Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Julian Huijbregts en Paul Hulsebosch

Xbox One X Review

De beste graphics op een console

Conclusie

De Xbox One X is een indrukwekkende console. De hardware is beduidend krachtiger dan die van de PlayStation 4 Pro en in games die voor beide consoles verschenen, is dat verschil in veel gevallen goed te zien. Games draaien op de Xbox in een hogere resolutie. Niet alle games draaien in een native 4k-resolutie, maar games die dat niet doen en een dynamische resolutie gebruiken, komen daar vaak wel bij in de buurt. Ook de grote hoeveelheid van 12GB gddr5-geheugen betaalt zich uit. Dat blijkt nu voornamelijk in Middle-earth: Shadow of War; die game heeft op de Xbox One X textures van beduidend betere kwaliteit dan op de PS4 Pro.

Niet alleen als je een uhd-tv hebt, biedt de Xbox One X voordelen, ook op een full-hd-tv draaien games beter en zien ze er fraaier uit. Alle games profiteren van verbeteringen, ook als er geen patch is geweest. De snellere hardware levert simpelweg hogere framerates of een scherper beeld op, omdat games met een dynamische resolutie minder hoeven in te boeten.

Het uiterlijk van de console wijkt niet veel af van dat van zijn voorganger, maar aan de binnenkant is het ontwerp flink aangepast. Dat is vooral de koeling ten goede gekomen. De krachtige hardware in de Xbox One X heeft een hoger verbruik en produceert dus meer warmte, maar in gebruik is de console vrijwel onhoorbaar en de behuizing zelf wordt niet of nauwelijks warmer dan een Xbox One of Xbox One S.

Voor al dat moois betaal je wel een flinke prijs. De Xbox One X ligt voor zo'n 500 euro in de winkels en is daarmee zo'n 120 euro duurder dan de PlayStation 4 Pro. Wil je de beste graphics, dan is de Xbox zijn meerprijs waard. Ook de ingebouwde uhd-blu-rayspeler in de Xbox kan een aanschafargument zijn. De PS4 Pro speelt wel blu-rays af, maar niet de uhd-varianten.

Op het gebied van beeldkwaliteit en prestaties wint Microsoft het met de Xbox One X van de concurrentie. Kijken we naar de games, dan zijn we minder overtuigd. De release van de Xbox One X ging niet gepaard met de komst van veel spectaculaire exclusives. Forza Motorsport 7 is wellicht de belangrijkste launchtitel die niet op andere consoles beschikbaar is. Die game verscheen een maand voor de release van de nieuwe console. Overigens heeft Microsoft onlangs aangegeven meer te willen investeren in de ontwikkeling van eigen games, dus wellicht is er verbetering op komst. Daar komt bij dat Microsoft zijn games tegenwoordig ook voor Windows 10 beschikbaar maakt. Wie al een dikke game-pc heeft staan en daarnaast een console overweegt, hoeft voor de games geen Xbox aan te schaffen. Wat exclusives betreft heeft Sony op dit moment meer te bieden en meer in ontwikkeling.

Als het om hardware en prestaties gaat, is Microsoft duidelijk de winnaar van de tweede ronde in de consoleoorlog van deze generatie. Daarmee zijn de rollen omgedraaid ten opzichte van de originele Xbox One en de PlayStation 4. Destijds was het Sony die de winst pakte, met een iets snellere console. Die 'winst' uitte zich toen vooral in de verkoopcijfers; wereldwijd zijn er tot nu 67,5 miljoen PlayStation 4-consoles geleverd. Microsoft maakt geen exacte cijfers bekend, maar volgens schattingen zijn er zo'n 31 miljoen Xbox One-consoles verkocht.

Het verschil in hardware en prestaties is dit keer groter en nu dus in het voordeel van Microsoft, maar het is de vraag of de achterstand in verkopen ingehaald kan worden. Lang niet alle gamers staan te springen om geld neer te leggen voor een verbeterde versie van een console, terwijl je de games ook op een huidig model kunt spelen. Bovendien is de Xbox One X voor een console behoorlijk aan de prijs. Die hoge prijs is hij echter zeker waard als je dat overhebt voor de beste beeldkwaliteit die met een console mogelijk is.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (425)

Wijzig sortering
Microsoft heeft voor de koeling echt zijn best gedaan. Ook deze X-Box X bewijst weer dat een platte lamellenkoeler heel efficiënt kan zijn. De vapor chamber zorgt door de goede distributie van de warmte dat alle lamellen goed aangesproken raken. Hierdoor zijn ze alle functioneel voor de warmteafvoer.

Het koelblok dekt zowel de APU en het geheugen af. Een kleine trade-off aan de vapor chamber is misschien nog wel dat het een (CPU) het ander (geheugen) kan opstoken. Als ik zie hoe goed de koeler warmte onttrekt kunnen we Microsoft dat wel vergeven.

AMD heeft met haar Wrath koelers laten zien dat zo'n platte lamellenkoeler met verticale lamellen opmerkelijk goede koelresultaten kan opleveren. Towerkoelers ogen natuurlijk heel stoer, maar zijn eigenlijk een ultimatum tussen koeloppervlak en afstand door de grote afstand tussen de hete processor en het eigenlijke koeloppervlak, de lamellen.

Als ik het goed zie is trouwens de voeding op het moederbord voor de APU ook door een omkapseling omgeven zodat de koeler ook de warmte uit deze ruimte weg kan trekken.

[Reactie gewijzigd door teacup op 30 november 2017 07:58]

Eens met de strekking, alleen doet een tower vrijwel hetzelfde, ook hier is de luchtstroom verticaal tov de lamellen, kan ook niet anders, en zeeer relevant: een vapor chamber is een stuk minder schaalbaar. Bij towers kun je vrij ver gaan en nog steeds winst boeken, gewoon langere of meer heatpipes. Uiteindelijk geldt met beide opties hetzelfde, alleen is de vaporchamber veel effectiever op compacte afmetingen maar het verliest die winst ook heel snel bij opschalen. De curve van een tower is gelijkmatiger.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 30 november 2017 19:07]

Uiteindelijk hebben die towers natuurlijk meer koelvermogen, en daar doen we het allemaal voor :P. Puur vanuit die koeltechniek vind ik de oplossingen zoals deze mooi door het kunst en vliegwerk dat is uitgehaald om maximale warmteafdracht uit die kleine ruimte te persen. Het zou mij niet verbazen als de warmteweerstand van een dergelijke koeler vergelijkbaar is of misschien zelfs lager dan die van towerkoelers. Dat op zich zegt nog niet zoveel over het koelvermogen, daarin is de towerkoeler wel koning, is mijn verwachting tenminste.

Met dit soort compacte koelers is er altijd de beperking dat het koelvermogen een limiet heeft, door het lamellen oppervlak, het volume van de langsstromende lucht en de capaciteit van de vapor chamber. Naar die vapor chambers heb ik nog niet zo in detail gekeken. Ik verwacht dat het mechanisme niet veel anders werkt als bij heat pipes. Ze zijn super voor warmte transport tot aan een bepaald vermogen, waar voorbij damp niet meer aan condenseren toekomt. Daar houdt de schaalbaarheid op die je noemt.

Maar al die limieten en beperkingen zijn bij deze koeler niet zo'n probleem. De Xbox biedt een goed gecontroleerde gebruikssituatie waarop dat koelervermogen is af te stemmen. Die koeler zal in de bovenste regionen van zijn comfortzone draaien. Zelf heb ik zeker een zwak voor towerkoelers, maar een oplossing als deze spiegelt mooi hoe compact een koeloplossing kan zijn.
Ik vind het ook wel fascinerend wat er uit luchtkoeling wordt gehaald in z'n geheel. Zo vind ik dit ook een vrij briljant product, zéker als je kijkt naar hoe het presteert tov de grootst mogelijke towers. Als je alleen al kijkt hoe efficient hier met de luchtstroom en luchtdruk omgegaan wordt; heatpipes worden meerdere malen geraakt, en de hoogste dichtheid qua koeling zit heel dicht bij de warmtebron.

pricewatch: be quiet! Dark Rock TF

[Reactie gewijzigd door Vayra op 30 november 2017 21:41]

Even een slaperige vraag.

Omdat deze box op 4K kan werken. Betekend het dan automatisch dat games die op Full HD 1080p gedraaid worden maximale framerate behouden, en alle shaders etc aan kunnen staan? Is dat ook getest?
Dit is afhankelijk van de developer. De games moeten eerst een patch krijgen die de nieuwe kracht van de Xbox One X ondersteunen. Gears of War 4 heeft een zogenaamde performance mode gekregen.

Wel is in verschillende reviews naar voren gekomen dat framerates in veel niet gepatchde games stabieler zijn en dat ook textures scherper zijn geworden dankzij de standaard texture filtering die aan staat.

Witcher 3 bijvoorbeeld draait zonder patch rond de 30fps op de Xbox one. Nu met een Xbox one X draait de game op 60fps.

Dus het gaat niet voor alle games op, het ligt er maar net aan hoe de developer zijn game heeft gemaakt. Veel games met een variabele resolutie bijvoorbeeld draaien nu op de maximale resolutie. (fun fact, TitalFall 2 had ook een dynamische resolutie en ongepatcht liepen sommige scenes op 6k op de Xbox one X)

Het resultaat zal dus verschillen per game.
Nee dev doen een patch waar games nieuwe Q&A optimalisatie en polish ronde met dev settings waarbij beoogde FPS bij bepaalde resoos behaald kunnen worden. En eventueel 4K texture pack.

Nee dus het gaat niet vanzelf.
Heeft Microsoft een site waar zoiets bijgehouden wordt of is dat niet inzichtelijk gemaakt door hun of de devs? Het zou voor mij een selectiecriteria zijn. De vraag is dus, hoe kom je hier makkelijk achter?
Dat is best wel een grote lijst, hartelijk dank ;-)
Het is de ontwikkelaar die er voor moet zorgen dat zijn game stabiel draait.
Mooi dat Microsoft nu de xbox liefhebbers ook een waardig alternatief biedt tov de PS4 pro en zelfs een beetje meer met een UHD player inclusief. De rollen mogen omgedraaid zijn en de redenen zoals voorheen denk ik ook. Bij de reguliere Xbox one zei men: het gaat niet om de grafische kracht en output maar om de exclusieve games. Nu kan het PS4 kamp dat argument noemen. Los van specificaties zouden de games wat mij betreft toch de doorslaggevende reden moeten zijn om de Xbox boven de PS4 pro te verkiezen of andersom.
Je kan de beste console hebben maar als je slechte/weinig content heb je niks aan die €400,- uitgegeven euro's voor een console |:(

Sony komt nu met nieuwe hardware en game content aan. Dus alsnog doen ze het beter op papier. Daarnaast is de PS4 Pro voor ongeveer €320,- te vinden t.o.v. €500,- ja dan is voor de meeste wel de keuze gemaakt voor een kerst cadeau.
Bwa, ik weet niet waar mensen dat vandaan halen eigenlijk dat er geen content zou zijn voor Xbox. Ik heb nog nooit games te kort gehad op het Xbox platform, net zomin als dat bij Playstation het geval was. Wil je alle exclusives kunnen spelen moet je sowieso beide platformen hebben.
Zelf hecht ik er ook wel waarde aan dat games van de vorige generatie(s) ook nog speelbaar zijn (zonder ze opnieuw aan te schaffen).
Beide consoles hebben hun sterktes en zwaktes, maar content is daarbij in mijn ogen een non-argument. De andere zaken moet iedereen maar weer voor zichzelf uitmaken.
Hoeft niet.

Pc en controller zijn voldoende voor de Microsoft part. alle games voor op console zijn beschikbaar op PC.
Dat is toch alleen maar positief en een win voor alle gamers? Ik vind het in ieder geval een topservice en juist een reden om MS te verkiezen boven Sony
RemotePlay van Playstation werkt ook best aardig! Mijn kids spelen hun games op de PC.

Dus dit zou ook niet echt een reden mogen zijn,
Er is wel een verschil tussen streamen naar en direct op de PC natuurlijk.
Je kids streamen naar een PC. Niet letterlijk spelen op.

