Door Willem de Moor

Redacteur

Phanteks Eclipse P300 Review

Glas en rgb op budget

26-09-2017 • 12:00

29

Multipage-opmaak

Inleiding: belofte maakt schuld

Samengevat

Phanteks had zich ten doel gesteld een behuizing met alleen staal en glas uit te brengen voor een bedrag van zestig euro. Daarin is het geslaagd, hoewel hier en daar wat beknibbeld moest worden op de kosten. Zo is slechts een van de twee ssd-sledes meegeleverd, en het glazen paneel beslaat de zijkant slechts voor een deel en is maar 3mm dik. Toch wist het bedrijf een ventilator mee te leveren en de kast geschikt te maken voor rgb-verlichting en waterkoeling. Daarmee kan een doorsneegamesysteem, inclusief rgb-verlichting, zonder problemen worden ingebouwd.

Phanteks heeft tijdens de Computex-beurs in juni zijn nieuwe P300-behuizing uit de Eclipse-serie laten zien. Destijds beloofde het bedrijf een instapbehuizing met toch nog kwalitatieve materialen als metaal en glas voor de zeer bescheiden prijs van 59 euro. Inmiddels heeft Phanteks zijn P300-behuizing uitgebracht en heeft het bedrijf vastgehouden aan zijn belofte de prijs op 59 euro te houden.

Het concept van de behuizing is nog steeds hetzelfde; de chassisdelen zijn gemaakt van metaal en het venster aan de zijkant is niet van perspex, maar van gehard glas gemaakt. De P300 is lekker compact, maar desondanks passen er een gewoon atx-moederbord en eatx-borden tot 275mm in. Zoals het een moderne behuizing betaamt, is de P300 geheel compatibel met rgb-verlichting en werkt hij samen met de standaarden van de grote merken.

We hebben de P300 in huis gehaald en voor de gelegenheid hebben we de P400 in deze review ook meegenomen; die hadden we immers nog nooit bekeken. Phanteks stuurde een Halos-ring voor de ventilator van de P300 en een ledstrip mee. Bij de P400S wordt zo'n ledstrip, ter waarde van vijftien euro, meegeleverd. We vergelijken de twee varianten onderling, maar uiteraard ook met behuizingen in vergelijkbare prijsklassen.

Phanteks Eclipse P300

Uiterlijk: strak en modern

Met een prijs van 59 euro zit de P300 toch stevig aan de onderkant van de markt die we normaliter bekijken. Phanteks had voor een dergelijke behuizing dan ook kunnen kiezen voor de makkelijke oplossing van plastic front- en toppanelen, en het bijna verplichte raampje van plexiglas of perspex kunnen maken. Het bedrijf heeft echter een manier gevonden om de kosten dermate te drukken dat het zijpaneel van gehard glas gemaakt kon worden en alle overige panelen van metaal.

Phanteks Eclipse P300Phanteks Eclipse P300

Het frontpaneel is vrijwel geheel van staal gemaakt met aan de zijkanten afgeschuinde hoeken en boven en onder roosters van plastic. Het rechterzijpaneel is van hetzelfde metaal gemaakt en geheel gesloten. Dat paneel wordt door twee kartelschroeven op zijn plaats gehouden en die schroeven blijven netjes in het paneel steken als je ze losdraait. Het linkerzijpaneel is gemaakt van glas en is drie millimeter dik. De randen zijn zwart gemaskeerd, zodat je geen metalen randen van het chassis door het glas kunt zien. Het glas zit met vier platte kartelschroeven vast. De onderste negen en een halve centimeter van de linkerkant bestaat uit gesloten staal, zodat je de kabels rond de voeding niet kunt zien. De voeding zit dus in een apart compartiment.

Phanteks Eclipse P300Phanteks Eclipse P300

De bovenkant is opnieuw van staal, maar met vooraan de frontpaneelconnectors en aan de achterkant een rooster voor een ventilator. Dat rooster is voorzien van een stoffilter dat magnetisch boven op het rooster wordt bevestigd. De frontpaneelconnectors bestaan uit een centrale powerbutton met rgb-leds eronder. Aan de recherkant zitten de poorten, met van achter naar voor twee audiopoorten, twee usb 3.0-aansluitingen en een knop. Anders dan je zou verwachten is dat geen resetknop, maar een rgb-schakelaar. De ingebouwde rgb-leds van de powerbutton kun je namelijk met die knop bedienen. Zo kun je door de verschillende kleuren lopen en door de knop lang in te drukken effecten als breathing of door de kleuren heenlopen inschakelen.

