of 9 mm dik is.
De eerste mobiele telefoon woog 2 kilo. De meeste mensen zouden daar nu niet meer zo blij meer mee zijn ....
Zo licht maar? En true, maar een telefoon is ook iets optioneels, ook al zou je het niet denken hoe al die junkies erop zitten.
Veel mensen zouden hun beroep niet kunnen uitoefenen zonder zaktelefoon
Thots misschien, kan niet echt iets bedenken verder?
In principe zou het kunnen maar het is tegenwoordig niet acceptabel voor bijvoorbeel een ieder die bij klanten thuis komt of veel onderweg is. Als je niet bereikbaar bent voor je klanten of opdrachtgever heb je tegenwoordig wel een probleem.
Dan is het niet optioneel voor je werk. Maar voor je vrije tijd wel.
Een dunnere telefoon betekent dat je een groter scherm kan gebruiken zonder dat het gewicht toeneemt. Snap je dat?
Ohhh my, die extra 20 gram! Dat kan ik niet dragen hoor. Stel je voor dat onze voorouders ons eens konden horen. Heel de dag keihard werken, en nu zeuren mensen om een paar grammetjes voor een apparaat die optioneel is. 8)7
1 Ook de voor ouders liepen niet de hele dag met een stenen bijl in de broek. omdat het zo handig is om die bij je te hebben.
2 Er zit een wereld van verschil tussen kunnen dragen en het fijn vinden om een baksteen in de broek te hebben voor een apparaat die optioneel is. Zeker omdat het niet meer dan aardig is om mee te slepen is wil je eigenlijk niet merken dat je een telefoon in de broek hebt zitten. Ik heb een Play Z en die heb ik nooit in de broek omdat hij te groot en te zwaar is om in de broek te hebben. Dus die ligt ergens op tafel of in de jas. Dus de volgende telefoon moet voor mij kleiner en lichter.
Dat zijn allemaal drogredenen om een optioneel apparaat mee te nemen.

Plus dan heb je de verkeerde telefoon gekocht.Je gaat het echt niiet merken als je telefoon een paar grammetjes zwaarder is of niet.
Klopt dat het voor mij de verkeerde telefoon is, maar naar hedendaagse begrippen is het al bijna een kleine telefoon geworden! En vrijwel alle reacties op internet lees je over de steeds groter wordende telefoons dat je er na een paar dagen aan gewend bent en niet meer anders wilt. Dus ik heb de gok maar gewaagd. Maar ik kan na 2 jaar er nog niet echt aan wennen. Dus hoop dat er, als ik er aan toe ben nog iets te koop is in een kleiner formaat.

Dat zijn geen dogredenen!
Er zijn mensen die graag met een ipad willen bellen, IK vind dat niet fijn. Daarom heb ik liever een kleine telefoon die ik altijd mee sleep en een groter apparaat voor als ik op de bank zit.

[Reactie gewijzigd door ronny op 9 januari 2019 15:34]

Uit je tweede punt begrijp ik dat je dan 2 schermen wil maken. Een groot plastic scherm voor de tablet en een klein glazen scherm voor de telefoon. Dit gaat dan juist weer in tegen je eerste punt lijkt mij. Ik vermoed dat je door het dubbele scherm nog een stuk dikker gaat worden dan dat hij nu al is.

Ik zie dit model dan ook meer als een prototype (ondanks dat de ontwikkelaar je anders wil laten geloven) dan als een echt bruikbare gadget voor het grote publiek. Ze zijn goed op weg, maar er is nog wel even wat innovatie nodig om dit aan de man te krijgen.
Dit gaat dan juist weer in tegen je eerste punt lijkt mij. Ik vermoed dat je door het dubbele scherm nog een stuk dikker gaat worden dan dat hij nu al is.
Klopt helemaal: meerdere schermen maken het toestel dikker, al hoeft dat natuurlijk niet merkbaar te zijn zoals we zien in de Nubia X: dat toestel heeft een extra OLED scherm op de achterkant, en daar merk je niets van in de dikte of accucapaciteit.

