Uiterlijk en aansluitingen
Samengevat
De Elitebook 1050 G1 is een stevige laptop, die makkelijk te upgraden is en door HP is volgehangen met beveiligingsmogelijkheden. Toetsenbord en touchpad werken prettig en de uitvoering met 4k-scherm geeft een mooi, contrastrijk beeld. Helaas valt de kalibratie van de kleuren tegen voor een laptop van deze prijs. Daarnaast monden de uitlaten van de koellucht aan de zijkant uit, terwijl bij het scharnier handiger is. De accuduur is erg goed voor een laptop met 4k-scherm en bedraagt elf uur tijdens browsen.
Eindoordeel
Bij de Elitebook, HP's high-end zakelijke laptopserie, ontbrak al een tijdje iets: een snelle 15"-laptop. De meeste Elitebooks zijn voorzien van een U-processor, ofwel een cpu met een tdp van maximaal 15W. Dergelijke processors zijn niet bepaald traag, maar een 45W-processor met twee extra cores loopt toch een stuk sneller. Wilde je meer snelheid, dan kwam je bij HP meteen uit op de Zbook-serie, met Quadro-videokaarten. De tussenvorm die HP vervolgens bedacht, is de Elitebook 1050 G1 geworden. Daarbij wordt de Zbook Studio G5-behuizing gecombineerd met een Geforce-videokaart, zodat je ook nog een spelletje kunt spelen op je werklaptop.
/i/2002360821.jpeg?f=imagearticlefull)
Als je de Elitebook uit de doos haalt, krijg je het gevoel dat je met een 'serieus' stuk hardware te maken hebt. De laptop weegt ruim twee kilogram en is op de onderplaat na helemaal van aluminium gemaakt. De behuizing wordt gekenmerkt door strakke lijnen en 'afgezaagde' hoekjes, wat op meer Elitebooks van modeljaar 2018 te zien is. De 1050 G1 is, op het eerste gezicht dus een 'premium'-laptop, zoals een Apple MacBook, Microsoft Surface of Dell XPS.
Die eerste indruk houdt stand als we de laptop van dichterbij bekijken. De behuizing veert niet makkelijk mee, ook niet als we er zo hard op drukken als bij normaal gebruik niet gauw zal voorkomen. De scharnieren voelen aardig stevig aan en het scherm laat zich niet gemakkelijk torderen. De 1050 G1 zit, kortom, stevig in elkaar.
De zijkant van de laptop herbergt aan de linkerkant twee usb 3.0-aansluitingen en rechts zitten twee Thunderbolt 3.0-aansluituingen. Je kunt een extern beeldscherm aansluiten met behulp van Thunderbolt, maar gelukkig is er ook nog een gewone hdmi 2.0-aansluiting om beeldschermen of televisies aan te koppelen. De usb-c-connectors kun je overigens niet gebruiken om de laptop mee op te laden. Bij het aansluiten van onze usb-c-voeding van 60W verscheen de melding dat de voeding niet krachtig genoeg was. Een 100W-voeding hebben we niet voor handen, maar de kans is groot dat ook die niet wordt geaccepteerd, aangezien de bijgeleverde voeding 150W kan leveren. Tot slot is een sd-kaartlezer van de partij en daarmee heb je het wel gehad met de aansluitingen.
Opvallend is dat er op allebei de zijkanten flinke uitstroomopeningen van de koeling zitten. De meeste concurrenten, zoals Dell bij de XPS-laptops en Apple bij de MacBooks, kiezen ervoor om die opening tussen de scharnieren van het scherm te plaatsen, waardoor ze minder opvallen. Bijkomend voordeel van die configuratie is dat er geen warme lucht tegen je handen wordt geblazen als die aan weerszijden van de laptop liggen, bijvoorbeeld tijdens het gamen met een losse muis.
Toetsenbord en touchpad
Voor zijn Elitebooks past HP de gebruikelijke toetsenbordindeling aan en dat heeft tot gevolg dat printscreen een secundaire functie wordt van de rechtershifttoets, terwijl 'pause' en 'insert' helemaal verdwenen zijn. Tussen F12 en 'delete' komt daardoor wel weer ruimte vrij voor de 'collaboration keys', oftewel knoppen waarmee je gemakkelijk gesprekken kunt voeren en je scherm kunt delen. De toetsen zijn ongetwijfeld handig bij het gebruik van 'pro'-software, maar in Skype kregen we ze niet aan de praat en dat maakt de knoppen overbodig voor de thuisgebruiker.
