Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Huawei P20 en P20 Pro Preview

Meer camera's met grotere sensor

28-03-2018 • 02:22

175 Linkedin Google+

Preview Huawei P20 en P20 Pro

Vorig jaar bracht Huawei met de P10 een elegant toestel op de markt met een goed verbeterde camera, al hadden we bij de review wel twijfels over de meerwaarde van de tweede camera. Hoe dan ook: de P10 heeft een goede accuduur, is vlot en had ten tijde van de release een prima prijs-kwaliteitverhouding. Tot de echte top op het gebied van bijvoorbeeld fotografie behoorde het toestel niet en hij ontbeert een high-end feature als waterdichtheid, maar Huawei timmert de laatste jaren flink aan de weg als je kijkt naar waar de fabrikant vandaan komt. Hoewel het merk in verleden en heden opzichtig naar Apple kijkt voor inspiratie, durft de fabrikant inmiddels ook te innoveren. Een voorbeeld daarvan vinden we terug op de P20 Pro, die maar liefst drie camera's achterop heeft. Huawei nam ons mee naar Parijs om de P20 en P20 Pro van dichtbij te bekijken.

Een grote iPhone X - maar dan anders

De P20 Pro is niet de meest verfijnde telefoon. Niet dat hij niet goed is afgewerkt, maar hij is nog een stukje groter en ook dikker dan de P10 Plus, die vorig jaar uitkwam. Er zit dan ook een flinke accu in en de drie camera's nemen aardig wat ruimte in, dus we vinden het in eerste instantie geen minpunt. Hij is ongeveer even dik als een iPhone X, maar dan wel een stukje breder en vooral langer. De P20 is iets kleiner, lichter en dunner dan de Pro, maar het scheelt niet enorm veel.

Met de afwerking zit het wel goed. De knoppen voelen goed aan, de toestellen zijn redelijk stevig en de glazen achterkant is zoals bij de HTC U11 aan alle kanten mooi afgerond naar de metalen zijdes toe. Dat zorgt ervoor dat hij lekker in de hand ligt. De achterkant is wel bijzonder gevoelig voor vingervegen, net als bij de meeste telefoons met glazen achterkant. De blauwe variant die wij ontvingen, mag er zijn. De kleur heeft een metallic-achtig effect, waarbij de telefoon donkerblauw oogt bij weinig licht en lichter blauw bij meer licht, zonder helemaal richting babyblauw te gaan. Wel hadden we liever gezien dat de metalen rand niet grijs maar eveneens blauw was geweest, zodat die meer een geheel had gevormd met de achterkant.

De bovenste twee camera's steken nog net wat meer uit het toestel dan bij de iPhone X, waarbij de onderste monochrome camera een minder grote camerabobbel vormt. Het ontwerp is erg symmetrisch. Dat zie je onder meer terug bij de luidsprekergaatjes aan de onderkant. Dit is overigens niet de enige luidspreker die gebruikt wordt bij het afspelen van media. Er zit ook nog een luidspreker in de inkeping boven het scherm, wat stereoweergave mogelijk maakt. We hebben de luidspreker in een stille omgeving gehoord en hij viel ons niet tegen.

Het opvallendste ontwerpkenmerk van de P20 en P20 Pro hebben we voor het laatst bewaard en dat is de inkeping, of notch, boven het scherm. Deze is een stuk kleiner dan bij de iPhone X, omdat er alleen een frontcamera, ledlampje en luidspreker in zitten. De inkeping zorgt er net als bij de iPhone voor dat het scherm aan de zijkanten tot bijna helemaal bovenaan het toestel loopt. Aan de onderkant zit wel een veel grotere bezel dan bij de iPhone X, maar gelukkig heeft deze bij zowel de P20 als de P20 Pro een functie, want er zit een vingerafdrukscanner in. Dat zien we tegenwoordig nog bijzonder weinig op smartphones met verlengde schermen, dus Huawei onderscheidt zich hier slim mee. Alsnog bestaat een groot deel van de voorkant uit scherm, zonder dat de scanner op een onhandige plaats zit zoals bij de Galaxy S8 bijvoorbeeld het geval was. De scanner is overigens erg snel.

De P10 en P10 Plus hadden geen ip-classificatie voor waterdichtheid en dat is wel iets wat tegenwoordig standaard is voor high-end toestellen. Hoewel de goedkopere P20-variant dit nog altijd ontbeert, heeft de P20 Pro nu gelukkig wel een ip67-classificatie. Dat mag ook wel voor de prijsklasse waarin de P20 Pro zich begeeft.

Driedubbele camera

De cameraset-up achter op de P20 Pro is een intrigerende. Hij heeft drie camera's, wat op zich al bijzonder is, maar de primaire camera is op zichzelf ook onderscheidend. Deze heeft een sensor van maar liefst veertig megapixel, waar veel high-end smartphonecamera's een twaalfmegapixelsensor hebben, net als de goedkopere P20 overigens. De camera van de Pro-variant maakt echter foto's die uiteindelijk tien megapixel groot zijn. Vier pixels worden namelijk gecombineerd tot één en het beeld van de zwart-witsensor van twintig megapixel wordt gecombineerd om ruis te beperken en meer detail te genereren.