Langer: Ik wissel console en PC af, en streamde vaak (als TV bezet is) maar man, wat is en blijft een PC veel sneller. Ik speel tegenwoordig voornamelijk op de PC.
Alleen al de laadtijden (ook al heb je een externe SSD aan de console hangen) zijn veel beter op een PC.Voor fatsoenlijke VR heb je ook een PC nodig.
En met cross play, zoals met FH3, hoef ik de game niet nog een keer te kopen.
Het zou mooi zijn dat Sony, na het streamen naar PC, ook cross play van Microsoft (en Nintendo) gaat overnemen.
De huidige PS4 verkopen dragen er echter aan bij, dat Sony vooralsnog alleen aan zijn/haar eigen hachje denkt. NOT for the players.
Voor fatsoenlijke VR heb je ook een PC nodig.
Dat is toch wel ff een punt van discussie. Heb tijdens BlackFriday een PS-VR kunnen scoren (€199,- incl cam en game), en ik moet toch echt eerlijk bekennen, dat dit geheel tegen mijn verwachting in, toch een beter 'pakket' is dan mijn game-pc ( 6950K + 1080Ti ) met een Rift.

Natuurlijk kan mijn PS4Pro de gamepc qua hardware niet matchen, maar blijkbaar is dat ook helemaal niet nodig. Het is de ervaring die het toe doet, PSVR geeft een mooier beeld (minder zichtbare pixels ondanks lagere resolutie), games zijn leuk, en het 'gebrek' aan rekenkracht is niet terug te zien.
Korte versie: Inderdaad een punt van discussie, maar per saldo ja, voor fatsoenlijke VR heb je een PC nodig.

De ervaring is waar het om gaat inderdaad. Na gebruik van alle VR modellen headsets, inclusief recent de HP en Lenovo WMR headsets, moet ik zeggen dat een WMR headset de beste ervaring geeft. Mede door het gemak van inside out tracking. Geen extra cam nodig. Versterkt de prettige ervaring.

Vandaag nog wat bekeken of het met een PSVR tegenwoordig beter is. Of ik toch niet ergens fout zit. Maar de consensus is dat een low res PSVR beeld mooi noemen, blijkbaar naast suggestief zelfs licht lachwekkend is. Je Rift moet welhaast kaduuk zijn/brak geworden. Ja, een PSVR heeft een ander soort lenzen, ook een fijne headstrap zoals WMR headsets, maar verder matigjes in alles.
Door je aanbieding prijs ben je waarschijnlijk sneller tevreden geworden. Je Rift was destijds een stuk prijziger dan VR headsets tegenwoordig zijn. Inclusief een Rift zelf.
We moeten in de vergelijking verder uiteraard uitgaan van de catalogus prijs.
Ik heb mijn VR headset trouwens ook voor minder dan de catalogus prijs.

Edit:opgeruimd
Edit2: Denk bij prettige ervaring/fatsoenlijke VR ook aan de refresh rate. Hoorde vandaag nog van iemand die zijn PSVR weg gedaan heeft voor een WMR headset vanwege motion sickness. De WMR headset heeft 90Hz refresh rate. Essentieel voor een langere prettige ervaring.

[Reactie gewijzigd door Tweaker1234 op 2 december 2017 21:01]

Maar de consensus is dat een low res PSVR beeld mooi noemen, blijkbaar naast suggestief zelfs licht lachwekkend is.
Nee, door gebruik van een RGB matrix zoals PSVR staan pixels veel dichter bij elkaar in tegenstelling tot veel andere sets dat een pentile opstelling gebruikt. En dan mag jij het lachwekkend noemen, maar een beeld dat er minder 'kunstmatig' uitziet (het zien van individuele pixels) uitziet, geeft een betere kijkervaring.

PSVR heeft een 90Hz / 120Hz (afhankelijk van game) refresh-rate, de claim dat 'iemand' motion-sickness heeft opgelopen zal een andere oorzaak dan refreshrate gehad moeten hebben.
gamen op console en pc blijft een verschil..,. maar met deze specs gaat Microsoft een console hebben die waarschijnlijk wel weer heel lang mee gaat en mee kan met toekomstige games. Ik ken het xbox platform niet alleen de ps4 maar als dat een beetje goed draait en dat zal wel gezien de verkoopcijfers dan is de one x waarschijnlijk wel de console van het komend decennium.. en als ik nu de witcher op de ps 4 speel moet ik zo lang wachten dat een overstap zo gemaakt is..

ik vind het verder alleen zo jammer dat de console games en developers zo weinig optie bieden voor local multiplayer.. het is maar een klein percentage van de games waar hiermee rekening wordt gehouden, of ontwikkeltijd en inzet aan wordt besteed. dat kan vast wel anders...
Maar dan hoef je toch geen console aan te schaffen als je al een pc heb. Nu betaal je dus dubbel op.

Het is maar hoe je het wilt zien.
Dat hoeft niet. Ik zelf heb een uitstekende PC, maar vind het soms heerlijk om bepaalde games op de bank met een controller te spelen (met vrienden). Soms is dat via de Xbox One X, soms stream ik ze via de Steam Link.

Anderen hebben geen krachtige PC en willen een 'goedkope' manier om toch mooie spellen te spelen.

Dat ze die dan later eventueel ook nog op de PC kunnen spelen, en dat die ook beschikbaar is voor anderen die anders kiezen, is alleen maar fijn.
Nee, maar wat is het nadeel daarvan voor jou als gebruiker? Dat is toch alleen maar fantastisch. Ikzelf speel alleen maar op de console (behalve RTS games), maar ik vind het wel een fijne gedachte dat ik wanneer ik wil verder kan gamen op de PC. Prima (gratis) service
Absoluut dat het een goede service is, maar je kan ook moeilijk ontkennen dat het de Xbox een beetje ondergraaft. Ik kan nu een Xbox controller aan mijn PC hangen en voila; ik ben aan het 'Xboxen'. Dan ben ik meer geneigd om mijn Nintendo Switch aan te vullen met een PS4.
Dan mag je alsnog ,als je een gemiddelde game op je pc wilt spelen, investeren in een goede game pc om games op 4k resolutie en 60 fps af te kunnen spelen. Ook moet je om de zoveel tijd weer een upgrade maken van je gpu om dezelfde game ervaring te houden.

Dit is iets dat je niet hoeft te doen als je voor een xbox one x kiest. Op dit moment heeft Sony totaal geen antwoord op de nieuwe console van Microsoft en ik ben erg benieuwd wat ze hier tegen gaan doen. Persoonlijk vond ik de hardware van de ps4 Pro erg zwak en had eigenlijk nooit moeten uitkomen. In ieder geval niet met de naam "Pro" erin.

[Reactie gewijzigd door vali op 30 november 2017 14:24]

Ik snap de PS4 Pro eigenlijk ook niet echt qua hardware. Mijn overweging is eigenlijk meer gebaseerd op het aanbod van games. 4k Heeft voor mij nog geen meerwaarde, en de games die op de Xbox uitkomen kan ik ook op de PC spelen ook al zal dat 1080p en 60FPS zijn (iets waarvoor ik gelukkig niet echt voor moet upgraden). Dus de Xbox games heb ik al toegang toe. Maar de PS4 heeft games die ik zonder PS4 niet kan spelen, dus dan wordt die een stuk aantrekkelijker. Microsoft zal de Xbone X dan ook wel marketen aan mensen zonder gaming PC.
Microsoft zal de Xbone X dan ook wel marketen aan mensen zonder gaming PC
Dat hoeft niet. Ik heb een game pc staan en heb ook een xbox one. Ik gebruik mijn Xbox meer dan gaming en bekijk daar mijn tv mee en series dmv Plex. Zoals @MatthiasL ook aangeeft is het ook wel eens fijn om heerlijk op de bank te zitten en bepaalde games daarop spelen. Vrouwlief gaat het echt niet fijn vinden als ik mijn hightower naar beneden ga sjouwen ;)
4k Heeft voor mij nog geen meerwaarde
Wacht maar tot je het keer speelt, dan wil je niet meer terug naar 1080p.

[Reactie gewijzigd door vali op 30 november 2017 14:41]

Welja, dat is het voordeel van geen vrouw hebben (of een vrouw hebben die lekker meedoet) I suppose ;) Ik link mijn PC wel gewoon aan mijn TV om zo te bank-gamen. Dat wordt tegenwoordig ook steeds makkelijker met zaken als Steam Link en Nvidia Shield.
Dat jij dat doet is prima. Het is echter iets wat jij doet, en duidelijk niet iedereen. Wat jij wel/niet doet zegt dus weinig over het platform, gezien je een nogal kleine sample size bent.

Met mijn reactie erbij zijn er zelfs al 3 die het precies andersom doen (ik heb ook een dikke game PC naast mijn XboneX (en PS4).
3 Is ook niet bepaald een waanzinnige sample size :+ Het zal te zien zijn in de verkoop cijfers he. Als ik me niet vergis doen de PS4 en de Switch het tot nu toe beter, maar wie weet wat voor verandering de X daarin gaat brengen.
Klopt. Dat probeerde ik ook niet te insinueren :)
Maar inderdaad, de verkoopcijfers gaan het uitwijzen.
Helemaal gelijk en dat ontken ik ook nergens. Ik vind het alleen klantvriendelijk, en daar beloon ik MS ook graag voor. Ik zie Play Anywhere zelf persoonlijk als gebruiker alleen maar een voordeel. Of het bedrijfskundig ook een voordeel betwijfel ik ook, maar dat maakt mij als gebruiker weinig uit.
De nieuwe komen inderdaad met play-anywhere op zowel pc als console, maar dat is niet met alle games het geval (en van vorige generaties al zeker niet). Komt daar nog bij dat ze op console gewoon werken, en dat dat op pc (als je wat rondleest op internet) lang niet altijd het geval is. Bij Forza waren er redelijk wat problemen, Quantum break ook. Maar de optie is er wel.
Ik heb halo 2, forza horizon 3 en shadow of War op de pc draaien, en tegen geen enkel probleem aangelopen. Ben dus wel benieuwd naar de problemen waar jij het over hebt
Sample size van 1.

Google eens :)
Ik moet je heel eerlijk bekennen dat ik een Xbox One heb en extreem casual speel, maar de normale line-up van COD en noem maar op geen reet aan vind (eigenlijk alle multiplatformgames). De enige games die me iets boeien zijn Witcher/Skyrim/Mass Effect-achtige games. Daarnaast vind ik de PS exclusives wel echt tof. MS heeft op dit vlak gewoon op de grootst mogelijke manier verloren.

Games tekort niet, maar voor mij persoonlijk wel een tekort aan interessante games :)

[Reactie gewijzigd door marhalm op 30 november 2017 12:51]

Games als 3th party games heb je overal elke console wel.

Maar de driven-part de 1th party games. Die moet je hebben. Want anders waarom zou je het nog moeten halen die specifieke console? Sommige halen het voor de UHD sommige voor iets anders. Ach ja ieder zijn ding dan. Persoonlijk heb ik vorige week de PS4 pro gehaald voor €284,- was prima actie. En kan toch alleen op FHD op mijn pc monitor gamen. Dus ja dan rechtvaardig het ook niet voor mij de XBOx
Op de grootst mogelijke manier verloren zelfs??? Wat een gelul! Er zijn zat exclusives op de Xbox, dat jij die niks vind... tja.
Een non-argument? Goede exclusieve games VERKOPEN consoles.
Voor de XBO is ook erg veel content beschikbaar.
Klopt, maar de mainstream zit niet te wachten op een specs uitleg in het intertoys boekje van 2 pagina's waar ze geen reet aan hebben. Men kijkt welke console de beste games weet te leveren, zowel first party, third party, indies etc etc en ook nog eens VR.

Xbox eigenaren die willen overstappen naar de X, voor hun is het vooral interessant.

[Reactie gewijzigd door Recon24 op 30 november 2017 13:52]

Xbox games kun je met een vriend delen, MS staat dat toe. Doe je dat bij een PS4 heb je direct een ban.
Ongeveer voor 320 euro te vinden, gebruikt misschien, maar via tweakers nieuw niet goedkoper dan 379 euro. Groot voordeel is natuurlijk ook de uhd speler, dat is een echt gemis in de PS4 pro.

Ik vond jarenlang dat Sony de overhand had, in kracht in ieder geval, en bij de PS3 bv met de blueray speler. Nu loopt men wel wat achter, hoewel de PS4 pro natuurlijk al weer een tijdje uit is.

Degene die nu een 4K game console gaat halen, is in mijn optiek het beste uit met de Xbox one X. Die overigens 488 euro kost, dus een verschil van 109 euro.

