Vorig jaar bracht Huawei met de P10 een elegant toestel op de markt met een goed verbeterde camera, al hadden we bij de review wel twijfels over de meerwaarde van de tweede camera. Hoe dan ook: de P10 heeft een goede accuduur, is vlot en had ten tijde van de release een prima prijs-kwaliteitverhouding. Tot de echte top op het gebied van bijvoorbeeld fotografie behoorde het toestel niet en hij ontbeert een high-end feature als waterdichtheid, maar Huawei timmert de laatste jaren flink aan de weg als je kijkt naar waar de fabrikant vandaan komt. Hoewel het merk in verleden en heden opzichtig naar Apple kijkt voor inspiratie, durft de fabrikant inmiddels ook te innoveren. Een voorbeeld daarvan vinden we terug op de P20 Pro, die maar liefst drie camera's achterop heeft. Huawei nam ons mee naar Parijs om de P20 en P20 Pro van dichtbij te bekijken.
Een grote iPhone X - maar dan anders
De P20 Pro is niet de meest verfijnde telefoon. Niet dat hij niet goed is afgewerkt, maar hij is nog een stukje groter en ook dikker dan de P10 Plus, die vorig jaar uitkwam. Er zit dan ook een flinke accu in en de drie camera's nemen aardig wat ruimte in, dus we vinden het in eerste instantie geen minpunt. Hij is ongeveer even dik als een iPhone X, maar dan wel een stukje breder en vooral langer. De P20 is iets kleiner, lichter en dunner dan de Pro, maar het scheelt niet enorm veel.
Met de afwerking zit het wel goed. De knoppen voelen goed aan, de toestellen zijn redelijk stevig en de glazen achterkant is zoals bij de HTC U11 aan alle kanten mooi afgerond naar de metalen zijdes toe. Dat zorgt ervoor dat hij lekker in de hand ligt. De achterkant is wel bijzonder gevoelig voor vingervegen, net als bij de meeste telefoons met glazen achterkant. De blauwe variant die wij ontvingen, mag er zijn. De kleur heeft een metallic-achtig effect, waarbij de telefoon donkerblauw oogt bij weinig licht en lichter blauw bij meer licht, zonder helemaal richting babyblauw te gaan. Wel hadden we liever gezien dat de metalen rand niet grijs maar eveneens blauw was geweest, zodat die meer een geheel had gevormd met de achterkant.
De bovenste twee camera's steken nog net wat meer uit het toestel dan bij de iPhone X, waarbij de onderste monochrome camera een minder grote camerabobbel vormt. Het ontwerp is erg symmetrisch. Dat zie je onder meer terug bij de luidsprekergaatjes aan de onderkant. Dit is overigens niet de enige luidspreker die gebruikt wordt bij het afspelen van media. Er zit ook nog een luidspreker in de inkeping boven het scherm, wat stereoweergave mogelijk maakt. We hebben de luidspreker in een stille omgeving gehoord en hij viel ons niet tegen.
Het opvallendste ontwerpkenmerk van de P20 en P20 Pro hebben we voor het laatst bewaard en dat is de inkeping, of notch, boven het scherm. Deze is een stuk kleiner dan bij de iPhone X, omdat er alleen een frontcamera, ledlampje en luidspreker in zitten. De inkeping zorgt er net als bij de iPhone voor dat het scherm aan de zijkanten tot bijna helemaal bovenaan het toestel loopt. Aan de onderkant zit wel een veel grotere bezel dan bij de iPhone X, maar gelukkig heeft deze bij zowel de P20 als de P20 Pro een functie, want er zit een vingerafdrukscanner in. Dat zien we tegenwoordig nog bijzonder weinig op smartphones met verlengde schermen, dus Huawei onderscheidt zich hier slim mee. Alsnog bestaat een groot deel van de voorkant uit scherm, zonder dat de scanner op een onhandige plaats zit zoals bij de Galaxy S8 bijvoorbeeld het geval was. De scanner is overigens erg snel.
