Inleiding
Samengevat
De Huawei P20 is een uitstekende telefoon in zijn prijsklasse. Het scherm is top, de accuduur is prima en de camera is goed. Dat je standaard dualsim en een opslag van 128GB hebt, kunnen we ook waarderen. Hij heeft bovendien veel van de specs en features die je verwacht van een high-end telefoon, behalve misschien draadloos laden. Het probleem voor de P20 is het bestaan van andere modellen van Huawei. Voor meer geld heb je de betere P20 Pro met zijn veel betere camera en voor veel minder heb je de bijna gelijke Honor 10, die bovendien wél een 3,5mm-jack heeft. Daarmee valt de P20 tussen wal en schip, hoewel met deze telefoon weinig fundamenteel mis is.
Eindoordeel
Als de Huawei P20 bewustzijn had, kon hij zich misschien identificeren met Scar uit de Disney-film The Lion King. Terwijl de Huawei P20 Pro met zijn drie camera's als koning boven op de rots staat, is de aandacht voor de iets kleinere P20 kleiner. In een maand tijd werd de P20 Pro in de Pricewatch 33 keer (!) zo vaak aangeklikt als de reguliere P20.
Dat is logisch; de P20 Pro heeft weliswaar veel gemeen met de P20, maar heeft een oledscherm, meer geheugen en natuurlijk een baanbrekende cameraset-up. De P20 daarentegen is relatief gewoontjes voor een high-end smartphone in 2018.
Daar staat tegenover dat hij een stuk minder duur is; voor iets meer dan 550 euro haal je een high-end telefoon in huis. Daarom dringt zich de vraag op hoe deze P20 zich verhoudt tot de OnePlus 6 en andere alternatieven op de markt. Wat zijn de sterke en zwakke punten van deze Huawei-smartphone?
/i/2002064197.jpeg?f=imagenormal)
Behuizing, hardware en software
Huawei heeft een hoesje in de doos van de P20 gedaan en dat is een teken aan de wand. Net als vrijwel alle andere telefoons in deze prijsklasse heeft de P20 glas aan de achterkant. Dat betekent dat je direct het flubberhoesje uit de doos eromheen kunt doen of de hele tijd mag vegen om je vingerafdrukken eraf te halen. Bovendien is glas minder stevig dan metaal en is de telefoon dus kwetsbaarder.
Sommige fabrikanten zijn overgestapt op glas vanwege de mogelijkheid van draadloos laden. Onder meer Samsung en Apple deden dat. Bij de Huawei P20 is dat niet het geval; net als bij de OnePlus 6 biedt de glazen achterkant geen functioneel voordeel. Een opvallend detail is dat de P20, net als de Pro-versie, de tekst op de achterkant gedraaid heeft staan. Dat moet de focus op de camera duidelijk maken. Het is een mooi detail.
De zijkant is van metaal. Ook daar vinden we een aardig detail; de powerknop heeft een rood accent. Dat maakt hem net iets anders, al is het niet te voelen; het rode detail heeft geen structuur bijvoorbeeld. De knoppen laten zich prima indrukken en hebben goede feedback.
De behuizing heeft geen scherpe hoeken en laat zich daardoor lekker vasthouden, goed voor wie die glazen telefoons zonder hoesjes durft of wil gebruiken. De behuizing buigt een beetje mee als je er bijvoorbeeld op gaat zitten. We hebben niet voluit kracht durven zetten, maar hij moet de meeste billen toch wel kunnen overleven.
De randen boven en onder het scherm zijn dun, maar asymmetrisch. Als je bijvoorbeeld een video kijkt, iets waarbij de ruimte naast de inkeping niet in gebruik is, dan is er aan de onderkant van het scherm meer ruimte over dan aan de bovenkant.
Hardware
De vingerafdrukscanner zit net onder het scherm en dat is proppen. Wie het fijn vindt om de vingerafdrukscanner op die plek te hebben, zal blij zijn dat hij er zit. Het is een van de weinige telefoons die dunne bezels combineert met een vingerafdrukscanner op de voorkant van het apparaat. Het is bovendien knap dat Huawei het passend heeft gemaakt.
Het is een sensor die, afhankelijk van welk exemplaar je hebt, afkomstig is van Fingerprint Cards, Sealid of Goodix; er zijn drie leveranciers dus. Welke we ook hebben, het is een prima sensor, die zijn werk snel en precies uitvoert.