In games ontlopen de console's elkaar niet veel. beide hebben leuke exclusieve titels die mooi zijn, maar voor ruim 90% zijn de spellen hetzelfde. Als je nu een PS4 pro hebt, is een Xbox one X halen wellicht ook teveel van het goede, maar nu een keuze maken is toch echt naar mijn idee de doos van MS.

Zeker niet onbelangrijk is dat je op de MS 2 jaar garantie krijgt, en op de PS4 maar 1 jaar. Sony doet heel moeilijk met haar garantie, MS is daar een stuk beter in. En nee ik ben geen fanboy van MS, want ik heb momenteel enkel een gewone PS4 thuis liggen.
Jammer dat Microsoft niet gelijk inzet op VR zoals Sony dat doet.
Hiermee gaan ze echt een achterstand mee oplopen.
Die PS VR is niet zo vaak verkocht en de content die erop uitkomt valt ook tegen. Ik denk dat Ms het juiste moment afwacht
Tot voor kort had je misschien gelijk, maar de PSVR lijkt nu echt wel een kantelpunt bereikt te hebben met onder andere de release van Skyrim VR en Doom VFR en de afgelopen Black Friday sales waarin de PSVR wereldwijd zo ongeveer overal is uitverkocht. Ik denk juist dat deze feestperiode het juiste moment voor MS had geweest.
Black Friday sales waarin de PSVR wereldwijd zo ongeveer overal is uitverkocht
Kom gerust shoppen bij de MM in Dordt. Daar lagen zaterdag nog ongeveer 50 dozen voor het oprapen. Intertoys had ze ook.
Het eigenaardige is dat de PSVR (Vive en Rift misschien ook, weet ik niet) het in NL relatief slecht doet. Na launch is de PSVR vrijwel overal in de wereld heel erg moeilijk verkrijgbaar geweest, terwijl ze hier lagen te verstoffen. Hetzelfde gold voor de Aim controller een paar maanden later.
Die dozen die jij hebt gezien zijn niet representatief voor de wereldmarkt
Waren ze ook niet. Dan waren alle Windows VR brillen ook uitverkocht.
Ligt er ook maar aan hoeveel er te koop waren. Sony was voorzichtig geworden, dus het aanbod zal denk ik niet heel groot geweest zijn. Des te eerder moet je nee verkopen.
Vandaar dat de PSVR op Black Friday het best verkopende product was van heel Amazon. Dat red je niet met een klein aanbod.
Wat Ali3nSt0rmz al zegt; dat artikel rept over percentuele stijging en niet over aantallen. Als ze er eerst 200 verkochten en nu 93.400, dan hebben ze er dus 46.700% meer van verkocht. Bijvoorbeeld. Klinkt leuk, maar het zegt op zich natuurlijk vrij weinig.

Daarbij:

- Ik zie nergens in dat artikel dat de PSVR het best verkopende product was
- Ik zie nergens in dat artikel dat het verkoopcijfers van heel Amazon betreft, ik lees echt 'Amazon UK'.

Care to elaborate?
Dat berekenen ze op percentage in vergelijking met het gemiddelde, niet op "aantallen"...
Als je normaal per dag (of per maand, het is maar een voorbeeld) 2 items verkoopt van iets, en op black friday is het ineens 22, dan heb je die 1100% verkoop van anders (waar het in jouw gelinkte artikel over gaat).
Nou ken iemand die skyrim VR heeft, een echte hardcore gamer die alles al wel gezien heeft ook op gebied van VR ( heeft bijvoorbeeld ook een Vive) en zijn reactie op skyrim VR was '5 minuten en ik was misselijk als nooit tevoren" .

Dus ik denk dat er nog wel wat werk aan is alvorens dit echt voor het grote publiek gaat doorbreken..
Misschien had ie daarvoor iets verkeerds gegeten. Als het echt aan de game had gelegen dan hadden wel veel meer mensen dat soort problemen gemeld. Draait gewoon vloeiend op 60 FPS.

Voor iedereen die nieuw is met VR geldt rustig aan beginnen met wat relaxte games en zo je 'VR legs' trainen tot je immuun bent. Werkt voor minimaal 90% van de mensen. Je houdt altijd een klein groepje dat er niet tegen kan, net als zeeziekte of wagenziekte.
Dat is de vraag. CCCP heeft juist aangekondigd te stoppen met VR ontwikkeling. Volgens mij kan het qua VR nog alle kanten op.
Dat is de vraag. CCCP heeft juist aangekondigd te stoppen met VR ontwikkeling. Volgens mij kan het qua VR nog alle kanten op.
Dat hou je altijd. Tegelijkertijd zijn er vele tientallen nieuwe ontwikkelstudio's die met VR aan de slag gaan, groeit de userbase exponentieel, wordt VR steeds betaalbaarder en komt het grote publiek steeds meer met VR in aanraking.

Natuurlijk kan het altijd alle kanten op, maar er is een sneeuwbaleffect gaande en de belofte van VR is te groot om te laten liggen.
as de sodemieters, vind je voor een VR bril 1,5miljoen niet veel? Dan vind je Rift etc zeker helemaal mislukkingen. Ik vind dat 300k al aardig wat is voor een goede VR bril en 1,5miljoen voor een redelijke (vooral omdat hij betaalbaar is) is in mijn ogen echt heel veel, dat is +/- 2,5% van het aantal verkochte PS4's in 1 jaar.
Als ik naar de verschillende kijk en de podcasts luister gebruikt niemand dat ding. In de podcast van gamer.nl gaf de journalist zelfs aan dat ie het kastje onder zijn bureau heeft gezet om het te stabiliseren.
Veel mainstream gamemedia hebben dan ook niet veel meer diepgang dan weer een volgende Call of Duty, FIFA of Assassin's Creed. Dat ligt meer aan die betreffende media.
Ron doet wel meer rare dingen ;-).
Je moet eens naar gamebytes luisteren. Daar gaat het wat vaker over VR, en met name Harry Hol is een groot liefhebber van VR.
leuk voor die journalist(hij heeft hem waarschijnlijk ook gewoon gekregen), maar 1,5miljoen verkochte stuks is echt heel veel. En dat was voor de black-friday perikelen, ik heb begrepen dat de PS VR vrijwel overal uitverkocht is geraakt met black-friday en ik heb bij een van de laatste winkels waar hij nog lag mensen in de rij zien staan met een PS VR. Dus hij is wel degelijk succesvol te noemen. Misschienis het niet de beste VR bril op de markt, maar heeft de markt wel in beweging gebracht.
Waar moet die content vandaan komen als de hardware er nog niet is?
Toch al snel bijna twee miljoen keer.
Ze mogen dan wel het juiste moment afwachten maar je zou dan wel verwachten van zon groot bedrijf dat ze de mogelijke gebruikers warm houden met informatie.
Nu hebben ze de info gegeven voor de release van de X maar nu de X er is wordt alles in één keer verwijderd zonder informatie naar de toekomst.
Eerlijk gezegd maakt me dat een beetje huiverig gezien de microsoft ethiek van het snel killen van hardware en software vernieuwingen. Ook als je dan leest dat er weinig launch titels zijn dan heb ik een beetje raar gevoel. Dit verwacht je niet van een miljarden bedrijf.
De Playstation VR is nu misschien 1,5 miljoen keer verkocht. En hoeveel mensen daarvan hebben de PS4 gekocht om de VR? Dat zet geen zoden aan de dijk en maakt geen noemenswaardig verschil.
Ik vind 1.5M verkochte VR-units juist ontzettend veel!
Het is een 1st Gen versie die nu marktleider is op VR-gebied. Als je dat geen knappe prestatie vindt, verwacht je te veel.

En ter vergelijking: de Vive heeft rond de 500K verkocht en de Rift rond de 300K terwijl ze een stuk langer op de markt zijn.
Ik ben nog altijd aan het wachten op Ace Combat was zogezegd een launchtitel.
En verder is het echt niet veel soeps, neem nu Gran Tourismo,ik had toch verwacht dat je het hele spel met VR zou kunnen spelen .... wederom nada ..

Zeer zware ontgoocheling die PSVR
Ik hoor vooral veel goeds over Resident Evil 7 en Skyrim. Alleen al voor die games schijnt PSVR het waard te zijn.
Ook Doom VFR schijnt er gaaf te zijn.

Check dit GIFje van Skyrim bijvoorbeeld eens. Als dat er niet super kikke uitziet, weet ik het ook niet meer...
Call me old fashioned, maar doe mij maar gewoon een controller hoor! Dit is toch gewoon een gimmick dat net als 3D games weer snel uit de huiskamers zal verdwijnen. Ik denk wel dat een toekomst heeft in speelhallen etc inclusief lopende banden en 4D effecten.
Het ziet er erg gekleurd uit met die twee felgekleurde lichtgevende sambaballen. :)
Mooi spel, maar ik denk dat de graphics iets te gedateerd zijn om als realistische VR ervaring neer te zetten.
De graphics zijn een concessie van de huidige VR generatie, maar dat gaat natuurlijk verbeteren. Als je eenmaal in de game zit dan is de immersie zo groot dat je je niet meer druk maakt om de mindere graphics. Probeer het gewoon een keer en ervaar zelf wat je er van vindt.
Je moet niet denken maar spelen, en als iemand die het spel iin VR gespeeld heeft kan ik zeggen dat dat niet het geval is.
De Vive en Rift zijn duurder, veel duurder als je ook nog de achterliggende hardware er in betrekt. Dus helemaal reëel is je vergelijking niet.
De rift is goedkoper, want je moet bij de psvr verplicht de camera hebben en dan heb je niet eens de move controllers erbij. 450 euro voor de rift compleet met 2 sensoren, touch controller en xbox one controller met wireless receiver is naar mijn idee toch behoorlijk goedkoop. De PSVR is wel de marktleider op VR gebied. Op dit moment speel ik graag Skyrim VR als exclusive op de playstation hoewel ik kwa controls liever de touch van mijn rift zou gebruiken. Maar aan de andere kant kan ik de PSVR makkelijker meerdere uren dragen zonder problemen wat juist wel weer fijn is in een grote game als Skyrim.
Ik heb het over de game PC die de rift voorziet van de nodige juice.
Is niet waar. Is verschillend per. Game..maar er was een actie hier in Duitsland €250 geloof ik complete pakket.
Dus is PsVR op veel punten een beter product. Je weet het werkt altijd met de PS4.

Prijstechnisch gunstiger voor VR zowel console.

Makkelijkere installbase..


Kortom logisch dat het beter verkoopt.
Mijn opmerking was:

"De Vive en Rift zijn duurder, veel duurder als je ook nog de achterliggende hardware er in betrekt. Dus helemaal reëel is je vergelijking niet."

De discussie is niet welk product beter is. Ik zelf zie ook meer in console-achtige oplossingen.
En bijna alles wat de Vive en de Rift voor mij persoonlijk interessant maken (Google Earth & AC/PC2) is bij PSVR niet beschikbaar... Mijn Rift gebruik ik om de dag, de PSVR eens in de maand als er weer iets nieuws is dat niet de moeite waard bleek (GT Sport VR).

Erg persoonlijk maar wel jammer.
Ik verwacht een console/vr ratio van zo'n 0,2 om het levensvatbaar te laten zijn. Dat gaan ze bij lange na niet halen. De Move was vele malen populairder en kon ook niet op goede ondersteuning rekenen.
Dat kwam vooral omdat in praktijk het lastig was om de Move echt in games te integreren, zonder er een gimmick van te maken. Nu met VR krijgt de Move een tweede leven (helaas zou ik bijna zeg, ik heb liever betere tracking) en dat voelt veel natuurlijker.

Je hebt (in het geval van de PS4) echt niet 12 miljoen units nodig om het levensvatbaar te maken. Misschien wel voor AAA dedicated VR games met een groot budget door third-party ontwikkelaars, maar die zijn voorlopig helemaal niet nodig. De RE7 manier (een normale modus en VR modus) blijkt meer dan prima te werken.
Dus oude meuk en veredelde demo's. Duidelijk. Daar bedank ik voor.
1,5 miljoen VRs verkocht (met winst) en dan vaak minstens 1 game speciaal voor de VR gekocht. En omdat je geïnvesteerd hebt in de VR headset hou je het niet bij 1 game natuurlijk, want dat is zonde van de investering.

