Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

ZTE Axon M Preview

Eén telefoon, twee schermen

13-01-2018 • 14:00

84 Linkedin

Preview

"Alle smartphones lijken tegenwoordig op elkaar". Het is een opmerking die we vandaag de dag vaak horen. Waar je vroeger bij normale mobieltjes nog allemaal verschillende form factors had, is de diversiteit er met smartphones die voornamelijk uit scherm bestaan een beetje uit. Daarom waren we blij verrast toen we op de CES de Axon M van ZTE tegenkwamen. Dit toestel kwam onlangs uit in de Verenigde Staten en heeft niet één, maar twee 5,2"-schermen. Ze zitten verbonden met een scharnier waardoor je zelf kunt kiezen of je het tweede scherm gebruikt. Origineel is het zeker, maar werkt het ook een beetje lekker?

ZTE heeft in totaal vier verschillende manieren bedacht waarop je de Axon M kunt gebruiken. Om te beginnen natuurlijk als normale smartphone; je klapt de schermen dan met de ruggen tegen elkaar aan het tweede scherm gaat dan op zwart. Buiten het feit dat aan de zijkant het scharnier uitsteekt, merk je aan weinig dat je zo'n bijzondere telefoon vasthebt. Behalve dan wellicht het feit dat hij nogal fors is, met een dikte van 1,2 cm en een gewicht van 230 gram.

Interessanter wordt het als je het tweede scherm uitklapt, waarna het samen met het hoofdscherm een groot oppervlak vormt. Met in het midden het scharnier, dat helaas wel. Dat maakt meteen dat de modus waarin je beide schermen in de software samenvoegt tot een groot geheel niet heel fijn uit de verf komt. Android en de apps kunnen op zich goed overweg met het grotere 6,75"-oppervlak, maar omdat dwars door het midden een scharnier loopt is er eigenlijk geen enkel gebruiksscenario waarin dit handig is. Of het nou om tekst, foto of video gaat; altijd zit er iets in de weg en dat bleek zelfs als bij de korte tijd die wij met de telefoon doorbrachten irritant.

Dan blijven over de mirror-modus, waarbij beide schermen hetzelfde weergeven en de dual-modus, waarbij de schermen individueel te gebruiken zijn. Die eerste kan volgens ZTE nuttig zijn als je bijvoorbeeld tegenover iemand zit en een presentatie geeft op de telefoon; beide partijen kunnen dan hetzelfde zien. Dat klinkt echter niet als een scenario dat vaak voorkomt.

Nuttiger is de modus waarbij je op elk scherm iets anders weer kunt geven. Denk bijvoorbeeld aan YouTube en WhatsApp, of een webpagina en een notitie-app. Je kunt apps daarbij naar het andere scherm sturen door met drie vingers over het scherm te swipen. Zo'n beweging met drie vingers is op een scherm van 5,2" wat krapjes en het werkt daardoor niet altijd soepel. Sommige ZTE-apps zijn slim genoeg om beide schermen tegelijkertijd te gebruiken: open je bijvoorbeeld de agenda, dan zie je op het linkerscherm het maandoverzicht en rechts de dagindeling.

Wat dan weer niet zo handig is, is het toetsenbord. Als je het scherm open hebt geklapt en op een van de schermen het toetsenbord oproept, is er altijd één hand die een te grote afstand moet overbruggen. Je bent dus altijd overgeleverd aan tikken met één hand.

Hoewel de Axon M in de VS dus al gewoon te koop is, voelde de software nog aan als een bèta. Bij het schakelen tussen de verschillende modi, wat je doet via een knop op de navigatiebalk, bleef het toestel regelmatig even kort hangen en soms daarna nog lange tijd haperen. Op een gegeven moment reageerde de wisselknop helemaal niet meer en moesten we de telefoon resetten om alles weer aan de praat te krijgen. Dat zou bij een product dat gewoon in de schappen ligt niet mogen gebeuren.

De vertragingen komen wellicht doordat de gpu flink onder druk staat. Met twee full-hd-schermen moeten immers flink wat pixels berekend worden en de gebruikte Snapdragon 821-soc is alweer van een oudere generatie. Deze is op zich in staat om de gezamenlijke resolutie van 3840x2160 pixels aan te sturen, maar wordt daarbij wel tot het uiterste van zijn kunnen gedreven.

