Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Tweakers

Tweakers zegt: 8,5

Huawei P20 Pro (dual sim) Zwart

Prijs
Specificaties 6,1" • 2240x1080 • 128GB - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering
prijs volgen
Bekijk alle reviews

Huawei P20 Pro (dual sim) Zwart Review

+3
Kiswum 11 december 2018, laatste update op 23 december 2018, 5.590 views Product geleend

Huawei P20 Pro (dual sim) Zwart

De P20 Pro is een fantastische smartphone waarmee je zeer mooie foto's kan maken. De achterkant is van glas, maar ontbreekt draadloos opladen. Met de Kirin processor heeft Huawei laten zien dat ze de strijd aankunnen met Qualcomm en daarmee is de telefoon ook voor fanatieke gamers een interessante kandidaat.

Pluspunten

  • Met de camera's kun je overdag en 's avonds zeer goede foto's maken.
  • Vanuit de software is veel aan te passen, zoals wel of geen appdrawer.
  • Snelle processor uit de eigen stal van Huawei.
  • IP67 certificering, waardoor de telefoon zonder problemen tegen water kan.
  • Voor de tegenstanders van de notch: deze is softwarematig uit te schakelen.

Minpunten

  • Geen automatische HDR en als je gebruik maakt van de Ai mode moet je soms enkele seconden stil blijven staan.
  • De prijs is flink gezakt, maar is nog wel vrij hoog.
  • Een glazen achterkant, maar geen mogelijkheid om draadloos op te laden.
  • Houd er rekening mee dat het een grote smartphone is om vast te houden, geen 3,5mm jack heeft en dat de camera uitsteekt.

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Prijs Score: 3
Betrouwbaarheid Score: 5
Featureset Score: 4
Beeldkwaliteit opname Score: 5
Design Score: 4
Bouwkwaliteit Score: 5
Bereik Score: 5
Accuduur Score: 4
Gebruiksgemak Score: 5
Scherm Score: 5
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Logo_P20Pro.jpg


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Inleiding.png

Huawei is een grote speler op wereldniveau, maar in Nederland (is het derde smartphonemerk ter wereld) nog niet echt bekend bij het grote publiek. Echter ligt het merk de laatste tijd onder een vergrootglas vanwege mogelijke spionage. Hierdoor boycot Amerika het merk en Amerika's bondgenoten hebben openlijk aangegeven dat ze onderzoeken hebben gestart naar het merk. Zo is Huawei, dat tot voor kort bekend stond als Chinaphone, binnen een jaar omgedoopt tot een vijand van Amerika. In hoeverre dat terecht is, is lastig te zeggen. Tot op heden heb ik namelijk nog geen enkel onderzoek gezien waarin Huawei onlangs is betrapt op spionage of op backdoors voor de Chinese overheid. Het merk is dus al schuldig voordat schuld is aangetoond/bewezen. Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat Huawei het risico neemt om specifiek voor de Chinese overheid backdoors in te bouwen of om afluister functionaliteit in te bouwen in hun smartphones en netwerkapparatuur.
Meer informatie hierover is onder ander te vinden via een artikel van RTL Z.

Tot zover het politieke nieuws.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/20181021_131153-Small.jpg


Voordat Huawei telefoons onder haar eigen naam uitbracht, maakten zij telefoons voor andere merken en providers. HTC verkocht haar smartphones in het begin ook op die manier. Rond 2009 koos HTC ervoor om de smartphones onder haar eigen naam uit te brengen. Huawei heeft er rond 2010 voor gekozen om de telefoons onder de eigen naam uit te brengen.
De benamingen die Huawei in de beginperiode gebruikte voor haar smartphones komen momenteel erg bekend voor. Hun eerste smartphone was de Huawei Vision en de tweede smartphone die ze hadden uitgebracht, was de Huawei Honor. Niet veel later kwam de Ascend P1 S uit. Tot op de dag van vandaag behoort de P-serie tot de top reeks van Huawei. Honor daarentegen, is inmiddels een dochterbedrijf geworden van Huawei en doet het zeer goed als prijsvechter. Submerk Honor en de P-serie zijn dus zeer belangrijk geworden voor Huawei. In 2013 werd de Ascend Mate geïntroduceerd en vanaf dat moment kreeg Samsung er een tegenstander bij in de Phablet markt. In mijn vorige review over de Huawei Mate 20 Pro, gaf ik al aan dat het merk een dijk van een smartphone had afgeleverd.

Van Tweakers kreeg ik de kans om met mee naar Londen te gaan. Ik mocht namens hen de presentatie van de Huawei Mate 20 Pro bijwonen en daarna, als een van de eerste, de smartphone uitgebreid testen. Tijdens de reis kregen we de Huawei P20 Pro mee om vooraf foto's en filmpjes te maken voor een Live blog. Na afloop van de trip, moest die telefoon weer terug naar Tweakers.

In overleg met Huawei en Tweakers heb ik toestemming gekregen om de P20 Pro langer te lenen, zodat ik extra vergelijkingsmateriaal kan creëren voor de Mate 20 Pro review. Vanwege het korte tijdsbestek, heb ik aangegeven dat de telefoon niet gebruikt zal worden voor een eigen review en dat was gelukkig geen probleem. De review van de Mate 20 Pro, was sneller afgerond dan verwacht en dat gaf mij de kans om alsnog extra tijd in de P20 Pro te besteden. Doordat veel items op het hetzelfde moment gemaakt werden als de Mate 20 Pro, zullen er een aantal elementen overeen komen.

Ik wil bij deze Tweakers en Huawei bedanken voor het uitlenen van deze Huawei P20 Pro smartphone.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Inhoud.pngOm de review sneller te laten laden, is er gebruik gemaakt van verkleinde foto's. De meeste foto's en plaatjes zijn te vergroten, door erop te klikken.

Laatst gebruikte firmware versie: 8.1.0.157 (CLT-29 8.1.0.157 C432)
Product: Huawei P20 Pro
Prijs bij publicatie: €680,-.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Uitpakken.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


Normaal gesproken maak ik bij het uitpakken van mijn gadgets direct foto's bij het uitpakken, maar in dit geval heb ik de unboxing thuis dunnetjes over gedaan. Doordat ik de telefoon op Schiphol ontving, was het niet mogelijk om ter plaatse uitgebreid unboxing foto's te maken.