De P10 en P10 Plus hadden geen ip-classificatie voor waterdichtheid en dat is wel iets wat tegenwoordig standaard is voor high-end toestellen. Hoewel de goedkopere P20-variant dit nog altijd ontbeert, heeft de P20 Pro nu gelukkig wel een ip67-classificatie. Dat mag ook wel voor de prijsklasse waarin de P20 Pro zich begeeft.
Driedubbele camera
De cameraset-up achter op de P20 Pro is een intrigerende. Hij heeft drie camera's, wat op zich al bijzonder is, maar de primaire camera is op zichzelf ook onderscheidend. Deze heeft een sensor van maar liefst veertig megapixel, waar veel high-end smartphonecamera's een twaalfmegapixelsensor hebben, net als de goedkopere P20 overigens. De camera van de Pro-variant maakt echter foto's die uiteindelijk tien megapixel groot zijn. Vier pixels worden namelijk gecombineerd tot één en het beeld van de zwart-witsensor van twintig megapixel wordt gecombineerd om ruis te beperken en meer detail te genereren.
Bij een gangbaar sensorformaat voor smartphones van bijvoorbeeld 1/2,3", zouden de pixels erg klein zijn met een veertigmegapixelsensor, wat niet bevorderlijk is voor de fotokwaliteit. Dat is dan ook de reden dat meer megapixels doorgaans zeker niet altijd gewenst is bij smartphonecamera's. De pixels van de P20 Pro zijn echter met ongeveer 1 micron nog van een redelijk formaat en dat betekent dat Huawei een aanzienlijke sensor in het toestel heeft weten te proppen van 1/1,78". Zoals fotografieliefhebbers zullen weten, is het formaat van een sensor behoorlijk bepalend voor de fotokwaliteit, dus dat is in essentie een interessant idee. We hebben al wat foto's gemaakt met de P20 Pro en de kwaliteit valt ons tot nu toe niet tegen, maar we kunnen er natuurlijk nog niet veel over zeggen totdat we meer foto's hebben genomen en deze naast de foto's van concurrerende camera's hebben gelegd.
De tweede camera heeft een afwijkende brandpuntsafstand van 83mm in 35mm-equivalent en is ten opzichte van de primaire camera zo'n drie keer ingezoomd. Daarmee zoom je een stuk meer in dan bij andere toestellen, zoals de iPhone X. Daarnaast is er zoals gezegd nog een camera zonder Bayer-filter aanwezig, die dus monochrome plaatjes schiet. Als je de P9- en P10-reviews hebt gelezen, weet je dat we niet overtuigd zijn van de meerwaarde van de zwart-witcamera zoals Huawei deze inzet, maar we gaan dat natuurlijk weer testen voor de P20- en P20 Pro-review. Drie keer 'optische' zoom is echter wat ons betreft absoluut praktisch en we zijn dan ook blij dat dit erop zit. Wel doet deze alleen dienst bij goede lichtomstandigheden. In mindere lichtomstandigheden schakelt hij over naar digitale zoom met de primaire camera. Helaas heeft de goedkopere P20 weer alleen een zwartwitsensor en dus geen zoom zonder digitaal in te zoomen op pixels. We hadden liever drie keer optische zoom gezien in plaats van deze monochrome camera als secundaire camera bij dit toestel.
De P20 Pro-camera doet het op het eerste gezicht goed in het donker, waarbij de grotere primaire camerasensor vermoedelijk een belangrijke rol speelt. Als de lichtomstandigheden echt erbarmelijk worden, kun je nog overschakelen naar de nieuwe nachtmodus. Daarbij telt het toestel zes seconden af en gedurende die zes seconden blijft de sluiter openstaan of neemt het het toestel diverse foto's met verschillende instellingen en combineert die tot één foto. We hebben nog niet kunnen achterhalen hoe dit precies werkt, maar we hebben al wel even een vergelijking kunnen maken met de normale modus en in echt donkere omstandigheden helpt het inderdaad om de nachtmodus te activeren.
