[img]ffKHhHex[/img]
De Huawei P20
Inleiding
Toen ik in september 2015 de aankondiging zag van de nieuwe Google Nexus telefoons viel mijn mond bijna open van verbazing. Hoe Google er voor kiezen om Huawei als ontwikkelaar onder de vleugel te nemen voor het nieuwe vlaggenschiptoestel?! Huawei was een matig Chinees merk, vooral bekend om zijn P8 en P8 lite toestellen in Nederland, met een flink zware Android skin. Dit kon niks goeds betekenen.
Maar na de eerste reviews en ervaringen bleek dat Huawei wel meer kon dan goedkope toestelletjes maken voor de Chinese smartphonemarkt en de tante van de gemiddelde Tweaker. En ook ik besloot er aan te wagen dit toestel in huis te nemen.
Nu zijn we ongeveer 2,5 jaar later, en was mijn getrouwe Nexus 6p aan vervanging toe. Huawei is veel veranderd in de laatste jaren. De P10 had me vanaf een afstandje zelfs het overwegen waard geleken, maar met de Huawei P20 ben ik uiteindelijk bezweken. En nu ik het toestel hier naast me op mijn bureau heb liggen kan ik zeggen dat ik geen foute keuze gemaakt heb.
In deze gebruikersreview zal ik mijn eerste indruk, ervaringen, wensen en klachten uitspreken over de Huawei P20. Ik zal zo eerlijk mogelijk proberen te blijven over mijn nieuwe aankoop, en mocht je vragen of opmerkingen hebben dan zal ik mijn best doen deze te beantwoorden. Maar laten we beginnen bij het begin, de doos.
De Unboxing
[img]1omofcjD[/img]
Doosje met telefoon erop
Niks verwacht hebbende had ik bij mijn bestelling van de Huawei P20 een officieel Silicone hoesje van Huawei bijbesteld (voor de geïnteresseerde, het is een fijn hoesje met veel grip, maar het is wel een stofmagneet. Wellicht neemt dit af, maar nu moet ik om de dag het stof eraf vegen). Bij het openen van de doos werd ik blij verrast door het feit dat er een simpel hoesje werd meegeleverd met de telefoon! Iets wat veelal gebeurt bij Chinese toestellen, maar niet vaak bij telefoons in de westerse markt. Het maakt voor een aangename start van deze review.
[img]1toNHtRz[/img]
Hoesje en andere accessoires
De verpakking van de Huawei P20 bevat de volgende producten:
- Huawei P20 toestel met 128GB opslagruimte
- TPU doorzichtig hoesje
- In-ear headphones met USB-C aansluiting (stijl á la Apple Earpods)
- USB-C naar 3.5mm jack dongle
- Huawei Quick Charge wallbrick
- USB-C naar USB A kabel
- Het nodige papierwerk
- Sim ejector tool
Niet alleen wordt er een hoesje in de doos meegeleverd, ook zit er al een (zei het plastic) screen protector op de telefoon. Ikzelf ben een liefhebber van glazen screenprotectors, dus zal deze in de nabije toekomst nog gaan vervangen, maar de extra moeite wordt wel gewaardeerd.
Eerste impressie
In de afgelopen 2,5 jaar sinds ik mijn vorige telefoon kocht is er veel veranderd in smartphoneland. Schermen zijn nog groter geworden dan ze waren, maar schermranden zijn daarbij enorm gekrompen, wat resulteert in handzame toestellen met een flink scherm. En dat valt ook op te merken aan de P20. Het scherm is, waar mogelijk, zo dicht mogelijk tegen de randen aangeduwd. Het resultaat is een zeer futuristisch ogende telefoon.
