Hacker port Windows RT naar HTC HD2

Ontwikkelaars zijn erin geslaagd Windows RT op een HD2-smartphone van HTC te laten draaien. Die Windows-versie is de ARM-variant van Windows 8 die bedoeld is voor onder meer tablets. De interface voor het tablet-besturingssysteem is te groot voor de telefoon.

Eerder werd Windows Phone 8 al geschiktgemaakt om op de HTC HD2 te draaien en inmiddels zijn hackers CotullaCode en StroughtonSmith erin geslaagd ook Windows RT naar de smartphone te porten. Hoewel foto's van het besturingssysteem op de telefoon circuleren, wordt niet uit de doeken gedaan hoe de hack tot stand kwam. Wel zou de efi-implementatie die ook voor de portering van Windows Phone 8 naar de HD2 gebruikt werd een rol spelen.

De HTC HD2 werd in november 2009 uitgebracht en is een geliefd platform voor diverse besturingssystemen. Zo werden, naast het standaard Windows Mobile 6.5, al diverse Android-versies, Ubuntu, MeeGo en Windows Phone op de HD2 gedraaid. De Windows 8 RT-port is echter nog niet publiek gemaakt en een how-to en sources zijn dan ook niet beschikbaar. Gezien de staat van de port - Metro-apps willen standaard niet op de 480x720 beschikbare pixels draaien - is het daar nog erg vroeg voor.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Willem de Moor

Redacteur

28-12-2012 • 17:58

85 Linkedin

Reacties (85)

Wijzig sortering
Haha echt geweldig wat ze hierop draaien dit zal de 1ste toestel zijn die een update zal krijgen na windows phone 8 kreeg die niet, Ondertussen kan er al android tot jelly bean in beperkte versies volgens mij gedraaid worden en bepaalde linux en nu ook windows phone 8 en windows 8 rt geweldig.

Ik denk als dit ding een hardware upgrade zal krijgen dat het poorten nog langer zal door gegaan zijn, Misschien word dit nu wel met de one x die is ongeveer het zelfde met uitstekende camera enzo.
met een class10 kaartje van 4gb of meer en een tooltje om deze te "koppelen" aan het interne geheugen is de volledige versie zelfs al prima draaiend gekregen.

zelf heb ik er nog een met een miui ics versie en is recentelijk nog intensief gebruikt (uitgeleend)
nu ik hem terug heb gaat hier straks ook de JB op, gewoon omdat het kan.
Na Android nu ook Windows RT erop. Blijft leuk hoe kundig deze "hackers" zijn :)
android, meego, wp7, wp8,. Maar ook W95, 98, xp en ubuntu . Je zou haast vergeten wat er oorspronkelijk op stond. Die HD2 is zo'n beetje de heilige graal onder de smartphones.
Uhm, het is gewoon een toegankelijk ARM platform, dus om het nou een heilige graal te noemen. Stel dat je een stuk open source hardware had, dan zou je daar daadwerkelijk ALLES op kunnen draaien. Misschien is het juist wel een fout van HTC dat het zo makkelijk is om op dat toestel in te breken. Zo'n apparaat komt er bij mij niet in met dat soort gebrekkige beveiliging.

Het is in de scene natuurlijk wel leuk dat ze zomaar even OSsen kunnen porten zodat het werkt, maar dit is qua specs (wat voro de scene een stuk relevanter is dan voor real-life gebruik) is dit toestel niet echt je-van-het meer.

Dat het uberhaupt kan, betekent natuurlijk wel dat mensen die om een of andere reden genoodzaakt zijn een specifiek OS voor een specifieke toepassing te gebruiken nu een extra optie hebben.
Wow, het is gewoon knap hoe veel gave dingen je hier om weet te buigen naar iets negatiefs.

Inderdaad, stel dat je zo'n open source toestel had, dan kon dat, maar dat is niet zo, dus jouw imaginaire toestel noemen we niet de heilige graal en de HD2 is the next best thing op gebied van tweakability, zelfs de lijst met hardwaretweaks is imposant. Gebrekkige beveiliging is iets van vrijwel alle smartphones, de gebreken worden bij populaire toestellen echter eerder ontdekt/uitgebuit, iets met hoge bomen. HTC is de enige die de ballen heeft gehad om dit toestel zo ver vrij te geven en zo veel broncode vrij te geven. Voor normaal smartphone-gebruik voldoet dit toestel ook nog prima en dat heeft alles te maken met de prima specs voor zijn tijd. Dat het niet meer je-van-het is heeft er wellicht mee te maken dat het toestel 3 jaar oud is. De Nokia 3310 is ook niet je-van-het meer, maar afhankelijk van je wensen voldoet die ook nog prima!
Amen. Wij als tweakers zouden dit soort nieuws natuurlijk moeten omarmen, anders zouden we geen tweakers heten ;)
De vraag blijft natuurlijk waarom je in godsnaam Windows op een HD2 wil draaien :D
Omdat het kan! Tis toch een hobby denk ik.
Omdat hij daarmee geleverd werd? Als je op Windows 8 doelt en niet op Windows Mobile 6.x verwijs ik je naar Texamicz.