Bij een gangbaar sensorformaat voor smartphones van bijvoorbeeld 1/2,3", zouden de pixels erg klein zijn met een veertigmegapixelsensor, wat niet bevorderlijk is voor de fotokwaliteit. Dat is dan ook de reden dat meer megapixels doorgaans zeker niet altijd gewenst is bij smartphonecamera's. De pixels van de P20 Pro zijn echter met ongeveer 1 micron nog van een redelijk formaat en dat betekent dat Huawei een aanzienlijke sensor in het toestel heeft weten te proppen van 1/1,78". Zoals fotografieliefhebbers zullen weten, is het formaat van een sensor behoorlijk bepalend voor de fotokwaliteit, dus dat is in essentie een interessant idee. We hebben al wat foto's gemaakt met de P20 Pro en de kwaliteit valt ons tot nu toe niet tegen, maar we kunnen er natuurlijk nog niet veel over zeggen totdat we meer foto's hebben genomen en deze naast de foto's van concurrerende camera's hebben gelegd.

De tweede camera heeft een afwijkende brandpuntsafstand van 83mm in 35mm-equivalent en is ten opzichte van de primaire camera zo'n drie keer ingezoomd. Daarmee zoom je een stuk meer in dan bij andere toestellen, zoals de iPhone X. Daarnaast is er zoals gezegd nog een camera zonder Bayer-filter aanwezig, die dus monochrome plaatjes schiet. Als je de P9- en P10-reviews hebt gelezen, weet je dat we niet overtuigd zijn van de meerwaarde van de zwart-witcamera zoals Huawei deze inzet, maar we gaan dat natuurlijk weer testen voor de P20- en P20 Pro-review. Drie keer 'optische' zoom is echter wat ons betreft absoluut praktisch en we zijn dan ook blij dat dit erop zit. Wel doet deze alleen dienst bij goede lichtomstandigheden. In mindere lichtomstandigheden schakelt hij over naar digitale zoom met de primaire camera. Helaas heeft de goedkopere P20 weer alleen een zwartwitsensor en dus geen zoom zonder digitaal in te zoomen op pixels. We hadden liever drie keer optische zoom gezien in plaats van deze monochrome camera als secundaire camera bij dit toestel.

De P20 Pro-camera doet het op het eerste gezicht goed in het donker, waarbij de grotere primaire camerasensor vermoedelijk een belangrijke rol speelt. Als de lichtomstandigheden echt erbarmelijk worden, kun je nog overschakelen naar de nieuwe nachtmodus. Daarbij telt het toestel zes seconden af en gedurende die zes seconden blijft de sluiter openstaan of neemt het het toestel diverse foto's met verschillende instellingen en combineert die tot één foto. We hebben nog niet kunnen achterhalen hoe dit precies werkt, maar we hebben al wel even een vergelijking kunnen maken met de normale modus en in echt donkere omstandigheden helpt het inderdaad om de nachtmodus te activeren.

Hieronder zie je een paar foto's van een nachtelijke situatie, gemaakt met de reguliere fotomodus van de P20 Pro en de Galaxy S9, die bekendstaat om zijn goede foto's bij weinig licht. We hebben bij dit shot ook de nachtmodus van de P20 Pro geprobeerd, maar de nachtmodus biedt pas soelaas bij omstandigheden waarbij er nog minder licht is, zo bleek. Hoewel de P20 Pro-foto er goed uitziet, is de foto van de S9 toch de winnaar als je inzoomt en het detailniveau bekijkt. Let wel, dit is slechts één voorbeeld en harde conclusies willen we zeker niet trekken aan de hand hiervan. Het biedt slechts een eerste indruk, maar die willen we je natuurlijk niet onthouden.

Ook heeft de P20 Pro een slowmotionmodus die met 960fps schiet. Ook deze modus hebben we al even kunnen proberen en de resultaten waren bij goede lichtomstandigheden op het eerste gezicht prima.

De camera-app van de P20-serie is overigens behoorlijk slim. Als hij verschillende mensen ziet, gaat hij over in de groepsfotomodus en als je eten fotografeert, ziet hij dat ook vrijwel direct. Er zijn negentien situaties die de camera kan herkennen, waaronder zonsondergang, strand, katten, honden, een blauwe lucht, close-up en tekst. De camera-app past de instellingen aan op de situatie. De camera's van de P20 en P20 Pro maken gebruik van een combinatie van optische en elektronische stabilisatie, en hebben verder laserautofocus die op objecten tot 2,4 meter ver weg kan scherpstellen, wat twee keer zoveel is als bij zijn voorgangers, volgens Huawei.

De frontcamera van de P20 en P20 Pro is ook het vermelden waard. Deze is maar liefst 24 megapixel en maakt op het eerste gezicht ook prima selfies, al lijkt hij, zoals in Azië gewenst, je huidskleur wat witter te maken dan die in werkelijkheid is.

Al met al heeft de P20 Pro een zeer compleet pakket als het om de camera gaat. Tel daarbij op dat de camera vrij vlot is en je hebt een telefoon in handen die uitnodigt om te fotograferen. De P20 biedt een minder onderscheidende propositie, maar slecht kunnen we de foto's die we met deze camera schoten, niet noemen. De primaire camera heeft in elk geval relatief grote pixels van 1,55 micron. Binnenkort zullen we met de toestellen op pad gaan om ons oordeel over de fotokwaliteit van beide smartphones te vellen.

Belangrijke bijzaken

Hoewel we de meest onderscheidende features van de toestellen hierboven hebben besproken, zijn er natuurlijk nog veel meer dingen van belang. Het scherm van de P20 en dat van P20 Pro verschillen bijvoorbeeld van elkaar. Waar de P20 een 5,8"-lcd heeft, is het 6,1"-exemplaar van de P20 Pro een oledscherm. De lcd van de P20 steekt niet boven het gemiddelde uit, maar het scherm van de P20 Pro maakt indruk. De kleuren spatten van het contrastrijke scherm en het doet op het eerste gezicht niet onder voor oledschermen van andere high-end telefoons, als de iPhone X en Galaxy S9. De kleuren blijven ook intact als je het scherm onder een hoek bekijkt en ook de helderheid blijft hoog onder een hoek.