Wat wel meteen opvalt is de flinke kin onderaan het scherm. Waarom Huawei gekozen heeft om de vingerscanner onder het scherm te plaatsen bij de P20 en P20 Pro, maar op de P20 Lite op de achterkant (wat in mijn optiek een betere plek is) is mij een raadsel. Helaas doet het wel een beetje teniet aan het strakke ontwerp van de rest van de telefoon. Gelukkig is de vingerscanner enorm snel en was ik snel gewent aan deze ontwerpkeuze.
[img]Kn1U8Ckw[/img]
De beruchte 'Notch'
Waar ik ook bij stil zal moeten staan is de beruchte inkeping aan de bovenkant van het scherm, de zogeheten 'notch'. Het internet heeft duidelijk zijn mening laten horen toen menig toestel uitkwam met een dergelijke inkeping. Als ik eerlijk ben vind ik het geen probleem. Het is een kwestie van voorkeur en ik heb er zelf vrede mee. Softwarematig kan men de statusbalk met zwart invullen om de inkeping te verbergen, maar ik laat deze optie uit. Ik vind het wel z'n charme hebben.
De achterzijde doet veel denken aan de iPhone X, en dat is wat mij betreft niet een minpunt. Door de teksten en logo's in een rechte lijn onder de cameramodule te plaatsen oogt de achterkant ‘stealthy’ en modern. Ook de kleur van het toestel, in mijn geval blauw, spat er vanaf en is een echte eye-catcher. Helaas doen foto's het niet tot zijn recht.
[img]HuTxwS6o[/img]
Helderblauw, moeilijk vast te leggen op camera
Verder voelt het toestel stevig en premium aan. De glazen achterkant is een enorme vingerafdrukmagneet, dus ik zou adviseren snel het meegeleverde hoesje om het toestel te doen.
Scherm
Bij het kopen van een nieuwe telefoon kijk ik altijd erg kritisch naar het scherm. Dit is natuurlijk het onderdeel waar je het meest gebruik van zal maken. Ik gebruik mijn telefoon het meest voor mediaconsumptie zoals Netflix en YouTube in de bus naar mijn werk.
Het paneel: LCD
Bij mijn vorige telefoon ging ik over van een Nexus 5 met een LCD paneel naar een Nexus 6p met een Amoled scherm. Toen ik dat toestel voor het eerst aanzette wist ik dat ik nooit meer wat anders zou willen dan een OLED paneel op mijn telefoon. En het had ook niet veel gescheeld of ik had gekozen voor de P20 Pro, alleen al voor het OLED paneel.
Ik heb lang in de T-Mobile winkel gestaan om de twee toestellen te vergelijken. Het belangrijkste vond ik de zwartwaarden. Als je als fabrikant de optie geeft om de inkeping te verbergen dan moet het niet lijken alsof de bovenkant van je telefoon grijs in plaats van zwart is.
[img]Smi6VMO8[/img]
LCD Paneel
Uiteindelijk vond ik het verschil te minimaal om voor de Pro variant te kiezen. Het is duidelijk dat de LCD schermtechnologie niet heeft stilgestaan in de tijd sinds mijn Nexus 5. Het LCD paneel van de Huawei P20 biedt uitstekende zwartwaarden en kleurrepresentatie voor de gemiddelde gebruiker. Het paneel heeft een resolutie van 1080 bij 2240 pixels, wat resulteert in een aspect ratio van 18.7:9. Het LCD paneel kan zeer dim worden gezet, wat voordelen heeft bij het gebruik in het donker, maar heeft tevens een piek helderheid van 770 nits. Dit zorgt ervoor dat het scherm zelfs nog goed te zien is in fel zonlicht (én met zonnebril op, wat ook niet onbelangrijk is).
OLED schermen worden gezien als de premiumschermen onder de mobiele telefoons. We zien daarom vaak LCD schermen op goedkopere toestellen. OLED panelen zijn nou eenmaal duurder om te produceren, dus wijken fabrikanten vaak uit naar LCD displays om de productiekosten te drukken. Het scherm wekt echter niet de illusie dat je een goedkoper toestel in handen hebt. Sterker nog, ik had onder doorsnee kantoorverlichting moeite om het verschil tussen de P20 en P20 Pro te zien. Het lijkt erop dat Huawei enorm hun best hebben gedaan om de beide panelen zo gelijk mogelijk aan elkaar te krijgen, en ik moet zeggen dat ze dat aardig gelukt is.
