Smartphonemakers denken graag in doelgroepen. Tot tien jaar geleden waren er 'ladyphones', in roze en met diamantjes op de behuizing. Die stierven uit toen fabrikanten doorhadden dat niet alle vrouwen roze blingbling-telefoons willen, terwijl tegelijkertijd ook mannen deze op vrouwen gerichte modellen kochten. Er zijn ook recentere voorbeelden; Samsung richt de nieuwe Galaxy A9 met zijn vier camera's bijvoorbeeld op 'millennials'. Huawei doet ongeveer hetzelfde met de Mate 20 Pro, die als doelgroep 'jonge entrepreneurs' heeft.
Dat bleek ook uit de presentatie die we vorige week kregen. Huawei had techmedia uit de Benelux naar het Verenigd Koninkrijk gehaald, waar in een bedrijfsverzamelgebouw in het hart van Londen allemaal opgewekte ondernemers achter hun dure laptops nippend aan een latte macchiato de wereld aan het veroveren waren. De boodschap van Huawei was duidelijk; dit zijn de mensen voor wie deze telefoon bedoeld is.
Het nadeel van doelgroepen is dat je de rest van de wereld een beetje buitensluit. Mag je wel een Mate 20 Pro kopen als je elke dag met een broodtrommel onder je arm naar een middelbare school gaat of als je verkiest te werken in loondienst? Mag je wel een Mate 20 Pro kopen als je niet jong bent? Er is een reden dat we op Tweakers niet vaak praten over de doelgroepen die fabrikanten aanwijzen; iedereen mag voor zichzelf bepalen of hij of zij zich tot de doelgroep van een apparaat voelt behoren.
De flashy presentatie daargelaten komt de Mate 20-serie op een belangrijk moment voor Huawei. De smartphonetrein van de Chinese fabrikant dendert voort en Huawei nam in de zomer, vermoedelijk kortstondig, de tweede plek in op de smartphonemarkt, ten koste van Apple.
Aan de andere kant is er veel wantrouwen, bleek in het afgelopen jaar. Een Amerikaanse provider blies op het laatste moment een deal met Huawei af voor de Mate 10 Pro en winkelketen Best Buy haalde toestellen uit de schappen, beide onder politieke druk. De Amerikaanse politiek is bang dat de Chinese overheid spionage kan plegen via de smartphones van Huawei. Ook de overheden van het Verenigd Koninkrijk en Australië hebben dergelijke twijfels. De Nederlandse minister Ferd Grapperhaus van Veiligheid en Justitie sloot maatregelen om apparatuur van Huawei in belangrijke overheidsnetwerken te verbieden vorige maand niet uit. "Gezien de nationale veiligheidsbelangen en de belangen van het bedrijfsleven wordt niet vooruitgelopen of gespeculeerd over al dan niet mogelijke toekomstige maatregelen", aldus de minister. Dat klinkt niet alsof hij blind vertrouwen heeft in de Chinese hardwaremaker.
Huawei heeft in het afgelopen jaar dus een rare cocktail gekend van succes en wantrouwen. De Mate 20 Pro is de tweede high-end smartphone van de fabrikant dit jaar, na de succesvolle P20 Pro. Net als de P20 Pro onderscheidt hij zich op papier op twee elementen die veel mensen belangrijk vinden: camera en accuduur. Meer dan genoeg reden dus om de Mate 20 Pro uitgebreid te proberen.
Specificaties
Mate 20-serie
Mate 20 Pro
Mate 20
Behuizing
Gebogen glas aan voor- en achterkant ip68-waterdicht 157,8mm 72,3mm 8,6mm
Gebogen glas aan achterkant ip53, bestand tegen druppels 158,2mm 77,2mm 8,3mm
Met de Mate 20 Pro komt Huawei voor het eerst met 3d-gezichtsherkenning. Dat klinkt als de techniek die de iPhone X-telefoons ook gebruiken. Ook Huawei maakt gebruik van een floodlight, dotprojector en puntjes op het gezicht om een scan te maken, maar er is wel een groot verschil. De Mate 20 Pro doet dat razendsnel. De eerste keer ging het zo snel dat het erop leek dat hij zichzelf simpelweg ontgrendelde zonder iets te checken. Wie de iPhone X of XS gewend is, zal dat onmiddellijk opmerken. De gezichtsherkenning is ongeveer even snel als een gemiddelde vingerafdrukscanner. De vraag is natuurlijk hoe dat kan.
3d-gezichtsscanner op Mate 20 Pro
Een definitief antwoord daarop hebben we niet. Wel hebben we een telefoon met een infraroodcamera - nou ja, een telefoon met brak infraroodfilter over de camerasensor - op de Mate 20 Pro gericht en wat blijkt? Waar de iPhone X eerst even 'zoekt' naar het gezicht voordat de dotprojector aangaat, komen het floodlight en de dotprojector onmiddellijk uit de Mate 20 Pro. Daardoor zal het onder een hoek minder goed werken, want dan moet hij alsnog even zoeken waar je gezicht zit. Omdat het werkt met infrarood, werkt het prima in het donker.
Huawei heeft er net als Apple voor gekozen om na het ontgrendelen simpelweg een ontgrendeld slotje te laten zien, zonder de gebruiker naar het homescreen te leiden. Daarvoor is een extra veeg nodig. Op iOS valt daar nog iets voor te zeggen, met de zichtbare notificaties, maar op Android is dat niet per se even logisch. In Emui kun je instellen om de notificaties standaard leesbaar te maken of helemaal niet op het lockscreen te laten zien. We zouden daarom denken dat het handiger is om gebruikers na het ontgrendelen naar het homescreen te leiden.
De 3d-gezichtsherkenning is niet de enige nieuwe techniek in de Mate 20 Pro. Hij heeft ook een vingerafdrukscanner in het scherm. Die zit ook in de Porsche Design-versie van de P20, maar nu zit hij voor het eerst in een Huawei-telefoon voor de massamarkt. De scanner zit best hoog in het scherm en het oppervlak om je vinger op te leggen is relatief klein. Als het scherm uitstaat, zie je een kleine outline. Het gaat om een optische scanner van vermoedelijk Goodix. Een vingerafdrukscanner achter het scherm is minder praktisch en snel dan een voelbare scanner onder het scherm of op de achterkant, maar hij doet zijn werk op het oog prima.