De Kirin 970-soc die in de P20 en P20 Pro zit, is een oude bekende, want deze zat ook in de Mate 10 Pro. Deze soc deed het prima ten opzichte van toestellen van vorig jaar, maar met bijvoorbeeld de nieuwe lichting van Snapdragon 845-toestellen om de hoek zal het straks vermoedelijk niet de allersnelste meer zijn. Toch hebben de P20 en P20 Pro een vlotte werking, zo is onze eerste indruk. Apps starten snel en het schakelen ertussen gaat ook vloeiend.

Er zit standaard 128GB geheugen in beide toestellen en zeker in het geval van de P20 is dat veel voor de prijs die je betaalt. De P20 Pro heeft met 6GB werkgeheugen 2GB meer in huis dan de P20 en kan daardoor wat meer apps in het geheugen houden zonder ze opnieuw te hoeven laden. Ook is er een verschil in accucapaciteit. De P20 heeft 3.400mAh en de P20 Pro 4.000mAh. Dat zijn prima specificaties, al zegt het natuurlijk niet altijd iets over de daadwerkelijke accuduur. We vermoeden dat de Pro-variant langer meegaat op een acculading, ondanks het wat grotere scherm.

Geen van beide smartphones heeft een 3,5mmm-aansluiting. Wel hebben ze ondersteuning voor maximaal 990kbit/s audio via bluetooth met de ldac- en aptx-codecs. De toestellen worden verder geleverd met Android 8.1. In de software hebben we niet veel noviteiten ontdekt ten opzichte van voorgangers, maar de 'natuurlijke tonen'-functie is wel nieuw. Deze werkt hetzelfde als True Tone van Apple en dat is een fijne feature.

Tot slot

Huawei heeft een fase gehad waarin het vooral naar Apple keek voor inspiratie en hoewel het bedrijf ook nu met de P20-serie de concurrentie deels achternaloopt, zoals overigens veel fabrikanten, heeft deze Chinese fabrikant inmiddels de slagkracht om ook zelf steeds meer te vernieuwen. Dat zie je terug bij de driedubbele camera van de P20 Pro, waarbij de primaire camerasensor flink groter is dan bij een reguliere smartphonecamera en er meer optische zoom mogelijk is. Ook zie je het terug in de manier waarop de beelden van de verschillende camerasensoren worden gecombineerd. We kunnen dat erg waarderen, ook al lijkt zelfs de camera van de P20 Pro zich niet op elk niveau te kunnen meten met de besten der aarde, maar erg ver achter loopt Huawei ook niet op het eerste gezicht.

Tel daarbij op het relatief grote en mooie oledscherm, de luxe en fijne behuizing, de prima stereoluidsprekers en het feit dat het een van de weinige toestellen is die ondanks een relatief groot scherm nog een vingerafdrukscanner aan de voorkant heeft, en je hebt in elk geval een toestel dat bij een bepaald publiek de interesse wekt. Het is dan ook jammer dat Huawei dit toestel niet voor wat minder euro's verkoopt. We vermoeden namelijk dat niet veel mensen 899 euro zullen neertellen voor een Huawei-telefoon, hoe vernieuwend deze ook zou zijn. Wel zit daar een Huawei EnVizion 360-camera bij als je hem als preorder bestelt.

Het alternatief is de P20 en die is vriendelijk geprijsd voor een high-end toestel anno 2018. Voor 650 euro heb je deze smartphone en hoewel hij veel high-end functies heeft, ontbeert hij het mooie oledscherm, de driedubbele camera en waterdichtheidsclassificatie. Vooral die eerste elementen maken de P20 Pro juist extra interessant. Of dit toestel en ook de duurdere P20 Pro het geld waard zijn, gaan we natuurlijk nog uitzoeken in de review. De P20 Pro kan het geld waard zijn als de camera bijvoorbeeld toch op veel vlakken superieur blijkt en de accuduur bijvoorbeeld bijzonder goed. De P20 kan een goede prijs-kwaliteitverhouding hebben als hij op de meeste vlakken op het niveau van duurdere toestellen presteert. Daar gaan we vrij snel achterkomen. Voor nu vertrekken we in elk geval niet met een teleurgesteld gevoel uit Parijs en wel met frisse zin om de nieuwe Huawei-smartphones uitgebreid onder handen te nemen.

Reacties (175)

Wijzig sortering
Ik vind die software buttons dan weer zo pijnlijk.. die hadden gewoon in die dikke rand onderin moeten zitten. Sowieso ziet het er niet uit dat je onderin zo’n grote ‘home’ knop hebt en dan daarboven alsnog softwareknoppen. Het is voor mij al een no-go omdat je hier altijd tegenaan moet kijken en ik het zonde vind dat je naast een dikke onderrand ook nog eens schermruimte kwijt bent aan die navigatieknoppen.

[Reactie gewijzigd door Joost124 op 28 maart 2018 11:38]

Je kan echter de software buttons uitzetten en de vingerprint scanner gebruiken daarvoor. Zo heb je wat je wilt.
Klopt, werkt alleen niet zo super nauwkeurig....
En hoe weet je dat het niet zo goed werkt? Heb je de p20 al liggen dan?
dat is ook zo bij de p10. tenzij ze het bij deze hebben verbeterd
Ik heb soms ook wel eens problemen op mijn Lenovo P2, dat de ''terugknop'' a.k.a. home button even niet lijkt te reageren.