Gaat men er miljarden mee verliezen? Tuurlijk niet. Maar het geeft je wel weer een USP, iets dat de concurent niet heeft. MS heeft nu zijn 1X om te concureren met de 4Pro maar komt hiermee een stuk later dan Sony en loopt nu weer achter de feiten aan met VR (ondanks het feit dat ze voor Win10 wel degelijk met VR headsets afkomen).
MS komt met VR als het draadloos kan voor consoles.
idd, En met de grote titels.
Hoeveel mensen hebben nu een 4K televisie met HDR en hoeveel 4K content is er nu eigenlijk? Ook nog niet zoveel. Het gaat vooral om een stukje toekomstvisie. Vergis je niet in de potentie van VR en hoeveel mensen hier (nu of in de toekomst) interesse in hebben.
Ik heb een samsung uhd tv die laatst een update heeft gehad zodat hij hdr ondersteund. Was een modelletje van 1200 euro, dus gewoon een instapmodel. Ik denk dat er meer 4k HDR tv's in de huiskamers staan dan je denkt ;)
Tuurlijk, maar procentueel gezien nog steeds een heel klein aantal.
Heb die VR van Sony uitgeprobeerd en vind het nog wel een niche (en de graphics/textures van de meeste games zijn nogal matig), mensen die zo'n ding kopen zitten binnen 2 dagen weer met de controller in hun handen en de VR bril in de la.
Denk dat dat wel meevalt. We zeiden destijds hetzelfde bij de Nintendo Wii.
En niet geheel onbelangrijk: hoe fijn vind je de controller. Dat is voor mij doorslaggevende factor samen met exclusieve games. Grafische kracht is leuk, maar ik wil vooral "comfort" en "plezier". De PlayStation controllers heb ik nooit heel prettig gevonden, ieder zijn voorkeur!
En niet geheel onbelangrijk: hoe fijn vind je de controller.
Aangezien er voor beide platforms 3th party controllers te krijgen zijn vind ik dat niet echt een doorslaggevende factor.
Ps4 third party controller aanbod is maar beperkt... los van de el-cheapo clones dan
Ik kan je de Nacon Controller aanbevelen heeft de layout van de Xbox maar dan voor op de PS4
+ 4 extra buttons die te programeren zijn en eventueel gewichtjes om het een en ander aan te passen.
Eenigste is hij is bedraad maar wel met een behoorlijk lang snoer.
https://tweakers.net/pricewatch/zoeken/?keyword=Nacon+
Sorry maar ik vind 'm qua uiterlijk al niet geweldig en bedraad is ook een enorme afknapper. Ik heb liever zoiets als de xbox one elite controller, maar dan voor de PS4. Ach ja, de normale PS4 controllers zijn ook prima verder
Dat was ook mijn eerste reactie maar uiteindelijk ligt hij goed in de hand en heb je ook de optie er bij zitten om de Stickjes te verhogen en ook de gevoeligheid en death zone per stick in te stellen.
en het snoer is volgends mij toch ruim 3m.
Maar ik had ook liever draadloos gehad maar ik heb hem eigenlijk gekocht in de tijd van Destiny1 ik kreeg erg veel pijn in mijn rechter pols/duim en dacht dat het misschien aan de PS4 controller lag en dat de layout van de Xbox beter zou zijn.
Het hielp uiteindelijk maar een klein beetje.
Maar ondanks dat vind ik het wel een fijne controller.
De Elite controller is idd een erg fijne controller. Ik heb die nu in gebruik op de pc waar ik hiervoor mijn PS4 controller gebruikte. Dit was vooral omdat na de laatste Windows 10 update ervoor zorgde dat het software wat ik ervoor gebruikte weer niet werkte. Moest op een update wachten en daar was ik een beetje klaar mee. Overigens werkt hij wel native met steam wat perfect is. Ik zou ook wel graag een Pro achtige controller van Sony zelf willen zien en in plaats van een third party company.

[Reactie gewijzigd door Recon24 op 30 november 2017 10:23]

Ja precies :) Een PS4 Pro controller zou ik waarschijnlijk zo aanschaffen. Ik heb ook al de xbox Elite controller voor aan de PC en in-house streaming
En zo wordt de prijs van de PSPro (+ controller +UHD speler) hoger dan de XBox One X...
3th party PS controller lijkt vaak op een Xbox controller. :D
Eens dat de controllers van de PS3 en eerder allemaal vrij klein en minder comfortabel waren, maar die van de PS4 is wel erg goed. Ik heb redelijk grote handen en kan met gemak uren gamen op de PS4.
Ik vind beide controllers fijn, alleen de d-pad zit op een onhandige plek bij de ps4. Maar dat zal gewenning zijn.
Ik vind juist dat de thumb sticks en dpad bij de xbox controller op de verkeerde plek zit ;) komt misschien ook wel omdat ik de PS1/2/3/4 pro heb en daar dus aan gewend ben zoals je al aan geeft. Heb zelf ook nooit zo veel met de xbox games gehad dus dat helpt ook niet mee.
PS3 controller uurtje Fifa en ik kreeg kramp. Met de PS4 heb ik daar dus totaal geen issues mee, nu kan ik me nauwelijks herinneren wanneer ik er een uur op heb gespeeld maar toch :P
Zeker ieder zijn voorkeur, maar dat mensen zo over controllers vallen heb ik echt nooit begrepen. Qua consoles heb ik altijd een Playstation gehad, maar ik game ook al jaren op PC met een Xbox controller en ik durf niet te zeggen dat ik het verschil tussen de controllers nou zo groot vind om dat de doorslaggevende factor te laten zijn van welke console ik aan ga schaffen.

Maargoed, het blijft inderdaad persoonlijk en je bent daar natuurlijk helemaal vrij in :)
Absoluut, controller is voor mij de reden om bij PS te blijven, ik krijg die Xbox controller niet onder de knie.
Als je niet met maten online speeld en vooral de crossplatform games speeld kan je voor de betere of eerder krachtigste console gaan.

Als je clan op PSN bezig is. Dan is er alleen PS4 en PRo en doet whatever MS doet of opleverd er niet toe.
Tenzij de clan grotendeels overgaat en de rest volgt.

PS4 hier voor online gamen en denk dat er eerder een PS4 pro komt dan Xb1X
En voor singleplayer 4K gamen is er Vega56 rig.

Dan gaat het om de games en juist die must have favo exclusives.

Mijn geval is het meer crossplatform online met ons casual clannetje.
Ja, niet alleen dat maar ik vond het interface een stuk beter op de xbox. De interface liep een stuk vloeiender bij de xbox one. Er waren ook een stuk meer apps die ondersteund werden. Zoals Youtube wat ik belangrijk vond. Alleen dat is al even geleden. Ik weet niet hoe het ondertussen zit met de ondersteuning van apps op de ps4.

Ik ben zelf een PS4 gebruiker geweest. Alleen omdat iedereen van me maten een PS4 had. Dus kwa online gaming vond ik PS4 een stuk beter.
Ik heb mijn PS4 nu sinds oktober 2014 en voor zover ik mij herinner werkte youtube via de youtube app op playstation en in de browser.
Goede review. Het lijkt me een geweldig krachtig apparaat echter vraag ik me het volgende af.

De verschillen tussen de ps4 pro en xbox one x zie je duidelijk maar om het echt goed waar te nemen moet je wel je beeld stil zetten. Ik kan me niet herinneren dat ik in een spel langer dan 5 seconden stil heb gestaan om even met een vergrootglas textures te gaan bekijken.

Ik denk dat het netto verschil voor de normale gamer niet zo belangrijk is. Het zijn beiden goede consoles en krachtig en kan niet wachten op de volgende generatie games waarbij de nadruk gelegd wordt op 4k.
Persoonlijk vind ik het verschil kleiner dan ik had verwacht.
Als je comparisson videos nodig hebt om dat punt te maken is het eigenlijk al niet boeiend.
Precies hetzelfde begin deze generatie met PS4pro en Xbone. Ja verschil, boeiend? Mwah.

Waar de kracht van een console altijd floreert is bij exclusieve games. Omdat je alles kan focussen op 1 set up. Naast dat budget een rol speelt natuurlijk. Echter is dat nu sowieso niet meer het geval, want zowel PS4pro als Xbone X hebben een zwakker broertje/zusje.

Dus ik denk dat beide consoles nu wat gelimiteerd zijn.
Je draait 't om, de PS4 en X1 hebben nu een sterker broertje/zusje erbij ;) gezien het aantal verkochte systemen zullen de basisversies voorlopig nog wel de standaard blijven.
Snap wat je bedoeld en ook mee eens uiteraard.
Maar dat was natuurlijk niet het punt :P

Als je grafisch van het hoogste haalbare uit wil gaan, kunt je het beste 1 console hebben met de beste specs van het moment, zonder enige rem.
Geen rem omdat het cross generatie moet kunnen werken (Persona 5) of omdat je 2 zwakkere familieleden hebt, waar de game ook op moet werken (wat eerder dus cross generatie was).

Daarom vond ik de PS4pro ook zo weinig interessant. Veel teveel focus op de 4K resolutie en te weinig op daadwerkelijke enhancements. Van resolutie wordt je game niet veel mooier. Gewoon iets scherper.
natuurlijk, maar Microsoft en Sony hebben voor deze generatie duidelijk gekozen voor een betaalbare console (400 euro tijdens de launch, als ik het me goed herinner). Dat zie je ook terug in de specs. Nu is er 'halverwege' een soort refresh die specifiek geënt is om 4K displays aan te sturen. Het cross-gen argument vind ik niet heel sterk, want dat zijn maar een handjevol games geweest die nog een PS3 / 360 variant gekregen hebben. Overigens zijn de 'cross-gen' verschillen tussen de vorige generatie en de huidige en de verschillen tussen de PS4/X1 en Pro/X1X van een andere orde; de Pro en X1X hebben relatief weinig extra arbeid nodig om de extra toeters en bellen aan de praat te krijgen, de cross-gen games waren in feite twee complete builds.

Klein zijstraatje: Ik vind het overigens wel slim dat men niet alleen naar 'native 4k' kijkt maar ook steeds beter wordt in dynamische resoluties te implementeren, of gebruik maken van bijvoorbeeld checkerboard rendering. Altijd alles 100% native proberen te renderen is achter de feiten aanlopen (of investeren in dure hardware), want ook de 8K schermen staan al weer om de hoek binnen een paar jaar. Ik zie liever investeringen in renderingtechnieken die een zo-goed-als-native resultaat kunnen opleveren met stabiele (het liefst 60fps) framerates en goed kunnen schalen naar varia hardware, en dat op basis van betaalbare specs.
Klein zijstraatje: Ik vind het overigens wel slim dat men niet alleen naar 'native 4k' kijkt maar ook steeds beter wordt in dynamische resoluties te implementeren, of gebruik maken van bijvoorbeeld checkerboard rendering. Altijd alles 100% native proberen te renderen is achter de feiten aanlopen (of investeren in dure hardware), want ook de 8K schermen staan al weer om de hoek binnen een paar jaar. Ik zie liever investeringen in renderingtechnieken die een zo-goed-als-native resultaat kunnen opleveren met stabiele (het liefst 60fps) framerates en goed kunnen schalen naar varia hardware, en dat op basis van betaalbare specs.
100% eens.
Het cross-gen argument vind ik niet heel sterk, want dat zijn maar een handjevol games geweest die nog een PS3 / 360 variant gekregen hebben.
Dit was alleen bedoeld als voorbeeld om de situatie van PS4pro en One X te illustreren.

Je noemt zelf al een cruciaal verschil in cross geratie games. Een 'handjevol'.
Deze apparaten hebben die keuze helemaal niet. Ze moeten 100% overbruggen met het zwakkere apparaat. Die belofte hebben ze gedaan. Wel zal het gat tussen PS3 en PS4 groter zijn dan PS4 en PS4pro.

Laat ik het anders stellen.
Ik denk dat een Uncharted 4/Horizon Zero Dawn er zo goed uit kunnen zien omdat deze ENKEL en elleen voor de PS4 zijn gemaakt.
En ik denk ook dat als beide ontwikkelaars een nieuwe game ALLEEN voor de PS4pro hadden mogen maken en dus niet voor de reguliere PS4, deze er veel beter uit kan zien.
Zo ver zijn we nog niet, maar dat lijkt mij niet meer dan logisch.