[Reactie gewijzigd door SpazzII op 29 december 2012 14:53]

Het gaat niet om de globale je-van-het status, maar om de tweaker-waardige-specs. Qua CPU en RAM zit je nou niet bepaald aan de top met dit apparaat.

En de heilige graal, daar bedoel je het ultieme apparaat mee, wat in principe net zo makkelijk op een (nog) niet-bestaand toestel kan duiden. Dus ja, stel dat de heilige graal een toetstel is met degelijke specs en toch 100% tweakbaarheid, dan is de HD2 leuk, maar is er altijd wat leukers te verzinnen. Ook daar kan je zeggen dat het 'afhankelijk van je wensen voldoet', maar dan stel je dus ook dat de graal niet universeel is, maar dus net zo goed voor iedereen anders kan zijn, wat het schreeuwen dat de HD2 de heilige graal is ook weer flinke onzin maakt.

Dat het niet de heilige graal is, wel oud is, niet heel veilig is enz. maakt het niet minder gaaf dat je er van alles qua hard- en softwaremods mee kan uitvoeren, maar het maakt het wel vreemd dat er geen opvolger is, en dus alles bij dit toestel blijft. Een hack of een tweak is leuk, maar als je van de honderden modellen aan een model gebonden bent is de lol er snel af. Zoals je zelf zegt: zo'n toestel zou fysiek best wel eens niet kunnen voldoen aan iemands wensen.

Dan liever grotere hacks of tweaks die voor meer apparaten nuttig zijn.
Zoals ik ook in mijn post hierboven schreef, is het een leuk idee dat RT te hacken is en dus op andere niet-microsoft-certified hardware te draaien is, en zal het zodra het breeder inzetbaar is misschien wel leuk worden. Voor nu is het toch een beetje een proof-of-concept. Een stukje onderzoek.
Qua CPU en RAM zit je nou niet bepaald aan de top met dit apparaat.
Wel in 2009...

[Reactie gewijzigd door Prulleman op 28 december 2012 23:52]

Ik ben met je eens dat de term heilige graal ongelukkig gekozen is. Dat gezegd hebbende vind ik dat je e.e.a. erg ver doorvoert. Het is niet letterlijk de heilige graal van de telefoons; het is niet de telefoon waar Jezus nog mee gewhatsappt heeft tijdens zijn laatste avondmaal. Er werd slechts bedoeld dat sommige mogelijkheden nog niet geëvenaard zijn (althans, zo interpreteerde ik het). Het is op geen enkele andere telefoon gelukt zo veel besturingssystemen te draaien, proof-of-concept of niet. Zelfs nieuwere telefoons kunnen dit niet, zoals je zelf aandraagt. De HD2 is daarmee (zoals gezegd incl zijn specs, maar daar verschillen de meningen over) de toorn des tijds prima aan het doorstaan.
Noem anders eens een toestel wat ook zo'n lijst op zijn naam heeft staan? Dat zullen er niet veel, of helemaal geen, zijn.
Nexus 4 zal snel volgen.

[Reactie gewijzigd door Conzales op 29 december 2012 11:16]

Misschien is het juist wel een fout van HTC dat het zo makkelijk is om op dat toestel in te breken. Zo'n apparaat komt er bij mij niet in met dat soort gebrekkige beveiliging.
Alsof de mogelijkheid tot het laden van een ander of aangepast OS een veiligheidsrisico is. Het zou eerder een goeie zaak zijn als alle telefoons dat hadden.
Ik geloof er niets van dat een Andoid of iOS nog steeds het best uit de test komen nadat de communitie erop losgelaten is. Die twee vieren juist hoogtij door het ontbreken van die partij.

[Reactie gewijzigd door blorf op 28 december 2012 23:15]

Zo'n apparaat komt er bij mij niet in met dat soort gebrekkige beveiliging.
In dat geval zou ik snel die laptop en/of desktop van je in de prullenbak gooien, want daar kun je zomaar elk operating system wat je wil op installeren. Hoe onveilig is dat wel niet!

Ik vind het juist jammer dat niet meer toestellen zo op zijn als deze HD2. Overigens los van de openheid van de HD2, blijft het toch altijd nog een indrukwekkend toestel, als je bedenkt hoe oud het is, en hoe goed het toch nog om kan gaan met operating systems van ruim 3 jaar later.
Vet om te zien !!