Geluid komt uit de enkele luidspreker aan de onderkant. Dat is de grille rechts naast de usb-c-poort. De andere grille zit er voor de symmetrie. In prototypes, zelfs die op het evenement van de aankondiging, zat daar een 3,5mm-jack. Daar is dus ruimte voor in het ontwerp, maar Huawei heeft hem weggelaten op het uiteindelijke model, want… nou ja, er is niet echt een reden voor. Als Huawei een kind was, was het vermoedelijk in de sloot gesprongen als vriendjes dat ook deden: 'mijn vriendje Apple deed het ook, en HTC, en Google'. De luidspreker maakt behoorlijk wat lawaai voor een enkel exemplaar, al is de locatie niet ideaal voor gamen en video's kijken, want je blokkeert hem gemakkelijk.
De Kirin 970-soc uit de P20 is uiteraard allang geen onbekende meer. We troffen hem aan in de Mate 10 Pro en de P20 Pro, en hij zit trouwens ook in de goedkopere Honor 10. De soc liep vooral voor wat de modem betreft. Deze was bij release de eerste smartphonemodem met ondersteuning voor 4g via lte categorie 18, met downloadsnelheden van 1,2Gbit/s. Hij ondersteunt 4x MiMo, 256-qam-modulatie en carrier-aggregation via vijf banden tegelijk. Niet verwonderlijk natuurlijk, Huawei is naast smartphonemaker ook aanbieder van netwerkapparatuur.
- Native
- Java
- Native (singlecore)
- Java (singlecore)
De processorkernen rekenen ongeveer even snel als in de andere telefoons met deze soc en dat mag geen verrassing zijn. Hij heeft vier Cortex A73-processorkernen op 2,36GHz en vier Cortex A53-kernen op 1,8GHz, allemaal op 10nm gemaakt bij TSMC. Het was vorig jaar een uitstekende soc, maar de Snapdragon 845 van dit jaar kan duidelijk een stukje sneller rekenen.
- Car Chase
- Manhattan
- 3DMark Sling Shot
De gpu is een Mali G72MP12 en die doet het prima, zeker met de full-hd+-resolutie van de P20. Hij hoeft minder pixels aan te sturen dan bijvoorbeeld een Galaxy S9 of LG G7 ThinQ en dus liggen de grafische prestaties een stukje hoger.
- Seq read
- Random read
- Seq write
- Random write
We zijn er niet helemaal achter wat Huawei doet om de score van de 'random write'-test zo hoog uit te laten vallen; het is lastig te geloven dat het fysiek andere opslag is, dus wellicht is er een manier om dit te optimaliseren of om de benchmark te laten geloven dat de opslag sneller is. Het is in elk geval ufs-opslag met een capaciteit van 128GB en dat is heel netjes.
Het geheugen is met 4GB wel wat krap bemeten, maar we kunnen niet zeggen dat we daar last van hebben gehad. Het gaat er immers niet om hoe groot het geheugen is, maar wat je ermee doet. Hij kan iets minder apps in het geheugen houden, maar het effect daarvan op de dagelijkse praktijk is klein.
Software
Of het nu ligt aan het krappe geheugen of niet, de software op de P20 is net een tikkie minder vloeiend dan op de P20 Pro. Tegenover de OnePlus 6 moet hij het helemaal afleggen. Het is niet zo dat hij traag is, maar de interface loopt simpelweg niet de hele tijd op 60fps. Hij laat best wat framedrops zien en dat valt tegen. Het is zeker niet erg, maar met high-end concurrentie ligt de lat heel hoog.
De P20 draait Android 8.1 en dat is op dit moment de nieuwste versie. Daar heeft Huawei Emui 8.1 bovenop gelegd. Het is een skin die behoorlijk ingrijpt op Android en dat heeft zo zijn voor- en nadelen, afhankelijk van hoe je ernaar kijkt. Kort gezegd biedt Huawei een stuk meer functionaliteit dan een stock Android-variant. Aan de andere kant heeft Android inmiddels al behoorlijk veel eigen functionaliteit en zijn skins daardoor voor veel mensen minder nodig dan een paar jaar geleden.
De software en de inkeping werken niet helemaal lekker samen. Het belangrijkste is dat er weinig ruimte is voor meldingen, zeker omdat standaard ook de naam van de provider en het bereik in beeld moeten staan. Apps vullen de ruimte soms wel en soms niet. In Android P, met ondersteuning voor inkepingen, zal dat vermoedelijk beter gaan. De Huawei P20 zit in het Enterprise Recommended-programma van Google en Huawei belooft dus een upgrade naar Android P en drie jaar lang beveiligingsupdates. Dat is netjes.
