Door Jurian Ubachs

Redacteur

F1 2018 Review

Toch weer op pole position

21-08-2018 • 06:00

113

Multipage-opmaak

Geen simulatieracer

F1 2018

F1 2018 laat op de baan zelf maar een beperkt aantal veranderingen zien, al zijn er verbeteringen op het gebied van realisme en de aanvalkunsten van de AI. Met de vele verschillende Championships en de nieuwe manier van het beschermen van je R&D in de Career Mode voegt Codemasters buiten de baan wel echt nieuwe elementen toe, waardoor F1 2018 al met al toch verdraaid goed voor de dag komt. Dat de game minder bugs heeft dan zijn voorgangers is uiteraard prettig. Datzelfde geldt voor het feit dat de game, net als zijn voorganger, ook soepel is te spelen met een controller. We wachten nog wel op de volgende grote stap op visueel gebied, die eventueel zou kunnen worden gezet door de introductie van virtual reality, maar daar wil Codemasters in elk geval met deze game nog niet aan. F1 2018 biedt voldoende vooruitgang ten opzichte van F1 2017 om een overstap te rechtvaardigen. Er komt echter wel een moment waarop Codemasters met een echt grote vernieuwing voor de dag zal moeten komen.

Getest

F1 2018, PS4

Prijs bij publicatie: € 59,99

Vanaf € 49,98

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (3)

Traditiegetrouw brengt Codemasters ongeveer halverwege het Formule 1-seizoen een nieuwe game op de markt. Dat de sport in Nederland sinds enkele jaren profiteert van het 'Max-effect' zal de makers vast geen windeieren leggen. En ja, ook wij vinden het toch wel erg leuk om even zelf als Max Verstappen - of juist tegen hem - over de banen te razen. Naast dat enthousiasme is er echter ook ruimte voor een kritische noot. Feit is namelijk dat de Formule 1-game de laatste jaren erg weinig verandering heeft laten zien. Fans zullen aan de jaarlijkse update wellicht genoeg hebben, maar wie graag een onsje meer wil zien in een nieuwe game, heeft aan de F1-game al jaren geen goede.

Met 'jaarlijkse update' bedoelen we natuurlijk de komst en het verdwijnen van coureurs, racebanen en eventueel teams. Daar hoort dit jaar bijvoorbeeld het verdwijnen van de Grand Prix van Maleisië bij. Jammer, want Sepang was een van onze favoriete banen, maar goed, je wilt een realistische F1-game, dus dan wil je ook de actuele kalender. Vanzelfsprekend zijn de teams en rijders ook up-to-date, en datzelfde geldt voor de nieuwe regels. Dat betekent vooral dat de auto's zijn voorzien van de kenmerkende 'halo' bovenop de cockpit. Het veelbesproken stuk bodywork moet coureurs beschermen tegen impact direct op de helm. Het draagt bij aan de veiligheid, maar dat betekent niet dat iedereen er automatisch fan van is. Het goede nieuws voor gamers is dat wie geen behoefte heeft aan de 'walvissenstaart' kan instellen dat de halo niet is te zien als je in cockpitview racet. Met andere camerastandpunten heb je überhaupt geen last van de halo, dus daar speelt het probleem niet. We hebben overigens ook gereden vanuit de cockpit met de halo aan, en dat is best te doen. Wie F1 2018 zo authentiek mogelijk wil spelen, kan de halo het beste 'aan' laten staan.

Een race in F1 2018 op het circuit van Spa Francorchamps met de Red Bul Racingl van Max Verstappen.

ERS instellen

F1 2018 brengt ook wat andere vernieuwingen met zich mee. Zo is het vanaf deze editie bijvoorbeeld mogelijk om te spelen met het Energy Recovery System. Dit is een systeem dat energie opvangt in een accu, zodat hij daarna kan worden gebruikt om sneller te rijden. Je ERS heeft vijf standen, variërend van 'uit' en 'Low' tot 'Overtake' en het hoogste niveau, 'Hot Lap'. Die hoogste stand gebruik je in de kwalificatie. Meerdere malen wisten we door de ERS op het juiste moment te gebruiken belangrijke tijdwinst te boeken met het oog op de pitstopstrategie. Het is iets dat met name wat meer 'hardcore' racers zal bevallen, en het is goed dat ERS desgewenst echt verschil kan maken.

Wel is het zo dat spelen met ERS weer iets toevoegt aan je taken buiten het racen zelf. Dat begint langzamerhand een aardige achilleshiel te worden. Terwijl je rijdt kun je in allerlei menu's duiken waarmee je met je pitmuur kunt communiceren, informatie over je auto kunt krijgen en wijzigingen kunt doorvoeren. In de praktijk lukt ons dat soort dingen alleen op lange rechte stukken, want elders is het niet te doen om je ogen van de weg te halen. Hoe langer je speelt, hoe meer handigheid je er in opbouwt, maar écht lekker wordt het nooit.

Op een ander punt verdient F1 2018 juist een compliment. We schrijven vaak over racegames dat je er eigenlijk een stuurtje voor moet hebben, wil je er echt van genieten. Dat is bij F1 2018 niet per se anders, maar de game is uitstekend speelbaar met een controller. Uiteraard is het slim om jezelf dan iets te helpen door wat rijhulpen als traction control en ABS aan te zetten, maar zelfs zonder die hulpmiddelen is het mogelijk een F1-auto op een goede manier over een circuit te sturen in F1 2018. Dit was al een sterk punt van F1 2017, en de 2018-versie voelt op dit punt nog net iets soepeler aan. Natuurlijk komt het niet in de buurt bij hoe authentiek het voelt om te gamen met een stuurtje en pedalen, maar niet iedereen beschikt over die hulpstukken. Dat de game goed speelbaar is met een controller is dus wel zo prettig.

Geen echte 'sim'

Dat onderschrijft wel dat F1 2018 zich niet aansluit bij de echte racesimulaties zoals Project Cars 2, Assetto Corsa en diverse andere titels die veelal alleen voor pc zijn uitgebracht. F1 2018 biedt racefans wel Formule 1-actie, maar niet vreselijk diepgaande simulatie. Een F1-wagen is voor een leek amper te besturen, maar F1 2018 moet een brede groep racefans kunnen bedienen. Wie alle assists uit zet en aan een regenrace begint, zal heus een lekkere uitdaging vinden in F1 2018, maar verwacht geen al te heftig gevecht met de wagen zelf.