Maar je hebt gelijk: het maakt het alsnog een trapje moeilijker. Maar ik spreek hier voor mezelf: ik wil echt geen plastic scherm op de voor en achterkant van mijn telefoon, daar komen zo krassen op.
Precies. En zonder dit soort prototypes komt er ook geen vooruitgang. Waarom? Omdat het kan. Als we een x aantal jaren verder zijn dan is dit main stream. En je hoeft heb early adopter te zijn. Kopen is een keuze.
Ik snap je 2e punt op zich maar het idee nu is natuurlijk dat als die dubbelgevouwen zit dat die nog te gebruiken is. Zou het andersom zijn gaat dat natuurlijk niet meer. Al zou allebei de kanten buigen dan wel handig zijn.
het idee nu is natuurlijk dat als die dubbelgevouwen zit dat die nog te gebruiken is.
Dat is helemaal geen vereiste: de kern van vouwbare telefoons is dat je in een compact toestel een groot scherm hebt.

De opzet die ik noem wordt toch echt een dingetje lijkt het, want ht is 1 van de twee opties voor vouwbare schermen die Android alvast gaat ondersteunen: https://twitter.com/Andro...t-for-foldable-screens%2F

[Reactie gewijzigd door kiang op 8 januari 2019 15:31]

Voor mij zou het al helpen (afgezien van de prijs) als er meer formfactors zouden komen. Persoonlijk lijkt mij een vertikaal om te klappen toestel heel interessant. Ingeklapt een standaard telefoon (wel wat te dik) en uitgeklapt één met oneindig veel vetikal ruimte voor heerlijk browsen en genoeg ruimte voor een toetsenbord. Dus ipv de huidige 18:8 verhoudingen, 28:8.

Creatief zou verder zijn om een soort wiebertje te vouwen. Dus ingeklapt een driehoek. (niet heel handig echter)
Als je het buigbare scherm aan de binnenkant plaatst, je de telefoon dunner wil hebben en hij dubbelgevouwen moet kunnen worden tot een 'boek', wordt radius van de vouw wel erg klein. Dat wordt een nogal scherpe vouw (lees; knik), ik denk niet dat dat haalbaar is qua techniek (althans, met de huidige techniek)
Als je zoiets (in de toekomst) zo kunt vouwen dat deze dicht is met het scherm aan de binnenkant zal dat qua krassen nog wel meevallen.
De toestellen/PDAs van vroeger die konden vouwen kregen bij mij in ieder geval geen krassen.
Mijn m600i had ook een plastic resistive scherm, daar kwamen ook geen krassen op, al zat daar natuurlijk nog wel een rand omheen. Ik denk dat het met de krassen wel mee zal vallen.
ja, leuke gadget inderdaad. Enige toegevoegde waarde zie ik echter niet. Behalve een hoop extra onpraktische 'bijwerkingen'.

Ik doe altijd mijn telefoon met het scherm tegen mijn been aan in mijn broek zodat als ik ergens tegenaan loop ik geen barst of kras in mijn scherm heb. Dat heeft bij dit apparaat geen zin :) En ja je hebt hoesjes, maar dat zijn ondingen en brengen alleen maar extra ongemak. "Dat went zo" is hierin geen argument vraag maar aan Theo Maassen ;)
en het plastic scherm is natuurlijk enorm gevoelig voor krassen.
Zeker een zacht plastic wat buigbaar moet zijn is per definitie niet hard genoeg om zelfs maar de lichtste krassen te weerstaan. Maar wat vooral bijdraagt aan de krassen is het feit dat het scherm buitenom vouwt. Kon je hem naar binnen vouwen dan was hij tenminste nog goed beschermt in je broekzak. Als het scherm alleen buiten kan vouwen ben je meteen ook de mogelijkheid van enig beschermend hoesje kwijt.

Al met al een interessante ontwikkeling, maar zeker geen dagelijks gebruiks-artikel.
het lijkt me inderdaad niet iets wat de huidige smartphone vervangt.
Op de lange termijn wordt dit juist het apparaat dat smartphone, tablet, laptop én PC vervangt.