De rest van de hardware is dik in orde: 4GB ram, 64GB opslaggeheugen, een micro-sd-slot, vingerafdrukscanner aan de zijkant in de aan-uitknop, een fysieke sluiterknop, usb-c, een 3,5mm-jack en een 3180mAh-accu. Met de wetenschap dat het scherm een van de grootste stroomslurpers in een telefoon is, zijn we erg benieuwd hoe lang de telefoon meegaat als beide schermen in gebruik zijn.

Een design als dit brengt nog enkele eigenaardigheden met zich mee. Omdat de schermen met de rug tegen elkaar klappen is het niet mogelijk om daar een camera te plaatsen. De Axon M heeft daarom alleen een frontcamera. Althans, dat is de positie, maar de omvang is meer die van een camera die we normaal achterop een telefoon vinden. Het is een Sony IMX350, een 1/2,8"-sensor met pixels van 1,0 micrometer. Hij heeft een resolutie van twintig megapixels, een ledflitser en een lens met diafragma van f/1.8. Switchen tussen een selfie en een normale foto doe je door in de app daarvoor te kiezen - het camerabeeld wordt dan naar het andere scherm verplaatst - en de telefoon fysiek om te draaien.

Met de Axon M heeft ZTE echt een unieke smartphone ontworpen en dat het technisch überhaupt zo goed werkt als het doet, is een pluim waard. Dat maakt het niet meteen een goede telefoon. Leuk om te zien dus, maar we liggen er niet wakker van dat hij niet in Nederland te koop is.

Reacties (84)

Wijzig sortering
Het is denk ik wachten tot zoiets 'scharnierloos'/bezel-loos kan. Ik zie hier op zich wel wat in; een normale smartphone voor als je gewoon even een berichtje wil checken, maar als je lekker zit in de trein/thuis/etc. heb je of een veel groter scherm, of wordt het makkelijker om twee dingen tegelijk te doen. Merk zelf dat ik op mijn Samsung nog wel eens het scherm wil 'delen' maar dat is vaak zo irritant dat ik er toch maar vanaf zie. Op deze manier zou dat een stuk prettiger werken. Bovendien zou een groot scherm dat naadloos aansluit (dus zonder bezel in het midden) wel echt veel toegevoegde waarde hebben. Ik denk dat smartphones dan makkelijk tablets de markt uit werken.
Naadloos zou inderdaad de mooiste oplossing zijn en ik denk dat dit ook wel een voorwaarde is wil het concept echt aanslaan bij de massa. Ik ben alleen bang dat je dan niet meer 360 graden kan flippen, maar dat de hoek beperkt blijft tot 180 graden wat naar mijn idee prima is.
Je kan met dit type ook niet 360 graden flippen. De schermen kunnen niet met de schermkanten tegen elkaar ingeklapt worden.
Dit type heeft dus ook een maximale hoek van 180 graden.
Dual-sim, iemand ?...
Één telefoon voor beide Sim's, en dat dan tegelijk, in vergelijking tot andere dual-sim toestellen, waarvan er maar één tegelijk te gebruiken is.
Voorbeeldje, linker scherm is voor je werk, en het rechter scherm voor thuis, of andersom.
En wanneer je één van de twee dan even niet meer nodig bent, klap je dat scherm in.

En als ik nu toch bezig ben, dan knal er ook gelijk even een 2e accu bij in.
:)

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 13 januari 2018 14:59]

Dual-sim, iemand ?...
Één telefoon voor beide Sim's, en dat dan tegelijk, in vergelijking tot andere dual-sim toestellen, waarvan er maar één tegelijk te gebruiken is.
Het idee van een dual-sim is dat beide sims tegelijkertijd te gebruiken zijn in je toestel. Ik zie geen reden om daarvoor 2 telefoons aan elkaar te plakken ...
"Ik zie geen reden om daarvoor 2 telefoons aan elkaar te plakken ..."
De ene wellicht niet, een ander daarintegen misschien weer juist wel.
Ik ben persoonlijk voor het laatste van deze twee opties kan ik melden, aangezien ik werk en privé zo toch mooi gescheiden kan houden.
Ik gebruik twee Sims en beide zijn volledig on line. Ik zie niet in waarom ik daarvoor twee schermen moet hebben.