F1 2018 kleurt binnen de lijntjes van het realistisch racen op de momenten waarop je het mag verwachten. Ga je in een bocht te vroeg en te heftig op je gas, dan spin je. Tik je de kerbstones aan de binnenkant van een bocht hard aan op hoge snelheid, dan is er grote kans dat je de auto niet onder controle houdt. Heb je een uitstapje in de grindbak gemaakt, dan moet je het een paar bochten rustig aan doen omdat je banden wat grip kwijt zijn. Dat effect heb je ook als je op het gras duikt en weer terugkeert op de baan, al is het effect minder heftig en minder langdurig dan in F1 2017.

Diverse kampioenschappen

In de wetenschap dat F1 2018 geen ultrarealistische rij-ervaring, maar wel een geloofwaardige variant van de Formule 1 voorschotelt, kun je met de game aardig wat kanten op. Daarbij zullen de multiplayer en Career Mode voor velen de belangrijkste modi zijn, maar we beginnen even bij Championships. We hadden in het verleden vaak kritiek op Codemasters omdat de studio redelijk fantasieloos met de F1-licentie omging. Championships laat zien dat Codemasters dat zelf wellicht ook vond, want deze modus biedt een scala aan extra kampioenschappen met steeds andere stipulaties, voor als je even geen zin hebt in de 'standaard' Formule 1.

Sprintraces en 'full spec'

Natuurlijk kun je een standaardkampioenschap rijden, maar interessanter is het klassieke kampioenschap met oude auto's, op de wat traditionelere banen van de Formule 1. Nog leuker vonden we de verschillende opties waarin je wat onderdelen uit andere autosportklassen speelt, maar dan in F1-wagens. Zo kun je kiezen om een kampioenschap met sprintraces en volledige races te rijden waarbij de startopstelling in de tweede race gespiegeld is ten opzichte van de uitslag van de eerste race. Ook leuk is een kampioenschap waarbij iedereen met 'full spec'-auto's rijdt. Je kiest daarbij een auto, waarna alle AI-coureurs met diezelfde auto de baan op gaan. Een kleine tip daarbij is dat dit een ideale manier biedt om het niveau van de AI-coureurs goed in te stellen voor de rest van het spel. Alle auto's zijn gelijk, dus als je hier iets te snel door het veld snijdt, moet je het niveau wat opschroeven. Je kunt het niveau hier voor elke race veranderen, iets wat in de Career Mode niet kan. Na een paar races zul je je eigen niveau redelijk hebben gevonden. Neem die instelling vervolgens mee naar de Career Mode ... profit!

F1 2018

De Championships voegden enorm veel spelplezier toe vanuit tamelijk onverwachte hoek. Toch blijft de Career Mode wel waar het om draait in het offline gedeelte van F1 2018. Het spel behoudt de door vorige games gelegde basis. Verwacht dus veel beelden van de paddock, de mogelijkheid om je auto te verbeteren via Research & Development en de plicht om daar zelf aan bij te dragen door goed om te gaan met je opdrachten tijdens vrije trainingen. Hiermee verdien je Research-punten en die leiden uiteindelijk naar een betere auto. Tot zover niet veel nieuws.

F1 2018 probeert de carrièremode te verfrissen door media toe te voegen. Dat hebben we natuurlijk al vaker gezien, maar nu hebben je antwoorden als het goed is invloed op je carrière. Je kunt antwoorden als sportman of als showman. Je team prefereert de ene of de andere optie, en daarin kun je meegaan - of juist niet. Andere vragen zijn gericht op de prestaties van je auto, waarbij je antwoorden betere of juist minder goede prestaties van de diverse ontwikkelteams kunnen opleveren. Het is een leuk extraatje, maar het is helaas veel te doorzichtig als het om het effect van elke keuzemogelijkheid gaat. Zo kun je je antwoorden gemakkelijk in de richting sturen die de voor jou ideale resultaten oplevert. De interviews vallen bovendien snel in herhaling en hebben ook niet echt invloed. Hoe slecht je team je antwoorden ook vindt, als je gewoon goed presteert op de baan blijft je reputatie toch wel groeien. Moraal van dit verhaal: je mag een ultieme eikel zijn, zolang je maar blijft winnen.

F1 2018

Verder valt in de Career Mode op dat het geheel wat minder buggy is, of althans lijkt. Sommige bugs zijn platformspecifiek of steken pas later de kop op, dus we willen nog niet al te zeker van onze zaak klinken. Toch hebben we tijdens het spelen geen problemen ervaren. In F1 2017 maakte we nog mee dat de AI ons inhaalde terwijl we achter de Safety Car reden, en meer van dat soort fratsen. Vooralsnog lijkt zulke ongein in F1 2018 te ontbreken. Sterker, de game schotelde ons een aantal heerlijke racemomenten voor. Vooral een kwalificatie op een opdrogende baan maakte indruk. Wij hadden onze laatste run wat te vroeg gepland, waardoor er nog 1:30 op de klok stond. Op de snel opdrogende baan maakte dat helaas vrij veel uit, en zo stonden we ineens op P14 in plaats van op de P3 die even daarvoor nog op het bord stond, en konden we 'Q3' mooi vergeten. Een situatie die zo uit het leven had kunnen zijn gegrepen, en precies daarvoor speel je een game als F1 2018.

Veranderende verhoudingen

In F1 2017 stoorden we ons in de Career Mode na een tijdje wel aan het plichtmatig afwerken van de trainingen om maar punten voor R&D te verdienen. Het is jammer dat dit element vrijwel ongewijzigd aanwezig is gebleven. Zeker op banen die je al goed kent heb je niet altijd zin om al die oefenrondjes te rijden en zo de noodzakelijke programma's af te werken. Het goede nieuws is dat R&D wel een leuke extra dimensie heeft gekregen in F1 2018. Aan het einde van het seizoen kun je als team een bepaalde tak van je R&D 'beschermen'. Deze tak blijft dan behouden voor het volgende seizoen, terwijl een van de andere takken zomaar reset kan worden, wat de game dan uitlegt als nieuwe regelgeving. Alle teams beginnen in die tak dan weer op nul. Stel je voor dat dat gebeurt op het gebied van de krachtbron. Dat zou het sterkste punt van Mercedes vrij hard onderuit halen, terwijl Ferrari en Red Bull, met hun betere Chassis en Aero-pakket, er relatief minder last van zouden hebben. Dat zorgt jaar op jaar voor kleine verschuivingen in de onderlinge verhoudingen op de grid, en dat geeft de Career Mode een langere adem.