Eén apparaat dat onderweg gemakkelijk mee te nemen is. In de trein of op de bank perfect is voor het consumeren van media vanwege een lekker groot scherm én de juiste connectiviteit en rekenkracht biedt om met de juiste randapparatuur (toetsenbord/muis + groot beeldscherm) in de behoefte aan zakelijke productiviteit kan voorzien.
Dat wordt pas over 5-10 jaar een realiteit, maar als we kijken naar de eerste iPhone of Android telefoons was er ook alleen nog maar potentie.

[Reactie gewijzigd door Grannd op 8 januari 2019 14:46]

Ah ja de PC/Laptop killer, hoe vaak hebben we dat al niet gehoord de laatste jaren? Een ipad pro kan niet eens een PC of laptop vervangen laat staan een foldable telefoon.
Als ik kijk naar Samsung DEX heb ik toch het gevoel dat thin clients en basic desktops/laptops toch echt wel gaan verdwijnen door dit soort peripherals. Mensen moeten het gewoon eens zien/gebruiken en weten dat het bestaat. Tal van mensen lopen met een S9 of een iPhone X rond, en hebben meer rekenkracht in hun handen dan hun 12 jaar oude desktop in de slaapkamer. En toch, gewoon omdat dat een groter scherm is zitten ze daar de vakantiefoto's op te bewerken.
Bv. Office 365 op een S9 heb ik eens gezien in Mediamarkt op een DeX opstelling... zag er echt geweldig uit en werkte prima!

@Qalo
Het gaat hem niet om effectief werken op een tablet of smartphone, maar via software of hardware DeX hé. Blijkbaar met de Note9 zelfs geen extern apparaat nodig, met extern bluetooth keyboard/muisje...

Ik vind een tablet ook echt niet lekker werken, maar feit is wel dat die -net als hedendaagse smartphones- ruim voldoende cpu/ram/gpu heeft voor standaard kantoorwerk. Waarom dan nog een apart toestel als we met 1 toestel alle ladingen kunnen dekken door er een extern scherm, muis en toetsenbord op aan te sluiten. De software werkt toch hetzelfde. :-)

[Reactie gewijzigd door musback op 9 januari 2019 13:52]

Dat is wel zo maar dat PC-tje staat daar het werkt gewoon en je hoeft er niet voor te docken. DeX is leuk maar je hebt altijd een extern scherm, tobo en muis nodig en dan op iedere plek waar je het gebruikt.

Dan ben je nog beter af met een Chromebook dan heb je alles gewoon altijd bij je.

Ik droomde ook altijd van m'n PC in m'n broekzak maar in de praktijk is het gewoon iets wat nooit doorgebroken is, waarom geen idee. Mensen zijn toch nog te gehecht aan hun Windows PC-tje thuis denk ik.
lichte laptops: Chromebooks ed zal dit misschien wel kunnen vervangen.

Maar voor het echt zware werk zal er nog altijd plaats blijven voor een echte PC/laptop.
Een domme laptop die de rekenkracht van je telefoon Streamt (en alle apps ed in desktop mode) lijkt me nog wel gaaf. Alleen scherm, toetsenbord, accu en TouchPad.
Mits het scherm minimaal 22" is, eigenlijk liefst 2 of 3 van die schermen en 24" mag uiteraard ook.
Dan ben je nog beter af met een Chromebook dan heb je alles gewoon altijd bij je.
Of, juist als het er op aankomt heb je helemaal niets bij je omdat alles in de cloud staat.

Bij mij thuis bereikt de wifi niet de bovenverdieping en 4G is er daar ook niet meer. Ook op veel andere plaatsen is er gewoon geen 4G beschikbaar, ja hier in de stad en dorpen en steden in onze omgeving. Ik heb gewoon het liefst alles op m'n intern geheugen, met sommige dingen zoals Tweakers, Wikipedia, Google gaat dat helaas niet.
Met een Chromebook kun je ook gewoon offline werken hoor. De vraag is wat je met een smartphone zonder connectiviteit gaat doen, dan ben je net zo beperkt.