Dit is voornamelijk softwarematig, maar ik mag hopen van zo'n duur toestel (P20) dat dit uitgebreid getest wordt, en gewoon goed werkt ;)
heeft lenovo ook de enkele knop met meerdere functies dan? huawei heeft een homeknop die als back knop werkt, lang indrukken is home en vegen is recente apps. ik dacht dat lenovo onscreen knoppen had, met een capacitieve knop voor de vingerafdrukscanner, die ook als home knop werkt.
die functies die huawei erin heeft gestopt hebben bij de p10 nog niet echt goed gewerkt, voor zover ik die heb geprobeerd.

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 29 maart 2018 16:20]

Op mijn Lenovo P2 kan ik de fysieke home button ook gebruiken om mee terug te gaan (fungeert natuurlijk ook als vingerafdrukscanner). Je krijgt gewoon feedback van de knop met een trilling. ook dubbelklikken e.d. is allemaal naar wens in te stellen, gewoon bij je settings ;)
ah zo, wist ik nog niet
Hoe werkt dat? 1 keer drukken voor home, 2 keer klikken voor terug en ingedrukt houden voor het multitaskscherm?
Hier de gestures voor de p20 / pro : LINK
Maar dan heb je nog steeds geen hardwarematige back button en multitask knop, iets wat ik in het geval van een fysieke homebuttons toch wel noodzakelijk acht.
Die zijn er wel: swipe gestures over de homebutton/fingerprint.
Softwareknoppen vind ik persoonlijk beter omdat die zich kunnen aanpassen aan de hand van hoe je het scherm houdt. Helaas gebruiken steeds meer mensen alleen nog maar hun telefoon in de portret-stand met onbruikbare video als gevolg.
Hoezo onbruikbaar. Op telefoon zijn die juist perfect.
Nou dat denk ik niet hoor. Ik vind zelf video kijken op een telefoon ook zwaar frustrerend in portrait, vooral omdat het feitelijk bij 999 op de 1000 filmpjes zo is, dat wat er boven en onder een frame afspeelt veel minder boeiend is dan wat er links of rechts te zien is. Bedenk maar, als jij een persoon filmt en die zet drie stappen naar links of rechts, ben je bij portrait filmen diegene kwijt, bij landscape is die kans veel kleiner. Leuk hoor bij portrait dat je meer straatstenen en lucht ziet, maar daar zit de actie meestal niet.
Tja het is maar hoe je het bekijkt. Als ik film wil ik de hoofdpersonen vol in beeld en hoef ik ze niet uitgezoomd met allerlei onzin in beeld. Ik kan ze verder prima in beeld houden tenzij ze aan motorcross of formule 1 doen. Bij portrait zie je dus meer mensen in beeld en bij horizontaal juist meer bomen en andere bijzaken.

Verder heb ik een pest hekel aan het draaien van mijn telefoon net als 95% van de mensen.

Dus ik ben bang dat je je neer zult moeten leggen bij de wet van de grootste aantallen. En dat is, helaas voor jou, portrait. ;)
Waarom is er nou geen fabrikant waarbij de camera zo is in te stellen dat hij altijd in landscape filmt/fotografeert onafhankelijk hoe de telefoon wordt vastgehouden. Technisch moet dat geen problem zijn. Wellicht met een draaibare sensor of een vaste vierkante sensor waarvan alleen de gewenste verhouding (weer instelbaar!) wordt gebruikt.
Één van de redenen is dat je dan een heel vreemd viewport krijgt als je hem horizontaal hebt i gesteld en vertikaal vasthoud en vice versa. Daarnaast werkt de huidige manier van draaien van de telefoon prima. Alleen willen mensen de telefoon blijkbaar niet draaien.

De historie van portrait telefoons heeft natuurlijk met het nummerblok dat eronder zat te maken die het meer en meer heeft vervangen. In die tijd waren de schermen allemaal horizontaal. Maar eigenlijk is voor consumptie van content vertikaal best logisch. Op een site is de ruimte aan de zijkanten vaak waste. Voor laptops en computers zou portrait ook helemaal geen slecht idee zijn behalve bij sommige programma's natuurlijk. Komt bij dat we als mensen helemaal niet in staat zijn om brede content goed in ons op te nemen. Zeker als het tekst is (content is eigenlijk al heel lang lang portrait. Ook boeken, kranten en prints zijn standaard zo).
Ik ben wel blij dat ze dat niet hebben gedaan, ik vind dat zo irritant op Samsung phones. Altijd als ik een telefoon aanpak van een vriend moet ik opletten dat ik niet per ongeluk ergens op druk. Ik wil juist wel een plek waar ik m zonder nadenken kan vasthouden en dat kan niet als de hele voorkant scherm of met capacitieve knoppen is.
Helemaal mee eens heb voor mijn werk een Samsung A5 2017 model en raak continu de terug toets aan heel irritant. Dat heb ik met mijn P10 niet. Super knop
Dan pak je die telefoon anders vast als je hem krijgt. Als je zo'n telefoon een tijdje bezit dan wen je er aan. Net als zoveel dingen.
Inderdaad, terwijl ze juist bij de huawei p20 lite en de mate 10 pro de home button hebben weg gelaten, wat ik juist beter vind
De P20 Pro heeft een DXO score van 109 (114 op fotografie). De P20 komt op 102 uit (107 fotografie). Zie https://www.dxomark.com/h...gies-outstanding-results/ Lichtgevoeligheid, zoom, portretmodus, kleuren en o.a. autofocus zijn allemaal top. Ze sluiten zelfs af met: The P20 Pro’s triple camera setup is the biggest innovation we have seen in mobile imaging for quite some time and is a real game changer.