Phanteks Eclipse P300

Niet alleen de powerbuttonleds bedien je op die manier, maar Phanteks heeft de P300 ook een kabel gegeven met twee vierpinsheaders die je op rgb-strips en je moederbord kunt aansluiten. Naast de powerbutton zit tussen de glasplaat en de psu-cover een led die in een diffuserstripje zit. Er is ondersteuning voor Aura van Asus en Mystic Lights van MSI, en er is voorbereiding voor Gigabytes RGB Fusion. Phanteks verkoopt ook diverse compatibele rgb-accessoires als ventilators, ventilatorvoorzetframes met rgb en ledstrips in diverse maten.

De achterkant is gewoon zwart met de bekende uitsparingen voor de voeding onderin en erboven zeven uitbreidingsslots. Een rooster voor een 120mm-ventilator zit boven in de achterkant, met ernaast een i/o-paneel. De onderkant ten slotte bevat weer een rooster voor de voeding en uiteraard de vier plastic voetjes.

De P400S is vanzelfsprekend wat groter, met afmetingen van 210mm breed, 465mm hoog en 470mm diep. Van de extra centimeter breedte zul je niet veel merken, maar de zeven centimeter extra diepte maakt de P400S flink groter. Onze P400S is de zwarte uitvoering met witte accenten en een opvallend verschil is het glazen zijpaneel dat de hele zijkant beslaat. Bovendien is dat glas met 4mm wat dikker dan dat van de P300. Ook de knoppen van het frontpanel zijn wat anders, met als grootste verschil de rgb-knop die onder het 'afdakje' van de bovenkant zit. Die knop wordt geflankeerd door een fancontroller met drie standen en een resetknop. Die resetknop is wellicht wat ongelukkig geplaatst, aangezien je er zomaar op kunt drukken als je blind naar de rgb-knop tast.

Interieur: slimme indeling

Om bij de binnenkant te komen moeten we het glazen paneel losmaken met de vier platte kartelschroeven en aan de andere kant is het een kwestie van de twee kartelschroefjes in het zijpaneel losdraaien. Daarbij moet je er een beetje op letten dat het paneel niet valt, want het rust op een metalen randje van minder dan drie millimeter breed. Met één hand vast blijven houden is dan ook aan te raden. Het hoofdcompartiment is vrij kaal, aangezien in de P300 geen drivebays voor optische drives zitten. Het enige dat je in het grote compartiment kwijt hoeft, zijn het moederbord met processorkoeling en de videokaart. Je kunt in principe eatx-borden kwijt, maar omdat de kabelgoot voorin flink naar binnen komt, heb je slechts ruimte voor borden van niet meer dan 275mm breed.

Phanteks Eclipse P300
Phanteks Eclipse P300Phanteks Eclipse P300Phanteks Eclipse P300

Vanuit de kabelgoot zitten in het metaal vijf gaten om kabels doorheen te voeren en twee kabelgaten geven toegang tot het psu-compartiment. Geen van die gaten is voorzien van rubberen afdichtringen, wat gezien het budget ook niet te verwachten viel. Voor de processorkoeling is een flinke uitsparing in de moederbordplaat van ongeveer 180 bij 155 millimeter aangebracht. Boven in de moederbordplaat vind je nog twee kleinere gaten voor de achtpins-processorvoedingskabels.

Achter op de moederbordplaat beschikt de P300 over twee bevestigingspunten voor 2,5"-drivetrays, waarvan er een is meegeleverd. De sledes schuiven over met rubber afgewerkte schroeven, zodat je ze zonder gereedschap kunt monteren. Als je 3,5"-schijven kwijt wil, moet je het voorpaneel van de behuizing aftrekken. Dat paneel zit met bolvormige uitsteeksels in klemmen vast, waardoor het paneel erg makkelijk los- en vastklikt. Eenmaal verwijderd heb je toegang tot twee drivesledes voor harde schijven. De schijven klik je met een handig systeem zonder schroeven of gereedschap vast en ook 2,5"-schijven kun je in de sledes kwijt.