De witte doos is voorzien van gouden letters een daardoor kun je duidelijk zien dat er een Huawei P20 Pro in de verpakking zit. Dankzij het label aan de zijkant van de doos, kun je zien welke versie van de smartphone in de doos ligt.
Als de deksel wordt opgetild, dan zie je de smartphone direct liggen. De smartphone ligt in een voorgevormd vak van karton. Aan de binnenkant van de deksel is een tekening van de P20 pro aangebracht. Onder de telefoon ligt een doosje waarbij direct de sim-tray pin te zien is. In het doosje bevinden zich de handleidingen en een telefooncover. Onder het doosje zijn 2 vakjes waarbij 1 vak is gereserveerd voor de EU SuperCharge adapter. In het andere vak liggen de USB-C stekker, USB-C headset en de USB-C naar 3,5mm converter.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/20181021_125726-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/20181021_125738-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/20181021_125752-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/20181021_125845-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/20181021_130048-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/20181021_130036-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/20181021_130447-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/20181021_130411-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/20181021_130521-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/20181021_130226-Small.jpg


Inhoud van de doos:
  • 1 x Huawei P20 Pro smartphone
  • 1 x Doorzichtige telefooncover (niet zichtbaar op de foto van dit testmodel)
  • 1 x EU SuperCharge adapter
  • 1 x USB-C kabel
  • 1 x USB-C headset
  • 1 x USB-C naar 3,5mm hoofdtelefoon aansluiting
  • 2 x Documentatie
  • 1 x Sim-tray pin
Hieronder is een unboxing filmpje van een andere gebruiker te bekijken:


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Ontwerp.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


De voorkant van de P20 Pro, is voor een groot gedeelte gevuld door het grote 6,1" OLED scherm met een beeldverhouding van 19:9 en een resolutie van 2250x1080. De telefoon ligt ondanks het grote formaat goed in de hand en dat komt mede door de afgeronde voor- en achterkant. De P20 Pro is iets kleiner dan de OnePlus 6, Huawei Mate 20 Pro, Samsung Galaxy S9+ en de Sony Xperia XZ3. De achterkant is gemaakt van glas en is daardoor over het algemeen gladder dan kunststof of metaal. Een reden om voor glas te kiezen, is om draadloos laden mogelijk te maken. Helaas koos Huawei er toen nog voor om draadloos laden niet in te bouwen. Bij de Mate 20 Pro is dat overigens wél mogelijk gemaakt. Doordat de telefoon van glas is, is het ook hierbij zeer aan te raden om gebruik te maken van een hoes/cover.

De randen van de smartphone zijn gemaakt van metaal en de voor-/ en achterkant zijn voorzien van 3D glas. De overgang van materialen is een beetje te voelen, in de praktijk zal het dus niet storend zijn. Aan de achterkant zijn drie camera's geplaatst die 3-5 mm uitsteken. De telefoon is echt uitgebracht als camera smartphone en dat te zien aan de tekst naast de camera's. De tekst is namelijk zodanig aangebracht, dat je het pas kan lezen als de telefoon in een horizontale stand wordt vastgehouden. De camera's zijn op dezelfde wijze geplaatst als bijvoorbeeld de iPhone X. Het is dus jammer dat de camera's niet in het midden van de telefoon zitten, maar aan de zijkant. Persoonlijk vind ik dat minder mooi voor de symmetrie van een smartphone. De telefoon is verder stevig gebouwd, is het niet (eenvoudig) met de hand te buigen en bij het schudden van de telefoon zijn er geen bijgeluiden te horen. De volume- en aan-/uit knop zitten dus stevig in de behuizing.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/20181021_130943-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/20181021_131053-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/20181021_130952-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/20181021_131026-Small.jpg


Bovenin het scherm zijn de basis functies samengebracht in een smalle "notch". In het midden van het scherm zijn de (bel)luidspreker, lichtsensor, RGB notificatie LED en de 24MP camera bij elkaar geplaatst.
Onderin het scherm zijn drie virtuele knoppen te vinden. Van links naar rechts zijn dat: een driehoekige Terug knop, ronde Home knop, en een vierkante Historie knop. De knoppen hebben een trillende feedback, kunnen van vorm veranderen en draaien tevens mee met als het scherm wordt gedraaid. Bij het openen van beeldvullende content is de kans groot dat de knoppen in beeld blijven staan. Bij elke applicatie kun je aangeven of de knoppen automatisch verdwijnen bij een full-screen applicatie.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Aanzichten-2.jpg
  • De rechterkant is voorzien van een aan-/uit knop en een volume knop.
  • Aan de linkerkant is de dual-simkaart tray te vinden.
  • De onderkant is voorzien van een microfoon, USB-C poort en een speaker.
  • De bovenkant heeft een infrarood poort (te gebruiken als AB) en een ingang voor de tweede microfoon.
  • Aan de achterkant van de telefoon zijn de 40MP kleuren camera, 20MP Zwart/wit camera, 8MP telelens camera en dualtone LED verlichting te vinden.
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/20181021_130749-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/20181021_131132-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/20181021_130805-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/20181021_130836-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/20181021_130915-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/20181021_130935-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/20181021_131108-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/20181021_131257-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/20181021_131311-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/20181021_131223-Small.jpg


Teardown video van Wit Rigs:


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Beeld.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/20181021_133737-Small.jpg


Het 6,1" OLED scherm heeft 2240x1080 pixels en komt hiermee uit op een PPI waarde van 408. De resolutie kan automatisch worden aangepast aan de content, maar je kunt hem ook handmatig vast zetten op 1080P of 720P. Op de hoogste resolutie zijn de individuele pixels niet waar te nemen. De kleuren zien er goed uit en het scherm kan vanuit alle hoeken goed worden bekeken. De inhoud van het beeld is goed te zien, maar uiteraard kunnen bepaalde kleuren er anders uitzien vanaf de zijkant. Het scherm is vanuit de fabriek standaard voorzien van een screenprotector en dat is wel zo prettig/veilig.
Via een slider kan de lichtintensiteit hoger en lager worden gezet. Het scherm zal in de praktijk door de software automatisch worden gedimd. Ik heb geen problemen kunnen ontdekken met betrekking tot deze feature. Het scherm kan ook zonder problemen in direct zonlicht worden bekeken.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/20181021_133937-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/20181021_134025-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/20181021_133811-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/20181021_134136-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/20181021_134131-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/20181021_134603-Small.jpg


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Hardware.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


De telefoon wordt aangedreven door een 10nm octa-core processor van Huawei zelf. De HiSilicon Kirin 970 is een 64 bit processor met 8 cores en heeft een maximale kloksnelheid van 4x 2,36GHz (A73) 4x 1,8GHz (A53) cores. De processor kan dual-channel LPDDR4x geheugen aan, met een maximale snelheid van 1833MHz. De processor wordt bijgestaan door een NPU processor voor Artifical Intellingence. Dit wordt vooral in combinatie met de 3 camera's gebruikt voor fotografie.
De grafische beelden komen van een Mali-G72 GPU met 12 cores op maximaal 750MHz.

Bij het berekenen van de score, zijn de benchmarks 7 keer uitgevoerd. De hoogste en laagste scores zijn uit het overzicht gehaald zodat er een gemiddelde van 5 runs overblijft.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Benchmark_01-Small.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Benchmark_02-Small.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Benchmark_03-Small.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Benchmark_05-Small.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Benchmark_06-Small.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Benchmark_07-Small.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Benchmark_08-Small.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Benchmark_09-Small.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Benchmark_10-Small.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Benchmark_11-Small.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Benchmark_12-Small.png


Klik op het onderstaande overzicht om de specificaties van de geteste apparaten te zien.
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Specificaties_1-Small.png

De resultaten.
De telefoon doorstond alle testen zonder problemen. In de software was geen mogelijkheid om een CPU prestatiemodus in te schakelen. Deze heb ik dus niet handmatig aangepast. De resolutie is vastgezet op 1080P, want dat is uiteindelijk de resolutie waarvan ik verwacht dat de meeste de telefoon zullen gebruiken. Uit de benchmarks komt naar voren dat de Kirin processor ongeveer even snel is als een Snapdragon 835 processor uit 2017.