/i/2002360825.jpeg?f=imagenormal)
Over de indeling van het toetsenbord kun je je bedenkingen hebben, maar het typt wel erg prettig. Het toetsenbord ligt rotsvast in de behuizing en veert dus niet mee, ook niet als je een stevige aanslag hebt. Het heeft een redelijk lichte, maar duidelijke aanslag. De hoeveelheid travel is niet verkeerd voor een laptop van deze dikte.
Wat geldt voor het toetsenbord, geldt ook voor de touchpad; die ligt stevig in de behuizing en daarom voelt het duidelijk aan als je erop klikt. Het oppervlak van de touchpad is van glas en omdat het een Precision Touchpad is, worden alle veegbewegingen in Windows 10 netjes ondersteund. Van een high-end laptop verwachten we ook niet minder.
Rechts naast de touchpad zit de vingerafdrukscanner en ook die werkt snel, maar je kunt de laptop nog iets sneller ontgrendelen met je hoofd, met behulp van gezichtsherkenning, en ook dat werkt snel, al is het voor brildragers noodzakelijk om Windows Hello te 'trainen' door bij de installatie een gezichtsscan met en zonder bril te maken.
HP Endpoint Security Chip
Dat de Elitebook 1050 G1 uit HP's zakelijke serie komt, betekent ook dat er zakelijke beveiligingsopties op zitten die je niet op gewone systemen tegenkomt. HP voorziet elke Elite-pc of -laptop van de HP Endpoint Security Controller, vergelijkbaar met Apples T2-chip, die behoorlijk veel beveiligingstaken voor zijn rekening kan nemen. De 1050 G1 is bijvoorbeeld voorzien van een bios dat door HP 'BIOSphere Gen4' wordt genoemd en dat bijvoorbeeld met behulp van HP Sure Start de mbr en gpt kan beschermen tegen wijzigingen door malware, maar ook extra authenticatie met behulp van de vingerafdrukscanner kan toevoegen nog voordat Windows is gestart. Het bios controleert bovendien of er niets aan is veranderd en kan eventueel een back-up terugzetten, mocht malware aan het bios hebben gerommeld.
Ook binnen Windows biedt HP extra beveiliging door de HP Sure Click Secure Browser mee te leveren, wat een gemodificeerde versie van Chromium is die alle tabs in een sandbox draait. Daarvoor moet je wel de taal van de laptop op Engels zetten, anders werkt het niet. Verder biedt HP verschillende opties voor beheerders, bijvoorbeeld Sure Recover, waarbij beheerders makkelijk de standaard image van HP op een laptop kunnen terugzetten of op afstand een eigen image kunnen installeren. Aan die opties kun je zien dat de Elitebook een zakelijk systeem is met veel opties die vooral interessant zijn in een zakelijke omgeving.
Specificaties en benchmarks
De Elitebook 1050 G1 kun je in veel verschillende uitvoeringen krijgen, waarbij de goedkoopste is voorzien van een Core i5-8300H-processor, 8GB geheugen, een 256GB-ssd en een full-hd-scherm. Daar betaal je een kleine 1500 euro voor en dat is, als je puur op de hardware afgaat, een hoop geld. Bij de prijs van de Elitebook is echter ook de software inbegrepen, zoals het eerder genoemde Self Healing Bios en de beheersoftware.
HP Elitebook 1050 G1 |
|
Processor |
Core i7-8850H |
Cores/threads |
6/12 |
Klokfrequentie (turbo) |
2,6GHz (4,3GHz) |
Gpu |
Intel UHD Graphics 630 Nvidia GTX 1050 Max-Q |
Werkgeheugen |
32GB ddr4-2666, dualchannel |
Ssd |
Toshiba XG5 1TB Toshiba XG5-P 2TB |
Wifi |
Intel Wireless-AC 9560 |
Accu |
95,6Wh |
Gewicht |
2109 gram |
Scherm |
15,6", 3840x2160 pixels, mat |
Schermpaneel |
AU Optronics AUO30EB |
Besturingssysteem |
Windows 10 Pro |
Vanaf het instapmodel kun je upgraden naar onder andere een hexacoreprocessor, meer werkgeheugen, een of twee grotere ssd's en een 4k-scherm. De uitvoering zoals hierboven genoemd, is geen standaard verkrijgbare configuratie, maar als je de extra 2TB-ssd weglaat, kom je uit op de 3ZH27EA-uitvoering, die voor een kleine 2800 euro in de Pricewatch staat.
/i/2002360833.jpeg?f=imagenormal)
Zoals bij alle Elitebooks heeft HP upgraden vrij makkelijk gemaakt. De onderplaat zit vast met Torx T8-schroefjes en laat zich makkelijk verwijderen. Het werkgeheugen zit in twee ddr4-slots en is te vervangen, en voor de opslag zijn twee m2-slots beschikbaar. In ons testmodel zijn die gevuld met een 1TB- en een 2TB-ssd, maar als je er twee identieke ssd's in zet, kun je ze ook in raid draaien. De draadloze netwerkkaart, cpu en gpu zijn op het moederbord gesoldeerd en kun je dus niet achteraf upgraden.