Phanteks Eclipse P300Phanteks Eclipse P300Phanteks Eclipse P300

Onder in de behuizing bouw je uiteraard de voeding in, in zijn eigen compartiment nog wel. Aan de linkerkant is dat compartiment geheel gesloten en rechts juist helemaal open. Zo kun je de voeding kwijt op vier rubberen voetjes tegen trillingen en kun je de kabels naar de goot aan de voorkant leiden.

De P400S is dankzij zijn extra diepte wat ruimer bemeten van binnen, maar er zijn ook structurele verschillen. De kap over de voeding is geperforeerd, wat het metaal wat slap maakt. De 3,5"-drivebays zijn negentig graden gedraaid, zodat de harde schijven niet naar voren gericht zijn, maar met de aansluitingen naar rechts wijzen. Bovendien kun je nog extra harde schijven monteren op de moederbordplaat, aan de voorkant. De ruimte voor 2,5"-schijven is identiek, maar Phanteks levert wel beide brackets voor ssd's mee, die achter op de moederbordplaat gemonteerd worden. De kabelgoot van de P300 is weg en in plaats daarvan heb je over de hele zijkant wat meer ruimte voor je kabels. Phanteks levert een ledstrip ter waarde van vijftien euro mee en je krijgt ook dezelfde magnetische cover als bij de P300 zit, voor de bovenkant mee. Bovendien is de S in de versienaam een aanduiding voor Silent, wat terug te zien is in de bekleding van de panelen. Die zijn voorzien van geluiddempend materiaal, net als de covers op ventilatoruitsparingen boven op de P400.

Koeling, kabelmanagement en inbouw

Met de koeling zijn we vlot klaar, want de enige ventilator die Phanteks voorinstalleert, is een 120mm-exemplaar achterop. Die ventilator kan op 600 tot 1250rpm draaien en is niet voorzien van ledverlichting, omdat hij toch achterop gemonteerd wordt. Boven- en onderop worden de luchtgaten afgedekt met verwijderbare stoffilters, respectievelijk een exemplaar dat magnetisch op zijn plek wordt gehouden en een plastic filter dat in rails schuift. Voorin wordt stof ook geweerd, niet door een groot stoffilter voor de ventilatorgaten, maar door twee kleine filtertjes die de lucht die langs de boven- en onderkant wordt aangezogen, stofvrij houden.

De koeling kan worden uitgebreid met een enkele 120mm- of 140mm-ventilator bovenop, onder het magnetische stoffilter. Voorin kunnen twee ventilators, eveneens van 120 of 140mm, worden bevestigd. Desgewenst kun je de ventilators inwisselen voor radiators voor je waterkoeling, dan past voorin een radiator van 240 of 280mm en achterop kun je een 120mm-radiator kwijt. Bovenin, tussen moederbord en bovenkant, is niet voldoende ruimte voor een radiator.

Als we het toch over ruimte hebben, kunnen we de inbouwrestricties even langslopen. Het moederbord hadden we al genoemd; je kunt alles tot atx kwijt en smalle eatx-moedernborden van maximaal 275mm passen ook in de P300. Je videokaart mag 330mm lang zijn, maar dan kun je geen radiator meer voorin plaatsen en moeten je voedingsstekkers uiteraard niet in het verlengde van de kaart zitten. De meeste kaarten zitten echter tussen de 25 en 31cm lengte, dus veel compatibiliteitsproblemen zul je niet hebben. De processorkoeler mag niet hoger dan 160mm zijn en de voeding ten slotte mag, inclusief kabelboom, 197mm diep zijn, tenzij je de drivecage ervoor weghaalt. Als je dat niet doet, is de ruimte voor je kabels, zeker bij een niet-modulaire voeding en ronde kabels, wat krap.

Phanteks P300 kabelmanagementPhanteks P300 kabelmanagement

De kabels van je voeding kun je langs de drivecage voeren en om naar boven te gaan, richting moederbord, is een kabelgoot van ongeveer 75mm breed en 35mm diep beschikbaar. Om de kabels ook een beetje vast te houden zijn er twee klittenbandjes voorgeïnstalleerd en verspreid over de moederbordplaat zijn er nog vijf oogjes om kabelbinders vast te maken.

