:fill(white):strip_exif()/i/2005530870.jpeg?f=thumblarge)
De markt voor smartphones is genadeloos en veel voormalige grootheden leggen het loodje. Gek genoeg keren de namen vaak wel terug: illustere namen als Motorola en Nokia vind je nog steeds op smartphones, maar de fabrikanten erachter zijn nu Lenovo en HMD. De nieuwe HTC's zijn nu eigenlijk ook geen HTC's meer. Het zijn door odm's ontworpen apparaten met standaardcomponenten.
HTC blijft gewoon bestaan en blijft werken aan zijn VR-headsets en wat andere producten. De afdelingen van HTC die zich bezighouden met het ontwerpen en fabriceren van telefoons, gingen jaren terug al naar Google en de huidige Pixels komen daarvandaan.
Veel andere smartphonemakers hebben in de afgelopen tien jaar veel inspiratie gehaald uit wat HTC deed. De aandacht die HTC had voor design was op dat moment ongekend in de wereld van Windows Mobile en Android, op het gebied van hardware en software.
Het gebrek aan marketing lijkt de voornaamste reden voor de val te zijn. Samsung heeft diepere zakken en lukte het om meer deals met providers en retailers te sluiten en te zorgen dat zijn telefoons aanweziger waren in de fysieke winkels, compleet met aantrekkelijkere bonussen voor verkopers.
HTC richtte zich op prima functies, zoals design, camera en geluid, maar vergat één belangrijk verkoopargument voor veel mensen: de prijs. Dat gaf onder meer Huawei, Xiaomi en OnePlus de kans om zich te vestigen.
Nu, tien jaar na de HTC One M7, is de rol van HTC op de smartphonemarkt vrijwel uitgespeeld. Het verkocht zijn smartphonetak vijf jaar geleden aan Google en brengt gemiddeld nog maar één of twee telefoons per jaar uit. HTC is het levende bewijs dat de eerste, in dit geval met Android, niet altijd de winnaars hoeft te zijn. Zelfs het maken van goede telefoons met onderscheidende functies bleek niet genoeg. Hoewel er nu meer goed ontworpen en mooi gemaakte smartphones zijn dan ooit, is het wegvallen van fabrikanten als LG en HTC een aderlating voor de mobiele markt.