F1 2018

Wat daarbij ook helpt is het niveau van de AI. Het is zeker een verstandig idee om een voor jou goed niveau te vinden, op de manier zoals we hierboven hebben uitgelegd. Dan nog zullen de prestaties van AI-coureurs niet altijd even stabiel zijn, maar over het algemeen haalt F1 2018 een goed niveau. Coureurs zijn een stuk agressiever geworden als het gaat om hun inhaalacties. Wel bespeurden we buiten gevechten om nogal eens wat 'zombiegedrag', waarbij AI-coureurs lang in treintjes achter elkaar aan blijven rijden. Ook het verdedigen is soms wat twijfelachtig. Soms wordt de deur zo hard dicht gegooid dat we ons afvroegen of de AI überhaupt door had dat wij er al naast zaten. Raak je elkaar op zo'n moment, dan krijgt niet de AI-coureur, maar jij een waarschuwing van F1 2018. Juist, zo kennen we de game van Codemasters weer.

Multiplayer

Een heikel punt, zeker als we even kijken naar de online kant van het spel, zijn de botsingen. F1 2018 belooft spelers niet alleen op hun snelheid, maar ook op hun gedrag te beoordelen. Op die manier kom je, als je Ranked speelt, als het goed is vooral racers tegen die op eenzelfde manier spelen als jij. Helaas hebben we dit aspect nog niet goed kunnen testen, er waren simpelweg nog niet genoeg mensen online om zo'n systeem in werking te zien. De gameplay kwam online verder prima uit de verf. Het werkt goed en wij kwamen in de potjes die we speelden relatief weinig problemen met lag tegen. Inhoudelijk biedt de multiplayer wat je zou verwachten, namelijk de mogelijkheid om ranked of unranked losse races te rijden, of aan de slag te gaan met een kampioenschap over meerdere races.

Beeld en geluid

Ook op het gebied van presentatie heeft Codemasters dit jaar stappen gezet. Dat brengt op de baan zelf niet overdreven veel verandering met zich mee. Op technisch vlak laat de F1-game daar al vrij lang geen echte ontwikkeling meer zien. Wellicht zien de regenraces er dit jaar weer wat indrukwekkender uit, maar grote verschillen zien we verder niet. Het wordt hoog tijd dat Codemasters eens op zoek gaat naar iets dat de game echt vooruit zou kunnen helpen, zoals virtual reality. Veel fans vragen de ontwikkelaar al jaren om de mogelijkheid om de F1-game met een vr-bril te kunnen spelen. Tijdens de E3 liet Codemasters weten dat F1 2018 bij introductie niet over die optie zou beschikken. Gezien de oorverdovende stilte die daarna volgde, gaan wij er maar vast vanuit dat dit de rest van dit jaar ook niet zal gebeuren. VR-liefhebbers zullen zich dus op F1 2019 - of wellicht zelfs op een latere editie - moeten richten.

F1 2018

Waar zitten de genoemde 'stappen vooruit qua presentatie' dan wel? Je vindt ze vooral in de gezichten van de coureurs. In vorige games zag je meestal vreemd uitziende, levenloze gelijkenissen van de bekende personen door de paddock wandelen, maar de gezichten zien er dit jaar een stuk beter uit. Dat maakt de podiumceremonie ook meteen een stuk leuker om naar te kijken. Dit aspect blijft maar een klein detail in een F1-game, maar het maakt de F1-wereld die voor je neus gesimuleerd wordt er wel geloofwaardiger op.

Motor aan het werk

Ook het geluid draagt daar aan bij. De motoren klinken in F1 2018 duidelijk anders dan in F1 2017. In plaats van een wat generiek gebrul hoor je je krachtbron echt werken en hoor je de verschillende onderdelen aan het werk. Het ratelt, het zoemt, het brult, het leeft veel meer dan je ooit hebt gehoord in Codemasters' F1-gameserie. Het is trouwens leuk om alle verschillende klassieke auto's in de game ook even uit te proberen. Je hoort dan namelijk ook hoe het geluid door de jaren heen is geëvolueerd. We hebben soms heimwee naar eind jaren '90, toen de jankende McLarens het veld leidden. In F1 2018 kun je dat tijdperk even laten herleven.

Conclusie

Benader F1 2018 niet met het idee dat je in de meest accurate digitale versie van een Formule 1-auto gaat zitten. Dat is eigenlijk de enige echte voorwaarde die nodig is om behoorlijk van F1 2018 te kunnen genieten. De basisgameplay is niet per se heel anders dan die van F1 2017, maar daar omheen doet Codemasters genoeg om het toch wel weer leuk te maken. De Championships voegen iets toe en het spelletje met Research & Development in de Career Mode maakt dat je carrière langer leuk blijft. F1 2018 is een prima racegame voor iedereen met een voorliefde voor racen, of dat nu met een stuur en pedalen is, of gewoon met een controller.

F1 2018

F1 2018 laat op de baan zelf maar een beperkt aantal veranderingen zien, al zijn er verbeteringen op het gebied van realisme en de aanvalkunsten van de AI. Met de vele verschillende Championships en de nieuwe manier van het beschermen van je R&D in de Career Mode voegt Codemasters buiten de baan wel echt nieuwe elementen toe, waardoor F1 2018 al met al toch verdraaid goed voor de dag komt. Dat de game minder bugs heeft dan zijn voorgangers is uiteraard prettig. Datzelfde geldt voor het feit dat de game, net als zijn voorganger, ook soepel is te spelen met een controller. We wachten nog wel op de volgende grote stap op visueel gebied, die eventueel zou kunnen worden gezet door de introductie van virtual reality, maar daar wil Codemasters in elk geval met deze game nog niet aan. F1 2018 biedt voldoende vooruitgang ten opzichte van F1 2017 om een overstap te rechtvaardigen. Er komt echter wel een moment waarop Codemasters met een echt grote vernieuwing voor de dag zal moeten komen.

Getest

F1 2018, PS4

Prijs bij publicatie: € 59,99

Vanaf € 49,98

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (3)

Reacties (113)

113
108
52
4
0
39
Wijzig sortering
Toch wel grappig dat de motorgeluiden een + krijgen gezien het gros van de mensen het huidige motorgeluid vreselijk vinden (V10 power for the win).
De motorgeluiden krijgen waarschijnlijk een plus omdat ze goed klinken, alsin het geluid lijkt veel op het werkelijke geluid wat van de wagens komt als je tv kijkt. De kwaliteit van de audio op zich is dus dik in orde. Dat de audio geen v10 geluid is telt dan dus niet mee.