We moeten nog enkele opmerkingen over de inbouw kwijt. Zoals op de foto's wellicht zichtbaar is, is de frontpaneelaudiokabel wat kort. We moesten de kabel dwars over het moederbord spannen om bij de aansluiting te komen. Navraag bij Phanteks leerde dat de fabrikant voor de samples een te korte kabel van 49cm genomen heeft. Bij de retailmodellen worden kabels van 65cm geleverd, ruim voldoende om de connector te halen en netjes te worden weggewerkt.

Phanteks P300 hdd-inbouw

De harde schijven worden in het traytje aan de voorzijde geschoven en steken wat uit. Daar moet je rekening mee houden wat connectors betreft; een haakse satastekker is aan te bevelen en ook de stroomvoorziening mag niet te veel uitsteken. Desondanks hadden we moeite de haakse sataconnector aan te sluiten met de hdd in de onderste tray.

In de P400S kun je je kabels wat makkelijker wegwerken dankzij de extra ruimte tussen de moederbordplaat en het zijpaneel, en de meeste openingen voor kabels zijn afgedicht met rubber. Er worden bovendien twee 120mm-ventilators meegeleverd: een aan de voorkant en een aan de achterkant. Voorin kunnen drie 120mm- of twee 140mm-ventilators worden gemonteerd en ook bovenin is plek voor meer koeling met twee 120mm- of twee 140mm-ventilators. Je kunt dan ook een 360mm- of 280mm-radiator voorin plaatsen, maar bovenin is de ruimte nog steeds te krap voor waterkoelers. Je videokaart ten slotte mag iets langer zijn, net als je voeding, maar voor processorkoelers ben je nog steeds tot 160mm beperkt.

Prestaties

Het testsysteem is gebaseerd op Intel, met een Haswell-processor en een Z97-moederbord. De Core i7-4790 hebben we in MSI's Z97 MPower Max AC-moederbord gestoken en koelen we met een compacte Noctua NH-U9B SE2. Als videokaart hebben we Nvidia's GTX 980 gekozen. Windows installeerden we op een Force LX-ssd en we zetten daar een Samsung Spinpoint- harde schijf naast. De voeding is Antecs 620W Gamer.

We lieten alle ventilators in de behuizing in eerste instantie onbelast op lage snelheid draaien. De processorkoeler draaide daarbij op 1000rpm en de casefans op de laagste stand van de ingebouwde fancontroller. Nog steeds zonder belasting zetten we vervolgens de systeemventilators met de fancontroller op de hoogste stand, met de processorkoeler nog steeds op 1000rpm. Ten slotte zetten we ook de processorkoeler vol aan en belastten we het systeem met Furmark voor de videokaart en Prime95 voor de processor. We noteerden steeds de processor-, systeem- en gpu-temperatuur zoals uitgelezen door Command Center en gpuz. Verder hebben we de geluidsproductie in de drie scenario's op 20cm van de voorkant van de behuizing gemeten. De geluidsproductie geven we in absolute waarden, maar van de temperaturen trekken we de kamertemperatuur af, omdat deze kan variëren van 19 tot 23 graden.