De biometrische beveiliging heeft enkele extra functies. Zo kun je mappen of bestanden beveiligen en apps alleen openen na een scan. Ook is het mogelijk om een apart homescreen aan te maken dat alleen zichtbaar is na een scan. Wie zijn stiekeme verslaving aan Tickle Me Timmy wil verbergen voor collega's of vrienden, kan dat dus doen.
Ontwerp, hardware en scherm
Huawei heeft lang vastgehouden aan 1080p-schermen in smartphones. Waar de eerste smartphones met 1440p-resolutie in 2014 verschenen, hield de Chinese fabrikant vast aan full hd voor zijn smartphones. Die tijd is nu voorbij. De Mate 20 Pro heeft een oledscherm met een resolutie van 3120×1440 pixels en een diagonaal van 6,4". Het is bovendien een gebogen oledscherm. Gezien de naam amoled die Huawei hanteert, gaat het om een paneel van marktleider Samsung. Het zag er op het oog prima uit.
De telefoon is gemaakt met een metalen rand en aan twee kanten gebogen glas. Dankzij de gebogen randen blijft het formaat binnen de perken. Hij ligt comfortabel in de hand, maar dit is geen telefoon om met één hand te bedienen.
Sinds vorig jaar zien we af en toe een gekleurde powerknop op telefoons en Huawei doet daaraan mee door de Mate 20 Pro van een rode knop te voorzien. Dat ziet er goed uit. Sommige varianten hebben een 'krijtstreep'-motief, dat zijn de groene en blauwe, en er is uiteraard ook weer een Twilight-kleurvariant met blauwpaarse kleuren.
De camera's zitten aan de achterkant in een eigen vierkant, samen met de ledflitser. Dat ziet er iets doordachter uit dan bij de P20 Pro, waar de derde camera los onder de andere twee te vinden is. Voor het overige is het ontwerp vergelijkbaar met dat van de P20 Pro.
Jammer genoeg heeft Huawei weer besloten om de 3,5mm-aansluiting weg te laten op de Pro-variant. Je bent dus aangewezen op usb-c-hoofdtelefoons of bluetooth. Wel is er uitbreidbare opslag, maar dat werkt met een 'nano-sd-kaart'. Dat is een geheugenkaartformaat dat Huawei zelf heeft gemaakt. De kaart heeft de vorm van een nanosimkaart, waardoor de simtray kleiner kan. Huawei brengt kaartjes uit van 64, 128 en 256GB. Het is onbekend of het een standaard gaat worden.
Op de Mate 20 Pro debuteert ook de Kirin 980-soc. Die op 7nm door TSMC gemaakte soc heeft acht processorkernen. Er zijn twee A76-cores op 2,6GHz voor piekprestaties, twee A76-cores op 1,9GHz om hoge prestaties langere tijd vol te houden en vier A55-cores op 1,8GHz voor zuinigere modi. De gpu van de soc is de Mali-G76MP10. De Kirin 980 krijgt een Cat 21-lte-modem met een maximale downloadsnelheid van 1,4Gbit/s. Ook zou de chip wifisnelheden tot 1,7Gbit/s aankunnen. De soc ondersteunt verder lpddr4-2133MHz-geheugen. De fabrikant gebruikt twee npu's in de soc. Npu staat voor neural network processing unit en dit onderdeel helpt bij berekeningen voor onder andere beeldherkenning. De Mate 20 Pro heeft 6GB lpddr4x-geheugen en 128GB aan ufs-opslag.
De accu heeft een capaciteit van 4200mAh. Opladen kan via Huaweis eigen SuperCharge met maximaal 40W. Vermoedelijk gaat het om een meercellige accu, want één cel opladen met zoveel vermogen is niet aan te raden. Het moet de Mate 20 Pro binnen een half uur van leeg naar zeventig procent vol brengen. Bovendien heeft deze telefoon draadloos laden met maximaal 15W en 'omgekeerd draadloos laden'. De Mate 20 Pro kan als draadloze lader dienen voor andere smartphones met Qi-ondersteuning.
Camera en software
Net als de P20 Pro heeft de Mate 20 Pro drie camera's aan de achterkant, maar toch is er heel wat veranderd. Dit is een preview, dus we hebben niet alle gegevens, maar we hebben wat we weten toch even op een rijtje gezet.
Camera's
Primair
Secundair
Tertiair
Functie
Regulier
Groothoek
Zoom/tele
Resolutie
40Mp
20Mp
8Mp
Grootte
1/1,75"
Ong 1/2,6"
1/4,4"
Brandpunt (en in 35mm-equivalent)
3,95mm (27mm)
3,95mm (16mm)
2,4mm (81mm)
Zoom
1x
0,6x
3x
Beeldhoek
77 graden
103 graden
40 graden
Lensdiafragma
f/1.8
f/2.2
f/2.4
De eerste en derde camera zijn op het oog dezelfde als bij de P20 Pro: een veertig-, respectievelijk achtmegapixelsensor met 'quad bayer filter'. Waar bij een normale camera de verschillende kleurfilters in bayerpatroon naast elkaar zitten, heeft de P20 Pro een sensor met vier pixels met kleurfilters van dezelfde kleur naast elkaar. Dat moet het mogelijk maken om betere tienmegapixelfoto's te maken, met meer detail dan anders mogelijk zou zijn.
De derde camera is weer de 1/4,4"-sensor met 3x 'optische zoom'. De kleine sensor maakt het mogelijk om de brandpuntsafstand met 2,4mm laag te houden en toch tot een acceptabel diafragma van f/2.4 te komen. Met een grotere sensor of een grotere brandpuntsafstand was de lichtsterkte van de lens zover afgenomen dat hij nauwelijks bruikbaar zou zijn in veel omstandigheden.