Custom roms kun je vergeten, want Huawei heeft besloten om het ontgrendelen van de bootloader niet langer toe te staan. Nu was er nooit een grote community voor het verzorgen van custom roms voor Huawei-telefoons, maar deze stap beneemt gebruikers hun vrijheid. Zie het mogen ontgrendelen van de bootloader als het gebruik van een vpn; niet iedereen wil dat doen, maar iedereen kan onderschrijven dat een verbod op vpn's geen goed idee is.
Camera, accuduur en scherm
De P20 Pro staat op cameragebied aan de top van de markt, maar dat betekent niet dat je de P20 tekort moet doen. Hij heeft een prima cameraset-up, maar mist een camera met telelens om objecten dichterbij te halen.
Camera |
P20 |
P20 Pro |
Primair |
IMX380, 12Mp, 1/2,3"-sensor, f/1.8-lens |
IMX600, 40Mp, 1µm, 1/1,75"-sensor, f/1.8-lens |
Secundair |
IMX319, 20Mp, monochroom, f/1.6-lens |
IMX318Dualhybrid, 8Mp, f/2.4-lens |
Tertiair |
- |
IMX319, 20Mp, monochroom, f/1.6-lens |
Front |
IMX576, 24Mp, f/2.0-lens |
IMX576, 24Mp, f/2.0-lens |
De IMX380 is lang geen verkeerde camerasensor en hij is bovendien relatief groot. Natuurlijk niet zo groot als de enorme sensor, voor smartphonebegrippen, van de P20 Pro, maar 1/2,3" is wel groot voor een smartphone.
Wat opvalt is dat Huawei de rol van de monochrome camera in de app heeft gedevalueerd. Je kunt hem gebruiken voor monochrome plaatjes, maar hij staat niet in het snelmenu onder in beeld, waar Pro en Portret bijvoorbeeld wel staan. In plaats daarvan moet je naar Meer, waar Monochroom de derde van elf opties is.
Het is duidelijk dat portretfotografie het heeft gewonnen van monochroom volgens Huawei, en als we een gokje mogen wagen, denken we dat de monochrome camera op volgende Huawei-telefoons verdwijnt. Officieel dient hij natuurlijk ook om details in te vullen in het camerabeeld, maar daar hebben we in de vorige generaties Huawei-smartphones nooit iets van kunnen zien; het afdekken van de tweede camera leidt niet tot minder resultaat.
In vergelijking met de Pro doet de P20 het bij goed licht prima, met ongeveer hetzelfde dynamisch bereik en detailniveau. Als het licht uitgaat, is duidelijk dat de P20 een paar stappen achterloopt op zijn grote broer. Dat komt grotendeels door het veel hogere isobereik; de P20 Pro is niet bang voor hoge iso's. De OnePlus 6 en P20 zijn aardig aan elkaar gewaagd, maar het lijkt erop dat de P20 het wint op punten.
Nu heeft de P20 Pro een groter isobereik, dus om een goede vergelijking te maken, hebben we nog even testfoto's gemaakt met de iso rond dezelfde waarde. Dan is in een oogopslag duidelijk dat de P20 Pro het een stuk beter doet.
Uiteraard hebben we ook nog gekeken of de camera details invult aan de hand van informatie van de monochrome sensor. In testfoto's bleek echter geen verschil te zitten in de versies met afgedekte secundaire lens en zonder.
We kunnen over het algemeen aanraden om de Master AI-functie, die standaard aanstaat, uit te zetten. Wat hij ook constateert in beeld, hij voert simpelweg het contrast op totdat er een ongeloofwaardig plaatje overblijft. Als je houdt van foto's met een onnatuurlijk hoog contrast, dan is dat ook op een andere manier te regelen natuurlijk. In de huidige versie zien we weinig meerwaarde van deze toegevoegde 'intelligentie'.
De P20 is wel een prettige en betrouwbare camera om op zak te hebben. Hij is snel klaar voor gebruik en kan in de meeste omstandigheden snel een goede foto maken.
Accuduur
/i/2002064187.jpeg?f=imagenormal)
De P20 heeft een 3400mAh-accu en dat is voor een toestel van deze grootte iets bovengemiddeld. Daar komt bij dat de Kirin-soc, vermoedelijk vanwege Huaweis ervaring met netwerken en de opties om accustroom te sparen in Emui, zuinig met de accu omgaat in stand-by. Daardoor is het makkelijk om het einde van de dag te halen met de P20 op zak zonder dat hij aan het sap moet. Als je rustig aan doet, haal je misschien de tweede dag ook nog wel.