Temperaturen

  • Idle, cpu
  • Idle, systeem
  • Idle, gpu
Idle - Cpu-fan laag - Casefans laag - Cpu
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
FD Define S
4,0
CM 690 II
5,0
NZXT S340
5,0
CM MasterCase 5
6,0
Phanteks Eclipse P400S
7,0
Corsair Carbide 400Q
7,0
Phanteks Eclipse P300
7,0
Idle - Cpu-fan laag - Casefans laag - Systeem
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Phanteks Eclipse P400S
11,0
CM 690 II
11,0
FD Define S
11,0
NZXT S340
11,0
Phanteks Eclipse P300
12,0
CM MasterCase 5
13,0
Corsair Carbide 400Q
15,0
Idle - Cpu-fan laag - Casefans laag - Gpu
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
FD Define S
8,0
Phanteks Eclipse P400S
9,0
CM 690 II
9,0
NZXT S340
9,0
CM MasterCase 5
10,0
Phanteks Eclipse P300
10,0
Corsair Carbide 400Q
12,0
  • Idle, casefans hoog, cpu
  • Idle, casefans hoog, systeem
  • Idle, casefans hoog, gpu
Idle - Cpu-fan laag - Casefans hoog - Cpu
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
FD Define S
4,0
NZXT S340
5,0
CM 690 II
6,0
CM MasterCase 5
6,0
Phanteks Eclipse P400S
7,0
Corsair Carbide 400Q
7,0
Phanteks Eclipse P300
7,0
Idle - Cpu-fan laag - Casefans hoog - Systeem
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Phanteks Eclipse P400S
10,0
FD Define S
11,0
CM 690 II
12,0
CM MasterCase 5
12,0
Phanteks Eclipse P300
12,0
NZXT S340
12,0
Corsair Carbide 400Q
13,0
Idle - Cpu-fan laag- Casefans hoog - Gpu
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Phanteks Eclipse P300
8,0
FD Define S
8,0
Phanteks Eclipse P400S
9,0
CM 690 II
9,0
CM MasterCase 5
9,0
NZXT S340
10,0
Corsair Carbide 400Q
11,0

Idle blijven de temperaturen prima binnen de perken en in lijn met de prestaties van de overige behuizingen. Met de casefan op de hoge stand daalt de systeemtemperatuur aardig, hoewel alleen de 120mm-uitlaat achterop aanwezig is.

  • Load, cpu
  • Load, systeem
  • Load, gpu
Load - Cpu-fan hoog - Casefans hoog - Cpu
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
CM 690 II
71,0
CM MasterCase 5
72,0
FD Define S
73,0
Phanteks Eclipse P300
76,0
NZXT S340
76,0
Phanteks Eclipse P400S
78,0
Corsair Carbide 400Q
78,0
Load - Cpu-fan hoog - Casefans hoog - Systeem
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Phanteks Eclipse P400S
25,0
CM MasterCase 5
26,0
NZXT S340
28,0
Corsair Carbide 400Q
29,0
CM 690 II
29,0
Phanteks Eclipse P300
29,0
FD Define S
30,0
Load - Cpu-fan hoog - Casefans hoog - Gpu
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Phanteks Eclipse P400S
57,0
Phanteks Eclipse P300
59,0
CM 690 II
60,0
CM MasterCase 5
60,0
FD Define S
60,0
NZXT S340
60,0
Corsair Carbide 400Q
62,0

Onder belasting zien we de temperatuur flink oplopen, maar cpu, gpu en systeem blijven relatief koel ten opzichte van de overige behuizingen in deze en een iets hogere prijsklasse.

Geluidsproductie

  • Idle, casefans laag
  • Idle, casefans hoog
  • Load
Cpu-fan laag - Casefans laag
Behuizing Gemiddelde geluidsdruk in dB(A) (lager is beter)
NZXT S340
33,7
CM MasterCase 5
34,7
Corsair Carbide 400Q
35,6
FD Define S
36,8
Phanteks Eclipse P400S
37,3
Phanteks Eclipse P300
38,7
CM 690 II
41,5
Cpu-fan laag - Casefans hoog
Behuizing Gemiddelde geluidsdruk in dB(A) (lager is beter)
FD Define S
38,3
NZXT S340
39,5
Phanteks Eclipse P300
39,8
Phanteks Eclipse P400S
40,7
CM MasterCase 5
41,4
Corsair Carbide 400Q
42,6
CM 690 II
43,5
Cpu-fan hoog - Casefans hoog
Behuizing Gemiddelde geluidsdruk in dB(A) (lager is beter)
Phanteks Eclipse P400S
41,7
NZXT S340
42,1
Phanteks Eclipse P300
42,7
FD Define S
42,7
Corsair Carbide 400Q
43,8
CM MasterCase 5
44,0
CM 690 II
45,9

De geluidsproductie van de P300 is onbelast, met de casefan op 600rpm en de processorkoeler op 1050rpm, vrij hoog. Met de ventilator die Phanteks meelevert op zijn hoogste stand van 1250rpm, is de geluidsdruk niet erg toegenomen, waardoor de behuizing in deze meting vrij goed uit de bus komt. Met de processorkoeler op volle sterkte en ook de videokaartkoeler flink actief is de P300 een aardige middenmoter.