Wel een leuke feature als de bezels micro zouden zijn...
Dat is toch leuk om met 2 personen gelijk te skypen. Gij ziet ze beiden, zij zien alleen u maar kunnen elkaar wel horen.
Het moet toch heerlijk zijn om die 2 tegen elkaar uit te spelen🤔😉
Maar Ja 2 schermen, dat achterste scherm moet toch een vettig uitzicht hebben denk ik zo, toch maar altijd een doekje op zak.
Wat is er mis met twee telefoons en een stukje ductape?

Ik kan wel het één en ander bedenken, maar geen van die nadelen ga je niet terug zien bij een dualsim telefoon met gescheiden schermen. Je wilt goede performance op beide schermen, dus hebt een tweemaal zo krachtige CPU/GPU nodig. Je wilt dat de accu niet twee keer zo snel leeg gaat, dus wilt een twee keer zo dikke batterij (of inderdaad: twee losse batterijen). Je hebt al twee schermen dus feitelijk heb je twee losse telefoons aan elkaar geplakt. Maar dan met het nadeel dat ze niet los kunnen.
Ik heb helemaal niets afgekeurd van dit toestel, ik maakte alleen maar één grappige opmerking. Enfin zo was het toch bedoeld.
Het enige wat ik wel meende is dat het achterste scherm wel rap heel besmeurd gaat uitzien.
Zeker bij mij zou dat zo zijn, ik heb een nogal vettige huid van nature.
En inderdaad hebt ge gelijk wat die batterijen aangaat.
En ook heb ik mijn twijfels of de cpu dat allemaal goed aankan.
Ik begin een Xiaomi Fanboy te lijken, maar Xiaomi heeft hier Second Space voor, twee werelden op 1 dual sim toestel:

http://xiaomitips.com/gui...i-8-second-space-feature/

En standaard de mogelijkheid om apps te clonen.. voor je social media apps die nummer gebonden zijn bijvoorbeeld

[Reactie gewijzigd door Dust2Dust op 14 januari 2018 09:25]

Wel chill als je een privé met een zakelijke omgeving moet combineren. En je hebt nu 2 telefoons.
Dat is dus idd precies wat ik nu doe, werkt echt erg goed.
Toch juist wel... Want veel bedrijven vereisen MDM, waarbij ze behoorlijk verregaande controle over je toestel hebben. Kunnen ze bijvoorbeeld lokatie zien, een wipe starten, kijken wat voor apps je er op hebt.. Dat is niet fijn als je een telefoon ook prive gebruikt. Het gaat via internet dus je werk sim uitzetten betekent niet dat de monitoring ook stopt.

Nu wordt dat wel een stuk minder met Android Enterprise en Application MDM waarbij niet zozeer het toestel maar alleen de bedrijfsapplicaties beheerd wordne. Maar zo ver zijn veel bedrijven nog niet.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 13 januari 2018 21:44]

Misschien wel heeeeeel romantische mogelijkheden voor jongeren :)
En een manier om de twee displays los te maken zodat je in elke broekzak een kunt steken?

Of je haalt 2 smartphones en wat secondelijm :+
Wow, als die twee displays los kunt maken, dan heb je echt de ultieme telefoon! Vooral als elk scherm dan ook zijn eigen soc e.d. heeft.
Nu begin ik toch wel echt te twijfelen of dit nog sarcasme is :P
Nee, nee, ik ben heel serieus, net als ASNNetworks. Als elke scherm los is en zijn eigen SoC e.d. heeft, hoef je zelfs geen 2 telefoons meer te hebben voor werk en privé! Wow, ideaal!

P.S. Je bedoelde waarschijnlijk ironie, "het tegenovergestelde zeggen van wat je bedoelt, met de gedachte dat je publiek weet wat je bedoelt"; sarcasme betekent "bijterigheid", het is bijtende ironie (dus onaardige ironie) – niet zomaar elk soort ironie is sarcasme.
Misschien is het handig om eerst zelf te begrijpen wat sarcasme en ironie is voor je mensen gaat verbeteren...
Het zijn ingewikkelde begrippen, en er zijn wel meerdere definities mogelijk. Maar mijn definities hierboven zijn alleszins redelijk.
Er is niks ingewikkelds aan, tenzij je Data uit Star Trek bent.
Er is vrij veel literatuur over, lees je maar eens in. Het is ingewikkeld.
Dat geldt ook voor humor, toch begrijpt bijna iedereen wat het is.