De monochrome sensor van de P20 Pro is ingeruild voor een camera met groothoeklens. Dat kunnen we alleen maar toejuichen; de zwart-witsensor van de P20 Pro en generaties daarvoor voegde in onze ogen niets toe. Dit biedt een ander perspectief. Het gaat om een twintigmegapixelsensor met een grootte van vermoedelijk rond 1/2,5" en een lens met een diafragma van f/2.2. De brandpuntsafstand is hetzelfde als bij de primaire camera, maar in 35mm-equivalent kom je uit op 16mm.
Beeldhoeken van camera's van Mate 20 Pro, geprojecteerd over een foto gemaakt met de groothoeklens van de LG G6
We hadden hier natuurlijk liever beelden gebruikt van de Mate 20 Pro om de beeldhoeken te laten zien, maar we mochten geen beeldmateriaal van het toestel publiceren en dus we zijn we zo lief om dat niet te doen. De testlocatie was aardig verlicht, dus we hebben de camera's niet tot het uiterste kunnen pushen. Op het oog zagen de beelden er prima uit. De groothoek heeft in de hoeken uiteraard vervorming, maar dat is onvermijdelijk. Dankzij de relatief kleine beeldhoek van 103 graden valt het effect mee en vervormen beelden minder dan op de voorbeeldfoto van de LG G6 hierboven.
In video is er ook iets veranderd. Dankzij de dubbele npu in de Kirin 980 zou hij in staat zijn om de portretmodus in video toe te passen. Ook kun je in een video alleen een persoon in kleur laten zien en de rest zwart-wit. Het zijn leuke effecten.
Software
De Mate 20 Pro komt uit met Android 9.0 Pie en Emui 9.0. Huawei claimt het eenvoudiger te hebben gemaakt in de bediening door standaard bijvoorbeeld veel opties te verbergen, maar veel verschil konden we op het oog niet ontdekken. Wie Emui altijd al prima vond, zal hier tevreden mee zijn. Wie er altijd al een hekel aan had, zal dat ook nu nog hebben en daar brengt deze versie geen verandering in.
Diep in de instellingen troffen we wel een donkere modus aan, om de accu te sparen. Die ziet er goed uit. De software liep uiteraard als een trein op de demotoestellen en Huawei lijkt ook de animaties verkort te hebben om de illusie van extra snelheid te wekken. We hebben tijdens ons uurtje met de telefoon weinig framedrops gezien en alle apps bleken vlot te laden en te werken. Huawei lijkt nog altijd geen plannen te hebben om het ontgrendelen van de bootloader weer toe te staan en dat blijven we aanmerken als minpunt voor sommige gebruikers.
Mate 20 zonder Pro
Behalve de Mate 20 Pro is er ook een reguliere Mate 20, zonder Pro dus. Laat je niet misleiden door de naam, want het gaat om een telefoon die in veel belangrijke opzichten verschilt van de Pro-versie. Huawei heeft veel functies en componenten weggelaten en een onderdeel toegevoegd.
Eerst de weglatingen: de Mate 20 heeft een lcd, tegenover het oledscherm van de Pro. De lcd heeft een diagonaal van 6,53" en een resolutie van 2244×1080 pixels. Daarmee lijkt de resolutie lager en het beeld dus onscherper dan bij de Pro, maar dat is schijn. De lcd heeft namelijk naar alle waarschijnlijkheid een rgb-rgw-indeling; de helft van de pixels is rood-groen-blauw, de andere helft rood-groen-wit, zoals op de Mate 10 van vorig jaar. Omdat de Pro een oledscherm heeft met Samsungs Diamond-pixels, heeft die een rgbg-indeling, met minder rode en groene subpixels. Het aantal subpixels per inch van de Pro komt uit rond 1250, terwijl de Mate 20 rond 1140 subpixels per inch heeft.
Die extra, witte subpixel is om extra helderheid te kunnen meegeven, maar we hebben geen claims gehoord over hoe fel het scherm kan. Het zag er prima uit, maar het is onmogelijk om uitgebreid een scherm te gaan meten op een evenement als dit, dus we kunnen niet vaststellen hoe helder hij precies kan.
Hij heeft niet alleen een groter scherm met meer subpixels, maar ook aanzienlijk grotere bezels. De inkeping boven in het scherm is een stuk kleiner en huisvest alleen een frontcamera. In die kleine notch past dus ook geen hardware voor 3d-gezichtsherkenning. Die functie ontbreekt daarom ook. De vingerafdrukscanner zit bovendien niet achter het scherm, maar achter op de behuizing, vlak onder de camera.
Over camera gesproken: het zijn drie camera's met dezelfde functies, groothoek, regulier en tele, maar met andere sensors. De primaire sensor heeft een resolutie van twaalf megapixel, bij de groothoek gaat het om zestien en bij de telelens om acht megapixel. De telelens lijkt dezelfde, maar kan niet drie keer, maar 'slechts' twee keer zoomen. Daarnaast is de accu kleiner, met 4000mAh, en ondersteunt hij snelladen tot 22 in plaats van 40W. Het geheugen is 4 in plaats van 6GB en de opslag 64 in plaats van 128GB. Hij ondersteunt 4g met lte cat 16 in plaats van 21, waardoor de maximale downloadsnelheden veel lager liggen. Vermoedelijk ontbreken er dus antennes om dat mogelijk te maken.
De software is wel dezelfde en ook de Kirin 980 geeft in de Mate 20 acte de présence. Ook sommige ontwerpelementen komen overeen, zoals het ontwerp van de camera's aan de achterkant. Het materiaalgebruik is hetzelfde, al voelt het anders aan, omdat de metalen rand veel dikker is dan bij de Pro.
De Mate 20 heeft tot slot ook iets voor op de Pro-versie. Hij heeft wél een 3,5mm-aansluiting, waardoor je zonder dongles eigen headsets kunt gebruiken. Het is een feature die we in hogere prijsklasses helaas minder aantreffen dan voorheen.
Tot slot
Het is een beetje gek dat de Mate 20 en Mate 20 Pro bijna dezelfde naam dragen, want het zijn twee heel verschillende telefoons. Nu is dat niets nieuws, want met de Mate 10 en Mate 9 deed Huawei hetzelfde; de Pro-versies zijn toestellen met een ander formaat, andere functies en andere specs.
