We beginnen meteen bij het interessantste aan dit toestel en dat is de behuizing. Wat vorm betreft lijkt de Find X lijkt nog het meest op de Galaxy S9+, vooral omdat de zijkanten aan de voor- en achterkant in hoge mate zijn afgerond en de tussenliggende metalen rand aan de zijkant dun, en aan de onder- en bovenkant dikker is. De Find X ligt daardoor lekker in de hand.
Daar houdt de gelijkenis met de S9+ al op. Zo is een verschil tussen de S9+ en de Oppo Find X dat de onder- en bovenkant niet bol zijn, maar hol. Ook ontwerpdetails zoals de luidsprekergrille en het simkaartslot hebben een eigen karakter. De glazen achterkant is in het midden bijna zwart, maar naar de zijkanten toe wordt de kleur in het geval van ons testtoestel steeds blauwer. Dit geeft een bijzonder effect dat we niet eerder hebben gezien op een smartphone. Alles bij elkaar heeft de Oppo Find X zonder meer een eigen ziel en dat past bij een high-end toestel.
De powerknop van de Find X zit rechts en de volumeknoppen zitten links. Prima, en daarnaast klikken de knoppen goed en voelen ze solide aan. Ze steken iets meer uit dan bij de S9-serie en zijn daardoor beter vindbaar op de tast. We hebben het toestel zoals gewoonlijk gebogen en getordeerd, en de Find X gaf daarbij meer mee dan gehoopt. Op het toestel gaan zitten zouden we dan ook afraden.
Daar moet je overigens best voor uitkijken in de praktijk, want het lijkt erop dat de Find X af en toe pootjes krijgt. De Find X verplaatst zich soms op mysterieuze wijze en soms klettert hij daarbij zomaar op de grond. Stiekem is de reden daarvoor niet echt een mysterie, want de Find X is simpelweg ontzettend glad. Zelfs op platte oppervlakken, die wellicht net een tikje scheef zijn, schuift de Find X langzaam richting de afgrond en dat is vrij onhandig. We kennen dat natuurlijk van telefoons die trillen, maar voor de duidelijkheid: hij stond op de stille modus. Dat trillen van de Find X valt trouwens toch al behoorlijk tegen. Waar Apple en Samsung een wat sterkere trilmotor hebben ingebouwd dan de gemiddelde telefoon heeft, voelt de motor van de Find X maar een beetje slapjes aan.
Laat Oppo maar schuiven
Toch is het interessantste aan de behuizing van de Find X niet de vorm of hoe buigzaam hij is. We weten het; je wilt natuurlijk vooral meer weten over het uitschuifbare deel van de Find X. Deze bevindt zich aan de bovenkant van het toestel. In eerste instantie zie je niet dat er iets uit de telefoon kan schuiven, maar het deel waar de camera's in zitten, komt naar boven zodra de camera nodig is of als je het toestel wilt ontgrendelen met je gezicht.
Omdat een goede werking van dit bijzondere systeem erg van belang is voor het basale functioneren van de Find X, hebben we de telefoon langer dan normaal in gebruik gehad. Het systeem heeft in die tijd gelukkig geen enkele keer gefaald. Als de camera nodig is, in welke app dan ook, komt hij tevoorschijn en als hij niet meer nodig is, schuift hij keurig in. Om het uitschuifsysteem wat stress te bezorgen, hebben we het schuifbare deel vele malen handmatig heen en weer geschoven. Daar raakt de Find X niet van in de war. Als je hem uittrekt, schuift hij bijvoorbeeld automatisch weer in. Een interessante functie is verder dat de telefoon detecteert wanneer hij valt. Als het systeem uitgeschoven is, schuift hij in zodra hij merkt dat hij valt. Dat werkt bijzonder snel en hoewel het per val zal verschillen of hij op tijd ingeschoven is, vinden we het erg vernuftig en praktisch bedacht.