Fotogalerij en specificaties

Phanteks Eclipse P300Phanteks Eclipse P300Phanteks Eclipse P300Phanteks Eclipse P300Phanteks Eclipse P300Phanteks Eclipse P300Phanteks Eclipse P300Phanteks Eclipse P300Phanteks Eclipse P300Phanteks Eclipse P300Phanteks Eclipse P300Phanteks Eclipse P300Phanteks Eclipse P300Phanteks P300 hdd-inbouwPhanteks P300 kabelmanagementPhanteks P300 kabelmanagement
Merk en productserie Phanteks Phanteks
Type Eclipse P300 Eclipse P400S Tempered Glass zwart-wit
Technische specificaties
Behuizingtype Tower Tower
Formfactor Atx (standard), extended atx (eatx), micro-atx (µatx), mini-itx Atx (standard), extended atx (eatx), micro-atx (µatx), mini-itx
Fysieke specificaties
Behuizingpaneel Window Window
Materialen Glas, staal Glas, staal
Grafische kaart maximumlengte 330mm 395mm
Cpu-koeler maximumhoogte 160mm 160mm
Bays en aansluitingen
Behuizing bay intern 2x 2,5", 2x 2,5" of 3,5" 2x 2,5", 6x 2,5" of 3,5"
Aansluitingen voorzijde 3,5mm, microfoon, 2x usb 3.0 3,5mm, microfoon, 2x usb 3.0
Kabelmanagement Ja Ja
Voeding
Inclusief voeding Nee Nee
Voedingplaats Onder Onder
Voedingformfactor Atx Atx
Airflow
Fanpoorten 4x 6x
Meegeleverde fans 1x 2x
Afmetingen, gewicht en kleur
Hoogte 450mm 465mm
Breedte 200mm 210mm
Diepte 400mm 470mm
Volume 36,00 liter 45,90 liter
Gewicht 7kg
Kleuren Zwart Wit, zwart
Overige specificaties
Meegeleverde extra's Fancontroller, rgb-lighting aan de voorkant, geluiddempend materiaal en een kelder voor je voeding
Fabrieksgarantie 5 jaar carry in
Bijzonderheden Rgb-switch en rgb-led 1. Fan - 5 jaar. 2. i/o-poort - 2 jaar. 3. Pwm-hub - 2 jaar. 4. Ledstrip - 2 jaar. 5. Led-on-offswitch - 2 jaar. 6. Chassis - 5 jaar. 7. Front- en toppanelen - 5 jaar.

Conclusie

We hebben niet heel vaak behuizingen getest die gemaakt zijn met een zo beperkt budget als de P300. Ondanks zijn prijs van slechts zestig euro biedt de P300 alle opties die we in een instapbehuizing willen zien, en zelfs meer dan dat. Zo heb je drivesledes voor twee 3,5"-schijven en netjes weggewerkte 2,5"-drivesledes, zodat je alles niet simpelweg in vaste rekken hoeft vast te schroeven. Voor kabelmanagement is meer dan genoeg ruimte, hoewel op het vlak van afwerking met rubber wat kosten bespaard zijn.

Dat zie je ook in de meegeleverde opties; die zijn namelijk vrij karig. Voor de budgetgamer is er een rgb-optie, maar het voorgeïnstalleerde ledje is nauwelijks of vrijwel niet zichtbaar. Wel kun je, voor een meerprijs, andere rgb-verlichting makkelijk aansluiten. Een fancontroller is er uiteraard niet en er wordt slechts één ventilator meegeleverd, alleen het noodzakelijke dus. Desondanks kun je zonder problemen een leuk systeem inbouwen, want aan ruimte heb je ondanks de compacte afmetingen van de P300 niet snel gebrek.

Naast het aantal meegeleverde ventilators en de enkele 2,5"-slede waar er twee passen, heeft Phankteks meer kosten bespaard. Het metaal is weliswaar overal aanwezig, zodat je geen plastic panelen hebt, maar dik is het niet. Ook het geharde glas is maar 3mm dun, en om verder kosten te besparen is het glas niet tot onderaan doorgevoerd. Dat is echter allerminst erg of lelijk, want subjectief gezien is de volledig glazen zijkant van de P400 minder mooi.