Als je in de literatuur duikt om sarcasme te gebruiken dan heb je niet genoeg ervaring met de term om anderen de les te lezen. Tip: luister eens het nummer Ironic van Alanis Morisette ipv de eerste de beste foute bron te quoten. Dan weet je al een hoop meer over ironie.

[Reactie gewijzigd door Pierz op 15 januari 2018 21:03]

De ultieme telefoon voor iemand die een dubbelleven leidt!

[Reactie gewijzigd door mikesmit op 14 januari 2018 08:12]

Je kan beide SIMs gewoon tegelijk gebruiken? Tenzij je een website voor de helft met de ene SIM en de andere helft met de tweede SIM wilt doen?
Met bellen kan je per contact instellen met welke SIM je belt, een default SIM instellen of op moment dat je belt kiezen vanaf welke SIM je wilt bellen, bellen vanaf 2 SIMs gaat zo lastig :+
Verder kon ik prima gebelt worden op de tweede SIM terwijl ik met de eerste belde etc.

[Reactie gewijzigd door RGAT op 13 januari 2018 16:27]

zoals bij een huawei p9 lite kan ik gerust beide simkaarten tegelijke tijd gebruiken, dat is naar mijn weten ook bij andere toestellen zo bij dual sim.
Het idee vind ik wel aardig. Denk dat zoiets op zich wel aardig werkt wanneer je een buigbaar scherm hebt dat mee buigt. Zit dan wel een uitdaging in het strak houden v/h scherm. Anyway ... kudo's dat ZTE wat probeert. Mijn Axon7 ben ik nog altijd tevreden mee. Partijen als deze zetten de grote jongens toch een beetje op scherp.
En als de schermen dan ook nog naar binnen dichtklappen, ben ik helemaal tevreden.
Laat de klaptelefoons maar weer komen.
En dan een rubberen pakking van 0,5mm of iets dergelijks als rand gebruiken, kunnen er geen zandkorrels uit je broekzak tussen komen.
De ultieme multitasking telefoon. Alleen kan de uitwerking ervan nog een stuk beter.

[Reactie gewijzigd door -Hugo- op 13 januari 2018 14:08]

...wat hem dus niet echt ultiem maakt ;)
Het ging om de gedachten en niet hoe zij het uitgewerkt hebben.
Of een telefoon waar je naast (boven) het keybord nog een fatsoenlijk deel van het beeld kan zien.

De uitvoering is hier ronduit lelijk, maar het concept staat me wel aan. Dichtgeklapt zie ik de schermen liever tegen elkaar en als ze toch met meerdere schermen bezig zijn, kan er misschien nog wel eentje bij aan de voorkant (in gesloten toestand). Dan kan je hem als minitablet, maar ook als standaard telefoon gebruiken. De resolutie van het frontscherm hoeft dan niet eens zo hoog te zijn. Voor "zwaarder" gebuik kan je hem altijd nog openklappen. Dan liever wel een kleinere (geen) bezel, zeker aan de scharnierkant.