Benchmarks
De Core i7-8750H zijn we al in een aantal laptops tegengekomen, maar deze 1050 G1 is voorzien van een i7-8850H. Maakt dat veel verschil? Ja en nee. Wat kloksnelheid betreft is de 8850H sneller, met een basisklok van 2,6GHz ten opzichte van 2,2GHz voor de 8750H, en ook de turboklok ligt 200MHz hoger. Voor zakelijk gebruik is het echter belangrijker dat de 8850H vPro ondersteunt, wat in sommige bedrijfsomgevingen een vereiste is.
- Cinebench R15 - Multi
- Cinebench R15 - Single
De prestaties van de 8850H zijn prima, als we op Cinebench moeten afgaan. De processor is zo afgesteld dat de tdp van 45W een halve minuut overschreden mag worden en dan mag er 60W worden verbruikt. Dat leidt tot een hogere kloksnelheid en tijdens het draaien van Cinebench zagen we de cpu de 4GHz op alle cores aantikken.
- Lightroom - Exporteren
- Photoshop CC - Gpu accelerated
- PCMark Home v3
In software als Lightroom en Photoshop is de Elitebook ook lekker vlot en zelfs sneller dan een Asus Zenbook met Core i9-processor. De MSI GT75 met i9-8950HK blijft sneller, maar die laptop is dan ook ruim twee keer zo dik als de Elitebook en heeft daardoor betere koeling, wat tot hogere kloksnelheden leidt.
- 3DMark Cloud Gate
- 3DMark Cloudgate - Graphics
- 3DMark Cloudgate - Physics
- 3DMark Time Spy - graphics
- Firestrike Graphics
De Elitebook heeft een GTX 1050 Max-q-videokaart en dat maakt het grootste verschil tussen deze Elitebook en een Zbook. Die laatste heeft namelijk een Nvidia Quadro-videokaart, die bedoeld is voor gebruik in bijvoorbeeld cad-software. Speel je games, dan heb je meer aan de Geforce-kaart. HP heeft gekozen voor de 4GB-versie van de 1050 en daar kun je nog best aardig mee gamen, hoewel het geen gamelaptop is.
- Far Cry 5
- GTA V
- Rise of the Tomb Raider
Far Cry, GTA en Rise of the Tomb Raider halen echter framerates waar we mee kunnen leven, mits de grafische instellingen omlaag gedraaid worden naar medium.
- PCMark Storage 2.0 - Bandbreedte
- PCMark Storage 2.0 - Score
De ssd tot slot is lekker vlot en zit op hetzelfde niveau als de 1TB Samsung PM961, wat een van de snelste ssd's is die we in laptops terugzien, hoewel de opvolger in de vorm van de PM981 ook al verkrijgbaar is.
Scherm
De Elitebook 1050 G1 is in tal van configuraties te krijgen en die aanpasbaarheid geldt ook voor het scherm. Daarbij kun je kiezen voor een resolutie van 1920x1080 of 3840x2160 pixels. Het door ons geteste exemplaar is voorzien van het 4k-scherm, dat een matte coating heeft. Volgens HP heeft het paneel een helderheid van 400cd/m² en kan het de volledige srgb-gamut weergeven. Ga je voor de full-hd-optie, dan is de maximale helderheid volgens HP zelfs 650cd/m². Op dat paneel is bovendien HP Sure View te krijgen, een functie die met een druk op de knop de kijkhoeken zodanig maakt dat het scherm niet af te lezen is, behalve voor degene die er recht voor zit. Op die manier kun je pottenkijkers of 'visuele hackers', zoals HP ze noemt, het uitzicht ontnemen. De optie is niet aanwezig op het 4k-model dat wij hebben getest, dus hebben we helaas niet met Sure View kunnen spelen.
- Schermhelderheid
- Contrast (max. helderheid)
HP maakt gebruik van een paneel van AU Optronics en we kijken natuurlijk graag of de claim over helderheid en kleurdekking klopt. We maken daarvoor gebruik van een colorimeter en CalMAN-software. Het paneel heeft inderdaad een helderheid van 400cd/m², okee: 394, maar daar doen we niet moeilijk over, en het contrast is met 1600:1 prima voor een ips-paneel.