En thuis geen wifi hebben op de bovenverdieping is simpel op te lossen, ik heb zelf gewoon een mesh systeem. Dat zou hedendaags toch geen probleem meer moeten zijn?
Inmiddels is het opgelost met een extra accesspoint, maar waar het Delta modem 0,0 signaal geeft op de bovenverdieping (behalve met een snapdragon soc, dan heb je iets van 10% signaal) zo geeft dat accesspoint weer onvoldoende signaal beneden, met name dat op 5Ghz. Huis is van 1954 dus geen beton, betonijzer of andere zaken waarvan je verwacht dat die het signaal zouden storen. Wel zijn er zo'n twee dozijn wifi-signalen in de omgeving op te pikken. Ieder kanaal frequentie is al twee of drie keer gebruikt.
Dikke houten vloeren vinden radiosignalen ook niet leuk.
Geen houten vloeren hier.
Voor veel mensen is dat grote scherm echt een toegevoegde waarde. Dat is nu net wat die desktop comfortabel maakt, en als je veel typt, het grote toetsenbord ipv dat gepriegel op een gevoelloos schermpje, natuurlijk ook.

Continuum op de Lumia 950XL met Display dock en de Samsung Dex dock zijn precies dat idee: de smartphone heeft nu genoeg kracht en opslagcapaciteit, het enige waar die tekort komt voor desktop-gebruik is dat grote scherm wat je er met dat dock dus aan hangt. Toetsenbord erbij en de smartphone lijkt op veredelde trackpad geworden maar koppel het los en je neemt het mee naar de volgende werkplek. Het enige dat er nog aan ontbrak was dat het niet draadloos was en niet automatisch koppelde als je de ruimte binnenkomt ... en uiteraard een heleboel essentiële apps*
*( Edge was best okay maar Firefox en Chrome waren beter en ik gebruik altijd twee tot 3 browsers tegelijk. Ook ontbraken apps zoals AutoCAD, Adobe Acrobat, Lightroom, Premiere, Trados Studio, Cubase Audio, Logic Pro, Final Cut Pro, boekhoudsoftware (bv Excact, Afas, Moneymonk), verloningssoftware (loon, salarfusion, unit4, logisal, ccd loonadministratie) CRM-producten (SAP, Raet) en andere branchespecifieke software)

Helaas voor Microsoft en Windows Mobile is het nooit zo mogen worden, 10 Mobile kwam in de USA niet van de grond en Europa en Azië tellen in deze branche nog niet genoeg mee.

Wat ook een nadeel is, is de korte levensduur van de gemiddelde telefoon, vaak is dat maar 2 en hooguit 3 jaar, een PC gaat minimaal 3 en normaal 5 tot 8 jaar mee.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 9 januari 2019 10:17]

Dat is subjectief en geldt dus niet voor iedereen. Ik moet er niet aan denken om mijn werk op zo'n ding te moeten doen. Voor mij zal een desktop computer (of een laptop for that matter) altijd in mijn werkset aanwezig blijven. Daar kan gewoon niks tegenop.

Ik ben van het type dat zelfs een tablet niet lekker vind werken. Apparaten zonder fysieke toetsenbord vind ik sowieso niks. Dat gepriegel maakt me nerveus.

Nee hoor, geef mij maar lekker oldschool. ;)
@Qalo
Het gaat hem niet om effectief werken op een tablet of smartphone, maar via software of hardware DeX hé. Blijkbaar met de Note9 zelfs geen extern apparaat nodig, met extern bluetooth keyboard/muisje...

Ik vind een tablet ook echt niet lekker werken, maar feit is wel dat die -net als hedendaagse smartphones- ruim voldoende cpu/ram/gpu heeft voor standaard kantoorwerk. Waarom dan nog een apart toestel als we met 1 toestel alle ladingen kunnen dekken door er een extern scherm, muis en toetsenbord op aan te sluiten. De software werkt toch hetzelfde. :-)
De software werkt wel hetzelfde (afhankelijk van de beschikbaarheid op het platform die je gebruikt), maar de ruimte op het scherm is voor veel zakelijke werkzaamheden niet afdoende. Ik heb vaak veel schermruimte nodig om bepaalde dingen te kunnen doen. Op zo'n tabletschermpje zal ik véél vaker moeten wisselen tussen schermen. Ik heb mijn werk als eens gedaan op zo'n netbookje met een vergelijkbare schermgrootte, maar dat was niet te doen. Ik ervaarde een enorme efficiencyverlies.