Hieronder zie je een paar foto's van een nachtelijke situatie, gemaakt met de reguliere fotomodus van de P20 Pro en de Galaxy S9, die bekendstaat om zijn goede foto's bij weinig licht. We hebben bij dit shot ook de nachtmodus van de P20 Pro geprobeerd, maar de nachtmodus biedt pas soelaas bij omstandigheden waarbij er nog minder licht is, zo bleek. Hoewel de P20 Pro-foto er goed uitziet, is de foto van de S9 toch de winnaar als je inzoomt en het detailniveau bekijkt. Let wel, dit is slechts één voorbeeld en harde conclusies willen we zeker niet trekken aan de hand hiervan. Het biedt slechts een eerste indruk, maar die willen we je natuurlijk niet onthouden.
Ook heeft de P20 Pro een slowmotionmodus die met 960fps schiet. Ook deze modus hebben we al even kunnen proberen en de resultaten waren bij goede lichtomstandigheden op het eerste gezicht prima.
De camera-app van de P20-serie is overigens behoorlijk slim. Als hij verschillende mensen ziet, gaat hij over in de groepsfotomodus en als je eten fotografeert, ziet hij dat ook vrijwel direct. Er zijn negentien situaties die de camera kan herkennen, waaronder zonsondergang, strand, katten, honden, een blauwe lucht, close-up en tekst. De camera-app past de instellingen aan op de situatie. De camera's van de P20 en P20 Pro maken gebruik van een combinatie van optische en elektronische stabilisatie, en hebben verder laserautofocus die op objecten tot 2,4 meter ver weg kan scherpstellen, wat twee keer zoveel is als bij zijn voorgangers, volgens Huawei.
De frontcamera van de P20 en P20 Pro is ook het vermelden waard. Deze is maar liefst 24 megapixel en maakt op het eerste gezicht ook prima selfies, al lijkt hij, zoals in Azië gewenst, je huidskleur wat witter te maken dan die in werkelijkheid is.
Al met al heeft de P20 Pro een zeer compleet pakket als het om de camera gaat. Tel daarbij op dat de camera vrij vlot is en je hebt een telefoon in handen die uitnodigt om te fotograferen. De P20 biedt een minder onderscheidende propositie, maar slecht kunnen we de foto's die we met deze camera schoten, niet noemen. De primaire camera heeft in elk geval relatief grote pixels van 1,55 micron. Binnenkort zullen we met de toestellen op pad gaan om ons oordeel over de fotokwaliteit van beide smartphones te vellen.
Belangrijke bijzaken
Hoewel we de meest onderscheidende features van de toestellen hierboven hebben besproken, zijn er natuurlijk nog veel meer dingen van belang. Het scherm van de P20 en dat van P20 Pro verschillen bijvoorbeeld van elkaar. Waar de P20 een 5,8"-lcd heeft, is het 6,1"-exemplaar van de P20 Pro een oledscherm. De lcd van de P20 steekt niet boven het gemiddelde uit, maar het scherm van de P20 Pro maakt indruk. De kleuren spatten van het contrastrijke scherm en het doet op het eerste gezicht niet onder voor oledschermen van andere high-end telefoons, als de iPhone X en Galaxy S9. De kleuren blijven ook intact als je het scherm onder een hoek bekijkt en ook de helderheid blijft hoog onder een hoek.
De Kirin 970-soc die in de P20 en P20 Pro zit, is een oude bekende, want deze zat ook in de Mate 10 Pro. Deze soc deed het prima ten opzichte van toestellen van vorig jaar, maar met bijvoorbeeld de nieuwe lichting van Snapdragon 845-toestellen om de hoek zal het straks vermoedelijk niet de allersnelste meer zijn. Toch hebben de P20 en P20 Pro een vlotte werking, zo is onze eerste indruk. Apps starten snel en het schakelen ertussen gaat ook vloeiend.