Vraag me wel af hoeveel die schermen van de accu vergen.
Gelukkig wordt het al in de review aangegeven. Het is niet echt een revolutie (lees: niet om aan te zien). Het idee dat het kan wisten we natuurlijk al en wat we ons allemaal af vroegen sindsdien is: en de bezel dan? En daar heeft ZTE eigenlijk totaal geen aandacht aan geschonken wat ook duidelijk te zien is als je de Tweakers homepage te zien krijgt. Leuk dat we hem even mochten zien irl, maar een hype zal deze niet worden, temeer omdat ze er geen speciale feature aan hebben gehangen. Ja mirror mode, maar zoals aangegeven, wanneer gaan we dat gebruiken? Afijn, toch leuk en weetbaar dat men er mee aan het experimenteren is. Maar ik zie meer in een extra scherm die je uitrolt uit je telefoon.
Samsung is hier al heel lang mee bezig, ZTE heeft in mijn gevoel dit alleen gemaakt zodat ze de "eerste" kunnen zijn (wat ze dus zeker niet waren...) LG is bezig met dat 'uitrollen' wat je aan gaf. hopelijk zien we deze beide snel :)
Misschien dat het "idee" niet nieuw is. Maar ze zijn zeker wel de eerste.
En of je dat goed genoeg vindt of niet, vind ik niet zo belangrijk. Want ze zetten iets neer dat al die saaie conformistische mainstream fabrikanten tot nu toe niet durfde ;)
Zij zijn zeker niet de eerste. Ik weet sowieso dat Kyocera jaren geleden al vrijwel hetzelfde principe had. https://www.cnet.com/products/kyocera-echo-sprint/review/
Met dezelfde nadelen. Dus hemel ZTE niet al te veel op voor deze stap.
De vertragingen komen wellicht doordat de gpu flink onder druk staat. Met twee full-hd-schermen moeten immers flink wat pixels berekend worden en de gebruikte Snapdragon 821-soc is alweer van een oudere generatie. Deze is op zich in staat om de gezamenlijke resolutie van 3840x2160 pixels aan te sturen, maar wordt daarbij wel tot het uiterste van zijn kunnen gedreven.
2x FHD verticaal naast elkaar = 1920x2160, niet 3840x2160
En hetzelfde aantal pixels als de LG G6 met dezelfde chipset.
1440 * 2880 = 4147200
1920 * 2160 = 4147200
Viel mij ook op. De genoemde resolutie is UHD dat zou betekenen dat je vier schermen had.
@WoutF, was de kleurtemperatuur van beide schermen hetzelfde volgens jou?

ZTE had al enkele Axon M toestellen voor reviews uitgeleverd waarbij de kleurtemperatuur van beide schermen afweken. Bij de ene scherm is het wit gelig was en bij de andere is het wit blauwig. In de video hierboven lijkt dat te zijn opgelost maar in de foto boven de titel weer niet.

[Reactie gewijzigd door Chocoball op 13 januari 2018 22:19]

Op het oog weken ze een klein beetje af. Niet zoveel dat het meteen opvalt of stoort.
Ik vraag me af of een telefoon met beamer zou werken. ik hoorde wel eens dat dat teveel energie kost.
Jazeker werkt dat.
Sterker nog, dit is al eens gedaan.
Kijk eens aan = Eerder artikel hier op Tweakers.net, genaamd: Samsung presenteert Android-smartphone met picoprojector
Volgens mij was er een Samsung Galaxy Beam een paar jaar terug, maar geen idee of hij zo goed was
Eventueel is er de Moto Mod projector met een van de Moto Z telefoons.
Briljant! Google Maps & Flitsmeister tegelijk op het scherm :)
Dat bestaat al: waze. :+
Danku, u haalt me de woorden uit de mond.

Ik vind dit wel een interessant idee, zoals hierboven geschetst zou nagenoeg bezel-loos het mooiste zijn
Zou al helemaal mooi zijn wanneer je een toetsenbord op het tweede scherm daar constant zou kunnen laten staan, of wegswipen eventueel. Lijkt mij in ieder geval een stuk prettiger werken.
Of nog extremer natuurlijk.
Beide schermen volledig tot je beschikking houden, en het toetsenbord gedeelte laten afhandelen door zo'n apparaatje.
Er lag me nog vaag iets van bij, dat ik dit ding hier eens voorbij heb zien komen een hele tijd geleden, en dat had ik goed blijkbaar, en heb het betreffende artikel inmiddels dan ook terug kunnen vinden, zoals te zien is in link hierboven.
Dat in een telefoon bouwen wordt wel complex (qua ruimte met name) denk ik. Maar het zou inderdaad gaaf zijn als dat op die manier erin verwerkt werd.

Wel onhandig als je jouw mobiel in de lucht houd met typen, je krijgt dan toch meer het idee van een desktop omdat je hem per se moet neerzetten.
Ik zou zo'n kastje persoonlijk dan ook graag apart zien.
Met andere woorden, je kunt het apparaatje laten sicken met het toestel wanneer je het kastje aanzet.
En wanneer dit bovengenoemde niet het geval is (het kastje staat uit) dat het toetsenbord dan gewoon zoals normaal op je toestel aanwezig blijft, en deze dus gewoon omhoog blijft komen op je toestel wanneer het kastje uit staat.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee