Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Paul Hulsebosch

Redacteur games

World of Warcraft Classic

Veel socialer dan de huidige versie

05-11-2018 • 06:00

136 Linkedin Google+

World of Warcraft Classic - interview met John Hight en Brian Birmingham

Doordat Battle for Azeroth net uit is, is het weer lekker druk in World of Warcraft. Veel spelers die na Legion waren afgehaakt, zijn weer begonnen, al zal een deel daarvan na verloop van tijd ook weer verdwijnen. Zo gaat het steeds met de uitbreidingen van World of Warcraft. Blizzard probeert spelers enthousiast te houden met nieuwe uitbreidingen, maar een deel van de spelersschare houdt het steeds al snel voor gezien. Een veel gehoorde reden is 'dat het niet meer zoals vroeger is'.

Die groep wil Blizzard aanspreken met World of Warcraft Classic, dat tijdens BlizzCon van 2017 werd aangekondigd. Destijds bleef het zo ongeveer bij een mededeling, maar dit jaar liet Blizzard iets meer los, al is het nog steeds niet veel. We weten nu dat de klassieke versie in de zomer van 2019 uit zal komen en dat hij beschikbaar is voor iedereen die een WoW-abonnement heeft. Je hoeft er dus niets extra's voor te betalen. Veel meer heeft Blizzard er niet over verteld, terwijl er toch genoeg vragen rond de nieuwe oude versie van de game opdoemen.

Gelukkig hadden we tijdens BlizzCon de kans om wat van die vragen te stellen. We spraken twee hoofdpersonen uit het ontwikkelteam, Brian Birmingham en John Hight. Birmingham is de technical lead, hoofd van het team programmeurs dat aan de game werkt, en Hight is de nieuwe executive producer. In zijn nieuwe rol is Hight verantwoordelijk voor alles rond World of Warcraft, dus niet alleen voor WoW Classic maar ook voor Battle for Azeroth. Hij neemt de rol over van J Allen Brack, die sinds kort directeur van Blizzard is.

Brian Birmingham en John Hight van Blizzard - foto Buffed.de
 

Vanwaar World of Warcraft Classic? Er was ongetwijfeld vraag naar op het forum van de game, maar er is op fora altijd een hang naar vroeger. Nostalgie is mooi, maar zeggen dat je vroeger iets beter vond wil niet direct zeggen dat je ook echt terug wilt naar vroeger.
BB: Toch was er een boodschap vanuit de community. Het is echt duidelijk dat er vanuit de spelers veel vraag naar is. Toen de roep aan bleef houden, zijn we intern een onderzoekje gestart naar de haalbaarheid. Vooral om te kijken wat er nodig zou zijn om iets als WoW Classic mogelijk te maken. Daarbij bleek dat we de oude data eigenlijk vrij gemakkelijk over de nieuwe code van de game konden leggen. Het is niet helemaal zo eenvoudig als het nu klinkt, maar met wat verbouwen hier en daar moet het lukken.
JH: We hebben inderdaad naar de technische haalbaarheid gekeken en een eerste versie gemaakt, die we vervolgens zijn gaan spelen. Er is uiteraard veel nostalgie, en dat kan een verkeerde invalshoek opleveren. Je moet niet naar Classic kijken met de game van nu in gedachten, dat levert een verkeerd beeld op. WoW Classic heeft wat tijd nodig om je te grijpen. Het is minder toegankelijk dan Battle for Azeroth. Je wordt dus niet direct gegrepen als je de spelwereld binnenstapt, het heeft tijd nodig om te rijpen, je wordt er langzaam ingezogen. Maar als dat eenmaal gebeurt, is Classic een heel sociale game. In zekere zin was WoW een van de eerste sociale netwerken, lang voordat Facebook groot werd. We hopen dat daar weer wat van terugkomt, dat wat oude guilds en spelersgroepen weer samen gaan komen in Classic, en uiteraard dat zich nieuwe groepen vormen.

Hoe moeilijk was het om WoW Classic te maken? Lag er ergens een back-up op de plank, hadden jullie een repository waaruit jullie de game konden installeren?
BB: We hebben inderdaad een repository van de code die ver teruggaat, zelfs tot voor het moment waarop de game voor het eerst op de markt kwam. Maar we hebben geen complete back-up van de database waarop van alles in de game gebaseerd is. Gelukkig hebben we wel wat snapshots van een aantal van de eerste patches, en op basis daarvan konden we vrij gemakkelijk een speelbare versie samenstellen. Het grootste probleem was nog de grafische kant van de game. We dachten dat we daar het meeste van kwijt waren. Het beslaat veel opslagruimte en we dachten dat bij een opschoonactie veel grafische bestanden waren weggegooid. Gelukkig vonden we nog ergens een oude back-up op tape uit 2008. Dat is alleen niet oud genoeg, want WoW verscheen in 2004. Gelukkig stonden op die tape niet alleen de bestanden uit 2008, maar ook nog mappen waar mensen bestanden in bewaarden die toen al oud waren. Dat bleek goud waard, want zo konden we uiteindelijk alle benodigde grafische bestanden terugvinden.
JH: En we hebben Omar. Omar Gonzalez, onze senior software engineer, werkte als een van de weinigen in het huidige team al voor de start van WoW aan de game. Het was destijds zelfs zijn eerste baan. Moet je je voorstellen, hij moest nu dus wat bugs en problemen oplossen die hij aan het begin van zijn carrière zelf had veroorzaakt. Daar moeten lastige keuzes bij worden gemaakt; sommige bugs wil je daadwerkelijk oplossen, maar andere zijn bij het unieke karakter van de game gaan horen.

Hoe veel van de recente versie van de engine zit in WoW Classic? Er is in de loop der jaren immers veel verbouwd, wat tot flinke grafische verbeteringen heeft geleid, bijvoorbeeld met betrekking tot het water in de game.
BB: De game draait volledig op de huidige versie van de engine. Dat was voor ons ook een voorwaarde. Het verschil is dat we voor Classic gebruikmaken van de oude grafische bestanden. Soms worden die door de nieuwe engine net iets anders gerenderd. Wanneer we dat zien, proberen we een manier te verzinnen om ze er toch op de oude manier uit te laten zien. Gelukkig geeft de engine in veel gevallen de oude versie weer als je de grafische instellingen op de laagste stand zet. In de demo die hier speelbaar is, zit ergens in het menu een Classic-knop waarmee je alle grafische instellingen terug schroeft, en dan krijg je echt wat je vroeger zag.

Het moet lastig zijn om voortaan twee versies van de game te onderhouden. Vooral wat de engine betreft, want zeker wat veiligheid en stabiliteit betreft wil je beide versies gelijk houden.
BB: Dat is de voornaamste reden waarom we proberen gebruik te maken van de laatste versie van de engine, al zijn er uiteraard kleine verschillen. Maar een patch die zaken als stabiliteit verbetert zou dus voor beide versies moeten gelden. En we zullen moeten wennen aan het bijhouden van de verschillen die gaan ontstaan. Daar zijn we nog niet helemaal op ingesteld.

De balans tussen de verschillende classes in de game lijkt bij een game als WoW Classic het lastigst. Jullie hebben een bepaald punt in de WoW-tijdlijn gekozen en die balans als uitgangspunt genomen. Welk punt is dat, en waarom? En wat gaan jullie doen als er toch klachten komen over een slechte balans?
BB: Precies om die reden hebben we versie 1.12 van WoW gekozen voor Classic. Dat was voor ons gevoel de versie met de beste balans tussen de classes in de game, en tegelijk de laatste patch voordat we begonnen om zaken door te voeren die vooruitliepen op The Burning Crusade, de eerste grote uitbreiding. Die versie proberen we dus zo goed mogelijk te reproduceren in Classic WoW, en de balans uit die versie proberen we te bewaren.

Sommige spelers zullen daarop reageren met 'in v1.12 was die of die class overpowered en die andere juist niet'.
JH: Zoiets zouden onze spelers echt nooit zeggen, toch? Bij elke uitbreiding die we hebben ontwikkeld, zeggen ze allemaal dat elke class de beste is van allemaal. Of dat elke class juist de slechtste is.
BB: Ik sprak net nog met wat mensen die stelden dat je in 1.12 een Druid als tank moest gebruiken in plaats van een Warrior, zoals je zou verwachten. En vlak daarna sprak ik weer iemand die in een guild speelde waarin Warriors juist als tank werden gebruikt. Er zijn dus altijd mensen die denken dat je op een bepaalde manier moet spelen, maar tegelijk zijn er ook altijd spelers die op een geheel andere wijze net zo succesvol zijn. Er zullen best situaties zijn te bedenken waarin een bepaalde class in het voordeel is, maar we willen versie 1.12 graag zo nauwkeurig mogelijk nabootsen. Daarom gaan we niet aan de balans rommelen. Het doel is om iets terug te halen dat er niet meer is, ook al had dat 'iets' mogelijk nadelen. Sommige van die nadelen zijn eigenlijk best schattig. Neem bijvoorbeeld de tekst van de quests in de game, die zinnetje voor zinnetje in het tekstveld verschijnt. Over nostalgie gesproken! Dat is misschien wel het eerste moment waarbij je een gevoel van 'o ja, zo was dat vroeger' krijgt. En gelukkig kun je het net als vroeger uitzetten, zodat je de tekst in één keer ziet verschijnen.

Is het denkbaar dat jullie een aantal verbeteringen meenemen die later in game zijn doorgevoerd? Dus verbeteringen die geen invloed hebben op de gameplay, zoals de quest tracker en de opties voor het vormen van een groep.
BB: Met dat laatste zijn wij het niet helemaal eens! Ook dat soort zaken verandert de game, en flink ook. Zowel de quest tracker als zaken als Looking for Group hebben de game echt enorm gewijzigd. Neem de quest tracker. Sinds we die in de game stopten en het dus veel duidelijker werd wat er van je verwacht wordt en waar je moet zijn, is er ook een stuk avontuur verloren gegaan. Voordat de quest tracker werd ingevoerd, was het spannender om quests uit te voeren. Met de tracker kun je de quests op veel efficiëntere wijze oppakken, je gaat er sneller mee door de game. Maar dat is niet noodzakelijkerwijs beter. Juist de quest tracker zorgt misschien wel voor het grootste verschil in gevoel tussen WoW Classic en de huidige versie. Wil je die snelheid, dan is er Battle for Azeroth.
WoW Classic gaat veel meer om verkennen, over een moeilijke wereld die je moest leren kennen. De hulp van vrienden was daarbij handig, en je maakte dus ook gemakkelijk vrienden. Het was destijds geen game waarin je 'snel even een dungeon kon doen' in het half uur van je lunchpauze. Dat kan nu wel, maar toen was dat absoluut niet mogelijk. Destijds was er veel meer het gevoel van gezamenlijkheid, van de noodzaak van samenwerken. Vandaar dat geen van beide voorbeelden in WoW Classic zitten. Toch zijn er wel degelijk nieuwe voorzieningen in Classic WoW opgenomen, maar het gaat enkel om zaken die echt geen verschil maken, zoals het gemakkelijker openen van de voorwerpen die aan een mail hangen.

Er waren destijds nogal wat add-ons waarmee zaken als een quest tracker al waren toegevoegd voordat ze officieel onderdeel van de interface uit gingen maken. Is het straks in Classic WoW weer mogelijk om dergelijke add-ons te installeren?
BB: Add-ons zijn een lastig onderwerp. We zijn er nog niet helemaal uit wat we daar precies mee gaan doen. Je zult absoluut add-ons kunnen installeren, maar we weten nog niet precies wat we gaan doen met de api waarmee je add-ons kunt maken. We hebben door de jaren heen flinke veranderingen in die api doorgevoerd die er kort gezegd op neerkomen dat je wat minder vrijheid hebt dan destijds. Er waren vroeger een paar hele handige en slim gemaakte add-ons die echter ook wat nadelig waren voor de sociale kant van de game.

Wil dat zeggen dat een add-on straks in beide versies van de game zal werken?
BB: Daar zijn we nog niet uit. We weten nog niet welke restricties we in gaan bouwen in de api van WoW Classic. Maar het zal lastig worden om een groupfinder te maken voor Classic WoW, want die hoort wat ons betreft niet in Classic thuis.

Is er enige connectie tussen beide versies van de game? Kan ik bijvoorbeeld van dezelfde mount gebruikmaken?
JH: Nee, absoluut niet. We willen beide versies compleet gescheiden houden.
BB: Wat we vooral niet willen, is dat spelers Classic gaan spelen om iets in de recente versie te bereiken. We willen dat spelers enkel gaan spelen omdat ze de klassieke versie van WoW willen ervaren.

Toch kan ik me voorstellen dat spelers willen laten zien wat ze in Classic hebben bereikt. Achievements, Titles, Transmogrification, dat soort zaken.
BB: Nee, daarbij geldt hetzelfde. We willen niet dat je Classic gaat spelen om een titel of achievement te showen in de recente versie van WoW. Maar we willen spelers wel degelijk stimuleren om Classic te spelen. Vandaar dat we beide versie onder hetzelfde abonnement hangen.
JH: Het zou natuurlijk tof zijn als je het uiterlijk van een voorwerp uit Classic door Transmogrification kunt gebruiken in de recente versie. Toch maken we dat niet mogelijk. Er zijn mensen in de game die een bepaald voorwerp in hun inventaris houden dat allang niet meer in de spelwereld is te vinden. Een voorwerp dat ze niet eens meer aan anderen kunnen tonen omdat het uit de game verdwenen is, maar dat ze bewaren vanwege de emotionele waarde ervan. Daar willen we geen afbreuk aan doen. We hopen gewoon dat er bij WoW Classic een nieuwe community ontstaat waarin spelers voorwerpen bemachtigen om ze daar aan elkaar te showen, los van wat ze in de recente versie van de game bereiken.

In de demo die tijdens BlizzCon speelbaar is, start je op level 15. Geldt dat ook voor de versie die speelbaar is voor houders van een virtual ticket, dat nog een paar dagen kan worden gebruikt?
BB: In de demo wel. Daar begin je met een nieuw character van level 15 dat begint in Crossroads of Sentinel Hill. Je kunt ook alleen in die zones rondlopen. Als je de grens met een andere zone oversteekt, word je terug geteleporteerd. We hebben voor level 15 gekozen omdat je dan al een behoorlijk uitgebreide set skills hebt bemachtigd. Als de game uitkomt start je uiteraard op level 1, net als vroeger. Dan start je op de vertrouwde plekken, waar je ook op dezelfde manier aan komt vliegen als vroeger. Maar voor de demo is level 15 een betere keuze omdat je dan wat meer skills tot je beschikking hebt.

Waarom kun je de demo niet langer dan een half uur aaneengesloten spelen?
BB: Je kunt de demo zowel hier op BlizzCon als thuis spelen, mits je een virtual ticket voor BlizzCon hebt. Je kunt in de demo inderdaad steeds maximaal een half uur spelen, waarna je ongeveer net zo lang niet kunt spelen. Daar is een praktische reden voor. Bij de bezoekers van BlizzCon hebben we een dergelijke tijdslimiet ingebouwd omdat je op een bijeenkomst als deze nu eenmaal een beetje doorstroming wilt hebben. Maar we wilden niet dat spelers thuis voordeel hebben ten opzichte van de bezoekers van BlizzCon. Vandaar dat we iedereen, dus ook de spelers met een virtual ticket, dezelfde beperking opleggen.

Wat betekent WoW Classic voor jullie servercapaciteit? Hebben jullie straks een dubbel serverpark nodig waarop beide versies naast elkaar draaien?
JH: Ja, dat klopt. Ook op dat punt is deze demo heel nuttig voor ons. Op basis van de demo kunnen we wellicht een beetje bepalen hoe populair de oude versie is, en daarmee hoeveel servercapaciteit we in moeten ruimen als Classic live gaat. Gelukkig zijn de servers van Battle.net tegenwoordig zo ingericht dat ze gemakkelijk voor vrijwel elke Blizzard-game zijn in te zetten. We kunnen dus gemakkelijk schuiven. Dat is gelukkig een hele verbetering ten opzichte van de start van WoW in 2004. Toen duurde het maanden voordat we extra servers konden plaatsen. Nu kunnen we binnen een paar uur de capaciteit opvoeren.

Titel World of Warcraft Classic
Platform Windows, OS X
Ontwikkelaar Blizzard Entertainment
Uitgever Blizzard Entertainment
Releasedatum zomer 2019

Reacties (136)

Wijzig sortering
Eindelijk is het dan zo ver!
Waarom wow classic? kijk de afgelopen jaren eens hoeveel "pirate" servers classic hadden draaien met als doel die leuke WOW ervaring van vroeger terug te halen. Blizzard was het er niet mee eens en haalde ze allemaal down. Zelf kwamen ze tot nu toe niet met een alternatief gelukkig is dat er nu wel.

Ik heb zelf TBC nog wel gespeeld maar bij WOTLK ben ik halverwege afgehaakt. Het speelde gewoon niet meer zoals vroeger het was ook minder grootschalig met de raids van maar 25 man.

Ik vond die Raid's van 40 man en dat meer hardcore karakter leuker. Maar ik snap wel dat ze een andere kant op gegaan zijn en het meer toegankelijk gemaakt hebben voor niet hardcore spelers en de progressie ook wat sneller gemaakt hebben + het verzamelen van gear makkelijker. Want als je eerst goede gear wilde (T1-T3) moest je wel in een hardcore guild (al waren er later wel wat PUG's naar moltencore en bwl maar die kwamen vaak niet zo heel ver met een Guild was het toch makkelijker).
Je had later ook nog goede PVP gear dat was opzich ook een manier om aan goed spul te komen.

Ik heb nu niet meer de tijd en zin om zo veel uren te spelen als vroeger (maar dat heb ik uberhaubt met het spelen van games waar mijn broers nog net zo veel gamen als vroeger is het bij mij nog maar een fractie. En vooral met vlagen (al speel ik dan wel rustig 2 dagen achter elkaar games :P )).
Ik denk dat ik best een keer weer wow classic zal gaan doen. Ik ben ook benieuwd of er een optie komt om je karakter terug te zetten van lv 77 bv terug naar 60 en alle gear die er niet in thuis hoort gewoon weg is. Al gok ik dat je gewoon een nieuwe Char moet maken.
tBC was qua gameplay wel echt the Pinnacle van WoW. Content was nog steeds moeilijk, cc required, maar tegelijkertijd had je meer tools door noodzakelijke toevoegingen op talents en skills.
Vanilla is wat dat aan gaat voor mij net een stap te ver terug. Hadden ze Vanilla met tBC patch geïntroduceerd, was dat fantastisch geweest.

tBC raid dungeons vond ik buiten karazhan niet bijzonder, maar door een soort burnout aan het einde van Vanilla was dat voor mij geen enkel probleem.

De laatste expansion van WoW ook weer nog korter gespeeld dan de voorgaande. Erg jammer. Ik kan mn vinger er niet echt op leggen, want in vind de campaign helemaal niet slecht (gewoon, ok), maar toen ik over stapte naar de horde om m'n account voor te bereiden op allied races aan horde kant, kakte m'n aandacht weer in. Zo jammer.
"Content was nog steeds moeilijk"

Content vandaag de dag op mythic is moeilijker als het toen ooit was. 20 man raids kon je met 10 man doen 40 mans raids met 30 man die wisten wat ze deden. Met AQ40 werd dat wat minder en met Naxx40 was dat wel voorbij, maar alle raids daarvoor waren veel eenvoudiger dan vandaag de dag.

Alleen hadden we toen nog niet de uitgebreide addons die voor alle abilities waarschuwingen sturen en timers laten zien.

Die addons waren toen wel degelijk mogelijk, en als ik het zo lees in Classic ook. Ik ben benieuwd hoeveel mensen dan ook teleurgesteld zullen zijn met de lage moeilijkheidsgraad van ZG/AQ20/MC/BWL.

Dungeons waren ook niet echt moeilijk, maar vooral lang. In WC en Mara was het grootste risico verdwaald raken, niet de mobs en bosses en in ST moest je maar hopen dat de groep wist in welke volgorde ze de platformen moesten activeren.

Het grootste voordeel van Vanilla met nu blijft het sociale aspect. Als je indertijd je misdraagde in een dungeon had dat gevolgen, dus dat leerde je dan snel af.
Ik ben het met je eens dat Mythic boven een bepaald level erg moeilijk is, maar alles vooraf totaal niet. Vroeger was het zo dat zelfs normal en HC dungeons al moeilijk waren. HC Shattered Halls of Shadowlabs om een voorbeeld te noemen.

Sinds de overname van Blizzard werden Microtransactions zoals pets, mounts, account services, etc een ding en opeens werd de allereerste dungeon ooit (Zul Aman) generfd om hem speelbaar te laten worden door een groter deel van de populatie. Die trend heeft er toe geleid dat we nu Raid Finder, Normal, HC en Mythic hebben, waarbij Mythic in dungeons nog eens Mythic+ (infinite) heeft. Maar voordat ik daar ben, voordat ik daadwerkelijk wordt uitgedaagd, ben ik al weer maanden verder. Maanden waarin ik me door the borefest heb moeten slepen. Dat kan ik helaas niet meer opbrengen. Als Vanilla en tBC Prot-Warrior is de moeilijkheidsgraad gewoon slaapverwekkend nu. Tot Mythic+ dat is. Heb het dit keer niet gehaald. Te veel gaap.

En zelfs dan heb ik niet veel meer nodig dan gear van een bepaald ilvl, in combinatie met positie. Er is geen stance-dancing of corner-pulling meer nodig. Aggro verspreid zich automatisch over alle mobs. Hadden ze Thunderclap niet ook zo veranderd dat ie geen CC'd targets meer raakt? I dunno, ik heb al een tijdje geen CC meer gezien.

[Reactie gewijzigd door Oyxl op 5 november 2018 12:36]

Och ja, corner-pulling... En wat dacht je van normal mode Scholomance. Hunter, wil je even freeze trap leggen? Rogue, wil je aub even een sapje doen? En mage, ff een sheepje? Hehe, dan nu de pull (weer de hunter, want alles wordt anders wakker) en dan veilig in een hoekje de mobs afslachten en continue de crowd-control verversen. En oppassen dat je de boss niet agro-ed.

Ik speel WoW niet meer sinds Legion, maar heb van de hele journey genoten. Het ging bij mij niet zo zeer om de moeilijkheidsgraag, maar meer om het samenwerken. Zonder crowd-control lukte het gewoon niet (zelfs niet een gewone dungoen). Probeer Stratholme vroeger maar eens te doen binnen 50 minuten voor de gear-quest, man man man man wat een adrenaline rush was dat.

Of de 24 uur durende Alterac Valley haha. Heb nu een gezin, maar als ik alleen zou zijn zou ik eerder geneigd zijn Classic te spelen, dan de laatste. Of wellicht ff afwisselen.

[Reactie gewijzigd door teusink op 5 november 2018 13:45]

Dit en pas als je te goede gear had ging je met 3 guildies liefst zonder guild tag in een semi PUG en kon je wel alles doen. En de nadere 2 maar klagen dat ze dood gingen (immers healen was je tank en eventueel je eigen dps) maar niet die twee puggers.

Stance dancen is niet meer nodig want tja fear ward for all.

Ik denk dat veel mensen er zwaar af gaan bij Nefarian of misschien al bij Gar. Of lucifer.

Om nog niet te spreken over Chromagus de simpelste boss van allen als je weet wat je doet.
Eerst iedereen de onyxia scale cloak bezorgen
Juist dergelijke dingen zorgde er wel voor dat je niet direct door kan walsen. Of dat goed is is iets anders. Maar je moest bij elkaar blijven.
"en opeens werd de allereerste dungeon ooit (Zul Aman) generfd om hem speelbaar te laten worden door een groter deel van de populatie."

Karazhan had ook z'n nerf gekregen voor Zul'Aman dat kreeg. Toen kwamen namelijk de meeste guilds niet voorbij de Curator, en was Netherspite bijna onmogelijk.
Dit is wel een iets andere categorie. Tuning werd altijd al gedaan. In geval van Zul Aman ging het om dungeon scaling.
Het gaat mensen nog tegenvallen met die "lage" moeilijkheidsgraad van zg/aq20,40 en bwl. Je kan niet zomaar ergens anders gear wegtrekken, het moet in een volgorde.
Oh absoluut! Geen inhaal mechanismen in Vanilla. Je zal de raids voor de gear moeten doen. Alleen als er moderne bossmods komen dan kan je de 20 mans raids met 12-15 man doen. Zodra je de meeste gear hebt ook met 10 man, dat deden wij indertijd ook al. En de 40 mans raids met 30 man. Voordeel is dezelfde hoeveel heid drops met minder mensen hoeven delen. En dat ik huge, gezien de relatief weinig items die er indertijd en straks waarschijnlijk in classic weer droppen.
Voor mij heel simpel TBC had geen 40 man raid's en dat was iets wat ik geweldig vond. Ondanks er best wat grappige dingen in TBC waren heb ik het nooit zo leuk gevonden als Vanilla ik wilde toen de tijd al terug. Na WOTC al helemaal.
Het werd langzaam gewoon een iets andere game. Voor mij persoonlijk niet beter maar ken genoeg mensen die de nieuwe versies wel leuker vonden.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 5 november 2018 09:02]

Het CC aspect vond ik inderdaad altijd erg veel genoegdoening geven in TBC. Snelle runs dankzij strategisch pullen en een goede ervaring. Voor mij was dat ook de leukste periode om een rogue te spelen. Tegenwoordig is het alleen nog maar brainless DPSen.

Ik ben destijds gestopt na WotLK en nog een keer opnieuw begonnen met WoD, maar het kon mijn aandacht helaas niet lang meer vasthouden.
Nochtans als je nu hoge keys runned heb je ook veel interrupts/cc/strategische pulls/strategische potions/strategische combat res/shroud/portal nodig.
Toch is het echt wel heel anders nu. Ja, er zit nog altijd strategie in maar het voelt op alle manieren veel meer 'gemanaged' - alsof de game het zo bedoelt heeft dat je op bepaalde momenten bepaalde zaken gebruikt. Er zitten nog net geen 'cues' in (en: heel vaak trouwens ook wel) voor elke handeling "druk nu op knop X". In vanilla mocht je dat allemaal zelf uitzoeken: voor veel encounters was je in de basis te slap, maar met een leuke party die zijn skills goed inzet, en perfect weet hoe te bewegen (Line of sight breken, rubber banden, kiten, en meer van dat fraais) kwam je heel ver. Heel veel lastige gevechten, zelfs met trash, waren alleen maar te doen door de dungeon, of grote stukken ervan, goed te gebruiken. Ook dat zie je niet meer. Tegenwoordig zie je dat eigenlijk alles op je skillbar gebeurt. Je drukt een knoppie, en dan kun je ergens beter tegen. Zelf creatief zijn hoeft niet meer, alleen je positionering is nog 'soort van' belangrijk: avoid the red circles. Ook is elke class nu een soort van hybrid, met beperkte mogelijkheden om 'even' te tanken, 'even' onsterfelijk te zijn enzovoort. De trinity was vroeger veel sterker aanwezig. Tanks waren ook echt tanks, DPS waren ook echt squishy, enz enz enz.

Of denk aan simpele dingen zoals combat res en hoe dat gaandeweg is versimpeld, het belang van het niet schieten op die ene polymorph (en dan bijna in elke encounter wel) of hoe party en raid setups nu veel vrijgeviger zijn. De lijst met tweaks die het 'vanilla gevoel' laten verdwijnen is eindeloos en er zit maar één trend in: de drempel om te winnen gaat omlaag en de zekerheid van loot en progressie omhoog. Tenslotte moet elke sukkel wel even sterk worden als de rest. Een vanilla / classic die het goed doet, gaat ook dat principe weer ongedaan maken.

Heb in Legion ook aardig wat keys gedaan maar slechts een handjevol kwam een beetje bij vanilla in de buurt. Heel veel hoge keys in Legion zijn toch echt gear checks en geen skill checks (dat is zelfs het basisprincipe van de keys, schaling!). Bij vanilla vond je die checks niet zelden in één dungeon of zelfs in een enkele encounter - en dan niet op de hoogste moeilijkheidsgraad, maar altijd. Dat heeft effect op hoe een spel wordt gespeeld.

Al met al was vanilla een typisch geval 'less is more'.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 5 november 2018 11:25]

Disagreed. Je kon in vanilla ook perfect de dungeons doen zonder fratsen te hoeven uitsteken, enige dat je echt nodig had was een goede pull.
En vroeger waren er toch echt meer hybrids dan nu. De meeste tanks tijdens het levelen en zelfs de 5/10man dungeons op lvl 60 waren gewoon fury of arms (zelfs als fury getankt, inclusief offtanking in MC/BWL). Meer dan 15 of zo punten in prot had de MT ook al niet nodig. De meeste healers waren gewoon shadow/ret/enh/feral tot ze gingen raiden. De dps was misschien wat squishier maar evasion tanking was toch ook echt een ding, een warrior hoefde maar een onehander en shield te equippen en dan kon die ook al een eindje voort (jaja je was lang niet defcapped maar werkte toch een stuk beter dan nu in een o-shit moment).
LoS pulling gebeurt nog altijd, weliswaar is het veel minder nodig, maar een goede tank zul je het alsnog zien doen. Stuns en interrupts zijn nu wel veel belangrijker in hoge m+ keys imo. Tenzij je de content die je doet overgeared merk je het wel rap wanneer je groep geen CC/interrupts gebruikt.

Heb sterk de indruk dat je nog geen m+ gepushed hebt, want alles wat je zegt is wel van toepassing op de lagere content, maar niet meer (of in veeeeel mindere mate) wanneer je de challenging content opzoekt. Gear checks zijn maar 1 deel van m+, je geraakt niet ver als je overgeared maar je party kan er niks van. Merk je goed genoeg, 375 geared mensen die nog geen +9 kunnen, simpelweg omdat ze niet aan CC/interrupts doen. Met de juiste skills kan je net wel keys pushen die je met gear alleen niet zou kunnen. Op een bepaald moment is ook je compositie belangrijk, je wil bv een rogue vanwege de skillset dat die heeft, of een mage, of een boomie.

In vanilla had je geen moeilijkheidsgraad, het was wat het was, en een beetje skilled speler had nergens moeite mee.
Wil je nu competitief zijn dan is bv je raid of dungeon group compositie wel van groot belang. De mechanics zijn veel verregaander dan toen en de verschillende skillsets die verschillende classes/specs met zich meebrengen hebben een veel grotere invloed dan vroeger. Vroeger kon ook 1/4de van de raid makkelijk doodgaan zonder dat het een groot probleem was, op progressie nog net wel.
Het voelde gewoon moeilijker in vanilla omdat je minder kennis had. Maar eens je die wel had was het ook simpel. Zo was MC bijvoorbeeld een stuk makkelijker dan ZG, maar waar wij in ZG begonnen wegens te weinig mensen om MC te doen, hadden wij Hakkar eerder op farm dan sommige MC farm guilds die de eerste stapjes in BWL gezet hadden.

Met de kennis die mensen nu hebben, en hoe gemakkelijk het tegenwoordig is om iets op te zoeken, gaan de raids er rap door zitten in Classic, tenzij ze anders getuned worden dan toen.
Vanilla was wel anders, en ik zie er persoonlijk naar uit om Classic te spelen, en zelf eens te ondervinden hoe anders het is dan nu.
Ik denk dat het in Classic niet zozeer gaat om een raid of dungeon zo effectief als mogelijk te pushen. In Classic gaat het vooral om het avontuur naar level 60 en de interactie met anderen tijdens het runnen van een raid, dungeon, battleground of world pvp. Dit zijn meer activiteiten die je kan doen samen met vrienden om plezier te hebben. De loot is leuk om te krijgen, echter niet cruciaal om plezier te kunnen hebben aan het spel zelf. Ook is er een groter RPG aspect in het spel, omdat je meer activiteiten moet ondernemen om een bepaalde activiteit samen te kunnen doen en het spel je motiveert om dit samen met anderen te doen.
En vroeger waren er toch echt meer hybrids dan nu. De meeste tanks tijdens het levelen en zelfs de 5/10man dungeons op lvl 60 waren gewoon fury of arms (zelfs als fury getankt, inclusief offtanking in MC/BWL). Meer dan 15 of zo punten in prot had de MT ook al niet nodig.
Je haalt m.i. wel een paar dingen door elkaar. Het verschilde ten eerste per guild. Waarom? Omdat je de zwakke punten moet compenseren. Bij ons waren de healers niet briljant, daar waren we ons van bewust, dus onze MT was full tankspec. Daarnaast werden respec kosten altijd ingecalculeerd in de raid kosten, omdat je soms flexibel moest zijn voor specifieke encounters. Sommige DPS checks waren zwaarder dan andere, waar mechanics meer een rol speelde. Als iedereen top-tier is in je guild, kun je inderdaad zelfs je MT meer richting DPS speccen, dat reduceert tenslotte de killtimes en daarmee doorlooptijd van een raid, wat uiteindelijk leidt tot snellere 'farm' status en uiteindelijk zelfs dual raid runs op één avond.

Daarnaast was het absoluut wel noodzakelijk voor sommige encounters om full tanks te hebben. Bijvoorbeeld als er sprake was van raid-wide damage. Vroeger was er nog niet zo heel veel aoe healing en dan wilde je niet dat je tanks by chance ge-twoshot werden.

Ik levelde zelf 100% als tank (koste me geloof ik 3 maanden en toen speelde ik nog vrij actief), maar dat was meer mijn puriteinse houding denk ik :-)

[Reactie gewijzigd door Oyxl op 7 november 2018 10:47]

Als je goed leest zal je ook merken dat ik het over 5/10 mans had, en enkel zei dat ik in raids kon OFFtanken als fury.

Wij hadden in het begin ook 2 prot tanks maar dat werd toch al rap niet echt meer nodig (al weet ik niet of die ooit meer fury/arms gespecced hebben). De healers waren disc/holy/resto, maar tijdens het levelen was dat dus ook niet nodig.
Punt is, je had toen meer hybrids dan nu, want nu ben je een spec, en moet je respeccen wil je andere role uitvoeren. Als feral droeg je wat intellect gear en hup je was de healer voor de dungeon. Nu heb je wel multirole, maar je moet spec switchen want anders lukt het niet. Als dps hou je geen aggro tenzij je veel beter gear hebt dan je party, en ben je zo oom als je wil gaan healen. Een spec werkt tegenwoordig (en al een tijdje) maar voor 1 rol. Nu kan je wel content zo outgearen dat je geen tank of (waarschijnlijker) geen healer meer nodig hebt, maar dat is iets anders weer.
Ja fair enough, ik zag het idd nadat ik het al had geplaatst, maar vond dat het als algemeen punt wel gold, dus, heb het laten staan. Wat ze op dit moment doen met de specs vind ik nog altijd erg jammer. Dumbed down is er een woord voor.
Ik deed die raids nog niet eens in die tijd. Ik vond het hele gevoel gewoon bijzonder. Een combinatie van een nieuwe wereld / game, dat het echt veel moeilijker was en je elkaar dus ook echt nodig had waardoor het sociale aspect veel sterker was alsook dat het veel trager ging qua levelen/geld en alles meer aanvoelde als een grote achievement. Een guild leefde ook veel meer omdat je elkaar nodig had. Sterker nog, ik heb er zelfs real life vrienden aan over gehouden, tot op de dag van vandaag.