Overigens zitten er volgens mij een aantal klassiekers in deze game. Dus er zal ongetwijfeld ook wel ergens een v10 motorgeluid beschikbaar zijn :)
Er zitten classics in met die oude V10's. De Ferrari van 2004 klonk in F1 2017 al heerlijk.
Er zitten ook classic cars in, dus ook met andere motoren ;-)
De coureurs zijn dit jaar toch wel degelijk beter vorm gegeven dan vorig jaar. Vorig jaar waren het allemaal nogal blok hoofden.
Nu lijken ze wel, maar op de puberende tegenhangers. Ik heb geen idee wie de Red Bull coureur is op het podium...
Je kunt voor je eigen mannetje een gezicht kiezen, dus dat RB mannetje op het podium is de avatar van de schrijver van deze review.
Want mannen willen alleen maar lompe poppetjes?
Het laat gewoon zien dat de reviewer bekend is met de F1 serie van Codemasters. Ik vond vorig jaar de coureurs er heel zielig uitzien voor een game die het jaartal 2017 draagt. Het uiterlijk van de coureurs is er dan ook op vooruit gegaan. In het Codemasters universum is dat een plus waard.
Ik was van plan om eindelijk ook eens een F1 spel te kopen voor deze generatie. Had F1 2018 al in mijn winkelmandje staan, maar na de reviews heb ik lekker 2017 voor 15 euro van marktplaats gepikt. Ik wil gewoon rondjes rijden in een F1 auto, al die opsmuk er omheen boeit me niet maar daar zit wel de gros van de verbeteringen in 2018. Dan hou ik die 40 euro lekker over om Spiderman te kopen in een paar weken :D
Dat is jammer, want wat ik ervan lees is F1 2018 juist veel realistischer geworden dan 2017. Als het je om het rijden gaat (realisme), is 2018 een flinke stap vooruit. Simracers op Youtube waren blij verrast. F1 2017 is veel te makkelijk.
Die zogenaamde simracers zijn door en door gesponsord; degenen die meer dan een handjevol F1-video's maken zijn gewoonweg zeer afhankelijk van hun inkomen/succes van Codemasters en al die meningen zijn dus met een flinke zak zout te nemen.

Ik heb 2016 en 2017 flink gespeeld en keer op keer valt me de simulatie gewoon flink tegen. Ook 2018 ziet er nagenoeg hetzelfde uit en zelfs in de trailer waarin de nieuwe features van de handling worden toegepast zie ik dezelfde fouten: de auto breekt op lage snelheid op een zeer gekke manier uit waarna deze vrijwel direct meteen zichzelf stabiliseert, alsof er een magneet in de auto zit die een stel magneten volgt op de racelijn en zich daar altijd zeer hard naartoe trekt. Ook ziet het rijden er met een gamepad er nog steeds veel te stabiel en vrijwel volledig non-realistisch uit; het maakt niet eens uit dat men per bocht meerdere malen instuurt, dan weer het analoge stuurpookje laten centreren en het riedeltje zo een stuk of drie à vier keer herhaalt, de auto zal nooit transitioneel gedrag tonen en exact de ideale lijn volgen alsof het één vloeiende stuurbeweging is, zoals hier zichtbaar gedemonstreerd. Het lijkt alsof er gewoon absoluut nul simulatie is van het veranderen van de momentane druk op de banden die als gevolg een bepaalde grip met zich meebrengt. Als ze zo een basisaspect als de relatie tussen de voorwielen en het resulterende effect van de daadwerkelijke lijn en snelheid van de auto niet eens onder de knie hebben, maar daarnaast met een klein aspect als 'verbeterde ERS' en wat verticale op- en neergaande bewegingen die absoluut geen effect hebben op de manier waarop auto's bochten nemen meteen een 'verbetering in ophanging' en 'realisme' noemen, ben ik het daar niet mee eens.

Ook was het in 2017 zelfs zo dat gamepads gewoonweg extra grip hadden, dus een aantal parameters gewoon een factor hoger hadden staan dan wanneer een stuurwiel werd gedetecteerd. Ik heb het zelf mogen meemaken omdat in het begin mijn wiel een aantal keren foutief als gamepad werd herkend en mijn niet-geupgradete Sauber ineens vrijwel ineens een flinke boost in grip had, zeker vanuit de lagesnelheidsbochten. Ook trilde het stuurwiel enorm en deed het niet meer precies 1:1 wat ik zelf op mijn wiel doe, wat dus die autostabiliserende, vrijwel zelfsturende physics moet zijn van de gamepads. Wat helemaal lachwekkend is, is hoe gamepads zonder traction control in de volle regen gewoon veruit het snelst zijn ten opzichte van stuurwielen; de gamepad kan namelijk vrijwel zonder wheelspin veel vroeger op het gas vanuit lagesnelheidsbochten, waarbij het uiteraard vrijwel niets uitmaakt hoe er wordt gestuurd met het pookje. Ik heb nu een aantal streamers op Twitch.tv bekeken die flink reclame voor F1 2018 mochten maken en ditzelfde, non-realistische weggedrag is uiteraard weer terug in het nieuwe spel.

Tegelijkertijd moet een stuurwielgebruiker tijdens zware regen altijd opbouwend op het gas; zeg in tweede versnelling beginnend bij 60%, dan zo'n 85% bij het einde van de derde versnelling en pas daarna 100% vol gas, puur doordat er bij meer gas altijd tijd wordt verloren door wheelspin. Tijdens het vorige eSport-event was er zelfs een van de winnaars die tijdens de voorrondes naar een gamepad wisselde in deze situatie en de rest om de oren rijdt, terwijl dit echt werkelijk fysiek onmogelijk zou moeten zijn; zijn racevideo staat zelfs nog op Youtube en iedereen met een beetje oog voor weggedrag ziet meteen hoe ontzettend fout dit eruitziet. Uiteraard is de persoon achter dit kanaal door zijn afhankelijkheid van Codemasters ook weer zeer positief over 2018, terwijl een kritische speler van simulatiespellen zonder enig sponsorbelang zoals ik hier lijnrecht tegenover sta.