Schermtint opties
Met de weergave-instellingen kan men naar hartenlust het scherm aanpassen naar de eigen voorkeur. Hierin heeft Huawei geen onderscheid gemaakt tussen de P20 en de P20 Pro. OLED panelen staan er om bekend dat ze een vaak wat levendige kleurweergave hebben, en Huawei heeft dit best goed kunnen nabootsen op het LCD paneel van de P20. Je kan niet alleen kiezen tussen 'Normale' en 'Levendige' weergaven, maar hebt ook de optie om de schermtint aan te passen met een kleurenwiel.
[img]XvvWI9NM[/img]
Weergave-instellingen, oogcomfortinstellingen en kleurweergave
De Huawei softwareskin over Android, EMUI 8.1 geeft naast de schermtint nog meer opties om het scherm aan te passen naar de wensen van de gebruiker. Oogcomfort geeft de gebruiker controle over een blauwlichtfilter voor 's avonds, natuurlijke tonen past de schermtint aan op de het omgevingslicht voor een betere kleurweergave in elk scenario, en met de presents voor 'warm', 'koel' en 'standaard' kan iedereen het scherm aanpassen naar zijn eigen voorkeuren. Sommigen zeggen 'Less is more', maar ik ben een fan van de grote hoeveelheid aanpassingen die Huawei me laat maken aan mijn telefoon.
Weergave
Onder het optiemenu Weergave zijn nog een aantal andere handigheidjes te vinden. De meeste van deze zal ik behandelen onder het kopje software en batterij, maar ik wil nog even stilstaan bij de optie om de inkeping uit te zetten.
[img]xgbTVArM[/img]
Instellingen voor inkeping, schermresolutie en volledig scherm
Veel valt er niet over te zeggen, maar omdat het internet zo zijn mening heeft uitgesproken tegen de inkeping is het toch fijn om te weten dat deze via de software kan worden uitgezet. Simpel gezegd, als je de optie aanzet om de inkeping te verbergen wordt de statusbalk met zwart opgevuld. Icoontjes worden wit, zodat deze nog wel te zien zijn, maar het scherm camoufleert zichzelf om de inkeping heen.
Mijn grootste zorg toen ik zag dat de P20 een LCD scherm had was dat de zwartwaarden niet realistisch genoeg zouden zijn om de inkeping te verbergen. Ik kan bij deze zeggen dat als dat je zorgen baart, je die zorgen kan vergeten. Zelfs met het scherm op volle helderheid is de inkeping moeilijk te zien. Nee, het is niet zo goed als de P20 Pro met het OLED scherm, maar hou de twee naast elkaar en je ziet bijna geen verschil.
Zelf ben ik van mening dat de inkeping niet de haat verdient die hij krijgt. Het is even wennen, dat durf ik te bekennen. En doordat het niet mogelijk is om systeemicoontjes zoals NFC te verbergen kan het soms wat krap worden in de statusbalk. Maar ik wilde de notch toch een kans geven, en ik zou het nu zonde vinden om hem te verbergen. Dit is natuurlijk persoonlijke voorkeur, maar ik wilde het toch even kwijt.
Software
Waar menig Android fanaat vast een hekel aan heeft is de gewoonte van fabrikanten om een softwareskin te ontwikkelen voor over stock Android. En ook deze fanatiekeling heeft nog nooit een ander toestel dan een Nexus toestel gehad (Galaxy Nexus, Nexus 5 en Nexus 6p). Het was daarom voor mij een spannende stap om mijn persoonlijke voorkeur opzij te zetten en te gaan voor een toestel met EMUI, de softwareskin van Huawei. Nu wat daagjes verder heb ik nog steeds zo mijn twijfels, maar ik denk dat het voor de gemiddelde gebruiker een prima ervaring biedt.
Thema en User Interface
Om maar gelijk met een van de grootste nadelen te beginnen van de software, het thema. Het is geen geheim dat Huawei zich heeft laten inspireren door Apple. Dit doen ze namelijk al jaren. En geef ze eens ongelijk, hun grootste afzetmarkt was China, en daar kopen mensen nou eenmaal sneller een iPhone lookalike. Deze denkwijze is terug te zien in het fysieke ontwerp van de telefoon (*kuch* iPhone X *kuch*), maar vooral ook in de software.
[img=620]IDjmVzA3[/img]
Instellingen en Wekker app, iPhone achtig
De UI is grotendeels wit en de Home Launcher van Huawei heeft standaard geen app drawer. Alle icoontjes verschijnen op het thuisscherm en kunnen worden verborgen in mappen. Ook hebben de pictogrammen een iconische Apple vormgeving in plaats van de ronde standaard die Google sinds kort toepast. En zonder optie om icoontjes aan te passen (op custom Thema's na dan) wordt het al snel een rommeltje in mijn ogen.
Thema's bieden de mogelijkheid om je telefoon een beetje te stijlen naar je eigen smaak. Ik ben zelf nog niet echt bezig geweest hiermee, mede omdat mijn eerste indruk was dat de thema's me deden denken aan Samsung Touchwiz 2014. Ik hou meer van een strakker, moderner ontwerp en het lijkt erop dat de Huawei Theme store me dat niet kan bieden.
[img=620]qKYvz6zy[/img]
Themestore
In de instellingen kunnen een aantal dingen worden aangepast, waaronder het toevoegen van een appdrawer aan de launcher en het wijzigen van de navigatieknoppen. Standaard werkt systeemnavigatie via de bekende terug-, home- en multitaskknoppen. Je kan de volgorde wijzigen als je de layout van Samsung gewend bent, maar je kan ook voor iets nieuws kiezen. De vingerscanner kan dienen als een enige navigatieknop. Daarmee kan je door te tikken terug gaan, indrukken naar home gaan en swipen de multitask drawer openen. Dit is niks voor mij, maar het hebben van de optie is altijd fijn.
Huawei's krampachtige controle
De software is erg gebruiksvriendelijk voor de gemiddelde smartphonegebruiker. Ook hierin schemert de designideologie van Apple door. Het moet gewoon werken, en laat Huawei het maar voor je regelen. Helaas ben ik niet zo ingesteld, en dat zorgt ervoor dat sommige dingen wat krampachtig overkomen.
Dit begint bij het voor het eerst opstarten van de telefoon. Veel apps worden meegeleverd op het toestel. Sommige van deze, zoals Booking.com, Ebay, Facebook en Instagram, kunnen worden verwijderd of onzichtbaar worden gemaakt. Helaas zit er een grotere hoeveelheid aan Huawei-branded apps op het toestel die niet zo makkelijk kunnen worden weggemoffeld. Apps zoals de Huawei app store en Huawei Agenda zijn niet te verwijderen, maar ook niet zomaar uit te zetten. Dit kan erg frustrerend zijn als je deze apps nooit gaat gebruiken.
Mijn oplossing was om een third party launcher te gebruiken en deze apps te verbergen. Ik gebruik al jaren Nova Launcher, en ik was ook van plan dat te doen op mijn nieuwe Huawei P20. Ik kom er alleen steeds meer achter dat Huawei dit liever
niet heeft. Bij het instellen als standaard app wordt je gewaarschuwd dat de app zomaar extra stroom kan gebruiken, en wordt je aangeraden bij de standaard launcher te blijven. Ook blijft Nova launcher crashen als je Huawei's weer-widget toevoegt. Een van mijn andere favoriete launchers, ASAP Launcher, werkt gewoon helemaal niet. Iets zegt me dat dit niet komt door slechte optimalisatie. 🤔
[img=620]MuOgarJ4[/img]
Crashmelding en Nova waarschuwing
Daarnaast merk ik dat de software spontaan mijn LastPass Autofill uitzet. Waarom weet ik niet, want het is niet alsof Huawei hier een alternatief voor heeft zoals de launcher, maar het is wel vrij vervelend. Misschien ligt dit aan mij, maar ik heb nog niet de tijd gehad om het uit te pluizen.