WoW is te gestroomlijnd geworden. Te makkelijk. Gewoon in je uppie, je vliegt door werelden heen als een nummer ipv een ervaring en items krijgen of kopen doe je gewoon met je 1000-en gold, dus het gevoel van een grote achievement waar je hard voor gespeeld hebt, bestaat bijna niet meer.

Ik weet nog dat het als Nighelf bijna als vakantie en een groot avontuur aanvoelde omdat we met veel te laag level hadden gehoord over een grote dwergen stad Ironforge en het erop waagde door Wetlands te komen. Voor het eerst op de boot en de haven vinden was al een opgave en moest je aan spelers onderweg vragen e.d. Dat duurde echt uren / dagen waarbij steeds 1 of een paar van de groep weer dood gingen, maar we echt als team er doorheen kwamen. Snel erdoorheen rennen zoals nu kon toen nog niet. En dan met je bek open Ironforge inlopen ... dat krijg je nooit weer.

De wereld is ontdekt en dat was ook een groot onderdeel van het avontuur. Maar dat het veel moeilijker en daarmee realistischer en socialer werd, dat heb je met Classic vast nog wel.

Maar zelf heb ik er inderdaad ook de tijd / wil niet meer voor daar weer in te duiken. Het heeft jaren van m'n leven gekost, het is wel goed zo ;-)

[Reactie gewijzigd door xs4me op 5 november 2018 15:22]

Ik kan me aardig wat van dat soort Nostalgische maar zeker epische gebeurtenissen herinneren in Vanilla en Beta periode. Ben zelf na TBC gestopt met spelen, en sedert kort weer opgepakt, en met nieuw account moeten beginnen, maar voornamelijk het racen door de gebieden viel me op, waar je vroeger dagen, zoniet weken in een regio bezig was, ben je zeker de eeste 70 levels in een uurtje of 1 a 2 wel klaar in meeste gebieden.

Rep questen voor gear, is eigenlijk nutteloos, mounts sparen.. vroeger had een speciale mount nog wel iets van status, nu met de overpriced 25 euro mounts, kadoo mounts, event mounts, is het bezitten van een mount eigenlijk ook iets triviaals weinig zeggend nog.

Kan me herinneren de eerste Grind mount in TBC.. zo wat keken mensen op als je daarmee aanzette. nu is het bijna bijzonder als je op de standaard vendor mount rijdt..

Moeilijkheidsgraad met questen is duidelijk niveau mobile game geworden, en bad pull swah.. je moet echt vreselijk dom spelen wil je het verliezen. Bossen, Elite NPC's etc, allemaal solobaar.
Dat was toch echt anders voorheen, en al die kleine vereenvoudigingen bij elkaar opgeteld is de ervaring die ik nu heb in Wow eigenlijk saai, weinig zeggend en zeker niet van dusdanigheid ik me de dingen die ik nu beleef in WoW 11 jaar vanaf nu nog herinner, wat ik wel heb met Vanilla Wow.

Vermoed ook echt dat het zeker die eerste uur spelers van WoW het zal aantrekken, die de huidige WoW gewoon saai en boring vinden, sociale aspect missen, want tot nu toe (lvl110) is het een solo game ervaring voor me, heb absoluut op instances na geen hulp nodig gehad met wat dan ook.
Zo anders als in Vanilla, je soms questen had je echt met paar man moest oplossen, zeker als je clothy was had je vaak wel hulp nodig.

Nee. het zal misschien voor mensen nu een smoothere ervaring zijn, uitgekristalliseerde gameplay, wellicht betere balance, maar tis ook stukken saaier, en vele malen minder memorabel.
@Astennu, die character restore functionaliteit kun je denk ik wel vergeten. Ze hebben aangegeven het als twee losse games te zien en te behandelen, dus buiten dat je hetzelfde BNET account gebruikt en je voor dezelfde subscription betaald staan ze los van elkaar (items, rewards etc). Ik denk dat dat ook maar goed is ook, want anders had je hier heel wat fuzz over gezien op 't internet :+.
Ik hoop wel dat ze de world pvp optie zoals de huidige zetten. Zodat je de (world) pvp optie, zoals in bfa, aan of uit kunt zetten en relaxed kunt questen.
Owh nee ik hoop dat dat er niet is. Ik vond dat juist de charme. Ja ik ben ook vaak gekilled tijdens mijn Quests maar andersom net zo. En het hoefde niet altijd zo te gaan maar soms kreeg je inderdaad mot met iemand van de Horde (in mijn geval dan). Ik ben zelf nooit van die optie geweest ik had PVP altijd aan staan. Mja Persoonlijke voorkeur.
Volgens mij hadden wij hetzelfde probleem met Wotlk, en de content daarna, maar verwoorden wij het heel anders.

Ik vond zelf in ieder geval de kwaliteit van de Naxxramas raid en Ulduar uitmuntend. Het probleem zat hem wat mij betreft in de manier waarop WoW progressie eigenlijk af pakte van de speler en daarna iedereen gelijk stelde, keer op keer. Wanneer jij met pijn en moeite door een raid heen kwam werd je beloond met gear. Je wordt sterker, je kan meer en in alle andere content pluk je daar ook de vruchten van. Echter op het moment dat blizzard met een nieuwe raid komt is hetgeen jij hebt 'bereikt' direct niets meer waard. Ze laten namelijk de makkelijke dungeons currency droppen waarmee iedereen diezelfde of zo niet betere gear puur door repetitie kan aanschaffen. Blizzard deed dit omdat ze vinden dat iedereen de nieuwe raid in moet. Dit heeft een aantal gevolgen waaronder dat iedereen vrijwel gelijk is en een echt goed team niet langdurig wordt beloond. Het heeft tevens gevolgen gehad voor de mate van moeilijkheid, het toppunt was natuurlijk het latere Looking for raid waarbij je letterlijk niets hoefde te doen om hem te halen.

Ik ben destijds over gestapt naar Rift. Daar hadden ze tiered endgame content. Je had tier1 dungeons, tier2 dungeons, tier1 raids, tier 2 raids en tier 3 raids. Om een niveau hoger te komen had je een aantal gear stukken nodig van elke laag. In die game waren er zat spelers die de hoogste tiers nooit hebben gehaald. Daardoor kon je als team echt iets bereiken. Tevens stelde het Rift in staat om de hogere tiers veel moeilijker te maken. De spelers die vast zaten in tier 1 of 2 vonden dat ook niet erg, die hadden leuke content die voor hun uitdagend was. De betere spelers hadden tegelijk ook uitdagendere content.

Wat mij betreft is terug gaan naar een systeem waarbij je via de chat een groep moet gaan regelen een oplossing voor het verkeerde probleem. De kans is groot dat je vroeger scholier of student had en zeeën van tijd had terwijl je tegenwoordig niet de tijd of het geduld hebt om 30 minuten een groep te gaan regelen. Ik zie veel liever een goed gelaagde endgame welke ook de gehele expansion in stand blijft.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 6 november 2018 00:00]

Ik moet zeggen het is nog steeds leuk ik heb eens zo'n classic server geprobeerd en ik had den tijd van mijn leven. Veel mensen zeggen dat men een roze bril op heeft en dat het nooit zo leuk kan zijn als 15 jaar geleden. Maar ik weerspreek dat.
De screenshots onder het artikel.... Doet mij inderdaad (net als velen) terugdenken aan de goede (?) oude tijd.
Ben al jaaaren gestopt, meen WotLK nog hebben gespeeld, maar zoals o.a. @alberthoekstra aangeeft zal nostalgie het goed doen.
Tijd om te spelen is er momenteel eigenlijk niet meer, mijn leven is dermate veranderd dat ik blij mag zijn 2 uurtjes te gamen per week
Zeer herkenbaar.. wel jammer op zich maar tijden en mensen veranderen. Het was wel echt een schitterende tijd waarin ik vele uren en dagen in wow heb gestoken en waar ik geen moment spijt van heb. Inmiddels ben ik nu 3 jaar gestopt en ik mis het ook niet meer.
Vooral dat laatste wat je schrijft in combinatie met het huidige betaalsysteem is voor mij een drempel. Ik schaf eens per jaar een 60 dagen kaart aan en daar hou ik het bij. Ik haal simpelweg niet genoeg uit het spel.
En dat vind ik soms best jammer. Ze zouden eens met een goed "pay per day" systeem moeten komen.

World of Warcraft is inmiddels 14 jaar oud. Als je 18 was toen je het speelde ben je nu 32 en is er een behoorlijke kans dat je kinderen hebt of in ieder geval full time aan het werk bent. De tijd van op je zolderkamertje zitten en tot in de vroege uurtjes een raid spelen is er niet meer bij (althans, bij mij niet).

Ik heb er een level 20 aan beide kanten voor rondlopen. Beetje aan klungelen in de gratis versie als ik geen gametime heb :-)
Ik weet dat er velen zullen zijn die het niet met mij eens zullen zijn, maar ik had toch veel liever een nieuwe game gezien in de Warcraft wereld. Er zijn zo veel mogelijkheden om een hele interessante game te ontwikkelen in het Warcraft universum en dan komen ze met World of Warcraft Classic |:(

Games hoeven niet per se graphics te hebben anno 2018, en gameplay is ook belangrijk. Maar mijn ogen doen bijna pijn als ik na de screenshots kijk. Hoopt men dat ze met de classic de gamers toch paar maand langer kunnen vast houden om zo wat geld op te strijken of is hier daadwerkelijk zo veel vraag naar?

Persoonlijk had ik zo graag een Warcraft 4 gezien. Na het Diablo fiasco van de afgelopen dagen hoop ik dat Blizzard snel een andere koers kiest voor hun ip's en games. Naar mijn mening zijn ze erg lui geworden en komt er weinig vooruitstrevend vanuit de ontwikkelaar. Maar dat is mijn mening.
Ik ben stiekem wel benieuwd, ik weet niets van WoW Classic (ben pas ingestapt toen TBC er was) en toen was inderdaad het gevoel van Social gameplay meer aanwezig, maar het duurde ook veel langer om dingen gedaan te krijgen. Tot aan WotLK is dat wel een beetje gebleven het in groepjes spelen om dingen voor elkaar te kunnen krijgen maar daarna ging het bergafwaarts.
Ik heb de game vanaf release gespeeld en ben pas sinds BFA afgehaakt. BFA kon me simpelweg niet meer bekoren met die extreme timegating en de extreme RNG aan “warforged/titanforged” etc. De community is door het gemak waarop dingen mogelijk zijn gewoon toxic geworden. Als iemand een foutje maakt, wordt diegene soms meteen gekickt.... Dit is meteen een van de aspecten die ik erg kon waarderen aan classic/TBC (de eerste en, in mijn ogen, leukste expansion). Wanneer iemand het niet wist, werd het uitgelegd. Dat gebeurd nu slechts nog met mondjesmaat, je hoort de group nog net niet zuchten door je speakers wanneer je aangeeft het niet eerder te hebben gedaan.