De Pro onderscheidt zich met 3d-gezichtsherkenning, een vingerafdrukscanner in het scherm, een gebogen oledscherm met hoge resolutie, op papier veel betere camera's, een grotere accu en sneller laden. Het is met afstand de luxere telefoon en dat zie je terug in de prijs. De Mate 20 is veel groter en bovendien minder vernieuwend. Het is de eerste poging om de Kirin 980 op een iets minder dure telefoon te zetten, maar vermoedelijk volgen er in de komende tijd meer Huawei-modellen met deze soc, zoals de Magic 2 en Honor-telefoons.
Huawei zet met de Mate 20 Pro door waar het was gebleven met de P20 Pro. Huawei probeert zich op de mobiele markt steeds meer te presenteren als vernieuwer en trendsetter. Met de vernieuwde soc en nano-sd-kaart zijn er hardwarematige nieuwigheden en de Mate 20 Pro komt relatief snel met technieken die nog weinig andere telefoons hebben, zoals de vingerafdrukscanner achter het scherm, 3d-gezichtsherkenning en supersnel laden. Hoe al die functies werken in de praktijk, zal moeten blijken in een review, maar de Mate 20 Pro is in elk geval een veelbelovende smartphone geworden.
Met het nieuwe imago heeft Huawei ook een nieuwe prijsklasse betreden. Waar de Mate 20 799 euro kost, moet je voor de Mate 20 Pro 999 euro neertellen als de toestellen begin november uitkomen. Als jonge entrepreneur moet je dus haast een succesvolle investeringsronde hebben of heel wat latte macchiato's laten staan om de Mate 20 Pro te kunnen aanschaffen.
"Hij(gewone mate 20) heeft niet alleen een groter scherm met meer subpixels, maar ook aanzienlijk grotere bezels. De inkeping boven in het scherm is een stuk kleiner en huisvest alleen een frontcamera."
Huh, ik heb ze één op één vergeleken.. die pro heeft zelfs een grotere kin en voor de rest lijken die bezels gewoon hetzelfde?
"Als jonge entrepreneur moet je dus haast een succesvolle investeringsronde hebben of heel wat latte macchiato's laten staan om de Mate 20 Pro te kunnen aanschaffen."
Dit soort teksten zijn nooit terug te vinden in Apple reviews.. waar de prijzen nog hoger liggen..
Veel mensen zullen het ervoor overhebben en er blij mee zijn, maar in een markt waar de goedkoopste iPhone onder de 350 euro kost en waar de concurrentie honderden euro's minder vraagt, is dat te veel geld.
Gezien de hoge prijzen van de iPhone 7 en 7 Plus was het naar ons idee terecht geweest als Apple de Plus-variant wat lager geprijsd had en de iPhone 7 ook de dubbele camera had meegegeven. Als je zoveel geld uitgeeft aan een smartphone.
Zoals we gewend zijn van Apple is de nieuwe iPhone namelijk fors geprijsd: 699 voor het 16GB-model, wat een karige hoeveelheid opslaggeheugen is voor dit bedrag. Upgraden van de 5s naar de 6 is eigenlijk alleen interessant als het je echt om het formaat te doen is, de rest van de verbeteringen rechtvaardigen de uitgave niet.
De iPhone 5c had echter de helft van deze prijs moeten kosten of het had een plastic versie van de iPhone 5s moeten zijn. Nu is het een dure telefoon met een goedkope uitstraling. De iPhone 5c is een prima telefoon, maar had wat ons betreft met deze prijs een luxer ontwerp of betere specs moeten hebben.
[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 16 oktober 2018 15:43]
Vergeet ook niet dat Apple al vrij lang een "premium"-merk is. Als je een Apple koopt dan weet je dat een groot deel van je geld puur voor de naam is, wat dat betreft echt een luxe product (ik zeg dus niet dat de producten beter ofzo zouden zijn).
Bij een merk zoals Huawei, denk ik met name aan goedkope Android toestellen. Over het algemeen een goede bang-for-buck verhouding. Als ze dan ook ineens Apple-praktijken gaan uithalen met hun prijzen, dan is dat zeker wel een opmerking waard en mag er best met een vingertje gewezen worden.
Buitenom dat Tweakers Apple ook genoeg (terecht) bashed, is de opmerking richting Huawei zeker wel gerechtvaardigd, ongeacht wat andere merken doen (of wat er over hun gezegd wordt).
Je poneert je mening als feiten. Ik vind dat irritant. Ik doel dan met name op " Als je een Apple koopt dan weet je dat een groot deel van je geld puur voor de naam is".
Apple biedt altijd goedkopere alternatieven, biedt updates voor haar toestellen veruit het langst in de gehele industrie, heeft een ander verdienmodel dan Google, ontwerpt veel technische componenten zelf en moet haar eigen software onderhouden. En aan de investeringkant valt het ook mee, de afschrijving is lager dan van Android toestellen.
De marges zullen heus goed zijn en wellicht het beste in de business. Maar niemand dwingt je om die telefoons te kopen en 'bashen' omwille van de prijsstelling lijkt me dan ook nergens voor nodig.
De 6s en 7 zijn ook nog steeds nieuw te verkrijgen als je wat goedkopers van Apple wilt. Volgend jaar zal de iPhone 7 en 8 ook nog steeds te koop zijn als goedkopere alternatieven.
“ontwerpt veel technische componenten zelf en moet haar eigen software onderhouden”
Dat zijn voor de consument natuurlijk geen argumenten om meer geld te betalen. Wél valide argumenten zijn dat deze componenten eventueel beter zouden zijn, of dat de concurrentie niet dezelfde software kan bieden (los van het feit of die software dan al of niet beter is, wat weer een andere discussie is).
Hét probleem van dergelijk hoog geprijsde Android telefoons is altijd: wat bieden ze anders dan de concurrentie en waarom wil ik dan meer betalen?
Het wordt wel duidelijk dat Huawei meer en meer een inwisselbaar alternatief wordt voor Samsung.
[Reactie gewijzigd door quantumleapje op 16 oktober 2018 19:11]
Apple biedt een aantal zaken die uniek zijn: de software (iOS, in zekere mate de apps), het “ecosysteem”, de lange ondersteuning van oudere modellen, een andere aanpak van privacy dan Google,... Wie echt belang hecht aan deze zaken wil daarvoor betalen.
Als je bij Apple voor een groot deel puur voor de naam betaald (mening), waar gaat het grootste gedeelte van je geld dan inzitten bij deze Huawei-telefoon?
Ben benieuwd naar je mening.
Of is het wederom een niet te onderbouwen anti-Apple reactie?
[Reactie gewijzigd door Wootism op 16 oktober 2018 18:34]
Dat was geen anti-apple reactie, maar eerder een vorm van status die niet voor ieder merk is weggelegd. Jij zou vast ook willen dat men jou spul kocht deels vanwege jouw label en niet alleen voor het product zelfs.
[Reactie gewijzigd door choi99 op 17 oktober 2018 11:38]
We zouden zeker een van deze twee toestellen aanraden, maar dan toch vooral als het geld je op de rug groeit.
Dit is gewoon dezelfde manier van schrijven. Geef het gewoon maar toe zonder 'maar' :-).
Is overigens een manier van schrijven die je volgens mij steeds meer tegenwoordig in Tweakers artikelen terugziet; wat vrijer, (woord)speelser.
Ik heb de p20 pro en vind de fotoos soms om te huilen. ALLES krijgt een sharpening filter, of je hem nou op de pro stand zet of de smart stand. Bij die laatste worden de kleuren Aziatisch gepimpt. Echt vervelend. Je kunt wel heel veel instellen met de pro stand, dus de software is best goed, maar ik baal van de filters.
Ik heb zowel een p20 pro als een Galaxy Note 9.
Mijn bevindingen:
De p20 pro is beter met de 5 x zoom modus en de nachtmodus.
Voor de rest vind ik de Note 9 beter.
Overdag vind ik de foto's van de p20 pro te overdreven en onnatuurlijk.
Totdat het echt donker wordt, dan is de p20 pro echt een stuk beter dan de Note 9.
Een paar vrienden hebben een p20 pro. Zodra er een foto over Whatsapp gestuurd wordt krijg ik een kermis van "mooi-maak", "selfie" en "landschaps" filters die elke foto een plastic, onpersoonlijke en vooral neppe uitstraling geven.
Bleh!
Een goede fotocamera maakt een waarheidsgetrouwe afbeelding van de werkelijkheid. Typische uitdatingen daar zijn echte scherpte (geen verzonnen scherpte door filters), lensafwijkingen, het vastleggen van een groot licht intensiteits bereik (HDR) en van subtiele kleurgradaties met weinig ruis.
Google ging de goede kant op met hun fotoverbeteraars in de Pixel serie maar de dramatische filters die nu toegepast worden zullen wel snel weer verdwijnen zodra men moe is van de fotonepheid.
Ik blijf het bizar vinden dat een telefoon van bijna 1000 euro maar max drie jaar updates krijgt.
Zet daar een iPhone tegenover welke minimaal 5 jaar updates krijgt voor hetzelfde geld.
Ik hoop dat daar tijdens de echte review rekening mee gehouden gaat worden. Het wordt tijd dat fabrikanten hier op worden afgerekend.
Vergeet ook het verschil in verdienmodel tussen Apple en Android/Google niet. Apple verdient geld met verkoop van hardware. Google met je gegevens. Voor mij persoonlijk is dit een reden om altijd voor iOS boven Android te kiezen.
Ben zelf ook een Apple gebruiker. Maar wees nou a.u.b niet in de waan dat het heel erg veel uitmaakt of je android of apple gebruikt als het om persoonsgegevens gaat. Dit gaat alleen op als je totaal geen apps installeert op je Iphone. Als jij facebook, instagram, snapchat ( en vele andere apps) op je Iphone hebt staan dan wordt er alsnog veel verdiend aan uw gegevens.
Dat Apple opzich niet zoals google je gegevens opslaat is helemaal waar. Dat Apple dit allemaal uit iOS weert is natuurlijk onzin.
Maar als jij alleen maar iOS gebruikt zonder enige apps van derden dan is dat natuurlijk een ander verhaal
Maar je gaat niet in op het verdienmodel. Het is bijvoorbeeld niet zo dat een iPhone vol staat met 3rd party bloatware, zoals je dat vaak bij laptops van goedkopere merken (Acer, Asus, Packard Bell etc) ziet. In jouw voorbeeld download je als gebruiker zélf die apps en ben je daar dus zelf verantwoordelijk voor. Daarnaast zijn het niet alleen de apps, maar ook het operating system zelf waar @Steven.w op doelt.
Ik ga erop in dat ik heel veel reacties zie als " met apple ben ik veilig en zijn mijn gegevens alleen voor mij" ik geef wel degelijk aan dat google van zichzelf informatie verzamelt waar Apple dat niet doet.
Maar het lijkt dat heel veel mensen zich veilig wanen zolang ze maar iOS gebruiken. En dat is onzin.
Verder moet je in deze vergelijking een stock android voorbeeld pakken aangezien Steven hier Google en Apple vergelijkt en niet specifiek Huawei en Iphone. Het over bloatware hebben is dus irrelevant hier.
Nogmaals Apple doet veel goed en een stuk beter dan Google als het om privacy gaat. Maar bijna iedereen installeert apps die uiteindelijk ook gewoon gegevens verzamelen.
Dus nee, " Ik kies Apple i.p.v Android omdat ik niet wil dat mijn gegevens verzameld worden" is in de meeste gevallen een onzinnige uitspraak. " ik kies Apple omdat ik minder gegevensverzameling wil" zou meer toepasselijk zijn.
De gemiddelde smartphone gaat niet zo lang mee. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat mensen een smartphone gemiddeld 2.5 jaar gebruiken en daarna een ander model kopen. Ik vind daar verder niks van, maar als jij zegt "minimaal 5 jaar support is heel belangrijk voor consumenten", dan blijkt uit de cijfers iets anders.
Ik zeg nergens dat minimaal 5 jaar support belangrijk is voor consumenten. Ik zeg alleen dat ik het bizar dat ze "premium" geld vragen voor geen "premium" support.
Daarbij ken ik mensen die inderdaad vier of zelfs vijf jaar doen met een telefoon.
Dat is wederom een aanname, ik baseer me op onderzoek. Nogmaals, ik vind er verder niks van, maar de kritiek van ShellGhost dat er te weinig aandacht is voor het feit dat telefoons niet zo lang worden ondersteund, is zijn persoonlijke ergernis. Ik vind het niet terecht dat hij deze review dus diskwalificeert, omdat ik reden heb om te zeggen: de meeste mensen hebben ruim voldoende aan die 3 jaar.
Dat is geen aanname, dat is zo. Dacht je dat elke iPhone na 2.5 jaar in de prullenmand beland terwijl die nog veel waard is op de 2de hands markt? Denk eens na.
Maar ik zou sowieso anno 2018 niet zo veel betalen voor een telefoon. Een mobiel van 300 euro is tegenwoordig niet zo heel veel slechter meer dan ééntje die bijna duizend euro kost. Een groot voordeel van de iPhone blijft wel dat je langer updates krijgt, daar heb je een punt. Maar als je nu een flagship koopt is er over 2 jaar een smartphone van 400 euro (of minder) te vinden die beter is.
Ik vind zo'n dure mobiel het niet echt waard als eentje van 250 euro ook goed genoeg is. Maar ja sommige mensen hebben geld te veel.
Ja, klopt en de manier waarop Apple het doet( omgevouwde rand met de displaycontroller aan de binnenkant van de rand) blijkt behoorlijk ingewikkeld en kostbaarder te zijn.
Ik snap niet dat mensen kunnen zeuren over een kin, terwijl de notch 4x zo lelijk is. En net als bij de iphone is die zo breed, dat je vrijwel niks kan met het scherm naast de notch. Wat heb je dan aan dat stuk scherm??
Doe dan gewoon geen notch, is het ook mooi symetrisch met de kin.
Ja, en sommigen aan allebei.
En er zijn genoeg toestellen die zowel een notch hebben als een chin. En dat begrijp ik niet. Het is voor mij het 1 of het ander, niet allebei , daarvan zie ik toegevoegde waarde helemaal niet in.
Maar het is heel grappig , maar ook droevig dat een aantal mensen hier weer een Apple/huawei of ander Android merk discussie van proberen te maken. Gekoppeld met die hartstocht en mening over mensen die een bepaald soort/merk smartphone kopen.
Het is nog net niet Ajax-Feijenoord .
Er zitten een aantal voordelen aan iOS en een aantal voordelen aan Android , en ook zeker aan beide wat nadelen. Prima, laat iedereen zijn eigen keuze maken.
Maar graag een beetje wederzijds respect , zonder hokjesgedachte , etc zou toch wel mooi zijn.
[Reactie gewijzigd door Halo_Master op 16 oktober 2018 17:04]
Helemaal mee eens. Maar men vind het lastig om verder dan hun eigen use case of gevoel te kijken.. alles wat afwijkt van de eigen gewoonte is 'raar' of 'onlogisch'.
Is overigens op Autoblog/autoweek net zo hoor. Eeuwige discussie tussen Audi/BMW, bijna gelijk aan iOs/Android. Microsoft/Apple.. etc.. etc
"Maar het is heel grappig , maar ook droevig dat een aantal mensen hier weer een Apple/huawei of ander Android merk discussie van proberen te maken."
Je hebt zeker gelijk met je Ajax/Feijenoord parallel. Maar dat ligt bij Huawei en Xiaomi ook wel extra voor de hand, omdat beide merken zich tamelijk duidelijk op Apple richten, en niet bijvoorbeeld op Samsung.
Neem de Huawei Freebuds, of bekijk een Huawei flagstore.
O, ik ben overigens een blij Honor-gebruiker, met een Huawei-verleden. Heb er verder dus niet veel op tegen dat ze dat zo doen.
Ik snap niet dat mensen kunnen zeuren over een kin, terwijl de notch 4x zo lelijk is
Dus je snapt niet dat mensen kunnen zeuren over een kin maar je snapt wel dat mensen (zoals jezelf) kunnen zeuren over een notch? Ik vrees dat alle hoop voor jou verloren is tenzij je beseft hoe belachelijk die redenering is.
En daarbij, een notch heeft een functie, een kin niet en toont alleen aan hoe incompetent de ingenieurs wel niet zijn.
[Reactie gewijzigd door aval0ne op 17 oktober 2018 10:49]
Wat is het nut van het schermoppervlakte naast de notch als het niet nuttig gebruikt kan worden, omdat de notch zo gruwelijk breed is?
Leuk dat de rand om het scherm bij de iphone overal symmetrisch is behalve bij de notch, maar het is juist die notch die de complete symmetrie verpest, omdat er bij symmetrie wordt gekeken naar wat tegenover elkaar zit. Boven en onder zijn verschillend qua grootte = geen symmetrie = lelijk.
Is dit een nieuwe trend? Apple verkoopt toestellen voor ruim meer dan €1000,- en dus moeten andere merken niet achterblijven? Een telefoontoestel voor de dubbele prijs van een prima laptop.
Met navenante abonnementen. Met 50 GB data of zo. Film kijken op je telefoon is de kreet. En dan VR en/of AR. Het scherm op minder dan vijf centimeter van je ogen. Of met Airpods en dergelijke apparaten de wereld buitensluiten en zo tijdens het hardlopen of fietsen niks merken en platgereden worden.
Ik doe er zelf tot op zekere hoogte ook aan mee. Ik heb een iPhone 7, maar die was toen €700,-. Ook veel geld, maar dit begint belachelijke vormen aan te nemen. Zeker als je ziet, dat elektronica steeds goedkoper wordt.
De vraag is, trouwens, wat de kostprijs van al die toestellen is. Wat verdient zo'n fabrikant er aan?
Ik kreeg pasgeleden een bericht van mijn provider, dat Ik een nieuw toestel mag uitzoeken als ik ga verlengen. Zeggen ze er niet bij, dat je daar gewoon voor moet betalen. Eventueel in je abonnement (met BKR registratie dus).
Maar voor iedereen, die dit maar onzin vindt, ik wens iedereen oprecht veel plezier met het nieuwe apparaat.
T..
Ik vind die smartphones ook duur, maar trend? Misschien zijn de componenten, R&D kosten en royalties die een fabrikant moet betalen voor z'n toestel gewoon duur ja.
Je hebt nog steeds de Mate 20 voor 800€ en de Mate 20 liter voor 379€.
Het is dus niet 1000€ betalen of niks. Maar als je de vingerafdruk scanner in je display wilt, en je wilt die oled 2k, en je wilt de 40MP 1/1.7" sensor met 20MP wide, en je wilt de andere features de exclusief voor de Pro zijn, dan zou je die 999€ moet betalen, of een compromis maken met de features die je wilt.
Wordt nu zo veel geklaagd over die 1000€ toestellen, terwijl dit de beste tijd van Mid en low end is, met super toestellen in de categorie 300 a 600€.
En de rest van je bericht, tja, juist nu zijn fabrikanten open over de prijs die je voor je mobieltje betaald, of was je ook van die mensen die dachten dat ze uit liefde gratis gegeven werden?
De Bill of materials (BOM) voor een S9+ is berekend en komt dan uit op $375. Dan is dan alleen materiaal voor het toestel. Dan heb je daar nog kosten voor je fabriek, transport en R&D. Daarna moet er nog winst gemaakt worden natuurlijk.
Dus dan kom je uit op $500 per toestel? Dus in het begin maken ze bijna 100% winst op een toestel. Volgens mij maakt Apple een paar jaar terug (iPhone 6 denk ik) 300% winst per toestel (op de BOM).
Dus winst maken ze allemaal zeker en dat gaan ze natuurlijk niet opgeven als wij dit blijven betalen. Ik meen te herinneren dat Apple tijdens een aandeelhouder vergadering heeft gezegd dat consumenten tot $2000 voor een telefoon over hebben. Daar gaan we denk ik dus naartoe.
An iPhone 8 costing AED 2900 brings in a 59 percent profit margin for Apple; on the other hand, an iPhone X, which goes for the cheapest price of AED 4,099 costs Apple almost AED 1,300 to make but brings in a gross profit of 64 percent.
En dit is nooit anders geweest. Het is sinds de iPhone 4 zelfs minder geworden
Dit is waarschijnlijk een strategische move, en heeft weinig te maken met de kwaliteit van het toestel, maar alles met het oppoetsen van de prestige van het merk.
Als Huawei in dezelfde prijsklasse league zit als Samsung en Apple, dan wekt dat de associatie van vergelijkbare kwaliteit. Huawei wil gewoon niet meer “de goedkope Chinees” zijn.
Tja zo heeft Volkswagen ook peperdure luxe bolides die zich kunnen meten met welke Mercedes dan ook. Ik heb uit betrouwbare bron begrepen dat ze nauwelijks verkocht worden en met name gebruikte worden om de heren van het Volkswagen board of directors op statige wijze rond te rijden en inderdaad als een uithangbordje fungeren voor "wij doen niet alleen Golfjes".
Interessant dat je dit voorbeeld noemt. Volkswagen wil juist in de middenklasse zitten, en wil zich bewust niet meten met de grote jongens zoals Mercedes. Daarvoor hebben zij Audi (100% dochter van de Volkswagen groep). De Audi's delen het overgrote deel van de platforms, inclusief motoren. Je zou kunnen zeggen dat een VW Passat en een Audi A4 dezelfde auto is. Het verschil is dat de Audi meer prestige moet uitstralen.
Leuk feitje: Skoda gebruikt grotendeels VAG platforms en architectuur. Toch worden de Skoda's doelbewust kwalitatief minder robuust gemaakt. Een voorbeeld is de lak van de auto. Skoda's roesten daardoor veel eerder dan Volkswagens, ondanks dat het de fabrikant slechts een paar euro bespaart. Een ander voorbeeld is de blikkerige klank bij het sluiten van de portieren. Dit is puur cosmetisch, en gedaan om het verschil in prijs te kunnen blijven verantwoorden.
Misschien moet Huawei dan eens overwegen een Audi-achtig kwaliteitsmerk op te zetten of over te nemen en op te houden met het uitbrengen van dure telefoons onder een merknaam die nauwelijks uit te spreken is door de gemiddelde niet-Chinees?
Grappig detail inderdaad "hoe het deurtje klik zegt" is inderdaad een uitdrukking die ik gebruik als ik uitleg waar "het Mercedes* gevoel" nou in zit. Dat is precies het soort detailafwerking waarbij het bij een hoop concurrerende merken wel eens aan schortte, zowel in software als hardware.
Nou nou, wellicht weet je wel beter, maar het komt over als dat een Audi niets meer is dan een VW, behalve imago. De meerprijs die je betaalt voor een Audi gaat echter verder dan imago. Mogelijkheden tot gedetailleerd samenstellen van je auto, beter geluidsisolatie, andere afstellingen van onderstel plus de daarbij behorende afwijkende componenten en onderdelen etc. Zeker zijn er grote technische overeenkomsten, maar evenzo zijn er vele en grote verschillen die de (doorgaans) meerprijs rechtvaardigen voor mensen met andere eisen/wensen dan de VW. (Of andersom natuurlijk).
Maar goed, het blijven beide voorwielaandrijvers, leuk voor de meute, maar iemand met gevoel voor rijden past daar natuurlijk voor. In dat opzicht is Audi een subtopper en daarmee geen redelijk vergelijk met een Apple
Aangezien je flink moet betalen voor elk van die opties die je noemt is de vergelijking met Apple best op zijn plaats hoor En een VW kan je ook tot op detail zelf samenstellen, dus ja, voor een heel groot deel is het puur het imago waarvoor je extra geld neer moet tellen. Hee kijk, weer iets wat hetzelfde is bij Apple (En ik ben al jaren een tevreden Apple gebruiker)
Enne
leuk voor de meute, maar iemand met gevoel voor rijden
Je bent duidelijk geen marketeer, maar praat er wel graag over mee...