Los daarvan zijn er nog een aantal diensten zoals Cloud die Huawei je probeert aan te smeren. Als je dit allemaal niet wil, dan kan je het wel uitzetten, maar zo nu en dan zal je toch worden herinnert aan het feit dat dit een Huawei toestel is, en dat Huawei altijd zal proberen je meer betrokken te krijgen op hun ecosysteem.
Gebruik
Het klinkt nu alsof het gebruik van de Huawei P20 een grote ramp is, maar dat valt reuze mee. Ja, vergeleken met Stock Android is er veel om aan te wennen. Het is jammer dat sommige dingen niet kunnen worden aangepast, maar als ik er vanuit het perspectief van de gebruiker naar kijk is de software wel erg vriendelijk en toegankelijk. En dat is waar Huawei voor is gegaan. Ze proberen een zo eenvoudig mogelijke gebruikerservaring te bieden met zo veel mogelijk functies voor degene die daar behoefte aan hebben. Dit zorgt hier en daar voor een wat rommelige opbouw van menu's, want het moet toegankelijk zijn voor de leek maar uitgebreid genoeg zijn voor de techneuten. Maar al met al is EMUI in het verleden erger geweest. Het is nog verre weg van stock, maar verbeterd is het zeker.
Ik ben er nu een paar dagen mee aan het stoeien en het wordt langzaam wel een stuk beter. Ik merk dat ook de achtergrondprocessen meer naar mijn gebruik worden ingesteld. Hierover heeft Huawei meerdere keren gezegd dat de ‘AI’ in de telefoon je voorkeuren leert en daarop gaat inspelen, en ik merk dat dit wel werkt. Het zijn de kleine dingetjes die het gebruik van de software wat aantrekkelijker maken.
Voor wie dit toestel overweegt vanwege de hardware maar of wat twijfels heeft over de software, er is wellicht hoop. Alle telefoons die worden uitgebracht met Android moeten voldoen aan de Android guidelines van Google. Hierin staat dat telefoons die worden uitgebracht met Android Oreo of hoger ondersteuning moeten bieden voor Trebble. Dit moet het updaten gemakkelijker maken voor de fabrikant, maar zorgt er ook voor dat het toestel een AOSP-rom moet kunnen booten zonder consequenties. Het is bijvoorbeeld al gelukt om een stock rom te booten op de Huawei Mate 10, waarna dezelfde rom gebruikt kon worden op een selectie andere Android toestellen die Trebble ondersteunen. Wellicht is dit iets voor de fanatiekelingen om in de gaten te houden voor de P20.
Camera
Een van de plekken waar de clusterfuck van instellingen redelijk doorschemert is in de camera app. De Huawei P20 heeft een grote hoeveelheid aan opties op gebied van de camera, en het is een kunst om dit overzichtelijk te maken/houden voor de eindgebruiker. Het maken van foto’s is vrij eenvoudig, alleen om alle opties te gaan begrijpen en gebruiken ben je vast wel even bezig.