Zo tevreden als we zijn over helderheid en contrast, zo teleurgesteld zijn we over de schermkalibratie van deze laptop van drieduizend euro. We snappen op zich dat het netjes kalibreren van het scherm geen prioriteit heeft bij een laptop die voor zakelijk gebruik bedoeld is, maar aan de andere kant is de hardware van de laptop prima geschikt om video's en foto's op te bewerken en dan wil je wel graag kloppende kleuren voorgeschoteld krijgen.
De grijstinten worden helaas te blauw weergegeven, wat tot een hoge gemiddelde afwijking van 9,5ΔE leidt. Ook de primaire en secundaire kleuren worden niet goed weergegeven, op groen en rood na, die gemiddeld gezien netjes onder het groene lijntje zitten. HP's claim dat het scherm de volledig srgb-ruimte kan weergeven, is op zich wel steekhoudend. De meest verzadigde tinten worden inderdaad weergegeven, maar de manier waarop is niet netjes. Toch is het gebruikte paneel helemaal niet slecht. De helderheid en het contrast zijn allebei hoog; het schort alleen aan de kalibratie. Wil je deze laptop gebruiken voor kleurkritische werkzaamheden, dan is achteraf kalibreren geen overbodige luxe.
Accuduur
Net als bij het scherm en de andere hardware ligt niet vast welke accu erbij wordt geleverd. De goedkoopste modellen zijn voorzien van een accu van 64Wh, maar de duurdere uitvoeringen krijgen een accu van liefst 95,6Wh. Gezien de hoge schermresolutie en de potente hardware is dat geen slecht idee. Volgens HP is de accuduur 16,5 uur, maar het is niet helemaal duidelijk met welke configuratie en onder welke omstandigheden dat moet worden gehaald. We hebben daarom onze browsetest, videotest en PCMark-test gedaan, bij een helderheid van 180cd/m².
- Browsen
- Video
- Laadtijd
- PCMark 8 creative conv.
- PCMark score
Voor een 15"-laptop met 4k-scherm hadden we niet verwacht op een accuduur van elf uur uit te komen, maar de Elitebook is blijkbaar goed geoptimaliseerd, waardoor die lange accuduur wordt gehaald. Bij het kijken van (1080p-)video is de accuduur wat korter, maar nog altijd respectabel. Het wordt uiteraard wat minder bij een zwaardere belasting en dan hoef je nog maar op een kleine vijf uur te rekenen.
Conclusie
Bij Tweakers kijken we vaak naar consumentenlaptops en dat is de Elitebook 1050 G1 absoluut niet. Dat zit hem vooral in de bijgeleverde soft- en hardware, waarmee de laptop goed te beveiligen en beheren is. Maar hoe bevalt de laptop afgezien van die soft- en hardware?
De buitenkant is in ieder geval prima in orde. De behuizing is stevig en ziet er ook nog eens goed uit, maar het oordeel daarover kan van persoon tot persoon verschillen. De plaats van de uitlaatopeningen voor de koellucht aan de zijkanten vinden we niet handig gekozen, omdat er warme lucht over je handen wordt geblazen als ze naast je laptop, bijvoorbeeld op een muis liggen. Toetsenbord en touchpad werken erg prettig en daaraan kun je merken dat de Elitebook een high-end laptop is die goed in elkaar zit.
Ook de binnenkant zit goed in elkaar, want de bodemplaat is vrij gemakkelijk te verwijderen, en dan krijg je toegang tot het geheugen en de ssd's, die zich makkelijk laten vervangen. De prestaties van de hardware van ons testmodel waren erg goed, maar dat mag je ook wel verwachten van Intels op een na snelste laptopprocessor samen met 32GB werkgeheugen en een GTX 1050-videokaart.
Wat dan tegenvalt aan een laptop die zo goed in elkaar zit, is de kalibratie van het beeldscherm. Het scherm heeft een prima helderheid en contrast, maar is slecht gekalibreerd. Het 4k-scherm levert dan weer geen slechte accuduur op, wat meestal wel het geval is bij dergelijke schermen, en dat laat zien dat HP de hardware goed heeft geoptimaliseerd.
Tot slot is er natuurlijk de prijs en dat is een lastig punt. Voor de meesten zal de Elitebook simpelweg te duur zijn, want dezelfde specificaties kun je bij verschillende andere fabrikanten voor minder krijgen. Dergelijke laptops zijn echter niet voorzien van HP's Endpoint Security Controller, met alle beveiligingsopties die van de Elitebook 1050 G1 een heel veilige laptop kunnen maken. Dat maakt het trekken van een conclusie over deze laptop lastig. Is de Elitebook 1050 G1 een goede laptop? Jazeker, maar zouden we aanbevelen om hem aan te schaffen? Eigenlijk niet, tenzij de beveiligingsopties je aanspreken, want daar betaal je uiteindelijk voor.
Eindoordeel