Samengevat
De Asus Strix Hero II is een behoorlijk stevige gamelaptop, die in i7-uitvoering lekker snel is en games prima draait dankzij de GTX1060-videokaart. De versie met 144Hz-scherm onderscheidt zich door zijn lage resonstijd. Daarnaast valt de geluidskwaliteit positief op. De hardware is bovendien makkelijk te upgraden. De grootste nadelen zijn de plaatsing van de webcam onderaan het scherm en de ssd van 128GB, die weinig ruimte overlaat voor games. Een ander minpunt geldt voor rechtshandigen die een externe muis gebruiken; de warme koellucht wordt dan oncomfortabel tegen je hand geblazen.
Asus kondigde op de Computex een heleboel nieuwe laptops aan, waaronder de Scar II en Hero II. De beide laptops kun je in één adem noemen, want ze zijn op wat details na hetzelfde. De Scar II is namelijk bedoeld voor fps-gamers en heeft witte in plaats van zwarte wasd-toetsen, terwijl de Hero II op mobagamers is gericht en aparte qwer-toetsen heeft. Ook de vorm van de behuizing is hetzelfde, maar de print erop verschilt. De Hero II is voorzien van diagonale strepen, terwijl de Scar II in een camouflagejasje is gestoken. In deze review kijken we naar de Hero II met GTX 1060-videokaart en i5-processor, en we nemen de benchmarkresultaten van de Scar II met i7-processor ook mee.
Van buiten voldoet de Hero II aan de verwachtingen die je van een hedendaagse gamelaptop mag hebben. Rood gespoten 'uitlaatpijpen' van de koeling, een toetsenbord met rgb-verlichting, ROG-logo met rgb-verlichting en om het af te maken nog maar een extra ledstrip met rgb-verlichting aan de voorkant.
Toch is Asus wat ons betreft niet doorgeslagen in het doorvoeren van gameaccenten in het uiterlijk. De behuizing is namelijk zwart gebleven en op de heatsinks niet van felle kleuren voorzien. De rgb-verlichting kun je ook uitzetten en voor een gamelaptop met GTX 1060-gpu is de behuizing nog redelijk compact. Hij voelt bovendien stevig aan, ondanks het gebruik van plastic voor de hele laptop, behalve de achterkant van het scherm, die van metaal is gemaakt. De laptop weegt 2439 gram en dat valt voor een 15,6"-laptop met GTX 1060-videokaart en bijbehorende koeling nog mee.
De meeste aansluitingen op de Hero zitten aan de linkerkant. Daar tref je van links naar rechts gigabit-ethernet, minidisplayport 1.2, hdmi 2.0, twee keer usb 3 en een usb-c-aansluiting. Usb-c-aansluitingen zijn tegenwoordig min of meer verplicht op laptops en dit exemplaar ondersteunt overdrachtssnelheden tot 10Gbit/s, maar geen andere functies, zoals het opladen van de laptop of het aansluiten van externe schermen. In principe is dat ook niet nodig, want usb-c gaat maar tot 100W en dat is een stuk minder dan de bijgeleverde 180W-lader levert. Aan de andere kant was het een handige optie geweest om de accu bij te kunnen laden als je de adapter vergeten bent, maar wel een usb-c-lader hebt rondslingeren. Aan de rechterkant zit de laatste usb 3.0-aansluiting, naast de sd-kaartlezer. De luidsprekers zijn ook duidelijk zichtbaar aan de zijkant van de laptop en zijn schuin omlaag gericht. Voor een laptop produceren die een buitengewoon goed geluid.
Toetsenbord en touchpad
Het toetsenbord van de Hero II kenmerkt zich door de opvallende qwer-toetsen, wat bedoeld is voor mobagamers. De toetsen zijn uiteraard voorzien van toetsenbordverlichting, die verdeeld is in vier zones. Daarbij kun je allerhande effectjes instellen, met verschillende kleuren. De ledstrip aan de voorkant en het ROG-logo achterop knipperen vervolgens in dezelfde kleur mee, maar die kun je ook apart in- en uitschakelen, mocht je dat willen.
Aan de bovenkant van het toetsenbord zitten handige knoppen om het volume te regelen, de microfoon in en uit te schakelen en het ROG Gaming Center te starten. Dat is de drukke en onoverzichtelijke software waarin je onder andere temperaturen en geheugengebruik kunt controleren, maar ook gameprofielen kunt maken, zodat de ventilator bijvoorbeeld harder gaat draaien en de rgb-verlichting de juiste kleur aanneemt als je een bepaalde game start.
Het toetsenbord tikt prima; de toetsen zijn licht gebogen en er is genoeg travel aanwezig om langere stukken te kunnen typen. De Precision Touchpad had wat groter gemogen, maar werkt zonder problemen. De aparte muistoetsen onder de touchpad maken het makkelijk om een linker- of rechtermuisklik te maken, mocht je niet gecharmeerd zijn van het tikken op de touchpad.