De prestaties van de behuizing zijn in orde. Voor een normaal systeem met één videokaart en geen overklokaspiraties voldoet de P300 prima. Een graadje hier of daar meer en iets meer geluidsproductie door de budgetventilator moet je maar voor lief nemen. In de P400S zitten niet veel betere ventilators, maar dan heb je er wel twee en de behuizing is wat beter geluiddicht gemaakt. Je krijgt twee ssd-sledes meegeleverd en een ledstrip van 15 euro zit eveneens in de doos. Dan ben je wel 85 euro in totaal kwijt, waarmee je alweer in het vaarwater van een boel concurrentie komt. De P300 is wat ons betreft dan ook een prima budgetbehuizing, maar voor high-end zul je toch meer geld op tafel moeten leggen.

Reacties (29)

29
29
15
0
0
11
Wijzig sortering
Het vrij harde geluid van de ventilator doet mij toch verder kijken.
Persoonlijk gebruik ik überhaupt niet de meegeleverde case-fan.,

Een meegeleverde ventilator is in mijn ogen een extra feature, iets wat niet per se bij de behuizing inbegrepen had hoeven te zijn. Deze zijn daarom dan ook vaak goedkoop (en vaak weinig), in deze case-prijsrange.

Ik begrijp persoonlijk dan ook niet dat een "luide ventilator" als minpunt wordt aangegeven wanneer we het over een behuizing hebben. We hebben het hier namelijk over een (niet los verkrijgbare) case-fan, en niet een CPU koeler of los aanschafbare koeler van bijvoorbeeld Corsair.
Merken als Corsair, Fractal Design, Bequiet!, cooler master en Phanteks maken vaak gewoon gebruik van hun retail fans bij hun behuizingen. Soms iets goedkopere uitvoeringen zonder de rubberen dempertje maar heel veel verschil is er niet :)
Heh, het eerste dat ik doe is de meegeleverde fans eruit en stille op rubber mounts erin. Als je fluisterstil wil bouwen zijn meegeleverde fans gewoon nooit goed genoeg, alleen al omdat de meegeleverde fans eigenlijk nooit PWM modellen zijn...1050 RPM op de laagste stand...tja. Met een PWM fan draai op op idle zo'n 600 RPM en zijn je temperaturen ook prima.

Het geluid van de stock fan kun je oplossen door een €10-15 uit te geven aan een stille PWM fan. Dat is op dit prijspunt veel, maar voor €70-75 zie ik je niet zomaar een kast vinden die stiller is en verder geen concessies doet.
Ik heb de fans van mijn phanteks evolved atx gewoon laten zitten hoor, mijn brakke corsair af fans zijn de moeite niet om te swappen. Zelf vindt ik dat meegeleverde fans wel degelijk bij een kast horen, de kwaliteit ervan zal gewoon met het budget mee moeten bewegen.
Tja...zou moeten...maar helaas. Persoonlijk zou ik graag zien dat de fans weggelaten worden of dat een no-fan versie aangeboden wordt voor een beetje minder. Leuk dat er in m'n Phanteks een 200mm en 120mm non-PWM zaten, maar er gaan dan toch 3x 140mm PWM fans in...en de stock fans liggen weer stof te happen.
Nou voor dat geld vind ik het een prima kast en volgens mij ook nog gebruiksvriendelijk.
Dat geluid:kan je gewoonweg niet een andere ventilator erin zetten?
die kan je voor 5 euro vervangen voor een ventilator die minder geluid maakt.

Ik vind het jammer dat deze case niet iets eerder uit gekomen is, ik heb net zo'n coolermaster case van 50 euro met plastic window gekocht, had ik liever deze p300 gehad.
Zelf heb ik de Phanteks Eclipse P400S Tempered Glass erg over te spreken.
De ventilatoren zijn inderdaad een beetje luid echter raad ik aan deze altijd te vervangen voor goeie fans.

Het grootste nadeel in mij ogen is dat de voorkant alleen lucht aantrekt via de boven en onderkant van het plastic. Dit zorgt er voor dat me waterkoeling ( Corsair Hydro H115i ) die daar tegen aan zit soms net een paar graden extra warm wordt. Als ik de kap er af haal gaat er weer een paar graden vanaf dus er lijkt te weinig lucht door heen te komen.