Als 2017 te makkelijk was, is 2018 nóg makkelijker en valt exact weer in dit bootje van arcaderacers die op een stuurwiel nog wel goed kunnen aanvoelen, maar waarbij de auto alsnog veel te veel op rails rijdt. Laat staan met een gamepad, waarbij alle aspecten die ervoor zorgen dat een echte Formule 1-wagen zo moeilijk te besturen is totaal niet bestaan in het spel, omdat de auto zichzelf bestuurt en extreem veel meer grip heeft. Wat de review van Jurian Ubachs op de eerste pagina over het realisme zegt kan ik dus ook zeer beamen naar aanleiding van wat ik tot nu toe heb gezien qua gameplay. Hij heeft het hier echt voortreffelijk in een aantal zinnen verwoord en het zal niemand verbazen dat een groot deel van de reviewerwereld en gesponsorde videomakers het nooit op deze eerlijke manier zullen uitleggen.

edit: links toegevoegd; zien is geloven.

[Reactie gewijzigd door CaptainPanda op 22 juli 2024 21:59]

Die zogenaamde simracers zijn door en door gesponsord; degenen die meer dan een handjevol F1-video's maken zijn gewoonweg zeer afhankelijk van hun inkomen/succes van Codemasters en al die meningen zijn dus met een flinke zak zout te nemen.
Lees ook even mijn andere reactie onder dit nieuwsbericht: de kerel waar ik naar link wordt niet gesponsord door Codemasters, maar kreeg random de game opgestuurd om te reviewen. Hij had zich al eerder negatief uitgelaten over F1 2017, dus wat je hieronder allemaal beweert geldt in ieder geval niet voor hem. Hij laat zich alleen sponsoren door leveranciers van sim-hardware. Bovendien: alsof je als simracer Codemasters nodig hebt voor je inkomsten. Met honderdduizenden subscribers en wat andere sponsoren kom je prima rond.
Ook ziet het rijden er met een gamepad er nog steeds veel te stabiel en vrijwel volledig non-realistisch uit
Welke sim-racer gebruikt er dan ook een gamepad? Je linkjes geven het al aan: het wordt bewust makkelijker gemaakt voor gamepad-gebruikers, omdat dat 99,9% zeker geen simracers zijn, maar casual gamers die op de bank hangen met een controller in de hand. Dan moet je niet gaan klagen over gebrek aan realisme, als je niet met je rechter voet gas geeft, met je linker voet remt en met je handen stuurt en schakelt.
Ook was het in 2017 zelfs zo dat gamepads gewoonweg extra grip hadden, dus een aantal parameters gewoon een factor hoger hadden staan dan wanneer een stuurwiel werd gedetecteerd. Ik heb het zelf mogen meemaken omdat in het begin mijn wiel een aantal keren foutief als gamepad werd herkend en mijn niet-geupgradete Sauber ineens vrijwel ineens een flinke boost in grip had, zeker vanuit de lagesnelheidsbochten.
De vraag is: waar gaat het nu precies om? Wil je een realistische ervaring, dan gebruik je een wiel. Met een gamepad is het gewoon veel lastiger om vloeiend te sturen en gedoseerd gas te geven of te remmen. Niet zo gek dat ze daar wat compensatie tegenover zetten. Maar voor de simracer zou dat geen probleem moeten zijn. Voor de duidelijkheid: ik heb nergens beweerd dat dit een simulator is, absoluut niet. Ik gaf enkel aan dat juist het gedrag van de auto volgens simracers (mensen met een stuurtje en dus niet met een gamepad) enorm verbeterd is. Niet perfect, verre van, maar beter. Als iemand dan zegt dat hij F1 2017 heeft gekocht omdat F1 2018 op dat punt niet verbeterd is, vind ik dat jammer omdat hij/zij verkeerd geïnformeerd is.
Als 2017 te makkelijk was, is 2018 nóg makkelijker en valt exact weer in dit bootje van arcaderacers die op een stuurwiel nog wel goed kunnen aanvoelen, maar waarbij de auto alsnog veel te veel op rails rijdt.
Waar baseer je de uitspraak op dat 2018 nog makkelijker is?
Laat staan met een gamepad, waarbij alle aspecten die ervoor zorgen dat een echte Formule 1-wagen zo moeilijk te besturen is totaal niet bestaan in het spel, omdat de auto zichzelf bestuurt en extreem veel meer grip heeft. Wat de review van Jurian Ubachs op de eerste pagina over het realisme zegt kan ik dus ook zeer beamen naar aanleiding van wat ik tot nu toe heb gezien qua gameplay. Hij heeft het hier echt voortreffelijk in een aantal zinnen verwoord en het zal niemand verbazen dat een groot deel van de reviewerwereld en gesponsorde videomakers het nooit op deze eerlijke manier zullen uitleggen.
Nogmaals: niemand beweert dat dit een racesim is. Nie-mand. Dus ik snap niet waarom je daar zo op door blijft gaan. Het enige wat enkelen (waaronder ik) hebben gezegd, is dat het spel realistischer is geworden dan F1 2017. En ik herhaal ook nog een keer: iemand die met een gamepad speelt en klaagt dat de auto niet realistisch rijdt, moet maar een stuurtje kopen. Daar zit je eerste stap naar realisme, een F1-wagen bestuur je met een stuur en pedalen, niet met analoge sticks. Zo iemand zal het waarschijnlijk geen drol interesseren hoe lastig de F1-auto te besturen is. Sterker nog: als de auto als een echte F1-auto zou rijden, met gevoeligheid voor beetje teveel gas, beetje teveel remmen, "shit, flat spot op m'n voorband", etc... zou de lol er met een gamepad snel af zijn. Het spel zou simpelweg onspeelbaar zijn. Een goede racesim met F1-auto KUN je nml niet (zonder driver aids) spelen met een gamepad.
Het valt mij in 2017 altijd op dat ik (stuur) veel beter met mijn banden omga dan mijn maat (controller). Dat is dan weer een side effect van die extra grip en niet soepel insturen etc.

Maar inderdaad F1 2017 (en 2018) zijn gewoon geen racesims, als je SIM wilt, ga naar Iraicng, Rfactor2 etc F1 20XX zijn gewoon realistische arcade racers, voor de entertainment, niet voor de Sim ervaring.
Heb hem nu genoeg gespeeld om te vertellen dat het inderdaad een Simcade blijft. Dat wil (voor mij) zeggen. Je moet goed remmen netjes je lijnen rijden voor de snelste tijden. Driften is langzamer en verknalt je banden. Maar het is nog wel toegankelijk.

Barrier to entry is nog vrij laag in tegenstelling tot de echte sim racers.

