F1 2018
F1 2018 laat op de baan zelf maar een beperkt aantal veranderingen zien, al zijn er verbeteringen op het gebied van realisme en de aanvalkunsten van de AI. Met de vele verschillende Championships en de nieuwe manier van het beschermen van je R&D in de Career Mode voegt Codemasters buiten de baan wel echt nieuwe elementen toe, waardoor F1 2018 al met al toch verdraaid goed voor de dag komt. Dat de game minder bugs heeft dan zijn voorgangers is uiteraard prettig. Datzelfde geldt voor het feit dat de game, net als zijn voorganger, ook soepel is te spelen met een controller. We wachten nog wel op de volgende grote stap op visueel gebied, die eventueel zou kunnen worden gezet door de introductie van virtual reality, maar daar wil Codemasters in elk geval met deze game nog niet aan. F1 2018 biedt voldoende vooruitgang ten opzichte van F1 2017 om een overstap te rechtvaardigen. Er komt echter wel een moment waarop Codemasters met een echt grote vernieuwing voor de dag zal moeten komen.
Traditiegetrouw brengt Codemasters ongeveer halverwege het Formule 1-seizoen een nieuwe game op de markt. Dat de sport in Nederland sinds enkele jaren profiteert van het 'Max-effect' zal de makers vast geen windeieren leggen. En ja, ook wij vinden het toch wel erg leuk om even zelf als Max Verstappen - of juist tegen hem - over de banen te razen. Naast dat enthousiasme is er echter ook ruimte voor een kritische noot. Feit is namelijk dat de Formule 1-game de laatste jaren erg weinig verandering heeft laten zien. Fans zullen aan de jaarlijkse update wellicht genoeg hebben, maar wie graag een onsje meer wil zien in een nieuwe game, heeft aan de F1-game al jaren geen goede.
Met 'jaarlijkse update' bedoelen we natuurlijk de komst en het verdwijnen van coureurs, racebanen en eventueel teams. Daar hoort dit jaar bijvoorbeeld het verdwijnen van de Grand Prix van Maleisië bij. Jammer, want Sepang was een van onze favoriete banen, maar goed, je wilt een realistische F1-game, dus dan wil je ook de actuele kalender. Vanzelfsprekend zijn de teams en rijders ook up-to-date, en datzelfde geldt voor de nieuwe regels. Dat betekent vooral dat de auto's zijn voorzien van de kenmerkende 'halo' bovenop de cockpit. Het veelbesproken stuk bodywork moet coureurs beschermen tegen impact direct op de helm. Het draagt bij aan de veiligheid, maar dat betekent niet dat iedereen er automatisch fan van is. Het goede nieuws voor gamers is dat wie geen behoefte heeft aan de 'walvissenstaart' kan instellen dat de halo niet is te zien als je in cockpitview racet. Met andere camerastandpunten heb je überhaupt geen last van de halo, dus daar speelt het probleem niet. We hebben overigens ook gereden vanuit de cockpit met de halo aan, en dat is best te doen. Wie F1 2018 zo authentiek mogelijk wil spelen, kan de halo het beste 'aan' laten staan.
Een race in F1 2018 op het circuit van Spa Francorchamps met de Red Bul Racingl van Max Verstappen.
ERS instellen
F1 2018 brengt ook wat andere vernieuwingen met zich mee. Zo is het vanaf deze editie bijvoorbeeld mogelijk om te spelen met het Energy Recovery System. Dit is een systeem dat energie opvangt in een accu, zodat hij daarna kan worden gebruikt om sneller te rijden. Je ERS heeft vijf standen, variërend van 'uit' en 'Low' tot 'Overtake' en het hoogste niveau, 'Hot Lap'. Die hoogste stand gebruik je in de kwalificatie. Meerdere malen wisten we door de ERS op het juiste moment te gebruiken belangrijke tijdwinst te boeken met het oog op de pitstopstrategie. Het is iets dat met name wat meer 'hardcore' racers zal bevallen, en het is goed dat ERS desgewenst echt verschil kan maken.
Wel is het zo dat spelen met ERS weer iets toevoegt aan je taken buiten het racen zelf. Dat begint langzamerhand een aardige achilleshiel te worden. Terwijl je rijdt kun je in allerlei menu's duiken waarmee je met je pitmuur kunt communiceren, informatie over je auto kunt krijgen en wijzigingen kunt doorvoeren. In de praktijk lukt ons dat soort dingen alleen op lange rechte stukken, want elders is het niet te doen om je ogen van de weg te halen. Hoe langer je speelt, hoe meer handigheid je er in opbouwt, maar écht lekker wordt het nooit.
Op een ander punt verdient F1 2018 juist een compliment. We schrijven vaak over racegames dat je er eigenlijk een stuurtje voor moet hebben, wil je er echt van genieten. Dat is bij F1 2018 niet per se anders, maar de game is uitstekend speelbaar met een controller. Uiteraard is het slim om jezelf dan iets te helpen door wat rijhulpen als traction control en ABS aan te zetten, maar zelfs zonder die hulpmiddelen is het mogelijk een F1-auto op een goede manier over een circuit te sturen in F1 2018. Dit was al een sterk punt van F1 2017, en de 2018-versie voelt op dit punt nog net iets soepeler aan. Natuurlijk komt het niet in de buurt bij hoe authentiek het voelt om te gamen met een stuurtje en pedalen, maar niet iedereen beschikt over die hulpstukken. Dat de game goed speelbaar is met een controller is dus wel zo prettig.
Geen echte 'sim'
Dat onderschrijft wel dat F1 2018 zich niet aansluit bij de echte racesimulaties zoals Project Cars 2, Assetto Corsa en diverse andere titels die veelal alleen voor pc zijn uitgebracht. F1 2018 biedt racefans wel Formule 1-actie, maar niet vreselijk diepgaande simulatie. Een F1-wagen is voor een leek amper te besturen, maar F1 2018 moet een brede groep racefans kunnen bedienen. Wie alle assists uit zet en aan een regenrace begint, zal heus een lekkere uitdaging vinden in F1 2018, maar verwacht geen al te heftig gevecht met de wagen zelf.
F1 2018 kleurt binnen de lijntjes van het realistisch racen op de momenten waarop je het mag verwachten. Ga je in een bocht te vroeg en te heftig op je gas, dan spin je. Tik je de kerbstones aan de binnenkant van een bocht hard aan op hoge snelheid, dan is er grote kans dat je de auto niet onder controle houdt. Heb je een uitstapje in de grindbak gemaakt, dan moet je het een paar bochten rustig aan doen omdat je banden wat grip kwijt zijn. Dat effect heb je ook als je op het gras duikt en weer terugkeert op de baan, al is het effect minder heftig en minder langdurig dan in F1 2017.