Het gevoel van vroeger ga ik niet herbeleven, simpelweg omdat ik toen jonger was en alles in mijn geheugen rooskleuriger was dan het nu zal zijn. Stel echter dat het sociale inderdaad terug komt, dan is dat al alle reden voor mij om terug te keren in die wereld. Vrees alleen dat ik nu, met twee kids, een vaste baan en sociale belastingen niet snel op level 60 zal geraken, laat staan de endgame te spelen. :+
Je bent pas gestopt in BFA vanwege de timegating en RNG? Wat je met timegating bedoeld weet ik niet. Legion had ook extreme RNG: die van legendaries en WF/TF. Straffe RNG kan gebruikt worden om een spel artificieel moeilijker te maken, en daardoor langere longevity te geven.
Ben tussentijds wel gestopt. Heb niet heel legion gespeeld. Echter stoorde het me toen minder dan nu op de een of andere manier. Speelde vooral, zoals in het artikel ook benoemd, de eerst 2-3 maanden na release met vrienden.

Met de timegating doel ik op de tijd die tussen het unlocken van alles zit. Je moet rank “X” hebben voor deze skill, om rank “X” te bereiken moet je 2 maanden lang iedere dag deze World quests doen. Niet mijn ding. Dan heb ik liever een questchain zoals die van Onyxia, Molten Core of BWL van destijds. Dan is het namelijk aan mijzelf en de groups die ik vind om te bepalen hoe lang ik erover doe om iets te bereiken. Deze manier om mensen “binnen te houden” werkt bij mij averechts. Meteen ook de reden dan ik maar een maandje heb gespeeld in BfA.
Voor King's Rest en Siege of Boralus zijn er ook een soort attunement quests. War campaign voor de ene, je faction zones voor de andere. Voelt inderdaad niet hetzelfde aan als vroegere attunement quests, maar die waren op hun beurt niet zo alt-friendly.
Als warlock half je guild naar BRD summonen om ze dan te begeleiden in de lavajumps om naar de entrance van MC te gaan om daar hun attunement te vervolledigen was 1 keer fun. En zou voor mij nog eens fun zijn in Classic, maar past imo niet meer bij het huidige rap-rap van de laatste zoveel expansies.

Je 3rde rank heb je niet echt nodig ook, het maakt het gewoon efficienter om iets te maken. Je kan die items ook gewoon maken zonder rank 3, dus of je de rep wil farmen voor rank 3 hangt echt van jezelf af. Als je op AH wil verkopen zal je die wellicht nodig hebben als je genoeg winst wil maken. Het is ook meer RNG related dan timegating, er zijn een hele hoop mensen die in de eerste 2 weken met alle factions exalted waren dankzij de RNG van de mission table.
In vroegere expansies of vanilla moest je soms maanden farmen om een enchant te zien droppen. Crusader bv was een lange farm voor meesten, langer dan nu revered geraken met een faction. Of je moest raiden om bepaalde recipes/formulas te zien droppen en dan hopen dat je het krijgt van de ML.
Dus op dat gebied heeft het huidige systeem eigenlijk meer respect voor de speler z'n tijd. Het maakt profession switching ook vriendelijker (al is dat met de alt-friendliness niet echt nodig imo).
Welke je plezanter vindt is uiteraard persoonlijke voorkeur. Beide hebben voor- en nadelen, zo werd ik bijvoorbeeld heel blij toen Crusader eindelijk dropte, maar was ik geïrriteerd dat ik voor een andere enchant moest raiden op dat char.
Afhankelijk van je faction moet je voor één van die dungeons 7.5k honored farmen zodat je ver genoeg kan komen in je War campaign faction. Dat was dus ook een timegate. De andere vereiste inderdaad enkel afronden van alle main storylines.

TL;DR:
Vroeger kon je specifiek voor dungeons of raids mikken met een bepaald item wat je wilde, maar nu afhankelijk van die 1x per week RNG uit honderden pieces. Als het al Azerite is, dan nog steeds kans op waardeloze traits.

LR:
Vervelendste timegate vind ik nog dat je 1x per week in je mythic plus chest mogelijk Azerite gear (de nieuwe 'legendaries') kunt krijgen. Normale mythics krijg je gewoon iedere run kans op een azerite op betreffende loottable, maar als je mythic plus runt, krijg je een kist met alle loot behalve de azerite pieces. Daarbij ben je afhankelijk van die ene keer per week dat je mogelijk een piece krijgt.

Met een beetje pech heb ben je dus maanden aan het wachten op azerite pieces. Ergste is dat er meer dan 100 verschillende zijn met heel verschillende soorten traits waardoor sommige waardeloos zijn. Je kan dus niet specifiek een dungeon runnen met het azerite piece wat goed aansluit op jouw spec.

Gelukkig heb je dan nog Warfront weekly en World boss die voor 370 Azerite kan geven, maar meestal geen goeie traits.

Ik begrijp exact wat Stickz bedoeld en heb BFA om die reden ook na 2-3 maanden gelaten voor wat het was. Heb het idee dat ze kunstmatig de levensduur van de game zo ver mogelijk proberen uit te rekken.
En dat is anders dan in raids? Je kan ook maar 1 keer per week loot krijgen in je raid. Dan ben je voor de rest van de week ook aan het wachten op reset. Daarnaast hebben ze nu met 8.1 daar dus een vendor en azerite currency voor. Of wou je ook gewoon constant raids kunnen farmen iedere dag? Of is "timegating" daar wel goed?
Nu heb je nog iets aan de 5mans, waar je in vanilla al rap geen 5mans meer nodig hebt. Het blijft content relevant houden en geeft je meer opties om gear te krijgen, niet minder. Met nog eens de bad luck protection heb je tegenwoordig veel meer kans om een 385 azerite piece te krijgen dan dat je een tier1 stuk kreeg. En 8.1 geeft je dus nog meer kans daar je specifiek gear kan kopen en onnodige azerite stukken kan inruilen voor currency om dan een random of specifiek stuk mee te kopen.

Recap: je had al van in het begin meer kans op loot dan in vanilla, en die wordt in 8.1 nog eens verhoogd.

Overigens blijft het een mmo en daar zijn bepaalde systemen wel eigen aan. Het zou slecht zijn als je al je gear in de eerste week kon krijgen want dan heb je de rest van de patch niks meer te doen. Dus tuurlijk is het designed om je te doen blijven spelen, het is nog altijd een mmo. Het blijkt weer typisch geklaag over gear krijgen maar er niks voor in ruil willen doen. "hey ik heb deze boss gedood, waarom ben ik niet plots fully geared?" beetje lame, toch?

Wij waren in vanilla gestopt op Frankriss in AQ40, met AQ20 en alle voorgaande raids op farm. Ik had geen enkel stuk t2, en had sinds onyxia ook geen wapen meer gekregen. Nu kan ik tenminste m+ doen om te progressen in gearing. Zelfs als je pech hebt gaat gearen tegenwoordig toch een stuk vlotter.

edit: overigens is midweg revered geraken met honourbound/7th armydinges echt niet lastig. Je moet het natuurlijk wel doen, maar het neemt al bij al minder tijd in dan een volledige onyxia attunement.

[Reactie gewijzigd door Nha op 5 november 2018 14:29]

Ten eerste heb ik geen tijd om iedere week raids te doen. Het is een ander soort game waar je op een andere manier tijd aan besteed. Moet er met meer mensen meer tijd voor vrij maken. Het is dan ook niet erg dat je die 1x per week kan clearen aangezien je soms niet eens tijd hebt om vaker dan 1x te clearen als semi casual gamer. Of als iemand met meerdere max level chars.

Raids hebben daarom dan ook het voordeel dat ze veruit de sterkste traits krijgen. Dat zijn dus de sterkste pieces in de game. Prima dat die dan 1x per week kunnen droppen. Het gaat mij om Mythic plus waar je vaak geared om te gaan raiden.

Mythic plus kun je makkelijk af en toe een half uurtje voor plannen en vind ik ook veel leuker dan raids. Je kan ze makkelijk met een aantal vrienden of collega's even runnen. Zelfs met collega's in de pauze even half uurtje als je werkgever het toelaat. Je ziet dat Blizzard ook blij is met de positie van M+ nu en die een prominentere positie heeft gegeven sinds het succes ervan in Legion.

Daarnaast kun Normal + Heroic + Mythic raids runnen en op vele bazen dus kans op Azerite pieces krijgen.

Hoeveel je Mythic+ dungeons je ook runt. Altijd kans op wellicht 1 piece per week. En dan alsnog zwakkere traits dan je in raids kunt vinden.

Edit: Een timegate is ook niet lastig te halen. Het kost je enkel tijd ;) . Dat is nou precies het probleem. Eerdere attunements werd de snelheid bepaald door hoe veel je speelt.

WoD was wel het ultieme voorbeeld van hoe slecht timegating werkt met die dagelijkse farmville. Tegenwoordig is het vooral nog de reputation grind.

[Reactie gewijzigd door Shaflic op 5 november 2018 14:47]

Maar het azerite armor dat uit de m+ chest komt is beter (traits daar gelaten) dan normal of heroic raid, dus die tellen al niet mee. Ieder raid azerite piece heb ik weggegeven omdat ik al beter had van emissaries. Normal en Heroic raid zijn irrelevant wanneer het op azerite armor aankomt, want die heb je al van emssaries. Dus heb je maar 2 kansen op 385 azerite, de chest, en de mythic raid. En tenzij je mythic raid heb je helemaal geen behoefte aan de 385 azerite armor (misschien pvp, maar eh). Je hebt dus 2 kansen erop, ipv 1 vroeger. Je hebt letterlijk meer kans dan vroeger...
Als je M+ 10 of hoger doet inderdaad. Traits zijn juist zeer bepalend. Met de world first G'Huun droeg de tank van Method zelfs nog 340-355 Raid Azerite omdat die betere traits had dan zijn 370 Dungeon Azerite. Terwijl je de 370 dungeon Azerite 1x per week kans hebt en de 355-370-385 azerite per raid meerdere malen. Het is dus eerder 1 piece (M+) vs 5-7 pieces (Raids) per week.

Mijn punt is, ze hadden makkelijk M+ runs van Azerite kunnen voorzien, maar dan max 370 net als de rest van de loot. Dat je dan in je weekly nog een kans op 385 azerite geeft, zou prima zijn.

Die vendor is ook leuk. Farm enorme hoeveelheden waardeloze Azerite en zet dat om naar currency om daarvan WEER een RNG azerite 'loot box' te kopen. Precies het probleem in de game. Oneindig kunstmatig verlengen van levensduur.
Het punt is dat het vroeger niet beter was op dat vlak.
Als je farmen niet leuk vindt, waarom speel je dan een MMO?
Ik farm volop, al 143 tries op Lich King HC voor Invincible. Vele transmog sets bij elkaar gefarmed. Stukje nostalgie ook om die oude raids te bekijken. Verschillende reps gefarmed. Ben de afgelopen maand ook alleen maar oude raids aan het farmen omdat ik BFA content mis.

Probleem is met M+ dat ik nu juist NIET kan farmen. Je doet 1x een zo hoog mogelijke M+ en hoopt er op woensdag maar het beste van.
Dan is al je ander gear al 380 en heb je nu wat moeite om die laatste stukjes te verzamelen. Zo gaat het nu eenmaal toch? Of wou je nu al helemaal klaar zijn en helemaal niets meer te doen hebben? Hoe leuk is dat dan...
Timegating is een oplossing/lapmiddel (hoe je het maar wil zien) voor een groter probleem. Heel wat mensen zouden in de eerste 2 weken alles doen en dan de rest van de patch niks meer te doen hebben want ze hebben alles al. Dat is niet goed voor meeste spelers en zeker niet good voor Blizzard. Misschien zou jij het zo plezanter vinden, maar dan waren vele anderen wellicht al veel eerder afgehaakt "want er is geen content meer om te doen". Terwijl er nu net meer content te doen is dan vanilla endgame.
Ik snap je punt wanneer je zegt "Je hoort ze nog net niet zuchten", echter ik ben er bang voor dat dat straks ook nog steeds zo is. De huidige generatie gamers gaan voor gemak en snelheid.
We hebben het over de generatie van toen (14 jaar) geleden, net wat je zelf al stelt dat deze generatie zoals jij zelf al een gezin hebben, vaste baan etc.
Maar goed, Blizzard heeft geluisterd, ze brengen eindelijk Classic uit.
Elitair gedrag had je toen ook al, vanilla had ook hardcore guilds/groepen waar je meteen uit gekicked werd als je niet aan een bepaalde standaard ( tactics, kennis van dungeon, dps/heal check ) voldeed. Elke game kent dat.