De smartphone is verder erg snel en reageerde goed op alle acties die ik uitvoerde. In spellen draait alles soepel en het laden van applicaties gaat ook gewoon lekker snel. De telefoon bleef lekker koel tijdens het fotograferen en gamen. De 2017 en 2018 reeks van HiSilicon processoren is dus een zeer goed alternatief voor Qualcomm en Samsung processoren.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181103-112404-Small.jpg


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181102-194005-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181102-210148-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181102-225541-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181102-230711-Small.jpg


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Software.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


Van de aangegeven 6GB werkgeheugen kan 5,6GB worden gebruikt. In de praktijk zal je merken dat er 1GB - 3GB vrij is aan werkgeheugen en dat zorgt voor een snelle en stabiele telefoon. De hoeveelheid vrij werkgeheugen lijkt hiermee hoger te liggen dan bij veel andere smartphones.
De telefoon is voorzien van 128GB intern opslaggeheugen en dat kan niet worden uitgebreid. Het systeem neemt ongeveer 13GB in beslag met de standaard apps. Dankzij de 128GB opslaggeheugen kun je ongeveer 115GB gebruiken voor je eigen apps, games, documenten, foto's, filmpjes en muziek.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181018-192124-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181018-192247-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181018-191751-Small.jpg


Update software

De nieuwste software zal via OTA of via een handmatige update, naar de telefoon worden gestuurd. Bij het in gebruik nemen van de smartphone, kreeg ik de eerste update binnen en aan het einde van de testperiode, kreeg ik de tweede update binnen. Ik heb geen vreemde dingen meegemaakt, tijdens het gebruik van de telefoon.

Ter info:
Alle telefoons die worden geleverd met Android 8 (of hoger) zijn voorzien van Treble. Hierdoor is het bijna een peulenschil om een custom rom voor diverse telefoons uit te brengen, zie dit nieuwsbericht van Hardware.info.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181028-120100-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181028-120048-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181104-151730-Small.jpg

De telefoon is afgerond met firmware versie: 8.1.0.157 (CLT-29 8.1.0.157 C432)

Hoofdscherm

De telefoon kan op twee manieren worden ingedeeld. Standaard worden alle apps op het hoofdscherm gezet en kun je de apps direct benaderen. Je kunt er ook voor kiezen om de appdrawer in te schakelen met apps achter een hoofdmenu. Dankzij Emui, kun je veel instellen zoals het weergeven van je netwerksnelheid, batterijpercentage naast of in het accu icoontje of het weergeven van de ingebouwde stappenteller. Ik vind het ook handig dat het hoofdscherm als een carrousel ingesteld kan worden en dat je de Google Feed pagina kunt uitschakelen. Het carrousel is overigens een feature die veel werd gewaardeerd bij HTC liefhebbers. Tevens is deze ook beschikbaar in diverse launchers, maar het is (helaas) geen standaard feature in Android.

Het notificatie menu kan tevoorschijn worden gehaald, door van boven naar beneden te schuiven. In eerste instantie zijn alleen de meldingen, tijd en enkele quick settings zichtbaar. Als het menu nog verder naar beneden wordt getrokken, dan zijn daar de quick settings zichtbaar. Doordat de notch niet te breed is, zijn er op de P20 pro nog genoeg meldingen te zien, dit in tegenstelling tot de Mate 20 Pro met een bredere notch.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181018-191715-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181018-191718-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181018-192451-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181018-192456-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181018-213340-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181018-213356-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181018-194838-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181020-164311-Small.jpg


Applicaties

De telefoon wordt geleverd met een aantal Huawei applicaties en enkele ingebouwde externe apps zoals Amazon, eBay, Swiftkey, Facebook en Instagram. Uiteraard zitten er bij dit Android toestel een hoop Google applicaties bij, maar daar ontkom je simpelweg niet aan. Vanuit Google worden er standaard 12 apps meegeleverd waaronder: Google Foto's, Play Muziek, Play Films, Drive en Duo. Helaas zijn dit soort standaard apps niet op een normale manier te de-installeren, maar moet je de apps uitschakelen om er (gedeeltelijk) vanaf te komen. Hierdoor starten die applicaties niet meer op en zal het een stuk minder ruimte innemen.

Er zijn verschillende merken waarbij je ervoor kunt kiezen om alle apps en instellingen over te zetten. Huawei heeft het in ieder geval erg eenvoudig gemaakt. Met de app: Phone Clone, kun je alle apps, instellingen en wachtwoorden overzetten. Hiermee worden bijvoorbeeld ook de instelling van de notch en app drawer overgezet. De buitenkant van de nieuwe telefoon is anders, maar de instellingen op je nieuwe telefoon voelt vertrouwd. Dit proces duurt ongeveer een half uur als je zo'n 2GB aan data over moet zetten.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181018-195647-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181018-195729-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181017-083309-Small.jpg


Verbindingen

De telefoon ondersteunt de standaard verbindingen zoals wifi, GPS en Bluetooth.

Wifi
De telefoon kan gebruik maken van een wifi verbinding op het 2,4GHz en 5GHz netwerk. De verbinding met de router is goed en stabiel. Het is op diverse locaties geen probleem geweest om te verbinden met het netwerk. Ik heb wifi onder andere gebruikt om foto’s en films te uploaden en daarbij is de verbinding altijd goed gebleven. De telefoon kan zonder problemen met een router verbinden als deze 50-70 meter verderop staat. De telefoon schakelt automatisch over van 802.11AC (5GHz) naar 802.11N (2,4GHz netwerk) als het signaal onvoldoende wordt.

GPS
De onderstaande testen zijn uitgevoerd met een profiel waarbij alleen gebruik wordt gemaakt van de interne GPS, dus zonder het gebruik van telefoonpalen of Accesspoints.

GPS werkt binnenshuis prima en na ongeveer 10 seconden is het al mogelijk om te starten met navigeren. Buiten de deur werkt de GPS nog sneller en is het binnen enkele seconden al mogelijk om te navigeren. Met enkele navigatiesystemen is bekeken hoe accuraat de GPS is en waren de snelheden accuraat en waren geen vreemde snelheden te zien. Hierbij is gebruik gemaakt van onder andere Sygic en Google Maps in Londen en in de omgeving van Eindhoven. De app: GPS test laat zien dat de foutmarge op ongeveer 5 meter ligt en dat komt overeen met de meeste telefoons.