Verschil in rijmodel met F1 2017 is voor mij met thrustmaster T300 bijna niet te merken.

Wat wel echt een extra dimensie toevoegt is de ERS.
Je kan door dit goed te managen echt strategische moves maken en daardoor races winnen of toch net niet. Het heeft voor mij nu al 2 keer het verschil gemaakt.
Ben het met je eens dat f1 van codemasters meer arcade is dan sim.

Het is gewoon zo dat codemasters dit toegankelijk maken voor iedereen.
Waardoor ze een groter publiek bereiken en meer inkomsten generen.

Het is knap dat er jongens zijn die erg goed met een controller overweg kunnen en daarbij snelle rondetijden kunnen neerzetten.
Natuurlijk als je een stuur hebt, dan kan geen controller ertegenop.
De ffb die je hebt met onder/overstuur met een stuur is vele malen beter dan controller.

Kwa physics is f1 serie van codemasters natuurlijk een lachtertje tov serieuzere sims zoals rfactor of assetto corsa.
Waarbij je bij de genoemde sims meer vrijheid hebt kwa setup.
Zo mis ik nog steeds een ingame telemetry bij codemasters waarbij je je auto goed kan afstellen.

De setups van codemasters zijn soms ook erg apart te noemen.
De aanpassing aan de suspension bv slaat soms helemaal nergens op.
Ik mis ook de gear ratio’s bij codemasters en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Het makkelijke aan de f1 serie van codemasters is wel hoe eenvoudig je een multiplayer sessie kan starten.
Buiten de bugs dan, want daar is codemasters erg slecht in om dat op te lossen.

Z’n multiplayer sessie vind ik een stuk omslachtiger met AC/Rfactor.
Zo ben ik nog niet echt een andere league tegengekomen die mij trekt.
Mischien kijk ik niet goed en zullen ze er heus wel zijn.

Ik hou van f1, het makkelijke van die van codemasters is dat de banen erin zitten.
Bij die andere moet je die via een mod erin zetten/kopen.
Wat voor veel mensen extra geld kost.

Ergo codemasters is arcadesim.
Rfactor en ac zijn voor mij echt meer simulatie.
Ik mis ook de gear ratio’s bij codemasters en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Dat is toch conform huidig reglement, daar mag je sowieso niks aanpassen qua gear-ratio :+
Je hebt gelijk mbt de regels van gearbox settings/change.
Beta speler hier: De feeling tussen F1 2018 en AC ligt erg dicht op elkaar. AC is iets nauwkeuriger in de FFB, maar qua handling zit F1 2018 niet ver van AC af, zelfs niet met de jaren '70 auto's.
Ik moet nog 2 dagen wachten voordat ik er een mening over kan geven.
Ik hoor ook om mij heen van beta testers dat het beter rijd dan de 2017 versie.!!
Nou vind ik oude auto’s rijden niet echt mijn ding.
Netzoals het in 2017 was, het is leuk maar voor mij niet meer dan dat.
Tegenwoordig zijn vrijwel alle reviews van Tweakers direct, dan wel indirect gesponsord reviews. Vergeet niet dat één van de grote Tweakers inkomstenbron “pricewatch” pagina is. En wat brengt dan voor Tweakers meer op? Codemasters F1 voor de grote massa met pseudo realism? Of de veel betere F1 ervaring van onder andere Automobilista met F1 mods?

Doe jezelf F1 plezier met fantastische physics en tweakers moghelijkheden:
https://store.steampowered.com/app/431600/Automobilista/

En F1 mods in alle geuren en kleuren:
https://www.racedepartment.com/downloads/categories/automobilista.119/
(Pak bijvoorbeeld de 1988 F1 pack en race als een Senna of Prost met de goede jaren '80 race physics!)

Ironisch gezien hoef je van originele tweakers website geen tweakers game review te verwachten zoals Automobilista.
Mooie samenvatting en volkomen terecht: Codemasters maakt hun dure license game natuurlijk niet voor di paar % simracers. Knullen van 9 met een gamepad moeten ook kunnen spelen. Mooi omgschreven ook wat er echt mist tov echt racen: die transitie van gewicht en de grip van de banden is gewoon weg. Sommige oudere games hadden het wel of probeerde iets van dat te simuleren zodat je soms lang bezig was een setup te fine tunen. Dat heb je met de sesamstraat sliders van deze game ook niet echt meer nodig. Tel daarbij de te zware autos en stofzuigermotoren bij op en u heeft een verklaring waarom ik - een oude rot van gp2 tot gpl tot gtr2, al bijna een jaar mn stuurtje niet meer heb aangesloten.
Het lijkt mij sterk dat 90% van alle spelers (inclusief console spelers) een stuurwiel thuis hebben staan? Ik moet zelfs eerlijk toegeven dat ik f1 2017 vaker heb gespeeld met mijn controller dan dat ik het stuur erbij heb gepakt. Het maakt mij persoonlijk wel heel erg uit hoe realistisch het racen is, zelfs met een controller. Ga jij maar is Project cars 2 of Assetto corsa met controller spelen. Dan kan je zien dat het zelfs met een controller het heel uitdagend en leuk kan zijn!
Ouch! Je had dan misschien toch nog beter wat gewacht want net het rondjes rijden zou in F1 2018 net een heel grote sprong gemaakt moeten hebben. De opsmuk er omheen is net juist minder dit jaar. Maar goed F1 2017 is ook een goed spel. Het was één van de beste F1 games ooit (tot vrijdag natuurlijk) :P
Met de komst van de Halo vind ik het onacceptabel dat Code"masters" niet op z'n minst een Early Access VR-support aanbiedt. De Halo is weliswaar te uitschakelen, echter neigt het wat mij betreft richting een luie/lakse houding tegenover de PC-gamers. Dat ze de PSVR geen VR-support geven begrijp ik omwille van performance deficit van de PS4 (Pro) nog wel.

Edit: @Xfade In Assetto Corsa heb ik een duidelijke voorkeur voor VR (i.p.v. 49" 4K TV) wanneer ik met een met Halo gemodde F1-wagen rijd. Ik gebruik overigens een Samsung HMD Odyssey als VR headset.