[Reactie gewijzigd door Marc Rademaker op 28 maart 2018 08:24]

Marc, je bent momenteel in dienst bij Huawei. Je weet ongetwijfeld veel van de P20-lijn nu, maar het maakt jouw mening natuurlijk gekleurd ;)
Ik heb m/n tweede alinea verwijderd, want je hebt helemaal gelijk. De dxo score is echter geen mening, dus die laat ik staan ;)

Nog even een diepe buiging trouwens voor Mark en Chris, 02.22 8)7

[Reactie gewijzigd door Marc Rademaker op 28 maart 2018 08:27]

Als we het toch over de foto's hebben: De mate waarin de software de foto's wijzigt is echt over de top. Kijk bijvoorbeeld ingezoomd naar de foto van de twee dames. Zeker bij de linker dame zie je dat alle randen, bijvoorbeeld de halslijn of bij het oor softwarematig aangepast zijn. Bij haar mond zie je dat de twee voortanden onnatuurlijk doorlopen tot de onderlip. Deze effecten zijn zo sterk dat je het zelfs uitgezoomd terugziet. Je ziet dit overigens vaker bij telefoonfoto's. Er wordt bijbedacht wat er niet is met als resultaat dat de werkelijkheid fraaier oogt. Jammer dat hier niet meer op gelet wordt en dat je in dit opzicht niks hebt aan de DXO score. Ik ga er even van uit dat de portretmodus hier wel gebruikt is omdat de verwerking van het haar wel gelukt lijkt.
Ik vind het bij voorbaat al dubieus wanneer bij de presentatie van een telefoon er gepronkt wordt met een Dxomark score. Dan gaan er bij mij wat belletjes rinkelen.

Los daarvan, zoals aangetoond zegt Dxomark niet alles. De hoge scores zijn haast lachwekkend en in de verste verte niet te verantwoorden met de resultaten die getoond werden. Pas als de real life comparisons het onderstrepen, dan pas klopt de Dxomark score. Het is ook niet te verklaren dat de camera op video gebied hoger scoort dan de concurrenten, terwijl 4k 60fps, 1080p 60fps of 1080p 240fps slo Mo niet eens aanwezig zijn.

Tot nu toe is dat nog niet gebleken. Zowel hier niet, als bij Forbes niet, bij Android Authority niet en bij PCMag niet.

Ik wacht dus nog even met mijn oordeel.
De fabrikant in dit geval Huawei heeft haar doelstelling eigenlijk al behaald dankzij de hoge Dxomark score ben jij geïnteresseerd geraakt in reallife foto vergelijkingen. Een toestel die veel minder zou scoren had je wellicht en dankzij deze graadmeter waarschijnlijk ook meteen geskipt. Van een toestel die slecht scoort hoef je in reallife ook niet veel van te verwachten.
En helaas geen 3,5mm jack
De Mate 10 Pro heeft ook geen audio jack en BT audio is daarnaast kapot, en tot heden heeft Huawei geen oplossing voor.


Mooie mobieltjes hoor, maar Huawei moet veel meer doen kwa user support.

Klantenservice is ook erg triest met standaard antwoorden.

Misschien kan @Marc Rademaker de feedback van users wel meenemen naar Huawei.
Vraagje, wat is er precies kapot aan de BT? Ik gebruik een tijdje een nieuwe BT headphone en die doet het prima op mijn mate 9. Maar Huawei kennende porten de fout keurig terug naar oudere modellen. Dat is me helaas eerder overkomen met de mate 7...

Overigens, als marc echt bij Huawei werkt heb ik nog wel een klacht voor hem die er voor zorgt dat ik nooit meer een Huawei telefoon koop. Mijn hele notificatie center stroomt vol met bullshit meldingen van de telefoon beheer app. Een app die volgens zijn eigen instellingen helemaal geen meldingen zou mogen plaatsen. Nee Huawei, ik wil mijn flash geheugen niet "defragmenteren" (lekker nuttig ook met flash). Ik wil ook helemaal niet mijn accu "optimaliseren".

Ben onder de indruk van de mate en P serie qua kwaliteit, maar de software zorgt er wel voor dat mijn volgende telefoon in ieder geval geen huawei meer wordt. Ik heb helaas ook heel weinig hoop voor de P20...
Geluid vervormd erg wanneer je gebruik maakt van SBC codec met, AAC werkt niet en aptx heeft erg te veel ruis.

Van wat ik gelezen heb, speelt dat probleem niet bij de Mate 9 of P10.

Op xda is een topic over de mate, sinds de lancering, en van de week had een tweaker een vergelijkbare probleem met de P smart.


In principe negeer ik die Phone manager gewoon, die notificaties zijn trouwens vervangen door de accu monitoring van Oreo.

Mijn grootste ergernis met EMUI is dat de notificaties in de locks creen simpelweg onbruikbaar zijn.
Hmmm, dat is echt niet ok en slordig. De mote 10 is al een flinke tijd uit.
Van wat ik gelezen heb, speelt dat probleem niet bij de Mate 9 of P10.
Als het een softwarematig probleem is kan Huawei de bug nog altijd porten (as is tradition), dat is meer wat ik bedoelde. Het gebeurde destijds ook met mijn Mate 7 en een bug in de powersupervisor van de kirin 925 van de honor 6 (uit mijn hoofd) die de laagste 3 frequenties niet gebruikte waardoor mijn standby tijd lange tijd gehalveerd werd.
In principe negeer ik die Phone manager gewoon, die notificaties zijn trouwens vervangen door de accu monitoring van Oreo.
Dat is niet te merken. Ik draai al een flinke tijd oreo en de phone manager heeft nog steeds een melding over accu optimalisatie in mijn notificatie scherm staan.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 29 maart 2018 08:09]

Ik heb een mate 9, draai Android 8, en herken me totaal niet in je klachten. Mijn notificatiecentrum blijft leeg. Wellicht is het een instelling, maar ik heb werkelijk nergens last van.
Erg jammer om dit te lezen.