Dat bedoel ik met de rem op de in between consoles.
oh ik snap je volledig hoor, ontwikkelen voor maar 1 configuratie is natuurlijk ideaal vanuit een optimalisatie-oogpunt. Maar voor deze generatie is het ondersteunen van de Pro/X1X nog steeds relatief weinig werk. Een PC game ontwikkelen met varia graphic & performance settings werkt niet veel anders. Zolang het op dezelfde architectuur draait is het meer een kwestie van het 'draaien aan wat knoppen' (of meer een selectie van juiste settings vinden waarbij de performance niet kaduuk gaat). Het gaat hier namelijk niet om hardware die een 'generational leap' is.

Maar goed, het onderscheidend vermogen van de Pro vergeleken met de reguliere PS4 is lang niet zo groot (net genoeg om dezelfde games in (pseude) 4K op je scherm te krijgen). wat dat betreft is de stap van een X1 naar een X1X logischer omdat de X1 gewoon zo matig en vaak sub-HD presteert (en ook omdat de X1X voor 1080p TVs fatsoenlijke downsampling ondersteunt).
Ja het gat tussen Xone en X is stuk groter dan PS4 en PS4pro.

Vind beide niet heel overtuigend om eerlijk te zijn.
- PS4pro niet krachtig genoeg om lekker te maken. (plus hoe lang nog voor een PS5? 2 jaar? Of gaan ze PS4 zo lang mogelijk uitrekken.. Dat laatste zou me ook niet verbazen gezien het succes)

- One X... Mooi product zonder twijfel, maar de games.. Ik heb toch iets meer nodig dan 'de beste versie van'... Zeker als comparisson filmpjes al niet heel overtuigend zijn.
Ja het is zeker een zoethoudertje, waarvan je zelfs kan stellen dat het voor mensen zonder een 4K TV een overbodig zoethoudertje is. Maar wel een kans voor de industrie om weer eens wat zaken uit te proberen, dus hopelijk trekt men er lering uit. Ik verwacht zelf een eventuele PS5 of Xbox Two pas in 2020; maar tot die tijd zal men vooral veel blijven verdienen aan de PS4 Slim en Xbox One S, en niet zozeer de Pro/X1X.
Ja ik gok ook op 2020, maar het is praktisch 2018. Dus zo ver weg is dat niet meer :)
ja, zou me niet verbazen als de eerste devkits medio/eind volgend jaar de deur uit gaan, een aankondiging in 2019 en launch in 2020.
Kijk er al naar uit. Niks toffer dan een console reveal.
Naja,bepaalde game reveals dan :P
Alleen is de PS4 pro dan niet krachtig genoeg voor native 4k.
Er zijn best wat games die in native 4k draaien op de PS4 Pro. En er zijn er ook al een aardig aantal op de Xbox One X die dat niet doen, dus ik denk dat je post wat meer nuancering nodig heeft ;)
Oké. Bij de Xbox One X heb je de meeste games op native 4k (en hogere framerate en meer detail)

De PS4 pro is te zwak om een 4k console te mogen hete imho.
Als het 4K games kan draaien, dan mag het gewoon een 4K console heten. In dit geval mag de Xbox One X ook geen 4K heten dan omdat die ook niet alles op native doet. Vaak genoeg zijn de games gewoon 1800p, maar kan het 4K raken. Dat maakt de One X nog in dit geval ook geen volledig native 4K console.

Uit de DF comparisons zien we ook vaak dat juist de One X struggled met fps en stotters in games vergeleken met Pro. Draait de X maybe een wat hogere resolutie, maar als men moet kiezen tussen een iets hogere res of betere FPS..dan denk ik niet dat de veel mensen de kant van de One X zal kiezen. Over het algemeen zijn de grootste verschillen tussen de 2 de resoluties in plaats van de graphics.
Je vergeet iets te vermelden, wat zeer cruciaal is!

Optimalisatie en dat is precies waar MS nu mee zo aan het pochen is! Dat alle oudere titels er zelfs op vooruitgaan in de "optimalisatiechaos" en de strijd met de ps4. En dat vind ik toch wel een voordeel op de PS-Pro. Dat ook oudere titels mocht je die in bezit hebben ook op een nieuwere console erop vooruit gaan (gedurende de tijd). Waar kennen we dit process van? X360 en backwards compatibiliteit en daarna de Xbox One? Dat zijn toch de kleine verschillen waarin Microsoft duidelijk een beter platform neerzet!
Hier ben ik wel mee eens, Microsoft's ervaring met het emuleren en gebruik van VMs (de X1 draait meerdere layers) heeft er voor gezorgd dat men vrij goed backwards-compatibility kan ondersteunen. Een goed voorbeeld voor de concurrentie :)
Alle oude games gaan er op de Pro ook vooruit met de Boost-modus. Dit kan voor sommige games groter zijn en voor anderen verder weinig van toepassing hebben. Games moeten nog steeds gepatched worden op beide consoles om eventueel native 4K te kunnen draaien of betere textures.

@Snacky817 bv Project Cars 2 wat ik had begrepen en zo zijn er nog een paar waar de Pro een constantere FPS heeft en weinig last van screen tearing of stuttering. BF2 is er ook 1 en voor de rest weet ik even niet welke nog meer. Over het algemeen is de performance op beide consoles gewoon hetzelfde.

[Reactie gewijzigd door Recon24 op 30 november 2017 11:58]

BF2 heeft op de xbox 2,25x zoveel pixels vandaar dat er een minder constante FPS is.

Dat de performance op beide console gewoon hetzelfde is, is dus onzin.
Ik zie performance als iets wat met fps te maken heeft en niet resolutie. Je res kan nog zo hoog zijn...maar daardoor wel frame problemen hebben. Dan is de performance gewoon niet goed.

Dus in dat geval...is de performance op beide gewoon gelijk. 60fps en dat halen ze beide ook gewoon.

[Reactie gewijzigd door Recon24 op 30 november 2017 12:22]

Games moeten nog steeds gepatched worden op beide consoles om eventueel native 4K te kunnen draaien of betere textures.
Behalve als het om backward compatibility gaat. Hier neemt de emulator het werk voor z'n rekening en hoeft er niets aan de games aangepast te worden. Goed, er zijn geen 4K textures, maar resolutie is niet de enige boost die backward compatible games krijgen. Zie de uitleg van Digital Foundry.

[Reactie gewijzigd door halofreak1990 op 4 december 2017 21:05]

Volgens mij kijk jij dan andere filmpjes van DF dan ik.

Bijna alle filmpjes die ik heb gezien zijn in het voordeel van de Xbox One X.

Geef maar voorbeelden dan.
checker box 4k != 4k ;)
wat is je punt? Er zijn games op de PS4 Pro die WEL native 4K draaien. Er zijn ook games op de X1X die dat NIET doen. Ik snap niet wat je duidelijk wil maken.
Ik heb serieus het filmpje 4x afgespeeld. En ik zie gewoon geen enkel verschil. Enige wat ik zie is dat Lara op de xbox one x net iets meer modder vlekken heeft en wat viezigheid van de omgeving. En zelfs dan moet ik inzoomen en mijn mijn ogen zowat in het scherm zitten om het te zien :|
Kijk je op een 4K scherm?
qHD scherm hier :) En zelfs op kleinere schermen zou je grafische verschillen zoals belichting moeten kunnen zien :)
Ben het helemaal met je eens, heb toendertijd rond de lancering van de consoles mijn beslissing gebaseerd op de diversiteit aan games die er aan kwamen en daar nog geen spijt van.

En zoals je zegt ik heb al geen tijd om te kijken hoe mooi een spel is tijdens gamen, daarvoor gebruik ik meekijken om te genieten.

En welke console je ook hebt het gaat om het plezier wat je er aan beleeft en dat is voor iedereen verschillend
En toch denk ik dat je dit onbewust meer oppakt dan je realiseert. Als ik een game op mijn pc op max laat lopen met mijn GTX970 kan het er nog steeds mooier uitzien bij iemand met een GTX1070. Het verschil is misschien klein en wellicht groter op de pc dan op console. Maar als ik met bijvoorbeeld GTA V een stuk rijd waar de horizon redelijk stil ligt dan zit daar zeker wel verschil in tussen de twee kaarten. Een verschil die je opmerkt.

Blijft dan nog steeds wel de vraag of dit erg is. Het verhaal of het gevoel zal er niet onder aan doen als je iets meer blaadjes op boom ziet in de verte. Feit blijft gewoon dat Microsoft op papier een goede console heeft neergezet die zeker tegen de PS4 opkan.
je hoeft helemaal niet het beeld stil te zetten op een normale, goede tv. Het allergrootste verschil is geeneens de native 4K vs Checkerboarding, maar het feit dat de Xbox 12GB GDDR5 geheugen heeft en de PS4pro 8. daardoor kunnen er geen high end 4k texture packs geladen worden op de ps4 pro en dat verschil is ZEER duidelijk waarneembaar.
Dit is dus absoluut niet waar. PS4Pro gebruikt veelal checkerboard technologie waarbij er juist méér verschil zichtbaar wordt naarmate het beeld beweegt.
Zelfs niet stilstaand beeld, maar letterlijk een screenshot. spec wars, is enkel iets wat tweakers doen, de echte "winnaar" zal diegene zijn met de meeste (populaire) games.
Ja als rond ren in CoD ben ik totaal niet bezig met hoe met de GFX zit. En zonder referentie ernaast heb je er helemaal niks mee. Gaat het toch eerder om het gamen.

Denk dat GFX meer iets is voor slow pace games . Zoals Wildlands en met die afstanden is 4K ook wel handig. Maar met groot scherm.
Hier zit ik dus ook aan te denken. Even om meteen te nuanceren, ik ben verzamelaar, heb alles vanaf de C64/2600 nog netjes staan. Ben zeker geen graphics aanhanger maar meer voor gameplay (misschien de leeftijd :P).

Heb zelf indertijd gekozen voor de Xbox One en nu de switch, Ps4 komt nog wel een keer voor de exclusives. Niet omdat de Xbox beter is (wil geen welke is beter discussie uitlokken) maar voor mij ligt de controller beter in de hand en heb wat meer met Halo en Gears of War.

Dat gezegd te hebben zie ik heus wel de verschillen in Full HD en 4K of de kleinere verschillen tussen een game op de One/Ps4 en de X/Pro maar nooit sta ik bij een stil beeld te kijken hoeveel pixels ik wel niet zie. Daarnaast heb ik ook niet het probleem dat als ik een game opstart ik bij mijzelf denk: "goh dat spel is niet mooi genoeg ik moet een X/Pro kopen".

Het is mooi dat er een tussenweg is, want dat vind ik van de X en de Pro maar 4k is pas leuk over een aantal jaar als de processors echt krachtig genoeg zijn en betaalbaar. Zelfs op mijn pc is 4K en alles high niet te doen voor een normaal bedrag (3570K / 16Gb en AMD 580). VR vraagt ook nog teveel aan kracht in verhouding tot de kosten.

In ieder geval goede review maar voor een tussenstap in mijn ogen net iets te laat en te duur. Een One S heb je nu voor ongeveer 200 euro, de X 500. Het verschil tussen de Ps4 en Pro is veel kleiner en lijkt mij dan een logischer keuze.
Hmmm ik merk aan je sarcatische opmerking dat je nogal playstation fan ben? Tuurlijk is er alleen Halo 5 en Halo Wars 2 maar de nieuwe killzone heb ik geen kriebels over gehad, Gran turismo is voor mij ook nogal mehhh, The Last Guardian is ook niet wat ze beloofd hadden, Uncharted is ook meer van hetzelfde, J RPG's vind ik al helemaal niets (ben meer van de Westerse RPG).

Horizon wil ik nog wel een keer spelen en als God of War uit komt is het misschien de keuze voor mij om de Ps4 te halen (maar ok dat is weer een franchise)

Nogmaals, ik geef een mening en laat die ook in het midden voor iedereen. Misschien dat je wat meer informatief kunt reageren hier en anders dumpert gaan bezoeken ;)
Dan heb ik je verkeerd begrepen maar had het idee dat ik dat in mijn eerste post al duidelijk had gemaakt. Ik heb voor de xbox gekozen omdat ze die 2 a 3 exclusives hebben die ik wil spelen en de rest toch multiplatform is.

Voor mij is de controller inderdaad wel van belang maar dat is door mijn reuma, de Ps1/2/3 controller kon ik nooit langer dan een half uur gebruiken. De xbox controller wel. Ps4 controller is wel een stuk beter geworden hoor.