De goede accuduur komt ook terug in onze browsetest. Hij gaat via 4g meer dan negen uur mee en dat is netjes. Een Galaxy S9 of Pixel 2 is een stuk sneller leeg dan dat. Behalve Huaweis eigen smartphones moet de P20 recente Xperia-toestellen, zoals de XZ2 Compact en XZ2, voor laten gaan.
Op PCMark staat de P20 zelfs helemaal bovenaan, al is het ons niet gelukt om de P20 Pro deze test te laten completeren. De videotest is op geen enkele recente Huawei gelukt; de Chinese fabrikant doet rare dingen met schermhelderheid en time-out in de software, en alle tools en trucs die we hebben ten spijt, blijven die tests mislukken.
- Procent vol na 30 minuten
- Laadtijd
Huawei heeft zijn eigen snellaadtechniek en daarmee kun je de P20 razendsnel opladen. Laden gaat met maximaal 22,5W en daardoor is hij na een half uur al voor 57 procent vol. Dat is heel fijn voor wie maar even heeft voordat hij of zij de deur uitgaat. Let op: dit werkt alleen met de meegeleverde lader en andere snelladers halen deze snelheid niet.
Scherm
De P20 heeft een lcd van 5,84" met een resolutie van 2244x1080 pixels en een beeldverhouding van 16,7:9. Het scherm heeft bovendien een inkeping aan de bovenkant, die plek biedt aan de ronde luidspreker en frontcamera. Het is jammer dat Huawei niet heeft gekozen voor een oledscherm, zoals op de P20 Pro, maar dat is het enige dat we erop aan te merken hebben.
We hebben het scherm zoals gebruikelijk doorgemeten met onze SpectraCal C6-colorimeter en CalMAN 5-software. Daaruit blijkt dat het helder genoeg kan om altijd afgelezen te worden en de maximale helderheid is met 679cd/m² indrukwekkend. De reflecties vallen bovendien mee, zodat zelfs het zomerzonnetje in de Lage Landen de meldingen niet onzichtbaar kan maken op de lcd.
- Contrast
- Grijswaardenfout
- Kleurfout
- Minimale helderheid
Het contrast is met 1395:1 prima in orde voor een lcd en zit op het niveau dat je mag verwachten van een telefoon in deze prijsklasse. De kleurfout en grijswaardenfout blijven beperkt tot niet-zichtbare waarden en Huawei heeft hem dus duidelijk prima afgesteld. Tot slot is de minimale helderheid laag, zodat het niet direct aanvoelt alsof je een tl-balk aanzet als je 's nachts even op je scherm kijkt.
Specificaties
Merk en productserie |
Huawei |
Huawei |
Type |
P20 |
P20 Pro |
Mobiel besturingssysteem |
Google Android 8.1 |
Google Android 8.1 |
Beeldscherm |
Schermdiagonaal |
5,8" |
6,1" |
Resolutie |
2244x1080 |
2240x1080 |
Dots per inch |
429dpi |
408dpi |
Relatieve schermgrootte |
80,3% |
82,0% |
Schermtype |
Lcd |
Oled |
Technische kenmerken |
Cpu/soc |
Hisilicon Kirin 970 |
Hisilicon Kirin 970 |
Aantal cores |
8 |
8 |
Processorsnelheid |
2,36GHz |
2,36GHz |
Geheugengrootte |
4GB |
6GB |
Opslagcapaciteit |
128GB |
128GB |
Sim2 gedeeld met micro-sd |
|
Nee |
Camera |
Cameraresolutie (achter) |
12Mp |
40Mp |
Diafragma |
1,8 |
1,8 |
Sensorformaat |
1/2,3" |
1/1,75" |
Resolutie secundaire camera (achter) |
20Mp |
8Mp |
Diafragma secundaire camera (achter) |
F/1.6 |
F/2.4 |
Resolutie derde camera (achter) |
- |
20Mp |
Cameraresolutie (voor) |
24Mp |
24Mp |
Camera-autofocus |
Ja |
Ja |
Optische zoom |
|
3x |
Gsm-flitsertype |
2 leds |
2 leds |
Ondersteunde videoresolutie |
3840x2160 (4k) |
3840x2160 (4k) |
Stabilisatie |
Ois |
Ois |
Verbindingen |
5GHz-ondersteuning |
Ja |
Ja |
Verbinding (wlan) |
802.11a, 802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n |
802.11a, 802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n |
Met bluetooth |
Ja |
Ja |
Bluetoothversie |
Bluetooth 4.2 |
Bluetooth 4.2 |
Overige draadloze verbindingen |
Near field communication (nfc) |