Wat ik nou zo apart vind, Huawei is niet de enige fabrikant die de 3,5mm jack wel op hun midrange toestellen laat, zie bijvoorbeeld de Nokia 7
Ik gebruik mijn Mate 10 Pro in combinatie met een B&W PX headphone en in de auto met een Inateck BR1006 adapter en beide werken perfect met aptX HD. Ook werkt mijn Mate 10 Pro prima met mijn Honda HFT. Enig probleem is dat niet altijd automatisch verbinding gemaakt wordt.
SBC verzaakt vervormingen en AAC kan niet geselecteerd worden.

Op xda zijn er mensen met aptx oordopjes die klagen over te hoog noise floor, maar dat kan ik niet testen.
Hier idem.
Ik heb mijn mate 10 pro verbonden met mijn met mijn gear s3 dan wel in met de radio van mijn Toyota. Werkt gewoon goed.
Shit, doen zij nou ook al aan die onzin mee. Dat ze alleen de goede dingen afkijken. Triest immitatiegedrag....
DXOmark is vreemd, de scores worden niet onderbouwd door de foto's. Zeker foto's van mensen zijn gewoon niet goed. De software vervormt de huid en vlakt deze onnatuurlijk af.
Als ze de p20 op 599 euro en de p20 pro op 749 euro hadden geprijsd, dan hadden ze Samsung en Apple echt een hak kunnen
zetten, en de ambitie die ze hebben om de grootste te worden misschien wel waar kunnen maken.
Vind zelf de p20 pro een prachtig toestel.
Aan de andere kant, 1150 euro voor een iPhone X wordt nu ineens normaal gevonden, terwijl dat natuurlijk mega veel geld is. Staat wel tegenover dat je superieure softwareondersteuning hebt,en je jaren vooruit kunt.
"1150 euro voor een iPhone X wordt nu ineens normaal gevonden"

Ik ken niemand die dat normaal vindt.
Vanaf ¤1020,- inmiddels: pricewatch: Apple iPhone X 64GB Grijs

Nog steeds veel geld. Maar als je een beetje geduld hebt zal de P20 wel een flinke duik gemaakt hebben na een paar maanden. Voor de prijs van een P20 zou ik even doorsparen voor een X of een S9 halen. Ik denk ook dat ik persoonlijk de foto's mooier vind van een S9.
Ik vind het bij voorbaat al dubieus wanneer bij de presentatie van een telefoon er gepronkt wordt met een Dxomark score. Dan gaan er bij mij wat belletjes rinkelen.

Los daarvan, zoals aangetoond zegt Dxomark niet alles. De hoge scores zijn haast lachwekkend en in de verste verte niet te verantwoorden met de resultaten die getoond werden. Pas als de real life comparisons het onderstrepen, dan pas klopt de Dxomark score. Het is ook niet te verklaren dat de camera op video gebied hoger scoort dan de concurrenten, terwijl 4k 60fps, 1080p 60fps of 1080p 240fps slo Mo niet eens aanwezig zijn.

Tot nu toe is dat nog niet gebleken. Zowel hier niet, als bij Forbes niet, bij Android Authority niet en bij PCMag niet.

Ik wacht dus nog even met mijn oordeel...
hoe vaak ga je deze reactie nog kopiëren en plakken hieronder 8)7
Blijkbaar wisten mensen dit niet, dus het is informatie die gedeeld moet worden. Aandacht pluisjes te zien elke keer zijn mensen het nog niet zat...

Heb jij nog iets nuttigs toe te voegen verder?
Vindt persoonlijk dat de keuze voor de Notch niet een hele goede. Voor de rest erg mooie specs,met name de Pro en ben ik benieuwd naar een volledige review.

Ik heb zelf nog een Nexus 6P, ook door hen gemaakt, waar ik erg tevreden over ben. Dus mocht de review positief zijn is dit zeker een kanshebber om mijn huidige toestel op den duur te vervangen.

[Reactie gewijzigd door GroeneThee op 28 maart 2018 06:52]

Volgend jaar komen ze waarschijnlijk met een notch aan de boven- en onderkant (de knop+vingerscanner in de notch), dat lijkt mij dan weer wel een leuk en nuttig gebruik van zo'n notch.
Waarschijnlijk stoppen ze dan eerder de scanner onder het scherm net als bij de Huawei RS Porsche Design. Volgens mij toch een sterk staaltje, hadden ze wat meer in de verf mogen zetten. Want waarschijnlijk één van de eerste fabrikanten die dit heeft?
Als het goed is kan je de Notch softwarematig uitschakelen. Dat vind ik persoonlijk een prima oplossing.
dat zou mooi zijn, ik kan dat niet terug vinden met een snelle google search, heb je daar een link van?
Het is wel een interessante feature, dan wordt de notch + notificatie balk een soort van V20 second screen.
Het uitschakelen van de notch wordt hier kort benoemd. De notch wordt dan geen onderdeel van het scherm, maar er komt een zwarte balk die hem laat verdwijnen.
Vind het eigenlijk meer dan logisch om die uit te zetten,maar dat is persoonlijk natuurlijk.
Kijk daar is dus over nagedacht. Nice. :)
Vind het wel grappig, je zet hem niet "uit". Je maakt het beeld er naast zwart.
Dit zie ik alleen redelijk goed werken met amoled, niet zo zeer met lcd.
Prachtig ding die P20 Pro, hebben willen, maar die 899 Euro .... Veel en veel te veel. Dat wordt wachten tot die rond de 500 is of een Asus zenfone 5.