Als ik zo'n tablet alsnog aan moet sluiten op een monitor kan ik net zo goed mijn desktop PC behouden. Het levert gedoe op (vind ik persoonlijk).

Maar misschien ben ik wel een "fossiel" die sommige dingen graag oldschool houdt. Zolang het (voor mij) werkt, dan is dat prima. Als ik ermee moet worstelen, dan houd het snel op voor mij.
Een tablet met toetsenbord kan wel degelijk een normale laptop vervangen,
Wil je echte rekenkracht of grotere beeldschermen, dan zal je de komende 10 jaar toch naar een (dikke) laptop of een good-old desktop moeten.
Een goed uitgewerkte vouwbare telefoon gaat echt de normale tablet wegvagen hoor. Deze getoonde telefoon is pas de eerste, over 5 jaar zijn die dingen een stuk verder ontwikkeld en bruikbaarder.
Dat geloof ik best, maar leg mij eens uit wat ze aan de krasbestendigheid kunnen doen. Als dat ding er na een half jaar niet meer uit ziet,hoef ik hem echt niet. De eerste krastest maakt iig korte metten met dit apparaat
Als je die telefoons ook de andere kant kunnen opklappen zoals de oude klaptelefoons, is er niks aan de hand lijkt me.
De meeste tablets zijn nu al weggevaagd door telefoons, dit zal dat alleen maar bespoedigen.
Een PC/laptop 'killer' zonder toetsenbord of muis; het blijft altijd grappig.
Een PC/laptop 'killer' zonder toetsenbord of muis; het blijft altijd grappig.
Wel in Azie is dat gewoon een feit. Daar zijn PC's al zeldzaam en gaan laptops dezelfde kant op. Tablets en smartphones nemen daar veel van de PC taken over. In de VS is die trend ook al zichtbaar, alleen Europa (met Duitsland voorop) is nog het terrein van de ouderwetse PC.
weet niet waar jij in Azie geweest bent, maar daar gebruiken ze gewoon nog toetsenborden en muizen hoor!
Erg mooie techniek, (ik zeg dit niet vaak omdat ik liever iets dikker wil hebben vanwege grotere accu) maar nu nog dunner en dan dat het echt vlak zit de achterkanten op elkaar, dan is het een echte vervanger van de Tablets.
PC/laptop geloof ik idd niet echt in maar dit gaat wel de tabletmarkt laten verdwijnen.
Voor zover die al niet aan het verdwijnen is bedoel je.
In de westerse markt inderdaad niet. Echter is de smartphone in landen als India en China al jaren niet eens zozeer een vervanger van de pc, maar gewoon de eerste pc die mensen überhaupt hebben.
Op de lange termijn wordt dit juist het apparaat dat smartphone, tablet, laptop én PC vervangt.

Eén apparaat dat onderweg gemakkelijk mee te nemen is. In de trein of op de bank perfect is voor het consumeren van media vanwege een lekker groot scherm én de juiste connectiviteit en rekenkracht biedt om met de juiste randapparatuur (toetsenbord/muis + groot beeldscherm) in de behoefte aan zakelijke productiviteit kan voorzien.
Dat wordt pas over 5-10 jaar een realiteit, maar als we kijken naar de eerste iPhone of Android telefoons was er ook alleen nog maar potentie.
Iets met een glazen bol? :)

Op de lange termijn wordt mogelijk dit juist het apparaat dat smartphone, tablet, laptop én PC vervangt.