Bellen

T-Mobile en KPN zijn de providers die tijdens deze review is gebruikt. Tijdens het testen is de verbinding van de telefoon net zo goed gebleven als bij andere telefoons. Bellen gaat zonder problemen. Net als alle courante telefoons is het mogelijk om gebruik te maken van "smartdialing", zodat je door middel van een naam of een gedeelte van het telefoonnummer, een contactpersoon snel kan opzoeken. Doordat ik slechts op 1 simkaart de mogelijkheid had om te bellen, is het niet bekend of je per nummer kunt instellen met welke simkaart er gebeld moet worden.

Internet

De internet snelheid is met 100-150Mbit goed in de omgeving van Eindhoven. Doordat alle 4G banden van de Benelux gebruikt kunnen worden, moet het 4G ontvangst voor iedereen optimaal zijn. Als 4G niet beschikbaar is, dan kan er vaak nog van het tragere 3G netwerk gebruik worden gemaakt van het internet.

Streaming media beveiliging (Netflix)
De telefoon is voorzien van Widevine CDM beveiligingsniveau 1. Hierdoor kun je Netflix op de hoogste resolutie afspelen.

Luidspreker

De telefoon is voorzien van 2 speakers en deze zitten bovenin het scherm en onderop de telefoon. De kwaliteit uit de speakers vind ik prima. Als je aan het gamen bent, dan kan je rechterhand de speaker aan de onderkant gedeeltelijk blokkeren. Dankzij het stereo geluid, blijft er dan nog altijd 1 speaker over waar het geluid volledig doorheen gaat.

Microfoon

Van mijn volgers heb ik doorgekregen dat men wil weten hoe de telefoon presteert bij video opnames van bijvoorbeeld concerten.
Ik heb hiervoor de woonkamer klaargemaakt en de receiver op standje: Herrie, gezet en de subwoofer stond op 70%. Om ervoor te zorgen dat mijn handen de microfoons niet blokkeren, heb ik een testopstelling gemaakt met de Duplo van onze kinderen. Hierdoor kan ik steeds dezelfde testopstelling bouwen als andere telefoons worden getest.

Dit was de testopstelling voor 4 smartphones.
De Xiaomi Mi6 (2017), Samsung S9, Huawei P20 Pro en uiteraard de Huawei Mate 20 Pro.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/DSC_2598-Small.jpg

Vanwege auteursrechten, kunnen de audiotesten niet in alle landen worden bekeken. Als de filmpjes niet afgespeeld kunnen worden, dan kan het zijn dat ik de muziektest op een andere manier moet inrichten. Ik moet dan een goede manier bedenken om de bass goed te testen met: vrij te gebruiken content (of kortere opnames maken).

Samsung Galaxy S9


Xiaomi Mi6


Huawei Mate 20 Pro


Huawei P20 Pro


Vingerafdrukscanner

De locatie van de vingerafdrukscanner ligt aan de voorkant van de telefoon. Als de telefoon in de linker- of rechterhand ligt, is de scanner goed te bedienen. Voor de test heb ik een aantal vingers aan de linker- en rechterhand ingesteld. Het ontgrendelen van de telefoon gaat zonder problemen met zowel de rechter- als linkerhand. De scanner is zeer accuraat en de telefoon ontgrendeld eigenlijk direct.

Mede door de vingerafdrukscanner, kun je ervoor zorgen dat je gebruik kunt maken van twee verschillende omgevingen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld je werkomgeving met de vingerafdruk van je linkerhand openen en je privé omgeving met de vingerafdruk van je rechterhand. De omgevingen kunnen niet met elkaar communiceren. Apps die je in omgeving A hebt, moet je opnieuw installeren in omgeving B.

In de praktijk werkt deze functie minder goed dan bij een Xiaomi smartphones met Miui Android. Bij Huawei kun je slechts gebruik maken van 1 vingerafdruk om de tweede omgeving te openen. Tevens wordt de bluetooth communicatie verbroken als je van omgeving wisselt. De tweede omgeving kan ook met een patroon worden geopend, waardoor de beperking van de vingerafdruk geen ramp hoeft te zijn.
Het gebruik van een tweede ruimte om werk en privé (apps) gescheiden te houden, werkt momenteel nog niet optimaal. Ik hoop dat Huawei hier meer aandacht aan zal schenken.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/20181021_133802-Small.jpg

Extra's

Bij Xiaomi zag ik het eerder en ik ontdekte dat Huawei dezelfde mogelijkheid heeft. Je kunt na het maken van een screenshot, ervoor kiezen om door het gehele scherm naar beneden te scrollen. Dit kan ervoor zorgen dat je een gehele pagina als screenshot op kunt slaan. Het is een feature die nuttig is, maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen zoiets direct nodig heeft.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_2018-10-20-15-03-54-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_2018-10-21-10-41-04-Small.jpg


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Accu.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


De telefoon is voorzien van een grote niet-verwisselbare Li-Poly 4000 mAh accu. De test is niet zo accuraat uitgevoerd als ik zou willen, maar ik heb gelukkig nog wel een aantal gegevens kunnen verzamelen. Tijdens de review stond het volgende continu aan: wifi, GPS en bluetooth. De telefoon synchroniseerde met 2 Gmail accounts, 1 Hotmail accounts, Whatsapp, Skype, Facebook Lite, Instagram en Buienalarm.
Bij het testen van enkele games hield ik aan het einde van de volgende dag (dus na 1,5 dag) zo'n 30% over. Hierbij was het scherm ruim 3,5 uur ingeschakeld. Het is lastig om dit naar een praktijk ervaring te brengen. De ene telefoon helemaal niets als deze lig te wachten op een commando en juist heel veel tijdens het gamen. De andere telefoon verbruikt gedurende de dag vrij veel, zelfs als deze niet wordt gebruikt.
Aan de benchmarks te zien, lijkt het mij niet aannemelijk dat de telefoon zonder problemen 2 dagen zal redden. Ik heb tijdens het gebruik nauwelijks last gehad van een lege accu. Ik verwacht dat 1,5 dag op 1 acculading vermoedelijk hetgeen is wat de meeste gebruikers in de praktijk zullen halen.

Licht / game gebruik na bijna 38 uur (incl. nachtrust).
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181104-222528-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181104-222531-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181104-222535-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181104-222554-Small.jpg


Statistische benchmarks voor accu's zijn interessant om de kracht te meten, maar het is voor mij geen richtlijn om de exacte accuduur te bepalen. Werkelijke accuduur is namelijk onderhevig aan veel verschillende invloeden van buitenaf.

Accutesten door middel van apps

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Benchmark_13-Small.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Benchmark_14-Small.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Benchmark_04-Small.png


Uit de resultaten is te zien dat de Huawei P20 Pro niet goed uit de benchmarktest komt. Ondanks de grote accu, heeft hij veel moeite om mee te komen. In de praktijk is het gelukkig niet zo bedroevend, maar zo goed als de nieuwe grote broer is hij helaas niet.