Het gaat inderdaad om de games en dat is iets wat microsoft met de xbox en 360 helemaal goed had en nu wel een stuk minder.
Hoe zit het met de HTPC functies op de Xbox ? OK, je kan er Bluray mee afspelen ,maar heeft hij een eigen media player of spotify app bijvoorbeeld ?
Ga er maar vanuit dat alles wat de PS4 in de app-store heeft de Xbox daar ook ongetwijfeld een concurrent van is. En de hardware is gelijk dus vaak zijn het dezelfde apps ook nog eens.
Ja, maar de Xbox heeft ook RSS readers, Podcast apps, een tal van meer streaming Apps. File managers, PDF readers, Cloud storage clients etc.

De meesten syncen ook nog met hun Windows 10 equivalent.
Er is inderdaad een spotify App. Ook Netflix en Plex zijn beschikbaar.
Ik heb een XBox One S vooral als media apparaat waar ik daarnaast toevallig ook af en toe een spelletje kan spelen (ik speel voornamelijk op de PC). Ik kijk Netflix, (UHD) Blu-rays, Plex en Pathé thuis via de XBox. Samen met de XBox media remote werkt dat tot nu toe eigenlijk heel erg goed! Ik speel niet genoeg spellen om een krachtigere console te kopen, maar de One S heeft ook een UHD Blu-ray drive, dus voor mij is dat genoeg.
De Spotify app is niet erg fijn (erg onhandig om liedjes over te slaan bijv).
Betreft streamen, de play to xbox one s functie is perfect, draait zonder probs .mkv af - mocht hij het een x niet willen doen even op usb zetten en vanaf het device lokaal afspelen!
En AirPlay via AirServ als je veel Apple spul in huis hebt.
Ook Vlc staat in de store, zeker niet wat je gewent bent op de pc, maar het werkt.
Volgens mij bedoeld hij dat de PC versie iets anders werkt (vandaar dat hij zegt: ''gewend bent van de pc'')
Dit :p
Was nog niet helemaal wakker.

Vlc als programma op de pc werkt qua mogelijkheden beter. Maar de store versie op de xbox one, speelt wel zo goed als alles af(mijn ervaring). Maar subs pakt ie soms niet lekker. Of crashed hier en daar wel is.
Haha ik had je door :D
Zelf heb ik totaal geen ervaringen met de xbox als mediaplayer, althans, totaal niet.. Ik ben nog ouderwets van het bioscoop, videotheek (jaja ook die hebben 4k blurays haha) en het ''moderne'' Netflix.
Wel heb ik eens een vakantiefilm gestreamd maar dit ging rechtstreeks van de PC naar de TV, hiervoor is geen xbox nodig.

Met een beetje TV kan je toch gewoon makkelijk via je netwerk streamen tussen de PC en TV? Gewoon rechtermuisknop op de film -> op apparaat weergeven -> ''je tv'' ? Enige wat je TV moet ondersteunen is DLNA volgens mij en in combinatie met Windows 10 heb je met 2 muisklikken je film op de tv.

Althans, nu ik erover nadenk.. Je speelt wellicht film formaten af die je TV niet rechtstreeks ondersteund, vandaar VLC oid (piraatje?)? :D
En in dat geval ben ik weer ouderwets :p ik gebruik geen smart tv, dus heb die mogelijkheid niet om het direct naar me tv te streamen. Hdmi kabeltje van pc naar tv staat wel aangesloten. Maar mis net de afstandsbediening om geluid of film aan te passen via de pc vanuit me bedje :p en dan vind ik het gebruik van een xbox(hiervoor gebruikte ik een ps3 met het programma movian) helemaal top :)
En netflix staat ook op de xbox :)

Hier en daar een formaartje wat een standaard windows media player niet ondersteund :p we zitten op 1 lijn haha
Afstandsbediening? Voor zo'n setup gebruik ik een draadloos toetsenbord met een mousepad. Voor 20 euro heb je er al eentje.
Men mag dan nog zo'n snelle console in huis hebben, het gaat 'm uiteindelijk om het aanbod van goede games en exclusives. Sony is daar beduidend beter in dan MS.

Overigens:
Hoewel de processor dus nog steeds gebaseerd is op de oude architectuur uit 2013,
Oude architectuur of niet, een hoop dev's, games en bestaande platform is juist gebaseerd op die 8 kernen van AMD. Men kan niet zomaar even naar een 4 core intel cpu switchen ofzo omdat de software hier vaak helemaal niet voor geoptimaliseerd is. Een iets betere procede van de AMD chip doet vaak al wonderen in verbruik en kloksnelheid. De polaris is hoogstwaarschijnlijk ook een tikje teruggeklokt om het verbruik in toom te houden. De PC kaart kan een theoretisch verbruik van 150W op 1266Mhz doen, die in de Xbox teruggezet op 120W hoogstwaarschijnlijk. Er zit dus nog iets ruimte in maar dat zal later met wat firmware updates worden toegepast. :)
Het gaat enkel om exclusives als die exclusives jou ook goed bevallen. Dat hele exclusives verhaal is wat mij betreft nauwelijks relevant. Ik speel voornamelijk op mijn XBO omdat ik de controller veel prettiger vind. Op de XBO speel ik van de exclusives voornamelijk Forza, op mijn PS4 heb ik alleen Horizon Dawn en NMS gespeeld. Al die andere exclusives boeien mij niet.
Al poept Sony er nog een miljoen exclusives uit, zolang het niet mijn smaak is blijft de XBO mijn voorkeur houden aangezien ik 80% van de tijd multplatform speel. Je koopt een console voor de games die je leukt vindt en de hardware die je het beste bevalt, niet voor de meeste exclusives als ze toch niet boeien.
Dat is uiteindelijk alleen jouw mening over exclusives ;)
Het gaat om het totale aanbod plaatje en dat is bij Sony duidelijk meer en beter geregeld.
Nee daar gaat het dus niet om. Als Sony tal van exclusives meer heeft maar die allemaal niet (goed) verkopen omdat ze niche zijn of gewoon slecht dan haalt dat dus weinig uit.

Het gaat dus niet om zijn mening, mijn mening en jouw mening maar om de verkopen. Die zijn qua exclusives juist aardig in balans, zeker gekeken naar de grotere hoeveelheid PS4's die er in het wild zijn waarvan de eigenaren dus blijkbaar minder om die exclusives geven. De stereotype alleen Madden/Call of Duty speler komt z'n bed niet uit voor The Last Guardian of Persona 5. Maar zou voor Halo in 4k misschien wel overwegen van een launch PS4 naar een Xbox One X te upgraden en dan zien z'n Madden en Call of Duty er ook meteen stukken beter uit.
Nee daar gaat het dus niet om. Als Sony tal van exclusives meer heeft maar die allemaal niet (goed) verkopen omdat ze niche zijn of gewoon slecht dan haalt dat dus weinig uit.
Alleen heeft Sony behoorlijk wat exclusives die JUIST heel goed reviewen en ook nog eens goed verkopen.
Het gaat dus niet om zijn mening, mijn mening en jouw mening maar om de verkopen. Die zijn qua exclusives juist aardig in balans, zeker gekeken naar de grotere hoeveelheid PS4's die er in het wild zijn waarvan de eigenaren dus blijkbaar minder om die exclusives geven.
Ja mag wel iets beter je huiswerk doen hoor...

Als je nou eens begint met 2 bronnen:
- Google
- Gamerankings

Kijk naar de lijst beste reviews en zoek op Google naar List of best selling Xbox One games. En hetzelfde voor de PS4.
Dan zie je allereerst dat Uncharted 4 al 2 keer zoveel verkocht heeft Halo 5.....

Een niche game als Bloodborne (frkn masterpiece) heeft daar 2 keer zoveel als een Gears.
Nieuwe (niche) IP vs established (zeer mainstream) franchise.

Zelfs een Nioh (nog meer niche) zit op een miljoen stuks en Nier op 1.4.
Niet alleen reviewen die games beter dan de meeste op de Xbox One, ze verkopen gewoon prima.

Als je toch een beetje de GOTY conversaties volgt, wat (heel gek) nu een hot topic is in de gaming industrie. Daar zit gewoon niks van de Xbox One bij.

Dat gaat alleaan maar over Mario en Zelda vs Horizon en Persona 5. Persona 5 werd op Tweakers niet eens in het lijstje opgenomen. Schijnbaar kent niemand het ofzo..... Een game die globaal toch in menig podcast wordt meegenomen GOTY contender en 1 van de hoogst gewaardeerde games van dit jaar/deze generatie.

Even lost van fanboyism, sla de statisieken erop na en dan rammelt jouw verhaal aan alle kanten.
Maar zou voor Halo in 4k misschien wel overwegen van een launch PS4 naar een Xbox One X te upgraden en dan zien z'n Madden en Call of Duty er ook meteen stukken beter uit.
En misschien zijn er wel meer van die mensen die graag Uncharted 4 in PS4pro upgraded graphics spelen??
Vergeet niet dat MS die consoles niet moet slijten, maar GAMES.. Daar wordt geld verdiend. Die console zal hoogstwaarschijnlijk met verlies verkocht worden. Wat ik btw alleen maar tof vind van Microsoft, want meer waar voor je geld.

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 30 november 2017 10:51]

Kijk naar de lijst beste reviews en zoek op Google naar List of best selling Xbox One games. En hetzelfde voor de PS4.
Dan zie je allereerst dat Uncharted 4 al 2 keer zoveel verkocht heeft Halo 5.....
Kijk eens goed naar de bronnen van de cijfers die je linkt. De cijfers voor Halo zijn gebaseerd op een artikel dat over de eerste drie maanden na release gaat, de cijfers over Uncharted gaan over een heel jaar.
Gegevens uit verschillende bronnen kun je niet zomaar naast elkaar zetten.
Ok. Andere bron dan. VGChartz.
Dit gaat over lifetime sales.
Halo 5 (as of 14th oct. 2017) @ 4,78m.
Uncharted 4 op bijna 10 miljoen.

Dus de 2x gaat nog steeds op...

Kan er helaas niet de hele middag in duiken (al zou ik het graag doen).
Maar de originele post... Om dan alleen Last Guardian en Persona 5 te gebruiken om je punt te maken in de PS4 vs Xbone? En dan zoals de afgelopen 5 jaar, elke keer lweer die Halo kaart om het Xbox platform te verdedigen? Die wordt wel oud hoor. Ook heel suggestief.

Maar als iemand betere bronnen heeft en ik zit er helemaal naast, dan neem ik direct mijn woorden terug.
Zulke getallen zeggen niets. Je moet ze omrekenen naar percentages. Als er 50 man een xbox hebben en daarvan hebben 25 er game y gekocht dan is dat dus 50%. Als er 100 man een PS4 hebben gekocht en daar van 40 game x hebben gekocht dan zijn de absolute getallen in het voordeel van de PS4, maar de getallen in % in het voordeel van de Xbox.... Het is dus maar net hoe je het wil zien....
Ook niet vergeten dat er intern concurrentie is.
Bij voorbeeld als je tussen asasin kreed of horizon dawn kan kiezen op de ps4 en xbox heeft alleen maar asasin kreed dan kan xbox meer verkopen met minder gebruikers.
Ps4 heeft veel meer spellen waardoor keuzes maken moeilijker woord en geld maar 1 keer kan uitgeven.
Als we het hebben over succes gaat het om de eindcijfers, geen percentages.

Even terug naar het vertrekpunt. Namelijk dat het wel in balans zou zijn.

Lekkere balans als je de xbox 50% voordeel moet geven omdat dat ding niet verkoopt.

Wel leuk voor Nintendo om op die manier te rekenen. Alles met zon 800% omhoog
Als er 2 maal zoveel playstations zijn verkocht lijkt mij het logisch dat er ook 2 maal zoveel games verkocht worden.

Toch ?! 8)7
Nee.. Dat is in de praktijk helemaal niet zo logisch. Al helemaal niet als je exclusives gaat vergelijken.

Dan zou Zelda BOTW al ergens rond de 34 miljoen heen zitten. Of zit die game nou al bijna op 5 miljoen stuks?
Naja ongeveer factor 8 dan toch?

Zo lust ik er nog wel een paar.

