Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Detroit: Become Human Preview

Haat en liefde tussen mens en android

23-04-2018 • 16:00

143

Singlepage-opmaak

Een veranderende stad

Dat je op een willekeurige maandagochtend een game mag komen spelen die nog niet uit is, is één ding. Dat de speelsessie vervolgens uitmondt in een gesprek over de filosofische principes van Kierkegaard en Sartre is iets van een heel andere orde. Het past echter goed bij Detroit: Become Human, zeker als je daarover mag praten met Adam Williams, een van de schrijvers van de game.

Williams heeft het verhaal en de dialogen voor de game geschreven met David Cage, oprichter van het Franse Quantic Dream. Wie de vorige games van de studio heeft gespeeld, titels als Heavy Rain en Beyond: Two Souls, zal niet vreemd opkijken van de filosofische insteek van Williams. Quantic Dream probeert games te maken waar je over nadenkt, die je bijblijven vanwege de emotionele ontwikkelingen en de vragen die ze oproepen. Dat is ook het idee achter Detroit: Become Human. De game draait rond het steeds actueler wordende thema 'robots'. Daarbij gaat het niet om robots die een auto in elkaar sleutelen, maar om robots die menselijke vormen hebben en menselijke taken uitvoeren. In de game worden ze dan ook geen robots genoemd, maar androids. Zoals in veel fictieve verhalen waarin androids een rol spelen, gaat het ook hier om de maatschappelijke positie van de steeds menselijker wordende machines.

Preview Detroit: Become Human

Menselijke trekken

In Detroit: Become Human verraadt de titel al een beetje welke richting de game opgaat. De androids ogen niet alleen steeds realistischer, ze krijgen ook steeds meer menselijke trekken. Cyberlife, de leverancier van de androids die in Detroit rondlopen, heeft verschillende modellen in de aanbieding. De goedkoopste daarvan zijn voor vrijwel iedereen bereikbaar. In het grootste deel van de huishoudens is dan ook een robot te vinden die naar believen van de eigenaar huishoudelijke taken uitvoert. Je kunt je robot boodschappen laten doen, het huis op laten ruimen, laten koken en laten wassen. Het gevolg is dat mensen steeds meer tijd overhouden. De welvaart in de stad heeft een behoorlijk niveau, maar ook slaat de verveling steeds meer toe. Door de populariteit van de androids zijn er nauwelijks nog banen en hoeven mensen ook geen huishoudelijke taken meer uit te voeren. Dat leidt tot onrust en toenemend protest tegen de inzet van de androids. Androids die op straat lopen, worden met de nek aangekeken, en op veel plekken zijn posters en graffiti te vinden waar het ongenoegen uit blijkt.

Tegelijkertijd is er een andere ontwikkeling. Bij een klein, maar groeiend groepje androids is een verandering gaande. Onbedoeld lijken ze gevoel te ontwikkelen. Androids horen emotieloos hun werk uit te voeren, zonder vragen te stellen, maar daar lijkt dus verandering in te komen. Al die ontwikkelingen leiden ertoe dat de inwoners van Detroit een haat/liefde-verhouding met de androids krijgen, ondanks dat die hun leven zo gemakkelijk maken. De androids zelf komen langzaam maar zeker ook in opstand. Al deze ontwikkelingen vormen de achtergrond waar het verhaal zich tegen afspeelt.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.