Nog even dan, bij de Audi betaal je vooral extra voor de beleving. Imago is een daar wel een deel van inderdaad, maar beleving gaat veel verder. Degenen die dat verschil niet zien, snappen het niet en zullen daarom, begrijpelijk, zich verbazen over de meerprijs. Die mensen behoren ook niet tot de doelgroep en hebben vaak het budget niet. Niets aan verloren dus.
Over je “Dude...”. Daar geldt min of meer hetzelfde. Merk je het verschil niet tussen FWD en RWD, dan pak je een lekker voordelige voorwielaandrijver. Niets verkeerd mee, voor jou. Anderen stellen hogere eisen aan auto’s. Zoals jij misschien aan je huis, stofzuiger of wellicht korfbal
Misschien ben jij wel een marketeer, maar je klinkt meer als een autoverkoper, die op provisiebasis werkt.
Voor alle duidelijkheid, het gaat niet om de details (en zeker niet over automobielen), maar om het feit, dat steeds meer merken toestellen maken met toeters en bellen (niet letterlijk bedoeld) en daarvoor de hoofdprijs vragen. En dat alleen omdat een "trend"setter dat doet en er succes mee boekt. Daarnaast zijn de winstmarges van deze apparaten over de top.
En jij als een vuilnisman, die zelfs dat niet kan.
Pfff, wat een rare opmerking van je. Ga ergens anders labels plakken en uit de hoogte doen. Geen idee waar je deze arrogante houding vandaan haalt, maar ik ben er niet van gediend.
Bemoei je je er niet mee. Halverwege een discussie inbreken... ik spreek iemand aan op onzin die hij uit. Nota bene iets dat ik al had uitgelegd. Dat is niet arrogant. Jij daarentegen wel, bah.
Afzetproblemen
Verkoopsuccessen voor Volkswagen met de Phaeton bleven uit. De Phaeton werd een commerciële flop en draaide voor Volkswagen op verlies uit. In 2007 kwam een enigszins gerestylede versie van de Phaeton uit. Critici gaven de schuld aan de grootheidswaanzin van Ferdinand Piëch. De auto kampte met een imagoprobleem. Voor ruim € 80.000 koos men liever een Mercedes-Benz S-Klasse of BMW 7-Serie, in plaats van een 'dure Passat' zo was de gedachte.
Daarnaast deelt de Phaeton zijn chassis en aandrijflijn met de A8, die vele malen succesvoller was. Volkswagen plaatst zichzelf bewust onder de Audi-lijn.
Phaeton vs. A8 // Touareg vs. Q5/7 // Tiguan vs. Q3 // T_roc vs. Q2 // Golf vs A3 // Passat vs. A4... etc.
En ik heb er een hekel aan de Chinese communistische staat te steunen want Huawei lijkt modern maar we weten wel beter, elk chinees bedrijf is niet te vertrouwen wat dat betreft.
Kijk, daar komt de aap uit de mouw, deze regel zegt mij genoeg .
[Reactie gewijzigd door Bruintjebeer op 17 oktober 2018 08:38]
Behoorlijk prijzige telefoon, zeker voor een Android-toestel. Kijk je echte naar de directe concurrentie binnen Android telefoons, dan biedt ie toch behoorlijk wat voor z'n geld. Qua features en processorkracht is het aanzienlijk beter (en meer) dan de veel en veel te dure LG V40. De Note 9 blijft de grootste concurrent, echter heeft die een stylus dat weer een compleet nieuwe vorm van functionaliteit geeft.
Hoe dan ook ben ik erg benieuwd naar de review en vooral de camerakwaliteit. Kijk ik echter naar de P20 pro, dan zal dit ongetwijfeld goed komen. Ook goed dat Huawei eindelijk in ziet dat de meerwaarde voor een zwart-wit camera nihil is.
Zeker voor een Android toestel? Waarom zeker voor een Android toestel? Ik kan echt geen enkele reden bedenken wat een iPhone het geld meer waard maakt, met zo enorm veel minder functionaliteiten.
Misschien omdat Android gratis weg gegeven wordt door Google aan de fabrikanten en Apple alles zelf doet? Wetende dat het meeste werk qua software al gedaan is door Google, zou je verwachten dat Android toestellen stukken goedkoper zijn dan iOS varianten.
Apple heeft juist het voordeel ios perfect aan hun hardware te kunnen optimaliseren het geen Android fabrikanten niet kunnen, omdat ze afhankelijk zijn van Google en alleen tot een bepaald niveau aan Android kunnen sleutelen. Samsung had bv het zelfde gekund met Tizen, maar de achterstand is waarschijnlijk te groot om android nog voorbij te streven laat staan de overstap maken.
Omdat je gewend bent dat Android toestellen, zeker van merken als Huawei, normaliter niet zo duur zijn.
Niemand zegt dat de iPhone het wel waard zou zijn, maar de prijs is inmiddels toch wel wat iedereen er van verwacht, of je dat het waard vind is een hele andere discussie.
Pure economie. De waarde van iets is de prijs van het alternatief.
Een Huawei is bvb geen 999€ waard als ik van mening ben dat een Samsung S9 een goed alternatief is.
Een iPhone Xs is zijn 1156€ waard als ik bvb vind dat een iPhone van 800€ noch een Android van 999€ goede alternatieven zijn... als ik dat wél vind, is die Xs ook zijn geld niet waard.
Maar doordat Apple zijn toestellen op een aantal vlakken (software, verdienmodel) uniek weet te positioneren, kan het over het algemeen hogere prijzen vragen.
[Reactie gewijzigd door quantumleapje op 16 oktober 2018 19:24]
Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.
Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.
Functioneel en analytisch
Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie.
Meer details
janee
Relevantere advertenties
Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht.
Meer details
Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.
Ingesloten content van derden
Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden.
Meer details