Infrarood, near field communication (nfc) |
Gsm-connector |
Usb 3.1 (gen1, type-c, 5Gbit/s) |
Usb 3.0 (type-c) |
Functionaliteit |
Gps |
Ja |
Ja |
Accu en lader |
Accucapaciteit (mAh) |
3.400mAh |
4.000mAh |
Accu verwisselbaar |
Nee |
Nee |
Draadloos laden |
Nee |
Nee |
Snellaadtechniek |
SuperCharge |
SuperCharge |
Uiterlijke kenmerken |
Invloeden van buitenaf |
Spatwaterdicht, stofdicht |
Spatwaterdicht, stofdicht, vochtdicht |
Ip-classificatie |
Ip53 stof- en spatwaterdicht |
Ip67 stof- (volledig) en dompeldicht |
Afmetingen, gewicht en kleur |
Lengte |
149,1mm |
155mm |
Breedte |
70,8mm |
73,9mm |
Dikte |
7,65mm |
7,8mm |
Gewicht (gram) |
165g |
180g |
Overige specificaties |
Bijzonderheden |
|
Derde camera op de achterkant: tertiair: 20Mp, monochroom, f/1.6-lens |
Alternatieven
Tja, je kunt er niet omheen; de P20 Pro is het duidelijkste alternatief voor een P20. Hij heeft een oledscherm, dat iets groter is, een derde camera op de achterkant en een betere accuduur, maar kost ook een stuk meer.
4.5 van 5 sterren
(11 reviews)
Je kunt behalve meer ook minder betalen voor een smartphone als de P20. Deze Honor 10 is ook van Huawei en bevat voor een groot deel dezelfde hardware en software. Onder meer de camera en accucapaciteit verschillen. Hij kost wel een stuk minder.
5 van 5 sterren
(1 reviews)
Als het de camera is waar je om geeft, dan is de Pixel 2 van Google ook de moeite waard. Hij heeft geen tweede camera met optische zoom, maar wel de beste camerasoftware op de markt en hij maakt daardoor ook vrijwel altijd prima plaatjes. Het is een toestel van vorig jaar, en krijgt updates en upgrades tot najaar 2020, en dat is heel netjes.
4.5 van 5 sterren
(6 reviews)
De OnePlus 6 is het meest logische alternatief voor de P20. Hij heeft ook high-end specs voor een lagere prijs dan veel concurrenten. De OP6 beschikt over een oled in plaats van een lcd en heeft schonere software dan de Huawei-telefoon.
4.5 van 5 sterren
(13 reviews)
Conclusie
Geen enkele telefoon bestaat in een vacuüm; er zijn altijd andere telefoons van dezelfde fabrikant en concurrenten in dezelfde prijsklasse. Het is moeilijk om de P20 een plekje te geven in de markt. Als je de camera belangrijk vindt, is de P20 Pro een veel betere keuze, al is hij duurder. Als je Huawei fijn vindt en een telefoon met ongeveer deze specs ziet zitten, heeft Huawei een Honor 10 voor je die 150 à 200 euro minder kost. In de eigen prijsklasse moet de P20 het opnemen tegen de OnePlus 6: ook al geen gemakkelijke taak.
Daardoor weten we niet helemaal zeker waarom de P20 bestaat. De P20 Pro is het uithangbord waarmee Huawei laat zien waartoe het in staat is, de Honor 10 is het goedkopere model voor wie de P20 Pro niet kan of wil betalen en de P20 is… nu ja, iets daartussenin.
Dat is jammer, want de P20 is een prima telefoon, met een uitstekend scherm, een prima accuduur en een goede camera. Een ander pluspunt is de opname in het Enterprise Recommended-programma van Google, waardoor Huawei drie jaar lang updates belooft, waarvan minimaal één upgrade naar een nieuwe Android-versie.
Nadelen zijn er ook: de 3,5mm-jack zit er niet op - de Honor 10 heeft die wel - en Huawei heeft besloten om gebruikers de bootloader niet langer te laten ontgrendelen. Iedereen moet voor zichzelf beslissen of Huaweis ingrijpende Android-uitgave Emui een voor- of nadeel is, maar een custom rom flashen zit er in elk geval niet in.
Je zou denken dat een prima telefoon automatisch een aanrader is voor veel mensen, maar bij de P20 is dat niet zo. Het is een uitstekend toestel dat voor maar heel weinig mensen echt de juiste keuze zal zijn.
Eindoordeel
- Zwart
- Blauw
- Twilight
- Roze