Echter was het karakter van de game anders, 95% van de playerbase had hier niet mee te maken omdat 95% op hetzelfde niveau door pruttelden met de middelen die ze hadden. De game was moeilijker, koste meer tijd en je werd min of meer gedwongen samen te werken. Het vinden van een groep koste meer tijd, als je dan een groep had gevonden probeerde je deze ook intact te houden. Even een vervangende speler zoeken, of erger, een nieuwe groep was een enorme tijdsverspilling ( meestal moest er iemand 'even' terug hearthstonen en was je zo een uur verder ).

In vanilla kost het uiteindelijk veel meer tijd en gaat alles veel moeizamer als je geen geduld hebt en niet wilt samenwerken. Op toxic gedrag werd je zowel door de game mechanics als de server/community afgestraft. De huidige generatie gamer zal het wellicht niet kunnen waarderen, maar de doelgroep 25-35 is écht niet klein te noemen.

[Reactie gewijzigd door quintox op 5 november 2018 10:11]

De game was moeilijker, koste meer tijd en je werd min of meer gedwongen samen te werken.
Moeilijker zou ik niet willen zeggen, en boel zaken zijn juist nu veel moeilijker (mits je ze doet op correct gear level en niet 1-2 expansions later), kijk maar eens naar boss mechanics, dungeon bosses zijn tegenwoordig complexer dan Naxx bosses (wat uiteraard ook wel moet, want de spelers zijn tegenwoordig ook stukken beter), maar ook bijvoorbeeld zaken als de Mage tower challenges uit Legion zal je in Vanilla niet vinden. Maar je ziet ook op pservers dat content als Naxx een paar uur na release gecleared is.

Dat een boel zaken in Vanilla meer tijd kosten ben ik volledig met je eens.
Klopt, er zijn zaken die nu moeilijker zijn, maar ik heb het meer over de core game, wat je al merkt tijdens het levellen. Ik kan me geen moment meer herinneren dat ik hulp nodig had bij een quest omdat ik het solo niet gecleared kreeg (als rogue). Of dat ik een paar levels deed grinden om het wat makkelijker te hebben in sommige gebieden.

Of dat je pas op level 10 dual weild kreeg, op level 20 poisons en minder tot geen defensive cooldowns. Dat dungeon/raid designs beter zijn geworden ben ik het mee eens, encounters zijn geen (ofjah, bijna geen) simpele dps checks meer. De wereld zelf? Die voelde destijds veel gevaarlijker aan dan nu.. CC en samenwerking was gewoon enorm belangrijk ( ook buiten dungeons ).
Levelen daar valt inderdaad wat over te zeggen, al denk ik dat dit vooral lastig balancen is. Dit zag je eigenlijk al vanaf TBC (als je in Vanilla geraid had was het levelen in TBC, zeker de eerste paar levels, door de betere gear een stuk makkelijker dan wanneer je bijv. een nieuwe char aan het levelen was, denk bijv. aan een Shaman op Alliance zijde).

Dit is nu met Heirlooms, maar ook doordat je nu meerdere difficulties hebt in raids denk ik te lastig te balancen zodat iedereen nog een echte challenge heeft tijdens het levelen.

Iemand die vandaag een WoW account opent moet ook kunnen levelen, als dat dan gebalanced zodat een 14 jaar oude veteraan in Mythic raid gear van de vorige expansoin het lastig heeft dan dan kan de nieuwkomer helemaal niets klaarbrengen :) Maar ik denk best dat een nieuwe speler momenteel nog best een challenging leveling experience kan hebben in WoW.
Niet écht, ook nieuwe spelers hebben het makkelijker, omdat de scaling anders werkt. De XP rate is ook hoger en de snelheid waarmee je door je class/content gaat. Bepaalde skills zijn op de schop gegaan, talents werken anders en je hoeft niet meer na elke fight te eten en/of drinken. Ook is het zeldzaam dat je een zone uitspeelt tot de laatste quest, je vliegt simpelweg door de content heen ( ook zónder heirlooms ). Ook kon je niet zomaar naar een ander gebied aangezien je level te laag was. Je had bovendien geen quest tracker, geen dungeon finder en je moest het doen met Thottbot en navigeren op coordinaten ;)

Ik heb het dan ook over de levelling experience van een nieuw character, zónder heirlooms en zonder een T3 geared character die aan een nieuwe expansion begint. En zelfs met de al veel hogere XP rate, heb je als (nieuwe)speler de keuze om dat allemaal over te slaan met de "free boost to 90" optie.
Wat ook wel anders is nu is dat je met gemak solo een elite of rare aan kunt. Was destijds wel anders. Ik herinner me wel dat ik lekker aan het questen was en er ineens een patrolling rare me in de rug liep. En die stak me in 3 prikken dood met z'n daggertje. Zelfs als je dan na 5 minuten lopen weer terug was bij je corpse en wist dat ie in de buurt was en em bewust aanviel bleek het voor veel classes nog te zwaar. Vaak waren die rares dan ook 3 levels hoger dan het questgebied, en dat maakte best een verschil. Zeker omdat je sowieso al oom en low health was na een gevecht met 2 normale mobs. En andersom als je 2 a 3 levels hoger was won je daar te weinig voordeel mee om er dan ineens 3 tot 5 tegelijk aan te vallen.

2 expansions later was dat enorm anders. Als ik daar met een guild groepje een heroic deed verzamelde ik eerst alles wat in een zaal te vinden was de healer had daar geen moeite mee, zodra ik genoeg aggro had mocht de dps los en was alles ook snel dood. Ook heel anders dan TBC waar je in die bloodelf dungeons (ben de naam kwijt. Iets met sun? 2.4.3 daily zone) groepjes van 5 a 6 zag en er toch minstens 2 ge-CC'd wilde hebben.
Oh wat was dat toch heerlijk op mijn holy build pally.
Het duurde een eeuwigheid, maar ik kreeg alles neer wat op mijn pad kwam zolang de eltie niet 3 of meer lvls hoger was dan mij.

Dat was overigens ook het enige positieve aan die build want questen schoot echt niet op.
Behalve dan de instances met vrienden en guildies. Want ik outhealde elke priest. Simpelweg omdat ik niet zonder mana kwam en maar door kon blijven gaan.

En pvp was geweldig. Niet omdat ik kills kon maken. (ze hoefde alleen maar weg te rennen en ik kreeg ze niet neer) maar ik kon een flag defenden als een malle.
Die elitaire guilds waren er zeker. En van tenminste één raid-leader in die periode is een leuke animatie gemaakt bij de dingen die hij zei tijdens een Onyxia raid:

https://www.youtube.com/watch?v=E8wnQzDDCio
hahaha klassieker xD More dots! more dots nowww
Ik zat in zo eentje. Je had guilds & guilds. Wij waren de "beste" op de server, me alle eerste kills en clears. Op een vrijdagavond deze wij rustig AQ, MC en dan nog bwl met 18 man ofzo. Terwijl vele guilds op de server al moeite hadden om met zijn 40 effe BWL te doen. Wij waren in de top 10 van de wereld om voorbij de 4 horsemen te geraken.

Het was fun, toen had ik veel tijd. Elke dag werd er geraid buiten zaterdag (als er nieuwe content was). Maar toen hadden we 40 man, en dat waren ook mensen die ervoor wilden gaan.

Ik heb heel veel plezier gehad aan Vanilla Wow. Maar het was farmen en farmen en farmen. Zelfs de paladin mount was ongelooflijk moeilijk om te doen, want je moest echt een groep vinden die je wou helpen. Boss encounters mogen nu misschien technisch moeilijker zijn doordat er andere mechanics waren. Voor the 4horsemen had je gewoon genoeg tanks nodig. Bijna geen enkele guild had gewoon genoeg tanks met gear daarvoor. Dan kreeg je Sapphiron, moest je frost resist gear gaan zoeken in level 20-30 dungeons, gewoon omdat die resist zo sterk was. De game had zijn downsides, maar Wow heeft zoveel vooruitgang gemaakt.
Het sociale aspect is idd wat ik nu mis. Vroeger zat je uren te chatten... of gewoon rond dwalen. Maar het mooiste voor mij en IMHO het sterkste punt (had het al bewezen) is dat WoW op 1.12 blijf staan.... kan niet wachten.
Misschien alleen mijn opinie, maar ik vind de reis naar max lvl (60) dus, ook al leuk. Niet verplicht om maar snel snel de main quests of alleen dungeons doen, om maar zo snel mogelijk lvl 60 te worden.
Gewoon relaxed alle quests in een gebied doen voor je naar het volgende gebied moet omdat er geen nwe quests meer zijn.
Ik vraag me af of we überhaupt ooit het gevoel van de originele WoW weer terug krijgen. Het gamelandschap is ondertussen compleet veranderd qua zowel games als gamers.

Games zijn tegenwoordig veel meer gemaakt (triple a) om geld in het laatje te brengen en door allerlei DLC/microtransacties een game compleet te maken. Ook hebben ze een kortere levensduur (elk jaar nieuwe game, splitsing van community door DLC). Ook zijn veel mensen het nu gewend om alles "gespoonfed" te krijgen door een game, de oude WoW was vooral gebaseerd op zelf veel moeite doen om een party te vinden. Ik kan me dan ook helemaal vinden in de opmerking in het artikel dat LFG en questtracker de game compleet veranderd hebben. Tegenwoordig krijg je hooguit een ban voor een paar uur en kun je weer in een party zoeken in de party finder, vroeger kon je voor cross server zon slechte naam krijgen dat niemand meer met je in party wou. Nu zullen ze misschien qua game het originele WoW gevoel terug kunnen brengen door bovenstaande niet of beperkt toe te passen. Maar ik vraag me af in hoeverre je de oude community terugkrijgt.

Zelf ben ik van mening dat mensen/gamers de laatste jaren veel individualistischer zijn geworden omdat games er meer op gericht zijn het leven makkelijk te maken en je minder afhankelijk bent van een clan en chatsoftware als teamspeak/ventrilo etc. Misschien ervaren anderen het wel heel anders en heeft het ook met leeftijd te maken.
Wow is een van de weinige MMO's die nog steeds gewoon maandelijks geld kunnen vragen. Dus geld verdienen zit wel goed.

Ik snap niet goed dat ze doen alsof het zo speciaal is. Alle software hebben ze nog ga ik vanuit(immers ga ik er vanuit dat als ze willen ze gewoon in hun archief terug kunnen gaan en de orginele servers en game compileren.

Dat ze het graag willen draaien op de huidige versie snap ik. maar nu doen ze net alsof wow vanilla terughalen super speciaal is.
BB: De game draait volledig op de huidige versie van de engine. Dat was voor ons ook een voorwaarde.
Dit laat zien dat ze het op langere termijn in de lucht willen houden op een manier die de kosten onder controle houdt door de complexiteit te verminderen (er is 1 engine ipv een classic engine en een latest engine).
Bugs die ze nu voor classic oplossen, helpen hun latest engine ook.