[img]D3wvBRvH[/img]
Camera closeup
Fotograferen
In de basis is de camera van de Huawei P20 redelijk goed. Als je gewoon hier en daar wat leuke foto’s wil kunnen maken zal je tevreden zijn met het eindresultaat. De standaard fotostand doet veel dingen automatisch, mede dankzij de Master AI mode. Foto’s die je maakt worden door de AI beoordeeld en geoptimaliseerd naar wat deze herkent. Maak je een foto van een blauwe lucht? Dan gooit de camera de blauwtinten omhoog en wordt de hele foto wat levendiger. Als je meer houdt van natuurgetrouwe foto’s is het beter om de Master AI uit te zetten, maar het is een leuk extraatje voor als je gewoon hier en daar wat foto’s wil maken.
[img=620]IabrxHNA[/img][img]inTwOSJA[/img]
Foto's zonder (1e) en met (2e) Master AI aan. Volle resolutie aan het eind.
De Pro modus geeft je de optie om naar hartenlust instellingen aan te passen om de perfecte foto te maken. Ook kan je foto’s in RAW formaat opslaan om later te bewerken in je favoriete fotoprogramma. Ikzelf ben niet zo’n fotojunkie dus ik kan er niet veel over vertellen, maar het is altijd goed om de optie te hebben.
[img]5sVhM0o9[/img]
Camera Pro Mode
Nachtmodus is een nieuwe optie van Huawei. Deze modus werkt als een soort agressieve HDR modus voor in het donker, maar wat het zo speciaal maakt is de stabilisatie. Waar het voorheen vaak nodig was de telefoon zo stil mogelijk te houden in het donker, vanwege de lange exposure en lichtgevoeligheid voor bewegende beelden, wordt er nu een zeer capabele stabilisatie gebruikt tijdens het maken van de foto. Gedurende een paar seconden na het maken van de foto worden er verschillende foto’s vastgelegd en samengevoegd tot één sterk belichte foto. In het donker zorgt dit voor een sterker belicht effect, maar zelfs overdag geeft dit bijzondere resultaten. Hieronder zijn een paar voorbeelden gegeven.
[img=620]lL9eaNKj[/img][img=620]PAoolGE2[/img]
Normale foto's (1e) en nachtmode foto's (2e) naast elkaar. Volle resolutie aan het eind
Selfies
Selfies zijn niet voor iedereen. De een zal zijn telefoon voor niets anders gebruiken, de ander zal de front camera nooit gebruiken. Ikzelf maak soms nog wel eens een selfie, moet ik bekennen, en mede daarom ben ik ietwat teleurgesteld door het resultaat. De front camera, met zijn 24mp, zou in theorie geweldige foto’s moeten kunnen maken. In praktijk blijkt echter dat het resultaat wat anders uitpakt.
Ten eerste schakelt de camera automatisch portretmodus in als de front camera wordt ingeschakeld. Hierin worden de kleuren wat aangescherpt, er wordt een digitaal bokeh-effect toegevoegd en oneffenheden in het gezicht worden gladgetrokken. Dit resulteert in een wat onrealistisch beeld met vaak slordige, afgeraffelde randjes rondom het gezicht. Dit zijn allemaal softwarematige fouten, maar het is toch jammer dat het niet meteen goed werkt. Hopelijk kan Huawei dit nog aanpassen in de toekomst.
[img]wreq4oPp[/img]
Selfi foto met en zonder portretmodus. Volle resolutie aan het eind.
Men kan de portretstand ook wisselen voor de normale stand. Dan blijven de foto’s wat meer waarheidsgetrouw, maar door het gebrek aan autofocus in de app komen foto’s vaak onscherp over vergeleken met de concurrentie. Nogmaals, veelal softwarematige gebreken, maar het blijft jammer.
Instellingen en overige opties
Daarnet heb ik het al even gehad over de Master AI mode, die foto’s aanpast aan wat in de viewfinder te zien is. Of je houdt ervan of je vind het niks. Ik weet nog niet wat ik er van moet vinden, dus heb het voor nu nog maar aangelaten. Het heeft zo zijn voordelen, maar kan ook in de weg zitten.