Accu opladen

Een nieuw onderdeel van mijn review, is de oplaadtest. Ik hecht zelf niet veel waarde een de snelheid waarmee accu's worden opgeladen. Echter is dit wel iets wat fabrikanten graag laten zien en consumenten wellicht ook graag willen weten. De accu heeft voordeel van de 40W lader van de Huawei Mate 20 Pro, maar het is niet aan te raden om die langdurig te gebruiken. In plaats daarvan kun je beter de originele lader gebruiken waardoor hij niet in 1,5 uur is opgeladen, maar in bijna 2,5 uur (138 minuten).

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/P20Pro_Opladen-Small.png


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Camera.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


Foto's

De telefoon is aan de achterkant voorzien van maar liefst 3 camera's. De camera's zijn als volgt ingedeeld:
  • 40 MP / F1.8 diafragma camera voor normale foto's/video's.
  • 20 MP / F1.6 diafragma zwart/wit camera voor meer details in foto's / video's.
  • 8 MP / F2.4 diafragma telescoop lens voor 3x optische zoom en een totaal van 10x digitale zoom.
De samenwerking van de camera's verloopt goed en het licht heeft volop de kans om in de lens te komen. In veel reviews kwam al naar voren dat de P20 Pro een zeer goede camera heeft en dat kan ik met een gerust hart beamen.

Ik heb de camera vooral getest met een ingeschakelde Master Ai. Deze instelling, voor kunstmatige intelligentie, zorgt ervoor dat de telefoon automatisch uit veel verschillende scènes de juiste weergave kan kiezen. De verwerking daarvan gaat goed, maar het kost wel wat tijd. Vaak sta je nog een seconde of 2 te wachten, voordat het object en de fotograaf mag bewegen. Die instelling zorgt er vaak ook voor dat bewegende objecten niet goed vastgelegd kunnen worden. Als je Master Ai uitschakelt dan kan de camera zeer snel mooie foto's maken.

De foto's en filmpjes zijn zowel overdag als 's avonds erg goed. Tijdens de trip heb ik erg genoten van de camera.

Hier zijn enkele screenshots van de camera instellingen:

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181028-122104-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181028-122301-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181028-122401-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181028-122145-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181028-122149-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/Screenshot_20181028-122125-Small.jpg


Avondfoto's

Hieronder enkele voorbeelden van foto's die in de avond zijn gemaakt. De laatste foto is gemaakt met een ingeschakelde nachtmodus.
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181103_185957-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181103_190014-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181104_120847-Small.jpg

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181103_185425-Small.jpg

Avondfoto's, flitsertest.

De eerste foto is gemaakt zonder flitser, de tweede met een flitser en de derde met een ingeschakelde nachtmodus:

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181103_211856-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181103_211819-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181103_211835-Small.jpg

Frontcam

De nachtfoto's van de portretten zijn dankzij de "flitser" goed te noemen. Door het oplichtende scherm kun je prima selfies maken voor een frontcam. Op de avondfoto's is alles prima zichtbaar, waardoor de camera er zeer zeker mag zijn. De foto's die je overdag maakt zijn soms flets en missen diepgang. Het zou mooi zijn als Master Ai ook in dat soort situaties gebruikt kan worden voor zeer mooie selfies. Helaas ontbreekt die feature momenteel in de software. Het houden van videogesprekken is dankzij de camera prima te doen.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181104_122345-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181103_110025-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181103_155321-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181103_172310-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181104_122321-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181103_211959-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181103_211933-Small.jpg


Specials

Met de zwart/wit lens, kun je zeer scherpe beelden maken en mooie zwart/wit foto's. Je hoeft dus geen speciaal filter te gebruiken om foto's zonder kleur af te leveren, hierdoor blijft de scherpte in de foto. Dankzij de camera opstelling kun je overigens ook mooie en scherpe foto's maken met een bokeh effect. Daarnaast is de kwaliteit van het inzoomen erg goed voor een smartphone. Het is bijzonder om te zien hoe goed je gebouwen dichterbij kunt krijgen dankzij de 10x zoom mogelijkheid.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181016_110129-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181016_131940-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181016_132155-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181016_132629-Small.jpg


Inzoomen

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181016_102448-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181016_102515-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181104_122153-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181104_122224-Small.jpg


Filmen

De kwaliteit van de filmpjes is prima en je kun alles goed opnemen. De camera kan in 4K met 30fps opnemen en het is ook mogelijk om met 960fps slowmotion films te maken op maximaal 720P. De telefoon heeft geen optische beeldstabilisator, maar de elektronische beeldstabilisator werkt erg goed. Hierdoor kun je filmen zonder kleine schokkende bewegingen / trillingen. Tijdens het filmen is het mogelijk om foto's maken en in te zoomen. Je kunt tevens opnieuw op een object focussen om alles strak te laten filmen. Filmen in het donker gaat goed, voor een smartphone van deze prijs.

Videotest 1: Hond op de film


Videotest 2: Bootje varen


Videotest 3: Slowmotion, vliegende duif


Videotest 4: Slowmotion, draaikolk


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Specificaties.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


OS:Android 8 (Android Pie) met Emui 8.1
Scherm formaat:19:9 / 2240 x 1080 pixels, 6,1" (~408 ppi)
Scherm type:OLED capacitieve touchscreen, 16M kleuren, 3D gevormd Corning Gorilla Glass 5
Multitouch:10 vingers
Chipset:HiSilicon Kirin 970
CPU:64 bits octa-core ARM 2*2,36 (A73) + 4*1,8 (A53)GHz + 1*NPU CPU
GPU:Mali-G72
SD card:Nee
Opslag geheugen (ROM):128GB UFS 2.1
Werkgeheugen (RAM):6 GB
Waterdicht:Stof- en waterdicht IP67
Hoofdtelefoon aansluiting:Nee, er wordt een USB-C naar 3,5mm converter meegeleverd
Luidspreker:Ja, Stereo
Simkaart:2x Nano-sim
3G Netwerk:WCDMA 800/850/900/1700/1900/2100 MHz
4G Netwerk:FDD-LTE 700/800/850/900/1700/1800/1900/2100/2300/2600MHz
WLAN:Wifi 802.11 a/b/g/n/ac, 2,4GHz + 5GHz, wifi hotspot, 2x2 MIMO
Bluetooth:v4.2
NFC:Ja
Vingerafdrukscanner:Ja, aan de voorkant
USB:USB Type-C, 3.1
Camera (achterkant):40+20+8 MP, normale, zwart/wit, telescoop lens, F1.8 + F1.6 + 2.4 diafragma, 3x optische zoom en 10x digitale zoom, digitale stabilisatie, dual-tone LED verlichting, PDAF
Opties:Master Ai scene detectie, Geo-tagging, touch focus, autofocus, beeld stabilisatie, portret modus, PRO instellingen, RAW ondersteuning
Video:3840 x 2160 4K@30fps, Slowmotion op 960fps (720p), filmen met LED verlichting
Camera (voorkant):Max 24MP, F2.0 diafragma
Opties:Geo-tagging, touch focus, scherm flitser, HDR, portretmodus, digitale stabilisatie, beautyfier, glimlach detectie
Video:2160 x 1080 Full-HD+@30fps, video stabilisatie, gezichtsherkenning, filmen met LED verlichting
Sensoren:Infrarood sensor (Afstandsbediening), Snelheid, afstand, barometer, stappenteller, beweging, spel rotatie, gyroscoop, nabijheid, kompas, licht
Radio:Nee
GPS:GPS, A-GPS, Glonass, BeiDou
Formaat:155 x 73,9 x 7,8 mm
Gewicht:180g
Accu:Niet verwisselbare Li-Poly 4000 mAh accu / SuperCharge
Kleuren leverbaar:Black, Twilight, Midnight Blue, Pink
Led kleuren:RGB LED (Rood, Groen, Blauw, Wit, Geel, Cyaan en Violet)