Jouw oplossing zal vast een kwartier werken, maar blizzard gaat voor de lange termijn. En dat is fijn om te weten, dan kun je met enig vertrouwen een spelletje starten.
Vanilla op private servers doet het anders verbazingwekkend goed. Nostalrius had toen het gesloten moest worden 800.000 accounts en 150.000 actieve spelers https://tweakers.net/nieu...e-content-te-sluiten.html
Er zijn nog vele andere private vanilla servers die ook zeer succesvol zijn. Zal me niet verbazen als er nog steeds dik over de 100.000actieve vanilla spelers zijn. Wanneer blizzard zelf een eigen classic server maakt zal dit waarschijnlijk nog wel hoger oplopen. Denk dus zeker dat het wel succesvol kan zijn.
Tegenover die slechte naam stond dus ook de goede naam die je kon opbouwen. Simpelweg door behulpzaam en aardig te zijn.
Als je dat deed had je in de "grote steden"binnen 5 min een party bij elkaar voor welke instance dan ook. Vaak met deels de zelfde mensen ook al zaten die niet in de zelfde guild.

Tegenstanders die in de pvp zones al weg rende puur vanwege het zien van je naam. Of juist "wraak" wilde nemen. En er een soort kat en muis spel voor de world PvP ontstond.
Want het waren steeds de zelfde mensen die je tegen kwam.

Het wachten bij de diverse pvp instance entrances en allerlei slap geouwehoer wat ontstond in afwachting van de battle. (zat op een gegeven moment een vertel rpg in general chat te verzinnen samen met een paar anderen, waarbij mensen die eromheen stonden binnen "hoor" bereik het aan het uitbeelden waren)

En natuurlijk de hardcore guilds als je echt die end content wilde kunnen doen.

Maar wat al die dingen gemeen hebben en waardoor de meeste er naar terug verlangen is volgens mij het sociale.

Ik vind wow zelf nog steeds een mooi spel (zowel het oude als het nieuwe), maar ben er binnen 5 min op uit gekeken aangezien er bijna geen vriendelijk woord meer gesproken word.
Dus wellicht met wow classic hopelijk weer wel?
Ja precies.
Ik weet nog dat er een aantal spelers bekend stonden om hun behulpzaamheid en gulheid. Namen wel vergeten, maar ik kan het me nog goed herinneren, bijvoorbeeld dat ik als level 18 ergens liep waar het level 50 was, en iemand me aansprak en me veilig weer naar de goede zone begeleide.. Dat avontuurlijke en sociale was wel erg mooi.
Ik heb vooral schrik dat mensen iets te nostalgisch zijn. En dat vanilla wel eens lelijk zou kunnen tegenvallen, het blijft een game uit 2005 met mechanics uit die tijd.
Het feit dat Classic echt totaal gaat losstaan van huidig WoW heeft voor- en nadelen. En net zoals toen willen mensen ook steeds maar weer nieuwe content, de patches waren toen een godsgeschenk. Zonder deze patches zal je heel snel uitgekeken zijn.
Daarom gaan ze de content ook in classic weer faseren. Je begint dus wel met 1.12, maar alleen Molten Core, Onyxia, Kazzak en Azuregos zijn beschikbaar. Later komen daar BWL, AQ40, de groene draken en Naxxramas bij. Zodat je dus niet zonder content zit.
1.12 had volgens mij al Naxx. (Naxx kwam in Patch 1.11 uit)
Vanilla wow is voor mij alles voor dat TBC uit komt dus inc AQ40 en Naxx.

Maar jij bedoelt dus dat ze die later pas vrij gaan geven en nu eerst beginnen met Onyxia en MC?
Klopt, in vanilla had 1.12 al wel naxx, maar dat gaan ze nu dus anders doen. Ze beginnen wel met de 1.12 (en thank god for that; daar heb je tenminste greater blessings voor paladins bijvoorbeeld) maar faseren de instances. Anders begin je meteen met bijvoorbeeld het openen van de AQ gates op een moment dat nog niemand uberhaubt die chain kan doen.
Ja oke dat is opzich ook wel slim. Het zal sowieso even duren voordat iedereen weer 60 is en goede gear heeft om AQ40 en Naxx te doen. Want zonder T1-T2 wordt dat extreem lastig.
Sterker nog dat was één van de krachten van Vanilla wow. Je moest elkaar helpen om verder te komen. Je moest met z'n allen goede gear hebben.
Inderdaad als een paar mensen heel sterk waren kwam je er niet. Er waren ook wel nadelen. Als je main tank was had je een spec die niet echt ideaal was voor andere dingen. Maar goed dat heeft ook z'n charme.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 5 november 2018 10:16]

Precies! En na de patches, dan gaat men ook zeuren om flying bijvoorbeeld, want ja hoe je het went of keert het blijft verdomd handig een flying mount.
gewoon even afgaand op de titel, hoe weet je dat dit veel socialer is?

Demo is uit, ja dan verwacht je inderdaad wel enthousiaste mensen die met elkaar gaan prstenz en ja in vanilla had je veel meer socialistische momenten nodig om de game te overleven maae om nu het socialer te noemen beetje maf..

niet alleen de game wow is veranderd maar ook mensen, ik ben juist bang dat het in geheel veel minder sociaal zal worden; want de mens-heid weet wat te doen, en ik ben ook bang dat het spel in sociaal aspect wordt verdeeld, paar Social guilds en raid guilds(elite die niets te doen heeft met de rest)..

ondanks het een classic server is, is de magie weg, nostalgie is vaak mooier dan de realiteit, mensen weten immers wat waar te doen, zien in dat vanilla eigenlijk helemaal niet zo een goede game is, zo zijn er al streamers die er over "klagen".

vanilla wow was prachtig in de zin van ontdekken, met mensen samen werken, nieuwe dingen uitvinden, verder komen in de game etc, iedereen is er geweest en de 2e keer zal anders ervaren worden.

dan nog denk ik niet dat er heel veel mensen gaan spelen, dat is prima, logisch ook. Ik denk alleen wel dat mensen moeten beseffen dat ondanks het een vanilla server is, de oude daagse "wow leven" niet terug komt.

dat gezegd te hebben, ik heb er wel zin in en kijk het aan hoe het verloopt :)

PS dit is puur mijn gedachten er achter en mijn mening. kan in praktijk natuurlijk anders uitpakken
Velen van ons hebben het intussen al voor de 2de keer ervaren op private servers. Daar bleek wel dat het veel verder gaat dan enkel een nostalgisch gevoel.
Je krijgt de Vanilla ervaring nooit meer terug.
Alles was zo makkelijk mechanic wise toen, raids gaan een grote grap zijn in vergelijking met huidige content.

Ben bang dat mensen enorm snel uitgekeken gaan zijn.
Makkelijk was het zeker niet. Dat zag je ook wel met de scaled Molten Core versie die ze een tijdje hadden. Genoeg wipes daarmee gehad. En zeker in die tijd was het niet makkelijk, omdat niemand ervaring had. En er geen wowhead was die van alles een strategyguide online had staan voordat het uberhaubt live stond.

En ook de mechanics waren mischien wel simpel, maar je moest dat wel met 40 man coordineren. Een boss als c'thun vereiste toen erg goede coordinatie en dat zonder range-finder addons.
De mechanics waren niet heel geavanceerd, maar vind eens 39 andere mensen die een hele avond ongestoord kunnen progressen, en die buiten de raids ook nog de tijd nemen om consumes te farmen.
Yups zelf een volledige starter verzamelen om te kunnen beginnen met MC en BWL is hard. BWL stap je niet in met zomaar blue gear. Zeker niet voor main tanks en healers
Ik denk dat het wel mee valt. Ik denk dat deze versie vooral voor de mensen is zoals ik die de latere versies nooit leuk gevonden hebben en gestopt zijn.
Mensen die de huidige versie wel leuk vinden gaat dit denk ik niets vinden.

Ik denk ook niet dat er heel veel classic servers zullen zijn maar gewoon een Paar die high pop hebben.
De uitdagingen in vanilla zijn altijd meer van logistieke aard geweest.

- 40 man tegelijkertijd online hebben. Molten Core lukt ook nog wel met 25-30 man, maar de latere raids heb je discipline voor nodig in je guild.
- Consumables farmen. Alles stackte. Scrolls, Food, meerdere soorten Potions, Flasks, willekeurige consumables zoals Thistle Tea. Voor sommige raids was het zelfs slim om van te voren even Onyxia d'r hoofd in te leveren (was een quest voor). Dit gaf een zone-wide buff voor een uur. Flasks waren erg duur, en vaak alleen weggelegd voor Main tanks. Dit soort dingen werden dan ook vaak uit de guild schatkist betaald.
- Resistance gear farmen. Ja, voor sommige bosses had iedereen een aparte resistance set nodig. De items hiervoor moest je op allerlei plekken farmen.
- Rasgebonden skills. Ik weet nog dat we specifiek een Dwarf Priest moesten recruiten in onze guild, want zij waren de enigen met de "Fear Ward" skill. Dit was nodig voor een bepaalde boss.

Daarnaast waren er mechanisch ook wat uitdagingen die je tegenwoordig niet meer hebt. Denk aan mana management, taunts die geresist konden worden, en vijanden die resistant of immune voor bepaalde elements zijn.
Het stacken van potions was al uitgeschakeld tijdens AQ dacht ik. Dan had je alleen nog een type, en dan kong je niet meer stacken. Tijdens BWL had je nog dat je mana/stamina potion met spelldamage kon stacken enzo, dat was al lang weg in 1.12. Dus dat zal dan ook wel zo zijn in deze versie

Je kon nog wel food farmen zoals nightfin soup, maar die vis kon je alleen in de avond vangen. En kan je terug furbolgs gaan farmen !
Het stacken van potions was al uitgeschakeld tijdens AQ dacht ik. Dan had je alleen nog een type, en dan kong je niet meer stacken.
Nee hoor. Ik herinner me nog goed dat ik als alchemist voor onze attempts op Viscidus (een optionele nature-resist boss in AQ40 die door de meeste guilds werd overgeslagen) een achterlijke hoeveelheid van allerlei elixirs en potions heb gemaakt die allemaal netjes stackten.

Dit werd pas ingeperkt met TBC toen elixirs werden opgesplitst in battle elixirs en guardian elixirs waarvan je er maar 1 per soort actief kon hebben (en flasks telden mee als beide soorten). Potion-spam was toen nog steeds enkel beperkt door de cooldown van 2 minuten, waardoor je als healer gewoon braaf iedere 2 minuten een mana-pot weg kon tikken.
DIe ken ik wel, was de enige paladin met matching AQ gloves toen op server. Maar het was toch ergens uitgeschakeld (maar ik had het dus over elixir/fklask), ik herinner mij nog dat ik een hele stack aan elixirs had in bwl inclusief mana/stamina regen. En dat dit nadien niet meer mogelijk was, in elk geval toch niet in Naxx. In het begin kon je gewoon alles gebruiken, maar tijdens vanilla kwam er nog ergens een nerf, dat je alleen nog bepaalde types tegelijkertijd kon gebruiken. Potion om de 2 minuten was er zeker tot op het einde. En je kon ook op een 2 minute cooldown die consumeable vanuit felwoord nog gebruiken. Maar Elixir stacking is op een bepaald punt deruit gehaald

[Reactie gewijzigd door cricque op 5 november 2018 16:55]

Toch vraag ik me af of mensen dit lang willen blijven spelen als Blizzard niks meer toevoegt aan classic. Voor een jaartje is het mss wel leuk. Maar is het voor langere tijd nog wel leuk? Na een jaar ben je er wel op uitgekeken. Met als gevolg dat de servers van classic leeg lopen.

[Reactie gewijzigd door rickboy333 op 5 november 2018 07:25]

Mijn ideaal beeld zou zijn: na een bepaalde tijd komt TBC uit voor een server en wordt er een nieuwe server vanilla aangemaakt, zo kunnen alle spelers genieten van wat ze willen. Dan weer na een tijdje verandert vanilla server x naar TBC, TBC naar wotlk, ...