[Reactie gewijzigd door Ram-G-maN op 22 juli 2024 21:59]

Gevoelsmatig (dus niet gestoeld op enige kennis) denk ik dat VR gewoon te veel rekenkracht vraagt. Niet iedere gamer zal beschikken over een i7-8700, 64 ram en een GTX 1080 om alle 360° beelden in realtime te renderen op het moment dat je virtueel met 300+ km/u over het circuit raast.
Ah vandaar dat elke(elke noemingwaardige) andere sim op de wereld VR netjes ondersteund :+

[Reactie gewijzigd door garriej op 22 juli 2024 21:59]

Precies!
Raar dat het gebrek aan VR support niet bij de minpunten staat 8)7
Toch zou je verwachten dat als een pc gamer een vr headset aanschaft van een paar honderd euro die ook wel een sterk genoege pc heeft om het te spelen. Desnoods brengen ze een vr mode uit en werkt die slecht, is altijd beter dan geen keuze hebben.
In Project Cars (2), Assetto Corsa en Dirt Rally werkt het anders meer dan prima op mijn i7-3770, (tijdelijk) 6 GB RAM en AMD Fury systeem. Ook toen ik mijn R9 290 had werkte VR naar behoren in de games. Nee niet alle settings stonden op de hoogste stand maar het ziet er nog steeds geweldig uit.
_foutje_

[Reactie gewijzigd door stijn014 op 22 juli 2024 21:59]

Waarom specifiek met de komst van de halo ?
Zie foto 27. Een pilaar recht voor je neus. Met VR zou je er veel minder last van kunnen hebben door je hoofd een beetje te bewegen, zodat je wel precies recht voor je kunt kijken.
Pluspunten hoe de coureurs eruit zien? Als die screenshots een indicatie zijn schrik ik er van. Lijken wel shots van 5 jaar geleden.
Ha, dat was ook het eerste wat mij opviel.
Dit soort houten klaas gezichten kunnen echt niet meer anno 2018.
Verder weet ik niet of deze game nou echt een must-buy is als je bijv. al F1 2017 hebt/speelt.
De verbeteringen zijn eigenlijk erg klein, en het gaat vooral om de courante auto's en aanpassingen zoals de halo.
Dit is toch ook het geval in COD en Fifa..
Dat is ook waarvoor je het nieuwe spel haalt..
Wie is de middelste op die screenshot?
Waarschijnlijk de zelfgemaakte coureur. Die kun je bijv. op jezelf laten lijken.
Dan als nog lijkt het niet op Jurian zijn hoofd.
Je kunt geen gezicht maken. Het zijn een stuk of 30 gezichten waar je uit kunt kiezen.
Maar dat zegt XNL073 toch ook niet? Je kan het uiterlijk aanpassen, zodat de coureur op de speler lijkt, maar dat hoeft dus niet per se. Zou ik ook niet willen. ;)
Dat is de speler zelf?
Vind het er inderdaad maar knullig uitzien.
In F1 2017 kun je het level van de AI wel aanpassen tussen de races. Ik vond dit nogal handig bij 100% championchips. Dus dit kan bij 2018 niet meer?

In 2017 moet je tijdens het laden naar options gaan en dan kan je het aanpassen. Ik zal het na het weekend eens proberen in 2018. Eerst even nat worden in Spa :) of :( ;)
Waar ergens staat het in de review? Kan het niet terugvinden. Het zou wel heel jammer zijn mocht je het niet meer kunnen veranderen tussen races.
Volgens wat ik elders heb gelezen kan je het wel aanpassen tussen races maar niet tussen sessies in eenzelfde raceweekend.

Het heeft hier deze week nog niet veel geregend maar voor vrijdag, zaterdag en zondag wordt er hier regen gegeven, dus doe maar een stevige regenjas mee. ;)
reviews: F1 2018 - Toch weer op pole position

"Een kleine tip daarbij is dat dit een ideale manier biedt om het niveau van de AI-coureurs goed in te stellen voor de rest van het spel. Alle auto's zijn gelijk, dus als je hier iets te snel door het veld snijdt, moet je het niveau wat opschroeven. Je kunt het niveau hier voor elke race veranderen, iets wat in de Career Mode niet kan."

Ik ga op de camping, dus het wordt echt battle dit jaar. Komt goed, hoop ik :)

[Reactie gewijzigd door MarcoM op 22 juli 2024 21:59]

Interessant, maar goed uittesten eerst welk difficulty ik ga nemen dus.
In 2017 kon je tussen practice en de kwalificatie bijvoorbeeld career mode afsluiten en bij het starten de race settings aanpassen.

In 2018 kan het alleen tussen de weekenden door van wat ik heb gezien.
OK, kleine verandering dus. Maar wel ff in het begin me oppassen om de juiste moeilijkheidsgraad te vinden.
Het word voor mij verplichte aanschaf,
ivm league wedstrijden.
Wat ik zoal hoor is dat het spel zeker wat moeilijker is geworden dus daar gaan weer wat uurtjes aan oefenen inzitten.
gelukkig nog 2 dagen voor dat ik het kan spelen en dan vooral het online gedeelte.
De carreer laat ik schieten die is al jaren hetzelfde zeker met de ai die nu nog lomper is dan 2017.
Bv je zit in je qual rondje en de ai komt doodleuk de pits uit en gaat op de ideale lijn rijden alsof je er niet bent, gevolg rondje naar de klote.
Dat is 1x niet erg maar je kan het rondje erop weer z’n zelfde grap verwachten.

Ben wel erg benieuwd naar het online ranking systeem.!
Er zitten wel erg veel jongens tussen die je gewoon van de baan willen beuken expres op een recht stuk.
Of je voor de bocht een duwtje geven en jij de muur inknalt gevolgd door alleen schade bij jou.
Natuurlijk maak ik ook weleens een fout door iemand een tikje te geven, maar ben dan wel zo eerlijk om die plek terug te geven.
Inderdaad, hebt volledig gelijk als het aankomt op vlak van AI. Blauwe vlag situaties kunnen ze nog steeds niet goed aan en quali rondjes verpesten ze nog steeds. Wel zijn ze qua racen sterk verbeterd in vergelijking met vorig jaar. Ze houden meer vast aan hun racelijn en durven wat meer.
Op dat rankingsysteem zou ik eerlijk gezegd niet te veel vertrouwen. Het penalty systeem in offline is een lachertje dus online kan dat alleen maar erger zijn.
Daarom hoop ik dat het online ranking systeem gaat werken.
Beetje zoals iracing online.
Daar halen ze wel de rotte appels tussenuit zodat je op niveau kan racen.
Het beste systeem zou natuurlijk manuele revisie zijn, maar daarvoor zou Codemasters een heel systeem moeten uitwerken met stewards, enz., iets wat ik hen niet meteen zie doen. Het zou natuurlijk wel leuk zijn, zeker voor league racen, zodat 3 bepaalde stewards zelf de penalty's uitdelen en niet moeten vertrouwen op de game zelf. We kunnen maar dromen...
Bv je zit in je qual rondje en de ai komt doodleuk de pits uit en gaat op de ideale lijn rijden alsof je er niet bent, gevolg rondje naar de klote.
Dat is 1x niet erg maar je kan het rondje erop weer z’n zelfde grap verwachten.