Hier is een selectie van de gemaakte foto's terug te vinden.
Geen enkele foto is bewerkt, ze zijn slechts voorzien van een tag en eventueel verkleind tot Full HD(+)

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181103_140445-Small.jpg


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181016_105919-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181016_114215-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181016_112201-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181016_133738-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181016_133751-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181016_105558-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181104_124028-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181104_124904-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181016_110248-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/IMG_20181016_114934-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181103_150224-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181103_155337-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181104_122429-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181104_123117-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181104_123210-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181016_092011-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181103_173023-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_P20Pro/IMG_20181016_122348-Small.jpg


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Extra.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


LinksPromotie video's van de Huawei P20 Pro:




Hieronder nog even de belangrijkste verschillen tussen Huawei P20 Pro en de Mate 20 serie:
P20 Pro
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/P20pro.png
Mate 20 Pro
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Mate20pro.png
Mate 20
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Mate20.png
6,1" 2240*1080 408ppi6,39" 3120*1440 538ppi6,53" 2244*1080 381ppi
OLED schermOLED schermLCD scherm
Stof- en waterdicht IP67Stof- en waterdicht IP68Stof- en waterdicht IP waarde onbekend
Vingerafdrukscanner voorinVingerafdrukscanner in schermVingerafdrukscanner achterop
Kirin 970 4*2,36 (A73) + 4*1,8 (A53)GHzKirin 980 2*2,6 (A76) + 2*1,92 (A76) + 4*1,8 (A55)GHzKirin 980 2*2,6 (A76) + 2*1,92 (A76) + 4*1,8 (A55)GHz
40+20+8, 24MP camera's40+20+8, 24MP camera's12+16+8, 24MP camera's
128GB Opslag128/256GB Opslag128GB Opslag
6GB Werkgeheugen6/8GB Werkgeheugen4/6GB Werkgeheugen
4.000mAh4.200mAh4.000mAh
Bluetooth 4.2Bluetooth 5.0Bluetooth 5.0
USB 3.0USB 3.1USB 3.1
155*73,9*7,8mm157,8*72,3*8,6mm158,2*77,2*8,3mm
180g189g188g
Mate 20 X
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Mate20X.png
Mate 20 Lite
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Mate20Lite.png
Mate 20RS Porsche Design
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/Mate20PD.png
7,2" 2240*1080 345ppi6,3" 2340*1080 409ppi6,39" 3120*1440 538ppi
OLED schermLCD schermOLED scherm
Stof- en waterdicht IP waarde onbekendNiet waterdicht Stof- en waterdicht IP68
Vingerafdrukscanner achteropVingerafdrukscanner achteropVingerafdrukscanner in scherm
Kirin 980 2*2,6 (A76) + 2*1,92 (A76) + 4*1,8 (A55)GHzKirin 710 4*2,2 (A73) + 4*1,7 (A53)GHzKirin 980 2*2,6 (A76) + 2*1,92 (A76) + 4*1,8 (A55)GHz
40+20+8, 24MP camera's20+2, 24MP camera's40+20+8, 24MP camera's
128GB Opslag64GB Opslag256GB Opslag
4/6GB Werkgeheugen4GB Werkgeheugen8GB Werkgeheugen
5.000mAh3.750mAh4.200mAh
Bluetooth 5.0Bluetooth 4.2Bluetooth 5.0
USB 3.1USB 2.0USB 3.1
174,6*85,4*8,15mm158,3*75,3*7,6mm157,8*72,3*9,7mm
232g172g187g


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Slot.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


De Huawei P20 Pro is op veel gebieden een uitstekende telefoon en hij stond dit jaar even op mijn persoonlijke wensenlijst. Vanwege het formaat, heb ik er echter voor gekozen om de kleinere Samsung Galaxy S9 aan te schaffen. Het nadeel van die telefoon is dat er geen dubbele (of triple) camera op zit, daarnaast is de accu van de S9 in de praktijk minder goed dan telefoons met een grote 4000mAh accu.

De P20 Pro heeft mij eigenlijk niet teleurgesteld. De Kirin 970 processor met een Ai chipset is een goede processor en de kracht komt overeen met de Qualcomm Snapdragon 835 CPU die ook sinds 2017 in smartphones te vinden is. Huawei heeft met hun processor flinke stappen gezet en bij de Kirin 980 is dat nog verder verbeterd.

Bij mij stond Huawei niet echt bekend als een trendsetter en het gebruik van Ai klinkt futuristisch. Echter heeft Huawei flink van zich laten horen dit jaar. Niet alleen op politiek gebied, maar vooral op het gebied van Ai (in combinatie met fotografie). Als de Master Ai is ingeschakeld, dan kiest de telefoon de beste setting voor je uit, waardoor je zeer mooie foto's kunt maken. Helaas kost die verwerking een seconde of 2 waarbij jijzelf en het voorwerp, stil moeten staan. Dit gaat helaas niet altijd goed bij bewegende mensen (kinderen) en huisdieren. Daarvoor moet je de Master Ai dus uitschakelen zodat je snel je foto's kan maken.
De notch: deze is helaas aanwezig, maar gelukkig kun je die "onzichtbaar" maken vanuit het menu. De accu kwam niet sterk naar voren in de benchmarks, maar ik verwacht dat je in de praktijk er ongeveer 1,5 dag mee kan doen. Als ik de review van Tweakers erbij pak, dan zou de accu met gemak 2 dagen mee kunnen gaan. Doordat ik de accutest niet volgens mijn eigen standaarden heb uitgevoerd, houd ik mijn mening hierover even in het midden. Helaas is diezelfde accu niet draadloos op te laden. Vanwege de glazen achterkant van de smartphone, vind ik dat draardloos opladen een standaard feature moet zijn bij alle smartphones die een releaseprijs hebben van €600,- of hoger.

Dan de pluspunten van deze smartphone. De telefoon voelt lekker in de hand, heeft een mooi oled scherm met een aanpasbare resolutie en een krachtige processor. De camera is erg goed en dankzij de opstelling van 3 camera's kun je 3x optisch en 10x digitaal inzoomen en dankzij kunstmatige intelligentie kun je mooie/bijzondere foto's maken. Foto's met bokeh effect zien er prima uit dankzij de camera's aan de achterkant en de frontcam. Daarnaast is de telefoon waterdicht en bevat het stereo speakers.