Eén apparaat dat onderweg gemakkelijk mee te nemen is. In de trein of op de bank perfect is voor het consumeren van media vanwege een lekker groot scherm én de juiste connectiviteit en rekenkracht biedt om met de juiste randapparatuur (toetsenbord/muis + groot beeldscherm) in de behoefte aan zakelijke productiviteit kan voorzien.
Dat wordt mogelijk pas over 5-10 jaar een realiteit, maar als we kijken naar de eerste iPhone of Android telefoons was er ook alleen nog maar potentie.


Ik heb veel apparaten zien komen, maar ook veel weer gaan. Zullen zien welke toepassingen we hiermee kunnen invullen. Vervanger van alles, meh, ik denk eerder een zeer gerichte toepassing die de tekortkomingen van een telefoon en de ongemakken van een tablet wegwerkt. Verdere ontwikkeling zal aanwijzen of de hybride (Surface bv) ook in deze categorie nog nuttig is of dat dit geen betere ervaring oplevert.

Al ben ik wel eens dat dit een geode stap vooruit is naar een innovatiever apparaat / categorie.

[Reactie gewijzigd door MrAndy9797 op 8 januari 2019 15:08]

Precies, we willen allemaal wel één device dat smartphone, tablet, laptop, pc en tv (+videorecorder) vervangt maar
Een veelgehoord kritiekpunt van moderne smartphones is dat de innovatie er wel een beetje uit is.

Juist de smartphone kon iets dat de andere apparaten voorheen helemaal niet konden. Dat is het succes geworden van de smartphone. Een nieuw innovatief apparaat zal heel andere dingen kunnen waardoor we die oude devices niet meer interessant vinden.

Zoals de bekende zogenoemde quote van Henry Ford "If I’d asked my customers what they wanted, they’d have said a faster horse?" en hij niet kwam met een sneller paard gecombineerd met een betere koets o.i.d. zo is het volgende killerdevice niet een merging van smartphone, tablet, laptop en desktop (alhoewel de ontwikkeling van oprolbare en opvouwbare schermen daar wel naar lijken te streven) maar juist iets totaal nieuws (en misschien mogelijk gemaakt door dat oprolbare/opvouwbare scherm maar misschien ook wel juist door een andere ontwikkeling, bv in de holografie).

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 9 januari 2019 10:32]

Hoeven we helemaal niet meer weg te kijken van het scherm dan. Voor iedere situatie een scherm in één apparaat. #screenzombies ? ;)
ik wil zoiets niet in mijn broekzak. Dus heb ik zowieso een tas nodig, waar ik dan liever een ultrabook in stop in combinatie met een smartphone op zak... maar dat verschilt natuurlijk per persoon.
Just wel. Uiteindelijk. Google maar eens op Nokia morph. Zoals hier al genoemd. Beetje meer fantasie gebruiken :)
Haha zeker mooi, maar dat concept is zo geavanceerd dat wij dat niet meer mee gaan maken
:) Ga eens terug naar 1995 en vertel daar dan eens waar wij nu met een mobiele telefoon kunnen en alle andere gadgets Wat we nu hebben. Ik denk dat ze je opsluiten :P

Even terug naar 1995:
https://youtu.be/kF0WOeMIOrk
Zoek eens op palm treo en penmaster van Samsung (1992!)Behalve doorontwikkeling is het echt niet zo opzienbarend.. Dat filmpje wat jij laat zien is een device wat je ff van tablet naar smartwatch omvouwt.. Dat is best te maken maar niet in hoedanigheid dat ook maar iemand het wil hebben momenteel.. Was het maar😊

[Reactie gewijzigd door Progadgets op 8 januari 2019 19:59]

Even terug naar 1995: https://youtu.be/kF0WOeMIOrk
Ouch 27 minuten, mij te lang.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 9 januari 2019 11:58]