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 1 december 2017 08:36]

Volgens mij klopt mijn redenering toch echt wel hoor

30 miljoen xbox one vs 60 miljoen ps4 consoles

Middle earth ps4 = 600.000 st 2de week oktober vs xbob one = 250.000 st

Ratio klopt dus redelijk wel

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 1 december 2017 08:16]

Ok wacht even. Even terug. Het vertrekpunt is dat we exclusives vergelijken, niet cross console games.
Ja natuurlijk maakt je installbase uit en er zullen nog veel meer cross console games zijn waar dit 'ongeveer' uitkomt. Maar om dit terug te halen naar 1 op 1 vergelijk tussen exclusives? Om het punt te maken dat dit wel in balans is??...

Witcher 3 op PS4 at 4.5 miljoen, Xbox 1.5..
Minecraft en Destiny is het verschil tussen beide console juist weer kleiner.
Fifa is veel populairder op PS4.

Dan moet je gewoon eens in de top 50's van beide consoles duiken.
Leuke materie, maar iets te tijdrovend en er moet helaas ook nog gewerkt worden :P
En we drijven behoorlijk van het punt af.

Neem dan als uitgangspunt.
Totaal aantal exclusives verkocht. Pak die 50% marge wat mij betreft.

En dan moet je eigenlijk in je achterhoofd houden dat bij Sony's exclusives behoorlijk wat niche games zitten (Nioh, Nier, P5, Last G., Bloodborne), nieuwe IP's en bij Xbox vrijwel allemaal mainstream, langlopende franchises. Volgens mij hebben we al meer Forza's gehad dan Assassins Creeds. Als het stereotype voorbeeld van lopende band werk game.
Het is zeker niet de bedoeling er weer zon fanboy war van te maken. Ik kom zelf van de 360 af, waar ik wel wat teleurgesteld uit kwam. Maar wat ik wel moet zeggen, tijdens het spelen van Street Fighter 5 op de PS4, denk ik soms terug aan Street Fighter 4 op de 360 en die laatste was wel de betere ervaring.

MS doet echt wel een paar toffe dingen, maar het is naar mijn smaak allemaal zo gericht op de services 'om de games heen'. Het voelt letterlijk in de nieuwsberichten als er omheen draaien en tijd winnen. Backwards compatibily is zeker tof. Maar ik heb al geen tijd mijn nieuwe games te spelen, laat staan dat ik van die oude troep wil spelen. Los daarvan, zitten we in een nieuwe generatie. Je hebt een maximaal aantal jaar om alles uit de kast te halen.

Nintendo is in dat opzicht ook gewoon weer lekker bezig. Die gaan als een trein. Ze zouden MS best wel kunnen inhalen ALS ze maar blijven komen met games, games, games. Hier moet het over gaan. Nintendo levert in 1 jaar 2 van de beste gewaardeerde games ooit en ze zijn pas net begonnen. Zon gamerankings lijstje van de Xbone is gewoon karig.

Ook als je geen fanboy bent, moet je dat wel kunnen inzien.
Dat is doorgaans ook waar mijn smaak naar uitgaat.
MS opende met de 360 gewoon heel lekker. Xbox Live was best cool. Castle Crashers, loveeeee it!
Trials HD, één van de beste downloadable games... OOIT!
Lost Odyssey (underrated).

Maar als je dan de hele library van de PS3 pakt.... Ik heb wel wat dingen gemist toen zeg. Letterlijk PS3's geleend destijds om bepaalde games te kunnen spelen.

Hoef ook niet perse in 1 kamp te zitten. Hou van Nintendo, ben zeer blij met mn PS4, maar heb ook Ori op PC gespeeld.
Als dat zo waarom behouden mensen dan niet gewoon de PC alle 1st en 3th party games komen op de PC uit. Je hoeft alleen controller aan te schaffen |:(
Wat heb je aan 1000 exclusives op een PS4 als je er bv 3 leuk vindt terwijl je er op de XBO 4 leuk vindt? Dan ga jij toch voor de PS4 omdat die meer voor jou niet interessante games heeft?
Sony heeft geeneens een uhd bluray drive. Dus hoezo beter totaalplaatje?? Laten we het erop houden dat iedereen zelf mag bepalen waarom hij eender welk apparaat koopt.

[Reactie gewijzigd door Ramon op 30 november 2017 08:26]

Microsoft heeft deze strijd toch al verloren, mensen die nu een PS4 hebben gaan echt niet upgraden naar een 1X.
Ik ken anders toch wel een aantal PS4-ers die ook de One X in huis halen. Het hoeven dus niet alleen maar overstappers te zijn. Beide consoles kunnen prima naast elkaar staan.

Feit is, De Xbox One X is de console met de beste prestaties. Daarnaast heeft Microsoft aangegeven veel meer te investeren in exclusieve content. Voor de Xbox community is het dus alleen maar een win-win situatie.

Sony heeft altijd meer eigen games gehad.... destijds was dat als zo met de Xbox 1 en PS2. Maar dat zegt namelijk niets, van de Xbox 360 serie en PS3 zijn er nagenoeg even veel consoles verkocht, maar over het algemeen wordt de X360 als succesvoller gezien omdat er per console meer games zijn verkocht. Met de Xbox One (ver 1.0) is MS het momentum even kwijt geraakt. Echter, dit wil niet zeggen dat dit zo blijft. Door betere hardware, het nog meer inzetten op games staat Microsoft er niets in de weg om te groeien in marktaandeel.

Overzie het geheel maar eens, zo slecht doet MS het niet.
dat is niet helemaal waar, zover ik me kan herinneren. Doordat Sony met PS3 in de laatste paar jaar zoveel ging inhalen qua console verkopen(zijn vrijwel gelijk geeindigd met msft) zijn de software verkopen ook heel explosief gestegen. Ik meen me te herinneren dat ze beide rond de 900miljoen software titels verkocht hebben. Dat MSFT iets voor stond kan ik me ook wel voorstellen, aangezien ze een vol jaar eerder uitkwamen met Xbox 360 dan dat de PS3 uitkwam.

on-topic: Wel mooi dat MSFT nu weer een stap gezet heeft en dat de verbetering duidelijk zichtbaar is qua preformance. Als ze ook weer wat meer exclusives maken die de moeite waard zijn, haal ik misschien ook een Xbox One X. Ben alleen bang voor MSFT dat volgend jaar de PS5 of PS4 Pro + aangekondigd zou worden die weer net beter is dan de Xbox One X tegen bv. de zelfde prijs als de PS4 Pro nu is, want dan krijg je de zelfde situatie als bij de Xbox One vs PS4. maar dan heeft PS4 al een grotere user base. Afwachten dus. Hoop voor MSFT dat dit wel een succes zal zijn, want ben bang dat anders over niet al te lange tijd de stekker uit Xbox consoles gehaald zal worden en dan heeft Sony geen concurrentie meer op het gebied van krachtige thuis consoles.
Microsoft kan dan wel investeren in exclusieve games, het ontwikkelen ervan duurt ook nog minimaal 2 jaar. Dan heeft Sony waarschijnlijk de PS5 alweer aangekondigd. Dus wat mij betreft zijn ze te laat met de X. Daarnaast dwingt het Sony min of meer niet stil te blijven staan op hardware gebied.
Nou dat is onzin, ik heb beide systemen en nu dus ook de Xbox 1 x naast de PS4. Beide systemen hebben hun charme, XB heeft mijn voorkeur al is het alleen maar dat de store beter in elkaar zit en Live meer bied t.o.v. PSN
Euh ... ik denk er toch sterk aan om naast mijn ps4 en switch nu ook een nieuwe xbox te komen.

Xbox live en de free games iedere maand zijn superieur op de xbox. Sony moet ook nog altijd leren een interface te ontwerpen.
Ps3 interface is nooit wat geworden en de ps4 is al niet veel beter.

Ps4 games op Xbox hardware dat lijkt me wat :9
Same here. Ik koop de Xbox vanwege het complete pakket:
- Games (speel vooral multiplats)
- HDMI passthrough (TV heeft weinig HDMI poorten, dus een must voor mij)
- (4K) Blu-Ray speler
- Microsoft-ecosysteem
- Media center
- Controller
Idd, ik koop een Xbox of PS vanwege de multiplatformers, voor exclusives heb ik een Switch (en daarvoor Wii U). En als ik dan toch een console koop voor de multiplatformers dan de X1 vanwege oa de controller, het stabiele netwerk en indien ik dus nu in de markt zou zijn voor een console de graphics. Fijn is ook dat je met een nieuwe X1 4k blu-ray kan afspelen op je TV.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 181786 op 30 november 2017 07:24]

Zo sta ik er ook precies in :)
Exclusive verhaal is voor mij ook niet zo relevant speel meer de crossplatform games.
Het is meer dat ons online clubje PS4 zit en dan doet de rest er helemaal niet toe.

Dus ik zou iig eerder de PS4 pro halen.
Nee, het gaat om het aanbod van goede games. Waarom iedereen toch maar op exclusives gefocust blijft snap ik echt niet... Ja, als je een echte gamefanaat bent die elke game wil spelen (waar haal je de tijd vandaan?) en daarom van elke generatie elke console hebt om de exclusives te kunnen spelen... dan wel, maar daar zijn er veel minder van dan de mensen die gewoon één platform zoeken om op te gamen. En dan hangt het gewoon van je smaak af. Sony biedt meer Japanse games en Sony's eigen games zijn ook bijna allemaal een beetje van hetzelfde slag (verhalende actie-adventure games? Is dat een goede omschrijving?). Is dat helemaal je ding, dan ja, ga voor Sony. Speel je toch vooral de multiplats dan maakt het niks uit. En voor racers en shooters ben je misschien wel juist beter uit in het Microsoft kamp (Halo/Forza)
in grote lijnen eens. Maar vind juist dat Sony vaak met exlusive games veel risico's neemt en echt vernieuwende games uitbrengt. Bij MSFT had tot op heden het idee dat ze bleven hameren op Halo, Forza en Gears. De games waar ze hoog mee van de torens bliezen, zoals Ryse, Quantumbreak etc stelde mij erg teleur en gaven mij het gevoel alsof ze een Sony game probeerde na te maken. Tuurlijk Sony heeft ook wel aardig wat exclusives die steeds in de herhaling vallen en niet altijd goed meer zijn net als Halo, Forza en Gears maar over het algemeen heb ik het gevoel dat Sony wel met vernieuwendere games komt die mij ook echt vermaken ten opzichte van MSFT. Het enige moment dat mijn Xbox One S momenteel aanstaat is, omdat mijn zoon Minecraft erop aan het spelen is en hij weet dat er een nieuwe grafische update komt die niet(of nog niet) naar de PS komt.

Ps. iemand die ook echt de 4K UHD blu ray speler gebruikt voor 4K blu-rays?
Nog even wachten en dan ga ik de xbox aanschaffen samen met een LG oled 55C7V tv! Voorheen altijd een PS gamer geweest maar ga toch eens kijken aan de andere kant.
Heb je al een zeer goede 1080p tv? Dan zou ik eerst de xbox one x halen, toevallig heb ik afgelopen weekend dezelfde LG gekocht als wat jij op het oog hebt. Behalve de zwart waarden haal je amper profijt.. Netflix 4K+HDR blaast je echt niet omver, het zijn enkele demo video's op youtube die er zeer strak uitzien, daar blijft het min of meer bij. Maar, indien je nu een prut 1080p tv hebt, ja dan is de overstap leuk. Zo niet, dan kan je nog weleens teleurgesteld raken in het bedrag wat je betaald en de beeldmaterialen die beschikbaar zijn (althans, dit laatste ervaar ik, ik liet me ook teveel meeslepen in alle marketing) :)
Indien ik nu bijv de Punisher 4k/hdr opzet via Netflix, dan is vrijwel alleen de zwarte kleur verbetert tegenover mijn oude LG 1080p direct-led. Qua scherpte is er geen verschil waar te nemen (tenzij ik een meter van de TV af ga staan, dan is het op de oled een stuk beter.. Echter heb ik een normale kijkafstand en ik zie geen verschil.. Nowp onlangs nog een jaarlijkse oog en gehoor test laten doen en zoals gewoonlijk zijn de ogen van mij ''perfect''). Sterker nog, je krijgt allemaal spikkeltjes voor geschoteld bij achtergronden (lucht, muren en etc), doordat ik dacht: dit kan niet, dit moet een fout van mijn TV zijn. Ervaart mijn neefje hetzelfde met zijn 55B6 (volgens mij de B6) oled. Volgens hem zou dit te wijten zijn aan HDR (nja het maakt mij persoonlijk niet uit waardoor het komt, het is er en het is slecht). Op mijn 1080p directled van LG ziet het er super mooi uit, zonder 4k, zonder hdr.