De Huawei P20 Pro is een prima telefoon. Als je het geld hebt voor de Huawei Mate 20 Pro, dan is dat de betere keuze van deze twee. Als je iets minder te besteden hebt en voldoende hebt aan alle functies van deze high-end smartphone en op zoek bent naar een zeer goede camera smartphone, dan is de P20 Pro een zeer goede optie.
Ook deze Huawei geef ik een score van 4,5 uit 5.

Eindscore
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/45-stars.png


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Minus.png

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png Geen automatische HDR en als je gebruik maakt van de Ai mode moet je soms enkele seconden stil blijven staan.
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png De prijs is flink gezakt, maar is nog wel vrij hoog.
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png Een glazen achterkant, maar geen mogelijkheid om draadloos op te laden.
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png Houd er rekening mee dat het een grote smartphone is om vast te houden, geen 3,5mm jack heeft en dat de camera uitsteekt.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Plus.png

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png Met de camera's kun je overdag en 's avonds zeer goede foto's maken.
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png Vanuit de software is veel aan te passen, zoals wel of geen appdrawer.
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png Snelle processor uit de eigen stal van Huawei.
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png IP67 certificering, waardoor de telefoon zonder problemen tegen water kan.
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png Voor de tegenstanders van de notch: deze is softwarematig uit te schakelen.

Heb je een vraag, zie je spelfouten of heb je andere opmerkingen? Stuur me een bericht of plaats een reactie.
Naar_boven

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/dot.png

Klik hier om meer van mijn uitgebreide reviews te bekijken of klik op een van de onderstaande foto's om mijn recente reviews te zien.:

Huawei Mate 20 Pro

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Huawei_Mate20Pro/20181021_132626-Small.jpg
CAT S61

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/CAT_S61/IMG_20180809_191352-Small.jpg


Voorlopig is december 2018, de laatste maand waarin de beste review van de maand gekozen kan worden.
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Banner.pngtweakers - nomineer voor review van de maand


Voor de vijfde keer op rij ben ik genomineerd voor reviewer / blogger van het jaar. Vind je mijn reviews en reacties interessant, eerlijk en leerzaam, dan kun je dat kenbaar maken door een stem op mij uit te brengen. Tot en met 20 januari 2019 kun je op mij stemmen via de onderstaande knop.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Kiswum_18.jpg

Gebruikt in combinatie met:

Heb jij ook een Huawei P20 Pro (dual sim) Zwart?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (18)

Wijzig sortering
Wat een BAAS van een review. Petje af hoor. Wat bedoel je met je opmerking dat je met HDR wel goede selfies kan maken? Welke instelling gebruik je hiervoor? Ik gebruik nu Open Camera, maar nog vind ik het resultaat te flets. Jouw foto's zien er veel beter uit, dus vandaar ben ik nieuwsgierig naar jouw settings.
Dank je wel! Ik heb nog eens naar de foto's gekeken, maar ze zijn volgens mij beter dan bij de Mate 20 Pro. Daar is een Ai Auto HDR aanwezig voor de frontcam. Ik dacht dat die feature er ook bij de P20 Pro op zat. Ik zie het echter niet in de instellingen en uit de foto's kan ik die info niet uit de Exif data halen. Ik denk dat ik me daarin heb vergist en ik heb de tekst hierop aangepast.
Ik heb verder de standaard instellingen gebruikt. Master aI is niet beschikbaar bij de frontcam, dus die staat standaard al uit. Ik weet zo niet waarom deze foto's er net wat beter uitzien dan bij anderen.
Ok, dat verklaart in ieder geval waarom ik die setting niet kan vinden. Bedankt voor je reactie.
Graag gedaan, ik hoop dat de foto's met de frontcam snel beter zullen worden, want de camera kan het wel gewoon aan. Wellicht heb ik een stabiele hand en wacht ik standaard 1 seconden na het maken van een foto :)
Kudos hoeveel info jij in je reviews stopt! Een topper zoals gewoonlijk! +3
Dank je wel! Het is altijd fijn om zoiets van een mede-reviewer te lezen!
Goede en uitgebreide review!

In de grafiekjes vind ik overal iPhone 7 terug ?
Zou het niet beter zijn te vergeleken met de iPhone 8, omdat deze ongeveer dezelfde release date hebben.
Of is dit een foutje en moet dit inderdaad iPhone 8 zijn i.p.v. 7.

[Reactie gewijzigd door vincentvodb op 12 december 2018 16:19]

Ik heb de iPhone 7 getest, maar er staan meer telefoons in met ongeveer dezelfde leeftijd. Ik houd een database aan van ongeveer 2 jaar, zodat men kan zien of upgraden wel of geen zin heeft op het gebied van benchmarks. Tevens kan een telefoon van 2 jaar oud, nog ongeveer net zo snel zijn als een midrange telefoon van nu.

Ik heb de iPhone 8 inmiddels ook getest en daarvan zal ik nog wel een review plaatsen en hetzelfde geldt voor de Samsung S9. Ik heb alle data opgeslagen, maar nog niet verwerkt in de benchmarks.
Ik gebruik de P20 Pro nu ook een tijdje en ben zeer te spreken over het toestel. Ik heb altijd een iPhone gehad en op sommige vlakken is dit een verademing. Op andere vlakken merk je dat de software door een ander bedrijf wordt gemaakt dan het toestel, wat niet lekker loopt.

Mijn grootste probleem is dat ik geen meldingen krijg zodra de app lang niet is gebruikt. Alle juiste instellingen staan aan, maar ik krijg geen agenda-meldingen, sommige mailmeldingen slaat hij over en andere apps pakt hij helemaal niet. Er verschijnt geen bullet met aantal mails bij Outlook, terwijl dit wel aan staat. Ik baal hier wel van, want dit zorgt ervoor dat het irritatie gaat opleveren.

Heb jij toevallig een tip voor me? Zelfs Huawei wist het zelf niet en raadde een fabrieksreset aan. Kortom: ze konden me niet helpen.
Ik denk dat ik wel wat tips heb. Een aantal dingen heb ik zo ingesteld staan, die die automatisch opstarten en op de achtergrond blijven draaien. Social Media is daar een voorbeeld van.

Ik begin eerst even met het laten weergeven van meldingen. Ik moet het even doen met de instellingen die ik op de Mate 20 Pro heb en met de screenshots die ik eerder had gemaakt.
Ga naar: Instellingen -> Startscherm & achtergrond -> Startscherminstellingen -> Badge app-pictogrammen. Bovenin kun je kiezen voor een melding van het aantal ongelezen berichten of puur een bolletje om aan te geven dat er een melding is.

Daarnaast kun je ook even bij de instellingen onder dit kopje kijken of alles goed staat:
Instellingen -> Apps & meldingen -> Bij elke app zie je de status van meldingen. Waarom krijgt de ene app wel een melding en de andere niet? Dat kun je hier allemaal instellen.

