Anker is niet het bekendste merk uit deze test, tenminste niet als het om audioproducten gaat. Het Chinese merk is vooral bekend van de powerbanks en opladers. Toch heeft Anker ook een complete reeks headsets, oordoppen en bluetoothspeakers, waarvan de Soundbuds Slim precies in onze prijsklasse vallen. Ze liggen bovendien gewoon in Nederland en België in de winkel. Het is een beetje de vraag of Anker de Soundbuds Slim zelf maakt. De oordoppen lijken in ieder geval sprekend op de EP-B40 van Aukey, een bedrijf dat zich op precies dezelfde markt begeeft: een beetje audio en verder vooral voedingen en laders.
Opvallend is misschien vooral het prijsverschil tussen de twee. Voor de Soundbuds Slim betaalden we 47 euro, terwijl we voor de EP-B40 maar 36 euro hoefden neer te leggen. Er zijn slechts kleine verschillen tussen de twee. Zo is Anker wat scheutiger met extra dopjes. Bij Anker kun je kiezen uit vier maten dopjes en drie maten vleugeltjes, waar Aukey maar drie maten dopjes en een wat minder kleurrijk doosje levert. Beide merken leveren overigens een handige knipportemonnee mee, zodat je de oordoppen veilig kunt vervoeren. In beide modellen zijn kleine magneetjes ingebouwd, zodat de achterkanten van de twee oordoppen tegen elkaar klikken en ze makkelijk om je nek blijven hangen als je ze even niet in je oren hebt.
Een opvallend detail aan beide modellen is dat ze een vleugeltje hebben dat boven de oordop uitsteekt. Het vleugeltje valt in de concha van het oor, wat ervoor moet zorgen dat de doppen stevig maar comfortabel zitten. We zagen een vergelijkbare voorziening bij sommige duurdere modellen, zoals de Bose SoundSport Wireless. Daar werkte het systeem perfect; de oordoppen van Bose zitten stevig en toch prettig; bij Anker gaat dat minder goed. Ook al zijn de vleugels te vervangen en worden ze in drie maten meegeleverd, zo comfortabel als bij Bose wordt het niet. Je voelt de Soundbuds beter zitten, terwijl ze makkelijker uit je oor vallen, al zitten ook de Soundbuds stevig genoeg om mee te sporten.
Prettig is dat Anker de dopjes, die in je gehoorgang verdwijnen, zelfs in vier verschillende maten meelevert. Toch zijn de Soundbuds Slim niet de comfortabelste oordoppen uit de test, hoe gemakkelijk de meeste oordoppen die hier de revue passeren ook te overtreffen zijn. Het comfort van Soundbuds Slim is overigens zeer vergelijkbaar met dat van de Aukey EP-B40.
Zowel de Soundbuds als de EP-B40 hebben een wat merkwaardige opzet. Waar Bose de vleugel had vastgemaakt aan het deel dat in je oor verdwijnt, hebben Anker en Aukey die twee losgekoppeld. Daar is op zich veel voor te zeggen, zeker omdat zowel de vleugels als de doppen in verschillende maten meegeleverd worden. Je kunt hier dus veugels en doppen van verschillende maten met elkaar combineren. Het gaat hier echter fout doordat de Soundbuds rond van vorm zijn, wat maakt dat de vleugels makkelijk om de oordoppen kunnen draaien. Zoals bij veel oordoppen zit in de vormgeving van de Soundbuds een knik. De gehoorgang staat nu eenmaal niet haaks op de schedel, maar steekt enigszins naar voren. Vandaar de knik, die daarmee een duidelijk verschil tussen de linker- en de rechteroordop oplevert.
De knik moet overeenstemmen met de stand van de vleugel die in de concha valt, en precies daar gaat het fout bij de Soundbuds. Door de ronde vorm van de oordoppen kunnen de vleugels makkelijk draaien, wat tot gevolg heeft dat de oordop niet onder de juiste hoek in de gehoorgang verdwijnt. Dat maakt het dragen beduidend minder prettig. Als de vleugels in de juiste stand staan, zijn de Soundbuds al niet echt comfortabel en dat wordt alleen maar erger als de vleugels enigszins gedraaid zijn. Anker doet het daarbij gelukkig net iets beter dan Aukey doordat bij de Soundbuds op de oordop een klein nokje is aangebracht dat overeenkomt met een klein sleufje in het rubber van de vleugel. Het kunststof van de vleugel is echter zo soepel dat de maatregel weinig effect heeft. De vleugel draait nog steeds veel te makkelijk in een verkeerde stand, wat maakt dat de oordop direct vervelend zit.
Er gaat meer fout. Anker beweert dat de Soundbuds Slim waterdicht zijn, met een ipx-rating van 4. Dat wil zeggen dat ze vijf minuten lang tegen spatwater bestand zijn. Dat vragen we ons ernstig af, vooral omdat het rubberen klepje dat de mico-usb-aansluiting afsluit, niet heel deugdelijk is. Het klepje wil maar moeilijk dicht.
Hoewel de Soundbuds Slim sterk lijken op de EP-B40 van Aukey, zijn er wel wat verschillen hoorbaar. De Soundbuds Slim missen flink wat bas in het geluid. Daardoor blijft vooral veel midden en in mindere mate hoog over. Voor klassieke muziek is het niet eens zo heel slecht, maar bij pop en vooral dance of andere elektronische muziekvormen is het echt te mager. In passages met veel hoog kan het geluid hinderlijk worden. Aangezien de EP-B40 net iets meer bas weergeven, winnen die het van de Soundbuds Slim, die samen met de Berlin van Urbanista het slechtste geluid voortbrengen van de oordoppen uit deze test. Het wordt er niet beter op als we naar de batterijduur kijken, ook daarin scoren de Soundbuds Slim het slechtst. De microfoon van de Soundbuds Slim doet het aardig, maar die van de JBL, Philips en Sony klinken beter. Daarvan is het geluid helderder. De Soundbuds klinken net iets doffer.
Conclusie
De Soundbuds Slim van Anker zijn bepaald niet de goedkoopste oordoppen uit deze test. Daar staat helaas weinig tegenover. Het geluid van de oordoppen mist veel laag en is daarmee het minst van de hier geteste oordoppen. Ook de batterijduur is het minst. Bovendien zitten de oordoppen niet comfortabel, vooral doordat de vleugels makkelijk kunnen verdraaien, wat de pasvorm niet ten goede komt. Bij het model dat wij hebben getest, wilde het klepje van de oplaadaansluiting al snel niet meer dicht, zodat de ipx4-rating in gevaar komt. Over de Soundbuds Slim kunnen we dus kort zijn: geen aanrader.