[img]9Sn8aPNa[/img]
Camera Instellingen
De quick-launch voor de camera zit bij de P20 niet in de aan-uitknop, zoals bij vele telefoons, maar in de volume-down. Dit is nogal onhandig als je muziek luistert, dus gebruik ik vaker de snelkoppeling op het vergrendelscherm. Wel kan je instellen dat de camera meteen een snelle foto maakt als je hem via de volumeknop opent. Handig als je altijd bang bent de foto te missen. Ik bleef zelf steeds foto’s van de grond maken, dus ik hem het uitgezet.
Al met al is de camera verder een uitstekende plek om je tijd in te verliezen. Met de vele opties die Huawei je biedt om foto’s perfect voor jezelf te maken zal je vast even zoet zijn. Mijn conclusie is dat de achtercamera goeie foto’s kan maken, vooral in het donker, maar dat bij de selfiecamera wat aanpassingen in de software nodig zijn. Als je hier mee kan leven is dit een uitstekend toestel voor je.
Batterij
Huawei staat nogal bekend om zijn agressieve processenbeheer. Ik lees veel over mensen die ervaren dat apps zoals navigatie in de achtergrond worden gesloten. Ikzelf heb dit nog niet ervaren, en merk zelfs dat ik het batterijbeheer van de P20 erg fijn vindt.
Batterijduur
In mijn eerste dagen heb ik het toestel best intensief gebruikt. Het installeren en configureren van al mijn applicaties is daarbij ook best een ingrijpend proces. In deze dagen heb ik gemerkt dat ik makkelijk een hele dag op een batterij kon doen. Met een scherm-aan-tijd van ongeveer 4,5-5,5 uur ging ik ‘s avonds naar bed met ongeveer 20% resterend.
[img]kkHJWcVx[/img]
batterijmenu screenshot
Ik eis niet van mijn telefoon dat hij langer dan een hele dag meegaat. Als ik aan het einde van de dag nog even op mijn telefoon kan zitten in bed ben ik tevreden. Daar is de P20 prima voor. Het toestel heeft een batterijcapaciteit van 3400mah en ondersteunt Huawei Quick Charge. Hiermee kan je in een half uurtje tijd ongeveer 60% van de batterij opladen.
Uit de perspresentatie van Huawei bleek dat de telefoon ook zal leren wat je wanneer op de dag gebruikt, door middel van AI, zodat het procesbeheer efficiënter dingen kan sluiten in de achtergrond. Ik verwacht dus dat mijn batterijgebruik wellicht nog wat gaat verbeteren. Maar voor nu ben ik er meer dan tevreden mee.
Batterijbesparing
Naast achtergrondprocesbeheer heeft Huawei nog een aantal foefjes toegevoegd om het de gebruiker nog makkelijker te maken om langer met een batterij te doen. Zo heeft het optiemenu een kopje om te zien welke applicaties automatisch kunnen opstarten in de achtergrond. Je kan handmatig instellen welke apps dit wel of niet mogen, of de software dit voor je laten beslissen. Als de telefoon merkt dat een app veel stroom gebruikt krijg je een melding hiervan. Dan kan je kiezen of je de app wil begrenzen of z’n gang wil laten gaan. Zo heb ik Wear OS uitgesloten van deze optimalisatie zodat mijn horloge altijd verbonden blijft.
[img=620]KCCbWjKE[/img]
Opstartbeheer screenshot
De batterijinstellingen biedt de keuze tussen twee besparingsmogelijkheden. De standaard batterijbesparing begrenst achtergrondprocessen wat meer en verlaagd de helderheid. Bij 20% krijg je een melding of je deze optie wil inschakelen. Dit is handig om net wat langer te doen met de laatste paar procent. Bij 10% krijg je de keus voor Ultra Bespaar Modus. Het scherm wordt dan zwart en je krijgt 6 apps op je homescherm die je kan benutten: Telefoon, SMS, Contacten en 3 vrije keuzes. Hiermee zegt Huawei de laatste 10% uit te kunnen rekken tot nog een paar uur. Handig om te hebben, maar ik vraag me af hoe vaak ik in de buurt van die 10% ga komen.