Instellingen -> Apps & meldingen -> Badge app-pictogrammen = oh nee, deze niet, want die hebben we erder al gezien.

Instellingen -> Apps & meldingen -> Meer instellingen voor meldingen -> Meldingsmethode -> Kies hier voor de standaard weergave. Pictogrammen of Nummers.


Apps op de achtergrond laten draaien:
Instellingen -> Batterij -> App-opstartbeheer -> Geef hier per app aan of deze op automatisch moet blijven staan (en dus wordt afgesloten) of dat je de instellingen handmatig beheert. Kies hier dus voor Automatisch beheren. Als je op de app klikt, dan kun je (hopelijk ook op de P20 Pro) het volgende aangeven:
  • Automatisch opstarten
  • Secundair opstarten
  • Actief in de achtergrond
Apps die onbedoeld automatisch opstarten, kun je in dat menu er tussenuit halen. Apps die niet automatisch opstarten kun je via dat menu verplichten om dat wél te doen.

Ik hoop dat je er zo uitkomt. Succes!
Goeie uitgebreide review zeg! Leuk om nog eens door te lezen, ik heb de telefoon nu een half jaar ongeveer en ben er ook super blij mee. Vooral vanwege het geheugen, de camera en een keertje geen Samsung genomen ;-)

Wat ik misschien nog zou willen toevoegen, misschien heb ik er overheen gelezen, is de face recognition die er ook op zit. De P20 merkt dat ik hem oppak en ontgrendelt dan direct mijn telefoon, dit werkt in de praktijk snel zelfs in het donker. Vind ik ook nog van toegevoegde waarde.

Laatst in het zwembad mijn dochtertje ook onder water gefilmd, cool ook om te doen en te zien. Het kan dan zijn dat de telefoon dan niet meer snel laadt een tijdje daarna, atlhans dat had ik en ik zag op internet meer klachten. Echter door even met een busje lucht (te koop bij action) in de oplaad opening te blazen was dat direct weg. De sensor lijkt water dus ook nadat hij al dagen uit het water is, toch daar anders over te denken. In eerste instantie helemaal niet in de gaten totdat ik een keer snel wat stroom nodig had en ik merkte dat hij wel heel lang deed over 3% terwijl dit na een half uur soms wel 30% of meer bijgeladen is bij deze telefoon. Da's dan misschien nog weer een klein minpuntje, ieder voordeel heeft zijn nadeel zullen we maar zeggen.

Keep up the good work!
Bedankt voor je reactie en eigen ervaring met deze telefoon.

Waterdichtheid en smartphones: Het is echt mooi om foto's onder water te maken, maar houd er wel rekening mee dat de IP waarde langzaam afneemt terwijl je de telefoon gebruikt. De rating bij het uitpakken van de telefoon, is hoger dan wanneer je de telefoon een half jaar in gebruik hebt. Als je de telefoon laat vallen, dan kan de waterdichtheid in zijn geheel weg zijn.

Het is wel vreemd dat de telefoon na enkele dagen nog steeds niet goed kon opladen. Een draadloze lader zou dan wel erg prettig zijn, wellicht heeft de opvolger die functie wel :D

Gezichtsherkennig benoem ik eigenlijk alleen als er een Irisscanner of 3D camera op zit. Als er slechts 1 camera op zit, dan kan de telefoon zeer waarschijnlijk gewoon worden ontgrendeld met een doorsnee camera. Daarmee kun je elke Android smartphone aanpassen, zodat je met je gezicht de telefoon kunt ontgrendelen. Overigens is die manier van ontgrendelen, minder veilig dan met een (afgeschermde) pincode, vingerafdruk of 3D/irisscanner.
Jee zeg... Dat is nog es een review. Sinds een paar dagen heb ik deze telefoon in bezit. Na jaren ben ik overgestapt van Samsung naar Huawei. Tot nu toe ben ik erg tevreden met de P20 pro. Alleen.... Ik heb geen dual sim. In de shop vertelde ze mij dat de simkaarthouder bewust aangepast is naar mono sim zodat je dus twee telefoons zou kopen. Pure oplichterij dus. Ik vroeg me af of ik er dan zelf een andere simkaarthouder in kon plaatsen maar de software zou ook aangepast zijn.
Dit vind ik, naast vreselijk veel pluspunten, toch wel een minpunt.
Of heb ik me verkeerd laten inlichten?
Nog bedankt voor het compliment!

De simkaart hoort gewoon een dualsim te zijn. Als dat niet het geval is, dan kan het zijn dat de telefoon eigenlijk van een andere regio is. Het model dat ik gebruikte, was toch echt een dualsim versie.

Zie: https://www.kiswum.com/wp...20Pro/20181021_131026.jpg
Meneer Kiswum,

Wat een revieuw zeg, WAUW! Ik heb een ergonomische muis maar nog steeds had ik moeite met scrollen naar onder. Je bent een baas met het schrijven van een revieuw over een apparaat/toestel. Ik heb zojuist bijna al je reviews gelezen en wilde vragen of de nieuwe Huawei toestel (de opvolger) betere en/of extra functies heeft?
Dank je wel! Ik hoop dat het inmiddels weer goed gaat met je hand na het scrollen :D

Ik weet inmiddels dat de P30 Pro op veel vlakken een stuk beter is geworden. Ik hoop die binnenkort ook vast te mogen houden en wellicht even te kunnen testen.
Hallo Meneer Kiswum

Ik wil ten eerste even zegen dat ik onder de indruk ben van uw uitgebreide review.

Ik heb een vraag over de camera
Ik heb mijn telefoon laten vallen en nu is mijn 8mp frontcamera flink beschadigd en over de 40mp loopt een barst door de klap. Maar door de camera zie ik geen kras of zo. Ik kan nergens vinden hoe duur het kost en of het binnen de garantie van de telefoon valt. Ik heb mijn telefoon pas 4 maanden dus er valt garantie op. Weet u misschien hoe duur het is en of het binnen de garantie valt.

Met vriendelijke groet Johan
Hallo Johan, bedankt voor je complimenten over mijn review. Het is altijd prettig om te lezen dat het in de smaak valt!

Als een telefoon op de grond valt, dan valt dit nooit onder garantie van de fabrikant. Je kunt hooguit bekijken of dit via je inboedel verzekering kan worden vergoed. Huawei zal hiervoor geen garantie verlenen. Als die klap verder geen gevolgen heeft voor de werking, dan zou ik het laten zoals het is, echter is de telefoon niet meer waterdicht.

Als je het wil laten repareren, dan kun je terecht bij een aantal reparatiecentra en ik verwacht dat de rekening rond de €150-300 zal zitten. Voor een juiste berekening kun je het beste contact opnemen met een reparatiecentrum in je omgeving.

Veel succes en ik hoop dat je snel weer volledig kan genieten van je smartphone.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Apple iPhone 11 Microsoft Xbox Series X LG OLED C9 Google Pixel 4 CES 2020 Samsung Galaxy S20 4G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2020 Hosting door True