Verder is de case strak en netjes afgewerkt, ook is er veel plaats om alles zeer netjes weg te werken.
Het kost even wat tijd maar dan heb je ook wat moois met RGB verlichting en een nette bekabeling.

Als er interesse is kan ik vanavond altijd even een fototje maken van mijn (gevulde) kast :).

[Reactie gewijzigd door jokko op 22 juli 2024 20:21]

Ik zou het superleuk vinden om wat foto's te zien, sta zelf namelijk op het punt een kast met rgb te bouwen!
Hierbij nog een links naar wat foto's: https://imgur.com/a/329PR
RGB staat op wit daarom valt het niet op waarschijnlijk.

Met de specs:
- Phanteks Eclipse P400S Tempered Glass
- ASUS Z170 PRO GAMING
- Intel Core i7 7700K - 4.5 GHz
- Corsair Vengeance LPX - DDR4 16 GB
- Corsair Hydro Series H115i Extreme Performance Liquid CPU Cooler
- Corsair RMx Series RM550x
- GeForce GTX 1070 GAMING X 8G
- 2x Acer Predator XB241H - LED-monitor

[Reactie gewijzigd door jokko op 22 juli 2024 20:21]

Ontzettend bedankt! Ziet er geweldig uit trouwens ;)
Ik heb deze p400s ook en ben er ook super blij mee.
Dat die aan de voorkant alleen vanonder en vanboven open is vind ik juist een voordeel, anders zou je de fans veel harder horen, en de gaten zijn meer dan groot genoeg om lucht door te laten, als ik me hand bij die gaten hou voel ik hem goed lucht aanzuigen.
Ik denk omdat de kast zo goed dichtzit dat je airflow heel belangrijk is, ik heb dan ook aan de voorkant 4 fans, 2 voor de radiator en 2 erachter.
het lijkt een beetje op "Cooler Master MasterBox Lite 5" ^^ die ook maar 46 euro is
Toevallig vorig weekend de RGB uitvoering (met 3 RGB fans standaard) in elkaar gezet en is een strak kastje wel. Vooral dat getint glas vind ik toch echt wel mooi.
Ik heb die masterboxlite 5 jammer genoeg pas aangeschaft, als toen deze p300 er al was had ik zeker de p300 gekozen, dat plexiglas paneel van die masterboxlite 5 is echt een flutding.
bedankt want ik wou deze gaan nemen voor een budget pc maar dan ga ik daar nu flink over nadenken :-P
Dan zou ik zeker deze p300 nemen ja.
Anoniem: 659271 26 september 2017 14:24
Ziet er mooi uit! Zijn er hier wel eens mensen die alleen een nieuwe case kopen en alles overzetten?
Mag je zeker van uit gaan met tweakers.
Jahoor, hoewel ik dan vaak ook meteen wat koeling, de voeding of wat andere dingen aanpas.


En tja, soms verhuis je en is een pearl-white kast opeens niet meer wat je nodig hebt. Ach, dan maar wat anders (spuiten kan ook, maar dan moet je óók alles uitbouwen.)
Bovenkant en binnekant van een s340. Voor de rest wel op bezuinigd en ga ik liever voor de p400.
Lekker strak interieur. Apart voeding compartiment en de bovenzijde daarvan zit niet helemaal vol met schroefgaten voor SSD's etc. Eindelijk ook weer eens een behuizing die niet meer die gaten voor waterkoeling aan de achterzijde heeft zitten.

Vind alleen de voorkant niks aan. Dat had van mij ook zonder die afgeschuinde kanten gemogen. Er was ook plek zat geweest voor een 5,25" bay.
wie wil er anno 2017 nog een 5,25" bay?
Ik niet. Maar er is ruimte voor. Nu zit er daar gewoon heel veel niks
Nu kan je er een extra fan bij modden :Y)
Maar dan kan er geen radiator meer aan de voorkant, als daar een 5.25 drive bay zou zitten.
Anoniem: 372172 26 september 2017 12:18
Wel een leuke budget behuizing voor en goede prijs :)
Wat een mooie kast voor 60 euro, heb ik pas zon coolermaster van 50 euro gehaald met plastic window, jammer.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.