Even doorscrollen tot de kern van het verhaal. Alleen de eerste 5 min is interessant. Of zal ik dat voor je eruit knippen en nieuw filmpje van maken. Opnieuw op YouTube zetten en dan naar je door mailen?
Verschilt per persoon, niks voor mij ;) Zeker wel een gaaf concept!!
Het toekomstbeeld dat een telefoon compact is als hij in je broekzat zit, of als je belt, maar zich laat uitvouwen tot tablet in de trein of op de bank, is erg aantrekkelijk.
Het lijkt me juist enorm onpraktisch, weer een extra handeling en telefoons zijn nu toch al groot genoeg om comfortabel te surfen of te appen.
Die extra handeling is niet vereist he, je kunt m gewoon als telefoon gebruiken. Wil je vervolgens een filmpje of iets dergelijks op een groter scherm kijken, hoef je m alleen maar uit te vouwen.
Je ziet nu op het station iedereen met 1 hand de telefoon vasthouden, dat is dan echt niet fijn meer. Zie er geen vervanger van de smartphone in... Misschien over een aantal jaren als het scherm op een rolletje zit. En het net zo als de nieuwe lg televisie kan uitrollen al gelang de behoefte
Als je m dubbel hebt is het gewoon net als 1 telefoon, tenminste, dat is het idee. Dit is nog maar het begin he.
Extra handeling? Je hoeft de tablet modus niet te gebruiken, en anders is het heel wat meer moeite om die tablet uit je rugzak o.i.d. te pakken.
Dit is nog maar een eerste model. Het scharnier is gewoon niet praktisch. In gevouwen toestand is het toestel aan de scharnierkant veel te dik. Ook lijkt het openvouwen niet echt soepel te gaan.
Het is maar een eerste product. In dit geval komt het op de markt, maar meestal blijven de eerste paar pogingen om tot een geheel nieuw concept te komen in het ontwikkel-lab. Voor een fabrikant van onderdelen is dat niet zo heel handig, Daarom komt het op de beurzen, zodat andere smartphone bouwers het kunnen bekijken en in hun eigen ontwerpen kunnen gaan toepassen.
Het is nu aan de ontwerpers om toestellen te ontwikkelen die wel goed bruikbaar zijn en nog steeds gemakkelijk in de broekzak passen.
Je zou toch denken dat twee schermen met een scharnier dan praktischer is, die kun je veel platter opbergen. Nu is hij idd te dik aan het scharnier. Dit is echt zo'n innovatie omdat het kan net als de gebogen televisie die ook niemand meer wil.
Op zich waar, maar thuis pak ik ook mijn tablet. Als dit soepel gaat werken in de toekomst lijkt het me heerlijk om in de trein over te schakelen op tablet en bij uitstappen hem met enkele bewegingen op te vouwen en weer in de broekzak te stoppen. Mogelijk komt er ook meer ruimte voor een accu of accu’s
Het lijkt me juist enorm onpraktisch, weer een extra handeling en telefoons zijn nu toch al groot genoeg om comfortabel te surfen of te appen.
Nog net niet eigenlijk. Voor mij is 5,3" (16:9)*1 is voor mij echt te klein, 5,5" (16:9)*2 gaat net, en vanaf 5,7" (16:9) *3 is het comfortabel. Mijn huidige telefoon is 5,7" (18:9)*4 is ook weer krap maar was eigenlijk de enige degelijke en toch betaalbare keus.

*1 Wileyfox Swift 2X
*2 Acer Liquid Z630
*3 Lumia 650XL (van m'n vrouw)
*4 LG G6 ThinQ Titanium

De reden dat ik zo'n groot (vooral breed) scherm nodig heb is bij het typen, in plaats van de spatiebalk raak ik meestal of de v of de b. In plaats van de a raak ik de s en in plaats van de o de p. Ik heb een (scherm)toetsenbord geprobeerd met grotere toetsen maar dat werkte ook niet (al zat er weer wel een nuttige toets op die op het standaard tobo ontbreekt (ik dacht de µ).