Tot nu toe zijn we dus geen problemen tegengekomen, maar dat wil niet zeggen dat het systeem het in de praktijk eeuwig volhoudt. Het is niet te ontkennen dat dit uitschuifsysteem je smartphone fragieler maakt. Het motortje zou het kunnen begeven, al lijkt het best duurzaam. Een groter probleem voorzien we als je de telefoon een keer laat vallen in een zanderige omgeving of dat je hem in je zak stopt terwijl daar zand in zit. Zand in dit systeem is vermoedelijk funest, aangezien je het er niet makkelijk tussenuit krijgt en het systeem als gevolg hiervan stroever zal werken. Er zit bovendien behoorlijk wat speling in, dus zand kan er zeker tussenkomen.
Een ander nadeel van de schuif is dat de telefoon hierdoor niet water- en stofdicht is. De meeste telefoons in deze prijsklasse hebben inmiddels wel een ip-classificatie, maar de Find X niet en dat lijkt ook bijna niet mogelijk met dit systeem. Bovendien heeft het allerlei hoekjes en gaatjes waarin viezigheid zich makkelijk verzamelt en verschanst. Het is lastig om de randjes schoon te krijgen.
Het schuifsysteem zorgt ervoor dat een inkeping in het scherm niet nodig is en dat bijna de hele voorkant van het toestel uit scherm kan bestaan. Deze oplossing van Oppo is een leuke gimmick en tegelijk meer dan dat. Het komt het ontwerp ten goede, want de achterkant is strakker dan wanneer er een camera zichtbaar is. Toch vermoeden we dat andere smartphonemakers dit voorbeeld niet zullen volgen. Behalve dat het vermoedelijk duur is om dit in te bouwen, is het zoals gezegd in potentie fragiel en daarnaast is er bijvoorbeeld minder ruimte voor de cameraopstelling, omdat het uitschuifbare deel een stuk dunner is dan de telefoon inclusief achterpaneel.
Het is in elk geval een creatief idee van Oppo en illustreert de ambitie van deze Chinese fabrikant. Wij zouden echter liever een inkeping in het scherm hebben dan altijd het idee hebben voorzichtig te moeten zijn, omdat er wel eens zand in de motor kan komen.
Gezichtsherkenning
Naast de camera's zit er ook een systeem voor gezichtsherkenning in de Find X en het is niet de standaard en relatief onveilige gezichtsherkenning die slechts met de frontcamera werkt. Het is een systeem dat erg op dat van de iPhone X(S) lijkt, met een flood illuminator, dot projector en infraroodcamera. Het systeem kan vijftienduizend infraroodstipjes op je gezicht projecteren en gebruikt die als herkenningspunten. Op deze manier wordt een 3d-model van je gezicht gemaakt ter verificatie. Volgens Oppo zelf zou dit twintig keer zo veilig zijn als een vingerafdrukscanner, vanwege het grotere aantal datapunten en hoewel we dat best willen geloven, is het lastig te checken. Het systeem van Apple zou overigens dertigduizend infraroodstipjes kennen, waardoor het in theorie nog een stukje veiliger en accurater is.
De snelheid van de Oppo Find X komt overeen met die van Face ID op de iPhone XS en dat is inclusief het uitschuiven van de camera. We hebben zo'n twintig keer achter elkaar ontgrendeld en de twee systemen ontlopen elkaar bijna niet. De ene keer is de iPhone iets sneller en de andere keer de Find X. Het verschil is dat je bij de iPhone na het scannen omhoog moet swipen en bij de Find X ervoor.
De gezichtsherkenning is een onderscheidende functie voor Android-telefoons. De meeste gezichtsherkenning op Android-toestellen werkt simpelweg met de frontcamera en ook de Galaxy S9 en Note 9 zijn op dit vlak minder geavanceerd, en minder fijn in gebruik. Toch werkt de gezichtsherkenning van de Find X of iPhone X(S) niet als de reflecties te heftig zijn, wat vooral bij felle zonneschijn het geval is. Het is op dat soort momenten dat we een vingerafdrukscanner missen.
Luidspreker en bellen
Een laatste punt dat we altijd even aanhalen, is de kwaliteit van de luidspreker. Helaas is deze niet stereo. Wel klinkt hij vrij redelijk, maar als je hem naast een recente iPhone of Galaxy-smartphone legt, legt hij het duidelijk af. De luidspreker gaat wel erg hard, wat handig is met handsfree bellen. Op de belkwaliteit is overigens niets aan te merken. De stemmen klinken kraakhelder en de andere kant van de lijn verstaat je prima.