Er zit standaard 128GB geheugen in beide toestellen en zeker in het geval van de P20 is dat veel voor de prijs die je betaalt. De P20 Pro heeft met 6GB werkgeheugen 2GB meer in huis dan de P20 en kan daardoor wat meer apps in het geheugen houden zonder ze opnieuw te hoeven laden. Ook is er een verschil in accucapaciteit. De P20 heeft 3.400mAh en de P20 Pro 4.000mAh. Dat zijn prima specificaties, al zegt het natuurlijk niet altijd iets over de daadwerkelijke accuduur. We vermoeden dat de Pro-variant langer meegaat op een acculading, ondanks het wat grotere scherm.
Geen van beide smartphones heeft een 3,5mmm-aansluiting. Wel hebben ze ondersteuning voor maximaal 990kbit/s audio via bluetooth met de ldac- en aptx-codecs. De toestellen worden verder geleverd met Android 8.1. In de software hebben we niet veel noviteiten ontdekt ten opzichte van voorgangers, maar de 'natuurlijke tonen'-functie is wel nieuw. Deze werkt hetzelfde als True Tone van Apple en dat is een fijne feature.
Tot slot
Huawei heeft een fase gehad waarin het vooral naar Apple keek voor inspiratie en hoewel het bedrijf ook nu met de P20-serie de concurrentie deels achternaloopt, zoals overigens veel fabrikanten, heeft deze Chinese fabrikant inmiddels de slagkracht om ook zelf steeds meer te vernieuwen. Dat zie je terug bij de driedubbele camera van de P20 Pro, waarbij de primaire camerasensor flink groter is dan bij een reguliere smartphonecamera en er meer optische zoom mogelijk is. Ook zie je het terug in de manier waarop de beelden van de verschillende camerasensoren worden gecombineerd. We kunnen dat erg waarderen, ook al lijkt zelfs de camera van de P20 Pro zich niet op elk niveau te kunnen meten met de besten der aarde, maar erg ver achter loopt Huawei ook niet op het eerste gezicht.
Tel daarbij op het relatief grote en mooie oledscherm, de luxe en fijne behuizing, de prima stereoluidsprekers en het feit dat het een van de weinige toestellen is die ondanks een relatief groot scherm nog een vingerafdrukscanner aan de voorkant heeft, en je hebt in elk geval een toestel dat bij een bepaald publiek de interesse wekt. Het is dan ook jammer dat Huawei dit toestel niet voor wat minder euro's verkoopt. We vermoeden namelijk dat niet veel mensen 899 euro zullen neertellen voor een Huawei-telefoon, hoe vernieuwend deze ook zou zijn. Wel zit daar een Huawei EnVizion 360-camera bij als je hem als preorder bestelt.
Het alternatief is de P20 en die is vriendelijk geprijsd voor een high-end toestel anno 2018. Voor 650 euro heb je deze smartphone en hoewel hij veel high-end functies heeft, ontbeert hij het mooie oledscherm, de driedubbele camera en waterdichtheidsclassificatie. Vooral die eerste elementen maken de P20 Pro juist extra interessant. Of dit toestel en ook de duurdere P20 Pro het geld waard zijn, gaan we natuurlijk nog uitzoeken in de review. De P20 Pro kan het geld waard zijn als de camera bijvoorbeeld toch op veel vlakken superieur blijkt en de accuduur bijvoorbeeld bijzonder goed. De P20 kan een goede prijs-kwaliteitverhouding hebben als hij op de meeste vlakken op het niveau van duurdere toestellen presteert. Daar gaan we vrij snel achterkomen. Voor nu vertrekken we in elk geval niet met een teleurgesteld gevoel uit Parijs en wel met frisse zin om de nieuwe Huawei-smartphones uitgebreid onder handen te nemen.