7" is fijn voor surfen al vind ik het voor het beantwoorden van serieuze e-mails te klein, vooral als ik meerdere vensters tegelijk wil openen. (een kleine vlugge mail gaat wel, het soort dat je ook in een sms kwijt kan) Daar komen de smartphone en de tablet nog gewoon te kort (maar was ook een 10,1" (Acer one 521) te klein.
Kan je hem ook dichtklappen? Scherm naar binnen. Scherm aan de buitenkant lijkt me erg kwetsbaar.
Zo zou ik hem ook graag zien, nu heb ik een beschermhoesje die ik dichtklap, maar dichtklappen van het scherm lijkt me nog idealer.
dan is de vouw heel scherp als je hem plat wil hebben, dat is denk ik te heftig voor het scherm.
Hmm ik wil niet te skeptisch zijn, ik juig elke vorm van gedurfde innovatie toe, maar is het niet veel mooier als het scherm niet buigt maar twee schermen scharnieren? Dan klappen ze plat op elkaar in de broekzak en vouwen ze helemaal vlak uit. Dat de kromming nu ook scherm is lijkt me meer een tech-demo van de buigbaarheid van OLED dan dat het bruikbaar is. Maar misschien kunnen ux designers heel tof om gaan met het kromme aflopende stuk scherm en bewijst de toekomst mijn ongelijk.
Toevallig (bijna) precies een jaar geleden dit artikel over de ZTE Axon M :)
reviews: ZTE Axon M: één telefoon, twee schermen
Maar nóg mooier als het niet twee losse schermen zijn maar gewoon één, die dan tóch in het midden invouwt. Dat is wat Samsung aan het ontwikkelen is:
nieuws: Samsung toont vouwbare smartphone maar geeft geen details
Ik vind het erg mooie techniek, maar voordat het zonder nadelen de huidige schermen kan vervangen zijn we toch wel een paar jaar verder.
Wel leek het scharnier niet tiptop meer, want helemaal uitgeklapt bleef de FlexPai niet compleet kaarsrecht, maar zat er een minieme curve in het midden. Dat was ook goed te voelen tijdens het gebruik van het touchscreen. Of dit probleem beperkt was tot dit exemplaar, weten we niet, maar het doet afbreuk aan de ervaring, dus we hopen van wel. Verder viel op dat de plastic laag over het scherm wat minder glad aanvoelt dan glas en ook meer vingervegen lijkt aan te trekken.
Wel cool om een early adopter te zijn van zo'n ding toch. Een hoog oe en a gehalte als je het ziet.
Denk dat je je daarin vergist. Dit jaar nog komen er daadwerkelijk bruikbare versies op de markt waar al veel langer aan gewerkt is.
Ik vind dit echt super interessant! Op dit moment nog niet de moeite waard om te kopen voor mij, maar mocht het dunner worden en dus bruikbaar als zowel tablet als smartphone, dan is dit echt iets om te volgen wat mij betreft. Leuke video!
Ik vermoed dat eend ergelijk apparaat de volgende echte 'hit' wordt, mits degelijk uitgewerkt.
Het heeft nog wat tweaks nodig natuurlijk, maar op dit moment ziet het er erg gaaf uit.
Misschien zou het qua software beter zijn als ze het schermfedeelte wat niet gebruikt word in smartphonemodus gewoon uitzetten.
Inderdaad... maar een zwarte wallpaper kan op OLED al wonderen doen :-)
Dat doet ie nu toch ook?
Bij het omvouwen schuiven de iconen op het homescreen door naar een van de helften en de helft die je niet bekijkt, wordt vervolgens zwart.
Interessant! Al verbaas ik me wat over de kleine batterij. Je zou toch verwachten dat het wel minimaal 2x zo groot zou kunnen als gebruikelijk, omdat het wel iets weg heeft van 2 smartphones aan elkaar. Of denk ik nou te simpel?
Ik heb de video nog niet gehoord (zit op het werk) maar ik denk niet dat je moet denken aan 2x een smartphone maar meer als 1 tablet wat een halve tablet kan worden. Je heb nu maar natuurlijk 1 keer de hardware die de stroom nodig heeft. En niet zoals bij 2 smartphones 2x de gpu, 2x de cpu en 2x de beeldscherm.
Misschien dat de batterij in twee cellen moet worden opgesplitst en dat in elk 'deel' van de telefoon een klein beetje batterij zit?
Mogelijk vanuit het gewicht dat de telefoon dan krijgt dat ze dit niet hebben gedaan?


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True