Mijn gedachten was ook: eerst de basis op 4K krijgen, oftewel de TV en dan kan ik direct genieten van 4K+HDR Netflix/blurays en dan koop ik met de kerst de xbox one x.. Echter dat 4K, sjongejongejonge wat valt dat tegen zeg! Mijn advies zou dus zijn om eerst de xbox one x te halen (zolang je maar een goede 1080p tv momenteel hebt en geen edge-led maar een direct-led) want die perst al veel meer uit je 1080p tv.
Bedankt voor je reactie! Hele nuttige info! Echter is het zo dat ik zelf niet over een eigen tv beschik en aangezien ik het huis uitga ik dus een nieuwe tv moet kopen, mijn voorkeur gaat dan direct naar een 4k tv. Alleen het type weet ik na het lezen van je bericht niet meer zo zeker!
Laat je niet van de wijs brengen!

Ik heb zelf de C7 al sinds april en nog steeds wordt ik verrast door het fantastische beeld. Zowel sdr als hd als HDR 4K!
Er zijn genoeg serieus ook op netflix die er fantastisch uit zien, bv Stranger Things 2 met dolby vision.
Daarnaast heb ik ook een ps4 pro en ook dat ivm de standaard ps4 ziet er gewoon beter uit op een oled 4k hdr tv.
Geen dank!
Op 4K gebied is er natuurlijk niet veel beters dan een OLED, je koopt direct vrijwel het beste van het beste. Althans, dan hebben we het over de TV. Zodra je de TV hebt wil je natuurlijk ook beeldmateriaal hebben die dat mooi kan weergeven allemaal, en dat is er simpelweg niet (op de enkele youtube demo's na, maar daar koop je de TV niet voor).
Gisteren kwam toevallig mijn vader even kijken (hij heeft interesses in het 65inch model), en vroeg gelijk of ik Netflix op wilde zetten.. Ik stond daar echt van hmm nja moet dat nou? Ik zo: ik laat je eerst wel even een youtube demo zien. Ja dat was echt gewoon een toffe beleving voor hem.. (echter, hij is wat objectiever ingesteld... dus...) Toen kwam de vraag: wil je Netflix eens opstarten, en toen dacht ik van sh*t..
Uiteraard ook zijn reactie: ah is het dit?

Dusja, de TV kan het allemaal wel mooi, maar er is geen materiaal om er ook daadwerkelijk van te genieten :)
Wederom bedankt, ik ga me er binnekort is verder in verdiepen. Bedankt zover!
Nou ik heb een LG B6 oled tv en de xbox one x. Hiervoor had ik een panasonic plasma tv. True de hoge compressie van netflix zorgt ervoor dat je weinig verschil ziet bij de 4k hdr series. De compressie bij blu-ray films en xbox one x enhances games is echter veel lager. Daar zie je wel degelijk veel verschil. Beelden zijn scherper, geen banding, contrastrijk, etc.
Je stelling dat er geen mooi 4k content aanwezig is klopt niet helemaal. Koop maar eens een paar 4K blurays, dan zul je zien dat die veel beter van kwaliteit zijn dan die streaming 4k netflix zooi.

Een goede 4k bluray rip via Plex streaming is ook velen malen beter dan Netflix.
Je argument valt een beetje plat omdat het een reactie is op een gameconsole review... Voor games is er natuurlijk wel gewoon materiaal om van 4K te genieten.
Netflix 4k is niet echt 4k en hdr op net flix is ook niet zo bijzonder.

wil je echt 4k hdr dan moet je gewoon een 4k bluray kopen of downloaden.

Ik had laast voor mensen die dachten ook geen verschil te zien de 4k hdr van wonderwoman en de 1080p versie op gezet met op zelfde screen op pauze en je ziet duidelijk verschil.

het groen spat er van af en bij de 1080p is dat niet zo.

ik zeg altijd dat 4k op netflix is meer een goede blue ray disc zo scherp vind ik die maar pak je een 4k blue ray disc daar gaat niks tegen op.
Ik moet die reactie toch wel tegenspreken. Ik heb de B6, en vind hem echt zo fantastisch.

Het is wel zo dat 4K alleen bij gamen echt iets toevoegt, (Omdat bij games het beeldmateriaal gegenereert is, en al het andere gefilmd) en dan alleen als je dichter dan zo'n twee meter bij het scherm zit (met een 55inch scherm. Ik schuif zelf m'n sofa tegen de tv aan om lekker te kunnen gamen). Dus wanneer is 4K voor jou interessant? Als je je in games ergert aan van die pixel-effecten, je weetwel, knipperende pixels en kartels enzo, kortweg: geen- of slechte anti-aliasing.

Wat ik zelf het fijnste vind komt van OLED: Bij elke lcd/led tv erger ik me kapot aan slechte kijkhoeken. Zovan als je links/rechts gaat verzitten, of opstaat komt er zo'n blauwe waas over het scherm. Bij Oled heb je dit gewoon niet meer, het beeld is hetzelfde vanaf welke hoek je er naar kijkt. Ook de perfecte zwartwaardes vind ik zelf persoonlijk een genot. Maarja dit hangt er natuurlijk vanaf hoezeer je je er nu aan ergert.

HDR is een minder groot verschil, maar je hebt gewoon meer detail in kleur, wat bij zonnige buitenscenes wel wat realistischer oogt. Maar als je het bij mij stiekem uit zou zetten, zou het best kunnen zijn dat ik er niet eens achter kom voor een hele tijd.
Dacht dat netflix 4k geen "echte" 4k is en het nog steeds compressed wordt etc om deftig streamable to zijn., misschien verklaart dat al deels je ervaring ermee.

Eigenlijk moet je met een offline medium testen om objectief de vooruitgang te kunnen zien.
De bitrate is natuurlijk veel te laag bij Netflix om een fatsoenlijke 4k beeld weer te geven daarom zou ik eerst eens testen met een UHD bluray.
Het is natuurlijk sowieso gecompressed, de vraag is alleen hoe sterk.
Het blijkt maar weer eens dat meningen en voorkeuren gigantisch uiteen lopen. Ik heb 4 maanden geleden ook de overstap gemaakt van een goede 1080P LCD naar deze LG OLED C7 en ik word nog steeds dagelijks verrast door het prachtige beeld, het is echt genieten voor mij en iedereen die over de vloer komt is ook vol lof over de TV.
@Schuimpje Laat je dus niet van de wijs brengen, het is echt een gigantische upgrade, al helemaal icm met een upgrade naar een One X zoals ik heb gedaan.
Ik heb ook een lg oled en ik ben er ook zeker positief over, laat je dus niet van de wijs brengen indien er tegenberichten komen over beschikbare content die het kan benutten...
voor echt zwart moet je bij de oled televisies zijn.
maar nu effe ontopic, die xbox one x is net uit en de launche prijs was 500 euro, maar nu dus door verschillende webshops gezakt naar 488 euro.
de detailering van deze consoles is heel erg goed en cherper dan de playstation 4.en kan dus ook echt 4 k resolutie weergeven door de amd videokaart die erin zit.
(zou hetzelfde topic wel eens willen zien met een nvidia videokaart).
al met al ziet het er goed uit en zeker met forza wat door microsoft zelf is uitgegeven.
ik vind persoonlijk het detail op de beeldkwaliteit verbazend, en wist niet dat het verschil zo groot is in full hd ten opzichte van uhd.en het verschil van playstaion 4 ten opzichte van xbox One-x.
nu weten we in ieder geval waarom dit ding dus duurder is.
Ondanks dat ik zelf een Xbox One X Scorpio Edition heb, vind ik het jammer dat een van de grootste gemakken ontbreekt op deze nieuwe Xbox One X en dat is HDMI-CEC. Ik wil op de guide button drukken van mijn Elite controller. Dan moet de Xbox aangaan en de tv moet daarna ook aangaan en op de juiste input springen van de Xbox.

Want wie wil er nou in 2017 (bijna 2018) nog met 3 afstandbedieningen in de weer om te kunnen gamen ? De PS4 doet bovenstaande wel allemaal goed. Ik heb de vraag al vaker gesteld, maar nooit echt antwoord op gehad en ook niet echt goed kunnen vinden op diverse tech sites, maar is HDMI-CEC een software matig iets, of is dat hardware afhankelijk ? Anders gezegd, kan Microsoft dit nog toevoegen dmv een software update ?

Verder snap ik niet waarom MS ook niet inspringt op het VR gedeelte. Ze leren echt nooit van hun fouten daar. Het goede moment afwachten is er niet bij als de concurrent al een flinke voorspong heeft. Zie hoe Google en Apple een flinke, niet in te halen voorsprong hadden op Windows Phone. Waarom stappen ze nu niet in vraag ik me dan af ? In deze tijden gaat de technologie zo snel dat je voor dat je het weet, te laat bent. Ja, VR staat nog redelijk in de kinderschoenen, maar dat stond de eerste versie van Android ook en kijk waar het nu is.....Gemiste kans.
Ondanks dat ik zelf een Xbox One X Scorpio Edition heb, vind ik het jammer dat een van de grootste gemakken ontbreekt op deze nieuwe Xbox One X en dat is HDMI-CEC. Ik wil op de guide button drukken van mijn Elite controller. Dan moet de Xbox aangaan en de tv moet daarna ook aangaan en op de juiste input springen van de Xbox.

Want wie wil er nou in 2017 (bijna 2018) nog met 3 afstandbedieningen in de weer om te kunnen gamen ? De PS4 doet bovenstaande wel allemaal goed. Ik heb de vraag al vaker gesteld, maar nooit echt antwoord op gehad en ook niet echt goed kunnen vinden op diverse tech sites, maar is HDMI-CEC een software matig iets, of is dat hardware afhankelijk ? Anders gezegd, kan Microsoft dit nog toevoegen dmv een software update ?
Op mijn S werkt dit allemaal gewoon. Als ik mijn Xbox aanzet gaat de TV, receiver én tv tuner aan. Of heeft de S wel HDMI-CEC en de X niet?
Het gaat niet alleen om aanzetten. Dat kun je idd op de Xbox zelf ook instellen dat de tv aangezet moet worden als de xbox aangezet wordt. Het gaat erom dat de juiste input gekozen wordt. Dus als jij tv hebt gekeken via de kabel bv. Dan de tv uitzet, de xbox dan aanzet die het signaal verstuurt om je tv aan te zetten, dan zal je tv gewoon op kabel input staan en ga je verder bij waar de tv gebleven was toen je die uit deed. Je moet dan zelf nog de afstandbediening van de tv pakken en de input kiezen waarop de xbox zit, bv HDMI1.
Ah oke, ik snap het. Ik zap dus op m'n tv tuner die op de xbox is aangesloten. M'n TV staat altijd op de input vanuit de receiver, en reciever 95% van de tijd op input van de Xbox. In die situatie werkt het dus bijna altijd goed ;)
Want wie wil er nou in 2017 (bijna 2018) nog met 3 afstandbedieningen in de weer om te kunnen gamen ?
Je kunt ook overdrijven hé, 1 afstandsbediening en 1 controller. En over je VR argumenten: VR is nog niet klaar, er zijn nog geen geweldige games voor VR. Iedereen die ik ken met zo'n ding heeft hem na een paar dagen in de la liggen.
Mooie grapics zijn nog lang geen compensatie voor die nederlandse in-game tekst.. pff. "druk X om een dodensprong te maken"
Je kan hem gelukkig op Engels zetten, dus dat ook gelijk gedaan. Klinkt voor geen meter in het NL
Ik heb zelf ook een hekel aan Nederlands. Eerste wat ik doe als ik een telefoon, TV, Console, Windows install of nieuwe Auto krijg is de taal instellingen aanpassen naar Engels. Klinkt voor geen meter en troubleshooting is ook nog eens lastiger. Alle games zijn daar na gelukkig ook Engels.
Als ik dit allemaal zie, dan denk ik met weemoed terug aan de tijd dat ik mijn Voodoo1 kaart ontving en Need for Speed SE speelde met echte regendruppels op het beeldscherm...

We have come a long way...
En het aardige is dat als je dat nu terugziet je je niet kunt voorstellen dat je ooit dacht 'veel realistischer dan dit wordt het niet' :)
prachtig was dat ja. Net zoals die vliegjes op de camera.
1 2 3 ... 8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True