Helaas zijn er een aantal opties die de P20 Pro heeft gekregen, maar de P20 niet. Een van deze is de Dark-UI modus. Alle witte menu’s worden zwart om stroom te besparen. Dit zou niet veel stroom besparen op de P20 vanwege het LCD display, maar het had een leuke extra optie geweest.
Specificaties
Natuurlijk, geen review is compleet zonder een lijstje met specificaties. Hieronder de meest interessante op een rijtje:
- Afmetingen: 149.1 x 70.8 x 7.7 mm
- Gewicht: 165g
- Scherm: 5.8 inch, 1080 x 2240 pixels, 18.7:9 aspect ratio
- OS: Android 8.1, EMUI 8.1 skin
- Chipset: Hisilicon Kirin 970 (4x 2.4 GHz Cortex-A73 & 4x 1.8 GHZ Cortex A53)
- GPU: Mali-G72 MP12
- Geheugen: 128GB opslag, 4GB RAM
- Achtercamera: 12 MP (f/1.8, 27mm, 1/2.3", 1.55µm, OIS) en 20 MP (f/1.6, 27mm)
- Videovermogen: 2160p@30fps, 1080p@30/60fps, 720p@960fps
- Voorcamera: 24 MP, f/2.0, 720p
- Verbindingen: Bluetooth 4.2, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, USB C 3.1, NFC
- Batterij: 3400mAh capaciteit
In conclusie: moet je deze telefoon kopen? Het korte antwoord, als je een toestel zoekt rond de 600-700 euro is het een van de beste toestellen op de markt nu. Het is een degelijke en snelle Android telefoon die je niet teleur zal stellen.
Het lange antwoord is iets complexer. Er zijn veel plekken in de software waar Huawei de plank mis slaat. In de quest om een gebruiksvriendelijke interface te maken zijn er veel dingen over het hoofd gezien die nét niet lekker werken. Het zijn vaak maar kleine dingen, maar samen vormen ze toch wel een irritatie die menig gebruiker zal frustreren.
Echter zijn dit dingen die in de toekomst hoogstwaarschijnlijk aangepast kunnen worden. Huawei is de laatste maanden druk bezig met het updaten van zelfs toestellen zoals de P9 van 2 jaar geleden. Dit kan veel goeds betekenen voor de Huawei P20, maar dat hoeft natuurlijk niet. Vooralsnog blijft de mogelijkheid er om uiteindelijk uit te wijken naar Custom Roms, maar de vraag is of je dat wil.
Kortom, als je om de gebreken genoemd in deze review heen kan kijken dan heb je voor <€650,- een geweldige telefoon voor minimaal de komende 2 jaar als je wil. Ik ben zelf altijd een best kieskeurige gebruiker geweest, en ik merk dat tijdens deze review ik toch anders ben gaan kijken naar deze gebreken. Wat eerst een groot frustratiepunt was bleek na het verwoorden in een review niets meer dan een kleine irritatie te zijn. En hetzelfde zou waarschijnlijk gelden voor menig andere telefoon. Mijn Nexus 6p was ook niet perfect, en mijn werktelefoon is dat evenmin. Zo heeft de Huawei P20 ook zijn gebreken, maar als je daar omheen kan kijken is dit toch echt wel een van de beste telefoons van dit moment.
[img]hlDSf4pS[/img]
De Huawei P20
Disclaimer
Deze review is gebaseerd op mijn eigen ervaringen met de Huawei P20 en is puur mijn ongefilterde mening. Het kan zijn dat ik dingen ben vergeten of over het hoofd heb gezien in deze review. Mocht je ergens vragen over hebben of opmerkingen hebben laat het dan gerust weten. Ik zal proberen ze te beantwoorden en waar nodig mijn review bij te werken.