En 650 Euro "vriendelijk geprijsd" noemen voor de middenklasse P20 is lachwekkend.

Vriendelijk geprijsd is mijn M-Horse Pure 2 met 64/4GB 6 inch 18:9 scherm inclusief een 2e nep cam op de achterkant voor 102 Euro.

[Reactie gewijzigd door HaseMike op 28 maart 2018 06:51]

Wat is er "middenklasse" aan de P20? Die P20 is gewoon een high-end telefoon, de Pro doet er nog een schepje bovenop.
LCD ipv oled / amoled scherm, oudere CPU (bij beiden overigens) , niet ip67, geen draadloos opladen, 12mp camera zijn naar mijn bescheiden mening allemaal middenklasse en geen high-end specificaties voor de P20.
Er zijn genoeg andere high-end modellen die vergelijkbare specs hebben, zie Sony/HTC met LCD, verschillende toestellen zonder ip rating, ga maar door. Ook zegt 12MP niks, dat lijkt nu een beetje de standaard bij telefoons. Je kan beter wat lagere MP hebben met grotere pixels, dat geeft over het algemeen betere kwaliteit, vooral bij de kleine sensors van telefoons.

Dit zijn gewoon erg snelle toestellen en beide hebben ze de hoogste camera rating op DxOMark.

[Reactie gewijzigd door Cerenas op 28 maart 2018 08:12]

Nee, je kan beter een grote sensor hebben. De grootte van de pixels maakt niet zoveel uit tegenwoordig met de BSI sensor ontwerpen.

Het zou een mooie opvolger zijn voor mijn P9, maar die prijs.... Keken ze vroeger het ontwerp af van Apple, tegenwoordig kijken ze de prijs strategie van Apple af. Ik heb liever het eerste :)
Ik vind het bij voorbaat al dubieus wanneer bij de presentatie van een telefoon er gepronkt wordt met een Dxomark score. Dan gaan er bij mij wat belletjes rinkelen.

Los daarvan, zoals aangetoond zegt Dxomark niet alles. De hoge scores zijn haast lachwekkend en in de verste verte niet te verantwoorden met de resultaten die getoond werden. Pas als de real life comparisons het onderstrepen, dan pas klopt de Dxomark score. Het is ook niet te verklaren dat de camera op video gebied hoger scoort dan de concurrenten, terwijl 4k 60fps, 1080p 60fps of 1080p 240fps slo Mo niet eens aanwezig zijn.

Tot nu toe is dat nog niet gebleken. Zowel hier niet, als bij Forbes niet, bij Android Authority niet en bij PCMag niet.

Ik wacht dus nog even met mijn oordeel..

[Reactie gewijzigd door WGACA op 28 maart 2018 16:26]

LCD is niet oer se middenklasse, dat hebben de iPhone 8 en 8 Plus ook... Enneh die branden niet in. Een S8, Note 8 en een iPhone X doen dat als een malle (Pixel 2XL wil dat ook wel geloof ik) ;)

Er zijn gebruikers die liever consistent witte kleuren hebben met LCD-zwart dan inconsistente kleuren :+
LCD ipv oled amoled scherm, oudere CPU (bij beiden overigens) , niet ip67, geen draadloos opladen, 12mp camera zijn naar mijn bescheiden mening allemaal middenklasse en geen high-end specificaties voor de P20.
Vooral in deze ben ik het helemaal mee eens, de kleuren en zwartwaarden van een lcd scherm tippen het bij lange na niet tegenover een oled. Plus een oled scherm is aanzienlijk duurder in productie vergeleken met lcd. Voor wat je ervoor krijgt vind ik de p20 overduidelijk overpriced.

[Reactie gewijzigd door xXBunnyShmexiXx op 29 maart 2018 03:18]

Al vind ik de kreet 'stereoluidsprekers' zwaar overdreven. Dat zijn gewoon buzzertjes.

Maar de ccamera met eindelijk een iets grotere sensor begint erop te lijken. 1/1.7" is 7.6x5.7mm wat de betere compact camera's ook hebben maar die laatsten gaan nu steeds meer naar 13.2x8.8mm dus ook daar worden ze beter.
899 is geprijsd zoals de andere flagship toestellen. Huawei profileert zichzelf ook niet als de "flagship killer", waarom zouden ze dan een flagship maken van 500 euro?
Daarnaast kost de S9 plus 950 en de iPhone X 1100 euro, en met deze 899 euro kan de Huawei zichzelf verkopen als de beste prijs-kwaliteit onder de flaships.

Daarnaast is 102 euro voor die M-Horse nog altijd te veel. Voor 10 euro zou geen enkele zelf respecterende consument die mogen kopen. 1 reden: "nep cam".
Ja mag 102 euro teveel vinden, maar de andere cam doet het prima. Koop eens zo'n china phone voor je met je mening klaarstaat over iets wat je nog nooit geprobeerd hebt :)
Mijn chinese Kingsing S2 viel na een half jaar uit elkaar en het scherm reageerde niet meer of juist overal tegelijk zonder dat je hem aanraakte... Lijkt leuk in het begin maar daarna... Ik koop geen sketchy chinese telefoons meer!
Je spreekt over een telefoon uit 2014.... de tijden zijn veranderd.