Inderdaad. Dit is een heel irritant probleem in F1 2017. Ik hoop dat het in F1 2018 beter is.
Moet zeggen dat ik het anno 2018 niet super uit vind zien grafisch... Als je tegen mij had gezegd dat dit F1 2016 was had ik het ook geloofd :(
Nee hoor, persoonlijk vind ik dat er dit jaar duidelijk een verbetering is te merken op grafisch vlak. F1 2016 zag er veel meer cartoony uit naar mijn mening. Zeker op gebied van belichting zijn ze een paar stappen vooruit gegaan.
Grafisch gaat het natuurlijk vooruit in kleine stappen aangezien iedere jaar een nieuwe game uitkomt, dat zal altijd zo blijven.
Dit moest ergens anders :)

[Reactie gewijzigd door MarcoM op 22 juli 2024 21:59]

Helemaal mee eens, ik ken de voorgaande versie niet, edoch schrok ik echt van de video.. Gebrek aan adaptive lightning-shading-scherpte ( omgeving met name) maken het nog echt alles behalve realistisch. Forza Horizon 3 bijv. ziet er veel beter uit. Tevens moest ik lachen om de pit-box crew, die er uit zien als rubberen poppen.
Je hebt relatief niet veel tracks.. dus waarom kan dit niet beter?

[Reactie gewijzigd door jcnwillemsen op 22 juli 2024 21:59]

Zoals Techprice al zegt gaat het met stapjes. Codemasters moet elk jaar een nieuwe F1 game op de markt brengen. Het is natuurlijk logisch dat Codemasters de prioriteit bij de auto's en de interactie tussen de auto's legt, en dat zaken als realistisch gras of grind naast de baan slechts bijzaak zijn.

Daarnaast vind ik de vergelijking met Forza Horizon 3 toch wel enigszins krom, om drie redenen:
  • 1. De grote, open wereld staat centraal in de game. Dat daar dus meer tijd en moeite in de omgeving gestoken wordt dan in een F1 game is vanzelfsprekend.
  • 2. Codemasters moet elk jaar een nieuwe game in de schappen leggen, terwijl Playground Games dat vooralsnog om het jaar doet. Daarmee heb je in feite twee keer zoveel tijd om je game (door) te ontwikkelen.
  • 3. Het gros van de auto's in Forza Horizon 3 is geïmporteerd uit Forza Horizon 2 of Forza 6. Ook dat scheelt Playground Games enorm veel tijd. Tijd die ze weer kunnen steken in het ontwerp van de spelwereld.
Goede punten, al haal je je eigen argument gemaakt op punt 2 onderuit bij punt 3. De tracks ontwerpt men immers niet voor elke versie 'from scratch'. Over de f1 cars kan je -deels- hetzelfde zeggen: er zijn changes maar ik geloof niet dat men de models volledig opnieuw maakt. Tevens lijkt mij het maken van een beperkt gebied juist een reden om hier mee detail in te steken ( mede gezien render limits ect).

De reviewer zegt ook:" We wachten nog wel op de volgende grote stap op visueel gebied, die eventueel zou kunnen worden gezet door de introductie van virtual reality, maar daar wil Codemasters in elk geval met deze game nog niet aan. "

Het is de vraag of het goed is om elk jaar een versie uit te willen brengen.. Ik ben van mening dat dit louter easy cashen is, ala Fifa in het verleden: zelfde engine+wat texture upgrades+nieuw menu+paar spelers= cashen voor minimale invest..
vergeet ook de kosten voor een licentie van F1 niet, dat zijn kosten die je niet in ontwikkeling kunt steken.
Hoe zit het met de slijtage van de motoronderdelen in F1 2018? In F1 2017 was dat toch wel een groot punt kritiek. Ik reed mijn raceweekenden met vrije trainingen van een half uur, volledige kwalificatie en races op 25% afstand en merkte dat de slijtage echt buitensporig hoog was. Zelfs met Mercedes en de AI op standje poepsimpel was dat haast niet te managen, ondanks dat je de hele race cruiset.
Dan doe je misschien toch wat fout. Heb er inderdaad in het begin van mijn career ook problemen mee gehad, maar als je voor elk onderdeel een durability upgrade doet, kan je perfect het seizoen uitrijden zonder ook maar 1 onderdeel te vervangen. (2 upgrades bij sommige meer veeleisende onderdelen)
Als je de slijtage goed managed en je er goed mee oplet, dan mag dat in 2017 normaal gezien geen probleem vormen.
Ik test het zelf ook uit voor 2018 en ben zelf ook bezig met mijn review, gebruik daarbij de game van een kennis van mij. Maar ik ben nog niet zover geraakt dat ik het heb kunnen uittesten. Vanaf 24 augustus heb ik de game zelf. Ik kan er dus nog niets over zeggen.
Dat was een bug die in de game van vorig jaar al redelijk snel gefixt was, het zal in deze game dus ook wel goed zitten waarschijnlijk.
Voor 50% races was de durability bug inderdaad na een patch aangepast, maar niet opgelost. Voor 25% bleef het probleem bestaan, maar kon niet makkelijk worden opgelost door de manier waarop de code in elkaar zat. Dit was voor mij een gamebreaker in F1 2017. Het was onmogelijk om de componenten langer dan een half seizoen te gebruiken.
Ik lees toch nog enkele reviews voor ik deze game koop.
Kritiekpunten:

- De coureurs moeten te veel op het stuur klooien
- Als coureurs goed presteren, mogen ze een lul zijn
- Als een ander een fout maakt, wordt jij er voor gestraft

Klinkt enkel als een game die goed begrijpt hoe de F1 werkt :+

Circlejerk aside, ik denk dat ik deze wel wil halen dit jaar, om na het seizoenseinde te kijken of ik de auto's wel redelijk de finish over krijg.
Klinkt toch aardig als the real thing soms.
Hopelijk komt die eerder deze week binnen :) heb er zin in.Mooie review

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.