Enige nadeel dat communities wel uit elkaar worden gehaald.

[Reactie gewijzigd door Paterpor op 5 november 2018 06:46]

Dat is het probleem en waarschijnlijk ook de reden waarom Blizzard hier zo geen behoefte aan heeft gehad.
Mede doordat iedereen een eigen mening/wens heeft v.w.b. de beste versie van de game.
Het zou inderdaad mooi zijn als je op je eigen tempo kunt spelen en eventueel kunt overschakelen naar TBC. Ik heb World of Warcraft vanaf het begin gespeeld, maar ben al bij TBC crusade afgehaakt omdat ik nog lang niet klaar was met Vanilla.
Spijtig dat de prijs dan hetzelfde blijft, als je alleen classic wilt spelen ben je dus net zo duur uit als iemand die het hele WoW pakket wil spelen..
Maar je betaalt ook evenveel als iemand die het hele Classic gebeuren gaat negeren ;)
Klopt, maar ik ben niet zo'n die-hard als vroeger, ik speel nu hooguit een uurtje of anderhalf, dat is voor WoW gewoon te weinig natuurlijk. ik vind het niet erg om rustig aan te doen, maar door die uitbreidingen moet je wel opschieten. Daarom maar overgestapt naar games als The Witcher 3, maar het liefst zou ik gewoon world of warcraft spelen voor een 'normale' prijs op een console :)

[Reactie gewijzigd door Hordo op 6 november 2018 09:20]

Of ze brengen de hele game gewoon opnieuw uit over de jaren, zelfde patches en expansions met ongeveer dezelfde tijd ertussen. Beginnen nu dus met classic en dan TBC, Wotlk etc..

Parallel universe :)
Ik hoop dat de populariteit van WoW Classic tot een soort splitsing gaat leiden.

Ze hadden in het beginning ontzettend toffe ideeën wat ze met WoW wilden doen.

Oorspronkelijk wilden ze zelfs Outlands tegelijkertijd uitbrengen met de rest van de continenten. Als het goed is waren er ook nog plannen voor Northrend.

Mijn stoute droom is dat ze een paralelle universum maken waar alles net wat anders gaat en alle mechanics die de game hebben veranderd weglaten.

Gebeurt natuurlijk nooit, maar het zou een ontzettende beleving kunnen zijn.
Ik hoop eerder dat ze met een systeem komen als Old School Runescape. Daar worden ideeën voorgesteld voor nieuwe content. Mensen kunnen hier stemmen en als 80% ( als ik het goed onthouden heb :D ) van de mensen "ja" stemt wordt dit idee geïmplementeerd in de game.
Dat maakt toch niet uit. Als mensen een jaar lang subscription betalen voor Classic, waarvoor uiteraard aanzienlijk minder resources nodig zijn om (opnieuw) uit te brengen, dan lijkt me dat een prima resultaat. Het heeft dan een langere levensduur dan de gemiddelde nieuwe stijl WoW expansion.
Tuurlijk zullen mensen dan op een gegeven moment uitgekeken zijn op Classic, maar dat geldt voor alle content.

Daarnaast lijkt me dat Classic ook genoeg staying power heeft t.o.v. nieuwe content. Aangezien het meer om het levelproces ging en dit ook erg lang duurde, plus dat de classes heel verschillend waren ten opzichte van elkaar met minder spec switching mogelijkheden, maakt dat je meer tijd kwijt bent aan het levelen van alt characters als je dat leuk vindt. Je kunt niet zomaar even een level boost kopen of door de content heen denderen zoals nu.

En als zelfs dat allemaal op zijn einde loopt, dan zullen ze adhv het succes van Classic zeker TBC en Wrath overwegen als daar reden toe is.

[Reactie gewijzigd door Kooshans op 5 november 2018 11:22]

Misschien een stomme vraag maar moet je nog steeds per maand betalen?
Ja, je betaalt 1 subscription voor BfA en Classic.
Yep, gewoon 12,99.

Voor die prijs kun je wel Classic en Live spelen.

[Reactie gewijzigd door TheDeeGee op 5 november 2018 10:07]

Nee, dat hoeft niet. Je kon toen al en nu ook nogsteeds per half jaar betalen.
Zo doe ik 't iig. ;)
ik ben van mening dat in een jaar veel mensen kappen, omdat er verder niks te doen is, de die hard raiders hebben de raids nog de normale spelers gaan op max lvl weer vast zitten.

circle rond.
Normale spelers gaan denk ik geen Classic doen. Die vinden de nieuwe versies denk ik leuker.
Ik denk dat vooral die die hard raiders dit gaan spelen. Andere zullen deze oude versie ook te lelijk vinden want de GFX zijn aardig verbeterd in voorgaande versies. Dus mensen die dit gaan spelen komen denk ik vooral vanwegen die die hard gameplay terug.
die groep die dat toen deed is nu 30 35+
vele zullen nu een leven hebben denk ik. ik wacht af hoe dit afloopt :)
Die hard raiders van nu zullen vanilla erg gemakkelijk vinden omdat de coordinatie en skill-cap veel hoger ligt dan Vanilla - waar er veel minder mechanics zijn en coordinatie al met de paplepel is ingegoten tijdens heroic/mythic raids. Ook ben je als die hard raider gewend te streven naar 'optimal play' waar je zo efficient mogelijk omgaat met al je skills om hoge HPS/DPS te halen. (Orange parses) Vanilla heeft een veel beperkter toolkit dus zal het nog makkelijker zijn.
Ik denk dat je de moeilijkheidsgraad van Vanilla echt onderschat. De mechanics en dergelijken zijn misschien makkelijker te 'ontwijken' of op in te spelen, maar vergeet niet dat je raid met een groep van 40 man, die wellicht niet allemaal even competent zijn of evenveel inzicht hebben in raids als jij dat hebt. Om nog maar niet te spreken over de effort om een dergelijke groep voor meer dan 2+ uur bij elkaar te krijgen. Bovendien heb je totaal geen 'hulpmiddelen' om je te ondersteunen in het ontwijken van bepaalde mechanics. Je dient dus alles op visuele queues in de game te doen, die niet altijd zo goed zichtbaar zijn met 40 characters om je heen.
Sorry, maar 'mensen verzamelen' en gokken op hun kunde' niks met die hard of moeilijkheidsgraad te maken heeft. Dat heeft meer te maken met het ontbreken van QoL om mensen te bereiken. Je moet het daarom doen met reputaties en hoop dat de mensen het begrijpen. Bovendien is vanilla raid content zelf niet moeilijk doordat je met minder mechanics te maken hebt en veel minder hoeft te letten op je dps/hps proficiency. Nog een punt is dat ik zelfs durf te beweren dat raiders die slechts heroic doen Vanilla raids makkelijk zullen vinden. Je hebt slechts een goede raidleader nodig die alles snapt en raiders met half een brein die het kunnen volgen.
Sorry, maar 'mensen verzamelen' en gokken op hun kunde' niks met die hard of moeilijkheidsgraad te maken heeft. Dat heeft meer te maken met het ontbreken van QoL om mensen te bereiken. Je moet het daarom doen met reputaties en hoop dat de mensen het begrijpen. Bovendien is vanilla raid content zelf niet moeilijk doordat je met minder mechanics te maken hebt en veel minder hoeft te letten op je dps/hps proficiency. Nog een punt is dat ik zelfs durf te beweren dat raiders die slechts heroic doen Vanilla raids makkelijk zullen vinden. Je hebt slechts een goede raidleader nodig die alles snapt en raiders met half een brein die het kunnen volgen.
En daar ligt dus een deel van het probleem.
Veel "nieuwe" spelers vergelijken vanilla met de huidige situatie.
De huidige dungeons en raids zijn erg gemakkelijk tov de vanilla.
Ook de elites en rares van nu zijn extreem easy to kill.
Vroeger hoefde je in je eentje echt niet te proberen om een lvl 60+ elite of rare of miniboss aan te vallen.
Heel misschien had jd een kans om te overleven als je heel goed met je char. was en hele goede gear had.
3+ groep quests kun je momenteel makkelijk met standaard gear solo' en, dat hoefde je toen echt niet te proberen. Ook niet met purples aan.
Btw. Purple items waren toen echt een beloning voor de moeite en je inzet.
Purple items van nu zijn, imho, te vergelijken met de groene items van toen.

Ik hoop wel dat ze de ilvl en status van (completion of) quests/dungeons/raids zo maken dat die alleen voor jezelf zichtbaar zijn, dat je ze niet kunt sharen.
Dit om te voorkomen dat je weer alleen mee mag met een groep, niet ge-invite of gekicked uit de groep of raid als je ilvl volgens iemand niet hoog genoeg is of als je een bepaalde boss (nog) niet gedood hebt.
Ik kan me nog herinneren dat ik met mijn tauren prot warrior eerst niet mee mocht in een grote ICC raid groep omdat ik bijna alleen maar blauwe gear aan had en mijn ilvl volgens de rl en de main tank telaag was. Maar ze hadden een 2de en liefst ook een 3de tank nodig, maar hadden alleen maar een prot pala die bijna geheel purple geared was... Toch ging hij steeds dood en heb ik in m'n eentje (met een resto druid, hij was ook de reden dat ik uiteindelijk wel mee mocht. Erg handig een vriend met een full epic resto druid, die anders niet mee wilde gaan) het meeste content getankt waar je niet echt meerdere tanks nodig had.
(Alle tank gear dat voor hem upgrades waren gingen standaard al naar hem ipv rollen. Vriendje van de raidleader... Als er iets was dat geen upgrade was werd verloot. Waren de meesten trouwens niet mee eens. Mja, toen wel wat goede gear gekregen en complimenten van de gl van die groep.)

Btw. Ik hoop dat ze idd de oude talent trees gebruiken.
Alternatieve survival hunter build, die erg leuk, fijn en ook nog eens erg goed was.
Ook al was het niet een van de builds was die de meeste mensen gebruikten.

Je had en kon toen erg veel goede variaties
maken en vinden.
"De huidige dungeons en raids zijn erg gemakkelijk tov de vanilla."

Ben het daar niet echt mee eens. We kijken hier naar alle content van beide iteraties. Daarbij valt op te merken dat Ben benieuwd of je ooit aan hoge mythic keystones, mythic raids of aan orange parses (dps/hps proficiency score) hebt gedaan. Het komt erop neer dat de drempel in vanilla hoger ligt dan in live, maar het plafond veel hoger in live. Als we dan naar het totaalplaatje kijken is live que moeilijkheidsgraad echt veel hoger ondanks zaken als addons.

Ik snap al dat gedoe van hoe mobs veel moeilijker te killen waren en dat je het in het begin moest doen met auto attacks, veel loopwerk, en op te tenen moest lopen, maar laten we eerlijk zijn, dit is het level-werk. In Live is dit niet the meat of the game dus wordt daar geen nadruk op gelegd. Ik heb ook het gevoel dat mensen zichzelf voor de kan spannen door te redeneren dat hoe minder QoL er is, des te meer genoegdoening er uiteindelijk valt te ervaren. Destijds was het noodzaak, in 2018 is dit ronduit als unfinished, ongepolijst, gebroken te noemen. Maar ik snap de nostalgische waarde en hoe mensen naar een 'rpg' en 'sociale aspect' van destijds hunkeren.

Zelf ga ik het ook proberen en een kans geven, maar na wat livestreams gezien te hebben van o.a Preach gaming weet ik niet of ik er veel tijd in ga investeren, maar ben wel nieuwsgierig.
ik weet zeker dat ik dit ga spelen. Ik ben geen die hard raider, ben het nooit geweest en zal het ook nooit worden. Maar het plezier die ik had (zonder raiding) ga ik denk ik wel terug vinden. Ik weet niet hoe lang, maar de 60 ga ik wel aantikken.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True