Als je tijd hebt kijk eens naar review van diverse china phones op b.v. dit kanaal : KLIK

[Reactie gewijzigd door HaseMike op 28 maart 2018 09:02]

Bij Tele2 is het al een stukje minder, 700 en je krijgt nog die camera die je nog kan verkopen.

In Duitsland krijg je een QC 35 2, nog een betere deal.
Nou nee, je moet nog steeds 899 afrekenen, je krijgt er een 360 cam bij maar dat maakt de prijs nog geen 700. De actie in Duitsland is leuk maar slechts maximaal 4000 stuks, dus als je daar niet bij zit krijg je niets, noppes, nada.
Niet bij Tele2, als je daar een abonnement al hen lopen is nog beter want dan betaal je geen aansluitkosten.

Heb je geen abonnement en wil je geen abonnement bij teke2, kun je het zelfde doen wat ik met de Mate 10 Pro gedaan heb, maandelijks abonnement afsluiten en direct beëindigen zodra de toestel geleverd wordt.
2GB Data 9¤
100 Bel/SMS 3¤
Totaal per maand 12¤

Aanbetaling toestel 696¤
Thuiskopieheffing 5,70¤
Aansluitkosten 30¤
Eenmalige kosten 731,70¤
Totaal 744¤ en dan heb je nog 2GB data en 100 belminuten voor een maand.
Aha interessant dat wist ik niet :)
Weet iemand of we hier in NL ook de Bose Q35 headset erbij krijgen? Bij aankoop van een p20 plus...

In belgie,duitsland, engeland zit die erbij.Toch weer mooi meegenomen.
Blijkbaar wel voor de P20 Pro:
https://huawei.myactions.eu/home.php?lang=nl


In Nederland kun je een 360 camera krijgen;
https://huaweipromotions.nl/p20pro/index.html

[Reactie gewijzigd door Cerenas op 28 maart 2018 08:40]

De Bose actie geldt niet in Nederland. De site myactions.eu is voor België (je kunt NL of FR kiezen als taal).
Inderdaad, niet goed gekeken. Jammer. ;(
Hier bestellen en laten opsturen... ;)
Kan helaas alleen geclaimd worden als je primaire woning in één van die landen is. :(
Voor enig collega Tweaker doe ik dit met plezier :) ;)
Nou ja ... alleen voor de 1e 4000 klanten, dus het is meer een loterij... helaas.
"ook al lijkt zelfs de camera van de P20 Pro zich niet op elk niveau te kunnen meten met de besten der aarde"

Wat wordt hiermee bedoelt? Kan zich niet meten met bv de camera van de s9 of iphone x? Dat werd al direct duidelijk tijdens deze preview?
We hebben het toestel meteen mee gekregen, dus al wat kunnen vergelijken. Daarbij hebben we niet de indruk dat Huawei het op elk vlak wint van de beste smartphonecamera's die we kennen, maar zoals ook gezegd moeten we dat nog veel uitgebreider testen om er echt een klap op te geven natuurlijk.
Ik vind de foto's die jullie gemaakt hebben (bij dit artikel) echt ondermaats als je ze op 100% zoom zet lijken de foto's of ze geschilderd zijn. Ik mis veel detail.
Klinkt als aggressieve noise reductie. Vrijwel iedere smartphone lijkt dit tegenwoordig te doen.
Apart, want Huawei is juist enorm van het oversharpenen. Dit is ook terug te lezen in de Mate 10 Pro review.
DXO geeft deze camera de hoogste score ooit van 109 punten. Dat is niet net beter dan de rest, nee echt flink beter (10 punten). Dus hij zou op alle vlakken beter moeten zijn dan de iPhone X en Galaxy S9. Nou is de vraag natuurlijk wel hoe accuraat de DXO benchmark is.
Kijk naar de foto's en niet naar de score zou ik zeggen want die blijkt in dit geval niets waard. De foto van de twee dames en die van de bloemen zijn zo aggressief bewerkt dat ze als mislukt moeten worden beschouwd: vlakke huid, scherpe lijnen waar ze zacht moeten zijn, een voortand die links van het midden ineens doorloopt tot de lip....
Juist dat bedoel ik.
Ik vind het vreemd dat jullie fotoresultaten zoveel slechter ogen dan de foto's die DXO op haar website heeft.
Daar scoort de P20 Pro m.i. (op de bokeh test, die de pixel 2 hands down wint) beter dan de iPhone X en de pixel 2.

https://www.dxomark.com/h...gies-outstanding-results/

Zo zie je maar, niet verstandig om meteen na 1 (p)review conclusies te trekken...
Precies, daarom zijn we zelf ook altijd voorzichtig met conclusies trekken na een preview. In de ene situatie kan een toestel het goed doen en in de andere jammerlijk falen. We gaan er uitgebreid mee op pad in elk geval, samen met de beste fotografiesmartphones natuurlijk, voor de review :)
zo, even het musuem Caie d'Orsay afhuren voor een launch, geld zat. Mooie telefoon, de cameras krijgen ook een hoge score hier: https://www.dxomark.com/category/mobile-reviews/
Daag tot hoe ver gaan ze, dadelijk zien ze er allemaal uit zoals die met 16 lenzen. Gewoon 1 lens misschien 2 lenzen, dikkere behuizing, grotere accu. Probleem opgelost :D

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Call of Duty: Black Ops 4 HTC U12+ dual sim LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6 Battlefield V Samsung Galaxy S9 Dual Sim Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V. © 1998 - 2018 Hosting door True