Wij hebben hier nog een HD2 liggen met windows phone ( orginele software) Is er een goede android versie te krijgen voor de HD2 zodat mijn moeder ook whatsapp kan gebruiken ?:)
Lol me ma heeft nu een HD2 met 4.1 draaien en zo ook me zusje. Telefoons zijn stabieler dan HTC One S.
nee hier eens een kijkje
http://en.miui.com/a-52.html

draaid bij mij al 2 jaar ook nooit problemen gehad met updates van miui.

een erg plezierige rom.
Wel knap dat ze dit gedaan hebben, want Windows RT is toch niet beschikbaar tenzij het pre-installed is?
daar ben ik ook benieuwd naar. en wat ze aan drivers hebben moeten fixen of het gevirtualiseerd hebben
Dat, en wat er dan aan te "porten" valt. Je hebt nergens source code van...

Overigens vind ik dit vooral een gevalletje "kijk mij eens". Het scherm is te klein voor RT en de pratische toepassing van deze hack lijkt me dus beperkt tot een demonstratie dat het technisch mogelijk is. Als je windows op je telefoon wilt flashen kun je er beter WP8 op zetten.
Beste koop die ik ooit heb gedaan. Ik maak primair gebruik van mijn HD2 met Android. Ik vind het noch een super mooi toestel ook. Heel weinig toestellen na de HD2 hebben dezelfde scherm/bezel verhouding weten te handhaven.
Ik krijg vaak te horen 'wow mooi toestel, is dat een nieuwe HTC?'. Vanwege dit toestel wordt mijn volgende smartphone (als mijn HD2 het ooit begeeft :P) ook weer een HTC.

Heb ik al gezegd dat ik van hou van de HD2?
Sterker nog, tot op de dag van vandaag is er nooit meer een 4.3" toestel verschenen met dezelfde afmetingen: alles is langer of breder. Pas zodra er ooit weer een toestel verschijnt dat NIET groter is, doe ik hem weg. Blijf het vreemd vinden dat in 3 jaar tijd dat nog geen enkele fabrikant gelukt is.
HD2: 120 x 67 mm
Desire HD: 123 x 68 mm
Toch grappig dat hoewel dit toestel technisch gezien allang achterhaald is men toch ports blijft uitbrengen voor dit model.

Dit toestel was 1 van de eerste telefoons van een nieuwe generatie.
waar de meeste nog met 128MB geheugen werkten en met ~600Mhz. kwam HTC aan met 1Ghz en een hoop geheugen.
Misschien ook de reden dat het toestel zo geliefd is en blijft bij een hoop ontwikkelaars zeker omdat dit toestel al weer meer dan 3 jaar uit is, dit toestel heeft een begin gemaakt van een nieuwe standaard(geheugen en snelheid)

Hier ook iemand die de HD2 nog dagelijks gebruikt.
Zelfs na 3 jaar nog steeds een degelijk toestel.

[Reactie gewijzigd door PBloem op 28 december 2012 18:15]

Niet alleen dat, maar ook het feit dat het toestel zover open is gegooid en WP7 op ontwikkeld is heeft veel geholpen. Doordat er drivers/testROMs van gelekt zijn, kon WP7 geport worden naar de telefoon. Ik vermoed dat deze ontwikkelingen ervoor gezorgd hebben dat er zowel een sterke Android community voor de HD2 is als een sterke Windows (Phone) community.
Daarnaast is het toestel inmiddels haast legendarisch door de verscheidenheid aan OS'en die het kan draaien door alle bootloaders en tools die er zijn.
Dit is echt heel mooi nieuws. Dit is namelijk een erg goede stap in de richting van Windows RT op Android-tablets met unlocked bootloaders. Hiermee zou je een veel goedkopere Windows tablet kunnen krijgen.

Kijk bv. naar het verschil in specs tussen de Transformer 700T en de Vivo Tab RT. Dan zie je direct de behoefte naar zulk soort ontwikkelingen.
super goed natuurlijk;-) Maar het zou mooi zijn dat er ook een port wordt gedaan naar de samsung S2 en hoger voor WP8 en WinRT voor de goedkope Android tabletten :)
Mag je zomaar gratis Win8 RT roms distribueren?
480x720 ? HTC HD2 heeft 480x800 pixels !
Gebruik deze nog met tomtom en ander (voor mij) essentieel windowsmobile 6.5 programma.
Heb deze vanmiddag nog even met een 32GB microSD getest (werkt!), maar 16GB die er nu in zit is voldoende.
Wil er ook eens android op zetten (alles schijnt te werken), maar heb nog geen tijd gehad om dat te proberen.
Dat heeft waarschijnlijk te maken met de zwarte balk bovenin beeld op alle screenshots. Blijkbaar kunnen niet alle pixels worden aangestuurd in de huidige build.
beschikbare pixels.
Ik ga er dan van uit dat die ruimte ergens anders voor is gebruikt.
Supervet, op die HD2's kan ook echt alles :P
heb er hier nog een liggen haha:D
Kan je ff nagaan, die telefoon is al 3 jaar oud en hij draait gewoon al die OS'sen... Ik vind het al een supertelefoon toen, maar dit bewijst eens te meer hoe goed die toen al voor zijn tijd was....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee